KalPa Hockey Oy:n talous

  • 361 107
  • 901

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Mutta ei, tappiota ilmeisesti jotain 200k tulossa.
PLUS IMAGOLLISET TAPPIOT, joita toimistolla tuskin halutaan kovinkaan tarkasti laskea. Pieneksi vinkiksi, näitä ei muuten kata tyttökalenterit, joulushokit ja savon ylpeys kaulaliinojen myynti. Toivotaan että jatkossa hankinnat ovat hieman järkevempää muotoa kuin paulilevokari. Haluttu muutos, saatu vitutus.
 

Zorba

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
PLUS IMAGOLLISET TAPPIOT, joita toimistolla tuskin halutaan kovinkaan tarkasti laskea.
Viime kevään perustella rohkenen epäillä, ymmärretäänkö toimistolla tällaisten päälle ylipäätään. Viime kevään sulaminen yritettiin lakaista maton alle ja tämän kauden budjetti kasattiin ainakin yleisötavoitteen osalta selvästi yläkanttiin. KalPan imago koki todella kovan kolauksen viime keväänä, eikä asiaa pyritty toden teolla korjaamaan mitenkään. Moni katsoja pettyi viime keväänä raskaasti, mutta KalPan toimistolla kuviteltiin ettei se näkyisi tämän kauden yleisömäärässä. Yleisökeskiarvo on tietysti vain yksi luku, eikä niin kovin merkityksellinen edes, koska enemmän tietysti merkkaa paljonko kassaan kilahtaa rahaa per ottelu. Joka tapauksessa, KalPan organisaatio on jo useamman vuoden toiminut yleisöä aliarvioiden. Mediassa rummutettu tavoite (mestaruus) on täysin ylimitoitettu joukkueen esityksiin nähden eikä seuran toiminta edes todellisuudessa tue tätä tavoitetta muuta kuin kannattajille annettujen katteettomien lupausten tasolla (sentterin hankinta) ja lisäksi kriisitiedottaminen (viime kevät, Tuokkolan potkut) on todella surkeaa. Kun puheet ja teot eivät täsmää ja seuran toiminta näyttää mm. surkean tiedottamisen vuoksi avoimen, läpinäkyvän ja suoraselkäisen sijasta pienen piirin puuhastelulta, tulee petetty ja pettynyt olo. KalPaan liitetään yhä enemmän ja enemmän negatiivisia mielikuvia. Pikku hiljaa se alkaa näkymään myös seuran taloudessa, kun pettyneiden ja luovuttaneiden joukko kasvaa. Imagotappiot ovat muutaman sadantuhannen euron taloudellisia tappioita merkittävämpiä, sillä ne tulevat näkymään useiden seuraavien vuosien tuloksissa. Pettyneen entisen asiakkaan takaisin hankkiminen ei ole helppoa. KalPan on aika herätä tähän päivään, ennen kuin on liian myöhäistä.

Tuloslaskelman viivan alle jäävää lukua ja runkosarjan tilastoja tuijottamalla seura ei mene eteenpäin. Tiedottamista ja markkinointia on parannettava, jotta KalPa pysyy positiivisella tavalla yleisön huulilla, niin kahvipöytäkeskusteluissa kuin sosiaalisessa mediassa. Isoin tekijä tässä ovat tietysti peliesitykset, mutta paljon on tehtävissä myös toimiston puolelta. KalPan kiinnostavuus on jo pari vuotta mennyt selvää alamäkeä ja siihen ongelmaan on tartuttava tosissaan kiinni.

P.S. Hieman tyylikkäämmäksi viilattu lohikäärmeanimaatio ei ole ratkaisu.
 

Haalariosasto

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
... Moni katsoja pettyi viime keväänä raskaasti, mutta KalPan toimistolla kuviteltiin ettei se näkyisi tämän kauden yleisömäärässä.... KalPaan liitetään yhä enemmän ja enemmän negatiivisia mielikuvia. Pikku hiljaa se alkaa näkymään myös seuran taloudessa, kun pettyneiden ja luovuttaneiden joukko kasvaa. Imagotappiot ovat muutaman sadantuhannen euron taloudellisia tappioita merkittävämpiä, sillä ne tulevat näkymään useiden seuraavien vuosien tuloksissa. Pettyneen entisen asiakkaan takaisin hankkiminen ei ole helppoa. KalPan on aika herätä tähän päivään, ennen kuin on liian myöhäistä.

Tuloslaskelman viivan alle jäävää lukua ja runkosarjan tilastoja tuijottamalla seura ei mene eteenpäin. Tiedottamista ja markkinointia on parannettava, jotta KalPa pysyy positiivisella tavalla yleisön huulilla, niin kahvipöytäkeskusteluissa kuin sosiaalisessa mediassa. Isoin tekijä tässä ovat tietysti peliesitykset, mutta paljon on tehtävissä myös toimiston puolelta. KalPan kiinnostavuus on jo pari vuotta mennyt selvää alamäkeä ja siihen ongelmaan on tartuttava tosissaan kiinni.

Jotain puhetta taisi olla 150 tappioista 3 pleijaripelilla eli näillä esityksillä taidetaan jäädä kahteen peliin ja veikkaisin 250 tappioon ellei tule jopa enemmän.

Tämän kauden tulosta huolestuttavampaa on tosiaan tuo mielikuva puoli, mistä on täälläkin jo paljon jauhettu. Tottakai pelillisillä otteilla vaikutetaan näihin, esim. tänä vuonna pleijareihin peliseuraa kysellessä skippauksen syyksi nousi mm. viimekauden katastrofi ja tämän vuoden kotiesitykset hinnan lisäksi, mutta paljon töitä muutenkin pitää tehdä joukkueen kiinnostavuuden eteen. Vaikka joukkue on porskuttanut sarjan kärjessä, yleisömäärät ovat kuitenkin jääneet kohtalaisen vaatimattomiksi. En millään jaksa uskoa että organisaatio voi olla jo nyt niin pöhöttynyt ettei asiaa tiedosta/kiinnosta mutta rukkaset on sitten tainnut jäädä vielä pöydälle odottamaan parempia aikoja. Tai sanotaan nyt ainakin ettei myöskään sillä rintamalla työn tulos ole vimosen päälle onnistunut.
 

Haalariosasto

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
... KalPan imago koki todella kovan kolauksen viime keväänä, eikä asiaa pyritty toden teolla korjaamaan mitenkään. Moni katsoja pettyi viime keväänä raskaasti, mutta KalPan toimistolla kuviteltiin ettei se näkyisi tämän kauden yleisömäärässä...

KalPan kiinnostavuus on jo pari vuotta mennyt selvää alamäkeä ja siihen ongelmaan on tartuttava tosissaan kiinni.

Pakko palata vielä eilisen jälkeen tähän aiheeseen. Edellisessä pelissä yleisöa 3764 ja eilen 3374. En tiedä tunnenko enemmän häpeää vai harmia. Vaikka taloudellisesti kalliimmilla lipun hinnoilla tulos olisikin ok, ratkaisupeleissä tuollaiset yleisömäärät eivät todellakaan ole ok. Kyllä, olisin omistajana kovin huolestunut tilanteesta (kiinnostuksen määrästä).

Syitä tilanteeseen on varmaan monia. Viimekevään ja tämän vuoden möröt, "hävitty sarja" yhdistettyinä liian kalliisiin lippuhintoihin pitivät varmaan osan katsojista kotisohvilla myös eilen. Toisaalta eipä nämä ratkaisupelit ole kiinnostaneet Kuopiolaisia enää vuosiin. Helppo olisi tietenkin laittaa tilanne Kuopiolaisen kiekkoyleisön/Savolaisuuden piikkiin mutta kyllä myös siellä toimistollakin kannattaisi peiliin katsoa. Pariin viimevuoteen tuote on pääsääntöisesti ollut kunnossa (välillä piikkipaikalla, voitosta voitoon) mutta onko sitä sitten onnistuttu myymään Kuopiolaisten sydämmiin. Tartteis tehdä jotain.
 

Dragon's Den

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS
Kyllähän fakta on se, että joku on jättänyt työnsä tekemättä tai tehnyt ne helvetin huonosti. Ilman Kuparisen myyntiä olisi tappiota tullut tästä kaudesta yli 500 000 euroa. Jossakin on menty pahasti vikaan. Tätä ei pysty selittämään Voutilaisen hankinnalla eikä parisataa katsojaa tavoitetta pienemmällä yleisökeskiarvolla.

Kimmo selittelee tappioita myös halli-investoinneilla. Tuntuu kuitenkin näin maallikkona hölmöltä, että samalle kaudelle kasataan kaikkien aikojen kallein joukkue ja tehdään mittavia investointeja halliin. Tämmöinen toimintahan on käsittämättömän leväperäistä ja ammattitaidotonta. Aina pitäisi varautua myös pahimpaan ja jättää liikkumavaraa budjettiin. Nyt sitä ei mitä ilmeisimmin ollut yhtään, vaan jo ennen kautta oli tiedossa, että tappiota tulee ja roimasti. Kuparisen myynti tehtiin pakkoraossa.

Anteeksiantamattominta tässä kaikessa, kannattajan näkökulmasta, on päin naamaa valehtelu. Toimitusjohtaja kusetti viimeiseen asti seuran kiikaroivan korvaajaa Kupariselle - todellisuudessa sellaista ei todellakaan aiottu missään vaiheessa hankkia, koska tappiota tiedettiin tulevan jo muutenkin.

Tämä on parina viime vuonna ollut aivan käsittämätöntä puuhastelua. Arvostan Samia, koska ilman häntä seura olisi edelleen mutasarjassa. Nyt pitäisi kuitenkin löytyä rohkeutta tunnustaa virheet ja palkata kiireellä ammattiosaamista avainpaikoille. Muussa tapauksessa alamäki jyrkkenee ja kaikki tehty työ valuu hukkaan.
 
Viimeksi muokattu:

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
PLUS IMAGOLLISET TAPPIOT...

Kyllä se suurin imagollinen tappio oli kuitenkin siinä, kun puolivälieräottelua saapui katsomaan 3300 katsojaa, kuten Haalariosasto tuolla jo mainitsi.

Kauden urheilullinen tulos (sija viisi tai kuusi) ei kuitenkaan ollut pitkässä juoksussa laisinkaan hassumpi. 28:aan KalPan kanssa "elämiini" kauteen on kuitenkin mahtunut viisi SM-liigan jumbosijaa, kolme toiseksi viimeistä sijaa, viidet liigakarsinnat putoamista vastaan, kaksi konkurssia, liigasta putoaminen, Suomisarjaherkkua, Mestistä jne.

Aika paljon mukavia muistoja jäi tästäkin kaudesta. Toki ne eivät nyt tappion hetkellä ihan kympillä lohduta.
 

Filimonov

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Nurmeksen Sepot
Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Nykytilanteeseen suhteutettuna kausi meni perseelleen. Turha muistella mitään Suomisarjoja ja olla sen takia tyytyväinen tämän vuoden kaltaiseen sössimiseen. Nykyisellä KalPalla ei kuitenkaan ole muuta kuin nimi yhteistä Suomisarja ajan jengin kanssa.
 

ruukkunen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haluttu Muutos, Hallituksen Päätös, Perheyritys
Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Nykytilanteeseen suhteutettuna kausi meni perseelleen. Turha muistella mitään Suomisarjoja ja olla sen takia tyytyväinen tämän vuoden kaltaiseen sössimiseen. Nykyisellä KalPalla ei kuitenkaan ole muuta kuin nimi yhteistä Suomisarja ajan jengin kanssa.

Juuri näin. KalPan edustusjoukkue pelaa (toistaiseksi) ammattilaissarjassa, joten seuran toimintaan kohdistuvat odotukset suhteutuvat sen mukaisesti. Sekään, että samassa sarjassa toimii muita organisaatioita (TPS ja Ilves), joissa sössitään ihan yhtä huolella ellei vielä suuremmallakin antaumuksella, ei ole minkään sortin tekosyy nykymenolle. Tämän hetken KalPa on ammattilaisurheiluorganisaatio ainoastaan nimellisesti. Toiminnan rakenteet ovat läpimädät – tai eivät oikeastaan läpimädät, sillä esimerkiksi makkaranmyynti hallilla toimii ilmeisesti ihan kohtalaisen hyvällä tasolla. Ongelma on paljon vakavampi: organisaatio on sisimmässään – tärkeimmiltä yksittäisiltä toimijoiltaan – mätä. Ja niin kauan, kun tärkeimmät toimijat jatkavat vahingollisten toimintamallien toteuttamista, on suunta sama kuin parin viime kauden aikana ollaan totuttu näkemään. Tasaisen varmasti kohti pahnan pohjaa. Tällä menolla voidaan kymmenen vuoden päästä kaiholla muistella aikoja, kun Kuopiossa oli pystyssä vielä edes vähän alusta toimiva liigaorganisaatio. Tällä menolla Kuopiossa ei ole kymmenen vuoden päästä liigaorganisaatiota lainkaan.
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Läpimätä tai ei, niin reunaehtona on kuitenkin lähes illasta toiseen se, että vastapuolen organisaatiolla on paremmat edellytykset pelata jääkiekkoliigaa kuin KalPalla/Kuopiolla. Tämä ei ole kuitenkaan mikään lentopalloliiga, jossa KuPS-Volley kahmi ysärillä kultaa, kun verkon toisella puolella olivat milloin Orivesi, Pertteli tai Salo. Tietyllä lailla tässä pelataan koko ajan neljällä viittä vastaan, kun vertaillaan halleja, talousaluetta, väestöpohjaa, sijaintia, kaupungin ja tavallisten ihmisten suhtautumista jääkiekkoon jne. Esimerkiksi JYPille hävitään kaikilla näillä osa-alueilla.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Oli kyllä kieltämättä KalPan talouden kannalta pahin mahdollinen puolivälieräsarja nyt. Ensin kolme tappiota, jotka vahvasti nollasivat neljännen ottelun yleisömäärää. Neljännessä pelissä sitten hieno voitto, josta kuitenkin jäi käteen vain se että seuran piti vielä kustantaa yksi ylimääräinen vieraspelimatka Poriin. Pitiköhän pelaajillekin vielä maksaa menestysbonusta tuosta yhdestä voitosta?
 

Uncle Ben

Jäsen
Jos kausi päättyisi jo puolivälieriin, niin tappiota tullee noin 150 000 €.

KalPan tulos jäämässä tappiolliseksi - Jääkiekko - Savon Sanomat

Minusta tuo alustava tulostieto ei ollut kovinkaan yllättävä. Näyttäisi, ettei tässä ketjussa noteerattu viime kauden virallista tulosta millään tavalla. Tuossahan tuota linkkiä, eli huhtikuussa 2012 päättyneen tilikauden tulos oli 136 000 euroa. Tuolloin kuitenkin yleisöä kävi enemmän kuin tällä kaudella, runkosarjan voitosta tuli ymmärtääkseni joku pikkubonus ja pleijareissakin tuli se neljä kotipeliä kahden sijaan ja ennen kaikkea vielä Ahosen myynnistä tuli mukava potti – 300 000 euroa tän uutisen mukaan. Eli ilman Ahosen myyntiä tappiota olisi tehty reilusti viime kaudellakin.

Tuota kun suhteuttaa tän kauden tilanteeseen (Voutilaisen hankinta, pienemmät yleisömäärät, valmentajapotkut, maalivahtihankinta etc), niin tulos on minusta aika odotetun kaltainen. Nyt kun play off -kotipelit jäi kahteen ja yleisömäärä niissäkin vähiin, niin tappio tosiaan lienee vielä selvästi suurempi kuin tuo ennakoitu 150 000 euroa.
 

Filimonov

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Nurmeksen Sepot
Läpimätä tai ei, niin reunaehtona on kuitenkin lähes illasta toiseen se, että vastapuolen organisaatiolla on paremmat edellytykset pelata jääkiekkoliigaa kuin KalPalla/Kuopiolla. Tämä ei ole kuitenkaan mikään lentopalloliiga, jossa KuPS-Volley kahmi ysärillä kultaa, kun verkon toisella puolella olivat milloin Orivesi, Pertteli tai Salo. Tietyllä lailla tässä pelataan koko ajan neljällä viittä vastaan, kun vertaillaan halleja, talousaluetta, väestöpohjaa, sijaintia, kaupungin ja tavallisten ihmisten suhtautumista jääkiekkoon jne. Esimerkiksi JYPille hävitään kaikilla näillä osa-alueilla.

Höpöhöpö. Siellä Jyväskylässä sen kummempaa tuon joukkueen pyörittäminen ole. Saman verran on ollut pelimerkkejä käytössä kuin KalPallakin. Tulos vain on hieman eri. Kyllä KalPalla on ihan yhtä hyvät eväät menestykseen kuin Ässillä, Jypillä, HPK: lla jne. Rahaseurat kuten Lukko ja Jokerit on sitten erikseen. Kaikki mahdollisuudet on menestyä, kun osaamista vain löytyy. Ei KalPa nyt mikään Imatran Ketterä ole.
 
Viimeksi muokattu:

Micco!

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haluttu muutos
Sori onelinerini, mutta mihin tämä väite perustuu?

JYPin liikevaihto sekä pelaajabudjetti ovat KalPan vastaavia pienempiä. KalPa siis kuluttaa enemmän rahaa pelaajiin ja sisäänkin rahaa tulee enemmän kuin JYPillä. KalPalla oli jo viime kaudella JYPiä kalliimpi joukkue. Tälle kaudelle ero vain kasvoi. Lisäksi JYPin halli ja sen myötä lipputulot ovat pienempiä. JYP on oiva esimerkki. Pienemmillä resursseilla voi naarata mestaruuden, jos rahat käyttää muuhun kuin vanhoihin meritteeihin ja kolmosketjun jäähdytteliöihin.
 

Nebula

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Crosbyn Pingviinit ja Lindrosin Flyers
Eikä se Jyväskylän talousalue ole ratkaisevasti Kuopion vastaavaa isompi.

Täällä KalPa osiossa törmää muuten aina silloin tällöin tähän talousalueen vähättelyyn, vaikka kuitenkin Suomen mittakaavassa ollaan siellä yläpäässä.

Micco tuossa jo oivallisesti tiivistikin sen, mitä olin tulossa vastaamaan, joten eipä siitä sen enempää.
 

Uncle Ben

Jäsen
Kauden 2012-2013 taloudellinen tulos siis oli 744 000 euroa miinuksella, toteutuneesta liikevaihdosta ei KalPan tiedotteessa mainittu mitään. Tappiota toki tiedettiin tulevan, mutta yllättävän suuri tuo pudotus on edellisestä kaudesta, joka kuitenkin oli 136 000 euroa voitollinen. Tietty nuo kertaluonteiset erät osaltaan tappion suuruutta selittää. Tuollainen tulos toki auttaa hyvin ymmärtämään KalPan tämän hetkistä säästölinjaa. Toivottavasti tästä ei ajauduta pahaan alaspäin menevään kierteeseen, jossa heikkenevä urheilullinen menestys johtaa heikkenevään talouteen, joka taas johtaa…
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ei tarvitse mennä kuin sivu taaksepäin tätä ketjua, niin keväällä poffien aikaan puhuttiin noin 150-200 k tappioista, sekä fanien toimesta, että Savon Sanomissa.

Jotain on tapahtunut, kun tappio onkin 3-4 kertaa isompi.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Kauden 2012-2013 taloudellinen tulos siis oli 744 000 euroa miinuksella, toteutuneesta liikevaihdosta ei KalPan tiedotteessa mainittu mitään. Tappiota toki tiedettiin tulevan, mutta yllättävän suuri tuo pudotus on edellisestä kaudesta, joka kuitenkin oli 136 000 euroa voitollinen. Tietty nuo kertaluonteiset erät osaltaan tappion suuruutta selittää. Tuollainen tulos toki auttaa hyvin ymmärtämään KalPan tämän hetkistä säästölinjaa. Toivottavasti tästä ei ajauduta pahaan alaspäin menevään kierteeseen, jossa heikkenevä urheilullinen menestys johtaa heikkenevään talouteen, joka taas johtaa…
Tuo tappiohan kertoo vaan puhtaasti sen, jota useampi nimimerkki täällä kritisoi KalPan joukkue oli viime kaudella koottu täysin väärin "turhille" miehille maksettiin viime kaudella reippaasti yhteensä yli 500k€ ja tällä kaudella tuo summa onneksi putoaa selvästi.
Sitten vielä tuleva ex-TJ valehtelee puhtaasti kertoessaan joukkueen etsineen paikkaajaa Kupariselle.

KalPan joukkue on vaan ollut jo pari kautta täysin väärin koottu ei siinä tuolle tappiolle ole sen kummenpaa syytä ja kun tähän lisätään älyttömyyksistä suurin eli playoff-tulojen budjetointi niin tappiota tulee.
Elikkä suurin syy tähän tappioon löytyy kyllä puhtaasti sieltä toimistolta ja miehestä, joka kulkee vielä TJ:n tittelillä ja teki/tekee ne pelaajasopimukset, jotka ovat KalPan kannalta surkeita.
 
Viimeksi muokattu:

Ändy78

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, keväisin ei sympatiaa muille
Olen ed.nimimerkin kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Harmittaa, vaikka näin naapuriseuran kannattaja olenkin, että Kalpan "huippusauma+boomi" meni ohitse ja joutuu aloittamaan taas takamatkalta.
 

Teme91

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Mitenköhän Kalpa meinaa parantaa talouttaan? Kun tässä just olin tilaamassa samat vanhat paikat mitkä olen viime vuonnakin ostanut Kalpa - Kärpät otteluihin, niin sen istumapaikan hinta on nykyään huikeat 32,50€(sisältää 2,5€ kulut) eli hinta nousi sitten 5€:lla... Eli halvemmat paikat lähti tilaukseen.
 

Girardi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers ja Kalapa
Mitenköhän Kalpa meinaa parantaa talouttaan? Kun tässä just olin tilaamassa samat vanhat paikat mitkä olen viime vuonnakin ostanut Kalpa - Kärpät otteluihin, niin sen istumapaikan hinta on nykyään huikeat 32,50€(sisältää 2,5€ kulut) eli hinta nousi sitten 5€:lla... Eli halvemmat paikat lähti tilaukseen.

Ikävä kyllä mutta me fanithan tuota taloutta joudutaan kohentamaan maksamalla ylihintaa istumapaikoista, fanituotteista sekä eväistä (mm. olut).

Eli tuote heikkenee mutta hinnat nousee. Onkohan kausikortit menneet kaupaksi?
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Olisiko hallittu rahastus kyseessä?! Parhaat paikat on täyttyneet "joka tapauksessa" kun taas huonommat paikat ammottavat tyhjyyttä. Nyt oli avauspeliin joku plussakortti kampanja juuri noille "ei niin halutuille istumapaikoille". Ei vaikuta tungosta olevan kotiavaukseen, kun tämmöisiä kampanjoita väsätään. Eurojyppi kohdattu liian monesti lähiviikkoina peräkkäin ja sen verran savolaiset osaavat tuloksia lukea että tehtyjä maaleja ei ole ihan hirveästi näissä peleissä kotijoukkueelle kertynyt. Palataan yleisömääriin sitten kun potkupallokausi on paikallisen palloseuran toimesta saatu päätökseen.

Ja vahvasti ohi ketjun aiheesta:
Kalja voisi maksaa vaikka sen verran kuin kotijoukkue on edellisessä pelissä tehnyt maaleja + 2€.
 

Uncle Ben

Jäsen
Mitenköhän Kalpa meinaa parantaa talouttaan? Kun tässä just olin tilaamassa samat vanhat paikat mitkä olen viime vuonnakin ostanut Kalpa - Kärpät otteluihin, niin sen istumapaikan hinta on nykyään huikeat 32,50€(sisältää 2,5€ kulut) eli hinta nousi sitten 5€:lla... Eli halvemmat paikat lähti tilaukseen.

Tässä lienee ainakin osaltaan takana tuo uudistettu lippujen hinnoittelu, eli pelit on jaettu kolmeen eri hintakategoriaan. Lippujen hinnat ovat korkeammat kun vastassa on Kärpät, JYP, HIFK tai Jokerit. Vastaavasti arkipeleistä löytyy tavallista halvempia otteluita. Ja tietysti niitä ”tavallisia” pelejäkin sitten on. Minusta tällainen hintojen eriyttäminen vaikuttaa järkevältä muutokselta, ottamatta nyt sen kummemmin kantaa itse hintatasoon.
 

Dragon's Den

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS
Pakko kirjoittaa pari asiaa KalPan taloudesta tälle palstalle, vaikka kieltämättä lievä negatiivisuuden aura ympäröikin näitä kirjoituksiani. Tässä hieman Veikkaajan kausiennakoista kerättyä "faktaa", johon tietenkin pitää suhtautua pienellä varauksella ja kriittisyydellä - totuuden siemen näissä luvuissa kuitenkin on.

Kausi 08-09 1) 4,0M€ 2) 1,500M€ 3) 2,150M€ 4) 3 600/4 559 5) 122 420€
Kausi 09-10 1) 5,4M€ 2) 1,735M€ 3) 2,305M€ 4) 4 150/4 457 5) 507 000€
Kausi 10-11 1) 6,2M€ 2) 2,135M€ 3) 2,498M€ 4) 4 250/4 025 5) -70 000€
Kausi 11-12 1) 6,7M€ 2) 2,450M€ 3) 2,500M€ 4) 4 200/4 170 5) 136 000€
Kausi 12-13 1) 7,0M€ 2) 2,650M€ 3) 2,600M€ 4) 4 150/4 000 5) -744 000€

1=kokonaiskulut, 2=pelaajapalkkiot, 3=yhteistyösopimukset, 4=yleisötavoite/-toteuma, 5=tilikauden tulos

Näissä luvuissahan ei vielä sinällään ole mitään ihmeellistä, mutta kun näihin lukuihin suhteutetaan pari tunnettua faktaa, muuttavat ne jonkin verran luonnettaan.

Ensinnäkin kausilla 10-11, 11-12 ja 12-13 jokaisella myytiin yksi pelaaja kesken kauden KHL:ään. Oletetaan, että yhdestä pelaajasta saatu myyntivoitto olisi kertasummana noin 300 000€. Oletetaan myös, että myydyn pelaajan palkkakuluilla saatiin korvaaja palkattua tilalle, jolloin se ei vähentäisi tuota saatua voittoa. Myyntivoitto on luonnollisestikin vain karkea arvio perustuen julkisuudessa esitettyihin arvioihin, ei siis todellakaan mikään fakta.

KalPa pelasi näiden viiden kauden aikana jokaisella puolivälierissä, joiden kotipelien lipunmyynnin tuotto ohjautuu suoraan seuralle ilman välikäsiä. Oletetaan, että yhdestä kotipelistä saatu puhdas voitto olisi 100 000€. Tämä laskelma perustuu 4 000 hengen katsojakeskiarvoon ja 25€ keskimääräiseen lipunhintaan. Myönnän, että olettamus on hieman karkeahko, mutta tehdään se arvioinnin helpottamiseksi. Puolivälierien kotipeleistä saatuja tuottoja kertyi siis tämän olettamuksen perusteella seuraavasti: 08-09 300 000€, 09-10 300 000€, 10-11 300 000€, 11-12 400 000€ ja 12-13 200 000€.

No niin, vähennetäänpä seuraavaksi nuo KHL-pelaajien myynnistä ja puolivälierien tuotoista saadut lisät edellä mainituista tílikauden tuloksista. Taulukko muuttuu seuraavanlaiseksi:

Kausi 08-09 1) 4,0M€ 2) 1,500M€ 3) 2,150M€ 4) 3 600/4 559 5) -177 580€
Kausi 09-10 1) 5,4M€ 2) 1,735M€ 3) 2,305M€ 4) 4 150/4 457 5) 207 000€
Kausi 10-11 1) 6,2M€ 2) 2,135M€ 3) 2,498M€ 4) 4 250/4 025 5) -670 000€
Kausi 11-12 1) 6,7M€ 2) 2,450M€ 3) 2,500M€ 4) 4 200/4 170 5) -564 000€
Kausi 12-13 1) 7,0M€ 2) 2,650M€ 3) 2,600M€ 4) 4 150/4 000 5) -1 244 000€

Sivuhuomautuksena toimitusjohtajat kyseisenä aikana olivat Penttilä (08-10), Sami Kapanen (10-11) ja Kimmo Kapanen (11-13).

Yksioikoisesti ajateltuna luvuista voi vetää seuraavanlaisia johtopäätöksiä:
1) Puolivälieräpelejä on alettu budjetoimaan kausituloihin mukaan ainakin jo kaudesta 10-11 lähtien, mikä on mielestäni aikamoista riskinottoa.
2) Puolivälieräpelit ja KHL-myynnit ovat pelastaneet kaudet 10-11 ja 11-12 totaalisilta taloudellisilta katastrofeilta.
3) Taloudellinen riskinotto on lisääntynyt huomattavasti Kapasten omittua operatiivisen johdon itselleen. Mestaruutta on lähdetty tavoittelemaan todenteolla.
4) Kausi 09-10 eli Penttilän viimeinen kausi on ollut taloudellisesti oikeastikin aikamoinen menestyskausi.
5) Kausi 12-13 oli seurajohdon kohdalla kaikinpuolin totaalinen epäonnistuminen talouden saralla. Mestaruuskaan ei olisi muuttanut tätä faktaa. Tyrittiin ja pahasti.

Sitten tämän kauden vastaavat luvut (*JYP-pelin katsojamäärä):
Kausi 13-14 1) 7,0M€ 2) 2,400M€ 3) 2,600M€ 4) 4 050/3 388* 5) ?

Muuta muutostahan tuossa ei edlliskauteen ole kuin, että pelaajapakkiot ovat laskeneet 250 000€ ja yleisötavoite sadalla. Jos verrataan edellisen tilikauden kosmiseen 744 000€ tappioon, ovat nämä viilaukset lähinnä kosmeettisia, koska puolivälieriin pääsy tällä kaudella ei todellakaan ole varmaa.

Toivotaan ensimmäiseksi, että tuo yleisömäärä ainakin saataisiin tällä kaudella nousemaan tuosta JYP-ottelun säälittävästä lukemasta. Toiseksi pitää toivoa, että sinne puolivälieriin päästäisiin. Kolmanneksi joutuu valitettavasti myös toivomaan, että saataisiin edes yksi pelaaja myytyä KHL:ään myös tällä kaudella. Voi olla, että tämä kausi on pitkään aikaan viimeinen, kun taistellaan uskottavasti playoff-paikasta elleivät KalPan omistajat ala kuitata aiheutuneita tapioita omasta pussistaan. Eipä juuri hymyilytä.

Edit: lisätty tämän kauden tilastot
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös