Muiden maiden maajoukkueet

  • 157 395
  • 483
Dinamo Minskin kanadalaispelaajat Geoff Platt, Charles Linglet ja Kevin Lalande ovat saaneet Valko-Venäjän kansalaisuuden ja voivat IIHF:n sääntöjen puitteissa edustaa uutta kotimaataan aikaisintaan syyskuussa 2013. Näin tämä kolmikko olisi Valko-Venäjän maajoukkueen käytettävissä vuoden 2014 kotikisoissa.

Luulisi Plattin olevan maajoukkueen käytettävissä vaikka samantien. Hänhän on pelannut jo 4. kauttaan putkeen Minskissä.

Karalahdesta, hän on edustanut aikuisten MM-tasolla Suomea, joten ei taida olla edustuskelpoinen Valko-Venäjän paidassa.

Olympialaiset ovat varmasti hyvä houkutin ulkomaalaispelaajalle (kohtalaisen rahallisen korvauksen lisäksi) pelata Dinamo Minskissa. Ja miksei nuo "kotikisatkin". On silti myönnettävä, että hieman outoa nähdä puhdasveriset kanukit suomalaisvalmentajan alaisuudessa Valko-Venäjän paita päällä. Noh, maailma muuttuu.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Totta, mutta hieman pilke silmäkulmassa tuon heitinkin. Kuitenkin Suomen jalkapallomaajoukkue koostuu aika lailla näistä "ulkomaalaisvahvistuksista".
Aika monen muunkin maan futismaajoukkueet ovat etnisesti varsin kirjavia. Ei siinä mielestäni mitään pahaa ole, jos tyyppi on asunut edustamassaan maassa lapsuudestaan ja kokee itsensä ainakin jollain tasolla suomalaiseksi. Tai sitten nämä puolikkaat dallavallet ja jenkinsonit, joilla oikeasti on juuria kahteen maahan.

Ihan puhtaasti ostopelaajia en ymmärrä itse, mutta eipä nämä V-Venäjän kanukit mun päätettävissäni olekaan.
---

Viime yönä tuli kuluneeksi kymmenen vuotta lätkähistorian yhdestä suurimmista yllätyksistä. Itse en suoraa lähetystä katsonut - en muista, tuliko edes - mutta Suomen putoamisen aiheuttama harmitus lieveni hieman, kun aamulla sain kuulla tästä.
 

uljas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Peliitat, (HeKi-vainaa), Tinatuopit
Ihan hyvä, että pienemmätkin maat pystyvät nostamaan hieman kilpailutasoaan, mutta tietysti sillä edellytyksellä, että juuria on todellakin edustamaansa maahan. Kansalaisuuden väärinkäyttöä olen vastaan. Serbian riveissä näitä kahden passin miehiä taisi jossain vaiheessa pelata enemmänkin. Kanadalaisia, jotka omasivat myös Serbian kansalaisuuden. Taisivat juuri silloin nousta I-divisioonaan kaatamalla ratkaisupelissä Viron.
 

Deanwick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyväskylä, Seattle ja kansainvälinen kiekko
Hittolainen, enää vajaa pari kuukautta vuoden lätkäkohokohdan, divarikisojen alkamiseen! Otetaanpa siis vähän alkulämpöä ja käydään läpi Unkarin lätkätilannetta.

Maan lätkäliiton sivuilla on hyvä artikkeli Unkarin lätkän historiasta, luettavissa englanniksi täällä: ...::: A Magyar Jégkorong Szövetség hivatalos honlapja :::... (Linkki vie Unkarin jääkiekkoliiton sivuilla sijaitsevaan jääkiekkoartikkeliin). Kuten tekstistä käy ilmi, jääkiekko on hiljalleen kasvattamassa suosiotaan paprikamaassa, mistä yhtenä osoituksena ovat tietysti maajoukkueiden otteiden parantuminen varsin eksponentiaalisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Viimeisimpänä saavutuksena Unkarin U18-naiset nousivat ikäluokkansa A-sarjaan vuodeksi 2013. Maassa on tällä hetkellä noin 2000 rekisteröitynyttä pelaajaa, joista 1700 juniori-ikäistä, joten toivoa kehityksen jatkumisesta on.

Tähän asti suurin osa miesten maajoukkueen pelaajista pelaa Itävallan Erste Bank Ligaa Sapa Fehervar AV19 -nimisessä unkarilaisjoukkueessa, joka tahkoaa parhaillaan kyseisen liigan puolivälieriä. Maassa on myös oma sarjansa, jonka taso Erste Bank Ligaan verrattuna on kehnohko. Vaan sepä siitä, ketäs niitä siellä pelasikaan:

Maalivahdit:
Nykyään selkeästi kahden miehen varassa, vaikka junioriosastoa on maajoukkueringissä mukana pyörinytkin. Seuraavat pari-kolme vuotta nyt ainakin Unkarin tolppia lähes satavarmasti kuitenkin vartioivat:

Levente Szuper
- Super-Szuper, jokaisen unkarilaisen pikkuveskarin esikuva. Calgaryn neljännen kierroksen varaus vuodelta 2000. Tehnyt pitkän uran rapakon takana juniori- ja farmisarjoissa, välillä Euroopassa piipahtaen. Tällä hetkellä pelaa Kazakhstanissa Arystan Termitraun tolppien välissä. Alkukaudesta pelasi vielä Arizona Sundogsissa ja yhden pelin verran Missouri Maverickissä ennen kotikonnuille palaamistaan. Kunto tällä hetkellä täysi arvoitus.

Zoltan Hetenyi
- Suomalaisille varmasti se tutuin unkarilainen, kiitos Jokerien. Kehittynyt räjähdysmäisesti parin viime vuoden aikana. Kokonaisuutena vielä keskeneräinen, viihdyttävän hasekmaisesti heiluva sympaattinen kassari. Jos kehitys jatkuu, nousee Szuperin ohi maajoukkueen ykkösvahtina parin vuoden sisällä.

Maalivahteihin Unkari ei ainakaan tällä hetkellä tule kaatumaan. Divaritasolla molemmat kassarit ovat kärkipäätä.

Puolustus:
Tähän asti pääsääntöisesti Sapa Fehervarin riveistä koottu veteraanijoukkio. Vanhoista pelureista nimekkäimmät ja taidokkaimmat ovat Ranskan Brianconissa pelaava Viktor Szelig sekä Fehervarin luottopakki Viktor Tokaji. Yhden nimen nostan kuitenkin ylitse muiden:

Attila Orban
- Nopea ja lupaava 22-vuotias, samalla maajoukkueen nuorinta osastoa edustava pakki. Ollut maajoukkueen matkassa jo pitkään, yleensä pakkiosaston kärkeä. Unkarin Sami Vatanen?

Kokonaisuutena pakisto on ollut Unkarin suurin ongelma viime vuodet, enkä usko tilanteen ihan lähivuosina juurikaan parantuvan.

Hyökkäys:
Kokemusta ja konkareita, siinäpä pätevä luonnehdinta. Nuoriso-osasto ei vielä ole päässyt samalla tavalla esille kuin kokeneemmat pelaajat, niin taidollisesti kuin tuloksellisestikaan. Tavallisesti maajoukkueen mukana ovat menestyksekkäästi nähty Balasz Ladanyi, Krisztian Palkovics ja Imre Peterdi, joilta on totuttu näkemään suuri osa hyökkäyspään tehoista. Nuoremmasta polvesta lupaavia otteita ovat esittäneet mm. Istvanit Sofron ja Bartalis. Selkeimmin hyökkäyksestä esiin nostettava kaksikko on kuitenkin:

Janos & Marton Vas
- Vasin veljeksistä nuorempi, Janos, on Levente Szuperin ohella tunnetuin Unkarilainen kiekkoilija maailmalla. Dallasin toisen kierroksen varaus vuodelta 2002 on pelannut ammattiuransa pääsääntöisesti Ruotsissa, vuodet 2005-2008 vierähtivät P-Amerikassa Iowa Starsien riveissä. Tällä hetkellä pelaa Allsvenskania Tingsrydin paidassa. Taitava maalitekijä ja hyvä luistelija, erottuu maajoukkueen hyökkäyspäässä selkeästi edukseen. Marton tunnetaan lähinnä Janosin isoveljenä, mutta ei tosiasiassa jää paljonkaan taidollisesti jälkeen. Viime vuodet viettänyt kotiseudulla Sapa Fehervarin riveissä, sitä ennen useampi vuosi Ranskassa Brianconin paidassa hyvillä tehoilla. Tehokas ja vaarallinen kaksikko.

Hyökkäyspäässä Unkari on esittänyt viime vuosina varsin iloista kiekkoa. Taitoa korvataan usein tahdolla, mutta kun tahtoa löytyy riittävästi, löytyy sitä myöten kiekkokin useasti vastustajan verkosta.


IIHF:n uusi sarjajärjestelmä ei suosi Unkaria ja niinpä jopa mitaleille pääseminen voi tänä vuonna olla tiukassa Itävallan, Slovenian ja Ukrainan puristuksessa. Nouseminen vaatisi pientä ihmettä, mutta kaiken mennessä nappiin Itävalta ja Ukraina ovat kaadettavissa. Slovenia lienee kotonaan turhan kova vastus.
 

uljas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Peliitat, (HeKi-vainaa), Tinatuopit
Unkari on tosiaan mennyt kiekkoilussa etiä päin männä vuosina vauhdikkaasti. Suosiota näyttää löytyvän rutkasti yleisönkin puolelta. Nykyinen MM-kisojen I-divisioona on nykymuodollaan kyllä todella kova ja nousu jokaiselle mukana olevalle maalle työn takana. Unkari pystyy kyllä kaatamaan kenet tahansa, mutta pystyykö se sitten pitämään hyvää tasoa yllä läpi turnauksen. Tällä hetkellä kasassa on varsin kelvollinen maajoukkue, mutta uutta verta kaivataan lisää tulevaisuutta ajatellen. Unkarihan taisi myös hakea tai suunnitella hakevansa eliittiluokan MM-kisoja tulevaisuudessa? Toivon mukaan kiekkoilu kehittyy ja maa saa kisansa.

Tuohon loppuun laitetaan vielä linkki Euro Ice Hockey Tournamentin sivuille. Kyseessä vähän saman tyyppinen systeemi kuin EHT-turnauskin.

http://eihc.eu/view/eihc
 

Deanwick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyväskylä, Seattle ja kansainvälinen kiekko
Unkari on tosiaan mennyt kiekkoilussa etiä päin männä vuosina vauhdikkaasti. Suosiota näyttää löytyvän rutkasti yleisönkin puolelta. Nykyinen MM-kisojen I-divisioona on nykymuodollaan kyllä todella kova ja nousu jokaiselle mukana olevalle maalle työn takana. Unkari pystyy kyllä kaatamaan kenet tahansa, mutta pystyykö se sitten pitämään hyvää tasoa yllä läpi turnauksen. Tällä hetkellä kasassa on varsin kelvollinen maajoukkue, mutta uutta verta kaivataan lisää tulevaisuutta ajatellen. Unkarihan taisi myös hakea tai suunnitella hakevansa eliittiluokan MM-kisoja tulevaisuudessa? Toivon mukaan kiekkoilu kehittyy ja maa saa kisansa.

Yleisöä laji tosiaan vetää Unkarissa mukavasti ja maan TV-lähetykset streameineen ovat olleet hyvätasoisia ja viihdyttävästi selostettuja, vaikka kielestä ei mitään ymmärtäisikään. Otteiden tasaisuus on iso kysymysmerkki. A-sarjavisiitin jälkeen nousu on ollut molemmilla kerroilla sen yhden ison ottelun päässä, joissa molemmissa Unkari on lopulta joutunut pettymään. Viime vuonna tappio oli katkeraakin katkerampi, kun kisat vaatimattoman puoleisesti aloittanut Italia onnistui lopulta vasta jatkoajalla kampeamaan tiensä pääsarjaan. Jos palikat ovat kunnossa, Unkari pystyy tosiaan hyvänä päivänä haastamaan lohkossa kenet tahansa.

Mäkin muistelisin että Unkari olisi kisoja hakenut, mikäli onnistuu A-sarjaan nousemaan. Infrastruktuuri on kunnossa ja menestyksekästä kokemusta kisojen järjestämisestä ykkösdivarissa on repussa jo riittävästi, joten periaatteessa estettä kisojen järjestämiselle ei pitäisi olla jos nousu tulevina vuosina onnistuu. Tänä vuonna on luvassa todella mielenkiintoista divarilätkää.
 

Deanwick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyväskylä, Seattle ja kansainvälinen kiekko
Deanwickille:
Eikö Janos Harin luulisi olevan myös aika varma valinta Unkarin maajoukkueen hyökkäykseen? Noussut tänä vuonna MODOn kokoonpanoon ja tehopisteitäkin tehnyt ihan hyvin.

Kyllä vain, pääsi mokoma unohtumaan kun ei ole miesten maajoukkueen mukana aiemmin kisoja pelannut :) Hari on tosiaan erittäin lupaava hyökkääjä, toivon mukaan valmennusjohto on allekirjoittanutta paremmin hereillä.
 

Haidekkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalpa, Jokipojat, Corey Perry
Dinamo Minskin kanadalaispelaajat Geoff Platt, Charles Linglet ja Kevin Lalande ovat saaneet Valko-Venäjän kansalaisuuden ja voivat IIHF:n sääntöjen puitteissa edustaa uutta kotimaataan aikaisintaan syyskuussa 2013. Näin tämä kolmikko olisi Valko-Venäjän maajoukkueen käytettävissä vuoden 2014 kotikisoissa.

Niinikään Dinamo Minskissä pelaava Daniel Corso hankki Valko-Venäjän kansalaisuuden jo aiemmin ja myös hän on maajoukkueen käytettävissä kotikisoissa.

Minusta varsin mielenkiintoinen homma! Saa Valko-Venäjä varsin hyvän nipun jo Sotshin kisoihinkin kasaan. Lalande on aikas nuori kaveri (-87) ja Andrei Mezinillä taasen alkaa kohtapuoliin ikä painaa. Uskon että Mezin on vielä vajaa nelikymppisenä Sotshissa mukana, mutta tuleville vuosille nuori parivaljakko Kevin Lalande-Vitali Koval on varsin pätevä Valko-Venäjän maajoukkueen maalille.

Noista kolmesta kanukista en osaa snaoa oikeen mitään. Platt ainakin on vahvistus V-V:lle, Corson ja Lingletin tarpeesta ei oo varmuutta jos tulevaisuudessa Grabovsky ja Kostitsynit vaan pääsevät arvokisoihin mukaan. Ja jos Sotshissa ei änärimiehiä nähdä niin miksei näitä kanadalaisia mukaan?
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Luulisi kyllä Corson olevan vahvistus Valko-Venäjälle. Oli kuitenkin SM-liigan 10 parhaan pistemiehen joukossa kaudella 2008-2009, kun pelasi Kärpissä.
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Mäkin muistelisin että Unkari olisi kisoja hakenut, mikäli onnistuu A-sarjaan nousemaan. Infrastruktuuri on kunnossa ja menestyksekästä kokemusta kisojen järjestämisestä ykkösdivarissa on repussa jo riittävästi, joten periaatteessa estettä kisojen järjestämiselle ei pitäisi olla jos nousu tulevina vuosina onnistuu. Tänä vuonna on luvassa todella mielenkiintoista divarilätkää.

Eikös Ukraina järjestäkin vuoden 2018 MM-kisat? Tuli vain mieleen, kun eihän Ukraina edes pelaa korkeimmalla tasolla, ja järjestää kisat silti. Tällöinhän Ukraina nostetaan takaisin ylös, vaikka olisi pelannut kuinka huonosti. Samalla A-sarjasta tippuu kolme maata kahden sijaan. Eli jos ymmärsin oikein, tarkoitit viestissäsi, että Unkari olisi kisoja hakenut jos olisi A-sarjassa. Mutta ilmeisesti onnistuu divisioonamaaltakin, jos Ukraina saa kisansa 2018 pitää. Käytännössä siis Unkarillakin olisi ollut tämä mahdollisuus. Sikäli Unkari voikin pitää kisansa aikaisintaan 2019, jos tulee kyseisiin kisoihin valituksi.
 

Deanwick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyväskylä, Seattle ja kansainvälinen kiekko
Eikös Ukraina järjestäkin vuoden 2018 MM-kisat? Tuli vain mieleen, kun eihän Ukraina edes pelaa korkeimmalla tasolla, ja järjestää kisat silti. Tällöinhän Ukraina nostetaan takaisin ylös, vaikka olisi pelannut kuinka huonosti. Samalla A-sarjasta tippuu kolme maata kahden sijaan. Eli jos ymmärsin oikein, tarkoitit viestissäsi, että Unkari olisi kisoja hakenut jos olisi A-sarjassa. Mutta ilmeisesti onnistuu divisioonamaaltakin, jos Ukraina saa kisansa 2018 pitää. Käytännössä siis Unkarillakin olisi ollut tämä mahdollisuus. Sikäli Unkari voikin pitää kisansa aikaisintaan 2019, jos tulee kyseisiin kisoihin valituksi.

Voi olla, mä oon vaan jotenkin elänyt siinä luulossa että järjestävän maan pitäisi myös osallistua A-sarjaan ilman järjestävän organisaation mandaattipaikkaa. Pitääpä ihan tarkistaa asia.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Voi olla, mä oon vaan jotenkin elänyt siinä luulossa että järjestävän maan pitäisi myös osallistua A-sarjaan ilman järjestävän organisaation mandaattipaikkaa. Pitääpä ihan tarkistaa asia.

Tulee ainakin mieleen Norjan mm-kisailut 1999 jolloin isäntämaa oli mukana karkeloissa ilman pelillisiä ansioita. Muistaakseni.
 

vetoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia, Bolts
Tulee ainakin mieleen Norjan mm-kisailut 1999 jolloin isäntämaa oli mukana karkeloissa ilman pelillisiä ansioita. Muistaakseni.
Saksa olisi pudonnut B-sarjaan vuoden 2009 MM-kisoissa, mutta seuraavana vuonna järjestetyt kotikisat "pelastivat" Saksan putoamiselta. Saksa pysyi siis A-tasolla.

Tässä taidetaan tarkoittaa vähän eri asiaa, mutta tapaus-Saksa liittyy aihepiiriin.
 
Viimeksi muokattu:

Zous

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ryan Reaves
Deanwickille:
Eikö Janos Harin luulisi olevan myös aika varma valinta Unkarin maajoukkueen hyökkäykseen? Noussut tänä vuonna MODOn kokoonpanoon ja tehopisteitäkin tehnyt ihan hyvin.

Myöskin Daniel Koger on varmasti aivan kärkipelaajia Unkarin maajoukkueessa. Pelaa siis ECHL:ssä ja jokusen matsin AHL:ssä tälläkaudella.
 

Deanwick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyväskylä, Seattle ja kansainvälinen kiekko
Challenge Cup of Asian jälkimainingeissa mietin, että mitähän mahtaa kuulua Bosnia-Herzegovinan jääkiekolle, bosnien kun nimittäin piti olla hiljalleen valmista kauraa jo mahdollisesti ensi vuoden III-divaria varten.

Harmillisesti vain Sarajevossa luonto otti omansa, ja maan tällä hetkellä ainoa katettu jääareena romahti helmikuussa, kun Sarajevoon tumpsahti hetkessä metri lunta. Maan sisäinen sarja oli juuri saatu pitkän väännön jälkeen aloitettua, mutta onnettomuuden takia bosnien koko jääurheiluskene meni määrittelemättömälle tauolle. Ilmeisesti katetun areenan vahingot olivat niin suuret, ettei areena pystytä edes korjaamaan joten ainoa vaihtoehto jääurheilutoiminnan jatkamiselle bosneissa on uuden jäähallin rakentaminen.

Ikävämpi homma ja venyttää B-H:n IIHF-suunnitelmia todennäköisesti entisestään. Paikallinen media on käsittääkseni liputtanut suureen ääneen Bosnia-Herzegovinan jääurheilun jatkon puolesta, joten toivon mukaan pitkällä epäonnen jaksolla on jatkossa onnellinen loppu.
 

Kaulasuoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kreikka
Saa nähdä mitä tämän vuoden kisoissa Turkissa käy. Saako Kreikka tällä kertaa jalkeille joukkueen, joka koostuu oikeasti parhaimmista pelaajista.

Hyvältä näyttää. Tänä vuonna joukkue koostuu taas lähestulkoon parhaimmista saatavilla olevista eli toisin sanoen suurimmilta osin Iptameni Athensin pelaajista.

Toissakisojen parhaat Helleenipistemiehet, Kalyvasin veljekset Dimitrios ja Georgios, ovat mukana tekemässä tuhojaan, mutta jälleen parivuotta vanhempia. Torjuntavastuun kantavat Iptamenin veteraani-veskarit Dalibor Plutsis ja Georgios Fiotakis, joista todennäköisesti ensiksi mainittu pelaa enemmän. Huomiota kannattaa kiinnittää myös jo 46-vuotiaaseen oikealta ampuvaan Jannis Koufikseen. Maajoukkueen vanhin pelaaja on pelannut yli piste per pelitahdilla koko maajoukkueuransa, mutta vuoden tauko kansainvälisistä peleistä ei voi olla näkymättä suorituksissa.

Paluun päävalmentajaksi tekee omalla pelaajaurallaan mm. 10 vuotta Itävallan ja Saksan alasarjoissa pelannut Igor Apostolidis.

Aika vanha on kreikkalaisten joukkue (keski-ikä melkein 33v.), mutta kokemusta löytyy. Pelaajat tuntevat hyvin toisensa, ovathan he pelanneet yhdessä jo vuosia. Tänä vuonna joukkue ei ole samanlainen heittopussi kuin viime vuoden Kreikka vaan todennäköisesti tiukkojen pelien jälkeen joukkue sijoittuu sarjassaan kärkipäähän.

Kovin mahdollinen testi saadaan heti koko kisojen avausottelussa kun vastaan asettuu isäntämaa ja verivihollinen Turkki.

Sunnuntaina klo 12 Suomen aikaa tippuu kiekko jäähän Erzurum GSIM Ice Arenassa.
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Eipä ole ollut vähään aikaan tämä ketju esillä, joten nostetaanpa ylös.

Jossain MM-ketjussa muistaakseni scholl (?) puhui pienten jääkiekkomaiden viime vuosien yllätyksistä (en muista missä). Taisi mainita, että jos joku kokoaisi viime vuosilta kaikki yllätykset listalle. Itse kiinnostuin asiasta, ja tässä listaa omasta näkökulmastani. Otin vuoden 2008 kisoista vuoden 2012 kisoihin saakka ulottuvat yllätykset listalle (listalle pääsyyn riittää myös se, että on sinnitellyt jatkoajalle saakka isompaansa vastaan ja näin ollen riistänyt pisteitä):

"Isot" listauksessa nk. Big Six-joukkueet.
Seuraavassa kategoriassa Slovakia ja Sveitsi.
Seuraavassa kategoriassa Saksa, Tanska, Norja, Latvia, Valko-Venäjä.
Seuraavassa kategoriassa loput MM-tasolla pelanneet.

HUOM! Listauksessa saattaa olla hieman kyseenalaisia yllätyksiä, sillä listauksessa yllätykseksi olen laskenut sen, että pienemmän kategorian (oma mieltymys) joukkue voittaa isomman kategorian joukkueen tai ottaa edes pisteitä.

2008:
Ruotsi - Sveitsi 2-4
Suomi - Norja 3-2 ja.
Slovakia - Saksa 2-4
Venäjä - Valko-Venäjä 4-3 rl
Tshekki - Valko-Venäjä 3-2 rl

2009:
Ranska - Saksa 2-1
Latvia - Ruotsi 3-2 rl
Sveitsi - Latvia 1-2 rl
USA - Sveitsi 3-4 rl
Suomi - Valko-Venäjä 1-2 rl
Slovakia - Norja 3-2 ja
Saksa - Itävalta 0-1

Saksan putoaminen pienoinen yllätys (sai jatkaa ylhäällä kotikisojensa takia, ei listata, koska negatiivinen yllätys eikä ole positiivista "voittajaa").

2010:
Kanada - Sveitsi 1-4
Tshekki - Norja 2-3
USA - Saksa 1-2 ja
Tanska - Suomi 4-1
USA - Tanska 1-2 ja
Slovakia - Tanska 0-6
Slovakia - Saksa 1-2
Sveitsi - Tshekki 3-2
Norja - Sveitsi 3-2
USA - Italia 3-2 rl

Saksan eteneminen pronssiotteluun kevään 2009 flopin jälkeen iso yllätys.

2011:
Saksa - Venäjä 2-0
Slovakia - Saksa 3-4
Slovenia - Saksa 2-3 rl
Sveitsi - Ranska 1-0 ja
Kanada - Sveitsi 4-3 ja
Ranska - Valko-Venäjä 2-1 ja
Norja - Ruotsi 5-4 rl
Latvia - Suomi 2-3 rl
Saksa - Suomi 4-5 rl
Sveitsi - Norja 2-3
Sveitsi - USA 5-3
Slovenia - Latvia 5-2

Pieni yllätys se, että Latvia ja Valko-Venäjä olivat karsintalohkossa. (neg.)
Iso yllätys se, että Slovakia ei pärjännyt tähtipelaajillaan kotikisoissa jääden neljättä kertaa perättäin pudotuspelien ulkopuolelle. (neg.)

2012:
USA - Slovakia 2-4
Tanska - Italia 3-4 ja
Tshekki - Norja 4-3 rl
Kazakstan - USA 2-3 ja
Sveitsi - Ranska 2-4
Valko-Venäjä - Ranska 1-2
Kanada - Slovakia 3-4
Slovakia - Tshekki 3-1

+ huomionarvoista: Saksa - Norja 4-12
+ huomionarvoista: Slovakian hopea

Isommiltaan pisteitä ottaneita on siis useampia. Kun lasketaan näiden jääkiekon "lilliputtien" aiheuttamat pistemenetykset isommilleen näiden viimeisten kisojen aikana, saadaan yhteismääräksi 40 (!) yllätystä vuodesta 2008. Aika järkyttävän kova määrä noin pieneen aikaan. Listattuna yllättäjät ja näiden maiden yllätysten määrä:

Saksa: 8
Norja: 7
Sveitsi: 6
Ranska: 5
Slovakia: 3
Valko-Venäjä: 3
Latvia: 3
Tanska: 3
Italia: 2
Itävalta: 1
Slovenia: 1
Kazakstan: 1

Toki näitä voi miten tahansa pyöritellä, mutta huomattavaa on, että jotkut maat ottavat pisteitä isoimmiltakin mailta, kuten Sveitsi. Sveitsihän on listaukseni mukaan ottanut vuoden 2008 kisoista kuudesti pisteitä Big Six-joukkueilta, Slovakia vain kerran (nyt kolmesti, kun pääsi finaaliin). Norjakin on pystynyt pieniin yllätyksiin ottamalla pisteitä Big Six-joukkueilta sekä Slovakialta ja Sveitsiltä.

Nyt voidaankin vain miettiä, pitäisikö noita kategorioita järjestellä uudestaan. Noita yllätyksiä kun sattuu olemaan melkoisen paljon.

Ja erittäin merkillepantava on myös se fakta, että yllätysten määrä on kasvanut listauksen perusteella vuosi vuodelta (pl. tänä vuonna, kun on tullut todella vähän yllätyksiä). Tarkoittanee lähinnä sitä, että kansainvälinen jääkiekko ja näiden pienten maiden kiekkoilu on ottanut askeleita eteenpäin. Hieno homma, kun ajatellaan tulevaisuutta.

Edit: päätin sitten päivittää listan 5.6.2012.
 
Viimeksi muokattu:

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Ranska kukisti juuri eilen Sveitsin 4-2. Lisäksi Kazakstan - Slovakia päättyi samoihin lukuihin Slovakian hyväksi.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Ranska kukisti juuri eilen Sveitsin 4-2. Lisäksi Kazakstan - Slovakia päättyi samoihin lukuihin Slovakian hyväksi.

Ja Suomi voitti vain 1-0 V-Venäjän ja Slovakian. Kanada hävisi USA:lle, Tsekki voitti Tanskan 2-0, Ruotsi voitti Norjan 3-1.

Mitä yhteistä tuloksilla on, ilmeisesti niillä jotain on kun tuossa ylläkin on sen verran hyvin nuo pari matsia yhdistelty. Koska onhan se aikamoinen yllätys että Slovakia voittaa Kazakstanin tai ehkä yllätys onkin että vain kahdella maalilla?
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Mikä on muuten virallinen käytäntö näissä kahden passin miehissä? Jos ovat edustaneet toista maata aikuisissa maajoukkueessa, voivatko vaihtaa myöhemmin toiseen? Esimerkiksi jos pelaajalla on Kanadan ja Italian passit, ja on edustanut Kanadaa, voiko myöhemmin pelata vielä Italian maajoukkueessa?

Entä miksi kahden passin pelaajat lähes aina valitsevat maajoukkuetasolla sen paremman jääkiekkomaan? NHL ja AHL ovat pullollaan italiaanoja, kroaatteja, saksalaisia ym. Jopa Israelista ja Kreikasta löytyi pelaajia kun asioita tutkiskelin. Eivätkö vain halua edustaa noin huonoja jääkiekkomaita vai tuntevatko kaikki tosiaan itsensä pohjoisamerikkalaisiksi?
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Maajoukkue-edustuksen jälkeen (joihin lasketaan 18-vuotiaiden, 20-vuotiaiden ja miesten MM-kisat) tarvitaan muistaakseni neljän vuoden aika ko. maan liigassa, jotta voi vaihtaa kansallisuuden. NHL on poikkeuksena tuohon, ja tuon takia Nabokov kai pääsi Venäjän mukaan loppujen lopuksi.

Chris Bright on ainakin pelaaja, jolta löytyy MM-kisaedustus kahden maan riveissä. Samoin Emanuel Viveiros, jolla tuo aiempi on 20-vuotiaiden kisoista.

Linkit Eliteprospectsiin.
 

BrDead

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Entä miksi kahden passin pelaajat lähes aina valitsevat maajoukkuetasolla sen paremman jääkiekkomaan? NHL ja AHL ovat pullollaan italiaanoja, kroaatteja, saksalaisia ym. Jopa Israelista ja Kreikasta löytyi pelaajia kun asioita tutkiskelin. Eivätkö vain halua edustaa noin huonoja jääkiekkomaita vai tuntevatko kaikki tosiaan itsensä pohjoisamerikkalaisiksi?

Alempien divisioonien MM-kisat käydään jo huhtikuussa ja kesken AHL- tai NHL-kauden on täysin mahdotonta tuollaisiin irtautua. A-sarjan kisat ovat ainoat, jotka käydään vasta toukokuussa ja silloin paljon suuremmalla osalla on oma seurajoukkuekausi jo ohi. Siinä varmasti merkittävin syy siihen, miksi NHL:stä/AHL:stä ei pelaajia noissa Israelin ja Kreikan tasoisissa joukkueissa näy.
 

Kaulasuoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kreikka
Alempien divisioonien MM-kisat käydään jo huhtikuussa ja kesken AHL- tai NHL-kauden on täysin mahdotonta tuollaisiin irtautua. A-sarjan kisat ovat ainoat, jotka käydään vasta toukokuussa ja silloin paljon suuremmalla osalla on oma seurajoukkuekausi jo ohi. Siinä varmasti merkittävin syy siihen, miksi NHL:stä/AHL:stä ei pelaajia noissa Israelin ja Kreikan tasoisissa joukkueissa näy.

Jokin syy taitaa olla myös siinä että he eivät missään vaiheessa halua lähteä pelaamaan Kreikan tai Israelin pääsarjassa. Eikös se niin mene että maajoukkue-edustajan on pitänyt pelata vähintään 2 pelikautta missä tahansa sen maan omassa sarjassa päästäkseen edustamaan maajoukkuetta?
 

BrDead

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jokin syy taitaa olla myös siinä että he eivät missään vaiheessa halua lähteä pelaamaan Kreikan tai Israelin pääsarjassa. Eikös se niin mene että maajoukkue-edustajan on pitänyt pelata vähintään 2 pelikautta missä tahansa sen maan omassa sarjassa päästäkseen edustamaan maajoukkuetta?

En tuollaisesta säännöstä ole kuullut. Joku asiantuntevampi voi varmaan tuohon vastata.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös