Öljyhuippu (peak oil)

  • 21 605
  • 102

TKH

Jäsen
Liuskekaasu mullistaa maailman energiamarkkinat – Suomenkuvalehti.fi mitenkäs liuskekaasu sekoittaa pakkaa? Ei ilmeisesti ole mikään kupla, vai?

En nyt ole varsinaisesti liuskekaasua koskevia juttuja seurannut, mutta sen verran kuitenkin, että ainakin noista liuskekaasu on saanut kritiikkiä.

-Päästöiltään vähintään yhtä paha kuin kivihiili
-Pilaa pohjavedet
-Liuskekaasun tuotanto kalliimpaa kuin maakaasun tuotanto
-Todella hyvät ja tuottoisat lähteet harvassa
-Usein lähteet ehtyy nopeasti
 

TKH

Jäsen
Tässä ketjussa kun näyttäisi olevan jonkun verran juttua muistakin energialähteistä, niin mainitaan tännekin yksi potentiaalinen tulevaisuuden energialähde. Metaaniklatraattivarannot on valtavat, joten potentiaalia tältä tutkimussuunnalta löytyy, mutta aivan alkutekijöissähän tällä puolella vielä tietysti ollaan ja vasta aika näyttää syntyykö läpimurtoa oikeaksi energialähteeksi koskaan.

Japan extracts gas from methane hydrate in world first
 

TKH

Jäsen
VTT:n tekemästä selvityksestä käy myös ilmi, että Euroopan omiin liuskekaasuesiintymiin ei kannata panna liikaa toivoa. Koeporauksia on tehty eniten Puolassa, mutta tuotanto on osoittautunut kalliimmaksi ja kaasun virtaus porakaivoissa on ollut toivottua heikompaa. Kansainväliset yhtiöt ovat raportin mukaan jo poistumassa Puolasta rahoineen, mutta Puolan valtio investoi edelleen liuskekaasuun. Aiemmin Yhdysvaltain energiavirasto EIA pudotti tuntuvasti ensiarvioita Puolan liuskekaasuvaroista. VTT:n selvityksessä todetaan myös, että Britannian koeporaukset eivät ole olleet kovinkaan lupaavia. Ranskassa olisi mahdollisesti isohkot varannot, mutta maan laki kieltää liuskekaasun tuotannon koeporauksia myöten. Taustalla ovat muun muassa tuotannon mahdolliset ympäristövaikutukset.
Jäitä hattuun Yhdysvaltojen liuskekaasun kanssa - kuljetus Eurooppaan tulisi kalliiksi
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Tämän ketjun keskustelijoita varmasti kiinostava kirja on julkaistu alkuvuoden aikana

Niin kansainvälisesti kuin suomeen liittyen ansiokasta pohdintaa, dataa, tietoa ja skenaarioita.

"Suomi Öljyn Jälkeen"

2010-luvulla tuotanto vähenee ja öljyn hinta nousee pilviin. Mitä tekee Suomi - tuo pieni pohjoinen maa, jolla ei ole omaa öljyntuotantoa? Miten turvataan hyvinvointivaltio, kun öljyn nouseva hinta tekee länsimaiden talouskasvun yhä vaikeammaksi?

Elintasomme on rakennettu suomalaisen sisun lisäksi halvalla öljyllä, ja öljyn mukana elintasomme myös seisoo tai kaatuu. Onko Suomella suunnitelmat valmiina, kun ne kaikkein suurimmat saantivaikeudet saapuvat eli kun öljyntuotanto siirtyy yhä kriisiherkemmille alueille?

Mihin oikeasti riittävät Suomen bioenergiavarat ja biojalostamokapasiteetti? Onko Suomi häviäjä suuressa kuviossa, jossa voittajia ovat öljyn nettoviejät eli Saudien prinssit, öljy-yhtiöiden suuromistajat ja johtajat, Venäjän oligarkit ja Länsi-Afrikan diktaattorit?



Kirjakaupasta tai kirjastosta. On erinomainen, hyvin kirjoitettu, lyhyisiin kappaleisiin jäsenetty jne.
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Tämän ketjun keskustelijoita varmasti kiinostava kirja on julkaistu alkuvuoden aikana

Niin kansainvälisesti kuin suomeen liittyen ansiokasta pohdintaa, dataa, tietoa ja skenaarioita.

"Suomi Öljyn Jälkeen"

Tänään lukaisin noin 100 ensimmäistä sivua. Erittäin hyvä kokonaiskuvaus aiheesta.
 
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
http://www.cnbc.com/id/100907911

Believe it or not, Americans are driving less

Lähivuosina tämäntyyppisiä uutisia alkaa tippua päivästä toiseen. Ihmiset alkavat sopeuttaa elämäntapojaan madaltuvaan elintasoon ja siihen, että kaikkiin halvan energian aikakauden mukavuuksiin ei tulevaisuudessa olekaan enää varaa. On tietenkin ilahduttavaa, että nimenomaan nuoret ovat alkaneet myös jenkkilässä tajuta tämän.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Liuskeöljystähän käytiin tässäkin ketjussa keskustelua. Osa piti tätä hyvinkin potentiaalisena vaihtoehtona, osa taas kuplana. Näistä ensimmäiseen ryhmään kuuluu nyt Saudi-Arabian kuningasperheen jäsen, prinssi ja liikemies Al-Walid bin Talal, joka varoittaa siitä, kuinka sen talous on liikaa riippuvainen öljyntuotannosta ja näkee Yhdysvaltain liuskeöljytuotannon suurena uhkana.

Lisäksi jopa IAEA ennustaa, että liuskeöljytuotantonsa ansiosta Yhdysvallat nousee maailman suurimmaksi öljyntuottajamaaksi Saudi-Arabian ja Venäjän edelle vuoteen 2017 mennessä.

Aiheesta lisää Uuden Suomen ansiokkaassa artikkelissa:

Nyt se sanotaan ääneen Saudi-Arabiassa: â€Ã–ljyshokki†tulee | Uusi Suomi

Tästä syystä joissain ennusteissa odotetaankin nyt, että öljyn hinnassa tapahtuu voimakas käänne. Mutta se ei tarkoitakaan käännettä ylöspäin, kuten monissa kauhukuvissa on spekuloitu, vaan alaspäin.

Tästä niin ikään Uudessa Suomessa:

FT: USA:sta ennätysluku – todellinen â€Ã¶ljyshokki†muhii jo | Uusi Suomi

Varsin mielenkiintoinen oli myös niin ikään Uudessa Suomessa ollut artikkeli metaanihydraatin, eli ns. palavan jään käytön mahdollisuuksista. Tätä vaihtoehtoa on tutkittu mm. Japanissa ja Yhdysvalloissa, ja mikäli käytössä onnistutaan, energiaa olisi käytössä enemmän kuin tähän mennessä löydetyissä öljy- ja kaasuesiintymissä yhteensä. Optimistisimmissa arvioissa tämä menetelmä saataisiin käyttöön ehkä jo kymmenen vuoden päästä.

Itse suhtaudun vähän skeptisesti tähän mahdollisuuteen, ainakin näin nopealla aikataululla. Lisäksi tämäkin lisää luonnollisesti kasvihuonekaasujen määrää - pahimmillaan jopa erittäin runsaasti jo pelkän louhinnan/porauksen (mikä termi tähän nyt olisi paras...) aikana.

Artikkeli:

Uusi energialähde yhä lähempänä – WSJ: Tehokkaampi kuin öljy ja kaasu yhteensä | Uusi Suomi

Joka tapauksessa öljylle etsitään voimakkaasti korvaajaa, ja hyvä niin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Ainakin se liuskeöljyn EROEI on ihan surkea (jossain oli 2:1, vrt. raakaöljyn historiallinen 100:1), eli aika helvetisti sitä saadaan porata. Reservit tosin ovat ilmeisen suuret, mutta ymmärtääkseni ongelmana on se että liuskeöljyä/-kaasua porattaessa sitä tavaraa tulee aika vähän kerrallaan eli ollaan "oletko rikas jos sulla on miljardi pankkitilillä mutta saat nostaa vain kympin kuussa" -tyyppisessä tilanteessa.

http://www.businessinsider.com/us-energy-production-inflection-point-2013-7

Kovasti on tuotannon kasvu hiipumassa siellä jenkkilässäkin, vaikka suomimedia kuinka hypettää.

On myös aika silmiinpistävää, että "uusiutuvan energian vallankumouksen" tai ydinvoiman massiivisen lisärakentamisen sijaan perinteisiä fossiilisia ollaankin korvaamassa uusilla, vähän heikkolaatuisemmilla ja entistäkin epäekologisemmilla vaihtoehdoilla. Ei mene ihan putkeen tämä ilmastonmuutoksen vastainen taistelu.

Vielä pari vuosikymmentä sitten ketään olisi voinut paskaakaan kiinnostaa tällaiset liuskeöljyt, liuskekaasut, kerogeenit, öljyhiekat, arktiset öljyt etc., joista nyt ollaan ihan kiimassa.

Edit. 2:1 tarkoittikin kerogeenia, liuskeöljyllä parempi mutta kuitenkin selvästi heikompi kuin raakaöljyllä.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ainakin se liuskeöljyn EROEI on ihan surkea (jossain oli 2:1, vrt. raakaöljyn historiallinen 100:1), eli aika helvetisti sitä saadaan porata. Reservit tosin ovat ilmeisen suuret, mutta ymmärtääkseni ongelmana on se että liuskeöljyä/-kaasua porattaessa sitä tavaraa tulee aika vähän kerrallaan eli ollaan "oletko rikas jos sulla on miljardi pankkitilillä mutta saat nostaa vain kympin kuussa" -tyyppisessä tilanteessa.

Mitenhän tekniikan kehittyminen muuttaa tätä EROEI-lukua? Saadanko liuskeöljyä halvemmalla? Raakaöljyllähän tuo EROEI on ymmärtääkseni pienentynyt viime vuosina, ihan jo siksi, että uusimmat öljyesiintymät ovat syvemmällä, ja siksi kalliimpia porattavia.

Lukusi muuten poikkeavat melko paljon näistä Wikipediassa esitetyistä:

Energy returned on energy invested - Wikipedia, the free encyclopedia

Shale oil (liuskeöljy): 5:1
Oil production: 20:1
Oil and gas 1970: 30:1
Oil and gas 2005: 14.5:1

Eroa toki on, mutta ei ihan niin paljon kuin väität.
 
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Nämä "tutkijat kehittivät uuden ihme-energianlähteen" -uutiset ovat mun mielestä sellaista "katso kuvat" -tasoista journalismia. Tai ennemmin mä katson niitä tissikuvia kuin luen ns. tiederoskaa.

Tiede perustuu todella perusteelliseen ja pitkään tutkimukseen vertaisarviointeineen. Varmasti joka päivä joku tutkijaryhmä kokee olevansa sen kuuluisan graalin maljan lähteillä mitä tulee jonkin maailmaa vaivaavan ongelman ratkaisemiseen. Suurin osa hyvistäkin ideoista lentää kuitenkin roskakoriin ennen kuin se tieteellinen mankeli on läpäisty. Toimittajille riittää silti yksittäisen tutkijaryhmän yksittäinen idea ilman mitään vertaisarviointeja tai sen kummempaa kriittistä tarkastelua. Siitä saadaan sitten "tukijat kehittivät/tästäkö ratkaisu/uusi energianlähde/tutkijoiden villi idea" -henkinen (roska)uutinen, jolla voidaan taas kerätä niitä klikkauksia ja ylläpitää illuusiota jostain huikeasta kehityksestä ja siitä, että nykyinen lama muuttuisi nousukaudeksi tässä ihan pian kunhan vähän vielä kestetään.

On tietenkin totta, että insinöörit on fiksuja ja maailmassa kehitetään koko ajan monenlaista uutta. Pitää kuitenkin muistaa, että maailman energiajärjestelmät ei ole sellainen ala, jossa muutokset tapahtuisivat jotenkin nopeasti. Esimerkiksi tietotekniikassa joku näppärä stevejobs voi yhdessä yössä kehittää innovaation, joka pistää kerralla markkinat uusiksi. Energia-alalla muutokset ovat kuitenkin hitaita.

Ihmiskunnan kenties suurin dilemma tällä hetkellä on se, että hyvin hitaalla ja raskaalla toimialalla (energiajärjestelmät) vaadittaisiin todella nopeita ja äkillisiä muutoksia jos elintason romahdus ja/tai hallitsematon ilmastonmuutos halutaan välttää. Vaikea mun on uskoa, että siinä riittävän hyvin onnistuttaisiin.
 
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Lukusi muuten poikkeavat melko paljon näistä Wikipediassa esitetyistä
Tarkistin juuri Suomi öljyn jälkeen -kirjasta, että tuo mainitsemani 2:1 tarkoittikin kerogeenia, jota on nyt Israelin yhteydessä hypetetty.

Puhuessani öljyn historiallisesta EROEI:sta en tarkoittanut lähivuosikymmeniä vaan aikaa jolloin teollinen öljyntuotanto käynnistyi. Silloin heiluttiin käsittääkseni tuolla sadan tienoilla, mistä on sitten tultu reilusti alas ymmärrettävistä syistä (low hanging fruit -teoria).
Mitenhän tekniikan kehittyminen muuttaa tätä EROEI-lukua? Saadanko liuskeöljyä halvemmalla? Raakaöljyllähän tuo EROEI on ymmärtääkseni pienentynyt viime vuosina, ihan jo siksi, että uusimmat öljyesiintymät ovat syvemmällä, ja siksi kalliimpia porattavia.
Koko liuskeöljyhype johtuu nimenomaan raakaöljyntuotannon keskimäärisen EROEI:n pienenemisestä. Jos hyvälaatuista öljyä olisi edelleen vanhaan malliin saatavilla, jätettäisiin liuskeöljyt ihan kiltisti maaperään. Nyt alkaa olla sen verran paskat housuissa että kaikki öljyä etäisesti muistuttavakin tavara halutaan ottaa tuotantoon ympäristöseurauksista ja vastaavista välittämättä. Mediaa ja median kautta tavallista kansaa taas viedään tässä isojen poikien energiapelissä kuin pässiä narussa.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Is peak oil demand just around the corner?

Tavallaan vähän keinotekoinen juttu kun epätavanomainen öljy ei tuohon kuulu, mutta joka tapauksessa tuossa taitteeksi on laitettu noin 2030. Muistan tosin keväältä jonkin artikkelin, jossa veikattiin niinkin nopeaa aikataulua kuin 2020. Kyllähän nopeakin "peak oil demand" -skenaario mahdollinen on, etenkin siinä tapauksessa, että liuskeöljystä tulee merkittävä tekijä Kiinassa jo lähivuosina. No, aika näyttää miten käy. Joka tapauksessa yksi taitekohta voi tulla jo syksyllä, ainakin oheisen jutun mukaan.

China to overtake the US as worlds largest oil importer in late 2013

Ei olekaan mikään yllätys, että Kanadassa on haettu jo pari vuotta uusia ostajia niiden öljylle. Myöskään suunta ei ole yllätys, mutta saapa nähdä pystyykö Kanada kilpailemaan Venäjän ja lähi-idän kanssa Kiinan öljyostoista. Myös Intian suuntaan Kanada kovasti tähyilee. Myös Meksiko tähyään jo Kiinan ja Intian suuntaan, tosin Meksiko on ongelmissa jo senkin takia, että niiden tuotanto laskenut vuodesta 2004 lähtien.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ainoana valtiona todellisia askelia öljyriippuvuudesta pääsemiseksi on tehnyt Saksa. Sen Energiewende tähtää fossiilisista eroon pääsyyn vuoteen 2050 mennessä, jolloin olisi tarkoitus 80% tuottaa kaikesta energiasta uusituvilla (35% 2020 mennessä, nyt on 27%). Suomessahan Saksan Energiewende on käsitelty vain ydinvoimasta luopumisen näkökulmasta, vaikka siis se varsinainen tavoite on öljyriippuvuuden vähentäminen.

Jep, on paljon tekemistä, se tullee kalliiksi, se ei taatusti mene kuten elokuvissa, mutta Saksa on silti ainoa, jolla on jonkin näköinen tiekartta asian suhteen. Ja ennen kaikkea, Saksan teollisuus on tässä mukana ja aktiivisesti asiaa tukemassa. Kun samaan aikaan suomalaisteollisuus itkee rikkidirektiivin ym. perään.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Osmo Soininvaara blokaa myös tästä. Tai siis kirjasta "Suomi Öljyn Jälkeen"

Kirja on todella ansiokas tietopaketti vähän kaikesta mikä liittyy öljyyn ja sen korvikkeisiin. Kannattaa lukea faktojen takia, vaikka ei johtopäätöksistä olisi samaa mieltä.

Suomi öljyn jälkeen : Soininvaara

Eli kannattaa lukea johtopäätöskrittiikkiä, joka on hyvin ajateltu ja pohjustettu.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ainoana valtiona todellisia askelia öljyriippuvuudesta pääsemiseksi on tehnyt Saksa. Sen Energiewende tähtää fossiilisista eroon pääsyyn vuoteen 2050 mennessä, jolloin olisi tarkoitus 80% tuottaa kaikesta energiasta uusituvilla (35% 2020 mennessä, nyt on 27%). Suomessahan Saksan Energiewende on käsitelty vain ydinvoimasta luopumisen näkökulmasta, vaikka siis se varsinainen tavoite on öljyriippuvuuden vähentäminen.

Jep, on paljon tekemistä, se tullee kalliiksi, se ei taatusti mene kuten elokuvissa, mutta Saksa on silti ainoa, jolla on jonkin näköinen tiekartta asian suhteen. Ja ennen kaikkea, Saksan teollisuus on tässä mukana ja aktiivisesti asiaa tukemassa. Kun samaan aikaan suomalaisteollisuus itkee rikkidirektiivin ym. perään.

Harmi vaan, että se Saksan suunnitelma tuntuu olevan korvata vanhat hiilivoimalat ja kaasuvoimalat uusilla. Tuntuu oudolta ajatella, että noita uusia voimaloita tehtäisiin 30 vuoden elinkaarta silmälläpitäen.

Saksan teollisuuden mukanaolosta voi siitäkin olla montaa mieltä, meinaan millä tavoilla teollisuus sinusta tukee tätä hanketta?

Suomessa ei ole hiilivoimalaa rakennettu kai sentään kohta pariin kymmeneen vuoteen. Juuri ilmoitettiin Inkoon sulkemisesta. Kaasulaitoksia toki on varavoimaa silmälläpitäen rakennettu.

Sen sijaan Suomi rakentaa ydinvoimaa ja uusiutuvia, eikö se ole vallan mainio tiekartta?
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Harmi vaan, että se Saksan suunnitelma tuntuu olevan korvata vanhat hiilivoimalat ja kaasuvoimalat uusilla.

Näinhän se ei mene, mutta uusimisienkin ideana on vähentää polttoaineiden kulutusta. Energiewendestä löytyy ihan englanninkielinen käännös, eikä nämä tavoitteet ole mitään hatusta vedettyjä, vaan on olemassa tiekartta, jota pyritään noudattamaan. Tosiasia on, että jo nyt ollaan jäljessä, mutta suunta on valittu ja siihen on koko poliittinen kenttä sitoutunut.


Saksan teollisuuden mukanaolosta voi siitäkin olla montaa mieltä, meinaan millä tavoilla teollisuus sinusta tukee tätä hanketta?

Saksan isoimmat teollisuuslaitokset mm. Siemnes ja kaikkia autotehtaat jne. kuuluvat Energiewenden peerreview ryhmään, joka seuraa ja konsultoi muutosta. Mercedeksen TJltä joku suomalaistoimittaja kysyi, etsivätkö tehtaat lähde Saksasta? Johon vastaus oli, ”eivät tietenkään, meillä työntekijät omistavat osan tehtaista, ne eivät lähde minnekään”
BMW:n TJ totesi, että jos joskus ihmiset ajavat pääsääntöisesti sähköautoilla, lyön vetoa että ne ovat saksalaisia.



Suomessa ei ole hiilivoimalaa rakennettu kai sentään kohta pariin kymmeneen vuoteen. Juuri ilmoitettiin Inkoon sulkemisesta. Kaasulaitoksia toki on varavoimaa silmälläpitäen rakennettu.

Niin kauan kun Vuosaaressa pääpolttoaineena on hiili, ei Suomen hiilenkäytön vähentämisestä kannata haaveilla.
(Jos ydinvoimaa rakennetaan, se pitäsi rakentaa VuosaareenCHP laitoksena, muulla tavalla siitä ei ole paljoa iloa, mutta isosti haittaa)



Sen sijaan Suomi rakentaa ydinvoimaa ja uusiutuvia, eikö se ole vallan mainio tiekartta?

Olisi, teoriassa, vaan ei käytännössä. Uusiutuviin on luettu kokoajan Suomessa paperiteollisuuden käyttämät teollisuusliemet, joiden käyttö vähenee sitä mukaa kun paperiteollisuus maasta vähenee. Ydinvoima on kaikista haitallisin energiantuotantomuoto uusiutuvien kannalta, koskas se syö isoihin yksiköihin kaikki investointivarat ja pitää yllä sähköverkon rakenneta suuria tuotantoyksiköitä varten. Saksan idea on nimenomaan tehdä hajautetumpi energiantuotantoinfrastruktuuri, vähän kuin Shellin oppikirjan mukaan.

Suomessa Kepun ideoimana uusituvilla tarkoitetaan maanomistajien edun mukaisesti puumassa, haketta jne (ja yrittiväthän kepulaiset saada turpeenkin EUssa uusituvaksi, jotta olisivat voineet senkin sinne lisätä).

Mitään syöttötariffijärjestelmiä ei ole ollut kuin turpeelle, ja kun isossa paineessa oli muitakin tehtävä, tehtiin ne taas niin isoille laitoksille, että esim maatalojen ei kannata investoida omin pienvoimaloihin.

Tämä kaikki koska Suomen suureteollisuus lobbaa isojen yksiköiden puolesta, koska ne omistaa voimayhtiöitä ja haluavat mahd. halpaa energiaa (via Mankala) ja tuottoa sijoituksilleen. Kansallisesti se on varmaan ihan kiva tommoset 10 – 15 vuotta, mutta entäs sitten kun sitä uudempaa teknologiaa pitäisi alkaa käyttämään? kaikki tuodaan ulkoa, kun kotimaista teknologiaa ei ole tarjolla (koska ei ole ollut kotimarkkinoita) ja tod. näk. ostamme ne saksalasilta.

Suomen tiekartta perustuu siihen, että meillä on isoja paperitehtaita tästä ikuisuuteen.. toki edelleen kuluttavat suomen sähköntuotannosta reilu 40%, mutta se oli vielä 90 –luvulla reilusti yli puolet.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Näinhän se ei mene, mutta uusimisienkin ideana on vähentää polttoaineiden kulutusta. Energiewendestä löytyy ihan englanninkielinen käännös, eikä nämä tavoitteet ole mitään hatusta vedettyjä, vaan on olemassa tiekartta, jota pyritään noudattamaan. Tosiasia on, että jo nyt ollaan jäljessä, mutta suunta on valittu ja siihen on koko poliittinen kenttä sitoutunut.

Totuus on se, että Saksassa otetaan koko ajan käyttöön uusia hiilivoimaloita. Varmasti ne ovat parempia kuin vanhat. (puhtaampia, tehokkaampia, jne..) Saksassa tänä vuonna on kasvanut nimenomaan hiilivoiman osuus energiantuotannosta. En tiedä onko se suunnitelman mukaista vai ei, mutta tilastojen mukaista se on.


Saksan isoimmat teollisuuslaitokset mm. Siemnes ja kaikkia autotehtaat jne. kuuluvat Energiewenden peerreview ryhmään, joka seuraa ja konsultoi muutosta. Mercedeksen TJltä joku suomalaistoimittaja kysyi, etsivätkö tehtaat lähde Saksasta? Johon vastaus oli, ”eivät tietenkään, meillä työntekijät omistavat osan tehtaista, ne eivät lähde minnekään”
BMW:n TJ totesi, että jos joskus ihmiset ajavat pääsääntöisesti sähköautoilla, lyön vetoa että ne ovat saksalaisia.


Saksalla on varmasti vahva asema sähköautojen tuotannossa sitten kun niitä tulee katukuvaan enemmän. Ja teollisuuden ilman muuta kannattaa kuulua arviointiryhmään jotta saavat omat etunsa turvattua sähkön osalta, sillä eihän teollisuus Saksassakaan sitä hintaa sähköstä maksa mitä yksityinen kuluttaja.


Niin kauan kun Vuosaaressa pääpolttoaineena on hiili, ei Suomen hiilenkäytön vähentämisestä kannata haaveilla.
(Jos ydinvoimaa rakennetaan, se pitäsi rakentaa VuosaareenCHP laitoksena, muulla tavalla siitä ei ole paljoa iloa, mutta isosti haittaa)


No, se Vuosaari jää ainoaksi hiilivoimalaksi (sekin muuten kombilaitos, eli maakaasuakin käyttää) niin asiat lienevät varsin hyvin. Meri-Pori ei montaa viikkoa vuodessa käy.

Ja sen Helsingin kaukolämmön voisi tuoda Loviisasta, jos sitä haluttaisiin.


Olisi, teoriassa, vaan ei käytännössä. Uusiutuviin on luettu kokoajan Suomessa paperiteollisuuden käyttämät teollisuusliemet, joiden käyttö vähenee sitä mukaa kun paperiteollisuus maasta vähenee. Ydinvoima on kaikista haitallisin energiantuotantomuoto uusiutuvien kannalta, koskas se syö isoihin yksiköihin kaikki investointivarat ja pitää yllä sähköverkon rakenneta suuria tuotantoyksiköitä varten. Saksan idea on nimenomaan tehdä hajautetumpi energiantuotantoinfrastruktuuri, vähän kuin Shellin oppikirjan mukaan.

Investoinneista kai päättää niiden rahoittaja, joten onhan se monelle uusiutuvalle vaihtoehdolle hankalaa kun niiden heikkoudet ovat edelleen varsin ilmeisiä. Pitäisi lähes poikkeuksetta olla jokin energiavarasto käytettävissä epätasaista tuottoa tasaamaan.


Suomessa Kepun ideoimana uusituvilla tarkoitetaan maanomistajien edun mukaisesti puumassa, haketta jne (ja yrittiväthän kepulaiset saada turpeenkin EUssa uusituvaksi, jotta olisivat voineet senkin sinne lisätä) .

Eipä tuo ihmeesti saksalaisten maaviljelijöiden tuulimylly ja aurinkokeräin pelloista poikkea.

Mitään syöttötariffijärjestelmiä ei ole ollut kuin turpeelle, ja kun isossa paineessa oli muitakin tehtävä, tehtiin ne taas niin isoille laitoksille, että esim maatalojen ei kannata investoida omin pienvoimaloihin.

En ymmärrä miksi veronmaksajien rahoja pitäisi jakaa ratkaisuihin joista ei yhteiskunta tai ympäristö mitenkään hyödy. Tämä toki koskee niin pieniä kuin vähän isompiakin voimaloita.

Tämä kaikki koska Suomen suureteollisuus lobbaa isojen yksiköiden puolesta, koska ne omistaa voimayhtiöitä ja haluavat mahd. halpaa energiaa (via Mankala) ja tuottoa sijoituksilleen. Kansallisesti se on varmaan ihan kiva tommoset 10 – 15 vuotta, mutta entäs sitten kun sitä uudempaa teknologiaa pitäisi alkaa käyttämään? kaikki tuodaan ulkoa, kun kotimaista teknologiaa ei ole tarjolla (koska ei ole ollut kotimarkkinoita) ja tod. näk. ostamme ne saksalasilta.

Suomessa on paljonkin CleanTech kehitystä ja ne menestyvät kohtalaisesti, esimerkiksi Switch. Toisin kuin saksalaiset joiden aurinkopaneelituotanto on jo siirtynyt pääosin Kiinaan.

Suomen tiekartta perustuu siihen, että meillä on isoja paperitehtaita tästä ikuisuuteen.. toki edelleen kuluttavat suomen sähköntuotannosta reilu 40%, mutta se oli vielä 90 –luvulla reilusti yli puolet.


Suomen tiekartta perustuu monipuoliseen palettiin jossa avoimin mielin tarkastellaan vaihtoehtoja.
 

TKH

Jäsen
En ole ketjua selannut, mutta kelpaiskos UCG?

Tiedä vielä miten käy, mutta joka tapauksessa kovasti on projekteja jo lähtenyt tai ainakin lähtemässä käyntiin ympäri maailmaa. Ohessa lyhyitä juttuja sieltä täältä, mikäli jotain kiinnostaa. Yhdessä jutussa UCG:tä kehuttiin termillä "clean coal", mutta imagosta pohjavesien pilaajana voi hyvinkin tulla UCG:n akilleen kantapää. Esimerkiksi Australia sulki joku aika sitten uuden UCG-laitoksen sen takia kun voimalan epäiltiin pilanneen alueen pohjavettä.

Far below the muskegs of western Cook Inlet, rich coal seams lurk deep below the ground—stranded far beyond the reach of conventional mining techniques. Enter CIRI and Linc Energy (Alaska) Inc., two companies pioneering the first forays into the possibility of underground coal gasification production in Alaska.
Going deep: Alaskas coal gasification pioneers - Alaska Business Monthly - August 2013

Its UCG proposition for Hungary was strengthened during the three months to end June as a study concluded that the clean coal technology would allow the country to develop its reserves and found no risks to limit future development. If legislation goes through, Hungary will be propelled to the forefront of the European UCG sector, the firm highligted.
Wildhorse Energy shares up as reports successful quarter in UCG and uranium

Carbon Energy Signs Technology Licensing MOU for a Commercial Scale UCG Project in Argentina.
http://www.carbonenergy.com.au/IRM/Company/ShowPage.aspx/PDFs/1746-95755981/CarbonEnergySignsMOUforUCGProjectinArgentina

“The government has decided allocation of suitable lignite blocks to the state government companies located in the state of Gujarat and Rajasthan for mining of lignite/underground coal gasification (UCG),” according to a Coal Ministry document.
Coal Ministry offers 5 lignite mines to PSUs, invites proposals - The Hindu

The Dobrudzha field in North-eastern Bulgaria is among the most suitable in Europe for the development of underground coal gasification (UCG), the results from the intense efforts of an expert international team on the initial stage of the pilot project, achieved following two years and a half, show.

Carbon Energy has started works on its first commercial underground coal gasification project in Inner Mongolia, China.

The Chukotka Autonomous Region could soon become Russia's first province to launch an underground coal gasification (UCG) project.
 

TKH

Jäsen
Tämä lienee todennäköistä varsinkin siinä tapauksessa, että Rosneft ja Novatek saavat lähitulevaisuudessa nesteytetyn maakaasun vientioikeuden, mikä lienee todennäköistä.

Palataanpa tähän vanhaan mainintaan sen verran, että lakimuutos on menossa vahvasti eteenpäin ja ilmeisesti alkuvuodesta asia viimeistään varmistuu lopullisesti. Ilmeisesti lakiin tulee kuitenkin sisältymään muutamia erityiskohtia, joista yksi on se, että LNG:n viejät eivät saa toimittaa LNG:tä sellaisiin Euroopan maihin, joihin Gazpromilla on putkiyhteys. Melko varmasti South stream -linjan maat tulevat myös kuulumaan tämän kohdan piiriin, vaikka linja ei vielä Italiaan menekään. Tiettävästi kohta koskee siis vain eurooppalaisia valtioita ja ainakaan Kiina ei varmastikaan tule koskaan kuulumaan tämän kohdan piiriin, vaikka Venäjän ja Kiinan välinen putkihanke onkin etenemässä pitkän paikallaan olon jälkeen. Yamalin LNG-terminaalin yksi osakashan on kiinalainen yritys ja osa Yamalin terminaalin tuotannosta on jo sovittu myytäväksi Kiinaan. Myös Espanja on ostanut osan rakenteilla olevan terminaalin tuotannosta.

Monesta tuutista toitotetaan LNG:n kysynnän kovaa kasvua mentäessä kohti 2020 tai 2030 lukua ja varsinkin Australiassa tähän luotetaan kovasti. Asiat riippuvat luonnollisesti paljon Kiinan ja Intian kysynnästä ja kuten yhdestä alla olevasta linkistä huomaa, niin pari vastaavaa projektia lähitulevaisuudessa voivat vaikuttaa paljonkin LNG:n kysyntään. Vastaavia suunnitelmia löytyy myös Intian suunnalta. Lisäksi Kiinan kysynnän kohdalla mahdollinen maakaasuputki Venäjältä vaikuttaa paljon asioihin. Ohessa joitakin viime aikoina silmiin osuneita linkkejä LNG:hen liittyen.

Qatar is sweetening its gas sales pitch to lock in long-term Asian buyers before a wave of new suppliers from the United States, Australia, and East Africa snatch market share and deflate prices. Some 350 mtpa more will come on stream from the United States, Canada, East Africa, Russia and Australia in the years ahead – more than doubling worldwide output.
Qatar cuts natural gas prices to keep new competition at bay

New capacity was set to come into operation between 2015 and 2018, although the timetable is “heavily contingent on what happens in Australia, where 7 of the 12 terminals are located and where projects have seen cost escalations and delays”, the IEA stated.
Costs threaten Australias LNG competitiveness

A large coal gasification project will be built in northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region, the regional authorities said Sunday. The demonstration project in Zhundong area, Changji Hui Autonomous Prefecture, will be the country's largest with a designed capacity of 30 billion cubic meters annually, said the region's development and reform commission.
Xinjiang to launch huge coal gasification project

The pace of unconventional gas development, particularly shale and coalbed methane will play a critical role, but we still do not foresee significant production of domestic shale before 2020.
Chinese LNG demand bodes well for Australian exporters
 

TKH

Jäsen
Metaanista puheen ollen mainitaan tähän yhteyteen mielenkiintoinen artikkeli liittyen metaaniklatraatteihin. Metaanijääesiintymien suurimittainen vapautuminen merenpinnan nousun tai lämpötilan nousun takia on arvioitu olevan epätodennäköistä, mutta tutkimuksia asiasta ei vielä kovinkaan montaa ole. Ohessa tuore artikkeli viime vuodelta.

A section of the Arctic Ocean seafloor that holds vast stores of frozen methane is showing signs of instability and widespread venting of the powerful greenhouse gas, according to the findings of an international research team led by University of Alaska Fairbanks scientists Natalia Shakhova and Igor Semiletov.
Study: Arctic seabed methane stores destabilizing, venting

Olen metaaniklatraatteista maininnut tähän ketjuun aikaisemminkin, joten jatketaanpa tähän liittyen tuoreella artikkelilla.

The seafloor off the coast of Northern Siberia is releasing more than twice the amount of methane as previously estimated. "It is now on par with the methane being released from the arctic tundra, which is considered to be one of the major sources of methane in the Northern Hemisphere," said Natalia Shakhova, one of the paper's lead authors and a scientist at the University of Alaska Fairbanks. "Increased methane releases in this area are a possible new climate-change-driven factor that will strengthen over time."
Arctic Seafloor Methane Releases Double Previous Estimates

Vähän juttua asiasta löytyy myös Tekniikka ja Talous -lehdestä.
Yli 30 kertaa hiilidioksidia tehokkaampi kasvihuonekaasu – Arktisesta merenpohjasta pääsee metaania tuplasti luultua enemmän
 

TKH

Jäsen
Energy Catalyzer olisi toimivaksi osoittautuessaan perin mielenkiintoinen värkki, mutta toistaiseksi se kelpaa vain turhaksi tiedoksi.

Italian company Energy Catalyzer (shortened to ECAT) has announced that it is right now taking preorders for its ECAT 1MW portable cold fusion plant. Founded by Italian scientist Andrea Rossi, the plant has the scientific community shaking its collective head—it's never been peer reviewed and neither Rossi nor anyone else at ECAT has ever published a single paper regarding cold fusion or describing how the plant works.

There have been various sightings of ECAT's technology, in 2011 for example, a select group of scientists was invited to witness a prototype in action. Reports from the demonstration suggest the prototype was able to generate 470 kw before a system fault caused the test to be stopped.
Italian company to sell portable cold fusion plant deliverable next year
Tests find Rossi's E-Cat has an energy density at least 10 times higher than any conventional energy source
 

TKH

Jäsen
Laitetaan pari linkkiä koskien särötystä. Vastarintaa pukkaa etenkin Britanniassa, tosin ensimmäinen linkki koskee siis jenkkejä.

A bill aimed at temporarily banning a natural gas drilling technique that involves blasting chemical-laden water deep into the ground is making its way through the State House. The Legislature's Joint Committee on Environment and Natural Resources has approved a bill that would create a 10-year moratorium on the technique, called hydraulic fracturing, or fracking.
Fracking ban moves through the Mass. legislature

Plans to burn Britain's large reserves of coal to produce gas for power plants may wait for years because of concerns about climate change and a public perception that the technology is similar to fracking. Cluff Resources, one of the companies trying to develop underground coal gasification in Britain, said the technology is not likely to be deployed for at least another five years, while government officials are tied up with the public opposition to hydraulic fracturing, or fracking, for shale gas.
Britain seen putting off subsea coal gasification projects

Briteissä on ollut useampiakin porausalueiden blokkeja, joihin on osalistunut paljon mielenosoittajia. Ohessa pari linkkiä aiheesta jos jotain kiinnostaa. Jos ei muuta, niin ainakin sivustolla on hyvä nimi - Frack Off.

Latest News From Community Blockade At Barton Moss
Latest News From The Great Gas Gala Day 57
 

TKH

Jäsen
Mainitaanpa tuo kun liittyy Pohjoismaahan.

The Alum Shale in Denmark contains an estimated mean of 6.9 trillion cubic feet of undiscovered, technically recoverable natural gas, according to a new report by the U.S. Geological Survey. This estimate comes from the first-ever USGS assessment of shale gas resources in Denmark.

Using its geology-based methodology, the USGS team estimated recoverable gas resources to range from 0 to 13.3 trillion cubic feet of natural gas in the Alum Shale. The wide range in the estimate reflects the geological uncertainty inherent in this as-yet largely untested resource. A complicated geological history of burial, uplift, and erosion may have led to the loss of the natural gas over time, which contributes to the large uncertainty.
USGS Release: USGS Estimates 6.9 Trillion Cubic Feet of Gas in the Alum Shale of Denmark
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Konventionaalisen öljyn OilPeak lienee siis mennyt, kuten ”Suomi Öljyn Jälkeen” kirjan mukaan on, nimittäin raha on alkanut puhua. Eli suuret institutionaaliset sijoittajat, eläkeyhtiöt ym., ovat lähteneet linjalle ”irti fossiilisista” koska katsovat, että öljy-yhtiöiden taseissa olevat öljyvarat on yliarvostettuja ja ne on sijoitusmielessä aikapommeja. Tai näin höpöteltiin sivulauseessa eräässä taloutta käsittelevässä seminaarissa…
 

TKH

Jäsen
Tuota samaa on kuulunut jo muutamien vuosien ajan sieltä täältä, joskin se on usein miten jäänyt kaiken ylihypetyksen alle. Kyllähän asiassa voi hyvinkin noin käydä, mutta aikahan sen näyttää, sekä liuskeöljyn että myös liuskekaasun osalta.

Production from wells bored into these formations declines by 60 percent to 70 percent in the first year alone, says Allen Gilmer, chairman and chief executive officer of Drillinginfo, which tracks the performance of U.S. wells. Global Sustainability’s Hughes estimates the U.S. needs to drill 6,000 new wells per year at a cost of $35 billion to maintain current production. His research also shows that the newest wells aren’t as productive as those drilled in the first years of the boom, a sign that oil companies have already tapped the best spots, making it that much harder to keep breaking records. Hughes has predicted that production will peak in 2017 and fall to 2012 levels within two years.

On Oct. 7, Abdalla Salem el-Badri, OPEC’s secretary general, said at a conference in Kuwait that U.S. shale producers are “running out of sweet spots” and that output will peak in 2018.
U.S. Shale-Oil Boom May Not Last as Fracking Wells Lack Staying Power
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös