Turhan tiedon -ketju

  • 663 810
  • 3 252

TKH

Jäsen
Uutinen on noin periaatteessa jo vuoden vanha, mutta kun ei ole aikaisemmin tullut sitä mainituksi, niin mainitaan nyt. Eli Daimler, Ford, General Motors, IBM ja Rheinmetall Group joutuvat oikeuteen niiden tuesta, tai välillisestä osallisuudesta, Apartheidin aikaisiin rikoksiin. Normaalisti tämmöset kanteet ei ikinä mene läpi Jenkkien maaperällä niiden omia yrityksiä vastaan, mutta kyseinen tapaus tulee ilmeisesti käsittelyyn. Tosin mitään tuomioita tuskin tulee. Enemmän tuomiota pitäisi kyllä jakaa Amerikkalaisille öljy-yhtiöille kuin edellä mainituille yrityksille.
http://www.business-humanrights.org...dcases/ApartheidreparationslawsuitsreSoAfrica
 

TKH

Jäsen
Tunnetusti Hugo Chavez oli hyvä kaveri Bushin kanssa, mutta kuten tuoreista luvuista näkee, niin Chavez on myös Obaman tärkeä kaveri. Venezuela on Jenkeille yhtä tärkeä liittolainen kuin Saudi-Arabia. Vuonna 2009 Jenkit toi Kanadan jälkeen eniten öljyä Venezuelasta ja taakse jäivät selvästi siis esim. Meksiko ja Saudi-Arabia. Viime vuosina Jenkit ovat tuoneet Venezuealasta noin 14-15 % kaikesta öljystä. Jenkkien ja Venezuelan ystävyys syveni selvästi Chavezin astuttua valtaan 2000-luvun alussa. Sitä ennen Venezuela ei ollut merkittävä kauppakumppani Jenkkien kanssa, mutta 2000-luvun alusta lähtien maiden välisen kaupan arvo kasvoi rajusti. Esimerkiksi välillä 2002-2005 Jenkkien tuonti Venezuelasta kasvoi 125%. Kaikesta Jenkkien tuonnista Kanada, Kiina ja Meksiko vievät valtaosan, mutta useana vuonna Venezuela on ollut hyvin kymmenen tärkeimmän kauppakumppanin joukossa.
http://www.eia.doe.gov/pub/oil_gas/...ons/company_level_imports/current/import.html
http://www.suite101.com/content/us-crude-oil-imports-and-exports-by-country-a211128

Jotkut voivat luulla, että Venezuelan ja Jenkkien ystävyys loppuu vain öljyn tuontiin, mutta todellisuudessa esim. vuonna 2008 öljy kattoi vain vajaat 35% viennistä. Vaikka jalostetut öljytuotteetkin laskettaisiin mukaan, niin silti päästään vain reiluun puoleen Venezuelan kokonaisviennistä Jenkkeihin. Kyseisenä vuonna Venezuelan kokonaisviennistä 40% suuntautui Jenkkeihin. Kyseiset maat tulevat olemaan siis hyviä ystäviä jatkossakin. Mainitaan vielä turhana tietona sen verran, että Venezuelan toiseksi merkittävin vientikohde on niinkin suuri tekijä kuin Hollannin Antillit, joka kattaa vajaat 8% Venezuelan viennistä. Maailmasta tuskin löytyy montaa maata, jotka ovat yhtä riippuvaisia yhdestä ainoasta suuresta kauppakumppanista. Tämä saattaa tietysti muuttua silloin jos öljyntulo syystä tai toisesta lakkaa, siinä tapauksessa Venezuela pitää tietenkin käydä "vapauttamassa".
 

TKH

Jäsen
One said the anxious British attitude "would often be humorous if it were not so corrosive" and that it was tempting to take advantage of this neurosis to "make London more willing to respond favourably when pressed for assistance". The UK was said to offer "unparalleled" help in promoting America's aims.
http://www.guardian.co.uk/politics/2010/dec/03/wikileaks-cables-us-special-relationship

Tämäkään wikileaksin vuoto ei tarjoa mitään uutta. Itsekin olen monta kertaa nauranut Brittien julistuksille ja kannanotoille. Yhdessäkin monta vuotta sitten näkemässäni haastattelussa joku brittipoliitikko (en muista kuka) julisti Britannian olevan täysin samaa mieltä Usan kanssa, mutta haastattelusta sai hyvin vahvan kuvan ettei kaveri edes tiennyt mitä mieltä Jenkit oli. Toisteli vain monen monta kertaa olevansa samaa mieltä kuin Amerikka.
 

TKH

Jäsen
Termiittiit piereskelee paljon.

Global emissions of methane due to termites are estimated to be between 2 and 22 Tg per year, making them the second largest natural source of methane emissions. Methane is produced in termites as part of their normal digestive process, and the amount generated varies among different species. Ultimately, emissions from termites depend largely on the population of these insects, which can also vary significantly among different regions of the world.
http://www.epa.gov/methane/sources.html
 

TKH

Jäsen
Metaanista puheen ollen mainitaan tähän yhteyteen mielenkiintoinen artikkeli liittyen metaaniklatraatteihin. Metaanijääesiintymien suurimittainen vapautuminen merenpinnan nousun tai lämpötilan nousun takia on arvioitu olevan epätodennäköistä, mutta tutkimuksia asiasta ei vielä kovinkaan montaa ole. Ohessa tuore artikkeli viime vuodelta.

A section of the Arctic Ocean seafloor that holds vast stores of frozen methane is showing signs of instability and widespread venting of the powerful greenhouse gas, according to the findings of an international research team led by University of Alaska Fairbanks scientists Natalia Shakhova and Igor Semiletov.
http://www.physorg.com/news186920485.html
 

TKH

Jäsen
Laitetaanpa vielä yksi. Maailman suurin luola on löytynyt Vietnamista.
http://news.nationalgeographic.com/news/2009/07/090724-biggest-cave-vietnam.html
http://www.dailymail.co.uk/sciencet...rlds-largest-cave-deep-Vietnamese-jungle.html

Artikkelissa oli linkki tässäkin ketjussa joskus mainitsemaani kristalliluolaan, mutta laitetaan linkki erikseen, koska kyseessä on erittäin mielenkiintoisen näköinen luola.
http://news.nationalgeographic.com/news/2007/04/photogalleries/giant-crystals-cave/
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Skotlannin futisliigassa pelaavan Kilmarnockin ykkösveskari on nimeltään Cameron Bell, saman sarjan Heartsin ykköstorjuja on puolestaan Marian Kello.
 

Ralph

Jäsen
Käyttäjä TKH on kirjoittanut 5% tämän ketjun viesteistä.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Termiittiit piereskelee paljon.

Vai röyhtäilevätkö sittenkin? Entomologi en ole, mytta kovasti olen yrittänyt tässä selvittää, että kummasta päästä ruoansulatusjärjestelmäänsä termiitit tuota metaania poistavat. Noissa englanninkielisissä teksteissä käytetään usein flatulence-termiä, joka viittaa kyllä itsessään loppupäähän, mutta toisaalta samaa termiä käytetään myös yleisesti noista ruoansulatuskaasupäästöistä. Kuten siis esim. nautojen kohdalla, jotka pääasiassa märehtijöinä röyhtäilevät metaanin ulos.

Tämä, jos mikä olisi sitä turhaa tietoa.
 

morningstar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Buffalo Bills
Ensimmäisessä (ja parhaassa) Alaston ase -leffassa Frank Drebin parahtaa "Everywhere I look something reminds me of her" viitaten menettämäänsä naiseen. Samalla auton ikkunasta näkyy tien varressa kaksi isoa tissin muotoista rakennelmaa. Nuo tissit olivat San Onofren ydinvoimalan suojarakennukset (containment building) eteläisessä Kaliforniassa.

Törmäsin tähän turhaan tietoon jahdatessani toista turhaa tietoa. Näin hiljattain vanhan Simpsonien jakson, jossa Homerin työpisteen seinällä oli USA:n kartta, johon oli merkkilampuilla merkitty maan ydinvoimalatokset. Homerin tehtävä oli vaihtaa palaneet lamput uusiin. Yhtä lamppua vaihtaessaan Homer nurisi "Oh Diablo Canyon II, why can't you be more like Diablo Canyon I". Nuo nimet myös näkyivät kartalla. Googlasin heti, ovatko nuo oikeita ydinvoimaloita, olivat ne. Tunnistin heti kuvan nähtyäni, että siinähän ovat Drebinin naisen tissit. Diablo Canyon vieläpä sijaitsee Kaliforniassa. Lisäselvitykset kuitenkin paljastivat, että Frankia piinanneet suojarakennukset kuuluivat San Onofren voimalaitokselle.
 

TKH

Jäsen
Viime kuussa havaittiin ennätysmäärä Auringon lähelle tulevia komeettoja ja erään teorian mukaan tämä saattaisi ennakoida suuremman komeetan saapumista aurinkokunnan sisäosiin lähitulevaisuudessa.

"We have not seen a really big Kreutz comet in the era of space-based coronagraphs," notes Knight. "SOHO wasn't around in 1965 to record how many little comets dove into the sun before Ikeya-Seki. It might be 200 comets per year--or it could be 1000. Without more information, we can't know for sure how soon we might be privileged to see one of the real monsters."
http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/12jan_cometstorm/
 

TKH

Jäsen
Vai röyhtäilevätkö sittenkin? Entomologi en ole, mytta kovasti olen yrittänyt tässä selvittää, että kummasta päästä ruoansulatusjärjestelmäänsä termiitit tuota metaania poistavat. Noissa englanninkielisissä teksteissä käytetään usein flatulence-termiä, joka viittaa kyllä itsessään loppupäähän, mutta toisaalta samaa termiä käytetään myös yleisesti noista ruoansulatuskaasupäästöistä. Kuten siis esim. nautojen kohdalla, jotka pääasiassa märehtijöinä röyhtäilevät metaanin ulos.

En mene asiaa varmaksi sanomaan, mutta muistelen joskus lukeneeni, että kyse olisi ollut nimenomaan loppupäästä tulevasta tuotteesta.
 

TKH

Jäsen
Kaikkiaan kolmessa eri leffassa on näytellyt kaksi myöhempää kuvernööriä. Kaksikko on sama kaikissa leffoisa eli Arska ja Jesse Ventura. Tunnetuin tapaus lienee Predator-leffa, kaksi muuta leffaa ovat Juokse tai kuole ja Batman & Robin.
 

TKH

Jäsen
Maailman viimeinen saaristo löydettiin alle sata vuotta sitten. Severnaja Zemlja merkattiin karttoihin ensimmäistä kertaa 1913 ja kartoitettiin 1933. Tämä tekee Severnaja Zemljasta maailman viimeisen löydetyn saariston.
 

TKH

Jäsen
Käyttäjä TKH on kirjoittanut 5% tämän ketjun viesteistä.

Ei minun viestien määrästä ole aiheeksi tähän ketjuun, mutta mikäli turhan tiedon poimininen Jatkoajan keskustelupalstalta kiinnostaa, niin esim. HardCore Hooligan -nimimerkistä voisi olla aiheeksi. Joku aika sitten kun palstaa selasin, niin huomasin, että yhdessä ketjussa koko sivu oli ko. nimimerkin viestejä. Lienee ainakin aika lähellä jonkin sortin "Jatkoajan ennätystä", enkä edes katsonut jos sivuja olisi ollut useampiakin putkeen.
 

TKH

Jäsen
Kiina on investoinut paljon moderneihin huippunopeisiin junaratoihin ja lähivuosina uusia rataosuusia avataan lisään. Rakenteilla on esim. yli 2000 km pitkä ratayhteys Pekingin ja Hongkongin välillä. Yksi tuhannen kilometrin rataosuus Wuhanin ja Guangzhoun välillä avattiin viime vuonna. Seuraavat pätkät valmistuvat 2012 ja valmista pitäisi olla kai 2014.

Mainitaanpa oheiseen liittyen, että Kiina rikkoi viime kuussa luotijunien nopeusennätyksen, joka on nyt 486 km/h. Myös aikaisempi ennätys oli kiinalaisten tekemä. Ennätys rikottiin virallisesti kesällä avattavalla uudella Pekingin ja Shanghain välisellä yhteydellä, jolla on mittaa yli 1300 km. Luotijunan normaali matkanopeus osalla reittiä on 420 km/h, mutta keskinopeudeksi yli 1300 km:n matkalla tulee ilmeisesti noin 330 km/h. Tällä nopeudella matka-aika jää alle 4 tuntiin.

Mainitaan turhana tietona myös, että ennätys koskee vain sarjavalmisteisia junia ja normaalireitillä tehtynä, ja tietysti matkustajien kanssa. Prototyyppien ennätys on edelleen Ranskan nimissä ja se on 574 km/h, mutta kyseessä oli testi, jota ei suoritettu sarjavalmisteisella kalustolla ja se tehtiin ilman mastkustajia. Vaunujakaan ei ollut kuin yksi, kun Kiinan tapauksessa vaunuja oli 16.
 

TKH

Jäsen
Kasvava puu sitoo keskimäärin yhtä tonnia vastaavan määrän hiilidioksidia kuutiometriä kohden ja tuottaa samalla 0,7 tonnia vastaavan määrän happea.
 

TKH

Jäsen
Suomalaisilla miehillä on hallussaan reilut 20 yleisurheilun ikämiesten maailmanennätystä. Mm. 60-luvulla kolmiloikkaa hypännyt Stig Bäcklund pitää hallussaan kolmea ME:tä.

Mainitaanpa oheiseen liittyen, että Bäcklund hyppäsi tällä viikolla uuden 70-vuotiaiden kolmiloikan ME:n. Tulos oli 10,71.
 

TKH

Jäsen

TKH

Jäsen
http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-12295554
En tiedä mitä tuolla on todellisuudessa tapahtunut tai onko tapahtunut yhtään mitään kovin ihmeellistä, mutta se, että lehdistölle kerrotaan, että "nerve agent had been found early on Thursday" on se, mitä niille kerrottaisiin siinäkin tapauksessa, että jotain on hukassa. Todennäköisyys sille, että VX:ää olisi kadoksissa lienee aika piene, mutta mikäli tulevaisuudessa jossain päin maailmaa tehdään terroristi-isku myrkky- tai hermokaasulla, niin yksi mahdollinen lähde aineelle on Jenkkien Dugway Proving Ground.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
26. helmikuuta 1991 on sikälikin merkittävä (tai "merkittävä", miten sen nyt ottaa) päivä, koska tuolloin Tim Berners-Lee esitteli ensimmäisen www-selaimen. Keksinnöstään Berners-Lee on saanut useita palkintoja, kuten muun muassa Millenium-palkinnon v. 2004.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös