HIFK:n huono alakerta = myytti !

  • 7 745
  • 18

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Nyt on tullut useammalla jo tavaksi todeta, että HIFK:n alakerta on ihan paska, koska kaikki pelimerkit ovat hyökkäyksessä. Ja Hanneksen palkkaaminen olisi....penailua?? Siis ensinnäkin: erittäin kovan maalitykin palkkaaminen ei ole missään olosuhteissa penailua! Ei niin kauan kuin jääkiekossa enemmän maaleja tehnyt voittaa. Keskinkertaisen hyökkääjän palkkaaminen pakkipulasta kärsivään joukkueeseen on penailua. Hyvösen jättäminen väliin on penailua. Myöskään hyvän maalivahdin palkkaaminen ei ole missään tilanteessa penailua. Mutta katsotaanpa nyt onko HIFK:lla todella kaikki panokset ylhäällä ja onko meillä karmea pakki- ja veskaripula. Keräsin näitä itse asiassa Kovas-ketjuun, mutta näyttivät niin asiallisilta lukemilta, että ansaitsevat kyllä oman tarkastelunsa.

Faktaa HIFK:n huonosta alakerrasta tähän mennessä:

-Joka ainoa HIFK:n mikkihiiripakki on PLUSSALLA tehotilastossa. Yli 10v. takaa saa hakea tällaista ihmettä tässä vaiheessa kautta.

-Pakkien pistepörssistä:
3. Martti Järventie, 6+21=27, +6
9. Toni Söderholm, 5+15=20, +16

-Mv-tilastosta:
Torjuntaprosentit: 6. Juuso Riksman 93,10%
Päästetyt maalit: 5. Juuso Riksman 1,86
Nollapelit: 7. Juuso Riksman, 3 kpl
Voitot: 6. Juuso Riksman, 13 kpl
Voittoprosentit (yli 5 matsia pelanneet veskarit): 2. Juuso Riksman 77,78%

HIFK:n 2-mv Lunkka häviää Riksmanille kaikki nämä tilastot, siksi niissä on pelkkää Riksmania, mutta vanhana Janne-dissaajana olisin ottanut hänenkin lukemansa huomioon, jos hän olisi ollut jossain tilastossa JR:n edellä. HIFK:n maalivahdista on kuitenkin kysymys. Oli miten oli, HIFK:lla ei ole kaikki panokset hyökkäyksessä. Joukkue ei olisi näin korkealla pelkällä hyökkäyksellä ja nuo tilastot paljastavat, että alakertamme on suoritunut tehtävistään hyvin. Sanoisin ennemmin, että HIFK:lla on kaikki panokset hyökkäävässä pelitavassa ja sekään ei toimi ilman hyvää pakkikalustoa ja mv-tasoa, jota nyt on nähty. Ei tämä enää ole sitä aikaa, kun ketjussa hääräsivät Hakki ja kumppanit, joita ei omalla puolustusalueella näkynyt ja pakkeina oli kaksi körmyä, joista vähintään toinen ei osannut edes luistella takaperin, mutta oli vitun ilkeä omalla maalilla. Viisikkopeliähän lätkä on.

Toki HIFK:ssa on uhkakuvia liittyen esimerkiksi maalivahtipeliin. Jos Riksman loukkaantuu, Lundellin taso ei riitä. Olen miljoonasti sanonut, että joukkue, joka voittaa mestaruuden, omaa lähes 99% varmuudella top5 -maalivahdin. Pelaamissaan otteluissa itsekin suuresti epäilemäni Riksman on kaikessa hiljaisuudessa kellottanut asialliset 1-mv:n lukemat tähän mennessä. Piste. Noilla säädöillä HIFK:n menestys ei tule jäämään maalivahtipelistä kiinni ja lisäksi HIFK:ssa on -toisin kuin jotkut luulevat- nyt vihdoin selvä ero ykkösen ja Lunkan välillä. Riksman johtaa jokaista tilastoa Lunkkaan verrattuna ja niin sen pitääkin mennä. Hänet on ykköseksi palkattu. Voisin kuvitella itse vahvistavani mv-osastoa vielä kaiken varalta. Siinä ei ole varaa antaa periksi yhtään ja pleijareihin olisi kiva lähteä kahdella liigan huippuveskarilla, kuten Jyp on viime vuosina tehnyt. Tällöin veskarimme olisivat Riksman - Mister X ja Janne heidän jälkeensä. Mutta tämän ketjun originaalina ideana oli katsoa kuinka HIFK:n alakerta on suoriutunut tähän mennessä, kun kautta on pelattu reilusti yli puolet. Vastaus: hyvin. Tässä ketjussa voidaan tsekkailla alakertaa loppuun asti ja vaikka siellä romahdettaisiin, kannattaa muistaa, että tammikuun puoliväliin mennessä HIFK:lla ei vielä ollut pahemmin ongelmia alakerran osalta. Pari top 10 -pakkia, kaikki äijät plussalla. Tämä on parempi pakisto kuin hypoteettinen: Karalahti-Murphy ja lopuissa pareissa Kurvinen-Kurvinen, vaikka ykköspariamme ihastelisikin koko liiga.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kun jengin maaliero on +45, olisi aikamoinen saavutus, jos joku säännöllisesti pelaava pakki olisi miinuksella. Tässä Jypin pakkien tilastot:
http://www.sm-liiga.fi/tilastot/kokonaan.html?s=10-11&b=rs&t=jyp&type=rp&l=k_plusmiinus

IFK:n ykkönen, eli Söde, pääsisi lukemallaan +16 Jypin pakkien tehotilastossa sijalle 5. Eli tästä voisi tulkita, että IFK:n pakistolla ei ole mitään asiaa taistella mestaruudesta Jypiä vastaan? (Luonnollinen selitys tietysti on se, että Jypin maaliero on 25 maalia parempi kuin IFK:lla).

Toki maaliero ei olisi +45, jos pakisto on paska. Ja eihän sitä käsittääkseni kukaan huonona pidetäkään. Voiko joku asia olla myytti, jos kukaan ei edes ajattele asian olevan näin?

Oli miten oli, pleijareissa peli on aina astetta fyysisempää kuni runkosarjassa, ja pitkissä sarjoissa tietyt fyysiset asetelmat korostuvat. Ja kukapa IFK-fani ei muistaisi kevättä 1998 kristallinkirkkaasti. Bob Halkidiksen alku liigassa ei ollut kovin ihmeellinen, vähitellen alkoi parantamaan ja alkoi saada jo jonkilaista legendan asemaa runkosarjan loppuvaiheissa, mutta todellisen legendan statuksensa Bob ansaitsi tietenkin pleijareissa. Pointti on, että pleijareissa Halkidiksen kaltaiset pakit nousevat arvoonsa. Jos taidelasinkerääjän sijaan olisi hankittu joku "Halkidis", olisi pakisto ja koko jengi paremmin balanssissa, etenkin pleijareita ajatellen. Koviksen hankinnan jälkeen uuden pakin hankkiminen olisi lähinnä typerää.

Nykyisellä pakistolla voidaan mennä tietysti mestaruuteen asti, vaikka puolustuksemme ei liigan kovin (eikä etenkään fyysisin) olekaan. Se tosin edellyttää sitä, että viime kevään kaltaista taktista mahalaskua ei tapahdu.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
HIFKn alakerta ei ole missään nimessä huono, muttei myöskään erityisen hyvä. Toisin sanoen, se on ollut kauden alusta asti varsin tasapaksu ja suurin yksittäinen puute on selkeän liiderin puuttuminen. Liideri voi olla joko kiekkovarma ja kaiken nähnyt kokenut pelaaja mallia Marko Tuulola, Jere Karalahti, Ossi Väänänen, Jyrki Välivaara tai sitten selkeä kiekollisen pelin expertti mallia Sami Vatanen tai viime kaudelta Lee Sweatt tai Mikko Mäenpää.

Södeltä tätä nousua johtavaksi pelaajaksi olen paluun jälkeen odottanut, mutta hiljaista on ollut. Samoin Vallinin odotettiin ilmeisesti ottavan selkeämmin isompaa roolia, mitä nyt on nähty.

HIFKn pakistossa on Kousaa ja Kankaanperää lukuunottamatta lähinnä yleisosaajia, joka tekee siitä tasapaksun. Ja vaikka Järventie on nyt kuluvan runkosarjan aikana ottanut kiitettävästi roolia kiekollisessa pelissä, niin kaikella kunnioituksella Maraa kohtaan, hän on liian "säätäjä" kantaakseen ykköspakin viittaa mestaruutta tavoittelevassa jengissä.

Ihannepakisto HIFKlle , realiteetit huomioiden, olisi mielestäni ollut jotain seuraavaa:

1-pari: kiekollinen expertti TAI kokenut liideri - Söderholm
2-pari: Järventie - Kankaanperä
3-pari: Kousa - Vallin/Melart/Kurvinen

Toki SM-liigan "nollatoleranssilinjaan" parhaiten soveltuva pakisto on sellainen, jossa 1-2 kiekollisen osaajan lisäksi loput on Olli Malmivaaran kaltaisia kookkaita painijoita. Jypin pakisto on hyvin lähellä optimia.

Paperilla fyysisenä pelotteena toiminut pakisto (todellisuudessa "mälkiälätkää") olisi ollut jotain mallia:

Karalahti - Kankaanperä
Siklenka - Nickerson
Kudroc - Melart

Vuoden 1998 pakistoon peilaaminen alkaa olla jo melkoisen turhaan, niin eri liigaa silloin pelattiin. Silloin pakistossa oli 1 selkeä "isäntämies", eli Halkidis, nyt meillä on samaan rooliin Kankaanperä. Olennaisin ero on muussa materiaalissa, eli nämä osasivat sekä fyysisen että erityisesti kiekollisen pelin. Nykyliigassa joutuu tekemään kompromisseja, koska "kimmotimoset" ja "brianrafalskit" viedään hyvissä ajoin muihin liigoihin. Tällä hetkellä esim. Keklu tekee kaikkensa, jotta saa Justin Forrestin jatkamaan Jokereissa, koska parempaa ei ole tarjolla.
 
Viimeksi muokattu:

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Dennis: Nykylätkässähän "tasapaksuus" ei ole pelkästään huono asia. Mitä tulee -98 pakistoon, se oli aivan ylivertainen. Tarkastelet asiaa mielestäni turhan negatiivisesti, pelkästään yksilöiden kautta. Mulla on sama perusvika, vedän tunteella, mutta olen ventannut niin perkeleen kauan menestystä, että yritän katsoa KOKONAISUUTTA. Pakisto pelaa yhteensummattuna erittäin hyvin ja se on pääasia, vaikka siellä itsekin mielelläni näkisin enemmän kiloja ja senttejä. On aika vanhanaikaista rakentaa pakisto pala kerrallaan: yksi fyysinen pakki, yksi rightin pakki, yksi taitava mutta fyysinen jne. Näistä ei välttämättä muodostu hyvää kokonaisuutta, vaikka jokainen olisi yksittäisenä hyvä. Ks. esimerkkinä Kärppien hyökkäys. Väittäisin, että lätkä on pelikirjaistumisen (heh) myötä mennyt siihen suuntaan, jossa pelitapa on kaikki ja siihen etsitään sopivat palikat. Vanhaan tyyliin kasatusta joukkueesta kun kaatuu se loistava 1-sena tai se ainoa kiekollinen pakki, jengi on aivan solmussa. HIFK on vetänyt tällä kaudella aika selkeää pelikirjaa, joka toimiessaan on hyvä. Siinä ei kauheasti merkkaa yksittäisten pelaajien poissaolo.

Pakisto on rakennettu noudattamaan tiettyä pelitapaa ja siinä sivussa meillä on montakin tasokasta pakkia. Fyysisyyden puutteesta esim. viime kauteen en syyttäisi. Ja viime kauden HIFK-pakistoa pidettiin isona ja ilkeänä. Katson tämän nyt kuitenkin pelaaja kerrallaan, vaikka liputankin kokonaisuuden puolesta:

Viime kausi:
-Kanki
-Mara
-Kurvinen
-Lupaschuk
-Söde
-Clarke
-Haverinen
-Melart

Nyt:
-Kanki
-Mara
-Kurvinen
-Söde
-Vallin
-Kousa
-Kovanen
-Melart

Ensinnäkin pakeista peräti 5 kpl on samoja: Kanki, Mara, Kurvinen, Söde, Melart. Viisi on iso lukema tässä yhteydessä, voidaan sanoa rungon pysyneen. Vaikka miten katsoisi, niin lähtijöistä Lupa, Clarke, Haverinen vain Lupaschuk voidaan laskea fyysiseksi. Viime kaudella Ahonen pelasi myös 16 matsia, enkä muista häntä fyysisenä. Tulijat: Vallin, Kousa, Kovanen eivät sisällä Lupaschukin fyysistä korviketta, mutta Vallin ei ole heinäkeppi, ei myöskään Kousa. Kovanen on. Vallin paikkaa kevyesti Haverisen ja Clarken fyysisyyden saralla.

Pakisto ei ole kauheasti edes muuttunut ja Lupaschukin mukana lähti yhden kaverin fyysisyys. Melko liioittelua on väittää, että pakisto olisi selvästi epäfyysisempi kuin viime kaudella. Lisäksi loukkaantumisesta toipuva Melart tulee saamaan selvästi enemmän pelejä kuin sai viime kaudella, joten fyysisyysosasto paikkautuu sieltä käsin. Megamenetyksiä ei kertakaikkiaan ole. Ja mikä puuttuu liigan top3 -pakilta (Järventie), jotta hänet voidaan jatkuvasti ohittaa maininnalla "meillä ei ole johtavaa pakkia"...hohhoijaa. Eihän se johtava ole, sillä liigassa on peräti kaksi tehoilla mitattuna parempaa kaveria.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Jermu; Hyvät pointit ja Jyp on HIFK:n tapaan puhdas pelitapajoukkue. Luulen, että HIFK-pakisto siirrettynä Jypiin ennen kautta olisi tuonut samat plussalukemat Nykäskylässä kuin nykyisilläkin saivat. Lisäksi Jyp olisi saanut annoksen fyysisyyttä takalinjoilleen.

Helvetin iso osa alakertaa on tietenkin maalivahti. Ja jos se osio vuotaa, pakisto ei auta, vaikka siellä olisi Jeesus & Jumala ykkösparissa. Siksi, ja varsinkin jos tässä päävastustajaksi ajattelee Jypiä, HIFK:n kannattaisi napata yksi veskari lisää markkinoilta. Ja päivänselvää on, että valintatilanteessa Kovanen vai Lupaschuk sisään, olisin ottanut Lupan. Hän ei ollut tarjolla.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Pakisto ei ole kauheasti edes muuttunut ja Lupaschukin mukana lähti yhden kaverin fyysisyys.

Tämä herra ei edes ollut mikään fyysinen kuitenkaan, veteli suurimman osan ajastaan HIFK:ssa täysin varjojen mailla. Lopetti HIFK-uransa kilareihin Sami Kapasta kohtaan, tai oli vielä Kärppiä vastaan pelaamassa tuon jälkeen, mutta kuitenkin. Tuo välikohtaus oli oikeastaan ainut fyysisyyttä muistuttava asia tuosta pelaajasta HIFK-paidassa. Muuten oli yhtä flegu kuin Clarkekin.

Muutenkin, ihmettelen kyllä, miten tuosta viime kauden pakistosta saatiin jotenkin fyysinen? Ei siellä heitelty miestä seinille tai taklailtu pelaajia. Täysin mutulla voisin väittää, että vähemmän jopa kuin tällä kaudella. Viime kaudella ei ollut vielä pelitapa kuosissa, tällä kaudella se on ja sitä kautta tulee myös enemmän taklauksia.

Niinpä olenkin JHagin kanssa samoilla linjoilla tässä asiassa, kokonaisuus on a ja o puolustuspelaamisessa, tähän kuuluu myös yhtälailla hyökkääjät. Se on toiminut tällä kaudella, koska näillä näkymin, HIFK tulee päästämään pitkästä aikaa vähän maaleja runkkarissa (verrattuna "normaaleihin" HIFK-kausiin). Väittämä huonosta HIFKin alakerrasta on myytti...
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pakisto ei ole kauheasti edes muuttunut ja Lupaschukin mukana lähti yhden kaverin fyysisyys. Melko liioittelua on väittää, että pakisto olisi selvästi epäfyysisempi kuin viime kaudella. Lisäksi loukkaantumisesta toipuva Melart tulee saamaan selvästi enemmän pelejä kuin sai viime kaudella, joten fyysisyysosasto paikkautuu sieltä käsin. Megamenetyksiä ei kertakaikkiaan ole. Ja mikä puuttuu liigan top3 -pakilta (Järventie), jotta hänet voidaan jatkuvasti ohittaa maininnalla "meillä ei ole johtavaa pakkia"...hohhoijaa. Eihän se johtava ole, sillä liigassa on peräti kaksi tehoilla mitattuna parempaa kaveria.
Pakiston fyysisyys tai sen väitetty puute ei ole minua missään vaiheessa huolettanut. Kyllä HIFKn pakistossa sitä riittää aivan tarpeeksi SM-liigan vaatimuksiin. Sellaiset uskomukset, että nykyliigassa tai nykylätkässä ylipäätään voisi rakentaa jonkun fyysisen "pelotepakiston" on melkoista fantasialätkää. Esim. viime kauden HPK-sarjasta HIFK-fanien keskuudessa puhutaan koko ajan Honkasesta ja Mäkelästä, mutta samaan aikaan unohdetaan, että siellä pelasi myös kolmikko Mäenpää-Tuulola-Laamanen, joka oli reilusti pelillisesti edellä HIFKn Clarke-Söderholm-Järventie -kolmikkoa.

Ehkä korostin HIFKn pakiston tasapaksuutta hieman turhan negatiivissävytteisesti, kun oma korjausliikkeeni sisälsi ainoastaan yhden muutoksen rosteriin. Harmillista, että Jere meni liian monta kertaa törttöilemään HIFKssa pelatessaan. Nykyiseen "ykköspakistoon" Kurvisen tilalle Karalahti, niin tuskin kenelläkään olisi valittamista. Murphykin kelpaisi. :) Eli näin:

Karalahti/Murphy - Söderholm
Järventie - Kankaanperä
Kousa - Vallin/Melart/Kurvinen

Ykkös-yv:n viivapelaajat: Karalahti/Murphy - Söderholm
Kakkos-yv:n viivapelaajat: Kousa - Järventie
 
Viimeksi muokattu:

SailingFun

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, ULUVFC(#12), U20 Mestis, Heiskanen
En nyt varsinaisesti ole valittanut että HIFK:lla olisi huono alakerta, mutta puolustelen nyt omaa mielipidettäni.

Itse olen nimittäin sitä mieltä että Hanneksen hankkiminen hyökkäystä vahvistamaan ilman että pakistoa vahvistetaan on Penailua itsessään. Me tarvitaan yksi hyvä pakki, sitä ei voi korvata hyvällä laiturilla(joka osaa kyllä myös pakkipaikan). Hyvä pakki parantaan sitä kuuluisaa kokonaisuutta enemmän kuin hyvä laituri jo ylibuukattuun laituriosastoon.

Se mitä olen kommentoinut meidän pakkiosastosta on se että ns. Ykköspari Mara-Kanki pelaa alle tasonsa ja tässä on suurin syy meidän lähiaikojen hieman tahmeaan menoon. Heillä on keskimäärin 2,5 min enemmän peliaikaa per peli kuin seuravalla parilla. tämän luulisi näkyvän myös +/- tilastossa varsinkin kun olemme maalierossa toiseksi paras joukkue.

Me tarvitsemme kaksi hyvää pakkiparia pleijareihin ja nyt meillä ei ole sitä.

Vielä jos menee noihin maalivahteihin ja puolustajien välisiin suhteisiin niin "hassu" pikku tilastoyksityiskohta on siinä että meidän maalivahdeille lauotaan KA 25 (Riksman) 27 (Lundel) kutia per ottelu. Esimerkiksi JYP mokeille lauotaan 22/21(ykkönen/kakkonen) laukausta per ottelu. Kutien määrää pitäisi vähentää ja tässä puolustus on avainasemassa.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
HIFK:n pelityyli on sellainen, että sitä on melko mahdotonta toteuttaa niin, että kudit omaa maalia kohti jäisivät vähiin. Parhaimmillaan HIFK painaa lujaa ylös kaikista mahdollisista paikoista ja ahneus hyökkäyspäässä johtaa vääjämättä vastustajan vastaiskuihin. Näissä täytyy pitää viisikko kasassa ja luottaa veskariin. Muutenkin huonossa himamatsissa narreja vastaan HIFK:n ykkösviisikko levisi kuin tuhka tuuleen ja narrien vastahyökkäys oli tuhoisa. Kaikkiaan HIFK:lla ei ole suurempaa hätää, kun laukaukset maaleja kohti tulevat HIFK:n piikkiin. Siinä kontekstissa pystyy hyvinkin sietämään n. 25-29 vetoa. Jyp minimoi laukauksia omaan päähän luonnollisesta syystä - heidän hyökkäyspelinsä ei ole niin hyvillä käsillä varustettu kuin HIFK:n vastaava. Heidän on pakko vetää paljon ja sen lisäksi ehtiä blokkaamaan vastaiskuja. Niinpä Jypin kuvio kysyy aivan perkeleesti jalkoja ja kun heiltä ottaa vauhdin pois, joukkue on ihan voitettavissa. Jyp=jalat, HIFK=kädet - todella karkeasti ottaen.

Pakiston ei-fyysisyyskorttia heiluteltiin paljon Kovasen tullessa ja tsekkasin viime kauden kirjoituksista varmistuksen muistikuvilleni. Pakistoamme pidettiin fyysisenä ja ilkeänä ja tämän nosti esiin esimerkiksi Jukka Koivu tv-ottelussa Jypiä vastaan. Ilkeitä kavereita siellä on nytkin ja Mara on taklannut huomattavasti enemmän kuin Lupaschuk teki. Lupan kilarit olivat silti viihdyttävä asia , mutta harmillista että siinä meni kevät kokonaan sivuun.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Miten mulla on sellainen mielikuva, että Jalosen Kärppiäkin kritisoitiin lähes joka kevät samasta; eli siitä, että pakisto ei ole tarpeeksi laadukas mestaruuden voittamiseen...?

Anyway, on aika vanhanaikaista puhua nykyään enää pakeista, koska puolustaminen on muuttunut niin paljon viisikkopuolustamiseksi. Siellä ei yksin pakit tee yhtään mitään - olivatpa he kuinka hyviä tahansa - jos pelisuunnitelmaa ei noudateta myös puolustuspään suuntaan koko viisikon voimin.

JHag on oikeassa siinä, että myös joukkueen pelitapa vaikuttaa suuresti siihen, millaisia pakkeja ylipäätään kandee istuttaa rosteriin. En ole ollenkaan varma, että nimenomaan tässä Jalosen joukkueessa yksi stay-at-home tyylinen oman pään siivooja (siitä huolimatta, että sen tyyliset pelaajat ovat ja tulevat aina olemaan lähellä mun sydäntä) olisi kuitenkaan se puuttuva palapelin osa. Jalosen pelitavassa korostuu se, että pitää myös pystyä osallistumaan peliin. Katsokaa tuota HIFK:n hyökkäysvoimaa ja miettikää sitä, millainen pakki pystyy tuota hyökkäystä auttamaan ja ruokkimaan, ja ehkä silloin alkaa hahmottua, ettei se Kovanen kuitenkaan täysin järjetön hankinta ollut syvyysvarana. Eikä edes pelkkää vittuilua Jokereiden suuntaan, vaikka sen ajatuksen puolesta olisikin mukava mehustella. Jalosella on kristallinkirkas suunnitelma mielessä, näin minä sen näen!

Uskon kyllä, että JOS markkinoille vapautuu ja tulee mahdolliseksi saada oikeasti ykköskorin kaveri vielä puolustukseen, niin Jalonen siihenkin täkyyn tarttuu, samalla tavalla kuin HH:n kohdalla. En näkisi näitä poissulkevina asioina, vaikkakin Hanneksella on kyky tuoda suunnaton pelote myös ylivoimaan viivapakin paikalle, eli sikäli tuo jotain erikoisosaamista sillekin saralle, vaikka hyökkääjä onkin. Eniten mä pelkään sitä realistista skenaariota, että Riskman menee taas rikki... Siihen voi oikeasti kaatua meidän mestaruushaaveet!
 

Stigu

Jäsen
Niin, eihän IFK:n alakerta runkosarjapeleissä ole lainkaan huono, senhän osoittavat jo JHagin esiinnostamat tilastot. Mutta pleiajreita ajatellen esiin nousee kaksi kysymystä:

1. Voiko mestaruden voittaa pelaamalla hyökkäysvoittoista peliä?
2. Onko Nokalla pokeria mennä koko pleijarit hyökkäysvoittoisella pelillä?

Ykköskysymyksen osalta vastaus ei varmasti ole yksiselitteinen, mutta itseäni pelottaa tuo kohta 2. Kahtena vuotena on nyt nähty kuinka IFK:n peli muuttuu pleijareiden jossain vaiheessa varovaiseksi peruutteluksi, ja silloin on tullut Noutaja.

Toisaalta, kysymys siitä minkälainen tuon alakerran sitten pitäisi olla, jottei se olisi IFK:n akilleenkantapää pleijareissa on aika turha, sillä IFK:n pakisto on nyt satavarmasti sellainen, kuin Nokka haluaa sen olevan- onhan hänellä ollut kolme vuotta aikaa muokata sitä mieleiseksensä. Ja hyvinhän tuo pakisto tukeekin Nokan pelityyliä: liikkuuva, tasainen ja tasapaksu, hyvin peliä lukeva ja hyvin kiekkoa ylöstuova pakisto, joka ehkä "pärjää" fyysisyydessä, muttei aiheuta fyysisyydellään vastustajalle ongelmia.
 

miklaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät (Sympatiat HIFK)
Miten mulla on sellainen mielikuva, että Jalosen Kärppiäkin kritisoitiin lähes joka kevät samasta; eli siitä, että pakisto ei ole tarpeeksi laadukas mestaruuden voittamiseen...?

Anyway, on aika vanhanaikaista puhua nykyään enää pakeista, koska puolustaminen on muuttunut niin paljon viisikkopuolustamiseksi. Siellä ei yksin pakit tee yhtään mitään - olivatpa he kuinka hyviä tahansa - jos pelisuunnitelmaa ei noudateta myös puolustuspään suuntaan koko viisikon voimin.

Kyllä koko joukkueen balanssi on tärkeä nykykiekossa. Pelkkä +/- tilasto tuottaa joskus kummallisuuksia. Pakkien pistepörssin kakkonen (Nordlund) on +/- tilastossa 10 huonoiman pakin joukossa koko liigassa. Ässien Caldwell on ihan kunnon määrän pelattuaan +/- tilastossa Tapio Sammalkankaan kanssa tasoissa +1:llään tehtään itse kuitenkin 13 pistettä. Kudroc on ollut itse osallisena 9 maaliin, +/- tilasto näyttä +10. Jos pitäisi valita Caldwelin ja Sammaltapsan välillä kumpi jatkaisi ei varmaan olisi vaikeaa. Myöskään Kudrocia ei ole hirveästi hehkutettu, pikemminkin päinvastoin.

Ihan mielenkiinnosta, joku voisi laajentaa analyysiä siihen, mitä tarkoittaa esimerkiksi se, että Järventien omasta +27 pisteestä joku napsaisee -21, jolloin tulos on +6, kun Söderholmilla + 20 omasta pisteestä lähtee vain -4 pois. Varmaan siihen on joku (yksinkertainenkin) selitys.

E: ja vielä yksi kysymys tuli Kudrocista mieleen, kun olen vain satunnainen tilastojen lukija, että kuinka tavallista ylipäänsä on, että paljon pelaavan pakin +/- tilasto on parempi kuin oma pistemäärä.
 
Viimeksi muokattu:

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Stigu tiputtaa taas aika hyvin pointteja. Nokka varmasti tähtää kovatempoiseen hyökkäyspeliin tiiviillä viisikolla. Paperilla kuulostaa helvetin hyvältä ja rosteri toden totta tukisi tätä. Mutta:

1) pärjääkö meidän pakisto kovan karvauksen kanssa?

2) jos ykköskohdan vastaus on kielteinen, pystyvätkö meidän sentterit/Peltonen rakentamaan hyökkäystä hakemalla kiekon alhaalta? Meidän pakistosta lasken ns. perusvarmoiksi kiekontuojiksi Maran, Kovasen(rumpujen pärinää) ja Söden. Kaikilta löytyy se hazardi-optio tosin. Kousa on näissä kekkereissä vielä rookie, toivottavasti yllättää meidät kaikki. Toivominen ei vaan ole kauhean vahva lähtökohta pleijareissa.

Jos Nokkaa saa haluamansa, ei HIFK:lla ole mitään hätää. Tämähän on tosin toiveunta, koska siellä on se vastustajan pirulainen joka tekee omat temppunsa. Näistä yksi on varmasti HIFK:n hyökkäyspelin skouttaaminen. Nokka ei ole mitenkään hirveästi esitellyt variaatiota. Ja jos/kun se tukitaan ja homma menee keskialueen puuroksi, miten HIFK:n jätkät ottaa tämän vastaan? Teoriassa me voidaan peli tai kaksi voittaa yksilötaidon puolella, mutta hirveästi en senkään varaan laskisi pleijarisarjoissa.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
IFK:n pakisto pärjää aivan varmasti, jos KOKO viisikko tekee hommansa hyvin ja huolellisesti. Ei siellä muillakaan ole mitään mastodonttipakistoa heittää kehiin. Meillä hyökkäykseen on kasattu suhteellisen suuria äijiä ja jokainen kääpiökin pystyy pelaamaan fyysisesti. Ja tällä en nyt tarkoita sitä, että jokainen pienempi äijä on kova taklaamaan, vaan sitä, että kukaan meiltä ei pelkkää esim. kovia taklauksia. Eli jos hyökkäys pitää huolen pommivoimasta ja nimenomaan järkevästä sellaisesta, IFK:lla ei ole mitään hätää. Mutta itseään ei saa pelata ulos tai koko homma kusee.

Avaukset ja syöttötarkkuus tulee olemaan suuressa roolissa ja niissä on vielä paljon tekemistä, ainakin viime pelien perusteella. Tämäkin osasto on ollut kauden aikana hallussa, joten kyllä se osaaminen siellä on. Niin kauan, kun IFK pystyy ohjaamaan pelin omassa päässä kulmiin, se on aika se ja sama, montako sadan kilon keijukaista siellä pakistossa pyörii heittelemässä ukkoja pois. Jos hyökkääjät hoitavat oman tonttinsa, ei me mikkihiiriyteen kaaduta. Tosin johonkin yksittäiseen hasardiin voi joku yksittäinen peli kaatua, mutta tätä vartenhan meillä on näitä kääpiöitä rosterissa vähän enemmänkin, että penkki kutsuu, jos ajatus ratkaisuhetkillä karkaa.
 
Suosikkijoukkue
En gång HIFK, alltid HIFK. Real Madrid
Kannattaa lukea tämän viikon IS Veikkaajasta tuo juttu HIFK:n pakistosta. Siinäkään ei todellakaan pidetty fyysisyyttä ongelmana. Eihän muillakaan tässä liigassa mitään jättikokoista ja varmaa pakistoa ole, paitsi JYP:llä. HIFK:n hyökkäävään pelitapaan vaan tarvitaan liikkuvat ja hyvin peliä avaavat pakit. Lehti näki ongelmana esim sen, että Jortikan&Erkan alaisuudessa yksi liigan parhaita pakkeja ollut Kovanen ei mahdu IFK:ssa edes pelaamaan Kojon jääräpäisyyden takia. Kiekollista Kovasta esim ehdotettiin Söderholmin pakkipariksi, jolloin Toni ottaisi sen varmistavan pakin roolin. Samalla myös Kousan hyvät otteet tulivat mainituiksi.

Olisiko se sittenkin näin:

Kankaanperä- Järventie
Söderholm- Kovanen
Kurvinen/Vallin kakkosvaihtoehtona- Kousa

Tuo Kovasen tilanne kertoo kyllä osittain siitä, miten Nokka ei saa nyt pelaajista kaikkea irti. Kaveri joka oli toisessa seurassa parhaita ellei paras pakki, niin ei saa täällä mitään aikaan. Kannattaa esim tämän päivän vastustajan pakistoa seurata, siellä on esim kaksi kiekollista mikkkihiirtä Dehner-Forrest samassa parissa ja toimii hyvin. Samaan aikaan meillä esim avauspeli tökkii ja sitä kautta hyökkääminen joka on se HIFK:n paras ase.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Olen tähän saakka puolustellut Ari Vallinia, että hän on keväällä kunnossa ja arvokas playoff-pelaaja HIFK:lle. Kausi on jatkunut nyt 4,5 kuukautta ja ei Vallinin peli ole kehittynyt odotetusti. Itse asiassa "vanha läski" kuvaa parhaiten tällä hetkellä entistä sm-liigatason huippupakkia Ari Vallinia edelleen.

Laita nyt itsesi kuntoon Ari Vallin. Pudotat painoa 5 kg ja polje vaikka kuntopyörää ylimääräisenä treeninä päivittäin. Löydä sisältäsi ylpeytesi huippu-urheilijana Ari Vallin. Nyt olet vähän koominen hahmo jäällä verrattuna odotusarvoihin ennen kauden alkua ja sen jälkeen. Sinulla on ihan riittävästi aikaa tehdä käännös parempaan HIFK:ssa ennen playoffeja, kun sinne on vielä aikaa n. 1,5 kuukautta. Ryhdistäydy nyt hyvä mies.
 
Viimeksi muokattu:

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Kyllä homman ydin piilee siinä, että kiekolliset avaukset ovat aivan kaikki, jos HIFK haluaa menestyä. Jos pelityyli menee varmisteluksi, on suhteellisen sama, onko alakerrassamme nuo jätkät vai vaikkapa Jypin pakisto päittäin vaihdettuna. Mitään avauksia ei kaivata, kun tarkoituksena on nuhjertaa keskialueella ja ennemmin odotella vastustajan hyökkäyksiä. Perjantaina pakiteltiin lampaina ja koko HIFK oli naurettava, niin hyökkäys kuin pakistokin. Oikeasti: kenelle lätkäiset hienon avaussyötön, kun oma sentteri on jo valmiiksi noin metrin päässä edessäsi ja laiturit eivät hae vapaata paikkaa, kun tarkoituksena on välttää virheitä? Jos kyttää vapaata paikkaa ja saa kiekon, saattaa tilanteen mokata ja aijai - silloin ei ehdi puolustamaan. Joten ollaan ihan matalana vaan tässä keskialueella.

Lauantaina kolmannessa erässä hyökättiin hienosti ja pakistomme oli Vallinia lukuunottamatta aika hienoa katsottavaa. Kousa on kauden kovin löytö ja hän loistaa heti, kun HIFK hyökkää. Mutta kun pakitellaan - silloin tämä ei mielestäni ole kauheasti pelaajista kiinni, vaan HIFK tekee ylipäätään itsestään surkimuksen.
 

Apassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämän näppiksen takana ei ymmärretä ollenkaan logiikkaa Kovasen hankinnassa. Hankittiin siis kiekollinen pakki, jota ei peluuteta tai joka ei mahdu kokoonpanoon sen takia, että hän on pakkiprofiililtaan väärän tyyppinen pelaaja HIFK:hon? Miksi sellainen sitten hankittiin?

Jos HIFK kerran haluaa, että jokaisessa parissa on stay at home pakki ja kiekollinen puolustaja, niin peliesitysten perusteella Vallin ulos kokoonpanosta ja Kousalle rohkeasti isompi rooli myös 5 vs 5 pelissä. Myös Kovaselle vakiopaikka kokoonpanoon, vaikka en hänen hankinnastaan tykännytkään, mutta peliesitysten perusteella ei sentään katsomoon kuulu.

Säderholm-Kousa/Kovanen (Rakennetaan selkeä ykköspakkipari)
Järventie-Kankaanperä (Ei kai avioparia voi erottaa)
Kousa/kovanen-Kurvinen

Vallin/Melart
 

Samart

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos/kun puhutaan IFK:n puolustuspelistä, niin silloin pitää keskustella koko kentällisen puolustuspelistä. Viikonlopun Narri-pelit näytti tod selkeästi sen eron, mikä voi joukkueilla olla puolustuspelin suhteen. Erkka on virittänyt joukkueensa kyllä kadehdittavan hyvään tikkiin, viisikon etäisyydet oli kunnossa.
Meillä tapahtuu edelleen se sama juttu, mikä on ollu KJ:n aikana ongelma, mistä olen pari kertaa maininnutkin; pakka sekoaa omassa päässä, kun painetta tulee. Narrit sai molemmissa peleissä vetopaikkoja parhaalta sektorilta keskeltä useita kertoja. Me pelataan ilm yhdistettyä mies/paikkapuolustusta, jossain vaiheessa joku alkaa "juosta" miehen perässä ja pakka sekoaa.
Ehkä tämän takia pakkien henkilökohtaiset virheet näkyvät selvemmin, tehdään tämän takia ns. paniikkiratkaisuja, jotkut enemmän (vrt. Järventie, Vallin)
Me jouduttiin tekemää helvetinmoinen työ, että päästiin jonkinnäköisille vetopaikoille, johtuen Narrien hyvästä viisikon yhteistyöstä. Kun pelkästään niiden pakiston nimilistaa katsoo, niin ei se mikään huikea ole.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös