PDA

View Full Version : Ampiaispesän hävittäminen


Jewgen
19.07.2009, 21:43
Eli nyt tarvittaisiin tehokkaita keinoja ampiaisten tuhoamiseen, toinen pesä välikatolla, toinen grillikatoksessa: aluslautojen takana, mihin on pääsy luukun kautta, mistä pesä näkyy. Koko noin 25x35 cm. Savustusta yritetty, mutta ei auttanut, kävivät vain päälle. Joku ehdotti muulla palstalla laittamaan sementtiä lautaselle jolloin ampiaiset syövät sitä, paisuvat ja tipahtavat. Muita ideoita? Tuli ei ole oikea ratkaisu tähän tilanteeseen.

Juicey
19.07.2009, 21:51
Odottele talvea? Mulla on kanssa joku pesä välikatolla, mutta eivät ole vaivaksi niin en lähde tuota hävittämään. Talvella käyn ripsaisemassa hylätyn pesän sitten pois ja toivon että ensi kesäksi tekevät pesänsä jonnekin muualle.

Jos haluat kuitenkin hävittää niin yksi vaihtoehto on hankkia asianmukainen päähine ja muut vetimet ja käydä vetäisemässä tiivis pussi pesän ympärille jonka jälkeen paksuilla käsineillä saat pesän irroteltua ja toimitettua muualle. Savuhan tunnetusti noita rauhoittaisi mutta jos et halua tulta välikatolle tehdä... :P

Myrkyilläkin noita saa hävitettyä, hyvin vuorattuna käyt ruikkimassa vähän super-raidia sisäänmenijöitten niskaan niin vievät sen itse pesäänsä ja levittävät sinne. Tehosta on vähän monenlaista tarinaa liikenteessä, ilmeisesti vähän tuurista kiinni sitten miten toimii (=kuoleeko kuningatar, jonka jälkeen koko pesä kuolee).

Chambza
19.07.2009, 22:16
Pullollinen Raidia on usein hyvä valinta. Ilma-aukkoja voi hieman tukkia jotta suurin osa myrkystä jäisi kohdealueelle.

Vuosia sitten isäni suihkutti kokonaisen pullollisen n. 40m2 kokoiseen halkovarastoon, jonne oli pesiytynyt valtava määrä jotain isoja muurahaisia. Muutaman minuutin päästä oli aika huvittava kokemus, kun muurahaisia putoili kattorakenteista. Ropisi kuin raesateessa.

Sfeksofobisena pidän muuten tällaista toimintaa erittäin kannatettavana. Kiitoksia kaikkien meidän puolesta, että tapat ne perkeleet!

MarkusMaggot
19.07.2009, 22:52
Se itse hävittäminen kannattaa tehdä iltamyöhällä hämärässä viileänä iltana. Ampparit ovat huomattavasti rauhallisempia silloin. Vähän paikasta riippuen voi pudottaa sen pesän muovipussiin, pussin suu kiinni ja saunan kiukaaseen vaan, kyllä ne sinne häviävät. Toinen vaihtoehto on tosiaan pamauttaa pullollinen Raidia siitä pesän suuaukosta sisään. Vähän kannattaa suojata itseään, vaikka ne eivät hämärässä ihan niin nohevasti hyöki kimppuun, niin voivat silti pistää ikävästi.

Mazaa
19.07.2009, 22:59
Tee niin kuin me tehtiin kaverin kanssa noin 15-vuotiaina. Tosin suosittelen vaihtamaan vähän tapahtumien järjestystä.

Vuonna kuokka ja kivi kaverini mökin ulkoliiterin katonrajassa oli iso ampiaispesä, josta piti päästä eroon. Fiksuina jannuina päätimme polttaa pesän tiehensä. Tämä tuntui tietysti helpoimmalta mahdolliselta tavalta ratkaista ongelma.
Viritimme viiden litran verran bensaa pesuvatiin noin 30 senttiä ampiaispesän alle. Ja tulitikku perään. Vasta tämän jälkeen soitimme palokunnan paikalle.

Ja mitä tästä opimme? Ensi kerralla soita palokunta ensin paikalle, odota viisi minuuttia ja laita vasta sitten tulet astiaan. Silloin ei välttämättä tarvitse ryhtyä liiterin seinänkorjaustalkoisiin seuraavana päivänä.
Tosin tämän jälkeen ei ampiaisia näkynyt enää pitkään aikaan, eli tavoitteeseen päästiin.

magnum37
19.07.2009, 23:28
Ampiaiset tuntuvat olevan aktiivisia ja liikenteessä oikein gansterijoukoin parin hiljaisemman kesän jälkeen. Hieman oli tuossa noin viikko sitten tuuriakin matkassa: Etsin pihasta peltiämpäriä tyhjentääkseni tuhkat tulisijasta. Ämpärin päälle oli naisosasto laittanut muovikukkia. Tartuin kunnolla kiinni kukkiin heittääkseni ne hevon kuuseen. Sitten vilisikin amppareita sadoittain metrin päässä. Olivan penteleet alkaneet tehdä pesää peltimäpäriin. Eivät hyökänneet.. Olenkö mä nyt sitten kohtalaisen ampiaiskammoisena kova jätkä?

Kipa84
19.07.2009, 23:35
Jos mahdollista, laita muoviämpäri pesän ympärille ja tiputa pesä ämpäriin kokonaisuudessaan esim. lasinpalalla, eli tölläät lasin palalla pesän irti rakenteesta ja heti tämän jälkeen lasi tms. siihen ämpärin päälle. Itse hävitin kerran pesän juurikin näin, paitsi että kaverini peitti ämpärin heti pesän tiputtamisen jälkeen kankaalla (piti sitä kireällä ettei vihulaiset päässeet pois) jonka jälkeen kaadettiin vettä perään kankaan läpi. Toivottu tulos ilman yhtään ampiaisen pistoa.

Snakster
19.07.2009, 23:53
Pölynimurilla käyt imaisemassa pesän tyhjäksi asianmukaisesti suojautuneena. Imuriin voi imaista amppareiden perään kuumaa ilmaa nuotiosta tai jotain raidia tms. , niin ötökät myös kuolevat sinne pölypussiin. Sitten vaan irrottelet tyhjän pesän ja laitat sen siististi lähimpään bio-jäteastiaan. Testattu on.

tiuke
20.07.2009, 00:05
Pölynimurilla käyt imaisemassa pesän tyhjäksi asianmukaisesti suojautuneena. Imuriin voi imaista amppareiden perään kuumaa ilmaa nuotiosta tai jotain raidia tms. , niin ötökät myös kuolevat sinne pölypussiin. Sitten vaan irrottelet tyhjän pesän ja laitat sen siististi lähimpään bio-jäteastiaan. Testattu on.

Kerran jäi ikkuna auki kerrostalon 7. kerroksessa, kun kova sade alkoi. En tiedä vaikuttiko se, mutta lähellä oli kuusia, ja välittömästi pamahti sisälle satoja ötököitä. Jotain itikan tyyppisiä olivat. Ikkuna oli huoneen nurkassa pieni ikkuna, joten ötökät jäi ikkunan lähelle, huoneen yläkulmaan yhteensä noin neliömetrin alueelle. Ei muuta kuin huoneen ovi kiinni ja imurilla seinät puhtaaksi. Sinne sekoittuivat pölypussissa pölyn sekaan, joten muita operaatioita ei tarvittu. Toki ampiaiset on ärhäkkäämpi ja sitkeämpiä.

Uleåborgir
20.07.2009, 01:20
Toissa kesänä tuhosin ampiaisyhdyskunnan vanhempieni piharakennuksen kattorakennelmasta. Etsin kaikki pääsytiet pesään, varasin rutosti jeesusteippiä ja yksinkertaisesti estin ampiaisten liikenteen pesään/pesästä. Juuri ennen kuin liimasin viimeisen jeesusteipin pätkän pesän suulle, töhhyytin varmuuden vuoksi vielä Raidia noin pullollisen pesään. Painoin teipin kiinni ja nautiskelin äänestä, kun ampiaiset pyrkivät ulos kaasukammiostaan. Se oli aika iso yhdyskunta, mutta tuo käsittely teki siitä lopun kertalaakista. Ampiaisten tuhoaminen toimii myös pelkällä ulos- ja sisäänmenokanavien tukkimisella, jolloin ampiaiset nääntyvät pois.

Tepe#44
20.07.2009, 09:21
Itse kuulin selaista juttua että tuota pesää ei kannata heittää mäkeen vaan antaa olla paikoillaan. Sillä ampparit eivät kuulemma pesi samassa paikassa missä on jo pesä.

Itse käytin myös raidia pullollisen ja sen jälkeen oli hiljasta. Pesän annoin olla ja nyttemmin (pari kesää vierähtänyt) eivät ole meitä häirinneet.

Remy Martin
20.07.2009, 09:58
Mitä ihmeen sadisteja tämä foorumi on täynnä? Ampiaisillakin on oikeuksia, miltä itsestä tuntuisi jos omaa kotia alettaisi hävittämään? Huomaa ettei nykyään osata elää luonnon ympäröimänä, olisi eläinsuojeluvaltuutellu töitä.

Itse olen muuttamassa hotelliin, jottei asunnossani olevat muurahaiset häiriinny.

L4E
20.07.2009, 10:40
Pölynimurilla käyt imaisemassa pesän tyhjäksi asianmukaisesti suojautuneena. Imuriin voi imaista amppareiden perään kuumaa ilmaa nuotiosta tai jotain raidia tms. , niin ötökät myös kuolevat sinne pölypussiin. Sitten vaan irrottelet tyhjän pesän ja laitat sen siististi lähimpään bio-jäteastiaan. Testattu on.Imurilla on itsekin muutama pesä tullut hävitettyä. Yleensä pörrinkäiset eivät vaan ole samanaikaisesti pesällä niin imurointi on suoritettava muutamaan otteeseen, että saa koko pesän tyhjäksi. Itse en ole mitään myrkkyä käyttänyt vaan teipannut imurin putken kiinni ja odotellut että surina pölypussista loppuu. Varovasti kun on liikkeellä niin ei välttämättä tarvitse edes mitään suojavarusteita, mutta tuskin niistä mitään haittaakaan on.

Sledge Hammer!
20.07.2009, 11:13
Meillä tepsi mainiosti lähelle pesää laitettu hyttyssavukierukka.

polvipetteri
20.07.2009, 12:55
Ötökkä- ja tuholaisohjelmissa ammattilaiset käyttävät saipppualiuosta, jota ruiskuttavat pesään ja sen ympärille.

http://www.ehow.com/how_4447282_kill-bees-safely-naturally-soap.html

Mikäli et halua pistoksia missä hyvänsä käyttämässäsi menetelmässä, käytä suojavarusteita.

Daespoo
20.07.2009, 14:03
maa-ampiaiset ovat kaikkein vittumaisimpia, kaivavat itsensä esiin vaikka kuinka kaataisi hiekkaa pesään ja tamppaisi sen tiiviiksi.

Loppujen lopuksi alkoi vituttamaan siihen tahtia että kaadoin pesään myöhään illalla litran bensaa ja pistin palamaan. Kun liekit sammuivat, puutarhaletku pesän sisään ja hanat kaakkoon. Tämän jälkeen märkää hiekkaa pesä täyteen ja tiiliskivi päälle.

Ei surissut enään seuraavana aamuna.

Tulppu
20.07.2009, 18:50
Kiitoksia vinkeistä. Sen verran täytyy olla ampiaistenkin puolella, että kyllä niidenkin kanssa rinnanelo onnistuu, kunhan pesä ei vaan ole missään todella strategisessa paikassa (huussin katto, huussin alapuoli, mökin terassi, halkopinon se pääty missä käydään puita noukkimassa, grillikatos tms). Jos esim. pesä on jossakin mökin nurkan alla jossa ei paljoa liikuta ja varsinkaan kun ei ole pelkoa että esim. lapset juoksisivat pesään, annan pesän olla.

On nimittäin niin, että ilman ampiaisia ja muita pörriäisiä mustikat ja puolukat sun muut metsien pölyttäjää kaipaavat herkut jäisivät poimimatta ja täten myös nauttimatta.

Jos taas mökin omistaja(t) ovat allergisia ko. hyönteisen pistolle, hyväksyn pesien varmuuden vuoksi-hävittämisenkin, sillä turvotusreaktio voi tällöin huonolla tuurilla olla todella vaarallinenkin.

L4E
20.07.2009, 20:07
On nimittäin niin, että ilman ampiaisia ja muita pörriäisiä mustikat ja puolukat sun muut metsien pölyttäjää kaipaavat herkut jäisivät poimimatta ja täten myös nauttimatta.Tämä on täysin totta ja turhaa niitä on muuten vaan hävittämään lähteä, jos ei kerran niistä ole mitään haittaa. Itse jouduttiin poistamaan pesiä, kun uusittiin mökin ulkolaudoitusta ja pörriäiset eivät oikein tykänneet tuosta vasaroinnista, ja ilman poistoja hommasta ei olisi taasen tullut mitään.

Jewgen
20.07.2009, 21:34
Ongelmana on vaan se, että pitäisi päästä grillaamaan. Katos on oikeastaan sellainen valmis, talvikäytettävä, suljettu kahdeksankulmainen tila, missä grilli keskellä. Sisääntuloaukko on oven pielessä ja myös sisällä kymmeniä ampiaisia.

L4E
20.07.2009, 23:01
Ongelmana on vaan se, että pitäisi päästä grillaamaan. Katos on oikeastaan sellainen valmis, talvikäytettävä, suljettu kahdeksankulmainen tila, missä grilli keskellä. Sisääntuloaukko on oven pielessä ja myös sisällä kymmeniä ampiaisia.No tuo mainittu imurointi varmaankin soveltuu ongelmaasi. Stalkeroit vaan paikan/paikat mistä ne lentää pesälle/tulee pesältä ja siihen koloon sitten vaan imuri hurisemaan(ei sitä imuria tarvii sinne pesään laittaa :). Sisällä pörräävät lienevät vain "eksyneitä" yksilöitä, jotka etsivät vain pääsyä pesälle.

Jewgen
21.07.2009, 00:26
Ensimmäinen pesä myrkytetty grillikatoksesta, sytytin ensin märkiä sanomalehtiä palamaan grillikatokseen, minkä jälkeen super raidia luukusta sopivasssa suojavarusteessa. Nyt puolentunnin jälkeen ei edelleenkään pörinää, eli hyvältä näyttää.

Repolainen
21.07.2009, 00:43
Minä olen kuunnellut surinaa koko kesän. Makuuhuoneen seinän välissä on kaksi pesää, mutta en viitsi alkaa metrikaupalla repiä pontillista lautaa irti noiden takia. Ärsyttäähän se mutta nukuttua olen saanut. Toissa kesänä olivat välikatolla ja kattotuolin raosta sain sumutettua pullollisen Raidia lähelle kohdetta. Hiljenivät muutamassa tunnissa.

Uleåborgir
21.07.2009, 01:20
Tuli mieleen yksi hauskahko ampiaispesänhävitysepisodi. Kaverin vanhempien mökin pihaan olivat Daespoon mainitsemat maa-ampiaiset tehneet pesän. Ampiaiset alkoivat ottaa hegemoniaa, mikä aiheutti kaverin isäukossa kostonhimoa. Hänkin käytti Daespoon lailla bensiiniä eliminointiin. Äijä otti bensakanisterin, siihen pitkän letkun ja pumppasi bensaa pesäkäytävään. Tulta perään. Kuului hassu humahdus kun bensa syttyi tuleen ja toisesta päästä lenteli palavia ampiaisia. Vähän niin kuin kesäinen ilotulitus.

masaman
21.07.2009, 11:33
Ensimmäinen pesä myrkytetty grillikatoksesta, sytytin ensin märkiä sanomalehtiä palamaan grillikatokseen, minkä jälkeen super raidia luukusta sopivasssa suojavarusteessa. Nyt puolentunnin jälkeen ei edelleenkään pörinää, eli hyvältä näyttää.

Oletkos varmasti oikealla grillikatoksella? Ettet vaan olis pohnäpäissäs menny pilaamaan naapurin muksujen synttärijuhlia? Muksut makaavat tajuttomina, mutta eipähän kuulu pörinä!

moby
21.07.2009, 13:16
Ensimmäinen pesä myrkytetty grillikatoksesta...

Näistä jutuista tulee mieleen aina se Kummelissa ollut jamppa, joka myrkytti aina kaikki elolliset oliot tontiltaan. Edes eukko ei välttänyt kohtaloaan.

puuha-pete
22.07.2009, 10:22
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200907229963922_uu.shtml

Linkki sisältää ampiaispesän hävittämisen, heh.

Delter
22.07.2009, 12:14
Näistä jutuista tulee mieleen aina se Kummelissa ollut jamppa, joka myrkytti aina kaikki elolliset oliot tontiltaan. Edes eukko ei välttänyt kohtaloaan.
Eikä kyseinen jamppa lopulta itsekään..

Rapukäsi
25.07.2009, 11:28
Mitäköhän helvettiä mun parvekkeella tapahtuu? Parvekkeella parveilee perkeleesti kimalaisia, eikä sinne voi mennä. Kovasti pyrkivät ikkunasta läpi ja ravaavat edestakaisin ikkunankarmeja. Koko kesän niitä siinä on pyörinyt, mutta ei ne siihen ennen "asumaan" ole jääneet. Sen verran agressiivisen näköistä törmäilyä ikkunoihin, että röökille ei ole mitään asiaa.

Vanha Len
25.07.2009, 13:02
Mitäköhän helvettiä mun parvekkeella tapahtuu? Parvekkeella parveilee perkeleesti kimalaisia, eikä sinne voi mennä. Kovasti pyrkivät ikkunasta läpi ja ravaavat edestakaisin ikkunankarmeja. Koko kesän niitä siinä on pyörinyt, mutta ei ne siihen ennen "asumaan" ole jääneet. Sen verran agressiivisen näköistä törmäilyä ikkunoihin, että röökille ei ole mitään asiaa.

Sun parvekkeella tapahtuu selvästi eduskunnan salaisen aseen demoamista.

Kimalaisiksi maskeeratut kukkahattutädit kampanjoivat parvekesavuttelun lopettamiseksi. Ja jumalauta...näyttää tehoavan. Mulla on kuitenkin lääke tähän poliittiseen hyökkäykseen...

Osta sähköllä toimiva "kärpäslätkä" ja anna virtaa muutamalle hyökkääjälle. Sitten syksyllä huomataa, että muutama kansanedustaja Keskustan puolelta ei palaa jostain syystä enää duuniin...

Pottakameli
25.07.2009, 20:46
Mitäköhän helvettiä mun parvekkeella tapahtuu? Parvekkeella parveilee perkeleesti kimalaisia, eikä sinne voi mennä. Kovasti pyrkivät ikkunasta läpi ja ravaavat edestakaisin ikkunankarmeja. Koko kesän niitä siinä on pyörinyt, mutta ei ne siihen ennen "asumaan" ole jääneet. Sen verran agressiivisen näköistä törmäilyä ikkunoihin, että röökille ei ole mitään asiaa.

Pirun kuumottavaa!

Sulla on kiva kimalaispesä siellä jossain...kun oltiin pohjoisessa kalassa, niin meidän mökin rakenteissa oli kimalaispesä. Aluksi tuo liikenne pesän tienoilla oli aika verkkaista, kunnes iski pari helteistä päivää. Perkele soikoon kun pelotti mennä aamulla virtsalle ulos! Kiva katsella punkasta kun 3-5 kimalaista törmäilee ikkunaan jatkuvalla syötöllä.

Rapukäsi
25.07.2009, 22:02
Kimalaisiksi maskeeratut kukkahattutädit kampanjoivat parvekesavuttelun lopettamiseksi. Ja jumalauta...näyttää tehoavan. Mulla on kuitenkin lääke tähän poliittiseen hyökkäykseen...

Osta sähköllä toimiva "kärpäslätkä" ja anna virtaa muutamalle hyökkääjälle. Sitten syksyllä huomataa, että muutama kansanedustaja Keskustan puolelta ei palaa jostain syystä enää duuniin...
Tilanne illan myötä rauhoittunut, mutta huomenna samaa helvettiä odotettavissa. Parvekesavuttelu kyllä loppui totaalisesti ja kepu kai se tosiaan tämänkin takana oli.

Tuo pattereilla toimiva kärpäslätkä on muuten mainio kapistus. Kärpäset suorastaan räjähtävät kappaleiksi kun tuolla huitoo. Kokeile muuten huviksesi, että miltä tuntuu, kun puristaa tuon kärpäsmailan ritilät sormien väliin "liipasimen" ollessa pohjassa...nimim. en tee sitä toiste.

Pirun kuumottavaa!

Sulla on kiva kimalaispesä siellä jossain...kun oltiin pohjoisessa kalassa, niin meidän mökin rakenteissa oli kimalaispesä. Aluksi tuo liikenne pesän tienoilla oli aika verkkaista, kunnes iski pari helteistä päivää. Perkele soikoon kun pelotti mennä aamulla virtsalle ulos! Kiva katsella punkasta kun 3-5 kimalaista törmäilee ikkunaan jatkuvalla syötöllä.
Jossain tässä lähistöllä on vuodesta toiseen joku julmetunkokoinen yhdyskunta. Viime kesä tosin oli hiljaisempi, mutta sitä edellisenä nuo lentävät perkeleet oli ampiaisia. Tänään laskin ikkunanpokista parhaimmillaan 11 kimalaista ja ilmassa olevia en pystynyt laskemaan, pari "kaatunutta" jättivät jälkeensä.

Shardik
25.07.2009, 22:37
Jossain tässä lähistöllä on vuodesta toiseen joku julmetunkokoinen yhdyskunta. Viime kesä tosin oli hiljaisempi, mutta sitä edellisenä nuo lentävät perkeleet oli ampiaisia. Tänään laskin ikkunanpokista parhaimmillaan 11 kimalaista ja ilmassa olevia en pystynyt laskemaan, pari "kaatunutta" jättivät jälkeensä.
Kimalaispesät eivät ole kovin suuria, sillä lukuunottamatta kuningattaria kaikki kimalaiset kuolevat talven tullen. Yksilömäärältään ne ovat paljon pienempiä kuin esim. mehiläispesät. Pesä lienee siis suht lähellä kyseistä parveketta tai niitä on useampia.

Pottakameli
25.07.2009, 22:58
Kimalaispesät eivät ole kovin suuria, sillä lukuunottamatta kuningattaria kaikki kimalaiset kuolevat talven tullen. Yksilömäärältään ne ovat paljon pienempiä kuin esim. mehiläispesät. Pesä lienee siis suht lähellä kyseistä parveketta tai niitä on useampia.

Totta että pesä on suhteellisen pieni pörriäismäärältään, mutta tuo kimalaisten vanttera koko on se kuumottava juttu...ainakin meikäläisen kohdalla. Syksyllä varsinkin noissa kimalaispesissä on hulinaa, kun yhdyskunta on hajoamassa. Tosin niinhän se on kaikissa pörriäisyhdyskunnissa.

Shardik
25.07.2009, 23:09
Totta että pesä on suhteellisen pieni pörriäismäärältään, mutta tuo kimalaisten vanttera koko on se kuumottava juttu...ainakin meikäläisen kohdalla. Syksyllä varsinkin noissa kimalaispesissä on hulinaa, kun yhdyskunta on hajoamassa. Tosin niinhän se on kaikissa pörriäisyhdyskunnissa.
Kimalaiset ovat suuria, mutta ymmärtääkseni vastahakoisempia pistämään kuin mehiläiset ja ampiaiset. Tietenkin jos niitä pörrää ympäriinsä isompikin parvi, niin taitaisin itsekin jättää menemättä parvekkeelle.

vlad
25.07.2009, 23:12
Totta että pesä on suhteellisen pieni pörriäismäärältään, mutta tuo kimalaisten vanttera koko on se kuumottava juttu...ainakin meikäläisen kohdalla. Syksyllä varsinkin noissa kimalaispesissä on hulinaa, kun yhdyskunta on hajoamassa. Tosin niinhän se on kaikissa pörriäisyhdyskunnissa.

Tiedä nyt lohduttaako tämä lainkaan mutta kimalainen nyt harvemmin pistää jollei sitä härnätä todella paljon (tartuta kiinni tms.) Ampiainen on kimalaiseen verrattuna huomattavasti agressiivisempi ja hyökkää tavattoman paljon helpommin kimppuun, vaikka fiksulla ja rauhallisella käyttäytymisellä siltäkin voi välttyä.

Kyllähän se tietty sieppaa jos kimalaisenkin pesä jossain lähistöllä on - ei siinä välttämättä rauhoittelut auta kun pelko voi olla perseessä ja tulee miettineeksi, että milloin pistää... Ehkäpä Rapukäsi voi unohtaa tupakoinnit sun muut ja odottaa syksyä ja tilanteen rauhoittumista. Lohduttaako se sitten laisinkaan, että reilun parin kuukauden kuluttua tilanne voi olla jo historiaa.

vlad.

Pottakameli
25.07.2009, 23:17
Joo, ei muakaan ole kuin kerran kimalainen pistänyt eikä tämä kammo johdu edes tuosta kerrasta. Joskus alle kymmenen vuotiaana kaveri laittoi toista kymmentä kimalaista lasipurkkiin ja onnistui tiputtamaan se jalkojemme juureen. Tokkuraiset kimalaiset sitten lennähti päällemme ja kiipesivät säärtä pitkin ym. Oli sen verran kuumottava tilanne etten ole vieläkään toipunut siitä.

AnaMasa
03.08.2009, 18:53
Lentoliikenteen määrästä päätellen kuistin alla on ollut ampiaspesä jo pidempään. En ole siitä välittänyt, koska ampparitkaan ei ole välittänyt minusta. Enemmän ovat häirinneet paarmat, hyttyset ja jopa tavalliset kärpäset, jotka tulevat huutamaan ihan korvanlehdelle. Näin siis tähän päivään asti.

Hetki sitten olin juuri aloittamassa kuistin maalausta, eli ottanut mukavan asennon puutarhatuolista muutaman metrin päästä kuistista, jota muija kiipesi maalaamaan. Korvan lähellä lennähti jotain ja huitaisin vaistomaisesti "kärpäsen" vittuhun. Samassa iski kipu kyynärvarteen ja luulin, että nyt haukkas paarma. Pikainen tuijotus ja zoomaus kipukohtaan näytti, että siinäpä on vielä piikki pystyssä. Syyllistä en nähnyt missään, mutta eiköhän tuo paskapää ollut amppari.

Kävin 10min. piston jälkeen katsastamassa pihalla ja ampparit ovat aivan vauhkona. Eivät hyökkää suoraan päälle, mutta pesän lähellä käy kova hyörinä. Onkohan tuo yksi meikäläistä pistänyt kusipää mennyt kertomaan, että ulkona olisi sotaa tarjolla vai miten nuo oikein toimivat?

Nätisti muuten turposi pistoskohta ja sattuu vieläkin. Nyt n. 20min. puremasta turvotus jo laskee. Onneksi ampparit näyttää olevan yksi niistä harvoista raaoista luonnonantimista, joille en ole allerginen. Vai tuleeko noutaja vasta kohta pian?

Iltasella sitten hillitön vaatetus päälle ja pesän hävitykseen. Sen verran vituttaa tuo äskeinen sucker punch, että pesä häviää hitaasti myrkyllä, ellen sitten keksi mitään vielä vittumaisempaa.

Tontti on muuten kimalaisiakin täynnä, mutta ne eivät ole koskaan häirinneet. Nyt apila-aikaan ei viitsi paljain varpain kirmailla, koska maassakin on varmasti jokaisella neliöllä 1-2 pörriäistä. Kimalaiset on mun kavereita. Niiden kanssa ei käydä edes kylmää sotaa odottaen toisen ensimmäistä liikettä, kuten amppareiden kanssa.

edit. Piikki ihossa viittaisi tämän ketjun mukaan siihen, että kyseessä ei olisi amppari. Wiki sanoo kuitenkin, notta amppareilla on myrkkypiikit, mutta toisin kuin mehiläiset, ne eivät yleensä kuole pistäessään uhriaan. Toisinaan myrkkypiikki voi kuitenkin jäädä ihmisen ihoon kiinni, jolloin ampiainen kuolee.

Kulttimörkö
03.08.2009, 19:02
Kävin 10min. pureman jälkeen katsastamassa pihalla ja ampparit ovat aivan vauhkona. Eivät hyökkää suoraan päälle, mutta pesän lähellä käy kova hyörinä. Onkohan tuo yksi meikäläistä pistänyt kusipää mennyt kertomaan, että ulkona olisi sotaa tarjolla vai miten nuo oikein toimivat?

Piikissä on kiinni myrkkypussi joka jatkaa myrkyn pumppaamista kohteeseen vaikka koko härdelli on jo ampiaisesti irronnut ja kamikaze-ampianen on jo kuollut. Tuo samainen myrkkypussi vapauttaa pumpatessaan feromonia joka saa muissa ampiaisissa aikaiseksi samanlaisen efektin kuin "rähinäviinaa" juonut suomalainen mies snagarin lähettyvillä eli pörräävät vauhkona pesän lähettyvillä ja hyökkäilevät agressiivisesti jokaisen kimppuun joka lähelle eksyy.

Henkka
03.08.2009, 19:11
Jos ei myrkkyjä halua käyttää ja pesä sattuu olevan sopivassa paikkaa, niin simppelein keino on hukuttaa ampparit kiehuvaan veteen. Testattua tuli tossa viikonloppuna ja meno hyytyy aika pikaseen. Ei muuta kuin kattilaa liedelle.

Yläpesä
03.08.2009, 19:15
Tämänkesäinen ylläripesä löytyi valurautaisen pihagrillin sisältä ja oli vähän käytön vuoksi ehtinyt kasvaakin tuollaiseksi Fabergen munan kokoiseksi. Ei sitten heti grillailtukaan. Homma hoitui myrkyillä ja sitten vielä viimeistely kunnon hiilloksella. Hetken harmitti kyllä että tuli marinoitua Raidilla ne lihavat toukatkin mitä pallon sisältä kuoriutui. Olisivat voineet olla chilimarinadissa kivan rapeita suupaloja.

AnaMasa
03.08.2009, 19:18
..hyökkäilevät agressiivisesti jokaisen kimppuun joka lähelle eksyy.Hah :) muija oli tikkailla aivan pesän yläpuolella maalipöntön kanssa ja jaloissa pyöri tuo sotajoukko. Käskin vaan jatkamaan ja jos pistää, niin ei saa kaataa kallista maalia. Itse tulin tietenkin äkkiä sisälle. Reilukerho paras kerho.

Veijari
13.09.2010, 08:52
Eilen illalla löytyi ampiaispesä, ilmeisesti maa-ampiaisia, meidän takapihalta. Valitettavasti löytäjänä toimi meidän koira joka onneksi on toipumaan päin. Anoppi sai siinä sivussa myös 7 hittiä. Koira sai varmaan toista kymmentä pistosta noilta perkeleiltä.

Soitin suoraan tuholaistorjujalle joka saa tulla pesän hävittämään kun en edes ihan tarkkaan tiedä missä kohtaa pesä sijaitsee. Siinä tarvitaan kuitenkin kunnon avaruuspukua jos edes sen pesän lähelle meinaa mennä. Ovat perkeleen ärhäkkäitä veijareita nuo maa-ampparit.

toxteth_terror
13.09.2010, 10:13
Meillä oli kutakuinkin heinäkuun puolivälissä pari pesää amppareita tontilla. Ensimmäinen ehti terassin alla noin futiksen kokoiseksi ja toinen leikkimökissä oli suuruusluokkaa tekniikkapallo. Molemmat olivat hankalissa paikoissa eli nappaaminen säkkiin ei ollut vaihtoehto. Molempien yhdyskuntien kohtaloksi koitui viekkaasti yön pimeydessä annosteltu kattava töötti Raidia.

Rohkeutta piti keräillä jonkin aikaa ja tulipa tiedusteltua myös ammattilaisen hintaa. Rentokilin sivuilla mainostettiin nopeaa ja yksityisille edullistakin palvelua koko maassa. Käsitykseni edullisesta kuitenkin poikkesi aika tavalla ko. firman käsityksestä, kun käynnille olisi tullut hintaa reilut 300 €. No saappaat jalkaan, verkkarihousut, farkut, t-paita, huppari, verkkatakki, pipo, kaulaliina ja hanskat ylle ja myrkyttämään. Kuuma tuli, mutta en saanut piston pistoa ja säästin kohtuullisen summan rahaa. Maa-ampiaiset ovat toki vielä vittumaisempi riesa.

Kuuma kesä ei kaikin osin ole iloinen asia.

Pisin Kääpiö 186cm
13.09.2010, 10:29
Soitin suoraan tuholaistorjujalle joka saa tulla pesän hävittämään kun en edes ihan tarkkaan tiedä missä kohtaa pesä sijaitsee. Siinä tarvitaan kuitenkin kunnon avaruuspukua jos edes sen pesän lähelle meinaa mennä. Ovat perkeleen ärhäkkäitä veijareita nuo maa-ampparit.Lapsuudesta muistan, että meillä oli pihassa joskus paljonkin sellaisia pullean kärpäsen kokoisia ja takaruumiistaan karvaisia otuksia, joita kutsuimme maamehiläisiksi. Tosin ne eivät olleet ikinä vähääkään aggressiivisia. Joskus pihassa oli varmaan kymmeniä maamehiläisten kaivamia reikiä, mutta ikinä en muista että ne olisivat pistäneet ketään.

Ovatko teidän otukset ulkonäöltään samanlaisia, siis takaruumiistaan vähän karvaisia ja kooltaan vakioampparia reilusti pienempiä?

Veijari
13.09.2010, 12:55
Ovatko teidän otukset ulkonäöltään samanlaisia, siis takaruumiistaan vähän karvaisia ja kooltaan vakioampparia reilusti pienempiä?

Kyllä ne oli kooltaan ihan normi ampparin kokoisia. En niin tarkkaan katsellut oliko perskarvoja vai ei. Joka helvetin koloon ne maa-ampiaiset kuulemma tunkevat. Jos vähänkin on lahkeen tai hihan suu auki niin iholle löytävät. Anoppi oli melkein hampaisiin asti vaatettanut itsensä ja niin vain farkkujen ja paitojen alle ne tunkivat pistelemään.

Itse kun olen yliherkkä kaiken maailman paarmoille ja hivenen jopa hyttysillekin niin en halua koetella onneani noiden otuksien kanssa.

Pisin Kääpiö 186cm
13.09.2010, 14:01
Kyllä ne oli kooltaan ihan normi ampparin kokoisia. En niin tarkkaan katsellut oliko perskarvoja vai ei.Olivatko teidän maa-ampparit siis näitä (http://www.rentokil.fi/tuholaisoppaat-koti/hyonteiset-ja-hamahakit/ampiaiset-ja-mehilaiset/maaampiaissivu/)? Linkin mukaan nämä eivät parveile, pistävätkin harvoin. Juuri tällaisia olivat ne lapsuuteni "maamehiläiset", joista edellä kirjoitin.

Jospa kyse on jostakin tavanomaisesta ampiaislajista? Tällöin pesä tuskin on maan alla. Ampparipesän voi löytää puunkolosta, pensaan sisuksista tai vaikka propsipinon rakosista. Melkein mikä tahansa suojaisan oloinen pesäpaikka käy. Jokin valmiina oleva maaonkalo saattaa sekin käydä (esim. jos siellä on sopiva puurakenne johon pesää voi näppärästi käydä rakentamaan). Käsittääkseni normiampparit eivät tee itse minkäänlaisia koloja maahan.

Veijari
13.09.2010, 14:38
Maa-ampiaisiksi epäilin siksi että juuri jostain YLE:n(?) radio-ohjelmasta kuulin että maa-ampiaiset ovat perkeleellisiä hyökkäämään päälle, kaivautuvat vaatteiden alle jne, eli aika päinvastaista tietoa kuin Kääpiön linkittämällä sivulla. Voi olla että muistan väärinkin.

Pleksi(t)
13.09.2010, 16:09
Olivatko teidän maa-ampparit siis näitä (http://www.rentokil.fi/tuholaisoppaat-koti/hyonteiset-ja-hamahakit/ampiaiset-ja-mehilaiset/maaampiaissivu/)? Linkin mukaan nämä eivät parveile, pistävätkin harvoin. Juuri tällaisia olivat ne lapsuuteni "maamehiläiset", joista edellä kirjoitin.

Minä muistan lapsuudestani muutamia tapauksia missä leikittiin maa-ampiaispesillä ja yritettiin niitä tuhota. Ne oli minun muistikuvien mukaan ihan tavallisen ampiaisen oloisia eikä tuommoisia ja maassa olevaan koloon (n. 5cm halkaisija) olivat pesänsä tehneet. Perkeleen kiukkuisia olivat ja kun erehdyin heittämään kiveä koloon liian läheltä sain parven kimppuuni ja pistoksia löytyi useita myös paidan alta.

Toisen kerran löytyi maa-ampiaispesä paikasta missä oli kaadettu puita ja siitä oikaisin läpi. En tiedä tarkkaan missä kohti itse pesä oli mutta kiire tuli taas kun astuin päälle ja heti oli parvi perässä, 3 ehti pistää.

Mökillä ollessa noihin pistoksiin ehti tottumaan, siellä kanssa ullakolta heittelin pesiä alas ja ei ollut yksi eikä kaksi kertaa kun en ehtinyt karkuun ja pääsivät kostamaan.

Nyt kesällä hävitin ampiaispesän parvekkeelta, olivat majoittuneet parvekelaatikossa olevaan juuttisäkkiin. Paljon vaatteita päälle, hyttyshattu päähän ja nahkahanskat käteen ja illan hämärtyessä pesä jätesäkkiin. Loput tiputin raidilla. Muutaman päivän vielä jotkut yksilöt etsivät pesää mutta ongelmasta päästiin.

Tässähän tulee jo mieleen että pitäisikö pistää toiminimi pystyyn kun on vuosien saatossa ehtinyt tulemaan kokemusta hävittämisestä.

Daespoo
13.09.2010, 16:23
Kaikki maa-ampiaiset jota olen tavannut on kyllä olleet aika ärhäköitä, jopa farkkujen taskuista löytyi niitä skidinä kun meni pelleilemään niiden kanssa.

Jos ammattilaiset velottaa 300€ pesän tuhoamisesta niin sitähän voisi tosiaan tehdä toiminimellä vaikkapa 100€ per pesä. Kamat päälle, imuri/raidit mukaan ja eikun terminoimaan amppareita.

Pisin Kääpiö 186cm
13.09.2010, 16:39
Minä muistan lapsuudestani muutamia tapauksia missä leikittiin maa-ampiaispesillä ja yritettiin niitä tuhota. Ne oli minun muistikuvien mukaan ihan tavallisen ampiaisen oloisia eikä tuommoisia ja maassa olevaan koloon (n. 5cm halkaisija) olivat pesänsä tehneet. Perkeleen kiukkuisia olivat ja kun erehdyin heittämään kiveä koloon liian läheltä sain parven kimppuuni ja pistoksia löytyi useita myös paidan alta.

Toisen kerran löytyi maa-ampiaispesä paikasta missä oli kaadettu puita ja siitä oikaisin läpi. En tiedä tarkkaan missä kohti itse pesä oli mutta kiire tuli taas kun astuin päälle ja heti oli parvi perässä, 3 ehti pistää.Edellä liittämäni linkin otukset eivät edes parveile, ja omien kokemusteni perusteella ne tuntuvat olevan hiukan fleguja. Itse kaivelin maa-ampparien koloja joskus lapiollakin, mutta ikinä kukaan niistä ei korvaansa lotkauttanut, tai mitä ampparit nyt lotkauttavatkaan.

Kuulostaa siltä, että nuo kuvaamasi otukset eivät ole em. linkissä esitettyjä maa-ampiaisia, vaan ihan tavallisia yhdyskunta-ampiaisia, joiden on onnistunut rakentaa pesä johonkin valmiiseen koloon. Varsinaiset maa-ampparit kaivavat kolonsa itse, ja niiden kolot ovat halkaisijaltaan juuri sen kokoisia, että yksi maa-amppari mahtuu juuri ja juuri siitä ryömimään. Ei siis mitään 5 senttimetrin isoa onkaloa.

Nyt on jo se aika vuodesta, että ampparit alkavat kuolla ja kuningattaret hakeutuvat talvehtimaan. Ei ampiaisista varmaan kauaa ole teille haittaa, sikäli kun säät kylmenevät. Jos paikallistat tuon pesän, voisin ehdottaa Baygonin tai Raidin suihkuttamista koloon joskus myöhään illalla, kun ampiaiset eivät ole enää kovin aktiivisia. Mikäli pesä on maaonkalossa, niin reippaan suihkutuksen jälkeen kannattaa laittaa päälle jokin sopiva kivenmurikka. Miksei maatakin, mutta kivi on siinä mielessä helpompi, että voit seuraavana iltana helpommin toistaa aerosolin suihkuttamisen. Oletan, että uusintakäsittely voi olla tarpeen.

Vesuri
26.05.2011, 10:58
Jos taas mökin omistaja(t) ovat allergisia ko. hyönteisen pistolle, hyväksyn pesien varmuuden vuoksi-hävittämisenkin, sillä turvotusreaktio voi tällöin huonolla tuurilla olla todella vaarallinenkin.Itselläni ampiaisenpisto tarkoittaa poikkeuksetta lääkärissä käyntiä kortisonipiikillä. Tästä johtuen joutuu katselemaan, ettei pesiä pääse muodostumaan paikkoihin, joissa tulee oleskeltua. Viime kesä aiheutti todellisen taistelun, kun ampparit päättivät rakentaa pesänsä aivan sisäänkäynnin viereen sekä pihalla olevan huvimajan välikatolle.

Minä olen kuunnellut surinaa koko kesän. Makuuhuoneen seinän välissä on kaksi pesää, mutta en viitsi alkaa metrikaupalla repiä pontillista lautaa irti noiden takia. Ärsyttäähän se mutta nukuttua olen saanut. Toissa kesänä olivat välikatolla ja kattotuolin raosta sain sumutettua pullollisen Raidia lähelle kohdetta. Hiljenivät muutamassa tunnissa.Asustelen lautavuoratussa torpassa, jonka seinänrakoihin ja välikattoon tuntuu ampparit hakeutuvan pesänrakennukseen turhan mielellään. Viime kesänä käytiin kovaa taistelua, kun pari pesää oli sellaisessa paikassa, ettei niihin ollut mahdollisuutta päästä käsiksi ilman rakenteiden purkua. Tuli kokeiltua Raideja ja muita kemikaaleja, mutta pörinä vain jatkui, kun ei päässyt suihkuttamaan suoraan pesään. Savutkaan ei saaneet aikaiseksi muuta kuin epeilen ärhäköitymistä entisestään. Lopulta löytyi vaivaton ja edullinen aine ongelmaan. Suihke, jonka vaikuttava aine on permetriini, joka synteettinen pyretriini (Raidin tehoaine). Erona näillä se, että pyretriini hajoa auringon valossa todella nopeasti (jopa 10 min), permetriinin vaikutus kestää jopa viikkoja.

Koko ampiaisyhdyskunnan hävittämiseen riittää, kun näkee mistä pörriäiset kulkee pesäänsä ja ruiskuttelee ainetta kulkureitille. Pesään mennessään kuljettavat myrkyn mukanaan ja tappavat sillä koko yhdyskunnan. Toimii siis käytännössä samaan tapaan, kuin muurahaisten torjuntaan tarkoitetut rasiat. Ampparit yrittivät taas pesiytyä pesiytyä seinän sisään aivan sisäänkäynnin viereen ja laudoituksen takaa kuului jo melkoinen surina ja pörinä. Pieni kyttäyskeikka paljasti pari laudanrakoa, joita mokomat käyttivät kulkureittinään. Pari ruiskausta kumpaankin ja kohta alkoi aivan helvetillinen kuhina, joka hiljeni varsin pian, eikä liikennettä pesään ole enää ollut.

En viitsi tässä sen kummemmin mainostaa erittäin toimivaksi havaitsemaani tuotetta. Ongelman kanssa painivat voivat halutessaan kysellä yv:lla. Aineen käyttörajoituksena mainittakoon, että se on vaaraton nisäkkäille poislukien kissat. Ei siis kannata ruiskutella paikkoihin, joissa kissat oleskelevat. Sisällä käytettäessä on otettava huomioon, että se on erittäin myrkyllistä kaloille. Pienikin suihkaus akvaarioon tietää menoa koko hoidolle.

Gagne
27.05.2011, 12:55
Mehiläisistä: Jos lähiseudulla sattuu olemaan mehiläiskasvattaja, on mahdollisuuksien rajoissa saada pesä poistetuksi ilmaiseksi ja netota vielä Kossupullo kaupantekijäisiksi. Näin on kerran sudeetti-Hämeenlinnassa käynyt.

choose_life
27.05.2011, 13:03
Ampiaiset, nuo saatanan lähettiläät (*puistatus*). Täällä tilattiin tuttu kaveri (metsuri, laittoi samat vehkeet joilla suojautuu puskassa hyttysiltä) sahaamaan koko paska irti pensasaidasta ja viemään laatikossa lähimpään metsikköön. Ruiskutus raidilla oksanhankaan, eivätkä ole palanneet.
Ja ennen kuin kukaan syyttää hysteriasta: paskiaiset rakensivat pesää sisäpihan puolelle, jossa on mm. kersojen hiekkalaatikko 20 metrin päässä. (Tosin pakko myöntää, että inho ampiaisia kohtaan alkaa lähestyä fobiaa:).

Mustavalkoinen
27.05.2011, 19:59
Luinpas koko ketjun syystä, että olen ollut koko ikäni tekemisissä mehiläisten kanssa. Se taas meinaa sitä, että myös ampiaisten ja kimalaisten touhuihin on joutunut puuttumaan.
Mehiläinen on joukosta se, joka kerää mettä kukista ja muuntaa sen kypsyttämällä hunajaksi. "Tavallisten ihmisten" elämään mehiläiset törmäävät lähinnä, kun parvi törähtää pihaan tai savupiippuun. Tällöin yleensä soi myös meillä puhelin. Mehiläishoitajat noutavat tällaiset parvet kyllä pois mikäli ne ovat paikassa, josta ne voi mukavasti poistaa. Savupiippuun pesiytymässä oleva parvi voi vielä lähteä pois jos ennättää virittää tulen kyseiseen hormiin. Homma ei tietenkään toimi jos kyseessä on ilmahormi. Mehiläinen rakentaa hormiin kennoston, johon se kerää hunajaa ja näin se vähitellen tukkii koko hormin. Pesän poisto on lähinnä myrkytys ja sen jälkeen nuohous, huomioiden myös sen, että kennosto rojahtaa alas ja saattaa aiheuttaa isonkin sotkun sisätiloissa. Sotku on myös melkoinen jos onnistuu sulattamaan hunajakennoston ja hunajat nokisine mehiläisineen pääsevät jostain pellin raosta tupaan sisälle. On meinaan tapetit ja verhot hippasen töhrittyjä, joskus kun on tällaista nähnyt, niin on meinannut päästä nauru väärässä paikassa.
Voi sen pesän saada piipusta pois myös elävänä, mutta se vaatii melkoisesti vaivaa ja aikaa sekä rutosti onnea.
Ampiaiset ovat näistä ikävimpiä, sillä ne ovat niitä, jotka tulevat myös syömään ja juomaan kun Juti rillaa. Niiden pesä on yleensä sellainen harmaa pallo, jonka hävittäminen on helpointa illalla lennon loputtua kun kaikki asukkaat ovat kotona. Tosiaan muovikassi vaan alle ja vaikka sahalla tökkäsee pallon irti, muovikassi kiinni ja siitäs saivat.
Haasteellisemmaksi työ käy, kun pesää ei näe. Tällöin myrkytys aerosoleilla on helpoin tapa, tämäkin on syytä tehdä illalla. Myös pesän kulkuaukolle ripoteltu myrkkyjauhe on tehokas, silloin ampiaiset vievät itse myrkyn jaloissaan pesään.
Syyskesällä, kun ampiaiset hylkäävät pesänsä ja lähtevät vaeltamaan, on mielestäni ikävin aika. Jos pidät vaikka ulkojuhlat, niin ampiaiset saattavat tulla joukolla hyvinkin röykeästi mukaan pitoihin. Ja silloin yleensä huidotaan ja heilutaan ruokien ja juomien kanssa ja senhän tietää miten siinä käy, ei hyvin.
Kaikkein harmittomin näistä on kimalainen, joka tuntuu aina olevan ihan omissa maailmoissaan. Se lentelee jo vähän viileämmässäkin säässä eikä juuri häiritse ihmistä normaalioloissa.
Kaikille näille on kuitenkin yhteistä se, että ne puolustavat omaa pesäänsä. Jos pesä on ihmisen kannalta väärässä paikassa on pesän tuhoaminen viisasta. Toisaalta tieto luo tässäkin asiassa tuskaa, sillä vasta pesän havaitseminen pelästyttää ihmisen, vaikka pesä olisi ollut samalla paikalla koko kesän ajan.
Jos teillä on ylitsepääsemättömiä ongelmia näiden kanssa, niin apua saattaa saada mehiläishoitajilta osoitteesta hunaja.net. Siellä on maan eri kolkissa hoitajia, jotka hätätilanteessa voivat auttaa.
Niin, voi sitä sitten itsekin keksiä kaikenlaisia konsteja. Näin kävi kerran, kun isäntä päätti hävittää bensalla kesämökin savupiippuun tulleen parven. Bensahöyry on varsin tappavaa mehiläisille, joten keino tuntui hyvältä. Jotenkin vaan pesä ei kuollut tarpeeksi ripeeästi, joten isäntä päätti vielä pistää tulen kiukaaseen. No, se oli sitten sport avomalli sen jälkeen se kiuas.
Hyvää pörriäiskesää ja yrittäkää pärjätä näiden ystäviemme kanssa!

oiler99
27.05.2011, 23:20
Ampiaiset, nuo saatanan lähettiläät (*puistatus*). Täällä tilattiin tuttu kaveri (metsuri, laittoi samat vehkeet joilla suojautuu puskassa hyttysiltä) sahaamaan koko paska irti pensasaidasta ja viemään laatikossa lähimpään metsikköön. Ruiskutus raidilla oksanhankaan, eivätkä ole palanneet.
Ja ennen kuin kukaan syyttää hysteriasta: paskiaiset rakensivat pesää sisäpihan puolelle, jossa on mm. kersojen hiekkalaatikko 20 metrin päässä. (Tosin pakko myöntää, että inho ampiaisia kohtaan alkaa lähestyä fobiaa:).

Täällä kävi kerran sillä tavalla, että rakensivat pesän pikkusiskon vanhaan leikkiämpäriin. Isä kerran astui vahingossa sinne jalallaan ja heti alkoi tulla vihaisia ampiaisia kimppuun.

Sistis
07.06.2011, 12:49
Meikäläinen asusteli opiskeluajan ja myös muutaman vuoden valmistumisen jälkeen kerrostalossa, eikä näitä ampiaisjuttuja täytynyt pohtia oikeastaan ollenkaan. Nyt tuli alkuvuodesta muutettua luhtitalon yläkertaan, ja näyttää siltä, että nyt ampiaiset muistuttavat taas olemassaolostaan.

Meillä nimittäin pörrää melkeinpä jatkuvasti amppareita parvekkeella. Ovat näemmä ryökäleet vieläpä mieltyneet parvekkeen lattialautojen alla olevaan tilaan. Mitään pesää en ole vielä nähnyt, mutta jonkinlainen veikkaus sellaisen rakennusvaiheesta meikäläisellä on. Ampiaiset ovat näet menneet lautojen alle useimmiten yhdestä tietystä kohdasta. Eilen nuo olivat jo vähän aggressiivisenkin tuntuisia. Yksi pörräili jatkuvasti meikäläisen kimpussa, kun satuin istumaan liian lähellä tuota kohtaa.

Jos tuolla nyt pesä on, niin onko kenelläkään mitään vinkkiä niiden hävittämiseen? Internetin ihmeellisessä maailmassa kerrottiin, että tuo kuuluu taloyhtiön tehtäviin, mutta lasku saattaa langeta osakkaan, eli meikäläisen kontolle. Noh, puhelinsoitollahan tuo selviäisi.

Tuo tila on tosiaan sellainen, ettei sinne oikein pääse minkään pölynimurin tai muovipussin kanssa sörkkimään. Myöskään mikään rakojen tukkiminen tuskin onnistuu, koska sitten pitäisi melkein mennä valjaiden kanssa roikkumaan parvekkeen ulkopuolelle. Siksi en usko Raidilla tai muulla "mä myrkytin ne ampiaiset" -tuotteella onnistuttavan... lattialautojen repiminen on myös hivenen haasteellista, koska laudat ovat ikävästi pitkät, ja menevät myös naapuriparvekkeen puolelle.

AnaMasa
07.06.2011, 12:59
Edellisestä muistui heti mieleen tämä männä viikon uutinen: Mehiläispesän voi sijoittaa parvekkeelle | Etelä-Savo | yle.fi (http://yle.fi/alueet/etela-savo/2011/05/mehilaispesan_voi_sijoittaa_parvekkeelle_2622665.h tml)

Veikkauksia milloin kuulaan ensimmäisistä konflikteista? Kun miettii miten nykyään suhtaudutaan parvekeoloissa tupakointiin, grillaamiseen ja vaikka lintujen ruokkimiseen, niin en usko mehiläispesän olevan kovin monessa yhtiössä "ihan jees".

Daespoo
07.06.2011, 13:49
Ampiaiset ovat näet menneet lautojen alle useimmiten yhdestä tietystä kohdasta. Eilen nuo olivat jo vähän aggressiivisenkin tuntuisia. Yksi pörräili jatkuvasti meikäläisen kimpussa, kun satuin istumaan liian lähellä tuota kohtaa.

Laita tuohon sisäänmenokohtaan illalla sitä sellaista myrkkyä jota ampparit sitten kuljettavat pesän sisään ja myöhemmin kuolevat.

Sistis
07.06.2011, 14:05
Laita tuohon sisäänmenokohtaan illalla sitä sellaista myrkkyä jota ampparit sitten kuljettavat pesän sisään ja myöhemmin kuolevat.

Mitenkähän tuon kanssa sitten on... ampiaisia ei ole paikalla massoittain, mutta kuitenkin 1-3 koko ajan. Jos tuota ainetta ruiskauttaa lautojen väliin, niin haihtuuko se sieltä kuinka nopeasti? Jos kyseessä on jonkinlainen aerosoli, se taitaa hetken aikaa leijua siellä lankkujen alla, kunnes joko haihtuu tai laskeutuu parvekkeen lattian "alapohjan" päälle (perkele, kun ei keksi parempaakaan termiä)...

Myrkkyjäkin on yhtä monta kuin suosittelijoita... tai ainakin lähes yhtä monta. Heittääkö joku jonkun vinkin, jota voisin kokeilla?

Daespoo
07.06.2011, 14:08
Mitenkähän tuon kanssa sitten on... ampiaisia ei ole paikalla massoittain, mutta kuitenkin 1-3 koko ajan. Jos tuota ainetta ruiskauttaa lautojen väliin, niin haihtuuko se sieltä kuinka nopeasti? Jos kyseessä on jonkinlainen aerosoli, se taitaa hetken aikaa leijua siellä lankkujen alla, kunnes joko haihtuu tai laskeutuu parvekkeen lattian "alapohjan" päälle (perkele, kun ei keksi parempaakaan termiä)...

Myrkkyjäkin on yhtä monta kuin suosittelijoita... tai ainakin lähes yhtä monta. Heittääkö joku jonkun vinkin, jota voisin kokeilla?

Jos amppareita on noin vähän toistaiseksi niin vedä sinne raidia reipas töräys sisään ja sitten tukit sen reiät jollain. Seuraa tilanteen kehittymistä, jos jatkavat rakentelua niin sitten järeemmät keinot käyttöön.

En muista myrkkyjen nimiä, voisi kuvitella että jostain K-Raudoista yms. löytyy tuntemusta.

Sistis
07.06.2011, 14:17
Jos amppareita on noin vähän toistaiseksi niin vedä sinne raidia reipas töräys sisään ja sitten tukit sen reiät jollain. Seuraa tilanteen kehittymistä, jos jatkavat rakentelua niin sitten järeemmät keinot käyttöön.

Ongelma on juurikin siinä, että noita reikiä on käytännössä mahdoton tukkia. Parvekkeella on taas mittaa sellaiset 4x2 metriä, ja laudat menevät ikävästi pitkittäissuuntaisesti koko parvekkeen matkalla. Ja niiden väleissä on se ampparin kokoinen rako. Vaikka nuo nyt jotenkin saisikin tukittua, niin parvekkeella on myös reikää sellaisessa paikassa (kaiteen takana), etten kykene sinne menemään.

Raidia haen joka tapauksessa tänään duunin jälkeen, mutta epäilen sen haihtuvan tuolta rakosista aika nopeasti pois, ja amppariyhdyskunta todennäköisesti vain suuttuu ja kärsii hetken "krapulaa".

edit: vai tarkoititko ampiaispesän reikien tukkimista? En minä siihen pääse oikein käsiksi.

Daespoo
07.06.2011, 14:39
Niin siis juuri ampiaspesän reikien tukkimista ajattelin, jos se on siis mahdollista ylipäätäänsä. Eihän lautojen välejä oikein saa tukittua.

Mutta mites jos lautojen välit vuoraa jollakin jauhemaisella myrkyllä? Se voisi kannustaa amppareita vaihtamaan maisemia.

Vesuri
07.06.2011, 15:18
Mitenkähän tuon kanssa sitten on... ampiaisia ei ole paikalla massoittain, mutta kuitenkin 1-3 koko ajan. Jos tuota ainetta ruiskauttaa lautojen väliin, niin haihtuuko se sieltä kuinka nopeasti? Jos kyseessä on jonkinlainen aerosoli, se taitaa hetken aikaa leijua siellä lankkujen alla, kunnes joko haihtuu tai laskeutuu parvekkeen lattian "alapohjan" päälle (perkele, kun ei keksi parempaakaan termiä)...

Myrkkyjäkin on yhtä monta kuin suosittelijoita... tai ainakin lähes yhtä monta. Heittääkö joku jonkun vinkin, jota voisin kokeilla?Jos tiedät ampiaisten kulkureitin pesälleen, olet voittanut taistelun. Käytät vain oikeita aineita. Suihkuttelet vain ne laudanraot kosteaksi ja odottelet, että kaverit vievät ainetta pesään. Toinen vaihtoehto on suihkutella ainetta suoraan päin näköä, jos sattuu lentäjiä näkemään. Siinä kulkee sitten myrkyt pesään mukana.

Asustelen lautavuoratussa torpassa, jonka seinänrakoihin ja välikattoon tuntuu ampparit hakeutuvan pesänrakennukseen turhan mielellään. Viime kesänä käytiin kovaa taistelua, kun pari pesää oli sellaisessa paikassa, ettei niihin ollut mahdollisuutta päästä käsiksi ilman rakenteiden purkua. Tuli kokeiltua Raideja ja muita kemikaaleja, mutta pörinä vain jatkui, kun ei päässyt suihkuttamaan suoraan pesään. Savutkaan ei saaneet aikaiseksi muuta kuin epeilen ärhäköitymistä entisestään. Lopulta löytyi vaivaton ja edullinen aine ongelmaan. Suihke, jonka vaikuttava aine on permetriini, joka synteettinen pyretriini (Raidin tehoaine). Erona näillä se, että pyretriini hajoa auringon valossa todella nopeasti (jopa 10 min), permetriinin vaikutus kestää jopa viikkoja.

Koko ampiaisyhdyskunnan hävittämiseen riittää, kun näkee mistä pörriäiset kulkee pesäänsä ja ruiskuttelee ainetta kulkureitille. Pesään mennessään kuljettavat myrkyn mukanaan ja tappavat sillä koko yhdyskunnan. Toimii siis käytännössä samaan tapaan, kuin muurahaisten torjuntaan tarkoitetut rasiat. Ampparit yrittivät taas pesiytyä pesiytyä seinän sisään aivan sisäänkäynnin viereen ja laudoituksen takaa kuului jo melkoinen surina ja pörinä. Pieni kyttäyskeikka paljasti pari laudanrakoa, joita mokomat käyttivät kulkureittinään. Pari ruiskausta kumpaankin ja kohta alkoi aivan helvetillinen kuhina, joka hiljeni varsin pian, eikä liikennettä pesään ole enää ollut.

En viitsi tässä sen kummemmin mainostaa erittäin toimivaksi havaitsemaani tuotetta. Ongelman kanssa painivat voivat halutessaan kysellä yv:lla. Aineen käyttörajoituksena mainittakoon, että se on vaaraton nisäkkäille poislukien kissat. Ei siis kannata ruiskutella paikkoihin, joissa kissat oleskelevat. Sisällä käytettäessä on otettava huomioon, että se on erittäin myrkyllistä kaloille. Pienikin suihkaus akvaarioon tietää menoa koko hoidolle.Sen verran varoitusta, että permetriini ei tapa aivan samoin tein. Pesästä saattaa tulla varsin ankara joukkopako, joten ei kannata siinä aivan vieressä taivastella.

mission16W
15.07.2012, 13:36
Tönäistäänpä vanhaa ketjua ylöspäin.

Parvekkeella oli laatikollinen erinäistä tauhkaa, joka oli siivouksen jälkeen viety sinne syystä, joka oli aikanaan varmasti tosi hyvä mutta nyt vähemmän. No, laatikossa havaittiin eilen ampiaispesä. Eräs kaveri tipsasi, että jos pesälaatikon vaikka peittää jollain kankaalla tms, pesä tuhoutuu itsestään kun siellä olevat ampiaiset eivät saa ruokaa ja muut eivät pääse pesäänsä.

Mutta nyt näyttää siltä, että ne perkeleet ovat tekemässä parvekkeella olevaan toiseen pahvilaatikkoon rinnakkaispesää. Onko tämä tosiaan ampiaismeininkiä? Itse kuvittelin, että jos ne eivät pääse kuningattaren pesään, se on sitten game over. En varsinaisesti löytänyt tästä googlailemalla muuta tietoa, joten käännyn teidän puoleenne. Voisi tuonkin tietenkin vaikka märällä kankaalla koittaa peittää. Tökkimään ei viitsi lähteä koska ampiaisten pisto on minulle sen verran allerginen tapaus että hengenlähtö on lähellä.

Muistan että joskus kaupasta sai sellaisia Raid-pommeja, jollaisen saattoi heittää savuttamaan johonkin rakoon tai koloon itsekseen, mutta en moisia kyllä löytänyt. Muistankohan väärin? Sellainen laatikkoon ja kangas päälle olisi ihanteellinen ratkaisu.

Jehovan Syyttäjä
15.07.2012, 14:36
Muistan että joskus kaupasta sai sellaisia Raid-pommeja, jollaisen saattoi heittää savuttamaan johonkin rakoon tai koloon itsekseen, mutta en moisia kyllä löytänyt. Muistankohan väärin? Sellainen laatikkoon ja kangas päälle olisi ihanteellinen ratkaisu.

Minä hävitin alkukesästä yhden pesän parvekkeelta teippaamalla ison pullon raidia kiinni harjanvarteen ja lopuksi teipinpalalla painike pullosta pohjaan. Toki niitä on varmasti helpompiakin keinoja pesät hävittää, mutta hyvin noista näytti eroon pääsevän noinkin.

Dängleri
15.07.2012, 18:16
Minä hävitin alkukesästä yhden pesän parvekkeelta teippaamalla ison pullon raidia kiinni harjanvarteen ja lopuksi teipinpalalla painike pullosta pohjaan.

Itse tyydyin pelkkään harjanvarteen -> pesä alas, ja ulos parvekelasia avaamalla.

Makkeli
15.07.2012, 18:21
Kellään mitään fiksua keinoa kuinka tuhota ampiaispesä joka on oven sisällä? Eli kun pitäisi varastoon mennä, niin jos avaa oven tai sulkee sen liian voimakkaasti niin pöllähtää joku 10 ampiaista ulos. Pesää ei siis näe, joten luo hankaluuksia.

Eikös jossain myydä sellaista että jos sivelee siihen oven päälle jotan mömmöä ja sitten kun se ampianen menee pesään niin se myrkyttää kaikki muutkin? Työkaveri kertoi myös että suihkepullolla kun suihkuttaisi bensaa siihen oven päälle niin nuo kuolisi pois, mutta en sitten tiedä vaikka kaveri onkin kyllä kokenut myrkyttäjä.

kyykäärme
15.07.2012, 18:47
Kellään mitään fiksua keinoa kuinka tuhota ampiaispesä joka on oven sisällä? Eli kun pitäisi varastoon mennä, niin jos avaa oven tai sulkee sen liian voimakkaasti niin pöllähtää joku 10 ampiaista ulos. Pesää ei siis näe, joten luo hankaluuksia.

Eikös jossain myydä sellaista että jos sivelee siihen oven päälle jotan mömmöä ja sitten kun se ampianen menee pesään niin se myrkyttää kaikki muutkin? Työkaveri kertoi myös että suihkepullolla kun suihkuttaisi bensaa siihen oven päälle niin nuo kuolisi pois, mutta en sitten tiedä vaikka kaveri onkin kyllä kokenut myrkyttäjä.

Meidän terassilla lautojen välissä pörräsi ampiaisia. Keskiviikkona kyllästyin niihin ja aloin listiä. Kun niitä oli vaan muutama kerrallaan, suihkutin vesiletkun avulla alas ja liiskasin.

Parikymmentä jaksoin listiä, mutta niitä tuli vaan lisää. Joten hain Rautiasta pullon Biokilliä ja ruiskutin ne kohdat terassilaudoista, jossa ampparit kävivät.

Torstaina oli vielä yksi ampiainen ja sen jälkeen en ole nähnyt ainuttakaan.

Iso pullo ainetta maksoi n. 15 euroa. Voin suositella. Suihkutat vaan koko oven yltä päältä.

Luutnantti
15.07.2012, 23:03
Ampiaiset sai jalkoihini vipinää, kun siirtelin maalipurkkeja pihavarastoon. Kolautin pesän alas maalitelan jatkovarrella, mutta alkoivat perkeleet pystyttämään uutta torppaa edellisen raunioille. Hain marketista raidia. Muutaman suihkutuksen jälkeen ehtyi ampiaisten puolustusvoimat. Mähän ne myrkytin!

mission16W
16.07.2012, 11:34
Minä hävitin alkukesästä yhden pesän parvekkeelta teippaamalla ison pullon raidia kiinni harjanvarteen ja lopuksi teipinpalalla painike pullosta pohjaan. Toki niitä on varmasti helpompiakin keinoja pesät hävittää, mutta hyvin noista näytti eroon pääsevän noinkin.

Jep, tämä on myös meidän plänimme.

Eilen suoritin alustavaa myrkytystä: jeesusteippasin salibandymailan lapaan mukin ja täytin sen kammottavalla seoksella, jossa oli valkaisevaa pesuainetta, Rainbown aivan kamalaa suuvettä, jonkun tänne unohtamaa Axe Body Sprayta, tiskiainetta ja ties mitä muuta. Odottelin iltaa, avasin parvekkeen oven ja kaadoin seoksen pahvilaatikkoon. Logiikkana oli biologilta kuultu väite siitä, että voimakkaat hajut sotkevat ampiaisten aisteja ja karkoittavat niitä. Tulihan sieltä pari ampparia mutta yllättävän vähän kuitenkin. Tökin vielä vähän laatikkoa perään mailalla mutta vieläkään ei tullut kuin pari ampparia. Joten ehkä siellä ei ole pesää?

Toisaalta vähän väliä laatikossa kuitenkin amppareita suhaa, joten voisiko olla että ne vain hakevat sieltä sellua jotain muuta pesää varten? Tai ehkä siellä on vain työläisiä ja niillä ei ole tarvittavia vaistoja pesän puolustamiseen?

No, tänään ajattelimme joka tapauksessa teipata Raid-pullon suuttimen pohjaan, heittää kranaattina pahvilaatikkoon ja sitten märkä pyyhe päälle, ettei herkku karkaa.

(Jos pesä ei sijaitsisi parvekkeella, jonne on suora näköyhteys useammasta kymmenestä muusta ikkunasta, olisin polttanut molemmat pahvilaatikot jo heti tapahtuneen huomattuani. Nyt voisi tulla sanomista)

BitterX
16.07.2012, 12:14
Eilen suoritin alustavaa myrkytystä: jeesusteippasin salibandymailan lapaan mukin ja täytin sen kammottavalla seoksella, jossa oli valkaisevaa pesuainetta, Rainbown aivan kamalaa suuvettä, jonkun tänne unohtamaa Axe Body Sprayta, tiskiainetta ja ties mitä muuta. Odottelin iltaa, avasin parvekkeen oven ja kaadoin seoksen pahvilaatikkoon. Logiikkana oli biologilta kuultu väite siitä, että voimakkaat hajut sotkevat ampiaisten aisteja ja karkoittavat niitä. Tulihan sieltä pari ampparia mutta yllättävän vähän kuitenkin. Tökin vielä vähän laatikkoa perään mailalla mutta vieläkään ei tullut kuin pari ampparia. Joten ehkä siellä ei ole pesää?

Käsittääkseni amppariyhdyskunnat eivät ole välttämättä kovin suuria, joten hyvinkin voi olla, että siellä sittenkin on pesä.

No, tänään ajattelimme joka tapauksessa teipata Raid-pullon suuttimen pohjaan, heittää kranaattina pahvilaatikkoon ja sitten märkä pyyhe päälle, ettei herkku karkaa.

Keinot ovat monet taistelussa amppareita vastaan. Tässä ei perkele päde kemiallisten aseiden (jota edellä kuvailemasi seoskin eittämättä on) käyttökiellot. :D

kyykäärme
16.07.2012, 13:21
Viimeviikkoinen myrkytys tehoaa edelleen. Tänään yksi amppari eksyi terassilaudalle, kävi lautojen välissä ja palasi päälle humalaisen oloisena.
Aikansa hoiputtuaan tipahti lautojen väliin.

Sen pituinen se.

Pavlikovsky
16.07.2012, 15:52
Erityisen vaivaannuttavia nämä vihulaiset osaavat olla varsinkin, kun tuossa yrittää kotiterassilla grillailla ja ärsyyntyvät mokomatkin pörriäiset siitä niin, ettei grillailusta meinaa tulla mitään. Luulenkin, että pesä sijaitsee jossain lähistöllä, esimerkiksi terassin kattolaudoitusten välissä tai sitten ikkunalaudan pellin alla, josta molemmista näiden terroristien pesää on vaikea paikantaa.

Joka tapauksessa luulen, että grillistä nouseva savu sekä ruoan haju tuovat nämä vittupäät apajille pörräämään ja ovatpa välillä aika agressiivisen oloisiakin. Raidilla, hyvällä ajoituksella ja muutenkin huolellisella pesän hävityksellä oikeilla menetelmillä tuostakin ongelmasta varmasti pääsisi kunhan paikantaisi ensin pesän. Ensin vain pitäisi paikantaa pesä, mutta ei tuota grillailua kuitenkaan niin usein tule harrastettua, etteikö noiden kanssa nyt jotenkin toisaalta tulisi toimeen. Koettelevat vaan hermoja.

Joskus ruohikkoa ajellessa pari kesää sitten muutama yksilö pisti yhtäaikaisesti nilkkaan ja kylläpä se vaan tuntui ja muutaman rajumman voimasanan sitä joutui silloin päästämään. Pesän hävittämistä kokeiltiin silloin useamman henkilön voimin pihavarastorakennuksen vierestä puskasta ja hankalaa se silloinkin oli. Konfliktihistoriaa amppareiden väliltä siis löytyy, joten syvän rauhan aikaa ei olla vietetty niiden kanssa.

Zago
16.07.2012, 16:42
Pari kolme vuotta tuli hävitettyä pesä ihan vaan Raidilla ja kunnon suojatumisella. Silloin päähän moottoripyöräkypärä, -takki ja hanskat. Jalkaan muistaakseni jotkut sadehousut ja saappaat ja kaikki saumat teipaten sitten pesän kimppuun ihan vain käsin. Pesä oli helppo hajottaa ja suihkutella pullollinen sisään siitä ihan lähietäisyydeltä.

mission16W
16.07.2012, 21:28
Ampiaiset murhattu. Toisessa laatikossa oli kovaa vauhtia kasvava pesä, toisessa taas näytti olevan lähinnä pari harhailevaa ampparia. Kaikki ovat nyt kuolleet ja roskiksessa.

Chambza
16.07.2012, 21:54
Kylläpä lämmittää sfeksofobin mieltä tämän ketjun lukeminen, kiitos teille kaikille! Ette voi ymmärtää, kuinka paljon toimintaanne arvostan.

magnum37
17.07.2012, 13:28
Juu, seitsemän vuoden ikäisenä koettua ensimmäistä ampiaisen hyökkäystä ei olla vieläkään anteeksi annettu. Tämä kolmekymmenvuotinen sota näyttää kärjistyvän tänä kesänä, kun mokomat hyöteismaailman terroristit ovat pystyttäneet tukikohdan meikäläisen parvekkeen väliseinään. Betonielementtien saumakohdassa riittää nyt trafiikkia. Toistaiseksi on säästytty ilman välikohtauksia, mutta hiukan jo arveluttaa alkusyksy, kun pistiäiset alkavat vittuuntua lähestyvän talven takia ja oletettavasti pyrkivät koordinoidusti ylittämään valtakuntani rajan...

Nyt tarvittaisiin arvon kenraaleilta neuvonantoa. Tunteeko historia vastaavia parvekkeelle pesiytymisiä ja miten tähän nyt tulisi vastata? Kemiallisten aseiden käyttö on vakavasti harkinnassa, mutta iskun epäonnistumisen riskikin on olemassa. Kaikki on saatava listittyä yhdellä iskulla.

Superböle
17.07.2012, 15:41
Nyt tarvittaisiin arvon kenraaleilta neuvonantoa. Tunteeko historia vastaavia parvekkeelle pesiytymisiä ja miten tähän nyt tulisi vastata? Kemiallisten aseiden käyttö on vakavasti harkinnassa, mutta iskun epäonnistumisen riskikin on olemassa. Kaikki on saatava listittyä yhdellä iskulla.

Hyvä ystävä apuun ja sille aseistukseksi purkki mustaa Raidia. Itse en kyseistä hermomyrkkyä ole päässyt kokeilemaan mutta tutut veljekset kehuvat sen pudottavan ampiaiset lennosta. Jonkin verran ainakin itse suojautuisin mahdollisilta pistoilta ja tietenkin myrkyn hengittämiseltä.

Rolli92
19.07.2012, 20:39
Täytyy varmaan minunkin huomenna suunnata myrkkykaupoille, ampiaiset ovat vallanneet aitta-punttikseni. Hyvän lämmittelylenkin jälkeen kerkesin ottamaan muutaman nyrkkeilylyönnin säkkiin, kun se pirulainen tulee ja tuikkaa otsaan sentin silmäkulman yläpuolelle. No onneksi siihen eikä alemmas, mutta mun punttisalia ei prkle tulla terrorisoimaan... Pesä ilmeisesti jossain seinänraossa, sinne ne ainakin lentelivät.

ConGordiO
22.07.2012, 14:27
Minä sonnustauduin prätkäpukuun ja -kypärään + kilometriin maalarinteippiä ja otin pullon biokilliä ja annoin palaa! Suihkutin terassi- ja räystäslaudat niiltä kohdin josta näyttävät pesään kulkevan. Saa nähdä miten käy. Meillä on talon ympärillä kymmenkunta ampparipesää, ja kolmeen riitti aine. Ikkunasta kun tsuumailin niin aivan jumalaton määrä oli äsken trafiikkia pesillä. Jos toimii niin haen viisi pulloa lisää ja tapan loputkin.
Kiitos ketjun vinkeistä (jos siis toimii :) )

Jymäkkä
01.08.2012, 11:51
Meillä olivat tehneet pesän terassilaudan alle, ja kulkivat sinne niistä raoista. Terassi on rakennettu sillä tavalla umpeen, että sinne alle ei ilman suurta vaivaa(purku + uudelleenrakennus) pääse. Tehtiin niin, että pudotin pesän rautasahan terällä siitä raosta. Tämän jälkeen ripoteltiin reilusti sellaista jauhemaista muurahaismyrkkyä(sellaista sattui olemaan) niiden kulkurakojen päälle. Ampiaiset kuljettivat kulkiessaan myrkkyä mukanaan myös pesään, ja hyvin pian pörinä lakkasi. Ilmeisesti ovat myrkyttäneet kuningattaren, sillä sen ollessa hengissä rakentavat vain uuden pesän aina. Lisäksi oli hauska katsella, kun linnut huomasivat myrkkypöllyissään pörräävien ampiaisten olevan helppoja saaliita, ja popsivat niitä mielin määrin. Tuli vaan mieleen, tekeekö myrkky niille suurta vahinkoa, mutta eipä ainakaan ole linnun raatoja näkynyt.

Aatos
01.08.2012, 13:57
Minä sonnustauduin prätkäpukuun ja -kypärään + kilometriin maalarinteippiä ja otin pullon biokilliä ja annoin palaa! Suihkutin terassi- ja räystäslaudat niiltä kohdin josta näyttävät pesään kulkevan. Saa nähdä miten käy. Meillä on talon ympärillä kymmenkunta ampparipesää, ja kolmeen riitti aine. Ikkunasta kun tsuumailin niin aivan jumalaton määrä oli äsken trafiikkia pesillä. Jos toimii niin haen viisi pulloa lisää ja tapan loputkin.
Kiitos ketjun vinkeistä (jos siis toimii :) )

Älkää hyvät ihmiset. Kyseessä harvinaisen hyödyllinen "elukka".

Tampereella palomiehet siirtelevät pesiä viraapelina. Vinkkinä..

Pompino
02.08.2012, 10:08
Tampereella palomiehet siirtelevät pesiä viraapelina. Vinkkinä..

Poistavat siististi räystäslaudat ja laittavat vielä takaisinkin?

Eilen illalla tuuttasin purkin Super Raidia terassin katon räystäslautojen yläpuolella olevaan pesään. Aamulla kun tsekkasin tilanteen, niin ei ainakaan kaikki olleet kuolleet.
Pitäis olla joku pilli tuossa suuttimessa, että sen saisi paremmin kohteeseen. Honkkarissa näin yhden purkin, jossa oli pieni letkun pätkä mukana. Se oli jotain vaahtoa, joka on tarkoitettu ampiaispesien hävittämiseen. Onko moisesta kokemusta?

Scissors
02.08.2012, 11:16
Pitäis olla joku pilli tuossa suuttimessa, että sen saisi paremmin kohteeseen. Honkkarissa näin yhden purkin, jossa oli pieni letkun pätkä mukana. Se oli jotain vaahtoa, joka on tarkoitettu ampiaispesien hävittämiseen. Onko moisesta kokemusta?

Olisiko Neudorffin Permanent-vaahdosta kyse? En tuosta nimestä aivan satavarma ole, mutta kyseistä töhnää käytin itse parvekkeen pesän hävittämiseen alkukesästä. Erittäin toimivaa, se kovettuu pesän suulle, jolloin ampiaiset eivät pääse ulos, jolloin pesän voi kerätä talteen helposti. Eri asia sitten tietysti jos pesä on helvetin iso ja liikenne jatkuvasti vilkasta. Omalla kohdallani tuo pesä oli vasta rakennusvaiheessa ja vain ihan muutama hyönteinen taisi sitä rakennella, joten se oli helppo heivata pois.

Sistis
02.08.2012, 23:11
Älkää hyvät ihmiset. Kyseessä harvinaisen hyödyllinen "elukka".

Ampiaisen hyödyllisyys on lähinnä tuhohyönteisten hävittämisessä, mutta jos vertaa pölyttäviin sukulaislajeihinsa, eli mehiläisiin ja kimalaisiin, hyöty lienee aika lailla näennäinen.

Minä nirhasin mökillä kymmenkunta ampiaista ja sumutin myös vuorilautojen rakoon Raid Superia. Siellä niillä oli ilmeisesti pesä, kun samaan kohtaan niitä tuntui aina lentelevän. Muutama yksilö sieltä tipahti ulos kuolemaan... jokunen enemmän saattoi jäädä kuolleena pesään. Lentely ainakin väheni huomattavasti tuon jälkeen.

Minun on oikeastaan melkeinpä pakko tehdä tuo operaatio, koska siskoni on pahasti allerginen noille otuksille. Itse en tiettävästi ole (kolme kertaa olen saanut pistoksen, joista edellisin 20 vuoden takaa), emäntä taas ei tiedä. Mieluiten pelaan varman päälle. Tuo siis koskee mökin oleskelutilojen läheisyydessä pörrääviä ampiaisia ja niiden pesiä. Syrjemmässä olevat jäävät rauhaan.

Ikävää olla julma, mutta parempaakaan vaihtoehtoa en keksi. Sekään ei oikein auta, jos pystyttäisi mökin pihan täyteen varoitustauluja, joissa kerrottaisiin selvästi, että alueelle pesiviä ampiaisia uhkaa kuolemantuomio...

Pisin Kääpiö 186cm
02.08.2012, 23:54
Olisiko Neudorffin Permanent-vaahdosta kyse? En tuosta nimestä aivan satavarma ole, mutta kyseistä töhnää käytin itse parvekkeen pesän hävittämiseen alkukesästä. Erittäin toimivaa, se kovettuu pesän suulle, jolloin ampiaiset eivät pääse ulos, jolloin pesän voi kerätä talteen helposti. Eri asia sitten tietysti jos pesä on helvetin iso ja liikenne jatkuvasti vilkasta. Omalla kohdallani tuo pesä oli vasta rakennusvaiheessa ja vain ihan muutama hyönteinen taisi sitä rakennella, joten se oli helppo heivata pois.Samaa ainetta tuuttasin kotona muutama päivä takaperin. Tehokasta tavaraa tämä ampparivaahto, voin suositella. Samassa paketissa sekä myrkky että kulkureitin tukkimiskonsti.

Meillä olivat ampiaiset tehneet pesän tiiliverhoillun ok-talon rakenteisiin. Sisäänmenoaukkona toimi ekan tiilikerroksen kohdalle tehty tavallinen tuuletusrako jollaisia tiilitaloihin tulee tehdäkin. Tarkkailu osoitti viereisen tuuletusreiän ampiaisten varatieksi.

En malttanut edes odottaa yöhön saakka vaan töräytin vaahdolla reiät tukkoon jo iltapäivällä. Oli hekumallista seurattavaa kun ampiaiset pyrkivät vaahdon läpi vapauteen, mutta vaahtoon joutuminen merkitsee ampparille välitöntä toimintakyvyn menetystä. Kuolokin seuraa minuutissa tai parissa.

Tehoaine pyretriini haihtuu vaahdosta ja menettää tehonsa varmaan jo puolessa tunnissa. Vaahtokönttikin osittain haihtui ja lopulta tippui paikaltaan illan mittaan. Vaahdotushetkellä ulkosalla olleet ampparit pääsivät täten taas sisään. Yöllä sitten suhautin uuden satsin kulkuaukkoihin. Tämän jälkeen paikalla onkin kierrellyt enää pari sattuma-ampparia. Vaahdon jäänteistä päätellen pesästä tuhoutui kymmeniä ampiaisia, ja pesä voidaan näillä muodoin julistaa entiseksi. Lopputulos siis Pisin Kääpiö 6 - Piikkiperseet 0.

Pompino
03.08.2012, 11:17
Eilen illalla tuuttasin purkin Super Raidia terassin katon räystäslautojen yläpuolella olevaan pesään. Aamulla kun tsekkasin tilanteen, niin ei ainakaan kaikki olleet kuolleet.


Mitä lie yön liesussa olleita nuo aamulla siinä pyörineet. Nyt ei ole näkynyt enää mitään elonmerkkiä tuon pesän ympärillä.

Aatos
03.08.2012, 18:41
Poistavat siististi räystäslaudat ja laittavat vielä takaisinkin?


Jos niin sovitte, rahastahan siinä on kysymys..

Lelu26
05.08.2012, 12:33
Periaatteesta en mene tuhoamaan ampiaspesiä joista ei ole todellista harmia niinkuin vintillä olevat jne, mutta eilen tuhosin ampiaispesän jonka olivat rakentaneet lasten leikkimökin terassille oven yläpuolelle. Vanhempi tytär (8v.) sai osuman silmän alla ja on nyt reilua vuorokautta myöhemmin aika hurjan näköinen, raukka kattoo itteän peilistä ja itkeä tihrustaa... Jänniä nuo ampparit miten ne osaakin huomaamatta tehdä pesän tuollaiseenki käytössä olevaan paikkaan, toisaalta oltiinhan me 2vko ulkomailla alkukesästä.

¤Kane¤
21.11.2013, 17:41
Viime kesänä huomasin voimakkaasti lisääntyneen liikenteen talomme välikatolle ja eräänä viikonloppuna könysin tikkaita pitkin pelipaikoille tarkoituksena
tehdä loppu kyseisten pikku pirulaisten talonrakennuspuuhista ja pari purkkia Raidia persetaskussa sain haalattua itseni paikkaan josta oli näköyhteys tähän projektiin, ja nähtyäni pesän ja sen ympärillä olevan asukasmäärän pulssi tuplaantui ja mietin että en helvetissäkään ota enään senttiäkään lähemmäski, ja ajatus oli vai päästä niin nopeasti pois kuin se vain oli mahdollista.

En tiedä että tärinä vai haju vai näkö vai mikä vittu aiheutti sen että minut huomattiin ja jonkunmoinen porukka rupesi piirittämään minua ja tunsin vittumaisen selvästi sääskilakista huolimatta, että tarkoituksena oli päästä iholle ja aiheuttaa tuskaa, ja en osaa sanoa että miten helvetissä sain haalattua itseni sieltä ulos sieltä kattotulien ja piipun välistä pujottelemalla kuin vanha venäläinen voimistelia noi kolmeen sekuntiin, ja ilman pistoakaan.

Pakko oli luopua ajatuksesta sillä pesä oli niin helvetinmoinen ja semmoisessa paikassa että ei asiaakaan että sitä uskaltaisi ennen pakkasia lähestyä, ja jäin odottamaan ilmoja jotka kääntäisivät voimasuhteet ja käänne tapahtuin nyt pakkasten tultua.

Nyt oli naurettavan helppo siepata pesä irti ja vaikka tiesi että siellä ei ketään pistokunnossa ole niin silti sitä hieman
puistatti hypistellä.

En ole tuommoista pesää itse koskaan nähnyt ja en osaa sanoa että paljonko tuommoisissa on asukkaita mutta ihan silmämääräisestikkin niitä oli helvetin paljon, ja vähintäänkin useita satoja elle tuhansia.

Selvennykseksi räppäsin pesästä pari kuvaa joihin linkit alla joista koko selviää, ja ulos haalatessa ja välikatolla painiessa siitä jäi joku kolmasosa välillekkin.

pesä - Aijaa.com (http://aijaa.com/shqSCc)
DSC 0014 - Aijaa.com (http://aijaa.com/nXWmTb)
pesä3 - Aijaa.com (http://aijaa.com/yy1a6B)

TKH
21.11.2013, 18:23
Komea pesä on ollut, saattaisi olla muuten herhiläisen pesä. Itse olen vain kerran törmännyt luokkaa 40 senttiä halkaisijaltan olevaan pesään. Joka tapauksessa jatkossa joku voi löytää vieläkin isompia pesiä, koska juttujen mukaan Suomeen viime aikoina uudestaan levinnyt Herhiläinen saattaa tehdä yli puoli metriä halkaisijaltaan olevia pesiä. Mikäli joskus joku tälläiseen törmää, niin kannattaa olla tavallista varovaisempi, koska herhiläiset puolustavat pesäänsä äkäisesti ja niiden myrkky on huomattavasti tavallisen ampiaisen myrkkyä voimakkaampaa.

BitterX
21.11.2013, 19:24
Komea pesä on ollut, saattaisi olla muuten herhiläisen pesä. Itse olen vain kerran törmännyt luokkaa 40 senttiä halkaisijaltan olevaan pesään. Joka tapauksessa jatkossa joku voi löytää vieläkin isompia pesiä, koska juttujen mukaan Suomeen viime aikoina uudestaan levinnyt Herhiläinen saattaa tehdä yli puoli metriä halkaisijaltaan olevia pesiä. Mikäli joskus joku tälläiseen törmää, niin kannattaa olla tavallista varovaisempi, koska herhiläiset puolustavat pesäänsä äkäisesti ja niiden myrkky on huomattavasti tavallisen ampiaisen myrkkyä voimakkaampaa.

Selvennän sen verran, että eurooppalainen herhiläinen ei ole aggressiivisempi kuin tavallinen amppari eikä sen pisto ole normiampparin pistoa voimakkaampi. Itse asiassa tämä Suomessa tavattava eurooppalainen herhiläinen on ampiaista lauhkeampi luonteeltaan tavattaessa jossakin muualla kuin pesän lähimaastossa.. Pesää kyllä puolustavat varmasti yhtä aggressiivisesti kuin ampiaiset.

Harhakäsitykset herhiläisestä johtuvat niiden pelottavasta ulkonäöstä ja suuresta koosta, sekä aasialaisten herhiläisten vittumaisesta luonteesta ja hyvin myrkyllisistä pistoista (tätä lajia ei meillä onneksi tavata).

Jannacci
22.11.2013, 09:00
Kyseessä vaikuttaa olevan Saksanampiainen (Vespula germanica). Tuo pesä näyttää samanlaiselta kuin tässä videossa. Saksalaiset ampiaiset - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=uX0iFOamNmw)

Alueilla, joilla talvi ei tuhoa yhdyskuntaa pesää saatetaan asuttaa useita vuosia ja siihen saattaa kuulua useita kymmeniä tuhansia yksilöitä.

Onneksi täällä Suomessa on sen verran kylmä, että ampiaiset eivät enää kiusaa loppuvuodesta. Mahtais olla haastavaa alkaa tuollaista pesää hävittämään.

Pisin Kääpiö 186cm
22.11.2013, 10:02
¤Kane¤ laittoi kyllä upeita pesäkuvia. Pesän paikka välikatolla on epäilemättä ollut hankala ajatellen hävitystyötä siinä vaiheessa vuotta, kun asukkaat ovat olleet aktiivisina. Jos otukset eivät kesän mittaan ole kohtuuton haitta talon asukkaille, onkin parempi siirtää hävitystyö syyskylmille. Toinen vaihtoehto on yrittää pesän hävittämistä myöhään illalla, kun ampparit ovat rauhoittuneet. Kyllä ne silloinkin käyvät päälle, siis viimeistään siinä vaiheessa kun pesää ryhdytään kovistelemaan, mutta iltayöstä pesän kimppuun pääsee paljon vähemmillä rähinöillä kuin päivällä.

Yhtenä kesänä törmäsin tavattoman suureen ampiaispesään maaseudulla sukulaisten ulkorakennuksessa. Kyse oli ihan tavallisten ampiaisten rakennusurakoinnista. Piikkiperseet olivat tehneet tallin oven sisäpuolelle sanotaan nyt vaikka puolikkaan jalkapallon kokoisen pesän. Kukaan ei huomannut varoittaa, ja marssin reippaasti ovista sisään. Jostakin syystä ampparit eivät ottaneet lainkaan nokkiinsa tungettelustani, vaan sain ihan rauhassa kulkea ovesta sisään ja ulos. Jengiä pesässä oli kyllä melkoisesti. Ampiaispesä oli ehtinyt kasvaa rauhassa mittoihinsa, sillä kyseinen pihapiiri oli tuolloin asumaton ja lähinnä vapaa-ajan käytössä. Siksipä hävittämiselläkään ei ollut kiirettä.

Pavlikovsky
03.07.2014, 13:18
Ylen nettisivuilta löytyi hyvä tietoisku mitä tulee hävittämiseen. Tässäkin ketjussa on mainittu kosolti enemmän ja vähemmän rujompia kotikonsteja, jolla pesän saa pois, mutta tuossa uutisessa lähinnä korostetaan ettei kannata lähteä aivan soitellen sotaan. Ratkaisevaa on myös tekniikka, ei niinkään se millä kenttävarustuksella parveilevaa yhdyskuntaa lähestytään. Kohtahan noihin saattaa törmätä jossainpäin, joten varuillaan kannattaa olla.

Linkki uutiseen: Aiot hävittää ampiaispesän? Älä leiki sankaria! | Yle Uutiset | yle.fi (http://yle.fi/uutiset/aiot_havittaa_ampiaispesan_ala_leiki_sankaria/7307821)

tulevaton
04.07.2014, 00:17
Koskaan en ole ampiaispesää onnistunut kadottamaan, joten neuvoja tämän tapahtuman edesauttamiseksi en osaa antaa. Haasteellista se varmasti on, kun ensin pitäisi repiä pesä ulkohuussin katonreunasta irti ja pitää pistiäisineen kaikkineen mukana, kunnes sitten hajamielisyys jossain vaiheessa vapauttaa pesän kantajan. Eihän tahallista piilottamista voi laskea hävittämiseksi.

Action Bronson
04.07.2014, 00:37
Olinkohan viiden taikka kuuden vanha kun ukin suuliin pesivät ampiaiset. Ukki kylmän viileästi niittasi muovipussin pesän ympärille kattorakenteisiin ja suihkutti sinne Raidia (tai vastaavaa) reilusti. Parin tunnin päästä repi muovipussin pesineen irti ja laittoi sen kompostiin. Muovipussin laittoi takaisin roskakoriin.

Hartza
04.07.2014, 00:41
Ennaltaehkäisyyn voi käyttää valepesiä (googlaa: wasp fake nest). Ampiaiset ovat tarkkoja reviiristään, eivätkä helposti pesi toisen pesän läheisyyteen. Ripustamalla valepesiä sopiviin kohtiin voi välttyä kokonaan pesien hävittämiseltä.

Vili#16
04.07.2014, 08:39
Viime kesänä vanhassa kaasugrillissäni oli iso ampiaispesä. Muutaman kerran se piti sieltä polttaa, ennen kun hävisivät kokonaan. Sitkeitä perkeleitä ovat kyllä, aina aloittivat rakentamaan uudestaan sitä pesää. Vähän jopa sääliksi kävi.