Viime hetken vinkit Jukolaan

  • 67 784
  • 392

Fanduli

Jäsen
Suosikkijoukkue
pohojoosen poijjaat
Kyllähän tuo gps-tekniikka on suorastaan mullistanut näiden viestisuunnistusten seuraamisen. Hommahan meni niin, että joidenkin osuuksien ennakolta kahdellekymmenelle kärkiporukalle annettiin kevyet tunnistimet matkalle mukaan ja heidän menoaan pystyttiin sitten seuraamaan livenä sekä kisakeskuksessa että tv:n kautta. Ja koko seurannasta teki niin loistavan juuri tämä asiantunteva kommentointi.. Kieltämättä se voittajajoukkueen toiseksi viimeisen rastin hapuilu oli todella herkullista seurattavaa! Mitähän mahtoi VeVe:n Tero Föhrin päässä liikkua, kun kuuli siinä pummatessaan niin selkeästi kisakuulutuksen ja varmasti siitäkin tiesi, että Kalevan Rasti lähestyy uhkaavasti!

Itselläni kolmas osuus meni yllättävänkin pirteästi, toki on myönnettävä, että maasto oli fyysisesti todella rankka. Pahimpia paikkoja oikeastaan olivat ne lukuisat louhikkoiset mäet, joissa sai olla tosi tarkkana jalkojensa kanssa.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Fanduli kirjoitti:
Pahimpia paikkoja oikeastaan olivat ne lukuisat louhikkoiset mäet, joissa sai olla tosi tarkkana jalkojensa kanssa.

Nämähän olivat avausosuudella paikkoja, joissa letka meni jopa hiljempaa kuin ylämäissä, ja jos uskallusta itsellä riitti, niin hakemalla omat ajolinjat ja päästelemällä surutta, sai kuitattua aika kivasti sijoja omaksi eduksi.

Ensi kertaa kun olin aloittamassa, niin yllätyin kyllä siitä miten hiljaa siellä muutankin paikoitellen mentiin eikä ohi päässyt millään. Näinpä arvoon arvaamattomaan nousee se ekan kilsan tykitys, että pääsee mahdollisimman hyville sijoille letkoissa heti alkuunsa.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Fanduli kirjoitti:
Kieltämättä se voittajajoukkueen toiseksi viimeisen rastin hapuilu oli todella herkullista seurattavaa! Mitähän mahtoi VeVe:n Tero Föhrin päässä liikkua, kun kuuli siinä pummatessaan niin selkeästi kisakuulutuksen ja varmasti siitäkin tiesi, että Kalevan Rasti lähestyy uhkaavasti!.

En voi kuin yhtyä edellisiin kirjoittajiin. Kyllä tuo gps-seuranta toi aivan loistavan lisän kisan seurantaan ja kilpailukeskuksessakin katsojat hiljenivät lähes täysin seuraamaan että mokaako Föhr todellakin voiton vielä toiseksi viimeisellä rastilla. Myös kolmannen osuuden KR:n ja Deltan pummi putkipätkän jälkeisellä ensimmäisellä hajontarastilla oli melkoista herkkua kisojen seuraajille, viimeinkin lähes reaaliaikaisesti katsojat pääsivät seuraamaan miten ratkaisuja metsässä syntyy. Ja kun itse tein samalla osuudella ja samalla rastilla lähes identtisen virheen niin jonkin verran tunsin myötätuntoa Tölkköä kohtaan katsellessani eilen kisan parhaita paloja nauhalta.

Itselläni kolmas osuus meni yllättävänkin pirteästi, toki on myönnettävä, että maasto oli fyysisesti todella rankka. Pahimpia paikkoja oikeastaan olivat ne lukuisat louhikkoiset mäet, joissa sai olla tosi tarkkana jalkojensa kanssa.

Joo, nilkat oli kipeät kisan jälkeen, sen verran alamäet otti jalkojen päälle. Juomapisteitä olisi saanut olla kolmannella osuudella pari lisää, ensimmäisen ja toisen juomapaikan välissä alkoi nesteet loppumaan. Saattoi tosin olla että joku juomarasti jäi minulta huomaamatta...
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Tämän vuoden Jukolan pettymykset on nielty. Salon pettymys oli ilmeisesti se, joka jokaiselle joskus kohdalle osuu, eli huonoin Jukola koskaan.
Pitkään se toipuminen kesti.

Nämä syksyn ja kohta saapuvan talven pimeät illat ovat niitä, joilla ne erot ensi kesänä kilpaveljiin taas tehdään. Mikä sen mukavampaa, kun miettiä ensi kesäkuussa usvaisessa suviyössä, että oliko se viime talven pitkien lenkkien perua, kun kaveri jäi Simpsiön vuoren rinteeseen haukkomaan henkeään.

Valmistautuminen yhteen urheilun hienoimmista tapahtumista on jo käynnissä täällä päin. Tosin päätähtäin on jo kotiseudulla kirmattavassa Tampere-Jukolassa, joka juostaan 2008.

Lapualla on ensi vuonna haastetta taas kerrakseen. Simpsiön vuoren rinteisiin kätkeytyy monta rastia ja niissä rinteissä ei tee mieli ruveta pummimaan ja kartoittamaan ylimääräistä.
Vanha kartta 1979 juoksusta Lapuan Jukolasta:
http://www.jukola.com/jukola/kartat/j1979_ju_5.jpg

Maasto ei luonnollisesti ole hirveästi muuttunut. Joitakin polkuja on tietty tullut lisää, hakkuita ja länsirinteeseen tullut laskettelurinne/-keskus.
Virkiä-Jukolan nettisivu:
http://www.jukola2007.net/virkia/jukola.nsf/sp?Open&cid=ContentA3829

Muita suunnistajia, jotka tähtäävät kovasti taas ensi kesän Jukolaan?
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Tasan kuukausi aikaa

Kohta meikäläisen kymmenes Jukola putkeen, treenaus on ollut lajitreeniä ja lippu kyllä kohtuullisesti löytyykin, mutta kunto on mitä on... onneksi tavoitteena vain läpitulo ja ehkä sijoitus tonnin sakkiin. Onko Jukolaan lähtijöitä? Polttelisi jo päästä taikayön tunnelmaan.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
DAF kirjoitti:
Onko Jukolaan lähtijöitä? Polttelisi jo päästä taikayön tunnelmaan.

Kovasti jo täälläkin päin Jukolaa odotetaan. Suunnistuksellisesti on ollut yksi parhaista keväistä, mutta vauhtikestävyys ei ole vielä parhaalla tasolla. Tosin hyvä suunnistus johtuu varmaankin alhaisemmasta vauhdista. Esim. viime kesänä tuli oltua sen verran kovassa kunnossa, että taito ja vauhti ei kulkenut käsi kädessä. Vieläkin on hampaankolossa Salo-Jukolasta. Kolmososuuden haluan Lapualla ottaa uudestaan. Huomion arvoista on se, että jos nyt ei aivan kamalaa pilvimassaa taivaalle keräänny, niin koko yön voinee Lapualla vetää ilman lamppua. Tai ainakin ledilamppu riittää, sekin vain kartanlukuun.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Tänään lupauduin haastavalle pitkän yön osuudelle. Eli siis kolmososuudelle. Tänä vuonna kolmososuus on hajonnasta riippuen 13.7-13.9 kilometriä. Toivoa sopii, että ratamestari ei ole yhtä sadistinen kun viime vuonna. Simpsiönvuoren rinteitä en viitsisi ruveta ylös-alas kapuamaan. Rupesi heti fiilis kasvamaan, kun sai tietää lähtevänsä metsään juuri parhaimman yön aikaan.
 

Katsoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, PiTa
Oma kohtaloni näyttää olevan tänäkin vuonna avaus. Viime vuoden avaus oli ehkä elämäni toiseksi surkein Jukola suoritus (empä jaksa laskea monesko, mutta reippaat 20 Jukolaa on kontattu), jota lähdetään parantamaan. Tämän ei pitäisi olla kovin vaikeaa, vaikka starttaankin lähes + 10 kg tasoituspainoilla viimevuoteen verrattuna. Kaiken kukkuraksi en ollut viime vuonnakaan mikään kukkakeppi.

Oma sadistinen toiveen Jukolasäästä on, että olisi aivan käsittämättömän mustat pilvet Jukolan lähtöhetkellä. Ravakka ukkonenkaan ei tällaista raavasta miestä pahemmin haittaisi. Kunnon pimeys tekisi reipasta hajontaa myös häntäpään veljessarjoihin.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Noniin, nyt selvisi sitten osuuskin mitä pitää lähteä tahkoamaan. Edellisvuosien pidempien osuuksien jälkeen tuntuu piristävältä lähteä kiskomaan neljättä osuutta, joka on pituudeltaan se 7,5-7,7. Toisaalta kyseessä on äärimmäisen tärkeä ratkaisusosuus, jolla minkäänlaisiin virheisiin ei ole varaa.

Muuten erittäin hyvällä fiiliksellä lähden matkaan ja kuntokin pitäisi olla kokolailla kohdallaan. Hienoa meininkiä tiedossa.
 

Cimbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Liverpool
Tottahan toki Jukolaan, 14 kerta starttaan metsään. Snaksterin kanssa samassa joukkueessa taas taivalletaan ja uho ainakin on kohillaan... Osuus on vielä auki, kun mä meen minkä vaan.

Se tässä nyt vähän kismittää, että ei pysty tuolta Snaksterilta viemään mitään veto-pulloa, kun ollaan samassa joukkueessa. No ehkä km-ajasta jonkun saisi...

Itse kisasta totean, että pimeellä ne rinteet saattaa olla aika vaikeita. Se tietänee sitä, että tämmöiset kolmikymppiset läskitkin saattaa taidolla kuittaa satoja sijoja. Hyvä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Näemmä se kuutososuus näyttäisi nasahtavan perinteiseen malliin. Jospa tänä vuonna sitten hieman viime vuotta paremmin, yhteislähtö lienee kuitenkin edessä.
 

Katsoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, PiTa
Jukola jää sittenkin väliin?

Eilen iski kova kuume päälle. Mittari kävi lähellä 40:tä. Lääkäri täti ei ollut kovastikaan innostunut ajatuksesta, että starttaisin Jukolaan. Varmaksi olen omassa päässäni saanut, että avaus vaihtuu lyhyeen. Jo sekin ajatus syö rotan lailla. Kai tässä pitää henkisesti ryhtyä valmistautumaan siihen että koko kisa jää väliin.

Fiilis on kun Joulu olisi peruutettu.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pari viikkoa sitten kaveri soitti, että kiinnostaisiko lähteä juoksemaan kun joku niiden joukkueesta oli perunut. Kerran aikaisemmin olen käynyt, kolme vuotta sitten Jämillä, jossa maasto oli vähän erilaista. Suunnistusta on tullut harrastettua käytännössä vasta tämä kevät noin kerran viikossa, ja kesä silloin kolme vuotta sitten, joten taidot on vielä vähän mitä on.

Onko porukalla tietoa millaista maastoa on tarjolla? Ilmeisesti kohtalaisen pienipiirteistä mutta kuitenkin ihan ok-vauhtista. Itselle pamahti ankkuriosuus, joten pituutta riittää ihan tarpeeksi ilman eksymisiäkin. Kunhan ei missään vaiheessa tipu totaalisesti kartalta niin hyvä tulee.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Onko porukalla tietoa millaista maastoa on tarjolla? Ilmeisesti kohtalaisen pienipiirteistä mutta kuitenkin ihan ok-vauhtista. Itselle pamahti ankkuriosuus, joten pituutta riittää ihan tarpeeksi ilman eksymisiäkin. Kunhan ei missään vaiheessa tipu totaalisesti kartalta niin hyvä tulee.

Ok-vauhtista, jos ei ylämäkiä hirveästi ole. Turha toivo tosin, etteikö rinnettä olisi kiivettävänä. Ratamestari kommentoi, että Jukolan ratojen vaikeustasossa ei olla säästelty. Pääasiassa radat keskittyvät Simpsiön vuoren rinteisiin, jotka ovat pääsääntöisesti kangas-/kalliomaastoa.

Tässä kartta vuodelta 1979:

http://www.jukola.com/jukola/kartat/j1979_ju_huhtanen.jpg

Laskettelurinne on vuoren pohjoispuolella nykyään. Lisäksi jokunen tie on tullut lisää ja polkuja tietty. Lähtöalue on oikeassa alakulmassa pellolla.
 

Ruutuässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jukola onnellisesti takana ja oma osuuskin sujui mainiosti. Yhteislähdöstä lähtö ankkuriosuudelle ja letkoja sekä uria riitti. Reiluun puoleen matkaan asti piti ottaa aika varman päälle, mutta laskettelurinteen nousussa nostin vauhtia ja lopun rastit olivat selkeitä ja välit nopeita, joten pystyi käyttämään enemmän juoksuvoimaa. Rastipisteet olivat muilta osin välillä aika tarkkoja ja ilman uria ja suuria ihmismassoja aikaa olisi mennyt varmaan yli puoli tuntia kauemmin. Oman osuuden aika jäi nippa nappa alle kahden tunnin, mutta tuskin paremmin olisi voinut mennä. Joukkueen sijoittui 700 paremmalle puolelle.

Onneksi ei tullut superkaksaria veikattua, olisi mennyt joukkueet väärin päin. Ei olisi kyllä uskonut, että Kalevan Rasti nousee niin ylivoimaiseksi voittajaksi, mutta se vain osoittaa sen, ettei ensimmäisen osuuden sijoituksella ole paljonkaan merkitystä.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Ihan kivasti löytyi lippu meikäläiselläkin, nyt on sitten se jo vuosia sitten asetettu tavoite täynnä, eli kymmenen Jukolaa putkeen. Eiköhän putki jatku ensi vuonnakin. Oli kyllä suunnistuksellisesti vaikein Jukola meikäläisen aikaan, mutta ehkä juuri siksi otti tarkasti ja rastit löytyivät. Maaston pienipiirteisyyttä kuvaa hyvin se, että kolme hajontarastia mahtui ihan sujuvasti samaan rastiympyrään muutamassakin kohtaa.

Onnittelut myös kasvattajaseuralle kolmannesta voitosta neljään vuoteen, melkoista hegemoniaa alkaa KR kehittää.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ihan hyvin tuo tosiaan sujui ja oman joukkueen suorituskin oli heikosta alusta huolimatta melkein tavoitteiden mukainen. Itse onnistuin tarkalla suorituksella nostamaan neljännellä osuudella sijoitusta 122 pykälää ylöspäin, mikä oli ihan kelpo veto, vaikka vauhdin ja yhden virheen verran jossiteltavaa jäikin. Mukavasti tuo taas motivoi treenaamaan.

Lisäbonuksena mainittakoon se, että kun koko viikonlopun ajan palloili kilpailukeskuksessa, niin on taas sanottava, että on ne naiset vaan perkele nättejä tuossa tapahtumassa.
 

Katsoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, PiTa
Jukolasta

Kamalin Jukola on sitten takana ;-) Pitää sanoa, että oli hienoa seurata Jukolaa TV:stä ja netistä yhtäaikaa. Väliilä tuntui, että olen paremmin tilanteesta selvillä kuin ammattitaitoinen selostaja kaksikko.

TV lähetys oli hieno. Kamera olisi voinut maata pidempään tuloslistan kanssa ainakin ensimmäisten osuuksien maastorasteilla. Varsinkaan Viherkentän kuiskausosuuksien aikaista taidekuvan näyttämistä en ymmärtänyt. Pikkasen enemmän olisi voinut näyttää gps -seuranta kuvia. Hieno idea oli se, että nyt näytettiin seurantaa ensimmäisilä osuuksila valkoisen päällä.

Nettissä oli mahdollisuus seurata kolmea kameraa. Kuvittelin, että ne olisivat olleet metsä rasteja, mutta ainakin venloissa ne olivat kilpailukeskusta kuvanneita kameroita.

Kyllä Jukolasta saa hienon TV spektaakkelin, jos halutaan. Tiivistetty jälkilähtetys voisi olla todella hieno.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä Jukolasta saa hienon TV spektaakkelin, jos halutaan. Tiivistetty jälkilähtetys voisi olla todella hieno.
No kyllä joo, mutta radiosta kuultuna jännitystä on mielestäni enemmän. Kaikenlaiset oksan rasahdukset ja Pekka Oksalan kuiskaamiset muistuvat mieleen vuosien takaa. Olihan siinä omanlaista tunnelmaa seurata radiolähetystä yöllä. :) Saisikohan muuten TV-kameran jokaiselle rastille, kun niistä saa nykyään tehtyä niin pieniä ja huomaamattomia?
 

Kolokettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KoU, HJK, AS Roma, Chelsea
Jukola tuli itsekin juostua ja aivan mukava tapahtumahan tuo... Hienosti myös suunnistuksesta on gps-paikantimien ja tv-rastien avulla saatu viihdyttävä tv-lajikin...

Mieleen jäi vain kisapaikalla viestin loppuratkaisujen ollessa käsillä paikan päällä olevan kuuluttajan selostus: "Ja nyt Mats Haldin vetää oikealta ohi toiseksi viimeisestä rastista! Mutta nyt korjaa kurssiaan ja löytää rastin. Kakkostilaa ei enää uhkaa mikään! "

Suunnilleen noin se meni. Ihmettelenpä vain, että miksi kuulutus kertoi Haldinin virheen ohimenoineen kaikkineen. Kuulutushan kuului metsässäkin useampaan kilometriin, ja Haldinhan oli ihan kisapaikan juurella... Voihan olla ettei Haldin edes kuullut sanaakaan, mutta mietinpä vain että jos itse menisin metsässä ja maalissa huudeltaisiin että nyt menin oikealta ohi rastista, niin kaippa virhe olisi helppo korjata...

Tämä tuskin ratkaisi mitään, mutta pahimmassa/parhaimmassa tapauksessa olisi voinut ratkaista paljonkin...

Tärkeintä on kuitenkin saada parhaat ensin metsästä pois, ei kertoa yleisölle ja samalla suunnistajalle itselleen niin monisanaisesti mistä rastin löytää...
 

Kolokettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KoU, HJK, AS Roma, Chelsea
Saisikohan muuten TV-kameran jokaiselle rastille, kun niistä saa nykyään tehtyä niin pieniä ja huomaamattomia?

Kyllä ne tuolla olivat vaan vielä aika julmettuja, mutta tietysti tekniikka pienentyy kooltaan jatkuvasti...

En kuitenkaan usko että näin käy lähitulevaisuudessa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Suunnilleen noin se meni. Ihmettelenpä vain, että miksi kuulutus kertoi Haldinin virheen ohimenoineen kaikkineen. Kuulutushan kuului metsässäkin useampaan kilometriin, ja Haldinhan oli ihan kisapaikan juurella... Voihan olla ettei Haldin edes kuullut sanaakaan, mutta mietinpä vain että jos itse menisin metsässä ja maalissa huudeltaisiin että nyt menin oikealta ohi rastista, niin kaippa virhe olisi helppo korjata...

Tämä tuskin ratkaisi mitään, mutta pahimmassa/parhaimmassa tapauksessa olisi voinut ratkaista paljonkin...

Tärkeintä on kuitenkin saada parhaat ensin metsästä pois, ei kertoa yleisölle ja samalla suunnistajalle itselleen niin monisanaisesti mistä rastin löytää...

Viime vuonnahan Föhrin Terolle meinasi käydä samat voittotaistelussa, ja Kettus-Tero lähestyi salamana. Tuolloin kuuluttaja sanoi "ollaanpa nyt ihan hiljaa ja katsotaan tämä tilanne" tms., eli ei kertonut kuka koukkaa ja mihin. Aika erikoista, jos ei tätä tänä vuonna tajunnut. Itsellä jäi kuulutukset kuuntelematta, kun valmistauduin jo omaan suoritukseen.
 

Kolokettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KoU, HJK, AS Roma, Chelsea
Viime vuonnahan Föhrin Terolle meinasi käydä samat voittotaistelussa, ja Kettus-Tero lähestyi salamana. Tuolloin kuuluttaja sanoi "ollaanpa nyt ihan hiljaa ja katsotaan tämä tilanne" tms., eli ei kertonut kuka koukkaa ja mihin. Aika erikoista, jos ei tätä tänä vuonna tajunnut. Itsellä jäi kuulutukset kuuntelematta, kun valmistauduin jo omaan suoritukseen.

Joo ja itsekin olin juuri herännyt ja melkoisen unenpöpperössä olin, mutta tuskinpa silti harhoja kuulin...

Viime vuonna en ollut "livenä" kuulutusta kuuntelemassa, mutta jälkeenpäin kuulin kuinka jännäksi tilanne meinasi mennä... Silloin juuri Föhr oli kuullut kuulutuksesta että pummia tulee, mutta itseäni se tilanne tuskin olisi ainakaan helpottanut, vain saanut säntäilemään minne sattuu... No minua ja Föhriä ei ehkä kannata suunnistuksessa verrata yhtään mihinkään, mutta joka tapauksessa tämä tämän vuoden Halden-Haldin kuulutus jäi vähän kaivelemaan...
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Aijjai. Viime vuoden karmiva Jukola on taakse jäänyttä elämää. Tänä vuonna meni loistavasti. Kolmososuudella pummia kertyi yhteensä noin kaksi minuuttia. Ei paha. Hymyssä suin sai metsästä vaihtoon päästellä, koska juoksukin kulki todella hyvin ja energiaa oli vielä varastossakin. Ainoa mikä metsässä vitutti oli kyselijä-heikit. Muutamakin kaveri oli heti hihassa kiinni, kun olivat tulleet ensin väärälle hajonnalle perässä. Ei todellakaan kiinnostanut ruveta neuvomaan. Sen ymmärrän, jos on etsinyt kymmeniä minuutteja rastia, mutta se vituttaa, että ensin peesataan ja sitten ruvetaan kyselemään heti kun tullaankin väärälle rastille.

Tästä on hyvä jatkaa "koti-Jukolaan" ja ensi vuoteen. Ensi vuonnahan Jukola käydään Tampereella, Teiskon Kaanaassa. Luvassa on silloin todella vaihteleva ja varmasti vaativa maasto. Sitä odotellessa.
 

Katsoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, PiTa
Piankos se Jukola koittaa

Nyt sitten on kaivettu tossut naftaliinista ja käyty niitä muutaman kerran jo ulkoiluttamassakin. Viime vuoden Jukola jäi sairasteluiden vuoksi väliin, niin polte taikayöhön on jo aivan valtava. Harjoiteltukin on enemmän kuin vuosiin (ei tarkoita määrissä vielä paljoa ;-)).

Mitenkäs muut palstalaiset; jokos kausi on avattu?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös