PDA

View Full Version : Ennen kaikki oli paremmin... Kultainen 70-luku


Evil
28.10.2008, 10:06
Kun olin lapsi, olivat kesät lämpimiä. Kala söi, presidentti oli kalju ja ihmisestä tiesi missä hän oli, kun hän vastasi puhelimeen.

Kalju presidentti antoi hallitukselle kenkää kun työttömyys kohosi käsittämättömiin lukuihin, 70 tuhanteen. 90-luvulla puolen miljoonan raja meni rikki, ja mitä tapahtui? Eipä juuri mitään.

1970-luvulla itänaapuriin saattoi luottaa. Neuvostoliitto toimi ennakoidusti eikä edes yrittänyt teeskennellä demokratiaa. Suomen puoluekartta näytti pitkälti samalta kuin nykyisin, mutta erilaisia näkemyksiä ja aatteita oli vielä olemassa. Vennamokin kannettiin ulos eduskunnasta, kiivaan näkemystensä puolustamisen vuoksi. Enää sieltä ei kannettaisi ulos ketään - tosin näkemyksiäkin ilmaistaan vain tekstiviestein, tanssiville tyrkyille.

Populaarimusiikin kannalta katsoen 70-luku oli paras vuosikymmen. Uutta ja innovatiivista musiikkia julkaistiin käytännössä koko ajan - Pink Floydista Led Zeppeliniin, Bowiesta Joy Divisioniin, Curtis Mayfieldistä Miles Davisiin. Mitä on nyt? Rasmus, Linkin Park, Anna Abreu, hippihoppi ja pingviiniheviä.

Radiokanavia oli kaksi. Niiltä ei tarvinnut kuunnella mainoksia. Televisiokanavia oli myös kaksi, ja ne näyttivät ammattilaisten tekemiä, laadukkaita ohjelmia. Henkisesti keskenkasvuisia julkisuusnarkkareita ei päästetty telkkariin hölmöilemään, ja hyvä niin. Televisio-ohjelmista ei äänestetty ketään ulos. Lapset eivät oppineet järjetöntä kilpailukulttuuria vielä vaippaiässä. Nuoriso ei myöskään syyllistynyt nykyisenkaltaisiin, järjettömiin veritekoihin. Syy-yhteyden saa jokainen luoda itse mikäli tahtoo.

70-luvulla asioilla oli oikeat, kuvaavat nimet. Neekeri oli neekeri ja mustalainen oli mustalainen. Puliukko oli puliukko eikä sosiaalisesti työrajoitteinen. Koko ajan ei mietitty voiko niin tai näin sanoa, ja kuka siitä saattaa suuttua. Eikä kukaan suuttunut.

Ennen autotkin olivat persoonallisia. Rellut, Volkkarit, Volvot, Warret ja Datsunit tunnisti kaukaakin. 2000-luvun trendin mukaan kaikki näyttävät Mazdoilta, Ladasta Saabiin. Autoista, kuten muistakin laitteista saattoi olla varma että ne kestävät. Äitini pesukone, Upo, toimii edelleen vaikka on 36 vuotta vanha. Nykyiset muoviset paskat hajoavat alle kahden vuoden, poikkeuksetta.

70-luvulla ihmisillä oli käytöstapoja. Moraali oli vielä olemassa valtaosalla väestöstä.

En ole varma oliko 1970-luku kaikkien aikojen paras vuosikymmen. Olikohan edes 1900-luvun paras... Minun elämäni parasta aikaa se kuitenkin oli.

AnaMasa
28.10.2008, 11:23
Voin allekirjoittaa kaiken yltä. Tosin oma ensimmäinen muistoni, jonka voin 100-varmasti sijoittaa kalenteriin on tarhasta, jossa isotissinen tarhatäti laittoi meidät hokemaan yhteen ääneen: "NYT ON VUOSI TUHATYHDEKSÄNSATAAKAHDEKSANKYMMENTÄ!!". Omalla kohdalla paras tapa lähteä olisikin kuolla isotissisen v. 2055 syntyneen hoitajan aamuherätykseen "HUOMENTA! NYT ON VUOSI KAKSITUHATTAKAHDEKSANKYMMENTÄ!!". Viimeinen vilkaisu kaula-aukosta ja kuolema orgasmiin paskat housussa. Juu ei näillä elintavoilla.

Televisiossa oli tosiaan 2 kanavaa. Kellosta ei ollut niin väliksi. Kun sähkeuutiset loppuivat ykköseltä ja alkoi TV NYTT, niin oli aika vaihtaa kakkoselle, josta alkoi Pikku Kakkonen. Jos äiti oli tuolloin vaikka kaupassa, niin sinne piti juosta hoputtamaan se kotiin vaihtamaan kanavaa, joka ei ollutkaan ihan helppo homma. Telkkarin sivusta piti pyörittää jumalattoman raskasta nuppia johonkin suuntaan, jotta mustavalkoinen Nukkumatti saatiin ruutuun. Samalla naposteltiin paskaisilla käsillä suoraan paperista lauantaimakkaraa, jota äiti oli ostanut lihatiskiltä ehkä 4 siivua ja päälle Neekerinpusu, Lakupekka tai Turun jäätelötehtaan Urheilupuikko.

Viikonloppuisin leikittiin aamusta iltaan sotaa naapuripihoja vastaan. Leikki oli tosin joskus vähän kaukana, kun jäi vangiksi ja intiaanien ruoskittavaksi. Sanat menivät kotona vähän sekaisin, kun kerroin iloisesti olleeni raiskattavana, mutta sillä ei saanut sympatiaa, saatikka päässyt Iltalehteen. Päin vastoin, seuraavana päivänä sota jatkui entistä rajumpana.

Jos hölmöili kunnolla ja kokeili tietoisesti rajojaan, niin raja osoitettiin selkään antamalla. Silloin lapsia hakattiin ja rakastettiin, hakattiin ja rakastettiin, nykyään ei tehdä kumpaakaan (edit: -Rauno Repomies)

Todennäköisesti osa muistoista lipsuu 80-luvun puolelle, mutta siitä ei ole epäilystä, että 70-luvun porno on parasta. Niissä pätkissä oli sentään juoni, toisin kuin vaikka Salkkareissa. Naiset myös näyttivät oikeilta naisilta, eikä pikkutytöiltä, kuten nykyajan hinkkauksissa poikamaisine perseineen ja kaljuine römpsineen.

Ted Raikas
28.10.2008, 11:27
Onneksi itse juuri nippa nappa olen ehtinyt syntyä vuosikymmenistä parhaimpana, eli 70-lukuna. Olen ehtinyt haistella sen ilmapiiriä, ennen kuin muovinen 80-luku iski päälle. Olen todella surullinen niiden puolesta, jotka on syntyneet vuotta myöhemmin.

Olen vieläpä sikäli etuoikeutettu, että olen syntynyt vuoden -79 alussa, joten lähes vuoden ajan ehdin kokea 70-lukua.

Mahtavaa aikaa. Paras vuosikymmen. Loistavaa musiikkia. Tahdon sinne takaisin.

kovalev
28.10.2008, 11:39
Itse olen 80-luvun, ah sen kultaisimman vuosikymmenen lapsi.
Mutta voinen silti sanoa, että 70-luvulla jääkiekko oli parempaa, bändit oikeita dinosauruksia, pulisongit uskomattoman upeita, Kekkonen valittiin poikkeuslailla (=diktatuuri), ja vielä pulisongeista puheen ollen - Elvis kuoli paskalle.
70-luvun muoti oli huomattavasti tyylikkäämpää kuin kasari tai 60-luvun moppitukat.

Leon
28.10.2008, 11:49
Mitäs gloryhuntereita täällä taas pyörii? En millään haluaisi mollata pikkukakkossukupolvea, mutta kyllä Arja-tädin laukkaratsureima- ja taikapeilisukupolvi kuitenkin tietää, mitä 70-luku oikeasti oli. Ja tuollahan se on avausviestissä tiivistettynä.

Noh, kyllähän Ilves-fanitkin mieluummin muistelevat paskalampiaikoja.

Realcowboy
28.10.2008, 11:50
Erään foorumilta jo poistuneen avaama ketju. (http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=27148)

Ted Raikas
28.10.2008, 11:55
Naiset myös näyttivät oikeilta naisilta, eikä pikkutytöiltä, kuten nykyajan hinkkauksissa poikamaisine perseineen ja kaljuine römpsineen.
Heh, näemmä en ole ainoa karvakolmion palvoja Jatkoajassa.

Jätkä puhuu paljon/vähän, mutta asiaa.

nastamuumio
28.10.2008, 12:04
Aika jännä juttu, että nyt haikaillaan sellaista aikaa, jota elettäessa haikailtiin vanhoja hyviä aikoja. Hectorin Nostalgia kiteyttää 70-luvun tuntoja, mutta ne sopisivat ilmeisesti loistavasti myös tähän aikaan.

Laulun sanat poistettu. -Moderaattorit-

teemu73
28.10.2008, 12:19
Televisiosta tosiaan tuli kunnon ohjelmaa eikä mitään tosi-tv -scheissea. Riitti yksi laite, eikä tarvittu bokseja, tallentimia ym. Silloin jaksettiin nousta sohvalta kääntämään kanava ykköseltä kakkoselle eikä telkkarin edessä istuttu koko iltaa. Sekään ei haitannut, jos kakkonen näkyi huonolla säällä vähän heikosti.

Tankki täyteen ja Parempi myöhään ovat jääneet mieleen ensimmäisistä katselemistani viihdeohjelmista. Tykkäsin myös television viritysohjeista. Se oli joku kymmenen kohdan ohjeistus testikuvan päälle, jossa pystyi tsekkaamaan että värit ja kirkkaus oli kohdallaan. Ja luonnollisesti Pikku kakkonen ja sunnuntaiaamun lastenohjelmat olivat varsin asiallisia.

Kaksi radiokanavaa, jotka lopettivat ohjelman klo 24.00 Maamme-lauluun aloittaakseen taas aamulla klo 5.30 Sävelradiolla ja Aamujumpalla. Tunnin mittaisessa Rockradiossa soitettiin mummojen paheksumaa saastaa muutamana päivänä viikossa.

Automatkoilla ei tarvinnut lastenkaan istua missään turvaistuimissa, vaan saivat pitää hauskaa takapenkillä. Kaikissa autoissa ei ollut edes turvavöitä tai niskatukia. Pyöräillä sai ilman kypärää ja vettä oli kiva juoda suoraan puutarhaletkusta. Ei ollut riesana kännykkää eikä sähköpostia.

Aku Ankka -lehti oli parhaimmillaan. Sanomalehdissä urheilusivuilla oli paljon isommat raportit liigakierroksesta kuin nykyään, ja toimittajat muutenkin parempia.

Viinapullo ostettiin suoraan tiskiltä, eikä mistään valintamyymälästä. Kirjastossakin sai palvelua eikä siellä tarvittu varashälyttimiä. Kaupat olivat sunnuntaisin kiinni eikä kelloja käännelty edestakaisin kesä- ja talviaikaan.

Makkonen - Ketola - Javanainen ja viiri Isomäen kattoon hallissa, jossa oli seisomapaikkoja yli 7500.

Kesällä paistoi aurinko ja talvella oli lunta. Eppu Normaalikin teki vielä hyvää musiikkia.

Prof. Puck
28.10.2008, 12:28
Allekirjoittanut on oikeasti elänyt lapsuutta 70-luvulla siten, että siitä on omakohtaisia muistojakin. Olihan siellä paljon hyvää, kuten tuossa yllä tuli jo ansiokkaasti purettua. Jotenkin ihmisillä ei ollut niin kauhea kiire ja taloudellinen tila oli hyvä.Tavallisillakin palkansaajilla oli vara rakentaa omakotitalo ja maksaa asuntovelat pois 10 vuodessa. Oli myös aikaa ja rahaa lomailla. Itselleni hienoja muistoja ovat perheen yhteiset vaellus- ja hiihtoreissut lappiin ja kotimaanmatkailu oli muutenkin enemmän voimissaan. Nykyäänhän kaikki kaupungit ovat prismoineen ja ABC-huoltoasemineen samanlaisia Kotkasta Rovaniemelle.

Mutta toisaalta taas muistan myös riemun uudelle vuosikymmenelle siirryttäessä. Kun faija kantoi ekan videon kotiin, joko vuonna -79 tai 80 ja pian perästä seurasi myös ensiksi videopelit ja heti perässä ensimmäiset kotitietokoneet. Silloin videopelit ja tietokoneet eivät kuitenkaan tarkoittaneet sitä, että niiden kimpussa oltaisiin vietetty kaikki aika, vaan vapaa-aika tuli vietettyä pääasiassa ulkona kavereiden kanssa pelaillen ja leikkien. Ja lasten ulkoleikeistä puheenollen, vanhemmat pystyivät päästämään lapset oikeasti ulos leikkimään. Ei tarvinnut pelätä pedofiilejä tai namusetiä ja muita puistoraiskaajia samalla tapaa kuin nykyään, vaikka kyllähän namusetiä silloinkin oli. Vanhemmat eivät vaan eläneet samanlaisen median luoman "pelon" vallassa, kuten tänä päivänä.

Teknologian suhteen maailma on kyllä muuttunut hurjasti viimeisen vajaan kolmen vuosikymmenen aikana kännyköineen ja internetteineen. Maailma on tullut lähemmäksi, ja tuskinpa olisin 70-luvulla uskonut, että vuoteen 2008 mennessä olen matkustanut yli 60 maassa eri puolilla maapalloa, monta unohtumatonta kokemusta rikkaampana eri kulttuureista. Silloin se tarkoitti käytännössä diplomaatin uraa.

Se, mitä edellä todettiin persoonallisuudesta sekä musiikissa, muotoilussa jne. on kyllä aivan totta. Autojen muotoilussa oli muut lähtökohdat etisijalla, kuin mahdollisimman hyvä tulos tuulitunnelissa

Olen onnellinen, että sain omakohtaisesti kokea 70-luvun, mutta vielä onnellisempi, että saan elää tätä päivää.

taisto-74
28.10.2008, 12:44
Erään foorumilta jo poistuneen avaama ketju. (http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=27148)

Ihan vaan off-topic, mutta mihinkäs ystävämme veini on poistunut? Saiko kenties ikuisen porttarin joukkoomme?

Yläpesä
28.10.2008, 12:44
Televisiosta tosiaan tuli kunnon ohjelmaa eikä mitään tosi-tv -scheissea. Riitti yksi laite, eikä tarvittu bokseja, tallentimia ym. Silloin jaksettiin nousta sohvalta kääntämään kanava ykköseltä kakkoselle eikä telkkarin edessä istuttu koko iltaa. Sekään ei haitannut, jos kakkonen näkyi huonolla säällä vähän heikosti.


Näitä muisteloketjuja on elintarvikkeisiin ja muihinkin tuotteisiin liittyen useampia, mutta tuohon täytyy tarttua. Erittäin terävä huomio! Muistan kuinka suurella hämmästyksellä suhtauduin ensimmäisiin näkemiini kaukosäätimiin ja pidin niitä täydellisinä turhakkeina. Kanavia tosiaankin käännettiin telkkarin etupaneelin kymmenestä numeroidusta napista. Mummolassa nämä olivat vieläpä sellaisia 2 cm pitkiä tappeja, joista jäi sormen päähän painettaessa kuoppa. Eipä tullut turhaan vekslattua kahden kanavan välillä.

Oikeastihan telkkarista tuli hyvää ohjelmaa, kuten poliisijännäreitä. Sai valita joko Cannonin tai Columbon. Jossain vaiheessa tuli Sheriffi McCloud mutta se taisi olla turhan viihteellinen. Vaikka tosin McCloud kävi Suomessa tähtivierailullakin jossain vaiheessa ja taisipa lentokenttä olla tukossa faneista.
Dekkareiden lisäksi hapatusta tarjottiin tieteisfantasian saralla, ja ainakin Avaruusasema Alfalla oli suuri vaikutus Yläpesän myöhempään psyykkiseen elämään. Pari vuotta vanhempi serkkupoika kehuskeli nähneensä Batman-sarjan (with A. West), ilmeisesti kaupungissa tarjolla olleesta kaapelista, mikä minua harava-antennin varassa elävää harmitti vietävästi!

Musiikkiharrastus oli paitsi Rockradion parin viikottaisen lähetyksen, myös C-kasettien ja telkkarin Levyraadin varassa, jota kuten kaikki 70-lukulaiset tietävät, veti Jaakko Jahnukainen. Hän taisi todeta 80-luvun tullessa ettei tätä kestä ja kuoli. Myös Lauantaitanssit oli erittäin suosittu ohjelma, joka piti sisällään sen, että kamera näytti kun suomalaisparit tanssivat elävänä esitettyä suomalaista iskelmää suomalaisessa tanssipaikassa. Kappaleiden välillä jutusteli pullonpohjasilmälasinen Heikki Hietamies (http://www.iltalehti.fi/perhe/200712106929710_ms.shtml).

Ted Raikas
28.10.2008, 12:48
Pyöräillä sai ilman kypärää...

Tota, ei kai se ole vieläkään kiellettyä fillaroida ilman kypärää? Eikös se ole vaan suositus.

***

Vaikka itse parhaiten muistankin lapsuudesta 80-luvun, niin tuollainen kaukosäädötön televiissori meilläkin alkuun oli ja tosiaan ne kaksi kanavaa oli vielä pitkään 80-luvullakin... ettei olisi ollut 90-luvun alussa kun MTV3 tuli ihan maanlaajuiseksi, sitä ennenhän se taisi toimia muutamia vuosia kaapeliverkossa.

Yläpesä
28.10.2008, 12:54
vielä pitkään 80-luvullakin... ettei olisi ollut 90-luvun alussa kun MTV3 tuli ihan maanlaajuiseksi, sitä ennenhän se taisi toimia muutamia vuosia kaapeliverkossa.


Kolmoskanava aloitti joulukuussa 1986. Se oli Maikkarin ja Nokian yhteishankkeen hedelmä. Siihen saakka Mainostelevisio (kuten nimi 70-luvulla oli) toimi TV2:n alivuokralaisena, lähinnä primetime-aikaan. Aina kun YLE:n osuus loppui, se päättyi lentäviin joutseniin ja Mainostelevision Pöllö lehahti oksalle sen merkiksi että hapatus alkaa. Ja vuoron vaihtuessa tietenkin toisin päin. Kultaisella 70-luvullahan Mainostelevisiolla ei ollut oikeutta edes uutisia lähettää, kun se katsottiin Ylen yksinoikeudeksi.

Sistis
28.10.2008, 13:02
Vaikka itse parhaiten muistankin lapsuudesta 80-luvun, niin tuollainen kaukosäädötön televiissori meilläkin alkuun oli ja tosiaan ne kaksi kanavaa oli vielä pitkään 80-luvullakin... ettei olisi ollut 90-luvun alussa kun MTV3 tuli ihan maanlaajuiseksi, sitä ennenhän se taisi toimia muutamia vuosia kaapeliverkossa.

Menee hitusen off-topiciksi, mutta kun itse olen syntynyt kaksi ja puoli viikkoa liian myöhään tähän aiheeseen kirjoittaakseni, niin sallittakoon tämä. MTV3:han syntyi muistaakseni vasta 90-luvun puolivälin jälkeen? Sitä ennen Kolmoskanava (tai mikä sen virallinen nimi nyt olikaan?) oli jotain muuta.

Meillä Kanta-Hämeen maaseututaajaman keskustassa se alkoi näkyä muistaakseni syksyllä 1987. Muistan tuon ajankohdan siitä, että menin tuolloin ala-asteen ensimmäiselle luokalle. Silloisella luokkakaverillani, eli nykyisellä kaverillani tuo kanava näkyi koulun alkaessa, meillä taasen ei, vaikka asuimme vain puolen kilometrin päässä toisistamme. Mutta paikkakunnan mäkisen maaston takia kotiemme antennit olivat suunnatut toisiin lähetysasemiin. Noh, meilläkin tuo kanava alkoi näkyä hieman tämän jälkeen, ja pääsin seuraamaan legendaarisia ohjelmia, kuten He-Man, Alf ja Batman.

Käyttäjänimetön
28.10.2008, 13:02
Ennen autotkin olivat persoonallisia. Rellut, Volkkarit, Volvot, Warret ja Datsunit tunnisti kaukaakin. 2000-luvun trendin mukaan kaikki näyttävät Mazdoilta, Ladasta Saabiin.
Tässä kohtaa täytyy mainita, että ollessani 4-vuotias - vuosi oli jo tosin 1981 mutta liikenteessä liikkuvat autot olivat tuolloin kuitenkin pääosin 1970-luvulla valmistettuja - osasin kuulemma automatkoilla kertoa jokaisen vastaantulevan auton merkin ja mallin. Ja mitäs nyt. Osaan autojen ulkomuodon perusteella sanoa vähemmän autojen merkeistä ja malleista kuin tuolloin 4-vuotiaana. Eräänä päivänä piti jopa hetkonen miettiä oman autoni mallin nimeä kun sattui kaverini sitä kysymään!

Kyllä 1970-luvulla asiat siis olivat paremmin, jopa Oulussa asuessa ja vaikka Pelle Hermannin kepakko olikin tosi pelottava. En ole mitään muuta pelännyt niin paljon, paitsi katsoessani junnuna ensi kertaa Norman Batesin touhuja.

Urheilijatkin olivat (jääkiekkoilijat etenkin) persoonia, eivätkä mitään jargoneita lausuvia tyhjänpäiväisiä lausuntoautomaatteja. Ennen oli Juha Mieto ja nyt on joitain samijauhojärviä jaketäniitänytonkaan.

Voi änkeröinen tätä nykyajan menoa.

Yläpesä
28.10.2008, 13:06
Noh, meilläkin tuo kanava alkoi näkyä hieman tämän jälkeen, ja pääsin seuraamaan legendaarisia ohjelmia, kuten He-Man, Alf ja Batman.

?? Mitä ihmeen nykyajan ohjelmia täällä luetellaan? 70-luvulla lastenohjelmia oli kaksi: Pikku-Kakkonen ja Mainostelevision lähettämä Pätkis. Pätkistä ei pidä sekoittaa myöhemmin uudestaan samalla nimellä lähetettyyn lastenohjelmaan joka piti sisällään lähinnä Smurffeja, joka ovat yököttävä ilmiö.

Ted Raikas
28.10.2008, 13:08
Aivan, aivan, kiitos tarkennuksista Yläpesä ja Sistis! Nimet oli vähän hukassa, mutta pointtina oli, että Maikkari alkoi laajemmin näkyä vasta 90-luvun alussa. 80-luvulta tosiaan muistan vaan sen, että ne ohjelmavuorot vaihteli.

Mutta se siitä, pitäydytään siinä 70-luvussa.

Yläpesä
28.10.2008, 13:10
osasin kuulemma automatkoilla kertoa jokaisen vastaantulevan auton merkin ja mallin.Täyttä faktaa. Poikien harrastuksiin jopa kuului autobongaus läheisellä pikitiellä: istuttiin maitolaiturilla (!) tai sen puutteessa jollain mäellä vihko ja kynä kädessä ja kirjattiin ylös eri automerkkejä + malleja joita sen päivän aikana nähtiin. Mukana oli eväitä, jotka luonnollisesti olivat yleensä ruisleipäviipaleita ja maitoa pullossa.

pernaveikko
28.10.2008, 13:12
Tota, ei kai se ole vieläkään kiellettyä fillaroida ilman kypärää? Eikös se ole vaan suositus.


Eikös se ole juuri toisinpäin? Se on laitonta, mutta ei rangaistavaa.

70-lukua takaisin halajaville suosittelisin vilkaisemaan MTV3:n sinänsä loistavaa Me Stallarit -sarjaa mitä tehtiin tosin vain 12 jakson verran.

Itsekin olen loistavan vuosikymmenen kokenut, mutta muistikuvia ei ole.

hemppo
28.10.2008, 13:23
Tässä kohtaa täytyy mainita, että ollessani 4-vuotias - vuosi oli jo tosin 1981 mutta liikenteessä liikkuvat autot olivat tuolloin kuitenkin pääosin 1970-luvulla valmistettuja - osasin kuulemma automatkoilla kertoa jokaisen vastaantulevan auton merkin ja mallin.

Omassa lapsuudessani kultaisella 70-luvulla mulla ja faijalla oli lyhyillä ja pitkillä automatkoilla tapana pelata autontunnistusta. Jossain vaiheessa pikkubroidikin taisi liittyä kisailuun mukaan, kun oppi puhumaan. Säännöt olivat lyhyet, mutta yksinkertaiset: tarkoituksena oli tunnistaa auton merkki ensimmäisenä. Mallia ei tainnut tarvita tietää. Ensimmäisenä autonmerkin tunnistanut sai pisteen. Jos sanoi väärän merkin, menetti pisteen. Jostain kymmenenkin auton letkasta pisteiden selvittäminen oli varsin mukavaa puuhaa, varsinkin kun kisa kävi koko ajan ja autoja ilmestyi lisää tunnistettavaksi. Kyllä ne autot pääsääntöisesti aina sieltä kilometrin tai parin päästä tunnisti. Tänä päivänä ei tarvitse lasten kanssa yrittää tunnistaa automerkkejä toisistaan.

Pressiboxi
28.10.2008, 13:28
ASA 26" väri-TV (palisanteriverhoilulla), Enska & Hanski, Pluto-limu, Kuuden miljoonan dollarin mies, Muppet Show, Hubba Bubba, rockabilly, lämpimät voileivät, muovilavat, punaiset Titanit, Näin naapurissa, televisioteatteri... Ennen oli todellakin paremmin!

teemu73
28.10.2008, 13:34
Pelle Hermannin kepakko olikin tosi pelottava.

Kieltämättä. Onneksi Pöystin Lassella oli aina turvalliset iltasadut.

Ennen oli Juha Mieto ja nyt on joitain samijauhojärviä jaketäniitänytonkaan.

Niinpä: Matti Pitkänen, Pertti Teurajärvi, Arto Koivisto, Helena Takalo, Hilkka Riihivuori... Eipä tule mieleen 2000-luvulta kuin parin dopingista kärähtäneen hiihtäjän nimet.

Dick Slasher
28.10.2008, 13:41
...

Musiikkiharrastus oli paitsi Rockradion parin viikottaisen lähetyksen, myös C-kasettien ja telkkarin Levyraadin varassa, ...pullonpohjasilmälasinen Heikki Hietamies (http://www.iltalehti.fi/perhe/200712106929710_ms.shtml).

Jep sormi record napilla ja kirottiin kun juontaja mölötti kappaleen lopun päälle. Eikös radiosta tullut myös Rokkivekkari ja Nuorten sävellahja.

Yläpesä
28.10.2008, 13:41
Taisin höveliyttäni unohtaa että tulihan sieltä vielä Niksulan tv, jossa seikkaili Kasper-nukke, suurisilmäinen harlekiinikäsinukke jonka demonista rallatusta "trai trai trallallaa" aika moni tenava taisi tosissaan pelätä, vaikka tarkoitus oli ollut päinvastainen.

Lisäksi oli Noppa (http://www.liikastensukuseura.fi/noppa.htm), lasten koulutuksellisen tasa-arvon tieteellispedagoginen ohjelma ja sen vetäjän Heikki Takkisen ystävälliset kasvot. Olisiko Nopan lopettamisessa selitys demareiden alamäelle?

JypFabu
28.10.2008, 13:49
Pari vuotta vanhempi serkkupoika kehuskeli nähneensä Batman-sarjan (with A. West), ilmeisesti kaupungissa tarjolla olleesta kaapelista, mikä minua harava-antennin varassa elävää harmitti vietävästi!


Batmanhan alkuperäisenä kuuluu meitin 60-lukulaisten paras vuosikymmen koskaan ikinä missään muistelo-osastoihin, kuten esim. Harry Lime kolmas mies tai Monkees jne. Mitään kaapeleita ei siihen aikaan ollut keksittykään, eli nuo tuli kyllä ihan niiltä kahdelta olemassaolevalta kanavalta ja siis jo 60-luvulla. Autot oli tosiaan vielä autojen näkösiä, jopa japanilaiset. Toki myöntää täytyy, että alaspäin muotoilun saralla olitiin tultu 40-50 luvuilta ja ryminällä.

Yksi mikä tietty viistää tuotaa 70-lukua oli tietty yhteisöllisyys, koko kansaa yhdisti tietyt ohjelmat tai tapahtumat, niin, että torniolta lappeenrantaan ja posiolle kaikki pysyi kärryillä puheenaiheista. Tiettyä peruahan tuokin oli kuuskytluvulta: muistan kun Louvren kummitus tuli joskus sillon -68 kesällä tai ainakin "noin", niin meni mihin vaan, kaikki ja kiaikkialla siitä puhu. Kun Peyton place tuli keskiviikkoiltaisin oli itsestään selvää, että naapurit joilla ei töllöä ollu oli kestokutsuttuja sitä katsomaan, pantiin sumpit tulemaan ja väännettiin lomassa känttyä, semmosta se sillon oli ja meistä penskoista kivaa kun sai myöhään leikkiä iltaa myöten kavereiden kanssa, vaikka kai sitä peyton placea tuli jonkun verran tuijotettuakin, vieläkin muistan sen Constance Malonen sekapäiset mulkoilut ja kuinka Mia Farrowlla oli syli täynnä kirjoja varmaan kylvyssäkin.

70-luvulla oli vielä yleinen käytäntö, että vkl:n baarireissut piti alottaa ostamalla illalliskortti, jolla sai kunnon safkat aluksi, väki jaksoi kuosittaa paljon paremmin pilkkua kohti vaikka viina virtasikin, kun menuun kuului muutakin kuin aamuolut. Pubejakaan ei juuri ollut, mutta keskiolutbaarit syntyi kun olut pääsi kauppoihinkin siinä 60-luvun lopulla.

Koko kentän taklaus tuli sallituksi -69(?) ja sm-liiga kuului sitten -70-luvun lapsiin, niin että lätkäkin muuttui muka totisemmaksi ja vakavammaksi, vaikka suomen mestaruudesta pelattiin edelleen. Eikös ollu juuri tätä auvoista 70-lukua, kun se jokereiden perustaja niissä mainoksissa peseskeli upo-pesukoneella pelipoikien paskasia rytkyjä? Sille ainakin vesissä silmin naurettiin, niin hölmöltä moinen mainonta silloin tuntui.

Olishan tuota muistoa ja muiston tynkää noilta ajoilta dementiasta huolimatta, mutta ei vanha jaksa riipustella enempiä, mutta olihan sillon kivaa, kaikki Billy Binssin ihmerillit ja Pertsat ja Kilut ja sen semmoset.

Yläpesä
28.10.2008, 13:52
Eikös radiosta tullut myös Rokkivekkari ja Nuorten sävellahja.

Rokkivekkari, Jake Nymanin samettinen graniittiääni. En mene ihan vannomaan mutta eikös se ollut vähän myöhäisempi juttu? Tai sitten ihan siinä vuosikymmenten vaihteessa.
Nuorten sävellahja, haaste kaipauksen hinnalla ja biisitoivomus. Joo, kyllä se oli kuvioissa, mutta jotenkin taisi osaltaan lipsua tuonne iskelmän puolelle isoveljensä Sävellahjan tapaan. Rockradio oli kuitenkin oikeasti ajassa kiinni oleva toimitettu rock-ohjelma puhemateriaaleineen eikä mikään levykaruselli.

Käyttäjänimetön
28.10.2008, 13:53
Omassa lapsuudessani kultaisella 70-luvulla mulla ja faijalla oli lyhyillä ja pitkillä automatkoilla tapana pelata autontunnistusta
Kuvaavaa on, että nykyisin ei enää tuollaista peliä pelata, vaan on vain rekkaribongausharrastus, ne rekisterikilvet kun nyt sentään vielä eroavat toisistaan!

shineman
28.10.2008, 14:26
Aah.. Ihanaa aikaa. Sitso sillä aukipyöräytettävällä alumiinikorkilla jolla sai monet kipeät viillot sormiin aikaisiksi, Pottapoika (äärimmäisen hupaisa muovilelu, potalla kyykkivä poika istui potalla jämäkästi kun potta oli oikein päin. Jos potan käänsi ylösalaisin, niin eipä pysynyt poika millään siinä. Perustui magneettiin/vastamagneettiin), Rynd-mehu ja Black Petet, jossa riitti pureskeltavaa pitkään (vai tuliko tämä vasta kasarilla?).

Kunnon musat ja kunnon tukat ja reisiharjat, hienot tapetit ja veikeänväriset maalatut vakolastulevyseinät. Isit poltti sisällä tupakkia niin että mökki oli harmaana. Ajeltiin Anglioilla ja Hillmaneilla. Lauantaitanssit, Syksyn Sävelet ja Toivotaan toivotaan. Isot kaulukset ja lahkeet..

Jumakeuta, ikävä tuli!

Wesku
28.10.2008, 14:29
Sniff...nyt kun kultaisten lapsuusmuistojen kyyneleet on pyyhitty, niin pystyy jo kirjoittamaankin tuosta ajasta parhaasta, eli ikävuodet 0-10 ja olinpaikkahan oli tuolloin Kontula.

Ja olikin muuten hyvä mesta tuolloin. Juuri rakennettu, metsää aivan jumalattomasti aina Malmin kentälle saakka. Suurinta huvia oli ilman muuta inkkarileikit metsässä ja ennenkaikkea niissä hienoissa luolissa, joita metsästä löytyi. Joskus kansalaissodan aikoihin rakennettuja juoksuhautoja ym, joissa oli hienoa mellastaa ja jonkun kerran tuli itse tehdyllä lautallakin kierettyä eräs vesiluola. Lätkää tuli pelattua ulkojäillä heti koulusta päästyä aina siihen saakka, kun kentänhoitajasetä sammutti valot ja lukitsi pukukopin. Välillä senkin jälkeen.

Mitäs silloin oli..?

- Presidentit olivat Kekkosia ja ne osasivat hommansa.
- Neuvostoliitto oli iso ja paha.
- Karkit olivat niitä sitkeitä toffeetikkareita, Halvan lakritsia ja karkkiaskeja ja limuna juotiin jotain kummallista hiilihapotonta Jaffaa ja Perryä, toki muitakin oli. Suosikkikarkit oli merkkarit ja uimahallista ostetut merenneito-salmiakkimöhkäleet. Erinäiset salmiakkijauhotuubit ja pussit oli myös suosiossa
- Tv oli aluksi mustavalkoinen, mutta muuttui ennen Münchenin olympialaisia värilliseksi. Suuri tapaus. Kanavia ei kyllä ollut kuin 2, mutta eipä enempää tarvittukaan.
- Valioliiga oli Englannin ykkösdivisioona ja sitä selosti aina lauantaisin klo 16.55 alkaen Aulis Virtanen(r.i.p.). Pelaajat olivat englantilaisia.
- Kiekkokauden parhaita hetkiä oli Izvestija-turnaus, joka pelattiin Lushniki hallissa joululomalla. Ihan toista kuin nykyiset rosvo-cupit vai mikä se nyt oli.
- Ensimmäisestä kiekkomitalista ainoastaan haaveiltiin. Neukeille hävittiin aina ja Kanadalle ja Tsekkoslovakialle lähes aina. L-Saksalle vain silloin kun se piti ehdottomasti voittaa. Joskus jopa Derkuille.
- Homoja ei ollut olemassa eikä homous ollut muodikasta, kuten nykyään.
- Suosikkiohjelmia 6 miljoonan dollarin mies, avaruusasema Alfa(näihin molempiin liittyi upeat purkkakortit) ja (kyllä) Pieni talo preerialle. Miten niillä Ingalsseilla olikin aina niin hankalaa ?! Äitini muuten itki joka jakson aikana.
- Fillarissa oli sairaan iso "harrikka" tanko ja satula oli pitkä ja keinonahkainen sissybarilla varustettuna, tottakai. Vaihdepyörä oli kaukainen haave.
- Talvi alkoi loka-marraskuussa ja lunta oli aina paljon.
- Valmisruokia ei ollut juurikaan. Kalapuikot, maksalaatikko ja lihaperunasose taisivat olle ne ainoat. Kaikki tehtiin yleensä itse.
- Stiga mullisti mäenlaskun. Sain sen mustan Super GT:n leveillä jalaksilla ja sillä laskettiin milloin mistäkin. Ostarin takaiset jätemäet oli loistava paikka(nykyinen Kurkimäki tms?)
- Opettajille ei vittuiltu eikä tunnilla soitettu poskea. Myös vanhukset saivat kulkea rauhassa.
- Joukkoliikenne eli bussit toimi hyvin ja matkustus oli halpaa. Bussit oli punaisia.
- Kaikki puolueet eivät edustaneet keskustaa. Silloin oli vaihtoehtoja ja vaalikeskusteluissa värinää.
- HIFK pöllytti Jokereita miten halusi ja Frank Neal soitti faijalleen 1980 mestaruuden jälkeen ja totesi: "faija, me tehtiin se!". Otsikko oli hesarissa tosi iso. Saattoi kyllä olla Ilta Sanomatkin..?
- Mummot harrasti mummoilua, eli olivat aina paikalla kun tarvittiin kelloon katsomatta. Ei ne töissä käyneet siihen aikaan.
- Muoviluistimet tulivat, eli itselleni mustat Bauer Turbot. Titanit oli kyllä makeamman näköiset, kun olivat "Kanadan punaiset".
- Ne teroitettiin Puhoksessa.
- Euroopassa oli hiton paljon vähemmän maita ja maailmassa vähemmän sotia.

Olisihan tuohon vaikka kuinka vielä lisättävää, mutta kertoillaan vaikka vanhainkodissa loput sitten joskus. Huokaus...

Jermu
28.10.2008, 14:35
Tänä päivänä ei tarvitse lasten kanssa yrittää tunnistaa automerkkejä toisistaan.

Mielen köyhyyttä. Autot eivät ole enää niin omaperäisen näköisiä kuin vielä 70- ja 80-luvuilla, mutta kyllä nyt silti jokaisen miespuolisen henkilön, oli ikä sitten 4 tai 40, pitäisi kyetä tunnistamaan ainakin kaikki automerkit toisistaaan. Vähän laajemman kapasiteetin omaavien sitten myöskin ne mallit toisistaan.

shineman
28.10.2008, 14:51
Mielen köyhyyttä. Autot eivät ole enää niin omaperäisen näköisiä kuin vielä 70- ja 80-luvuilla, mutta kyllä nyt silti jokaisen miespuolisen henkilön, oli ikä sitten 4 tai 40, pitäisi kyetä tunnistamaan ainakin kaikki automerkit toisistaaan. Vähän laajemman kapasiteetin omaavien sitten myöskin ne mallit toisistaan.

Höpöhöpö. Kun ei nuo autot nyt ihan hirveesti kiinnosta niin eipä noita nykyään ulkonäöltä meinaa toisistaan erottaa. Tottahan merkit tuntee kun logon näkee, mutta ennen vanhaan kun lähes auton kuin auton tunnisti melkein etuvaloista, kun pimeällä tuli vastaan.

Tässä lähes randomilla haettu kaksi nykyautoa, kovin muistuttavat toisiaan.
1 (http://auto.sohu.com/piclib/toyota/toyota/corolla/big/Toyota%20Corolla034.jpg) ja 2 (http://www.edmunds.com/media/roadtests/comparison/2005/acura.tsx.volkswagen.gli/06.vw.gli.f34.500.jpg)

Kyllä ennen oli vaan paremmin!

tahtookirjoittaa
28.10.2008, 14:51
Opettajani AMK:ssa sanoi kerran meille 1980-luvulla syntyneille opiskelijoille, että "jos joutuisitte 70-luvulle, te haluaisitte sieltä pois niin äkkiä kuin mahdollista. Sitä ankeampaa vuosikymmentä ei ole". Siinä sitten hetki ihmeteltiin, kunnes eräs opiskelija kyseenalaisti väitteen sillä, että eiköhän 40-luku sentään karvan verran ohi mene. No sen verran opettaja suostui mielipiteestään joustamaan.

Itse olen syntynyt muutaman tunnin liian myöhään, että olisin todistanut minuuttiakaan 1970-luvusta, mutta jotenkin itsekin olen saanut käsityksen, etten tuolla vuosikymmenellä oikein viihtyisi...

Leon
28.10.2008, 14:55
Saakos aitoja Neppis-autoja ostaa muualta kuin Heurekasta tätä nykyä? Oli virhe jättää ostamatta viime käynnillä. Hiukan kyllä ihmetytti "viralliset" säännöt, joiden mukaan autojen modifiointi olisi ehdottomasti kiellettyä. Sehän oli ehdottoman pakollista! Pohjalevystäkään ei jäänyt kuin "nepparit", jos nekään. Joskus meinaan saksi hieman lipsahti.

Apteekin tumma salmiakkijauho takaisin!

redcat
28.10.2008, 15:03
Se oli sitä aikaa, kun...

Ruudusta ja sen jälkeen NonStopista luettiin STRUMFFIEN seikkailuista. Silloin ei todellakaan smurffattu eivätkä ne "laulaneet" kimeällä äänellä hittijollotuksia.

Välitunnin alkajaisiksi juostiin koulun palloiluhalliin katsomaan sinne viritettyä väritelkkaria, jossa tuli Innsbruckin olympialaisista ohjelmaa. Siis aivan jotain käsittämätöntä... puolilta päivin tuli telkkarista muuta kuin testikuva tai lumisadetta.

Tyttöjä kiusattiin siksi, kun niistä tykättiin. Ja he ymmärsivät sen, koska muutoin heidän huomiotaan ei saanut. Huomionkipeyskin oli toisenlaista silloin.

Lauantaisin klo 16.55 käännettiin telkkari kakkoskanavalle, kun sieltä tuli viikottainen englannin liigan peli. Silloin ylin sarjataso oli nimeltään 1. divisioona. Kun valtaosalla oli silloin vain mustavalkotelkkari, niin selostaja muisti aina mainita pelin aluksi joukkueiden pelisuunnat.

Ensimmäinen oikea rokkibiisi, minkä kuulin... oli Hurriganesin "Get on"... Yleensäkin vastaavanlaisen biisin sai kuullakseen telkkarissa tv2:n ohjelmien päätteeksi. Eikä tietenkään mitään videota, vaan pelkkä musiikki ja kuvaruudussa oli artistin ja kappaleen nimi. Useimmiten kuvana oli yksittäinen vuodenaikaan sopiva luontokuva tai vastaavaa.

Kesälomalla, jos haluttiin lähteä reissuun, lähdettiin aina Lappiin. Sen kauemmas ei menty. Jos oli varaa, niin mentiin autolautalla Ruotsiin ja se oli huimaa... ulkomaan matka, vau!

Oli olemassa vain neljänlaisia nuoria: punkkareita, diinareita, hileitä ja hämyjä.

morningstar
28.10.2008, 15:30
Silloin lapsia hakattiin ja rakastettiin, hakattiin ja rakastettiin, nykyään ei tehdä kumpaakaan (-Kyösti Pöysti)
Tämän sanoi Rauno Repomies, ei Pöysti. Propsit lisäksi AnaMasalle pornohuomiosta (erityisesti ne poikamaiset perseet).

Minun vanhin varma lapsuusmuistoni on kun kysyin äidiltä kuinka vanha olen ja äiti vastasi kolme. Olen syntynyt kesällä 1976, joten tuo on saattanut tapahtua joko 1979 tai 1980. En siis ole varma muistanko 70-luvusta mitään.

Hyvää musaa, kusipäisiä stallareita, Cadillac Eldorado -76 ja ennen kaikkea MINÄ.

Tykki
28.10.2008, 16:09
Ruudusta ja sen jälkeen NonStopista luettiin STRUMFFIEN seikkailuista. Nimenomaan. Eikä tämä ole samanstrumffaavaa eikä strumffintekevää.

Mutta. Ei se 70-luku nyt ihan silkkaa auvoa kaikesta huolimatta ollut. Ainakin itse koin suurta ahdistusta suomalaisten lastenohjelmien taustamusiikista. Se nimittäin oli aina poikkeuksetta tekotaiteellista fuusio-neo-jazzia tai vastaavaa. En ikuna ymmärtänyt miksi sellaista instrumentaalista älämölöä oli pakko tunkea joka paikkaan.

Kesät olivat muuten lämpimyytensä lisäksi myös huomattavan pitkiä. Paljon pitempiä kuin nyt. Ehti tekemään vaikka mitä. Ja sorateitä oli paljon enemmän kuin nykyään.

Porin keskustassa oli Centrum, jonne ei menty koska se oli punikkien kauppa. Kuuluikohan se T-ketjuun? Sekin oli epäillyttävä.

Evil
28.10.2008, 16:23
Pertti Teurajärvi
Teurajärvi oli luku sinänsä. Mies lähti viidenkympin hiihtoon (siis perinteisen, AINOAN tyylin matkalle) sileäleukaisena, mutta maaliin tullessaan näytti Rosvo Rudolfilta. Vaikkei Jukka Virtasen äänellä puhunutkaan.


- Valioliiga oli Englannin ykkösdivisioona ja sitä selosti aina lauantaisin klo 16.55 alkaen Aulis Virtanen(r.i.p.). Pelaajat olivat englantilaisia.

Niinpä... paitsi Osvaldo Ardiles, joka muuten pelasi Argentiinan maajoukkueessa numerolla 1 vaikka oli keskikenttämies. Syynä aakkosjärjestyksessä numeroidut pelaajat, paitsi joukkueen tähti sai kympin. -78 se oli Mario Kempes, myöhemmin El Diego.

Ensin ykkösdivisioonaa (ellei Hetkinen katkaissut kuvaa), sitten saunaan, sitten Lauantaitanssit.


- Ensimmäisestä kiekkomitalista ainoastaan haaveiltiin. Neukeille hävittiin aina ja Kanadalle ja Tsekkoslovakialle lähes aina. L-Saksalle vain silloin kun se piti ehdottomasti voittaa. Joskus jopa Derkuille.
Kühnhackl!!! Kaksimetrinen ukko vyöryi maalille oljenkeltainen tukka Jofan rei'istä tursuten, ja Litmat, Suoraniemet, Ruotaset ja Porvarit väistivät.

Se oli sitä aikaa, kun...

Ruudusta ja sen jälkeen NonStopista luettiin STRUMFFIEN seikkailuista. Silloin ei todellakaan smurffattu eivätkä ne "laulaneet" kimeällä äänellä hittijollotuksia.


NonStopit olikin kovia. JIPPO-lehti myös, Urho Tulitukka sun muut.

Pyhä kolminaisuus oli tietysti Asterix, Lucky Luke ja Tintti, mutta takaa tulivat Ritari Ardent, Filemon, Johannes ja Pirkale, Alix, Um-Pah-Pah jne.

hannes_ko
28.10.2008, 16:33
Populaarimusiikin kannalta katsoen 70-luku oli paras vuosikymmen. Uutta ja innovatiivista musiikkia julkaistiin käytännössä koko ajan - Pink Floydista Led Zeppeliniin, Bowiesta Joy Divisioniin, Curtis Mayfieldistä Miles Davisiin. Mitä on nyt? Rasmus, Linkin Park, Anna Abreu, hippihoppi ja pingviiniheviä.Yhtä hyvin voi sanoa, että 1970-luvulla oli vain Danny, Baccara ja Bay City Rollers, kun taas nykyään on vaikkapa Porcupine Tree, Bright Eyes ja Radiohead. (Tiedän kyllä mikä on kantasi Radioheadiin, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että sitä kuunnellaan aivan varmasti vielä 30 vuoden päästä samalla innolla kuin Pink Floydia nykyisin.)

SamSpade
28.10.2008, 16:36
Opettajani AMK:ssa sanoi kerran meille 1980-luvulla syntyneille opiskelijoille, että "jos joutuisitte 70-luvulle, te haluaisitte sieltä pois niin äkkiä kuin mahdollista. Sitä ankeampaa vuosikymmentä ei ole". Siinä sitten hetki ihmeteltiin, kunnes eräs opiskelija kyseenalaisti väitteen sillä, että eiköhän 40-luku sentään karvan verran ohi mene. No sen verran opettaja suostui mielipiteestään joustamaan.

Itse olen syntynyt muutaman tunnin liian myöhään, että olisin todistanut minuuttiakaan 1970-luvusta, mutta jotenkin itsekin olen saanut käsityksen, etten tuolla vuosikymmenellä oikein viihtyisi...

Pötyä. Koko 70-luku on tullut elettyä ja sitä vain toivoo että olisi voinut 80-luvun yli hypätä..

Evil
28.10.2008, 16:40
Yhtä hyvin voi sanoa, että 1970-luvulla oli vain Danny, Baccara ja Bay City Rollers
Perkele, Baccarahan oli kova! 70-luvulla diskokin oli oikeaa musiikkia, ABBAt ja Donna Summerit ja jopa Boney M tekivät helvetin hienoa musiikkia.

Finnhits-iskelmätkin soitettiin jumaliste torvi- ja jousisektioiden kanssa purkkiin. Mitä on nyt? Laulaja ja yksi jätkä, tuottaja, jolla on sekvensserit ja ProToolsit ja muut härpäkkeet. Ei tarvinne sanoa kummalla tyylillä saa kuuluviin tunnetta.

Beagle Boy
28.10.2008, 16:41
- Homoja ei ollut olemassa eikä homous ollut muodikasta, kuten nykyään.No ei varmaan, koska homoseksuaaliset suhteet olivat kriminalisoitu vuoteen 1971 asti ja homous oli sairaus vielä 10 vuotta senkin jälkeen.

Itsellänihän ei ole mitään omakohtaista kokemusta 70-luvusta, mitä nyt on tullut putoiltua faijan valokuville ko. vuosikymmeneltä.

Buddha
28.10.2008, 21:22
Kun olin lapsi, olivat kesät lämpimiä. Kala söi, presidentti oli kalju ja ihmisestä tiesi missä hän oli, kun hän vastasi puhelimeen.

Sniif! Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen... Kiitos Evil, edes jostain hyvästä näinä vaikeina IFK-aikoina, kun mikään ei onnistu. Tuli edes jostain vähän hymyä, kun alkoi muistelemaan lapsuutta. Tuota niin huoletonta aikaa, jolloin talvella oli helvetisti lunta, mutta pärjättiin ilman coretexiä ja ei paleltu. Kesät meni biitsillä ja jalassa ne legendaariset Adidaksen sortsit. Aina oli leikkikavereita ja pihoissa leikittiin niin kauan, kuin vanhemmat haki pois. Ei ollu pleikkaa, mutta aika kului siltikin, aivan pirun hyvin.
Jos jano yllätti, niin aina sai pelätä, että meneekö paukalosta iho rikki, kun limupullossa oli sellainen kieleke, jota kiertämällä sai pullon auki. Ei ollu ligth limuja tai ligth-mehuja, mutta se ei ketään haitannut. Ruoka oli ruokaa, ilman ligth-merkintöjä ja sitä oli aina riittävästi. Sen sai jopa lämpöiseksi, vaikkei ollutkaan mikroja.
Musiikista, elokuvista ja telkkarista en ole ihan varma, että osuuko kaikki -70-luvulle, mutta -70-luvun lapsena oikeutan itseni tässä hieman muistelemaan myös -80-lukua.
Musiikkia kopioitiin niin, että laitettiin kaksi C-kasetti mankkaa vastakkain, toiseen toisto päälle ja toiseen äänitys. Aina oli varmaa, että joku tulee just silloin ovesta tai muuten vain pieraisee. Suosikista tai jostain Okej-lehdestä katsottiin, että mikä bändi on kova. Julisteita laitettiin sinitarralla pitkin kämppää. Musiikkiohjelmia ei oikein tainnu olla. Nuorten sävellahja 2002 tai jotain sinnepäin soitti jotain ja musiikkiohjelmia ei tainnu telkkarissa olla, ennenkuin Mikko Alatalo räjäytti pankin Hittimittarillaan.
Telkkarista tuli muistaakseni ainakin Alf- niminen lasten ja nuorten ohjelma ennenkuin Ritari Ässä näytti suunnan. Ainiin, tulihan sieltä Hietamiehen Lauantaitanssit ja Dallas. Dallas tuli muistaakseni klo 21.00 ja oli myöhäislähetys. Heh.
Jotain asiavirheitä voi olla, mutta sellaista sattuu joskus. Ei ollu kuitenkaan tarkoitus pahoittaa kenenkään mieltä.
Jatketaan joskus taas.

Vanha Len
28.10.2008, 21:57
70-luvulta mieleen jäivät vahavasti:

-Retukengät ja Nokian nappikset, joita pidettiin 24/7
-Ratto lehti, jossa oli joskus rankkoja juttuja
-Disneypurkat joiden mukana tuli microsarjis
-Six million dollar man ja näkymätön mies...Charlien enkelit sekä pieni talo preerialla
-Postipankki ja KULTAPOSSUKERHO
-Laimeat uudenvuodenraketit ja tähtisädetikut
-iskän Carillopullo...ja joskus Pöytäviinaa
-Nallekarkit, jotka maksoivat pennin kappaleelta
-Siljalinen aivan upeat Ruotsinlaivat
-mummon luumupuut
-parhaat pelit koskaan...pöytälätkä ja Corona
-Venus-merkkiset kondomit, joihin oli kiva puhaltaa ilmaa
-Tunturi Sport...se vihreä tankkinen
-mullistava uutuus...väritelkkari ja HIPAISUNÄPPÄIMET
-Yatzy-peli ja Monopoli

Nämä nyt ekana tuli mieleen nopeasti:)

Yläpesä
28.10.2008, 22:11
Telkkarista tuli muistaakseni ainakin Alf- niminen lasten ja nuorten ohjelma ennenkuin Ritari Ässä näytti suunnan. Ainiin, tulihan sieltä Hietamiehen Lauantaitanssit ja Dallas. Dallas tuli muistaakseni klo 21.00 ja oli myöhäislähetys. Heh.

Alf, Dallas, Ritari Ässä kaikki varmaan televisiohistorian merkkipaaluja, mutta EI 70-luvulta. Dallas tosin aloitti Jenkeissä nippanappa oikealla vuosikymmenellä mutta oli Suomessa kasarijuttu. Olet siis selkeästi liian myöhään syntynyt, joka yrittää siipeillä aikakauden been-there-asiantuntijoiden seurassa.

Lautapeleistä tulee Afrikan tähden lisäksi (juu on vanhempi juttu) mieleen Kimble, jota nykyään naksutellaan omien lasten kanssa - ja yhtä kivaa on. Sen lisäksi hakattiin aika paljon korttia, mutta täytyy myöntää että moni peli on unohtunut: sika, piitti, tuppi, ramina, maija.

Björn Borg oli vielä pelaaja eikä pikkuhousut ja se pelasi aina Wimbledonissa loppuottelussa. Pelejä katsoi valehtelematta koko Suomi, ne pelit oli upeita ja niiden jälkeen mentiin pihalle matkimaan. Minä halusin aina olla Jimmy Connors tai John McEnroe, koska ne hävisi mutta oli silti persoonallisempia kuin ärsyttävän murskaava ja rauhallinen svenski. Pelejä selosti Juha Jokinen ja hänen hyvin ruskettunut "seitsemänkymmentäensimmäinen" huvitti ala-astelaistakin. Ala-aste oli muuten vielä ala-aste eikä alakoulu. Mäkihyppyä meillä myös katsottiin ja siellä Jokkeri Törmänen ja Anttoni Innauer sai joka talvi helvetisti pieniä kopioitsijoita. Hiihdossa Mietaan luokkaan nousi Oddvar Brå, naisissa Galina Kulakova oli hirmuinen.

70-luvulla käytiin sentään kuussa, jumalaare! Nykyään ei noilla sukkuloilla päästä aina edes ilmakehän ulkopuolelle kiertään Maata. Marsiin lähetetyt kapistukset tuntuu kaikki hajoavan.

pernaveikko
28.10.2008, 22:12
Musiikkia kopioitiin niin, että laitettiin kaksi C-kasetti mankkaa vastakkain, toiseen toisto päälle ja toiseen äänitys. Aina oli varmaa, että joku tulee just silloin ovesta tai muuten vain pieraisee.

Kaikki ei ollut paremmin 70-luvulla, koska 80-luvulla käytössä oli piuha jolloin pystyi rauhassa kopioida.

Irtolapa
28.10.2008, 22:13
70-luvulta mieleen jäivät vahavasti:

-Retukengät ja Nokian nappikset, joita pidettiin 24/7
-Ratto lehti, jossa oli joskus rankkoja juttuja
-Disneypurkat joiden mukana tuli microsarjis
-Six million dollar man ja näkymätön mies...Charlien enkelit sekä pieni talo preerialla
-Postipankki ja KULTAPOSSUKERHO
-Laimeat uudenvuodenraketit ja tähtisädetikut
-iskän Carillopullo...ja joskus Pöytäviinaa
-Nallekarkit, jotka maksoivat pennin kappaleelta
-Siljalinen aivan upeat Ruotsinlaivat
-mummon luumupuut
-parhaat pelit koskaan...pöytälätkä ja Corona
-Venus-merkkiset kondomit, joihin oli kiva puhaltaa ilmaa
-Tunturi Sport...se vihreä tankkinen
-mullistava uutuus...väritelkkari ja HIPAISUNÄPPÄIMET
-Yatzy-peli ja Monopoli

Nämä nyt ekana tuli mieleen nopeasti:)

-Hai saappaat
-autonrenkaat, tais olla 5 penniä/kpl.
-Finstar kiekkomaila, jossa tähtikantalapa
-Ford Anglia (juustohöylä)

sampio
28.10.2008, 22:15
Keskisuomalaisen tv-kriitikko Marko Ahonen, potra poika muuten, on jokuseen otteesseen ihmetellyt, miksi ihmiset jumittavat vanhassa. Hänen mielestään ennen vanhaan asiat eivät todellakaan olleet paremmin. Minä olen kyllä aika tavalla samalla linjalla, vaikka tietysti eri aikakausiin kuuluu omat hyvät muistonsa. Silti nyt asiat ovat monin tavoin paremmin kuin vaikkapa 70-luvulla. Kanavia on enemmän ja osa niistä suoltaa pääasiassa roskaa, mutta omapa on valinta katsoa tai olla katsomatta. Kännykänkin voi laittaa äänettömälle, jos häiritsee. 70-luvun hienon musiikin lisäksi nykyään on mahdollisuus kuunnella myös 80-, 90- ja 2000-luvun hienoja viisuja. Ja kai lääketiede ja tekniikka ovat jonkin verran kehittynyt, Suomi kansainvälistynyt ja lätkässä voi odottaa menestystä, vaikka Kanada olisikin mukana.

Ennen ei todellakaan ollut paremmin.

Esko Epäkesko
28.10.2008, 22:17
70-luvulta mieleen jäivät vahavasti:
-Postipankki ja KULTAPOSSUKERHO


Itse olin KOP:n asiakkaana ja muistiin on piirtynyt hyvin se farkkukantinen pankkikirja, johon pankin tätit merkkasivat säästöpossusta löytyvät rahat. Siis ne jäljellä olevat, joita ei saanut sohittua veitsellä ulos possusta ja törsättyä karkkeihin yms. makeaan elämään. Taisi olla Jeans Club nimeltään tuo KOP:n pienten asiakkaiden kerho. Se kerholehti oli jostain oravasta tai hamsterista ja aikasta lailla perseestä koko aviisi. Ainakin verrattuna kaverilla lukemaani Kultapossukerhon vastaavaan.

Tietenkin nuo samat nokian nollat, joita oli suurinpiirtein kaikilla futaajanaluilla. Micronin muoviluistimet olivat myös kuumaa kamaa joskus junnuaikoina jäkiksen saralla.

Commodore 64:aa hakattiin hullun lailla ja aina tuntui joikkarit olevan rikki. Decathlon ja 1500m juoksu oli yhtä murhaa niille. Kasettiaseman äänipäätä säädettiin ruuvarilla ja joskus jopa sai pelitkin toimimaan. Oman nimen jos sai 100 kertaa tulostumaan allekkain niin oli melkeinpä valmis menemään Cerniin töihin.

Osa muistoista varmaankin lipsahtaa kasarin puolelle, mutta mitäs me pienistä kun ei pienetkään meistä.

Yläpesä
28.10.2008, 22:24
Osa muistoista varmaankin lipsahtaa kasarin puolelle, mutta mitäs me pienistä kun ei pienetkään meistä.


Ketju ei ansaitse tuollaista leväperäisyyttä. Nyt nurkkaan häpeämään salihousut ja olkatoppaukset päällä, korviin soitetaan taukoamatta Modern Talkingia.

Me muut jatketaan 70-luvusta.

Koirapoika
28.10.2008, 22:28
-70-luvulla kaupassa ostettiin jauhelihaa lihakauppiaalta tarvittavaa määrä, ei valmiissa paketissa. Saahan sitä tietysti vieläkin halutessaan ostaa sillä tapaa.
-70-luvulla ei kellään ollut laktoosi-intoleranssia, jos olikin niin vitunkos väliä sillä, maha ainakin toimi. Eikä kouluruokailussa tunnettu kasvissyöjiä.
-Makkaraa oli saatavilla lauantaimakkaraa ja metvurstia, ostotapahtuma sama kuin jauhelihan kanssa. No olihan niitä muitakin mutta meille tuli vain noita.
-Silloin vieraita lapsia sai komentaa muutkin aikuiset kuin omat vanhemmat, ainakin meillä maalla sai ja toteltiin ihan yhtä lailla.
-Käpysotia käytiin kovasti, nykyään tulisi varmaan joku lapsipsykologi ymmärtämään ja kieltämään koko huvin.
-Tapella nahisteltiin ja painin päätteeksi oltiin taas kavereita. Maassa makaavaa ei piesty. Minä olin useimmiten se maassa oleva.
-Lastenohjelmissa ei pahemmin ampuiltu, ehkä ase laukesi banaaninkuoreksi Elmerin käsiin. Kelju K. Kojootti sai valtavan kiven päähänsä mutta loputon kisailu jatkui.
-Lasse Pöysti oli ihan kuningas.

Vanha Len
28.10.2008, 22:45
-70-luvulla kaupassa ostettiin jauhelihaa lihakauppiaalta tarvittavaa määrä, ei valmiissa paketissa.

Ja usein lihakauppiaalla oli rööki hampaissa samalla kun punnitsi 250 grammaa sikanautaa voipaperin päällä, viisaripuntarilla.

Yläpesä
28.10.2008, 22:48
-70-luvulla ei kellään ollut laktoosi-intoleranssia, jos olikin niin vitunkos väliä sillä, maha ainakin toimi.

Ihan totta. Mahtoikohan tuo johtua siitä ettei flatuksia osattu yhdistää maitoon, vaan ne olivat osa jokapäiväistä elämää, vai siitä että metaania tuottavaa ruokaa syötiin muutenkin reippaammin (piimä, herneet, limppu jne) vai oliko maidon laatu jotenkin erilaista nykyiseen verrattuna (pastörointi)? Osa vahvasti intoleranteista ystävistäni väittää että suora lypsymaito ei aiheuta oireita, itse en ole kokeillut. Onhan ketjussa lisäksi mainittava, että 70-luvulla litran maitoa saattoi ostaa pussissa. Nykyiset purkit tulivat vasta myöhemmin kuvioon. Käytetyistä pusseista moni joutuisa kodinemäntä kutoi värikkäitä muovimattoja kodin sulostukseksi. Luontainen kierrättäminen taisi muutenkin olla materiaalisesti köyhän yhteisön elintapa. Sinappi- ja sulatejuustoastioista tehtiin juomalaseja. Myös kahvipaketin alumiinikuori hyödynnettiin askartelemalla niistä mitä kummallisimpia säilytysvälineitä.

Esko Epäkesko
28.10.2008, 23:06
Ketju ei ansaitse tuollaista leväperäisyyttä. Nyt nurkkaan häpeämään salihousut ja olkatoppaukset päällä, korviin soitetaan taukoamatta Modern Talkingia.

Me muut jatketaan 70-luvusta.

Kerro vielä tartteeko laittaa salihousujen lahkeet valkoisten tennisukkien sisään ja laittaa musta Kanarialta tuotu college-asu päälle, jossa on n. sata eri tuotenimeä neonväreillä.

Tuo Modern Talking kuulostaa overkilliltä, joten jätetään pois, joohan. Kivittäkää sen sijaan.

Yläpesä
28.10.2008, 23:20
Kerro vielä tartteeko laittaa salihousujen lahkeet valkoisten tennisukkien sisään ja laittaa musta Kanarialta tuotu college-asu päälle, jossa on n. sata eri tuotenimeä neonväreillä.


Jos se Kanarian tuliainen on tuotu aidolta Keihäsmatkalta, niin älä laita, sehän on 70-lukua. Tennissukat sopii kuvaan, muttei tässä ketjussa.

Telkkareista oli jo edellä hieman puhetta. Ehkä on paikallaan valottaa suomalaisen teknologian lähihistoriaakin siltä varalta että se olisi nuorimmilta päässyt unohtumaan eikä koulun hissan tunnilla tällaisesta inahdeta. Ennen kännyköitä meillä nimittäin osattiin valmistaa sekä telkkareita, radioita että kuorma-autoja. Nyt tekstiä kahdesta ensin mainitusta.

Salora, eli Salon radio. Salora-merkkisiä televisioita myytiin melko pitkään ja sen yhteyteen on kirjoitettu poliittistakin historiaa kun joukko demarijohtajia sekaantui sen yhtedessä pimeisiin rahoihin, joita selviteltiin oikeudessa. Salora ja Nokia perustivat yhteisen radiopuhelimia valmistavan yrityksen nimeltä Mobira. Mobira siirtyi -82 kokonaan Nokialle, joka sittemmin muunsi nimen muotoon Nokia Mobile Phones. Nykyään Salora-brändi on Kjareulffilla, joka valmistaa myös Topfield- ja Maximum-digibokseja.

Luxor - myöhemmin Finlux, joka rakentui Luxorin pohjalta v. 1971. Finluxin väritelkkareiden valmistus alkoi 1972. Myös Finlux päätyi Nokialle 1992. Konkurssin jälkeen nimi on myyty eteenpäin ja tällä hetkellä sitä käyttää turkkilainen yhtiö. Osa ensimmäisistä ja ihan hyvin toimivista digibokseista oli yhä Finlux-merkkisiä, vaikkakin ne oli valmistettu ihan toisaalla.

Asa, aluksi lähinnä radioita valmistanut A. Sakreliuksen yhtiö laajensi televisiopuolelle 1956 ja valmisti ensimmäisen väritelkkarinsa 1969. 70-luvulla yhtiö laajensi vientiin ja suomalaisia telkkareita, myös kohua muotoilullaan aiheuttanutta Asa Futuraa, vietiin kaikkialle länsi-Eurooppaan. Erittäin trenditietoisia tuotteita pohjoismaisen designin huipulta.

Kyllä 70-luvulla todistetusti oli kaikki paremmin, sampio.

Puscutractori
28.10.2008, 23:24
- Kouluruoat olivat selkeän nimisiä ja makuisia: kanaviillokki, tilliliha, sianlihakastike. Mistään naurettavista kasvisvaihtoehdoista ei ollut puhettakaan. Koulun ruokalassa oli pakko syödä lautanen tyhjäksi, ja jälkiruokaa oli korkeintaan kerran viikossa (jogurtti).
- Kahvi oli kahvia eikä mitään Cafe au Laitia tai tuplaespressoa, ja sitä myi kahvilassa myyjä eikä barista.
- Lasten ei tarvinnut pelätä hirviömäisiä pedofiileja. Höpsöjä namusetiä oli tosin syytä varoa, eikä heille saanut puhua.
- Epämiellyttäville luokkatovereille annettiin välitunneilla rehdit lumipesut.
- Kukaan ei käynyt "brunssilla" tai "picnicillä". Joskus sunnuntaisin otettiin mehua ja pullaa evääksi ja tehtiin retki Seurasaareen.
- Ulkomaanmatkat olivat suuria elämyksiä, joita odotettiin hartaasti.
- Ei tarvinnut miettiä, missä taskussa avaimet olivat, koska ne olivat kaulassa.

Maple Leaf
29.10.2008, 00:31
- Kouluruoat olivat selkeän nimisiä ja makuisia: kanaviillokki, tilliliha, sianlihakastike. Mistään naurettavista kasvisvaihtoehdoista ei ollut puhettakaan. Koulun ruokalassa oli pakko syödä lautanen tyhjäksi, ja jälkiruokaa oli korkeintaan kerran viikossa (jogurtti).


Kasvista oli: ainakin porkkanaraastetta, ja sitten jotain toista, vaaleampaa raastetta, jonka seassa oli rusinoita. Se oli aika perverssiä, siksi en ehkä muistakaan, mistä raasteesta oli kyse. Lanttu?

Ihmisten tillilihaa kohtaan tuntemaa inhoa en edelleenkään ymmärrä, minä pidin siitä. Toisaalta minä pidin myös kalanmaksaöljystä. Ehkä tämä selittää myös Leafs-faniuteni.

Puscutractori
29.10.2008, 00:55
Kasvista oli: ainakin porkkanaraastetta, ja sitten jotain toista, vaaleampaa raastetta, jonka seassa oli rusinoita. Se oli aika perverssiä, siksi en ehkä muistakaan, mistä raasteesta oli kyse. Lanttu?

Aivan... tuon lantturaasteen olinkin aivan unohtanut. Ehkä rusinoiden tarkoituksena oli tuoda siihen jotain makua, sillä se oli varsinkin hieman kuivahtaneena täysin mautonta.

Hevosmies
29.10.2008, 00:56
Lautapeleistä tulee Afrikan tähden lisäksi (juu on vanhempi juttu) mieleen Kimble, jota nykyään naksutellaan omien lasten kanssa - ja yhtä kivaa on. Sen lisäksi hakattiin aika paljon korttia, mutta täytyy myöntää että moni peli on unohtunut: sika, piitti, tuppi, ramina, maija.
Oliko Kimblen edeltäjä "Päänsärkypeli", vai onko se vaan mainos? Mää olin katkera saadessani "vain" Kimblen, enkä oikeeta Päänsärkypeliä.

Ottelu (Othello) oli mun juttuni, mua voittanut kukaan. Vai menikö tää lautapeli jo 80-luvulle, kuten Skip-kortit (vai mikä sen korttipelin nimi oli)?

Hiihdossa Mietaan luokkaan nousi Oddvar Brå, naisissa Galina Kulakova oli hirmuinen.

Oi voi, aikuisista naisista rakastin tulisesti Hilkka Riihijärveä. Muuten olin koko ala-asteen ajan uskollinen Sarille.

Maple Leaf
29.10.2008, 01:02
Oi voi, aikuisista naisista rakastin tulisesti Hilkka Riihijärveä.

Ensimmäiset ns. eroottiset värinät tulivat Suzy Quatrosta. Silloisia tunteita ei tosin vielä silloin osannut tulkita juuri eroottisiksi, mutta sitähän ne näin jälkikäteen muisteltuina olivat. Nahkapuku ja hyvää jytää: Suzy oli kuningatar.

Evil
29.10.2008, 05:07
Oi voi, aikuisista naisista rakastin tulisesti Hilkka Riihijärveä.
Tarkoittanet Hilkka Riihivuorta?

Minä rakastin Charlien Enkeleitä, kaikkia niistä. Niitä näki tosin vain ovenraosta kurkkimalla kun olisi pitänyt olla jo nukkumassa silloin...

70-luvulla, paikkakunnasta riippumatta, vanhemmat pystyivät huoletta päästämään pennut pihalle ilman että tarvitsi pelätä nurmikoilla tai leikkipaikoilla lojuvia huumeruiskuja. Tämän seikan valossa silloin olivat todellakin asiat paremmin.

Yläpesä
29.10.2008, 07:24
Tarkoittanet Hilkka Riihivuorta?

Minä rakastin Charlien Enkeleitä, kaikkia niistä. Niitä näki tosin vain ovenraosta kurkkimalla kun olisi pitänyt olla jo nukkumassa silloin...


Hah, tarkoittanette sentään molemmat Hilkka Kuntolaa? (http://www.noc.fi/olympialaiset/olympialajit/talvilajit/maastohiihto/)

Farrah Fawcett-Majors ja ABBAn Agnetha olivat Yläpesän ensimmäisten kiihkeiden ajatusten kohteet. Suosikin julisteet heistä olivat päällekäyvät. Farrahin kuva löytyy vieläkin verkosta (http://rerevealed.com/wp-content/uploads/2008/03/farrah-fawcett.jpg). Mutta ei minun verkkokalvoista.

edit: Kun vanhaan Amazoniin haettiin korkeaoktaanista bensaa palveluasemalta niin silmiin eksyivät nämä logot. (http://www.suomigasoa.fi/Huoltoasemaketjut.html) Ellen väärin muista niin Shelliltä tai Unionilta se ratkaisu yleensä löytyi. Tuo K taitaa olla K-ketjun varhainen edeltäjä?

Reinomies
29.10.2008, 07:51
Tuo K taitaa olla K-ketjun varhainen edeltäjä?
Eikös se Kesoilin logo ole, joten samaa ryhmittymää ainakin.

Buddha
29.10.2008, 08:02
Musiikista, elokuvista ja telkkarista en ole ihan varma, että osuuko kaikki -70-luvulle, mutta -70-luvun lapsena oikeutan itseni tässä hieman muistelemaan myös -80-lukua.

Olet siis selkeästi liian myöhään syntynyt, joka yrittää siipeillä aikakauden been-there-asiantuntijoiden seurassa.

Mikä vitun siipeilijä? Luetaan niitä viestejä siellä! Kyllä syntymävuosi on siellä -70-luvun alussa.

Yläpesä
29.10.2008, 08:24
Mikä vitun siipeilijä? Luetaan niitä viestejä siellä! Kyllä syntymävuosi on siellä -70-luvun alussa.

70-luvulla ei myöskään turhaan pillastuttu kun joku ojensi toista.

er_bai_wu
29.10.2008, 08:53
Tämähän on hieno ketju; tuli joskus vuosipari sitten juuri romantisoitua, että jos olisi aikakone, niin painelisin 70-luvulle. Perusteluni olivat:

- Naiset olivat luonnollisen kauniita; 80-luvulla alkoi tulla ylimeikatut aerobic-pimut esiin. Kannattaa vertailla vaikka Playboy-pupujen ja Penthouse-pettien kehityskaarta voimallisena todistuksena.
- 70-luvulla pantiin paljaalla, ei tauteja.
- Politiikka oli selkeää ja mielenkiintoista; poliittinen debatti paljon värikkäämpää kuin nyt ja urheilussa oli hieno poliittinen leima, kuin myös tieteessä.

Aika vähään sitä ihminen on näköjään tyytyväinen. Kaikki edellä oleva, myönnettäköön, johtuu siitä, että olin liian nuori osallistuakseni mihinkään noista em. aktiviteeteista. Se on jäänyt harmittamaan.

#3
29.10.2008, 08:58
Tätä ihanaa nostalgiaa.
Itse ole ollut siinä mielessä onnellisessa asemassa että isoäitini osi minulle (siis minulle jä äiskälle) väritelkkarin kun muutimme takaisin suomeen joskus 1975. Mummoni halusi että näkisin luonto-ohjelmat värillisenä. Jaques Custeaun Meren Salaisuudet oli kiehtova ohjelma. Minulle tuli myös Merten Salaisuudet lehtenä.
Töllöön sai kytkettyä erään elektroniikan ihmeistä, pong-videopelin. Peleinä mm tennis, jääkiekko ja squash.
Eikös kukaan ole maninnut kahden ja viiden pennin karkeja? Irtokarkit oli hinnoilteltu määrän mukaan ei painon. Kioskitädille näytettiin sormella osoittamalla mitä karkkia haluaa ja kuinka monta kappaletta.
Spårat olivat kolisevia ja pysäkillä kuului jarrujen kopuran jylinä. Ei ollut mitään matalalattia spåria eli niihin piti kiivetä. Järjestystä piti yllä rahastajatäti joka istui omalla valtaistuimella takaosassa.
HIFK oli pelottava ja voittava jengi. Maakunta jengeillä oli paskat housuissa jo kaupungin laitamilla. Nyt taitaa olla toisinpäin, eli HIFklla on paskat housuissa kun KalPa tulee kylään.

Dick Slasher
29.10.2008, 09:12
Kansakouluun mentiin äidin tekemissä housuissa, jollaisia kyllä muutkin käytti. Housuissa etutaskut olivat samanlaiset kuin takataskutkin, eli päälle ommeltu. Lauantaina ei tarvinut enää mennä kouluun vuonna 71. Jossakin vaiheessa tietoisuuteen tuli että kuuluu olla farkut, sellaiset todella kireät leveälahkeiset. Pukeutumisen kruunasi pitkä harvahampainen kampa takataskussa ja farkkutakki. Parturissa ei juurikaan kuulunut käydä.
TV:stä tuli (tiistaisin?) klo 14.00 Musta Ori. Opettaja päästi kovan vinkumisen jälkeen koulusta 13.50 jotta ehti katsomaan.

Bensaa ostettiin Gulfilta. (tekee muuten paluuta Suomeen). Keskikoulussa (olin viimeistä vuosikertaa) koululaukkuna oli muovikassi tai Vikinglinen "kauppakassi", varkkaampien perheiden lapsilla oli Siljan kassi. (vieläkin kateellinen). Ässät oli kiekkojoukkue ;) , välillä Ässien, Tapparan ja HIFKIn paremmuutta ratkottiin nyrkein.

kovalev
29.10.2008, 09:27
Onko täällä niin iäkkäitä, että muistaisivat seuranneensa livenä kun " Lasse kaatui ja voitti! " ?
On kuitenkin yksi ylväimpiä hetkiä Suomen urheiluhistoriassa ja aina herättää pieniä väristyksiä nähdä tuo juoksu, vaikka livenä ei päässytkään fiilistelemään.
Olihan silloin toki muitakin ; Väätäinen, Vasala, Lätsä-Pekka...mutta kyllä Lassen kaatuminen ja voitto oli kovin juttu.

Yläpesä
29.10.2008, 09:42
Onko täällä niin iäkkäitä, että muistaisivat seuranneensa livenä kun " Lasse kaatui ja voitti! " ?

Eipä tuota voi unohtaa. Äitin otti palkintojenjakotilaisuudesta valokuvan (siis telkkarista) muistoksi. Kuvassa oli sitten pelkkä musta ruutu.

Musta ori muistuu mieleen, olikos Fury toisen hevosohjelman tähti? Samalla paikalla oli myös Lassie. Muita vielä mainitsemattomia sarjoja olivat High Chapparal, Bonanza, Smith ja Jones, Poliisipäällikkö Mc Millan ja Vaimo, Rekkakuskit!! (http://www.angelfire.com/mi/TimsManufacturedHome/movinon.html), Koralliriutta, Skippy (kenguru), Flipper (delfiini), Onnen Päivät.

edit: Tsaarin kuriiri, jonka tunnarista tuli ikivihreä. Poikamiestytöt Laverne ja Shelley (Onnen päivistä ponkaissut spinoff), Näkymätön mies, Waltonin perhe, Rin Tin Tin ja helmenä pohjalla Ystäväni avaruudesta (Mork ja Mindy) joka esitteli maailmalle Robin Williamsin ihokarvat.

koo
29.10.2008, 09:57
Keskikoulussa (olin viimeistä vuosikertaa) koululaukkuna oli muovikassi tai Vikinglinen "kauppakassi", varkkaampien perheiden lapsilla oli Siljan kassi. (vieläkin kateellinen).
Tampereella käytiin keskikoulua Alkon perinteisellä harmaalla kassilla. Näin jälkeenpäin ajatellen en yhtään ihmettele miksi vanhempani kielsivät minulta tuon muodin ja pakottivat käyttämään koululaukkua.

Onko täällä niin iäkkäitä, että muistaisivat seuranneensa livenä kun " Lasse kaatui ja voitti! " ?

En minäkään niin vanha ole, että Münchenissä olisin tuolloin ollut mutta telkkarista tuon muistan, tietenkin.
Mutta yksi juttu on tän ketjun tiimoilta mietityttänyt. Pitikö seitkytluvun alussa, ehkä ihan 1970, olla jääkiekon mm-kisat Kanadassa? Saatan sekoilla jotain mutta oliko tuolloin joku ammattilaishässäkkä vai muistanko ihan omiani?
Jokatapauksessa 70-luvulla Suomi oli mm-kiekossa usein neljäs tai viides ja kärkipaikoilla vuorotteli Neuvostoliitto ja Tsekkoslovakia. Nyt ei noita maita ihan tuollaisessa asussaan edes ole ja Suomi on aina toinen tai kolmas, että tuossa suhteessa parempaan päin ollaan menty.

Terveisin koo

U2
29.10.2008, 10:04
kuten Skip-kortit (vai mikä sen korttipelin nimi oli)?

Tarkoittanet SkipBo-kortteja? Saman firman tekele suositun UNO-pelin seuraajaksi. Mutta nuo menevät muistaakseni kyllä sinne 80-luvun alun puolelle.

Niin, 70-luku... Satunnaisia muistoja:

- Ruotsin(?) lahja 70-luvun popille: Harpo
- Jo edellä mainitut Englannin I-divisioonan ottelut: "Liverpool erottuu mustavalkovastaanottimissa tummempiasuisena joukkueena"
- Lauantaina sauna, Englannin liigaa ja äidin tekemiä ranskalaisia perunoita (ei valmisranskalaisia tuolloin tainnut vielä ollakaan?)
- Kössi Kenguru ja etenkin Rosvo Rudolf! Ja se Nopan ruuhiturpa...
- Siirtokuvat: kartongille painetulle taustalle "hierottiin" kiinni erilliseltä paperilta siirtokuvia
- Pikkusotilaat ja koottavat lentokoneet
- Matchbox- ja Majorette -pikkuautot

OikeaPakki
29.10.2008, 10:13
Ja usein lihakauppiaalla oli rööki hampaissa samalla kun punnitsi 250 grammaa sikanautaa voipaperin päällä, viisaripuntarilla.

Asuin Helsingissä 70-luvulla kun isäukkoni oli saanut töitä Wärtsilästä (rip). Semmoisessa 70-luvun lähiössä upouusissa kerrostaloissa Tapanilankylässä.
Talkkari oli kova juoppo ja hänen maallinen vaelluksensa loppui oman käden kautta. Mutta ennen sitä meikäläisen - 7v - piti hakea hänelle Camel-aski röökiä n. 2,5mk ja loput rahat (50p) sain pitää. Usein törsäsin ne 2 Halvan salmiakkiaskiin. Duunista tuli loppu kun luulivat kaupassa (juorusivat äidille) että ostan niitä omaan käyttöön. ostokieltohan alle 16v tuli joskus 70-luvun puolivälissä.

Koulussa nykyään maistuu kalapuikot varmaan kaikille, koska niissä on panostettu rapsakkaaseen kuoreen. 70-luvulla koulussa tarjottiin kalapullia, joista ei pitänyt kukaan. Yäk. Minäkin tykkäsin silti viillokista!

Malmin kansakoulusta olisin jatkanut 4, luokan jälkeen oppikouluun, mutta muutto Lappeenrantaan veikin sensijaan juuri Suomeen rantautuneeseen peruskouluun. Uudessa peruskoulussa oli tasoryhmät matikassa ja kielissä (suppea, keski ja laaja oppimäärä).

Kisapuiston uudessa jäähallissa (olikos se v.-73 kun valmistui) jännättiin Ape Suhosen SaiPaa divarissa ja kaukalon ympärillä ei ollut pleksejä sivuilla). Joskus sityen sattui että taklattava lensi yli laidan ensimmäisen rivin ja kaukalon väliin jäävään asfaltoituun tilaan.

Osalla sukulaisista oli vielä ulkohuussi sekä keittiössä puuhella ja mummolassa ei näkynyt kuin TV1, kun olivat katvealueella.

Kun tultiin koltiasikään piti lähikipparilta hakea opiskelumateriaalia elämää varten, kuten punaista Mallua, Jallulehti ja Cocista sellaisissa n. 0,17litran lasipulloissa.

Kavereilla oli menopeleinään Pappatunturit ja cooleimmilla Monkey-mopot.
Itsehän sotkin kaupunkiin ja takaisin vanhalla naisten Tunturi-polkupyörällä.

Rosbergille naureskeltiin kun se keskeytti koko ajan ja valtiovalta oli vihainen hänelle kun kävi ajamassa Etelä-Afrikassa, joka oli eristyksissä apartheidin takia.

#3
29.10.2008, 10:19
Musta ori muistuu mieleen, olikos Fury toisen hevosohjelman tähti? Samalla paikalla oli myös Lassie. Muita vielä mainitsemattomia sarjoja olivat High Chapparal, Bonanza, Smith ja Jones, Poliisipäällikkö Mc Millan ja Vaimo, Rekkakuskit!! (http://www.angelfire.com/mi/TimsManufacturedHome/movinon.html), Koralliriutta, Skippy (kenguru), Flipper (delfiini), Onnen Päivät.


Tuon Rekkakuskit olin täysin unohtanut. Eikös siinä ollut se makee iso Kenwoortin vihreä rekka?
Ammattilaiset, eli CI5 oli tosi jännä sarja. En ole ihan satavarma pyörikö se suomessa 70-luvulla mutta ainakin se tehtiin 70-luvun lopulla. Sarjastahan tehtiin uusintaversio 2000-luvulla mutta ei siinä ollut sitä samaa.
Starsky & Hutch oli myös aika kova. Se punainen Ford Torino valkoisella raidalla oli huikea. Kaverilla oli se auto pienoismallina, eikä minään pikku matchboxina vaan isompana olisikohan ollut 1:36. Voi että olin kade.
Mulla oli kyllä sitten muita pikkuautoja.

edit:
Juu olihan se hieno vihreä rekka.

Yläpesä
29.10.2008, 10:28
Tuon Rekkakuskit olin täysin unohtanut. Eikös siinä ollut se makee iso Kenwoortin vihreä rekka?

Klikkaapa sitä linkkiä, niin näet ja kuulet ehkä unohtuneen tunnarinkin! Kaikissa 70-luvun actionsarjoissa oli sellainen hurtti, miehekäs, juntti fiilis. Mursuviiksisiä hikisiä sankareita flanellipaidoissa. Kun 80-luku sitten tuli ja sen myötä Miami Vice niin kulttuurishokki oli hirmuinen!

Vaan kuka muistaa tämän sankarin (http://www.youtube.com/watch?v=IwXCv8sRtwo)?

#3
29.10.2008, 10:57
- Siirtokuvat: kartongille painetulle taustalle "hierottiin" kiinni erilliseltä paperilta siirtokuvia

Kalkitos, joo niitä tuli hinkattua. Oli avaruus maisemaa ja oli savannia ja vaikka mitä.


- Matchbox- ja Majorette -pikkuautot
Corgitkin oli aika hyvin tehtyjä. Sikussa oli aika hienot yksityiskohdat ja paljon liikkkuvia osia mikäli oikein muistan. Tai sitte Siku oli nimenomaan se kökkövalmistaja.

Lego-palikoita oli vain muutama. Tai noh muutama ja muutama oli eri kooista littanaa palikkaa ja erikokoista palikkaa. Väreinä oli valkoinen, musta, harmaa, punainen, sininen, keltainen ja vihreä. Niistä piti sitten rakentaa jotain. Jotain erikois palikoita kyllä oli, esim renkaita ja viistopalkioita.

Yläpesä
29.10.2008, 11:42
Kalkitos, joo niitä tuli hinkattua. Oli avaruus maisemaa ja oli savannia ja vaikka mitä.


Kalkitos-kuvia. (http://photos1.blogger.com/blogger/4545/49/1600/Asterix%20Kalkitos.0.jpg) ja vilmin pätkä (http://www.youtube.com/watch?v=EU2Lmgj7C_E)samoista.

Tuon lisäksi niitä "pakkohankintoja" tv-mainosten sanelemina oli piiruslevy, muovinen levy johon oli tehty läpi meneviä uria joita seuraamalla sai piirrettyä eläimiä, ihmisiä jne. Piiruslevyn mainosinsertti (http://www.youtube.com/watch?v=6RTDyhIWHfU).

Scalextric-autorata taivutettuine kaarteineen oli monivuotinen ilonlähde.

Rotaflyer, lennätettävä styroksinen "sylinterileija".

Tytöt hyppäsivät "vistiä" eli ilmeisesti twistiä, pitkä kuminauhalenkki jonka molemmissa päissä seisoi yksi ja kolmas yritti hypätä nauhojen yli. Nauhan korkeutta sitten säädeltiin vaikeusasteen mukaisesti.

Turder
29.10.2008, 13:07
Olen nyt seuraillut KinoTV:ltä 70's Show'ta. Kieltämättä hyvältä näyttää.

Dumbass!

Nojoo, onhan se varmaan ollut hyvää aikaa. Ajan kertomuksissa ja valokuvissa sekä sinne sijoittuvissa elokuvissa on kyllä siistin näköistä meininkiä kaikinpuolin. Isä on kertonut usein kun hommailivat levyjä jostain pk-seudun liikkeestä. Sitten peräkylillä olivat ensimmäisiä, joilla oli uusi Eaglesin, Neil Youngin tai Jackson Brownen vinyyli ja ehdottomia huippuhetkiä kuulemma oli kuunnella niitä. Nykyään tuollaisen uutuuden lataa netistä, katsoo Youtubesta tms ja hohto menee täysin. Ennen osattiin arvostaa asioita paremmin, nyt kaikki on hälläväliä-kategoriassa ja liian tavallista.

Hevosmies
29.10.2008, 13:12
Tarkoittanet Hilkka Riihivuorta?

Perkele, ihmekään että pysyy poikamiehenä, kun ei muista nimeä oikein. Naiset on jostain syystä pikkumaisia tuollaisten vähäpätöisten seikkojen suhteen. Kelpaako selitykseksi, että hädintuskin osasin eilen Hakamettän Hokiareenan tiistaisen kiakkospektaakkelin (http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?ottelu=21123&versio=raportti) jälkeen kotiokaan?

Mää muistan kuitenkin Hilkan vain Riihivuorena tjsp., en Kuntolana.

Tarkoittanet SkipBo-kortteja? Saman firman tekele suositun UNO-pelin seuraajaksi. Mutta nuo menevät muistaakseni kyllä sinne 80-luvun alun puolelle....
- Matchbox- ja Majorette -pikkuautot

Uno oli se hakemani korttipeli ja näköjään meni jo 80-luvulle. Ei siitä siis sen enempää.

Matchbox-autot taisi olla niitä vahvempia, kun taas Majoretten autoissa renkaat saattoi linkuttaa ihan uusinakin. Punainen Ford Capri - kaipaan Sinua!

Titanic-kellot oli ainakin meillä suurta huutoa. Sininen kellotaulu, mutta patteri taisi sentään jo olla. -78 saamani kello tikitti isäni ranteessa vielä 90-luvulla.

Yläpesä
29.10.2008, 14:05
Mää muistan kuitenkin Hilkan vain Riihivuorena tjsp., en Kuntolana.Noihin aikoihin, kun Kuntola, Takalo ja Marja-Liisa Hämäläinen muodostivat naissivakoitsijoiden kuumimman kärjen, heti seuraavassa keskiryhmässä oli nainen joka takuulla käänsi päät. Elli Teurajärvi. En muista oliko hän sukua Pertille, mutta jotain sukua erotiikan jumalattarille hän ainakin oli. Pituutta ei ollut Ellille hirveästi jaettu mutta kaikki yli jääneet sentit oli sitten pistetty rintoihin. Ne rinnat olivat suunnattomat! Pelkästä etupainosta johtuen Elli hiihti lähes 80 asteen etukenossa rinnat polviin hinkaten. Olen melko varma että Gösta Sundqvist on ainakin salaa unelmoinut Ellistä eräitä biisejä rustatessaan.

Wesku
29.10.2008, 14:25
Pakko oli kahlata ensin koko ketju läpi ettei tule uusintoja, mutta eräs tärkeä asuste ja takuulla 70-luvulta jäi puuttumaan, eli ne legendaariset KUUKENGÄT!

Puolisääreen ulottuvat oudot ja painavat jalkineet, joissa jumalaton määrä vetoketjuja ympäri popoa. Niissä tallusteltiin aamusta iltaan ja ihme kyllä jaksettiin tarpoa pulkkamäkeä ylös vaikka kuinka monta kertaa päivän aikana.

Oliko muuten Shake-purkka jo mainittu ja ne sitkeät, hampaille epäystävälliset hopeatoffeet ? Nykyiset on kuin vanhainkodin asukeille tehtyjä, saatana.

Mihis muuten kadotettiin hillittömän hyvä menthol-laku ?!

"Mihin katosivat pulkkamäet, jota eivät hengästytä?. Ennen oli ennen jne.."

koo
29.10.2008, 14:30
Elli Teurajärvi. En muista oliko hän sukua Pertille, mutta jotain sukua erotiikan jumalattarille hän ainakin oli.
Elli on Pertin sisko ja heidän äitinsä taas on Eero Mäntyrannan sisko. Melkein veikkaan, että eivät sisarukset ainakaan äitinsä puolelta erotiikan jumalattaresta periydy. Eero Mäntyranta oli kyllä hyvä hiihtämään (60-luvulla) mutta ei kovinkaan komea.

Terveisin koo

OikeaPakki
29.10.2008, 14:38
Pakko oli kahlata ensin koko ketju läpi ettei tule uusintoja, mutta eräs tärkeä asuste ja takuulla 70-luvulta jäi puuttumaan, eli ne legendaariset KUUKENGÄT!

Ha!

Toiset legendaariset menopelit olivat Hai-saappaat ja fillariksi persuksien alle JOPO! Tosin molemmat ovat ilmeisesti nykyäänkin saatavana jonain retro-kamoina?

Kyllähän telsusta tuli 70-luvullakin rock-ohjelma, nimittäin ILTATÄHTI, jota aina lauantai-iltaisin katsottiin antaumuksella. Taisi se silloin tehdä neuvosto-Eestin telkkarin kanssa jotain yhteistyötäkin nimellä Öhtytäht tjsp.

Yläpesä
29.10.2008, 14:38
Oliko muuten Shake-purkka jo mainittu ja ne sitkeät, hampaille epäystävälliset hopeatoffeet ? Nykyiset on kuin vanhainkodin asukeille tehtyjä, saatana.

Mihis muuten kadotettiin hillittömän hyvä menthol-laku ?!


Kadonneita karkkeja ja ruokatavaroita on muisteltu ketjussa

Kadonneet elintarvikkeet (21 sivua!) (http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=23101)

Jokin toinenkin ruokamuisteloketju taisi olla, en sitä tähän hätään löytänyt.
Muita tämän ketjun lähelle liippaavia taitavat olla:
TV-sarja jota katsoit nuorena (http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=6144)

ja

Legendaarinen 70, luku ! (http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=27148) jossa lähinnä fiilistellään biiseillä ja bändeillä.

Koo, luota minuun. Miehet katsovat naista eri silmällä kuin naiset. Onneksi? Ellissä oli animaalista magnetismia telkkarin välityksellä.

Buddha
29.10.2008, 16:15
Nyt en ole kyllä lukenut koko ketjua läpi ja sorry, jos on jo mainittu, mutta muistaako kukaan sellaista hassua vieteriä. Vieteri laitettiin rappusten yläpäähän ja se sitten itsestään tuli kaikki askelmat alas?
Menihän epämääräiseksi selittämiseksi, koittakaa kestää.

William Murderface
29.10.2008, 16:38
Nyt en ole kyllä lukenut koko ketjua läpi ja sorry, jos on jo mainittu, mutta muistaako kukaan sellaista hassua vieteriä. Vieteri laitettiin rappusten yläpäähän ja se sitten itsestään tuli kaikki askelmat alas?
Menihän epämääräiseksi selittämiseksi, koittakaa kestää.
Tarkoitatko Slinkyä (http://en.wikipedia.org/wiki/Slinky)?
Itsehän en ollut edes syntynyt kyseisellä vuosikymmenellä, mutta hyvää musiikkia silloin kyllä tehtiin mm. Ramones ja Misfits...

Evil
29.10.2008, 17:25
- Siirtokuvat: kartongille painetulle taustalle "hierottiin" kiinni erilliseltä paperilta siirtokuvia

Kalkitokset juu, totta munassa. Oli itse asiassa mielessä jo avausviestiä rustaillessani, mutta jostain syystä unohtui. Hyvä kun tulivat puheeksi.


Vaan kuka muistaa tämän sankarin (http://www.youtube.com/watch?v=IwXCv8sRtwo)?
No kukas ei Janosikkia muistaisi! Mulla oli pahvista kyhätty lieriömäinen tötteröhattukin kun Janosikilla oli sellainen.

Smith ja Jones
Eli Hannibal Hayes ja Kid Curry, muistaakseni.

Vaan mikä oli se palomiehistä kertova sarja, jossa oli pääosassa Lasse Mårtensonin näköinen punanenäinen kaveri? En perkule muista nimeä enkä juuri muutakaan paitsi sen tyypin naaman. Luulin pitkään että se on Lasse vaikka sarja oli amerikkalainen.

Yläpesä
29.10.2008, 17:56
Vaan mikä oli se palomiehistä kertova sarja, jossa oli pääosassa Lasse Mårtensonin näköinen punanenäinen kaveri? En perkule muista nimeä enkä juuri muutakaan paitsi sen tyypin naaman. Luulin pitkään että se on Lasse vaikka sarja oli amerikkalainen.

Mulla on semmoinen aavistus että Emergency! olisi tullut Suomessa nimellä Pelastajat mutta en ole ihan varma.

Tässä sarjan sivuja IMDB:stä (http://www.imdb.com/title/tt0068067/).

jpet
29.10.2008, 18:12
Kyllähän suuri osa suomalaisista eli varsin vaatimatonta elämää 70-luvulla. Muistan, että mummolassakin vesi tuli kaivosta, kuten myös meidänkin kotona alunperin. Sähkövempaimia ei juuri ollut, ja pyykkikin pestiin käsin veivattavalla pesukoneella. Asunnot oli sisustettu varsin karulla tavalla ja ne harvat huonekalut oli peräisin monilta eri vuosikymmeniltä. Valaistukseen ei oltu juuri kiinnitetty huomiota, joten olohuoneessa saattoi olla vain yksi lamppu. 70-lukulaiset röökasivat sisällä, ja olohuonetta komisti usein hieno jalallinen tuhkakuppi. Tupakansavuun tottui jo pienestä pitäen, eikä se ollut koskaan häiritsevää. Yhdestä 70-luvun joulusta muistan sen verran, että joulukuusessakin oli oikeat kynttilät. Talojen pihat olivat myös toista maata kuin tämän päivän puutarhat. Pihoilla ei ollut nurmikkoa vaan heinikko, jonka seassa kasvoi myös muita kasveja kuten koiranputkea. Kesäisin ei pidetty juurikaan kenkiä jalassa, ja pieniä vahinkoja sattui päivittäin. Jos sattui suurempikin vahinko kuten aivotärähdys, ohitettiin asia sen kummemmin murehtimatta. Selkäsaunat olivat arkipäivää, ja selkään saattoi saada vanhempien ohella myös muilta sukulaisilta. Vanhempia kunnioitettiin, mutta toisaalta myös pelättiin.

Mainittava on myös se, että 70-luvun kylissä ja kotikaupungissanikin koirat kulkivat vapaana suurissa laumoissa, ja suurin osa niistä oli sekarotuisia.

Vanha Len
29.10.2008, 18:20
Nyt en ole kyllä lukenut koko ketjua läpi ja sorry, jos on jo mainittu, mutta muistaako kukaan sellaista hassua vieteriä. Vieteri laitettiin rappusten yläpäähän ja se sitten itsestään tuli kaikki askelmat alas?

Tuo oli siihen aikaan jännä lelu. Hauska oli myös LUIKERO...oranssi karvamato, jonka nenästä lahti ohut siima. Sitä pystyi vetämään esim. tuolin jalusta pitkin jne. Leluista myös MECANO oli kova juttu ja vihreä mönjä nimeltä SLIME...muistaakseni. Raisiossa oli kovana villityksenä 70-luvun lopulla myös perinteiset roller skatet.

Yläpesä
29.10.2008, 18:29
vihreä mönjä nimeltä SLIME...muistaakseni. R

Yhden kesän villitys meilläkin. Kauppa käy näköjään edelleenkin (http://www.punanaamio.fi/product_details.php?p=2583)..

El Lude
29.10.2008, 18:54
Kultaista vuosikymmentä allekirjoittanut ehti kokemaan kokonaista kymmenen vuotta. Mummovainaan kanssa tuli käytyä 1978 äänestämässä Kekkosta. Ketään muuta ei saanut kuulemma äänestää.

Tukkanikin oli silloin paljon tuuheampi ja vitivalkoinen. Nyt on enää muisto vaan liehuvasta blondiletistä...

Markalla sai ostettua Penan puljusta 100 pennin nallea. Ai, että oli iso karkkipussi silloin joskus. Camelin lakritsiakin tuli syötyä. Sittistä ja Schweppescolaa tuli juotua 0,3 litran pullosta.

Telkkarista tuli klo 17.00 tv:n virityskuvaa. Sälekaihdinilmiöt ja muut tuli useaan kertaan tutuiksi. Pihalla leikittiin kesällä mitä leikittiin harva se ilta. Talvella käytiin lumisotaa ja syksyllä rokkissotaa. Merten Salaisuudet lopettivat pihaleikit tyystin. Oli vaan pakko mennä katsomaan punapipoista ranskalaista. Elviksen kuolema veti nuoren miehen kyyneliin. Tämä suru-uutinen tuli kuultua radiosta.

Lelujakin oli kaupoissa. Sotaukkoja oli pienen armeijan edestä. Koottaviakin tuli koottua Airfixin tuoksun kera. Välillä ei tullut ihan ohjeiden mukaisia luomuksia.

Erkki Aho oli kouluhallituksen pääjohtaja. Oma luokanopettajani oli urheiluhullu vi**upää. Nosteli suuttuessaan meitä poikia kaapinpäälle häpeämään. Maksalaatikko ja lanttulaatikko olivat inholan (ruokalan) kauheimmat koettelemukset.

Pilkilläkin tuli käytyä vielä toukokuussa. Silloin ne talvet kestivät ja kestivät.

Papatti oli kova räjähdysainen niistä kiinareista puhumattakaan.
Lehtiroskikista löydetiin lähes uusimmat Ratto-lehdet sex-Zorrot ja Karzanit. Siinä sitä alle kymmenvuotiaina tapitettiin tissejä, naamioita ja rivoja apinamiehiä...

Evil
29.10.2008, 18:56
Erkki Aho oli opetushallituksen pääjohtaja.
Pakko sen verran korjata että kouluhallituksen. Opetushallitus-nimi tuli käyttöön vasta 90-luvulla. Ahon jälkeen virkaa hoiti muistaakseni Vilho Hirvi.

Tykki
29.10.2008, 19:00
Merkkareita sai 10 penniä kappale. Ja jotain pienempiä hedelmäkarkkeja 5 pennillä. Kioskin luukusta sitä piti huudella että mitä irtareita ja kuinka monta kappaletta kutakin. Ei ollut sisä-ärkkäreitä silloin. Ilmankos sitä ollaankin nyt niin paljon karskimpia kuin mitä nykyajan räkänokat tulevat ikinä olemaan.

Kesäleluista hienoimpia olivat ne ohuesta styroksista tehdyt pienet lennokit, joita ammuttiin ilmaan semmoisella muovikahva-kumirenksu lingolla.

Liikenteessä näkyi keltaisia Datsuneita (100A), mosseja ja ladoja.

Hevosmies
29.10.2008, 20:21
Mulla on semmoinen aavistus että Emergency! olisi tullut Suomessa nimellä Pelastajat mutta en ole ihan varma.

Tässä sarjan sivuja IMDB:stä (http://www.imdb.com/title/tt0068067/).

Mun muistini mukaan suurinpiirtein joka jakso alkoi sillä, että äijät makasi sen pienemmän auton alla "korjaamassa", mutta hälyn tullessa konepelti kiinni ja samantien liikkeelle?

Eikö kukaan muu leikkinyt Playmobil (http://fi.wikipedia.org/wiki/Playmobil)-ukoilla? Hieman legomaisia figuureja, mutta huomattavasti äijämäisempiä - jossain esittelylehdessä yksikin työmies istui kuopan reunalla ja huuteli tuomaan lisää kaljaa.

Pressiboxi
29.10.2008, 20:33
Pakko oli kahlata ensin koko ketju läpi ettei tule uusintoja, mutta eräs tärkeä asuste ja takuulla 70-luvulta jäi puuttumaan, eli ne legendaariset KUUKENGÄT!"

Gaytouhua. Ainoa oikea, miehekäs ratkaisu oli Skiidot. Tai perämettillä lapikkaat.

Skiidot olivat todella timmit talvijalkineet, painoa n. 30 kg per mono.

Eino_Mies
29.10.2008, 20:45
Eikö kukaan muu leikkinyt Playmobil (http://fi.wikipedia.org/wiki/Playmobil)-ukoilla? Hieman legomaisia figuureja, mutta huomattavasti äijämäisempiä - jossain esittelylehdessä yksikin työmies istui kuopan reunalla ja huuteli tuomaan lisää kaljaa.
No totta hitossa Playmobil-ukot on muistissa. Joskus taisin kirjoittaa ihan oikealle Joulupukille kirjeen, jossa ykköstoiveena oli kunnon Playmobil-setti.

70-luvulla meikäpoika opetteli elämisen alkeita ihan alusta alkaen. Kun Lasse Viren voitti Müchenissä olympiakultaa, meikä konttasi vielä vaipat pöksyissä. Mutta Montrealin kisojen aikaan olin jo oppinut miten isot pojat käy kusella.

Vuosikymmenen loppuun mennessä olin jo ehtinyt tarpoa kaksi vuotta peruskoulua. Onko muuten kukaan vielä tässä ketjussa maininnut, että kansakoulusysteemi muuttui juuri 70-luvulla vaihteittain peruskouluksi? Varmaan Jatkoajankin varttuneemmista kirjoittajista jotkut muistavat vielä kansakoulun.

Ja vielä nykyään, kun kuulee radiossa soivan Abban Waterloon, tulee mieleen ne sen aikaiset kirkkaat tapetit, räikeät kukkakuviolliset verhot ja perheemme ensimmäinen auto, vuoden -72 mallinen kupla-Volkkari.

lihaani
29.10.2008, 21:09
Täällähän on kokonaan unohtunut kaikkien "huumori"bändien isä ja äiti Hullujussi ja sen valovoimainen solisti Viktor Kalborek.

Voi sitä naurun remakkaa kun taattu lyriikka tyyliin "ostin parit nakit, tuli housuun silloin kakit" soi Esson baarin levysoittimessa.

Wesku
30.10.2008, 08:49
Nono...eipäs unohdeta Kake Singersiä joukosta.

Kaikilla starbuosaston miehillä oli muuten varmasti legendaariset nilkanmurtajat, eli minisukset.

Parilla remmillä lonksuva töppönen kiinni 50cm "sukseen", jyrkkään alamäkeen ja aaaaaaaa.....auts.
Kiellettiinköhän ne lailla lopulta ?

teemu73
30.10.2008, 09:21
70-luvulla moni on varmaan katsellut Peppi Pitkätossua ja Vaahteramäen Eemeliä ensimmäisen kerran telkusta. Eemeliä vissiin tulee nyt uusintanakin kun yks päivä olin näkevinäni Eemelin opettavan Iidaa kiroilemaan.

Peppi oli kyllä tosi vahva, nosti hevosenkin ilmaan. Siinä sarjassa taisi olla joku akka (Rissanen?), joka koitti laittaa Peppiä ojennukseen, muttei onnistunut.

Busteria luettiin. Eli Super-Macia, Roversia ja Harjumäen Sisua. Luin näitä kyllä vasta 80-luvun puolella, mutta 70-luvun lehtiä pääasiassa, koska ne oli parempia. Kerhosivuilla oli samanlaisia listauksia kuin nykyään Jatkoajan Kierrätyskeskuksessa :)

Yläpesä
30.10.2008, 10:21
Nono...eipäs unohdeta Kake Singersiä joukosta.


Sanoista huumoribändi ja 70-luku ei kait pitäisi tulla muuta mieleen kuin Sleepy Sleepers. Yhtye ennätti nostamaan jopa poliittista kiehuntaa musiikillaan. Suomi-Neuvostoliitto-Seuran Kajaanin osasto paheksui yhtyeen musiikkia Suomen ja Neuvostoliiton hyviä suhteita vahingoittavaksi. Raha-automaattiyhdistys reagoi myös ulkopoliittiseen keskusteluun: Kaapataan lentokone Moskovaan -sinkku poistettiin jukebokseista. Huonojahan ne toki olivat mutta silti. Tiina Tiikeri, ei helvetti!

mekabyte
30.10.2008, 10:40
Kaikilla starbuosaston miehillä oli muuten varmasti legendaariset nilkanmurtajat, eli minisukset.

Parilla remmillä lonksuva töppönen kiinni 50cm "sukseen", jyrkkään alamäkeen ja aaaaaaaa.....auts.
Kiellettiinköhän ne lailla lopulta ?

Mitä sitä hyvää kieltämään, pojaltakin mokomat löytyy ja allekirjoittanut veteli omilla "suksilla" menemään vasta 80-luvulla

Yläpesä
30.10.2008, 10:47
70-luvulla tosi vanhat ihmiset oli sen nimisiä kuin Helmi, Laura, Amanda, Aapo, Veikko, Ilmari. Aikuisten nimiä olivat Hilkka, Raili, Ritva, Terttu, Heikki, Esko, Pentti, Urpo. Lasten nimiä olivat Kirsi, Hannele, Maarit, Tarja, Virpi, Arto, Markku, Jari ja Kimmo. Nykyään nuo on ihan väärin päin. Mummojen ja pappojen nimiä annetaan ihan pienille vauvoille, mikä on kummallista. Tämäkin todistaa että 70-luku oli parempaa aikaa.

Evil
30.10.2008, 11:41
70-luvulla tosi vanhat ihmiset oli sen nimisiä kuin Helmi, Laura, Amanda, Aapo, Veikko, Ilmari. Aikuisten nimiä olivat Hilkka, Raili, Ritva, Terttu, Heikki, Esko, Pentti, Urpo. Lasten nimiä olivat Kirsi, Hannele, Maarit, Tarja, Virpi, Arto, Markku, Jari ja Kimmo. Nykyään nuo on ihan väärin päin. Mummojen ja pappojen nimiä annetaan ihan pienille vauvoille, mikä on kummallista. Tämäkin todistaa että 70-luku oli parempaa aikaa.
Tämä on muuten ihan totta. Tästähän seuraa se, että 15-20 vuoden kuluttua päiväkodit pullistelevat Perttiä, Erkkiä, Marttia, Seppoa, Pirkkoa, Liisaa, Raijaa ja Tuulaa.

U2
30.10.2008, 12:32
Sittistä ja Schweppescolaa tuli juotua 0,3 litran pullosta.

Nokitetaan juomapuolta vielä Jive -kolajuomalla. Muistelisin tuon olleen jonkin verran Cokista tai Pepsiä makeampaa, mutta hyvää, niin hyvää...

Aikuiset sen sijaan nauttivat Amiraali-olutta, jonka etiketissä oli useiden eri amiraalien kuvia. Yhdellä amiraalilla ei ollut kuvassa lakkia päässä ja jos sellainen pullo sattui käteen, legendan mukaan siihen pulloon piti juominen lopettaa.

AnaMasa
30.10.2008, 13:14
Mummojen ja pappojen nimiä annetaan ihan pienille vauvoille, mikä on kummallista.On. Pienenä hengailtiin joskus rappukäytävässä ja kyseltiin ohi kulkevilta asukkailta niiden nimiä. Mulla leikkasi kiinni, kun eräs mies väitti olevansa Matti. En uskonut sitä, koska sehän oli lapsen nimi. Eniten hämmennystä aiheutti kuitenkin nimetön mies.

70-luvulla ruskea oli hieno väri. Meillä oli ruskea sohva, ruskeat keittiön kaapiston nupit ja kullanruskea auto, jossa oli ruskeat penkinpäälliset. Mulla oli ruskeat housut, ruskea villapaita, ruskeita sukkia, ruskeat sukkahousut(!!) ja ruskea talvitakki. Ruskeaa saattoi piristää vaaleanruskeat tai keltaiset viivat, kuten meidän sohvassa.

70-80 luvun taitteessa meidän nappulaliigajoukkueen valmentaja vei joskus koko joukkueen pelipaikalle Taunuksellaan. Sinne mahtui 10 mukulaa helposti. Kenenkään vanhemmat eivät pöyristyneet, saatikka ottaneet yhteyttä mihinkään, vaikka varmasti kuulivat kotona kuljetusmetodista. Kyseisissä 5-6 vuotiaiden tosipeleissä vain parhaat pääsivät kentälle ja paskat potkivat palloa kentän sivussa. Kaikilla oli silti hauskaa.

Alamummo
30.10.2008, 13:18
70-luvulla ruskea oli hieno väri. Meillä oli ruskea sohva, ruskeat keittiön kaapiston nupit ja kullanruskea auto, jossa oli ruskeat penkinpäälliset. Mulla oli ruskeat housut, ruskea villapaita, ruskeita sukkia, ruskeat sukkahousut(!!) ja ruskea talvitakki. Ruskeaa saattoi piristää vaaleanruskeat tai keltaiset viivat, kuten meidän sohvassa.
Ruskeasta tulivat mieleen vakosamettiset Retu-kengät. Ne olivat mukavat jalassa.

Leon
30.10.2008, 13:21
Hai-saappaiden ja Retujen/Tahvojen lisäksi oli myös Lokki-tossuja. Eli Nokian kusiluikkareista hiukan tuunatut siniset kangastossut valkoisella kumipohjalla.

Ja toki ne nappikset. Kesät talvet.

AnaMasa
30.10.2008, 13:27
En muista Retuja, mutta netti muistaa: Retu-mainos vuodelta 1972 (http://vuodatus-static.web-effect.net/g/14921/358925.jpg)

Kaverilla on Anttilan kuvastoja 70-luvulta. Ovat sykähdyttävää tavaraa. Pitäisi opetella itsekin säilyttämään arkikulttuurimuistoja eri ajoilta. Juuri mainoksia, vaikka Pirkka-lehtiä ja sen semmoisia.

Esko Epäkesko
30.10.2008, 13:29
Pakko tulla vielä sohimaan tähän ketjuun vaikka en ole varma onko kultaista 70-lukua. Elikkäns pienenä nöösinä tykkäsin kovasti leikkiä Capsula/Capselo/tjsp. leluilla. Paketteja oli eri kokoisia ja ne sisälsivät eri määrän sellaisia muovisia kirkkaita palleroita, joita sai liitellä toisiinsa. Niissä oli muistaakseni hammasrattaisto ja taisipa olla renkaatkin saatavilla koska serkkupoikien kanssa nyväsimme aina autot ja pidettiin nopeuskisat. Paristokäyttöinen moottori taisi olla voimanlähteenä.

Siitä on jo niin kauan aikaa ettei tuon tarkemmin muista, mutta onko muita Caps...:lla leikkineitä?

Sistis
30.10.2008, 13:35
Näin juniorina täytyy todeta, että kovastipa tuo 70-luku muistuttaa monessa arkipäiväisessä asiassa 80-lukua. Taitavat monet lelut olla olleet muodissa vielä casinotalous-vuosikymmenen alkupuolellakin, koska niin tutuilta ne minun korvaanikin kuulostavat. Samaten nuo jauhelihojen ja makkaroiden ostamiset lihatiskeiltä ovat hyvin muistissa. Samaten monet täällä mainitut myöhemmin kadonneet tuotemerkit tulivat kohdallani tutuiksi. Ja taisipa moni TV-sarjakin päästä ensimmäiselle uusintakierrokselleen siten, että minäkin kykenin ne näkemään...

... Pitäisiköhän meidän junioreiden avata uusi ketju tuolle vuosikymmenelle?

AnaMasa
30.10.2008, 13:36
Intergalaktinen webbi tietää myös Capsela-sarjasta (http://www.netikka.net/jari.kattelus/capsela.htm). Kavereilla oli noita, mulla ei.

Yläpesä
30.10.2008, 13:36
Kaverilla on Anttilan kuvastoja 70-luvulta. Ovat sykähdyttävää tavaraa. Pitäisi opetella itsekin säilyttämään arkikulttuurimuistoja eri ajoilta. Juuri mainoksia, vaikka Pirkka-lehtiä ja sen semmoisia.

Ihan totta. Itsellä on kertynyt vain "Nyt Nappaa"-kuvastoa sekä 80-luvun Soundin vuosikerrat. Niitä selailemalla voi tehdä halpoja aikamatkoja.
Toki juutuubista löytyy hyvin vanhoja telkkarimainoksia. Mutta ne ovat jotenkin eri tavalla laitettuja kuin aikakauslehtien sivuilla näkyvä arkitodellisuus.

Onhan tässä pakko viitata samalla myös lehdistöön. Hymy oli kova juttu koska Ennalan tekstit sähköistivät vaikkei niitä junnuna oikein ymmärtänytkään. Sivuilta saattoi lopulta löytää myös yläosattoman naisen, mikä oli mukavaa. Ei nykyisissä aikakauslehdissä ole tällaista etua, joten senkin puolesta 70-luku oli parempaa aikaa. Hymyn seurana luettiin vintillä myös Nyrkkipostia, joka säällistettiin jossain vaiheessa muuntamalla nimi Nykypostiksi. Alkuperäinen oli poikien mielestä parempi. Näiden lisäksi luettiin Kansa Taisteli-lehteä sillä joka kodissa oli vähintään yksi sodasta selvinnyt ja sitä muisteleva. Isot pojat saivat luvan ottaa kirjahyllystä Poliisi kertoo -sarjan teoksen yksi kerrallaan ja eihän meitä pienempiä sitten millään saatu pysymään poissa silmistä. Hurjia kuvia ja vielä hurjempia tarinoita suomalaisista ryyppyriidoista. Vaikkakaan ei koulusurmia ollut, mikä sekin puolestaan alleviivaa 70-luvun erinomaisuutta.

Vakosamettia ei suinkaan käytetty pelkästään Retuissa. Oli minulla joskus siitä valmistetut housutkin. Ruskeathan ne.

ELÄKELÄINEN
30.10.2008, 13:39
Kyseisissä 5-6 vuotiaiden tosipeleissä vain parhaat pääsivät kentälle ja paskat potkivat palloa kentän sivussa. Kaikilla oli silti hauskaa.

Ei tosiaankaan ollut kaikki pelaa - systeemiä. Itse harrastin fudista yhden kesän. En päässyt kertaakaan kentälle peleissä. Pelimatkoja tehtiin aika pitkällekin.
Miniskimboista keksimme toisen miniskimbattoman kaverini kanssa mielestämme hauskan jutun. Kyselimme ylpeiltä skimbaajlta ´Onko noissa tarrat ?´. Jos ei ollut niin haukuimme muovipalat paskoiksi. Itsellämmekään ei ollut käsitystä, että mitähän tarroilla tarkoitimme. Hämmennystä saimme aikaan, kuten takoitus olikin. Monikin alkoi epäillä suksiensa pätevyyttä, varsinkin kun ei niissä tainnut mitään tarroja olla.
Tämän kaverin meitä UFO-jutuilla pelotellut isoveli täyttää tänään 50.

Esko Epäkesko
30.10.2008, 13:43
Intergalaktinen webbi tietää myös Capsela-sarjasta (http://www.netikka.net/jari.kattelus/capsela.htm). Kavereilla oli noita, mulla ei.

Juuri näistä kirjoitin. Muistaakseni itsellä oli tuo 500 sarja koska mulla oli noita keltaisia kellukkeita ja Capselat sai kulkemaan myös vedessä. Aina vinguin lahjaksi suurempaa pakettia, mutta oli kuulema liian kallis. Eikä tontutkaan ilmeisesti osannu sellaisia kyhätä koska ei pukilta lahjaksi tullu.

Kiitokset AnaMasalle linkistä. Olipa mukava nähdä taas Capselat.

Evil
30.10.2008, 14:18
Isot pojat saivat luvan ottaa kirjahyllystä Poliisi kertoo -sarjan teoksen yksi kerrallaan ja eihän meitä pienempiä sitten millään saatu pysymään poissa silmistä.
Meillä oli näitä muutama hyllyssä. Opin lukemaan melko varhain, ja muistan kun hieman kossupulloa isompana luin useammankin huumerikoksista kertovan tarinan. Ne kaikki tapahtuivat Turussa. Sitten joskus -78 tai -79 vanhemmat suunnittelivat lomareissua Ruotsiin; laivalla mentäisiin yli ja Haaparannan kautta ajettaisiin takaisin. Pohdiskelivat menisimmekö Helsingistä vai Turusta. Säikähdin kuollakseni ja vastustin Turkua henkeen ja vereen, "kun siellä on niitä huumeita ja rikollisia".

Wesku
30.10.2008, 14:22
Tää näkyy olevan loputon muistelojen suo, mutta juolahti mieleen ne keltaiset, vahvasta muovista tehdyt autoradat, joita jatkettiin paloja yhdistämällä ties kuinka pitkiksi ja nostettiin tuoleille, seinille ja mihin milloinkin ja otettiin ankaraa skabaa eri pikkuautojen kesken päästämällä ne yhtaikaa baanalle. Ei siis mikään sähköautorata. Ajanottokin oli käytössä toisinaan, kun ensimmäiset digitaalirannekellot ilmestyivät käsiin. Jumalauta...sadasosat ja kaikki!

Pikkuautot taisivat tuolloin olla melkoista patarautaa, sillä ne painoivat varmaan 5 kertaa enemmän kuin nykyiset "metalliautot" eivätkä ihan helpolla hajonneet.

Satun tietämään, koska säästin muutaman pikkuauton pojalleni vertailuksi.

Elektroniikkapelit taisivat(?) tulla 70-luvun lopussa, siis ne 1-osaiset, kuten mustekala, laskuvarjohyppääjät ja mitä niitä nyt oli. Donkey Konghan sitten räjäytti tajunnan myöhemmin. Sen(kuten myös Oilpanicin) tajusin onneksi säästää ja oma poitsuhan tuota on aina toisinaan hakannut innoissaan.

Tykki
30.10.2008, 14:50
70-luvulla talojen sisäseinät olivat värikkäitä. Meilläkin kotona oli ainakin ruskeita, oranssisia, vihreitä, sinisiä ja keltaisia seiniä. Keittiön kaapitkin olivat oikein kirkkaan keltaisia. Parissa huoneessa oli voimakaskuvioiset tapetit.

Lattiat oli tottakai peitetty kokolattiamatoilla. Olohuoneessa oli kunnon kristallikruunu, ja sinne mentiin seinän sisään työnnettävistä liukuovista.

Naapurit kävivät kylässä ihan tuosta vaan ilmoittamatta mitään ja saattoivat jaaritella vaikka kuinka myöhään. Ja kotona piti olla tuhkakuppi esillä, jos joku vieraista sattui panemaan tupakaksi. Vaikkei meidän perheestä kukaan itse polttanut.

Alamummo
30.10.2008, 15:06
70-luvulla talojen sisäseinät olivat värikkäitä. Meilläkin kotona oli ainakin ruskeita, oranssisia, vihreitä, sinisiä ja keltaisia seiniä. Keittiön kaapitkin olivat oikein kirkkaan keltaisia. Parissa huoneessa oli voimakaskuvioiset tapetit.
Yksi seinä oli mielellään päällystetty maisematapetilla. Meidän mutsi ei sellaista halunut ja olin kateellinen kaverille, jonka olohuoneen seinää peitti "ihana" syysmetsä.

teemu73
30.10.2008, 15:20
Näiden lisäksi luettiin Kansa Taisteli-lehteä

Edesmenneellä isoisälläni oli melkoinen kasa näitä lehtiä. Menin aina ullakolle lukemaan Aku Ankkoja ja niiden vieressä lojui KT-pino: jokaisen lehden kannessa punainen yläosa, jonka päällä valkoisin kirjaimin KANSA TAISTELI ja alla joku sota-aiheinen kuva.

Samassa taloudessa käytiin talvellakin ulkohuussissa, haettiin kaivosta vesi ja lämmitettiin puilla sauna. Maito ei saanut olla muuta kuin kulutusmaitoa ja leivän päälle laitettiin VOITA eikä mitään kevytlevitteitä.

Puhelimeen saattoi joku vastata luettelemalla puhelinnumeronsa.

Nahkaparturi
30.10.2008, 17:01
Ja toki ne nappikset. Kesät talvet.

Näitähän oli monenlaisia ja ne oli tehty vahvasta kankaasta ja pohjat oli kumia. Se oli kovin jätkä, jonka nappulat oli eniten kuluneet. Kenkien sivussa oli erinäinen määrä raitoja ja sitten oli 'kersanttinappikset', joissa oli kolme natsaa. Nappiksia käytettiin joka paikassa, ei pelkästään jalkapalloa pelatessa.

Jääkiekkomailat olivat puisia Kohoja tai Torontoja. Kun maila meni poikki, ostettiin siihen muovilapa, josta tehtiin kuumentamalla järkyttävän käyrä. Kypärän merkki oli VM tai ABC, johon laitettiin leukasuoja.

Lauantaisi-iltaisin tuli televisiosta jääkiekkoa. Ja kyllä, ei mitään miesten pelejä, vaan D-junioreiden nappulaliigaa parhaaseen katseluaikaan siinä vähän ennen Naapurilähiötä.

70-luvun alkupuolella maitoa myytiin pusseissa. Tyhjät pussit pestiin, leikattiin suikaleiksi ja niistä kudottiin matto.

Koirapoika
30.10.2008, 17:15
Tää näkyy olevan loputon muistelojen suo, mutta juolahti mieleen ne keltaiset, vahvasta muovista tehdyt autoradat, joita jatkettiin paloja yhdistämällä ties kuinka pitkiksi ja nostettiin tuoleille, seinille ja mihin milloinkin ja otettiin ankaraa skabaa eri pikkuautojen kesken päästämällä ne yhtaikaa baanalle. Ei siis mikään sähköautorata. Ajanottokin oli käytössä toisinaan, kun ensimmäiset digitaalirannekellot ilmestyivät käsiin. Jumalauta...sadasosat ja kaikki!
Vähän samaa kamaa oli samanlaisesta vahvasta muovista tehty parkkitalo, se piti pistää piiloon kun pikkusisko heräsi päiväunilta, väitettiin että olisi rikkonut. No nyt samaisen siskon pojalla on samanlainen parkkitalo, olen päässyt leikkimään enkä ole rikkonut.

Digitaalikello, ai perhana, saattoi päivässä edistää tai jätättää ihan miten sattui, varmaan ilmoista riippuen, laatukamaa. Kai sillä jotain aikaakin sai mittailtua, valo siinä ainakin oli yhden napin takana. Hintaakin taisi olla ehkä 10 markkaa, halvalla ei saa edes huonoa. Kellolla oli sittemmin treffit vasaran kanssa. Tokihan asiaan kuului että leluja piti purkaa ja kasata, ihmeteltiin sitten mihin ne ylimääräiset osat kuuluu vaikka lelu toimi kuin ennenkin. Automatkat Lappiin oli isoja juttuja, ne meni varmaan enempi 80-luvun puolelle.

#3
30.10.2008, 17:42
Yksi seinä oli mielellään päällystetty maisematapetilla. Meidän mutsi ei sellaista halunut ja olin kateellinen kaverille, jonka olohuoneen seinää peitti "ihana" syysmetsä.

Ihanat maisematapetit joo. Meillä oli "hallissa" juuri tuollainen syysmetsä.

Yläpesä
30.10.2008, 23:06
70-luku synnytti musamaailmaan uskomattoman paljon erilaisia sävyjä joita kiihkeästi kopioidaan ja mukajalostetaan yhä edelleenkin. ABBA, ainoa hyvä asia Ruotsista. Punk, vieläkin pelottaa ne lontoolaiset ääliöt joilla oli hakaneuloja nenänpielissään eivätkä osanneet soittaa yhtään. Onneksi niiltä kiellettiin esiintyminen Suomessa. Sen perässä änkesi ska, omituiset rytmibändit saksofoneineen. Disco. Viisi hirveää kirjainta jotka yhdessä tarkoittavat vieläkin hirveämpää. Ei olisi ruotsinlaivojen tanssihelvettiä ilman discoa, Donna Summeria ja Gloria Gaynoria. Minullakin oli Amii Stewartin c-kasetti joskus. Pyydän Doorsilta anteeksi. Ihan vuosikymmenen alussa tehtaili levyjään Black Sabbath ja muutama muukin yhtye joka oli löytänyt kitaroiden efektilaitteet ja vahvistimet. AC/DC! No, Suomessa meillä oli folk-Fredi joka sittemmin luopui etuliitteestään. Kraftwerkin teknotuotannon kultakausi osuu myös maagiselle vuosikymmenelle. Samoin Mike Oldfieldin ja muiden progehirmujen. Mitä muut aikakaudet ovat onnistuneet luomaan? Barokilta meni saakeli yli sata vuotta kehittää yksi tyylisuunta! 70-luku vie tätä peliä hämäläisluvuin 18-0.

Erkenholt
30.10.2008, 23:37
Vuosikymmenen alussa minulla oli ikää noin viisi kuukautta, ja lopussa luonnollisesti 10 vuotta enemmän, joten olinpa siellä minäkin.

Minun muistoni 1970-luvun Suomesta ovat kaksijakoisia. Toisaalta muistan lapsuuteni Suomen suljettuna paikkana, jossa kaikki oli kiellettyä mikä ei ollut erikseen sallittua. Hyvänä esimerkkinä maamme henkisestä ilmapiiristä käy vaikkapa vuoden 1978 Sex Pistols-jupakka, joka nykypäivän Suomesta katsottuna vaikuttaa täysin käsittämättömältä. Kaupatkin taisivat sulkea ovensa pääosin jp kello viideltä, televisiossa oli kaksi kanavaa etc.

Toisaalta oli ajassa hyviäkin puolia, kuten yhteiskunnan turvallisuus ja ennakoitavuus, työsuhteet olivat vakituisia, inflaatio huolehti veloista yms. Eikä omissa oloissaan viihtyviin hiljaisiin tyyppeihin tarvinnut suhtautua kuin potentiaalisiin joukkomurhaajiin.

lihaani
30.10.2008, 23:50
Muistan hyvin sen ajan sensaatiolehtien härskiyden, joka vieläkin ihmetyttää. Nyrkkipostissa oli keskiaukeaman juttu muurahaispesässä istumisen maailmanennätysyrityksestä. Samoin raportti sankarista, joka kantoi täyttä vesiämpäriä kymmenen metriä seisovan kullinsa hangassa. Kuulemma sai naisilta kovasti yhteydenpyyntöjä. Ihan vaan ajatustenvaihdon merkeissä.

Ja ne heinäsirkkojen Lenigradin reissut! Minäkin myin hotelli Moskovan edessä kahdet James farkut ja rahaa ei saanut edes tuhlatuksi, vaikka joi vain Ararat kojakkia ja kuohuviiniä. Valuuttabaarissa porukat tappelivat ja huoria pyöri ympärillä kuin kärpäsiä.

Nuorempi polvi mielellään kuvailee 70-lukua ikäväksi ajaksi Neuvostoliiton ikeen alla. Ja vitut! Jotkut Perustuslailliset saattoivat surra, mutta muuten 70-luvusta jäi mieleen kaikkien aikojen paras rock-musiikki, Kummisetä, Taksikuski ja Manaaja-Elokuvat ja kusipullon päähän jääneet jääkiekon mömmömmien pronssimitalit.

Minulle 70-luku oli Suomen avautumisen aikaa. Päätähtenä Kalevi Keihänen susiturkissaan ja minkkisimmareissaan. Keihäsmatkojen koneissa Kanarialle myytiin ihan ehtaa Kiteen pontikkaa ja meno oli muutenkin kuin maailmanlopun edellä. Perheriidoiltakaan ei aina vältytty kun emännät synnyttivät vaaleille isille pikisilmäisiä naperoita.

Ja entäs seksi, kun voi huoletta panna paljaalla! Melkein kaikki naiset käyttivät pillereitä ja HIV:istä ei tiedetty mitään.

70-luku! Se ei unohdu koskaan!

Nahkaparturi
31.10.2008, 00:15
Hyvänä esimerkkinä maamme henkisestä ilmapiiristä käy vaikkapa vuoden 1978 Sex Pistols-jupakka, joka nykypäivän Suomesta katsottuna vaikuttaa täysin käsittämättömältä.

Ylen Elävässä arkistossa on tuohon liittyvä pätkä: http://images.google.fi/imgres?imgurl=http://yle.fi/elavaarkisto/kuvat/artikkeli/00187_1iso.jpg&imgrefurl=http://yle.fi/elavaarkisto/%3Fs%3Ds%26a%3D187&h=162&w=243&sz=21&hl=fi&start=1&um=1&usg=__8xWntD4PKEca2m5UDy4of9jLGA4=&tbnid=6NwRgKh59CakAM:&tbnh=73&tbnw=110&prev=/images%3Fq%3Dkalle%2Bjustander%26um%3D1%26hl%3Dfi% 26sa%3DN

TQoFE
31.10.2008, 08:11
Yksi seinä oli mielellään päällystetty maisematapetilla. Meidän mutsi ei sellaista halunut ja olin kateellinen kaverille, jonka olohuoneen seinää peitti "ihana" syysmetsä.

Noista ei vieläkään ole päästy täysin eroon: nykyisessä asunnossa oli edellisten asukkaiden jäljiltä n. 3 x 5 metrin kokoinen auringonlasku ja palmuja olohuoneessa. Näytössä ilmoitettiin välittäjälle, että kyllä me tämä otetaan, edellyttäen, että asunnon omistaja järjestää sen hirvityksen pois muuttopäivään mennessä.

Hevosmies
02.11.2008, 23:34
Pikkuautot taisivat tuolloin olla melkoista patarautaa, sillä ne painoivat varmaan 5 kertaa enemmän kuin nykyiset "metalliautot" eivätkä ihan helpolla hajonneet.

Pikkuautoihin liittyen, klikkaa omalla vastuullasi: Matchbox 70's (http://www.70er-matchbox.de/1970.htm). Oi jummi, kulttuuriaarre.

Mulla oli toi eka Capri, ja toi.. ja toi.. ja toi.. Mutta kenen valmistama oli se VW Kleinbus -ambulanssi?

Koirapoika
02.11.2008, 23:43
Pikkuautoihin liittyen, klikkaa omalla vastuullasi: Matchbox 70's (http://www.70er-matchbox.de/1970.htm). Oi jummi, kulttuuriaarre.
Vuoden -73 Shell Tanker on tuttu, on varmaan vallan syntymävuoden mukaan hankittu aikanaan. Tuli joskus harrastettua kunnon joukkokolareita, muut pikkuautot kasaan ja isoimmalla sekaan, sattui olemaan tuo tankkiauto. Ja autot kesti vaan kovaakin käsittelyä.

#3
06.11.2008, 09:39
Eilen musitelin jostain syystä wanhoja aikoja. Tuli mieleen wanha lähikauppa, Kukkura. Jossain ketjussa muistakseni on puhuttu Kukkurasta. Ennen bonuskortteja sieltä sai pieniä merkkejä jotka liimattiin vihkoon. Merkkejä sai joka markalta joka ylitti tietyn summan (en millään muista mikä se summa oli) Kun vihko oli täynnä se vietiin kauppaan ja kymppi tuli käteen. Yksi merkki taisi olla kahden pennin arvoinen. Jossain vaiheessa meidän Kukkura hävisi ja tuli jonku muu tilalle jossa oli samanlaiset merkit mutta ruskeat, vihkoon piti saada enemmän merkkejä mutta toisalta vihkosta sai viisikymppiä. Sitten tais olla jo 80-luvulla kukkura tulikin takaisin.

ervatsalo
06.11.2008, 10:42
...Elikkäns pienenä nöösinä tykkäsin kovasti leikkiä Capsula/Capselo/tjsp. leluilla. Paketteja oli eri kokoisia ja ne sisälsivät eri määrän sellaisia muovisia kirkkaita palleroita, joita sai liitellä toisiinsa. Niissä oli muistaakseni hammasrattaisto ja taisipa olla renkaatkin saatavilla koska serkkupoikien kanssa nyväsimme aina autot ja pidettiin nopeuskisat. Paristokäyttöinen moottori taisi olla voimanlähteenä.

Niin, itsekin tunnustaudun Capsela-mieheksi. Parhaiten on jäänyt mieleen pakkauksen mukana tulleen sähkömoottorin "ylikellottaminen", eli normaalin 2 x 1,5V voltin patterisysteemin korvaaminen vaikkapa 9 voltin patterilla. Tai sarjalla 9 V:n pattereita.

Kyllä muuten kiersi. Ihmeenä voidaan pitää, ettei ko. moottori edes hajonnut, vaikka kuinka ylikellotti.

Toinen kova sarja oli muuten Mekano-rakennus-sarja. Siis niitä reikälevyjä
ja sellaisia.

Taisi tosin omalla kohdalla olla 80-luvun alkua kun ko. sarjojen kanssa puuhailin.

Täältä tähän

H.Incandenza
06.11.2008, 11:09
Niin, itsekin tunnustaudun Capsela-mieheksi. Parhaiten on jäänyt mieleen pakkauksen mukana tulleen sähkömoottorin "ylikellottaminen", eli normaalin 2 x 1,5V voltin patterisysteemin korvaaminen vaikkapa 9 voltin patterilla. Tai sarjalla 9 V:n pattereita.

Kyllä muuten kiersi. Ihmeenä voidaan pitää, ettei ko. moottori edes hajonnut, vaikka kuinka ylikellotti.

Tuosta muistuukin mieleeni: Minulla oli sellainen letkuohjattava 700 sarjan Volvo. Siis sellainen, jossa meni johto kauko-ohjaimesta autoon. Autoa ohjattaessa tuli kävellä perässä tai johto otti vastaan. Tuli itsekin tuunattua sitä vastaavalla tavalla. Auton patterit sijaitsivat kauko-ohjaimessa. Liitin ohjaimeen isäni työkalusysteemeistä sellaisen jumalattoman akkupatterin. Se oli sellainen kulmikas ja painava. Viritin sen vyöllä lanteilleni ja siitä sitten johdot ohjaimeen. Kyllä nimittäin Volvo kulki. Hyvä että pysyi juosten sen perässä kun pitkin olohuonetta kruisailin. Eikä moottori kärähtänyt missään vaiheessa. Tuohon aikaan tehtiin kestäviä leluja. Tämä tosin tapahtui jo 80-luvun puolella, joten sen verran mentiin OT:ksi. Mutta tuli vain mieleen.

Käyttäjänimetön
13.05.2010, 20:32
1970-luvulla urheilutoimittajat olivat kukin omia persooniaan, oli Noposta, Häyristä, Salmea, Liukkosta, hyvin ruskettunutta Jokista ja ties minkälaista persoonaa. Nykyään on näitä mikkohannuloita, jotka teennäisesti huutavat milloin minkäkin lajin kisoissa, ja mikä pahinta, suurempi ja syvempi ymmärrys selostettavasta urheilulajista sekä muutenkin se sivistys, se on kaikonnut. Olen vieläkin ihmeissäni, että Piia Pasanen sai tehdä Sydneyn vuoden 2000 olympialaisten yleisurheilun kenttähaastattelut. Tyttö oli aivan väärässä paikassa väärään aikaan; täysi noviisi.

Ulkomuodoltaan nämä nykyajan - siis nimenomaan nuoremman polven - selostajat ovat pääsääntöisesti kuin samasta vahasta tehtyjä. Niki Juuselakin näyttää joltain poikabändin laulajalta ja päässä on enemmän vahaa/lakkaa yms. kuin aikoinaan pienen 1970-luvun kyläkaupan myymälän hyllyllä. Nykyajan selostajat ovat kuin silikonitissit, ei niistä meinaa otetta saada. Menee aina noin 10 vuotta ennen kuin selostajia alkaa erottaa toinen toisistaan.

Ennen kaikki oli paremmin.

Freddie Freeloader
13.05.2010, 20:40
Seitkytluvulla (ja pitkälle kaheksakytluvullakin) meillä oli selostajana tuo Suomen jääkiekon kirous, Juha Jokinen. Pihalla kuin lintulauta (vai pitäisikö sanoa Mertaranta) koko lajista. Vuodesta toiseen voitettiin melkein mitali. Kehittelin tuolloin jo mielessäni teorian, että Suomi ei pääse arvokisoissa mitaleille niin kauan kuin Jokinen kisoja selostaa.

Viime vuosina on hiipinyt mieleen teorian jatko-osa, jonka mukaan Suomi ei voita arvokisoissa kultaa niin kauan kuin Mertaranta selostaa.

kovalev
15.05.2010, 10:09
Solarium Jokinen oli loistava. Mies, joka häpeilemättä nauroi omille vitseilleen kesken lähetyksen. Jokisen lempifraaseja Neuvostoliiton yv:n aikana oli: "Ja jokohan siellä alkaisi punainen ruletti pyöriä... kyllä"
Yli Jokisen nousee vain Antsa "Karapallo", joka oli tunnelmanluojana omissa korkeuksissaan. Mainittakoon vielä, että jalkapallossa Karapallo oli jo niin hyvä, että ylisanat loppuvat kesken. Suurin syy brassien 82-joukkueen ohella, miksi pidän Espanjan 82-kisoja kaikkien aikojen futisturnauksena.
Voi aikoja. Ne eivät koskaan palaa.

Viljuri
15.05.2010, 13:19
Tietysti ikää oli liian vähän, että muistaisi mitään 1970-luvusta, mutta mitä Ylen arkistoja on kuunnellut, niin kaksi asiaa tulee mieleen.

Urheiluselostuksien sisältö, jääkiekkopeleistä hiihtokilpailuihin, on täysin nollaa. (Play-by-play -mielessä, mikähän olisi suomenkielinen sana tälle?) Voi tietysti olla, että mukana on tavaraa myös muilta vuosikymmeniltä, mutta siltikin.

Mutta kyllä nämä vanhemmmat kaverit osasivat käyttää ääntään, miksi enää selostajat eivät ilmeisesti harjoittele äänensä käyttämistä? Vai harjoittelevatko ne, mutta enää ei tosiaan haluta antaa vaikutelmaa, että puhuisi asiallisesti ja sivistyneesti? Ei nyt välttämättä paatokseen asti, kuten Noponen, tai virkamieskieleen, kuten Tyni, mutta enemmän äänenpainoja ja väriä puheeseen? Eikä siis vain päätöntä huutamista.

Tietyllä tavalla jopa Bubi ja Häyrinenkin menisivät, vaikka eivät selosta itse peliä ja sen tapahtumia, mutta voi olla, että olen tässä vähemmistössä.

Yläpesä
15.05.2010, 15:40
Seitkytluvulla (ja pitkälle kaheksakytluvullakin) meillä oli selostajana tuo Suomen jääkiekon kirous, Juha Jokinen.

Juha Jokinen eetterissä, (mustavalkoisella) viheriöllä jokin duo joukosta Björn Borg, John McEnroe, Jimmy Connors. Haiku, dada, sinfonia ja aforismi yhdessä paketissa. Satakaksikymmentäensimmäinen.

El Lude
15.05.2010, 21:29
Juha Jokinen eetterissä, (mustavalkoisella) - clip -Satakaksikymmentäensimmäinen.

Oi niitä aikoja. Jokisen lausumana sanat "Wimbledon" ja "olympia" kuulostivat lähes runoudelta. Muistaako kukaan muu Knud Mölleriä tai kreivi Carl-Erik Creutz (tjsp). Nuo herrat radiosta ja TV:stä jäivät pikku luteelle lähtemätömästi mieleen 1970-luvulla...

Ted Raikas
15.05.2010, 21:32
Viime vuosina on hiipinyt mieleen teorian jatko-osa, jonka mukaan Suomi ei voita arvokisoissa kultaa niin kauan kuin Mertaranta selostaa.
Eikös Mertsi ollut äänessä vuonna '95?

Freddie Freeloader
15.05.2010, 21:50
Eikös Mertsi ollut äänessä vuonna '95?

Hellekö teidät uuvuttaa vai mikä? Sentään yli kaksi vuorokautta jo mennyt ennenkuin tähän tartutaan.

Mertsi oli nousevana tähtenä äänessä juu ja v. -95 vaikutti siltä, että hän suorastaan räjäyttää pankin ja tekee meistä kaikista laman runtelemista parempia ihmisiä.

Vaan ei. Lehmän häntä osoittautui myöhempinä vuosina lehmän hännäksi. V. 2010 ollaan jo melko syvällä.

Nännimäinen
16.05.2010, 15:19
Ei tosiaankaan ollut kaikki pelaa - systeemiä. Itse harrastin fudista yhden kesän. En päässyt kertaakaan kentälle peleissä.

Minä pääsin kerran. Jostain Mäntästä tulleet vastustajat olivat isoja ja pelottavia ja lopulta valmentaja otti minut vaihtoon. Tilalleni tullut Toni teki kentälle päästyään kaksi maalia. Se siitä sitten.

Omat (säilyneet) Matchboxit ovat nyt jälkikasvulla ajossa ja autotallissa marinoituu aika monta metriä Scalextric-autorataa. Kahdeksikkoa täydennettiin pikku hiljaa uusilla ratapalikoilla, autoilla (ne Minit!) ja jopa ravihevosilla. Myös 1/72 muovimalleja on säästynyt iso pahvilaatikollinen. Isä kokosi ja minä leikin.

Lehdistä luetuimpia olivat tottakai kaikkien eri alojen Korkeajännitykset sekä Buster. Myyttiseen Seksi-Korkkariin en muuten ikinä törmännyt.

Mieleen palaavat myös Subbuteolla ja pöytälätkällä pelatut turnaukset, paikallisella ulkojäällä vuosittain pidetyt Tappara-päivät, kaikenlaiset pihapelit jne.

Those were the days!

Centre Bell
19.05.2010, 15:32
Muistan 70 luvusta myös nuo jo kerran mainitut maitopussit jotka kauppakassiin hajotessaan teki aika inhoittavaa jälkeä. Maitopusseille oli oma kaato telineensä josta maitoa kaadettiin laseihin. Sitten oli nuorten sävellahja, jokamiehen lista ja kevyesti puoli viiteen josta vanhalla Sanyo merkkisellä radionauhurilla nauhoitettiin parhaat Hurriganes tai Sweet kappaleet kasetille. Kukaan ei puhunut silloin piratismista tai kopiosuojauksesta. 70 luvulla luettiin Suosikista Jammu palstaa sekä hetken aikaa nuorisolehteä nimeltä Help joka oli mielestäni parempi mitä Suosikki. Iltasella kun piti mennä nukkumaan kuuneltiin RTL:ää eli radio Luxembourgia joiden vanhoja mainoksia ja jinglejä löytyy vieläkin netistä (Googleen vaan hakusanaksi Radio Luxembourg). Kauppa-autosta ostettiin 5 pennin tikkareita ja ajettiin 3 vaihteisella vaihdepyörällä jossa oli jumalattoman pitkä satula ja korkea selkänoja, lisäksi pyörässä oli peilit, nopeusmittari, sellainen kumitutista painettava torvi sekä tietysti suorakaiteen muotoinen etuvalo ja tietysti takavalo. Koulussa kiisteltiin siitä onko rungossa oleva vaihdevipu parempi mitä ohjaustangossa oleva. Vähän vanhempana taas kiisteltiin siitä onko Tunturi sport mopo parempi mitä Solifer speed ja siitä onko mopon puhallin jäähdytteinen moottori parempi mitä kovakromattu ilmavirtajäähdytteinen moottori. Oi niitä aikoja…

Rocco
20.05.2010, 02:21
Täällä on jo mainittu todella paljon kaikenlaista, mutta tuo Matchbox-autojen linkki räjäytti potin! Monta monta autoa itselläkin oli, ja noita autokisoja myöskun Matchboxin valmistamalla autoradalla pidettiin. Pöydänkulmaan kiinni radan startti, mäkeä alas, silmukka ja lopussa maaliviiva. Tottakai jossakin vaiheessa piti autoille saada autenttinen kolari-look, ja isän vasara käyttöön! Katot olivat rutussa monestakin autosta. Tosin tyhmänä ei tajuttu että akselitkin siinä vähän vääntyy ja sitten auto ei kulje suoraan.

Vuoden -75 (http://www.70er-matchbox.de/1975.htm) DeTomaso Pantera oli ehdoton suosikki, koska siinä oli leveät renkaat. Samoin saman -75 vuoden Pontiac sen omintakeisen takapään takia. Tuolta 79-vuoden (http://www.70er-matchbox.de/1979.htm) listasta löytyi Corvette, Lincoln ja vielä tuo Camper. Silti 76-vuodelta löytyi Monteverde Hai, mikä oli nimen takia hauska, mutta tuo BMW voitti lähes aina nuo mäkikisat...

Amerikanihme
20.05.2010, 03:13
Vuoden -75 (http://www.70er-matchbox.de/1975.htm) DeTomaso Pantera oli ehdoton suosikki, koska siinä oli leveät renkaat. Samoin saman -75 vuoden Pontiac sen omintakeisen takapään takia. Tuolta 79-vuoden (http://www.70er-matchbox.de/1979.htm) listasta löytyi Corvette, Lincoln ja vielä tuo Camper. Silti 76-vuodelta löytyi Monteverde Hai, mikä oli nimen takia hauska, mutta tuo BMW voitti lähes aina nuo mäkikisat...
Oma suosikkini oli 1971-vuoden Blue Shark, mutta 1970-vuoden Alfa Carabo oli myös tosi kova sana pihan hiekkalaatikkoleikeissä.

kiljander
20.05.2010, 06:37
Irtokarkkien hinnat (penni) ja niistä esim "suklaamasi" jossa oli toffeeta suklaakuoren sisällä. Maiskis. Hiihtokisojen ajanotto televisioruudussa (isot numerot ja noin sekunnin tarkkuus pyörivät ruudun alalaidassa). T-lähikaupat ja "tilille" ostaminen. Käytännössä kaikki asiakkaat tunnettiin nimeltä ja lasku kirjattiin pahvikortille. Sitten se maksettiin käteisellä tai shekillä kerran kuukaudessa. Mielessäni on myös "Pusu"-nimiset tuutit. En pikkupoikana ilennyt ostaa kun oli niin härski nimi. Piparnakkeli-jäde oli parasta kuitenkin! Onhan näitä kun ajattelemaan alkaa..
Edit: joku tuolla aiemmin puheli "paksumuovisesta" autoradasta ja scalestrix (tjsp) tietty kyseessä. Nykyiset kiinalaiset ovat ihan rimpuloita siihen verrattuna. Varmaan toimisi vieläkin.

Johannes
20.05.2010, 07:05
Helsingissä piti aamuyöllä valvoa Tallinnan-TV:n kautta jotain esim. Montreal-ZSKA peliä, rakeisesta mustavalkokuvasta ja monta muutakin vastaavaa ottelua. Valioliigaa, josa silloin oli 1 divisioona nimeltään, selosti Aulis Virtanen, n. 10 kpl koko kauden aikana. ja ne alkoivat aina klo 17 lauantaina. Selostajat eivät usein tienneet edes kokoonpanoja ennen peliä ja vaihtomiehiä sai olla 1 kpl, että reservipelien taso säilyisi myös katsottavana.

Evil
20.05.2010, 08:38
Valioliigaa, josa silloin oli 1 divisioona nimeltään, selosti Aulis Virtanen, n. 10 kpl koko kauden aikana. ja ne alkoivat aina klo 17 lauantaina. Selostajat eivät usein tienneet edes kokoonpanoja ennen peliä ja vaihtomiehiä sai olla 1 kpl, että reservipelien taso säilyisi myös katsottavana.
Englannin 1.divisioonassa taisi pelata silloin kaksi ei-brittiä, Bruce Grobbelaar ja Osvaldo Ardiles. Nythän esim. Arsenalilla ei useinkaan ole avauksessa yhtään Brittein saarilla syntynyttä pelaajaa.

Leon
20.05.2010, 09:11
Oma suosikkini oli 1971-vuoden Blue Shark
Blue Shark! Kovin. Ikinä. Missään. Oli vaan aika kehno neppiksessä. Heurekasta saa muuten neppis-autoja, niitä legendaarisia muoviformuloita. Koska otetaan Jatkiksen kisat?

Centre Bell
20.05.2010, 09:15
Muita vielä mainitsemattomia sarjoja olivat High Chapparal, Bonanza, Smith ja Jones, Poliisipäällikkö Mc Millan ja Vaimo, Rekkakuskit!! (http://www.angelfire.com/mi/TimsManufacturedHome/movinon.html), Koralliriutta, Skippy (kenguru), Flipper (delfiini), Onnen Päivät.

TV ohjelmista muistan sarjan nimeltä Cannon. Cannon oli paksumahainen Amerikkalainen viiksekäs yksityisetsivä joka ajoi aidolla isolla 70 luvun jenkkiautolla. Myös suomessa valittiin silloin suomen Cannon. Muista TV ohjelmista muistan Sheriffi McCloud, Yöjuttu oli kova sana lauantai iltaisin jota ei ihan joka kerta uskaltanut loppuun asti katsoa. Pätkis taas oli puolentunnin ohjelma jossa näytettiin erilaisia piirrettyjä. Sunnuntaisin tuli Kössikenguru. Yleisesti piirretyt lasten ohjelmat olivat joko Tsekkoslovakialaisia tai Neuvostoliittolaisia. Vaikka muuten 70 luvulta onkin kultaisia muistoja niin näitä itäblokin piirrettyjä ei ole kyllä yhtään ikävä. Muita lasten ohjelmia oli Niksula TV, Kasper TV ja Tenavatuokio jossa Arja täti aina ohjelman lopussa katsoi taikapeiliin ja näki siellä, Jarin, Jukan, Jarmon, Leenan, Kirsin, Jaanan ja Eijan. Ja kenetkähän mahdan nähdä ensi kerrallla…

Evil
20.05.2010, 09:18
Heurekasta saa muuten neppis-autoja, niitä legendaarisia muoviformuloita. Koska otetaan Jatkiksen kisat?
Löytyy lastenhuoneesta iso valikoima. Harva se päivä pojan kanssa kisaillaan.

TV ohjelmista muistan sarjan nimeltä Cannon. Cannon oli paksumahainen Amerikkalainen viiksekäs yksityisetsivä joka ajoi aidolla isolla 70 luvun jenkkiautolla.
Pyörii uusintoina MTV3 Sarja -kanavalla. Kannattaa katsoa. Cannonia esittävä William Conradhan oli 90-luvulla se fatman sarjassa Jake and the Fat Man. Olikohan suomeksi Koira haudattuna.

kovalev
20.05.2010, 09:23
Ah, mitä nostalgian tunneryöppyjä. 1 divisioona ja aito brittifutis. Tähän ei sisälly mitään rotuajattelua vaan ainoastaan sitä, että vielä 80-luvullakin 1 divisioona oli hyvin omaleimainen sarjansa maailman jalkapalloliigojen joukossa. Lisäksi pelaajien palkoissa oli vielä jotain tolkkua.
Jos mietitään 70-luvun 1. divisioonaa, niin suurimmista tähdistä valtaosa taisi olla skotteja. George Graham, "King" Kenny Dalglish, Billy Bremner, Peter Lorimer, Denis Law, Joe Jordan...
Huh huh. Onneksi vanhaa brittifutista saa helposti dvd-muodossa. Itselläni on mm. kaikki F.A cup finaalit 70- ja 80-luvuilta.
Spurs taisi olla edelläkävijä ulkkareiden hankkijana 70-80 lukujen taitteessa. Ardilesin lisäksi ainakin Ricardo Villa: http://www.youtube.com/watch?v=R44tPArJIy4 ihastutti.

Vanha Len
20.05.2010, 09:25
Vedettiin tolkuttomasti serkkujen kanssa kesäisin Rymd-mehua, joka valmistettiin jauhepussi + vesi kombosta. Mansikka ja sitruuna olivat muistaakseni makuina. Tikkataulu löytyi jokaisen tönön seinästä ja sitä tikkaa myös heitettiin.

Evil
20.05.2010, 09:28
Tikkataulu löytyi jokaisen tönön seinästä ja sitä tikkaa myös heitettiin.
Ja nimenomaan ulkoseinästä, ei olohuoneesta luukkujen takaa. Sen taulun oli valmistanut Piippo Oy.

Fingerpori
15.07.2010, 02:50
- Siirtokuvat: kartongille painetulle taustalle "hierottiin" kiinni erilliseltä paperilta siirtokuvia


Eikös kyseessä ollut ns Calcitos siirtokuvat? Aiheita oli riittämiin. Itselle on myöskin pysyvästi mieleen eri aiheiset kotrripakat joissa oli esim autoja ja niistä kerrottua faktaa kuten moottoritilavuutta, kulutusta jne. Niillä sitten kavereiden kanssa pelattiin pelejä erilaisin variaatioin.
Aku Ankan lisäksi ainakin Rasmus Nallea tuli luettua/selailtua useasti.
Muistaako kukaan sen kolauutteen nimeä jota kaupasta silloin sai ostaa? Etiketissä oli muistaakseni nahkatakkiin sonnustautunut mies ja mekkoon pukeutunut nainen.