Playoffs 2016 välierät: HIFK – JYP

  • 101 843
  • 642

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Pelolla ja jännityksellä odotan illan peliä. Pelkään pahinta ja toivon parasta kannattamani joukkueen osalta.

Uskon vahvasti, että 6. tai 7. pelin voittaja menee finaaliin.
 

Sannoittaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
...olisi kiinnostavaa lukea esim. jos jotain tällä ja viime sivulla sinulta nähtyyn päättelyyn johtavaa tieteellistä tekstiä on olemassa.

Jos osallistun muutaman tekemäni huomion kautta paremmuus-debattiin, en tee sitä tieteen saavutuksia siteeraten. Kysymys on selkeästi arvostelmista, jolloin on paikallaan esittää pieni ontologinen argumentti. Tarkoitus olisi myös vähän pr...pr... problematisoida (muokata keskustelun alla olevan asian palikoita hieman toisiin kategorioihin). Esitetyt ajatukset ovat mielenkiintoa herättäviä ja haluan puolestani osallistua - myöhässä. Tuon vastakkaisen näkemyksen BigRedCatin ja julle-jr:n kirjoituksiin.

BigRedCat ja muut hänen ajatuksensa jakavat eivät tee jääkiekkojoukkue ja -otteluarvioissaan eroa keinon ja päämäärän kanssa. Itse ajattelen niin, että jääkiekko-otteluun valmistautuvan ja siinä pelaavan joukkueen päämäärä on voitto, jonka operatiivinen muoto on tehdä riittävä määrä maaleja ja estää vastustajaa tekemästä maaleja. Keino tavoitteen saavuttamiseksi on pelata jääkiekkoa vastustajaa vastaan.

BigRedCat ja muut hänen ajatuksensa jakavat arvioivat pelaamista (keinoa) harjoitteluun viittaavalla argumentaatiolla. Joukkue on strategiassaan valinnut pelitavan, joka optimaalisimmin toteuttaa voittamisen (päämäärän) todennäköisyyttä. Paremmuus tässä keskustelussa on näyttäytynyt satunnaiselle lukijalle hyvin toteutettuna pelinä, jolloin harjoittelu on onnistuttu siirtämään pelitapahtumaan mahdollisimman autenttisella tavalla. Joukkueen hyvin toteuttama peli toistaa niitä harjoitteita, joissa tavoitteena on maksimoida oma maalinteko ja minimoida vastustajan maalinteko.

Minun mielestäni paremmuuden arviointi on lopputuloksen arviointia, joka pätee universaalisti niin putkiremonttiin kuin pallopeliinkin. Voittanut joukkue on ollut parempi puolustus- ja hyökkäyspelissään ottelun ratkaisevilla hetkillä. Jos arvioi paremmuutta muun kuin lopputuloksen kannalta, tulee mielestäni arvioineeksi enemmän joukkueen harjoittelua (jossa pelitavallisten asioiden toteuttaminen on onnistunut optimaalisesti, vain tehtyjen ja päästettyjen maalien suhde on ollut epäsuotuisa muutaman pikku nukahduksen takia, jotka kyllä pitkässä juoksussa saadaan korjattua).

Jos arvioidaan paremmuutta, kuten BigRedCat ja hänen kanssaan ajatuksensa jakavat, ei voida saada kuin 'pehmeitä' tuloksia. Paremmuuden julistaminen on arvostelma ja arvostelman voi tehdä vain ihminen. Tarvittaisiin siis legitiimi arvostelija, henkilö tai henkilöiden muodostama direktoraatti, muuten jaettua yhteistä ymmärrystä paremmuudesta ei saavuteta.

Dieselin yhtä ajatusta haluaisin myös oikaista. Pallopelissä säännöt eivät ole yksin tasaveroisen lähtötilanteen takaamista varten. Pallopelissä on konstitutiiviset säännöt, ts. säännöt luovat jääkiekon. Ilman sääntöjä ei ole peliä. Regulatiiviset säännöt pätevät ruokailuun ja liikenteeseen. Vaikka et käyttäisi haarukkaa ja veistä, kuten länsimaissa (säännön mukaan) kuuluu, ruokailu ja tarpeentyydytys on silti mahdollista.
 

Jupa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Hehee, jännittyneissä tunnelmissa ja hyvällä hengellä jatketaan. Tästä minä tykkään. Toki välillä vääntöjäkin on välillä kiva seurailla, vanhemmiten vähemmän osallistua. Parempi kuitenkin näin Juuri tapasin yhden lukuisista HIFK-fanikavereistani ja totesin, että jos JYP ei olisi juuri HIFKiä vastaan sarjassa, teillehän sen mestaruuden soisi. Eli tästä positiivisena asiana poimittakoon, että aion hypätä HIFKin junaan heti, jos JYPin dieselveturi jättää asemalle.

Uskon, että peli ei tänään ratkea maalivahteihin tai pelitavallisiin /-taktiisiin asioihin. Mihin se sitten ratkeaa?

1. JYPin YV vs. HIFKin av. Jos jokaisella on edes suunnilleen saman verran ylivoimaa, HIFK saa aiempien pelien perusteella suhteettoman edun. Sama kääntäen JYPin AV vs. HIFKin AV. Jokin muutos AV-pelaamiseen tarvitaan, jotta joka neljännestä alivoimasta ei kolahda omissa.

2. HIFK-hurmos vs. kipsi: odotan, että JYP tekisi sen kuuluisan ekan maalin myös tänään. Nordiksella tappioasemassa on vaikeaa, koska jos tämä narttu (HIFK, tästä älköön kukaan pahastuko) päästetään kevätlaitumelle temmeltämään vapaasti 1-2 maalin johtoasemassa, sitä ei pysätä mikään. Viitteitä tästä oli jo viime visiitillä Helsingissä. Mutta jos JYP on 1-2 maalin johdossa kolmanteen erään, voi kiima kääntyä pakonomaiseksi suorittamiseksi, tämä erityisesti siksi, että aivan joka vuosi ei tällaista kiekkohurmosta olla nähty Helsingissä ja yleisökin alkaa jännittää, että joko taas meille käy näin.

3. Kääntäen: eilen totesin Kärppien rimpuiltua Tapparaa vastaan jatkoajalle, että rutiinin takia laittaisin roponi Kärppien voitolle. Pitkälle venyvissä peleissä (jatkoerät jne.) käy usein niin, että henkimaailma ratkaisee ne isot matsit ja hetket. Uskon, että JYPillä on tässä se etu, että keskimäärin maalivahdista (Tarkki) alkaen joukkueessa löytyy tiettyä rentoutta ja rutiinia hoitaa ne isot pelit ja hetket edukseen.

Näillä latteuksilla kohti illan peliä. Illan paras se taas ansaitsee voittonsa.

Jupa

Edit. Pakko sanoa, että Nelosen studiojengi on selkeästi katsellut Jatkoaikaa. "Voittava elementti" mainittu + muutenkin keskustellaan juuri tästä kvalitatiiisen ja kvantitatiivisen mittaroinnin maailmasta :)
 
Viimeksi muokattu:

Maikkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, HIFK, Liverpool
Täällä on keskustelu mennyt ihan filosofiselle tasolle.
Onko voittajajoukkue aina parempi joukkue ?
Ei ole.
Parempi joukkue taidoillaan luo enemmän maalintekopaikkoja.
Tuohon pohdintaan pitää aina lisätä onni-faktori ( 0-100% ) jaettuna joukkueille.
Koska maalit ovat se ratkaiseva voittajaa haettaessa, löytyy joukkueiden maalit kaavalla:
Maalintekopaikat x viimeistelytaito x onni-faktori = maalimäärä
Kertolasku tarkoittaa että onnen ollessa nollassa, ei maalisarakkeessa ole yhtään maalia vaikka olisi 100 paikkaa.
Toisaalta onnen ollessa kohdillaan, riittää yksikin paikka yhteen maaliin.
Lähtökohtaisesti onni menee pelissä tasan ( 50/50 ), joten maalipaikat ja viimeistely ratkaisevat.
Joskus kuitenkin tulee päiviä, jolloin onni menee 100 - 0 toiselle.

No niin. Se siitä. Matsi alkaa. Onnea matkaan.
 

Kake74

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Junior-Pelicans, Tamin Tribuuttiketju
Onhan melkoisen omituinen ottelusarja tämä!
Jengit samat ja numerot ihan eripäin kun kaks päivää sitte...outoa on.
 

Kake74

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Junior-Pelicans, Tamin Tribuuttiketju
Arvon palstaveljet ja sisaret!
Jättäkää sitten toi ala-asteelle kuuluva vittu-markoilu tonne seurantaketjun puolelle. Ja jatketaan ottelusarjan puimista hyvässä hengessä täällä niinku tähänki asti.
On kyllä niin naurettavaa ja raskasta luettavaa, ettei mitään järkeä.
Ihan pyyntönä tällainen.

T. Puolikalju
 

k0l1kk0

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tänään HIFK voitti, huikea 1. erä Stadin Kingeiltä! Niinkuin jo toisessa ketjussa mainitsin niin harmittaa paljon nuo yksilö virheet. Löfman ja Jokinen käytännössä anto maalit HIFKille. Noo oli siel se yks vihellys mikä mielestäni meni aivan metsään josta HIFK teki 3-0 maalin (?) mutta näitä menee ja näitä tulee. JYP ryhdistäytyi toiseen erään eikä selkä napsahtanut, posia. HIFK luonnollisesti alko passivoitumaan niinkuin JYP toissapäivänä ja osittain sitä kautta JYP pääsi peliin mukaan.

Seuraavaan peliin sama energia JYPiltä kuin kaksi viimeistä erää, ei roiskimista eikä huolimattomasti syöttöjä ni hyvä tulee.
 

snake70

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins
Seuraavaan peliin sama energia JYPiltä kuin kaksi viimeistä erää, ei roiskimista eikä huolimattomasti syöttöjä ni hyvä tulee.
Oliko tuo energistä peliä kaksi erää vai sitä että ottelu oli jo taputeltu ekan erän jälkeen, niin tulee näennäinen käsitys että oltais mukana pelissä. Itse en enää näitä katso päätin sen maanantain perseraiskauksen jälkeen
 

k0l1kk0

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Oliko tuo energistä peliä kaksi erää vai sitä että ottelu oli jo taputeltu ekan erän jälkeen, niin tulee näennäinen käsitys että oltais mukana pelissä. Itse en enää näitä katso päätin sen maanantain perseraiskauksen jälkeen

Vastasin jos toiseen ketjuun, mutta toki HIFK passivoitui jonka kautta JYP pääs peliin mukaan, mutta mielestäni miehekkäästi JYP painoi loppuun asti ja teki kaikkensa. Ensimmäinen erä oli paskaa ja HIFKille hyvää.
 

kaizu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canucks
Omituinen sarja kyllä menossa. JYPin ensimmäinen 25 minuuttinen oli kyllä niin täynnä puollustuspään virheitä että vaikea uskoa että vedetään välieriä. Saapa nähdä mitä tapahtuu seuraavaksi.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Maalit ohjaa niin järjettömän paljon näitä pelejä, että ei meinaa järki riittää tajuamaan. JYPillä oli taas alussa ihan hyviä saumoja ja sitten yksi vitun idioottimainen virhe ja sit ollaan purjeissa, hätä iskee vähän itse kuhunkin ja seurauksena lisää virheitä ja lisää maaleja omiin.
Jokista ei tainnut enää kauheesti näkyä jäällä sen virheen jälkeen. Oisin jättänyt kotia jo aiempien pelin myötä tai ainakin pitänyt tylysti seiskapakin paikalla ja penkin päässä. Kokemattomalle kaverille nää on hieman liian jänniä ja kovia pelejä.

Tuomarit ei tänään selvästikkään kovin paljoo halunneet roolia ottaa. IFK:n vika maali ois voinu runkosarjassa joutua hylätyksi, Kolehmainen lentää pihalle yms. Jatkossa linja lienee vielä enempi mallia "ruumiit, ei muuta", ellei tuo sitten ollut kyseisen tuomarikaksikon oma linjaus. Tiedä sitten kumpi hyötyy, kun molemmat on isoja ja fyysisiä joukkueita, joten, jos pitää jotain "veikata" niin luultavasti se kumpi pääsee johtoasemassa pelaamaan.

JYPille tuo lopun onnistuminen ja peliin mukaan pääseminen oli varmasti ihan henkisestikkin hyvä juttu, että niitä onnistumisia tuli. Ruokkii sit maanantaille ja, jos siitä pystyy sen kolmannen kotivoiton ottamaan niin seitsemäs peli on aina ihan eri juttu, vaikka muuten nää vieraspelin on JYPin kannalta menny sitä ekan pelin ekaa erää lukuun ottamatta aika puihin. JYPin pelaajilta on moisesta kokemusta kolmesta Kärppä -sarjasta ja tuo kokemus voi olla arvokasta.

Pelin viihdyttävyyden kannalta nää vieraspelit on kyllä ollut kovin raskasta katsottavaa. Ekassa pelissä IFK:n päästyä johtoon, JYPillä ei käytännössä ollut varmaan yhtään maalipaikkaa. Toka peli ratkes hetkessä ja tänäänkin tuo 4-0 johto oli aika ratkaiseva heti alkuun. Jää puuttuun se tietty jännitys pelistä, kun peli ratkee niin nopsaan. Toki, jos toiseen suuntaan olisi peli sen 0-4 niin en valittaisi, kun voisi katsoa levollisin mielin peliä, vaikka silti se tietty lataus jäisikin pelistä uupumaan. Pelataan kuitenkin välieriä.
 

pinball Map

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Huh, huh..Järkyttävä määrä taas virheitä ja yllätys, yllätys se maksoi pelin. Eka erä oli niin karseeta alusta loppuun vaikka joku sanoi, että JYPillä hyvä alku, mutta paskat. Syötöt ei mene omille ja kauheeta roiskimista.
 

k0l1kk0

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tässä sarjassa on kyllä omaan makuun liikaa näitä monen maalien eroja. Omalla tavallaan pääsee ikimuistoseks pleijjariks ku ei tiiä mitä seuraavaks tapahtuu ja omalla tavallaan ei pääse, koska pelit ratkee käytännössä ekaan erään.

Edit. Jonkun näköne tappelu tappelu pitäs nähä vielä tyyliin GeneMatti Yonkman ja omaan silmään Åstenin vois hakata jäänrakoon, siinä mielessä hyvä pelaaja että jo pelkästään naamalla on päässy mun ihon alle.
 

Kake74

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Junior-Pelicans, Tamin Tribuuttiketju
Iteltä meni ohi tilanteet, joista Virtanen on erotuomari-tarkkailijalle huutanu?
Siis oliko 3-0 ja 4-0 maaleja edeltäneet tilanteet?
Mikäs niissä nyt sitte niin pielessä oli?
Eiks toinen ollu Zabon veto joka pomppi jostain ja toinen Parrun rannari.
Meniks multa nyt jotain ohi?
 

Bromse

Jäsen
21:21 min kesti ottelu tänään, ennen kuin se muuttui lähinnä kosmetiikaksi. Pientä kiriä JYP sai maalien myötä viimeisessä erässä aikaan, mutta jollain tasolla se oli aika näennäistä rimpuilua. Taas henkilökohtaiset virheet ratkoo (tai ainakin kantaa todella suurta roolia) näissä peleissä, nyt oli IFK:n vuoro ottaa peliin salama-alku ja vetää 3-0 ensimmäiseen erään taululle. Jotenkin tuo JYP:n peli Nordiksella on vähän haluttoman oloista, ihan kuin olisi valmiiksi luovuttanut.

Seuraavaan peliin teesit on taas ihan uudet, ja JYP tulee varmasti apinanraivolla päälle kun sillä on pakkovoiton paikka. Siinä IFK:n pitää olla tarkkana, ettei hölmöile varsinkaan ottelun alussa ja ensimmäisessä erässä, sillä kotipelissään JYP tulee rankaisemaan noista. Saas nähdä mennäänkö kotivoitoilla sarjan loppuun asti, vai katkaiseeko IFK sen seuraavassa pelissä. Vahvasti siltä tuntuu..
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Arvostan JYP:iä paljon liigajoukkueena ja organisaationa. Viisi peliä välieräsarjaa on takana ja näiden perusteella muutama huomio JYP:in pakeista.

Kalteva: vajonnut HIFK onneksi loistavan runkkarin jälkeen aivan yöhön. Kalteva voi varmaan unohtaa änärihaaveet (heh) tämän jälkeen. Hyvä laukaus, jos joskus ehtisi. Pudotuspelissä ei ehdi. Ei vain ehdi.

Kemiläinen: ottaisin kirkuen HIFK:hon. Erittäin hyvä pelikäsitys ja yv-pelin erikoismies. Vaikuttaa ratkaisijatyypiltä. Jos hankkii lisää lihasta ja parantaa samalle puolustuspeliään, tulee olemaan nopeasti rahakkaammilla jäiilä. Loukkaantumisherkkä?

Hietanen: Akatemian kultahautomon kasvatti. Mahdollisuudet mihin vain. Sarjassa pelannut perusvarmaa peliä. Voi breikata ensi kaudella. Kysymysmerkki.

Yonkman: sarjan suurin yllätys minulle. Tämä mörkö osaa todellakin pelata. Muodostaa selvän ja ihan oikean pelotteen vastustajalle. Painii samassa vaa'assa HIFK:n Aulien kanssa eli on todella hyvä hankinta.

Luoma: Kaltevan kanssa samaa tasoa. Kääntyy yhtä nopeasti kuin suolla moottorinsa kiinni leikannut leikkuupumuri ja antaa sen jäkeen täysin järjettömän syötön. Ura taitaa olla tässä kaudessa? Taklaa painavasti, jos ehtii.

Pulli: täysi arvoitus. Pelasi vuosi sitten häikäisevästi ja tänään viidennessä pelissä väläytti samaa. Täysi arvoitus ja uran suunta lienee vedenjakajalla?

Jokinen: ratkaisi kaamealla virheellään pelin tänään meille. Toivotaan jotain parasta hänelle ja uralle. Joka tapauksessa JYP:in pakistossa oleva selvin iskun paikka HIFK:lle.

Kokonaisuutena hyvin rakennettu ja tasapainoinen pakisto em. kysymysmerkein. Holtaria täytyy kyllä onnitella tuosta Mörön naaraamisesta.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
HIFK:n pitää kyllä hakea maanantaina voitto Jyväskylästä, muuten menee liian jännäksi nimenomaan sen kannalta. Jos JYP vie sarjan seiskapeliin, niin sillä on siinä paljon vähemmän hävittävää. Pelkkien kotivoittojen varassa on vaarallista mennä, vaikka kuinka olisi kotietu tappiin asti. Finaalin toinen osapuoli on Kärpät tai Tappara, jotka pystyvät kumpikin todistetusti hakemaan vierasvoittoja, jopa tiukoissakin paikoissa. Hakihan HIFK niitä toki Lahdesta, mutta nyt on vastassa hieman eri tason joukkueita.
 

Bromse

Jäsen
Toisekseen, miksi nyt pitää tulla parin päivän huili, mielummin pelattaisiin taas sunnuntaina ja sarjojen välissä sitten vaikka se pari päivää pidempi tauko..
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Iteltä meni ohi tilanteet, joista Virtanen on erotuomari-tarkkailijalle huutanu?
Siis oliko 3-0 ja 4-0 maaleja edeltäneet tilanteet?
Mikäs niissä nyt sitte niin pielessä oli?
Eiks toinen ollu Zabon veto joka pomppi jostain ja toinen Parrun rannari.
Meniks multa nyt jotain ohi?

3-0 ja 5-2.
3-0:ssa Liivik löi Lahden mailan käsistä, antoi poikkaria perään, kun Lahti yritti ottaa mailaa jäästä yms. ja hetki tuosta kiekko oli JYPin maalissa. Selvä jäähyn paikka normipelissä, tänään... noh, en tiedä?
5-2:ssa Åsten otti ilmeisesti kontakti Tarkkiin. Kemiläisen olisi pitäny pelata tilanne kovemmin tai antaa Åstenin ajaa selvästi Tarkin yli, nyt se oli semmoinen puolittainen tilanne ja jäi tuomarilta huomaamatta. Ellen väärin katsonut niin tuomari oli sijoittunut väärin pelaajiin nähden ja näin ollen ei edes nähnyt, että Åsten osui.
 
Viimeksi muokattu:

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kyllä ärsyttää, kun annetaan vastustajalle voitto ilmaiseksi, kuten tänään kävi. Käsittämättömiä virheitä, joiden kautta lahjoitetaan pari maalia eteen ja sen jälkeen selkäranka sanoo *naps* ja peli on ohi. Ei HIFK:n tarvinnut esittää tänään mitään ihmeellistä. Suorastaan hävettää, ettei pystytä tarjoamaan kunnollista vastusta.

Vaikuttaa yksinkertaisesti siltä, että JYPin pelaajat eivät itsekään usko, että voisivat näitä pelejä voittaa. Selkärankaa napsuu heti, jos HIFK menee yhdenkin maalin verran edelle. JYPin henkinen kantti ei ole vuosikausiin ollut näin paskaa.
 

Valametti

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Iteltä meni ohi tilanteet, joista Virtanen on erotuomari-tarkkailijalle huutanu?
Siis oliko 3-0 ja 4-0 maaleja edeltäneet tilanteet?
Mikäs niissä nyt sitte niin pielessä oli?
Eiks toinen ollu Zabon veto joka pomppi jostain ja toinen Parrun rannari.
Meniks multa nyt jotain ohi?

Ainakin 5-2 maalissa oli selkeä maalivahdin estäminen -Linkki Liigan sivuille.

Tuonhan jo tervapääskyn älykkyydellä varusteltu Edarikin näkee, eikö? Tähän koff-hymiö.
 

Uncle Becker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Україна
Lisätietoa tästä Ylen tekemästä jutusta.

Mun mielestä noi vois jättää sanomatta mutta ymmärrän sen että juuri hävityn ottelun jälkeen tunteet ovat pinnassa.

Kuulostaa siltä, että mitään muuta lääkettä ei enää ole kuin tuomarien haukkuminen. Tosiasia on kuitenkin se, että tiukemmalla linjalla IFK olisi pelannut enemmän ylivoimaa ja peli olisi päättynyt vielä selkeämmin. Kyllä nämä pelit ratkotaan pelaamalla eikä viheltämällä. Selkeästi parempi joukkue voitti ja Virtasenkin pitäisi se myöntää ja keskittyä seuraavaan peliin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös