Rugby

  • 74 101
  • 501

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Olen ehkä ainoa kuka seuraa Super Rugbya, mutta mainitaan nyt täällä kuitenkin sillä on finaalipäivä ja tietenkin World Cup -vuosi.

Jos joku ei ole vielä lajiin tutustunut, mutta ajatteli kannujahtia syksyllä seurata, niin tämä ottelu kannattaa katsoa. Maailman selkeästi kovimman liigan finaali alkaa Suomen aikaa klo 10.35. Pidempiä analyyseja ei jaksa itselleen kirjoittaa, mutta toivottavasti jotain kiinnostaisi.

Kentällä luonnollisesti useita pelaajia mitkä ovat varmoja syksyn karkeloissa, vaikka kokoonpanot toki ilmoitetaankin vasta myöhemmin. Asia kerrallaan, nyt mietitään tätä. Hurja taistelu tulossa ja ensimmäinen erä lippuja myytiin alle minuutissa. Sen jälkeen tuli pienempiä eriä myyntiin mitä jonotettiin yötä myöten.

Hurricanes v Highlanders, kumpikaan ei ole koskaan kannua nostellut tässä kolmen maan välisessä parikymmentä vuotta vanhassa liigassa. Muut maat ovat Etelä-Afrikka ja Australia, mutta nyt on kiivien keskinäinen välien selvittely.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Olen ehkä ainoa kuka seuraa Super Rugbya, mutta mainitaan nyt täällä kuitenkin sillä on finaalipäivä ja tietenkin World Cup -vuosi.
Viasatilla ja Viaplaylla on tv-oikeudet, ja ne aikovat pistää kisat näkymään Suomessakin. Siis World Cupin.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Viasatilla ja Viaplaylla on tv-oikeudet, ja ne aikovat pistää kisat näkymään Suomessakin. Siis World Cupin.

Loistava uutinen, rugby ei oikein sovellu huonosta striimistä katsomiseen. Eipä sillä, että kisoihin taatusti löytyy hyviäkin, mutta säätö on aina säätöä. Toivottavasti selostus ei ole suomeksi, mutta toisaalta olen miettinyt onko rugbyn sääntöjä ruvettu suomentamaan? Tuskin.

Pari kolme peliä enää eri mailla ennen tosipelejä ja Englannissa ja Walesissa pelattavat kisat alkavat 18.9. No, totuus on se, että 20 maan turneessa valitettavan suuri osa tosipeleistä tulee olemaan oksettavia perseraiskauksia. Tasoerot ovat valtavat ja vaikka kuinka ollaan ammattilaistasolla niin useammassa ottelussa altavastaajan voittotodennäköisyys pyöristyy nollaan. Erittäin fyysisessä lajissa pienempi vain kirjaimellisesti jyrätään. Mikään bussin parkkeeraaminen ei ole mahdollista sillä siitä vain rynnitään läpi ja omat hyökkäykset pysähtyvät täydelliseen muuriin, vaikka mitään bussia ei edes ole.

Niin kuin kaikissa lajeissa joukkuemäärän vähentäminen johtaisi pienen piirin salaseuraan eikä sekään ole mikään ratkaisu. Kovia pelejä mahtuu mukaan ja ne ovatkin sitten kovempia vääntöjä kuin missään muussa lajissa. Kisat kestävät kuusi viikkoa mikä on hieman liian pitkä aika ja periaatteessa on vain yksi mahdollinen voittaja. Toisaalta on tuossa viisi muutakin maata mitkä voisivat moiseen yltää eli enemmän tai vähintään saman verran kuin muissakin lajeissa.

Mahtavat kisat tulossa sillä onhan alkulohkoissakin mielenkiintoisia keskinäisiä niillä mitkä eivät voi puolivälieriin selviytyä. Alkulohkoissa jaetaan myös paikkoja 2019 Japanin kisoihin eli täysillä pelataan.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Enää viikko sitten rugby unionin MM-kisoihin, joten aika alkaa virittäytyä tunnelmaan. Hieno tapahtuma tiedossa, eikä ainakaan minulle mitenkään liian pitkät...

Aika mielenkiintoiselta näyttää A-lohko, kun sieltä löytyy Australia, Englanti, Wales ja Fidzi. Näistä siis vain kaksi etenee puolivälieriin, joten ei käynyt isäntämaalla tuuri arvonnoissa. Oma mielenkiintoni kohdistuu kuitenkin enemmän D-lohkoon, jossa suosikkini Ranska pelaa. Ei sekään läpihuutojuttu ole, Irlanti on aina kova, ja Italia puolestaan ollut viime vuosina aikamoinen "bête noire" Ranskalle. Sikäli kun Ranska tuon selvittää, vastaan tulee sitten C-lohkosta joko ykkönen Uusi-Seelanti tai todennäköinen kakkonen Argentiina. Näistä luonnollisesti mieluummin Uusi-Seelanti, niiden voittaminenhan on ihan peruskauraa, ja Argentiina puolestaan vielä Italiaakin pahempi "musta peto". Sen jälkeen ollaankin jo välierissä Etelä-Afrikkaa tai mahdollisesti A-lohkon kakkosta vastaan. Finaali sitten Twickenhamissa Englantia vastaan, mikäs sen mukavampaa? Tuskin maltan odottaa seitsemää viikkoa.

No, toinen vaihtoehto on pataan Irlannilta ja Italialta, kamat kassiin ja kotiin. Ranskasta kun ei koskaan tiedä...
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Eihän tämä mikään Uuden-Seelannin takuuvarma voittokulkue ole. Australia voitti kuitenkin jokin aika sitten ja ainahan Etelä-Afrikka voi tehdä mitä vaan. Ehkä eurooppalaisillakin jonkinlaiset mahdollisuudet on. Mutta veikkaan silti, että noista kolmesta mainitusta se voittaja löytyy.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Eihän tämä mikään Uuden-Seelannin takuuvarma voittokulkue ole.

Ei missään tapauksessa ole, mutta voisin postata tähän kaikki internetissä olevat linkit. Ihan kaikki on valmistautumisessa otettu huomioon. Ihan kaikki, myös ne missä kerrotaan miksi saattaisi hävitä.

Valmistautuminen tähän on ollut aivan ainutlaatuista eikä myöskään ylilatautumisesta ole pelkoa. Kaikki on tehty realistisesti ja järkevästi. Steve Hansen sanoi jo aikaisemmin, että ei tässä lähdetä mitään kannua puolustamaan. Vaan lähdetään voittamaan se.

Koko kansakunta on takana, hallitus ajoi pikapikaa lakimuutoksen, että pubit saavat olla auki pelien aikana mitkä pelataan siis yöllä NZ-aikaa. Joukkueen esittely suoritettiin parlamenttitalossa Wellingtonissa ja paikalla olivat pääministeri ja urheilusta vastaava ministeri. Ja oppositiojohtaja. Tuosta tuli jonkun verran palautetta ja itse samaa mieltä. Ei sinne mitään poliitikkoja olisi tarvinnut tulla, kun tämä on vain urheilua. Taatusti kaikki ylimääräinen häiritsee, mutta keskittymisrauha on silti säilynyt.

Loppukevennyksenä tämä maailman paras radioselostus koskaan. Mertaranta kalpenee Ian Robertsonin rinnalla. Kyseessä on siis radioselostus ja kuva on vain laitettu tuohon. Asuin Englannissa tuolloin ja olihan se melkoista. Kunnian päivät ei vain koskaan enää palaa.

Jonny Wilkinson's memorable drop goal v Australia at RWC 2003 with comms! - YouTube
 
Viimeksi muokattu:

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Väliin katsaus kotimaamme sarjoista.

Helsinki Rugby Club ja Warriors Rugby Club kohtasivat eilen Puistolassa kaikkien kolmen joukkueen voimin runkosarjan päätöskierroksella. Runkosarjan voiton jo aiemmin varmistaneet HRC:n naiset voittivat Warriorsin 43-5 ja pääsevät pudotuspeleihin hyvässä lennossa. Päivän toisessa ottelussa HRC:n miesten liigajoukkue Big Guns näytti niin ikään paikallisvastukselle kaapin paikan 50-20-voitolla varmistaen runkosarjan voiton toisena kautena peräkkäin voittamalla kaikki ottelut. Viikon päästä pelattavissa semifinaaleissa Big Guns isännöi mielestäni kovimman vastuksen aiemmin tällä kaudella antanutta ja finaalit järjestävää Tampere Rugby Clubia, joten Puistolan kentällä tullaan näkemään aivan kaamea vääntö finaalipaikasta. Big Gunsin rutiinisuoritustaso on kovempi kuin Tampereen, mutta kumpi haluaa enemmän? Veikkaan tässä viimeistään penkin leveyden kääntävän pelin HRC:lle. HRC on ainoa joukkue Suomessa, joka voi vaihtaa kaikki kahdeksan vaihtomiestä sisään ilman että joukkueen taso laskee piiruakaan avauksesta.

Runkosarjan kakkonen Jyväskylä Badgers puolestaan kohtaa kotonaan Warriorsin. Vaikka Warriors onkin ollut aikamoinen mörkö Jyväskylälle, uskon Mäyrien silti kaivavan voiton ehkä jo parasta ennen päiväyksen nähneestä Warriors-joukkueesta.

Eilisen viimeisessä ottelussa HRC:n divarijoukkue Blue Tigers tarvitsi voiton WRC2:sta vastaan 1. divisioonan voittaakseen. Blue Tigers teki tehtävänsä näytöstyyliin - 62-10 ja syksyn (toivottavasti) ensimmäiset mestaruusjuhlat saattoivat alkaa. Blue Tigersista on nostettava esiin vasta hiljattain 18 täyttänyt scrum half, joka pelasi koko kauden aikamiehen ottein. Myös muutama muu juniori teki ensiesiintymisensä aikuisten rugbyotteluissa tällä kaudella, mikä lupaa hyvää lajin tulevaisuudelle Suomessa.

Viikko pitää jotenkin hoitaa pois jaloista ja herkistellä kroppa valmiiksi ensi lauantaita varten. Tampere nimittäin tulee kovaa.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Väliin katsaus kotimaamme sarjoista.

Kiitos raportista. Ei voisi olla mitään World Cupia tai muita ammattilaisotteita, jos ei siellä ruohoisen juuren tasolla tehtäisi hyviä juttuja. Matka kisoihin voi olla meillä pitkä, mutta meillä on unelma. (tuo ei ole poliittinen kannanotto)

Mitenköhän Suomen media meinaa tähän suhtautua? Vai kerrotaanko jossain lopussa näinkin hauskaa hassua peliä maailmalla pelataan.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Mitenköhän Suomen media meinaa tähän suhtautua? Vai kerrotaanko jossain lopussa näinkin hauskaa hassua peliä maailmalla pelataan.
Kisojen voittaja varmaan mainitaan Urheiluruudun lopussa. Jos toimittajat ovat oikein hereillä, saatetaan MM-kisojen avaus huomioida myös. Muuta infoa ei varmastikaan mediasta valu.
 
Mielenkiintoistahan lienee näiden kotimaan pelienkin kannalta se, kuinka moni pelaajista on kisoja katsomassa? Omastakin tuttavapiiristä on joitakin lähdössä ja siis siten peleistä pois.
 
Viikko pitää jotenkin hoitaa pois jaloista ja herkistellä kroppa valmiiksi ensi lauantaita varten. Tampere nimittäin tulee kovaa.
Onkohan Tampereella realistisesti mitään mahdollisuutta? Katselin tuossa, että Helsinki on näköjään aika vakuuttavasti painellut koko kauden. Ja mitä tutuilta kyselin, niin tosiaan joitakin pelaajia on Tampereelta pois ja ilmeisesti naftaliinista kaivettu pari ukkoa mukaan. Peli ei ilmeisesti ole Myllypurossa, kuten aiemmin? Jos sitä oikein katsomaan lähtisi.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
@Väsyneet Kädet

Tamperetta vastaan oli kauden hankalimman oloinen peli elokuussa, joten en oikein usko ylikävelyyn. Tosin viimeisessä runkosarjapelissä Porvoo voitti TRC:n kummallisen selvästi, mutta siinä ei toisaalta tainnut olla isommin panosta kummallakaan puolella, joten en anna sille liikaa painoarvoa.

HRC saa kyllä aika pitkälti ne miehet mukaan, jotka haluaakin, joten jos Tampere antaa tasoitusta vielä poissaoloilla, voi kyllä tulla hankala peli heille.

Ottelu pelataan Myllypuron remontin vuoksi Puistolassa, Koudantie 4:ssä klo 13 alkaen. Naiset pelaavat oman välieränsä Jyväskylää vastaan heti sen jälkeen.
 
Tamperetta vastaan oli kauden hankalimman oloinen peli elokuussa, joten en oikein usko ylikävelyyn. Tosin viimeisessä runkosarjapelissä Porvoo voitti TRC:n kummallisen selvästi, mutta siinä ei toisaalta tainnut olla isommin panosta kummallakaan puolella, joten en anna sille liikaa painoarvoa.

HRC saa kyllä aika pitkälti ne miehet mukaan, jotka haluaakin, joten jos Tampere antaa tasoitusta vielä poissaoloilla, voi kyllä tulla hankala peli heille.
Kuulemma oli poissaoloja sielläkin.

Ok, saattaa siis tulla kylmää kyytiä Tampereelle. Etenkin, jos tosiaan joutuvat heittämään joitain "eläköityneitä" kehiin - joskin kuulemma ihan pelimiehiä kyseessä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet

Rugbya on hauska katsella, etenkin sellaisia pitkiä juoksu-hyökkäyksiä, jossa pallo elää ihmeellisesti lukuisten taaksepäin-syöttöjen jälkeenkin. Mutta en sitten oikein tajua sitä ringin tekemistä ja kovaa pöngertämistä, mikä kuitenkin on selvästi tärkeä juttu. Samoin kuin ne sivurajasyötöt rivistöjen väliin.
 
Mutta en sitten oikein tajua sitä ringin tekemistä ja kovaa pöngertämistä, mikä kuitenkin on selvästi tärkeä juttu. Samoin kuin ne sivurajasyötöt rivistöjen väliin.
Ajatushan on siinä, että käsittelyvirheen tehnyt tai pallon ulos pelannut joukkue voi vielä voittaa pallon itselleen. Näissä erikoistilanteissa jos toisella joukkueella on suuri etu, on toinen joukkue pahasti lirissä. Tasoerot näissä myös muokkaavat pelitaktiikkaa suuresti.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ajatushan on siinä, että käsittelyvirheen tehnyt tai pallon ulos pelannut joukkue voi vielä voittaa pallon itselleen. Näissä erikoistilanteissa jos toisella joukkueella on suuri etu, on toinen joukkue pahasti lirissä. Tasoerot näissä myös muokkaavat pelitaktiikkaa suuresti.

Joo, olen nähnyt kun scrumissa toinen joukkue suorastaan musertaa toisen - mutta toisaalta, mitä ihmettä se pallo siellä uumenissa tekee, ei näe sitä, ja miten sitä on oikeus liikuttaa, ja miten päätetään, että otetaan se sieltä pois ja lähdetään pelaamaan eteenpäin?
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Joo, olen nähnyt kun scrumissa toinen joukkue suorastaan musertaa toisen - mutta toisaalta, mitä ihmettä se pallo siellä uumenissa tekee, ei näe sitä, ja miten sitä on oikeus liikuttaa, ja miten päätetään, että otetaan se sieltä pois ja lähdetään pelaamaan eteenpäin?

Niin, säännöthän ei ole aivan yksinkertaisia ja kaikenlaisia vihellyksiä tulee mistä porukalla ei ole hajuakaan. Pubissa varsinkin sen huomaa, mutta myös ihan kausikorttikatsomossa. Siinä katsomossa tuskin hirveästi on ensikertalaisia tai edes vähän lajia seuranneita. Silti katsotaan toisiaan ja ihmetellään. Eli ei todellakaan kannata välittää, jos ihan joka kiemuraa aina tajua.

Scrumin sääntöjä on myös muutettu ja varsinkin tulkintoja ties kuka monta kertaa ja mihin suuntaan. Aivan liian usein otetaan aloitus uusiksi milloin mistäkin syystä.

Kaikenlaisia oppaita sitä toki on olemassa:

A Beginners’s Guide to Rugby Union : The scrum

http://www.irbrugbyready.com/pdfs/rugby_ready_book_2011_en.pdf

Ensimmäisessä on nopeasti selitetty ja toinen opus eli kansainvälisen liiton vihkonen on vähän jämerämpää tavaraa. Lopulta kuitenkin parhaiten saanee tietoa taas kerran Wikipediasta:

Scrum (rugby union) - Wikipedia, the free encyclopedia
--

Tapahtui neljä vuotta sitten All Blacksien voittamattomassa kotiluolassa Eden Parkilla:

Stephen Donald Penalty Goal Rugby World Cup Final 2011 - YouTube

Jos ei ole yleistä tietoa miksi joku Stephen Donald oli pallon takana, niin siitäkin voi lukea Wikipediasta tai mistä hyvänsä tai vaikka katsoa aiheesta tehdyn elokuvan. Lyhyesti siksi, että kaikki muut olivat loukkaantuneita ja jonkun oli potkaistava. Kaveri sai niskaansa paskaa ja syystäkin eri kertoina uransa aikana. Ehkä nyt on sitten unohdettu ja anteeksi annettu. Tai no ei Hongkongia 2010 unohdeta, kun se naurattaa sen verran kuinka voi sählätä.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Nyt täytyy myöntää, että en tiennyt bonus pointin olemassaolosta myös World Cupissa. Kukaan ei ole siitä puhunut, koska sillä ei ole pienen pienintäkään merkitystä yhtään mihinkään paitsi ehkä kuolemanlohkossa.

Kansainvälisten vedonlyöntiyhtiöiden linjat kulkivat juurikin noin reilun parinkymmenen voitossa. Näin tämä menee ja alkulohkot on päätetty paitsi tämä.

Englantia aivan selvästi jännitti kotiyleisön edessä pelaaminen, mutta nyt kun tämä on saatu hoidettua, niin voidaan keskittyä itse asiaan. Kyllä jokaisella joukkueella on ne samat työkalut siellä aitiossaan. Ensi lauantaina on sitten se rehellinen maaottelu. Ja vähän niin kuin kotona olisi kotona olevaa vastaan.

Ai niin Australiakin on ilmoitettu mukaan kisoihin, mutta eihän niitä vastaan pelata ennen ensi kuuta.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Hei pojat ja tytöt, johan ollaan ehditty muutama tunti pelata kisoja ja rasismikohu on valmis:

ITV RWC commentator cops it on Twitter for 'disrespectful' remark about Fiji | Stuff.co.nz

"During the first half Mullins said in commentary: "They will be back in Fiji around one television hoping the generator doesn't fail them."

Minkä takia kehitysmaapaskaa piilotellaan? Fidzilla niin kuin suomeksi maa kuuluu on kyllä parikin muuta televisiota, mutta myös sähkökatkoksia. Ei tuo nyt ollut mitenkään väärä kommentti ja ne ovat myös erivärisiä. Ja semmoisesta paikasta ei tule muuta kuin varsin kelvollinen joukkue.

Ja siellä käy paljon valkoihoisia turisteja A-lohkosta ja C-lohkosta. Tai siis kävisi ensi viikonloppuna, mutta kun nyt ei juuri ehdi. Tai uskaltaakohan sinne edes mennä, kun loukkaannutaan.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Japani! Olisivat voineet ottaa kolme pistettä ja tasurin, mutta päättivät sitten kokeilla saman tien tuplaa tai kuittia. Ja se palkittiin. Olipa upea loppu pelille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös