Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 10 200 763
  • 62 113
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Pakko itsekin kertoa vuoden takaiset tunnelmat. Ex-likkakaveri, nykyinen kaveri asuu Kiovassa. Olin ihan paniikissa. Ensimmäisen noin kuukauden hyvä kun nukuin. Nainen on pärjännyt siellä. Tulee samantien tänne, jos tilanne liian paha.
Olin varma, että nyt www3 alkoi. Saattaahan se edelleen olla sen alku, mutta toivottavasti ei ole.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Hirvittävästi sitten viime viestieni eli 7.7, 24.7 ja 24.8 ei mitään erityisen suurempia ole Ukrainassa nähtävästi tapahtunut.

Tosin tietyin ehdoin on kyllä tapahtunut melko paljonkin kun viimein syksyksi tuli Ukrainan pitkään odotettu vastahyökkäyskin.

Tosin murheellisesti se osin pysähtyi tietenkin myös juuri talven alkuun kun hyökättiin vähän ehkä himpun verran turhan myöhäisesti syksyn jo alettua.

No kevään todellisesti tullen hyvin pian jatketaan hyökkäystä terhakkaasti toivon mukaan!

Tätä ennen onkin kärsitty ajoittain hyvin ristiriitaisissa tunnelmissa kovin kuluttavaa asemasotaa.

Vuosi onkin kulunut tämän sodan alusta.

Venäläisillä tuntuu olevan taipumus kevään, kesän ja syksyn sotatapahtumien keskellä lähinnä saarrostuksiin ja toivoon siitä, että ukrainalaiset murtuisivat sitten vähin erin.

Tämä kaikki on näillä näkymin ollut melko muuttumatonta talveksi.

Joitakin tehottomaksi jääneitä vastahyökkäyksen tynkiä on tehty, mutta ne on aina lyöty takaisin ja lähinnä vain kaikkein vankimpien asemien miehitykset on pysyneet riveissä kun muut on paenneet tai päätyneet puskemaan auringonkukkaa.

Enemmän tai vähemmän heikohkot mobilisoinnit ei myöskään erityisen motivoitunutta väkeä ole tuottaneet tai helpottaneet muilla tavoin ongelmia venäläisille.

Ukrainalaisille tuo lännen aseapukin on lisääntynyt kuten on kyllä näillä näkymin edelleen lisää tulossa.

Ongelmana tietysti on vielä se, että jonkin verran kun tottumusta on tullut niin edelleen vähän laajempi koulutus on yhtä ymmärtääkseni yhä kesken.

Lisäksi lännen melkein näille päiville asti jatkuneet asetoimitusten erimielisyydet on vain hyödyttäneet Venäjää kun pitäisi olla päättäväisempi.

Välillä kyse on ollut siitäkin, että kun ukrainalaisilla on asiat olleet vähän paremmin yleisen laatuisesti niin ongelmaksi on kaiketi tullut yleistarvikkeen riittävyystuotanto tiettävästi joillekin asealoille kun eräässä vaiheessa oli pulaa esimerkiksi tykistön jostakin alasta varmaankin ampumatarvikepuolella tai niiden kehitepuolella.

Yhdysvaltain ja brittien apu helpottaa tätä, mutta pystyykö välttämättä länsi tuottamaan niin äkkiä kaikkea Ukrainan tarvitsemaa?

Tuokin yritetään varmaan saattaa loppuun/niin lähelle valmista kuin mahdollista ennen lopullisen suurempaa Ukrainan uutta suurhyökkäystä kevääksi tai kesälle missä Venäjä pitäisi puskea pois pää-Ukrainan alueelta vähintään kuten myös ajan kanssa Krimiltä.

Ukrainalla hyökkäys onnistui melko hyvin, mutta aika loppui kesken ja tappioitakin tuli mitä nyt ei sentään tiettävästi viime kevään ja kesän ahdinkomääriä päivittäin.

Toisaalta Venäjän tilanne on välillä niin huono/äärimmäisen huono, että tiedä sitten koko Ukrainan todellisen uuden suurhyökkäyksen tarpeesta etenkin näin lyhyelle aikavälille.

Etenkin vieläkin kun riskit yhä tietyin ehdoin on varsin suuria ja sen sitten teoriassa epäonnistuessa uutta ei tulisi riippuen epäonnistumisen laajuudesta.

Rohkaisevaa oli kuitenkin syksyn hyökkäyksen onnistuminen ja vähän parempiin asemiin pääseminen ennen talvea kuten myös nyt Ukrainan kyvykkyys toipua on viime kesää parempi.

Jossakin kohtaa (Riittävän etäällä siihen nähden, että olisin voinut vastata kysymykseen ilman ongelmia murheellisen todennäköisesti.) oli juttua siitä, että Ukrainan tappioita ei olisi kerrottu julkisuudessa.

Itse asiassa on kyllä, mutta harvemmin ainakaan täysin tarkoin ja edellinen täysin varmistettu Ukrainalaisten tappiotiedotus oli 3.6, 1.12 ja 2.12 viime vuonna.

Tämän hetken tappiotiedot ovat jälleen epävarmoja, mutta nyt liikuttaneen aiemmilla länsilähteiden ylärajoilla kun aiemmin ne olivat pienempiä.

Voi myös olla, että nyt ne ovat vielä suurempiakin.

Etenkin kun Ukrainakin syksyllä viimein teki merkittävän hyökkäyksen jossa väistämättä näin tehdessä tappiotkin suurenevat.

Kuitenkin ne ovat huonoimmillaankin tuntuvasti pienempiä tai murheellisimmillaan sen nyt vähän alle puolet Venäjän tappioista.

Tämän hetken linjan mukaan ennen kuin Ukraina suostuu jälleen kertomaan lukuja/länsi pääsee niistä kiistattomaan yhteisymmärrykseen toisin kuin mitä esimerkiksi pääsi 20.7 ja 21.8 viime vuodeksi ja nyt 22.1 ja 7.2 täksi vuodeksi julkisuudessa olleista luvuista näin esimerkiksi niin tappiot ovat suurentuneet johtuen aiemman viime kesän piiritystaisteluista/tykistökeskitysten aiheuttamista luvuista, syyshyökkäyksestä, venäläisten talvihyökkäyksistä, venäläisen tykistön/pienrakettien keskityksistä kuten myös siitä, että aina ei tietyille alueille ole saatu ajoissa, terävämpää levännyttä reserviä tai ampumatäydennystä.

Mielenkiintoisesti jonkin verran edelleen Ukrainan eri oheisluvuista kuten kadonneista puhuminen heidän osaltaan käytännössä kuolleiksi julistettuna korottaakin jo jonkin verran kokonaislukuja ja siihen päälle tulee sitten kieltämättä välillä pieneltä tuntuvat 'lisätappiot'.

Välillä nuo 'lisätappiot' pitänevät kuitenkin paikkansa vain mikäli esimerkiksi ne otettaisiin venäläisten tykkituliriemun päiviltä tietyin ehdoin laskien yhtä tietyille päiville alkukesästä tai vähän tätä myöhemmin kun ukrainalaisten tilanne hetken oli kieltämättä tukala.

Melko paljon Ukrainalla on ikävä kyllä edelleen omiakin joukkoja vankeina, mutta ei kuitenkaan liikaa.

Toki puhetta Venäjänkin tappioluvuista oli niiden ollessa todella hurjia, mutta ylimmät mahdolliset arviot pitänevät sisällään myös nukketasavaltojen ja venäjämielisten palkkasoturien tappioluvut.

Kun kevään, alkukesän, loppukesän, syksyn ja alkutalven aikana jossain määrin alettiin tähän sotaan ottaa aika tiukkaakin kantaa noihin eri tappioihin ja niiden määritelmiin.

Tämä tiukka linja on myös pidetty minkä johdosta sitten on vuoden kestäneessä sodassa joskus vaikea pysyä menossa mukana.

Etenkin itsekin voin myöntää, että viime syksystä lähtien välillä on ollut kiireiden vuoksikin vähemmän seurantaa kuin miten oli ollut melkein missään välin sitä ennen sitten hyökkäysalun ja tietysti aiemmin olleen vastauskieltoni viime keväänä.

Tosin erityisesti haavoittuneiden/kuolettavasta loukkaantumisesta selviytyneiden venäläisten määrä on ollut todella hurjaa luokkaa suurimmillaan laskien ja pienimmilläänkin lähempänä jo kolmatta sataakin tuhatta.

Kenties tuo kolmatta sataa tuhattakin on ylitetty/ylitetään pian.

Lisäksi Venäjä kun ei kykene/pysty edelleenkään vastustuksen pelossa ennen viimeistä mahdollista nurkkaa määräämään laajempaa liikekannallepanoa niin ei tilanne heille ole kovin hyvä.

Etenkin kun on tullut myös erittäin paljon kalustotappioita.

Erityisesti kevyempiä miehistön kuljetusvaunuja ja muuta huoltokalustoa on mennyt lievästi sanoen varsin tuhoton määrä.

Tankkeja ei ihan niin paljon vieläkään, mutta riittävä määrä kylläkin aloitteen siirtyessä tätä menoa Ukrainalle entistä selvemmin jo maasodassakin.

Etenkin kun 43-45 % aina siitä nousten 50 % asti Venäjän toimintakykyisistä maavoimien/panssarikeskittymistä olisi tätä menoa tuhottu.

Vähän päällekin voi olla kuten esimerkiksi 52-57 % ja hurjimpien arvioiden mukaan Venäjä olisi sitten vuodessa tuhonnutkin lähemmäksi kolme neljänneksestä itsensä toimintakykyisistä maavoimien/panssarikeskittymistä.

Talvi tulikin venäläisille kreivin aikaan:

Sitä menoa viime jouluun mennessä kuin miten kalustoa tuhoutui/oli tuhoutunut pahentuen ukrainalaisten suurhyökkäyksessä yhtä tuhottomalla tahdilla Venäjältä olisi myönteisen lievimmilläänkin silti tuhottu 70 % näistä joukoista, muutoin sen 80-90 % ja suurimmillaan kenties melkein täysin tuhottu kaikki!

Toki Venäjä sitä tuskin olisi ikinä sallinut tai siihen mennessä olisi Putininkin valtakausi ollut ohi/tulisi jatkoltaan yhtä tuhottoman kalliiksi.

Ihan näin pahoin ei venäläisille käynyt, mutta vain siksi kun tuli talvi ja lähestyttiin panssareille tai Ukrainan omille joukoille maaston vaikeampia asemia kuten myös venäläisten aiemmin vähän paremmin linnoitettuja asemia, mutta kyllä ne kalustotappiot pienempinäkin ovat riittävän hirvittäviä olleet!

Lisäksi edelleen ongelmaksi tulee pian sekin, että muut rajat varuskuntineen alkavat olla kohta raskaammasta kalustosta vapaampia kuin koskaan ennen.

Tämä 'vapaus' onkin myös jatkunut Venäjällä kun kalustoa tunnutaan vielä syydettävän, mutta ei juurikaan itse miehiä, kuorma keventyy tai on lievästi sanottuna käytännössä lähelle täydellistä ulkomuseotavaraa!

Viimeisen 8,5 kuukauden aikana etenkin juurikin on tuota tankkikatoa tullut hirvittäviä määriä, huoltoryhmittymät on myös tuhottu, hajautettu ja jouduttu vetäyttämään liian kauas siirtokohtausyksiköistä jolloin niiden järjestäminenkin on ollut mitä on ja moraali venäläisillä on ollut edelleen ajoittain umpihuono toki propagandarohkaisusta huolimatta.

Saa nähdä miten jatkon suhteen sitten käy.

Sen näkee sitten, mutta nyt voikin toivottaa Ukrainalle hyvää vuosipäivää itsenäisyyden sankarillisesta säilymisestä keskellä tätä mieletöntä sotaa sodassa jonka piti olla 'vain' 100 tunnin sota Venäjälle mallia Persianlahti 1991 Yhdysvalloille maasodan suhteen Irakissa.

Tähän loppuun voisi silti todeta, että Slava Ukrayini v Heroyam Slava!
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Hmm, mitään ei ole tapahtunut, siis tavallisesta poikkeaavaa? Kiina oli eilen itäpaskalle kertomassa rauhanehtoja, voisiko tällä olla jotain merkitystä vai kenties sillä, että itäpaskan työkalupakissa ei yksinkertaisesti ole enää mitään jäljellä?
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Nyt tuli sen verran hyvällä otsikolla varustettu pääkirjoitus vastaan Aamulehdeltä, että pakko linkittää
---
Häikäilemätön usko muiden uhkaamaan omaan ylivertaisuuteen säilyy Venäjällä riippumatta siitä, kuka diktaattori kulloinkin on sortamassa naapurimaita ja omaa kansaansa. Nykyisenkään asemaa ei ole laajasti ja näkyvästi kyseenalaistettu.
---
Venäjä luuli marssivansa Kiovaan nopeasti. Selväksi on tullut, ettei sen läpimädästä armeijasta ole kukistamaan kotejaan puolustavia urheita ukrainalaisia. Nämä tarvitsevat kuitenkin nopeasti lisää paljon lännen järeää aseapua, sillä venäläiset pitäisi saada ajettua niin pian kuin mahdollista loitolle itään.
---
 

Cappe71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Thorengruppen IBK, CHL, Salibandy, Leki
Ukrainan sodan vuosipäivä. Ei tätä päivää olisi halunnut nähdä mutta niin se vain on, että vielä se sota jatkuu. Mutta me uskomme, että Ukrainan tämän voittaa. Me seisomme tukenanne loppuun asti. Slava Ukraina!
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ukrainan sodan vuosipäivä. Ei tätä päivää olisi halunnut nähdä mutta niin se vain on, että vielä se sota jatkuu. Mutta me uskomme, että Ukrainan tämän voittaa. Me seisomme tukenanne loppuun asti. Slava Ukraina!
Minäkään en tätä päivää olisi halunnut nähdä, mutta kuitenkin ukrainalaiset ovat olleet menestyneitä taisteluissa. Pahimmassa tapauksessa, jos asiat olisivat huonosti menneet, niin muisteltaisiin päivää kun Ukraina miehitettiin ja hävisi kartalta.
 

Mr. Tasuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Palloseura, Avalanche
Aikalailla vuosi sitten oli itselläkin hämmennys suuri, kun hyökkäys alkoi. Tytär kysyi aamupalapöydässä, että mitä luulen kauanko sota kestää. Sanoin, että toivottavasti mahdollisimman kauan ja tytär katsoi takaisin todella hämmentyneenä mitä oikein selitän. Huomasin tämän ja sanoin sen tarkoittavan että Ukraina on kestänyt maansa puolustamisessa, vähän kuin Suomi omassa isoisiesi käymässä sodassaan. Ymmärsi.

Ukraina on kestänyt. Slava Ukraini!
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itselläkin oli todella suuri hämmennys myös vuosi sitten. Alkukuukausina tilanne näytti todella heikolta ja hiuskarvan varassa oli diktaattorin suunnitelmien onnistuminen. Ukrainalaiset ovat todella suuren urotyön tehneet kun ovat roistot ajaneet melkein samaan asetelmaan kuin mikä oli ennen sotaa. Eipä Suurella Roistolla ollutkaan mitään suunnitelmia sen varalle, jos kaappaus ei onnistuisi. Peri venäläiseen tapaan yritetään paikkailla huonoilla keinoilla huonoja tilanteita. Eipä olisi uskonut sitä, että heidän sodanjohto on niin vanhentunutta ja järjenvastaista. Hyvä vaan ukrainalaisten kannalta. Eipä tilanne roistojen kannalta parane kun lähipiiri on täynnä ihmishiiriä, jotka kilpailevat suosiosta.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Ei tietty ihme, että itsekin luuli että kyseessä on vain bluffi aivan loppuun asti, kun tuoreiden vuotojen pohjalta esim Lavrov ei tiennyt hyökkäyksestä mitään ennenkuin Putlerin puhe lähti pyörimään televisiosta. Aivan pienin ja hulluin sisäpiiri tiesi, että oikeasti aikovat hyökätä. Kyllä pelasi Vladimir Vladimirovits korttinsa päin helvettiä ja aiheutti miljoonille samassa helvetin.

Kyllä vitutti vuosi sitten, vituttaa nytkin mutta eri tavalla. Vuosi sitten kauhistutti nähdä tälläistä keskellä Eurooppaa, ja toki huoletti Suomen positio tässä - samassa sitä pelkäsi Ukrainan kaatuvan. Onneksi ei kaatunut, he tekevät tätä meille kaikille.
 

Artyukhin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Der Spiegel: Venäjä neuvottelee kiinalaisista lennokeista​

Saksalainen Der Spiegel uutisoi, että Venäjä neuvottelee ostavansa Kiinalta lennokkeja.

Lehden tietojen mukaan lennokkeja valmistava kiinalaisyhtiö olisi valmis toimittamaan Venäjälle huhtikuuhun mennessä sata ZT-180-lennokkia, jotka voidaan varustaa taistelukärjillä. Der Spiegel arvelee näiden lennokkien muistuttavan iranilaisia Shaheed 135 -lennokkeja, joita Venäjä on käyttänyt hyökkäyksessään Ukrainaa vastaan.

Saksalaislehden tietojen mukaan kiinalaisyhtiö suunnittelee myös auttavansa Venäjää alkaa tuottamaan omia lennokkejaan.


Tämä ei yllätä, Kiina puhuu toista ja tekee toista.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Seuraavat pakotteet tulisi kyllä asettaa niille maille, jotka avustavat sotilaallisesti Venäjää ja mielellään nuo pakotteet tulisi olla yhtä tiukat kuin Venäjällä on nyt. Tämä perseily on jatkunut liian kauan. Kiina ei kovin kauaa jeesaisi pohjoista naapuriaan, jos heidän kauppasuhteensa EU-maihin sekä Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Kanadaan ja Jenkkeihin pistettäisiin jäihin.
 

Fordél

Jäsen
Kiina ajaa kaksilla rattailla. Ulospäin esitetään neutraalia ja annetaan kuvaa rauhan edistäjänä, taustalla toimitaan Venäjän hyväksi. Kiinahan voisi tässä heittää ehkä jopa sen ratkaisevan painon vaakaan, jotta se keikahtaisi Venäjän tappion puolelle, mutta Kiina ei halua tätä valitettavasti tehdä. Joo, onhan se kiva esim. taloudellisesti hyötyä Venäjästä, mutta en oikein ymmärrä, miksi Kiina haluaa säilyttää mahdollisimman voimakkaan Venäjän. Kyllä, Venäjä tuo liittolaisena lisää vastapainoa taisteluun länttä ja etenkin Yhdysvaltoja vastaan. Silti, eikait se heikko Venäjäkään olisi huono vaihtoehto Kiinalle, ja samalla parannettaisiin merkittävästi suhdetta länteen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kiina ajaa kaksilla rattailla. Ulospäin esitetään neutraalia ja annetaan kuvaa rauhan edistäjänä, taustalla toimitaan Venäjän hyväksi. Kiinahan voisi tässä heittää ehkä jopa sen ratkaisevan painon vaakaan, jotta se keikahtaisi Venäjän tappion puolelle, mutta Kiina ei halua tätä valitettavasti tehdä. Joo, onhan se kiva esim. taloudellisesti hyötyä Venäjästä, mutta en oikein ymmärrä, miksi Kiina haluaa säilyttää mahdollisimman voimakkaan Venäjän. Kyllä, Venäjä tuo liittolaisena lisää vastapainoa taisteluun länttä ja etenkin Yhdysvaltoja vastaan. Silti, eikait se heikko Venäjäkään olisi huono vaihtoehto Kiinalle, ja samalla parannettaisiin merkittävästi suhdetta länteen.

En usko Kiinan haluavan voimakasta Venäjää. Sen sijaan Kiina haluaa väsyttää läntisen Euroopan ja erityisesti eteläisen Euroopan Ukrainan tukemiseen ja luoda USA:ssa tilanteen, jossa sotilaallista tukea vastustetaan nykyistä laajemmin. Kiinan osalta jotain nähdään kun maan rauhanesitys kerrotaan pian.

Vuosi sotaa täynnä. On suoraan sanoen hyvin paskat fiilikset. Saatanan putin ja lakeijansa.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
Kiina ei tee ikinä mitään muuta kuin itselleen pragmaattisia päätöksiä. Sitä ei todellisuudessa kiinnosta kuin kommunistisen valtaeliitin lujittaminen. Ja kaikki sen toimet lopulta ovat ainoastaan sitä varten.

On naiivia kuvitella että Kiina, maa jossa ei ole vapaita ihmisoikeuksia kuin promillella kansasta, tekisi jotain sodan lopettamiseksi. Se tekisi jos se hyödyttäisi sitä. Mutta Venäjän konkurssi on sille suuri mahdollisuus.

Kiinan johto on pragmaattinen ja opportunistinen. Eikä se siitä ikinä muutu.

Kiina on maailman kannalta lopulta moninverroin suurempi uhka mitä Venäjä.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Seuraavat pakotteet tulisi kyllä asettaa niille maille, jotka avustavat sotilaallisesti Venäjää ja mielellään nuo pakotteet tulisi olla yhtä tiukat kuin Venäjällä on nyt. Tämä perseily on jatkunut liian kauan. Kiina ei kovin kauaa jeesaisi pohjoista naapuriaan, jos heidän kauppasuhteensa EU-maihin sekä Australiaan, Uuteen-Seelantiin, Kanadaan ja Jenkkeihin pistettäisiin jäihin.

Se on ihan "mielenkiintoinen" kysymys, että toimisivatko vastaavat pakotteet Kiinaa kohtaan siten, että tuki Venäjälle vähenisi, vai poistaisivatko ne jotain pidäkkeitä. Kiina tuskin kokee olevansa sellainen maa, jonka "länsi voi panna ruotuun", eikä tällöin voine perääntyä, jos länsi lähtee kovalla kädellä eristämään sitä. Toisaalta lännen on tehtävä jotain, jottei näyttäydy heikkona.

Kenties sellaisia pakotteita, jotka kääntävät tilannetta taloudellisesti vain hieman huonommaksi Kiinalle? Tällöin Kiinalle (toki siis tämän itse tietävät, mutta massoille) osoitettaisiin, että tällä tiellä jatkaessa Kiinan edellytykset kulkevat huonompaan suuntaan.

Mutta jos katkaistaan kauppasuhteet kokonaan, niin mitäpä Kiinan sitten tarvitsee enää lännestä välittää?
 

Fordél

Jäsen
En usko Kiinan haluavan voimakasta Venäjää. Sen sijaan Kiina haluaa väsyttää läntisen Euroopan ja erityisesti eteläisen Euroopan Ukrainan tukemiseen ja luoda USA:ssa tilanteen, jossa sotilastukea vastustetaan nykyistä laajemmin.
Kuten kirjoitin, Kiina haluaa näköjään säilyttää mahdollisimman voimakkaan Venäjän. Sehän on suhteellista, koska ilman muuta sota, lännen pakotteet jne. heikentää koko ajan Venäjää. Mutta tukemalla Venäjää, Kiina estää Venäjän vielä voimakkaamman heikentymisen, ehkä jopa romahtamisen. Tätä en ihan ymmärrä. Yksi syy voi toki olla kirjoittamasi eli samalla väsytetään myös länttä. Eli sama taktiikka kuin mikä Stalinilla oli toisen maailmansodan alkutaipaleella eli pysyä sodan ulkopuolella, vahvistaa koko ajan itseään sekä odottaa, kun Saksa ja länsi ensin taistelevat keskenään heikentäen toinen toistaan.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Kiinahan on Venäjän ohella kuulunut ennen Mongolian valtakuntaan, joten en ihmettele, että käyttävät samanlaista taktista totuutta, kuin Venäjäkin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kuten kirjoitin, Kiina haluaa näköjään säilyttää mahdollisimman voimakkaan Venäjän. Sehän on suhteellista, koska ilman muuta sota, lännen pakotteet jne. heikentää koko ajan Venäjää. Mutta tukemalla Venäjää, Kiina estää Venäjän vielä voimakkaamman heikentymisen, ehkä jopa romahtamisen. Tätä en ihan ymmärrä. Yksi syy voi toki olla kirjoittamasi eli samalla väsytetään myös länttä. Eli sama taktiikka kuin mikä Stalinilla oli toisen maailmansodan alkutaipaleella eli pysyä sodan ulkopuolella, vahvistaa koko ajan itseään sekä odottaa, kun Saksa ja länsi ensin taistelevat keskenään heikentäen toinen toistaan.

Minusta Kiina tarvitsee Venäjää mm. raaka-aineiden tuottajana ja esimerkiksi Venäjän pirstoutuminen osiin ei ole Kiinan intressissä. Venäjällä on ydinaseita ja Kiinan kannalta ne on parempi pitää suunnilleen nykyisissä käsissä. Lännen ja Venäjän suhteen Kiina pelaa molempia heikentäen. Tuki Venäjälle on yksi keino. Kyseessä on myös informaatiosota Venäjän avulla länttä vastaan.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Ehkä Kiina haluaa ns. hallitun romahduksen Venäjällä? Se nyt alkaa olla väistämätöntä, että seuraavan vuoden sisällä valta Venäjällä vaihtuu tavalla tai toisella, mutta ehkä Kiina laskelmoi että viivyttelyllä ja vallanvaihdon hidastuksella voivat kontrolloida hieman asioita heille suotuisempaan suuntaan. Raaka-aineet tietty on se heidän yksi suuri intressi mitä kannattaa yrittää kontrolloida.
 

Fordél

Jäsen
Kiina ei tee ikinä mitään muuta kuin itselleen pragmaattisia päätöksiä. Sitä ei todellisuudessa kiinnosta kuin kommunistisen valtaeliitin lujittaminen. Ja kaikki sen toimet lopulta ovat ainoastaan sitä varten.
Niin, tämähän on päivän selvää, että Kiinakin ajattelee vain omaa napaansa. Mutta kysymys olikin siitä, että mikä olisi Kiinalle pitkällä tähtäimellä hyödyllisintä: mahdollisimman voimakkaan Venäjän säilyttäminen vai heikko Venäjä.

On naiivia kuvitella että Kiina, maa jossa ei ole vapaita ihmisoikeuksia kuin promillella kansasta, tekisi jotain sodan lopettamiseksi. Se tekisi jos se hyödyttäisi sitä. Mutta Venäjän konkurssi on sille suuri mahdollisuus.
En oikein ymmärrä, miten ihmisoikeudet liittyvät tähän. Kiinan johtohan edesauttaa sodan lopettamista, jos se näkee sen hyödyksi itselleen ja vastaavasti tukee Venäjää sodassa, jos se näkee sodan jatkumisen ja Venäjän voiton hyödyttävän sitä. Nyt sen analyysi on selkeesti se, että se ei halua ainakaan Venäjän häviävän sotaa. Syynä on varmastikkin @Cobol yllä mainitsemat seikat.
 

Kampitus

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Wild, Avalanche
Kuten kirjoitin, Kiina haluaa näköjään säilyttää mahdollisimman voimakkaan Venäjän. Sehän on suhteellista, koska ilman muuta sota, lännen pakotteet jne. heikentää koko ajan Venäjää. Mutta tukemalla Venäjää, Kiina estää Venäjän vielä voimakkaamman heikentymisen, ehkä jopa romahtamisen. Tätä en ihan ymmärrä. Yksi syy voi toki olla kirjoittamasi eli samalla väsytetään myös länttä. Eli sama taktiikka kuin mikä Stalinilla oli toisen maailmansodan alkutaipaleella eli pysyä sodan ulkopuolella, vahvistaa koko ajan itseään sekä odottaa, kun Saksa ja länsi ensin taistelevat keskenään heikentäen toinen toistaan.
Aika pitkälti olen samaan lopputulemaan päätynyt. Kiina ajattelee aina rationaalisesti ja viime vuosina se on kulkenut talous edellä. COVID ja monien yhtiöiden pako Kiinasta on heikentänyt Kiinan asemaa. Kiinan tilanne on kuitenkin mielestäni juuri Stalinin 30- luvun Neuvostoliittoon verrattava tilanne. Ei Kiina mitään sotaa halua, siellä on paljon muita hankkeita etusijalla. Mikäli Kiina kuitenkin haluaa olla suurvalta, joka se haluaa, ei Kiina voi tätä konfliktia seurata sivusta. Kiina asemoituu nyt siten kun sen omien etujensa ja tavoitteidensa kannalta tulee asettua. Ei Kiinalla ole varaa menettää Venäjää kumppaninaan, mutta eivät he kyllä halua joutua tästä konfliktista myöskään juuri maksamaan.
 

avatar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aidosti Sysipaska
En oikein ymmärrä, miten ihmisoikeudet liittyvät tähän.
No miten nyt ihmisoikeudet liittyvät siihen että toisaalla kuolee satoja ja tuhansia ihmisiä päivittäin väkivaltaisesti vasten omaa tahtoaan ja jollain olisi mahdollisuus vaikuttaa asiaan?

En ylipäänsä ymmärtänyt laisinkaan kommenttejasi. Jatka jos huvittaa.
 

vanukas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Sebastian Ahon kiekkokoulu
Ehkä Kiina haluaa ns. hallitun romahduksen Venäjällä? Se nyt alkaa olla väistämätöntä, että seuraavan vuoden sisällä valta Venäjällä vaihtuu tavalla tai toisella, mutta ehkä Kiina laskelmoi että viivyttelyllä ja vallanvaihdon hidastuksella voivat kontrolloida hieman asioita heille suotuisempaan suuntaan. Raaka-aineet tietty on se heidän yksi suuri intressi mitä kannattaa yrittää kontrolloida.

Tähän liittyen en ole nähnyt Lännen, en Kiinan tai kenenkään muunkaan nostavan jotakuta Venäjän sisältä haastamaan Putinia. Taustalla voi toki olla kaikenlaista, mutta julkisesta tukemisesta ei ole vielä mitään merkkiä. Valko-Venäjän Tsihanouskaja sen sijaan on Lännessä selkeä nimi.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Niin, tämähän on päivän selvää, että Kiinakin ajattelee vain omaa napaansa. Mutta kysymys olikin siitä, että mikä olisi Kiinalle pitkällä tähtäimellä hyödyllisintä: mahdollisimman voimakkaan Venäjän säilyttäminen vai heikko Venäjä.
Tuokin on vähän kaksipiippuinen juttu: öljyn, kaasun ja mineraalien tuottajana Kiina hyötyisi heikosta Venäjästä. Vastaavasti taisteluparina Yhdysvaltoja vastaan Kiina tarvitsee vahvaa Venäjää. Kiina on tässä puun ja kuoren välissä. Venäjä ajoi vuosi sitten myös Kiinan tukalaan tilanteeseen. Kiinalle sopisi varmasti kaikista parhaiten maailmanpoliittinen tilanne ennen 24.2.2022.
 

Stolk-2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kuten edellä on mainittu Kiinan pelaavan kaksilla korteilla. Pahin asia kiinalaisille olisi nykyhallinnon romahtaminen ja mahdollisesti demokraattisen ja länsimielisen Venäjän synty. Silloin Kiina olisi aikalailla heidän näkökulmastaan saarrettu. En tiedä kuinka pakotteilla saataisiin Kiina taipumaan. Ehkä jokin poliittinen ratkaisu kuten Nixon silloin 70-luvulla teki ja iski kiilaa kommunistiblokin välille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös