PDA

View Full Version : Run Forrest Run! – Jatkoajassa lenkkeilijöitä?


Sivut : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11

Fordél
23.07.2012, 18:28
Eli kyllä kuntoilullakin on oma vaikutuksensa ja se yksin auttaa minua paljon jaksamaan ja jatkamaan aherrusta vaikka kuntoni ei tietty vieläkään mikään erinomainen ole, erityisesti juoksukunto, koska lähdin liikkeelle totaalisesti pohjalta. Jokainen viikko mennään kuitenkin eteenpäin ja se jos mikä kannustaa minua todella paljon!

Hienoa kuulla. Itsekin olen huomannut kuinka juokseminen ja liikunta ylipäänsä auttaa jaksamaan ja parantaa mielenterveyttä. Varsinkin kun koko homma perustuu nautintoon, jonka juoksu tuottaa. Ei siis tarvitse yhtään pakottaa juoksulenkille vaan sinne lähtee mielellään täysin vapaaehtoisesti. Myöskään mitään ulkoisia syitä (kuten vaikka ulkonäöllisiä) ei ole juoksulle vaikka toki onhan se ihan mukava kun paino tippuu. Kuitenkin pääsyy on halu juosta sekä sen vaikutukset fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen.

jiihoo
23.07.2012, 21:59
Nyt on oma "maratonkoe" juostu, kun silpasin äsken reilut 32 kilometriä espoolaisissa ja helsinkiläisissä merenrantamaisemissa. Olin siis päättänyt, että tällä viikolla juoksen n. 30 kilometrin lenkin ja teen tämän perusteella päätöksen osallistunko tänä vuonna Helsinki City Marathonille. Ensimmäiset 20 km juoksu kulki kuin unelma, mutta tämän jälkeen alkoivat säryt ja pieni kramppailu vaivata reisilihaksia, minkä vuoksi jouduin himmailemaan vauhtia loppumatkaksi. Ns. kunto ei tuntunut loppuvan pahasti matkan aikana, vaan juuri tuo jalkojen piiputtaminen koitui suurimmaksi ongelmaksi. Uskon, että tämä johtui kuitenkin pääosaksi melko puolivillaisesta valmistautumisesta (tankkaus ei mikään kummoinen ja viikonloppuna rilluttelemassa) sekä tottumattomuudesta yli 20 km matkoihin. Loppuajaksi tuli kuitenkin 2.54, joka luo uskoa tulevaan. Yleisfiilis lenkistä oli joka tapauksessa hyvä, enkä tuntenut minkään todellisen rajan tulevan vastaan, päätänkin näillä puheilla osallistua HCM:iin! Jos vaikkapa 3,5-4 tunnin väliin onnistuisi juoksemaan:)

Prof. Puck
24.07.2012, 06:19
..Kuitenkin kuntoilulla on nyt kesällä melkoinen merkitys siihen, että vireeni on positiivisella puolella, jo jokaisen lenkin jälkeen tuntuu erityisen hyvältä - etenkin niinä kertoina jolloin tunnen ylittäneeni itseni! Mutta toinen minuun huomattavan paljon positiivisessa mielessä vaikuttanut asia on painon putoaminen, ja tämä kaikki pääosin kuntoilun myötä koska varsinaisesti en ole ruokavalioon kiinnittänyt niin hirveästi huomiota... vlad.

Minä olen huomannut niin kuntoilussa kuin elämässä yleensäkin hyvien asioiden ruokkivan hyviä asioita ja huonojen asioiden ruokkivan huonoja. Kannattaa siis rakentaa mahdollisimman paljon ns. positiivisia kierteitä elämän tukiverkoksi niitä päiviä varten, kun olo ei tunnukaan niin vahvalta! Käytännön esimerkki esimerkiksi juoksemisesta (kun tässä ketjussa ollaan...) Kun treenaan säännöllisesti se vaikuttaa positiivisesti omaan jaksamiseeni monella elämän osa-alueella. Ensinnäkin se vahvistaa terveyttäni ja vastustuskykyä. Syön (jostain syystä) terveellisemmin kuntoillessani, nukun paremmin ja siten jaksan paremmin ja olen muutenkin kärsivällisempi. Silloin kun treenaukseen on syystä tai toisesta tullut pausseja, sairastumisten tai (muka) työkiireiden vuoksi huomaan, että sorrun myös elämän muilla osa-alueilla helpommin ns. negatiivisten kierteiden pariin. Syön epäterveellisemmin, nukun huonommin jne... Tietyllä tasolla, varsinkin näin kirjoitettuna, tämä on päivänselvää, mutta arjessa tämäkin hyvin simppeli fakta unohtuu kovin helposti.

Minulle kuntoilu on miltei avainasemassa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. En väitä, että se on tai pitäisi olla näin kaikilla muillakin, mutta minulla se toimii näin. Siksi pyrin pakottamaan itseni kuntoilemaan myös niinä päivinä, kun motivaatiota ja voimavaroja ei oikein olisi. Ja tässä tullaan siihen, mikä näin harrastelijalle on suuri etuoikeus verrattuna kilpaurheilijaan. Jos jonain päivänä tuntuu, että nyt ei lenkki kertakaikkiaan maita, niin silloin voi aina hypätä pyöränselkään, pyytää kaveria pelaamaan tennistä tai sulkapalloa, lähteä uimaan ja saunomaan jne... Pääasia, että pääsee liikkeelle. Vaikka toisaalta ehkä kaikkein paras fiilis tuleekin juuri silloin, kun on kuitenkin saanut itsensä pakotettua lenkkipolulle ja huomaa, että kyllä se juoksu sittenkin kulkee ja maittaa.

Prof. Puck
24.07.2012, 06:32
Hyvää pohditaan proffessorismieheltä, mutta tartun tuohon vauhtikestävyyslenkin pituuteen. Olen saanut joskus treenata MM-tason kestävyysurheilijan (opiskelee valmennusoppia yliopistolla) tekemillä ohjelmilla. Tähtäin oli noin kolmen vartin maksimaalisessa kestävyyssuorituksessa, mutta silti vauhtikestävyyslenkit saattoivat kestää toista tuntia...

Itseäni tässä maratonille valmistautuessa ja harjoituttaessa mietityttää eniten nimenomaan tuo kestävyys. Puolikkaalla sykekeskiarvoni oli niin lähellä maksimia, että en usko sitä kestäväni neljää tuntia...

Joo, kuten sanoin en tiedä tarpeeksi vieläkään vetotreeneistä. Sinällään ei sun MM-tason kestävyysurheilija/valmentajan neuvot kuitenkaan kauhean kauaksi kirjoittamastani menneet treenin keston suhteen, että minäkin tarkoitin (vaikka itseni epäselvästi ilmaisin) ns tehollista treeniä, eli en laskenut tuohon aikaan mukaan alkulämmittelyä jne. Itse yhdistän usein (tiedän, ettei ole mitenkään ideaalista...) intensiivisen yläkropan lihaskuntoharjoitteen tuon vetotreenin yhteyteen. Se on totta, että vetotreenejä voi - ja kannattaa - treenata hyvinkin monella tapaa, kuten Snaksterkin vastauksessaan kirjoitti.

Mulla on ollut sama ongelma korkean sykkeen kanssa ja siksi muutama sivu sitten tuosta 'löydöstäni' matalasykkeisen treenin suhteen kirjoitin. Kannattaa lukea ainakin tuo linkittämäni Allenin artikkeli ajatuksella läpi, josko siitä löytyisi jotain ideanpoikasta oman harjoittelusi muuttamiseen?

Prof. Puck
24.07.2012, 07:09
Jätkät ovat kyllä aika kovia kipittämään. En tiedä muista, mutta oma satakiloinen ruhoni tuntuu kyllä tolkuttoman vaikealta siirtää paikasta toiseen juoksemalla....

Kyllä ne ekstrakilot vauhtia hidastavat, se on selvä, enemmän kyse on kuitenkin siitä, että totuttaa jalat juoksemiseen. Yleensä isokokoisilla kavereilla loppuukin jalat ennemmin kuin kunto. Mulla maratonin loppuaika on ollut parhaimmillaan 3.10 paikkeilla. Olin tuolloin yli kymmenen kiloa kevyempi kuin normaalisti, jolloin loppuaikani pyöri 3:30-3:40 välillä ja juoksukunnon ollessa aika lailla sama. Varmasti tuossa ennätysajassa olivat kaikki tähden asennotkin kohdillaan, mutta pääasiallinen syy hurjasti parempaan aikaan oli yksiselitteisesti normaalia huomattavasti kevyempi paino.

Ihan ensimmäisen maratonin juostessani (loppuaika oli tuolloin tasan 3:45) olin epäuskon vallassa, kun viimeisellä kilometrillä saavutin kaikkeni antaneena selvästi ylipainoisen naisjuoksijan. Siis sen näköisen, että kadulla vastaantullessaan ajattelee, että voi voi, kun potentiaalisesti nätti tyttö on päästänyt itsensä paisumaan. En meinannut millään uskoa, että tämä likka oli ylipäätään juossut maratonin edes läpi siinä kuosissa. Enkä varsinkaan sitä, että hän oli juossut koko hemmetin reitin viimeistä kilometriä lukuunottamatta kovempaa kuin allekirjoittanut. Oli aika hyvä reality check itsellekin, ettei tässä nyt kuitenkaan mitään elämää suurempaa tullut tehtyä, heh.

Leon
24.07.2012, 08:20
Kun treenaan säännöllisesti se vaikuttaa positiivisesti omaan jaksamiseeni monella elämän osa-alueella. Ensinnäkin se vahvistaa terveyttäni ja vastustuskykyä.
Murphy onpi aina vieraanamme. Sairastan äärimmäisen harvoin. Niinpä onkin luonnollista, että juuri nyt minulla on orastava vilustuminen menossa, kun olen saanut aloitettua lenkkeilyn.

Sykkeestä. En jaksa juuri nyt kahlata koko ketjua läpi, saati goolettaa, mutta mikä on tämän hetken näkemys pätevistä sykemittareista/rannetietokoneista? Mulla on joku 10 v sitten ostettu Polar, mutta upgreidaus saattaisi kiinnostaa jossain välissä. Jos tuon lähetin on nyt muutenkaan enää hengissä. Mitä ominaisuuksia noilta pitäisi vaatia nykyään? Pelkän sykkeen takia en moista viitsisi tässä vaiheessa kanniskella, koska se on 140 heti, kun otan ensimmäisen juoksuaskeleen, ja 160, kun hengästyn. Tuohon jälkimmäiseen menee minuutti.

Fordél
24.07.2012, 11:19
Kun treenaan säännöllisesti se vaikuttaa positiivisesti omaan jaksamiseeni monella elämän osa-alueella. Ensinnäkin se vahvistaa terveyttäni ja vastustuskykyä. Syön (jostain syystä) terveellisemmin kuntoillessani, nukun paremmin ja siten jaksan paremmin ja olen muutenkin kärsivällisempi. Silloin kun treenaukseen on syystä tai toisesta tullut pausseja, sairastumisten tai (muka) työkiireiden vuoksi huomaan, että sorrun myös elämän muilla osa-alueilla helpommin ns. negatiivisten kierteiden pariin. Syön epäterveellisemmin, nukun huonommin jne... Tietyllä tasolla, varsinkin näin kirjoitettuna, tämä on päivänselvää, mutta arjessa tämäkin hyvin simppeli fakta unohtuu kovin helposti.

Se menee juuri näin itsellänikin. Osaksi kyse on varmaan tiedostetuista jutuista ja osaksi positiiviseen kierteeseen joutuu tiedostamattaan. Jälkimmäisellä tarkoitan esimerkiksi sitä, että kun rääkkää kroppaa, tarvitsee lepoa ja uni maittaa automaattisesti paremmin. Tiedostettuihin juttuihin menee taas esimerkiksi ruokavalio: hyvän treeniviikon aikana tulee keskityttyä myös ruokavalioon ihan eri tavalla kuin silloin kun jostain syystä lenkit jäävät väliin. Juoksu siis lisää mulla itsekuria, oli kyse nukkumisesta tai ruuasta.

Kaikkein tärkeintä positiivisen kierteen suhteen on arjen rutiinit. Kun pääsee pyörittämään normaaleja arjen rutiineja, on helppo pitää koko palapeli koossa: nukkua riittävästi, syödä terveellisesti ja treenata riittävästi. Tulin juuri lomareissulta ja siellä ei pystynyt pyörittämään normaaleja arjen rutiineeja. Ruokailu tapahtui pääasiassa ravintoiloissa, jolloin ei tule syötyä riittävän usein ja riittävän terveellisesti. Myös erilaisiin herkkuihin tulee sorruttua paljon helpommin kuin arjessa. Lomalla pitää myös tehdä vaikka mitä niin unikin jää monesti vähälle tai sitten vieraassa paikassa ei saa tarpeeksi laadukasta unta. No onneksi sentään treenejä sai määrällisesti tarpeeksi alle vaikkakin niissäkin oli laadun suhteen toivomisen varaa, kiitos väsymyksen.

Sykkeestä. En jaksa juuri nyt kahlata koko ketjua läpi, saati goolettaa, mutta mikä on tämän hetken näkemys pätevistä sykemittareista/rannetietokoneista? Mulla on joku 10 v sitten ostettu Polar, mutta upgreidaus saattaisi kiinnostaa jossain välissä. Jos tuon lähetin on nyt muutenkaan enää hengissä. Mitä ominaisuuksia noilta pitäisi vaatia nykyään? Pelkän sykkeen takia en moista viitsisi tässä vaiheessa kanniskella, koska se on 140 heti, kun otan ensimmäisen juoksuaskeleen, ja 160, kun hengästyn. Tuohon jälkimmäiseen menee minuutti.

Kyse on varmasti ihan siitä mitä itse haluat sykemittarilta? Ilmeisesti sulle ei riitä ihan perusjutut, kuten sykkeen mittaus, johon riittäisi varmasti sun nykyinen mittari tai ihan halvimmat uudet mittarit vaikka Polarilta. Olisiko siis sulle tärkeää mitata esimerkiksi juostua matkaa, jolloin pitää mennä kalliimpiin mittareihin. Silloin taas tulee lisäkysymykseksi, että haluatko kantaa mukanasi lisälaitetta (Polarin ja Suunnon mittarit) vai olisiko mukavampi, että on vain kello ja sykevyö (Garminin mittarit)?

Sitten tulee vielä nämä muut ominaisuudet kuten erilaiset harjoitusohjelmat, kuntotestit ja muu info mitä sykemittarit sisältävät. Itse en ole niitä koskaan käyttänyt enkä näe niille tarvetta. Osaksi kyse on myös laiskuudesta tutustua mittarini tarjoamaan infoon. Aloittelijalle niistä voi toki olla hyötyä. Näkisitkö, että jaksaisit tutustua niihinkin?

Leon
24.07.2012, 11:32
Kyse on varmasti ihan siitä mitä itse haluat sykemittarilta? Ilmeisesti sulle ei riitä ihan perusjutut, kuten sykkeen mittaus, johon riittäisi varmasti sun nykyinen mittari tai ihan halvimmat uudet mittarit vaikka Polarilta. Olisiko siis sulle tärkeää mitata esimerkiksi juostua matkaa, jolloin pitää mennä kalliimpiin mittareihin. Silloin taas tulee lisäkysymykseksi, että haluatko kantaa mukanasi lisälaitetta (Polarin ja Suunnon mittarit) vai olisiko mukavampi, että on vain kello ja sykevyö (Garminin mittarit)?

Sitten tulee vielä nämä muut ominaisuudet kuten erilaiset harjoitusohjelmat, kuntotestit ja muu info mitä sykemittarit sisältävät. Itse en ole niitä koskaan käyttänyt enkä näe niille tarvetta. Osaksi kyse on myös laiskuudesta tutustua mittarini tarjoamaan infoon. Aloittelijalle niistä voi toki olla hyötyä. Näkisitkö, että jaksaisit tutustua niihinkin?
Ei riitä perusjutut ei, koska ne tiedän jo perstuntumalta. Eniten minua siis kiehtoo paikannukset ja siihen liittyvät lisäpalvelut. Hienot käppyrät koneelle ne vasta jotain olisivatkin. Lisälaitteet eivät houkuttele, jos ne on saatavailla integroituna joihinkin malleihin. Eli ranneosa ja sykevyö ovat ne, jotka saavat riittää. Harjoitusohjelmista en ole kovin kiinnostunut. Historiatietoa siis lähinnä haetaan lisäarvona. Olinkin jo sen verran tutustunut aiheeseen, että Garmin taitaa olla vahvoilla.

Ja Polarista on jo ainakin kello-osan patteri finaalissa. Epäilen lähettimenkin heittäneen jo veivinsä. En taida vaivautua edes vaihtamaan patteria tuohon kelloon, koska se on niin vitun ruma.

Prof. Puck
24.07.2012, 11:51
..Kyse on varmasti ihan siitä mitä itse haluat sykemittarilta? Ilmeisesti sulle ei riitä ihan perusjutut, kuten sykkeen mittaus, johon riittäisi varmasti sun nykyinen mittari tai ihan halvimmat uudet mittarit vaikka Polarilta. Olisiko siis sulle tärkeää mitata esimerkiksi juostua matkaa, jolloin pitää mennä kalliimpiin mittareihin. Silloin taas tulee lisäkysymykseksi, että haluatko kantaa mukanasi lisälaitetta (Polarin ja Suunnon mittarit) vai olisiko mukavampi, että on vain kello ja sykevyö (Garminin mittarit)?

Minuakin kiinnostaa kokemukset sykemittareista ja aika lailla samoilla linjoilla mennään Leonin kanssa tässä suhteessa, mitä etsitään ja mittarilta vaaditaan. Kaapissa on muistaakseni Polarin wanha malli yli 10 vuoden takaa, johon olen koskenut viimeksi vuonna miekka ja kilpi. Uuden osto olisi paikallaan, koska sykkeen lisäksi minua kiinnostaa myös vauhti ja taitettu matka. Mikähän noista Garminin vehkeistä olisi näillä spekseillä suositeltava malli? Toimintavarmuus olisi tietty ihan jees ominaisuus, samoin systeemin helppokäyttöisyyden arvoa ei voi liiaksi korostaa, kun end-(l)userina on allekirjoittanut!

Puster
24.07.2012, 11:52
Itse vaihdoin noin kuukausi sitten Suunnon jonkin halpislaitteen Nike+ sportwatchiin. Syynä lähinnä se, että matka ja nopeus kiinnostivat enemmän kuin siihen tarvittu syke. Endomondot ja muut sport trackerit on kyllä puhelimessa mutta sen puhelimen mukana raahaaminen ei tuntunut enää järkevältä.

Tuohon saisi liitettyä Polarin sykevyön ja kaikki sen antamat datat liitettyä mukaan mutta en ole vielä nähnyt sille mitään tarvetta, kun koko ajan vedetään kuitenkin täysillä ja maksimisykkeellä...

Fordél
24.07.2012, 12:00
Ei riitä perusjutut ei, koska ne tiedän jo perstuntumalta. Eniten minua siis kiehtoo paikannukset ja siihen liittyvät lisäpalvelut. Hienot käppyrät koneelle ne vasta jotain olisivatkin. Lisälaitteet eivät houkuttele, jos ne on saatavailla integroituna joihinkin malleihin. Eli ranneosa ja sykevyö ovat ne, jotka saavat riittää. Harjoitusohjelmista en ole kovin kiinnostunut. Historiatietoa siis lähinnä haetaan lisäarvona. Olinkin jo sen verran tutustunut aiheeseen, että Garmin taitaa olla vahvoilla.

Ookke. Sitten varmaan Garmin on paras vaihtis. Toki matkat saa mitattua ja käppyrät piirrettyä myös kännykän eri ohjelmilla tai vaikka MyLoggerilla, mutta jos et halua kantaa ylimääräisiä laitteita niin tuskin kännykkääkään. Itse en ole Garminien asiantuntija, mutta joku muu osaa varmasti niistä kertoa. Mallejahan on nykyisin aika mukavasti tarjolla. Tosin itseäni niissä häiritsee Garmineissa se, että ovat akkukäyttöisiä ja jossain vaiheessa tulevat tiensä päähän. Kestävät esim. sen pari vuotta ja that´s it. Ei se Polarin nykyinen kannettava gps-laite ole kovinkaan iso ja menee varmasti helposti mukana, joten sitäkin kannattaa käydä tsekkaamassa kaupoissa.

Leon
24.07.2012, 12:03
Hmm... ilmeisesti tuo paikannus vie sen verran virtaa, että normaali nappiparisto käykin riittämättömäksi? Ei se ylimääräinen palikka nyt mikään showstopperi ole. Puhelinta en tosiaan jaksaisi enää ottaa mukaan. Mutta vaihtoehtoja tässä vasta kartoitetaan, joten viisaampien kokemuksia otetaan mielellään vastaan.

Luikku
24.07.2012, 12:03
Ei riitä perusjutut ei, koska ne tiedän jo perstuntumalta. Eniten minua siis kiehtoo paikannukset ja siihen liittyvät lisäpalvelut. Hienot käppyrät koneelle ne vasta jotain olisivatkin. Lisälaitteet eivät houkuttele, jos ne on saatavailla integroituna joihinkin malleihin. Eli ranneosa ja sykevyö ovat ne, jotka saavat riittää. Harjoitusohjelmista en ole kovin kiinnostunut. Historiatietoa siis lähinnä haetaan lisäarvona. Olinkin jo sen verran tutustunut aiheeseen, että Garmin taitaa olla vahvoilla.

Ja Polarista on jo ainakin kello-osan patteri finaalissa. Epäilen lähettimenkin heittäneen jo veivinsä. En taida vaivautua edes vaihtamaan patteria tuohon kelloon, koska se on niin vitun ruma.

Garminin perusmalli Forerunner 110 maksaa Gigantissa 129 €.
Garmin Forerunner 110 HRM urheilukello (miehille) - Gigantti (http://www.gigantti.fi/product/puhelimet-ja-gps/gps-kuntoilu-ja-ulkoilma/GARRUNNER110M/garmin-forerunner-110-hrm-urheilukello-miehille)

Garminista saa tiedot sitten USB:llä tietokoneelle ja niitä voi nettiselaimella seurailla Garmin Connect-sivuilla. Pari vuotta kyseinen vehje maksoi päälle 200 €, joten tuo ei minusta kovin paha hinta ole. Ainoa miinus, on kellon akun heikkeneminen. Siinä missä aluksi pystyi menemään melkein kaksi viikkoa lataamatta tehden 4 treeniä viikossa, niin nyt saa ladata jokatoinen treeni akun täyteen. Laite on minulla nyt käytössä kolmatta kesää. Ja toinen pieni miinus on se, että joskus kestää useamman minuutin, kun GPS löytää sijainnin ja alkaa mittaamaan. Tuon olen sillä tavalla ohittanut, että laitan kellon parvekkeelle siksi aikaa etsimään sateliittia, kun laitan lenkkikuteita niskaan.

Varmaan hinta/laatusuhteeltaan paras mittari juoksijalle tällä hetkellä.

Linkki vie Gigantin nettisivuille Garmin Forerunner 110 sykemittarin tietoihin.

Tombe76
24.07.2012, 14:25
Garminin perusmalli Forerunner 110 maksaa Gigantissa 129 €.
Garmin Forerunner 110 HRM urheilukello (miehille) - Gigantti (http://www.gigantti.fi/product/puhelimet-ja-gps/gps-kuntoilu-ja-ulkoilma/GARRUNNER110M/garmin-forerunner-110-hrm-urheilukello-miehille)

Garminista saa tiedot sitten USB:llä tietokoneelle ja niitä voi nettiselaimella seurailla Garmin Connect-sivuilla. Pari vuotta kyseinen vehje maksoi päälle 200 €, joten tuo ei minusta kovin paha hinta ole. Ainoa miinus, on kellon akun heikkeneminen. Siinä missä aluksi pystyi menemään melkein kaksi viikkoa lataamatta tehden 4 treeniä viikossa, niin nyt saa ladata jokatoinen treeni akun täyteen. Laite on minulla nyt käytössä kolmatta kesää. Ja toinen pieni miinus on se, että joskus kestää useamman minuutin, kun GPS löytää sijainnin ja alkaa mittaamaan. Tuon olen sillä tavalla ohittanut, että laitan kellon parvekkeelle siksi aikaa etsimään sateliittia, kun laitan lenkkikuteita niskaan.


Hyvä mittari tuo. Löytyy perustoiminnot, matkan mittaus ja sykemittari ja vähän jotain muuta. Puolisolla on tuo naisten malli (=väri). Itse käytin sitä talvella, kun vanha 205 rupesi temppuilemaan. Aika nopeasti tuossa satelliitit löytyy, joskus jopa sisällä. On myös sopivan pieni, jos ei halua sellaista "kohlompaa" mallia, kuten 310xt, mikä on itsellä tällä hetkellä käytössä. Siitä löytyy hieman enemmän sitten juttuja... mistä 95% ei käytä ikinä. Itseasiassa en käytä edes tuota sykemittausta tällä hetkellä. Matka ja vauhti kiinnostaa enemmän.

Ketjun psyykekeskustelua kommentoisin sillä lailla, että tottakai henkinen hyvinvointi paranee siinä missä saa tehtyä jotain juoksuja läpi tai kunto kehittyy. En nyt voisi esimerkiksi sanoa nauttivani ultrakisan viimeisistä tunneista (tai maratonin viimeisestä kympistä), mutta kun homma on ohi, on aika voittajafiilis. Tietenkin jos kisa on mennyt ihan perseelleen, homma on eri. Pienemmässä mittakaavassa jokainen onnistunut lenkki tuo hyvän fiiliksen.

Itse voin suoraan sanoa, että sen jälkeen kun helmikuussa 2010 aloitin säännöllisen juokseminen olen ollut paljon parempi ihminen, puoliso ja isä. Kyllä se parempi fiilis vaikuttaa läheisiinkin. Toki huonoja päiviä on joskus vieläkin (kaikilla niitä on), mutta näin kokonaisuutena arvioituna.

Alvajärven Urho
24.07.2012, 15:36
...ja pistetäänpäs kotimainen kilpailija vertailuun.

Eli Polarin RS800CX. http://fi.polar.fi/fi/tuotteet/paranna_suorituskykyasi/juoksu_multisport/rs800cx. (Linkki vie siis Polarin tuotesivuille kyseisen vempeleen esittelyyn). Hintaahan tuolla todennäköisesti on reilusti enempi kuin Garminin 129 euroa, mutta erillinen GPS antaa tuolle käyttövuosia todennäköisesti reilusti enemmän. GPS on ladattava, sykemittariin ja sykevyöhön vaihdetaan paristot. Tuo Polarin G5 GPS on kevyt, istuu käsivarteen todella hyvin, toimii nopeasti ja tarkasti. Kainuun rastiviikolla oli käsivarressa ja piirsi kyllä kulkemani reitin/näytti nopeuden vaikka tuli rymyttyä aika peitteisessä maastossa (katveissa, joissa Polarin G3 GPS ei varmasti olisi toiminut). Polarilta löytyy myös halvempia sykemittareita, jotka käyttävät tuota samaa G5 GPS-sensoria; matkatiedot niistä löytynee samalla tavalla kuin tästä kalliimmasta.

Tärkeimmät jutut tuossa mittarissa toimivat helvetin hyvin. Siis sykkeen mittaus, matkan ja nopeuden mittaus, erilaiset käppyrät ja kuvaajat eri syketasoilla urheilusta, harjoituspäiväkirja, karttaan siirto jne. Noista käppyröistä voisi saada varmaan paljonkin irti, jos jaksaisi paneutua.
Miinusta annan kolmesta asiasta, jotka voitte arvottaa omien tarpeidenne mukaisesti:
- tiedonsiirto tietokoneelle toimii usb-porttiin kiinnitettävällä infrapunalähettimellä. Uskomatonta, että tuon hintaluokan laitteella käytetään infrapunaa. On hidas ja toimii vain kellon ollessa tietyssä asennossa (joka on ihan älytön asento ainakin kannettavalla koneella toimiessa)
- vakiosykevyöt (WearLink-tekstiilivyöt) eivät ole erityisen luotettavia. Muutama tuollainen käytössä ollut, ja joillakin vöillä sykkeet saattavat heittelehtiä parin pesukerran jälkeen, jotkut löystyvät. En käsitä mistä tämä johtuu, koska olen hoitanut noita tasan ohjeiden mukaisesti. Paras on vanhin, 2009 ostetun halvan Polarin mukana tullut vyö. Lisäksi rahalla saa Polar Soft -muovivyön, joka toimii kuin unelma. Ei yhtään kertaa ole tuolla vyöllä mittaus pätkäissyt.
- tallennustila itse rannetietokoneessa voisi olla isompi. Tähän toki voi vaikuttaa asetuksilla; jos riittää sykkeen mittaus kymmenen sekunnin välein, niin mahtuuhan siihen sitten vaikka ja mitä, mutta itse käytän sekunnin välein tapahtuvaa tallennusta ja silloin tallennustilaa kaikki härpäkkeet päällä on noin 4,5 tuntia. Vaelluksilla tms. jos käyttäisi, pitäisi säätää harvemmaksi tallennusväliä.

Mutta suosittelen noista kolmesta miinuskohdasta huolimatta! Luulen, että tämä mittari tulee kestämään pitkään käytössä, ainakin se vaikuttaa laadukkaasti tehdyltä ja eri osia voi hankkia varaosina eikä koko pakettia tarvitse uusia jos joku osa alkaa temppuilla. Itsellä ollut lokakuusta asti ongelmitta. Patterien vaihto onnistuu helposti kotona, joskaan ei ole tarvinnut vaihtaa vielä.

Leon
24.07.2012, 15:47
Kiitos tähänastisista kommenteista Garminin ja Polarin puolesta. Olisiko jollain vielä Suunnosta omakohtaisia kokemuksia?

Aika hilpeä juttu tuo IR-siirto Polarilla :D Saattaa jopa oikeasti vaikuttaa ostopäätökseen.

Alvajärven Urho
24.07.2012, 16:02
Aika hilpeä juttu tuo IR-siirto Polarilla :D Saattaa jopa oikeasti vaikuttaa ostopäätökseen.

Nii.. Ehkä siinä on ajateltu säästettävän epäolennaisuudessa mieluummin kuin olennaisuudessa. Jos laite toimii parin tunnin lenkin mainiosti ja tökkii parin minuutin tiedonsiirron välillä, olennaisempaa lienee tuo lenkkeilyn aikana toimiminen. Se minua vaan tuossa kummastuttaa, että kun tuon tökkää usb-porttiin, kello pitää laittaa ns. pystyasentoon että infrapunasiirto toimisi. Siirto toimii kellon yläreunasta, jolloin läppärin kanssa toimiessa kellon yläreuna on monta senttiä korkeammalla kuin pöydällä olevan läppärin usb-portti. Niinpä koneen alle on viritettävä kirja tai joku koroke tai tehtävä tiedonsiirto pöydän reunalla ja pideltävä kelloa ilmassa pöytätason alapuolella. Kyllähän yhden pienen harjoituksen tuolla tavalla siirtää, mutta sitten jos haluaa muokata jotain kellolla olevaa valmista harjoituspohjaa, siihen kuluu minuutteja ja käsiäkin pitäisi käyttää. Eli vaikka säästö on tehty ymmärrettävästä toiminnosta, on kyllä säästetty vähän liikaa. Halvemmissa Polareissa on noita FlowLink-tiedonsiirtolaitteita, jotka toimivat helvetin hyvin verrattuna tähän.

Jos ostaisin itse Polarin mallistosta sykemittaria nyt, ostaisin sellaisen jossa toimii FlowLink-tiedonsiirto ja G5 GPS. Kai niillä joku sellainenkin on...

Sen verran voi vielä aiheesta jatkaa, että Luikun kanssa joskus yhtä matkaa kulkeneena tuo Polarin G5 GPS on tosiaan huomattavasti nopeampi kuin Garminin. Se löytää satelliitit kotiovella, Garmin vasta kotikadun päässä. Ihan samaa vikaa oli Polarin G3 GPS:ssä, saattoi etsiä turhan pitkään missä ollaan. Garminista en tiedä sitä, löytääkö koskaan takaisin kartalle jos kesken lenkin kadottaa satelliitit, G3 ei löytänyt. G5 löytää. Ja tosiaan tuo GPS-laite on semmoisen sytkärin kokoinen ja painoinen laite, joka kiinnitetään hauiksen kohdalle käsivarteen, eikä ainakaan minulla haittaa menoa missään lajissa. En sitä edes huomaa enää.

Leon
24.07.2012, 16:09
Ja tosiaan tuo GPS-laite on semmoisen sytkärin kokoinen ja painoinen laite, joka kiinnitetään hauiksen kohdalle käsivarteen, eikä ainakaan minulla haittaa menoa missään lajissa. En sitä edes huomaa enää.
Joo, ei se tosiaan ole poissulkeva ominaisuus. Tuo akun hyytyminen parin vuoden käytön jälkeen taas on. Ja ainahan voin teipata iPodin toiseen hauikseen ja GPS:n toiseen. Näyttääkin paremmalta, jos vielä kietoo jonkun rievun ympärille (hihan suojaan toki).

Fordél
24.07.2012, 16:56
Itelläni on tällä hetkellä Polarin RS200 eli aika vanha laite. Siinä matka mitataan footpodilla, joka tosin ei ole tällä hetkellä kiinni kengässä. Eipä sitäkään tunne juostessa, mutta kyllähän tommonen gps-mittari olisi aika kliffa. Nuukana miehenä en kuitenkaan viitsi uutta mittaria ostaa kun nykyinen toimii enkä siitäkään hyödynnä kuin ihan perustoimintoja.

Jos kuitenkin lähtisin sykemittarikaupoille, lähtisin Alvajärven Urhon linjalle eli ostaisin hyvän Polarin mittarin, jossa on GPS5 -sensori. Garmin tarttuisi muuten matkaan, mutta en innostu ajatuksesta, että parin kolmen vuoden jälkeen akku alkaa olla taputeltu. Suunnosta olen kuullut sen verran paljon negatiivista palautetta, että jättäisin ne väliin. Toki moni niitä myös kehuu ja myös Polar on saanut paskaa niskaansa, joten tiedä näistä.

varjo
24.07.2012, 17:05
Sykkeestä. En jaksa juuri nyt kahlata koko ketjua läpi, saati goolettaa, mutta mikä on tämän hetken näkemys pätevistä sykemittareista/rannetietokoneista? Mulla on joku 10 v sitten ostettu Polar, mutta upgreidaus saattaisi kiinnostaa jossain välissä. Jos tuon lähetin on nyt muutenkaan enää hengissä. Mitä ominaisuuksia noilta pitäisi vaatia nykyään? Pelkän sykkeen takia en moista viitsisi tässä vaiheessa kanniskella, koska se on 140 heti, kun otan ensimmäisen juoksuaskeleen, ja 160, kun hengästyn. Tuohon jälkimmäiseen menee minuutti.

Niin ikävää kuin se onkin sanoa suomalaisena että ala ainakaan osta Suuntoa...ovat menneet kilpailijat niin heittämällä oli suomalaisista GPS-ajan myötä että aika paljon saa Suuntokin tehdä töitä että uskaltaisin ostaa enää mitään niiltä (pl. sukellustietokoneet).

Kyllä minä ostaisin nykyään sellaisen missä on oma GPS-siru mukana, vaikka toki laitetta saakin silloin latailla useammin eikä sellaista kellomaista huolettomuutta enää ole (oma Suunto tc3 on siis vakiokäytössä rannekellona) mutta onhan se ihan kiva ettei lenkkimatkoja ja vauhteja tarvitse arvailla (ja aina pettyä kun hyvän lenkin jälkeen naputtelee karttapalveluissa matkoja kasaan). Tietenkin joku Polarin bluetooth-vyö ja Sports Tracker kännykässä olisi myös aika kätevä yhdistelmä, olen miettinyt tuota vaihtoehtoa hiihtoon, juostessa ei tosiaan kännykälle oikein ole sopivaa paikkaa ja käsikotelot yms. ovat aika syvältä.

Luikku
24.07.2012, 17:59
Pitää nyt vähän tuota Garminia puolustaa. Sateliitin löytyminen tuntuu olevan vähän päivästäkin kiinni. Joskus se löytyy lähes heti, kun pihalle menen ja joskus menee jopa 3 min. Yleensä on löytyny siinä vaiheessa, kun ulko-ovelta olen kävellyt 50-100 metriä. Siitä en tiedä, kuinka nopeasti sateliitti löytyy uudestaan, jos se katoaa, koska kertaakaan niin ei ole käynyt.

Myöskään yhteys sykevyöhön ei ole kertaakaan pätkinyt. Yhdessä vaiheessa kuvittelin, että mittari ei ihan täydellisesti sykettä mittaa, mutta olikin päässyt käymään niin, että kunto oli parantunut ja sen takia syke näytti vähemmän, mihin olin tottunut...

Veikkaan, että mittari menee vaihtoon ensi talvena akun hyytymisen takia. Talvella kun hiihdin jonkin verran, niin se taisi ottaa kylmästä itseensä. Pitääpä raportoida tänne, kun akku alkaa olemaan siinä kunnossa, että mittari menee vaihtoon.

Chambza
24.07.2012, 23:09
Tämä kuu on sykemittarin kanssa menty, kyseessä juuri tuo edellisissä viesteissä usein mainittu Garminin 110. Satelliitteja saa tosiaan useimmiten venailla muutaman minuutin, mutta muutoin on mainio vekotin.

Samalla sykemittarin myötä olen alkanut oikeastaan ensimmäistä kertaa elämässäni kontrolloimaan juoksuvauhtia, tarkoituksena pitää syke ainakin alle 150, mutta mieluummin tasolla 145, ja voi luoja sentään, että se onkin rankkaa! Siinä missä 160:n sykkeillä jalka luistaa kuin pilvien päällä (no ainakin joskus), henki kulkee ja fiilis on mainio, niin näillä 145:n lenkeillä alkaakin nopeasti väsyttää, meinaa hengästyä vähän väliä ja meno on kaikin puolin takkuista. Todellakin huomaa, kuinka lihassolut vähäisemmällä rasituksella noudattavatkin aivan erilaista energiataloutta. Nähtävästi sen treenaaminen on viimeisen vuoden aikana jäänyt sivuunkirjoittaneelta vähälle. Suorastaan yllätyin, sillä vielä viime syksyyn asti olin täysin peruskunnon rakennusvaiheessa ja painoa pudottamassa, ja monilla lenkeillä kävelin pitkiäkin osuuksia. Ehkäpä tuolloinkin lenkeistä tuli sitten liian intervallihenkisiä, ja tod.näk. matalista keskiarvosykkeistä huolimatta varsinaista matalasykkeistä kestävyysharjoittelua ei silloinkaan ollut tarpeeksi.
Vaikka syyt voi uskoa ymmärtävänsä, tuntuu silti käsittämättömän oudolta, että 145:n sykkeinen lenkki voi (sen lenkin aikana) tuntua rasittavammalta kuin 160:lla juostu tempaisu. Toki matalasykkeisen lenkin jälkeen fiilis on paljon freesimpi kuin kovempitahtisen.
Jospa Mark Allen olisi oikeassa siinä proffan linkittämässä kirjoituksessa, ja tämän hitaan kestävyyspuolenkin saisi säällisessä ajassa paranemaan.

Ja muutoin, lyödäänpä tavoitteet pöytään, kun kohde on nyt valittu. Virallista aikaa lähden hakemaan Pääkaupunkijuoksun (http://www.paakaupunkijuoksu.fi) puolimaratonilta syyskuun lopussa. Mainio, ilmeisesti pääosin hiekalla juostava reitti Keskuspuistossa. Jonkin verran on noitakin polkuja tullut koluttua, joten kotikenttäetu on ehkä vähän liiankin hyvä. Tunti-neljä-viis olkoon virallinen aikatavoite, mutta 1:40:n alitus räjäyttäisi pankin. Muita tulijoita?

Snakster
24.07.2012, 23:27
Ja muutoin, lyödäänpä tavoitteet pöytään, kun kohde on nyt valittu. Virallista aikaa lähden hakemaan Pääkaupunkijuoksun (http://www.paakaupunkijuoksu.fi) puolimaratonilta syyskuun lopussa. Mainio, ilmeisesti pääosin hiekalla juostava reitti Keskuspuistossa. Jonkin verran on noitakin polkuja tullut koluttua, joten kotikenttäetu on ehkä vähän liiankin hyvä. Tunti-neljä-viis olkoon virallinen aikatavoite, mutta 1:40:n alitus räjäyttäisi pankin. Muita tulijoita?

Kyllä mä arvelisin tuonne lähteväni. Reitti on kiva ja sääkin on tuohon aikaan vuodesta optimaalinen. Reittihän kulkee keskuspuiston hiekkapintaisia ulkoiluteitä pitkin, joten pikkuisen ehkä joutuu ajassa antamaan periksi asfalttiin nähden. Jos treenaaminen sujuu odotetusti, niin voisin kuitenkin ajatella lähteväni 1:30 alituksen tähtäävää 4:17 kilsavauhtia.

Iker
26.07.2012, 11:05
On muuten mainittava tähän väliin, että ilokseni kesäkauden aikana ihan kohtuullisista kilometrimääristä huolimatta ei ole ollut mitään jalkakipuja tai muita vaivoja haittaamassa juoksua.

Tuo aiemmin täälläkin mainitsemani ns. tyyppivikani, eli sääriluun ajoittainen perkeleellinen vihlominen rasitettuna kuten olisi joku hiusmurtuma siellä vaivaamassa, on ollut nyt pelkkä muisto vaikka viikottaisia juoksukilometrejä on nyt tullut jatkuvasti keskimäärin sinne 60km tuntumaan. Lisäksi futikset ja muut temmeltämiset on mennyt siinä ohella vaivatta, ja perkeleen iloinen pitää olla vaikka tietääkin että kyllä se sieltä taas jossain vaiheessa iskee ja pitää alkaa taas enemmän miettiä kannattaako just nyt lähteä lenkille sittenkään.

Viime viikko oli ihan monipuolinen lenkkeilyn suhteen, edelleenkään mitään treeniohjelmaa tai tarkempia suunnitelmia harjoitusten osalta ei ole, vaan ihan oman fiiliksen mukaan yritän tässä kilometrien ja pienen vaihtelun kautta hakea virettä ja kondista sinne Vantaan maratonille 14. lokakuuta.

Viime viikolla ohjelmassa siis viisi lenkkiä, 10km vauhdilla 5.20min/km, 8km vauhdilla 5.14min/km suoraan salille, 21,1 km eli tasan puolimaratonin verran tuli hölkättyä vauhdilla 5.23min/km, 8km vauhdilla 5.23 min/km suoraan salille ja sitten vielä sunnuntaina 10km vauhdilla 4.43 min/km eli vähän erilaista ja kaikenlaista siellä mukana. Seassa myös sulkis ja parit futikset eli ihan lorvailuksi ei tuo viimeinenkään kesälomaviikko sentään mennyt vaikka perjantaina otettiinkin kosteat loman päättäjäiset pidemmän kaavan mukaan.

Nyt taas töissä ja normiarkirytmillä jatketaan mutta lenkkeily ei siitä kärsi vaan 4-5 kertaa viikon aikana pitäisi erilaista pätkää käydä lumpsuttelemassa tai repimässä ja niillä eväillä kohti sitä syksyn tavoitetta eli maratonia.

Kuten täälläkin on tullut esille, kun katselee minkälaista persjalkaa, ihramahaa ja klenkuttajaa sekä kenties vähän vähemmän liikkumaan tottunutta ihmistä senkin 42 km lenkin vuosittain juoksee läpi, ei jumalauta voi olla niin että se olisi näillä kilometreillä ja liikuntatottumuksilla jotenkin ylitsepääsemätön lenkki. Eikä se sitä tietenkään olekaan, vaikka toki riittävällä vauhdinpidollahan siitä saa vaikka kuinka helvetillisen kokemuksen itselleen ja pitkä matka se on joka tapauksessa juosta läpi. Kuitenkin varsinkin nyt viimeisen vuoden aikana on hiljalleen alkanut se ylimääräinen kammo niitä marakilometrejä kohtaan karista ja itsevarmuus kasvaa siihen malliin, että uskaltaa jo alkaa sitä omaa tavoitettakin tarkentaa kohti sellaista tasaista 5.10-5.15 min/km vauhtia sen sijaan että pidättäisi sen siellä 5.25 tuntumassa.

Kunhan nyt välttyisi niiltä vaivoilta ja jalkakivuilta, sitä tässä toivon syksyn osalta kun nyt kesä on mennyt niin ihmeellisenkin hyvin niiden osalta.

Tämä perkeleen koneen äärellä töissä istuminen on kyllä toinen asia joka on myrkkyä koipien vireydelle, vetää jalat niin saatanan jumiin työpäivän aikana ja tuntuu aika tönköiltä usein duunin jälkeen verrattuna siihen että lomalla on aina freesimmät koivet juoksi sitä sitten aamulla tai illalla. No, tämänkin ajan olisin toki voinut vaikka käppäillä tuossa pihalla availemassa paikkoja sen sijaan että nämä kiireettömämmätkin hetket istuskelen perseelläni ja naputtelen tänne Jatkoaikaan.

Turri
28.07.2012, 17:23
Tasaseen tahtiin on tultu tassuteltua heinakuun ajan. Tavoitteena ollut 150km on melkein taynna (n. 136km juostuna) ja viela oon aikatauluttanut kaksi juoksua, yhden pidemman ja yhden lyhyemman.

Saanut hiukan nostettua pituuksia ja yleensa tulee sen 10km lenkin sijaan juostua vahan vajaa 14km lenkki. Juoksukin tuntunut mukavalta, mutta edelleen juoksen liian kovaa. Paasaantoisesti juoksuvauhdit on aina alle 5min/km eika tuo tunnu edes hirvean kovalta vauhdilta. Yhden juoksun tein reilun 5min/km keskivauhdilla ja sen aikana paasi tulemaan turhautumista, etta miksi lontystella kun pystyisin hyvinkin juoksemaan nopeampaa. Pitanee varmaan tehda uusi playlist hitaampaa juoksua varten, johon laittaa jotain hidastempoista musiikkia.

Ensimmainen "puolimaraton" tuli juostua viikko sitten, omilla lenkkipoluilla. Matkaa kertyi 22km ja 1h48min meni ja juoksusta jai hyvat fiilikset. Josko tuosta pikkuhiljaa pystyisi juoksemaan sen lahemmas 30km niin alkaisi olemaan itsevarmempi sen suhteen, etta tuo maraton myos aikanaan hoituu kunnialla kotiin.

Edelleen kaipailisin, jos jollain olisi kokemuksia tuosta Polar FT4 -sykemittarista ja/tai muista perusmittareista.

Fordél
29.07.2012, 12:19
Kävin läpi kevään ja kesän treenejä niin huhtikuun puolesta välistä lähtien on kilsoja kertynyt 740. Sitäkin ennen tuli juostua säännöllisesti, mutta en kirjannut kilsoja ylös. Koko vuoden kilsat pyörinee siis jossain lähempänä 900 km. Ihan hyvät lukemat ja noista saa kyllä itseluottamusta jatkoa ajatellen: töitä on tehty ja näiden pohjien päälle on hyvä jatkaa rakennusta. Täytyy pikkasen taas nostaa tehoja, koska juoksukunto on kasvanut kuukausien aikana selvästi.

Samalla olen tässä funtsinut maratonin tavoiteaikaa. Erilaisten kaavioiden mukaan 4.10-4.15 voisi olla realistinen, mutta itse näen nuo liian kovina aikoina. Vaatisivat kuitenkin alle kuuden tai kuuden pinnassa olevia kilsa-aikoja. Mulle riittäisi varsin hyvin 4.30 aika, jolloin tämän kauden tavoitteet olisi hyvin saavutettu ja voisi lähteä hyvillä mielin kohti seuraavia tavoitteita. Tavoiteajan ollessa 4.30, kilsa-ajat pyörisi siinä 6.25 tuntumassa. Liikkeelle voisi lähteä ainakin noin 6.30 vauhtia ja katsoa sitten mihin paukut riittää. No, katotaan vielä miten seuraavat kuukaudet sujuu. Kaikki riippuu tietysti terveystilanteesta, jonka sunteen ei ole ollut juuri valitettavaa koko kesänä. Myös intoa ja motivaatiota on vaikka muille jakaa!

vlad
29.07.2012, 18:17
Tänään ukkosta ja salamointia, vettä tuli paikoin kuin saavista kaataen, mutta lopulta se aurinkokin tuli esiin pilvien takaa ja alkoi paahtamaan maisemaa pilvettömältä taivaalta - niin vain alta puolessa tunnissa myräkkä katosi jonnekin horisontin taa.

Kuvittelin tovin ennen lenkille lähtöä, että josko se ukkonen ja sade olisi hiukan raikastanut ilmaa ja sen myötä painostava ilmanala olisi kadonnut mutta mitä vielä, käsittämätön helle ja tukahduttava ilma vallitsi koko lenkin ajan mutta jotenkin kaikesta huolimatta nautin jokaisesta askeleesta vaikka maksimaalisen vetoharjoittelun viimeiset kymmenet metrit olivat yhtä tuskaa.

Pidän kuumuudesta, nautin urheilusta painostavassa helteessä mutta tänään kyllä hiukan heikotti kotiin saavuttuani ja hiki valui solkenaan ties kuinka kauan aikaa eikä viileä suihkukaan meinannut virkistää oloa. Kenties nautin nesteitä liian vähän ennen lenkille lähtöä, en ottanut huomioon, että sateen jälkeen keli voikin hetkessä muuttua niin radikaalisti ja niin kuumaksi. Mutta nyt olo on mitä mainioin ja nautinnollisin, pystyin jälleen kerran voittamaan itseni.

vlad.

sampio
29.07.2012, 23:21
Pidän kuumuudesta, nautin urheilusta painostavassa helteessä mutta tänään kyllä hiukan heikotti kotiin saavuttuani ja hiki valui solkenaan ties kuinka kauan aikaa eikä viileä suihkukaan meinannut virkistää oloa.
Kävin tuossa kahdeksan jälkeen vaille tunnin jyräämässä itsekin, ja joo, kyllä puski hikeä kotipihalla takaisin tullessani. Hinkkasin pihalla vielä hetken vatsoja ja punnersin, ja kotona olevinaan otin pitkän, viileän suihkun, jotta jälkihiki eliminoituisi. Paskat, hikoilin suihkun jälkeen vielä puolisen tuntia. Nyt on tullut juotua jonkin verran tässä parin tunnin aikana eikä kusella ole tarvinnut vielä käydä, joten kai sitä muutama desi hikeä valui lenkkipoluille. Join kyllä lähtiessäni ja heti pihalle saavuttuani ja jaksoin suht hyvin juosta.
---

Juoksulenkki sauvojen kanssa on kokonaisvaltaisempi mutta myös ainakin mulle helpompi liikuntamuoto kuin perinteinen juoksulenkki. Tänään juoksin ilman sauvoja, ja kyllä oli taas sääret vuoroin edestä vuoroin pohkeista niin tulessa notta haslamandeera vaan. Lähinnä mäet tuon mulle tekee, ja niissä taas sauvoilla voi keventää hyvin ja saa samalla käsivarsille kivan kuumotuksen. Mutta pitää yrittää noita peruslenkkejä heitellä pari kertaa viikkoon niin pitkään kuin kelejä riittää ihan vain itseään kiusatakseen ja toisaalta jalkoja totutellakseen.

On kyllä hieno fiilis, että on tullut itsestään saatua irti viime aikoina yllättävän paljon. Pari viime viikkoa on mennyt kahdella lepopäivällä, muuten hiki on lentänyt vähintään tunnin joko sauvojen kanssa tai ilman, tai sitten ihan kahvakuulaillen pihalla. Yllättävän paljon myös fyysistä energiaa vapautuu, kun muutama henkisesti raskas taakka tippuu harteilta.

Iker
30.07.2012, 00:30
käsittämätön helle ja tukahduttava ilma vallitsi koko lenkin ajan mutta jotenkin kaikesta huolimatta nautin jokaisesta askeleesta vaikka maksimaalisen vetoharjoittelun viimeiset kymmenet metrit olivat yhtä tuskaa.

Pidän kuumuudesta, nautin urheilusta painostavassa helteessä mutta tänään kyllä hiukan heikotti kotiin saavuttuani ja hiki valui solkenaan ties kuinka kauan aikaa eikä viileä suihkukaan meinannut virkistää oloa.
Joo, ei ollut ihan pieni määrä mitä tuli tänään hikoiltua treenatessa. Valitettavasti sitä vuotoa riitti kotona vielä suoritusten ja suihkun jälkeenkin, eikä auttanut muuta kuin käydä äsken puoliltaöin vielä uudestaan suihkun alla.

Lähdin sopivasti lenkille kolmen aikaan iltapäivällä kesken pahimman paahteen, 8km juoksua sellaisella 5.15min/km -vauhdilla ja lenkki maaliin suoraan salille jossa punttitreeni perään.

Vaikka minäkin tykkään urheilla lämpimillä ilmoilla kun siinä pääsee heti lämpimäksi ja vireeseen ilman turhia odotteluja, oli tänään aika tukala keli juosta auringon helottaessa ja hiki puski niin perkeleesti pintaan tuon reilun 40-minuuttisen aikana. Voitte varmaan kuvitellakin minkälaista hienvuodattamista touhu oli heti siihen perään punttitreenin ajan, joka paikasta valui tauotta hiki ja nenänpäästä vaan puhalteli pisaroita menemään kun ei muutakaan voinut.

No, naureskelinkin että ei tuo poikkeuksellisen kova hikoilu salilla muita ainakaan häirinnyt, oli harvinainen tilanne ja ensimmäistä kertaa tuota punttista käyttäessäni sain käyttää noinkin keskeiseen aikaan tunnin verran täysin privaattipunttista ala -ja yläkerran ammottaessa tyhjyyttään koko siellä viettämäni ajan. Muut olivat löytäneet parempaa tekemistä 28-asteisena sunnuntaipäivänä kuin treenaileminen sisätiloissa, nähdäkseni sisäänastellessani jollekin crosstraining- tai spinningtunnille meni 2 naista ja ohjaaja ja muuten nekin salit tyhjillään.

Tulihan tehtyä sekin suoritus todella huonosti nukuttujen öiden jälkeen, eli ihan jees lopetus raittiille mutta väsyneelle viikonlopulle. Loppuilta on mennyt vettä juodessa ja varmaan pitää huomennakin yrittää duunissa litkiä nesteitä, tarkoitus olisi illalla taas pinkaista joku peruslenkki suoraan töistä ja lämpötilat näyttivät pysyttelevän ilmeisen korkealla. Nytkin puoliltaöin vaatimaton 22,5 astetta mittarissa, vaikka kunnon ukkosmyräkkä kaatosateineen puhalsi juuri yli.

Kävin läpi kevään ja kesän treenejä niin huhtikuun puolesta välistä lähtien on kilsoja kertynyt 740. Sitäkin ennen tuli juostua säännöllisesti, mutta en kirjannut kilsoja ylös. Koko vuoden kilsat pyörinee siis jossain lähempänä 900 km. Ihan hyvät lukemat ja noista saa kyllä itseluottamusta jatkoa ajatellen: töitä on tehty ja näiden pohjien päälle on hyvä jatkaa rakennusta. Täytyy pikkasen taas nostaa tehoja, koska juoksukunto on kasvanut kuukausien aikana selvästi.

Laskeskelin kanssa edellisyönä valvoessani hieman noita vuoden kokonaissaldoja, ja aikalailla samoissa mennään kevään ja kesän osalta kun huhtikuun alusta alkaen on omaan mittariini tullut 780 km täyteen. Maalis- ja huhtikuussa jäi juokseminen merkittävästi muita kuukausia vähemmälle muiden harrastusten ja muistaakseni jonkun sairastelun vuoksi, mutta sen jälkeen on taas palattu sinne marras-, joulu- ja tammikuussa totuttuun loppuvuoden tahtiin eli n. 200 kilometrin kuukausiin keskimäärin. Joulukuulle pitää vielä antaa erityismaininta, kun tuli täyteen tasan 300km eli oma ennätykseni takuuvarmasti vaikka menneinä vuosina ei jaksanut pahemmin kilometrejä ylös laittaa.

Tasaisesti ohjelmaan kuuluvan futiksen, punttitreenin ja sulkiksen lisäksi kasassa on nyt tänä vuonna toistaiseksi 111 lenkkisuoritusta ja yhteensä 1257 kilometriä, keskimitta lenkeillä siis n. 11.2 km ja keskivauhdiksi heittäisin n. 5.20 min/km.

Kuluvan kesän treenimääriä ja treenimotivaatiota ei voi itsekään käydä moittimaan, kesäkuussa 220 km lenkkiä oheislajeineen ja nyt heinäkuussa 242 km ja vielä pari päivää näköjään kuuta jäljelläkin. Salilla tullut lisäksi heinäkuussa käytyä tasainen 3 kertaa joka viikko, eli perkele jostain sitä virtaa ja intoa riittää vaikka kaikenlaista muutakin sitä on tullut touhuttua ja suhattua.

Tavoite on nyt pitää sama tahti yllä ja aina vaan kasvattaa kondista joka suuntaan enkä epäile etteikö tahti pysy, urheileminen vaan tulee niin automaationa ettei se jää ohjelmistosta pois tiukkanakaan päivänä ja ihan hyvä niin. Kunhan muistaa välillä levätä niin eiköhän tässä hengissä pysytellä. Ja toki levon määrää lisätään jos merkit siihen viittavat, yksi sydänlihastulehdus tai vastaava välikohtaus on jo koettu muutama vuosi sitten ja uutta ei kaivata.

ufon_kaakao
30.07.2012, 00:47
Tasaisesti ohjelmaan kuuluvan futiksen, punttitreenin ja sulkiksen lisäksi kasassa on nyt tänä vuonna toistaiseksi 111 lenkkisuoritusta ja yhteensä 1257 kilometriä, keskimitta lenkeillä siis n. 11.2 km ja keskivauhdiksi heittäisin n. 5.20 min/km.

Kuluvan kesän treenaamista ei voi itsekään käydä moittimaan, kesäkuussa 220 km lenkkiä oheislajeineen ja nyt heinäkuussa 242 km ja vielä pari päivää näköjään kuuta jäljelläkin. Salilla tullut lisäksi heinäkuussa käytyä tasainen 3 kertaa joka viikko, eli perkele jostain sitä virtaa ja intoa riittää vaikka kaikenlaista muutakin sitä on tullut touhuttua ja suhattua.

Mitäs toi punttitreeni tykkää noin kovasta juoksentelusta? Onko kehitystä tullut myös salin puolella?

Edit:

Ainakin tyypin täytyy syödä todella paljon, jos punttisalilta lihasta haluaa saada. Noin iso aerobinen määrähän kun polttaa lihasta.

Joo meinasin myös todeta, että ainakin varmaan syö kuin mammutti.

Fedo
30.07.2012, 01:06
Mitäs toi punttitreeni tykkää noin kovasta juoksentelusta? Onko kehitystä tullut myös salin puolella?

Ainakin tyypin täytyy syödä todella paljon, jos punttisalilta lihasta haluaa saada. Noin iso aerobinen määrähän kun polttaa lihasta.

sampio
30.07.2012, 01:35
Iker taisi olla kooltaan hyvää NHL-tasoa eli jotain 187/90. Ellen noita mittoja väärin muista, niin syödähän tuohon raamiin saa noilla harrasteilla aikalailla, kun ylimääräistä ei kilometrien perusteella hirveästi ole. Rantakuvaa odotellessa.

Prof. Puck
30.07.2012, 05:37
Ainakin tyypin täytyy syödä todella paljon, jos punttisalilta lihasta haluaa saada. Noin iso aerobinen määrähän kun polttaa lihasta.

Iker vastatkoon omasta puolestaan, mutta yleisesti todeten; kaikki kuntosalilla treenaavat eivät halua saada lisää lihasta, tai tarkemmin sanottuna kasvattaa massaa. Olen suurin piirtein samoissa mitoissa kuin Iker (no ok, näin jo wanhempana & kutistumaan päin olevana herrasmiehenä hiukan lyhyempi ja hiukan painavampi...mutta kuiteski...) ja ainakin itse olen ruumiinrakenteeltani sen verran atleettinen ns. luonnostaan, etten salilla treenatessa ole koskaan hakenut lihasmassaa, pikemminkin päinvastoin. Olen halunnut ylläpitää nykyisen koon ja salitreenauksella hakenut ainoastaan parempaa kestävyys- ja maksimivoimaa. Toki Ikerin tapauksessa sali kolme kertaa viikossa viittaisi hiukan lihasten kasvattamisen suuntaan, mutta toiset vaan ovat himotreenaajia, kuten Iker mitä ilmeisemmin taitaa olla.

Iker
30.07.2012, 09:25
Iker taisi olla kooltaan hyvää NHL-tasoa eli jotain 187/90... Rantakuvaa odotellessa.
Joo, tässä rantakuva parin vuoden takaa. (http://u1.ipernity.com/9/53/15/3965315.ed072fff.560.jpg)

Mitat kutakuinkin oikein, pituutta 186 ja painoa näyttäisi nyt parin viimeisen viikon perusteella olevan se 89-90 kg ja pidemmällä aikavälillä se huitelee tasaisesti siinä 88-92 kilon haarukassa.

Iker vastatkoon omasta puolestaan, mutta yleisesti todeten; kaikki kuntosalilla treenaavat eivät halua saada lisää lihasta, tai tarkemmin sanottuna kasvattaa massaa. Olen suurin piirtein samoissa mitoissa kuin Iker (no ok, näin jo wanhempana & kutistumaan päin olevana herrasmiehenä hiukan lyhyempi ja hiukan painavampi...mutta kuiteski...) ja ainakin itse olen ruumiinrakenteeltani sen verran atleettinen ns. luonnostaan, etten salilla treenatessa ole koskaan hakenut lihasmassaa, pikemminkin päinvastoin.
Samoilla linjoilla, eli en lähde palstan punttiveikkojen kanssa kilpasille eikä ole mitään varsinaisia tulos- tai massatavoitteita kohtalaisen aktiivisesta punttitreenaamisesta huolimatta. Tavoite on pitää keho kokonaisvaltaisesti kondiksessa, ja eiköhän se tavoite noilla määrillä täyty vaikka tosiaan lihasmassaa ei takuulla pääse samaan malliin kertymään kun voisi kertyä jos yhtäkkiä nyt jättäisi kokeilun vuoksi kaiken turhan juoksentelun pois ja keskittyisi vielä hieman enemmän syömään snadisti yli kulutuksen.

Painoa on muutenkin ihan riittävästi aktiivista juoksuharrastusta ajatellen, eikä sitä mielellään yhtään enempää halua kerätä oikeastaan missään muodossa. Ehkä sitä tämän takia tulee liikaakin passailtua syömisen suhteen niin, että sekin vähä mitä voisi salilta joskus tarttua mukaan sulaa aina lenkkipolulla pois. Ja vaikkei halua enempää painoa kerätä, ainahan sitä voisi hiljalleen pudottaa vaikka 5 kiloa rasvaa ja ottaa esim. 2,5 kiloa lihasta tilalle, eli ehkä se on se suunta johon oma treenaaminen nyt tähtää kondiksen ja voiman kasvattamisen lisäksi.

En siis varsinaisesti syö kuin mammutti enkä ole mikään armoton lihasmötkö kuten tuosta rantakuvastani näittekin, ihan perusraamikas tallustelija joka yrittää katsella mitä syö ja pitää proteiinimäärät korkeina ja rasvatkin kohdillaan niin ettei treenaaminen suorastaan söisi entisiäkin lihasvarastoja pois.

Nuppe #5
01.08.2012, 01:37
Pahoittelen etten jaksa lukea edes edellistä sivua, syytetään myöhäistä kellonaikaa. Asiaan - olisi kolmen viikon päästä sikseen tärkeä 30min testi ja olisi hyvä menestyä.

Taustoista sen verran, että jääkiekkoa tuli pelattua 10 vuotta, eli ei se urheilu mitenkään vieras käsite ole, mutta nyt sen harrastuksen loputtua on kunto täysin nolla. Maaliskuun jälkeen oon vissiin urheillut neljä kertaa hien pintaan. Ja koska mitään en näistä kuntohommista ymmärrä, aina vaan juossut miten koutsit käskenyt, niin aattelin löytyisikö täältä joku joka haluaisi vähän auttaa..

Ei siis tarvitse mitään ihmeitä saada aikaan, mutta tähän kolmeksi viikoksi jonkin näköinen juoksu''ohjelma'' tai joku vastaava, millä saisi kunnon edes vähän kohoamaan.

Eikä välttämättä ole pakko ketjuunkaan kirjoittaa, voi ottaa YV:lläkin yhteyttä, toivottavasti edes joku vaivautuu auttamaan, palkkion ollessa tosin ainoastaan lämpimät kiitokset.

Please help me!

Chambza
01.08.2012, 06:56
Asiaan - olisi kolmen viikon päästä sikseen tärkeä 30min testi ja olisi hyvä menestyä. ...
Maaliskuun jälkeen oon vissiin urheillut neljä kertaa hien pintaan. ...
Ei siis tarvitse mitään ihmeitä saada aikaan, mutta tähän kolmeksi viikoksi jonkin näköinen juoksu''ohjelma'' tai joku vastaava, millä saisi kunnon edes vähän kohoamaan.Kolmessa viikossa ei kyllä ihmeitä tehdäkään. Olisi edes tuplasti aikaa, niin voisit 4-5 viikkoa juosta enemmän, viimeisen viikon lähinnä levätä. Nyt on aikaa oikeastaan vain 2 viikkoa, kun "ennen kisaa" olisi syytä jättää aikaa levätä ja palautua. Oma neuvoni parin viikon treenille olisikin oikeastaan tehdä sitä nimenomaista suoritusta jota kolmen viikon päästä kaivataan, hienostelu monipuolisilla juoksuohjelmilla on aivan turhaa. Jos suoritus on siis vain 30 minuuttia, niin ehkäpä 30-45 minuutin lenkit 5-6 kertaa viikossa. Tiedätpähän edes mitä on edessä, ja kroppa ehtii hieman tottua ja juoksutekniikka hieman parantua. Tärkeintä on kuitenkin levätä 3-4 päivää ennen varsinaista suoritusta, se varmaan eniten vaikuttaa suoritukseen tällaisella aikajaksolla.

Mutta kun et selkeästi ole urheilija, niin missä piireissä tulee vastaan 30 minuutin juoksutesti? Tulee mieleen joku poliisikoulun aloitus tms.

Prof. Puck
01.08.2012, 07:24
... olisi kolmen viikon päästä sikseen tärkeä 30min testi ja olisi hyvä menestyä...

... kolmeksi viikoksi jonkin näköinen juoksu''ohjelma'' tai joku vastaava, millä saisi kunnon edes vähän kohoamaan....

Autetaan nyt kaveria, vaikka hiukan epäilyttää, että viesti on pilke silmäkulmassa kirjoitettu..

Kun aikaa on vain 3 viikkoa, niin tässä ollaan auttamatta myöhässä, varsinkin jos pohjakunto on lähellä olematonta. Jos olisit postannut tämän viestin 3 kuukautta sitten, niin sitten olisi ollut jonkinlaiset saumat laatia oikea juoksuohjelma...

Eli, mitään varsinaista juoksuohjelmaa sun on turha yrittää noudattaa, yritä nyt vaan saada juoksukilometrejä alle ennen testiä. Kokeile vaikka alkuun, että paljonko pystyt tällä hetkellä juoksemaan yhtäjaksoisesti; kilometrin, 5 kilometriä vaiko kymmenen ja millä vauhdilla? Postaa tänne tuloksesi niin helpompi hahmottaa, mikä juoksukuntosi oikeasti on. Jos, ja ilmeisesti kun, olet vielä nuori jannu ja takana on kuitenkin urheilutaustaa, niin ei se pohjakunto ihan hetkessä kuitenkaan katoa vaikka siltä itsestä tuntuisikin.

Juokse esimerkiksi joka toinen päivä vaikkapa 45 minuutin lenkki. Jos kunto ei kestä juosta koko matkaa, niin kävele välillä. Joka toinen päivä siksi, että annat kropalle ja erityisesti jaloillesi aikaa levätä, ettei tule rasitusvammoja. Jos alkaa penikkataudin oireita tai muita kipuja siitä huolimatta tulla, niin pidä suosiolla taukoa niin kauan, että kivut häviävät. Jos puhdas juoksutreeni tuntuu liian rajulta jaloillesi, niin aerobista kuntoa voi tietysti kohottaa muutenkin, jaloille lempeämmillä lajeilla kuten pyöräilemällä tai uimalla.

Jos testi on oikeasti tärkeä (esimerkiksi siitä saa pisteitä johonkin opiskelupaikkaan tms) ja olet näkemään paremman testituloksen eteen enemmänkin vaivaa, niin yksi konsti parantaa juoksua on pudottaa painoa (varsinkin jos jokunen kilo ylimääräistä on kertynyt vatsan seudulle...) seuraavan kolmen viikon aikana. 3-5 kilonkin painonpudotuksella on todella positiivinen vaikutus juoksun kannalta. Voit kokeilla tätä itse heittämällä 5 kilon painoisen repun selkääsi ja lähtemällä lenkille. Ei ole meno yhtä lennokasta...

Niin ja sitten ennen testiä, pidä taukoa juoksemisesta, eli lepää pari päivää, syö hyvin ja nuku kunnon yöunet, älä ainakaan juopottele. Kun kroppa ja mieli on virkeä ja jalat saaneet lepoa, niin juoksukin rullaa paljon kevyemmin.

Alvajärven Urho
01.08.2012, 07:54
Pahoittelen etten jaksa lukea edes edellistä sivua, syytetään myöhäistä kellonaikaa. Asiaan - olisi kolmen viikon päästä sikseen tärkeä 30min testi ja olisi hyvä menestyä.


Yritetäänpä auttaa. Itse olen kerran ollut vastaavassa tilanteessa ja voin onnistuneen kokemuksen siivittämänä suositella omaa reseptiäni. Nuo edellä esitetyt 45 minuutin lenkit kuulostavat aika pitkiltä, jos et ole aiemmin juuri juossut. Voi siis vetää jalat ja kuupan jumiin.

Minä nostin omaa kuntoani ja cooper-tulostani kahden viikon treenillä useita satoja metrejä. Olin silloin 16-17-vuotias, joten en muista tarkkaa lähtötulosta, mutta lopputulema oli 3350 kahden viikon treenin jälkeen. Kuten sinäkin, en lähtenyt liikkeelle nollasta vaan takana oli kyllä palloilulajien harrastusta ja hiihtoa reilusti. Juoksulenkkeilyn aloitin tuolloin lähes nollasta.
Resepti oli yksinkertainen: joka aamu, vartti herätyksen jälkeen (eli siis ehtii käydä kusella ja pukea päälle) 15 - 20 min lenkki. Vauhti sellainen, että pyrkimys kevyeen juoksuun, ylämäessä voi kävellä, ei saa tuntua vauhtina pahalta. Tätä siis kaksi viikkoa ja se on siinä. Muuten elät kuten normaalisti, päivällä ja illalla voi olla ns. normiurheiluasi. Voin luvata, että huomaat kunnon parantumisen jaksamisena, pirteytenä ja juoksukin kulkee ihan eri tavalla. Tuon teho perustuu juuri tuohon aamulenkkeilyyn: kroppa herää, aineenvaihdunta käynnistyy tehokkaammin ja päivän aikana tehty muu liikunta/normaalielämä kehittää myös kuntoa paremmin kuin normaalisti. Tämän teho on vielä potenssiin suurempi, jos tuo testijuoksusi on päivällä eikä illalla. Jos treenaat normaalisti vain illalla, tuo puoli tuntia täyttä vauhtia keskellä päivää ei todennäköisesti kropallesi oikein sovi. Tämä harjoitusmuoto vaatii eniten pääkopalta, lämpimästä sängystä suoraan lenkkipolulle, mutta tuloksetkin tulevat nopeiten.

Kolmas viikko sitten harkiten. Esittämäni treeni ei vie paikkoja jumiin, joten kolmannen viikon aluksi tekisin testin kaltaisen 30 minuutin pyristyksen samaan kellonaikaan kun se testi sitten oikeastikin on. Sen päälle pari päivää lepoa. Viimeiset päivät ennen testiä kuulostelisin kroppaa; mikäli tuo aamulenkkeily on tehonnut, tekisin nuo pari viimeistä päivää aamulenkin, mutta lyhempänä ja lenkin loppupuolelle kenties pari parin sadan metrin kiihdytystä. Kisa-aamuna aamulenkin sijasta lyhyt aamukävely.

Nuppe #5
01.08.2012, 12:21
Kiitos jo auttaneille ja tarkennetaan nyt paria seikkaa vielä. Sen jo tiesinkin, ettei tässä ajassa mitään ihmeitä tehdä. Patalaiska kaveri kun olen, niin jäi tämäkin postaamatta vaikka kuinka kauan oli jo mielessä.. Ikääkin on tosiaan vasta 18 vuotta ja painoa ei todellakaan ole liikaa, voisi melkein sanoa, että liian vähän, joten sitä ei tarvitse pudottaa :)

Tämä viesti on kirjoitettu ihan tosissaan, ikävä kyllä.Mutta kun et selkeästi ole urheilija, niin missä piireissä tulee vastaan 30 minuutin juoksutesti? Tulee mieleen joku poliisikoulun aloitus tms.

Tarkoitus olisi toi 30min testi juoksennella tuomareiden kesäleirillä. Joten sikseen ei ole mitenkään pakko nyt juosta kärkitulosta kaikista, mutta onhan se kivempi päästä maaliin ja olla nolaamatta itseään puolessa välissä pyörtyen. Ehkä sitten joskus myöhemmin poliisikoulun aloituksessa :)

Tässä kun näitä teidän ehdoituksia katsoin, toki kaikki varmaan ovat hyviä, mutta Urhon ehdotus on vähän tälläiselle patalaiskalle ja aamu-uniselle ihmiselle paha. Ulkonakin on pirun kuuma kun herää näin yhdeltätoista, niin ei oikein inspaa lähteä maratonia juoksentelemaan helteeseen. (Vaikkakin olisi syytä..)

Taidan siis yrittää Proffan ja Chambzan ehdoituksia vähän sekoitella, toisessa kun ehdotetaan 5-6 krt. viikossa lenkkiä ja toisessa joka toinen päivä, niin jos koittaisi nyt tällä viikolla vaikka vielä tänään mennä paikallisen erotuomarikerhon jäähöntsään ja huomenna lenkille (perjantai ei mahdollinen Pitsiturnauksen takia!) ja sitten vielä mahdollisesti lauantaina juoksentelemaan.

Sitten ensi viikolla koittaisi saada 4 lenkkiä aikaiseksi, ns. toisella viikolla 5 lenkkiä ja sitten katsoa ns. viimeinen viikko vähän tilanteen mukaan, toki saattaa joku lenkkikin jäädä välistä, sillä pian jo alkaa tuomaroinnitkin, niitä aika ahkeraan löytyy, niin siinäkin saa jo vähän kuntoa kohotettua, ei tietenkään ihan mitenkään mahdottomasti..

Koitan tosiaan huomenna viimeistään selvitä lenkille ja koitan myös muistaa vähän tänne raportoida tilanteesta, lahopäänä sen todennäköisesti unohdan kyllä.

Vielä yhteiset kiitokset kaikille ja saa Urhokin vielä mahdollisesti palata neuvomaan, vaikkakin sun ''ohjelman'' tyrmäsinkin :) Let's run!

sampio
01.08.2012, 12:40
Joo, tässä rantakuva parin vuoden takaa. (http://u1.ipernity.com/9/53/15/3965315.ed072fff.560.jpg)

Kieltämättä kyllä hyvässä kunnossa. Tykkään noista uikkareista, mulla oli samanlaiset mutta punaiset tuossa taannoin.
---

Näin sitä mennään. Maanantaina alkoi akilles vihoitella, joten jätin juoksut väliin. Eilen kävelin kipeällä jalalla koko päivän Linnanmäellä. Ajattelin kuitenkin käydä tänään juoksemassa, vaikka tuohon vähän juilii vieläkin.

Leon
01.08.2012, 12:49
No nyt se ensimmäinen klo kuuden herätys on sitten koettu. Sain itseni vielä sinne lenkillekin. Reilu viikko tuli lomalla tehdyn aloituksen jälkeen taukoa, kun kärsä muuttui limatehtaaksi. Onko jotain sellaista doping-ainetta, jolla saisi sen ensimmäiset 10 minuuttia muutettua nautinnoksi ja viimeiset 10 lähemmäksi elämää kuin kuolemaa? Noh, ehkä kärjistin hiukan, mutta tuossa välissä homma tuntui jopa kivalta. Eikä eronnut mitenkään siihen random-aikaan suoritetusta lenkistä, joten aamulenkeillä jatketaan. Eli alku on aina mulle todella vaikeaa, kun kroppa ei ole vain herännyt. Tuohon loppuun auttaa varmasti se, kun kunto alkaa vääjäämättä nousta. En ole uskaltanut vielä lisäillä kamalasti vauhtia, kun sykkeestä ei tällä haavaa ole hirveästi infoa. Turha sitä on varmaan hapoilla kuitenkaan painaa? Kunhan pystyy juoksemaan koko matkan.

Fordél
01.08.2012, 13:05
Onko jotain sellaista doping-ainetta, jolla saisi sen ensimmäiset 10 minuuttia muutettua nautinnoksi ja viimeiset 10 lähemmäksi elämää kuin kuolemaa? Noh, ehkä kärjistin hiukan, mutta tuossa välissä homma tuntui jopa kivalta. Eikä eronnut mitenkään siihen random-aikaan suoritetusta lenkistä, joten aamulenkeillä jatketaan. Eli alku on aina mulle todella vaikeaa, kun kroppa ei ole vain herännyt. Tuohon loppuun auttaa varmasti se, kun kunto alkaa vääjäämättä nousta. En ole uskaltanut vielä lisäillä kamalasti vauhtia, kun sykkeestä ei tällä haavaa ole hirveästi infoa. Turha sitä on varmaan hapoilla kuitenkaan painaa? Kunhan pystyy juoksemaan koko matkan.

Alku on aina vaikeeta ja tämä korostuu aamuisin. Kuten toteat niin elimistö ei ole vielä herännyt. Jostain muistan lukeneeni, että siinä saattaa mennä öbaut 20 minsaa, että elimistössä lähtee kaikki prosessit käyntiin. Alku kannattaa siis ottaa ihan rauhassa. Loppu taas paranee kun kunto kasvaa säännöllisen treenauksen ansiosta. Turha uran alkuvaiheilla on vedellä hapoille vaan panostaa siihen, että pystyy juoksemaan koko matkan ja pystyy viemään läpi myös koko viikko-ohjelman. Jos vetelee itseään kokoajan hapoille niin kärsii palautuminen ja samalla ne tulevat lenkit.

Leon
01.08.2012, 13:53
Alku on aina vaikeeta ja tämä korostuu aamuisin. Kuten toteat niin elimistö ei ole vielä herännyt. Jostain muistan lukeneeni, että siinä saattaa mennä öbaut 20 minsaa, että elimistössä lähtee kaikki prosessit käyntiin. Alku kannattaa siis ottaa ihan rauhassa.
No mulla se on ihan sama, mihin aikaan päivästä lähden lenkille. Aina se alku tuntuu yhtä vaikealta. Nyt sitäpaitsi vedän nytkin yleensä 5-10 minuuttia ensin reippaasti kävellen, kun asfaltilla juoksu tuntuu vielä pari kertaa vastenmielisemmältä. Kai se pitää vaan ottaa "luonteen kasvatuksena".

Tuon hapottamisen otan kyllä niin vakavasti, että pakko se sykemittari on päivittää. Kuulun todellakin siihen ihmisryhmään, jolla kevytkin hölkkä nostaa sykkeen samantien vähintään 140:iin. Matalasykkeinen hölkkä on siis minulle oxymoroni.

Fordél
01.08.2012, 14:15
No mulla se on ihan sama, mihin aikaan päivästä lähden lenkille. Aina se alku tuntuu yhtä vaikealta. Nyt sitäpaitsi vedän nytkin yleensä 5-10 minuuttia ensin reippaasti kävellen, kun asfaltilla juoksu tuntuu vielä pari kertaa vastenmielisemmältä. Kai se pitää vaan ottaa "luonteen kasvatuksena".

Jep, se 20 minsaa menee, oli kyse aamusta tai päivästä tai illasta. Korostuu toki aamuisin kun kroppa on vielä kylmempi. Mutta toi sun 5-10 minsan kävely alkuun on todella hyvä tapa ja siitä kannattaa pitää kiinni. Ite tulee välillä alotettua suoriltaan itselle suht kovalla vauhdilla, jolloin alku on vaikeaa ja raskasta.

Tuon hapottamisen otan kyllä niin vakavasti, että pakko se sykemittari on päivittää. Kuulun todellakin siihen ihmisryhmään, jolla kevytkin hölkkä nostaa sykkeen samantien vähintään 140:iin. Matalasykkeinen hölkkä on siis minulle oxymoroni.

Ihmiset on sykkeidenkin osalta yksilöitä. Itse kuulun juuri ihan toiseen ryhmään, jolla sykkeet ei tuppaa nousta. No tänään sain vauhtileikittelylenkillä sykkeen jopa 170, mutta tuollaiset lukemat ovat hyvin harvinaisia. Maksimini tuskin on tosta kovinkaan paljon korkeammalla, kenties jossain 185 tai jotain. Kevyellä hölkällä mulla sykkeet on jossain 115-120 tuntumilla. Kannattaa siis selvittää oma maksimi ja vetää jatkossa lenkit oikeilla tehoilla, mikä tarkoittanee tyypillisesti vauhdin hidastamista.

Leon
01.08.2012, 14:19
Mutta toi sun 5-10 minsan kävely alkuun on todella hyvä tapa ja siitä kannattaa pitää kiinni. Ite tulee välillä alotettua suoriltaan itselle suht kovalla vauhdilla, jolloin alku on vaikeaa ja raskasta.
Jees, helppo noudattaa, kun lähin metsäpolku on yli puolen kilsan päässä. Ja normireitinkin alussa on heti kiva ylämäki ;)

Voisihan sitä tehdä jotain muutakin lämmittelyä siinä kävellessä, heilutella raajoja satunnaisiin suuntiin tms., mutta en halua vaikuttaa kylähullulta.

mice
01.08.2012, 19:00
Taisi tulla juostua tuossa päivällä elämäni toiseksi pisin yhtämittainen juoksulenkki. Tasan 3 tuntia ja myös aika tasan 30km. Eli kevyttä tasaista rullausta. Reilun parin viikon päässä siintävä maraton saa tulla, kyllä tässä nyt ollaan valmiita ottamaan kova haaste toista kertaa vastaan.

Fordél
01.08.2012, 22:01
Taisi tulla juostua tuossa päivällä elämäni toiseksi pisin yhtämittainen juoksulenkki. Tasan 3 tuntia ja myös aika tasan 30km. Eli kevyttä tasaista rullausta. Reilun parin viikon päässä siintävä maraton saa tulla, kyllä tässä nyt ollaan valmiita ottamaan kova haaste toista kertaa vastaan.

Hyvältä kuulostaa ja nyt kannattaa varmaan alkaa jo vähän himmaamaan että on tuoreet jalat maratooniin:) Minkälaiset tavoitteet on maralle?

Fordél
02.08.2012, 17:40
Tänään tuli vedettyä intervallitreeni pitkästä aikaa radalla ja oli todella miellyttävää juosta. Täytyy jatkossakin hyödyntää juuri intervalleissa juoksurataa, koska rata toimii siinä harjoitusmuodossa loistavasti. Lisäksi jalat saavat yhden lenkin lisää muulla alustalla kuin asfaltilla, mikä vähentää vammoja ja rasitusta. Suosittelen!

Iker
02.08.2012, 18:37
Tänään tuli vedettyä intervallitreeni pitkästä aikaa radalla ja oli todella miellyttävää juosta. Täytyy jatkossakin hyödyntää juuri intervalleissa juoksurataa, koska rata toimii siinä harjoitusmuodossa loistavasti. Lisäksi jalat saavat yhden lenkin lisää muulla alustalla kuin asfaltilla, mikä vähentää vammoja ja rasitusta. Suosittelen!
Radalla on tosiaan kaikesta yksitoikkoisuudestaan huolimatta ihan nasta välillä juosta. Harvoin tulee ratajuoksua harrastettua, mutta äsken juuri lenkillä mietin että esim. lauantaina voisi ratakierrosta mennä junnaamaan muutaman viikon tauon jälkeen.

Mulla on vielä hyvin kunnon juoksurata ihan tuossa punttisalin vieressä ja molemmat muutama sata metriä tästä kotoa. Se on aikalailla näppärä laittaa lenkkikamat päälle, kiskoa ensin haluamansa määrät rataa ympäri ja siirtyä se 150-200 metriä siitä suoraan salille jatkamaan treeniä.

Äsken alkajaisiksi 9 kilometriä peruslenkkiä keskivauhdilla 5.22 min/km, siihen punttitreeni päälle. Kivaa oli, tosin yllätti että eilen kyykityt reidet olikin melkoisen jäykät alkumatkasta. Siinähän ne virkosivat hiljalleen.

Snakster
02.08.2012, 20:46
Äsken alkajaisiksi 9 kilometriä peruslenkkiä keskivauhdilla 5.22 min/km, siihen punttitreeni päälle. Kivaa oli, tosin yllätti että eilen kyykityt reidet olikin melkoisen jäykät alkumatkasta. Siinähän ne virkosivat hiljalleen.

Sellaista olisin Ikeriltä kysellyt, että kun käsittääkseni olet kuitenkin perheellinen ja työssäkäyvä mies, niin miten onnistut yhdistämään tuollaiset treenimäärät näihin kahteen muuhun asiaan?

Itselläni ainakin tuppaa lenkit keskittymään klo 21 jälkeiseen aikaan, mikä on joskus vähän raskasta. Joskus tosin juoksen aamullakin töihin ja joskus takaisin, mutta pääosin silloin kun muu perhe nukkuu.

mice
02.08.2012, 21:19
Hyvältä kuulostaa ja nyt kannattaa varmaan alkaa jo vähän himmaamaan että on tuoreet jalat maratooniin:) Minkälaiset tavoitteet on maralle?
Aiempi mara meni aikaan 3.58 ja rapiat, joten tavoitteena ainakin tuon ajan parantaminen. Mietin, että lähtisi juoksemaan 5.30 kilometrivauhtia ja jos lopussa on virtaa, niin kiristää sitten.

Iker
02.08.2012, 22:03
Sellaista olisin Ikeriltä kysellyt, että kun käsittääkseni olet kuitenkin perheellinen ja työssäkäyvä mies, niin miten onnistut yhdistämään tuollaiset treenimäärät näihin kahteen muuhun asiaan?

Itselläni ainakin tuppaa lenkit keskittymään klo 21 jälkeiseen aikaan, mikä on joskus vähän raskasta. Joskus tosin juoksen aamullakin töihin ja joskus takaisin, mutta pääosin silloin kun muu perhe nukkuu.
Tuossahan ne yhdistyy ihan mukavasti, vaikka oman aikansa treenaaminen tietenkin ottaa ja kotona tosiaan on vaimo äitiyslomallaan ja tänään tasan 7 kuukautta mittariinsa täyteen kelannut tytär.

Töissäkin tulee se perus n. 8 tuntia vuorokaudesta vietettyä, onneksi sentään kukaan ei kyttää työaikoja ja saa viihtyä toimistolla aika vapaasti, eli se mahdollistaa hyvin esim. aamutreenaamiset niin että sitten saapuu toimistolle vaikka klo 9 aikaan tai vähän jälkeen. Ja tietenkin silti kotiin lähdetään neljän maissa, se nyt on selvä asia..

Tänään esim. tuli lähdettyä töistä puoli neljältä, äkkiä kotiin ja siihen heti se 9 km/45 min juoksua ja sali päälle, eli oli sitä sentään jo kuuden aikaan taas kotona. Välillä menen aamuseitsemäksi salille ja puoli yhdeksän aikaan töihin mutta yleensä siis kahdeksan aikoihin duuniin ja siellä sitten kotiinlähtiessä lenkkikamat niskaan ja juoksulenkki himaan, eli noin yritän säästää juuri sitä aikaa että on mahdollisimman paljon sitten illalla aikaa perheen kanssa ennen kuin alkaa iltapuurot, kylvetykset ja nukkumaanmenot. Säästyy se ylimääräinen kotiin siirtyminen kikkailuineen ennen suoritusta.

Se on omaksi "kunniaksi" sanottava, että itsekuri treenaamisen suhteen on kyllä aikalailla kohdallaan, eli aina vaan tulee ikäänkuin täysin itsestäänselvyytenä lähdettyä päivän treenisuoritukselle, oli sitten keli tai sää aivan mikä hyvänsä tai vaikka se klo 5.50 herätys lenkkiä varten työaamuna tuntuukin just sillä hetkellä aika saatanan ankealta. Myös viikonloppuisin ja esim. kesälomalla, jos ja kun oli ihan riittävästi muita kiireitä ja sovittuja menoja, sitten vaan kello aamulla aikaisin soittamaan, tytölle maidot naamariin että malttaa nukkua ja antaa äitinsäkin nukkua ainakin sen tunnin tai pari vielä ja sitten vaan treenaamaan. Jotenkin vaan mieli on sellainen, että urheilu ei jää oikeastaan millään verukkeella väliin, eli ei ole oikeastaan sellaista päivää muistissa että olisinkin todennut että vitut, nyt jään sohvalle enkä lähde painamaan. Vielä kun olen tosiaan säästynyt kaikenlaisilta vammoilta ja vaivoilta jo yllättävänkin pitkään, niin ei ole ollut mitään tuskaa lähteä liikkeelle tai pakonomaista tarvetta ylimääräiselle levolle.

Tässä kun on vauva-arki vielä ollut päällä tammikuun alusta asti, niin aika hyvin sitä on silti esim. yövalvomisista huolimatta saanut itsensä aamulla liikkeelle jollain ilveellä. Toki viikossa on sitten yleensä se yksi päivä levolle, mutta se on ennalta mietitty tai pikemminkin tulee luonnollisesti rytmin mukana sitten vastaan ja esim. tällä viikolla se tulee olemaan sunnuntai kun sopivasti kaikki päivät sitä ennen on tullut hyvin urheiltua ja lauantaina pitäisi vähän ns. viihtyäkin stadin kesäillassa.

Mutta joo, mahdollisimman paljon tekee tietenkin mieli viettää aikaa kotona ja antaa vaimollekin sitä aikaa mennä ja touhuta, eli aamulla aikaisin tai suoraan duunin jälkeen kun treenaa niin kaikkein parhaiten siinä jää sitten aikaa muulle. Ja viikonloppuna tietenkin aikataulutus on helppoa sekä äskettäin päättyneellä kesälomalla luonnollisesti myös.

Lisäystä: Pakko muuten vielä mainita, varattiin just marraskuulle reissu New Yorkiin ja kappas että sattui sinne saapuminen näköjään samalle päivälle kuin NY Marathon eli 4.11. Ollaan tosin vasta joskus viiden aikaan muistakseni siellä sunnuntaina, mutta saattaa siellä vielä jotain järjestelyjen rippeitä olla katukuvassa. Harmi ettei tullut mentyä jo lauantaina kuten itse asiassa oli ennalta tarkoitus, olisi ollut aika nasta olla sunnuntaina siellä rauhassa lomafiiliksissä palloilemassa ja katselemassa päivän mittaan legendaarisen maratonin vaiheita.

sampio
02.08.2012, 22:43
Sellaista olisin Ikeriltä kysellyt, että kun käsittääkseni olet kuitenkin perheellinen ja työssäkäyvä mies, niin miten onnistut yhdistämään tuollaiset treenimäärät näihin kahteen muuhun asiaan?
En yritä masentaa ketään sen enempää, mutta voisin kuvitella, että siinä vaiheessa kun Ikerin vaimo palaa töihin ja lapsi kasvaa uhmikseen sekä siinä rinnalla ehkä toinen mukula painaa vierellä, laskevat treenimäärät väkisinkin. Riippuu tietenkin paljon lapsien luonteista ja monesta muustakin muuttujasta. En väitä, että se olisi itsekurin puutteesta tai vastaavista kiinni, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan vauva-aika yhden lapsen kanssa meni aika jouhevasti, samoin helpon esikoisen ja vauvaikäisen kuopuksen kanssa. Nyt kun nuorimmainen on käytännössä 24/7-vahdinnassa vauhdikkaan luonteensa vuoksi, ei homma ole enää niin helppoa. Jonkun kahvakuulatreenin voi pihalla heittää, kun junnu on hiekkalaatikolla, mutta siinä se sitten onkin. Parin vuoden päästä helpottaa, kun sille voi iskeä pyörän ja lähteä itse juoksemaan mukaan. Tyttären kanssa jo pari lenkkiä on tullut tehtyä, kun poika on ollut äitinsä seurana. Hieno nuori mies, mutta vaatii paljon aktiviteetteja ja energianpurkumahdollisuuksia, ettei konsanaan pakahdu.

Mutta joo, ei siis ole tarkoitukseni latistaa ketään, vaan lähinnä tuoda se mahdollisuus eteen, että tulevina vuosina ei ehkä treenimäärät tule olemaan pienten lasten isillä niin kovin suuria. Eikös sulla Snakster ollut pari lasta ja erinäisiä luottamustoimia töiden ja harrastusten päälle? Ei sinänsä ihme, jos juoksut jäävät iltayöhön. Luulenpa, etten minäkään voi tätä lomatahtiani kovin pitkään töiden ja opiskeluiden alettua enää jatkaa. Vedetään nyt siihen saakka kuitenkin niin kuin elukka tällä omalla vaatimattomalla tasollani.

Snakster
02.08.2012, 23:00
Lasten kasvaminen tuo tietysti erilaisia haasteita treenaamisen suhteen, mutta kyllähän se tuo sitten myös toisenlaisia mahdollisuuksiakin. Esimerkiksi itse tulee aika usein käytyä lenkille lasten harrastusten aikana. Ja just tuo vanhempi on välillä fillarilla mukana.

Ja kyllä itselläni tosiaan elämän tilanne kaikkine harrastuksineen on sen kaltainen, että olen asettanut itselleni tavoitteeksi neljä treeniä viikossa. Eräs aikanaan melko kovalla tasolla urheillut sukulainen sanoi joskus, että perheellisen miehen pitää lähteä lenkille aina kun voi. Silloin pidin sitä vitsinä ja ajattelin, että eihän sellaisia treenimääriä kukaan pysty vetämään fysiikan puolesta, mutta nykyään ymmärrän, että noinhan se juuri on.

Iker
02.08.2012, 23:07
Mutta joo, ei siis ole tarkoitukseni latistaa ketään, vaan lähinnä tuoda se mahdollisuus eteen, että tulevina vuosina ei ehkä treenimäärät tule olemaan pienten lasten isillä niin kovin suuria.
Juu, tuo on selvä asia että tilanne tästä muuttuu. Veljelläni on 4- ja 5-vuotiaat pojat kotona ja pelkästään silläkin kokemuksella arvaan ja tiedän, että tulevina vuosina sitä aikaa ei todellakaan ole samalla tavalla kuin nyt, kun lapsi on vielä noin pieni ja vaimokin kotona.

Mutta se on sitten tulevan ajan murhe, on niitä elämässä paskempiakin kohtaloita kuin joutua vähentämään treenimääriä. Sitähän voi sitten alkaa hiljalleen ajaa konetta alas ja keskittyä lepäämiseen.

Fordél
02.08.2012, 23:59
Itselläni ainakin tuppaa lenkit keskittymään klo 21 jälkeiseen aikaan, mikä on joskus vähän raskasta. Joskus tosin juoksen aamullakin töihin ja joskus takaisin, mutta pääosin silloin kun muu perhe nukkuu.

Itelläkin oli yhteen aikaan näin, että lenkille tuli lähdettyä hyvin myöhään. En kuitenkaan nähnyt sitä mitenkään ongelmana vaan päinvastoin silloin oli hiton mukava juosta. Kesäisin oli mukavan viileetä ja kaupungissakin oli arkena mukavan tyhjää. Toki siinä on ongelmana se, että nukkumaan ei pääse kovin aikaisin kun uni ei tule ihan heti lenkin jälkeen. No nykyisin tulee pääasiassa juostua aikaisemmin, mutta on sitä joskus edelleen lähdetty lenkille vaikka kympin jälkeen illalla kun esim. muut treenit eivät ole mahdollistaneet aikaisempaa ajankohtaa.

Aiempi mara meni aikaan 3.58 ja rapiat, joten tavoitteena ainakin tuon ajan parantaminen. Mietin, että lähtisi juoksemaan 5.30 kilometrivauhtia ja jos lopussa on virtaa, niin kiristää sitten.

Ok ja hyvät on teikäläisellä vauhdit. Itse ajattelin vasta totutella tohon kilsavauhtiin pidemmillä lenkeillä. Maratonillakin ajattelin vetää ekan puolikkaan hyvin rauhallisesti ja lähteä siitä vähitellen kiristämään vauhtia jahka on rahkeita. En viitsi lähteä vetämään ihan tasaisella vauhdinjaolla.

En yritä masentaa ketään sen enempää, mutta voisin kuvitella, että siinä vaiheessa kun Ikerin vaimo palaa töihin ja lapsi kasvaa uhmikseen sekä siinä rinnalla ehkä toinen mukula painaa vierellä, laskevat treenimäärät väkisinkin. Riippuu tietenkin paljon lapsien luonteista ja monesta muustakin muuttujasta.

Riippuu tosiaan hyvin monesta muuttujasta. Itse uskon, että kyse on aika paljon tahdosta ja olosuhteet pikkasenkaan natsaa niin nämä asiat pystyy kyllä järkkäämään. Olosuhteilla tarkoitan lähinnä puolisoa ja läheisiä kuten isovanhempia. Jos puoliso on itsekin liikunnallinen tai ymmärtää liikunnan merkityksen niin varmasti aikaa löytyy treenaamiseen lähes siinä missä ennenkin. Ja juoksussa (miksei monesti myös kuntosalitreenauksessa) on se hyvä puoli, että sitä pystyy treenaamaan hyvin tehokkaasti suoraan kotiovelta ihan koska vaan eikä aikaa kulu turhiin siirtymiseen kodilta harrastuspaikalle.

sampio
03.08.2012, 00:07
Riippuu tosiaan hyvin monesta muuttujasta. Itse uskon, että kyse on aika paljon tahdosta ja olosuhteet pikkasenkaan natsaa niin nämä asiat pystyy kyllä järkkäämään.
Onhan se paljon myös omasta tahdosta ja itsekurista kiinni. Esim. mulla vaikutti todella paljon henkisesti tiettyjen asioiden loksahtaminen kohdilleen kesällä, energiaa vapautui ja yhtäkkiä moneen asiaan alkoi suhtautua paljon tavoitteellisemmin. Mutta kyllä se vaan niinkin on, että duunipäivän jälkeen kun alkaa ruokaa tehdä, lapset vähän riekkuvat ympärillä ja vaimolla on ollut raskas päivä töissä, ei ihan heti viitsi ehdottaa, että jos tästä vaille pari tuntia olen taas pois kuten olin eilen ja ajattelin olla huomennakin. Arjessa nuo jutut vain tuntuvat, vaikka oma motivaatio olisikin kohdillaan. Mutta noissa tilanteissa voi todellakin ottaa sopivan ikäisen muksun pyöräilemään mukaan tai jos on joku uimakoulu tai satubaletti, niin sen aikaa juoksentelee ympäri lähimetsiä. Mahdollista treenaaminen on, mutta se vaatii hiukan enemmän järjestelyä.

Fordél
03.08.2012, 00:17
Mahdollista treenaaminen on, mutta se vaatii hiukan enemmän järjestelyä.

Tästä lähtisin juuri liikkeelle eli täysin mahdollista ja vaatii vain hiukan enemmän järjestelyä. Ikerin tapauksessa tuntuu kaverilla olevan vielä sen verran hyvä itsekuri ja tahto treenata, että en usko näiden asioiden tuottavan ongelmia.

Juoksun tehokkuudesta kertoo muuten se, että 45 minsassa kotiovelta kotiovelle saa vedettyä jo hyvän treenin. Jos olisin pyöräilijä, olisin vasta päässyt tossa ajassa vauhtiin. Lätkää pelatessa olisin ehkä vasta ajanut jäähallille ja saanut kamat päälle. Olkaamme siis iloisia tässäkin mielessä, että meillä on yhtenä lajina juuri juoksu:)

Tässä muuten mietiskellään jo ensi kesän/syksyn juoksuja...Aika hitosti on alkanut kutkuttamaan toi syksyisin Kittilässä juostava Ruskamaraton. Olisi varmasti hieno kokemus. Täytyy laittaa todella vakavaan harkintaan.

Fordél
03.08.2012, 13:00
No jo oli löytö! Asicsin Sky Speedit löytyi Sokokselta 40 euroon. Ovh:han noissa on yleensä jossain 160 euron tietämissä ja esim. Intersportista eivät helpolla alentele hintaa näissä. Olen jo jonkin aikaa kytännyt niitä kyseisestä kaupasta ja nyt kävi hyvä tuuri: olivat jo jonkin aikaa olleet alessa 69 euroa, mutta kun tänään näin myyjän laputtavan uuden alennuksen, iskin heti kenkiin kiinni:) Mikä tässä oli opetus? Kannattaa tutkia myös muidenkin kuin urheilukauppojen ja netin tarjontaa.

Alkaa juoksukenkiä olla muuten jo ihan mukavasti:

-Asics Cumulus x 2
-Asics Sky Speed x 2
-Brooks PureConnect

Jään odottelemaan viestejä, joissa ihmetelleen kenkein määrää, mutta samalla suosittelen tutustumaan Juoksufoorumin ketjuun, joissa esitellään kenkävarastoja. Pientähän tämä siis vielä ja eipä tarvi ostella kenkiä vähään aikaan.

Iker
03.08.2012, 13:15
Jään odottelemaan viestejä, joissa ihmetelleen kenkein määrää, mutta samalla suosittelen tutustumaan Juoksufoorumin ketjuun, joissa esitellään kenkävarastoja. Pientähän tämä siis vielä ja eipä tarvi ostella kenkiä vähään aikaan.
Tuota ihmettelyä tulee meilläpäin myös kotona vaimon taholta, alkaa kuulemma olla tarpeeksi lenkkareita eteisen kaapissa.

Kohtalaisen tuoreita siellä löytyy 2 paria DS Trainereita viime kesältä/syksyltä, uudehkot Sky Speedit tältä kesältä sekä lisäksi 2 paria adidaksen aegis-mallia viime vuodelta. Lisäksi kun on kolmet käytössä olevat futiskengät, peruslenkkareita jotka on jo poistettu juoksukäytöstä ja joilla sitä fillaroi ja kävelee jne, parit sisäpelikengät ja siihen lisäksi tietenkin kaikki vapaa-ajan kengät siistimpään käyttöön ja vielä kaikki kokoluokkaa 46, siinä alkaa tosiaan pieni kaappi käymään yllättävän pieneksi kun vaimollakin noita jalkineita on aika paljon. Ylähyllylle vielä talvikäytön Caterpillarit ja luistimet, niin alkaa olla tontti tukossa.

Mutta pitäähän sitä olla, juoksu- ja futiskengät ovat kuitenkin sellaisia että kaluston pitää olla laadukasta kun käyttö on johonkin vapaa-ajan tallustamiseen tai työpäivän aikana käytettäviin tossuihin verrattuna kovaa, ja jalat ottaa helposti itseensä jos ei ole hyvät välineet alla. Aina sitä esim. työkäyttöön suorien housujen kanssa voi ostaa vähän epämukavampaakin nahkaluistinta välittämättä sen kummemmin täydellisestä istuvuudesta tai laadusta muuten, kunhan näyttää hyvältä ja suurinpiirtein sopii edes jalkaan. Urheilupuolella sen sijaan kelpaa vain hyvä, eli niihin se isoin raha menee jos minun jalkineista puhutaan.

jiihoo
03.08.2012, 17:29
Lähipäivinä pitäisi alkaa määrittämään jonkinnäköitä tavoiteaikaa HCM:lle. Käytännössä pitäisi siis juosta melko tosissaan joko 10 km tai puolimaraton ja kellottaa aika. Taidan mukavuussyistä juosta tällä kertaa sen 10 km testijuoksun ja tehdä johtopäätökset sen pohjalta. Jonnekin 3,5 ja 4 tunnin väliin tavoiteaika varmaankin asettuu, sillä maanantaina juoksin loppukiriä lukuunottamatta reilu 18 km aikaan 1.30. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen maratonini, minkä vuoksi päätavoitteeksi on järkevintä asettaa maaliinpääsy juosten. Ei kuitenkaan ole kokemusta yli 30 km lenkeistä, eikä näin ollen ole tietoa kuinka kroppa reagoi pidemmällä matkalla. Silti on kuitenkin ihan motivoivaa asettaa jonkinnäkönen porkkana ja tavoiteväliajat joiden mukaan edetä. Tässä likki ihan asiallisenoloiseen taulukkoon, jonka perusteella voi vedellä suuntaviivat omalle vauhdilleen:

Maratonkoulu - Laske tavoiteaikasi (http://www.maratonkoulu.fi/artikkelit/talvijuoksu.html)

Minkälaisella varustuksella porukka meinaa muuten lähteä HCM:lle? Mitään juomapullovirityksiä tuskin kannattaa ottaa, sillä juomapisteitä lienee ihan riittävästi? Joku energiageeli taisi myös kuulua tuohon osallistumismaksun hintaan, mikä lienee erittäin tarpeellinen matkan aikana kun elimistö on sokerinsa polttanut. Eli lenkkarit, shortsit ja t-paita riittänee varmaan pitkälle.

Piikkiperse
03.08.2012, 17:40
Minkälaisella varustuksella porukka meinaa muuten lähteä HCM:lle? Mitään juomapullovirityksiä tuskin kannattaa ottaa, sillä juomapisteitä lienee ihan riittävästi? Joku energiageeli taisi myös kuulua tuohon osallistumismaksun hintaan, mikä lienee erittäin tarpeellinen matkan aikana kun elimistö on sokerinsa polttanut. Eli lenkkarit, shortsit ja t-paita riittänee varmaan pitkälle.

Olen vähän lukenut, että noita geelejä ei kannata vedellä, ellet ole ennen kokeillut. Saattavat kuulemma vetää pakin aika sekaisin. Muutenhan nesteytys ja eväspisteitä varmasti on riittävästi, kuten tästä selviää: HCM huoltopisteet (http://www.helsinkicitymarathon.fi/huoltopisteet)

Fordél
04.08.2012, 09:20
Olen vähän lukenut, että noita geelejä ei kannata vedellä, ellet ole ennen kokeillut.

Juuri näin ja sama pätee maratonilla kaikkeen muuhunkin tekemiseen, varusteisiin ja tankkaukseen. Maratonissa ei kannata kokeilla mitään uutta vaan niin varusteiden kuin juomien ja muun tankkauksen pitää olla entuudestaan tuttuja. Kaikessa uudessa on riski, että aiheuttaa ongelmia, oli kyse sitten uudesta paidasta, kengistä, juomasta tai näistä geeleistä. Jos geelejä aikoo käyttää, kannattaa niiden toimivuuteen tutustua etukäteen treeniensä aikana.

Turri
04.08.2012, 12:45
Muutama paiva sitten tuli tehtya pisin juoksu koskaan, aika lailla tasan 30km. Matka taittui alle 2,5 tunnin juuri ja juuri, parilla minuutilla alittui. Juoksun aikana tuntui oikein hyvalta ja vasta viimeiset kilometrit olivat sellaisia ettei meinannut jalat toimia lainkaan. Antoi kylla erittain mukavasti uskoa siihen, etta maratonin pystyy aikanaan juoksemaan!

Mutta, tuli juostua ehka hieman liian lujaa. Juoksusta seuraavana paivana ilmeni suhteellisen pistavaa kipua jalkapoydan ulkosyrjassa. Tama siis kun kavelee. Nyt on sitten kolmas paiva jo lepoa ilman juoksua (jonkun verran kavelya) ja toiveissa on etta kohta alkaisi kipu menna ohi. Hinku olisi jo kova takaisin juoksemaan, mutta en halua kylla riskeerata mitaan ja aikaakin siihen suunniteltuun maratoniin on niin kauan, ettei edes kannata.

Mielenkiintoista lukea miten nuo huoltopisteet on HCM:lla laitettu. Vastaavasti kun itse aion juosta Edinburghissa, niin heilla nayttaa olevan juomapisteet n. 5km valein, joista kolmella viimeisella tarjolla myos noita energiageeleja (puolimaratonin juoksijoille n. 14km kohdalla olevalla pisteella). Mainintaa ei ainakaan ole, etta olisi tarjolla muutakin kuin vetta ja energiageelia.

Kenkien maaraa en muilla niinkaan ihmettele. Sen sijaan olen kateellinen, koskaan ei voi olla liikaa urheilukenkia.

Snakster
04.08.2012, 20:01
Juuri näin ja sama pätee maratonilla kaikkeen muuhunkin tekemiseen, varusteisiin ja tankkaukseen. Maratonissa ei kannata kokeilla mitään uutta vaan niin varusteiden kuin juomien ja muun tankkauksen pitää olla entuudestaan tuttuja. Kaikessa uudessa on riski, että aiheuttaa ongelmia, oli kyse sitten uudesta paidasta, kengistä, juomasta tai näistä geeleistä. Jos geelejä aikoo käyttää, kannattaa niiden toimivuuteen tutustua etukäteen treeniensä aikana.

No näinhän se varmaankin periaatteessa on, mutta itse olen ihan onnistunut esimerkki päinvastaisesta. Ikinä en ole mitään geelejä kokeillut ja kisassa niitä on vedetty ilman mitään ongelmia. Samoin viime vuonna juoksin Vantaan maratonin ihan uusilla vasta pakasta vedetyillä kengillä, eikä siitäkään mitään ongelmia koitunut, vaan ennätysjuoksu ja kolmen ja puolen tunnin alitus.

Mitä vielä geeleihin tulee, niin vatsojen herkkyydessä on eroja, joten ihan hyvähän niitä on testata. Toisaalta maratonin läpi vetäminen kokonaan ilman geelejä tai muuta ylimääräistä energiaa on minusta isompi riski kuin niiden vetäminen ilman testaamista.

Kuoppis
05.08.2012, 03:57
Allekirjottaneella vasta rapian vuoden kokemus koko juoksuskenestä. Mutta vaivoja alkaa nyt jo löytymään.

Tarkotuksena olis juosta Finlandian puolikas ens kuun alusta. Viime viikkoina koittanu ottaa hieman tiukempaa treeniä ja kroppa laittaa vastaan. Vasemman jalan pohje on aivan loppu, 5 treeniä viikossa + aamu HIIT 3x viikossa on osoittanut melko vaikeaksi. Pieni kutina on että voisi jopa penikka vaivata mutta mistä sitä maallikko tietää.

Miten porukalla on pohkeet yleensä kestäny ja miten näiden vaivojen kanssa olis paras toimia? Lepoa vaan vai pitäisikö vielä viikon verran sinnitellä ja sitte parin viikon perusteellinen lepo (paria verryttelylenkkiä lukuunottamatta) ennen puolikasta?

Kiitoksia jo ennakkoon mahdollisista vastauksista.

Elazi
05.08.2012, 11:08
Miten porukalla on pohkeet yleensä kestäny ja miten näiden vaivojen kanssa olis paras toimia? Lepoa vaan vai pitäisikö vielä viikon verran sinnitellä ja sitte parin viikon perusteellinen lepo (paria verryttelylenkkiä lukuunottamatta) ennen puolikasta?

Kiitoksia jo ennakkoon mahdollisista vastauksista.
Mä ehkä antaisin jaloille 4-5 päivän levon nyt ja koettaisin venytellä mahdollisimman usein. Sen jälkeen jatkaisin treenaamista ja levon alottaisi uudestaan n. viikkoa ennen puolikasta, riippuen vähän kivuista. Koska oot lenkkeilly sen verran pitkään, et tässä muutamassa viikossa saa ihmeitä aikaan, joten kannattaa keskittyä saamaan ne jalat kivuttomiksi.

Kesän treeni on ollut kyllä vähän heikkoa, ja eilen tuli juostua yksi huonoimmista lenkeistä mitä muistan. 13,3km aikaan 1h 21min, keskisykkeet oli 166. Tosin en ollu syöny kuin yhden banaanin juuri ennen lenkkiä. No tuosta suunta on vaan ylöspäin, ja ihan positiivista huomata, että huononakin päivänä päästään lähelle kuuden minuutin kilometrivauhtia.

Fordél
05.08.2012, 11:10
Tarkotuksena olis juosta Finlandian puolikas ens kuun alusta. Viime viikkoina koittanu ottaa hieman tiukempaa treeniä ja kroppa laittaa vastaan. Vasemman jalan pohje on aivan loppu, 5 treeniä viikossa + aamu HIIT 3x viikossa on osoittanut melko vaikeaksi. Pieni kutina on että voisi jopa penikka vaivata mutta mistä sitä maallikko tietää.

Miten porukalla on pohkeet yleensä kestäny ja miten näiden vaivojen kanssa olis paras toimia? Lepoa vaan vai pitäisikö vielä viikon verran sinnitellä ja sitte parin viikon perusteellinen lepo (paria verryttelylenkkiä lukuunottamatta) ennen puolikasta?

Penikkatautia on mun mielestä suht helppo epäillä, sillä se on selkeästi tulehdus sääressä ja yleensä siinä keskivaiheen tuntumassa. Siitä kun painelee ja kohta on kosketusherkkä niin voi epäillä penikkatautia. Penikoiden taustalla on kireät pohkeet tai akilles, joten jos sillä puolella on ollut ongelmia (esim. venyttelyt jäänyt ja/tai vääränlaiset kengät) niin penikkatautia on helppo epäillä.

Sulla on siis ongelmia pohkeen kanssa, mutta onko se jo säteilly myös sääreen? Ootko venytellyt tunnollisesti lenkkien jälkeen ja onko ongelmana juuri pohkeiden kireys?

Itsellä on ollut kerran täysin vääristä kengistä ja heikosta venyttelystä johtuneet hyvin kireät pohkeet sekä lopulta penikkatauti. Lääkäri taisi määrätä tulehduskipulääkkeitä, kylmähoitoa ja edesssä oli parin viikon lepo sekä venyttelyn opetteleminen. Tietysti myös kengät menivät vaihtoon. Sen jälkeen ei ole ollut oikeastaan mitään ongelmaa pohkeiden kanssa ja muistan venytellä ne erityisen huolella.

Mun heikot kohdat on nivuset ja takareidet, mutta nekin ovat lähinnä tulleet muista lajeista. Huolellisella lämmittelyllä tosin ei esim. takareidetkään vaivaa vaikka juoksisi kovempaa.

Kuoppis
05.08.2012, 15:49
Juostessa tuntuu myös tossa säären sivulla, mutta ei se kosketusarka oo onneks. Seuraavana päivänä yleensä rappusten käveleminen on vähä jännää ku pohkeet on niin jumissa etteivät tuppaa venyyn portais.

Venyttely pääsee silloin tällöin unohtuun, toki venyttelen lähes jokaisen lenkin jälkeen mutta ehkä kerran viikossa pääsee unohtuun. Täytyyki alkaa ottaan joka päivälle etenki pohkeeseen kohdistuvia venytyksiä vaikkei treenipäivä välttämättä oliskaan. Viime viikolla kokeilin jo omatoimisesti hiukan hieroa noita josko auttais.

Snakster
05.08.2012, 15:56
Venyttely pääsee silloin tällöin unohtuun, toki venyttelen lähes jokaisen lenkin jälkeen mutta ehkä kerran viikossa pääsee unohtuun. Täytyyki alkaa ottaan joka päivälle etenki pohkeeseen kohdistuvia venytyksiä vaikkei treenipäivä välttämättä oliskaan. Viime viikolla kokeilin jo omatoimisesti hiukan hieroa noita josko auttais.

Lihashuoltoon voi ottaa venyttelyn lisäksi esimerkiksi putkirullausta (foam rolling), josta vähän esimerkkiä tästä videosta: http://www.youtube.com/watch?v=QJLxruO3su0 Noita rullia saa urheilukaupasta kovalla hinnalla, mutta itse askartelin tuollaisen viemäriputkesta, vanhasta retkipatjasta ja ilmastointiteipistä. Eikä se hierojalla käyntikään mitenkään turhaa puuhaa ole, varsinkin jos alkaa tulla erilaisista jäykkyyksistä johtuvia vaivoja.

Fordél
05.08.2012, 16:17
Venyttely pääsee silloin tällöin unohtuun, toki venyttelen lähes jokaisen lenkin jälkeen mutta ehkä kerran viikossa pääsee unohtuun. Täytyyki alkaa ottaan joka päivälle etenki pohkeeseen kohdistuvia venytyksiä vaikkei treenipäivä välttämättä oliskaan. Viime viikolla kokeilin jo omatoimisesti hiukan hieroa noita josko auttais.

Kyllähän Samuli Vasalakin totesi venytysten perusjuttujen suhteen, että jos ei mitään muuta venytä lenkin jälkeen niin ainakin pohkeet pitäisi venyttää. Varmaankin pohkeet aiheuttaa helposti ongelmia. Eli kannattaa jatkossa olla tarkkana venyttelyn suhteen ja pitää huolta, ettei ne jää väliin.

Laadukas hieronta varmasti auttaisi myös, mutta veikkaan, että tulisi olemaan melkosen kivuliasta jos ovat jo noin kireät. Kannattaa varmasti kuitenkin kokeilla ja hakeutua osaavan kaverin käsittelyyn.

Lihashuoltoon voi ottaa venyttelyn lisäksi esimerkiksi putkirullausta (foam rolling), josta vähän esimerkkiä tästä videosta: http://www.youtube.com/watch?v=QJLxruO3su0 Noita rullia saa urheilukaupasta kovalla hinnalla, mutta itse askartelin tuollaisen viemäriputkesta, vanhasta retkipatjasta ja ilmastointiteipistä. Eikä se hierojalla käyntikään mitenkään turhaa puuhaa ole, varsinkin jos alkaa tulla erilaisista jäykkyyksistä johtuvia vaivoja.

Niitä saa käsittääkseni myös Prismasta eikä ne niin paljoa maksa, mutta kätevä kaveri (kuten Snakster) pystyy sellaisen tekemään myös itse. Ehdottomasti kannattaa kokeilla ja ottaa mukaan ohjelmistoon. Moni kaveri ja eri lajien harrastaja on kehunut tota rullausta.

Kuoppis
07.08.2012, 08:27
Pienen levon jälkeen eilen kävin lönköttelemäs kevyesti 14km pätkän. Pohkeet oli viimesten 2-3 viikon aikana aina lenkillä vähä valitelleet mutta nyt olivat ku uudet. Kyllä oli miehellä hymy herkässä ku sai antaa rullailla ilman minkäänlaisia tiukkuuden tunteita pohkeissa tai muuallakaan kehossa. Taisivat vastaantulijat hieman ihmetellä että mitä toi yks tollo hymyilee nuin leveästi.

Leon
07.08.2012, 09:05
Ihmiset on sykkeidenkin osalta yksilöitä. Itse kuulun juuri ihan toiseen ryhmään, jolla sykkeet ei tuppaa nousta. No tänään sain vauhtileikittelylenkillä sykkeen jopa 170, mutta tuollaiset lukemat ovat hyvin harvinaisia. Maksimini tuskin on tosta kovinkaan paljon korkeammalla, kenties jossain 185 tai jotain. Kevyellä hölkällä mulla sykkeet on jossain 115-120 tuntumilla. Kannattaa siis selvittää oma maksimi ja vetää jatkossa lenkit oikeilla tehoilla, mikä tarkoittanee tyypillisesti vauhdin hidastamista.
Nyt sitten vedettiin aamulenkki ihan väkisin matalalla sykkeellä, mikä minulle tarkoittaa 130-140. Jos meinasi mennä yli, sitten käveltiin. Käytännössä siis kaikki vähänkään ylämäkeä muistuttavat. Seuraavaksi ruvetaan sitten katsomaan, miten pitkiä lenkkejä mennään milläkin sykkeillä. Miten muuten on noiden intervallien kanssa? Missä vaiheessa ne kannattaa aloittaa? Takana on siis vasta muutaman viikon totuttelu säännölliseen juoksemiseen. Peruskunto nyt ei ole ihan kuralla kuitenkaan.

Snakster
07.08.2012, 09:21
Miten muuten on noiden intervallien kanssa? Missä vaiheessa ne kannattaa aloittaa? Takana on siis vasta muutaman viikon totuttelu säännölliseen juoksemiseen. Peruskunto nyt ei ole ihan kuralla kuitenkaan.

Minusta intervalleiksi riittää alkuvaiheessa jonkun lenkin loppupuolella silloin tällöin vedettävät nopeammat lyhyet pyrähdykset. Vaikka viisi kipaletta sellaista satasen rykäisyä rennosti kovaa. Tämä kehittää myös juoksutekniikkaa ja -lihaksistoa. Varsinaisen vauhtikestävyyttä ja hapenottoa yms. kehittävään vetoreenin aika voisi olla joskus ensi keväänä, kun juoksupohjat ovat vähän vankemmalla tolalla.

Fordél
07.08.2012, 10:37
Miten muuten on noiden intervallien kanssa? Missä vaiheessa ne kannattaa aloittaa? Takana on siis vasta muutaman viikon totuttelu säännölliseen juoksemiseen. Peruskunto nyt ei ole ihan kuralla kuitenkaan.

Keskittyisin sinuna seuraavat kuukaudet peruskestävyyteen ja laittaisin juoksupohjat ensin kuntoon. Sitten kun juoksusi on säännöllistä ja peruskuntosi on kehittynyt, ottaisin mukaan vasta intervallit.

Prof. Puck
07.08.2012, 10:58
Minusta intervalleiksi riittää alkuvaiheessa jonkun lenkin loppupuolella silloin tällöin vedettävät nopeammat lyhyet pyrähdykset. Vaikka viisi kipaletta sellaista satasen rykäisyä rennosti kovaa. Tämä kehittää myös juoksutekniikkaa ja -lihaksistoa...

Toistan Leonille saman vastauksen minkä Snakster jo tarjosikin sulle ja vieläpä samoin perustein! Vaikkei pohjakunto ihan kuralla olisikaan, niin vankan kestävyyspohjan rakentamiseen menee kuitenkin useampi kuukausi. Kärsivällisyyttä ja kovaa itsetuntoa se toki vaatii, kun tuntuu, että alkuun ns. juoksulenkillä mummot painaa rollaattoreilla ohi oikealta ja vasemmalta. Itse tein aikanaan juoksuharrastuksen aloittaessani sen virheen, että aloitin heti vetotreenauksen ja vieläpä siten, että muutenkin kuntopohja oli palloilulajien pohjalta rakennettu (eli kierroksia koneesta...). Siksi mun pulssi on kaikki nämä vuodet ollut juoksua ajatellen liian korkealla tasolla, jota vasta nyt olen korjaamassa. Ei kannata toistaa samaa virhettä!

Magenta
07.08.2012, 13:38
Top Sportissa tällä hetkellä melko maittavat alennusmyynnit menossa. Kävin tänään poistamassa Adidas Supernova Glide 4:t hintaan 67 euroa, ei paha, kun OVH on useimmissa liikkeissä päälle 120 euroa.

Fordél
07.08.2012, 14:07
Top Sportissa tällä hetkellä melko maittavat alennusmyynnit menossa. Kävin tänään poistamassa Adidas Supernova Glide 4:t hintaan 67 euroa, ei paha, kun OVH on useimmissa liikkeissä päälle 120 euroa.

Hyvään hintaan löysit! Tosin Sokoksessa noita oli yhdet parit 35 euroa eli vieläkin halvemmalla saattaa joskus löytyä:) Mutta toi Sokoksen hintapolitiikka onkin aika käsittämätön. Täytyy itse pysyä nyt kaupoista kaukana, koska kengäpolitiikka on nyt kunnossa. Varusteisiin satsasin eilen sen verran, että ostin alennusmyynnistä Craftin kylmiin ja tuulisiin säihin soveltuvat juoksutrikoot. Nyt pitäisi olla varusteet kunnossa myös talvitreenaukseen.

sampio
07.08.2012, 14:11
Millaisilla varusteilla meinasitte kelien kylmettyä hölkkäillä? Minä en ole kummempia juoksuja tehnyt aiemmin syksyisin, joten colleget ovat riittäneet, mutta jos tässä nyt ihan tunninkin lenkkejä tekee vielä myöhään syksyllä/alkutalvesta, niin ei viitsisi hiota kilokaupalla nestettä noihin huppareihin. En kyllä mitään kireää trikootakaan päälleni laita. Entä kengät, kun asfaltit alkavat saada kuuraa pintaansa, puhumattakaan talvesta?

Fordél
07.08.2012, 14:19
En kyllä mitään kireää trikootakaan päälleni laita.

Saanko kysyä, että mikset? Oletko koskaan edes kokeillut? Itse olin ihan samoilla mietteillä vuosi sitten ja sitten kokeilin kaupassa trikoita. Paluuta ei ole enää lepattaviin tuulipuvunhousuihin. Ihan selkeesti parhaat housut juoksuun, ei kahta sanaa.

Entä kengät, kun asfaltit alkavat saada kuuraa pintaansa, puhumattakaan talvesta?

Kengät on mulla ainakin ihan samat läpi talvenkin. Nastoillakaan ei tee mun mielestä mitään vaan oikealla juoksutekniikalla pystyy hyvin juoksemaan myös talvisin ihan normi kengillä.

sampio
07.08.2012, 14:30
Saanko kysyä, että mikset? Oletko koskaan edes kokeillut? Itse olin ihan samoilla mietteillä vuosi sitten ja sitten kokeilin kaupassa trikoita. Paluuta ei ole enää lepattaviin tuulipuvunhousuihin. Ihan selkeesti parhaat housut juoksuun, ei kahta sanaa.
Uskon kyllä, että ne ovat parhaimmat tuohon touhuun, mutta näillä reisillä nauran itseni tärviölle ennen kuin pääsen edes pihalle. No ei, täytynee kokeilla joskus, jos sopivaan hintaan tulee vastaan. Nyt on sen verran investoitavaa, etten ainakaan mihinkään megamateriaaliin ala sijoittaa. Tulisi vaikka Lidliin noita taas myyntiin. Urheilushortsit menevät vielä hetken aikaa, sitten pitää alkaa miettiä, ellen sitten trikoita ole hommannut ja totuttanut itseäni ajatukseen pitkät kalsarit jalassa juoksemisesta.

Kengät on mulla ainakin ihan samat läpi talvenkin. Nastoillakaan ei tee mun mielestä mitään vaan oikealla juoksutekniikalla pystyy hyvin juoksemaan myös talvisin ihan normi kengillä.
Ok. Muistan vain viime syksynä, että viimeisillä hölkilläni jo pari kertaa lähti pito vähän vaaralliseen tapaan. Ei vain kiinnosta ajatus pakkaskelillä liukastumisesta varsinkaan alkulenkin aikaan kylmillä lihaksilla.

Ruutuässä
07.08.2012, 14:33
Kengät on mulla ainakin ihan samat läpi talvenkin. Nastoillakaan ei tee mun mielestä mitään vaan oikealla juoksutekniikalla pystyy hyvin juoksemaan myös talvisin ihan normi kengillä.
Kyllä monilla talvikeleillä nastalenkkari on mukava varuste. Jäisiä paikkoja ei tarvitse varoa juuri ollenkaan ja voi juosta rennosti ilman, että tarvitsee jatkuvasti jännittää. Hyvä juoksutekniikka varmasti auttaisi, mutta ainakaan mulla se ei ole sitä luokkaa, että pystyisi rennosti vetämään liukkailla kesäkengällä. Nastakenkä saattaa maksaa vähän enemmän kuin tavallinen kenkä, mutta toisaalta niitä ei tarvitse edes joka talvi vaihtaa, vaan samalla kengällä vetää useamman talven.

Fordél
07.08.2012, 14:45
Uskon kyllä, että ne ovat parhaimmat tuohon touhuun, mutta näillä reisillä nauran itseni tärviölle ennen kuin pääsen edes pihalle. No ei, täytynee kokeilla joskus, jos sopivaan hintaan tulee vastaan. Nyt on sen verran investoitavaa, etten ainakaan mihinkään megamateriaaliin ala sijoittaa. Tulisi vaikka Lidliin noita taas myyntiin. Urheilushortsit menevät vielä hetken aikaa, sitten pitää alkaa miettiä, ellen sitten trikoita ole hommannut ja totuttanut itseäni ajatukseen pitkät kalsarit jalassa juoksemisesta.

Juoksutrikoot on nykyään niin suosittuja ja yleisiä, että ainoa joka niitä pitää "kalsarit lajassa juoksemisena", on sellainen joka ei ole niitä koittanut. Ja katsoppa lenkeillä vähän keillä niitä on? Ei ole mitään tikkureisiä ja sääriä vaan raskastekoisillakin on niitä ja hyvä niin, koska ovat niin helkkarin mukavat. Hintakaan ei pitäiso olla ongelma, koska nyt niitä saa alennusmyynneistä alkaen jostain reilusta 20 eurosta. Itse ostin juuri talvitrikoot, jotka ovat jo paljon hifimmät ja siksi kalliimmat maksaen 50 euroa. Mielestäni silti mainio sijoitus talvitreenaamiseen (tai ainakin näin kuvittelen).

Ok. Muistan vain viime syksynä, että viimeisillä hölkilläni jo pari kertaa lähti pito vähän vaaralliseen tapaan. Ei vain kiinnosta ajatus pakkaskelillä liukastumisesta varsinkaan alkulenkin aikaan kylmillä lihaksilla.

Jep, en missään nimessä teilaakaan nastakenkiä, mutta itse en ole nähnyt niille tarvetta. Myös radiossa juuri jokin aikaa sitten joku juoksukoulun ope totesi ettei nastakengille ole tarvetta kun tekniikka on kunnossa. Luonnollisesti samassa haastiksessa urheilukaupan myyjä taas vannoi nastalenkkareiden nimeen.

Tärkeää on kuitenkin se, että pystyy juoksemaan myös talvella rennosti, koska jos joutuu jännittämään kaatumista, juokseminen kärsii ja riski vaivojen suhteen kasvaa. Ja välttämättä ei tarvitse lähteä heti nastalenkkareihin vaan myös maastojuoksukengissä on varmasti normikenkiä parempi pito ja kenties ovat lämpimämmät sekä kestävät paremmin märkää.

Snakster
07.08.2012, 14:50
Millaisilla varusteilla meinasitte kelien kylmettyä hölkkäillä?

Mieluummin liian vähissä vetimissä kuin niin, että on tukalaa ja ahdistavan kuuma. Tämä tarkoittaa sitä, että syksyllä mennään löysillä juoksuhousuilla ja pitkähihaisella paidalla tai lyhythihainen ja juoksutakki -yhdistelmällä. Kun mennään pakkasen puolelle, niin yläkertaan tulee takin alle juoksukerraston paita ja -10 asteessa siihen päälle vielä lyhythihainen juoksupaita. Jalkoihin vedän byysien alle polvipituiset suunnitushousut ja siinä -10 asteen kieppeillä juoksukerraston housut. Jos pakkasta on sellaiset -15 tai enemmän, niin yläosastoon pannaan lyhythihaisia paitoja lisää ja alas kerraston byysat + suunnistushousut tuulihousujen alle.

Samoilla kengillä olen vetänyt kesät talvet, vaikka joillain keleillä nastat voisivat olla ihan ok. Toisaalta liukkaillakin pysyy juosten paremmin pystyssä kuin kävelle, kun painopiste on enemmän askeleen päällä kuin kävellessä.

Joskus kun on ollut akilles-vaivaa olen kaivanut salaa vaimon kaapista villasäärystimet nilkan seutuja lämmittämään. Niin ja päähän pipo.

DAF
07.08.2012, 15:24
Millaisilla varusteilla meinasitte kelien kylmettyä hölkkäillä? Minä en ole kummempia juoksuja tehnyt aiemmin syksyisin, joten colleget ovat riittäneet, mutta jos tässä nyt ihan tunninkin lenkkejä tekee vielä myöhään syksyllä/alkutalvesta, niin ei viitsisi hiota kilokaupalla nestettä noihin huppareihin. En kyllä mitään kireää trikootakaan päälleni laita. Entä kengät, kun asfaltit alkavat saada kuuraa pintaansa, puhumattakaan talvesta?

Ei _ikinä_ collegea, hupparia tai muuta puuvillaa joka painaa kuin synti ja hölskyy. Teknisiä vaatteita, juoksutrikoita, teknistä takkia jne. niin pärjäät koko talven. Jos haluat kevyet, ei-ihonmyötäiset, esimerkiksi suunnistustyyppiset juoksuasut toimivat hyvin (eivät ole varsinaisia tuulipukuja, mutta vähän siltä väliltä).

Kenkinä nappulapohjaiset/nastalenkkarit talvella, muuten tavalliset lenkkarit. Lumella voi hyvin juosta tavallisillakin, jäällä nastat.

Leon
07.08.2012, 15:47
Kiitän neuvoista. Ehkä jossain vaiheessa otan pari kevyttä vetoa loppuun, jos on jostain syytä jäänyt energiaa jäljelle. En todellakaan ajatellut tällä pohjalla tehdä mitään täysmittaista intervallitreeniä, säännöllisyydestä puhumattakaan. Ajattelin lähinnä sitä, että jos niistä on oikeasti jotain hyötyä ja niitä pitäisi ehdottomasti tehdä, niin toki olisin niitä ottanut ohjelmaan alkuhämmästyksen laannuttua.

Mutta tuosta rollaattorivauhdista piti kysymäni sen verran, että missä suhteessa niitä kannattaisi juosta ja miten pitkiä lenkkejä? Osa lenkeistä on siis tarkoitus juosta hiukan korkeammalla sykkeellä ja osa tarkoituksellisen matalalla sykemittaria kyyläten. Viikottain ehdin tehdä sellaiset 3-4 lenkkiä.

Varusteista sen verran, että meikäläinen tarkenee tarvittaessa t-paidalla pakkasessakin. Eli mahdollisimman kevyissä on tarkoitus mennä, kelillä kuin kelillä. Ilmojen kylmetessä pipo ja hanskat mukaan ohjelmistoon. Luultavasti yläkropalle riittää tekninen-kevyt poolo-kuoritakki. Jos ei riitä, niin sitten tehdään jotain muuta.

sampio
07.08.2012, 15:49
Kiitokset kommenteista. Sen olen huomannut, että teknisillä paidoilla on huomattavasti miellyttävämpi juosta kuin perus t-paidoilla, enkä oikeastaan tänä kesänä ole käyttänytkään t-paitoja. Eilen olin salilla t-paidan kanssa, ja oikeastaan vasta silloin tajusin sen fiiliksen epämiellyttävyyden, kun paita oli jatkuvasti ihossa kiinni. Pitänee hommata pari paitaa lisää, jotta myös salikäyttöön liikenee.

Vaatteiden määrän tajusin jo viime vuonna, kun ne muutamat hölkkäkertani alkusyksystä tarkenin yhdellä ohuella pitkähihaisella, kunnes sitten kylmemmällä käytin hupparia. Taisin uhkailla taannoin, että pärjään samalla tavoin myös tämän syksyn, mutta taidan satsata ainakin jotain noihin juoksuvermeisiin pelkästään eilisen kirkastumisen johdosta.

DAF
07.08.2012, 16:00
Kiitokset kommenteista. Sen olen huomannut, että teknisillä paidoilla on huomattavasti miellyttävämpi juosta kuin perus t-paidoilla, enkä oikeastaan tänä kesänä ole käyttänytkään t-paitoja. Eilen olin salilla t-paidan kanssa, ja oikeastaan vasta silloin tajusin sen fiiliksen epämiellyttävyyden, kun paita oli jatkuvasti ihossa kiinni. Pitänee hommata pari paitaa lisää, jotta myös salikäyttöön liikenee.

Vaatteiden määrän tajusin jo viime vuonna, kun ne muutamat hölkkäkertani alkusyksystä tarkenin yhdellä ohuella pitkähihaisella, kunnes sitten kylmemmällä käytin hupparia. Taisin uhkailla taannoin, että pärjään samalla tavoin myös tämän syksyn, mutta taidan satsata ainakin jotain noihin juoksuvermeisiin pelkästään eilisen kirkastumisen johdosta.

Yksi hyvä on myös juoksuliivi tai sellainen tekninen takki, josta hihat saa irti. Raajathan eivät palele vaan lähinnä mahanseutu. Itse joskus vähän viileämmällä käytän pitkähihaista teknistä aluspaitaa ja sen päällä teknistä t-paitaa, sekin toimii hyvin.

Fordél
07.08.2012, 16:36
Kiitokset kommenteista. Sen olen huomannut, että teknisillä paidoilla on huomattavasti miellyttävämpi juosta kuin perus t-paidoilla, enkä oikeastaan tänä kesänä ole käyttänytkään t-paitoja. Eilen olin salilla t-paidan kanssa, ja oikeastaan vasta silloin tajusin sen fiiliksen epämiellyttävyyden, kun paita oli jatkuvasti ihossa kiinni. Pitänee hommata pari paitaa lisää, jotta myös salikäyttöön liikenee.

Vaatteiden määrän tajusin jo viime vuonna, kun ne muutamat hölkkäkertani alkusyksystä tarkenin yhdellä ohuella pitkähihaisella, kunnes sitten kylmemmällä käytin hupparia. Taisin uhkailla taannoin, että pärjään samalla tavoin myös tämän syksyn, mutta taidan satsata ainakin jotain noihin juoksuvermeisiin pelkästään eilisen kirkastumisen johdosta.

Jos olet tehnyt jo oivalluksen teknisen t-paidan ja tavallisen t-paidan välillä niin tulet tekemään sen myös juoksutrikoiden ja verkkaiden/tuulipuvunhousujen välillä. Ero on NIIN selkeä. Ja tosiaan kun nyt isket alennusmyynneissä trikoisiin kiinni niin hintakaan ei ole ongelma. Kohti alennusrekkejä hop hop!

Fordél
07.08.2012, 16:43
Mutta tuosta rollaattorivauhdista piti kysymäni sen verran, että missä suhteessa niitä kannattaisi juosta ja miten pitkiä lenkkejä? Osa lenkeistä on siis tarkoitus juosta hiukan korkeammalla sykkeellä ja osa tarkoituksellisen matalalla sykemittaria kyyläten. Viikottain ehdin tehdä sellaiset 3-4 lenkkiä.

Se on jo hieno homma, että sulla on ohjelmassa erisykkeisiä lenkkejä. Oikealla tiellä ollaan. Jos teet vaikka sen kolmesta neljään lenkkiä viikossa niin yksi pitäisi olla pitkä matalalla sykkeellä tehty ja yhdestä kahteen lyhyempää niin ikään matalalla sykkeellä. Neljäs lenkki voisi olla vähän kovempi ja kenties vauhtileikittely, jossa kokeilet vähän erilaisia vauhteja fiiliksen ja jaksamisen mukaan. Jos noista joku jää pois niin pidä huoli ettei ole tuo pitkä lenkki. Se on tärkein treeni ja toiseksi tärkein on lepo. Jos joku jää pois niin se voi olla vaikka se toinen pidempi, jonka voi korvata vaikka toisella lajilla kuten pyöräilyllä.

Kilsoja on vaikea sanoa kun en tiedä mitä nyt olet juossut, mutta suunta voisi olla vaikka:

Pitkä lenkki 10-12km
Lyhyemmät 6-8 km
Vauhtileikittely 5 km

Leon
07.08.2012, 16:54
Kilsoja on vaikea sanoa kun en tiedä mitä nyt olet juossut, mutta suunta voisi olla vaikka:

Pitkä lenkki 10-12km
Lyhyemmät 6-8 km
Vauhtileikittely 5 km
No jotain tuollaista ne ovat olleet, varmaan noiden alarajojen kohdille osuu. Paitsi siis se vauhtileikittely. Arvioitu googlen kartasta, suuntaa-antavasti. Kun ei ole vielä sitä GPS:ää hommattuna mittariin, niin voisi joskus jaksaessaan mennä puhelimen kanssa normireitit läpi. Eikös noihin älyluureihin saa jotain sport-trackereita tms. reittiä laskemaan? Taidan käväistä iTunesissa joka tapauksessa.

Fordél
07.08.2012, 17:23
No jotain tuollaista ne ovat olleet, varmaan noiden alarajojen kohdille osuu. Paitsi siis se vauhtileikittely. Arvioitu googlen kartasta, suuntaa-antavasti. Kun ei ole vielä sitä GPS:ää hommattuna mittariin, niin voisi joskus jaksaessaan mennä puhelimen kanssa normireitit läpi. Eikös noihin älyluureihin saa jotain sport-trackereita tms. reittiä laskemaan? Taidan käväistä iTunesissa joka tapauksessa.

Ok, hyvin on homma sitten hanskassa.

Jos saat älyluurin helposti mukaan lenkeille ja tykkäät semmosen kanssa juosta niin kannattaa ehdottomasti hankkia Sport-Tracker ym. Sen avulla saa helposti tiedot kuljetusta matkasta ja vielä niin, että se sanotaan sulle esim. kilsan välein korvaan.

Magenta
07.08.2012, 17:27
Ok, hyvin on homma sitten hanskassa.

Jos saat älyluurin helposti mukaan lenkeille ja tykkäät semmosen kanssa juosta niin kannattaa ehdottomasti hankkia Sport-Tracker ym. Sen avulla saa helposti tiedot kuljetusta matkasta ja vielä niin, että se sanotaan sulle esim. kilsan välein korvaan.

Juurikin näin, eli jos iPhone löytyy päätellen viestistäsi niin sports tracker on kätevä juoksukumppani. Tosin viime aikoina ainakin meikäläisellä on ollut synccauksen, gps:n pomppimisen ja sovelluksen kaatumisen kanssa ongelmia.

Leon
07.08.2012, 17:41
Tarkoitus ei ollut sen kummemmin alkaa raahata iPhonea lenkeille, mutta sen kanssa voisin kerran tai pari tarkistaa reitin pituuden, ja ehkä siinä samalla kalibroida sen juoksunopeuden, jotta voi taas keston avulla arvioida tuntemattomiakin reittejä. Hiukan kluhmu se luuri on kuitenkin tuohon tarkoitukseen aina mukana kannettavaksi. Ja kun sanoin reitin, tarkoitin noita metsäpolkuja, mitä google maps ei osaa laskea. Muut potentiaaliset reitit on jo sen avulla tsekattu.

Fordél
07.08.2012, 17:49
Tarkoitus ei ollut sen kummemmin alkaa raahata iPhonea lenkeille, mutta sen kanssa voisin kerran tai pari tarkistaa reitin pituuden, ja ehkä siinä samalla kalibroida sen juoksunopeuden, jotta voi taas keston avulla arvioida tuntemattomiakin reittejä. Hiukan kluhmu se luuri on kuitenkin tuohon tarkoitukseen aina mukana kannettavaksi. Ja kun sanoin reitin, tarkoitin noita metsäpolkuja, mitä google maps ei osaa laskea. Muut potentiaaliset reitit on jo sen avulla tsekattu.

Jep, noinhan se kannattaa tehdä. Tosin mitenhän känny ja sen ohjelma pelittää metsässä? Siitä en tiedä kun itse en jaksa kantaa puhelinta mukana vaan käytän sykemittari ja sen mittaustoimintoja.

Leon
07.08.2012, 19:10
Jep, noinhan se kannattaa tehdä. Tosin mitenhän känny ja sen ohjelma pelittää metsässä? Siitä en tiedä kun itse en jaksa kantaa puhelinta mukana vaan käytän sykemittari ja sen mittaustoimintoja.
Kyllä se käsittääkseni toimii ihan ok. Ja pitäisihän Garminien ja Polarin oman sensorinkin toimia metsässäkin. Miksei siis puhelimen GPS myös. Hyvä puoli on toki se, että jos ei toimi, ei ole kyllä menettänytkään mitään.

Nimetön
07.08.2012, 19:18
Ilman suurempia lukemisia tästä ketjusta, niin kysyisin mikä ovat JA lenkkeilijöiden kilometrivauhti?

Itse olen jälleen aloittanut uudestaan lenkkeilyn surkean kunnon ja laihduttamisen takia ja olen tollaisia 6/6.30 minuutin kilometrivauhteja tepastellut purulla. Alkuviikosta tulee yleensä juostua rennosti se 8 kilsan lenkki ja sellaista 6.30min kilometrivauhtia, mutta loppuviikolla se yleensä sitten laskee juuri tuohon 6min, joka tuntuu välillä aivan sietämättömän raskaalta (hyvin pitkälti Lähdepellon pururadan vaikeudesta johtuen).

Joskus nuorena tuli juostua 3000m testi jääkiekossa aikaan 11.39 ja vieläkin tuntuu aivan mahdottomalta ymmärtää miten on joskus voinut (15v) juostua se noinkin hyvin.

Fordél
07.08.2012, 21:47
Ilman suurempia lukemisia tästä ketjusta, niin kysyisin mikä ovat JA lenkkeilijöiden kilometrivauhti?

Itse olen jälleen aloittanut uudestaan lenkkeilyn surkean kunnon ja laihduttamisen takia ja olen tollaisia 6/6.30 minuutin kilometrivauhteja tepastellut purulla. Alkuviikosta tulee yleensä juostua rennosti se 8 kilsan lenkki ja sellaista 6.30min kilometrivauhtia, mutta loppuviikolla se yleensä sitten laskee juuri tuohon 6min, joka tuntuu välillä aivan sietämättömän raskaalta (hyvin pitkälti Lähdepellon pururadan vaikeudesta johtuen).

Sori, mutta nyt en ihan ymmärrä tätä kirjoitusta. Siis jos loppuviikosta kilometrivauhti laskee 6 minsaan per kilsa niin eikö se silloin kasva?

Mutta oli miten oli niin mielestäni nuo ovat hyviä kilsavauhteja aloittalijalle olettaen, että sykkeet pysyvät kurissa. Itse en ole läheskään Jatkiksen kovimpia juoksijoita, mutta mulla kilsavauhdit vaihtelevat 4.30-6.30 välillä. Nelosella alkavia kilsavauhteja tulee vedettyä vain intervalleissa, jossa vedän kilsan vetoja. Reippaat lenkit menee sinne 5-6 minsan kilsavauhdin välille ja peruskestävyyslenkit 6 minsan ja oikein pitkillä lenkeillä 6.30 minuutin tietämille.

Prof. Puck
08.08.2012, 06:53
...Mutta tuosta rollaattorivauhdista piti kysymäni sen verran, että missä suhteessa niitä kannattaisi juosta ja miten pitkiä lenkkejä? Osa lenkeistä on siis tarkoitus juosta hiukan korkeammalla sykkeellä ja osa tarkoituksellisen matalalla sykemittaria kyyläten. Viikottain ehdin tehdä sellaiset 3-4 lenkkiä...

Kysehän on pitkälti siitä, minkälaista kuntopohjaa olet tavoittelemassa ja itsellesi luomassa? Haluatko satsata puhtaasti kestävyyslajeihin vai tukeeko juoksu muuta liikuntaa, esimerkiksi jotain palloilulajeja? Vai onko kyse puhtaasti itsesi kunnossa pitämisestä ilman sen suurempia urheilullisia tulostavoitteita?

Itse suosittelen edelleen näin alkuun pitämään sykkeet kurissa edes muutamien ensimmäisten kuukausien aikana ja etenemään maltilla. Se on kuin rahaa pistäisi pankkiin, mitä paremman kestävyyspohjan itsellesi rakennat, kysehän on tomumajasi perustasta, heh!

Rauhallisessa aloituksessa on myös se hyvä puoli, että lenkin päätteeksi on hyvä fiilis ja motivaatio pysyy korkealla seuraavaa lenkkiä jo odottaessa. Ns. taisteluväsymys ja motivaatiopula eivät pääse niin herkästi iskemään syksyn saadessa. Toinen vähintään yhtä tärkeä hyvä puoli rauhallisessa aloituksessa on siinä, että riski rasitus- tai muiden vammojen synnylle laskee huomattavasti. Mikään ei syö miestä enempää kuin se, että on juuri päässyt juoksuun kiinni ja sitten tulee pakollinen tauko jonkun vamman johdosta.

Ja kyllä se vauhtikin lähtee siitä pikkuhiljaa paranemaan, vaikka sykkeen pitääkin kurissa. Jo muutaman viikon päästä huomaat, ettei sun tarvitse lenkillä enää kävellä samoja ylämäkiä pitääksesi sykkeen kurissa ja parin kuukauden päästä huomaat, että sama lenkki menee monta minuuttia nopeammin kuin nyt samoilla sykkeillä. Siinä noi mittarit on juuri hyvä juttu, että niistä voi nähdä kehityksen hyvinkin tarkkaan.

Varusteista... Sen mitä itse muistan talvijuoksusta, niin ei kannata kuitenkaan liioitella sen pukeutumisen kanssa. Parempi että pakkasella juostessa on lenkille lähdettäessä alkuun hiukan vilu. Ennen lenkille lähtöä sauna vielä päälle jos sellainen mahdollisuus on. Teknisistä vaatteista (materiaaleista) sen verran, että ainoa huono puoli niissä on se, että tietyn käyttöajan jälkeen niitä ei voi käyttää ainakaan kuntosaleilla (ns. ihmisten ilmoilla), vaikka olisivat ihan ehjiä, sillä ne alkavat haisemaan - siis todella löyhkäämään - vaikka kuinka pesisi. Yksin juostessa tämä ei tietenkään ole niin suuri ongelma, jos itsellä vaan nenä kestää löyhkää. Niin ja teknisten vaatteiden pesemisestä vielä... pesulämpötila ei saa ylittää tiettyä varsin matalaa astetta ja huuhteluainetta ei niitä pestessä kannata (saa) käyttää, sillä huuhteluaine tukkii materiaalin hengitysominaisudet.

Talvella ja kylmässä pärjää yllättävän vähällä vaatetuksella, kunhan huolehtii, ettei tuuli pääse tunkeutumaan luihin ja ytimiin. Mulla oli aikanaan (on varmaan vieläkin jossain...) sellainen tekninen takki, jossa kropan etuosa oli tuulenpitävää kangasta ja käsivarret ja selkämys ohutta hyvin hengittävää joustavaa fleece-kangasta. Sillä tykkäsin juosta ja hiihtää myös talvisin.

Hiihdosta vielä... Siinäpä aivan erinomainen kuntoilumuoto myös juoksijalle talvisin. Monilla saattaa olla kouluajoilta jonkinsortin traumoja väkisinlykkimisestä, mutta kuntoilijalle se on kyllä yksi maailman parhaimmista ja kokonaisvaltaisimmista lajeista. Kannattaa ottaa juoksua tukevaksi sivulajiksi talvisin mikäi siihen mahdollisuus on, vaikka juoksuun suhtautuisi hiukan tulostavoitteellisemminkin. Kuntoilijallehan tässä koko hommassa on juurikin parasta se, ettei tarvitse edetä ns. yhden lajin ehdoilla, vaan voi mielen virkistymiseksi harrastaa monenlaista, kun sitä viimeistä sekuntia ei tarvitse enää tavoitella.

Elazi
08.08.2012, 08:35
Ilman suurempia lukemisia tästä ketjusta, niin kysyisin mikä ovat JA lenkkeilijöiden kilometrivauhti?

Kun kolme pari vuotta sitten aloittelin lenkkeilyä, kilometrivauhdit oli yli 7min/km. Siitä ne on pikkuhiljaa laskenut ja nykyään tulee juostua 5:30-6:10 km vauhteja, vähän riippuen päivästä. Nopeilla lenkeillä vauhti on n. 5min/km.

Leon
08.08.2012, 09:17
Kysehän on pitkälti siitä, minkälaista kuntopohjaa olet tavoittelemassa ja itsellesi luomassa? Haluatko satsata puhtaasti kestävyyslajeihin vai tukeeko juoksu muuta liikuntaa, esimerkiksi jotain palloilulajeja? Vai onko kyse puhtaasti itsesi kunnossa pitämisestä ilman sen suurempia urheilullisia tulostavoitteita?

Itse suosittelen edelleen näin alkuun pitämään sykkeet kurissa edes muutamien ensimmäisten kuukausien aikana ja etenemään maltilla. Se on kuin rahaa pistäisi pankkiin, mitä paremman kestävyyspohjan itsellesi rakennat, kysehän on tomumajasi perustasta, heh!
Kyllä se tuohon itsensä kunnossa pitämiseen tähtää. En ole tekemässä ennätyksiä enkä osallistumassa massajuoksuihin. Kyllä tässä on niin monta hyvää neuvoa tullut viisailta ihmisiltä, että pakkohan se on totella tuossa sykeasiassa. Pitänee varmaan käyttää vielä ilmoja hyväkseen ja vetää viikonloppuisin pyörälenkkiä ehtiessään. Siinä mulla ei syke nouse yleensä kovinkaan korkealle, ja kestokin menee helposti 1½-2 tuntiin.

Rauhallisessa aloituksessa on myös se hyvä puoli, että lenkin päätteeksi on hyvä fiilis ja motivaatio pysyy korkealla seuraavaa lenkkiä jo odottaessa. Ns. taisteluväsymys ja motivaatiopula eivät pääse niin herkästi iskemään syksyn saadessa. Toinen vähintään yhtä tärkeä hyvä puoli rauhallisessa aloituksessa on siinä, että riski rasitus- tai muiden vammojen synnylle laskee huomattavasti. Mikään ei syö miestä enempää kuin se, että on juuri päässyt juoksuun kiinni ja sitten tulee pakollinen tauko jonkun vamman johdosta.
Syksyähän tässä odotellaankin. Sehän on vuoden parasta aikaa. Silloin mulla on aina juoksumotivaatio korkeimmillaan. Ja sitten tulevat räntäsateet ja pilaavat koko homman. Mutta sitten heilutellaankin kahvakuulaa, kunnes sää taas ei latista tunnelmaa. Worst case scenario on juuri tuo, että joku paikka sanoo poks tai alkaa muuten krenaamaan.

Ja kyllä se vauhtikin lähtee siitä pikkuhiljaa paranemaan, vaikka sykkeen pitääkin kurissa. Jo muutaman viikon päästä huomaat, ettei sun tarvitse lenkillä enää kävellä samoja ylämäkiä pitääksesi sykkeen kurissa ja parin kuukauden päästä huomaat, että sama lenkki menee monta minuuttia nopeammin kuin nyt samoilla sykkeillä. Siinä noi mittarit on juuri hyvä juttu, että niistä voi nähdä kehityksen hyvinkin tarkkaan.
Jees, tiesin tuon mittarin välttämättömyyden jo edellisen mittarin elinaikana. Siksi tuon uudenkin hommasin oikeastaan heti, kun huomasin jaksavani aamulenkeille säännöllisesti. Yllättävän kivaa puuhaa muuten entiselle aamutorkulle. Noista ajoista tosin on jo aikaa. Siitä pitävät koirat huolen.

Teknisistä vaatteista (materiaaleista) sen verran, että ainoa huono puoli niissä on se, että tietyn käyttöajan jälkeen niitä ei voi käyttää ainakaan kuntosaleilla (ns. ihmisten ilmoilla), vaikka olisivat ihan ehjiä, sillä ne alkavat haisemaan - siis todella löyhkäämään - vaikka kuinka pesisi. Yksin juostessa tämä ei tietenkään ole niin suuri ongelma, jos itsellä vaan nenä kestää löyhkää. Niin ja teknisten vaatteiden pesemisestä vielä... pesulämpötila ei saa ylittää tiettyä varsin matalaa astetta ja huuhteluainetta ei niitä pestessä kannata (saa) käyttää, sillä huuhteluaine tukkii materiaalin hengitysominaisudet.

Talvella ja kylmässä pärjää yllättävän vähällä vaatetuksella, kunhan huolehtii, ettei tuuli pääse tunkeutumaan luihin ja ytimiin. Mulla oli aikanaan (on varmaan vieläkin jossain...) sellainen tekninen takki, jossa kropan etuosa oli tuulenpitävää kangasta ja käsivarret ja selkämys ohutta hyvin hengittävää joustavaa fleece-kangasta. Sillä tykkäsin juosta ja hiihtää myös talvisin.
Teknisiä kuteita on vaatekaappi puolillaan. Patikkalomalle kun pitää ottaa 5-6 paitaa mukaan + pitkähihaiset mallit kaiken varalta. En ole tosin huomannut, että hajuhaitat iskisivät ennen yleistä nuutumista. Mulla vaihtuu varmaan kolmasosa paitavarastosta vuosittain muutenkin. Suurin syyllinen on huono hankauskestävyys reppua käytettäessä. Huuhteluainetta ei muuten kannata käyttää oikeastaan milloinkaan, edes arkipyykissä. Urheiluvaatteille se on suoranainen surma, varsinkin vedenpitäville tekstiileille. Käytän kyllä juoksusortsejakin, kun puuvilla on äärimmäisen ikävä kaveri ihoa vasten. Tosin häveliäisyyssyistä vedän vielä juoksuverkkarit päälle. Tai oikeastaan siksi, että saa ne pakolliset tavarat mukaan. Eli avaimet, iPodi ja pieni kangaspyyhe. Minua on siunattu tehokkaalla aineenvaihdunnalla, mikä ilmenee pään armottomana hikoiluna. Ei muuten, mutta kun se hiki menee silmiin. Talvivarusteista sen verran, että taidan kuitenkin käyttää hiihtotakkia kuoritakin sijaan, kun sellainen on kerran tullut hommattua. Kokeilin kyllä hiihtoakin, mutta ei ole mun laji. Ois pitäny hommata pertsat eikä luikkarit!

Alamummo
08.08.2012, 09:35
Toinen vähintään yhtä tärkeä hyvä puoli rauhallisessa aloituksessa on siinä, että riski rasitus- tai muiden vammojen synnylle laskee huomattavasti. Mikään ei syö miestä enempää kuin se, että on juuri päässyt juoksuun kiinni ja sitten tulee pakollinen tauko jonkun vamman johdosta.

No näinhän kävi juuri minulle, rauhallisesta aloituksesta huolimatta. Aloitin taas säännöllisen juoksemisen ja olin juuri päässyt tuosta alun hankalasta vaiheesta ja juoksu tuntui hyvälle kun pohjelihakseen tuli lenkillä repeämä. Ultrassa selvisi onneksi, että vamma ei ole paha ja on nyt parissa viikossa parantunut, mutta kylkiäiseksi sain sitten flunssan ja juokseminen siirtyy taas. On tää arsesta.

Fordél
08.08.2012, 10:22
Syksyähän tässä odotellaankin. Sehän on vuoden parasta aikaa. Silloin mulla on aina juoksumotivaatio korkeimmillaan. Ja sitten tulevat räntäsateet ja pilaavat koko homman. Mutta sitten heilutellaankin kahvakuulaa, kunnes sää taas ei latista tunnelmaa. Worst case scenario on juuri tuo, että joku paikka sanoo poks tai alkaa muuten krenaamaan.

Se on muuten kumma juttu, että syksy on juoksun kannalta jotenkin hienointa aikaa. Toinen on tietysti kevät kun pääsee pitkästä aikaa juoksemaan asfaltilla, mutta jostain syystä kesä ei niinkään innosta juoksemaan. Toki osaksi kyse on säästä eli liian kuumalla juokseminen ei ole niin nautinnollista, mutta on siinä jotain muutakin. Nythän kesä ei ole ollut edes kuuma, mutta silti on kiva kun kohta tulee syksy ja pääsee juoksemaan syksyisessä maisemassa.

sampio
08.08.2012, 10:38
Minua on siunattu tehokkaalla aineenvaihdunnalla, mikä ilmenee pään armottomana hikoiluna.
En tiedä aineenvaihdunnastani, mutta hikoilu on tolkutonta mullakin. Pitäisi kai jonkinlainen panta hommata, kun varsinkin hiukan kovemmalla sykkeellä vedettyjen treenien jälkeen saa viimeiset metrit kulkea silmät kiinni vesipisteelle. Juostessa en pyyhettä pidä, mutta salilla se on ehdoton sekä itseni että muiden vuoksi.
---

Flunssasta tuli mieleeni, että se lienee aika suoraa seurausta sittenkin liian kovasta liikkeellelähdöstä. Näin ainakin muistelen kuulleeni/lukeneeni ja olen sen itsekin todennut, kun tauon jälkeen salille tai painimaan lähdin. Viime talvi mulla meni aikalailla ohitse liikunnan suhteen, joten lähdin korostetun varovasti liikkeelle ja homma toimikin jonkin aikaa, kunnes sain keuhkokuumeen. Keväällä sitten todella, todella varovasti, ja nyt olenkin saanut olla terve, vaikka viimeisen kuukauden aikana mulla on keskimäärin kuudet vähintään tunnin lenkit/salit/kahvakuulat takana viikossa. Toki ne kausiflunssat tulevat jos ovat tullakseen, mutta niitä en enää tässä vaiheessa laske aloittamisen piikkiin, kun on tullut sauvojen kanssa mäessä otettua aika lailla kaikki irti koneesta jo aikoja sitten.

Jos muuten haluaa kokonaisvaltaista treeniä ja vaihtelua juoksulle ja läheltä löytyy sopivan jyrkkä ynnä pitkä mäkin, suosittelen ehdottomasti sauvojen kanssa juoksemista. Keventää askelta, mutta ottaa yläkroppaan kivasti. Toimii ainakin mulla ja sopii sellaisiin väleihin, kun tunnin lenkkikään ei ole mahdollinen. Puolessa tunnissa saa hyvät höyryt irti.

Ja sitten kokonaan ihan muuta. Olen juossut hyvin rauhallisesti tarkoituksella koko alkuajan. Osittain siksi, etten ole koskaan tullut itselleni juoksukuntoa hankkineeksi ja osittin siksi, etten halua telakalle minkään rasitusvamman vuoksi. Eilen kokeilin pisintä lenkkiä tähän mennessä eli ysiä, kun normaali on sen 4-6. Tunnin sain tuohon tuhraantumaan, mutta hauskaa oli se, että kun anoppilan pihaan saavuin, olisin voinut fiiliksen puolesta juosta vielä reilusti lisää. Olo oli todella hyvä, lonkkaa hiukan kolotti, mutta ei muuta. Osa loppumatkasta taittui pururataa pitkin, ja tuolla osiolla nostin hiukan nopeutta, kun fiilis oli niin kevyt. Yritän malttaa silti ja pitää nuo lenkit köpöttelyinä tämän syksyä. Matkan puolesta olen ottanut tavoitteekseni 12 kilsaa ennen talvea, koska vähän luulen, että lenkkikertani tippuvat väkisinkin silloin. Ensi vuonna 15 ja kahden vuoden päästä voisin miettiä puolimarkun juoksemista, jos ei muuta niin ainakin epävirallisesti.

Mutta hienoa on ollut voittaa juoksemista kohtaan kokemani inho. Tavoitteeni on lähinnä pitää itseni kunnossa ja tukea urheilun yleistä mielekkyyttä. Sanotaan nyt näin, että höntsäilen kamppailulajeja, ja ne ovat se toiminnallinen puoli. Sali tukee tätä ja täyttää samalla sen ainaisen ja turhamaisen pikkupojan vaatimukset meikäläisessä. Juokseminen taas tukee molempia näitä ja luo samalla hyvää fiilistä ja vastapainoa vähän kaikelle tekemiselle. Mikäs sen suomalaisempaa kuin tykittää yksin ja pää märkänä pitkin metsäpolkuja.

Puster
08.08.2012, 11:01
Onko kenelläkään kokemuksia Tallinnasta? Nyt ei haeta mitään pettttterrrimäisiä koeajoraportteja vaan mielipiteitä Tallinnan (puoli)maratonista. Se varsinainen kokomatka on enää alta kolmen kuukauden päässä ja tuo Tallinnan puolikas syyskuun alussa sopisi harjoitusohjelmaan mainiosti.

Kovia kilometriaikoja täällä jampat (ja jampattaret) juoksevat. Tuon kokonaisen epävirallinen tavoite on 4:59 ja sen mukaan tässä on vedetty. Tässä nyt kuitenkin ollaan todennäköisesti tämän palstan juoksioista siitä painavimmasta ja vanhemmasta päästä. Eikä siitä ole kuin vajaat kaksi vuotta, kun bmi oli vielä punaisella.

Omat keskimääräiset kilometriajat ovat pyörineet lyhyemmillä alle kympin lenkeillä 5:30 ja 6:10 välillä ja sitten niillä pitemmillä on keskiaika jonkin verran enemmän. Keväällä tuli HCR käytyä kiertämässä ja hieman jäi hampaankoloon siitä matkasta, kun maalissa olo ei todellakaan ollut väsynyt ja paukkuja olisi ollut vielä vaikka mihin. Syynä tähän oli lähinnä se, että kaverin kanssa olin matkassa ja muutamassa kohdassa turhaan häntä odottelin. Ensi kerralla sitten sitä omaa suoritusta jne.

Varusteista pitäisi löytää vielä jonkinlainen hikinauha/lippa joilla tuota valtaisaa hieneritystä voisi säännöstellä pois silmiltä (huomaa kohta painosta). Juoksulakki on vähänkään pitemmän tai sitten helteisemmän lenkin jäljiltä läpimärkä eikä loppumatkasta enää kovinkaan miellyttävä päässä. Olenkin ajatellut etsiä jostain sopivan aurinkolipan, joka sitten sateen sattuessa pitäisi myös hieman vettäkin poissa kasvoilta.
Siis vähän jotain tällaista: kuva aurinkolipasta
(http://www.unnaliina.fi/catalog/images/aurinkolippa%20vihre%C3%A4.jpg)

Iker
08.08.2012, 11:11
Noista varusteista talven lenkkeilyä ajatellen, olen kanssa sitä koulukuntaa joka pitää mieluummin vaikka liian vähän kuin liiikaa päällä. Mikään ei ole masentavampaa kun olla hiki päässä jo kotiovella ja astella siitä pakkaseen starttailemaan lenkkiä.

Tai no, ei liian vähän saa olla päällä mutta kun omalta osaltani se vähäinenkään vaatetuskaan ei tunnu liian niukalta ja esim. viime talvena sai niitä muutamia tiukempia pakkasjaksoja lukuunottamatta juosta todella kevyessä varustuksessa syksystä pitkälle talveen asti.

Kylmemmälläkin kelillä kun aletaan olla lähempänä 15 pakkasastetta, ei tule laitettua muuta kuin pitkähihainen Niken kompressiopaita eli sellainen todella kireä ja hyvin lämpöä pitävä paita alimmaiseksi, siihen päälle lyhythihainen aika tiukka juoksupaita ja päälle vaan juoksurotsi. Pitkien housujen alle laitan polven alapuolelle ylettyvät trikoot ja sitten vaan menoksi. Nastoja ei ole ollut koskaan alla mutta hyvin sitä silti pystyy ulkona juoksemaan kelissä kun kelissä.

Vuodenvaihteessa huvitti kun yksi duunikaveri valitti kun joulu-tammikuussa oli paskat kelit eikä ole sen takia pysynyt juoksemaan yhtään, ensin oli liikaa vesisadetta ja sen jälkeen tuli liian liukasta. Totesin vaan että aijaa, tuli juostua n. 520 kilometriä joulu-tammikuun aikana ilman ongelmia mutta me asutaankin n. kilometrin päässä toisistamme eli kelit on varmaan niillä päin ollut paljon pahemmat.

Ja tällä pyrin lähinnä siihen, että enpä juuri ole liian huonoihin lenkkikeleihin törmännyt edes helmikuun kovimmilla pakkasilla joten jos tuolla juosta haluaa, niin kyllä se onneksi ihan ympärivuotinen harrastus on jos vaan sen itsestään irti saa.

Prof. Puck
08.08.2012, 11:38
No näinhän kävi juuri minulle, rauhallisesta aloituksesta huolimatta. Aloitin taas säännöllisen juoksemisen ja olin juuri päässyt tuosta alun hankalasta vaiheesta ja juoksu tuntui hyvälle kun pohjelihakseen tuli lenkillä repeämä. Ultrassa selvisi onneksi, että vamma ei ole paha ja on nyt parissa viikossa parantunut, mutta kylkiäiseksi sain sitten flunssan ja juokseminen siirtyy taas. On tää arsesta.

itse olen vasta nyt hiukan vanhemmalla iällä oppinut kuuntelemaan omaa kroppaa. Ennen painoin jokaisen treenin täysillä. Eihän siinä mitään järkeä tietenkään ollut, mutta niin vain tuli tehtyä. Nykyään voin jopa jättää jonkin treenin väliin tai muuttaa esimerkiksi suunnitellun juoksulenkin kevyeksi muutaman kilometrin uintilenkiksi, jos huomaan, että jalat kaipaavat lepoa suunniteltua enemmän. Näin olen itse välttynyt oikeastaan kaikilta rasitusvammoilta muutaman viime vuoden aikana. Tietenkin tässä kehon kuuntelussa on syytä tarkkailla itseä, että onko se oikeasti väsyneet lihakset vaiko laiska mieli joka houkuttelee helpomman treenin perään...

Mutta onhan nämä hyvin yksilöllisiäkin juttuja. Olen suurella todennäköisyydellä yksi maailman laiskimmista juoksijoista venyttelemään. Ehkä noin kolmen kuukauden välein muistan näennäisesti lanteita pyöritellä tai pohjetta singuttaa lenkin päätteeksi, mutta siinäpä se. Tiedän, että venyttely kannattaisi (aktiiviuran aikana sitä tuli harrastettua enemmän kuin tarpeeksi...), mutta mulle imuroimisen, tiskaamisen ja hammaslääkärissä käynnin ohella venytteleminen on yksi vastenmielisimpiä juttuja, mitä tiedän, joten se on siten kovin helppo jättää väliin. Siihen nähden todella vähän olen joutunut kärsimään mistään urheiluvammoista. Olisipa oma hieroja himassa... Vaimoketta olen yrittänyt houkutella tuohon, mutta eihän siitä mitään tule, kun sessio tahtoo joka kerran muuttua... noh, ylimääräiseksi intervallityyppiseksi loppua kohden kiihtyväksi vetotreeniksi...

DAF
08.08.2012, 11:50
Varusteista pitäisi löytää vielä jonkinlainen hikinauha/lippa joilla tuota valtaisaa hieneritystä voisi säännöstellä pois silmiltä (huomaa kohta painosta). Juoksulakki on vähänkään pitemmän tai sitten helteisemmän lenkin jäljiltä läpimärkä eikä loppumatkasta enää kovinkaan miellyttävä päässä. Olenkin ajatellut etsiä jostain sopivan aurinkolipan, joka sitten sateen sattuessa pitäisi myös hieman vettäkin poissa kasvoilta.
Siis vähän jotain tällaista: kuva aurinkolipasta
(http://www.unnaliina.fi/catalog/images/aurinkolippa%20vihre%C3%A4.jpg)

Jos on kunnollinen, juoksuun tarkoitettu lippis, se ei kyllä vety juurikaan juoksun aikana. Peruslippahattua ei kannata käyttää.

Itselläni on yleensä ollut maralla niin juoksulippis kuin sitten kädessä/taskussa bandana-huivi, puolikkailla ja peruslenkeillä pelkkä bandana. Hyvälaatuinen huivi toimii mainiosti eikä sekään vety, varsinkaan kun sitä voi puristaa reissun päällä kuivemmaksi.

Leon
08.08.2012, 12:34
Olisipa oma hieroja himassa... Vaimoketta olen yrittänyt houkutella tuohon, mutta eihän siitä mitään tule, kun sessio tahtoo joka kerran muuttua... noh, ylimääräiseksi intervallityyppiseksi loppua kohden kiihtyväksi vetotreeniksi...
No hyvä, että kädetkin saa jotain reeniä.

Ilmoittaudun mukaan myös maailman laiskimpiin venyttelijöihin. Lenkin päätteeksi jaksan juuri tuon pohkeiden venyttämisen. Vetoan aina vanhaan kansanuskomukseen, että ei saa venyttää rasittunutta lihasta heti suorituksen jälkeen. Uskon vasta, kun satutan itseni.

sampio
08.08.2012, 13:03
Jos jossain olen ollut keskimääräistä kovempi jätkä aina, niin venyttelyssä ja ylipäätään notkeudessa. Jostain syystä ovat jalkani aina taipuneet kohtalaisen hyvin, lantio on suht irtonainen ja lavat liikkuu kuin jokin näpsäkkä sanonta. Aika usein tulee iltaisin lueskeltua tai katsottua telkkua venytellen takareisiä, pohkeita ja pakaroita sekä nivusia. Etureidet eivät ole niin rennot venytellä, mutta niitäkin. Varsinkin lenkki-iltoina ja jalkatreenien jälkeen on pakko venytellä, jää jotenkin tukkoinen olo muuten. Kai tuosta on jotain hyötyä ollut esim. kamppailulajeissa, ja onhan se aina hieno heittää spagaati jossain opettajat vastaan oppilaat -ottelussa teinien hurratessa katsomossa, sotilaiden marssiessa rivissä kypärät kiiltäen Horst Wessel liediä uljaasti laulaen ja der Führerin jylhän äänen kaikuessa viereisten betonikompleksien seinistä.

Fordél
08.08.2012, 13:37
Onko kenelläkään kokemuksia Tallinnasta? Nyt ei haeta mitään pettttterrrimäisiä koeajoraportteja vaan mielipiteitä Tallinnan (puoli)maratonista. Se varsinainen kokomatka on enää alta kolmen kuukauden päässä ja tuo Tallinnan puolikas syyskuun alussa sopisi harjoitusohjelmaan mainiosti.

Kokemusta ei ole, mutta mitä olen muiden kokemuksia lukenut niin on saanut paljon positiivista palautetta. Järjestelyt toimivat ja ilmeisesti reittikin on mukavan tasainen, joten voisi sopia hyvin teikäläiselle harjoitusohjelmaan.

Kovia kilometriaikoja täällä jampat (ja jampattaret) juoksevat. Tuon kokonaisen epävirallinen tavoite on 4:59 ja sen mukaan tässä on vedetty. Tässä nyt kuitenkin ollaan todennäköisesti tämän palstan juoksioista siitä painavimmasta ja vanhemmasta päästä. Eikä siitä ole kuin vajaat kaksi vuotta, kun bmi oli vielä punaisella.

Hyvä tavoite ja hienosti on sullakin homma edennyt ainakin painoindeksin mukaan ja varmasti muutenkin:) Itsellänikin on paino mukavasti tippunut ja nyt oon jo normaalipainoinen. Täytyy vielä hilata tota painoa alemmas niin juoksu helpottuu entisestään. Olen myös asettelemassa maratonin tavoitetta pelkästä nelosella alkavasta tuloksesta kohti 4.30. Nyt on menossa kahden kuukauden tahoharjoittelujakso ja sen aikana pitäisi hioa kunto semmoiseksi, että tavoitteeseen päästään.

Kaiken kaikkiaan voi todeta, että tässä eletään hiton hienoa aikaa: maraton alkaa vihdoin lähestyä, treenausten ja kehityksen puolesta ollaan täysin aikataulussa ja kroppa on pysynyt terveenä. Nyt kesäloman vikalla viikolla olen päässyt keskittymään kunnolla treenamiseen. Esimerkiksi eilen tuli vedettyä jopa kaksi treeniä: aamupäivällä 10km peruskestävyyttä ja illalla 5km, joka sisälsi tekniikkaharjoituksia. Nyt taas tulin juuri radalta, jossa tuli vedettyä pitkiä 2km vetoja (tosin neljän sijaan vedin epähuomiossa vain kolme..perskuta). Huomenna vielä yksi treenipäivä ja sitten lepopäivä kunnes taas v-loppuna treenataan kovaa.

Leon
09.08.2012, 12:42
Juurikin näin, eli jos iPhone löytyy päätellen viestistäsi niin sports tracker on kätevä juoksukumppani. Tosin viime aikoina ainakin meikäläisellä on ollut synccauksen, gps:n pomppimisen ja sovelluksen kaatumisen kanssa ongelmia.
Latasin ja kokeilin. Sovellus/paikannus toimi hyvin, tosin synkkaustoiminto lienee tällä hetkellä nurin koko palvelusta. Sen verran kyllä huomasi, että puhelimen akku on syytä ladata täyteen ennen lenkkiä, jos meinaa musiikkiakin kuunnella samalla. Kahta laitetta nyt ei kuitenkaan jaksa ottaa mukaan, kun yhdelläkin pärjää. Ainakin tällä kokemuksella Polarin GPS saa jäädä hommaamatta, kun tarkoitus on tosiaan laskea vain vakioreitit valmiiksi. Jos sitten joskus lähtee uudelle reitille tai fillaroimaan, voi taas ottaa luurin mukaan. Laskin piruuttani kilometrivauhdinkin tuosta, kun jätin alun ja lopun himmailut pois (onneksi tuossa on kierrosväliajat käytettävissä). Jonnekin 6.40 tienoille se rauhallinen juoksuvauhti menee tällä hetkellä.

Havumetsien GM
11.08.2012, 13:45
Tuli tuota viidenkympin kävelyä katsoessa mieleen, että ei perkele, pitäisköhän joskus kokeilla (siis kävelyä, ei viittäkymppiä). En ole kyllä kuullut kenestäkään kuntoilijasta, jonka harjoittelussa olisi mukana kävelyä (siis tällaista kilpakävelytyylistä). Eihän tuota keskustassa kehtaisi harrastaa, mutta tuskin kukaan esim. Ruissalon metsissä katsoisi kieroon jos vähän jarkkokinnustelisi.

Onko kukaan jatkislaisista joskus kävellyt tuollaisella kilpakävelijämentaliteetilla?

Nume
12.08.2012, 13:40
Onko juoksijan polveen oikeasti mitään muuta parannuskeinoa kuin lepo? Ei perkele voi käsittää, että yhdellä lenkillä alkaa sattumaan polveen rikkinäisen kengän takia ja sitten sitä kierrettä kestää pari kuukautta! Nyt polvi on jo parempi ja kävely alamäkeen tai portaissa ei satu, mutta juoksemaan en silti vielä ole uskaltanut. Niinku tänne kirjoitinkin niin uudet, todella hyväntuntoiset kengät ostin heti tuon lenkin jälkeen, mutta tilanne ei ole parantunut.

Onko tällaisessa tilanteessa fiksuin aloittaa juoksuharrastus tekemällä kävelylenkkejä, koska silloin polvi pysyy kivuttomana? Onko fiksuinta käydä juoksemassa pitempiä ja pitempiä lenkkejä siten, että aina kun vähänkin vihlaisee polveen niin alkaa vaan kävelemään? Syyskuun alussa taas aukeaa sali ja silloin pitää kyllä yrittää vahvistaa polvia, jotta tällaisilta takaiskuilta vältyttäisiin. Vai kannattaisiko minun odotella vielä pari viikkoa ja alkaa ensin treenaamaan polvea salilla, jotta se kestäisi paremmin? Intoa olisi lenkkipoluille aivan valtavasti, eikä kotona makaaminen oikein nappaa.

Steegil
12.08.2012, 14:04
Osaisitteko suositella jotain hyvää ja mieluiten suhteellisen halpaa sykemittaria?

Leon
12.08.2012, 14:18
Osaisitteko suositella jotain hyvää ja mieluiten suhteellisen halpaa sykemittaria?
Katso vaikka mbnetin hintaseurannasta hinnan mukaan sortattuna. Kyllä ne kaikki sykkeen mittaavat.

Snakster
12.08.2012, 14:44
Osaisitteko suositella jotain hyvää ja mieluiten suhteellisen halpaa sykemittaria?

Jossain vaiheessa taisi niinkin yllättävässä urheilukaupassa kuin Lidl olla jotain kuulemma ihan kelvollisia sykemittareita. En tosin tiedä onko tällä hetkellä.

Fordél
12.08.2012, 14:52
Osaisitteko suositella jotain hyvää ja mieluiten suhteellisen halpaa sykemittaria?

Tässä tapauksessa bongailisin esimerkiksi Juoksufoorumin Myydään & Ostetaan -ketjusta käytettyä sykemittaria. Käytettynä saa hyvinkin halvalla ja kyllähän nuo kuitenkin pelittää pääsääntöisesti hyvin.

Käyttäjänimetön
12.08.2012, 15:02
Oli perjantaina hieman levoton olo, kun huvitti mennä ryyppäämään. Meninkin sitten yhden naisen kanssa Raksilan uimahalliin. Uin ja otin veden avulla niskahartiahierontaa (ja vähän tiirailin tissejä), kun seinästä kovalla paineella sellaista hierontavaikutteista vettä tuli. Olipa sitten endofiinisen rentoisa olo, kun hallilta lähdin. (en kuitenkaan niitä tissejä niin pitkään katsonut, että vain siksi...)

Lauantaina oli hyvin levoton olo, lähes mahdoton, kun huvitti ryypätä niin, että lähes kuola suupielistä valui. Olympialaiset, olutta... Kävin sitten kuitenkin oluenhakureissun sijaan la klo 19.30 jälkeen juoksemassa 10 x ylämäkivedon hyvin jyrkkään mäkeen. Treeni kun oli ohi, niin sitä oli kuin humalassa, kun happivaje päässä mukavasti huili ja juili. Kaljakaupat olivat juuri sulkeutuneet.

Tällaista tämä on. Keinoja on oltava.

Ruutuässä
12.08.2012, 20:37
Onko juoksijan polveen oikeasti mitään muuta parannuskeinoa kuin lepo?
Juoksijan polvihan on tulehdustila, joka aiheutuu IT-jänteen hangatessa polven ulkosyrjään. Levon lisäksi kannattaa siis syödä jotain tulehduskipulääkkeitä. Burana on huono, koska sitä pitää vetää niin isoja määriä, mutta lääkäri voi määrätä esimerkiksi Arcoxiaa, joka on pitkävaikutteisempi ja tehoaa useimmiten hyvin. Lisäksi IT-jännettä kannattaa hieroa koko matkaltaan ja venyttää, jotta kireys ja paine tulehduskohdassa vähenisi. Vaiva on ärsyttävä ja sen kannattaa antaa parantua kunnolla, jotta siitä pääsee eroon. Juoksu kannattaa aina lopettaa, kun alkaa sattumaan. Kärsin juoksijan polvesta muutama vuosi sitten ja muistaakseni juoksutaukoa tuli kuukauden luokkaa, voi olla, että oli enemmänkin mutta sen jälkeen ei ole onneksi vaivannut.

Snakster
12.08.2012, 22:08
Juoksijan polvihan on tulehdustila, joka aiheutuu IT-jänteen hangatessa polven ulkosyrjään. Levon lisäksi kannattaa siis syödä jotain tulehduskipulääkkeitä. Burana on huono, koska sitä pitää vetää niin isoja määriä, mutta lääkäri voi määrätä esimerkiksi Arcoxiaa, joka on pitkävaikutteisempi ja tehoaa useimmiten hyvin. Lisäksi IT-jännettä kannattaa hieroa koko matkaltaan ja venyttää, jotta kireys ja paine tulehduskohdassa vähenisi. Vaiva on ärsyttävä ja sen kannattaa antaa parantua kunnolla, jotta siitä pääsee eroon. Juoksu kannattaa aina lopettaa, kun alkaa sattumaan. Kärsin juoksijan polvesta muutama vuosi sitten ja muistaakseni juoksutaukoa tuli kuukauden luokkaa, voi olla, että oli enemmänkin mutta sen jälkeen ei ole onneksi vaivannut.

Hyviä neuvoja.

Ja kuten aiemmin olen tähän ketjuun kirjoittanut, niin itsehierontaan putkirullaus on mitä mainioin apuväline. Tästä linkistä vähän vinkkiä tuohon hommaan: http://www.youtube.com/watch?v=QJLxruO3su0

Lisäksi kannattaa muistaa, että tuo reiden ulkosyrjässä oleva kalvo tai jänne on tietysti myös kiinni jossain, joten esimerkiksi pakaroiden venyttely voi myös auttaa vaivaan, kun koko paketti aukeaa. Lisäksi tuossa lantion seudulla noin 5 cm lantioluun alapuolella on sellainen pikkuriikkinen lihas (ei siis lonkan koukistaja), joka vissiin jollain tavalla koordinoi tuon jalkaa tukevan jänteen toimintaa. Tämän lihaksen hieronta esim. niin että laittaa tennispallon lattian ja lantion väliin ja muljauttelee palloa lihaksen yli auttoi itseäni myöskin, kun vastaavasta vaivasta joskus kärsin.

Jatkoa ajatellen myös lihasten vahvistaminen ja lihastasapaino auttavat myöskin.

Fordél
12.08.2012, 22:25
Nyt on hyvä treeniviikko takana. Kilsoja tuli 70 ja pääsi vetämään monipuolisia harjoitteita. Lenkkejä kertyi yhteensä kuusi, joista kolme oli peruskestävyyslenkkiä. Yksi niistä oli pitkä 24km lenkki. Lisäksi oli yksi lyhyt tekniikka-, vauhtikestävyys- ja intervallitreeni. Lenkkien lisäksi kerran tein lihaskuntoa, kävin pyörälenkillä ja pelasin kierroksen golfia. Olisipa aina kesäloma niin pääsisi liikumaan näin paljon:)

Seuraavalla viikolla pitää vetää myös kovaa, mutta sitten on vuorossa jo vähän löysempi viikko. Silloin voisi vetää vaikka vain 3-4 lenkkiä, mutta yksi niistä voisi olla pitkä 3h:n juoksu.

pernaveikko
13.08.2012, 09:00
Uudet kengät pitäisi saada. Ei huvittaisi hirveästi mennä johonkin urheilukauppaan missä ei ole mitään takeita onko myyjällä aavistustakaan mistä hän puhuu. Onhan se nyt täysin selvää, että peruskaupan perusmyyjä ei mitenkään varmasti tiedä, vaikka jotkut yhtä lailla tietävätkin.

Sitten olisi tuommoinen 4Runners-kauppa mikä nostaa itsensä muiden yläpuolelle. Sieltä toisaalta varmasti saisikin asiantuntemusta melkoiseen ylihintaan.

Järkevintähän olisi tehdä niin, että menisi alan liikkeeseen selvittämään millaisen kengän haluaa ja sitten ostaisi muualta reilusti halvemmalla. Ihan niinkään ei toisaalta kehtaa tehdä, koska aika vaikea siitä myyntilanteesta on livahtaa pois, jos ja kun tarjonta on kohdillaan.

Mitähän tässä tekisi, miksi maksaa täyttä hintaa jostain, kun saman saisi jostain alennusmyynnistäkin. Noin sinänsä tarkoitus ei ole ostaa halvinta, vaan semmoista millä juoksee sen 30-40km viikossa.

SamSpade
13.08.2012, 09:03
No hyvä, että kädetkin saa jotain reeniä.

Ilmoittaudun mukaan myös maailman laiskimpiin venyttelijöihin. Lenkin päätteeksi jaksan juuri tuon pohkeiden venyttämisen. Vetoan aina vanhaan kansanuskomukseen, että ei saa venyttää rasittunutta lihasta heti suorituksen jälkeen. Uskon vasta, kun satutan itseni.

Lenkkeillyt olen suhteellisen vähän, mutta nyrkkeilyä ja muita kamppailulajeja treenannut varmaan 15 vuotta. Siellä olen suht monen "ammattilaisen" opissa ollut ja aika yhdenmukaisia ovat venyttely- ja lämmittelysuositukset.

Ennen treeniä, oli se kamppailua tai juoksua. Kevyt lämmittely, lantion pyöritystä, polvien pyöritystä - jalat yhteet ja kädet polvien päälle ja pyöritä myötä- ja vastapäivään. Näiden tarkoitus on saada hiukan lisää nestettä nivelpusseihin, suojaamaan niveliä harjoituksen aikana. Vain lyhyitä muutaman sekunnin mittaisia venytyksiä ennen treeniä, muuten vaarana venyttää "liikaa" ja venynyt lihas saattaa aiheuttaa treenatessa loukkaantumisen.
Treenien jälkeen, noin tunti, kun lihakset ovat kunnolla supistuneet, aloitetaan hidas, syvä venyttely. On ainakin minulle toiminut ja vammat ovat jääneet unholaan. Ainakin siis venähdykset, krampit ym.

Leon
13.08.2012, 09:55
Lenkkeillyt olen suhteellisen vähän, mutta nyrkkeilyä ja muita kamppailulajeja treenannut varmaan 15 vuotta. Siellä olen suht monen "ammattilaisen" opissa ollut ja aika yhdenmukaisia ovat venyttely- ja lämmittelysuositukset.
Lenkkeillyt olen minäkin vähän, tosin nyt taisi tulla krooninen tauti. Salibandyä tuli harrastettua kymmenkunta vuotta, joista viimeiset molarina. Varsinkin molarina tuli alkulämmön jälkeen venyteltyäkin, ihan vain itsesuojeluvaiston ohjaamana. Krava magassa taas lämmöt ja venyttelyt tulivat ohjattuna.


Treenien jälkeen, noin tunti, kun lihakset ovat kunnolla supistuneet, aloitetaan hidas, syvä venyttely. On ainakin minulle toiminut ja vammat ovat jääneet unholaan. Ainakin siis venähdykset, krampit ym.
Vammoja minullekaan ei ole tullut koskaan, ainakaan ilman ulkopuolista kontaktia. Kyllä sitä tulee nytkin hiukan jalkoja venytettyä lenkin jälkeen, mutta varsinainen hidas venyttely täytyisi tällä aikataululla suorittaa töissä tai työmatkalla. Menee hiukan haasteelliseksi. Viikonlopun pitkän lenkin jälkeen täytyy kyllä ottaa ohjelmaan myös tuo hidas venyttely. Olen uppiniskainen ja itsepäinen, mutta en ihan hullu kuitenkaan.

Datsun
13.08.2012, 10:30
Uudet kengät pitäisi saada. Ei huvittaisi hirveästi mennä johonkin urheilukauppaan missä ei ole mitään takeita onko myyjällä aavistustakaan mistä hän puhuu. Onhan se nyt täysin selvää, että peruskaupan perusmyyjä ei mitenkään varmasti tiedä, vaikka jotkut yhtä lailla tietävätkin..
Jos asut jossain lähellä Itistä niin suosittelen ainakin käymään Puhoksen Intersportissa. Mä olen saanut sieltä aina todella hyvää ja asiantuntevaa palvelua ja ainakin parit edelliset tossut (Asicsit) olen ostanut sieltä. Ei tietenkään ole halvin paikka, mutta mee ja osta samat sitten vaikka Budget Sportista tai tilaa verkosta, sama se mulle!

Fordél
13.08.2012, 10:51
Uudet kengät pitäisi saada. Ei huvittaisi hirveästi mennä johonkin urheilukauppaan missä ei ole mitään takeita onko myyjällä aavistustakaan mistä hän puhuu. Onhan se nyt täysin selvää, että peruskaupan perusmyyjä ei mitenkään varmasti tiedä, vaikka jotkut yhtä lailla tietävätkin.

Sitten olisi tuommoinen 4Runners-kauppa mikä nostaa itsensä muiden yläpuolelle. Sieltä toisaalta varmasti saisikin asiantuntemusta melkoiseen ylihintaan.

Järkevintähän olisi tehdä niin, että menisi alan liikkeeseen selvittämään millaisen kengän haluaa ja sitten ostaisi muualta reilusti halvemmalla. Ihan niinkään ei toisaalta kehtaa tehdä, koska aika vaikea siitä myyntilanteesta on livahtaa pois, jos ja kun tarjonta on kohdillaan.

Mitähän tässä tekisi, miksi maksaa täyttä hintaa jostain, kun saman saisi jostain alennusmyynnistäkin. Noin sinänsä tarkoitus ei ole ostaa halvinta, vaan semmoista millä juoksee sen 30-40km viikossa.

Tämä on ehdottomasti ongelma kun ei ole itsellä tiedossa mitkä kengät toimivat ja mitkä eivät. Itsellä kun on enemmän kokemusta kengistä, niin hyviä kuin katastrofaalisia, on helppo klikkailla netistä kenkiä kotiin halvalla hinnalla. Varsinkin kun luotan pääasiassa pariin merkkiin. Toki välillä olen niissäkin tehnyt juuri kuten kirjoitat eli käynyt sovittamassa kaupassa ja sitten tilannut muualta. Lähinnä silloinkin on tarvinut vain varmistaa koko, koska kengän sopivuus ominaisuuksiensa ja lestin puolesta on ollut tiedossa jo entuudestaan.

Kaikkihan lähtee kengänostossa siitä, että sun pitäisi tietää millasta kenkää tarvit sun jalkoihin (leveä vai kapeampi lesti, tuettu vai vähemmän tuettu jne.) ja sun tarpeisiin (millä alustalla pääasiassa juokset, paljonko juokset jne). Onko sulla tällainen tieto jo hallussa?

Jos on toi tieto hallussa niin homma on paljon helpompaa. Jos ei ole niin sitten menee vaikeammaksi, koska harva lähtee selvittämään asiaa kunnon asiantuntijalta. Näin ollen törmätään siihen myyjäongelmaankin, josta mainitsit. Peruskauppaan mentäessä voi toki käydä hyvä säkä ja saa myyjäksi juoksua harrastavan kaverin. Tällöin voi olla luottavaisempi sen suhteen, että ainakin niistä myytävistä kengistä tulee oikeaa tietoa ja kokemusperäistä infoa eikä vain ko. kenkämerkin infossa kerrottua, jolla toki silläkin on oma arvonsa. Kuitenkin huonolla tuurilla saat myyjän, jonka info kengästä on sama kuin se mikä siinä esittelytekstissä lukee.

Kaupoissa voivat myös pikaisesti testata millaiset koivet sulla ja mitkä kengät niihin sopisi. Näistä testeistäkin on täällä kirjoitettu ja niistä ollaan montaa mieltä. Itselläni ne olisi ainakin aluksi säästäneet yhdeltä katastrofilta (ostin pronaatiotuelliset vaikka olen normaaliaskeltaja), joten suhtaudun niihin ihan positiivisesti, varsinkin aloittelijan kohdalla.

Vaihtoehtona peruskaupalle on erityiskaupat, mutta kuten totesit niin niissä hinnat tuppaavat olemaan kaameat (toki samoin on peruskaupoissa ennen alennusmyyntejä). Itselläni on nykyisin periaate, että en käytä kenkäpariin kolminumeroista summaa tai ainakaan paljoa yli satasta. Alennusmyynneistä ja netistä voi saada hyviä kenkiä 60-100 eurolla ja itse meen nykyisin niillä. Tiedän mitkä kengät sopii niin löytöjä on helppo bongata. Mulle on ihan sama onko se malli syksyn vai juuri uutukaisissa kevään väreissä. Hinta ratkaisee. Mutta sitten jos ei tiedä sopivaa kenkää itselleen niin alet ei välttämättä tarjoa ratkaisua.

pernaveikko
13.08.2012, 11:51
Kaikkihan lähtee kengänostossa siitä, että sun pitäisi tietää millasta kenkää tarvit sun jalkoihin (leveä vai kapeampi lesti, tuettu vai vähemmän tuettu jne.) ja sun tarpeisiin (millä alustalla pääasiassa juokset, paljonko juokset jne). Onko sulla tällainen tieto jo hallussa?


Lesti on leveämpi, tuennasta ei ole tietoa. Alustana on noin puolet asfalttia ja puolet hiekkatietä ja juoksen tällä hetkellä sen vähintään 30 kilometriä viikossa, jonkun verran se tuosta noussee.

Kyllähän kengät pitäisi satasella saada, se on kuitenkin vain kenkä.

Leon
13.08.2012, 11:57
Lesti on leveämpi, tuennasta ei ole tietoa. Alustana on noin puolet asfalttia ja puolet hiekkatietä ja juoksen tällä hetkellä sen vähintään 30 kilometriä viikossa, jonkun verran se tuosta noussee.

Kyllähän kengät pitäisi satasella saada, se on kuitenkin vain kenkä.
En juokse juurikaan asfaltilla, alla on tällä hetkellä Mizunot, jotka sopivat leveämpäänkin räpylään. Muita merkkejä ovat olleet Brooks ja Asics. Niket ja Adidakset eivät vain mahdu jalkaan. Yksi varteenotettava vaihtoehto on New Balance, minkä saatavuuden voi tarkistaa googlella. Näköjään Puhos myy sitä ainakin, samoin Duosport. Voisi jossain vaiheessa käydä nuuskimassa aleja ja ostaa nuo toisiksi kengiksi.

Fordél
13.08.2012, 12:16
Lesti on leveämpi, tuennasta ei ole tietoa. Alustana on noin puolet asfalttia ja puolet hiekkatietä ja juoksen tällä hetkellä sen vähintään 30 kilometriä viikossa, jonkun verran se tuosta noussee.

Kyllähän kengät pitäisi satasella saada, se on kuitenkin vain kenkä.

Juu siitä lähdetään, että ne maksaa alle satasen.

Itsellänikin on leveämpi lesti ja ainoa merkki, josta en ole löytänyt juurikaan kenkiä, on Adidas. No nyt on yhdet kävelykenkinä, mutta siinäkin lesti on vähän niin ja näin. Muista merkeistä pitäisi löytyä hyvin kenkiä, myös Nikeltä (esim. Pegasus). Tuennan suhteen pitäisi tietää paino eli jos olet raskastekoinen juoksija ja aloittamassa juoksemista niin hankkisin tuetumman ja hyvin iskunvaimennetun kengän. Jos taas olet kevytrakenteinen niin kevyempikin kenkä voisi mennä. Sitten pitäisi tietää myös se askelluksesi eli esimerkiksi tarvitko pronaatiotukea vai ei. Jos tätä tietoa ei ole niin sitten on vaikea lähteä tarkemmin ehdottelemaan kenkiä.

pernaveikko
13.08.2012, 12:22
Sitten pitäisi tietää myös se askelluksesi eli esimerkiksi tarvitko pronaatiotukea vai ei. Jos tätä tietoa ei ole niin sitten on vaikea lähteä tarkemmin ehdottelemaan kenkiä.

Tuon saa ilmeisesti tietää ainoastaan ahdistavassa myyntitilanteessa jollain mittauksilla paikasta mistä ei voi ostamatta lähteä pois?

Andy
13.08.2012, 12:35
Kun minulta testattiin askellus koneella Puhoksella, sen teki eri heppu kuin varsinaiset kenkämyyjät. Sain vain vähän paperisaastetta joissa oli analyysi käpälistä ja joita voi sitten mennä näyttämään myyjille. Analyysin tekijä kauppasi ensisijaisesti jalkoihin sopivia pohjallisia, mutta lupasin palata siihen asiaan sitten jos tuntuu että kengät eivät toimi.

Fordél
13.08.2012, 12:39
Tuon saa ilmeisesti tietää ainoastaan ahdistavassa myyntitilanteessa jollain mittauksilla paikasta mistä ei voi ostamatta lähteä pois?

Kyllähän siihen on vissiin jotain suuntaa antavia testejä, joita voi itsekin tehdä, mutta parasta olisi selvittää asia asiantuntijan luona tai edes ei-niin-asiantuntevan myyjän luona. Vaikka testin teet, ei sun tarvitse missään nimessä ostaa mitään. Sitä varten ne myyjät on siellä, että palvelevat, mutta ilman ostopakkoa. Eli rohkeesti vaan kauppaan ja jos pääkaupunkiseudulla asustat niin varmaan toi Puhos on yksi laadukkaimmista paikoista palvelun osaamisen suhteen.

SamSpade
13.08.2012, 13:02
Tuon saa ilmeisesti tietää ainoastaan ahdistavassa myyntitilanteessa jollain mittauksilla paikasta mistä ei voi ostamatta lähteä pois?

Kyllähän tämän osaa hyvin koulutettu myyjä katsoa, ainakin alustavasti. Erilaisia kyykkyyn menoja, askelluksia ym sukat jalassa.

sampio
13.08.2012, 18:55
Jalkojen kaarista | Footbalance yksilölliset pohjalliset (http://www.footbalance.fi/miksi-footbalance/terveys/jalkojen-kaarista)

Tuossa on hiukan juttua pronaatiosta ja supinaatiosta. Minä ajattelin käydä ilmaisessa testissä, kun täälläkin näyttäisi pari paikkaa olevan, jossa sen voi tehdä. Kotitestin voi tietysti tehdä kastelemalla jalkapohjan ja painamalla sen kevyesti tummaan pintaan, johon vesi tekee kuvion. Siitä ei toki saa muuta kuin osviittaa, koska lättäjalkaisuus ei noiden tekstien mukaan suoraan ole yhteydessä ylipronaatioon, vaikkakin usein.

Iker
15.08.2012, 15:16
Täälläkin on tasaista jurnuttamista jatkettu samaa n. 55-60 kilometrin viikkotahtia mitä on nyt koko kesä tullut painettua, pariin viikkoon ei tosin taas ole yhtään kunnolla pidempää lenkkiä tullut heitettyä mutta perjantai-illaksi voisi harkita.

Tai no, viime perjantaina taisin 15 km juosta, mutta jos nyt yli parikymppisen juoksisi kun muuten on jäänyt aikalailla 10-12 kilometrin mittoihin kaikki lenkit. Välillä vielä lyhyempiä eli pari kertaa viikossa se 8-10 km lenkki että jaksaa suoraan päälle tehdä vielä salillakin jotain.

Maanantaina oli hyvä lenkki, olin aivan saatanan väsynyt lauantain ryypyn ja su-ma yön valvomisen jälkeen, enkä voinut muuta kuin käydä duunipäivän jälkeen pariksi tunniksi nukkumaan ennen kuin vaimo ja muksu tulivat viikonlopun mökkikeikalta kotiin. Heräilin ja keräilin ja mietin jo ettei tästä silmät ristissä mihinkään lenkille voi lähteä, mutta menin kuitenkin ja painelin paikalliselle juoksuradalle joskus ennen yhdeksää.

Tasan kympin lenkin juoksin rataa ympäri 44 minuuttiin, eli 4.25 oli keskivauhti ja teki mieli jatkaa vielä pari-kolme kilometriä muttei sitten viitsinyt enää. Tuntui hyvältä ja on siinä aina vähän enemmän juoksemisen tuntua kun siitä normilumpsuttelusta pudottaa tuon n. minuutin pois kilometriä kohden.

Eilen oli tasan 8km lenkki suoraan salille, tänään tarkoituksena juosta joku 12-13 kilometriä pois alta. Huomenna pelkkä punttitreeni ja perjantaina tosiaan pitkä lenkki eli tuttuun tyyliin koko viikko joka päivälle jotain ja lauantaiaamuna taas lenkki ja sali.

Muodostunut hyvin nyt tavaksi että sunnuntaina on viikon ainoa lepopäivä, varsinkin kun nyt on ollut ja tulee olemaankin vielä joka lauantaille erinäköistä viihdeohjelmaa ja pientä tai isompaa juomista, eli siihen on luontevaa sunnuntaiksi jättää ansaittu lepovuoro ja sitten maanantaista lähtien taas painaa seuraavaan lauantaihin asti.

Ja nyt kelpaa hikoillakin vielä lenkkipolulla, kohta ne syyskelit kuitenkin viilenee ja saihan siitä jo lauantaiaamuna pientä muistutusta ettei kesä ikuisesti taas kestä. Pitkästä aikaa aamulenkille lähtiessä oli alkumetreillä jopa viileä ja mittari taisikin näyttää joku 10 astetta. Siihen vielä treenin kangistamat paikat niin meinasi alussa olla jo vähän jäykkää menoa.

sampio
15.08.2012, 22:10
Kokeilin Asicsin gt 2170:a liikkeessä, ja nyt on hirveä kenkäkuume. Entiset olivat toki ihan laadukkaat kengät, mutta kun en tippaakaan tajunnut, mitä aikoinaan ostin, niin olihan noilla eroa kuin yöllä ja päivällä. Toki vanhat ovat jo ikänsä puolesta vanhat, joten kai sitä eroa on hyvä ollakin uusiin kenkiin.

Vaan ei tekisi mieli enää edesä lähteä juoksemaan vanhoilla popoilla, ei toki tee mieli maksaa noista Asicseistakaan puoltatoistasataa. Hojo hojo, ei pitäisi mennä kauppaan.

Edit: Löysin toki netistä nuo halvemmalla, mutta kaupan hinta siis 159 euroa. Netissä näyttäisi lähtevän 129 euroon ainakin.

Fordél
16.08.2012, 09:16
Kokeilin Asicsin gt 2170:a liikkeessä, ja nyt on hirveä kenkäkuume. Entiset olivat toki ihan laadukkaat kengät, mutta kun en tippaakaan tajunnut, mitä aikoinaan ostin, niin olihan noilla eroa kuin yöllä ja päivällä. Toki vanhat ovat jo ikänsä puolesta vanhat, joten kai sitä eroa on hyvä ollakin uusiin kenkiin.

Vaan ei tekisi mieli enää edesä lähteä juoksemaan vanhoilla popoilla, ei toki tee mieli maksaa noista Asicseistakaan puoltatoistasataa. Hojo hojo, ei pitäisi mennä kauppaan.

Edit: Löysin toki netistä nuo halvemmalla, mutta kaupan hinta siis 159 euroa. Netissä näyttäisi lähtevän 129 euroon ainakin.

Jep, taitaa olla kyseessä ihan uusin malli kun on kuitenkin vielä ton verran hintaa. Briteistä näyttäs saavan johonkin 110 euroon uusimmat mallit eli mitään ihan älytöntä alea ei ole luvassa. Tosin ilmeisesti kevään 2012 mallia näyttäisi saavan sieltä noin 95 euroon postitettuna.

Mitä tulee itse kenkään niin tuohan on saanut paljon kehuja, joten on varmasti hyvä kenkä. Ja jos juosta aiot niin kenkiin kannattaa oikeasti panostaa ihan oman terveytensäkin tähden. Ja paljon muuhun juoksussa ei tarvi panostaa, varsinkin kun vissiin edelleen kierrät ne juoksutrikoot kaukaa:)

SamSpade
16.08.2012, 09:28
Kokeilin Asicsin gt 2170:a liikkeessä, ja nyt on hirveä kenkäkuume. Entiset olivat toki ihan laadukkaat kengät, mutta kun en tippaakaan tajunnut, mitä aikoinaan ostin, niin olihan noilla eroa kuin yöllä ja päivällä. Toki vanhat ovat jo ikänsä puolesta vanhat, joten kai sitä eroa on hyvä ollakin uusiin kenkiin.

Vaan ei tekisi mieli enää edesä lähteä juoksemaan vanhoilla popoilla, ei toki tee mieli maksaa noista Asicseistakaan puoltatoistasataa. Hojo hojo, ei pitäisi mennä kauppaan.

Edit: Löysin toki netistä nuo halvemmalla, mutta kaupan hinta siis 159 euroa. Netissä näyttäisi lähtevän 129 euroon ainakin.

Asicsin 2170 on yllättäen ilmeisesti huonompi kenkä kuin edeltäjänsä. Jotain rakenteellisia muutoksia on tehty ja monet arvostetut kenkätestit rankkaavat 2160 edelle. Sinuna lähtisin metsästämään noin 2160. Hintakin on selkeästi halvempi.
Tässä vain yksi linkki jossa on selitetty kenkien eroja.
Shoe Review Asics GT-2170 vs. Asics GT-2160 | Dr. Jenny Sanders Shoe Blog (http://drshoereviews.com/2012/02/11/shoe-review-asics-gt-2170-vs-asics-gt-2160/)

Brittiläiset erikoisliikkeet myyvät netissä noin 40-60£ hintaan.

Fordél
16.08.2012, 09:39
Asicsin 2170 on yllättäen ilmeisesti huonompi kenkä kuin edeltäjänsä. Jotain rakenteellisia muutoksia on tehty ja monet arvostetut kenkätestit rankkaavat 2160 edelle. Sinuna lähtisin metsästämään noin 2160. Hintakin on selkeästi halvempi.
Tässä vain yksi linkki jossa on selitetty kenkien eroja.
Shoe Review Asics GT-2170 vs. Asics GT-2160 | Dr. Jenny Sanders Shoe Blog (http://drshoereviews.com/2012/02/11/shoe-review-asics-gt-2170-vs-asics-gt-2160/)

Brittiläiset erikoisliikkeet myyvät netissä noin 40-60£ hintaan.

Hyvä korjaus! Vieraampi kenkä niin en muistanutkaan, että tähän malliin taisi tulla jotain muutoksia, joihin ei oltu yhtä tyytyväisiä kuin paljon palkintoja ja kehuja kahmineeseen 2160:aan. Tosin uskaltaako 2160:n tilata netistä kaupasta saaduilla 2170:n kokemuksilla?

Alvajärven Urho
16.08.2012, 09:44
Asicsin 2170 on yllättäen ilmeisesti huonompi kenkä kuin edeltäjänsä. Jotain rakenteellisia muutoksia on tehty ja monet arvostetut kenkätestit rankkaavat 2160 edelle.

Se on vähän mistä tykkää. Itselläni oli 2160 mallista normaalikenkä ja goretex-päällysteinen on edelleen. Normaalikengästä kului sisäkangas puhki alle 200 km:n lenkkien jälkeen, reklamoin ja sain tilalle 2170 monot. Hakkaavat edeltäjänsä reilusti! Toki näissä uusissa on enemmän pehmustetta, eli ovat aavistuksen tunnottomammat hiekkapoluilla ja epätasaisissa maastoissa. Kenkien paino ei ole lisääntyneestä vaimennuksesta huolimatta noussut merkittävästi. Mutta silti nämä ovat jämäkät ja sopivat (ainakin minulle) myös kisakengäksi asfaltille. Itselleni 2160 oli liian kova ja aiheutti viime syksynä/talvena reilusti penikkaongelmia, mutta näiden uusien kanssa ei ole ollut mitään vaivaa. Noilla goretexeillä tulee edelleen silloin tällöin juostua ja ne tuntuvat ihan hirveiltä jalkaan näiden uudempien jälkeen. Mieluummin kaivan kaapin pohjalta ikivanhat Adidakset kun lähden pitkille lenkeille 2160-mallilla.

Parhaat omistamani lenkkarit nämä 2170 kengät, voin suositella. Sisäkangas tuntuu näissäkin kuluvan oudosta kohdasta aika nopeasti, mutta on näillä jo juostukin.

Magenta
16.08.2012, 10:38
Tuli eilen sitten käytyä juoksemassa Cooperin testi ensimmäistä kertaa sitten armeijakotiutumisen vuonna 2008. Silloin olin tosiaan melko hyvässä kunnossa ja juoksin 2800. Tässä välissä on ollut erittäin lihavan ja huonon kunno vaihe, kun taas nyt normaalipainoissa ja pikkuhiljaa paremmassa kunnossa. 2600 metriä meni, olin tyytyväinen.

Fordél
16.08.2012, 12:55
Täälläkin on tasaista jurnuttamista jatkettu samaa n. 55-60 kilometrin viikkotahtia mitä on nyt koko kesä tullut painettua, pariin viikkoon ei tosin taas ole yhtään kunnolla pidempää lenkkiä tullut heitettyä mutta perjantai-illaksi voisi harkita.

Olenko käsittänyt oikein Pyhän Ikerin treenauksista, että sulla ei ole tavoitteena mitään kisaa vaan juoksu on vain osa treeniä? Toki jos tavoitteet on muualla (kuten futiksessa) niin tuokin on ihan ymmärrettävää. Itse en kuitenkaan usko, että pystyisin ihan yhtä säännölliseen juoksemiseen ja yhtä hyviin kilsoihin kun pystyn nyt kun on selkeät tavoitteet (maraton).

Iker
16.08.2012, 14:02
Olenko käsittänyt oikein Pyhän Ikerin treenauksista, että sulla ei ole tavoitteena mitään kisaa vaan juoksu on vain osa treeniä? Toki jos tavoitteet on muualla (kuten futiksessa) niin tuokin on ihan ymmärrettävää. Itse en kuitenkaan usko, että pystyisin ihan yhtä säännölliseen juoksemiseen ja yhtä hyviin kilsoihin kun pystyn nyt kun on selkeät tavoitteet (maraton).
No periaatteessa tällaiset juoksumäärät on ollut osa omaa treeniäni muutenkin viimeiset puolitoistavuotta nyt ainakin, ja sitäkin ennen ihan säännöllistä tuo juokseminen oli vuodesta toiseen muun urheilun ohessa mutta ehkä vähän pienemmillä kilometrimäärillä.

Joskus edellistalvena sitä muistaakseni innostuin sitten ottamaan joka kuukausi n. parisataa kilometriä mittariin ja lenkistä tuli ikäänkuin itsestäänselvyys johon vaan tulee lähdettyä sen kummemmin miettimättä, ja siellä määrissä on aika hyvin pysytty joitain notkahduksia lukuunottamatta.

Mutta mutta... kyllä siellä se tuleva lokakuun 14. päivän Vantaan maraton olisi vielä ylimääräisenä kirittäjänä, eli sinne kun on päättänyt lähteä viivalle mukaan niin kilometrejä tulee kerättyä sitäkin ajatellen.

Sen kummempia tavoitteita ei ensimmäiselle maratonille ole, mutta tosiaan olin päässäni haarukoinut tavoiteajakseni sellaisen 3.45-3.50 nurkilla olevan suorituksen. Voi olla että mennään kovempaa, tai voi olla että mennään vähän hiljempaa mutta alle neljän tunnin pitää maaliin suoriutua.

Tällä viikolla on kyllä ollut aikalailla puhki, tänään jää ihan suosiolla juoksemiset väliin, himaan kerrankin heti töistä ihan vaan olemaan vaimon ja lapsen kanssa ja illalla myöhemmin sitten salille nykimään vähän punttia.

jiihoo
16.08.2012, 19:51
HCM alkaa olla käsillä, eikä lauantaihin ole enää kuin pari päivää. Itselläni tämä viimeinen viikko on ollut maanantain reipasvauhtista vajaan seitsemän kilometrin lenkkiä lukuun ottamatta rennosti ottamista ja palautumista. Olen tässä viime aikoina pyrkinyt syömään ja juomaan hyvin sekä lisäksi ostin apteekista magnesiumtabuja. Jalkojen kramppailu on lisääntynyt selvästi harjoittelun myötä ja siksi uskon, että pieni magnesiumin tankkaus on ihan paikallaan. Huomenna voisi myös töiden jälkeen käydä jossain pitseriassa vetäsemässä kunnon perhepitsan:) Ja ennen tätä ehkä jonkun muutaman kilsan hölköttelyn, jolla vauhti olisi lauantain kilpailuvauhdin mukainen. Kunto tuntuu olevan ihan kohdillaan, vaikka viimeisestä pidemmästä lenkistä on jo muutama viikko aikaa. Osaksi syynä on se, että on ollut jonkin verran ongelmia jalkojen kanssa ja esim vasemassa jalassa lievästi törröttävä liikavarvas on alkanut kipeytymään pidemmillä taivalilla. Tämä kipu ei sinällään ole paha itse juoksun aikana, mutta sen jälkeen useampi päivä menee töpötellessä. Siksi olen päättänyt vähän säästellä ja juosta lyhyempiä siipaleita viime viikkoina. Tarkoituksena on mennä juoksemaan neljän tunnin aikaryhmään ja uskoisin sen olevan ihan sopiva itselleni, mikäli jalat vain kestävät. Valmistautuminen alkaa siis olemaan huomista tankkausta, herkistelylenkkiä ja kisatoimistolla käyntiä vaille paketissa.

Mimmoista rataa muiden maralle lähtijöiden viimehetket etenevät? Mimmoisen aamiaisen/lauantain tankkauksen aijotte tehdä?

sampio
16.08.2012, 22:20
Asicsin 2170 on yllättäen ilmeisesti huonompi kenkä kuin edeltäjänsä. Jotain rakenteellisia muutoksia on tehty ja monet arvostetut kenkätestit rankkaavat 2160 edelle. Sinuna lähtisin metsästämään noin 2160. Hintakin on selkeästi halvempi.
Tässä vain yksi linkki jossa on selitetty kenkien eroja.
Shoe Review Asics GT-2170 vs. Asics GT-2160 | Dr. Jenny Sanders Shoe Blog (http://drshoereviews.com/2012/02/11/shoe-review-asics-gt-2170-vs-asics-gt-2160/)

Brittiläiset erikoisliikkeet myyvät netissä noin 40-60£ hintaan.

Ihan mielenkiintoista tietoa. En vain tiedä, viitsinkö tilata 2160:ä tuon perusteella, koska seitsenkymppiset ainakin sopivat jalkaani todella hyvin. Lisäksi myyjä lätkäisi jalkani foot balance -laitteelle ja meinasi, että mulla on laskeutunut jalankaari ja ylipronaatiota, johon tuo 2170 toimisi kuulemma hyvin. Kayano olisi toinen, mutta hiukan löysempänä ja edullisempana suositteli kuitenkin gt 2170:ä.

Jos nuo sattuisi hyvässä tarjouksessa olemaan, niin voisihan nuo vaikka molemmat ottaa ja käyttää sen mukaan, kumpi paremmalta tuntuu. Toinen sitten vaikka ulkoiluun muuten. Vaan menee noihin toki rahaa muutenkin, kun vaimokin on innostunut juoksemaan ja pitäisi sillekin uudet hommata. On muuten ihan hienoa jolkotella kahdestaan kevyttä lenkkiä ja höpistä samalla kaikkea mitä ei aina kotona edes ehdi jutella. Vaatii toki sen, että nuorempi muksu on hoidossa hetken.

SamSpade
17.08.2012, 08:08
Ihan mielenkiintoista tietoa. En vain tiedä, viitsinkö tilata 2160:ä tuon perusteella, koska seitsenkymppiset ainakin sopivat jalkaani todella hyvin. Lisäksi myyjä lätkäisi jalkani foot balance -laitteelle ja meinasi, että mulla on laskeutunut jalankaari ja ylipronaatiota, johon tuo 2170 toimisi kuulemma hyvin. Kayano olisi toinen, mutta hiukan löysempänä ja edullisempana suositteli kuitenkin gt 2170:ä.

Jos nuo sattuisi hyvässä tarjouksessa olemaan, niin voisihan nuo vaikka molemmat ottaa ja käyttää sen mukaan, kumpi paremmalta tuntuu. Toinen sitten vaikka ulkoiluun muuten. Vaan menee noihin toki rahaa muutenkin, kun vaimokin on innostunut juoksemaan ja pitäisi sillekin uudet hommata. On muuten ihan hienoa jolkotella kahdestaan kevyttä lenkkiä ja höpistä samalla kaikkea mitä ei aina kotona edes ehdi jutella. Vaatii toki sen, että nuorempi muksu on hoidossa hetken.

Joo makuasiahan tuo on. Mikä tuntuu hyvälle itselle, sillä mennään. Tosiaan kannattaa hakea brittiläisiä urheilukauppoja ja katsoa niiden tarjouksia. Postimaksut ovat yleensä kohtuulliset ja tullia/veroahan tuolta tilatessa ei mene. Harmittavasti punta vähän turhan vahva euroon verrattuna nyt mutta silti säästää 25-50% kun vähän aikaa käyttää.
Edit:
Esim täällä näytti olevan hinta 69£
Asics GT-2170 (S/S 2012 Colour) T206N 0159 (http://startfitness.co.uk/product.asp?strParents=&CAT_ID=&P_ID=46846)

Samoin jos laittaa ebay.uk:ssa hakuun 2170 niin moni liike myy 69£ hintaan. Värejäkin oli melkoisesti.

Fordél
19.08.2012, 09:53
Eikös täälläkin ollut niitä, jotka osallistuivat HCM:ään? Kertokaas miten meni? Ilmeisesti sää oli ihan hyvä.

Ite vedin eilen hyvän treenin, joka oli tosin itselle pikkasen raskas kun alla oli edellisen päivän 18km lenkki. Vedin radalla kilsan verryttelyä ja sen jälkeen 4 x 2km vetoja, jodien välissä oli hölkkäpalautus. Vetojen jälkeen vielä 8 x 100m kiihdyttäen. Loppuun sitte taas verryttelyä. Nuo lopun sataset kulki muuten yllättävän hyvin vaikka luulin ettei niihin riitä ollenkaan paukkuja. Tuntui hyvältä treeniltä ja uskon siitä olevan paljon hyötyä varsinkin puolikkaalle, jotta pystyy pitämään yllä mulle kovaa vauhtia.

jiihoo
19.08.2012, 10:20
Eikös täälläkin ollut niitä, jotka osallistuivat HCM:ään? Kertokaas miten meni? Ilmeisesti sää oli ihan hyvä.
Eilen tuli tosiaan HCM ja elämäni ensimmäinen maraton samalla vetästyä. Aikamoinen pannukakku meinasi juoksusta tulla, mutta ei ihan kuitenkaan. Olin laskenut, että neljään tuntiin olisi mahdollisuudet päästä ja lähdin juoksemaan neljän tunnin ryhmän tahdissa. Jo ekan 15 kilometrin kohdalla tunsi kuitenkin, että tästä reissusta ei tule helppo. Jalat eivät varsinaisesti mitenkään hapottaneet vielä tuossa vaiheessa, mutta kuumuus teki tehtävänsä ja kehon nestevarastot tankkailuista huolimatta ehtyivät. Helläsin jossain 20 kilometrin kohdalla vähän vauhtia, mutta tästä huolimatta jossain 25 kilometrin kohdalla alkoi helvetillinen jalkojen kramppailu ja pakotus. Tästä johtuen 25-35 kilometrin väli meni pitkälti kävelyn ja pienen hölkän vaihtelulla. Hetken pystyi juoksemaan ja sitten jalat löivät taas kiinni ja oli pakko kävellä. Onneksi matkalla oli paljon tankkauspisteitä ja pyrinkin niissä juomaan useamman mukin urheilujuomaa ja vettä, nestevajetta poistaakseni. Loppumatkasta sitten ehkä juuri tuon nestetankkauksen ja kelin hienoisen viilenemisen johdosta jalat alkoivat taas toimia jollain lailla ja viimeiset 5 kilometriä olivat oikeastaan matkan hienoimmat. Ilta-aurinko, jalka kulki ihan ok:sti (vaikka koko ajan odotti milloin kramppaa), yleisö kannusti ja pääsi vielä kirimään ja ohittelemaan aikaisemmin edelle päässyttä porukkaa.
Tämän johdosta loppuajaksi muodostui sitten 4.31 eli puolisen tuntia jäin tavoitteestani. Pitää kuitenkin olla tyytyväinen sillä täytenä keltanokkana lähdin juoksuun ja keskeyttäminenkin kävi mielessä.

Kaiken kaikkiaan hemmetinmoinen taistelu, jossa oli lopettaminen hyvin lähellä. Matka oli kuitenkin ennen kaikkea hyvin opettavainen, jo ensimmäisen 10 kilometrin jälkeen jotenkin ymmärsi, kuinka tämä kilpailu on ennen kaikkea tällä tasolla juostessa kilpailu itseään vastaan ja kaikki muiden tulokset, tavoiteaikataulukot sun muut pitää jättää aivan toissijaisiksi. Lähtökohdat kun ovat niin erilaiset porukalla tuollaisessa kilpailussa. Kelistä vielä sen verran, että ainakin klo 15-18 välillä vallinnut keli ei tainnut olla missän määrin paras mahdollinen, sillä matkalla näki ja kuuli paljon muutakin porukkaa, jotka linkkasi nestehukan aiheuttamat jalat krampissa menemään.

mice
19.08.2012, 11:16
Eikös täälläkin ollut niitä, jotka osallistuivat HCM:ään? Kertokaas miten meni? Ilmeisesti sää oli ihan hyvä.
Ihan liian lämmintä oli.

Elämäni toinen maraton tuli juostua eilen. Parin vuoden takainen tulos Forssassa oli 3:58 ja rapiat päälle ja sitä tietysti lähdettiin parantamaan, vaikka lämmintä olikin ja reittikin vielä selvästi Forssaa raskaampi. Puolikkaan väliaika 1:50 ja vielä kolmeenkymppiin jaksoin painaa samaa vauhtia, mutta sitten tuli se kuuluisa seinä vastaan. Sinänsä keuhkoissa ei tuntunut pahalta eivätkä jalatkaan krampanneet (ennen kuin maalisuoran pienessä loppukirissä), mutta muutoin oli veto täysin poissa. Loppuaikana sitten sekuntia vaille 3:53, eli ennätys kuitenkin yli viiden minuutin marginaalilla. Jäi kuitenkin jotain hampaankoloon. Kyllä sitä siihen 3:40 aikaan pitäisi pystyä hyvänä päivänä ja hieman isommalla treenillä.

Kannustus oli hienoa reitin varrella ja katsojia paljon. Ihan tuossa oli fiilistä juosta. Erosi hieman Forssasta, jossa toisella kierroksella sai juosta käytännössä yksin ilman katsojia ja muita juoksijoita.

Fordél
19.08.2012, 11:48
Kaiken kaikkiaan hemmetinmoinen taistelu, jossa oli lopettaminen hyvin lähellä. Matka oli kuitenkin ennen kaikkea hyvin opettavainen, jo ensimmäisen 10 kilometrin jälkeen jotenkin ymmärsi, kuinka tämä kilpailu on ennen kaikkea tällä tasolla juostessa kilpailu itseään vastaan ja kaikki muiden tulokset, tavoiteaikataulukot sun muut pitää jättää aivan toissijaisiksi. Lähtökohdat kun ovat niin erilaiset porukalla tuollaisessa kilpailussa.

Näinhän se juuri on. Tähän kohtaan voisi heittää yleisen kliseen huippu-urheilusta eli lähdetään pelaamaan omaa peliä tai tekemään omaa suoritusta. Kyse on kilpailusta itseään vastaan ja kilpailusta muiden tarjoamia houtuksia vastaan. Houkutuksilla tarkoitan esimerkiksi kaverin kovempaa vauhtia tai tavoitetaulukon antamaa kovaa tavoiteaikaa vastaan. Toki niistäkin on saatavissa oma hyötynsä, mutta tärkeintä on tuntea omat rajat ja lähteä ylittämään niitä. Jättää kaiken muun taka-alalle ja nauttii vain omasta hyvästä suorituksestaan.

Konkreettisesti tämä näkyy esimerkiksi siinä, että ymmärtää maratonin olevan hyvin pitkä suoritus, jota ei ratkaista ekalla kympillä, muuten kuin negatiivisessa mielessä. Täytyy siis malttaa juosta ne alun kilsat juuri omaan tavoiteaikaan tai vaikka vähän allekin, jotta ne ratkaisevat kilsat sujuvat onnistuneesti.

Ihan liian lämmintä oli.

Jep, näin se taisi tosiaan ollakin siellä Heltsingissä. Muutamalta kaveriltakin kuulin, että kramppien kanssa oli ongelmia ja syynä näille lienee juuri sää.

Elämäni toinen maraton tuli juostua eilen. Parin vuoden takainen tulos Forssassa oli 3:58 ja rapiat päälle ja sitä tietysti lähdettiin parantamaan, vaikka lämmintä olikin ja reittikin vielä selvästi Forssaa raskaampi. Puolikkaan väliaika 1:50 ja vielä kolmeenkymppiin jaksoin painaa samaa vauhtia, mutta sitten tuli se kuuluisa seinä vastaan. Sinänsä keuhkoissa ei tuntunut pahalta eivätkä jalatkaan krampanneet (ennen kuin maalisuoran pienessä loppukirissä), mutta muutoin oli veto täysin poissa. Loppuaikana sitten sekuntia vaille 3:53, eli ennätys kuitenkin yli viiden minuutin marginaalilla. Jäi kuitenkin jotain hampaankoloon. Kyllä sitä siihen 3:40 aikaan pitäisi pystyä hyvänä päivänä ja hieman isommalla treenillä.

Oma ennätys on aina hieno asia ja onnittelut siitä! Toki ymmärrän, että jää hampaankoloon kun tietää itse pystyvänsä parempaan. Itsellä jäi nimittäin tämän kesän puolimarasta ihan samanlainen fiilis. Jokainen juoksu on kuitenkin aina sen päivän ja niiden olosuhteiden paras suoritus. Se täytyy ymmärtää ja samalla ottaa siitä hampaankoloon jääneestä aineksesta energia tulevaan treeniin.

mice
19.08.2012, 12:02
Sen verran Fordélille tarkennusta, että tuo viimeinen lainattu pätkä on minun, ei jiihoon tekstiä.

passenger
19.08.2012, 12:39
...Jep, näin se taisi tosiaan ollakin siellä Heltsingissä. Muutamalta kaveriltakin kuulin, että kramppien kanssa oli ongelmia ja syynä näille lienee juuri sää.

Täällä ja homma kesken juuri kramppien takia, aika tuskaista oli ja kun tänä kesänä ei jostain syystä ole tullut "treenattua" tuota helteessä juoksemista. Alku lähti mukavasti ja juoksu rullasi todella mukavasti, ongelmat alkoivat 17 kilsan paikkeilla ensimmäisillä krampeilla, löysäsin hieman tahtia ja hetkeksi hieman helpotti, 23 kilsan kohdalla alkoi kramppailla kuitenkin todella voimakkaasti, eikä auttanut mikään. Sinnittelin vielä muutaman kilsan ja 27 kilsan kohdalla jäi homma kesken, 3.30 kellossa tuolloin.

Fordél
19.08.2012, 19:09
Sen verran Fordélille tarkennusta, että tuo viimeinen lainattu pätkä on minun, ei jiihoon tekstiä.

Jep, hyvä kun huomautit.

Täällä ja homma kesken juuri kramppien takia, aika tuskaista oli ja kun tänä kesänä ei jostain syystä ole tullut "treenattua" tuota helteessä juoksemista. Alku lähti mukavasti ja juoksu rullasi todella mukavasti, ongelmat alkoivat 17 kilsan paikkeilla ensimmäisillä krampeilla, löysäsin hieman tahtia ja hetkeksi hieman helpotti, 23 kilsan kohdalla alkoi kramppailla kuitenkin todella voimakkaasti, eikä auttanut mikään. Sinnittelin vielä muutaman kilsan ja 27 kilsan kohdalla jäi homma kesken, 3.30 kellossa tuolloin.

Jep, oliko ensimmäinen maratoni? Jos oli niin toivottavasti jäi kuitenkin intoa sen verran, että homma jatkuu joskus toiste paremmalla säällä. Kenties jo tänä vuonna kun maroja on kuitenkin hyvin vielä jäljellä.

exobalt
19.08.2012, 21:41
Tulipa ostettua Asicsen Gel Pulse 4 -kengät Intersportin alesta hintaan 94. Enpä osaa sanoa oliko ylihintaa tai muuta, mutta jalkaan tuntuivat pirun hyviltä ikivanhojen Brooksien jälkeen. Myyjän mukaan kyseessä pitäisi olla kuitenkin hyvät perustossut. Huomenna koeajolle!

Fordél
19.08.2012, 21:48
Tulipa ostettua Asicsen Gel Pulse 4 -kengät Intersportin alesta hintaan 94. Enpä osaa sanoa oliko ylihintaa tai muuta, mutta jalkaan tuntuivat pirun hyviltä ikivanhojen Brooksien jälkeen. Myyjän mukaan kyseessä pitäisi olla kuitenkin hyvät perustossut. Huomenna koeajolle!

Hinta aikalailla tyypillinen Intersportin hinta eli ei mikään erityisen kova alennus. Kuitenin hyvä kenkä ja voihan niistä maksaakin. Kyseessähän kenkä neutraalille askeltajalle, joka ei kaipaa ihan niin massiivista vaimennusta kuin on kalliimmissa malleissa (esim. Nimbus ja Cumulus). On meikäläiselläkin hankintalistalla sitten kun aika jättää Cumuluksista.

passenger
19.08.2012, 23:53
Jep, oliko ensimmäinen maratoni? Jos oli niin toivottavasti jäi kuitenkin intoa sen verran, että homma jatkuu joskus toiste paremmalla säällä. Kenties jo tänä vuonna kun maroja on kuitenkin hyvin vielä jäljellä.

Ei ollut ensimmäinen, eikä varmaan viimeinenkään lähtö. Juoksu on vähän sellainen sivuharrastus mulle palloilujen ja salilla käymisen ohella, välillä on kausia että tulee enemmän kilsoja ja sitten tulee intouduttua kokeilemaan joissain puolikas tai ihan kokonainen käydä juoksemassa. Seuraavaksi varmaan Tampereen puolimaraton syyskuun lopulla.

Kanto kaskessa
20.08.2012, 16:25
Olihan tuo HCM hämmentävän hieno kokemus. Hieno tunnelma, kannustus, mahtava reitti ja yllättävän kevyeltä tuntunut juoksu. Lähdin tasaisella 5min/km vauhdilla matkaan juoksusta nautiskellen, eikä 30 km:n jälkeen tullut sitä pelättyä uupumusta. Niinpä viimeiselle 10 km matkalle oli varaa vielä kiristää vauhtia hieman. Maalissa olin aika hyvävoimaisena, mutta olo oli aika tyhjä: tässäkö tämä oli? Ekaksi maratoniksi aika oli jopa yllättävän hyvä: 3:26 ja risat. Kunnon juoksutreeniä oli takana pari-kolme kuukautta. Talvella tuli vain hiihdettyä ja alkukesän jalat eivät olleet juoksukunnossa.

Nyt tuntuu siltä olen löytänyt ehkä lajin, johon haluaisin panostaa enemmänkin, koska niin kivalta tuntui juosta. Nautin maratoniin valmistautumisesta, juoksusta ja juoksun jälkeisestä niin paljon. Voisi alkaa harjoitella tavoitteellisesti ja asettaa rajan jonnekin jopa kolmen tunnin alle seuraaville vuosille.

mice
20.08.2012, 23:06
Olihan tuo HCM hämmentävän hieno kokemus. Hieno tunnelma, kannustus, mahtava reitti ja yllättävän kevyeltä tuntunut juoksu. Lähdin tasaisella 5min/km vauhdilla matkaan juoksusta nautiskellen, eikä 30 km:n jälkeen tullut sitä pelättyä uupumusta. Niinpä viimeiselle 10 km matkalle oli varaa vielä kiristää vauhtia hieman. Maalissa olin aika hyvävoimaisena, mutta olo oli aika tyhjä: tässäkö tämä oli? Ekaksi maratoniksi aika oli jopa yllättävän hyvä: 3:26 ja risat. Kunnon juoksutreeniä oli takana pari-kolme kuukautta. Talvella tuli vain hiihdettyä ja alkukesän jalat eivät olleet juoksukunnossa.

Nyt tuntuu siltä olen löytänyt ehkä lajin, johon haluaisin panostaa enemmänkin, koska niin kivalta tuntui juosta. Nautin maratoniin valmistautumisesta, juoksusta ja juoksun jälkeisestä niin paljon. Voisi alkaa harjoitella tavoitteellisesti ja asettaa rajan jonnekin jopa kolmen tunnin alle seuraaville vuosille.
Huh! Todella hieno suoritus ensimmäiseksi maratoniksi ja vieläpä noin vähäisellä treenillä. Ehdottomasti pystyt maran juoksemaan vielä alle kolmen tunnin, jopa ensi kesänä!

Prof. Puck
21.08.2012, 06:37
... Ekaksi maratoniksi aika oli jopa yllättävän hyvä: 3:26 ja risat. Kunnon juoksutreeniä oli takana pari-kolme kuukautta. Talvella tuli vain hiihdettyä ja alkukesän jalat eivät olleet juoksukunnossa...

...Nyt tuntuu siltä olen löytänyt ehkä lajin, johon haluaisin panostaa enemmänkin, koska niin kivalta tuntui juosta..

Ehdottomasti olet löytänyt lajisi, jos noin vähäisellä valmistautumisella meni noin hienosti? Omaat selvästi lahjoja juoksemiseen, sillä monet joutuvat treenaamaan useamman vuoden päästäkseen tuohon loppuaikaan. Mainittakoon, että aikansa yksi kovakuntoisimmista kavereista tällä pallolla, maantiepyöräilijä Lance Armstrong juoksi vuonna 2006 ensimmäisen maratoninsa nippa nappa alle kolmen tunnin, joten siihen suhteutettuna... Toki pyöräily ja juoksu ovat täysin eri lajeja, mutta Armstrongin kuntopohjan riittämistä tuskin tarvitsi epäillä...

Paljonko sulla kertyi hiihtokilometrejä talven aikana, panostatko hiihtoon enemmänkin vai onko sekin vain harrastus? Kuten jo edellä kommentoitiin, niin sulla on kaikki edellytykset päästä jo vuoden päästä alle kolmen tunnin. Työtä se tosin vaatii, lahjakkuudesta huolimatta! Mutta jos motivaatiuota löytyy, niin kokeile ihmeessä, missä rajat tulevat vastaan.

Kanto kaskessa
21.08.2012, 10:25
Paljonko sulla kertyi hiihtokilometrejä talven aikana, panostatko hiihtoon enemmänkin vai onko sekin vain harrastus? Kuten jo edellä kommentoitiin, niin sulla on kaikki edellytykset päästä jo vuoden päästä alle kolmen tunnin. Työtä se tosin vaatii, lahjakkuudesta huolimatta! Mutta jos motivaatiuota löytyy, niin kokeile ihmeessä, missä rajat tulevat vastaan.

Juoksuharjoittelun aloitin melkein nollasta viime vuoden lopulla, mutta jalkojen oikuttelun takia juoksuharjoittelu on jäänyt pariin kolmeen kuukauteen. Viime talvena tuli ihan vaan huvikseen hiihdettyä n. 2500 kilometriä, joten ehkä sekin selittää kuntoa. 2011 kesällä ja syksyllä pyöräilin myös tosi paljon, mutta sitä ennen oli useamman vuoden stoppi kestävyyslajeista. Kestävyyslajeissa onkin tullut kilpailtua viimeksi teinivuosina, melkein viisitoista vuotta sitten. Urheilutausta on jääkiekkoa ja voimailulajeja, mutta uskon lahjojen ja perimän kuitenkin ohjaavan enemmän kestävyyspuolelle. Hyväksi maratoonariksi ehtii vielä treenata itsensä, vaikka kolmenkympin rajapyykki saavutetaan noin vuoden päästä.

Nyt vihdoin tunnen löytäneen lajin, jossa haluan testata rajojani. Ekaa kertaa elämässäni olen suunnitellut tekeväni harjoitteluohjelman, jolla lähdetään tavoittelemaan vaikka jopa sitä 3 tunnin alitusta vuoden/parin sisällä. Suurin piirtein tiedän millä tasolla juoksukilometrien pitää olla ja millä tavalla pitää treenata. En silti halua treenata liian ryppyotsaisesti, vaan etsin lähinnä hyviä fiiliksiä ja elämyksiä urheilusta, kuten aikaisemminkin.

Iker
21.08.2012, 12:30
Viimeiset pari maanantaita mennyt ihan hyvien ja hieman perusjolkottelusta poikkeavien lenkkien parissa. Molemmilla kerroilla yhdistävänä tekijänä oli se, että työpäivän aikana on ollut aivan jumissa ja silmät ristissä huonosti nukutun viikonlopun jälkeen ja ajatellut että pitäisiköhän passata iltatreenaamiset ja keskittyä lepäämiseen. Vielä kun siinä tilassa jumittaa tässä toimistossa koko päivän ja istuu perseellään aamusta asti, on vireystila ja lähtökohdat lenkkiä ajatellen kaikkea muuta kuin irtonaisen menevä.

Viime viikon maanantaina kävin juoksemassa jo mainitsemani 10 kilometriä radalla aikaan 44 min eli keskivauhti tuli pidettyä ihan mukavalla tasolla 4.25 min/km, eilen puolestaan tuli suoraan duunista juostua viikon alkajaisiksi tasan puolimaratonin verran eli 21,1 km aikaan 1h 43min eli n. 4.53 min/km keskivauhdilla mentiin. Jos oli flegu ja saamaton olo pitkin päivän, niin kummasti se suoraan töiden jälkeen juostu pidempi lenkki sai taas fiilikset aivan eri tasolle loppuiltaa ajatellen.

Loppuviikot kun tulee rullailtua kaikenlaista peruslenkkiä niin nyt on ollut hyvä aloittaa viikko jollain erilaisella ja miettiä sitten fiiliksen mukaan seuraavia lenkkejä ja muita treenisuorituksia.

Vantaalla olisi tosiaan tarkoitus kokeilla sitä ensimmäistä maratoniani lokakuussa, ja nyt on yhden kaverin vaimo mukana järjestämässä jo reissua ensi kevään Tukholman maratonille eli hiljalleen pitäisi ilmeisesti päättää jos lähtisi sinne kokeilemaan miltä se 42 km tuntuu på svenska.

Toisaalta tekisi mieli saman tien ilmoittautua mukaan, varmaan ihan asiallinen kokemus muutenkin ja eipähän tulisi mitään turhia notkahduksia juoksumäärien suhteen tuon Vantaan jälkeen, kun olisi saman tien motivaattorina jo seuraava maraton ja luonnollisesti aikaa pitäisi siellä varmaan lähteä parantamaan.

Snakster
21.08.2012, 16:31
eilen puolestaan tuli suoraan duunista juostua viikon alkajaisiksi tasan puolimaratonin verran eli 21,1 km aikaan 1h 43min eli n. 4.53 min/km keskivauhdilla mentiin.

Olen vahvasti sitä mieltä, että jos suoraan duunin päälle viikonlopun jälkeen vedät itseksesi puolikkaan tuohon aikaan, niin hyvin valmistautuneena ja levänneenä kilpailutilanteessa koko maraton menee aivan varmasti tuota vauhtia. Varman päälle jos haluaa pelata, niin ehkä siihen 5 min/km vauhtiin voi lähteä, mutta en näe suurta pointtia tuota hiljaisemmassa vauhdissa ottaen huomioon treenitaustan.

Tombe76
21.08.2012, 16:54
Onnittelut HCM:lla ahertaneille. Aika mukavan lämmin keli taisi olla. Samoilla linjoilla muiden kanssa koskien Kanto kaskessa - suoritusta. Ei muuta kun tasasta treeniä päälle ja ensi vuonna sen 3h alle jossain kisassa.

Itsellä kauden "kohokohta" lähestyy eli huomenna olisi tarkoitus lähteä kaverin kanssa laivalla Ruotsiin, jossa (Skövde) pe klo 12 - la klo 12 olisi tarkoitus yrittää ennätystä 24h-kisassa. Kyseessä neljäs kisa laatuaan (reilun 1,5v sisään) ja joka kerta on ennätys parantunut. Tällä kertaa ei enää riitä pelkkä ennätys, vaan se saisi mieluusti olla mallia REILU. Eli jotain luokkaa +180km. Nykyinen ennätys on reilu sata mailia (162km).

Toki tiedän hyvin, että kisan pituudesta johtuen niin moni asia voi pettää ja mennä vituiksi, joten tulos voi olla melkein mitä vaan. Mutta tuosta ylläolevasta lähdetään liikkeelle. Sitä silmällä pitäen laaditaan taktiikka/aikataulu. Turhan pitkä matka olisi tulla häntä koipien välissä kotin.

Fordél
21.08.2012, 22:26
Samoilla linjoilla muiden kanssa koskien Kanto kaskessa - suoritusta. Ei muuta kun tasasta treeniä päälle ja ensi vuonna sen 3h alle jossain kisassa.

Liityn tähän joukkoon, joka ei voi kuin ihailla Kannon suoritusta. Kova aika noilla taustoilla, joten potentiaalia on vaikka mihin. Hienoa myös, että on löytynyt laji josta diggaa, joten ei muuta kuin niitä elämyksiä ja fiiliksiä hakemaan.

Itsellä kauden "kohokohta" lähestyy eli huomenna olisi tarkoitus lähteä kaverin kanssa laivalla Ruotsiin, jossa (Skövde) pe klo 12 - la klo 12 olisi tarkoitus yrittää ennätystä 24h-kisassa. Kyseessä neljäs kisa laatuaan (reilun 1,5v sisään) ja joka kerta on ennätys parantunut. Tällä kertaa ei enää riitä pelkkä ennätys, vaan se saisi mieluusti olla mallia REILU. Eli jotain luokkaa +180km. Nykyinen ennätys on reilu sata mailia (162km).

Saako kysästä, että miten tälläiseen tapahtumaan on treenattu eli millaisia kilsamääriä olet viikossa vetänyt ja onko pääosin treenit ollut peruskestävyyttä?

Ite kävin tänään heittämässä 12 km pk:n ja sykkeistä huomasi heti, että pikkasen on orastavaa flunssaa ja väsymystä kropassa. Sykkeet oli nimittäin sen obaut 5 lyöntiä normaalia korkeemmalla. Silti ihan hyvä lenkki tuli tehtyä ja olo on nyt lenkin jälkeen parempi.

Iker
22.08.2012, 13:32
Olen vahvasti sitä mieltä, että jos suoraan duunin päälle viikonlopun jälkeen vedät itseksesi puolikkaan tuohon aikaan, niin hyvin valmistautuneena ja levänneenä kilpailutilanteessa koko maraton menee aivan varmasti tuota vauhtia. Varman päälle jos haluaa pelata, niin ehkä siihen 5 min/km vauhtiin voi lähteä, mutta en näe suurta pointtia tuota hiljaisemmassa vauhdissa ottaen huomioon treenitaustan.
Sen verran olen kanssa tarkastellut tuota tavoiteaikaani ja sen mukaista vauhtia, että lähemmäs 5 min/km varmaan sittenkin tulee lähdettyä sinne Vantaan maratonille.

Alussahan meinasin sellaista 5.25 tienoilla olevaa vauhtia, mutta kai se on turha lähteä ns. tarpeettoman hitaasti kitkuttamaan kun lappu kuitenkin on rinnassa ja jonkinasteinen tavoite on olemassa sen ajankin suhteen, vaikka alunperin mielessä olikin lähinnä suoriutuminen maaliin. Eli jossain siinä 5.00-5.10 -haarukassa olevia aikoja jos lähtisi alusta asti nakuttamaan, ja toivoo sitten ettei jalat ala loppumatkastakaan vittuilemaan ja tee hommasta vaikeaa.

Eilen taas mietin, että olisi aika paskamaista jos tässä syksyn aikana sopivasti jalat ottaisivat kohtalaisen kovasta treenimäärästä itseensä ja alkaisivat taas kipeytyä ja vaivata lokakuun lähestyessä. Nyt on kuitenkin muistaakseni City Runin jälkeen tullut juostua huvin vuoksi muistaakseni 4 puolimaratonin mittaista lenkkiä ja se yksi 30km lenkki ja kaikki ilman pienintäkään jalkavaivaa todella leppoisasti. Kestäisivät nyt perkele koivet pari kuukautta vielä, siinä kun se sääriluun vihlominen taas alkaa niin se on aina vähän arpapeliä miten pahasti se vaivaa ja kuinka paljon pitäisi huilia.

Tombe76
22.08.2012, 14:19
Saako kysästä, että miten tälläiseen tapahtumaan on treenattu eli millaisia kilsamääriä olet viikossa vetänyt ja onko pääosin treenit ollut peruskestävyyttä?


Eipä tässä sen kummempaa treeniä ole ollut. Ihan perusmaraton-treeniä, kun tarkoitus oli juosta ennätys Hämeenlinnassa. Tällä kertaa en pyrkinyt tekemään mitään määräviikkoja vaan pysyä ennen kaikkea terveenä ja juosta joka viikko. Se onnistuikin, kun kilsat pidin suht maltillisina (50-100km/vk). Tammikuussa tein ennätysviikkoja (150 ja 180) ja ne kostautui 0-viikkoina. Nyt noita nollia ei ole ollut laisinkaan.

Oikeat juoksijat juoksevat määrän lisäksi muutamia pidempia lenkkejä per kuukausi. Ehkä 40-60km. Muuten tasaisesti vaan määrää. Toki myös tehoja 1-2 kertaa/vk. Riippuen onko tavoitteita myös lyhemmillä matkoilla.

Saas nähdä jos pääsisi vaikka Ruotsissa jutulle treenauksesta yms. 48h:n kisaan (juostaan samaan aikaan) on ilmoittautunut Tällainen Kouros-niminen (http://en.wikipedia.org/wiki/Yiannis_Kouros) kaveri, jolla on jonkin verran kokemusta pitkän matkan juoksusta. Toivottavasti myös osallistuu. Vaikka mies onkin jo suht iäkäs (painelee silti aika kovaa), niin aikamoisen legendan maineessa ainakin lajia tuntevien keskuudessa.

Fordél
22.08.2012, 14:40
Ok ja ei muuta kuin lykkyä Tombe76:lle koitokseen! Raportoihan sitten tännekin, että miten miehen kävi.

sampio
23.08.2012, 22:09
Start Fitnessiltä laitoin tilauksen tulemaan juuri. Asicsin Gt 2170 mulle ja Gel Pulset vaimolle, yhteensä 145 puntaa eli 180 euroa. Tuossa on mukana postikulut ja kaupanpäällissukat. 10% alennuskoodin tongin netin syövereistä, eli kengille tuli hintaa voimalliset 125 puntaa. Suomessa vastaava paketti olisi kustantanut vähän paikasta riippuen n. 260 euroa, jos olisi sukat saanut tingittyä kaupanpäällisiksi. Kannatti tuossa nyt vähän aikaa klikkailla, jos vain tilaus on sitä mitä pitäisi.

Tombe76
26.08.2012, 17:49
Ok ja ei muuta kuin lykkyä Tombe76:lle koitokseen! Raportoihan sitten tännekin, että miten miehen kävi.

Ruotsin reissu takana ja jäi aika saatanasti hampaankoloon.

Alku karvan verran kovempaa kuin mitä olin ajatellut. Annoin mennä kun tuntui helpolta. 100km täyteen ajassa 11.08 ja 12 tuntiin 106,5km. Toisella puoliskolla meno oli suht hyvää ja tavoite (185km) oli hyvin haarukassa. 4,5h (158km) ennen loppua kuitenkin nitkahti pahasti ja leikki katkesi oikeastaan siihen. Raahustin vielä 6km (vanha enkka 162) uuteen ennätykseen. Hetken mietin raahustamisen jatkamista ja ehkä 170-kilsaa mutta lopetin reilu pari tuntia ennen loppua, kun pää ei enää kestänyt kipua ja kun oli ihan sama paljon se oli kun ei se paljoa ollut.

Nyt jo harmittaa. Olisi pitänyt ottaa ilmaisia metrejä mahdollisimman paljon. Jos jotain hyvää tuloksesta jäi niin on seuraavalla kerralla helpompi yrittää uutta ennätystä (verrattuna vaikkapa 170-kilsaan). Lopputulos ja uusi ennätys siis nyt 164000.

Chambza
26.08.2012, 19:03
Pari kuukautta on nyt ollut sykemittari käytössä, ja ehkä jotakuinkin puolet viikottaisesta n. 50 kilometristä olen pyrkinyt menemään matalammalla, alle 150 sykkeellä, mieluiten n. 145:een tähdäten. Näillä sykkeillä keskimääräinen kilometrivauhti oli aiemmin kuuden minuutin luokkaa, ehkä vähän enemmänkin. Tänäisellä parikymppisellä kilsaan kului keskimäärin 5:45, joten nopeus vaikuttaisi parantuneen n. parikymmentä sekuntia. Suurin parannus on tullut varmaankin lenkin keskivaiheen kilometreissä, lähinnä kai siis väsähtäminen pitkillä lenkeillä tulee myöhemmin.
On siis aika mukava huomata, että kehitystä on tapahtunut, aika nopeastikin. Nyt ehkä kuitenkin käännän joksikin aikaa treeniä hieman enemmän vauhtikestävyyden puolelle, pääkaupunkijuoksun puolimaraton kun odottelee viiden viikon päässä.

Ja loppuun on todettava, että on nuo Tombe76:n kilsat ja touhut kyllä käsittämättömiä. Hattu päästä.

Ruutuässä
27.08.2012, 09:38
Nyt jo harmittaa. Olisi pitänyt ottaa ilmaisia metrejä mahdollisimman paljon. Jos jotain hyvää tuloksesta jäi niin on seuraavalla kerralla helpompi yrittää uutta ennätystä (verrattuna vaikkapa 170-kilsaan). Lopputulos ja uusi ennätys siis nyt 164000.
Onnittelut ennätyksestä! Harmi, ettet päässyt hyödyntämään täyttä aikaa, mutta toisaalta väkisinkään ei kannata kroppaa rikkoa, jotta pääsee nopeammin takaisin juoksun pariin. Kova tulos joka tapauksessa.

En tiedä miten pitäisi treenata, jotta jalat kestää juoksua isompia määriä. Viime vuosina oon juossut satunnaisesti, kun en olen yrittänyt panostaa monipuolisempaan harjoitteluun, mutta tuntuu, ettei mitenkään olisi mahdollista juosta mitään 100 km viikkoja säännöllisesti. Etureidet alkavat tuntua ensimmäisenä aroilta ja pohkeet menee jumiin. Nyt syksyllä on tarkoitus juosta vähän enemmän, katsotaan, miten käy. Viime viikonloppununa kävin katsomassa Masokistin unelmaa ja pakko nostaa hattua voittajalle. Edellisviikonloppuna HCM oli mennyt reilusti alle kolmen tunnin ja viikolla oli ehtinyt juosta 70 km. 100 km kisassa maratonin väliaika 3.16 ja loppuaika hiukan päälle 8 h. Käsittämätöntä, että lihakset kestää tuollaista.

Tombe76
27.08.2012, 10:52
Onnittelut ennätyksestä! Harmi, ettet päässyt hyödyntämään täyttä aikaa, mutta toisaalta väkisinkään ei kannata kroppaa rikkoa, jotta pääsee nopeammin takaisin juoksun pariin. Kova tulos joka tapauksessa.

Kiitti, toi on ihan totta, antaa vähän lohduketta. Se, että jää ehkä vähän varastoon voi vaikuttaa paljonkin tuohon palautumiseen. Nyt kieltämättä tuntuu ihan hyvältä, verrattuna edellisiin kertoihin. Tarkoitus olisi kuitenkin aika nopeasti yrittää päästä kevyelle lenkille, ehkä jo perjantaina. Tosin varmaksi ei pysty sanomaan ennenkuin pahin turvotus poistuu. Tästä kuitenkin kohti Wihan (Tampereella) 100-kilsaa (lokakuun lopussa) ja uusi yritys (oma 5. kerta) 24:lla Espoossa helmikuussa. Lukitsin nämä kalenteriin viime yönä töissä miettiessä.

En tiedä miten pitäisi treenata, jotta jalat kestää juoksua isompia määriä. Viime vuosina oon juossut satunnaisesti, kun en olen yrittänyt panostaa monipuolisempaan harjoitteluun, mutta tuntuu, ettei mitenkään olisi mahdollista juosta mitään 100 km viikkoja säännöllisesti. Etureidet alkavat tuntua ensimmäisenä aroilta ja pohkeet menee jumiin. Nyt syksyllä on tarkoitus juosta vähän enemmän, katsotaan, miten käy.

Noihan on huimia nuo sun multisport-setit, kuntopohja varmasti tosi kovalla tasolla. Meinaatko käydä sileitä juoksuja kokeilemassa jossain vaiheessa, kuten esim. Tukholmassa 2011? Varmasti tulisi kovia tuloksia matkalla kuin matkalla, ihan vaan mihin haluat panostaa. Isot pojat ovat kertoneet, että pitkiä matkoja ei opi juoksemaan kuin juoksemalla, sitä yritetään tehdä itsekin kun olen vasta suht aloittelija tässä lajissa. Aina voi kelata tätä ketjua taaksepäin vaikka kesään 2009, jolloin olin tällaisessa (http://keskustelu.jatkoaika.com/showpost.php?p=2764318&postcount=533) kunnossa. Nuo kaikki listatut juoksut muuten maksimivetoja.

Viime viikonloppununa kävin katsomassa Masokistin unelmaa ja pakko nostaa hattua voittajalle. Edellisviikonloppuna HCM oli mennyt reilusti alle kolmen tunnin ja viikolla oli ehtinyt juosta 70 km. 100 km kisassa maratonin väliaika 3.16 ja loppuaika hiukan päälle 8 h. Käsittämätöntä, että lihakset kestää tuollaista.

Joo, Talvitie on uskomaton kaveri, ikääkin jo 54v. Silti nakuttaa maratoneja maratonien perään ja juoksee satasia. Joka vuosi vuodesta 2009 vähintään 3kpl satasia ja lähes aina sinne 8 tuntumaan. Ennätys taitaa olla hieman alle. Mun käsittääkseni miehellä ei edes ole mitään nuoruuden urheilutaustaa ja aloittanut juoksemisen vasta vanhemmalla iällä. Siinä esimerkkiä jokaiselle, ettei koskaan ole liian myöhäistä aloittaa.

Kävi myös v.2010 24-tuntia kokeilemassa Endurancen kisassa Esport Arenalla, mutta joutui jättämään kesken 17h:n kohdalla (150km), kun jalat kipeytyivät niin ettei pystynyt etenemään. En tiedä aikooko osallistua esim. ensi helmikuussa. Käsittääkseni ei oikein pidä tuosta Esport Arenan kovasta mondosta. No en kyllä pidä minäkään.

Fordél
27.08.2012, 11:11
Ruotsin reissu takana ja jäi aika saatanasti hampaankoloon.

Alku karvan verran kovempaa kuin mitä olin ajatellut. Annoin mennä kun tuntui helpolta. 100km täyteen ajassa 11.08 ja 12 tuntiin 106,5km. Toisella puoliskolla meno oli suht hyvää ja tavoite (185km) oli hyvin haarukassa. 4,5h (158km) ennen loppua kuitenkin nitkahti pahasti ja leikki katkesi oikeastaan siihen. Raahustin vielä 6km (vanha enkka 162) uuteen ennätykseen. Hetken mietin raahustamisen jatkamista ja ehkä 170-kilsaa mutta lopetin reilu pari tuntia ennen loppua, kun pää ei enää kestänyt kipua ja kun oli ihan sama paljon se oli kun ei se paljoa ollut.

Nyt jo harmittaa. Olisi pitänyt ottaa ilmaisia metrejä mahdollisimman paljon. Jos jotain hyvää tuloksesta jäi niin on seuraavalla kerralla helpompi yrittää uutta ennätystä (verrattuna vaikkapa 170-kilsaan). Lopputulos ja uusi ennätys siis nyt 164000.

Tällaisena tavallisena juoksulenkkien tallaajana tekisi mieli onnitella ja niin myös teenkin eli onnittelut uudesta ennätyksestä ja kovan urakan loppuun saattamisesta. Toisaalta kyllä ymmärrän, että hommasta jäin hampaankoloon kun tavoitteet ja myös mahdollisuudet oli kovempaan tulokseen. Ihan samalla tavalla se kismittäisi itseänikin omalla kohdalla vaikak toki mulla nää tavoitteet on paljon pienempiä. Silti ihan käsittämättömiä juttuja tämmöset suoritukset.

Fordél
27.08.2012, 11:19
Isot pojat ovat kertoneet, että pitkiä matkoja ei opi juoksemaan kuin juoksemalla, sitä yritetään tehdä itsekin kun olen vasta suht aloittelija tässä lajissa. Aina voi kelata tätä ketjua taaksepäin vaikka kesään 2009, jolloin olin tällaisessa (http://keskustelu.jatkoaika.com/showpost.php?p=2764318&postcount=533) kunnossa. Nuo kaikki listatut juoksut muuten maksimivetoja.

Hyvä linkitys, sillä noista saa itse mukavasti motivaatiota. Jos teikäläinen on ollut tollasessa kunnossa vuonna 2009 ja nyt kolme vuotta myöhemmin vetelet 24h:n kisoja ym. niin antaahan se uskoa itsellekin. Tottakai kaikilla on erilaiset taustat ja lahjakkuustekijät eikä tommosta kehitystä tapahdu ilman kovaa duunimäärää, mutta kuitenkin. Itseänikin kiinnostaa hitosti niin ultrajutut kuin triathlon/duathlon, mutta keskitytään nyt ensin kunnon pohjien tekemiseen.

Ruutuässä
27.08.2012, 12:15
Noihan on huimia nuo sun multisport-setit, kuntopohja varmasti tosi kovalla tasolla. Meinaatko käydä sileitä juoksuja kokeilemassa jossain vaiheessa, kuten esim. Tukholmassa 2011? Varmasti tulisi kovia tuloksia matkalla kuin matkalla, ihan vaan mihin haluat panostaa. Isot pojat ovat kertoneet, että pitkiä matkoja ei opi juoksemaan kuin juoksemalla, sitä yritetään tehdä itsekin kun olen vasta suht aloittelija tässä lajissa. Aina voi kelata tätä ketjua taaksepäin vaikka kesään 2009, jolloin olin tällaisessa (http://keskustelu.jatkoaika.com/showpost.php?p=2764318&postcount=533) kunnossa. Nuo kaikki listatut juoksut muuten maksimivetoja.
Tavoite mulla on olla joka vuosi paremmassa kunnossa kuin aiemmin ja mielestäni oon siinä toistaiseksi onnistunut. Toki vuosia on vaikea verrata, jos ei tee mitään testiä tai muutakaan puolueetonta noteerausta. Lajikunto pyöräilyssä, juoksussa ja melonnassa voi myös vaihdella aika paljon ja tänä kesänä oon kehittynyt melonnassa todella paljon aikaisempiin vuosiin verrattuna. Juoksukisoja tänä vuonna on tähän mennessä ollut Tukholma, jossa jäin viimevuotisesta ajasta vajaa kolme minuuttia. Tokan kiekan sillalle asti olin pari minuuttia viimevuotista edellä, mutta siellä kylmyys, vesisade ja kova tuuli veti paikat totaaliseen jumiin ja lopun raahustin sen, mitä pystyi. Sattui takareisiin ihan helvetisti, kun lihas ei venynyt ja askel oli aika vajavainen. Kelin piikkiin ei tietysti kaikkea voi laittaa, mutta jäi fiilis, että parempaan olisi vähän lämpimämmässä pystynyt.

Tänä vuonna on kalenterissa vielä Nuuksio Classic ja Vaarojen maratonin ultra. Tykkään juosta polulla paljon enemmän kuin asvaltilla, mutta nyt on liian vähän juoksukilometrejä, että voisi vaaroilla hyvää aikaa juosta. Siellä tavoitteena onkin vaan läpipääsy, Nuuksiossa yritän tehdä kohtalaisen ajan, jos päällä oleva pieni flunssa ei vie voimia kokonaan pois.

Tombe76
27.08.2012, 14:49
Tavoite mulla on olla joka vuosi paremmassa kunnossa kuin aiemmin ja mielestäni oon siinä toistaiseksi onnistunut.

Toi on hyvä tavoite. Itselläkin on tässä hieman sama ajatusmaailma.

v.2010 meni osaltani niin, että kun kyseessä oli vasta ensimmäinen oikea treenivuosi, niin kaikki tulokset paranivat.

v.2011 meni taas taas enemmän tai vähemmän perseelleen, kun oli innokkaana jos jonkin näköisessä kissanristiäisissä ja tuli vammoja. Tuli kuitenkin 10k enkka keväällä ja 24h sata mailinen syksyllä.

Tänä vuonna ei ole ollut oikeastaan yhtään sellaista kisaa, joka olisi ollut täysosuma. Tosin en ole ollutkaan kuin kolmessa mukana. Silti, olen mielestäni paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin. 5k, 10k, 24h - enkat on takataskussa, ja 100km vielä juoksematta. Tästä on hyvä jatkaa kohti syksyä, talvea ja ensi vuoden kisoja, juurikin sillä asenteella että on paremmassa kunnossa kuin aikaisemmin. Kyllä se sitten näkyy myös tuloksissa, oli matka mikä hyvänsä.

sampio
27.08.2012, 21:45
Hirveästi kutkuttaa kenkien saapuminen, perjantaina olivat lähteneet. Tulisivat nyt viikossa, kiitos! Vaan kerrankin iski flunssa sopivaan aikaan, jos joskus pitää tulla. Nimittäin torstaina tilasin kengät ja samana iltana alkoi tuntua flunssan oireita. Tänään kävin eka kertaa liikkumassa torstain salin jälkeen, lähinnä kävelin parisen kilsaa reippaasti ja tein päälle hetken kahvakuulaa. Perjantaina ajattelin salille mennä ja jos vain ikinä olisivat kengät tulleet, niin viikonloppuna ne korkkaisin.

Fordél
27.08.2012, 22:06
Hirveästi kutkuttaa kenkien saapuminen, perjantaina olivat lähteneet. Tulisivat nyt viikossa, kiitos! Vaan kerrankin iski flunssa sopivaan aikaan, jos joskus pitää tulla. Nimittäin torstaina tilasin kengät ja samana iltana alkoi tuntua flunssan oireita. Tänään kävin eka kertaa liikkumassa torstain salin jälkeen, lähinnä kävelin parisen kilsaa reippaasti ja tein päälle hetken kahvakuulaa. Perjantaina ajattelin salille mennä ja jos vain ikinä olisivat kengät tulleet, niin viikonloppuna ne korkkaisin.

Itellä ne on aina tullee hyvin nopeasti alle viikossa. Eli eiköhän ne perjantaihin mennessä tule. Tosin ne kannattaa sitten ajella rauhassa sisään esim. aluksi kävellen.

Ite suunnittelen jo ensi kauden juoksukalenteria. Tällä hetkellä hajatelmissa olisi seuraavanlainen suunnitelma:

Huhti-Toukokuu: puolimaraton, esim. Tuusulanjärvi tai Helsinki City Run
Heinäkuu: Teno Maraton
Lokakuu: maraton ulkomailla, esim. Frankfurt

Tenolla olisi tarkoitus vain nauttia hienoista maisemista ja lokakuussa koittaa omaa ennätystä.

sampio
27.08.2012, 22:16
Itellä ne on aina tullee hyvin nopeasti alle viikossa. Eli eiköhän ne perjantaihin mennessä tule. Tosin ne kannattaa sitten ajella rauhassa sisään esim. aluksi kävellen.
Ok, enpä tuota olisi tullut edes ajatelleeksi, mutta ihan järkeenkäypää. Pitää nyt muutenkin ottaa ihan rauhassa, ettei turhaan mene kone jumiin uudestaan.

Tombe76
27.08.2012, 22:31
Ok, enpä tuota olisi tullut edes ajatelleeksi, mutta ihan järkeenkäypää. Pitää nyt muutenkin ottaa ihan rauhassa, ettei turhaan mene kone jumiin uudestaan.


Mä ajoin sisään mun uudet Asicsin Racerit juoksemalla 10km täysillä ---> enkka tuli. Taisin startata 30min sen jälkeen kun avasin paketin. Tosin tuota pidemmälle lenkille en olisi lähtenyt niillä vetämään. Ja ennen maratoniakin yritin saada niille reilusti lenkkejä aikaiseksi.

Nuo Cumulukset taas ovat sellaiset uutena (ainakin mulle), että oikein päkijöissä polttelee ensimmäisillä lenkeillä. 10km on kovan työn takana. Ja niillä joutuu enemmänkin tamppaamaan ennen kuin tuntuvat jaloissa hyviltä. En tiedä pitäisikö ottaa seuraavaksi testiin joku uusi merkki. Jos hyvän kengän tilalle löytäisi vieläkin paremman.

Fordél
27.08.2012, 22:40
Nuo Cumulukset taas ovat sellaiset uutena (ainakin mulle), että oikein päkijöissä polttelee ensimmäisillä lenkeillä. 10km on kovan työn takana. Ja niillä joutuu enemmänkin tamppaamaan ennen kuin tuntuvat jaloissa hyviltä. En tiedä pitäisikö ottaa seuraavaksi testiin joku uusi merkki. Jos hyvän kengän tilalle löytäisi vieläkin paremman.

Mun tassuille Cumulukset on jo sen verran tutut, että niillä voi lähteä lähes heti vetämään ihan normilenkkejä ilman suuria ongelmia. Vieraampia kenkiä joutuukin kunnolla sisään kävellen.

Tosin Culumuksissa tuntuu, että ne vain paranevat vanhetessaan. En osaa sanoa paljonko noilla vanhemmilla pareilla Cumuluksista on juostu, mutta varmasti reilusti yli 500 km. Silti ne tuntuu koko ajan paremmilta. Kilsojen myötä niistä katoaa ylimääräinen pehmeys ja niiden tuntuma tiehen parantuu selvästi kunnes tietty jossain vaiheessa niille tulee kilsat täyteen. Toinen pari tuntuu vielä liian pehmeältä ja joustavalta vaikka niilläkin on alla ehkä parisataa kilsaa.

Iker
28.08.2012, 13:35
Mä ajoin sisään mun uudet Asicsin Racerit juoksemalla 10km täysillä ---> enkka tuli. Taisin startata 30min sen jälkeen kun avasin paketin. Tosin tuota pidemmälle lenkille en olisi lähtenyt niillä vetämään. Ja ennen maratoniakin yritin saada niille reilusti lenkkejä aikaiseksi.

Nuo Cumulukset taas ovat sellaiset uutena (ainakin mulle), että oikein päkijöissä polttelee ensimmäisillä lenkeillä. 10km on kovan työn takana. Ja niillä joutuu enemmänkin tamppaamaan ennen kuin tuntuvat jaloissa hyviltä.
Mulla kanssa sisäänajo on aina suoraan juosten ilman kummempia totutteluja, tuo poltteleva tunne päkiöissä on tuttu tunne aina uudet parit korkatessa. Kerran piti oikein pysähtyä ja tarkistaa onko sukka jotenkin mytyssä kun kihelmöi niin perkeleesti, ei siellä mitään vinossa ollut ja sittemmin onkin tiennyt että uudet tossut ne vaan siellä kiusoittelee.

Eilen tuli edellisviikon tapaan aloitettua viikko duunin jälkeisellä puolimaratonilla, ihan hyvin sitä taas virkosi kun juoksi sen 21,1km pienessä vesisateessa vähän yli 1h 50min aikaan. Iltapäivällä meinasin nimittäin useampaan otteeseen nukahtaa tähän toimistoon koneeni ääreen ja lähtiessä oli sellainen olo, että tekisi mieli mennä suoraan kotiin sohvannurkkaan ja vetää peitto korville. Tiesi jo etukäteen, kumpi ratkaisu tuo paremman fiiliksen loppuillaksi ja kannatti se taas lähteä vaikkei yhtään alussa huvittanutkaan.

Nyt on hieman vetänyt lenkkien jälkeen oikean puolen nilkkaa jumiin, tuntuu että snadisti turpoaa tuosta nilkan/jalkapöydän aivan yläosasta josta koipi lähtee ylöspäin säärenä. Hyvin se kuitenkin kaiken urheilun kestää eikä oikeastaan siinä vaivaa yhtään, levossa sitten muistuttelee hieman enemmän.

Tombe76
31.08.2012, 00:05
Pakollinen raporttikin (http://tossu.fi/viewtopic.php?f=13&p=9284#p9284) tuli tuosta Skövden hölkästä kirjoitettua.

Tänään ensimmäinen lenkki 4:n päivän tauon jälkeen. Olo oli ensimmäisellä kilsalla, että ei olisi juossut ikinä. Vauhti jotain 6.40/km ja hengästytti. Sitten pakotin itseni vähän reippaampaan menoon ja meni mukavasti 6km 5.50/km-vauhdilla. Huomenna lisää. Lokakuun lopussa 100km-skaba ja sitten helmikuussa uusi yritys kaksnelosella.

pernaveikko
31.08.2012, 09:12
Voi palstaveljet, nyt alkaa tapahtua jotain suurta. Minulle tuli kahden viikon treenitauko erinäisistä syistä, mutta nyt alkaa taas homma toimia.

Hankin jotkut Nike Lunarglidet, myyjän mukaan ovh 160e ja maksoin 60e. Tiedä sitten ovatko miten hyvät kengät tai muuta, mutta ensimmäinen tunnin lenkki meni kuin siivillä, ei ole ikinä tuntunut juoksu noin hyvältä ja helpolta. Mäet tulivat ja menivät ja sen semmoista. Aavistuksen tuli rakkoja ja jotain pientä, mutta helpolla selvittiin, jos ei tästä enää pahemmaksi mene.

Tämä on aivan selvästi välineurheilua ja viikonloppuna tulee lisää kilometrejä.

Fordél
31.08.2012, 09:46
Pakollinen raporttikin (http://tossu.fi/viewtopic.php?f=13&p=9284#p9284) tuli tuosta Skövden hölkästä kirjoitettua.

Hienoa kun jaksoit kirjoittaa raportin! Sitä oli mukava lukea. Hauska kuinka siinäkin tuli taas esiin tuo normaali fiilis koko homman jälkeen: ei enää koskaan. Ja aina päivä pari tästä niin aletaan jo suunnittelemaan seuraavaa projektia:)

Voi palstaveljet, nyt alkaa tapahtua jotain suurta. Minulle tuli kahden viikon treenitauko erinäisistä syistä, mutta nyt alkaa taas homma toimia.

Hankin jotkut Nike Lunarglidet, myyjän mukaan ovh 160e ja maksoin 60e. Tiedä sitten ovatko miten hyvät kengät tai muuta, mutta ensimmäinen tunnin lenkki meni kuin siivillä, ei ole ikinä tuntunut juoksu noin hyvältä ja helpolta. Mäet tulivat ja menivät ja sen semmoista. Aavistuksen tuli rakkoja ja jotain pientä, mutta helpolla selvittiin, jos ei tästä enää pahemmaksi mene.

Tämä on aivan selvästi välineurheilua ja viikonloppuna tulee lisää kilometrejä.

Varmasti ostit hyvät kengät ja vielä hyvällä hinnalla. On tää juoksu tosiaan sen verran välineurheilua, että laadukkaisiin ja omiin tassuihin sopiviin kenkiin kannattaa panostaa. Kyllä sen lenkillä ja viimeistään seuraavana päivänä tuntee onko alla ollut oikeanlaiset kengät vai ei.

Itellä projekti alkaa kaartua loppusuoralle ennen isoa koitosta. Tällä viikolla oon vetänyt kolme lenkkiä ja kilsoja on kertynyt jo mulle hyvät 38,5. Tarkoitus olisi vielä lauantaina vetästä intervallitreeni ja sunnuntaina pitkä lenkki, joten toivottavasti pääsisin ekan kerran yli 70 juoksukilsaan viikossa. Eilen vedetty 14 km peruskestävyyslenkki oli kyllä hiton nautittava. Vedin hidasta vauhtia (6.20) alhasella sykkeellä 14 kilsaa hyvin tasaisella maastolla. Oli hyvää vastapainoa edellisen päivän mäkiselle vauhtileikittelylle. Välillä on hyvä vähän lönkltelläkin.

Toivotaan, että paikat pysyy vielä ehjänä eikä loukkaantumisia tule niin treenaus olisi keväästä asti mennyt aikalailla putkeen. Koputetaan puuta...

Iker
31.08.2012, 10:10
Hankin jotkut Nike Lunarglidet, myyjän mukaan ovh 160e ja maksoin 60e. Tiedä sitten ovatko miten hyvät kengät tai muuta, mutta ensimmäinen tunnin lenkki meni kuin siivillä, ei ole ikinä tuntunut juoksu noin hyvältä ja helpolta.
Mulla on muuten kanssa tuollaiset, ihan hyvät ja rullaavat kengät ne tosiaan on juostessakin vaikka nyttemmin onkin pelkässä kävelykäytössä ja muuten vaan vapaa-ajan lumpsuttelussa. Ostin ne aikanaan reissussa, tuli lähdettyä tyhjän matkalaukun taktiikalla jenkkeihin ja ensimmäisiä ostoksia perillä oli tietenkin lenkkikengät että pääsee lomamatkallakin heti aamulenkille rantaviivalle. Olivat hyvän tuntuiset kaupassa sekä hyvän väriset siihen tarkoitukseen ja tarpeeseen mihin tulivat, ts. soveltuivat reissussa niin juoksuun kuin peruskikkailuun rantakuteissa.

Aavistuksen tuli rakkoja ja jotain pientä, mutta helpolla selvittiin, jos ei tästä enää pahemmaksi mene.
Tää on muuten jännä, ennenkin olen meinannut kommentoida vastaavia omilla kokemuksillani ja nyt se on vihdoin tehtävä.

En nimittäin muista että juoksukengistä olisi ikinä aiheutunut minulle rakkoja, hiertymiä tai mitään muitakaan vastaavia, ja kuten ketjussa aiemmin tuli jo todettua en koskaan kummemmin totuttele uusiin tossuihin vaan suoraan lenkille vaan pakasta vedetyillä. Kai sitä ihmisjalat ovat sen verran erilaisia ja toisilla on herkemmät reagoimaan uusien kenkien ärsytyksiin, mutta olen vaan ennenkin asiaan kiinnittänyt huomiota kun moni kertoo uusien lenkkitossujen tekemistä rakkuloista niin koskaan ei ole onneksi minulle sattunut.

Ja tätä en siis sano sillä että olisin joku teräsmies tuon takia, lähinnä vaan aina välillä ihmetellyt muiden kokemusten valossa miten juoksukengät on aina kuin nakutettu omaan jalkaani vaikka olisivat vastaostetut. Uusista futiskengistä olen kyllä saanut useammatkin ihanat vekit jalkoihin ensimmäisissä treeneissä tai matsissa, mutta ne on kuitenkin hieman eri kun ovat nahkaa ja kuitenkin jämäkkyydessä ja istuvuudessa vielä hieman kireämmäksi viritetyt kuin lenkkikengät.

Ja toinen miltä olen välttynyt koko ikäni on erilaiset hiertymät missä tahansa päin kehoa pitkilläkin lenkeillä. Ei ole talkkia tai vastaavia tullut ikinä käytettyä, ja se on aivan sama juokseeko sitä sitten sen 21 km tai vaikka 30km, niin hiertymiä en ole kertaakaan edes aistinut olevan aluillaan. Jollain taas on nivuset, kainalot ja jalat ja joka paikka aivan vereslihalla ja ihan onnellinen pitää olla että noilta säästyy.

seisnauraa
31.08.2012, 10:14
Pääsin minäkin tasan 3 vuoden tauon jälkeen viivalle. Välissä oli ikävä mysteeriksi jäänyt vaiva jalkapohjissa, jolloin jouduin olemaan kokonaan juoksematta pitkästi yli puoli vuotta. Tuona aikana ajoin vähän pyörällä, mutta ei sitä oikeen liikunnaksi voinut laskea. Nyt sitten sairastelin paljon talvella, joten pohjat oli vähäiset. 10km kisaan kului yli 41min, vaikka tavoittelin mielestäni ihan realistista 40min alitusta. Edellinen startti oli juuri tässä samassa kisassa ja silloin aika oli 37.30 paikkeilla. Vauhti oli siis merkittävästi hitaampi, ei tosin suuri yllätys.

Tälle syksylle olis tarkotus vielä juosta joku 10km kisa ja ehkä jotain muuta. Puolikkaalle en viitti lähteä, kun aika olisi niin huono. Eikä tämän hetken kunto oikeen semmoselle matkalle riitä. Alle 1.30:n ei olisi mitään asiaa ja pelkkä läpi juoksu ei mieltä juuri lämmitä.

Ennen joulua perheeseen syntyy lisää jälkikasvua. Tuo vaikuttaa ihan varmasti juoksemiseen. Ehtii lenkkeilemään taas vähemmän. Jotain on silti yritettävä. Jospa sitä ensi kesänä pääsisi viivalle jo keväällä, eikä vasta näin myöhään.

Elazi
01.09.2012, 13:54
Intersportissa myyjä sanoi, että lenkkareiden pohja kuluu kantapäistä aikalailla samalla tavalla riippumatta kengästä, mutta jos kengän pohjan etuosa on kulunut epätasaisesti (ulko- tai sisäsyrjältä), on kenkä väärän mallinen. Vanhat Niken air pegasukset oli melko tasaisesti kulunut, mutta nykyisten gel nimbusten (neutraali kenkä) pohjan etuosa on kulunut selvästi enemmän toiselta reunalta, mistäköhän tuo voisi kertoa?

Fordél
01.09.2012, 17:50
Vanhat Niken air pegasukset oli melko tasaisesti kulunut, mutta nykyisten gel nimbusten (neutraali kenkä) pohjan etuosa on kulunut selvästi enemmän toiselta reunalta, mistäköhän tuo voisi kertoa?

Vaikea sanoa. Molemmat ovat kuitenkin neutraaleja kenkiä ja aika vaimennettujakin. Ei luulisi, että askelluksessa pitäisi olla hirmusesti eroa, mutta ilmeisesti Nimbuksilla tuut kuitenkin vähän eri tavalla maahan. Ei tosta kait huolestua tartte jos juoksu rullaa eikä vaivoja ole.

Iker
01.09.2012, 23:15
Tuli käytyä ensimmäistä kertaa varmaan pariin vuoteen lenkillä sykevyön kanssa, ja ilokseni sain huomata sen että kehitystä on kaikesta päätellen ainakin juoksukondiksen suhteen tapahtunut. Matalammilla lukemilla nimittäin mentiin kuin silloin joskus aiemmin kun säännöllisesti oli vyö rinnuksissa kiinni.

Tarkoituksella otin päivän ohjelmaan aivan peruslenkin perusvauhdilla ilman hidasteluja tai toisaalta pienintäkään vauhdinpitoa, jotta pystyy katselemaan onko sykkeet samalla tasolla kuin silloin joskus aiemmin vastaavilla peruslenkeillä jossa vaan rullaili mukavasti menemään.

Erona entiseen nyt ainakin se, että yli 140 sykkeeseen en tänään päässyt muuta kuin muutamassa satunnaisessa nousussa, ja sen jälkeen syke laski heti takaisin alle 130 lukemiin. Tasaisesti pysyin siellä 128-133 lukemissa ja koko lenkin keskisyke oli 132. Ennen vastaavista suorituksista voisin heittää että mentiin n. 10 lyöntiä korkeammissa lukemissa, syke tasaisessa maastossa oli siellä 135-140 tuntumassa ja nousuissa sitten siellä n. 150 tai yli. Toki lenkkejä ja päiviä on aina erilaisia, mutta tuo noin yleisesti ottaen erona vanhaan.

Ja vielä sekin on huomionarvoista, että perusvauhtini on nykyään hieman kovempaa kuin vielä pari vuotta sitten, nyt mentiin koko 13 km lenkki kilometrivauhdin pysyessä siellä 5.10-5.20 tienoilla. Aiemmin jos painoi vastaavalla duunimäärällä menemään, oli kilometrivauhti siellä 5.30 tuntumassa ja syke silti siis korkeammalla. Tuosta jos kiristi vauhtia, nousi luonnollisesti myös syketahti eli kyllä tuossa ero on parin-kolmen vuoden takaiseen.

Ihan hienoa huomata, kun nyt todella pitkästä aikaa otti asiakseen mitata ja seurata sykettä juostessa. Kondiksessa sitä aiempinakin vuosina tuli oltua, mutta ehkä enemmän tuli harrastettua vapaa-ajallakin futiksenomaista treeniä eli enemmän spurttia ja vastaavaa ja vähemmän pitkää lenkkiä ja lenkkiä muutenkin toisin kuin nykyään.

Alla vielä päivän lenkin 13 kilometriä keskisykkeineen, tuskin pajon kiinnostaa mutta laitetaan nyt niin voi itse näitä juttuja täältä joskus kanssa lueskella.

1. km 5.16 - syke 123
2. km 5.15 - syke 131
3. km 5.22 - syke 135
4. km 5.12 - syke 128
5. km 5.20 - syke 134
6. km 5.19 - syke 135
7. km 5.10 - syke 130
8. km 5.19 - syke 134
9. km 5.26 - syke 135
10. km 5.24 - syke 136
11. km 5.19 - syke 137
12. km 5.22 - syke 136
13. km 5.15 - syke 136

Sellaista siis ja tiedossa olikin että ainakaan yhtään aiempaa korkeammalla ei sykkeen pitäisi olla perustuen lenkkipolun ulkopuolisiin havaintoihin. Leposyke on tullut kellotettua huvikseni muutamaan kertaan talven, kevään ja kesän aikana ja keskimäärin 40-44 lukemissa mennään eli sen suhteen sama tilanne kuin ennenkin. Huvittavaa kun vaimolla lukemat on aina siellä muistaakseni 80 tuntumassa eli hieman eri tahtia meidänkin pumput hakkaavat.

Nyt kun syksy on alkanut voitaisi vielä vetää yhteen päättynyttä kesää: Eilen loppunsa kohdannut elokuu oli samaa omasta mielestäni hyvää tahtia kuin kesä- ja heinäkuukin, lenkkeiltyä tuli 227,5 kilometriä ja kokonaissaldo kesä- /heinä- /elokuulle oli 718 kilometriä. Päälle yhteensä 37 kertaa punttiksella ja sulkikset sekä futikset lisäksi, eli jotain muutakin on siis kesällä onneksi tehty kuin litkitty karpaloa terassilla ja grillailtu pötköä.

Nyt vaan samaa tahtia syksyn kimppuun, lokakuussa se Vantaan maraton nyt alta pois ja keväällä sitten olisi tarkoitus käydä perinteisesti Helsinki City Runin puolikkaalla ja uutuutena tuli lupauduttua myös porukkaan mukaan alkukesän Tukholman maratonille. Eiköhän noista jaksa sitä treenimotivaatiota tulevinakin kuukausina repiä, aika hyvin sitä intoa on tosin riittänyt ilman sen kummempia tavoitteitakin eli se vaan on nyt pinttynyt tapa että 4-5 lenkkiä painetaan viikossa muun urheilun ohessa eikä tuosta pahemmin lipsuta.

Snakster
01.09.2012, 23:27
Jaha, tuli käytyä Midnight runissa ihmettelemässä meininkiä sateen ja tuulen keskellä. Ja mikäs siinä, sateessahan on ihan kiva juosta ja tuulikin haittasi isommin ainoastaan Kauppatorilta Skattalle päin juostessa. Aika ei ollut ihan sitä, mitä olisi toivonut, kun tavoite eli 40 minuutin alitus jäi kuitenkin vielä aika kauaksi. Mutta pikkuhiljaa tuokin tavoite lähestyy ja ehkä hyvänä päivänä ja optimiolosuhteissa ja -reitillä voisi olla mahdollisuuksien rajoissa jo nyt.

Fordél
02.09.2012, 08:57
Erona entiseen nyt ainakin se, että yli 140 sykkeeseen en tänään päässyt muuta kuin muutamassa satunnaisessa nousussa, ja sen jälkeen syke laski heti takaisin alle 130 lukemiin. Tasaisesti pysyin siellä 128-133 lukemissa ja koko lenkin keskisyke oli 132. Ennen vastaavista suorituksista voisin heittää että mentiin n. 10 lyöntiä korkeammissa lukemissa, syke tasaisessa maastossa oli siellä 135-140 tuntumassa ja nousuissa sitten siellä n. 150 tai yli. Toki lenkkejä ja päiviä on aina erilaisia, mutta tuo noin yleisesti ottaen erona vanhaan.

Ja vielä sekin on huomionarvoista, että perusvauhtini on nykyään hieman kovempaa kuin vielä pari vuotta sitten, nyt mentiin koko 13 km lenkki kilometrivauhdin pysyessä siellä 5.10-5.20 tienoilla. Aiemmin jos painoi vastaavalla duunimäärällä menemään, oli kilometrivauhti siellä 5.30 tuntumassa ja syke silti siis korkeammalla. Tuosta jos kiristi vauhtia, nousi luonnollisesti myös syketahti eli kyllä tuossa ero on parin-kolmen vuoden takaiseen.

Nää on hyviä ja tärkeitä havaintoja oman kunnon kehittymisen seuraamisen kannalta. Hyvin oot kehittynyt kun syke on laskenut selkeesti vaikka vauhtikin on vain kasvanut. Tietty sykkeet on aina yksilöllisiä juttuja, mutta näin ulkopuolisen silmin sulla kunto kohdillaan ja voit rauhallisin mielin lähteä hakemaan Vantaalta hyvää aikaa. Vertailun vuoksi niin itsellä olisi samat sykkeet tolla matkalla jos juoksisin jollain 6.10 kilsavauhdilla eli noin minsan hitaammin. Melkoinen ero, mutta täältä perästä vielä tullaan:)

Havumetsien GM
02.09.2012, 13:33
Eilen tuli kiskottua 30 km Ruissalossa. Siinä lenkin aikana oikea etureisi pikkaisen jumitti, mutta ei kuitenkaan ollut mitään ongelmaa juosta lenkkiä loppuun. Kotonakin muutama tunti meni ilman mitään ongelmia, mutta sitten siinä vuorokauden vaihtuessa sunnuntaiksi reisi meni ihan juntturaan. Sattui ihan vietävästi, en pystynyt kävelemään. Ja ihan sama meininki on tänään jatkunut, vaikka hoitotoimenpiteet on aloitettu.

Jotenkin nämä oireet täsmäävät ns. puujalkaan, mutta toisaalta puujalka liittyy aina johonkin yksittäiseen törmäykseen tmv. Eilisellä lenkillä ei mitään tällaista sattunut, vaan se vain kipeytyi siinä juoksun aikana.

Tarkoitus oli Saloon mennä juoksemaan viikon päästä maraton, mutta nyt näyttää kyllä vähän toivottomalta sen suhteen. Espoon rantamaraton olisi kolmen viikon päästä, joten ehkä se pitää tässä asettaa tavoitteeksi. Mulla on kuun lopussa eräs päiväkirurginen leikkaus ja 2 viikkoa saikkua, minkä vuoksi se mara on pakko saada juostuksi nyt syyskuussa tai muuten se jää tänä vuonna juoksematta. Suoraan sanottuna vituttaa, jos niin käy.

Hemingway
02.09.2012, 14:13
Miksi maksimiponnistuksessa oksennuttaa? Käyn lähes päivittäin juoksemassa ylös laskettelurinteen, koska se "herättää". Minuutista kahteen olo on aivan järkyttävän kauhea. Oksettaa ja tekee mieli kuolla.

Mistä paha olo aiheutuu? Etenkin kiinnostaa, mikä oksennuksen tunteen aiheuttaa.

Mensonge
02.09.2012, 15:03
Lauttasaaressakin oli eilen kympin hölkkä. Mukavasti terävää mäkeä ja rantamaisemia. Ajaksi hiukan alle 36min, joka on nyt ihan ok. Osallistujia hiukan vähemmän, kuin Midnight Runissa.

Leon
02.09.2012, 16:44
Alla vielä päivän lenkin 13 kilometriä keskisykkeineen, tuskin pajon kiinnostaa mutta laitetaan nyt niin voi itse näitä juttuja täältä joskus kanssa lueskella.
Mulla on myös kaikki lenkit excelissä keskisykkeineen ja "palautumisaikoineen". Mitään hirvittävää kehitystä ei ole vielä ehtinyt tapahtua, mutta jos vaikka sitten joskus voisi naureskella noille keskivauhdeille. Omaksi ilokseni siis niitä ylös merkkailen. Olenhan tilastofriikki. Se on oikeastaan yksi tapa motivoida itseään liikkeelle. En minä siitä juoksemisesta kuitenkaan ihan niin paljon tykkää. Samaan hengenvetoon täytyy myöntää, että kyllä siitä puuhasta välillä jopa hiukan nauttiikin.

DAF
02.09.2012, 17:31
Porvoon puolikkaalla oli myös kivaa tänään, koko matkaakin näytti aika moni nylkyttävän. Pienissä tapahtumissa toimii huollot loistavasti, ei tarvitse jonottaa ja rahalleen saa kivan vastineen (tuolla 35 euron osallistumismaksuun sisältyi lämmin ruoka salaatteineen ja juomineen). Suosittelen kokeilemaan näiden hooseeärrien ja hooseeämmien väliin. Toki maratonilla kannustuksesta on hyötyä, mutta puolikkaalla varsinkin enemmän kaikki muu merkitsee. Reitti ei tosin mikään supernopea.

Fordél
02.09.2012, 18:20
Mulla on kuun lopussa eräs päiväkirurginen leikkaus ja 2 viikkoa saikkua, minkä vuoksi se mara on pakko saada juostuksi nyt syyskuussa tai muuten se jää tänä vuonna juoksematta. Suoraan sanottuna vituttaa, jos niin käy.

Ei vittu, ymmärrän täysin tuskasi. Itelläkin ketuttaisi jos kaiken tämän treenauksen jälkeen ei pääsisi edes yrittämään koko kauden tavoitettaan. Oudolta kuulostaa toi sun reisi, kun ei ole tullut mitään iskua ja tuskin olet pitkällä lenkillä siten mitenkään reväyttänytkään liian kovassa rykäsyssä. Toivotaan, että reisi toipuu yhtä nopeasti kuin sen vaivat alkoikin.

vlad
02.09.2012, 22:02
Elokuun alussa oli parin viikon totaalinen paussi lenkkeilyn suhteen kun tuli piipahdettua reissussa, sen jälkeen otin pari kolme ensimmäistä lenkkiä hiukan kevyemmin tunnustellakseni miltä oikein tuntuu ja millainen vaikutus kahden viikon totaalisella breikillä suhteellisen lyhyen treenikauden (kevään loppu ja kesä) oikein on, mutta nyt alkaa tuntua siltä, että kaikki on hyvällä tolalla ja suhteellisen rankasta työrupeamasta huolimatta sitä jaksaa treenatakin ihan kiitettävällä tehokkuudella.

Ensimmäiset treenit loman jälkeen olivat totaalista tunnustelua, jopa minun mittapuuni mukaan vauhti oli leppoisaa mutta tällä viikolla sitä on jo tullut taivallettua tehokkaammin. Suunnitelmissa olisi vetää ensi viikolla ensimmäiset kunnolliset vetotreenit, joko asfaltilla tai vaihtoehtoisesti purulla mäkivetoja tehden.

Positiivista oli jälleen huomioida myös se, että painosta oli reilu kilo karissut. Reissussa ei tullut kiloakaan lisää ja sen jälkeen suunta on ollut edelleen laskeva, nyt päästiin jo alle 85 kilon.

vlad.

Havumetsien GM
02.09.2012, 22:02
Ei vittu, ymmärrän täysin tuskasi. Itelläkin ketuttaisi jos kaiken tämän treenauksen jälkeen ei pääsisi edes yrittämään koko kauden tavoitettaan. Oudolta kuulostaa toi sun reisi, kun ei ole tullut mitään iskua ja tuskin olet pitkällä lenkillä siten mitenkään reväyttänytkään liian kovassa rykäsyssä. Toivotaan, että reisi toipuu yhtä nopeasti kuin sen vaivat alkoikin.No nyt on osittain hevoslinimentin ja kylmägeelin ansiosta jalka sellainen, että kestää rauhallisen kävelyn. Juoksusta ei nyt tulisi yhtään mitään, mutta kyllä tämä siltä onneksi näyttää, että edessä on korkeintaan maratonin siirto myöhempään ajankohtaan ensi sunnuntaista eikä sentään koko maratonunelman kariutuminen tämän syksyn osalta.

Kyllähän näitä vammojakin tulee, ei sille oikein mitään voi. Kesäkuisen Forssan puolimaran jälkeen oli akillesjänne kipeänä, nyt reisi. Viime vuonna pyörätreenit keskeytyi pariksi viikoksi polven kipeytymiseen. Onneksi mitään todella pahaa vammaa en ole koskaan saanut.

Zous
02.09.2012, 22:07
Itse on vaikeassa tilanteessa lenkkeilyn suhteen, kun useasti jopa kuukaudessa tulee yritettyä aloittaa lenkkeilyä, mutta aina se jää yhteen tai kahteen kertaan. Ei oikein löydy eväitä millä tuon saisi oikeasti onnistumaan. Nyt on taas sellainen tilanne päällä, että pitäisi nyt syyskuusta aloittaa lenkkeily, mutta saa nähdä päästäisiinkö tälläkertaa jopa edes viikkoa. Tuskin, mutta koitettava on kuitenkin.

Tadu
02.09.2012, 22:11
Itse on vaikeassa tilanteessa lenkkeilyn suhteen, kun useasti jopa kuukaudessa tulee yritettyä aloittaa lenkkeilyä, mutta aina se jää yhteen tai kahteen kertaan. Ei oikein löydy eväitä millä tuon saisi oikeasti onnistumaan. Nyt on taas sellainen tilanne päällä, että pitäisi nyt syyskuusta aloittaa lenkkeily, mutta saa nähdä päästäisiinkö tälläkertaa jopa edes viikkoa. Tuskin, mutta koitettava on kuitenkin.

Hanki sykemittari, laita syketiedot ym. ylös ja ala seuraamaan kehitystä. Ainakin itsellä auttoi pitämään motivaatiota yllä.

Leon
02.09.2012, 22:17
Hanki sykemittari, laita syketiedot ym. ylös ja ala seuraamaan kehitystä. Ainakin itsellä auttoi pitämään motivaatiota yllä.
Samma här. Sen lisäksi vaatekaapillinen uusia releitä on myös hyvä motivaattori. Mutta suurin syy meikäläisen jatkuneelle innostukselle oli se, että rupesin juoksemaan aamuisin iltalenkkien sijaan. Illalla on aina tuhat muuta asiaa, väsyttää ja vituttaa, eikä ruokakaan ole vielä kunnolla asettunut mahaan. Mutta aamulla ei ole tekosyitä, kunhan vain herää. Meillä pitää siitä huolen karvavekkarit, joten unirytmi on muutenkin valmiiksi aamuvirkun puolella. Eikä tunnin sessio siirrä heräämistä kuin puolella tunnilla, kun on joustavat työajat. Ja oikeastaan suurin hyvä puoli aamulenkissä on se, että maailma näyttää ihan erilaiselta kukonlaulun aikaan, ainakin näin loppukesästä/alkusyksystä. Suosittelen, jos on tuohon mahdollisuudet.

Zous
02.09.2012, 22:31
Kaikki niksit on kyllä tarpeen meikäläiselle. Aamu toimisi varmaan mullakin hyvin, mutta olen sen verran huono heräämään, että ei taida oikein onnistua. Helposti tosiaan vaikuttaa välillä sekin, että menee tuonne aika pitkälle iltaan ennen kuin saa aikaiseksi lähtemään lenkille ja sen takia se varmaan useasti jää pariin kertaan, kun tulee se fiilis, että en minä enään jaksa mihinkään lenkille lähteä.

Fordél
02.09.2012, 23:06
Joillekin toimii aamu, toisille taas ilta. Itse olin pitkään iltajuoksija. Iltaisin on mukavan rauhaisaa juosta ja kesäsin myös viileetä. Myöskin kroppa on mulla iltaisin valmiimpi vastaanottamaan treeniä. Kyllä aamuisinkin voi juosta, mutta ei silloin saa ihan samanlaista treenifiilistä kroppaan.

Jos motivaattoireita kaivataan niin motivaattoireina voi toimia lenkkien kirjaaminen ylös, sykkeiden ja kalorikulutuksen seuraaminen tai miksei vaikka uudet välineet. Itellä esim. siirtyminen lepattavista tuulipuvunhousuista juoksutrikoihin kasvatti intoa juoksuun. Juokseminen tuntui kertaheitolla pari pykälää paremmalta.

Mutta ehkä se paras motivaattori tulee vain sen kautta, että jaksaa avata tarpeeksi säännöllisesti ulko-oven ja raahautuu lenkille. Juoksee vaikka 30 minsaa tai vuorottelee juoksua ja kävelyä jos ei kunto riitä heti juoksuun. Kuitenkin hyvin monella motivaatio juoksuun löytyy juuri tätä kautta eli kun juoksemisesta tulee säännöllistä ja toistuvaa, juoksu alkaa lenkki lenkiltä tuntua paremmalta ja nautittavammalta. Lopulta kroppa alkaa kaipaamaan lenkille.

Omista lenkeistä sen verran, että takana on ehkä elämäni paskin lenkki. Jalat oli jo lenkille lähdettäessä tönköt. Lenkin edetessä tilanne aluksi vähän parani, mutta lopulta tuli noutaja. Jalat ei 10km jälkeen tahtoneet liikkua mihinkään ja vauhti vain hidastui koko ajan. Lopulta km-vauhti laski 7 minsaan kilsalta ja syke laski 117. Kunto oli siis oikein hyvä ja kroppa olisi jaksanut juosta vaikka kuinka kovaa, mutta jalat olivat täysin eri mieltä. Oli kuitenkin ihan hyvä fiilis kun jaksoi juosta 18km eikä tullut heitettyä pyyhettä kehään. Nyt lepoa huominen päivä ja sitten tiistaina tuoreemmilla jaloilla taas lenkille.

vlad
02.09.2012, 23:16
Joillekin toimii aamu, toisille taas ilta. Itse olin pitkään iltajuoksija. Iltaisin on mukavan rauhaisaa juosta ja kesäsin myös viileetä. Myöskin kroppa on mulla iltaisin valmiimpi vastaanottamaan treeniä. Kyllä aamuisinkin voi juosta, mutta ei silloin saa ihan samanlaista treenifiilistä kroppaan.

Minulle parhaiten sopii treenaaminen iltapäivisin tai iltaisin. Töiden puolesta olen vapaalla eniten juuri näinä vuorokaudenaikoina, joten treenaaminenkin ajoittuu näihin aikoihin, mutta vaikka vapaata olisi enemmän muulloinkin niin parhaiten minulle sopisi treenaaminen juuri iltaisin tai iltapäivisin. Olen toivottoman aamu-uninen, ollut jo likipitäen 30-vuotta, joten herääminen aamulla aikaisin treenaamaan on likipitäen mahdoton ajatus minulle, oli jo juniorina kilpauimarina ollessani. Herääminen kisoihin anivarhain oli yhtä itsemurhaa, mutta niin vain oli herättävä, onneksi startit lähtivät usein vasta myöhään aamupäivällä tai päivällä mutta kisoihin lähtö tapahtui jo aamun ensitunneilla ja se oli tuskaa, se.

vlad.

Fordél
02.09.2012, 23:26
Jep, mulla tossa kirjoituksessani katkesi vähän ajatus eli tosiaan itse olin pitkään lähes ainoastaan iltajuoksija ja juoksin vielä hyvin myöhään, tyyliin 21-23. Nyt olen vladin tapaa siirtynyt iltapäivä- ja iltajuoksijaksi. Harvoin tulee enää oltua lenkillä klo 21 jälkeen vaan viimeistään klo 19 tulee lähdettyä lenkille. Samalla ei mene lenkin jälkeinen syöminenkään liian myöhäiseksi. Kaikki riippuu tottakai siitä miten on saanut nukuttua edellisenä yönä sekä miten on saanut syötyä päivän aikana. Jos on saanut riittävät yöunet ja kerennyt syömään päivällä riittävästi, ei tarvitse päikkäreitä ja tankata iltapäivästä sapuskaa vaan voi kropassa riittää virtaa lenkille lähtemiseen.

Prof. Puck
03.09.2012, 05:43
[QUOTE=Fordél;4291305].. itse olin pitkään lähes ainoastaan iltajuoksija ja juoksin vielä hyvin myöhään...
...Kaikki riippuu tottakai siitä miten on saanut nukuttua edellisenä yönä sekä miten on saanut syötyä päivän aikana. [QUOTE]

Säännöllinen rytmi ja rutiinit auttavat valtavasti, tämä ehkä vastauksena myös nimimerkki Fasölle, joka tuskaili motivaation löytymistä. Itse tykkään treenata kaikkein mieluiten arkisin lounasaikaan. Aloitan duunit aika varhain, eli jo heti seiskalta ollaan sorvin ääressä. Jos aamulla haluaisi juosta (en halua...) niin sitten pitäisi herätä jo viiden aikaan. Syön ennen treeniä pienen välipalan kymmenen ja yhdentoista välillä ja lounastauon alkaessa (11:30) pyrin (käytännössä onnistuu noin kolmisen kertaa viikossa) tekemään treenin. Joustavien työaikojen johdosta pidän superpitkän lounastauon, eli saman lounastauon aikana ehdin treenaamaan, syömään lounaan ja ottamaan lyhyet päiväunet. Asiaa toki helpottaa huomattavasti se, että asun lähellä toimistoa (kulkemiseen ei mene aikaa) ja mulla on kuntosali ja juoksulaite himassa. Sitten taas takaisin duuniin virkeänä ja virtaa täynnä, aivan kuin uuden päivän aloittaisi! Toki työpäivän kesto vastaavasti hiukan venyy, mutta niin se venyisi muutenkin kun ei nämä hommat tekemällä lopu... Työt jatkuvat usein vielä erilaisilla asiakastapaamisilla dinnerin tai muutaman oluen merkeissä, niin ei iltatreenaamisesta tulisi oikein mitään. Anyway, olen erittäin tyytyväinen tähän rytmiin, ja siksi halusin jakaa tämänkin tuikitarpeellisen tiedon kanssanne ;-)

pernaveikko
03.09.2012, 10:30
Hyvä viikonloppu oli ja vedin muiden lisäksi minulle oikein mainion 14km/1.21 uudella reitillä, mikä sattui vielä sisältämään pahimman koskaan juoksemani mäen. Oli pituutta ja jyrkkyyttä ja päällä oli hieman huono olo, mutta siitä se tasoittui taas.

Jalat toimivat muuten hyvin, mutta nyt on akillesjänne melkoisen kipeä. Ei kai tuolle mitään voi tehdä? Pidin jäässä, mutta eipä se oikein auttanut kuin sen hetken mitä jäätä oli.

Ruutuässä
03.09.2012, 10:44
Miksi maksimiponnistuksessa oksennuttaa? Käyn lähes päivittäin juoksemassa ylös laskettelurinteen, koska se "herättää". Minuutista kahteen olo on aivan järkyttävän kauhea. Oksettaa ja tekee mieli kuolla.

Mistä paha olo aiheutuu? Etenkin kiinnostaa, mikä oksennuksen tunteen aiheuttaa.
Kun juostessa puristaa äärimmilleen, niin suuhun tulee metallinen maku, joka tuntuu siltä, että pitäisi oksentaa. Todellisuudessa oksentaminen on silti vaikeaa, muutaman kerran jossain juoksukisassa on sitäkin maaliin päästyään kokeillut, kun olo on tuntunut pahalta. Olen aina ajatellut sen liittyvän jotenkin maitohappoihin, mutta googlasin asiaa ja Tieteenkuvalehdestä löytyi tällainen selitys:

"Veren maku on tuttu monille urheilijoille. Kun maalilinja lähestyy, juoksija puristaa loppusuoralla itsestään kaiken irti ja tällöin hän tuntee suussaan metallisen maun. Ilmiön syy löytyy keuhkoista. Keuhkoihin ilmaa johtava henkitorvi jakautuu alaosassaan kahdeksi keuhkoputkeksi, joista toinen johtaa oikeaan ja toinen vasempaan keuhkoon. Kummassakin keuhkossa tämä iso keuhkoputki haarautuu kuin puun oksat yhä ohuemmiksi putkiksi. Ohuimmat haarat päättyvät mikroskooppisen pieniin keuhkorakkuloihin eli alveoleihin, joita on noin 300 miljoonaa. Jokaista alveolia ympäröi hiussuonien verkosto. Hiussuonissa vereen imeytyy happea ja niistä poistuu hiilidioksidia. Alveolit erottaa hiussuonista kalvo, joka on vain 0,2 mikrometrin paksuinen. Tämän kalvon läpi ihmisen hengittämä happi imeytyy verenkiertoon. Alveolien seinämät ovat kuitenkin niin ohuita, että ne voivat rikkoutua kovassa rasituksessa. Kun ihminen esimerkiksi urheillessaan tai fyysistä työtä tehdessään ponnistaa voimansa äärimmilleen, sydän pumppaa verta verisuonia pitkin elimistöön kovalla paineella. Tällöin paine keuhkorakkuloita ympäröivissä ohuissa hiussuonissa kohoaa erittäin suureksi. Tästä saattaa seurata se, että rakkulan heiveröinen seinämä repeää ja pieni pisara veriplasmaa pääsee vuotamaan sen läpi keuhkoihin. On kyse häviävän pienestä verimäärästä, mutta se riittää antamaan suuhun veren maun. Se on samalla ehkä myös merkki siitä, että pitäisi hieman hidastaa vauhtia."

DAF
03.09.2012, 11:33
Hyvä viikonloppu oli ja vedin muiden lisäksi minulle oikein mainion 14km/1.21 uudella reitillä, mikä sattui vielä sisältämään pahimman koskaan juoksemani mäen. Oli pituutta ja jyrkkyyttä ja päällä oli hieman huono olo, mutta siitä se tasoittui taas.

Jalat toimivat muuten hyvin, mutta nyt on akillesjänne melkoisen kipeä. Ei kai tuolle mitään voi tehdä? Pidin jäässä, mutta eipä se oikein auttanut kuin sen hetken mitä jäätä oli.

Jäitä (pakastevihannekset toimii tässä), Feldeniä/Voltaren Emulgeliä ja avainjuttu: LEPOA. Muuta nopeaa ei oikein voi tehdä, eikä se kipu parane kokonaan juuri kellään, mutta asian kanssa voi elää. Ei kannata lähteä liian nopeasti lenkille.

Itse asiasta, eli akillesjänteen kivun syistä on vaikea sanoa, mutta yliarviossa on yleensä alusta jolla juostaan - todennäköisempää on se, että jalka tulee askelluksessa virheasennossa. Sitä voi korjata kengillä - mutta sekin on yliarviossa. Avainjuttu on opetella juoksemaan oikein, niin, että jalka tulee oikeassa linjassa maahan ja miettiä juoksuasentoa myös juostessa.

Leon
03.09.2012, 12:02
Avainjuttu on opetella juoksemaan oikein, niin, että jalka tulee oikeassa linjassa maahan ja miettiä juoksuasentoa myös juostessa.
Mieltä jengi on tästä paljasjalkajuoksusta? Lähinnä tarkoitan sitä tekniikkaa enkä ilman kenkiä juoksemista. Viime viikolla oli Ylen Aamu-tv:ssä tekniikkavalmentaja ja vastarannankiiski, joku lääkäri siis. Kovasti tuo valmentaja oli vakuuttunut siitä, että jalkavaivat vähenevät tuolla tekniikalla. Vastarannankiiski oli hiukan skeptinen, muistaakseni.

Fordél
03.09.2012, 12:35
Mieltä jengi on tästä paljasjalkajuoksusta? Lähinnä tarkoitan sitä tekniikkaa enkä ilman kenkiä juoksemista. Viime viikolla oli Ylen Aamu-tv:ssä tekniikkavalmentaja ja vastarannankiiski, joku lääkäri siis. Kovasti tuo valmentaja oli vakuuttunut siitä, että jalkavaivat vähenevät tuolla tekniikalla. Vastarannankiiski oli hiukan skeptinen, muistaakseni.

Eiköhän tämäkin asia ole ihan yksilöllinen kysymys. Itse lähestyn sitä siltä kannalta, että jos mitään ongelmaa ei ole juostessa, miksi sitä pitäisi lähteä muuttamaan? Todennäköisesti juokset silloin oman kroppasi kannalta oikein tai ainakin riittävän oikein. Jotain pieniä viilauksiahan on aina tehtävissä tekniikassa juoksun parantamiseksi, mutta tässä on jo kyse hyvin dramaattisesta muutoksesta. Sitten jos jos jollain kanta-askellus aiheuttaa ongelmia, voi heille siirtyminen päkiäjuoksijaksi olla oikea ratkaisu.

Itselläni ei ole ollut mitään erityisiä ongelmia tällä normaalilla kanta-askelluksella. Kenkäni ovat hyvin vaimennetut ja ne ovat pitäneet jalat terveinä. Osalle tällaiset hyvin vaimennetut kengät ovat epämiellyttäviä sen takia, että niissä ei ole riittävää tuntumaa tiehen eivätkä ne rullaa riittävän hyvin. Mun vauhdeilla tämä ei ole koitunut ongelmaksi.

Tosin sen verran oon tähän paljalasjalkajuoksuun lähtenyt mukaan, että kovemmilla vauhdeilla eli radalla juostessani vetoja, olen juossut päkiävoittoisemmin. Tätä korostaakseni olen juossut kengillä, joissa on aika olematon vaimennus. Kuten fysioterapeuttikin sanoi tossa YLE:n Aamu tv:n keskustelussa niin vauhdin lisääntyessä askel muuttuu automaattisesti lähemmäs päkiää. Myös näillä kengillä juoksutekniikka muuttuu helposti lähemmäs päkiäjuoksua.

Tavallaan on hienoa kun juoksu tuntuu kevyemmältä ja jalan kontakti alustaan on lyhyt, mutta toisaalta olen huomannut, että jalkani eivät ole siihen vielä valmiit, koska nilkka on pikkasen kipeytynyt. Aloitin varmaankin liian nopeasti vetämään liian pitkiä lenkkejä noilla kengillä ja tolla tyylillä eikä jalan lihakset olleet vielä tarpeeksi vahvat. Täytyy siis vähentää kilsoja ja vahvistaa rauhassa jalkoja erilaiseen askellukseen kovilla vauhdeilla.

Leon
03.09.2012, 12:49
Eiköhän tämäkin asia ole ihan yksilöllinen kysymys. Itse lähestyn sitä siltä kannalta, että jos mitään ongelmaa ei ole juostessa, miksi sitä pitäisi lähteä muuttamaan? Todennäköisesti juokset silloin oman kroppasi kannalta oikein tai ainakin riittävän oikein. Jotain pieniä viilauksiahan on aina tehtävissä tekniikassa juoksun parantamiseksi, mutta tässä on jo kyse hyvin dramaattisesta muutoksesta. Sitten jos jos jollain kanta-askellus aiheuttaa ongelmia, voi heille siirtyminen päkiäjuoksijaksi olla oikea ratkaisu.

Itselläni ei ole ollut mitään erityisiä ongelmia tällä normaalilla kanta-askelluksella. Kenkäni ovat hyvin vaimennetut ja ne ovat pitäneet jalat terveinä. Osalle tällaiset hyvin vaimennetut kengät ovat epämiellyttäviä sen takia, että niissä ei ole riittävää tuntumaa tiehen eivätkä ne rullaa riittävän hyvin. Mun vauhdeilla tämä ei ole koitunut ongelmaksi.

Tosin sen verran oon tähän paljalasjalkajuoksuun lähtenyt mukaan, että kovemmilla vauhdeilla eli radalla juostessani vetoja, olen juossut päkiävoittoisemmin. Tätä korostaakseni olen juossut kengillä, joissa on aika olematon vaimennus. Kuten fysioterapeuttikin sanoi tossa YLE:n Aamu tv:n keskustelussa niin vauhdin lisääntyessä askel muuttuu automaattisesti lähemmäs päkiää. Myös näillä kengillä juoksutekniikka muuttuu helposti lähemmäs päkiäjuoksua.

Tavallaan on hienoa kun juoksu tuntuu kevyemmältä ja jalan kontakti alustaan on lyhyt, mutta toisaalta olen huomannut, että jalkani eivät ole siihen vielä valmiit, koska nilkka on pikkasen kipeytynyt. Aloitin varmaankin liian nopeasti vetämään liian pitkiä lenkkejä noilla kengillä ja tolla tyylillä eikä jalan lihakset olleet vielä tarpeeksi vahvat. Täytyy siis vähentää kilsoja ja vahvistaa rauhassa jalkoja erilaiseen askellukseen kovilla vauhdeilla.
Otin asian esille oikeastaan siksi, että katson kuuluvani riskiryhmään. En ole mikään keijukaisenkeveä maratoonari, vaan tällainen persjalkainen perusjunttura. Paikat eivät ole koskaan olleet varsinaisesti klesana, mutta pieniä oireita on ollut ennen ja jälkeen lenkkeilyn aloittamisen. Oikean jalan polvi ei tykkää töksähtelystä, mikä tuntuu erityisen ikävästi vuoristomaisemissa patikoinnissa laskeutumisvaiheissa. Varsinkin louhikot ovat suoranaista myrkkyä minulle. Tämä on onneksi ajoittaista, mutta iski taas päälle kesällä, mikä heijastui myös aluksi lenkkeihin. Nyt vaiva tuntuu olevan vaihteeksi taaksejäänyttä elämää.

Uutena riesana tuli sitten vasempaan jalkapöytään/nilkan etuosaan ikävä tuntemus, jonka pelkäsin aluksi olevan marssimurtuma. Pari viimeistä lenkkiä olen mennyt itseoppineena päkiävoittoisesti (jyrkemmät alamäet poisluettuna, en vain osaa), eikä nilkassa ole tuntunut mitään lenkkien jälkeen. Lenkkien aikana se ei siis vaivannut silloinkaan, kun tuo alkoi. Nyt on siis molemmat koivet kunnossa, ainakin toistaiseksi. Uusia kipukohtia ei siis ole tullut, mikä on aina riski, kun muuttaa juoksutyyliään syystä tai toisesta.

Fordél
03.09.2012, 13:20
Otin asian esille oikeastaan siksi, että katson kuuluvani riskiryhmään. En ole mikään keijukaisenkeveä maratoonari, vaan tällainen persjalkainen perusjunttura. Paikat eivät ole koskaan olleet varsinaisesti klesana, mutta pieniä oireita on ollut ennen ja jälkeen lenkkeilyn aloittamisen. Oikean jalan polvi ei tykkää töksähtelystä, mikä tuntuu erityisen ikävästi vuoristomaisemissa patikoinnissa laskeutumisvaiheissa. Varsinkin louhikot ovat suoranaista myrkkyä minulle. Tämä on onneksi ajoittaista, mutta iski taas päälle kesällä, mikä heijastui myös aluksi lenkkeihin. Nyt vaiva tuntuu olevan vaihteeksi taaksejäänyttä elämää.

Uutena riesana tuli sitten vasempaan jalkapöytään/nilkan etuosaan ikävä tuntemus, jonka pelkäsin aluksi olevan marssimurtuma. Pari viimeistä lenkkiä olen mennyt itseoppineena päkiävoittoisesti (jyrkemmät alamäet poisluettuna, en vain osaa), eikä nilkassa ole tuntunut mitään lenkkien jälkeen. Lenkkien aikana se ei siis vaivannut silloinkaan, kun tuo alkoi. Nyt on siis molemmat koivet kunnossa, ainakin toistaiseksi. Uusia kipukohtia ei siis ole tullut, mikä on aina riski, kun muuttaa juoksutyyliään syystä tai toisesta.

Jep, mikä ettei se voisi olla teikäläisen juttu. Mihinkään paljasjalkajuoksuun ei tietysti tarvitse lähteä kun se on jo aika extremehommaa ja vaatii pidemmän totuttelun, mutta päkiävoittoisisesti voit varmaan alkaa juoksemaan jos se tuntuu luonnolliselta eikä aiheuta ongelmia.

Tietty näissä asioissa kannattaa tällaisen allekirjoittaneen kaltaisen ulkopuolisen amatöörin olla hyvin varovainen neuvojen antamisen suhteen. Suosittelenkin, että jos rahaa, intoa ja aikaa löytyy niin ehkä tätä juttua voisi käydä kysymässä ihan oikealta alan asiantuntijalta.

HokejGirl
03.09.2012, 16:46
Muutamia aiempia sivuja lueskelin ja aika moni näyttää olevan ostanu kenkiä Startfitnessin verkkokaupasta. Itsekin suunnittelin tuolta ostavani, mutta oletteko luottokortilla maksaneet vai onko tuolla lasku/PayPal mahdollinen (yritin selvittää, mutta englannin taito vähän tökkii..)?
Lenkkeiltyä on tullut reilu puoli vuotta, suunnilleen 4 tai 5 kertaa viikossa. Tällä hetkellä juoksen n.35 km/viikko tahdilla.
Mukava aina lueskella tätä ketjua, vaikka aiemmin en ole kirjoitellutkaan tänne. Paljon hyödyllisiä vinkkejä löytynyt, kiitos kaikille.

Fordél
03.09.2012, 16:52
Muutamia aiempia sivuja lueskelin ja aika moni näyttää olevan ostanu kenkiä Startfitnessin verkkokaupasta. Itsekin suunnittelin tuolta ostavani, mutta oletteko luottokortilla maksaneet vai onko tuolla lasku/PayPal mahdollinen (yritin selvittää, mutta englannin taito vähän tökkii..)?

Itse olen maksanut luottokortilla. Mitään ongelmia ei ole ollut vaikka itse olin sen suhteen pikkasen "peloissani" enin. Lopulta kuitenkin kaikista helpoin tapa hoitaa maksu. Muistaakseni Electronilla yritin maksaa, mutta sitä en saanut toimimaan. Muista maksutavoista mulla ei ole muuta havaintoa kuin mitä sivuilla lukee eli:

"You can pay by: Visa, Mastercard, Delta, Maestro (formerly Switch), Electron or Solo through the Secure Trading payment gateway."

Zous
03.09.2012, 21:23
Tulipa tuossa nyt ekalla lenkillä taas laitettua uusi yritys käyntiin. Viime kerran kokeilin joskus Heinäkuun alussa, mutta ei kesällä oikein juoksu maittanut. Toivottavasti nyt jaksaisi.

Onnistuin tänään valitsemaan ainakin sopivan pituisen lenkin, minkä jaksoin käytännössä juosta alusta loppuun. Hiton pahalta tuntui kyllä lopussa ja huomaa kuinka paljon kunto on tippunut vaikka suhteellisen paljon tuleekin liikuntaa harrastettua. Ei kuitenkaan säännöllisesti niin kuin ennen ja sen kyllä huomaa heti juostessa. Löytypä tuossa kaapin pohjalta suhteellisen tuoreet lenkkaritkin, mitkä oli ainakin hyvät juosta.

Onkos heittää jotain hyvää määrää monena päivänä viikossa näin alkuun on hyvä ottaa? Lenkit toki ei mitään älyttömän pitkiä ole, joten pitäisi jaksaa aika monenakin päivänä, mutta semmonen on tunne, että kun aloittaa kevyesti, niin voi onnistuakin tätä harrastamaan enemmänkin. Ahnetimalla mulla on kosahtanut todella monesti.

Prof. Puck
04.09.2012, 04:41
Mieltä jengi on tästä paljasjalkajuoksusta? Lähinnä tarkoitan sitä tekniikkaa enkä ilman kenkiä juoksemista.

Olen promonnut tätä tekniikkaa jo aikaisemminkin, sillä ainakin minulla hävisi kaikki pikku juoksuvaivat mitä aikaisemmin ajoittain ilmeni, lähinnä polvivaivoja ja penikkataudin oireita. Mutta kuten Fordel aikaisemmin varoitteli, siirtymä kannattaa tehdä ajan kanssa, jotta annat niille lihaksille aikaa vahvistua, jotka tavallisilla tossuilla juostessa jäävät vähemmälle rasitukselle. Kyseessähän ei ole pelkästään päkiöistä, vaan se muuttaa juoksuasentoa kokonaisuudessaan. Youtubestakin löytyy hyviä pätkiä, joissa tekniikkaa selitetään perusteellisemmin. Minulla siirtymä kesti vaiheittain parisen kuukautta. Olen lukemani ja kokemani perusteella aikamoisen vakuuttunut barefoo runningin eduista ja uskallan kyllä suositella kokeilemaan ainakin kaikkia niitä, joilla juoksuvammat vaivaavat. Eipä nuo tossut paljoa maksa... Omani ostin 70% alennuksesta muutamalla kympillä. Useammassakin kaupassa näin noita silloin alelaarin pohjalla, eli mikään myyntimenestys ne eivät tainneet olla...

Leon
04.09.2012, 09:11
Eipä nuo tossut paljoa maksa... Omani ostin 70% alennuksesta muutamalla kympillä. Useammassakin kaupassa näin noita silloin alelaarin pohjalla, eli mikään myyntimenestys ne eivät tainneet olla...
Ei nyt mennä asioiden edelle, mutta jos joskus tai jopa seuraavalla kerralla ostan tavallisten lenkkareiden sisään barefoot-monot, mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota? Mikä tekee toisesta hyvän ja toisesta huonomman?

Fordél
04.09.2012, 09:45
Ei nyt mennä asioiden edelle, mutta jos joskus tai jopa seuraavalla kerralla ostan tavallisten lenkkareiden sisään barefoot-monot, mihin asioihin pitää kiinnittää huomiota? Mikä tekee toisesta hyvän ja toisesta huonomman?

Ja esittäisin vielä näiden lisäksi kysymyksen, että tarviiko ostaa suoraan mitään barefoot-kenkää? Siinähän ei ole oikeastaan yhtään iskunvaimennusta eikä tukea vaan pohja toimii lähinnä jalkapohjan suojana. Välttämättähän ei tarvitse lähteä näin radikaalille linjalle vaan voi juosta päkijöillä, mutta kenkien ei tarvitse olla barefoot-kenkä. Päkiäjuoksua voi harrastaa myös hyvin rullaavalla ja normaalia kenkää kevyemmin vaimennetulla kengällä, mutta joissa on kuitenkin jonkin verran vaimennusta ja tukea.

Leon
04.09.2012, 10:19
Ja esittäisin vielä näiden lisäksi kysymyksen, että tarviiko ostaa suoraan mitään barefoot-kenkää? Siinähän ei ole oikeastaan yhtään iskunvaimennusta eikä tukea vaan pohja toimii lähinnä jalkapohjan suojana. Välttämättähän ei tarvitse lähteä näin radikaalille linjalle vaan voi juosta päkijöillä, mutta kenkien ei tarvitse olla barefoot-kenkä. Päkiäjuoksua voi harrastaa myös hyvin rullaavalla ja normaalia kenkää kevyemmin vaimennetulla kengällä, mutta joissa on kuitenkin jonkin verran vaimennusta ja tukea.
Mainitsemassani Aamu-tv:n lähetyksessä mainittiin, että tavallisilla lenkkareilla on aika hankala juosta barefoot-tekniikalla, mutta toki mahdollista. Ei se kyllä pahaltakaan tuntunut, mutta olisi kiva tietää lisää.

Fordél
04.09.2012, 11:08
Mainitsemassani Aamu-tv:n lähetyksessä mainittiin, että tavallisilla lenkkareilla on aika hankala juosta barefoot-tekniikalla, mutta toki mahdollista. Ei se kyllä pahaltakaan tuntunut, mutta olisi kiva tietää lisää.

Jep, katsoin sen jutun, mutta mulle ei selvinnyt mikä on normaalin päkiäjuoksun ja barefoot-tekniikan ero. Kyllähän moni juoksee luonnostaan päkijöillä ja jalassa on silloin muut kengät kuin barefoot-kengät. Muistaakseni jostain luin, että 2/3 juoksee luonnostaan kanta-askelluksella ja jopa 1/3 päkiäaskelluksella.

Prof. Puck
04.09.2012, 11:19
Mainitsemassani Aamu-tv:n lähetyksessä mainittiin, että tavallisilla lenkkareilla on aika hankala juosta barefoot-tekniikalla, mutta toki mahdollista. Ei se kyllä pahaltakaan tuntunut, mutta olisi kiva tietää lisää.

Sen mitä itse muistan asiasta lukeneeni meni jotakuinkin niin, että ihmiset ovat juosseet kautta aikain paljain jaloin riistan perässä ja tietty muutenkin joka paikkaan. Asiasta oli jo aikaisemmin mainostamassani kirjassa Born To Run pidempi, erittäin mielenkiintoinen kulttuuriantropologinen sepustus, mutta lyhyesti sanottuna kengät ylipäätään ovat hyvinkin lyhytaikainen keksintö ihmiskunnan historiassa ja vielä lyhyempi, kun puhutaan hyvinvaimennetuista juoksukengistä. Itse asiassa Nike ja muut firmat alkoivat tuoda ns. vaimennettuja kenkiä markkinoille vasta niinkin myöhään kuin 70-luvulla. Samaan aikaan juoksuvammat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti, joka johtuu toki paljosta muustakin (mm. nykyajan länsimaalaisten ihmisten paskasta kunnosta ja liikalihavuudesta...), mutta kirjassa osoitettiin, että oma pointtinsa on myös sillä, että em. kaltaiset vaimennetut tossut muuttavat juoksuasennon päkiöaskelluksesta (joka on luonnollinen paljain jaloin juostessa, ts. niin meidät on suunniteltu juoksemaan) kanta-askeltajaksi. Tämä puolestaan aiheuttaa paljon enemmän rasitusta tietyille jalkojen osille, jotka eivät ns luonnollisen mukaisessa askelluksessa rasitu samalla tavoin, erityisesti polvet ovat vaarassa. Ja tämä taas puolestaan aiheuttaa isolle osalle juoksijoista ongelmia.

Vastaavasti tietty toisin päin. Jos olet ottunut juoksemaan hyvinvaimennetuilla juoksukengillä ja kanta-askelluksella, niin ensimmäisten lenkkien jälkeen barefoot ideologian pohjalta valmistetuilla kengillä jalat huutavat lenkin jälkeen hoosiannaa, mulla erityisesti pohkeet ovat ns. tulessa.

Itse en ole asiaan perehtynyt kovinkaan tarkasti, että ajaisivatko hyvin kevyet ja vähän vaimennetut ns. kilpamaratoonarin tossut suunnilleen saman asian? Niissähän ei paljoa vaimennusta ole, mutta kuinka paljon varvastossuihin verrattuna paksumpi pohja kuitenkin muuttaa ns. luonnollista juoksuaskellusta ja asentoa? Ja jos oikein hifistelemään aletaan, niin noissa five-finger tossuissahan varpaat ovat ikäänkuin sormikkaassa, eli kaikki varpaat erillään, jolla silläkin oma pointtinsa oli...

Fordél
04.09.2012, 11:50
Itse asiassa Nike ja muut firmat alkoivat tuoda ns. vaimennettuja kenkiä markkinoille vasta niinkin myöhään kuin 70-luvulla. Samaan aikaan juoksuvammat ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti, joka johtuu toki paljosta muustakin (mm. nykyajan länsimaalaisten ihmisten paskasta kunnosta ja liikalihavuudesta...), mutta kirjassa osoitettiin, että oma pointtinsa on myös sillä, että em. kaltaiset vaimennetut tossut muuttavat juoksuasennon päkiöaskelluksesta (joka on luonnollinen paljain jaloin juostessa, ts. niin meidät on suunniteltu juoksemaan) kanta-askeltajaksi. Tämä puolestaan aiheuttaa paljon enemmän rasitusta tietyille jalkojen osille, jotka eivät ns luonnollisen mukaisessa askelluksessa rasitu samalla tavoin, erityisesti polvet ovat vaarassa. Ja tämä taas puolestaan aiheuttaa isolle osalle juoksijoista ongelmia.

Tää on aina loputon keskustelu ja mietteitä on tosiaan laidasta laitaan. Esimerkiksi tästä historiakatsauksestakin nousee itselle esiin esim. ne kysymykset, että mikä vaikutus yhtälössä on ollut a) juoksemisen suosion yleisellä kasvulla b) juoksun siirtymisestä yhä enemmän pururadoilta asfaltille, minkä mahdollistivat yhä paremmin vaimennetut kengät.

Ennenhän juostiin käsittääkseni paljon enemmän maastossa ja pururadoilla, joissa jalat eivät joutuneet yhtä kovien iskujen rasittamiksi kuin asfaltilla juostessa vaikkakin silloin myös kengätkin olivat kaikkea muuta kuin vaimentavat. Kyllähän nykyisinkin painotetaan, että kannattaa juosta monipuolisesti eri alustoilla, mutta ihmiset tuppaavat juoksemaan pääosin asfaltilla. En ihmettelekään, että joillain tämä aiheuttaa kipuja.

Oma näkemys tähän keskusteluun on kuitenkin se, että jokainen juoksee omalla tyylillään eikä yhtä oikeaa tapaa ole. Jollekin sopii kanta-askellus, toiselle päkiäaskellus ja joku vielä sekin pidemmälle juosten vaikka jopa paljasjaloin. Niin kauan kun vaivoja ei tule ja juoksu on nautittavaa niin mitäpä sitä suotta vaihtamaan tyyliä ja toisten tyyliä arvostelemaan.

Fordél
04.09.2012, 12:08
Onkos heittää jotain hyvää määrää monena päivänä viikossa näin alkuun on hyvä ottaa? Lenkit toki ei mitään älyttömän pitkiä ole, joten pitäisi jaksaa aika monenakin päivänä, mutta semmonen on tunne, että kun aloittaa kevyesti, niin voi onnistuakin tätä harrastamaan enemmänkin. Ahnetimalla mulla on kosahtanut todella monesti.

Kaikkihan tietty riippuu teikäläisen lähtötasosta. Onko millainen liikkumistausta ja tämän hetkinen kunto? Ootko juossut aiemmin vai aloitatko ihan puhtaalta pöydältä? Onko ylipainoa tai muuta ongelmaa?

Jos olet ihan aloittelija, on ylipainoa ja kuntokaan ei ole kovin hääppöinen niin varmaan kannattaa aloittaa vaikka kolmella lenkkikerralla per viikko. Lenkkienkään ei tarvitse olla koko aika vain juoksua vaan esim. voi vuorotella parilla minsalla juoksua ja parilla minsalla kävelyä. Lisäksi voi vetää jonkun lenkin vaikka pelkästään sauvakävelynä ja neljäs treeni viikossa voi olla lihaskuntoa. Pääasia, että rauhassa liikkeelle ja totuttelee juoksuun.

Tietysti jos kunto antaa myöden jo ihan varsinaisille juoksulenkeille niin niitä voi vetää omaan rauhalliseen tahtiin vaikka sen kolme kappaletta ja yhden lenkin sitten vetää niiden lisäksi sauvoilla kävellen tai vaikka pyörällä. Siihen päälle vielä lihaskuntoa niin saadaan jo viisi harjoituskertaa, mikä on mainio alku. Tosin silloinkin pitää muistaa, että vuorottelee lenkkejä eli ei juokse kolme lenkkiä peräkkäisinä päivinä vaan laittaa väliin lepopäiviä ja lihaskuntoa, jolloin kroppa ja jalat kerkee palautumaan. Lisäksi pitää koko ajan maltin mukana hommassa. Eihän tässä ole mikään kiire mihinkään sankaritekoihin vaan rauhassa kasvattaa lenkkien pituuksia ja vauhteja, aivan kuten totesit. Aloittaa vaikka 5-6 km lenkeistä ja nostaa lenkkien pituuksia kilsa kilsalta kun kehitystä tapahtuu. Vauhtikin voi olla vaikka semmonen, että sorsatkin kävelee ohi, mutta so what. Homma kehittyy ja kroppa tottuu juoksuun.

Zous
04.09.2012, 13:03
Tietysti jos kunto antaa myöden jo ihan varsinaisille juoksulenkeille niin niitä voi vetää omaan rauhalliseen tahtiin vaikka sen kolme kappaletta ja yhden lenkin sitten vetää niiden lisäksi sauvoilla kävellen tai vaikka pyörällä. Siihen päälle vielä lihaskuntoa niin saadaan jo viisi harjoituskertaa, mikä on mainio alku. Tosin silloinkin pitää muistaa, että vuorottelee lenkkejä eli ei juokse kolme lenkkiä peräkkäisinä päivinä vaan laittaa väliin lepopäiviä ja lihaskuntoa, jolloin kroppa ja jalat kerkee palautumaan. Lisäksi pitää koko ajan maltin mukana hommassa. Eihän tässä ole mikään kiire mihinkään sankaritekoihin vaan rauhassa kasvattaa lenkkien pituuksia ja vauhteja, aivan kuten totesit. Aloittaa vaikka 5-6 km lenkeistä ja nostaa lenkkien pituuksia kilsa kilsalta kun kehitystä tapahtuu. Vauhtikin voi olla vaikka semmonen, että sorsatkin kävelee ohi, mutta so what. Homma kehittyy ja kroppa tottuu juoksuun.

Tuossa itseasiassa aika hyvin itselleni sopiva meininki. Täytyypä kehitellä jotain tuollaista.

Iker
04.09.2012, 13:33
Pistetään nyt taas lounasta sulatellessa raporttia suorituksista, kun tuli eilen pinkaistua jo kolmas maanantai putkeen puolimaratonin verran mittariin. Töistä suoraan startti ja mukavasti n. 1h 43 min myöhemmin oltiin jo kotona perheen parissa.

Alkanut ihan tosissaan nyt maistua noiden matkojen jurnuttaminen, eilenkin oli tarkoitus tyytyä vähän lyhyempään peruslenkkiin, mutta jossain n. 14km kohdalla aivan järkyttävän kaatosateen iskiessä tuli vaan niin siisti fiilis lätäköissä pinkoessani että ei muuta kuin pieni lisäkoukkaus reittiin ja puolikas taas täyteen. Kohta vaan pitää varmaan alkaa rauhoittua noiden pidempien kanssa, nyt kun vielä jalat on iskussa eikä nuo tunnu vaivaavan yhtään. Turha varmaan niitä liian koville on tulevina viikkoina rasittaa, kun alkaa olla enää reilu kuukausi sinne Vantaalle eli lenkkiä vaan alle normityyliin mutta vähemmän noita kuormittavampia pätkiä.

Tuossa kun viikonloppuna kirjoitin noista sykealueistani verrattuna parin-kolmen vuoden takaiseen ja miten on kondis kehittynyt, on nyt jatkettava samasta aiheesta ja todettava että tuossa eilisessä puolikkaassa sen hyvin huomasi taas kun oli pitkästä aikaa sykevyö käytössä kyseisellä matkalla.

Olen tainnut aikanaan joskus 2009 tienoilla juosta yhden Helsinki City Runin niin että oli sykevyö rinnuksissa, muistan että aika oli jotain 1.50 nurkilla ja keskisyke jäi mieleeni kun oli 166.

Nyt siis eilen hoidettiin sama matka aikaan 1h 43min ns. lenkkihengessä luonnollisesti tasavauhdilla ilman mitään loppukirejä tai muita rutistuksia, ja keskisyke oli koko lenkillä 147. Eli onhan tuossa nyt huomattavaa eroa tullut muutamassa vuodessa sykkeen ja vauhdin suhteeseen. Kahdeksan ensimmäistä kilometriä sai eilen juosta alle 5 minuutin kilometrejä, ennen kuin päästiin ensimmäistä kertaa yli 140 sykkeisiin, ensimmäiset 5 kilometriä oli keskisyke näköjään 132. Kilometrit 10-15 tulin 4.52 keskivauhdilla ja 146 keskisykkeellä, km 15-20 samoissa eli 4.51 vauhdilla ja 152 keskisykkeellä. Loppua kohti siis alkoi kuitenkin nousta sinne 150 paikkeille.

Ihan hauskaa seurattavaa, kuten sanottu ei sykettä ole tullut seurattua leposykettä lukuunottamatta oikeastaan yhtään viimeisten parin vuoden aikana, sitäkin ennen aika harvoin eli sykevyö jäi aina kaappiin.

Veikkaan, että tätä tahtia jos jaksaa sinne ensi kevääseen treenailla, voi City Runilta lähteä jo nyt odottamaan pienehköä parannusta omaan ennätysaikaani 1h 39min. Tällaisista sitä on hyvä ottaa motivaatiota tuleviin treeneihin, nyt on se lokakuun maraton ollut jo pidempään mielessä kilometrejä kerätessä, sen jälkeen on koko pitkä talvi aikaa treenailla laittaakseen ennätykset uuteen uskoon niin puolikkaalla City Runissa kuin Tukholman täysimatkallakin. Nämä tavoitteet kun pitää mielessä, saa välillä siellä lenkillä otettua muutakin koneesta irti kuin se normi 12 km tasainen peruslenkki, eli välillä kovaa, välillä pitkää jne.

Tosin silloinkin pitää muistaa, että vuorottelee lenkkejä eli ei juokse kolme lenkkiä peräkkäisinä päivinä vaan laittaa väliin lepopäiviä ja lihaskuntoa, jolloin kroppa ja jalat kerkee palautumaan.
Tämä on tärkeää, ja vaikka nykyisellä viikkorytmilläni loppuviikosta tuleekin aika usein kolmenakin päivänä perättäin juostua, pyrin pitämään aina sen yhden välipäivän hyvään saumaan.

Esim. nyt on varmaan neljättä viikkoa tämä täysin sama rytmi, eli maanantaina rankempi lenkki, tiistaina pelkkä punttis paitsi jos illalla on futismatsi, keskiviikkona sulkista ja punttis, torstaina taas pelkkä lenkki tai vaihtoehtoisesti futista otteluohjelman mukaan ja sitten perjantai ja lauantai on lenkki+punttis. Sunnuntaina periaatteessa lepoa eli silloin neppaillaan futista treenien muodossa, mutta kuitenkin siis hyvällä omatunnolla sinne tänne niitä päiviä kuten tänään että juoksu ei ole edes vaihtoehto vaan se on joko punttis tai ei mitään.

Joskus kun tajuaa neljättä päivää putkeen painavansa lenkkiä kuten kesälomalla mökillä, alkoi vähän mieltä ja jalkoja puuduttaa ja seuraavalle päivälle pitikin keksiä jotain puiden roudaamista ja ojankaivelua ja jättää juoksemiset päiväksi väliin. Tai sitten korkkasi vaan lonkeron ja istahti terassille.

Alvajärven Urho
05.09.2012, 21:14
Kolme yötä elämäni toistaiseksi pelottavimpaan urheilutapahtumaan, eli maratoniin. Ihan ensimmäistä kertaa en ole itse urheilemassa, massatapahtumassa, yleisön edessä tai fyysisesti kovassa ponnistuksessa, mutta eipä ole ikinä ennen näin paljoa tuleva askarruttanut. Joka toinen päivä sitä on ihan luottavainen, innokas ja odottavainen, joka toinen päivä pelottaa, kauhistuttaa ja tekee mieli vetäytyä.

Tänään oli viimeinen lenkiksi kutsuttava viritys, tämän jälkeen vain kevyt aamuverryttely perjantaina. Onhan nämä huikeita lenkkejä, kun on virittänyt kuntoaan lauantaita varten, lihakset ovat virkeät ja kulkee kevyesti. Joutuu käsijarru päällä juoksemaan, ettei syö mitään lauantailta pois. Toisaalta tässä on se hankala puoli, että kun se juoksu noin kulkee, tekee mieli varmaan lauantainakin pinkoa alkumatkasta liian kovaa. Toisaalta tiedän, että kun takana on neljän, viiden ja kuudenkin tunnin hiihtolenkkejä, joissa keskisykkeet ovat huidelleet kovempana kuin maratonilla tulee huitelemaan maksimi, ei se kunnosta ota kiinni. Kaikki on kiinni siitä, miten jalat kestävät 30 km:n jälkeen. Pitkät, yli 25 km:n lenkit ovat menneet koko kesän päin persettä erilaisista syistä valmistautumisessa tai olosuhteissa, joten viimeinen 10 km tulee olemaan minulle ihan uutta ja ihmeellistä. Todennäköisesti tuskallista.

Vieläkin mietin vauhdin suhteen, millä uskallan aloittaa. Kuten kerroin, kyllä minun hengityselimet ja lihakset hyvin todennäköisesti jaksavat, vaikka lähtisi neljän tunnin jäniksen mukana juoksemaan 5.30-5.40 kilometrejä, mutta tuo viimeinen kymppi pelottaa nyt niin paljon, että taidan tyytyä 5.45-6.00 kilometrivauhteihin. Ärsyttää, jos ei saa samalla tehtyä parasta mahdollista aikaa, mutta vielä enemmän se ärsyttää, jos jää käsken tai rikon jalkani rykimällä tahtia, jota ne eivät kestä. Joten, läpipääsy, hyvä mieli ja alle 6 min/km keskivauhti, niin Urho huokaisee tyytyväisenä.

Jännittää, lähdenpä siis pyörimään lakanoihin.

Fordél
05.09.2012, 23:00
Kolme yötä elämäni toistaiseksi pelottavimpaan urheilutapahtumaan, eli maratoniin. Ihan ensimmäistä kertaa en ole itse urheilemassa, massatapahtumassa, yleisön edessä tai fyysisesti kovassa ponnistuksessa, mutta eipä ole ikinä ennen näin paljoa tuleva askarruttanut. Joka toinen päivä sitä on ihan luottavainen, innokas ja odottavainen, joka toinen päivä pelottaa, kauhistuttaa ja tekee mieli vetäytyä.

Mielenkiintoista. Itse en koe mitään pelkoa enkä oikein askarrustakaan. Olen treenannut niin hyvin kuin se mun lähtökohdista on mahdollista ja olen siksi hyvin luottavainen tulevan koitoksen suhteen. Toki aika on vielä mysteeri enkä vieläkään tiedä mitä aikaa lähden tavoittelemaan. Silti mulla on lähinnä fiilis, että tulis jo se mara. Kaikista pahinta olisi jos en nyt pääsisi edes kokeilemaan maratonin juoksemista. Se olisi aivan kaamea pettymys. Vetäytyminen tulee siis kyseeseen vain ihan pakon edessä.

Toivotaan, että teikäläiselläkin luottamus voittaa pelon ja pääset rauhallisin mielin starttaamaan ekalle marallesi ja nauttimaan siitä. Vaikka kaikki treenit ei olisi mennyt ihan putkeen niin varmasti onnistut kyllä juoksussasi. Lähdet vain omiin lähtökohtiisi sopivalla vauhdilla tekemään omaa suoritustasi. Kisaympäristö ja keskittyminen omaan suoritukseen takaa sen, että pystyt varmasti rutistamaan itsestäsi normaalia lenkkiä enemmän irti. Niin kunhan sää ei tee teposia:)

Mairouh
05.09.2012, 23:11
Kannattaako lihaskunnon tehdä ennen vai jälkeen juoksulenkin? Vai onko se suositeltavaa olla eri päivänä? Puhun nyt ihan kotona harjoitetusta lihaskunnosta. Nyt kun salille ei pääse menemään, niin pitää jotenkin sitäkin pitää yllä.

Kyse on varmaan omasta tarkoitusperästä, mutta kumpi on suositeltavaa: Lyhyt lenkki ja kova vauhti vai pitkä lenkki ja pienempi vauhti? Puhun nyt lyhyestä lenkistä 6-10km ja semmosta 8-12km/h keskivauhtia. Pitkä lenkki taas olisi jotain 15km paikkeilla.

Tuota lyhyttä lenkkiä olen harrastanut eniten ja itselle mukavampaa on kovempi vauhti, mutta silloin matka lyhenee reilummin.

Salilla käymistä on tarkoitus jatkaa kesätauon jälkeen tossa syksymmällä, joten lihaskunto ei ole oleellista, mutta mielenkiinnosta kysyn :)

Kiitos vastauksista.

Elazi
05.09.2012, 23:16
Tsemppiä Urholle ja Fordélille!

Meikäläinen ottelee vielä höyhensarjassa, kun rantamaratonilla olis elämäni toinen puolikas edessä. HCR meni 2h1min joten josko nyt olisi kahden tunnin alitus edessä. Kesä on tuntunut vähän laiskan puoleiselta, mutta on tuon HCR:n jälkeen ~250km karttunut ja vähän muutakin urheilua.

Onpa muuten hankala rikkoa tuo 5min/km vauhti. Sunnuntaina meni 5,5km aikaan 27m39s, ja tänään 7km kesti 35m26s. Oli tuossa välissä yksi 9,5km lenkki ja syksyn eka sählyvuoro oli torstaina, joten paikat ei oo ihan vetreimmillään ollu. Pitäs käydä juoksemassa joku kolmen kilsan lenkki ihan vaan sen takia, että sais tuon 5min/km rikki. :)

Chambza
06.09.2012, 07:04
Kyse on varmaan omasta tarkoitusperästä, mutta kumpi on suositeltavaa: Lyhyt lenkki ja kova vauhti vai pitkä lenkki ja pienempi vauhti? Puhun nyt lyhyestä lenkistä 6-10km ja semmosta 8-12km/h keskivauhtia. Pitkä lenkki taas olisi jotain 15km paikkeilla.

Tuota lyhyttä lenkkiä olen harrastanut eniten ja itselle mukavampaa on kovempi vauhti, mutta silloin matka lyhenee reilummin.Vastaus on Kanada, eli molemmat. Mulla normaalin viikon aikana on kaksi lyhyttä, nopeaa lenkkiä (~8km, max 40 min), kaksi vähän pidempää (10-14 km, ~60-75 min) ja yksi kunnolla pidempi (15-20 km, ~90-115 min).

Jos hieman yksinkertaistetaan, niin lyhyemmät, nopeammat lenkit kehittävät vauhtikestävyyttä, joka on lihassolujen kannalta enemmän hiilaritalouden puolella, ja pidemmät, matalasykkeisemmät lenkit kehittävät peruskestävyyttä, jossa on mukana myös rasvan hyödyntäminen lihassoluissa. Normaali ihminen haluaa ja tarvitsee molempia, tosin jotkut punttihirmut pelkäävät peruskestävyystreenin kadottavan hieman sitä maksimaalista lihasvoimaa. Valintakysymyksiä I guess, mutta itse kyllä arvostan enemmän kaveria joka juoksee maratonin ja nostaa penkistä 80 kg, kuin kaveria joka nostaa 120 kg, mutta ei jaksaisi juosta puolimaratoniakaan.

Peruskestävyystreenin osalta on aika yleistä, että mennään joka kerta liian kovaa - juuri siksi, että se on niin helppoa ja mukavaa kun antaa rullata vaan (Toki hitaammistakin menosta nauttivia löytyy, kuten jatkoajan oma Diesel-moottori, Fordél). Sykemittari kertoo sitten totuuden, ja yleensä täytyy hidastaa.

Minulla on tapana yhdistellä lihaskuntoa ja lenkkeilyä siten, että pitkillä lenkeillä pelkästään hölkkäilen, kun taas lyhempien, nopeampien lenkkien yhteydessä teen sitten sopivasti kohdalle osuvilla jumppatelineillä ainakin vatsa- ja selkälihasliikkeitä.

Fordél
06.09.2012, 08:51
Peruskestävyystreenin osalta on aika yleistä, että mennään joka kerta liian kovaa - juuri siksi, että se on niin helppoa ja mukavaa kun antaa rullata vaan (Toki hitaammistakin menosta nauttivia löytyy, kuten jatkoajan oma Diesel-moottori, Fordél). Sykemittari kertoo sitten totuuden, ja yleensä täytyy hidastaa.

Heh, hyvä nimitys toi Diesel-moottori: kuvaa erittäin hyvin meikäläistä. Sekin on ihan totta, että pk-treenien osalta suomalaiset juoksevat liian kovaa. Tämä käy hyvin ilmi YLE:n internetsivujen uutisesta viime vuodelta:

YLE: Suomalaiset juoksevat liian lujaa (http://yle.fi/uutiset/suomalaiset_juoksevat_liian_lujaa/5365903)

Yleisesti ottaen voidaan siis sanoa, että sykkyistä pitäisi saada 5-10 lyöntiä pois. Toinen tärkeä pointti on myös monipuolinen treenaus eli t'ytyy olla eri mittaisia ja eri vauhdeilla juostuja lenkkejä. Jokaisella lenkillä ei pidä vetää kaasu pohjassa vaan täytyy olla palauttaviakin lenkkejä.

Omalta kohdalta uskallan sanoa, että monipuolisuus kyllä toteutuu. Nyt oon viimiset viikot juossut viisi kertaa viikossa seuraavalla kaavalla:

-2 lyhyempää peruskestävyyslenkkiä (toinen hyvin helppo ja toinen helpohko) n. 12-14 km
-1 pitkä peruskestävysslenkki n. 20km
-1 vauhtikestävyyslenkki/vauhtileikittely 10km
-1 intervallitreeni, n. 10-11 km

Se on sitten eri asia, että tuleeko itsekään tehtyä noita treenejä ihan oikeilla sykkeillä. Esimerkiksi kk-lenkeilläkin lienee varaa pikkasen tiputtaa syketasoa.

[QUOTE=Chambza;4296643]Minulla on tapana yhdistellä lihaskuntoa ja lenkkeilyä siten, että pitkillä lenkeillä pelkästään hölkkäilen, kun taas lyhempien, nopeampien lenkkien yhteydessä teen sitten sopivasti kohdalle osuvilla jumppatelineillä ainakin vatsa- ja selkälihasliikkeitä.

Jep, eipä tässä lihaskunnon juoksun yhdistämisessä ole kait mitään yhtä ja oikeaa ratkaisua. Jos samana päivänä täytyy tehdä niin vaikka aamulla lihaskunto ja illalla juoksu. Jos taas pitää tehdä ihan peräkkäin niin juoksisin rauhallisen pk-lenkin, jolla saa kropan lämpimäksi ja tekisin sen jälkeen lihaskuntoa. Tyylejä on kuitenkin monia.

Fordél
06.09.2012, 08:58
Tsemppiä Urholle ja Fordélille!

Kiitos kannustuksesta!

Meikäläinen ottelee vielä höyhensarjassa, kun rantamaratonilla olis elämäni toinen puolikas edessä. HCR meni 2h1min joten josko nyt olisi kahden tunnin alitus edessä. Kesä on tuntunut vähän laiskan puoleiselta, mutta on tuon HCR:n jälkeen ~250km karttunut ja vähän muutakin urheilua.

Nääh, eihän toi mikään höyhensarja ole. Hyvä eka puolikas teikäläiseltä ja kahden tunnin alitukseen ei tarvita teikäläiseltä kovin tason nostoa. Varmasti täysin haarukassa. Nyt vain hyvä parin viikon viimeistely alle ja sitten tuoreilla jaloilla juoksemaan uutta ennätystä.

Iker
06.09.2012, 09:59
Minulla on tapana yhdistellä lihaskuntoa ja lenkkeilyä siten, että pitkillä lenkeillä pelkästään hölkkäilen, kun taas lyhempien, nopeampien lenkkien yhteydessä teen sitten sopivasti kohdalle osuvilla jumppatelineillä ainakin vatsa- ja selkälihasliikkeitä.
Tykkään kanssa yhdistellä mahdollisimman paljon noita lenkki- ja punttistreenejä tilanteen mukaan.

Pidemmät lenkit saavat riittää sellaisenaan eli pelkkä juoksu riittää ja treeni on ohi, salipäivinä sitten juoksen sellaisen 8-10 kilometrin lenkin alkulämpöinä eli tuntuvasti sitä perus 12-13 -kilometristä kuitenkin lyhyemmän että jaksaa sitten heti päälle tehdä punttienkin kanssa hyvän treenin.

Mulla on seuraavanlainen rytmi nykyään mitä on tullut nyt aikalailla identtisesti noudatettua viikosta toiseen, jos unohdetaan sieltä futikset jne. jotka toki laittaa tota vähän uuteen uskoon kauden aikana.

Maanantaina pelkkä pitkä lenkki 15-20 km, tiistaina pelkkä sali. Keskiviikkoisin aina aamulla sulkis ja heti perään sali, torstaina pelkkä peruslenkki n. 11-13 km. Perjantaina lenkki 8-9 km ja heti päälle sali, lauantaina tai sunnuntaina sama setti.

Välillä sitten ei jaksa tai viitsi jostain syystä mennä salille pe ja la putkeen, ja esim. lauantain lenkki onkin tuntuvasti pidempi ja sitten menee sunnuntaina salille jne. Eli periaatteessa pitkä lenkki pelkkänä lenkkinä, salipäivinä lyhyempi lenkki josta suoraan punttien pariin ja sillä kaavalla ainakin itse jaksan ja viihdyn treenieni parissa. Ja ns. peruslenkit sitten joko sellaisenaan tai höystetty jollain kotipunnerruksilla, leuoilla ja vatsoilla jos jaksaa tai on aikaa.

Sopivasti kaikkea ja ihan rapistumaan ei kondiksen ja kehon pitäisi päästä.

Alvajärven Urho
06.09.2012, 10:17
Mielenkiintoista. Itse en koe mitään pelkoa enkä oikein askarrustakaan. Olen treenannut niin hyvin kuin se mun lähtökohdista on mahdollista ja olen siksi hyvin luottavainen tulevan koitoksen suhteen.

No joo.. Itse olen perusluonteeltani mukavuudenhaluinen ja laiska, mutta kuitenkin täydellisyyteen pyrkivä. Niinpä ohjelmani punaisena lankana on ollut, että juostaan just ja just sen verran, että maratonin neljässä tunnissa selviää, ei tippaakaan ylimääräistä. Siitä sitten kun menee kaksi viikkoa kesäkuussa perseelleen ja sen jälkeiset pitkät lenkit perseelleen, pelkää ehkä sitä ettei tämä treeni riitäkään maratonin läpäisyyn. Sitä sitten lohduttelee itseään, että en minä siellä lähtöviivalla huonokuntoisin ja kokemattomin ole, tuskin maaliviivallakaan. Ohjelma on ollut tuollainen myös siksi, että tunnen kroppani ja jalkani. Yksinkertaisesti viiden juoksutreenin viikot aiheuttavat niin paljon vaivoja, että porrastukset kevyen ja kovan viikon välillä ovat todella isot, välillä on otettava ylimääräisiä lepopäiviä juoksusta kun palautuminen ei ole edennyt toivotulla tavalla ja tuota helvetin pyöräilyäkin on tueksi harrastettava (en tykkää lajista yhtään). Näillä vaivoilla (maantie)juoksu ei ole se laji, jota minun kannattaisi pitkällä tähtäimellä harrastaa, mutta en ole keksinyt lumettomiin kuukausiin mitään muutakaan, joka vastaavia fiiliksiä antaisi. Juostaan nyt niin pitkään, kun paikat kestää. Lauantaina 42,195 km.

kiljander
06.09.2012, 10:33
3.5 viikkoa maratoniin ja flunssa päällä jo useamman päivän. Voi perkele kun sen pitää iskeä just nyt kun vielä pitäisi heittää pitkät lenkit. Treenin määrä on muutenkin ollut kiikun kaakun niin ennätykset voidaan sitten unohtaa ja toivoa että edes päästään juoksemaan. Kyseessä on Berliini ja aika kalliiksi tulisi jättää väliin.

Fordél
06.09.2012, 10:55
No joo.. Itse olen perusluonteeltani mukavuudenhaluinen ja laiska, mutta kuitenkin täydellisyyteen pyrkivä.
Niinpä ohjelmani punaisena lankana on ollut, että juostaan just ja just sen verran, että maratonin neljässä tunnissa selviää, ei tippaakaan ylimääräistä.

Tunnistan itsestäni taipumuksen pienoisen laiskotteluun muissa asioissa, mutta en kyllä juoksemisen suhteen. Intohimo lajia kohtaan ja siitä saatu nautinto on tällä hetkellä niin suurta ettei laiskottelu tule mieleenkään. Taipumusta mukavuudenhalukkuuteen ja täydellisyyteenkään mulla ei ole. Tää arki on tavallaan niin mukavaa ja helppoa, että on vain mukava kun saa tehdä fyysisesti ja henkisesti rankkoja juttuja. Toisaalta pyrin kyllä olemaan koko ajan armollinen itselleni. Riittää, että tekee sen minkä kulloinkin pystyy ja siltä pohjalta lähdetään sitten aikanaan maratonillekin. Keväästä lähtien olen pystynyt yllättävänkin hyvään treenaamiseen, joten siksi tässä ollaan varsin luottavaisin mielin. Jos alla ei olisi näin hyvää treenijaksoa, pitäisi vain laskea tavoitetta.

Kuoppis
06.09.2012, 11:37
Itsellä olis myös vkl elämän eka puolikas. Tai no, kellotettu puolikas. Heinäkuun puolessa välissä aloitin kovemman treenauksen, missä juoksukertoja oli 5 viikkoonsa ja päälle vielä aamu HIIT 3x viikossa. Pohkeethan siinä paukku ja piti radikaalisti vähentää treenausta parin kolmen viikon päästä. Nyt tuli viikon tauko ku kurkku tuli kipeeksi (yleensä meikäläisellä suora viittaus siihen että 2-4 päivän päästä on flunssa päällä), onneks ei sen kipeemmäks tullu.

Aika tavoite oli 2h alitukses, mutta viime viikkoina ei oo pitkiä päässy vetään ollenkaan ni se ei oo niin justiinsa, läpi menee ni voittajafiilis. Muuten tällä viikolla en oo päässy ku 2 pidempää ripeetä kävelyä ja tänään pitäis käydä joku 5-8km todella kevyt verryttelyjuoksu ja ehkä pe joku kävelyn ja jolkottelun sekotus. Kuitenki tarkotus olis pitää vaan jalat vetreinä mutta silti rasittaa mahdollisimman vähän ennen kisaa.

On muuten koko viikon ollu kauheet poltteet mennä vetään kunnon treenejä ku viikon tauon jälkeen jalatki olis kunnos. Hammasta saanu purra ku ei oo viittiny mitään 8km vauhtikestävyyttä tai jotaki intervallia päässy vetään. Hullukshan täsä tulee, onneks ens viikolla saa sitte taas vetää niin paljo ku sielu/jalat sietää.

Fordél
06.09.2012, 12:34
Hullukshan täsä tulee, onneks ens viikolla saa sitte taas vetää niin paljo ku sielu/jalat sietää.

Yksilöllisiä juttuja tottakai nämä palautumiset, mutta todennäköisesti ainakin ekat päivät puolimaran jälkeen on jalkojen puolesta semmosia ettei lenkille kannata lähteä. Ainakin itellä täydelliseen palautumiseen meni noin viikko. Taisin aloittaa treenamiseen uudestaan kolmantena päivänä puolikkaasta, mutta puolikas tuntui edelleen jaloissa, joten treenaaminen oli vain palauttelevaa.

pernaveikko
06.09.2012, 13:51
Ei vain tunnu akillesjänne paranevan. Hulluksihan tässä tulee, kun joutuu kaljaa juomaan, vaikka huvittaisi mielummin juosta.

Pääsisihän sitä ties mihin yksityiselle työnantajan piikkiin, mutta ei se taida auttaa?

Fordél
06.09.2012, 14:22
Ei vain tunnu akillesjänne paranevan. Hulluksihan tässä tulee, kun joutuu kaljaa juomaan, vaikka huvittaisi mielummin juosta.

Pääsisihän sitä ties mihin yksityiselle työnantajan piikkiin, mutta ei se taida auttaa?

Kaljako sitten auttaa:)

No mutta jos yksityinen on käytettävissä niin käyhän veikkonen hyvä ihmeessä näyttämässä koipeasi siellä. Ties mikä tulehdus siellä on, joten jos ei normaalilla levolla parane niin suomalaisen miehen on taivuttava ja haettava hoitoa!

Alamummo
06.09.2012, 14:27
^ Samaa mieltä, mikset pernaveikko piipahtaisi lekuriin hakemaan hoitoa akillesjännevaivaasi. Sain heinäkuussa yllättäen ja pyytämättä aamulenkillä toiseen pohjelihakseen repeämän ja onnuin jo samana päivänä lääkäriin -> ultraäänitsekkaus ja hoitotoimenpiteet -> kahden viikon päästä taas lenkille. Jännevaivat ovat siitä ikäviä, että ne paranevat hitaasti ja hoitamatta jääneinä vielä hitaammin.

pernaveikko
06.09.2012, 14:46
Kaljako sitten auttaa:)

No mutta jos yksityinen on käytettävissä niin käyhän veikkonen hyvä ihmeessä näyttämässä koipeasi siellä. Ties mikä tulehdus siellä on, joten jos ei normaalilla levolla parane niin suomalaisen miehen on taivuttava ja haettava hoitoa!

No ei auta, mutta pitää ylimääräinen vapaa-aika käyttää hyväksi.

Varasin ajan, klo 17.40 mennään. En noin sinänsä ole suomalainen mies mikä ei lääkäriin voisi mennä, mutta onhan se parempi tosiaan vähän tutkia missä mennään. Ei siitä ainakaan haittaa kai voi olla.

pernaveikko
06.09.2012, 14:47
säätö.

sampio
06.09.2012, 17:55
Lidlissä on jälleen juoksukamoja myynnissä, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan. Trikoot, housut, pitkähihaisen ynnä poolon nappasin mukaani, kun kallein tuote maksoi peräti 9,90. Noilla hinnoilla raaskin kokeilla trikoilla juoksuakin, vaikkei laatu olisikaan aivan ykköstä. Ei nuo aivan paskoiltakaan vaikuttaneet.

Tadu
06.09.2012, 19:31
Lidlissä on jälleen juoksukamoja myynnissä, jos jotakuta sattuu kiinnostamaan. Trikoot, housut, pitkähihaisen ynnä poolon nappasin mukaani, kun kallein tuote maksoi peräti 9,90. Noilla hinnoilla raaskin kokeilla trikoilla juoksuakin, vaikkei laatu olisikaan aivan ykköstä. Ei nuo aivan paskoiltakaan vaikuttaneet.
Kävin kotiuttamassa itsellenikin nuo trikoomalliset housut ja yhden pitkähihaisen urheilupaidan sampion innoittamana. Varsinkin nuo housut tuntuvat ihan hyvältä. Housut taisivat olla 10 euroa ja paita 8 euroa. Halpaa.

Filatovi
06.09.2012, 20:00
12.85km ja 1h24min. Siinä äsken juoksemani, elämäni pisin lenkki. Innostuin puolisen vuotta sitten liikunnasta taas oikein kunnolla, ja olenkin siitä lähtien käynyt 2-4 kertaa viikossa pelaamassa sulkapalloa, mutta lenkkeiltyä ei ole tullut.

Kun pyöräni tuossa varastettiin, ajattelin, että voisin alkaa lenkkeilemään. Suurimman innostuksen sain, kun kaverini vinkkasi, että stadiumista saa Niken Lunareclipse 2+ -kengät hintaan 79,90 (ovh 160€) helsinki midnight run-kampanjan aikana.

Kenkien ostosta on nyt puolisentoista viikkoa, ja n. 5 lenkkiä takana. En olisi uskonut, että jaksaisin noin pitkää lenkkiä vetää, mutta näköjään se sulkapallo on kohottanut yleiskuntoani suhteellisen hyvin, ja toki nuo loistavat kengät edesauttavat asiaa.

Painokin on tippunut ihan kelvollisesti, tällä hetkellä se on jotain 81kg luokkaa, kun viime kesän alussa olin lähes 90-kiloinen. Kumma juttu tosin, kun tuo kymmenisen kiloa ei tässä minun vajaan 180cm rungossa näy juurikaan.

Tavoitteena olisi olla siinä kuuluisassa kesäkunnossa 2013. :-)