Synkkä uhka junnujen jalostuksessa?

  • 148 933
  • 440

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kunto on kyllä lukenut Sihvosensa niin hyvin, että se normaali asiavirhekin mahtuu mukaan. Vellun asenteesta ja ahkeruudesta nimittäin saa todella moni ottaa mallia, ei välttämättä kannata mihinkään Niemiseen verrata.

Voin muistella väärin, mutta eräs etäinen perhetuttava hyvin pitkälti vastasi Vellun yksityisreeneistä (kyllä porilaisen kauhuveljessarjan isä) ja hän muistaakseni kertoi, että Vellua sai joskus hakea reeneihin ties mistä. Coopertulokseksi Vellu käveli 1600 metriä. Vai onko tässä sitten vuosien mittaan tullut värikynää.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Peltolan tiputtaminen tämänhetkistä pelillistä panostaan vastaavaan rooliin.

joka tämän päivän esityksen mukaan olisi KATSOMO. Pelicans ja IFK pelissä näky hetkellinen "peli ilo" M.Peltolan pelissä, vaan sitten tänään nähtiin taas se "no jaa, töissähän tässä ollaan" asenne, että meinasi vidudduaa. onneksi ei kuitenkaan ... krhm...
 

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kaipa tämä on taas värillisten lasien läpi katseltua, mutta mielestäni huonon JYP-pelin ehein hyökkäyskolmikko oli Vesku-Raipe-Sami. Harvakseltaan he pelasivat yhdessä, mutta lähes poikkeuksetta siirsivät pelin painopisteen JYPin päätyyn hommaten mm. kaksi jäähyä. Jyväskyläläiset eivät saaneet tätä kolmikkoa vastaan oikeastaan mitään aikaiseksi.

Itse asiassa Sammeli on palaamassa taas alkukauden kuntoon pienen taantuman (mukana pieni kolhu) jälkeen. En vieläkään suostu myöntämään, että hän olisi joukkueen ylivoimaisesti heikoin pelaaja, mitä peliaika taas kertoo. Ihmettelen kyllä joskus Saken muuttumatonta peluuttamista eli Peltola pelaa isoja minuutteja ja käy lähes poikkeuksetta tappamassa Ilveksen kakkosylivoiman. Sandell istuu luonnollisesti yli- ja alivoimat (pelasi tosin Kanadassa paljon alivoimaakin) ja tämä on ymmärrettävää. Mutta se, että Sakke orjallisesti aloittaa ylivoimien jälkeisen kiertueen siten, että Raipen vuorolla rinnalla on Marko & Turo ja seuraavaan kierroksen lopulla tulee sitten Samin vuoro, tuntuu hieman ihmeelliseltä. Ymmärrän tämän silloin, jos Samin peli on heikkoa, mutta esimerkiksi tänään se hieman kummastutti, kun poika oli kohtuullisen hyvin mukana. Itse asiassa Raipen, Markon ja Turon aikana tilanteita syntyy myös omaan päähän.

Muutenkin Saken peluutuksen orjallisuus pistää silloin tällöin ihmettelemään. Ansaitseeko Jääskeläinen ne 17 minuuttia ja ylivoimat? Onko Miikka Männikkö todella kova viivamies? Ja tietenkin sokerina pohjalla on Mikko Peltola. Hieno pelimies, mutta ollut nyt jo pitkään yössä, siis todella yössä. Jo pelkästään absoluuttisella mittarilla Peltola on ollut heikko, mutta kun suhteuttaa peliaikaan ja siihen, että hänen vastuulla on hyökkäyspeli, niin taidetaan tilastollisesti olla paljon päävastustajia jäljessä kakkossentterin tontilla. Jos Teemu ei olisi Saken scouttaama ja Peltolan syntymävuosi olisi 198x, niin miten olisi peliajan kanssa?

Ilves tarvitsee nopeasti Peltolan kuntoutumisen tai Saken täytyy reagoida peluutuksella. Jostakin olisi taiottava kakkoshyökkäysketju. Peltolaa on tosin kuntoutettu jo useita viikkoja, joten en taida olla yksin, kun ehdottaisin Mätskyn ympärille rakennettavaa hyökkäysketjua. Joko uskallettaisiin kokeilla Markoa myös ylivoimalla? Vai loppuuko fysiikka heti?

Toivottavasti kukaan ei ota tätä yhden hävityn pelin oksennuksena. Seuraavat kaksi peliäkin on päävastustajia vastaan ja niissä ei ole varaa antaa tasoitusta.
 

Seti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En tiedä onko tämä ihan oikea ketju mutta mahdetaanko Toni Rajalaa nähdä ensi kaudella jopa SM-liigaa kokeilemassa? Vai annetaanko hänen keskittyä A-junnujen peleihin?

Tuolla Jokerit puolella ehdotin että Teemu Pulkkiselle annettaisiin yksi max. kaksi matsia edustuksessa. Rajalan kohdalla median huomio ei ehkä olisi niin suuri kuin em. mainitussa tapauksessa. Mutta mielestäni vähintäänkin kokeilemisen arvoinen kikka.

Poika pääsisi nuuhkimaan liigatunnelmaa.
Vetäisi vaikka vain sen pari vaihtoa nelosessa. Tietäisi mihin on pyrkimässä.

Ehkä jopa juttu Aamulehteen, vaikka Raipen rinnalla.
Otsikolla Junnu ja Raipe tai jotain.

Pointtina se. Että meikäläiset junnut ovat hyviä. Mutta eivät koskaan ole mediahuomiossa. Toisin kuin Kanadassa.
Eli jos sulat 17-vuotiaana. Todennäköisesti teet saman 33-vuotiaanakin.
Kärjistäen, loistavasta junnusta voi tulla hyvä. Muttei loistavaa, jos ei satu olemaan Mario Lemieux, tai parempi.
 

Mad Dog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kaipa tämä on taas värillisten lasien läpi katseltua, mutta mielestäni huonon JYP-pelin ehein hyökkäyskolmikko oli Vesku-Raipe-Sami. Harvakseltaan he pelasivat yhdessä, mutta lähes poikkeuksetta siirsivät pelin painopisteen JYPin päätyyn hommaten mm. kaksi jäähyä. Jyväskyläläiset eivät saaneet tätä kolmikkoa vastaan oikeastaan mitään aikaiseksi.

Itse asiassa Sammeli on palaamassa taas alkukauden kuntoon pienen taantuman (mukana pieni kolhu) jälkeen. En vieläkään suostu myöntämään, että hän olisi joukkueen ylivoimaisesti heikoin pelaaja, mitä peliaika taas kertoo. Ihmettelen kyllä joskus Saken muuttumatonta peluuttamista eli Peltola pelaa isoja minuutteja ja käy lähes poikkeuksetta tappamassa Ilveksen kakkosylivoiman. Sandell istuu luonnollisesti yli- ja alivoimat (pelasi tosin Kanadassa paljon alivoimaakin) ja tämä on ymmärrettävää.
Muutenkin Saken peluutuksen orjallisuus pistää silloin tällöin ihmettelemään. Ansaitseeko Jääskeläinen ne 17 minuuttia ja ylivoimat? Onko Miikka Männikkö todella kova viivamies? Ja tietenkin sokerina pohjalla on Mikko Peltola. Hieno pelimies, mutta ollut nyt jo pitkään yössä, siis todella yössä. Ilves tarvitsee nopeasti Peltolan kuntoutumisen tai Saken täytyy reagoida peluutuksella. Jostakin olisi taiottava kakkoshyökkäysketju.

Peluutus ja varsinkaan pelin sisäinen reagointi eivät tosiaankaan ole Pietilän vahvuuksia. Sen sijaan pukukopissa joukkueen herättäminen sitä on. Eipä olisi Pirin (tai itse asiassa monen muunkaan koutsin) aikana tullut kuuloonkaan, että huonossa pelissä saadaan kerran toisensa jälkeen kunnon takaa-ajo aikaiseksi...

Sammeli on tosiaan näyttänyt merkittäviä piristymisen merkkejä. On iso vääryys, ettei se näy peliajassa. (Tosin Kunnon jo liturgisia mittoja saavaan ylistykseen voisin pienenä vastahuomautuksena todeta, että viime peleissä tällä hyökkäävistä ominaisuuksista kehutulla laiturilla on mennyt pahasti pasmat sekaisin aina kun hän on huomannut olevansa hyökkäyksen kärkenä).

Kammottavan huonoja olivat Jääskeläinen ja Peltola. Niin kehnoja että voi hyvin sanoa tämän parivaljakon hävinneen pelin ihan kaksistaan.

Jääskeläinen kun puuskutti vetelän voimattomana maalilla tärkeimpien täysosumien aikana, ja Peltola hävisi varmaan kaikki aloituksensa, pilasi ylivoimat ja oli aneeminen kuin anorektikko. Siinä alkoi teeveen ääressä käämit kärytä, kun tämä puhditon pelimies lähetettiin kentälle tilanteissa, missä olisi pitänyt saada jotain aikaan.

En sano että seuraava peli ratkaisee kauden suunnan, mutta penteleen tärkeä matsi se kuitenkin on!
 
Viimeksi muokattu:

Kunto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sami on toki jäätynyt hyökkäystilanteissa, joka ei ole toisaalta ihme tälläisellä peluutuksella. Monesti hän istuu reaaliajassa kymmeniäkin minuutteja ennen seuraavaa vaihtoa. Jokeripelissä oli kahden viimeisen vaihdon väli 60 minuuttia.

Pähkinänkuoressa Samin kolme viimeistä peliä on mennyt näin. Ja nämä siis ovat samalla kolmikon kanssa tehtyjä.

- vs. Jokerit kolmisen minuuttia peliaikaa (6 vaihtoa). Yksi luotu tekopaikka Veskulle, yksi oma laukaus. Kaksi kertaa Jokerit turvautuu pitkään kiekkoon tätä ketjua vastaan

- vs. Pelicans, Sakke kehuu ja runsaasti peliaikaa (6.42). 5 laukausta, joista yksi yläputkeen

- vs. Jyp, peliaika 7.07. Kolmikko painaa lähes jokaisessa yhteisessä vaihdossaan pelin painopisteen vastustajan päätyyn. Näkyvin suoritus jäätyminen läpiajossa. Kahdesti ketjun painostaessa, JYP otti jäähyn.

Kolmessa matsissa peliaikaa siis 17 minuuttia (ripotellen eri puolelle peliä ja rytmi sekaisin). Ei suuria virheitä, jokaisessa pelissä 2-3 taklausta (ei paljon, mutta nykyliigassa jotain).

Jos mietittäisiin yksilönkin kehittämistä, niin ensin nostaisin Samin peliajan jonnekin 11-12 minuutin luokkaan ja yrittäisin peluuttaa hyvin toimivaa kolmikkoa enemmän yhdessä. Päärooli on tietenkin omassa päässä, mutta aika usein he pystyvät painamaan pelin toiseen päähän ja aiheuttamaan jäähyjäkin. Jos tuntuma taas löytyisi, niin sen jälkeen voisi miettiä enemmän hyökkäävää roolia. Jos taas Sakke on sitä mieltä, ettei uskalla Samia peluuttaa tuota 6-7 minuuttia enemmän, niin sitten parempi vaihtoehto on pistää Sami LeKiin pelaamaan paljon ja hyökkäävään rooliin. Vaikka sitten ketjuun Ville-Lassi-Sami ja valmistaa heistä ensi kaudeksi vaikka sitten vakituisesti pelaava kolmosketju. Itse asiassa Lassi on tälläkin hetkellä kovemmassa lyönnissä, kun yksi meidän senttereistä, mutta on harmikseen kovin nuori. Kun Lassi oli viimeksi Ilves-paidassa, Ilves kylvi siementä kauden parhaalle jaksolleen.

Pidän Sakari Pietilästä kovasti valmentajana. Peluutus ei ole hänen vahvuuksiaan, mutta moni muu asia on. Vääjäämättä mielessäni kuitenkin on, että Sakke lähti tähän kauteen pääosin mielellä "viimeinen kausi". Jo harjoituspeleissä pyrittiin mahdollisimman valmiiseen konseptiin hyvää starttia varten ja moni ihmetteli, kun Tampere Cupissa Raipe ja Vesku paiskoivat isoja alivoimaminuutteja, eikä kasikaseja loppujen lopuksi juuri nähtykään harkkapeleissä. Urama puolestaan kierrätteli varmaankin 40 pelaajaa vastaavissa peleissä säästellen avainpelaajiaan ja luoden näköalaa Tapparan tulevaisuudelle.

Nyt Sakella on varmasti erilainen tilanne, jos hän jatkaa. Raipe, Vesku ja Mikko lopetta(ne)vat. Koivisto lähtenee ja Bishainkin pitäminen on vaikeaa. Sakke voi tietenkin vaatia Ilveksen hankkimaan rosteriin 6-7 valmista hyökkääjää ja jättää ajamatta Ville, Lassi, Sami ja tulevia nuorempia sisään liigaan. Näin tulevaisuuden rakentaminen jäisi seuraaville.

Toivottavasti Sakke kuitenkin tietää mitä tekee Peltolan kanssa ja saa miehen siihen kuntoon joka maksaa palkan pleijareissa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Mikko on tosin tehnyt vain 2 pudotuspelimaalia ja edellisestä tehokkaasta pudotuspeleistä tulee keväällä 13 vuotta. Matemaattisesti 41 on 4,56 kertaa suurempi kuin 9. Jääkiekko ei onneksi ole matematiikkaa ja ero voi olla suurempikin.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Junioreissa syntyy maaleja hurjaa tahtia.
Parin runsasmaalisen tappio-ottelun jälkeen 2-8 vierasvoitto turussa.

Matias Sointu 4+0 (onko Kai Soinnulle sukua?) ja Toni Rajala 0+3.
 

Immortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raipen ja Robbien jengit

Immortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Raipen ja Robbien jengit
Mikähän näillä Ipan lahjakkuuksilla mättää, kun tie maajoukkeeseen tuntuu katkeavan välillä u-18 ==>u-20. Esimerkiksi u-18 MM-hopeajoukkueessa näistä nyt Tshekkiin matkaavasta ikäluokasta mukana olivat Juuso Antonen,Joonas Lehtivuori, Jarkko Näppilä, Riku Helenius ja HPK:hon siirtynyt J-M Järvinen.

Kahdessa vuodessa Antonen, Näppilä ja Järvinen valuivat jonnekin depth chartin sijoille varamiehen varamiehet. Miksi? Samaan kun lisätään vielä Pellisen Jaakon rannalle jäänti toistamiseen perättäin (viimeksi loukkasi itsensä kalkkiviivoilla), niin voidaankin kysyä, että onko Ilveksen juniorivalmennuksen viimeisissä portaissa hiomisen varaa? Valmistaako nykytoiminta aikuisten pelaamiseen riittävän hyvin?
 

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sitä, että Näppilä ei ole mukana, ei puolestaan ymmärrä kukaan, eikä sille löydy mitään järjellistä selitystä. Kyseessä on kuitenkin nuorten SM-liigan dominoivin puolustaja, joka pelaisi vakituisesti SM-liigaa kenen tahansa muun kuin Sakari Pietilän valmentamassa joukkueessa.

Niinpä. Onneksi naapuriseurassamme on loistava nuorten pelaajien kehittäjä valmentajana, joka reenautti viime kaudella, ilman peliaikaa tosin, Ville Mäntymaasta maajoukkueluokan puolustajan ja joka näki kaverin potentiaalin niin hyväksi, että hänen avullaan päätti maksaa vanhaa pelaajavelkaa JYP:lle.

Vuotta aiemmin taas nykyinen nuorten maajoukkueen päävalmentaja oivalsi, että Anssi Salmella ei ole käyttöä ja lähetti tämän Lahteen.

Jos et sattunut ymmärtämään mitä tarkoitin, niin olen sitä mieltä, että tuo ainainen "kyllä kaikki muut arvostaa junnuja, paitsi Pietilä" on mielestäni aika lapsellista ja perustelematonta.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Esimerkkisi ovat sikäli huonoja, että sekä Mäntymaan että Salmelan tapauksissa oli kyse pelaajien henkisistä ominaisuuksista ja luonteesta, jotka valmentajat näkivät ongelmallisiksi. Näppilän kohdalla tällaista ongelmaa ei ole, sillä kyseessä on jopa poikkeuksellisen "hyväpäinen" urheilija. Tämän asian tietää Sakkekin, mutta hänen valmennusfilosofiaansa kuuluu kokemuksen arvostaminen (lähes) kaiken muun ohi. En väitä, että se olisi välttämättä huono filosofia, mutta mielestäni se ei ole juuri Ilveksen nykytilanteeseen ja -tarpeisiin sopiva lähestymistapa.

Kun puhutaan junnuista ja heidän peluuttamisestaan on aika turhaa ottaa yksittäisiä esimerkkejä. Niiden kautta voi todistaa kantansa suuntaan tai toiseen. Joonas Lehtivuori on Ilveksen ykköspakki, ikää 19 v. Eli Sakkehan luotta hurjasti nuoriin, kunhan vaan on pelimies. . .

Eli ei, ei todista suuntaan tai toiseen. Pietilä peluuttaa käytössään olevista miehistä mielestään optimaalisinta koostumusta menestystä saavuttaakseen. Kun edelleenkään ei ole Saken jatkosta ilmoitettu, ollee se tavoite ensi keväässä, ei pitemmällä. Jos Saken kahden vuoden pahvi julkaistaan ennen joulua (kuten Honkalehto lupaili), niin sitten tietty nuorten pelaajien peluutus joutuu uuteen valoon. Tai sanotaanko sen jälkeen voisi realistisesti odottaa enemmän kierrätystä ja vastuuta myös ensikauden runkomiehille.
 

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Esimerkkisi ovat sikäli huonoja, että sekä Mäntymaan että Salmelan tapauksissa oli kyse pelaajien henkisistä ominaisuuksista ja luonteesta, jotka valmentajat näkivät ongelmallisiksi. Näppilän kohdalla tällaista ongelmaa ei ole, sillä kyseessä on jopa poikkeuksellisen "hyväpäinen" urheilija. Tämän asian tietää Sakkekin, mutta hänen valmennusfilosofiaansa kuuluu kokemuksen arvostaminen (lähes) kaiken muun ohi. En väitä, että se olisi välttämättä huono filosofia, mutta mielestäni se ei ole juuri Ilveksen nykytilanteeseen ja -tarpeisiin sopiva lähestymistapa.

En väitä vertaukseni olevan hyvä, mutta ei sinun perustelusikaan ihan paras ole. Niin henkiset, kuin taidolliset ominaisuudet ova asioita, joita valmentajn itää kehittää pelaajalla. Nämä huippuvalmentajat ovat heittäneet kultakimpaleet muualle, koska eivät ole uskoneet ko. pelaajien henkisten kykyjen kehittymiseen. Muualla nämä asiat on osattu ja aiaan on tartuttu. Seurauksena on ollut maajoukkuepakkeja.

Mielestäni on aivan sama, jos Sakke ei usko Näppilän fyysisten ominaisuuksien riittävän liigaan, kuin että Urama ei usko Mäntymaan henkisiin ominaisuuksiin.
 

Slite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Onkos tässä tauon aikana nyt edes yritetty ajaa esimerkiksi Näppilää jollain tavalla mukaan liigajoukkueeseen, vai kuudella pakillako siellä aiotaan nyt loppukuu pelailla?
 

Mad Dog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kyseessä on kuitenkin nuorten SM-liigan dominoivin puolustaja, joka pelaisi vakituisesti SM-liigaa kenen tahansa muun kuin Sakari Pietilän valmentamassa joukkueessa.

Melkoisen paksu väite.

Ja varsinkin kun sitä seuraa vielä vähän alempana ajatusketju, minkä mukaan Lehtivuorta Pietilä peluuttaa, kun Lehtivuori on niin paljon muita parempi - kun taas Näppilä on vain Niskasta ja Jääskeläistä parempi.

Oletko siis ihan vakavissasi sitä mieltä, että kaikissa muissa liigajoukkueissa on vakituisella peliajalla näitä Niskasen ja Jääskeläisen tasoisia pakkeja?

Ei ole.

Ja siksi Näppilä ei saisi peliaikaa niissä joukkueissa, joissa on merkittävästi Ilvestä parempi pakkikalusto.



Perusajatustasi en sinänsä vastusta. Tokihan lahjakasta nuorta miestä kannattaisi peluuttaa mieluummin kuin urallaan jo pitkään alamäkeä lasketellutta palkkasoturia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Sakke on yhteistyöhaluinen ja -kykyinen valmentaja. Hän kyllä kuuntelee työryhmänsä ehdotuksia. Niinpä tilanne on se, että varsinkin jos Sakke jatkaa (asia ratkennee ennen joulua), Ilves tarvitsisi valmennusryhmään nuorten kehittymistä tarkasti seuraavan ja siihen huolellisesti paneutuvan, innokkaan asiantuntijan. (Tekisi mieli sanoa että vähän sellaisen kuin ystävämme Kunto!)

Jo nykyisessä organisaatiossa olisi kakkoskoutsimme pitänyt nähdä syntynyt tilanne ja ottaa nuorten asia omakseen. Näin ei ole käynyt.
 

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En ottanut kantaa muiden liigajoukkueiden puolustajien tasoon, vaan väitän, että Pietilän tilanteessa kaikki muut liigavalmentajat peluuttaisivat Näppilää.

Sekin väite on tosin hieman kärjistetty, mutta pointti lienee selvä.

Väittää voit ihan mitä vaan ja minä (ja moni muu) olen eri mieltä. Toisaalta sinähän et vastaa vastaväitteisiin tilanteessa, missä väitteesi on asetettu erittäin suuressa määrin kyseenalaiseksi, niin kuin tein edellisessä viestissäni.
 

Raymond Pearl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En ottanut kantaa muiden liigajoukkueiden puolustajien tasoon, vaan väitän, että Pietilän tilanteessa kaikki muut liigavalmentajat peluuttaisivat Näppilää.

Sekin väite on tosin hieman kärjistetty, mutta pointti lienee selvä.

Mika Toivolan ja Kari Jalosen kohdalla en olisi niinkään varma, mutta muutoin voin yhtyä tähän väittämään.

On todellakin käsittämätöntä, jos Niskasen kaltaisia kavereita rahdataan tänne vain tuomaan nimilistaan pituutta, kun omasta takaa Näppilältä ja miksei myös Savolaiselta saataisiin vähintään sama lisäarvo oikeastaan kaikilla muilla pelin osa-alueilla paitsi kokemuksessa. Erotuksena on se, että Niskanen häipyy joko heti, hyvin pian tai kohta, mutta Näppilä jää. Sisäänajon olisi pitänyt alkaa jo, jos hänestä halutaan ensi kaudeksi 12-15 minuutin pakki.
 

PJx

Jäsen
En ottanut kantaa muiden liigajoukkueiden puolustajien tasoon, vaan väitän, että Pietilän tilanteessa kaikki muut liigavalmentajat peluuttaisivat Näppilää.

Sekin väite on tosin hieman kärjistetty, mutta pointti lienee selvä.
Aika kova väite, johon en ainakaan itse osaa ottaa kantaa. Suhtautuminen riippuu aika paljon siitä, millaisiksi valmentaja näkee pelaajan vahvuudet ja heikkoudet.

Kahden eri "ikäryhmän" rajamailla keikkuvien pelaajien pelaajien asema ei ole helppo. Periaatteessa pelaaja treenaa joukkueessa, jossa pelaa. Jos pelaajan "profiili" on sellainen, että kehittyminen edellyttää runsasta peliaikaa, niin silloin "ylös" nostamisessa vähällä peliajalla ei ole järkeä. Usein asia nähdään jopa niin, ettei pelaajaa kannata nostaa, ellei hän mahdu kahteen ensimmäiseen kenttään.

Jos Näppilän tapauksessa johtopäätös on ollut, että poika tarvitsee runsaasti peliaikaa, niin silloin peluuttaminen A:ssa isossa roolissa saattaa olla rationaalinen päätös. Lisäksi aina on hyvä pitää mielessä, että kyky pelata vaativammalla tasolla ei aina noudata pelaajien paremmuusjärjestystä.
 

Mortal

Jäsen
Suosikkijoukkue
ILVES
Osalle Ilves-junioreista voisi suositella mukavan kaveriporukan vaihtamista miesten maailmaan ja Mestis-kiekkoiluun. Se valmistaisi varmasti näitä near-by kiekkoilijoita paremmin liigapelaajiksi kuin A-juniorikiekko.

Ainakin Näppilä,Sandvik,Pellinen,Tuominen,Antonen ja vanhempi Rajala kaipaisivat selvästi enemmän miesten pelejä kuin juniorikiekkoa. Samalla saataisiin paremmin esiin kyky pelata miesten sarjassa ajatellen mahdollista liigauraa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Juu, näin on helppo päätellä esimerkiksi Mikko Peltolan nauttiman luottamuksen perusteella... Eiku.


Pelillisesti Peltola ei kuuluisi kokoonpanoon, jos asiaa katsoo seuraavan pelin voittomahdollisuuksien näkökulmasta. Itse uskon että Sakke ajattelee kevättä silmällä pitäen. Uskon että Sakella on psykologista silmää ja tietää miten Peltolasta saadaan se potentiaali ulos ennen pleijareiden alkua. Tähän uskon perustuvan Pietilän luotto huonoista esityksistä huolimatta. Ei kait kukaan epäile, etteikö Pietilä näkisi huonoa suorittamisen tasoa? Niin kyvytön Liigavalmentaja ei ole edes Jari Härkälä, joten peluutuksen syyt on oltava muualla. Oma epäilykseni on, että Sakke koittaa saada Peltolalle onnistumisia kentällä ja tätä kautta peliin tasoa, josta olisi iloa keväällä. Jos Peltolaa ei peluuteta, pitäisi jostain hankkia yksi sentteri, sillä mielestäni Lassi Mattilasta ei vielä ole näin vastuulliseen rooliin.

Peltolan siirtäminen laitaan voisi olla kokeilu (Raipen ja Veskun kanssa pelaamaan), mutta yksittäisen pelaajan siirtäminen joukkueessa aiheuttaa aina liikettä myös muissa kentissä ja palapeli ei ole yksinkertainen.

Ei silti, minä pistäisin Peltolan katsomoon, mutta voin hahmottaa myös sen mitä Pietilä ajaa mahdollisesti takaa. Mattilan peluutuksesta olisi hyötyä ensikautta ajatellen, mutta edelleen odotellaan sitä jatkopahvia. . .
 

Artsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Sori, se kyseenalaistus on jäänyt multa huomaamatta.

Mikäli tarkoitat sitä esitystäsi, että Sakke katsoisi Näppilän fysiikan riittämättömäksi, niin se on silkkaa puppua. Kuten jo totesin, Näppilän fysiikka on heittämällä liigatasoa ja todennäköisesti kaikkien muiden Ilves-puolustajien edellä.

En tarkoita. Viittaukseni fysiikkaan, oli vain heitto, koska en tiedä minkä osa-alueen Pietilä näkee Näppilällä riittämättömäksi liigatasolle, vai onko kyseessä sitten se, että näkee Näppilän kehityksen kannalta A:n pelit hänelle paremmaksi vaihtoehdoksi. Sinä edelleenkin unohdit tuon fysiikkavertaukseni tärkeimmän pointin, eli sen, että on aivan sama, onko peliajan antamattomuuden taustalla psyykkiset, vai muut vajavaisuudet.

Puhut itsesi siltäkin osin "pussiin", että väität Pietilän tavoittelevan menestystä nuorten kustannuksella. Jos nämä Näppilät antajat joukkueelle kerran enemmän, kuin Jääskeläiset, niin silloinhan Pietilä tahallaan heikentää joukkueen menestystä.

Niskasen juttuhan on oma lukunsa, eli meillä on muutenkin kapeassa puolustuskalustossa vuodenvaihteen tienoilla kahden vakiopuolustajan aukko, kun Lehtivuori on nuorten kisoissa ja Werner mennyt muille maille. Kun nytkin jo mm. Tukio joutuu aivan liian suurille peliajoille, niin ei aukkoa voi paikata pelkällä Näppilällä. Tähän tarvitaan kokenuttta pelaajaa ja niitä ei kauheasti tunnu olevan tarjolla (viitaten Jokerien huippuhankintoihin).
 

Fordél

Jäsen
Se, miksei Pietilä nosta kokoonpanoon nuoria, jotka pelillisesti sinne jo mahtuisivat, johtuu nähdäkseni puolestaan siitä, että hän arvostaa kokemuksen jopa pelillisen tason edelle. Olen myös ollut aistivinani, että Sakke kokee ammatillisesti ja psykologisesti mieluisampana tehdä töitä kokeneiden kuin nuorten pelaajien kanssa.

Menestyvät joukkueet ovat usein monen "piirteen" kombinaatioita. Yksi näistä on tuo nuoruuden innon ja kokemuksen tuoman rauhallisuuden tehokas hyödyntäminen. Niin kiva kun se olisikin katsoa innokkaita nuoria pelaamassa illasta toiseen, täytyy kokemukselle antaa tärkeä painoarvo. Ja mitä pidemmälle kausi menee ja mitä tärkeimmiksi pelit muuttuvat, sitä enemmän tuolla kokemuksella on merkitystä.

Tämän hetkisessä joukkueessa on paljon Ilveksen kasvatteja höystettynä muutamalla nuorella Ilvespelaajalla kuten Sandell, Kuukka ja Lehtivuori. Mutta kuinka monta junioripelaajaa on teidän mielestä edes mahdollista ottaa tuohon joukkueeseen, jotta emmen vaarantaisi sitä toiminnan ykkösprioriteettia eli edustuksen menestymistä? Toinen kysymys kuuluu, että olisiko junnupuolella myös mahdollista tehdä asioita vielä paremmin, jotta sieltä tulisi entistä parempia ja valmiimpia pelaajia eikä näitä suht tasapaksuja pakkauksia? Kolmas kysymys liittyykin tähän eli riittääkö mielestänne näiden junnujen taso oikeasti liigaan?

Mitä itse olen muutaman pelin nähnyt esim. LeKiltä niin esimerkiksi Korhoselle oikea sarjataso on tänä ja myös ensi vuonna Mestis. Mattilallekin tekisi varmasti hyvää olla ainakin tämä kausi LeKissä ja sitten ensi kaudella Ilvekseen ja neloskenttään. Sieltä sitten pikku hiljaa ylöspäin mikäli rahkeet riittää. Muillekin nuorille pelaajille suosittelisin käyntiä Mestiksessä. Sieltä löytyy vastuuta, erikoistilannepelaamista, hyvää valmennusta ja myös kokeneita kettuja, joilta voi ottaa paljon oppia.

Kuitenkin Ilveksessä asiat ovat mun mielestä suht hyvin tällä junnupuolella. Suurimmat lupaukset ovat päässeet näyttämään taitonsa (Rask, Lindgren, Lehtivuori yms.) toisin kuin muutamassa muussa liigaseurassa. Ongelmana ovat nämä tasapaksummat tapaukset, joita varten pitäisi kehittää selkeä suunnitelma miten heitä ajetaan sisään. Tällöin pitäisi panostaa entisestään tuohon yhteistyöhön A-junnujen, edustuksen ja LeKin kanssa. Nämä asiat vaativat aikaa ja jos jollain junnulla on potentiaalia, kyllä se tulee sieltä ennemmin tai myöhemmin esiin. Tärkeintä on vain hoitaa asiat niin, että kun se potentiaali tulee esiin, on pelaajalla vielä intoa edustaa Ilvesta, koska asiat on aikoinaan hoidettu hyvin ja seura on tukenut nuoren pelaajan kehitystä.
 

Mad Dog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Se, miksei Pietilä nosta kokoonpanoon nuoria, jotka pelillisesti sinne jo mahtuisivat, johtuu nähdäkseni puolestaan siitä, että hän arvostaa kokemuksen jopa pelillisen tason edelle. Olen myös ollut aistivinani, että Sakke kokee ammatillisesti ja psykologisesti mieluisampana tehdä töitä kokeneiden kuin nuorten pelaajien kanssa.


Jokainen valmentaja toimii oman persoonansa vahvuuksien ja heikkouksien antamien rajojen sisällä.

Tästä syystä Sakke tarvitsisi kakkoskoutsin, jolle nuorten pelaajien kehittäminen on sydämen asia.
 

Mad Dog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mun mielestäni Ilves tarvitsisi ykköskoutsin, jolle nuorten pelaajien kehittäminen on sydämen asia. Esimerkiksi sellaisen kuin Vova Jursinov oli Ilveksen koutsiksi ryhtyessään.

Tässä asiassa HN vetää niin peri-ilvesläistä linjaa, että oksat pois. Eli vuodesta toiseen Ilveksen ratkaisu on aina oleva sama: "Ei tämä nyt oikein toimi. Vaihdetaan miestä ja aloitetaan puhtaalta pöydältä!"

Tilannehan on kuitenkin nyt se, että meillä Pietilässä on juuri niin hyvä ykköskoutsi - siis mm. jääkiekkoilun syvästi tunteva ja kuten tänäkin kautena on nähty strategisen ajattelunsa uudistamiseen pystyvä, psykologisen valmentamisen taitava ja mediataidoiltaan hyvä - kuin Ilveksen organisaation resursseilla on mahdollista saada. Tarkoitan näillä resursseilla paitsi taloudellisia mahdollisuuksia niin aivan erityisen painokkaasti myös Ilveksen mainetta innokkaiden diletanttien johtamana instituutiona...

Pietilän suurin heikkous on tietty kärsimättömyys nuorten pelaajien kanssa. Ja tähän liittyy hänen taipumuksensa luottaa varsinkin ratkaisuhetkillä kokemukseen. Samaan syyllistyy kyllä aika moni muukin koutsi.

Nyt Ilveksellä olisi erinomainen tilaisuus rakentaa tulevaisuuttaan tältä pohjalta: Pietilä saisi siis jatkaa päävalmentajana, mutta samalla valmennustiimiä vahvistettaisiin nuoriso-osaston kehittämisestä innostuneella vetäjällä.

Tietysti kaikille kelpaisi valmentaja, jolle nuorten pelaajien kehittäminen olisi sydämen asia, mutta kannattaisi varmaan tunnustaa ettei tämäkään ole virheetön ja valmis huippukoutsi, vaan niitä heikkouksia löytyisi muualta. Ja kenties kovinkin runsaasti.

Ilveksellä olisi nyt siis kaikki mahdollisuudet hieman pitkäaikaisempaan toimintaan, mutta tämä kaiken keskustelun keskipisteeksi nostettu "nuoria sorsitaan!" -vouhotus peittää alleen sen tosiasian, että ailahtelevuudesta huolimatta joukkueemme taktinen ja strateginen osaaminen on astunut Pietilän komennossa uskomattoman isoja askeleita eteenpäin.
 

Mad Dog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Meillä on tässä perustavaa laatua oleva näkemysero.

Niinhän meillä on - minulla on päävalmentaja, jolla on nimi ja linja ja saavutuksia (ja tietysti myös heikkouksia).

Ja sinulla on herra XXX, joka mielestäsi sopisi Ilvekselle paljon nykyistä valmentajaa paremmin. Pitkä kokemus kertoo kuitenkin sen, että XXX voi olla myös täysfloppi.

Mutta tarkastellaanpa tätä tilannetta analyyttisesti, siis sellaisena kuin se Ilves-nimisessä ammattilaiskiekkoilua harjoittavassa organisaatiossa tällä hetkellä vallitsee.

Asiaa voidaan tarkastella kolmella tasolla:

1) Lähitulevaisuus. Kiekossahan se tarkoittaa tätä kautta. Ilveksen tämän kauden suorituksille on taatusti hyötyä siitä, jos Pietilä olisi sitoutunut jatkamaan organisaatiossa vielä tulevinakin vuosina.

2) Keskipitkän aikavälin strategia. Se taas tarkoittaa paria tai korkeintaan muutamaa seuraavaa kautta.

Joukkueemme tullee hajoamaan, joten koko suomalaiselle kiekkoyhteisölle olisi hyödyksi tietää, että Ilveksessä jatkuu toiminta rationaalisella ja ennustettavalla tavalla. Tuntematon valmentaja joka valitaan joskus kesälomien aikana olisi varmasti huonoin ratkaisu.

Pietilän näkemyksestä, kokemuksesta ja laajasta kontaktiverkosta olisi taatusti hyötyä uutta joukkuetta kasattaessa.

En tietenkään ole sitä mieltä, etteikö juniorituotantomme ole tärkeässä asemassa. Minkään organisaation koko strategia ei kuitenkaan henkilöidy yhteen parin vuoden työsopimuksen tehneeseen työntekijään. Ykköskoutsin henkilöstä huolimatta Ilveksellä olisi kaikki mahdollisuudet rakentaa juniorit nykyistä paljon paremmin huolehtiva järjestelmä sekä kakkoskoutsin että Akatemian kautta.

3) Pitkän aikavälin strategia. Minusta ei ole millään tavalla realistista ajatella, että nykyisen johdon toimiessa Ilves voisi saavuttaa "kestävää menestystä".
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös