Jukka Rautakorpi – kauan odottamamme Messias?

  • 205 833
  • 724

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Kumma juttu, että liitto silti toistuvasti valitsee Rautakorven mukaan. Ja mielenkiintoista sekin, että Kari Jalonen (viime kauden Leijonakäskijä) halusi Rautakorven apuvalmentajakseen- tehtävänä suunnitella pelitapa. Ja lopputuloksena: Hopeaa! ;) Mielestäni se on meriitti - joka eittämättä - lasketaan mukaan :P

Mutta jos nyt karrikoiden sanon asian niin voit lähettää vaikka Marjamäen Laten, Jukka Jalosen tai Erkka Westerlundin tuon nuorisokaartin kanssa U20-kisoihin ja lyön sinulle melkein pääni pantiksi, että tulos on sama.

Niin, jos tarkastelee vähän syvemmälle näitä Rautakorven U20-keissejä, niin hyvin heikolla materiaalilla on valmennusvuorossa ollut. Ja kolmatta kertaa neljästä mies on Pohjois-Amerikan turnauksessa, jossa Suomen taso on ollut järjestään heikompi aina. Euroopan leveämmissä kaukaloissa Suomi saa aina ihan selvästi pelikirjaedun ja kapeassa kaukalossa ei.

Kertaakaan ei PA-mantereelta olleista kisoista ole tullut pronssia parempaa mitalia ja nuo kaksi tuli Tuukka Raskin super-moodin säestyksellä 2006 tai edellisen tasokkaan 83-84 sukupolven piikin turvin (2003: Kari Lehtonen, Joni Pitkänen, Sean Bergenheim, Valtteri Filppula, Tuomo Ruutu, Jussi Jokinen). Muuten Jukka on ollut yleensä matkassa jonkun paremman sukupolven "ei-niin-hyvillä" pelaajilla, joista ykkösaalto on jo ponnistanut kovempiin sarjoihin ja näistä käytössä olleista on sitten tullut lähinnä myöhempinä vuosina hänen seurajoukkueidensa luottopelaajia Eurooppaan.

1999, Winnipegissä järjestetyssä turnauksessa, alkulohkossa Rautakorven suojatit voittivat Tsekin 4-3 ja Yhdysvallat 6-3, hävisivät Kanadalle 4-6 ja lohkon sensaatiomaisesti voittaneelle Slovakialle 3-4. Puolivälierässä tappio Venäjälle 2-3, josta tuli lopulta maailmanmestari. Niklas Hagman ja Ossi Väänänen olivat ainoat, jotka tuosta rosterista tekivät jonkunlaisen uran NHL:ssä. Kärkipelaajat noiden kahden lisäksi olivat Olli Ahonen, Marko Kauppinen ja Ilkka Mikkola. Joukkuetta edustivat myös Timo Koskela, Markus Kankaanperä, Mika Lehto ja Mika Noronen, jotka myöhemmin nähtiin Rautakorven joukkueissa.

2008 kisat olivat Tsekeissä, ainoa kerta kun Rautakorpi on ollut valmentamassa Euroopassa järjestettävät kisat. Mainottakoon nyt, että Suomen kaikki neljä nuorten MM-kultaa on tullut Euroopan kisoista, samoin kaikki 5 hopeaa. Pohjois-Amerikan turnaukset on aina olleet vaikea paikka myös muille valmentajille. 2008 Suomi hävisi alkusarjassa Venäjälle 4-7, USA:lle 3-5, voitti Sveitsin rankkareilla 4-3 ja Kazakstanin 5-0. Joukkueen kärkikenttä oli Niclas Lucenius, Juuso Puustinen, Jan-Mikael Juutilainen, Joonas Jalvanti, Ville Lajunen. Joukkueesta löytyi myös Jarkko Malinen, Harri Säteri ja Nestori lähde. Kovaa kamaa, Lucienus oli kärkihyökkääjä.

2009 mentiin taas P-Amerikkaan. Tie vei karsintaan, kun hävittiin Ruotsille 1-3, Venäjälle 2-5 ja ratkaiseva peli Slovakialle rankkareilla 2-3. Vain Latvia voitettiin 5-1. Kärkipelaajia olivat Jyri Niemi, Toni Rajala, Teemu Hartikainen, Tomi Sallinen, Joonas Rask ja Mikael Granlund. 17-vuotias kulta-Mikke ei tuolloin kapeassa kaukalossa kyennyt dominoimaan, kuten ei ole kyennyt oikein vieläkään. Muita rosterin pelaajia: Jani Lajunen, Jesse Jyrkkiö, Nestori Lähde, Harri Säteri ja Juha Metsola. Metsola pelasi Säteriä paremmat kisat. Hartikainen oli paras hyökkääjä.

2017 ollaan taas Pohjois-Amerikassa ja porukka "alisuorittaa", vai alisuorittaako? Vai onko odotukset ehkä sittenkin vaan liian korkealla, kun menestystä on tullut kahdella eri porukalla viime aikoina? 2014 porukka oli loistavan pakiston (Ristolainen, Lindell, Honka, Pokka ja supermaalivahdin kantama (Saros, seuraava suomalainen NHL-molari). Teräväinen voitti pistepörssin ja kahta vuotta myöhemmin Stanley Cupin. 2016 oli superhyökkäysketju PahoLaine ja lopulta takataskusta löytynyt voittava maalivahti.

Joku tietyti voi ajatella, että aina kun Jukka Rautakorpi ilmestyy näihin nuorten kisoihin valmentamaan, niin hän tuhoaa näiden nuorten urapolut näissä turnauksissa. Tai sitten joku toinen voi ajatella, että pelaajien taso ei vaan riitä. Hyvin vähän Jukalla on ollut käytettävissään tulevia NHL-tähtiä. Nyt pitäisi olla, mutta se nähdään vasta jälkikäteen että oliko.

Suomen maailmanmestaruudet on voitettu silloin, kun turnauksissa on ollut mukana Suomen kaikkien aikojen parhaimpia pelaajia. 1987 oli esim Teppo Numminen + muut legendaariset kuuskasit (ja pronssihan se Mestaruus oli muutenkin), 1999 Olli Jokinen, 2014 Rasmus Ristolainen 2016 Patrik Laine. Kummasti ne mestaruudet voitetaan kun siellä on johtavia tähtipelaajia. Rautakorpi on "paskaduunina" vetänyt lähinnä nämä turnaukset, joissa materiaalista ei ole koskaan tullut muuta kuin laatupelaajia Euroopan sarjoihin. Hänen oman työympäristönsä työntekijöitä. Taitaa tietoisesti valita nämä heikomman sukupolven turnaukset rekrytointiprosessina itselleen.
 
Viimeksi muokattu:

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Suomen maailmanmestaruudet on voitettu silloin, kun turnauksissa on ollut mukana Suomen kaikkien aikojen parhaimpia pelaajia. 1987 oli esim Teppo Numminen + muut legendaariset kuuskasit (ja pronssihan se Mestaruus oli muutenkin)
Ei liity varsinaisesti aiheeseen, mutta muistaakseni Teppo Numminen puuttui 1987 "silmävamman" takia. Ja maailmanmestaruuskin taisi olla jo aika lähellä ilman Kanadan ja NL:n hylkäystäkin - Kanada olisi kai tarvinnut mestaruuteen reilun voiton, mutta oli ratkaisevan ottelun keskeytyshetkellä pari maalia tappiolla...
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
2013 Tappara pelasi Rautakorven johdolla liigan hienointa ja raikkainta hyökkäyspeliä. Finaaleissa tuli kuitenkin turpaan tiivisti puolustaneelta Ässiltä ja seuraava kausi menikin sitten tiukasti puolustuksen kautta ilman suuria hienouksia. Sekään ei kuitenkaan tuonut haluttua mestaruutta, vaikka materiaaliltaan ylivoimaisen Kärppien kaataminen oli lähellä. Aiempi vierailu n.10 vuotta sitten oli myös huomattavasti mestaruuden tuonutta pelityyliä kiekollisempi ja pelaajatyypit olivat paljon monipuolisempia ja "pelaavampia".

Tähän kun lisätään Tapolan Tapparan huikea menestys, olisin hyvin hämmästynyt ja jopa hiukan järkyttynyt, jos Rautakorpi lähtisi jauhamaan pelkästään puolustuksen kautta nollanollaa. Nuorten kisat menivät Rautakorvelta täysin penkin alle, mutta Rautakorpi jos kuka muuntaa pelityyliään jatkuvasti ja seuraa menestyvän kiekon trendejä.

Tapolan kiekosta on vaikea enää parantaa, kun kaikki tuntuu toimivan. Siinä mielessä epäkiitollinen ja uusi tilanne Rautakorvelle. Aiemmin hän on tullut nostamaan Tapparan jämäsijoilta kärkeen. Nyt pitää pystyä säilyttämään Tapparan asema liigan ykkösseurana.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Hyvää tekee Rautakorvelle tämä. Tiedossa on, että Jukkakin oppii. Nyt pitää ottaa taas uutta steppiä. Nyt pitäisi karistaa johtamistavoista ja pelikirjasta viimeisetkin vanhat rippeet.
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
pelikirjasta viimeisetkin vanhat rippeet.

Minkä niistä? Kuten kirjoitin, Rautakorvelta on nähty alle neljä vuoden sisään kolme hyvin erilaista pelityyliä. Johtamistyylissä voi olla enemmän jämähtyneisyyttä, mutta Rautakorven pelikirja on muuttunut jatkuvasti ja merkittävästi kausien välillä , vaikka moni kiekkoihminen jauhaakin yhä ja aina pelkästään kahvasumppu-jargonia.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Minkä niistä? Kuten kirjoitin, Rautakorvelta on nähty alle neljä vuoden sisään kolme hyvin erilaista pelityyliä. Johtamistyylissä voi olla enemmän jämähtyneisyyttä, mutta Rautakorven pelikirja on muuttunut jatkuvasti ja merkittävästi kausien välillä , vaikka moni kiekkoihminen jauhaakin yhä ja aina pelkästään kahvasumppu-jargonia.

Joo kuten sanoin, niin Rautakorpi todellakin pysyy ajanhermoilla. Tarkennuksena tuohon kysymääsi, niin nimenomaan tarkoitin pelitavallista kuria. Karrikoituna Rautakorpi antaa yhden tavan toimia. Tapola esim.antaa huomattavasti enemmän vapautta tehdä ratkaisuja tiettyjen raamien puitteissa.
Omasta mielestäni huipennusten puuttuminen Jukan projekteista johtuu siitä, että pelaajien kykyä tehdä omia yllättäviä ja henkilökohtaisia ratkaisuja ei ole kyetty maksimoimaan. Tämä johtuu mielestäni liian tiukasta pelitavallisesta kurista. Jääkiekossa maalit syntyvät vastustajan virheestä ja/tai siitä, että joku omalla henk.koht. taidollaan tekee jotain yllättävää.
 

Sabaton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Stars, Spurs, Werder Bremen, Real Madrid
Mukava saada vaihteeksi "skandaali" Tapparankin ympärille, kun tämän hetken peliesityksistä ei moitittavaa löydy. Annetaan muiden nauraa Rautakorvelle nyt ja katsotaan vajaan puolentoista vuoden päästä uudestaan ketä naurattaa.

Alkutaivalta lukuunottamatta Tapolan Tappara-aikaa leimaa peli-ilo ja vapautuneisuus. Tämän hetken joukkueessa vaikuttaa ulospäin olevan paras yhteishenki, mitä minä muistan nähneeni. Rautakorpi on toivottavasti pehmäntänyt otettaan, ettei pelaajien päät jumiudu ensi vuonna samalla tavalla kuin junnuleijonilla. Kuri ja vaatimustaso tulee pitää korkealla, mutta toivottavasti Rautakorpi ymmärtää antaa pelaajille enemmän vapauksia, kun Tapparassa pelaajien pelitavallinen ymmärrys on jo huipputasoa.
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Karrikoituna Rautakorpi antaa yhden tavan toimia. Tapola esim.antaa huomattavasti enemmän vapautta tehdä ratkaisuja tiettyjen raamien puitteissa.

2013 Tappara pelasi hyvin monipuolista ja muuntautuvaa hyökkäyspeliä, jossa pelaajilla on oli vapauksia ja lupa yrittää vaikeitakin ratkaisuja. Mm. P.Sihvonen haukkui Tapparan pelityyliä jopa liian varioivaksi. Pelitapa näkyi myös kokoonapanossa, jossa oli enemmän taitoa ja luovuutta fysiikan ja suoraviivaisuuden sijaan. Tuolla tyylillä mestaruus jäi lopulta melko kauaksi (totta kai kaksi loukkaantumista oli valtava takaisku). Ehkä Rautakorpi "pelästyi" tappiota ja käänsi ruuvia liian tiukkaan. Silti mestaruus jäi tunnetusti Palolan yhden onnistuneen laukauksen päähän.

Tarkoitan että etukäteen ei voi kukaan sanoa varmaksi, millaista kiekkoa Tappara ensi kaudella pelaa. Oikeastaan vain menestyminen on ollut ainoa yhteinen nimittäjä Rautakorven kausille.
 

lego

Jäsen
Noh, kuten joku sanoi, tämähän voi kääntyä vielä Tapparan kannalta hyväksi. Rautakorpi on aina osannut tehdä oikeat johtopäätökset, jos on epäonnistunut tehtävässään. Nyt vaan kevät ankaraa aivoriiheä Ojasen kanssa ja sitten kesällä uudella innolla uuden projektin pariin.

Mielenkiintoinen huomio muuten, että u20-valmennusryhmästä lähtivät / annettiin potkut kaikille Tappara-taustaisille valmentajille, eli Rautakorvelle, Ojaselle, Uramalle, Barkoville ja Konttiselle. Kaksi muuta valmennusryhmän jäsentä jäävät Ahokkaan avuksi.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Mielenkiintoinen huomio muuten, että u20-valmennusryhmästä lähtivät / annettiin potkut kaikille Tappara-taustaisille valmentajille, eli Rautakorvelle, Ojaselle, Uramalle, Barkoville ja Konttiselle. Kaksi muuta valmennusryhmän jäsentä jäävät Ahokkaan avuksi.

Yleensä potkujen yhteydessä erotetun päävalmentajan valitsemat tukimiehet lähtevät esimiehensä kanssa. Näykki toimi Ahokaan kanssa viime kauden 18-vuotiaiden valmennuksessa.
 

lego

Jäsen
Yleensä potkujen yhteydessä erotetun päävalmentajan valitsemat tukimiehet lähtevät esimiehensä kanssa. Näykki toimi Ahokaan kanssa viime kauden 18-vuotiaiden valmennuksessa.

Niin, sitten kysymys kuuluukin, että missä määrin nämä jäljelle jääneet valmentajat ovat olleet Rautakorven valintoja valmennustiimiin? Ovatko syöneet valmennuksen ja joukkueen ilmapiiriä sisältäpäin? Valmennuksen pitäisi olla joukkuepeliä - jos valmennus epäonnistuu, niin sitten koko porukka lähtee. Minä ainakin ihmettelisin pelaajana jos päävalmentajan potkujen jälkeen sinne jää vanhasta porukasta jotain janttereita pätemään.
 

Patafani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Päävalmentaja on vastuussa. Jos joku maalivahti valmentaja alkaa hyppimään silmille on se merkki huonosta johtamisesta. Sitä tuskin Jukka on? Turha tässä vyöryttää syyllisyyttä ja spekuloida huonosta ilmapiiristä. Vastuu on päävalmentajalla ja sen tulee myös kantaa. Lähteneet valmentajat ovat juuri niitä kenen kuuluikin lähtee ja jäljelle jääneet saavat jäädä.

Niin, sitten kysymys kuuluukin, että missä määrin nämä jäljelle jääneet valmentajat ovat olleet Rautakorven valintoja valmennustiimiin? Ovatko syöneet valmennuksen ja joukkueen ilmapiiriä sisältäpäin? Valmennuksen pitäisi olla joukkuepeliä - jos valmennus epäonnistuu, niin sitten koko porukka lähtee. Minä ainakin ihmettelisin pelaajana jos päävalmentajan potkujen jälkeen sinne jää vanhasta porukasta jotain janttereita pätemään.
 

Apheu

Jäsen
Kyllä, huono turnaus Rautakorvelta. Se ei kuitenkaan horjuta yhtään luottamusta ensi kauteen. Rautakorpi on pitkien prosessien valmentaja, ja jos Tapola pitäisi johonkin vaihtaa, niin Rautakorven ottaisin yhä seuraavaksi, ihan sama, vaikka yksi U20 -turnaus menikin penkin alle. Siitäpähän oppii lisää.
 
Suosikkijoukkue
Tampereen TAPPARA
Liitossa alkoi heti puuhastelu, kun rautakansleri jäi "eläkkeelle".

Rautakorven aisaparista Marko "Pomo" Ojasesta ja hänen olemuksestaan vaihtoaitiossa olen pistänyt merkille yhden huolestuttavan piirteen vuosien aikana. Hän on erittäin jännittyneen ja hermostuneen oloinen aina vähänkin tiukoissa paikoissa, tämä jos jokin välittyy kyllä väkisinkin joihinkin pelaajiin, kun se tekee sen tällain katsojaankin.
 

Ritola#24

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mielenkiintoinen huomio muuten, että u20-valmennusryhmästä lähtivät / annettiin potkut kaikille Tappara-taustaisille valmentajille, eli Rautakorvelle, Ojaselle, Uramalle, Barkoville ja Konttiselle. Kaksi muuta valmennusryhmän jäsentä jäävät Ahokkaan avuksi.
Mitä tuo tapparaleiri tuolla teki? Urama on rautakorven esimies, paperilla.

Oliko tarkoitus ottaa jokaiselle pelaajalle oma koutsi?

Miten noin kokenut seppä kuin rautakorpi halusi tommosen porukan mukaan. Onko ne ryyppyreissulla vai mitä?

Oisivat pitäneet hauskaa vaikka katsomossa
 

ultras

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara Tampere
Mitä tuo tapparaleiri tuolla teki?

Oliko tarkoitus ottaa jokaiselle pelaajalle oma koutsi?

Miten noin kokenut seppä kuin rautakorpi halusi tommosen porukan mukaan.

Sitä on näköjään IS:n otsikot luettu. Eikös tämä "valmentaja" Konttinen ole Jypin listoilla?

Ja miksiköhän halusi omat luottohevosensa mukaan valmennukseen eli M.Ojanen ja Barkov. Kuulostaa aika absurdilta ajatukselta?
 
Suosikkijoukkue
Tappara
MM-kisojen katastrofi on niin iso haamu ensi kauden yllä että vähän hirvittää. Rautakorven päätä tullaan koettelemaan joka käänteessä enemmän kuin käytännössä kenenkään valmentajan kohdalla koskaan aiemmin. Tämä sekä vihujen että median toimesta. Tapolan toinen nappikausi tähän vielä niin huhhuh, mitkä paineet lykätään Rautakorven niskaan. Nämä paineet jos kestää niin on kyllä kova suoritus.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Minä olen varma, että Rautakorpi on parempi valmentaja Tapparalle tämän kokemuksen jälkeen. Nyt on mahdollisuus oppia jotain uutta.

Jos turnaus olisi mennyt suunnitellusti, sillä tuskin olisi mitään vaikutusta Rautakorven "työkalupakkiin." Sen sijaan epäonnistuminen pakottaa paneutumaan syihin, ja miettimään, mitä olisi pitänyt tehdä toisin...

Jos kyseessä olisi kokematon, ilman näyttöjä oleva nuori valmentaja, tällainen tulos saisi epäilemään, onko hänestä mihinkään. Rautakorpi on kuitenkin osoittanut osaamisensa vuosien aikana jopa useissa joukkueissa, joten sitä kohtaan ei synny perusteltuja epäilyksiä. Epäonnistuminen nuoren, eri lähtökohdista tulevan, individualistisen joukkueen virittämisessä iskuun lyhyessä ajassa tuo kokemuspankkiin yhden "keissin" lisää, josta ottaa oppia tulevina vuosina.
 

Ritola#24

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sitä on näköjään IS:n otsikot luettu. Eikös tämä "valmentaja" Konttinen ole Jypin listoilla?

Ja miksiköhän halusi omat luottohevosensa mukaan valmennukseen eli M.Ojanen ja Barkov. Kuulostaa aika absurdilta ajatukselta?
On luettu. Mikäs oli tämän konttisen rooli? Kuka lie. Mutta oliko varmasti tarpeeksi miehiä penkin takana? Ja uraman rooli? Tai barkovin rooli? Tai ojasen?

Kyllähän tämä sekoilu kääntyy tapparan eduksi, rautakorpi tajuaa olevansa tavallinen pulliainen ja rupeaa taas paiskilaan hommia
 
Viimeksi muokattu:

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Mutta oliko varmasti tarpeeksi miehiä penkin takana? Ja uraman rooli? Tai barkovin rooli? Tai ojasen?
Kanadan valmennusryhmä nuorten kisoissa:

Head Coach: DUCHARME Dominique
Assistant Coach: BRATHWAITE Fred
Assistant Coach: HUNTER Tim
Assistant Coach: KNOBLAUCH Kris
Team Leader: SALMOND Scott

Liikaa miehiä penkin takana? Mikä on Brathwaiten rooli? Entä Hunterin saati Knoblauchin? Nyt menevät Kanadalla varmasti kisat pieleen kun on liikaa valmentajia.
 

juurihoito

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO
Ei voi kuin ihmetellä Rautakorven valintaan Tapparan ensi kauden valmentajaksi. Tapolan työnjälki on ollut varsin kovaa ja sitten tuodaan taas mies menneisyydestä takaisin penkin taakse?
Eiköhän Rautakorpi antanut nyt näyttönsä junnujen kisoissa, miten hyvin pelikirja ja ammattitaito on päivitetty tähän hetkeen.
Melkoisen hupiukon kyllä saitte...
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllä minä luulen, että hupia on Tapparalla ja siellä muualla on luvassa hammastenkiristystä. Tai oikeastaan jatkoa sille.

Mies menneisyydestä on tullut aina jonkin uuden kanssa.
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eiköhän Rautakorpi antanut nyt näyttönsä junnujen kisoissa, miten hyvin pelikirja ja ammattitaito on päivitetty tähän hetkeen.

Joo, nyt ei auta kuin toivoa, että Rautakorpi ei heti siirtyisi Tapparan valmentajaksi eikä liigaa pelattaisi NHL-kaukaloissa.

Onhan se nähty esim. Dufvan kohdalla, että valmentajat eivät pääse irti pelitavoistaan, vaan puskevat aina samalla tyylillä materiaalista ja kaudesta riippumatta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös