PDA

View Full Version : Kela ja opintotuki


MC61
19.02.2005, 08:34
Kela pitää nimittäin siitä huolen, että et tule toimeen, jos vastaanotat opintotukia samaan aikaan kun työskentelet.

Olen tällä hetkellä 4000 euroa velkaa ko. laitokselle, koska olen ylittänyt tulorajat - näinollen joudun palauttamaan vuodelta 2003 kolmen kuukauden tuet ja viime vuodelta kaikki paitsi yhden kuukauden tulot.

Saatte ihan rauhassa sanoa, että syy on minun. Olen osittain samaa mieltä, sillä en tajunnut laskea tulojani ennen kuin se oli liian myöhäistä.

Mutta onko siinä mitään järkeä, että käytännössä Kela tällä tavoin estää opiskelijoita työskentelemästä? Vapaa tulo per kuukausi on 505 euroa, jolla ainakaan minä en haluaisi kituuttaa.

Mielestäni olisi yhteiskunnan kannalta järkevää, että jos opiskelija pystyy koulunsa ohessa tekemään töitä, olisi hän vapaa niin tekemään - rajoituksetta tai ainakin huomattavasti väljemmin rajoituksin.

dude
19.02.2005, 08:36
Viestin lähetti MC61


Mielestäni olisi yhteiskunnan kannalta järkevää, että jos opiskelija pystyy koulunsa ohessa tekemään töitä, olisi hän vapaa niin tekemään - rajoituksetta tai ainakin huomattavasti väljemmin rajoituksin.

Jos opiskelijat saisivat tehdä töitä rajoittamattomasti ja saisivat silti vielä tuenkin siihen, niin miksei sitten samantien anneta kaikille ihmisille suoraan käteen sitä 404 euroa?

Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.

MC61
19.02.2005, 09:02
Viestin lähetti dude
miksei sitten samantien anneta kaikille ihmisille suoraan käteen sitä 404 euroa?

Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.

Tee työsi mattana, niin saatat tähän kyetäkin. Tuo mielipiteeni rajoituksettomasta työnteosta oli vain alleviivaus sille järjettömyydelle, että opiskelijan oletetaan elävän sillä 505 e + 404 e -fyrkalla kuukauden. Ainakin meillä täällä kaupungissa asumis- ja elinkustannukset ovat sen verran suuret, ettei se käy päinsä - ainakaan jos haluaa syödä muutakin kuin makaronia. Tosin punaisissa kunnissa se taitaa ollakin ylellisyystuote.

Ehkä olisi syytä tasapainottaa opintorahoja siten, että eritasoisten asumiskustannusten kunnissa olisi erilaiset maksujärjestelmät.

Pikku Myy
19.02.2005, 09:21
Viestin lähetti MC61
Mutta onko siinä mitään järkeä, että käytännössä Kela tällä tavoin estää opiskelijoita työskentelemästä? Vapaa tulo per kuukausi on 505 euroa, jolla ainakaan minä en haluaisi kituuttaa. Joo-o, joko sulla on rahankäyttötaito todella syvältä tai sitten sä olet vain tyhmä. Kyllä opintorahalla+asumistuella+duunilla(+lainalla) pärjää ilman että tarttisi vetää tonnikalapastaa päivittäin. Nuo kun laskee yhteen niin siitä tulee 909e (+220=1129e). Vuokra on minullakin korkea (hei, kenellä yksinasuvalla Helsingissä ei olisi?), mutta käteen jää kuussa kuutisensataa euroa. Eihän sitä rahaa mitään yleettömiä määriä ole laittaa ihan mihin sattuu, mutta ei sitä ollut silloinkaan kun kävin pelkästään töissä. Kituuttaa ei ole tarvinnut. Voin ostaa aika lailla sitä ruokaa mitä haluan, käydä leffassa ja kaljalla jos huvittaa tai ostaa jotain turhaa jos siltä tuntuu. Kyllä se silti vähän laskemista vaatii, enkä tosiaan valittaisi yhtään, jos kela ottaisi eri asuinpaikkojen vuokratason tuissa huomioon.

Toisaalta ihmettelen vain, että miten nuo tiedot tulorajoista ovat voineet mennä noin ohi. Niistä kuitenkin pitäisi periaatteessa ainakin kaikkia uusia opiskelijoita infota. Ketään ei kylläkään voida pakottaa kuuntelemaan. Että jos yhtä vajaa kaikki pitää palauttaa. Itekin jouduin yhden palauttamaan mutta tuo on jo aika hemmetin paljon.

MC61
19.02.2005, 09:58
Viestin lähetti Pikku Myy
Toisaalta ihmettelen vain, että miten nuo tiedot tulorajoista ovat voineet mennä noin ohi. Niistä kuitenkin pitäisi periaatteessa ainakin kaikkia uusia opiskelijoita infota. Ketään ei kylläkään voida pakottaa kuuntelemaan. Että jos yhtä vajaa kaikki pitää palauttaa. Itekin jouduin yhden palauttamaan mutta tuo on jo aika hemmetin paljon.

Rajat ovat olleet tiedossa, mutta tuloni eivät. Vuoden 2003 osuus menee omaan piikkiin. Peruin silloinkin tukia, mutten riittävästi. Tämän vuoden takaisinmaksuun olin varautunut. Vuoden 2004 tulojen ylimenon/takaisinmaksumäärän rajuus taas johtuu siitä, että ehdin nostaa tukia viisi ensimmäistä kuukautta, kunnes sain tietää, että pääsen kovapalkkaiseen kesäduuniin. Eihän sellaisesta voi kieltäytyä, varsinkin kun kyse oli oman alan töistä. Rajat yli ja rajusti ja eikun odottelemaan noutajaa. No, sainpa kuitenkin raavittua sitten niistä säästöön jonkun verran, että paikka on tällä hetkellä kusinen, muttei ihan mahdoton.

Tukia voisi muutenkin maksaa samaan tyyliin kuin opintolainaa - eli erilliselle opintotukitilille laitettaisi joka kuukausi se määrä rahaa, joka sinulle on myönnetty. Nostaisit sitten ko. tililtä rahaa sitä tahtia kuin tarvitset ja vuoden lopulla maksaisit ylijääneet takaisin kelalle.

Rygge
19.02.2005, 10:18
Viestin lähetti MC61
Kela pitää nimittäin siitä huolen, että et tule toimeen, jos vastaanotat opintotukia samaan aikaan kun työskentelet.

Itsellänikin taitaa viime vuoden puolelta mennä muutaman kuukauden tuet takaisinperintään, joten tiedän tunteen. Otetaanpa siis aiheen ajankohtaisuuden vuoksi kantaa yrittäen kuitenkin olla objektiivisia.

Itse en näe juurikaan mieltä nykyisessä opintotuen tuloharkintajärjestelmässä, mutta se nyt tuskin oli kenellekään mikään yllätys. Ensimmäisenä mielettömyytenä pidän sitä, että tietyissä tilanteissa järjestelmä suorastaan rankaisee ahkeruudesta. Eli jos opintosi ovat edenneet vaatimusten mukaisesti (onko se 3 opintoviikkoa/kuukausi, en ole kovin tarkasti moista joutunut miettimään, itsellä ylittynyt aina reippaasti), ja työskentelet samalla, niin opintotukesi peritään takaisin, mikäli olet ollut riittävän ahkera ja yrittänyt edes hieman parantaa elintasoasi. Ja järki oli...?

Toinen mielettömyys, mitä tämä järjestelmä sisältää, on se, että myös niiden kuukausien tulot vaikuttavat tuloharkinnassa, joilta et opintotukea nosta. Mitä järkeä tässä on? Kertokaa minulle jokin muu sosiaalietuusjärjestelmä, jossa tulot vaikuttavat vastaavalla tavalla. Ja nyt en tarkoita mitään toimeentulotuen tyyppisiä ns. viimesijaisia etuuksia, jollainen opintotuki ei mielestäni missään tapauksessa ole. Esimerkiksi työttömyysetuuden suuruuteen vaikuttavat tulot ns. soviteltua päivärahaa maksettaessa vain ansaintaperiaatteen mukaisesti, eli tulot pienentävät sen ajanjakson etuutta, jolta sitä maksetaan. Poikkeuksen muodostavat vain työsuhteen päättyessä mahdollisesti maksettava taloudellinen etuus tai lomakorvaus, jotka estävät päivärahan saamisen siltä ajalta, jolle ne palkan perusteella jaksotetaan. Jälleen kerran opintotukijärjestelmällä mielestäni asetetaan opiskelijat ilman perusteltua syytä eri asemaan esim. työttömiin verrattuna. Kaikkein järjettömintähän luonnolisesti on se, että myös valmistumisen jälkeiset tulot vaikuttavat ko. vuoden opintotuen tuloharkinnassa. Ei tässä kyllä kovin paljon järkeä mielestäni ole, sanokaa mitä sanotte.

Sitten on vielä tietysti kaikki muut lukuisat epäkohdat, joita opintotukijärjestelmästä löytyy. Esimerkkinä voidaan mainita esimerkiksi se, että opintotukea ei ole mitenkään sidottu asuinpaikkakunnan elinkustannuksiin. Aika monesta muusta sosiaalietuudesta tällainenkin etuuden suuruuteen vaikuttava peruste löytyy (esim. yleinen asumistuki, lasten kotihoidon tuen kuntalisä jne.).

Lopuksi heitän vielä kaikille pähkinän purtavaksi. Milloin opintotuen suuruuteen on viimeksi tehdy ns. indeksitarkistus, jonka tarkoituksena on saattaa tuen suuruus vastaamaan muuttuneita hintoja ja muita elinkustannuksia?

MC61
19.02.2005, 10:36
Viestin lähetti Rygge
Ensimmäisenä mielettömyytenä pidän sitä, että tietyissä tilanteissa järjestelmä suorastaan rankaisee ahkeruudesta. Eli jos opintosi ovat edenneet vaatimusten mukaisesti (onko se 3 opintoviikkoa/kuukausi, en ole kovin tarkasti moista joutunut miettimään, itsellä ylittynyt aina reippaasti), ja työskentelet samalla, niin opintotukesi peritään takaisin, mikäli olet ollut riittävän ahkera ja yrittänyt edes hieman parantaa elintasoasi. Ja järki oli...?

Aivan. Tämän kohdan unohdin aiemmista avautumisistani. (Modethan voivat laittaa tämän opintotuki-jauhannan muuten omaan ketjuunsa?)

Mielestäni tulorajoitteissa pitäisi nimenomaan huomioida se, edistyykö opiskelija opinnoissaan, vaikka tekee työtä. Jos aikataulu säilyy, olisi mielestäni paikallaan ennemminkin palkita kuin rankaista.

Ja pähkinään en muista vastausta, mutta muistaakseni tarkistuksia opintotukeen on tehty viimeksi 1990-luvun alussa.

Dante
19.02.2005, 11:09
Itsellä nousi vitutuskäyrä eilen kaakkoon kun kahden vuoden yhtäjaksoisen työssäolon jälkeen kelalta pamahti vielä yksi paperi, jossa väittivät että olen niille pystyssä 4000 egee, mikä on enemmän kun olen niiltä ko. vuonna saanut. "Tiedän" kyllä perinnän olevan aiheeton, mutta silti korpeaa kun tuo vihoviimeinen, ihmisten nöyryyttämiseen auttamisen sijaan keskittyvä stalinistinen dinosaurus lähettelee kirjeitä, joiden alussa sanotaan minun olevan heille velkaa ja sen perään tulee 6-8 sivua käsittämätöntä jargonia ja uhkauksia. Lainausmerkit siksi, että siperia on opettanut, ettei kelan kanssa toimittaessa mikään ole varmaa.

Nyt kun viimeisen - hyvä Jumala, anna minun olla oikeassa - kerran elämässäni olen tekemisissä ko. laitoksen kanssa, haluan toivottaa emokarhun voimia, lehmän kärsivällisyyttä ja vanhan vaahteran nöyryyttä kaikille, jotka kansaneläkelaitoksen kanssa joutuvat vielä painimaan. Opiskeluvuodet valoivat minuun lujaa päättäväisyyttä hankkia sellainen taloudellinen asema ja vakuutusturva, ettei minun tarvitse enää ikinä olla kelan kanssa missään tekemisissä. Se tosin taitaa olla järjestelmän perimmäinen tarkoitus.

Vissiin 80-luvulla määrätyistä tulorajoista ja kelan määräämästä opiskelijoiden maksimitulotasosta MYÖS OPISKELUAJAN ULKOPUOLELLA en jaksa avautua enempää, vaan tyydyn kehottamaan lämpimästi kaikkia opiskelijoita hankkiutumaan harmaan tai mielellään pimeän työn piiriin. Ainoa tapa, millä opiskelija Suomessa voi kovalla työnteolla saada käsiinsä muutakin kuin tikkuja, känsiä, perintäkirjeitä ja katkeruutta.

clayman
19.02.2005, 11:15
Viestin lähetti Rygge
Toinen mielettömyys, mitä tämä järjestelmä sisältää, on se, että myös niiden kuukausien tulot vaikuttavat tuloharkinnassa, joilta et opintotukea nosta. Mitä järkeä tässä on?
None what so ever.

Opiskelijat eivät saa opintotukea kesältä, elleivät sitten opiskele sinä aikana. Sekin on ihan mahdollista, jos tenttii muutaman kurssin, mutta siinä menee kuitenkin tukikuukausia koko ajan.

Sitten otettiin tämä asumistuki pois. No sehän oli tosi hauskaa. Jos on niin onnekas, että saa kesätöitä, niin siitä palkasta menee aika iso osa vuokraan. Siis opiskelija ei varsinaisesti saa mitään tukea kesällä, mutta silti kesällä ansaitut tulot vaikuttavat siihen, kuinka paljon voit vielä tienata lukuvuoden aikana. Eli joko me ollaan opiskelijoita kesällä, tai sitten ei.

MC61
19.02.2005, 11:59
Viestin lähetti Dante
Itsellä nousi vitutuskäytä eilen kaakkoon kun kahden vuoden yhtäjaksoisen työssäolon jälkeen kelalta pamahti vielä yksi paperi, jossa väittivät että olen niille pystyssä 4000 egee, mikä on enemmän kun olen niiltä ko. vuonna saanut. "Tiedän" kyllä perinnän olevan aiheeton, mutta silti korpeaa kun tuo vihoviimeinen, ihmisten nöyryyttämiseen auttamisen sijaan keskittyvä stalinistinen dinosaurus lähettelee kirjeitä, joiden alussa sanotaan minun olevan heille velkaa ja sen perään tulee 6-8 sivua käsittämätöntä jargonia ja uhkauksia. Lainausmerkit siksi, että siperia on opettanut, ettei kelan kanssa toimittaessa mikään ole varmaa.

Arvelinkin, että meitä "idiootteja" olisi enemmän. ;)

Millä tavalla suunnittelet pääseväsi eroon tuosta summasta? Meikänkin pitää tarkistaa vielä varmaksi nuo Kelan tekemät johtopäätökset.

Jatkakaamme yv:llä, mikäli emme halua täällä chattailla.

mikse
20.02.2005, 18:51
Viestin lähetti Rygge
Toinen mielettömyys, mitä tämä järjestelmä sisältää, on se, että myös niiden kuukausien tulot vaikuttavat tuloharkinnassa, joilta et opintotukea nosta. Mitä järkeä tässä on?

Tulorajahan on vuosittainen ei suinkaan kuukausittainen. Tiedän monia (itseni mukaan lukien), jotka pystyvät pitämään firmassa rahaa esim vuodenvaihteen yli, jotta tulorajat eivät ylittyisi. Jos tuettomia kuukausia ei laskettaisi,nostaisin paljon rahaa kesällä.

Nykyisellään tää systeemi toimii ihan siedettävästi. Tuki tosin saisi tietysti olla suurempi.

Rygge
20.02.2005, 19:20
Viestin lähetti mikse
Tulorajahan on vuosittainen ei suinkaan kuukausittainen. Tiedän monia (itseni mukaan lukien), jotka pystyvät pitämään firmassa rahaa esim vuodenvaihteen yli, jotta tulorajat eivät ylittyisi. Jos tuettomia kuukausia ei laskettaisi,nostaisin paljon rahaa kesällä.

Nykyisellään tää systeemi toimii ihan siedettävästi.

Joo, tiedän, että on vuosittainen. Pointtini oli juuri siinä, että moisessa ei ole mitään järkeä. Mainitsemasi yritystulolla keplottelijat ovat kuitenkin luullakseni melko marginaalinen ryhmä, ja suurin osa tulorajojen kanssa pähkäilevistä on ihan tavallisessa palkansaaja-asemassa olevia tallaajia. Kukaan ei sitä paitsi ole sanonut, että yritystulo pitäisi rinnastaa palkkatuloon tuloharkinnassa. Esimerkiksi sivutoimisille yrittäjille soviteltua työttömyyspäivärahaa maksettaessa yritystulo huomioidaan siten, että viimeisimmän vahvistetun verotuksen mukainen yritystulo jaetaan 12:lla, josta saadaan kuukausittain päivärahan suuruuteen vaikuttavan yritystulon määrä. Olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että tuettomien kuukausien palkkatulot eivät saisi vaikuttaa tuen suuruuteen.

Ja tuo väitteesi, että järjestelmä toimii "siedettävästi", ei minun (eikä luultavasti kovin monen muunkaan) mielestäni pidä ollenkaan paikkaansa. Nykyinen opintotukijärjestelmä on aikansa elänyt, opiskelijoita nöyryyttävä järjestelmä, joka kaipaisi pikaista uudistusta.

er_bai_wu
20.02.2005, 19:57
Viestin lähetti MC61
kunnes sain tietää, että pääsen kovapalkkaiseen kesäduuniin. Eihän sellaisesta voi kieltäytyä, varsinkin kun kyse oli oman alan töistä. Rajat yli ja rajusti ja eikun odottelemaan noutajaa. No, sainpa kuitenkin raavittua sitten niistä säästöön jonkun verran, että paikka on tällä hetkellä kusinen, muttei ihan mahdoton.

Voi amen. Kovapalkkainen duuni? Kesti kauan? Tukia voi palauttaa vapaaehtoisesti, opintotuki ei ole palkan päälle maksettavaa tuloa eikä mitään sellaista, jota nostamalla saadaan säästettyä palkkatulosta saatuja tuloja. Minusta tämä on täysin selvää. Olen maksanut itse takaisin opintotukea vapaaehtoisesti (laskenut itse; jos osaa laskea ja lukea, niin pitäisi onnistua), kuin myös NOSTANUT omaa veroprosenttiani siten, ettei tullut vielä mätkyjä -> miksi valittaa? Tästä toki jo vuosia aikaa. Ainoa ongelma on pätkittäiset työt, ts. esimerkiksi kahden tunnin takia raja ylittyy, mutta enpä usko että siinä itseään kipeäksi maksaa.

Pahoittelen mikäli tästä on täällä jo huomautettu, mutta jokin raja valittamiselle.

edit: selvennys

DAF
20.02.2005, 20:30
Viestin lähetti Dante
Itsellä nousi vitutuskäytä eilen kaakkoon kun kahden vuoden yhtäjaksoisen työssäolon jälkeen kelalta pamahti vielä yksi paperi, jossa väittivät että olen niille pystyssä 4000 egee, mikä on enemmän kun olen niiltä ko. vuonna saanut. "Tiedän" kyllä perinnän olevan aiheeton, mutta silti korpeaa kun tuo vihoviimeinen, ihmisten nöyryyttämiseen auttamisen sijaan keskittyvä stalinistinen dinosaurus lähettelee kirjeitä, joiden alussa sanotaan minun olevan heille velkaa ja sen perään tulee 6-8 sivua käsittämätöntä jargonia ja uhkauksia. Lainausmerkit siksi, että siperia on opettanut, ettei kelan kanssa toimittaessa mikään ole varmaa.

Vissiin 80-luvulla määrätyistä tulorajoista ja kelan määräämästä opiskelijoiden maksimitulotasosta MYÖS OPISKELUAJAN ULKOPUOLELLA en jaksa avautua enempää, vaan tyydyn kehottamaan lämpimästi kaikkia opiskelijoita hankkiutumaan harmaan tai mielellään pimeän työn piiriin.

Minä puolestani olen hyvin tyytyväinen siitä, että Kela tekee takaisinperintäehdotuksen - tämähän kertoo vain siitä, etteivät viranomaiset sentään aivan kaikkea tietoa käyttöönsä saa. Yksityisen suoja säilyy paremmin, kun itse asia selvitetään. Lapussa ei kyllä myöskään uhkailla tai ole mitään "käsittämätöntä jargonia", vaan siinä aika selkokielisesti selitetään, kuinka tulee toimia, että perintä_päätös_ muodostuu oikeanlaiseksi. Näitä on niin helppo ylidramatisoida vain tällaisilla foorumeilla.

Mitä tuohon toiseen kohtaan tulee, ei opintotukijärjestelmä kyllä määrittele mitään maksimitulotasoa opiskelua ennen tai sen jälkeen. Opintoja edeltävät tai niiden jälkeiset tulot eivät lisää takaisinperittävää määrää, voivat kyllä sitä vähentää, mikäli ovat riittävän pienet.

Sistis
20.02.2005, 20:52
Niin. Itse olen ainakin pyrkinyt jo kaukaa viisaasti tekemään laskelmia joka vuosi jo kesällä. Näin pystyn sitten päättelemään, että voinko nostaa opintotukea esimerkiksi syys-joulukuulta. Viime vuonna sitten peruin loka-joulukuun tuet. Muuten olisi tullut Sistikselle palautuskäsky.

Vituttaako, kun peruin tuet? Ei. Se on sen merkki, että tienaa paremmin, kuin pienehkön opintotuen.


EDIT: tänä vuonna -> viime vuonna

Mikko78
20.02.2005, 21:48
Kituuttaa ei ole tarvinnut. Voin ostaa aika lailla sitä ruokaa mitä haluan, käydä leffassa ja kaljalla jos huvittaa tai ostaa jotain turhaa jos siltä tuntuu. Kyllä se silti vähän laskemista vaatii, enkä tosiaan valittaisi yhtään, jos kela ottaisi eri asuinpaikkojen vuokratason tuissa huomioon.

Minusta tuo on aikamoista kituuttamista jos joutuu 20 eurolla per päivä elämään.

Pikku Myy
20.02.2005, 22:04
Viestin lähetti Mikko78
Kituuttaa ei ole tarvinnut. Voin ostaa aika lailla sitä ruokaa mitä haluan, käydä leffassa ja kaljalla jos huvittaa tai ostaa jotain turhaa jos siltä tuntuu. Kyllä se silti vähän laskemista vaatii, enkä tosiaan valittaisi yhtään, jos kela ottaisi eri asuinpaikkojen vuokratason tuissa huomioon.

Minusta tuo on aikamoista kituuttamista jos joutuu 20 eurolla per päivä elämään. Ilmeisesti yritit minun kirjoituksiani lainata? Kovin tutunoloista tekstiä nimittäin oli tuo alku.

Kait se sitten vaikuttaa, mihin elintasoon ihmiset ovat tottuneet? En tiedä kuinka hillitöntä elämää pitäisi vaatia/elää, näin olen ihan tyytyväinen. Oman elämäni rahoitan tuilla, lainalla ja työllä oikein hyvin. Isommissa hankinnoissa (kuten uusi kirjahylly kuukausi sitten) tosin vanhemmat auttavat. Ja kuten jo aiemmin kirjoitin, voin ilman järkyttävää päänsärkyä käydä keskustassa kahvilla , kaljoittelemassa tai keikoilla. Voin ostaa vaatteitta/levyjä/kirjoja tms aika lailla silloin kun haluan tai tarvitsen. Laskut saan maksettua ajallani. Ja asun oikein mukavasti vajaan 40 neliön kaksiossa yksin.

Kuten sanottua, opiskelijoiden tuissa olisi myös minunkin mielestäni paljon korjattavaa ja harkittavaa, mutta nykyiselläkin systeemillä pärjää. Vaikka sitten 20 eurolla päivässä (!) ilman kituuttamista.

teroz
20.02.2005, 22:12
Mielestäni asiassa olisi korjaamisen varaa. Opiskelijat joutuvat liian usein tekemään töitä opiskeluidensa ohessa, joka pidentää selvästi opintoja. Itse menin töihin vasta nyt, neljännen vuoden aikana. Opintolainaa ei haluaisi enää tässä vaiheessa ottaa (140 ov kasassa).

Itsellä on enää vain n. 400 euroa velkaa ko. laitokselle.

varjo
20.02.2005, 22:20
Viestin lähetti Mikko78

Minusta tuo on aikamoista kituuttamista jos joutuu 20 eurolla per päivä elämään.

Ööö?
Itse elän käytännössä 7-10€/päivä (pl. siis nettilasku, bussiliput yms.). Enkä pidä sitä mitenkään kituuttamisena, kun ei juo eikä polta niin rahaa riittää aivan hyvin kunnon safkoihinkin. Kertaakaan en ole makaronia ja tonnikalaa syönyt, joskaan en nyt sisäfilepihviäkään.

bisnesman
20.02.2005, 22:43
Itse olen hyväksynyt, että opiskeluaikana ei välttämättä ole varaa autoon ja saunalliseen asuntoon vaikka vanhempien luona asuessa molemmat kuuluivat "etuihin".

Tällä hetkellä en ole töissä, koska vielä ei ole löytynyt mitään mielenkiintoista.Puskurina on säästöjä, mutta ei ole tarvinnut rokottaa sieltä. N. 500e/kk riittää elämiseen ihan kohtuullisesti, jopa kehäykkösen sisäpuolella.

Asumismenot muuten kasvoivat peräti 25 euroa/kk vaihtaessani opiskelupaikka kaukaa kehäkolmosen ulkopuolelta Helsinkiin :)

mikse
20.02.2005, 22:49
Viestin lähetti Rygge
Joo, tiedän, että on vuosittainen. Pointtini oli juuri siinä, että moisessa ei ole mitään järkeä. Mainitsemasi yritystulolla keplottelijat ovat kuitenkin luullakseni melko marginaalinen ryhmä, ja suurin osa tulorajojen kanssa pähkäilevistä on ihan tavallisessa palkansaaja-asemassa olevia tallaajia. Kukaan ei sitä paitsi ole sanonut, että yritystulo pitäisi rinnastaa palkkatuloon tuloharkinnassa. Esimerkiksi sivutoimisille yrittäjille soviteltua työttömyyspäivärahaa maksettaessa yritystulo huomioidaan siten, että viimeisimmän vahvistetun verotuksen mukainen yritystulo jaetaan 12:lla, josta saadaan kuukausittain päivärahan suuruuteen vaikuttavan yritystulon määrä. Olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että tuettomien kuukausien palkkatulot eivät saisi vaikuttaa tuen suuruuteen.

Ja tuo väitteesi, että järjestelmä toimii "siedettävästi", ei minun (eikä luultavasti kovin monen muunkaan) mielestäni pidä ollenkaan paikkaansa. Nykyinen opintotukijärjestelmä on aikansa elänyt, opiskelijoita nöyryyttävä järjestelmä, joka kaipaisi pikaista uudistusta.

Tarkoitin sitä, että voin pomoni kanssa sopia palkkani maksettavaksi tiettynä aikana. Eli ei siis mitään yritystuloa.

jussi_j
20.02.2005, 22:56
Viestin lähetti teroz
Opintolainaa ei haluaisi enää tässä vaiheessa ottaa (140 ov kasassa).

Itsellä on enää vain n. 400 euroa velkaa ko. laitokselle.

Tässä kiteytyy kitisevien opiskelijoiden keskeinen sanoma. Et haluaisi vai, sehän on yllättävää. Itsekään en halunnut ottaa opintolainaa enkä myöskään lainaa asuntoa ja autoa varten. Elämässä länsimaissa vaan sattuu olemaan sellainen systeemi nykyään, että jos rahaa ei ole jollain hetkellä, se lainataan ja maksetaan takaisin myöhemmin. Tämä on länsimaissa hyvin yleisesti käytössä oleva systeemi.

Olen erittäin tyytyväinen suomalaiseen opiskelusysteemiin, joka antaa koko kansalle hyvin tasavertaiset mahdollisuudet opiskella riippumatta kodin varallisuudesta. Tällaisenaan tämä järjestelmä on parasta mitä sossarit ovat aikaan saaneet. Hyvin tyytymätön olen näihin idiootteihin opiskelijoihin, jotka eivät tajua, että he saavat ilmaisen koulutuksen lisäksi myös ilmaista rahaa ja vielä takauksen lainalle. Jos se opiskelijan elämä on niin saatanan surkeaa niin tiedotan, että opiskelu on vapaaehtoista.

Elämä on täynnä valintoja, opiskelu on vaihtoehdoista vain yksi.

Lukkoseppä
20.02.2005, 22:57
Itselläni on seuraavan kaltainen episodi kelan ja opintotuen kanssa. Kysymys on lopussa?

1. Opintotukeni oli myönnetty huhtikuulle 2001 asti.
2. Valmistuin maaliskuun toiseksiviimeisenä päivänä 2001.
3. Duuni oli tiedossa toukokuun alusta alkaen.
4. Ajattelin vähän säästää itseäni ja valtiota/kelaa ylimääräiseltä vaivalta ja annoin huhtikuun opintotuen tulla ja sillä selvisinkin huhtikuun. en siis ilmoittautunut työkkäriin tai mihinkään enkä nauttinut mitään muita etuja ja aloitin toukokuussa veronmaksajana.
5. Joskus vuonna 2002 kela ilmoittaa että huhtikuun opintotuki on maksettava takaisin, kun kerran enää en opiskelija silloin ollut.
6. Ok, ymmärrän vielä tämän.
7. Laadin monisivuisen vastineen lippuineen ja lappuineen siitä että olen mielestäni toiminut rehellisesti kun en kerran muita etuja ole käyttänyt siis huhtikuussa.
8. Tilanne ei muuttunut, kela vetoa lakipykäliin että opintotukea voi saada vain opiskelija.
9. Selvähän se.
10. Tarjosivat mahdollisuutta valittaa opintotuen muutoksenhakulautakuntaan.
11. Valitin mutta tilanne ei muuttunut, samat lakipykälät perusteina.
12. Maksoin käteisellä kelan kassalle ja vittuilin että toivottavasti ei tarvitse tämän puljun palveluita enää koskaan käyttää.

Kysymys:

Mikä on muutoksenhakulautakunnan tehtävä? Itse ymmärrän että se olisi ns. inhimillinen" elin joka niin päättäessään voi ajaa lakipykälien ohi. Selvitykseni perusteella olii kiistatta selvää että kelan rahoja ei ole käytetty väärin vaan niitä on ehkä jopa säästynyt.

Pikku Myy
20.02.2005, 23:18
Viestin lähetti Lukkoseppä
Selvitykseni perusteella olii kiistatta selvää että kelan rahoja ei ole käytetty väärin vaan niitä on ehkä jopa säästynyt. Vaikka olisit satuillut kelalle ihan mitä tahansa, niin käytit etuuksia väärin nostaessasi opintotukea silloin kun et enää ollut opiskelija. Säästyi kelan rahoja tai ei. Ei siinä pitäisi olla mitään vaikeaselkoista/kitistävää.

Snakster
20.02.2005, 23:20
Viestin lähetti Lukkoseppä

Mikä on muutoksenhakulautakunnan tehtävä? Itse ymmärrän että se olisi ns. inhimillinen" elin joka niin päättäessään voi ajaa lakipykälien ohi. Selvitykseni perusteella olii kiistatta selvää että kelan rahoja ei ole käytetty väärin vaan niitä on ehkä jopa säästynyt.

Ei mikään laillinen elin voi ajaa lakipykälien ohi. Muutoksenhakulautakunnan tehtävä on turvata asiakkaalle hänelle kuuluvat edut siinäkin tapauksessa, että käsittelyssä on sattunut virhe.

Muutenkin tapauksesi on varsin selkeä ja yksinkertainen enkä käsitä miten tuollainen itsestäänselvyys voi ketään jurppia. Opintotukea saavat opiskelijat ja muut ihmiset hakevat sitten muita etuisuuuksia tarpeensa mukaan.

Mikko78
20.02.2005, 23:22
Viestin lähetti Pikku Myy
Ilmeisesti yritit minun kirjoituksiani lainata? Kovin tutunoloista tekstiä nimittäin oli tuo alku.

Kait se sitten vaikuttaa, mihin elintasoon ihmiset ovat tottuneet? En tiedä kuinka hillitöntä elämää pitäisi vaatia/elää, näin olen ihan tyytyväinen. Oman elämäni rahoitan tuilla, lainalla ja työllä oikein hyvin. Isommissa hankinnoissa (kuten uusi kirjahylly kuukausi sitten) tosin vanhemmat auttavat. Ja kuten jo aiemmin kirjoitin, voin ilman järkyttävää päänsärkyä käydä keskustassa kahvilla , kaljoittelemassa tai keikoilla. Voin ostaa vaatteitta/levyjä/kirjoja tms aika lailla silloin kun haluan tai tarvitsen. Laskut saan maksettua ajallani. Ja asun oikein mukavasti vajaan 40 neliön kaksiossa yksin.

Kuten sanottua, opiskelijoiden tuissa olisi myös minunkin mielestäni paljon korjattavaa ja harkittavaa, mutta nykyiselläkin systeemillä pärjää. Vaikka sitten 20 eurolla päivässä (!) ilman kituuttamista.

Tarkoitus ei ollut mitenkään väheksyä tilannettasi ( mielestäni hyvin opiskelijalle, monella ei näin ole). Vaan lähinnä puolustaa ketjun aloittajaa. Minulta löytyy ainakin täysi ymmärrys etteivät opiskelijat ole tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen. Toi on jotain kuvottavaa et työnteosta rangaistaan noinkin kovalla kädellä kuin esimerkkinä annettiin.

Lukkoseppä
20.02.2005, 23:31
joo, kyllä mä ymmärrän että minähän siinä mokasin. Vituttaa silti,
mun mielestä asia on vaan niin selvä.

Saatana, joku kerta mä pärähdän oikein kunnolla ja rupean vielä kelan elätettäväksi.

Tää ei nyt kuulu tähän mutta sanon silti että tämä on oikein keskituloisten riistohelvetti tämä Suomi. Perkeleen demarit.

(kiukkuinen)

Pikku Myy
20.02.2005, 23:32
Viestin lähetti Mikko78
Tarkoitus ei ollut mitenkään väheksyä tilannettasi ( mielestäni hyvin opiskelijalle, monella ei näin ole). Vaan lähinnä puolustaa ketjun aloittajaa En minä siitä mitenkään itseeni ottanut. Yrittänyt vain tässä koko ajan huonolla menestyksellä tuoda ilmi sitä ihmetystä, mihin muut opiskelijat sitten penailevat ne rahansa, kun mielestäni valtion tuilla ja "sallitulla" työmäärällä pärjää ihan hyvin. Samaa mieltä olen siitä, että ketjun avaajan tilanne on vittumainen - itse vedin herneet syvälle jo yhden tukikuukauden palauttamisesta ja parin perumisesta. Mutta toisaalta myös tiedostin sen, että oma moka; mitäs en ollut laskenut kesällä tulojani tarkemmin. Nykyinen systeemi kun on tämä, oli se sitten kuinka epäreilu tai typerä tahansa.

Rygge
20.02.2005, 23:35
Viestin lähetti Mikko78
Toi on jotain kuvottavaa et työnteosta rangaistaan noinkin kovalla kädellä kuin esimerkkinä annettiin.

Juuri tämä on ollut yksi niistä pointeista, jota olen itsekin yrittänyt tuoda esiin myös omissa tänne kirjoittamissani viesteissä. Ymmärrän hyvin, että niissä tapauksissa, joissa opinnot eivät etene vaaditulla tavalla, tuki peritään takaisin. Näin pitääkin olla. Mutta se ei edelleenkään mahdu kaaliini, miksi ahkeruudesta pitää rangaista.

Pitäisi varmaan alkaa ihan rehellisesti juopoksi, toimeentulotukea ei kai peritä takaisin, vaikka sen vetäisi kurkusta alas.

Lukkoseppä
20.02.2005, 23:40
Viestin lähetti Rygge

Pitäisi varmaan alkaa ihan rehellisesti juopoksi, toimeentulotukea ei kai peritä takaisin, vaikka sen vetäisi kurkusta alas.

Juuri näin!

teroz
20.02.2005, 23:46
Tässä kiteytyy kitisevien opiskelijoiden keskeinen sanoma. Et haluaisi vai, sehän on yllättävää.

Kiitän, en valittanut. Tiedän ja varmaan kaikki tietävät, että opiskelu on vapaaehtoista, mutta kiitos valistuksesta.

Ei ollut tarkoituksena ärsyttää. Monet eivät vaan haluaisi opintojen aikana vielä ottaa lainaa, tämä taas johtaa töiden tekemiseen opintojen ohessa, tämä taas opintoaikojen pidentymiseen ja tämä taas valtion kitinään.

Lainasta saatavia verohelpotuksiahan tullaan parantamaan, joten kenties tämä saa opintolainan suosion uuteen nousuun?!

Snakster
20.02.2005, 23:59
Mielestäni ehkä rajuin kosto Kelan kaltaiselle paskalaitokselle olisi se, että siirtäisitte asiakkuutenne johonkin toiseen puljuun ja kerta kaikkiaan kieltäytyisitte enää nostamasta Kelasta penniäkään. Kyllä ne saisivat siellä pitkän nenän.

vellinaama
21.02.2005, 08:36
Vuonna 2000 nostin opintotukia 3 kk verran liikaa, tulorajaan nähden. Noin 3 vuotta on valitusprosessit kestänyt Kelalle päin, ja nyt olis sitten takaisin alettava maksaa.

Koko vuoden (9kk) tuet ja asumislisät peritään pois, vaikkakin olin täysipäiväinen opiskelija tuosta ajasta 6 kk.

Suosiolla olisin ollut valmis pulittamaan tuon 3kk tukia pois, mutta systeemi oli vielä vuoteen 2001(?) asti se, että kaikki maksetut pois vaan.

Kolme eri vaihtoehtoa on vielä strategiaksi:

a) Kiivastuneena Kelan konttoriin, haukun Kelan ja kaikki konttorin akat, maksan lopulta perintätoimiston kautta (tulee saatanan kalliiksi, mutta saisi jotain iloa riehumisesta).

b) Neuvottelen kiltisti Kelan kanssa maksusuunnitelman tyyliin 20e/kk, saanen maksettua tuolla tavoin ennen eläkkeelle jäämistä "velat" pois.

c) Nostan käteisenä 5e seteleinä perittävän lähes 3000e, ja vien ne Kelan konttorin kottaraiselle.

Kiitti hei, turha tulla mulle mitään eläkkeitä ikinä tunkemaan.

Designer
21.02.2005, 09:11
Aloitin kokopäivätyöt huhtikuun alussa vuonna 2000. Sain alemman tutkinnon suoritettua elokuussa 2000, ylempi tutkinto valmistuu ehkä joskus.

Nostin opintotukea vuonna 2000 tammikuusta huhtikuuhun. Huhtikuussa ensimmäisen palkan jälkeen ilmoitin Kelaan, että opintotukeni voi lopettaa. Ei siis keskeyttää, vaan lopettaa.

Huhtikuussa alkaneen työni palkkaus piti huolen siitä, että kaikki mahdolliset tulorajat paukkuivat ja kunnolla. Olin asiasta tietoinen. Olin myös etukäteen tietoinen siitä, että Kela tulee perimään kaikki vuoden 2000 tuet takaisin ja osasin varautua siihen. En sentään kuulunut siihen porukkaan, joka maamme historian älyvapaimman pykälän takia joutui maksamaan Kelalle osuuden myös tienaamastaan palkasta.

Sitten kysymys, johon joku osaa varmasti vastata. Minkä takia opintotuen lopettamisen jälkeen saamani tulot aiheuttivat sen, että ennen työsuhteen alkamista maksetut tuet piti myös palauttaa? Tai siis tiedänhän minä vastauksen, eli kun se vaan nyt on päätetty niin, mutta onko tuohon olemassa jokin ihmisjärjellä ymmärrettävissä oleva vastaus?

Olen sitten tietoinen siitä, etä Kela vain noudattaa lakia eikä näinollen ole vastuussa niistä älyttömyyksistä, jotka näihinkin takaisinperintöihin liittyvät.

Niilo
21.02.2005, 10:03
Ihan vitosen vinkin antaisin tässä kaikille jotka aiotte muuttaa kimppaan sen kauniimman sukupuolen edustajan kanssa. Nythän on niin että puolison tulot vaikuttavat omaan opintotukeesi, eikö niin. Etenkin jos muutatte yksityiselle vuokralle, niin tehkääpäs molemmat oma vuokrasopimus! Näin kumppanin tulot eivät vaikuta oman tuen määrääsi sillä sinähän olet sinkku, kun laitat ruksisi siihen tiettyyn kohtaan. Nyt kela ei voi olettaa että olette pariskunta jos molemmilla on oma vuokrasopimus!

DAF
21.02.2005, 10:38
Viestin lähetti Niilo
Nyt kela ei voi olettaa että olette pariskunta jos molemmilla on oma vuokrasopimus!

Kyllä voi, ja olettaa. Myös muutoksenhakulautakunta ja vakuutusoikeus ovat päätyneet tähän samaan lopputulokseen, joten kikkailu ja kusettaminen näissä asioissa ei auta.

Ziege
21.02.2005, 10:46
Viestin lähetti Designer


Sitten kysymys, johon joku osaa varmasti vastata. Minkä takia opintotuen lopettamisen jälkeen saamani tulot aiheuttivat sen, että ennen työsuhteen alkamista maksetut tuet piti myös palauttaa? Tai siis tiedänhän minä vastauksen, eli kun se vaan nyt on päätetty niin, mutta onko tuohon olemassa jokin ihmisjärjellä ymmärrettävissä oleva vastaus?

Olen sitten tietoinen siitä, etä Kela vain noudattaa lakia eikä näinollen ole vastuussa niistä älyttömyyksistä, jotka näihinkin takaisinperintöihin liittyvät.

Itse tein saman 2004 huhtikuussa eli lopetin tuen siihen kun sain työpaikan. Kelan toimistolta sanottiin että opintotukia voidaan tulla perimään takaisin, mutta jos voin todistaa palkkakuiteilla tienanneeni rahat opintotuen lopettamisen jälkeen, niin niitä ei tarvi maksaa. Nyt odottelen koska he alkavat kyselemään asiasta. Tyhmää on vain että pitää jälkikäteen todistaa kun olisin sen voinut tehdä heti aluksi. Sanottiin vain että jos he perivät niin näytä kuitit. Voinko pyytää kelalta korvausta tähän mahdollisesta kuluvasta ajasta, koska olisin voinut tehdä sen silloin vuosi sitten kelan tiskillä tuhlaamatta aikaani?

Lukkoseppä
21.02.2005, 10:50
Viestin lähetti Ziege
Itse tein saman 2004 huhtikuussa eli lopetin tuen siihen kun sain työpaikan. Kelan toimistolta sanottiin että opintotukia voidaan tulla perimään takaisin, mutta jos voin todistaa palkkakuiteilla tienanneeni rahat opintotuen lopettamisen jälkeen, niin niitä ei tarvi maksaa. Nyt odottelen koska he alkavat kyselemään asiasta. Tyhmää on vain että pitää jälkikäteen todistaa kun olisin sen voinut tehdä heti aluksi. Sanottiin vain että jos he perivät niin näytä kuitit. Voinko pyytää kelalta korvausta tähän mahdollisesta kuluvasta ajasta, koska olisin voinut tehdä sen silloin vuosi sitten kelan tiskillä tuhlaamatta aikaani?

Täällähän on kunnon kärinää... itselläni päivä menee aina täysin piloilla tätä KELAn touhua miettiessä. Yksi on totta, opiskelun päättymisen jälkeisten tulojen perusteella eivät voi karhuta penniäkään takaisin.

MS
21.02.2005, 11:01
Täysin oma moka, jos joutuu maksamaan opintotukia takaisin. Ei auta syyttää muita, kuin itseään. Säännöt/säädökset ovat olemassa ja niitä pitää noudattaa, jos haluaa välttyä ongelmilta/seuraamuksilta. Jos ei ole tyytyväinen sääntöihin/säädöksiin niin kannattaa oikeasti ruveta tekemään asialle jotain. Internetin keskustelupalstalla ruikuttaminen ei mitään auta.

Nim. Itsekin maksanut kohtuullisen paljon opintotukia takaisin.

Pikku Myy
21.02.2005, 11:01
Viestin lähetti DAF
Kyllä voi, ja olettaa. Myös muutoksenhakulautakunta ja vakuutusoikeus ovat päätyneet tähän samaan lopputulokseen, joten kikkailu ja kusettaminen näissä asioissa ei auta. Jaa kyllä meillä vaan saatiin tuolla tavalla erilliset tuet eikä kukaan valittanut mitään. Tiijä sitten mistä johtuu, että joillain menee läpi ja joillain ei. Kelassakin kait kattovat, kuka on feministilesbo ja kuka ei ja toimivat sen pohjalta?

DAF
21.02.2005, 11:10
Viestin lähetti Pikku Myy
Jaa kyllä meillä vaan saatiin tuolla tavalla erilliset tuet eikä kukaan valittanut mitään. Tiijä sitten mistä johtuu, että joillain menee läpi ja joillain ei. Kelassakin kait kattovat, kuka on feministilesbo ja kuka ei ja toimivat sen pohjalta?

Ei kannattane kertoa Kelalle tuosta, kun menee käsittely uusiksi. Erilliset tuet saa kun on "riittävä näyttö", ja sitä eivät kaksi erillistä vuokrasopimusta todellakaan ole. Ohjeisiin nähden on siis ollut virhekäsittely. Poikkeuksena tuossa ovat ns. kommuunit, eli sellaiset, joissa asuu enemmän kuin kaksi toisilleen vastakkaista sukupuolta olevaa henkilöä, ne menee sitten jo läpi.

Designer
21.02.2005, 11:23
Viestin lähetti Lukkoseppä
Yksi on totta, opiskelun päättymisen jälkeisten tulojen perusteella eivät voi karhuta penniäkään takaisin. Minulle perusteluksi sanottiin se, että vaikka tuki loppuikin, niin jatkoin opintojani työn ohessa.

Näistä asioistahan ei tietenkään saisi koskaan puhua, koska kaikenlaisen kritiikin esittäminen on turhaa kitinää ja ruikutusta.

sampio
21.02.2005, 11:31
Niin, kai kyse on siitä, millaiseen elintasoon on tottunut tai haluaa tottua. Minun ensimmäinen opintolainani meni kämpän kalusteisiin ja välttämättömiin perustarvikkeisiin, joten ennen osa-aikatyöni saamista tulin puolisen vuotta toimeen pelkällä opintorahalla ja asumislisällä. Vuokrani oli tuolloin muistaakseni 1850 mk/kk, euroaikaan jotain 310 €/kk. Vuokran jälkeen minulle jäi käteen siis vajaa satanen, josta maksoin 20-30 euron puhelinlaskun ja joka toinen kuukausi parinkympin sähkölaskun. Vapaa-aikaan ja ruokaan minulle jäi viitisenkymmentä euroa, mutta käytännössä muistan muutamana kuukautena eläneeni sadalla markalla, siis alle 17:llä eurolla! En syönyt koulussa tarkoituksellisesti, vaan tein kotona makaroonilaatikkoa, keittoja ja sämpylöitä yms. En minä kuitenkaan osannut pitää tilannetta kovin kurjana, sitä oli vain tyytyväinen vähään. Koulussa sain surffata ilmaiseksi, kirjasto oli 300 metrin päässä, kerran viikossa pääsin pelaamaan sählyä ja silloin tällöin sain kutsun tuttavaperheisiin illanviettoon, mikäs siinä oli ollessa. Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot.

Ensimmäisen opiskeluvuoteni keväällä pääsin töihin opiskelujeni ohella. Markoissa tonnin kieppeillä siitä taisin keskimäärin kuussa saada lisuketta tililleni, ja sehän mahdollisti melkoisen hurvittelun. Ostin mm. uudet sisäpelikengät ja mailankin muistaakseni.

Itselläni nuo opiskelunoheiset tulot olivat niin pienet (ja myöhemmin pidin ne pieninä tietoisesti), että pystyin nostamaan myös kesäkuukaudet asumislisää. Olin parina kesänä palkallisessa työharjoittelussa (amk), mutta vuoden yhteenlasketut tuloni eivät ylittäneet 12 kk:n rajaa, joten sain 120 € puhtaana käteen harjoittelupalkan lisäksi. Siispä jos jollakulla amk-opiskelijalla on opiskeluun liittyvä harjoittelu edessä, tiedä se, että voit saada myös asumislisän tuolta ajalta, vaikka saisit harjoittelustasi palkkaa. Tällöin vain tarkistat koko vuoden tulosi. Tätä asumislisämahdollisuutta eivät tienneet edes paikallisen Kelan tädit, mutta lopulta uskoivat, kun sen heille opintotukioppaasta näytin. Nettosin opintotukioppaan huolellisesta lukemisesta yhteensä 720 euroa puhtaana, mikä oli minun tuloissani huomattava summa.

vellinaama
21.02.2005, 12:32
Viestin lähetti sampio
Niin, kai kyse on siitä, millaiseen elintasoon on tottunut tai haluaa tottua.

Johan sitä meni yhessä illassa Mikadoon 200e.

sampio
21.02.2005, 12:51
Nyt tarvitsisi enää tietää, mikä ihmeen Mikado?

Ja täsmennettäköön sen verran tuota edellistä viestiäni, että en pidä mitenkään tavoiteltavana tilanteena 17 euron ruokabudjettia. Mainitsin asian vain siksi, että loppujen lopuksi toimeen tulee yllättävän vähällä, kun on pakko.

Dante
21.02.2005, 12:54
Viestin lähetti DAF.
Minä puolestani olen hyvin tyytyväinen siitä, että Kela tekee takaisinperintäehdotuksen - tämähän kertoo vain siitä, etteivät viranomaiset sentään aivan kaikkea tietoa käyttöönsä saa. Yksityisen suoja säilyy paremmin, kun itse asia selvitetään. Lapussa ei kyllä myöskään uhkailla tai ole mitään "käsittämätöntä jargonia", vaan siinä aika selkokielisesti selitetään, kuinka tulee toimia, että perintä_päätös_ muodostuu oikeanlaiseksi. Näitä on niin helppo ylidramatisoida vain tällaisilla foorumeilla.

Mitä tuohon toiseen kohtaan tulee, ei opintotukijärjestelmä kyllä määrittele mitään maksimitulotasoa opiskelua ennen tai sen jälkeen. Opintoja edeltävät tai niiden jälkeiset tulot eivät lisää takaisinperittävää määrää, voivat kyllä sitä vähentää, mikäli ovat riittävän pienet.
Tuossa väitteessäsi, etteivätkö viranomaiset saisi kaikkea tarvittavaa tietoa käyttöönsä, olet väärässä. Ne eivät vain viitsi sitä hankkia, vaan se täytyy itse kelalle toimittaa. Tommoinen 4000egee on kyllä ihan sopiva kannustin vanhojen palkkanauhojen kaiveluun.

Jos sinun mielestäsi kelan papereiden kieli on selkeää ja helppotajuista, niin ok. Minusta se ei ole, vaan kirjeiden teksti on hyvin rasittavaa kapulakielijargonia. Myönnettäköön tosin että käyttämäni sana "käsittämätön" on liioittelua. Kyllä niistä täyspäinen tolkun saa kun riittävän kauan tavaa. En myöskään arvostele Suomen opintotuki- tai koulutusjärjestelmää sinänsä, onhan loistavaa ja etuoikeuttettua saada ilmainen koulutus ja tukea siihen. Sen sijaan Kelan toiminta on omalta kohdaltani ollut lähes poikkeuksetta täysin perseestä ja arvosteluni kohdistuu nimenomaan kelan tapaan toimia. Ensimmäinen opintotukien perintäni johtui kelan tiskiltä saadusta täysin väärästä tiedosta: "Ei se haittaa, jos ylitys on vain pari kymppiä." Kyllä haittasi.

Ihmisiä nöyryytetään ja hyppyytetään lisäselvityspyynnöillä ja tiesmillä turhalla vittuilulla, mihin kelan kokoisessa laitoksessa täytyy vuositasolla mennä valtava määrä miestyövuosia. Kelan kanssa asioitaessa homma toimii jotenkuten jos asia on selkeä ja kaikki ok, mutta kelan kanssa asiat eivät voi mennä "vähän pieleen". Jos rupeaa mättämään, niin mättää kunnolla. Ja kauan.

Mitä tuohon toiseen kohtaan tullee niin en tarkoittanut opiskeluja edeltävää tai niiden jälkeistä aikaa, vaan työssäolojaksoja opintojen kestäessä. Kesätyöt ja työharjoittelujaksot, jolloin ei tukea haeta eikä saada, eivät mielestäni kuulu opiskeluaikaan.

Ps. Kelan konttorissa asioidessa ehdottomasti nauhuri mukaan! Tämä ei ikävä kyllä ole vitsi.

Pikku Myy
21.02.2005, 13:13
Viestin lähetti DAF
Ei kannattane kertoa Kelalle tuosta, kun menee käsittely uusiksi. Erilliset tuet saa kun on "riittävä näyttö", ja sitä eivät kaksi erillistä vuokrasopimusta todellakaan ole. Ohjeisiin nähden on siis ollut virhekäsittely. Poikkeuksena tuossa ovat ns. kommuunit, eli sellaiset, joissa asuu enemmän kuin kaksi toisilleen vastakkaista sukupuolta olevaa henkilöä, ne menee sitten jo läpi. Muistaakseni juttu meni aikanaan niin, että kelassa kysyimme tädiltä, miten kannattaa tehdä: haemmeko erikseen tukia, teemmekö alivuokralaissopimuksen (vuokrasopimus oli minun nimissäni) vai miten toimia. Tuolloin en vielä opiskellut, vaan tuli tuli sitten yhteisesti. Kun pääsin opiskeleman, hain normaalisti opintorahaa ja asumislisää ja avokki haki omalle osuudelleen tukea. Ja kela maksoi. En minä sitten tiedä, mikä tuosta tilanteesta teki niin erikoisen, että tuo onnistui. Edelleen vetoan siihen, että ne varmaan jostain tiesi, että olen feministi ja tulen opiskelemaan alaa. Ovat jo tässä vaiheessa kilttejä, kun yrittävät rekrytoida joukkoonsa.

MC61
21.02.2005, 13:23
Täällä taas kiteytyy järki ja sen puute. Ei ole keskustelua tulla tänne kertomaan omia mielipiteitään siitä, pitääkö esim. ketjun avaajaa tyhmänä vai ei. Keskustelupalstan tarkoitus lienee synnyttää rakentavaa kirjallista kanssakäymistä muiden palstalaisten kanssa. Kritiikki kuuluu tänne, mutta on turha sanoa ketjun avaajaa tyhmäksi, jos hän on jo itse myöntänyt olevansa osasyyllinen maksettaviin summiinsa.

Halusin perustaa tämän ketjun keskustellaksemme Kelan opintotukijärjestelmästä ja sen mielettömyydestä.

Kuten viime postauksissa on todettu, elämä parisuhteessa ei ole aina rahallisesti kaikista järkevintä - etenkään jos on Kelan asiakas. Minulla oli viime kesän mahtitulojeni aikaan sellainen tilanne, etten yksinkertaisesti pystynyt varautumaan riittävissä määrin tulevaan karhukirjeeseen, vaikka tiesin vallan mainiosti sellaisen tulevan. Ei siinä matematiikan puutteesta ollut kyse. Aina ei kaikki ole niin rationaalista, kuin jotkut DI-palstalaiset luulevat.

Maksaisiko joku rikas velkani pois?

Vaughan
21.02.2005, 15:53
Tässä oma tapaukseni:

Vuosituhannen vaihteessa harrastin jonkin verran osakekauppa. Tuli voittoja ja tuli tappioita. Lähtöpääoman olin hankkinut Soneran annista, johon sijoitin vähiä ylimääräisiä varojani, vaikka periaatteessa olinkin pienituloinen opiskelija. Vuoden 2000 tilannetta tarkasteltuani jälkikäteen laskin, että voittoja oli kertynyt yhteensä 80 000 markkaa ja tappioita 50 000. Olin tietenkin hieman pettynyt, että suuremmat voitot eivät kauempaa pysyneet käsissä, mutta olin silti tyytyväinen, että jäin ylipäänsä plussan puolelle. Nämä lukemat ilmoitin verottajallekin, joka myöhemmin verotti 30 000 markan pääomatuloista, kuten oikein oli.

Laskin, että tämä 30 000 mk ja vähäiset kesätyötuloni jäivät juuri karvan verran alle opintotuen vapaan tulon rajan. Varmuuden vuoksi kysyin vielä tulkinnasta Tampereen yliopiston opintotukitoimistosta. Siellä ei selvästi oltu varauduttu tilanteeseen, että opiskelijalla saattaisi olla pääomatuloja. Hieman epätietoisen oloinen virkailija kuitenkin arveli, että "asiaa menee samalla tavalla kuin verotuksessa."

Yllätys olikin karvas, kun pari vuotta myöhemmin Kela halusi periä kaikki vuoden 2000 tukeni takaisin liian suurten tulojen takia. Selvisi, että vapaata tuloa laskettaessa tulot katsotaan ilman vähennyksiä, ja pääomatulojen kohdalla tämä tarkoittaa pelkkiä "luovutusvoittoja" ennen kuin niistä on vähennetty "luovutustappiot." Valitin toki päätöksestä, vaikka ymmärsin hyvin, että epäloogisuudestaan huolimatta Kela toimi täysin lain mukaan, eikä valituksillani ollut muuta vaikutusta kuin takaisinperinnän lykkääminen parilla vuodella eteenpäin.

Joku kanssani samassa asemassa ollut henkilö kirjoitti asiasta Ilta-Sanomien mielipidepalstalla, ja pari päivää myöhemmin Kelan edustaja vastasi lähinnä suoltamalla asenteellista puppua siitä miten "opintotuen tarkoitus ei ole rahoitta pörssikeinottelua." Kuitenkaan en oikein voi hyväksyä sitä, että lainsäädäntö asettaa erilaset tulonhankkimistavat eriarvoiseen asemaan. Asian pitäisi toimia samalla tavalla kuin verotuksessakin, jossa lopullinen verotettava tulo määräytyy tuottojen ja tuotonhakkimiskustannusten erotuksesta, koska useinkaan kuluja ja tuottoja ei voi erottaa toistaan, vaan ne syntyvät toisiinsa liittyen, ja vasta niiden erotus kertoo tulojen suuruuden.

Kela siis toimi täysin lain mukaan, mutta tässä asiassa mielestäni laki on väärin laadittu. Liekö mielessä ollut luterilainen työn etiikka: "otsasi hiessä sinun pitää leipäsi tienaaman", kun kaupankäyntiä ei pidetä suotavana leivänhankkimistapana...

werther
21.02.2005, 16:08
Miten ihmeessä KELA voi periä opintotuesta takaisinmaksettaessa 15% korkoa? Näin nimittäin KELAn lapussa seisoo. Sehän on enemmän kuin opintolainassa. Taitavat olla koronkiskureita ja maantierosvoja. SAATANA!

DAF
21.02.2005, 16:16
Viestin lähetti werther
Miten ihmeessä KELA voi periä opintotuesta takaisinmaksettaessa 15% korkoa? Näin nimittäin KELAn lapussa seisoo. Sehän on enemmän kuin opintolainassa. Taitavat olla koronkiskureita ja maantierosvoja. SAATANA!

Korkoahan ei nimenomaan peritä, vaan tuo 15% on korotus. Toivottavasti sentään hahmotat eron..

Kyseinen korotus perustuu opintotukilain 27 § 5 momenttiin, jossa nimenomaisesti asia määritellään. Tämä ketju on melko hauskaa hyökkäämistä nimimerkin takaa Kelaa vastaan, kun Kela on kuitenkin vain lakia toimeenpaneva toimielin.

Dante
21.02.2005, 16:32
Tuo 15% korko/korotus ei ole tosiaankaan mikään normaali viivästyskorko, vaan sakkoluonteinen rangaistusmaksu meille ahneille idiooteille, jotka eivät hoida asioitaan kunnolla.
Taidat DAF olla kelassa duunissa..?

werther
21.02.2005, 16:35
Viestin lähetti DAF
Korkoahan ei nimenomaan peritä, vaan tuo 15% on korotus. Toivottavasti sentään hahmotat eron..

Kyseinen korotus perustuu opintotukilain 27 § 5 momenttiin, jossa nimenomaisesti asia määritellään. Tämä ketju on melko hauskaa hyökkäämistä nimimerkin takaa Kelaa vastaan, kun Kela on kuitenkin vain lakia toimeenpaneva toimielin.
15% korotus 100€:n summasta on 15€ ja 15% korko samasta summasta on sekin 15€. Kutsutaan sitä millä nimellä tahansa saan summaksi aina 15€. En hahmota eroa! (Tähän sitten niitä keltaisia naamankuvia)

Eduskuntahan ne lait todellakin säätää, joten KELAa ei oikeasti voi todellakaan moittia TÄSTÄ asiasta. Mitä tuohon nimimerkin taakse piiloutumiseen tulee, niin Jatkoajassa ollaan nimimerkkien takana ja hyökätään Harkimoa, kristinuskoa, USA:ta, MTV:tä, Euroviisuja, sivareita, kasariheviä, kahvakiekkoa, kasvissyöjiä, kommareita, uusnatseja, NHL-pomoja ja ties ketä vastaan. Näin on aina hyökätty ja näin tullaan ilmeisesti aina hyökkäämään. (Penaa vastaan ovat hyökkäykset tosin vähentyneet.)

Ja takaisin aiheeseen; millä opilla ne ovat tuon 15% korotukseksi kutsutun ryöstöveron päättäneet eduskunnassa? Se nimittäin on suuruudeltaan kohtuuton.

Snakster
21.02.2005, 16:54
Viestin lähetti werther

Ja takaisin aiheeseen; millä opilla ne ovat tuon 15% korotukseksi kutsutun ryöstöveron päättäneet eduskunnassa? Se nimittäin on suuruudeltaan kohtuuton.

Kohtuutonta on myös puijata Kelalta käyttöönsä ylimääräistä hilloa vuodeksi. Olisi älytöntä, jos Kelalta saisi tuolla konstilla ilmaista lainaa ilman mitään korkoja tai korotuksia.

DAF
21.02.2005, 16:57
Viestin lähetti Dante
Tuo 15% korko/korotus ei ole tosiaankaan mikään normaali viivästyskorko, vaan sakkoluonteinen rangaistusmaksu meille ahneille idiooteille, jotka eivät hoida asioitaan kunnolla.
Taidat DAF olla kelassa duunissa..?

En tokikaan ole, tai sitten Kelalla on kummallisia titteleitä. Selvinnee vaikka profiilista.. Eikä Kela ole edelleenkään tästä asiasta päättänyt, vaan eduskunta, mikä täällä on käynytkin jo ilmi monta kertaa. Ihmettelen tätä Kelan haukkumista asian tiimoilta, mutta nimimerkeillä on helppo hyökätä tietysti.

DAF
21.02.2005, 16:57
Viestin lähetti werther
15% korotus 100€:n summasta on 15€ ja 15% korko samasta summasta on sekin 15€. Kutsutaan sitä millä nimellä tahansa saan summaksi aina 15€. En hahmota eroa! (Tähän sitten niitä keltaisia naamankuvia)


Noh, jos et hahmota niin vinkkiä sitten. Korko on jotain, joka määrittyy tietyn ajan mukaan, korotus on kertaluonteinen korotus. Tässä lienee se aika perustavanlaatuinen ero..

werther
21.02.2005, 17:05
Viestin lähetti Snakster
Kohtuutonta on myös puijata Kelalta käyttöönsä ylimääräistä hilloa vuodeksi. Olisi älytöntä, jos Kelalta saisi tuolla konstilla ilmaista lainaa ilman mitään korkoja tai korotuksia.
No onneksi en puijannut kuin yhden kuukauden tuen, jolla piti muuten pärjätä kaksi kuukautta (toiselle kuukaudelle ei tukea minulle tuntemattomasta syystä myönnetty) ja muita tuloja ei ollut. Mutta toistan edelleen aikaisemman mielipiteeni: 15% korotus on kohtuuton, etenkin kun inflaatio on alle prosentin luokkaa.

masu
21.02.2005, 17:24
Opintotuen takaisinperintä on siinä mielessä selvää touhua, että siihen en oikeastaan jaksa edes ottaa kantaa.

Suurin ongelma minusta on liian alhaiset tulorajat. Saadakseen 9 kk:n opintotuen ei saa tienata kuin vajaat 10 000 euroa/vuodessa. Valtiohan tukee nimittäin _opiskelua_, joten opiskelija, joka jaksaa vielä iltaisin tehdä töitä (ja maksaa saamastaan palkasta veroa) ja hoitaa opiskelunsa kriteerien mukaisesti, on minun oikeustajuni mukaan oikeutettu opintotukeen.

Olen joskus pohtinut sellaista tukijärjestelmää, jossa tukea maksettaisiin aina sen mukaan, kuinka paljon opintoviikkoja on suoritettu. Tällöin opiskelija voisi "laittaa rahoiksi" opiskelemalla ahkerasti. Tällaisessa systeemissä olisi varmasti omat sudenkuoppansa, mutta ehkä sopivasti jalostettuna se voisi toimi paremmin kuin nykyinen.

Seuraava tilanne on minusta opiskelijaa sorsiva. Opiskeluvuosien välissä teet yhden vuoden verran töitä elokuusta elokuuhun. Mikäli työvuoden jälkeen jäisi kotiin työttömäksi, saisi seuraavassa syyskuussa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Jatkaessa opintoja et saa ennen seuraavaa tammikuuta yhtään mitään. Kuitenkin yhteiskunnallisesti ajatellen opiskelu olisi huomattavasti järkevämpi ratkaisu. Nykyinen opintotukipolitiikka ei kannusta siihen.

masu

DAF
21.02.2005, 17:49
Viestin lähetti masu
Opintotuen takaisinperintä on siinä mielessä selvää touhua, että siihen en oikeastaan jaksa edes ottaa kantaa.

Suurin ongelma minusta on liian alhaiset tulorajat. Saadakseen 9 kk:n opintotuen ei saa tienata kuin vajaat 10 000 euroa/vuodessa. Valtiohan tukee nimittäin _opiskelua_, joten opiskelija, joka jaksaa vielä iltaisin tehdä töitä (ja maksaa saamastaan palkasta veroa) ja hoitaa opiskelunsa kriteerien mukaisesti, on minun oikeustajuni mukaan oikeutettu opintotukeen.

Tulorajat ovat toki jälkeen jääneet, mutta opintotuen perusta on olla etuus, joka mahdollistaa opiskelun - ei opiskelijan palkkaa. Tämä asia jää uusien huomiotta, vaikka se on ihan asiakirjoihin asti kirjoitettu johtoajatus, siksi tulorajatkin ovat olemassa. Ei siis voida ajatella nykyistä järjestelmää niin, että tukea saisi puhtaasti suoritettujen opintojen mukaan,

Opintotuki on harkinnanvarainen etuus, eikä kuulu sellaisille, jotka eivät sitä toimeentuloonsa tarvitse. Tulorajat pitäisi silti toki sitoa indeksiin.

Fortuna
21.02.2005, 17:50
Ei tämäkään reilua ole!

Vapaa tulorajani vuonna 2003 ylittyi n. 200 eurolla, jonka vuoksi kela kiskoo minulta takaisin n. 491 euroa. Päätöksessä ilmoitetaan myös, että vapaan tulorajan alle 170 euron ylityksestä ei sanktioida. Minä siis tienasin vuonna 2003 n.30 euroa liikaa bruttotuloja, jonka vuoksi kela kiskaisee minulta takaisin tuon n.491 egee.

Tobias
21.02.2005, 17:52
Viestin lähetti jussi_j
Tässä kiteytyy kitisevien opiskelijoiden keskeinen sanoma. Itsekään en halunnut ottaa opintolainaa enkä myöskään lainaa asuntoa ja autoa varten. Elämässä länsimaissa vaan sattuu olemaan sellainen systeemi nykyään, että jos rahaa ei ole jollain hetkellä, se lainataan ja maksetaan takaisin myöhemmin. Tämä on länsimaissa hyvin yleisesti käytössä oleva systeemi.

Olen erittäin tyytyväinen suomalaiseen opiskelusysteemiin, joka antaa koko kansalle hyvin tasavertaiset mahdollisuudet opiskella riippumatta kodin varallisuudesta. Tällaisenaan tämä järjestelmä on parasta mitä sossarit ovat aikaan saaneet. Hyvin tyytymätön olen näihin idiootteihin opiskelijoihin, jotka eivät tajua, että he saavat ilmaisen koulutuksen lisäksi myös ilmaista rahaa ja vielä takauksen lainalle. Jos se opiskelijan elämä on niin saatanan surkeaa niin tiedotan, että opiskelu on vapaaehtoista.

Elämä on täynnä valintoja, opiskelu on vaihtoehdoista vain yksi.

Löytyyhän täältä järkitekstiä.
Opintotukijärjestelmä on omasta mielestänikin parasta mitä tämä demarivetoinen holhousvaltio on saanut aikaan. Suomessa on todella etuoikeutettua olla opiskelija. Verratkaapa tilannetta vaikka saksalaisiin opiskelijoihin ja heidän opintoukijärjestelmäänsä (BAföG).

Opiskeluhan on vapaaehtoinen panostus omaan tulevaisuuteen ja jos valtion ANTAMA tuki tälle vapaaehtoiselle panostukselle on niin iso ongelma, niin itse suosittelen lopettamaan opiskelut. Kukaanhan ei pakota opiskelemaan.

Työnteosta ei tietenkään pidä rangaista -mutta opintotuki ei ole mitään lisäpalkkaa työtulojen päälle. Ja minun mielipiteeni on se, että sen verran pitää osata lukea ja laskea, ettei tarvitse ruikuttaa opintotukien palauttamisesta. Eli jos on töissä, niin sitten ei nosteta tukea kuin työtulojen sallimissa rajoissa. Aika simppeli kuvio mun mielestä.

Itse opiskelin hyvällä tahdilla kaksi akateemista loppututkintoa tehden töitä kaikki kesät, enkä koskaan joutunut minkäänlaisiin ongelmiin KELA:n kanssa. Ei tullut mielenkään valittaa opintotukijärjestelmästä, joka on näin avokätinen kuin se Suomessa on.

Pantteri78
21.02.2005, 20:58
Jep, Minuakin muistettiin noin 2000€ maksumääräyksellä. 4kk kerkesin nauttia opintotuesta ennen valmistumista. Työsoppari alkoi 1.1.2003, tein lopputyötä tuntipalkalla ja pidin kyllä huolen että tuloni eivät ylitä tätä määrättyä 500€ määrää. Noh, eihän ne ämmät siellä KELAssa voi tietää milloin olen valmistunut. Mutta se on erikoista että myös valmistumisen jälkeen saavutetut palkkatulot vaikuttavat tuohon takaisinperintään. Tämä ei vielä meikäläisen jakeluun mahdu mutta jospa se tossa yön aika selviää. Viimestään aamulla selviää kun yritän jonottaa KELAn palvelevaan puhelimeen hintaan3€/min (jonotuaika vielä vähän kalliimpaa).

Pikku Myy
21.02.2005, 21:08
Viestin lähetti Pantteri78
Mutta se on erikoista että myös valmistumisen jälkeen saavutetut palkkatulot vaikuttavat tuohon takaisinperintään. Tämä ei vielä meikäläisen jakeluun mahdu mutta jospa se tossa yön aika selviää. Viimestään aamulla selviää kun yritän jonottaa KELAn palvelevaan puhelimeen hintaan3€/min (jonotuaika vielä vähän kalliimpaa). Minulle ei nyt asia ihan täysin selvinnyt tuosta kuvauksestasi, mutta voisiko kyse olla siitä, kun kelan tädit ja sedät ei saa tietoonsa sitä KOSKA rahamäärä x on tienattu. Heille tulee tietoon vain vuoden kokonaistulot. Tästähän syystä nyt "peritään" 2003 koulunsa aloittaneidenkin tuloja, jos he siis ovat tienanneet alkuvuodesta reippaammin. Asia selviää tai pitäisi selvitä kun ottaa yhteyttä kelaan ja toimittaa/käy näyttämässä palkkakuitteja ym.

Eikä se palveleva puhelin ihan tuollaisa maksa, liioittelu sallittakoon vitutuksenpuuskassa:)

DAF
21.02.2005, 21:19
Viestin lähetti Pantteri78
Mutta se on erikoista että myös valmistumisen jälkeen saavutetut palkkatulot vaikuttavat tuohon takaisinperintään. Tämä ei vielä meikäläisen jakeluun mahdu mutta jospa se tossa yön aika selviää. Viimestään aamulla selviää kun yritän jonottaa KELAn palvelevaan puhelimeen hintaan3€/min (jonotuaika vielä vähän kalliimpaa).

Tai sitten a) luet sen kirjeen ajatuksella vielä kerran, ja jos jotain jäi epäselväksi, b) luet Opintotuki-opasta (vaikkapa Kelan nettisivuilla taitaa sellainen olla). Kyllä normaalijärjellä varustetun, oikein loppututkinnon suorittaneen ihmisen pitäisi tuolta pohjalta kyetä uudelleenkäsittelypyyntö tekemään, ihan ilman mitään kalliita neuvontapuhelimia.

Pantteri78
21.02.2005, 21:27
Viestin lähetti DAF
Tai sitten a) luet sen kirjeen ajatuksella vielä kerran, ja jos jotain jäi epäselväksi, b) luet Opintotuki-opasta (vaikkapa Kelan nettisivuilla taitaa sellainen olla). Kyllä normaalijärjellä varustetun, oikein loppututkinnon suorittaneen ihmisen pitäisi tuolta pohjalta kyetä uudelleenkäsittelypyyntö tekemään, ihan ilman mitään kalliita neuvontapuhelimia.

Juu, eiköhän se onnistu. Mutta saadaan sitä tuollakin tavalla päivä menemään pilalle. Voiskohan tästä vaatia jotain korvauksia jos sattuu niin että sillä kupongilla voi pyyhkiä pepun. Noin niinku aiheutuneesta mielipahasta ja menetetyistä yöunista.

Kaivanto
21.02.2005, 22:18
Viestin lähetti masu
Olen joskus pohtinut sellaista tukijärjestelmää, jossa tukea maksettaisiin aina sen mukaan, kuinka paljon opintoviikkoja on suoritettu. Tällöin opiskelija voisi "laittaa rahoiksi" opiskelemalla ahkerasti. Tällaisessa systeemissä olisi varmasti omat sudenkuoppansa, mutta ehkä sopivasti jalostettuna se voisi toimi paremmin kuin nykyinen.

Tämä on oikein mielenkiintoinen ajatus. Käytännössä systeemi voisi toimia jotensakin niin, että kuukausittain maksettaisiin nykyisen suuruinen perusosa, jonka saamisen edellytys olisi opiskelutahdissa pysyminen nykyvaatimusten mukaan. Yli vähimmäisvaatimustason saavutetuista opintoviikoista maksettaisiin vuosittain jälkikäteiskontrollin perusteella korvaus muotoa x euroa per opintoviikko. Käytännön ongelma olisi varmastikin lisääntynyt helppojen opintoviikkojen metsästäminen (riippuu tietysti oppilaitoksesta ja/tai sivuaineilumahdollisuuksista, mutta joissakin paikoissa yhden opintoviikon edellyttämän työmäärä vaihtelee valtavasti). Filosofinen ongelma taas olisi tehokkuusajattelun hiipiminen opiskeluunkin yhä tiukemmin. Tämä tosin taitaa olla vain henkilökohtainen ongelmani. Sitä paitsi, kaipa se on Sailas & Co:n ansiosta jo jalkansa oven väliin tunkenut ja ainakin tämäntyyppinen malli palkitsisi ahkeruudesta, mahdollistaisi ihan aidosti elämisen opiskelulla ja tukisi taatusti nopeaa valmistumista, jota Sailas niin kovasti kaipaa.

Eppis
21.02.2005, 22:40
Viestin lähetti Pikku Myy
Minulle ei nyt asia ihan täysin selvinnyt tuosta kuvauksestasi, mutta voisiko kyse olla siitä, kun kelan tädit ja sedät ei saa tietoonsa sitä KOSKA rahamäärä x on tienattu.

Näinhän se menee eli ei ne siellä Kelassa tiedä, paljonko on tienattu ennen valmistumista ja paljonko valmistumisen jälkeen. Ne takaisinperintälaputhan ovat ehdotuksia, joista varmaan aika monessa tapauksessa selviää lähettämällä selvityksen tuloistansa.

Kyllä tuossa takaisinperintäsysteemissä jotain on vialla, kun ne määrät ovat vuosittain aika suuria. Viime vuodestakin taisi takaisinperintöjen määrä taas kasvaa.

Tulorajojen korottaminen olisi kyllä tarpeellista. Huomennahan tulee muuten eduskuntaan käsittelyyn tämä uusi opintolainavähennysmalli. Sen mukaan määräajassa valmistunut saa vähentää verotuksessa 30% 2500 euroa ylittävästä lainanmäärästä. Ja määrähän kohoaa 300 euroon elokuusta lähtien. Karpela ainakin uskoo, että nyt kaikki opiskelijat nostavat innolla lainaa, koska tuo malli on niin kannustava. Epäilen.

Designer
22.02.2005, 09:11
Viestin lähetti Tobias
Opiskeluhan on vapaaehtoinen panostus omaan tulevaisuuteen ja jos valtion ANTAMA tuki tälle vapaaehtoiselle panostukselle on niin iso ongelma, niin itse suosittelen lopettamaan opiskelut. Kukaanhan ei pakota opiskelemaan.
Tietääkseni myös yhteiskunta hyötyy siitä, että sen jäsenet opiskelevat. Voidaan siis sanoa, että jäsenten kouluttaminen on yhteiskunnalle panostus tulevaisuuteen siinä missä yksilöllekin. Opintotuesta puhuttaessa ei tarvitse heittäytyä tyhmäksi, vaikka tuen riittämättömyydestä ja tukijärjestelmän omituisista hölmöyksistä ääntä pitäviä opiskelijoita jollain tavoin halveksisikin. Saako jokin tuen varassa elävä ryhmä vähemmän tukea maassamme kuin opiskelijat?

Valtio antaa tukea myös työttömille. Se on monelle opiskelijalle realistinen uravaihtoehto siinä vaiheessa, kun rahat loppuvat.

Pelkään käynnissä olevan opintotukijärjestelmän alasajon johtavan siihen, että vain rikkaiden perheiden lapsilla on tulevaisuudessa varaa opiskella. Korkea osaaminen ei siis olekaan maallemme niin elintärkeää kuin päättäjien juhlapuheiden perusteella voisi luulla. Syitä tälle toiminnalle en tiedä. Selvää näyttää kuitenkin olevan, että ymmärtäjiä sille löytyy.

Muok. Tobias, tämä ei sitten ole mikään hyökkäys sinua kohtaan. Näistä asioista puhuttaessa vaan itse kunkin olisi syytä muistaa, ettei asiat ole läheskään aina niin selkeitä kuin luulisi tai mitä itsellä oli.

Daespoo
22.02.2005, 09:51
Viestin lähetti Pantteri78
Jep, Minuakin muistettiin noin 2000€ maksumääräyksellä. 4kk kerkesin nauttia opintotuesta ennen valmistumista. Työsoppari alkoi 1.1.2003, tein lopputyötä tuntipalkalla ja pidin kyllä huolen että tuloni eivät ylitä tätä määrättyä 500€ määrää. Noh, eihän ne ämmät siellä KELAssa voi tietää milloin olen valmistunut. Mutta se on erikoista että myös valmistumisen jälkeen saavutetut palkkatulot vaikuttavat tuohon takaisinperintään. Tämä ei vielä meikäläisen jakeluun mahdu mutta jospa se tossa yön aika selviää. Viimestään aamulla selviää kun yritän jonottaa KELAn palvelevaan puhelimeen hintaan3€/min (jonotuaika vielä vähän kalliimpaa).

1) ei kannata soittaa mihinkään KELAn maksunumeroon, ota yhteyttä koulusi opintotukivastaavaan normaalin puh.maksun hinnalla niin saat parempaa palvelua nopeammin ja halvemmalla.

2) Valmistumisen jälkeen ansaittuja tuloja EI huomioida eli jos valmistut 1.4 niin voit tienata vaikka miljardi euroa 1.5 ja opintotukea ei peritä takaisin.

vellinaama
22.02.2005, 10:22
Viestin lähetti Snakster
Kohtuutonta on myös puijata Kelalta käyttöönsä ylimääräistä hilloa vuodeksi. Olisi älytöntä, jos Kelalta saisi tuolla konstilla ilmaista lainaa ilman mitään korkoja tai korotuksia.

Parhaimmillaan noin voi tehdä, mutta tämä sääntö oli vuoteen 2000 tai 2001 asti toisin.

Jos nautit tästä edusta esim. yhden kuukauden verran liikaa, etkä palauttanut tuon kuukauden tukea, Kela peri koko vuoden ajalta maksetut tuet+asumislisän pois.

Itse sain kolmen kuukauden tuet, jotka olisi pitänyt perua. Kela perii nyt koko 9kk ajalta kaikki pois. 6 kk olin täysipäiväinen opiskelija.

Ilmoittaisivat vielä rikosrekisteriin tuon tekemäni petoksen.

werther
22.02.2005, 10:55
Lukeeko muuten teillä muilla petoksellisesta toiminnasta epäillyillä Tuloselvityslomakkeen kääntöpuolella "toimita todistukset tuloista, jotka olet saanut valtumiskuukauden jälkeen." Mikä hemmetti se sellainen valtumiskuukausi on? Ja sitten ne perkeleet vielä sinuttelevat. Sen verran olen asiakaspalvelussa ollut, että asiakasta ei todellakaan sinutella.

Oikeasti mielenkiintoinen on sen sijaan kohta jossa sanotaan "Ansiotulot ovat sen kuukauden tuloa, jonka aikana tulo on saatu eli maksettu (maksupäivä ratkaisee)." Ei siinä muuten mitään, mutta tämä asia askarrutti minuakin aikoinaan, joten soitin ja kysyin tästä asiasta, ja virkailija sanoi minulle ANSAINTAKUUKAUDEN oleva merkitsevä eikä MAKSUKUUKAUSI. Pelkäänpä että tästä syntyy vielä vääntö.

Olikos se muuten Irwin aikoinaan, joka meni ja maksoi jälkiveronsa pankin sijasta suoraan verotoimistoon pennin kolikoilla, joita oli sitten muovikasseittain?

Sakallio
22.02.2005, 11:09
Viestin lähetti werther


Oikeasti mielenkiintoinen on sen sijaan kohta jossa sanotaan "Ansiotulot ovat sen kuukauden tuloa, jonka aikana tulo on saatu eli maksettu (maksupäivä ratkaisee)." Ei siinä muuten mitään, mutta tämä asia askarrutti minuakin aikoinaan, joten soitin ja kysyin tästä asiasta, ja virkailija sanoi minulle ANSAINTAKUUKAUDEN oleva merkitsevä eikä MAKSUKUUKAUSI. Pelkäänpä että tästä syntyy vielä vääntö.


Eiköhän täm perustu samaan näkökantaan kuin toimeentulotuessa, jossa myös maksupäivä merkitsee. Eli jos saat elokuun palkan syyskuun 15.9, se on sinulla tosiasiallisesti syyskuussa käytettävissä olevaa tuloa.

Sitä vaan ihmettelen Kelan toiminnassa, että kaikki tulot tulee merkitä bruttona eikä nettona. Loogisempaa olisi merkitä tosiasiallisesti käytettävissä olevat tulot eli ennakonpidätyksen jälkeen käteen jäävä osuus. Näin toimitaan esim. toimeentulotukiasioissa.

op777
22.02.2005, 13:41
Itse lopetin opiskelut loppuvuodesta 2000, ja aloitin työt. Siirryin siis valtion rahoilla eläjästä rehelliseksi veronmaksajaksi.

Upouuden oppilaitoksen käytännöt hakivat vielä paikkaansa, ja esimerkiksi osa pitkistä opintojaksoista olisi merkattu opintoviikkoina opintorekisteriin vasta viimeisten kurssien yhteydessä. Lisäksi suurin osa valinnaisista opinnoista oli jostain syystä lykätty iltatunneiksi kolmannelle vuodelle.

Joten Kelan silmissä en ollutkaan oikeasti ollut opiskelija sinä 2,5 vuoden aikana kun istuin koulun penkillä.

Sain Kelalta asiallisen kirjeen jossa pyydettiin maksamaan muutama tuhat vanhaa rahaa takaisin. Neuvotteluvaraa asiassa toki oli, soitin asiasta vastanneelle henkilölle, joka kertoikin että eihän se näin mene, vaan postissa on tulossa vielä kolme samanlaista lappua lisää. Penäämiseeni vastattiin asiallisesti, "Ei tässä ole mitään epäselvää, maksat pois vaan".

Näin muutaman vuoden päästä asia ei vaivaa sen kummemmin, työstä kun sai kuitenkin huomattavasti enemmän rahaa, ja nuokin tuet pystyin maksamaan takaisin ilman ongelmia.

Tässäkin Kela toimi vain säädösten mukaan.

Se mikä Kelassa _minua_ sieppaa äärettömästi on käsittämättömän huonosti säädöksiä tunteva henkilökunta. Tässäkin ketjussa on ollut esimerkkejä kuinka tädeille on pitänyt kädestä pitäen näyttää kirjoista miten asiat oikeasti menevät. Itse en voinut enää kuin nauraa kun lapsettoman avioparin asumistukea/lisää selvittäessäni sain kolmelta eri virkailijalta kolme erilaista vastausta.

Onneksi sentään se meidän kannaltamme positiivisin vaihtoehto oli todellinen, on aika ikävää jos "ammattilaisen sanaan" luottamalla joutuukin köyhänä opiskelijana lopulta tuhansien eurojen maksumieheksi.

op777

Referee81
22.02.2005, 14:17
Viestin lähetti Fortuna
Ei tämäkään reilua ole!

Vapaa tulorajani vuonna 2003 ylittyi n. 200 eurolla, jonka vuoksi kela kiskoo minulta takaisin n. 491 euroa. Päätöksessä ilmoitetaan myös, että vapaan tulorajan alle 170 euron ylityksestä ei sanktioida. Minä siis tienasin vuonna 2003 n.30 euroa liikaa bruttotuloja, jonka vuoksi kela kiskaisee minulta takaisin tuon n.491 egee.

Pakko lainata tuota yllä olevaa tekstiä. Kelalta tuli minullekin lappu, jossa luki, että olen tienannut vuonna 2003 enemmän kuin sen rajan johon minun tukikuukausilla sai. Erotus meni jotain 400 euroa ylitse. Olin silloin tarkkaan laskenut nuo tulot ja ei muuta kuin verolippu kaivamaan esiin. Verolipussa tuo rajan ylitys kuitenkin oli vain 43euroa. Ja silloi minulle sanottiin että noin 100 euroa, niin ei tule sanktiota. Sitten alkoi pohdinta, että mistä Kela on repinyt tuon 400euron ylityksen, kun taas verolipussa lukee 43euron ylitys. Ainoa syy tähän voi olla kilometrikorvaukset. Koska olen toimin vaapaa-aikani kiekko tuomarina, niin saan myös noita kilometri korvauksia. Ja tarkemmin selattuani, huomasin tuon eron tulevan juuri tuosta. En ollut laskenut noita tuloihini, koska niin ei tee verottajakaan. Nyt pitäisi torstaina mennä paikalliseen Kelaan kyselemään asioista. Nimittäin pari vuotta aikaisemmin kysyin samaa (tosin silloin ei mennyt yli), niin Kelasta sanottiin että tulot merkkaa, se minkä he saavat verottajalta. Sellaisen kuvan he antoivat itsestään, että kilometrit eivät kuulu noihin tuloihin.

Nuo perhanan jäähallit kun eivät ole ihan tuossa naapurissa, vaan sinne joutuu oikein matkustamaan. Pitäisi vissiin aina soittaa joukkueen johtajille tai valmentajille, että tulkaas hakemaan tuomari peliin, kun ei voi matkustaa Kelan takia peleihin enää omalla autolla.

Janis
22.02.2005, 15:47
Mun tilanne oli seuraava:

Opiskelut olivat valmiit lukuunottamatta gradua toukokuussa ja gradun oli määrä valmistua samana kesänä samalla jo ollessani palkkatöissä. Gradun tekeminen keskeytyi minusta riippumattomista syistä, josta sain silloiselta työn teettäjältä todistuksenkin. Syyskuussa tililleni tuli vanhasta muistista opintotuki ja asumistuki jonka palautin samoin tein ja ilmoitin, että en ole enää heidän ruokintalistallaan.

Noh kesä tuli ja syksy meni töissä ja keskeytynyt gradu-työni polkaistiin uudestaan käyntiin seuraavana talvena joten valmistuinkin vasta vuoden myöhemmin. Tienattua tuli omasta mokasta johtuen pari tuhatta euroa liikaa tulorajaan nähden ja tästähän sitten tulikin seuraavana vuonna kelalta lasku 2000 € takaisinperittävä summa. Toisinsanoen koko edelliskevään opintotuet piti maksaa takaisin. Perusteena se , että en ollut valmistunut kyseisenä vuonna.

Noh, tästähän sappi kiehahti, vaikka osin itse olin syyllinen liikoihin tienesteiheni - tosin hyvässä uskossa tehty- luulin että ilmoitus Kelaan piisasi etten ole enää vakituinen opiskelija.

Kolme vuotta kirjelmöin Kelan kanssa ja lähettelin todistuksia työnantajilta ja gradu-porukalta ja lopulta asiani meni vakuutusoikeuteen, josta tuli äänestyspäätös 2-1 , että maksuun vaan.

Kyllä se vaan laki on laki ja vaikka kuinka ihmillisesti katsoen voisi asioita tehdä "oikein" omasta mielestään, niin eipä itku auta pykälässä. Ainoa inhimillinen minun tapauksessani oli tuo 1 henkilö jonka nimikin oli mainittu loppulauselmassa joka oli äänestänyt puolestani.

Mikäli samanlaisessa tilanteessa on joku muukin niin ehdottomasti valitukset vaikka jopa vakuutusoikeuteen asti, joka on vasta ensimmäinen puolueeton taho, joka voi päätöstä muuttaa - muutoksenhakulautakuntahan on Kelan ikeen alla ja se ei kovin äkkiä maksulappua opiskelijan eduksi muuta. Ja vaikkei myönteistä päätöstä saisikaan niin ainakin kolme vuotta minun tapauksessani rahan keräämisaikaa.

Daespoo
22.02.2005, 15:59
Kysytään nyt vielä täältä että eikös se homma mene niin että jokaisena opintotukikuukautena saa tienata max 500€ mutta se lasketaan ns. könttänä eli jos kolmena kuukautena tienaa 0€ niin neljäntenä kuukautena saa tienata 2000€ eli niitä ei katsota kuukausittain vaan kokonaisuutena...?

Pikku Myy
22.02.2005, 16:05
Viestin lähetti Daespoo
Kysytään nyt vielä täältä että eikös se homma mene niin että jokaisena opintotukikuukautena saa tienata max 500€ mutta se lasketaan ns. könttänä eli jos kolmena kuukautena tienaa 0€ niin neljäntenä kuukautena saa tienata 2000€ eli niitä ei katsota kuukausittain vaan kokonaisuutena...? Niinhän se menee. Ja tuettomilta kuukausilta saa tienata enemmän, 1515€ kuussa. Joka tapauksessa niin, että jos nostaa 9 kuukaudelta opintorahaa, saa vuositulot olla 9090 euroa.

Dante
22.02.2005, 16:23
Viestin lähetti Pikku Myy
Niinhän se menee. Ja tuettomilta kuukausilta saa tienata enemmän, 1515€ kuussa. Joka tapauksessa niin, että jos nostaa 9 kuukaudelta opintorahaa, saa vuositulot olla 9090 euroa.
Tässä on opintotukijärjestelmän suurin mätäpaise. Jos sattuu osaamaan jotain hyvin, eli omaa ammattitaitoa jo opiskeluaikana, ei tuollaisilla liksoilla ole mitään mieltä käydä töissä opiskeluaikana.

DAF
22.02.2005, 16:37
Viestin lähetti Dante
Tässä on opintotukijärjestelmän suurin mätäpaise. Jos sattuu osaamaan jotain hyvin, eli omaa ammattitaitoa jo opiskeluaikana, ei tuollaisilla liksoilla ole mitään mieltä käydä töissä opiskeluaikana.

Jos osaa ja omaa ammattitaitoa jo opiskeluaikana JA saa siitä palkkaa yli noiden, ei varmaankaan tarvitse myöskään opintotukea.. Se kun ei _edelleenkään_ ole opiskelijan palkkaa, vaan tarveharkintainen etuus, jonka tarkoitus on mahdollistaa opiskelu kaikille.

Daespoo
22.02.2005, 17:00
Pistetääs nyt vielä toinenkin kysymys eli jos viimeinen opintosuoritus on merkitty rekisteriin huhtikuussa mutta virallinen valmistumispaperi on toukokuulta niin lasketaanko toukokuu vielä mukaan? Mulla oli muistaakseni tukea tammikuu-huhtikuu, menin huhtikuun lopussa duuniin. Eli onko vapaa tuloni 4x500=2000€ vai 4x500€+1500€=3500€?

Pikku Myy
22.02.2005, 17:01
Viestin lähetti DAF
Jos osaa ja omaa ammattitaitoa jo opiskeluaikana JA saa siitä palkkaa yli noiden, ei varmaankaan tarvitse myöskään opintotukea.. Riippuu alasta. Minä osaan ja omaan ammattitaitoa päivittäistavarakaupan alalta ja olen ollut siellä töissä jo sen verran, että palkkakin on noussut pariin otteeseen. Teen kahta työvuoroa viikossa, koska se on pienin määrä, millä työnantajani eli myymäläpäällikkö suostuu minut talossa pitämään. Tuolla työllä tienaan kuitenkin 2000-4000 euroa liikaa vuodessa, jos nostaisin nuo 9 kuukautta tukia. Kuitenkin summa on sellainen, että vuokran ja laskujen jälkeen käteen ei jäisi mitään. Sama tilanne olisi, jos en kävisi töissä vaan koittaisin pärjätä opintorahalla, asumislisällä ja lainalla. Ilman lainaa en saisi edes vuokraa maksettua.

Edelleen kuitenkin olen sitä mieltä, että tuilla ja aiemmin määritellyillä palkoilla pärjää hyvinkin. Silti olisi hyvä, jos asumislisässä otettaisiin paremmin huomioon asuinpaikkakunta ja tuettomien kuukausien tuloista ei "rokotettaisi" niin pahasti.

DAF
22.02.2005, 17:06
Viestin lähetti Pikku Myy
Tuolla työllä tienaan kuitenkin 2000-4000 euroa liikaa vuodessa, jos nostaisin nuo 9 kuukautta tukia. Kuitenkin summa on sellainen, että vuokran ja laskujen jälkeen käteen ei jäisi mitään.

Niin, jos tienaat esimerkiksi 4000 euroa liikaa 9 kuukauden tukeen, olet oikeutettu viiden kuukauden tukeen, eli opintotuetta et silloinkaan kokonaan jää. Tämä ajatushan vuositulomallissa on. Mikäli tuon mukainen tulotaso (~13000 euroa + 5 kk:n opra + asli 430 euroa, yhteensä noin 15000 euroa miinus verot) ei elämiseen riitä, tuntuu jo aika kummalliselta. Luksukseen toki ei riitä, mutta elämiseen vallan hyvin. Riippuen tietysti, kuinka kalliissa asunnossa asuu, mutta ei opiskelijan kai oleteta opintotuen varassa toimivana kovin suuressa asunnossa asuvan, vaikka pk-seudun vuokrataso korkea onkin.

tigger
22.02.2005, 17:08
Kesä ja opintotuki

Kesä tulee ja kämppä olis tarkoitus pitää
(opiskelen eripaikkakunnalla kuin asun, 2 "kotia").

Ovarini riittävät 12 kk:n tuen nostoon (yli 40 tulee), mutta
en siis aio täysipäiväisesti opiskella kesällä.

onko jollain kokemusta tuen nostosta kesällä, eli
mitä kela siis vaatii... pitääkö ilmoittautua/mennä
päästä läpi tenteistä/saada 3 ovaria kk:ssa....???

edit: epäselvennys

Pikku Myy
22.02.2005, 17:18
Viestin lähetti DAF
Niin, jos tienaat esimerkiksi 4000 euroa liikaa 9 kuukauden tukeen, olet oikeutettu viiden kuukauden tukeen, eli opintotuetta et silloinkaan kokonaan jää. Tämä ajatushan vuositulomallissa on. Mikäli tuon mukainen tulotaso (~13000 euroa + 5 kk:n opra + asli 430 euroa, yhteensä noin 15000 euroa miinus verot) ei elämiseen riitä, tuntuu jo aika kummalliselta. Luksukseen toki ei riitä, mutta elämiseen vallan hyvin. Riippuen tietysti, kuinka kalliissa asunnossa asuu, mutta ei opiskelijan kai oleteta opintotuen varassa toimivana kovin suuressa asunnossa asuvan, vaikka pk-seudun vuokrataso korkea onkin. Mitenköhän osasin taas kirjoittaa asiani noin ei-ymmärrettävästi. Pääasiassa yritin seliittää, että pelkällä palkalla (tai tuilla) ei pärjää, toisin kun itse väitit. Olen jo moneen otteeseen täällä kertonut, että itse pärjään saamillani rahoilla ihan hyvin, toisin kuin jotkut täällä. Siitä siis ei ollut kysymys. Ja juu, tiedän miten vuositulomalli toimii, olen koulussa joutunut jopa tenttimään sen. Lukaseppa se viesti uudelleen, niin ehkä tajuat mitä yritin ajaa takaa.

MC61
22.02.2005, 17:29
Viestin lähetti Tobias
Opiskeluhan on vapaaehtoinen panostus omaan tulevaisuuteen ja jos valtion ANTAMA tuki tälle vapaaehtoiselle panostukselle on niin iso ongelma, niin itse suosittelen lopettamaan opiskelut. Kukaanhan ei pakota opiskelemaan.

Minä taas ohjeistan sellaisia opiskelijoita, joilla on töitä, jättämään opintotuet lunastamatta alkuvuonna. Nehän voi nostaa myöhemmin sitten myös takautuvasti.

DAF
22.02.2005, 18:05
Viestin lähetti Pikku Myy
Mitenköhän osasin taas kirjoittaa asiani noin ei-ymmärrettävästi. Pääasiassa yritin seliittää, että pelkällä palkalla (tai tuilla) ei pärjää, toisin kun itse väitit. Olen jo moneen otteeseen täällä kertonut, että itse pärjään saamillani rahoilla ihan hyvin, toisin kuin jotkut täällä. Siitä siis ei ollut kysymys.

Jep, eli päätit kertoa, että vuositulomalli toimii ja opintotuki on tarveharkintainen kuten kuuluukin? Sama oli oma pointtinikin. Tämä aiempi kommenttinihan oli toki suunnattu henkilölle, jonka tulkitsin väittävän että opintotukea pitää saada samat 9 kk tuloista riippumatta. Tähän itse kommentoin, että opintotuki on tarveharkintainen etuus jne., ja se tarveharkinta on juurikin vuositulomalli, joka kyllä toimii jotakuinkin siihen suuntaan.

mikse
22.02.2005, 18:25
Viestin lähetti Daespoo
Pistetääs nyt vielä toinenkin kysymys eli jos viimeinen opintosuoritus on merkitty rekisteriin huhtikuussa mutta virallinen valmistumispaperi on toukokuulta niin lasketaanko toukokuu vielä mukaan? Mulla oli muistaakseni tukea tammikuu-huhtikuu, menin huhtikuun lopussa duuniin. Eli onko vapaa tuloni 4x500=2000€ vai 4x500€+1500€=3500€?

Jos olet nostanut neljä kuukautta tukea, saat sinä kalenterivuonna päätoimisena opiskelijana ollessasi tienata maksimissaan 14140€. Jos et ole enää opiskelija toukokuun jälkeen, niin mitään rajoituksia ei sittemmin enää pitäisi olla.

tsei_tsei
22.02.2005, 19:51
Viestin lähetti tigger
Kesä ja opintotuki
onko jollain kokemusta tuen nostosta kesällä, eli
mitä kela siis vaatii... pitääkö ilmoittautua/mennä
päästä läpi tenteistä/saada 3 ovaria kk:ssa....???


No sun pitää antaa selvitys opinnoista, joita aiot opiskella kesällä. Kukaan ei kuitenkaan valvo, että juuri nämä opinnot suoritat. Edes tenteissä käymistä ei taida kellään olla resursseja seurata (näissä kai voi olla oppilaitoskohtaisia eroja). Kokonaismäärä sen sijaan tarkistetaan kaikkialla. Jos tulorajat eivät ylity, niin sinuna nostaisin kaikki kuukaudet (kunhan tukikuukaudet riittää) huoletta.

Kaiser Soze
22.02.2005, 20:14
Viestin lähetti Pikku Myy
Edelleen kuitenkin olen sitä mieltä, että tuilla ja aiemmin määritellyillä palkoilla pärjää hyvinkin.


Niiinkai sitä pärjää, jos on velaton jamppa. Kaikki eivät vain lähde opiskelemaan suoraan lukiosta, äidin ja isän helmoista.

Jotkut meistä tampiosta pitävä välivuosia ja onnistuvat siinä sivussa hankkimaan velkaa ym, menoja. Sen jälkeen opiskelemaan lähteminen hankaloittuukin huomattavasta, kun ei tuet riitä, eikä pappa maksa.

Itse sain kahden tukikuukauden noston vuoksi maksaa takaisin koko vuoden tuet + korot, about 11 500mk. Valittaminen oli täysin turha vaiva. Mikään selitys tai ehdotelma ei kelvannut. Ei edes se kahden kuukauden tuen takaisinmaksu... Inhimillisyys on tuon laitoksen byrokratiassa täysin tuntematon käsite.Kivikautisesta kelasta hyvänä esimerkkinä hammashoidon korvaukset. Hammashoitoa korvataan tiettyyn summaan saakka tietyllä prosentilla.. Tämä on vielä ymmärrettävää, mutta ei se, että summat on päätetty -80 luvulla, ja samoilla hammaslääkäritaksoilla korvaukset hoidetaan edelleen...
K

MC61
22.02.2005, 22:15
Viestin lähetti Kaiser Soze
pappa maksa.

Tämä on ilmiö, joka on kyllä loistava luontaisetu olemassa - siis jos sellainen jollakulla käytössään on.

Kelan täti kun ei papan tienaamista ja sinulle antamista rahoista niin välitä.

Ja DAF:in on pakko olla virkamies, Kelassa.

DAF
22.02.2005, 22:26
Viestin lähetti MC61
Ja DAF:in on pakko olla virkamies, Kelassa.

Edelleen tuon saa selville helposti.. en o Kelasta. Tunnen kyllä järjestelmän ja sen aukot muista syistä aika hyvin, ja ongelmat ovat jossain aivan muualla kuin takaisinperintämalleissa. Kovasti vain aina ihmettelen sitä, että mittavasta, eri tahojen tiedotuksesta ja kampanjoinnista huolimatta asioitaan ei osaa hoitaa niin moni opiskelija. Suuren ihmetyksen aihe. Pääomatulo-caset ovat kyllä aivan eri asia, mutta niitä on häviävän pieni osa näistä perinnöistä. Ehkä oppilaitoksissa pitäisi opettaa enemmän itsestään ja omista asioistaan huolehtimista ja sitä, että ne päätökset ja ohjeet kannattaa todella lukea. RTFM, niinkuin tietotekniikassa sanotaan..

MC61
22.02.2005, 22:32
Tämä DAF-kela -connection oli vitsi.

Itse toki yritin nostaa tulorajaani perumalla opintotukia, mutta alkuvuonna en olisi ilman niitä tulut toimeen ja taas kesällä - kovien tulojen aikaan - olin elämäntilanteessa, jossa en saanut riittävästi rahaa säästöön. Sama koski sitten syksyä parin kuukauden osalta. Huono onni, sanotaan.

Noh, selittelyt sikseen, maksan rahat takaisin, piste. Järjestelmä kusee silti - itkeköön kuka tahansa mitä tahansa vastineita.

JiVe
22.02.2005, 22:57
Viestin lähetti DAF
Kovasti vain aina ihmettelen sitä, että mittavasta, eri tahojen tiedotuksesta ja kampanjoinnista huolimatta asioitaan ei osaa hoitaa niin moni opiskelija. Suuren ihmetyksen aihe. Pääomatulo-caset ovat kyllä aivan eri asia, mutta niitä on häviävän pieni osa näistä perinnöistä. Ehkä oppilaitoksissa pitäisi opettaa enemmän itsestään ja omista asioistaan huolehtimista ja sitä, että ne päätökset ja ohjeet kannattaa todella lukea. RTFM, niinkuin tietotekniikassa sanotaan..

Itselläni oli kyseessä ainakin tietoinen valinta, koska mitään muuta konstia ei ollut kikkailla alkuvuotta niin, että vuokra olisi tullut maksettua.

Niin, minä siis joudun maksamaan 2500 euroa tuolta vuodelta 2003. Valmistuin lokakuussa, mutta viimeiset kurssit suoritin huhti-toukokuussa ja toukokuussa aloitin työt. Sitä ennen ei tukien lisäksi tuloja juurikaan ollut. Elokuussa tuli vielä muutto pois hoasilta ja nekin ryökäleet halusivat vuokratakuuksi hoasilla puolen vuoden vuokraa vastaavan summan, joten totesin, että siinä sitten maksellaan reilun vuoden päästä opintotukia takaisin.

Jouduin siinä siis niska limassa vääntämään duunia, että sain takuuvuokran kasaan kesän aikana ja jiphei, ne lasketaan mukaan vuositulorajoihin..

Viksu olisi mennyt lainaamaan pankista nuo rahat, niin olisi jäänyt vähemmän maksettavaa kelalle ja lomaakin olisin voinut pitää.

Nyt meinasin ehdotella kelalle sellaista ratkaisua, että makselen vaikkapa parikymppiä kuussa. Ei pitäisi tuntua pahasti ikinä.

Mitenkäs muut, onko kokemuksia tuosta takaisinmaksujärjestelystä? Olen ymmärtänyt, että suostuvat aika helposti noihin ehdotuksiin?

E
22.02.2005, 23:10
Uskallan ihan suoraan väittää, että opintotuki + osa-aikainen työssäkäynti opiskelujen ohessa + täystyöaikainen kesätyö niin, että bruttotulot on ilman opintotukia vuoden ajalta 9000 euroa, ei riitä kuin elämiseen Helsingissä. Kaikki ekstra pitää karsia minimiin. Tuo 9000 euroa on jaettuna kuukautta kohti 750 euroa kuukaudessa brutto.

Tiedän monta sellaista tapausta, joilla opintotuki ei riitä edes vuokranmaksuun. No voihan 24-25-vuotias mies asua solussakin, mutta tässä puhun yksiöstä pääkaupunkiseudulla. Verojen ja pakollisten menojen (esim. ruoka + HKL:n bussilippu) jälkeen rahaa jää käteen noin 300 euroa kuukaudessa tasaisesti koko vuoden ajaksi. Ja siihen ei ole laskettu vaatteita, kännykkälaskuja ja esimerkiksi muutamaa olutta viikottain, ei mitään sellaista, mikä ei ole "välttämätöntä elämisen kannalta".

Opintotuen perimmäinen tarkoitus oli käsittääkseni mahdollistaa kaikille täysipäiväinen opiskelu. Sitä se ei tällä hetkellä täytä, minkä vuoksi opintotukijärjestelmää haluan kritisoida.

Itselleni opiskelijana olisi aivan sama, vaikka opintotuki poistettaisiin. Sitten kävisin enemmän töissä ja opiskelisin hitaammin. Toiset ehkä turvautuisivat vanhempiensa apuun enemmän ja toiset taas eivät opiskelisi ollenkaan. Olisi ainakin kaikille yhtä reilu systeemi.

DAF
22.02.2005, 23:21
Viestin lähetti E
Tiedän monta sellaista tapausta, joilla opintotuki ei riitä edes vuokranmaksuun. No voihan 24-25-vuotias mies asua solussakin, mutta tässä puhun yksiöstä pääkaupunkiseudulla.

Itselleni opiskelijana olisi aivan sama, vaikka opintotuki poistettaisiin. Sitten kävisin enemmän töissä ja opiskelisin hitaammin. Toiset ehkä turvautuisivat vanhempiensa apuun enemmän ja toiset taas eivät opiskelisi ollenkaan. Olisi ainakin kaikille yhtä reilu systeemi.

Miksi opiskelijan on sitten asuttava Helsingin kantakaupungin alueella yksiössä, on kokonaan toinen, mielestäni aika hyvä kysymys. Kaikille ei opiskelija-asuntoa riitä, mutta aika edukkaisiin asumisratkaisuihin ovat ainakin minun tuttuni päässeet erilaisilla kimppakämppätasoilla, asumisen laadun kärsimättä.

Mitä tuohon jälkimmäiseen kohtaan tulee, opintotuki ei nykyisellä tasollaan täytäkään niitä vaatimuksia, joita sen pitäisi täyttää. Ongelma eivät kuitenkaan ole niinkään tulorajat, vaan se, että opintotuen taso ei ole edes minimitoimeentulonormin tasolla. Mikäli tämä vaatimus täyttyisi, olisi se tasapuoliset opiskelumahdollisuudet mahdollistava tukimuoto - ei palkkio suoritetuista opinnoista silloinkaan. Systeemihän on toki nytkin kaikille yhtä reilu ja yhtäläinen, mutta sen taso on riittämätön.

bisnesman
22.02.2005, 23:22
Viestin lähetti E
Tiedän monta sellaista tapausta, joilla opintotuki ei riitä edes vuokranmaksuun. No voihan 24-25-vuotias mies asua solussakin, mutta tässä puhun yksiöstä pääkaupunkiseudulla.
Kyseessä on oma valinta.

Kun siirryin työelämästä opiskelijaksi, vaihtui asumismuoto yksiöstä solukämpäksi ja tulot putosivat huomattavasti. Silti en valita, kukaan ei pakota opiskelemaan.

Kyse on vaan siitä, että uhrauksia on tehtävä.

sampio
22.02.2005, 23:36
Viestin lähetti E
Uskallan ihan suoraan väittää, että opintotuki + osa-aikainen työssäkäynti opiskelujen ohessa + täystyöaikainen kesätyö niin, että bruttotulot on ilman opintotukia vuoden ajalta 9000 euroa, ei riitä kuin elämiseen Helsingissä. Kaikki ekstra pitää karsia minimiin. Tuo 9000 euroa on jaettuna kuukautta kohti 750 euroa kuukaudessa brutto.

Tiedän monta sellaista tapausta, joilla opintotuki ei riitä edes vuokranmaksuun. No voihan 24-25-vuotias mies asua solussakin, mutta tässä puhun yksiöstä pääkaupunkiseudulla. Verojen ja pakollisten menojen (esim. ruoka + HKL:n bussilippu) jälkeen rahaa jää käteen noin 300 euroa kuukaudessa tasaisesti koko vuoden ajaksi. Ja siihen ei ole laskettu vaatteita, kännykkälaskuja ja esimerkiksi muutamaa olutta viikottain, ei mitään sellaista, mikä ei ole "välttämätöntä elämisen kannalta".
Meinaatko nyt esimerkilläsi ja esittämilläsi luvuilla sitä, että tuo 300 euroa jää vuokran jälkeen käytettäväksi vai pitäisikö sillä maksaa vielä vuokra?

Carcki
22.02.2005, 23:39
Paljon kiitoksia Kelalle myös minun suunnaltani. Kiitos etten saa ottaa opintolainaa eikä teiltä heru paljoo paskaakaa opintotukea, koska isäni tulot ovat liian isot.
Hommo toimii niinkuin pitääkin, kun ottaa huomioon sen, että en edes asu saman katon alla vanhempieni kanssa, ja lisää siihen vielä sen että vanhemmillani on niin paljon maksamattomia laskuja että sähkötkin pian katkee. Kiitos siitä, että kadulla tulee pakolaisia jotka duunin tekemiseen ei viitsi vaivautua, vaan sen sijaan elävätä minun verorahoillani, joita minulla ei millään olisi varaa maksaa.
Näin tämän homman kuuluu toimia, juuri näin.

Axel K.
23.02.2005, 00:25
Viestin lähetti bisnesman
Kyseessä on oma valinta.

Kun siirryin työelämästä opiskelijaksi, vaihtui asumismuoto yksiöstä solukämpäksi ja tulot putosivat huomattavasti. Silti en valita, kukaan ei pakota opiskelemaan.

Kyse on vaan siitä, että uhrauksia on tehtävä.

Sinun täytyy muistaa, että osa ihmisistä on parempia kuin toiset. Nämä ihmiset eivät taasen millään voi sietää noita huonompia silmissään.

Ja sitten asiaan. Vittu mitä lässytystä. Jengi saa suomessa ILMAISEN koulutuksen ja ILMAISTA rahaa opiskelujen aikaiseen elämiseen. Ja vielä pitäisi saada ilmaista lainaakin? Jos noin 1000 euroa ei riitä yksineläjälle vuokriin ja elämiseen kuukaudessa, silloin on elämäntavoissa jotain helvetisti pielessä. Toisaalta, opinnothan voi rahoittaa myös pelkillä omilla tuloilla. Itselläni on tuttavia, jotka ovat suorittaneen toisen akateemisen loppututkinnon päivätyön ohessa...

Osa porukasta pitää opintotukea jonain saavutettuna etuna tai palkintona opiskelusta. Ei, se ei ole näin. Varsiainen palkinto on se, että saa tutkinnon suoritettua. Opintotuen tehtävä on vain auttaa tämän päämäärän saavuttamisessa, mikäli muita tulonlähteitä ei ole.

Menkää vaikkapa Viroon katsomaan, miten opiskelijat elävät. Vähän perspektiiviä. Jos usko "omaan tekemiseen" ei riitä, kannattaa vaihtaa alaa tai lopettaa opiskelu.

Ziege
23.02.2005, 08:37
Viestin lähetti Carcki
Paljon kiitoksia Kelalle myös minun suunnaltani. Kiitos etten saa ottaa opintolainaa eikä teiltä heru paljoo paskaakaa opintotukea, koska isäni tulot ovat liian isot.
Hommo toimii niinkuin pitääkin, kun ottaa huomioon sen, että en edes asu saman katon alla vanhempieni kanssa, ja lisää siihen vielä sen että vanhemmillani on niin paljon maksamattomia laskuja että sähkötkin pian katkee. Kiitos siitä, että kadulla tulee pakolaisia jotka duunin tekemiseen ei viitsi vaivautua, vaan sen sijaan elävätä minun verorahoillani, joita minulla ei millään olisi varaa maksaa.
Näin tämän homman kuuluu toimia, juuri näin.

Öööö... Vanhempien tulot ei vaikuta opintotukeen jos et asu kotona tai vanhempien omistamassa asunnossa.
Niin ainakin vielä viime vuonna.

Designer
23.02.2005, 08:54
Viestin lähetti Axel K.
Ja sitten asiaan. Vittu mitä lässytystä. Jengi saa suomessa ILMAISEN koulutuksen ja ILMAISTA rahaa opiskelujen aikaiseen elämiseen. Ja vielä pitäisi saada ilmaista lainaakin? No vittu. Ilmaista rahaa saa makaamalla kotona. Ja lisää saa, jos juo viinaa. Sitä rahaa taitaa sillä tavoin saada enemmän kuin opiskelemalla. Homma rokkaa? Et ole ainoa, joka on tuon väitteen esittänyt, mutta kysyn silti: kuinka moni mielestäsi oikeasti pitää opintotukea jonain palkkiona eikä niinkään alimitoitettuna taloudellisena tukena? Sen mitä opiskelijoita tunnen, niin toivomus heillä on hämmentävän yhtenäinen; opintotuella haluttaisiin tulla taloudellisesti toimeen, jotta kokopäiväinen opiskelu olisi mahdollista. Erikoista huomata, että tällaisen toiveen esittäminen jatkuvasti leimataan ilmaisen rahan vaatimukseksi. Se jengi, joka haluaa ja saa ilmaista rahaa yhteiskunnalta ilman mitään vastinetta, ei nosta opintotukea, vaan elää ihan muiden ja muun suuruisten tukien varassa.

Mutta eipä taida Swazimaalla tai Afghanistanissakaan kovin kummoinen opintotuki olla, joten pitäisivät vaan noi vitun opiskelijat turpansa kiinni, saatana.

sampio
23.02.2005, 09:44
Viestin lähetti Ziege
Öööö... Vanhempien tulot ei vaikuta opintotukeen jos et asu kotona tai vanhempien omistamassa asunnossa.
Niin ainakin vielä viime vuonna.
Muistaakseni alle kaksikymppisellä vaikuttaa.

heki
23.02.2005, 09:45
Ongelma on siinä, että Suomessa verottaja vie suurelta osin sen hyödyn, jonka opiskelemalla olisi mahdollista saada. Jos kerran opiskeluajalta saa työttömyyskorvaustakin selvästi huonompaa tukea, ja suuri osa joutuu elättämään itsensä lainarahalla, niin palkkatulon veroprogression tulisi olla selvästi nykyistä matalampi. Silloin voisi perustella matalaa opintotukea sillä, että sen saa korkeampana palkkana takaisin. Nyt kyllä usein saa korkeampaa palkkaa kuin mitä keskimäärin, mutta nettotulo ei enää olekaan juuri korkeampi. Ja kun siitä nettopalkasta vielä joutuu ehkä lyhentämään lainaa niin ei ole kovin reilu systeemi.

Olen sitä mieltä, että joko opintotukeen pitäisi saada korotus tai verotuksen progressiota alennettava.

Axel K.
23.02.2005, 10:35
Viestin lähetti Designer
No vittu. Ilmaista rahaa saa makaamalla kotona. Ja lisää saa, jos juo viinaa. Sitä rahaa taitaa sillä tavoin saada enemmän kuin opiskelemalla. Homma rokkaa? Et ole ainoa, joka on tuon väitteen esittänyt, mutta kysyn silti: kuinka moni mielestäsi oikeasti pitää opintotukea jonain palkkiona eikä niinkään alimitoitettuna taloudellisena tukena? Sen mitä opiskelijoita tunnen, niin toivomus heillä on hämmentävän yhtenäinen; opintotuella haluttaisiin tulla taloudellisesti toimeen, jotta kokopäiväinen opiskelu olisi mahdollista. Erikoista huomata, että tällaisen toiveen esittäminen jatkuvasti leimataan ilmaisen rahan vaatimukseksi. Se jengi, joka haluaa ja saa ilmaista rahaa yhteiskunnalta ilman mitään vastinetta, ei nosta opintotukea, vaan elää ihan muiden ja muun suuruisten tukien varassa.

Mutta eipä taida Swazimaalla tai Afghanistanissakaan kovin kummoinen opintotuki olla, joten pitäisivät vaan noi vitun opiskelijat turpansa kiinni, saatana.

No perkele. Opiskelija kyllä saa välillisesti ja välittömästi paljon enemmmän, kuin kotona makaava lusmuilija. Ruokatuet, terveydenhuolto, harrastusmahdollisuudet, junaliput, bussiliput, oppimateriaalit (tottakai osan joutuu hankkimaan itse) ja itse koulutus (varmaan jotain unohtuikin listalta)! Jo pelkkä koulutus joillain aloilla on niin kallis, että sen "takaisin maksamiseen" verorahoilla menee vuosia, jos nyt näin voi ajatella. No onhan koulutus tietenkin valtion sijoitus opiskelijaan...

En vaan henkilökohtaisesti voi ymmärtää, miten jotkut ihmiset ovat liian hienoja soluun tai eivät pärjää viikkoa sillä alle sadalla markalla, millä minä pärjäsin. Ja ainahan voi ottaa lainaa, jos uskoo omaan tekemiseen. Jos taas ei usko, miksi edes opiskella? Voihan sitä maata himassa, kun sillä tavalla "tienaa enemmän".

Opiskelijat ovat suomessa erittäin etuoikeutetussa asemassa. Eli opintotuki + työnteko + laina = tarpeeksi hyvä toimeentulo jokaiselle opiskelijalle. Ja edelleen pelkällä työlläkin voi opinnot rahoittaa, kuten aiemmin mainitsin.

Designer
23.02.2005, 10:52
Viestin lähetti Axel K.
En vaan henkilökohtaisesti voi ymmärtää, miten jotkut ihmiset ovat liian hienoja soluun tai eivät pärjää viikkoa sillä alle sadalla markalla, millä minä pärjäsin. Ja ainahan voi ottaa lainaa, jos uskoo omaan tekemiseen. Jos taas ei usko, miksi edes opiskella? Voihan sitä maata himassa, kun sillä tavalla "tienaa enemmän".
Minä taas en voi henkilökohtaisesti ymmärtää, miten kritiikki opintotuen riittämättömyydestä aina väännetään rutinaksi siitä, että opiskelijat muka vaativat itselleen kaiken mahdollisen ilmaseksi. Jos joku kaiken ilmaiseksi vaatiikin, niin häviävän pienessä vähemmistössä on. Edelleen: opintotuella haluttaisiin tulla taloudellisesti toimeen, jotta kokopäiväinen opiskelu olisi mahdollista. Tätä pidetään ilmeisen kohtuuttomana syistä, joita en ymmärrä.

Hyvä juttu muuten, että listasit nuo opiskelijoiden etuoikeudet. Noitahan ei ketkään muut saa. ;o)

bisnesman
23.02.2005, 11:08
Viestin lähetti Designer
Edelleen: opintotuella haluttaisiin tulla taloudellisesti toimeen, jotta kokopäiväinen opiskelu olisi mahdollista.

Mitä kaikkea tämä "toimeen tuleminen" pitää mielestäsi sisällään?
Kuten jo aiemmin mainitsin, pärjään suht mainiosti opintotuella+ satunnaisilla keikoilla (n. 100e/kk). Enkä edes koe elämääni kovinkaan askeettiseksi.
Mutta kukin tyylillään.

Axel K.
23.02.2005, 11:16
Viestin lähetti Designer
...

Hyvä juttu muuten, että listasit nuo opiskelijoiden etuoikeudet. Noitahan ei ketkään muut saa. ;o)

En minä valmistuneena ja työsskäyvänä kyllä puolihintaista junalippua saa. Kela ei myöskään tuo minun työpaikkaruokailuani.

Kysymys on siitä, että monissa maissa joutuu vielä maksamaan opiskelusta. Suomessa opiskelu on ILMAISTA, jonka lisäksi vielä valtio antaa ILMAISTA rahaa opiskelijoille. Ei opiskelijan olekkaan tarkoitus saavuttaa mitään huippuelintasoa tukien avulla (tai opintolainan). Tarkoitus on saada välttämätön toimeentulo opiskelujen ajaksi. Valmistuminen takaa sitten yrittelijäälle sen hyvän tai vielä paremman toimeentulon.

Vähemmän viinaa ja tupakkaa, niin rahata riittävät mainiosta. Tosin, jos on kaikki kesät ja joululomat töissä ja ottaa opintolainaa, riittää sitä rahaa noihin päihteisiinkin....

edit: Ikinä ei tarvinnut opiskeluaikana nälkää nähdä, tein jopa pienimuotoisia hankintoja ja matkustin. Silti en maksanut penniäkään takaisin Kelalle valmistuttuani. Järki käteen siellä Siwassa tai Alkossa, niin kyllä se siitä.

Designer
23.02.2005, 11:18
Viestin lähetti bisnesman
Mitä kaikkea tämä "toimeen tuleminen" pitää mielestäsi sisällään?
Asumisen, ruoan, mahdolliset opiskelumateriaalit, kohtuullisen liikkumisen. Minä en ole ollut vaatimassa tukea, joka kustantaisi yksiön kaupungin keskustassa, kaljalla käynnit ja auton ylläpidon. Ihannetapaus tietysti olisi, jos tuki ottaisi huomioon opiskelijoiden erilaiset elämäntilanteet, asuinpaikan yleisen hintatason ja opintoalojen suuret erot tarvittavan oppimateriaalin suhteen, mutta niiden toivominen on tällä hetkellä pelkkää epärealistista haihattelua.

Axel K.:lle ja muille sen verran, että en halua kirjoituksiani ymmärrettävän minään erivapauksien vaatimuksena opiskelijoille. Minua vain surettaa se, että ajatustasolla hyvin toimiva tukijärjestelmä on päästetty ja edelleen päästetään rappeutumaan.

Sistis
23.02.2005, 11:19
Oma mielipiteeni opintotuesta:

Opintotuki pitäisi korottaa sille tasolle, mitä sen reaaliarvo oli silloin kun sen suuruutta viimeksi tarkastettiin. Inflaatio on nakertanut opintotukea melkoisesti ja pienentänyt sen ostovoimaa.

Lisäksi opintotukeen pitäisi saada vuosittainen, yleistä hintatasoa vastaava indeksikorotus.

Nykyisellään opintotuki on liian pieni. Onneksi itse olen asustellut koko ajan halvassa soluasunnossa ja tehnyt lisäksi töitä, joten en ole joutunut missään vaiheessa kärvistelemään. Tiedän kuitenkin monia, jotka ovat joutuneet.

Solu-asumisen suhteen täytyy esittää sellainen kommentti, että nykyisellään ainakin täällä Herwoodissa tuntuu niiden määrä olevan laskemaan päin. Kaksi vanhempaa, ennen halpoja soluja sisältänyttä asuintaloa on remontoitu (tai toista remontoidaan parhaillaan) ja muutettu yksiöiksi. Uusissa taloissa, joita on tehty, on joko vain yksiöitä tai sitten kalliimman puoleisia solu-asuntoja.

Eli halpa solu-asunto ei ole enää niin helppo saavuttaa, kuin oli vielä silloin kun itse aloin opiskelun. Epäilen tämän oman asuntonikin menevän jossain parin vuoden sisällä remonttiin ja muuttuvan trendikkäämmäksi. Onneksi itse pääsen täältä pois jo todennäköisesti kevään/kesän aikana.

Designer
23.02.2005, 11:22
Viestin lähetti Axel K.
Ei opiskelijan olekkaan tarkoitus saavuttaa mitään huippuelintasoa tukien avulla (tai opintolainan). Tarkoitus on saada välttämätön toimeentulo opiskelujen ajaksi.Jos olen moista mennyt jossain vaatimaan - siis vaatinut opiskelijoille huippuelintasoa - niin kerro toki koska ja missä. Jälkimmäisestä olen tismalleen samaa mieltä, joskin muuttaisin sen konditionaaliin.

Ei kai nyt vaan ole menossa jankkaamiseksi? Ei se mitään, sekin on ILMAISTA.

vellinaama
23.02.2005, 11:24
Viestin lähetti Axel K.
En minä valmistuneena ja työsskäyvänä kyllä puolihintaista junalippua saa. Kela ei myöskään tuo minun työpaikkaruokailuani.

Kysymys on siitä, että monissa maissa joutuu vielä maksamaan opiskelusta. Suomessa opiskelu on ILMAISTA, jonka lisäksi vielä valtio antaa ILMAISTA rahaa opiskelijoille.

Meneppä vaikka tekuun opiskelemaan ILMAISEKSI.
Jos kirjoja tarvitset opiskeluun, voit kätevästi käydä ne kirjastoista. Jaettavia monisteita et tarvitse ostaa, koska voit lainata niitä kavereiltasi. Jos vielä sattuu opiskelijabileet vastaan, juo jonkun muiden tuopeista.

Axel K.
23.02.2005, 11:31
Viestin lähetti Designer
....

Ei kai nyt vaan ole menossa jankkaamiseksi? Ei se mitään, sekin on ILMAISTA.

Ei tässä kukaan mitään jankkaa. Tai jos jankkaa, meitä on kaksi.

Rahanjakaminen yhteiskunnassa taitaa olla poliittisen keskustelun aihe numero yksi. Ja siitähän tässä puhutaan. Rahaa nyt kuitenkin tarvitaan muuallakin, joten mielestäni opiskelijat eivät tällä hetkellä tarvitse yhtään lisää.

Opiskelijat saavat jo tällä hetkellä niin paljon välillistä ja välitöntä tukea valtiolta, että enemäpää ei tarvita. Jos motivaatio ei riittä työsskäyntiin tai uskallus opintolainan ottamiseen, silloin kannattaa miettiä opiskelujen lopettamista tai olla aloittamatta ollenkaan.

Solukämpässä asumalla, syömällä vaikkapa perunoita ja silakkapihvejä tai makaroonilaatikkoa ja ruisleipää ja juomalla muutaman euron punaviiniä bileissä rahat riittävät mainiosti. Jos eivät riitä, on niiden käyttäjässä vikaa.

edit: listätty sanat "välillistä ja välitöntä"

bisnesman
23.02.2005, 11:35
Viestin lähetti Designer
Asumisen, ruoan, mahdolliset opiskelumateriaalit, kohtuullisen liikkumisen.
Omat kuluni kyseisissä asioissa ovat 250+100+0+30 sisältäen asumismenot, noudattamani erikoisruokavalion, kirjaston käyttämisen ja HKL:n kuukausikortin. Eli pelkkä opintotuki riittää Helsingissäkin "pakollisiin", kunhan on valmis tinkimään jostain. Kuten siitä että raitiovaunu ei vie kotiovelle.

Päälle vielä opintolaina, niin ei pitäisi kellään olla valittamista PERUS elintason puolesta. Luonnollisesti tuolla budjetilla ruoka laitetaan itse ja taksipenailut pyritään minimoimaan.


Silti, raha on kiva juttu, enkä missään nimessä ole opintotukien korottamista vastaan.
On selvää, että itsekin tulen tekemään töitä opiskelun oheessa. Mutta vain sen verran, että asuntosäästötili karttuu muutamalla satasella kuussa ;)

Edit: korjattu summia ja lisätty tekstiä.

Eppis
23.02.2005, 11:37
Viestin lähetti Ziege
Öööö... Vanhempien tulot ei vaikuta opintotukeen jos et asu kotona tai vanhempien omistamassa asunnossa.
Niin ainakin vielä viime vuonna.

Viestin lähetti sampio
Muistaakseni alle kaksikymppisellä vaikuttaa.

Ja nimenomaan toisen asteen opiskelijalla vanhempien tulot vaikuttaa, ei korkeakouluopiskelijalla. Tuokin on melkoinen epäkohta.

Designer
23.02.2005, 11:44
Viestin lähetti Axel K.
Rahanjakaminen yhteiskunnassa taitaa olla poliittisen keskustelun aihe numero yksi. Ja siitähän tässä puhutaan. Rahaa nyt kuitenkin tarvitaan muuallakin, joten mielestäni opiskelijat eivät tällä hetkellä tarvitse yhtään lisää.
Jos opiskelijoille ei olla valmitta antamaan yhtään lisää, "koska he nyt vaan eivät tarvitse lisää", niin suunnitelmat opintoaikojen rajaamisesta on syytä laittaa syvälle jäihin. Ei, niin ei olla tekemässä. Opiskelijathan tutkitusti voivat hyvin niin fyysisesti, henkisesti kuin taloudellisestikin.

Okei, myönnän suoraan, että en enää jaksa tätä keskustelua. Poliittisiin asioihin kiihkomielisesti suhtautuvien kanssa keskustelu on aina yhtä suuri virhe, jos ei itse koe samaa kiihkoa.

Axel K.
23.02.2005, 11:56
Viestin lähetti Designer
...

Okei, myönnän suoraan, että en enää jaksa tätä keskustelua. Poliittisiin asioihin kiihkomielisesti suhtautuvien kanssa keskustelu on aina yhtä suuri virhe, jos ei itse koe samaa kiihkoa.

Jep, minulla voi olla vahva mielipide, mutta se hyvä puoli siinä on, että sen on se ainoa oikea...

Oma näkökantani perustuu omiin kokemuksiin omalta opiskeluajaltani. Näin jo silloin näitä kavereita, jotka tienasiva aivan helvetisti ja valittivat joutuessaan maksamaan rahat takaisin. Toisaalta, en nähnyt yhtään nälkärajalla elävää opiskelijaa. Kaikki pärjäsivät tavallaan, eikä kukaan valittanut rahojen vähyyttä. Sillä tietenkin on merkitystä, mitä opiskelee. Esim. kesätöitä voi olla helpompi tekniikan opiskelijan saada kuin esim. humanistin. Mutta tämä on oma valinta.

Jos opintotukia kasvatetaan, uskoisin että opiskeluajat päinvastoin pitenisivät johtuen siitä, että suurin osa ihmisistä on aika mukavauudenhaluisia. Kyllä minäkin ajoittain mielelläni ennemmin nauttisin opiskelijan statuksesta kuin työelämästä, sen tarjomasta vapaudesta. Ongelma vaan on siinä, että pidän myöskin saavuttamastani elintasosta.

Todellisuudessa tuskin sillä on mitään merkitystä opiskeluaikoihin, kuinka paljon rahaa valtio tarjoaa. Jos todella haluaa sitä valmistumista, sen tekee vaikka työn ohessa, kuten jo tuolla jossain aiemmin esikerkein sanoin. Itsekkin tein niin. Ja vaimoni.

Ja jotkut jopa opiskelevat toisen tutkinnon työn ohessa. Hatunnosto heille, ei ikuisille valittajille.

dude
23.02.2005, 11:56
Viestin lähetti Eppis
Ja nimenomaan toisen asteen opiskelijalla vanhempien tulot vaikuttaa, ei korkeakouluopiskelijalla. Tuokin on melkoinen epäkohta.

Vaikuttaa myös alle 20-vuotiaalle korkeakouluopiskelijalle.

E
23.02.2005, 12:07
Viestin lähetti sampio
Meinaatko nyt esimerkilläsi ja esittämilläsi luvuilla sitä, että tuo 300 euroa jää vuokran jälkeen käytettäväksi vai pitäisikö sillä maksaa vielä vuokra?

Vuokran jälkeen, mutta ilman esimerkiksi harrastuksia, ei-välttämättömiä laskuja, koulumateriaaleja jne.

Sinäänsä mielenkiintoista, että tyyliltään vasta-argumentoivat vastaukset viestiini ovat täällä käytännössä sellaisia, joista olen samaa mieltä. En siis ehkä tuonutkaan mielipidettäni tarpeeksi selvästi esille sanoessani, että opintotuki sinäänsä ei toimi. Jokaisella on oma mahdollisuus päättää, mitä elämässään tekee ja miten elää. Mutta muihin etuuksiin verrattuna 25-vuotiaan ihmisen asuminen solukämpässä tai vanhempiensa luona ei vaan mielestäni ole normaalia. Tällä systeemillä varsinkin uudistuksien jälkeen opiskelusta sakotetaan ennemmin kuin että siihen ja opintojen nopeuttamiseen kannustettaisiin.

Tilanne on varmasti eri muualla Suomessa kuin Helsingissä. Vuokrataso on korkea, mutta sekin on vain kysynnän ja tarjonnan ansiota. Yksiön saa Helsingistä "normaaleilta markkinoilta" vuokrattua helposti 300 eurolla, mutta se on sitten Kivikossa tai Kontulassa, joka saattaa olla "maalta" muuttavalle naisihmiselle aika kova kulttuurishokki. Joillekin ei ole, mutta tiedän tapauksia, joissa on ollut. Ihan sama se minulle on, vaikka joku ei viihdy Helsingissä, muutenkin Helsinki on jo täynnä pienituloisia ihmisiä, jotka työikäisenä muuttavat ympäristökuntiin tai kauemmas maksamaan veronsa muualle.

Kokonaisuutena mielestäni Suomi on täynnä tukia ja byrokratiaa, joka kohdennetaan ja motivoidaan aivan väärin. Opintotuen voisi poistaa kokonaan, sillä säästäisi jo aika paljon yhteisiä rahoja. Liikaa luotetaan siihen, että kyllä valtio auttaa minua, jos en viitsi itse ottaa omaa elämääni vastuulleni. Yhteiskunnan tehtävä on kasvattaa lapset ja opettaa heidät ihmisiksi, yhteiskunnan tehtävä on elättää ne, jotka eivät sitä itse viitsi tehdä. Mihin on kadonnut terve maalaisjärki?

Axel K.
23.02.2005, 13:40
Ehkä joiltain ihmisiltä on unohtunut se, että opiskelupaikka on _etuoikeus_, joka ei väistämättä kuulu kaikille. Sen eteen on tehtävä töitä ja sen vastaanottamisesta koituvat "haitat" on hyväksyttävä.

Opiskelupaikkoja ja oppilaitoksia on suomessa aivan liikaa. Tämä osaltaan on vääristänyt ajattelua. Korkeakouluihin on aivan liian helppo päästä. Tässä tapuksessa lasken korkeakouluiksi myös ammattikorkeakoulut.

Nyt on käynyt niin, että työelämä karsii rankalla kädellä näitä korkeakouluhemmoja taksikuskeiksi ja metallimiehiksi (ammatit esimerkkejä, en väheksy mitään työtä). Mielestäni tämä karsinta tulisi jo tehdä aiemmin. Tulisi vieläpä halvemmaksi, kun ei tarvitsisi pitää yllä "turhia" korkeakouluja.

Itse en ole akateemisesti koulutettu. Tämän kerron siksi, ettei syntyisi turhaan AMK/"oikeat korkeakoulut"-väitteyä.

Jermu
23.02.2005, 14:05
Viestin lähetti Axel K.
Ehkä joiltain ihmisiltä on unohtunut se, että opiskelupaikka on _etuoikeus_, joka ei väistämättä kuulu kaikille. Sen eteen on tehtävä töitä ja sen vastaanottamisesta koituvat "haitat" on hyväksyttävä.

Opiskelupaikkoja ja oppilaitoksia on suomessa aivan liikaa. Tämä osaltaan on vääristänyt ajattelua. Korkeakouluihin on aivan liian helppo päästä. Tässä tapuksessa lasken korkeakouluiksi myös ammattikorkeakoulut.

Miten niin etuoikeus? Käsittääkseni Suomessa jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus päästä opiskelemaan, rotuun, taloudelliseen asemaan ja syntyperään katsomatta. Jotenkin paistaa näistä korkeakouluopiskelijoita kritisoivista kommenteista pieni katkeruus läpi.

Ja ammattikorkeakoulut eivät todellakaan ole korkeakouluja. Mutta ei nyt siitä tässä ketjussa. Mutta todellakin ajattelutapa, jota välillä kuulee, että suurimman osan pitäisi olla korkeakoulutettuja (näiden esittäjät pitävät ammattikorkeakouluista valmistuneita korkeakoulutettuina), on todella perseestä.

Axel K.
23.02.2005, 14:46
Viestin lähetti Jermu
Miten niin etuoikeus? Käsittääkseni Suomessa jokaisella on yhtäläinen mahdollisuus päästä opiskelemaan, rotuun, taloudelliseen asemaan ja syntyperään katsomatta. Jotenkin paistaa näistä korkeakouluopiskelijoita kritisoivista kommenteista pieni katkeruus läpi.

Ja ammattikorkeakoulut eivät todellakaan ole korkeakouluja. Mutta ei nyt siitä tässä ketjussa. Mutta todellakin ajattelutapa, jota välillä kuulee, että suurimman osan pitäisi olla korkeakoulutettuja (näiden esittäjät pitävät ammattikorkeakouluista valmistuneita korkeakoulutettuina), on todella perseestä.

Katkeruus? Öh? Missään en ole myöskään kritisoinut korkeakouluopiskelijoita. Niinkuin itsekin sanoit, jokaisella on mahdollisuus itsensä akateemisesti kouluttaa. Itsekkään en pidä ammattikorkeakouluja "oikeina korkeakouluina", mutta arvostan kaikkia tutkintoja tasapuolisesti varsinkin sen jälkeen, kun olen nähnyt "oikeasti" akateemisia, jotka ovat työelämässä aivan täysiä käsia verratuna esim. juuri AMK:n käyneihin. Tietenkin on myös toisin päin.

Käsitit ilmeisesti vähän väärin tuon "etuoikeus"-sanan käytön. Tarkoitin sillä sitä, että opiskelupaikka on ansaittava. Tähän ei liity mitenkään taloudellinen asema tai rotu. Opiskelupaikat kuuluvat niille, jotka niitä todella haluavat ja ovat valmiita tekemään niiden eteen paljon töitä esim. lukemalla pääsykokeisiin tai pärjäämällä hyvin valmistavissa opinnoissa. Kaikista vaan ei yksinkertaisesti ole "lukumiehiksi", jotkut ovat parempia käsistään kuin toiset.

Nyhän on niin, että korkeakouluihin (mihin lasken myös tässä keskustelussa vanhat tekut ja muut AMK:t) pääsee aivan liian helposti, myös joihinkin "oikeisiin" korkeakouluihin. Valtio antaa väärää signaalia ylikouluttamalla väestöä. Tähän kuluu helvetisti rahaa ja porukkaa koulutetaan aivan vääriin työtehtäviin. Mihin oikeasti tarvitaan taksikuskeja tai metallimiehiä, joilla on insinöörikoulutus? Molempiin olen törmännyt.

edit: Toisaalta on vaikea ymmärtää näitä ihmisiä, joilla on hirveä tarve erottaa "oikeat" ja "väärät" korkeakoulut. Mitä väliä sillä on. Vai onko akateemista maailmaa alkanut pelottamaan? Itse olen nähnyt saatava "oikeita" akateemisia tutkintoja hyvinkin heppoisesti, verrattuna esim. joihinkin AMK-tutkintoihin. Tärkeintä kai on se, millaisen tuloksen koulutus tuottaa ja että koulutus suuntaa juuri siihen työtehtävään, mihin se on suunnattu. Itse olen työskennellyt lukuisten eri tavoin koulutettujen ihmisten kanssa ja voin sanoa, että koulutus ei todellakaan takaa vielä mitään.

sampio
23.02.2005, 14:57
Viestin lähetti Jermu
Ja ammattikorkeakoulut eivät todellakaan ole korkeakouluja. Mutta ei nyt siitä tässä ketjussa.
Piti kuitenkin päästä sanomaan, eikö? Tämän ketjun aiheen kannalta ei kai ole kovin oleellista, opiskeleeko amk:ssa vai tiedekorkeakoulussa, koska opintotukietuudet ovat kaikille samat.

Waky
23.02.2005, 17:21
Viestin lähetti Sistis
Solu-asumisen suhteen täytyy esittää sellainen kommentti, että nykyisellään ainakin täällä Herwoodissa tuntuu niiden määrä olevan laskemaan päin. Kaksi vanhempaa, ennen halpoja soluja sisältänyttä asuintaloa on remontoitu (tai toista remontoidaan parhaillaan) ja muutettu yksiöiksi. Uusissa taloissa, joita on tehty, on joko vain yksiöitä tai sitten kalliimman puoleisia solu-asuntoja.


Niin ja syy tähän muutokseen on, että ihmiset eivät halua asumaan soluihin. Sen vuoksi TOAS on muuttanut asuntopolitiikkaansa vastaamaan kysyntää. Ihmeellisesti näillä ihmisillä tuntuu olevan varaa maksaa yksiöstä ja sitten kitistä toisessa päässä opintotuen ja asumislisän riittämättömyydestä. Viimeksi syksyllä taas uutisissa oli yksi perheen vesa joka kirkkain silmin kertoi miten yksiö sen olla pitää, solussa kun on häiriötekijöitä liikaa.

Alkuperäisestä keskustelun asiasta: Minusta nykyiset tulorajat ovat aika kunnossa, hieman ehkä niitä voisi tarkistaa ylöspäin.

Dante
23.02.2005, 18:14
Viestin lähetti Axel K.
Opiskelupaikkoja ja oppilaitoksia on suomessa aivan liikaa. Tämä osaltaan on vääristänyt ajattelua. Korkeakouluihin on aivan liian helppo päästä. Tässä tapuksessa lasken korkeakouluiksi myös ammattikorkeakoulut

Tämä on helvetin totta! Ennen AMK-uudistusta kun olisi tämän osannut ennalta nähdä, olisin tehnyt fyrkkaa putkimiehenä jo kohta 10 vuotta, enkä kouluttautunut ja siinä ohessa velkaantunut vain tienatakseni huonosti alalla jolle tuotetaan koko ajan liukuhihnalta lisää väkeä. Kaukana ei ole päivä kun yhtä timpuria kohti on työmarkkinoilla 3 insinööriä.

Insinööriliiton Viljasta lainatakseni: "Ikäluokasta 25% koulutetaan insinööreiksi. Ei sellaista yhteiskuntaa ole."

Kaiser Soze
23.02.2005, 18:19
Viestin lähetti Dante
olisin tehnyt fyrkkaa putkimiehenä jo kohta 10 vuotta,

Sama vika rahikaisella. Sen siitä saa kun duunaria ei arvosteta, palkat on paskoja ja hommat raskaita. Kouluun minäkin, paremmille leiville ja helpoimmille hommille.

Sontaahan sitä käteen jäi. Taitaa olla suurin osa uusista työttömistä juuri it-alalla. Hommat on perseestä ja palkat jämähtäneet.

Nyt sähkömies kävi viikko takaperin kytkemässä hellan. Veloitti vartin työstä pimeänä 40 euroa.. Tarttis varmaan palata haalarihommiin..

Oravanpyörä se tämäkin.

K

Snakster
23.02.2005, 21:25
Viestin lähetti heki
Ongelma on siinä, että Suomessa verottaja vie suurelta osin sen hyödyn, jonka opiskelemalla olisi mahdollista saada. Jos kerran opiskeluajalta saa työttömyyskorvaustakin selvästi huonompaa tukea, ja suuri osa joutuu elättämään itsensä lainarahalla, niin palkkatulon veroprogression tulisi olla selvästi nykyistä matalampi. Silloin voisi perustella matalaa opintotukea sillä, että sen saa korkeampana palkkana takaisin.

Ei kai palkka sentään ole ainoa syy hankkia koulutus ja sen myötä mielekkäämpiä tehtäviä?

J-Ko
23.02.2005, 21:57
Viestin lähetti MC61
Minä taas ohjeistan sellaisia opiskelijoita, joilla on töitä, jättämään opintotuet lunastamatta alkuvuonna. Nehän voi nostaa myöhemmin sitten myös takautuvasti.
Voiko muka? Siis jos joulukuussa totean että en olekaan tiennanut kovin paljoa, niin voinko soittaa Kelaan ja ilmoittaa että laittavat tulemaan vaikkapa tammikuulta peruuttamani opintotuen? Jotenkin en usko tähän...
Joo kyllä minäkin olen sitä mieltä, että on hyvä että tulot otetaan huomioon kun opintotukea maksetaan. Opintotukea ja muitakin tukia tulee antaa sellaisille jotka sitä tarvitsevat, ei valtion tarvitse kustantaa kenenkään ryyppyreissuja tai etelänmatkoja( onko sama asia?).
Itse olen maksanut kerran tukia takaisin, pari kertaa perunut ja taas pitäisi yksi kuukausi palauttaa kun tuli tienattua viime vuonna liikaa. Ongelma tuntuu olevan että tulee otettua kaikki tukikuukaudet alkuvuonna jolloin loppuvuoden joutuu olemaan ilman tukea, jos ei ole duunia niin sitten ollaan perseet auki. Säästöön ei tietenkään jää mitään.

Eppis
23.02.2005, 22:29
Viestin lähetti Eppis
Ja nimenomaan toisen asteen opiskelijalla vanhempien tulot vaikuttaa, ei korkeakouluopiskelijalla. Tuokin on melkoinen epäkohta.


Viestin lähetti dude
Vaikuttaa myös alle 20-vuotiaalle korkeakouluopiskelijalle.

Ainakaan KELA:n (http://193.209.217.5/in/internet/suomi.nsf/NET/170703102019IL?openDocument)) sivuilla ei puhuta korkeakouluopiskelijoista mitään, vaan nimenomaan toisen asteen opiskelijoista.

Jos sitten korkeakouluopiskelija asuu vanhempiensa luona, niin silloin hän toki saa pienempää tukea kuin yksinasuva. Summatkin löytyvät KELA:n (http://193.209.217.5/in/internet/suomi.nsf/NET/060601125601IL?openDocument) sivuilta.

DAF
23.02.2005, 22:56
Viestin lähetti J-Ko
Voiko muka? Siis jos joulukuussa totean että en olekaan tiennanut kovin paljoa, niin voinko soittaa Kelaan ja ilmoittaa että laittavat tulemaan vaikkapa tammikuulta peruuttamani opintotuen?

Finlex.fi kertoo, että opintotuki voidaan myöntää hakemiskuukauden alusta. Eli et voi saada edellisen tammikuun tukea enää siinä vaiheessa.

Rapukäsi
01.07.2008, 22:38
Kai tämä on oikea ketju. Perkales kun pläjähti postiluukusta Kelan kirje, jossa vaaditaan maksamaan opintotukea takaisin. Ajankohta, jolloin tukea on maksettu liikaa on vuoden 2000 alku. Miten helvetissä Kela on nyt yhtäkkiä keksinyt tätä karhuta, varsinkin kun olen lähes sataprosenttisen varma, että olen tämän jo takaisin tilittänyt? Milläs keinolla mä sen Kelalle pystyn todistamaan, että lasku on jo maksettu, en helvetti millään!

Ainakin normaalit velat vanhenevat ajan myötä, jos yrittäjä ei niitä älyä ajoissa takaisin periä, onko kellään mitään hajua, miten on Kelan etuuksien kanssa? Maksu pyydetään maksamaan Sampo Pankin tilille, voisikohan tässä olla taas joku Sampo Pankin sekoilu kyseessä?

Ted Raikas
01.07.2008, 22:59
Kyllähän se Kela karhuaa helposti takaisin, jos vaan yhtään on aihetta.

Itse sain muutama vuosi sitten maksella useamman sadan euroa takaisin, kun Kelan mukaan olivat maksaneet liikaa asumistukea. No, tottahan se oli, mutta olivat laskeneet tuen määrän asunnon mukaan jossa asuin n. nelisen vuotta aiemmin ja ihan ERI KAUPUNGISSA. Eli, ei siellä informaatio kauheasti kulje. Itse pitää kaikki selvittää tarkkaan. Eipä siinä mitään, mutta ei tuollaista täysi noviisi voi tajuta, että pitäisi huomioida. Nyt tietää.

Valitus ei auttanut mitään, vaan takaisinhan ne piti maksaa. 20 € kuussa. Kyllä oli tyytyväinen olo sitten kun ne maksut oli vihdoin maksettu pois. Nimittäin se 20 euron lovi opiskelijan kukkarossa joka kuukausi voi olla yllättävänkin suuri.

jussi_j
01.07.2008, 23:02
...
Ainakin normaalit velat vanhenevat ajan myötä, jos yrittäjä ei niitä älyä ajoissa takaisin periä, onko kellään mitään hajua, miten on Kelan etuuksien kanssa? ...

Tietääkseni velat vanhenevat 10 vuodessa, ellei muuta ole sovittu. Itse kuulin tämän asian eräältä oikeustieteen opiskelijalta, kun kela peri minulta takaisin jotain 9 vuotta vanhoja opintorahoja keskeytyneiden opintojen takia. Tästä perimiestä on aikaa yli 15 vuotta, joten tilanne on saattanut jopa muuttua.

DAF
02.07.2008, 00:34
Tietääkseni velat vanhenevat 10 vuodessa, ellei muuta ole sovittu. Itse kuulin tämän asian eräältä oikeustieteen opiskelijalta, kun kela peri minulta takaisin jotain 9 vuotta vanhoja opintorahoja keskeytyneiden opintojen takia. Tästä perimiestä on aikaa yli 15 vuotta, joten tilanne on saattanut jopa muuttua.

Niin, velathan ovat vanhenneet aiemmin, _jollei perintää uudisteta_, ts. haeta tarvittaessa uutta päätöstä oikeudesta jne. Eivät siis lopullisesti, vaan velan vanhentuminen on voitu katkaista. Nyt on uusi lainsäädäntö, jossa tietyt velat vanhenevat lopullisesti 15 vuodessa, mutteivät kaikki. Opintotukivelan kohtalosta en ole tietoinen, mutta vastaus löytynee netistäkin helposti. Kelan perintä on kuitenkin eri asia kuin tämä (olettaen, että kyse on ihan normaalista takaisinperinnästä), sillä nehän eivät ole vielä tuolloin kiertäneet oikeuden kautta, vaan Kela perii niitä itse. Tämä on olennaisesti eri asia velallisen hyödyksi, sillä tuolloin ei luottotietomerkintää tule, jos asioitaan hoitaa.

Rapukädelle voi todeta sen, että voit todistaa maksamasi summan kuiteilla/tiliotteilla. Ei niitä turhaan pyydetä säilytettävän.

Infamous
02.07.2008, 08:44
Niin, velathan ovat vanhenneet aiemmin, _jollei perintää uudisteta_, ts. haeta tarvittaessa uutta päätöstä oikeudesta jne. Eivät siis lopullisesti, vaan velan vanhentuminen on voitu katkaista. Nyt on uusi lainsäädäntö, jossa tietyt velat vanhenevat lopullisesti 15 vuodessa, mutteivät kaikki. Opintotukivelan kohtalosta en ole tietoinen, mutta vastaus löytynee netistäkin helposti. Kelan perintä on kuitenkin eri asia kuin tämä (olettaen, että kyse on ihan normaalista takaisinperinnästä), sillä nehän eivät ole vielä tuolloin kiertäneet oikeuden kautta, vaan Kela perii niitä itse. Tämä on olennaisesti eri asia velallisen hyödyksi, sillä tuolloin ei luottotietomerkintää tule, jos asioitaan hoitaa.

Rapukädelle voi todeta sen, että voit todistaa maksamasi summan kuiteilla/tiliotteilla. Ei niitä turhaan pyydetä säilytettävän.

Hiljattain voimaan astuneen lain mukaan ns. "normaalit" oikeuden kautta kiertäneet velat vanhenevat tosiaan 15 vuodessa. Poikkeuksia ovat mm. rikosasiat, joiden yhteydessä velallinen on saanut vankeutta (20v) ja joissa velkojana on luonnollinen henkilö (myös 20v). Mikäli velka on vielä laskuperusteinen, sillä ei vanhentumisaikaa käsittääkseni ole. Olen kuitenkin suhteellisen varma, että kelan opintotukivelat vanhenevat tuossa 15 vuodessa. Käsittääkseni nuo ovat nimittäin ulosottokelpoisia ilman oikeuden tuomiota. Aivan sataprosenttisen varma en asiasta ole. Aika kimurantteja asioita porsaanreikineen kaikkineen...

Ja tosiaan velasta täytyy säännöllisin väliajoin "muistutella", tai se vanhenee jo aikaisemmin. Käsittääkseni perille mennyt muistutuskirje riittää tähän. En nyt tarkkaan muista mikä tuo "väliaika" oli pituudeltaan.

Ruutuässä
02.07.2008, 10:32
Onko jollain kokemusta/tietoa siitä, että kun tekee lopputyötä stipendillä, niin saako samaan aikaan nostaa opintotukia, jos tulot pysyvät alle tulorajojen? Sen tiedän, että stipendi vaikuttaa vapaasti tienattavaan tuloon, mutta onko Kelalla joku sääntö, ettei opintotukea voi saada samanaikaisesti kun saa stipendiä? Opintotukihan nousee syksyllä, joten mielelläni nostaisin myös syksyn tuet ja palauttaisin tulorajan ylimenevän osan vaatimat tuet kevään tuista.

Kelan sivuilla mainitaan, että "Opintoraha evätään myös silloin, kun oppilaitokselta saadun toimeentulon turvaamiseen tarkoitetun apurahan, opinnoista maksettavan päivärahan tai muun vastaavan taloudellisen etuuden määrä on yli... ...259,01 e/kk (1.8.2008 lukien yli 298 e/kk) korkeakouluopinnoissa". Lasketaanko tähän stipendi vai tarkoitetaanko tällä jotain muuta apurahaa?

Aikamoista kikkailua opintotukien kanssa ja mielellään maksaisi ne ajoissa pois, jos on tarvetta maksaa. Myöhemmin voi ottaa päähän, jos napsahtaa parin tonnin lasku kaikkine korkoineen. Kaiken lisäksi stipendiä ei voi hakea kesällä ja seuraava mahdollisuus on elokuussa. Jos haluaa vielä hyödyntää opintotukietuudet, pitää tukea hakea vasta syyskuussa, jotta viimeinen erä menisi ensi vuoden puolelle.

Isaskar
02.07.2008, 10:45
Ja tosiaan velasta täytyy säännöllisin väliajoin "muistutella", tai se vanhenee jo aikaisemmin. Käsittääkseni perille mennyt muistutuskirje riittää tähän. En nyt tarkkaan muista mikä tuo "väliaika" oli pituudeltaan.

Muistaisin jostain lukeneeni, että opintovelat raukeaa nykyisin viidessä vuodessa. Mutta käytännössä tuosta ei voi tehdä mitään aikarajaa ja vertailla päätöksen antamispäiviä, koska vanhenemisen voi esimerkiksi ulosottoon lähettämällä katkaista ja siitä alkaa uusi viiden vuoden vanhenemisaika.

Pelkkä perinnän muistutuskirje ei katkaise vanhentumista. Se kuitenkin katkaisee, jos soittaa perintäkirjeen jälkeen velkojalle ja haukkuu sen maan rakoon.

Infamous
02.07.2008, 11:34
Pelkkä perinnän muistutuskirje ei katkaise vanhentumista. Se kuitenkin katkaisee, jos soittaa perintäkirjeen jälkeen velkojalle ja haukkuu sen maan rakoon.

Niin tuota tarkoitin perille menemisellä. Toki se pitää pystyä jollain tavalla todistamaan, eli käytännössä tarvitaan velallisen vastaus. Tuli se sitten puheluna tai kirjeenä tms.

D-saster
02.07.2008, 20:41
Itsehän en pidä Kelaa juuri minään. En päässy haussa ammattikorkeeseen enkä yliopistoon, joten päätin sitten mennä vuodeksi opiskelemaan hierojaksi. Olen oikeutettu saamaan opintotukea, mutta koska kyseessä on ilmeisesti toisenasteen ammatillinenkoulutus niin vanhempien tulot vaikuttavat opintorahan saantiin. Minun kohdallani opintorahan suuruus on 0 euroa vaikka asun yksin, olen yli 18v ja opiskelen itselleni ammattia ylioppilaana. Asumistukea toki tulen saamaan, mutta ei se paljoa lämmitä. Noh, ei kai tässä auta ku paiskia kesä kovasti töitä ja toivoa että pappa och mamma betalar.

teroz
02.07.2008, 20:57
Ohi on! Sain viimeisen perinnän maksettua tuossa keväällä, oli aikamoiset valmistumisvuoden sotkut. Pakko kyllä antaa oman koulun (Joensuun yliopiston) opintotukiyhteyshenkilöille suurta kiitosta, heiltä sai tietoa moniin tilanteisiin. Ja lopulta sain neljän kuukauden perinnän supistettua yhteen. Tätäkin ennen oli tullut monet kerrat hommia selviteltyä (kiitos kesätyö paperitehtaalla).. No siitäkin on nyt selvitty, akateemisen tutkinnon aikana taisin 15 tukikuukautta käyttää.

thego
02.07.2008, 23:52
Itsehän en pidä Kelaa juuri minään. En päässy haussa ammattikorkeeseen enkä yliopistoon, joten päätin sitten mennä vuodeksi opiskelemaan hierojaksi. Olen oikeutettu saamaan opintotukea, mutta koska kyseessä on ilmeisesti toisenasteen ammatillinenkoulutus niin vanhempien tulot vaikuttavat opintorahan saantiin. Minun kohdallani opintorahan suuruus on 0 euroa vaikka asun yksin, olen yli 18v ja opiskelen itselleni ammattia ylioppilaana. Asumistukea toki tulen saamaan, mutta ei se paljoa lämmitä. Noh, ei kai tässä auta ku paiskia kesä kovasti töitä ja toivoa että pappa och mamma betalar.

Itellä oli lukion kolmantena vuonna mukava yllätys tammikuussa kun tuli Kelalta tieto että vanhempien tulot ovat kasvaneet sen verran että tukia ei enää tipu. Olin silloin 18vuotias, asuin vuokralla kaupungissa joka oli yli 600km siitä missä vanhempani asuivat. Silloin oli ekaa kertaa elämässäni pakko turvautua sossun apuun (tosin lähdin lisäksi myös puhelinmyyntiin, mutta sieltä ei paljoa tienestejä tullut).

Siinä sinulle siis vinkki. Mene sossuun jos ylpeys antaa periksi, ei se helppoa ole.

Dhearted
03.07.2008, 00:33
Itellä oli lukion kolmantena vuonna mukava yllätys tammikuussa kun tuli Kelalta tieto että vanhempien tulot ovat kasvaneet sen verran että tukia ei enää tipu. Olin silloin 18vuotias, asuin vuokralla kaupungissa joka oli yli 600km siitä missä vanhempani asuivat. Silloin oli ekaa kertaa elämässäni pakko turvautua sossun apuun (tosin lähdin lisäksi myös puhelinmyyntiin, mutta sieltä ei paljoa tienestejä tullut).

Siinä sinulle siis vinkki. Mene sossuun jos ylpeys antaa periksi, ei se helppoa ole.

Vittumaiset vanhemmat täytyy olla, jos ei maksa lapsellensa mitään, kun heidän tulojensa takia menettää tuet.

Opintotuki yleisesti on ihan sopiva suuruinen, ainoastaan väärin määritelty.

thego
03.07.2008, 08:00
Vittumaiset vanhemmat täytyy olla, jos ei maksa lapsellensa mitään, kun heidän tulojensa takia menettää tuet.

Opintotuki yleisesti on ihan sopiva suuruinen, ainoastaan väärin määritelty.

Niin..tai ensinnäkin ne tulorajat on ihan perseestä (joskin ovat nousseet hiukan) että ei tässä mistään rikkaasta perheestä olla. Hyvä että edes keskituloisesta. Toisekseen jos perheessä on kahdeksan lasta niin ala siinä sitten elättään vielä niitä täysikäisiä. Kolmannekseen ite päätin lähteä toiselle paikkakunnalle vaikka olisin hyvin voinut asua kotoa vielä ja käydä kotipaikkakunnalla sen lukion loppuun. Enkä myöskään koe että vanhempani olisivat minua velvollisia elättämään enää kun olen täysikäinen ja kotoa pois muuttanut. EDITTIÄ: Enkä siis missään vaiheessa väittänyt etteikö vanhempani olisi tukeneet tuolloin taloudellisesti tai ainakin tarjonneet apuaan..

Vaikka toki nykyaikana jopa 25vuotiailla aikuisilla miehillä vanhemmat voi maksaa vuokrat ja laskut yms.. Opintotuki on kooltaan enemmän kuin riittävä, vai minkä takia opiskelijat on baarissa joka keskiviikko ja perjantai? Ehkä jopa lauantainakin. Sitä rahaa pitää vain osata käyttää..

jussi_j
03.07.2008, 08:00
Vittumaiset vanhemmat täytyy olla, jos ei maksa lapsellensa mitään, kun heidän tulojensa takia menettää tuet.

Opintotuki yleisesti on ihan sopiva suuruinen, ainoastaan väärin määritelty.

Vittumainen systeemi, joka pitää 18 vuotiasta täysi-ikäisenä, mutta ei sitten kuitenkaan. Valta ja vastuu eivät ole tasapainossa.

Sistis
03.07.2008, 10:16
Opintotuki on kooltaan enemmän kuin riittävä, vai minkä takia opiskelijat on baarissa joka keskiviikko ja perjantai?

Tai ehkä nämä opiskelijat tuhlaavat siellä sivutoimisesti tekemistään töistä tai edelliskesän kesäduuneista kertyneitä rahoja. Itsekin tein aikanani opiskelujen ohessa oman alan töitä, jolloin baarissakin oli varaa käydä toisinaan. Ne muutamat onnettomat, jotka joutuivat tulemaan toimeen pelkällä opintotuella, eivät kyllä ryypänneet tuohon mainitsemaasi tahtiin - iso osa heistä dokasi oikeastaan hyvin harvoin.

thego
03.07.2008, 12:50
Tai ehkä nämä opiskelijat tuhlaavat siellä sivutoimisesti tekemistään töistä tai edelliskesän kesäduuneista kertyneitä rahoja. Itsekin tein aikanani opiskelujen ohessa oman alan töitä, jolloin baarissakin oli varaa käydä toisinaan. Ne muutamat onnettomat, jotka joutuivat tulemaan toimeen pelkällä opintotuella, eivät kyllä ryypänneet tuohon mainitsemaasi tahtiin - iso osa heistä dokasi oikeastaan hyvin harvoin.

Niin tai jos sattuu olemaan euron ilta niin kyllä siinä köyhälläki on varaa..vai miten se sanonta menikään. Köyhän ei kannata ostaa halpaa kaljaa..

Gellner
03.07.2008, 12:55
Vittumaiset vanhemmat täytyy olla, jos ei maksa lapsellensa mitään, kun heidän tulojensa takia menettää tuet.


Eihän siitä ole kyse maksavatko vanhemmat jotain vaiko ei, vaan siitä että on todella säälittävää ottaa aikuisena vanhemmiltaan rahaa vastaan. Kun sitä on aikuisena lähtenyt kotoa pois, niin eihän sitä vanhempien kukkarolla enää siinä vaiheessa käydä. Juuri tuon takia onkin idioottimaista, että vanhempien tulot vaikuttavat opintotukeen.

thego
03.07.2008, 13:31
Eihän siitä ole kyse maksavatko vanhemmat jotain vaiko ei, vaan siitä että on todella säälittävää ottaa aikuisena vanhemmiltaan rahaa vastaan. Kun sitä on aikuisena lähtenyt kotoa pois, niin eihän sitä vanhempien kukkarolla enää siinä vaiheessa käydä. Juuri tuon takia onkin idioottimaista, että vanhempien tulot vaikuttavat opintotukeen.

Nimenomaan jotain tälläistä hainkin. Tosiaan 18- ja 19-vuotiailla ne vanhempien tulot vielä vaikuttavat ainakin lukiossa. Onko sitten mikään ihme että monet parikymppisetkin vielä elävät vanhempien siivellä kun kerta yhteiskuntakin painostaa vanhempiaan elättämään vielä aikuisia, kotoa muuttaneita lapsiaan.

Isaskar
03.07.2008, 13:40
Vittumainen systeemi, joka pitää 18 vuotiasta täysi-ikäisenä, mutta ei sitten kuitenkaan. Valta ja vastuu eivät ole tasapainossa.

Samasta asiasta puhuttu kelan keskustelupalstalla:

http://www.kela.fi/in/internet/keskot.nsf/WWWAlldocsById/11B086089620F93AC22574790041F179?opendocument

Mdawg
03.07.2008, 14:06
Ne muutamat onnettomat, jotka joutuivat tulemaan toimeen pelkällä opintotuella, eivät kyllä ryypänneet tuohon mainitsemaasi tahtiin - iso osa heistä dokasi oikeastaan hyvin harvoin.

Pelkällä opintotuella eläminen nyt on suorastaan mahdotonta. Käteen jää esim. Raumalla vuokran, internetin ja kännykkälaskujen jälkeen suurinpiirtein 10€ (jos sitäkään, itselläni jäi 7 euroa), jolla pitäisi kuun loppu pärjätä. Kyllähän opiskelijan on töihin mentävä läpi vuoden opiskeluiden ohella, jos omillaan meinaa pärjätä ilman vanhempien jne. apua. Jos ei nyt sitten satu tienaamaan kesällä järjettömiä summia rahaa. Tosin sekin on nähty, että ne kesärahat menevät suurimmalta osalta joka tapauksssa ennen toukokuuta, tuli sitä sitten 2000€ tai 10000€ kesässä.

thego
03.07.2008, 14:18
Pelkällä opintotuella eläminen nyt on suorastaan mahdotonta. Käteen jää esim. Raumalla vuokran, internetin ja kännykkälaskujen jälkeen suurinpiirtein 10€ (jos sitäkään, itselläni jäi 7 euroa), jolla pitäisi kuun loppu pärjätä. Kyllähän opiskelijan on töihin mentävä läpi vuoden opiskeluiden ohella, jos omillaan meinaa pärjätä ilman vanhempien jne. apua. Jos ei nyt sitten satu tienaamaan kesällä järjettömiä summia rahaa. Tosin sekin on nähty, että ne kesärahat menevät suurimmalta osalta joka tapauksssa ennen toukokuuta, tuli sitä sitten 2000€ tai 10000€ kesässä.

Unohdat varmaan opintolainan joka lasketaan opiskelijalle ensisijaiseksi tulonlähteeksi esim. toimeentulotukeen verrattuna. Ja on se ihme jos ei sen lainan kera opiskelija vielä pärjää. Aika tumpelo rahankäyttäjä saa silloin olla..

Mdawg
03.07.2008, 14:22
Unohdat varmaan opintolainan joka lasketaan opiskelijalle ensisijaiseksi tulonlähteeksi esim. toimeentulotukeen verrattuna. Ja on se ihme jos ei sen lainan kera opiskelija vielä pärjää. Aika tumpelo rahankäyttäjä saa silloin olla..

Joo opintolainan kanssa toki, mutta esim. allekirjoittaneen luokalla oli sellaisia oppilaita, jotka eivät sitä missään nimessä halunneet nostaa vaan kituuttelivat sitten sillä perus-opintotuella, mikä on suht mahdotonta. Itsekään en koskaan opintolainaa ottanut, mutta pärjäsin muuten rahallisesti ihan OK eli tarvetta sille ei oikeastaan ollut.

Dhearted
04.07.2008, 01:47
Eihän siitä ole kyse maksavatko vanhemmat jotain vaiko ei, vaan siitä että on todella säälittävää ottaa aikuisena vanhemmiltaan rahaa vastaan. Kun sitä on aikuisena lähtenyt kotoa pois, niin eihän sitä vanhempien kukkarolla enää siinä vaiheessa käydä. Juuri tuon takia onkin idioottimaista, että vanhempien tulot vaikuttavat opintotukeen.

Eihän noilla kai 20-vuotiaasta eteenpäin juuri vaikutusta ole, ja jos alle parikymppisenä pitää itseään niin aikuisena, ettei voi vanhemmiltaan rahaa ottaa niin aika pikkuvanhaa touhua. Mutta periaate se on tyhmäkin periaate. Joku heitti jotain 25-vuotiaasta jonka vuokrat vanhemmat maksaa, niin esimerkki huono juuri tuon iän takia.

Tosiaan opintotukihan on opintoraha+opintolaina, joiden taso on varsin riittävä. Suomessa porukan pitäisi vielä saada palkkaa ilmaisesta opiskelusta, välillä tuntuu ettei porukka tajua miten hyvin täällä opiskelijan asiat ovat.

Cube
04.07.2008, 03:52
Tosiaan opintotukihan on opintoraha+opintolaina, joiden taso on varsin riittävä. Suomessa porukan pitäisi vielä saada palkkaa ilmaisesta opiskelusta, välillä tuntuu ettei porukka tajua miten hyvin täällä opiskelijan asiat ovat.
Jep. Suoraan sanoen hävettää ihan saatanasti sellaisten puolesta, jotka kitisevät opintotuen olevan Suomessa liian alhainen. Ilmeisesti ovat tosiaan jotain tynnyrissä kasvaneita, joilla ei ole mitään käsitystä siitä miten asiat ovat muualla.

Chambza
04.07.2008, 07:11
Ne jotka nykyään opiskelevat, kuten vielä muutama viikko takaperin sivuunkirjoittanutkin, ovat kasvaneet lama-aikana ja tunteneet sen jälkivaikutukset lapsina. Siinä kun vieressä katsoi kasvaessan kuinka isä vaan maksoi ja maksoi sitä lainaa, niin halukkuus oman lainan ottamiseen on aika pieni. Varsinkin jos siitä ei edes saa jotain konkreettista vastinetta kuten talo tai auto, vaan se kuluu elämiseen.

Siitä ei opintotuessa pidä olla kyse, että "ansaitseeko" opiskelja saada tukea, ja jos, niin minkä verran. Kyse on vain siitä, että opiskelu ja valmistuminen tulee tehdä niin helpoksi kuin mahdollista, jotta säilytetään Suomen nykyinen asema ja etumatka. Selvästi helpoin tapa on maksaa opintorahaa sen verran, että opiskelija voi keskittyä täysillä opiskeluihinsa.

Itse olisin ennemmin hidastanut opiskeluja tai keskeyttänyt ne kokonaan lisäämällä työntekoa, kuin ottanut lainaa. Tällainen tulee suuressa mittakaavassa kalliiksi valtiolle.

jussi_j
04.07.2008, 09:37
....

Itse olisin ennemmin hidastanut opiskeluja tai keskeyttänyt ne kokonaan lisäämällä työntekoa, kuin ottanut lainaa. Tällainen tulee suuressa mittakaavassa kalliiksi valtiolle.

Voi voi, elämä on täynnä valintoja. Itse en aikoinaan edes ajatellut töihin menoa opiskeluaikana. Otin kaikki lainat mitä sain ja keskityin opiskeluun. En myöskään kertaakaan koko opiskeluaikana käynyt baarissa. Valmistuin toki ensimmäisenä samaan aikaan aloittaneista.

Lainaakin taitaa olla jäljellä vielä muutamaksi vuodeksi, mutta maksan sitä niin vähän, ettei tunnu missään.

Missään tapauksessa en kannata ilmaisen rahan jakamista opiskelijoillekaan. Voidaan vaan arvailla mitä tapahtuisi jos opintorahaa nostettaisiin, vähentyisikö työssäkäynti vai lisääntyisikö juominen, veikkaan jälkimmäistä.

bisnesman
04.07.2008, 10:12
Itse pyöritin taloutta Helsingissä opiskeluaikoina 500-600e/kk budjetilla jolloin mitään opintolainoja ei otettu eikä töissäkään tullut käytyä kuin kesäisin. Kesätyörahoista 3/4 sijoitin pääasiassa osakkeisiin.

Toki suuri syy tähän oli se, että sain HOASin opiskelijaboxin josta asumismenoja tuli reilu 200e ja kulutustottumukset eivät muutenkaan olleet vielä levinneet työssäkäyvän tasolle. Helpostihan tuollaiset 1500e/kk saa menemään jo ihan perus elämiseen jos vain haluaa ;)

Ruutiveijari
04.07.2008, 10:46
Itse olisin ennemmin hidastanut opiskeluja tai keskeyttänyt ne kokonaan lisäämällä työntekoa, kuin ottanut lainaa. Tällainen tulee suuressa mittakaavassa kalliiksi valtiolle.
Ei sitä opiskelua tarvitse hidastaa vaikka töissä käykin. Mielenkiintoista on, että Suomessa jossa ilmaista rahaa jaetaan opiskelusta valmistutaan yliopistosta keskimäärin 28 vuotiaana kun jenkeissä, jossa opiskelusta saa maksaa ja rahat ansaita itse sekä lainoittaa sen mitä pystyy valmistutaan keskimäärin 22 vuotiaana.

varjo
04.07.2008, 11:02
Ei sitä opiskelua tarvitse hidastaa vaikka töissä käykin. Mielenkiintoista on, että Suomessa jossa ilmaista rahaa jaetaan opiskelusta valmistutaan yliopistosta keskimäärin 28 vuotiaana kun jenkeissä, jossa opiskelusta saa maksaa ja rahat ansaita itse sekä lainoittaa sen mitä pystyy valmistutaan keskimäärin 22 vuotiaana.

Ja et näe noissa valmistumisissa mitään eroa?
Otapa google käteen ja palaa asiaan, kun olet sivistänyt itseäsi hieman jenkkilän yliopistojärjestelmästä verrattuna suomalaiseen.

Ja toisena vinkkinä viikoksi, kun olet sitten sivistänyt itseäsi, tutustupa muitten Suomea vastaavien maitten tilastoihin, esim. Saksaan, missä myös valmistutaan varsin vanhoina.

Ts. et näe mitään eroa vaikkapa suomalaisen diplomi-insinöörin tutkinnolla (mediaani jotain >6 vuotta) ja jonkun pilipalicollegen bachelor of fancy pants-monivalintatentti-tutkinnolla (mediaani varmaankin se 3,5 v tjsp.).

Ruutiveijari
04.07.2008, 11:21
Ja et näe noissa valmistumisissa mitään eroa?
Otapa google käteen ja palaa asiaan, kun olet sivistänyt itseäsi hieman jenkkilän yliopistojärjestelmästä verrattuna suomalaiseen.
Miksi pitäis verrata juuri kahta ääripäätä? Yliopistojen tasossa Suomi häviää kuitenkin suorassa vertailussa aivan 10-0. Ei Harvardissa, Yalessa, MIT:ssä jne sen pidempään opiskella, ei vain yksinkertaisesti ole siihen varaa ja stipendit eivät loputtomiin opiskelua rahoita. Ei myöskään ole tätä jarruna toimivaa pääsykoejärjestelmää hidastamassa. Varmasti Suomen järjestelmä on "reilumpi", mutta alkuperäinen väite koskikin järjestelmän kalleutta valtiolle.
Ts. et näe mitään eroa vaikkapa suomalaisen diplomi-insinöörin tutkinnolla (mediaani jotain >6 vuotta).
On se OTM:nkin mediaani 5,5 vuotta, mutta koulusta selviää varsin vaivatta kolmessa vuodessa. Ei vain ole sitä pakottavaa persettä tulen alla valmistua kun opiskelu ei maksa ja stipedistä ei ole aika loppumassa kesken.

Dragonbane
04.07.2008, 11:35
Älkääs pojat sekoittako Collegea ja yliopistoja keskenään. Eli jenkeissä yleisimmin käydään ensiksi toi college alta pois, ja sitten vasta pääsee jatkamaan jos lukuhaluja noihin universityihin.

Cube
04.07.2008, 11:43
Älkääs pojat sekoittako Collegea ja yliopistoja keskenään. Eli jenkeissä yleisimmin käydään ensiksi toi college alta pois, ja sitten vasta pääsee jatkamaan jos lukuhaluja noihin universityihin.
Esim. Harvard, Yale ja MIT ovat collegeja?

Dragonbane
04.07.2008, 12:12
Voisikohan olla mahdollista että samassa paketissa on sitten osassa em. paikkoja yhdistetty college ja yliopisto? Muutakaan selitystä ei nyt juuri ole tarjota. Ellen sitten ole aivan väärin käsittänyt ameeriikan serkun jutustelua aiheesta.

Dragonbane
04.07.2008, 12:18
Sen verta vielä että jenkkien collegesta saapi alemman korkeakoulu tutkinnon ja tuosta universitystä sitten ne korkeammat oppiasteet.

Cube
04.07.2008, 12:30
Voisikohan olla mahdollista että samassa paketissa on sitten osassa em. paikkoja yhdistetty college ja yliopisto? Muutakaan selitystä ei nyt juuri ole tarjota. Ellen sitten ole aivan väärin käsittänyt ameeriikan serkun jutustelua aiheesta.
Jos nyt yksinkertaistetaan, niin yliopistot koostuvat useasta collegesta. Pääpointti kuitenkin on, että collegeissa yleensä on mahdollista suorittaa pelkästään alempi korkeakoulututkinto, kun taas yliopistot tarjoavat mahdollisuuden maisterin tai jopa tohtorin tutkintoon. Kuitenkaan collegea ei tarvitse USA:ssa käydä mitenkään "alta pois" ennen yliopistoa, koska tottakai jatko-opinnot voi aloittaa universityssakin ja monet eivät niissäkään jatka kandia pidemmälle.

Dragonbane
04.07.2008, 12:51
Jeps asia selvisi kunhan wikipediaa selailin. Kiitokset Cube täsmennyksistä. Ei ole nuo jenkkien koulukuviot kuitenkaan aivan selviä olleet.

bisnesman
04.07.2008, 13:02
High school= lukio
College= amk
University= yliopisto

Näin menee käsittääkseni. Suomessahan toisen asteen koulut ovat nimellisesti collegeja (Helsinki Business College) vaikka oikeampi nimitys olisi Helsinki Business High School ja AMK:t taas usein University of applied science..

Valioyksilö
30.09.2008, 23:01
Opintotukitietäjät hoi!

Olen nyt alle 20-vuotias ja mulle myönnettiin juuri opintotuki, joka sisältää asumislisän. Viimeksi vahvistettujen vanhempieni verotustietojen mukaan olen oikeutettu tuohon opintorahaan. Kuulin, että mikäli vanhempien tulot ovat nousseet yli 20% (joka on tapahtunut 2006 verot vs. 2007), tästä pitää ilmoittaa Kelalle. Jos Kela katsoisi viimeisimpiä verotietoja, niin mulle pitäisi myöntää pelkkä asumislisä, koska vanhempien tulorajat paukkuu yli.

Yritin kalastella infoa Kelan sivuilta, mutta tuloksetta. Marssinko suosiolla Kelan toimistolle vai löytyykö täältä joku viisaampi?

thego
01.10.2008, 14:10
Yritin kalastella infoa Kelan sivuilta, mutta tuloksetta. Marssinko suosiolla Kelan toimistolle vai löytyykö täältä joku viisaampi?

Jos lopputuloksena on se että saat vähemmän rahaa valtiolta niin et tietenkään mene sinne toimistoon. Pidät naamas kiinni ja lypsät rahaa niin kauan kunnes Kela seuraavan kerran tarkistaa niitä verotietoja.

Valkohuulikyy
02.10.2008, 10:46
Moi,

Tietääkö kukaan, että miten se menee Kelan kanssa tällaisessa tilanteessa, kun olen menossa opiskelemaan erästä kieltä kahdeksi vuodeksi kielikouluun. Tollanen koulu kulkee englannin kielellä nimellä vocational college. Sieltä saisi tuollaisen Technical associates degreen. Olen aina elänyt sellaisessa käsityksessä, että jos opiskelee degree tutkinnossa ja koulu on valtion hyväksymä, niin kela maksaa tukea?

Kelan sivuilla kuitenkin sanotaan, että kielikursseihin ei myönnetä tukea. Onkohan 2 vuoden kielenopiskelu, mistä saa degreen niin kielikoulu vai ei? Ei uskoisi.

Olen kyllä valmis opiskelemaan siellä ilman tukeakin, mutta kyllähän tossa 2 vuodessa aika ison summan saisi kelaltakin. Toinen "tylympi" vaihtoehto olisi mennä kyseisen maan johonkin yliopistoon kieltä, ottaa kelalta tuet ja lopettaa vain 1-2 vuoden jälkeen, kun osaa kieltä tarpeeksi. Kaikki tämä on kuitenkin vain extraa varsinaisen tutkinnon päälle. Joten siitä toisesta degreestä ei niin väliä, vaikka kyllähän se näyttäisi CV:ssä paremmalta.

Taitaa mennä niin monimutkaiseksi, että parempi tallustella kelaan paikan päälle. Harmittaa vain, että itselläni on kelasta vain huonoja kokemuksia.

Opintotuen pienuuteen liittyen minulla on selkeä mielipide. Lainalla pärjää vallan mainioisti ja voi elää suhteellisen leveästi. Mutta jos ei lainaa halua ottaa on mielestäni turha itkeä rahan vähyyttä. Elämä on täynnä valintoja ja pitää muistaa, että Suomessa asiat ovat opiskelun kannalta maailman kärkitasoa.

Isaskar
02.10.2008, 14:42
Opintotukitietäjät hoi!

Olen nyt alle 20-vuotias ja mulle myönnettiin juuri opintotuki, joka sisältää asumislisän. Viimeksi vahvistettujen vanhempieni verotustietojen mukaan olen oikeutettu tuohon opintorahaan. Kuulin, että mikäli vanhempien tulot ovat nousseet yli 20% (joka on tapahtunut 2006 verot vs. 2007), tästä pitää ilmoittaa Kelalle. Jos Kela katsoisi viimeisimpiä verotietoja, niin mulle pitäisi myöntää pelkkä asumislisä, koska vanhempien tulorajat paukkuu yli.

Yritin kalastella infoa Kelan sivuilta, mutta tuloksetta. Marssinko suosiolla Kelan toimistolle vai löytyykö täältä joku viisaampi?

"Opiskelijalla ei ole ilmoitusvelvollisuutta vanhempien muuttuneista tuloista, joten niitä käytetään vain hakemuksesta."

Lähde www.kela.fi

Gellner
15.12.2008, 10:18
Mitenköhän ennen opintotuen myöntämistä otetut lainat ja luotot vaikuttavat opintotukeen? Jos nyt otan Nordealta vaikkapa 4000€ joustoluottoa, niin voinko hakea ja saada saada opintotukea ensi vuoden alusta alkaen? Tänä vuonna en ole opintotukea saanut, kun olen ollut töissä.

DAF
15.12.2008, 10:47
Mitenköhän ennen opintotuen myöntämistä otetut lainat ja luotot vaikuttavat opintotukeen? Jos nyt otan Nordealta vaikkapa 4000 joustoluottoa, niin voinko hakea ja saada saada opintotukea ensi vuoden alusta alkaen? Tänä vuonna en ole opintotukea saanut, kun olen ollut töissä.

Laina ei ole verotettavaa tuloa, ei vaikuta mitenkään opintotukeen, oli sitten tuen aikana tai ennen.

Gellner
15.12.2008, 10:55
Laina ei ole verotettavaa tuloa, ei vaikuta mitenkään opintotukeen, oli sitten tuen aikana tai ennen.

Kiitoksia tästä.

Jomppa_Koo
06.12.2010, 22:53
Voi vittu, Kela! Jos huomenna ei ole rahat tilillä, niin... Asiat on vihdoin jotenkin saatu järjestykseen kohdallani ja valmistuminen tapahtuisi kaiken onnistuessa tammikuun puolessa välissä. Ei olisi siis enää kauan siihen hetkeen... Mutta! En tiedä, ymmärsinkö oikein Kelalta tulleen kirjeen, mutta ensimmäinen reaktio oli että nyt ei taidakaan rahoja napsahtaa tilille. Ihan käsittämätöntä. Tässä tulee kuitenkin sellaiset lähes 60km päivässä matkustettua bussilla, joten kai minulla joku oikeus on saada Kelalta tukea opiskeluiden päättymiseen asti! Noh, huomenna se selviää...

Ruutiveijari
09.12.2010, 08:49
Takaisinperintään liittyvät periaatteet ihmetyttävät.

Olen nostanut tänä vuonna opintotukea 11 kuukauden ajalta. Tienannut olen 10600 euroa. Kelan laskurin (http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/111207154749HT) mukaan tämä tulee tarkoittamaan noin 1130 euron takaisinperintää. Jos taas palautan yhden opintotuen, eli noin 490 euroa, ennen ensi vuoden maaliskuun loppua, ei takaisinperintää tule lainkaan.

Tuo 220 euron laskennallinen puskuri saa vähän outoja aikaan, kun se otetaan huomioon vain alarajalla.

Humpauttaja
09.12.2010, 09:31
Perkele, mullekin tulee 2 kuukauden tuet tältä vuodelta palautettavaksi, koska tuloja on ollut vähän liikaa. En tajunnut miettiä asiaa, kun aloitin tässä joulukuussa lopputyön tekemisen ja huonostihan siinä kävi, kun maksavat palkan jo joulukuussa eivätkä suostuneet siirtämään tammikuulle sitä palkanmaksua. Joku 13,5 k€ tulee siis tuloja, joten 7 kuukautta vain oikeutta nostaa ja 9 olen nostanut.

Ei kyllä yhtään tunnu hyvältä maksaa 1000e takaisin, mutta pakko ne on jostain repästä eli tietääpähän ainakin, mihin tuon ekan palkan laittaa. Se vain tässä hivenen ketuttaa, että jos valmistun toukokuussa, niin menee tuo tonni ikäänkuin hukkaan, koska en ehdi nostaa sitä takaisin ensi vuonna. Ilmainen raha on kuitenkin ilmaista rahaa. Mutta kuten sanottua, omaa tyhmyyttä tämä tilanne oikeastaan on.

jussi_j
09.12.2010, 15:06
.... Ilmainen raha on kuitenkin ilmaista rahaa.....

Niin, ilmaista sinulle. Joku on kuitenkin tehnyt töitä tuon rahan eteen ja vain demari pitää sitä ilmaisena ja taivaalta ilmestyneenä.

janbo
09.12.2010, 15:54
Niin, ilmaista sinulle. Joku on kuitenkin tehnyt töitä tuon rahan eteen ja vain demari pitää sitä ilmaisena ja taivaalta ilmestyneenä.

Ja "ilmaista rahaa" vastaanottanut maksaa tulevaisuudessa tämänkin työn sankarin eläkkeen. Onneksi joku tajusi sijoittaa rahat tulevaisuuteen hänen puolestaan.

Humpauttaja
09.12.2010, 16:41
Niin, ilmaista sinulle. Joku on kuitenkin tehnyt töitä tuon rahan eteen ja vain demari pitää sitä ilmaisena ja taivaalta ilmestyneenä.

Totta. Mutta tällä hetkellä se on ns. ilmaista rahaa minulle. Tulen kyllä omat veroni ajan saatossa kantamaan valtiolle ja siten maksamaan seuraavien opiskelijoiden opintotuet sekä edellisten työvoimien eläkkeet omalta osaltani. Ja tähänkin mennessä jo +5 kesää niskalimassa väännetty duunarihommia tehtaassa, jotta ei tarvitsisi opintojen ohessa töitä tehdä, jotta joskus valmistuisikin. Kai niistä kesätöistäkin jotain veroja on valtion kassaan mennyt.

Mutta tosiaan, nuo tulorajat on ihan selvästi ilmoitettu ja ne on kyllä tiedossa. Eipä siinä, pannan se tonni kelalle lähiaikoina, niin ei tarvitse sitä 15% korkoa sitten maksella ainakaan.

jussi_j
09.12.2010, 17:33
Ja "ilmaista rahaa" vastaanottanut maksaa tulevaisuudessa tämänkin työn sankarin eläkkeen. Onneksi joku tajusi sijoittaa rahat tulevaisuuteen hänen puolestaan.

Koska maksan veroja enemmän kun suomalaiset tienaavat keskimäärin, niin ehkä olen oman eläkkeeni tienannut.

TosiFani
09.12.2010, 17:48
Koska maksan veroja enemmän kun suomalaiset tienaavat keskimäärin, niin ehkä olen oman eläkkeeni tienannut.

Et ole, veroilla ja eläkkeellä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

jussi_j
09.12.2010, 18:25
Et ole, veroilla ja eläkkeellä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Ehkä ne kuitenkin korreloivat jotenkin ja verojen maksu kertoo hitusen verran myös eläkemaksuista?

Mängimies
09.12.2010, 18:32
Olen nostanut tänä vuonna opintotukea 11 kuukauden ajalta. Tienannut olen 10600 euroa. Kelan laskurin (http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/111207154749HT) mukaan tämä tulee tarkoittamaan noin 1130 euron takaisinperintää. Jos taas palautan yhden opintotuen, eli noin 490 euroa, ennen ensi vuoden maaliskuun loppua, ei takaisinperintää tule lainkaan.

Eli kun palautat kiltisti yhden kuukauden tuet, niin olet kuivilla. Ei sen enempää päätään kannata vaivata.

TosiFani
09.12.2010, 22:08
Ehkä ne kuitenkin korreloivat jotenkin ja verojen maksu kertoo hitusen verran myös eläkemaksuista?

Tämä riippuu täysin sinun työurasi pituudesta ja eliniästäsi, mutta luultavasti seuraava sukupolvi makselee sinunkin eläkettäsi.

Ruutiveijari
09.12.2010, 23:09
Eli kun palautat kiltisti yhden kuukauden tuet, niin olet kuivilla. Ei sen enempää päätään kannata vaivata.
Niin olin ajatellutkin tehdä. Vaikka mieli tekisi lähteä hieman tappelemaan vakuutusoikeuteen. Sillä väitän, että tuosta saisi varsin mukavan casen epätasa-arvoisesta kohtelusta.

Mängimies
09.12.2010, 23:52
Niin olin ajatellutkin tehdä. Vaikka mieli tekisi lähteä hieman tappelemaan vakuutusoikeuteen. Sillä väitän, että tuosta saisi varsin mukavan casen epätasa-arvoisesta kohtelusta.

Ai millä tavalla epätasa-arvoinen kohtelu näkyy?

Ruutiveijari
10.12.2010, 09:13
Ai millä tavalla epätasa-arvoinen kohtelu näkyy?
Siinä, että saman verran tienanneista voi 490 euroa enemmän opintotukea nostanut joutua maksamaan 1200 euroa toista enemmän takaisin. Kyllä siitä ihan mukavan kinan saisi aikaiseksi. Soppaan mukaan hieman hyvän hallinnon periaatteita ja hieman paatosta perustuslaista.

Torsti
10.12.2010, 10:17
Siinä, että saman verran tienanneista voi 490 euroa enemmän opintotukea nostanut joutua maksamaan 1200 euroa toista enemmän takaisin. Kyllä siitä ihan mukavan kinan saisi aikaiseksi. Soppaan mukaan hieman hyvän hallinnon periaatteita ja hieman paatosta perustuslaista.

Tuossa käy niin, että taistelet puoli vuotta - vuoden, lopulta Kela voittaa ja sinä maksat korkoineen rahat takaisin.

Nimim. viime kuussa avioero Kelasta.

Ei auttanut mitkään palkanlaskijan todistukset inhimillisestä virheestä, jonka mukaan joulukuussa maksettu 1 500 euroa maksettiin virheellisesti 5.1.

Ruutiveijari
10.12.2010, 10:22
Tuossa käy niin, että taistelet puoli vuotta - vuoden, lopulta Kela voittaa ja sinä maksat korkoineen rahat takaisin.
Tämä on toki aika selvä juttu. Itse tosin veikkaisin, että taisteluun menisi useampi vuosi, kaverilla meni vuodesta 2004 (valmistui) vuoteen 2008. Mutta tulisipa vähän harjoitusta ja testattua omaa kykyään argumentoida. Sen lisäksi tietenkin, että saisi haastettua hieman oudosti rakennetun järjestelmän.

Seymon
10.12.2010, 10:46
Opiskelijat jaksavat kyllä aina itkeä tuosta opintotuen takaisinmaksusta. Se on mielestäni hyvä palikkatesti korkeakoululaisille ymmärtääkö omien tulojen ja saatujen tukien korrelaation. Kovin moni ei ymmärrä.

Toinen kysymys onkin, että pitääkö tuota ilmaista rahaa jakaa noin paljon. Muistan kuinka itse päästyäni yliopistoon sain jonkun kirjeen, joka piti tyyliin vain allekirjoittaa, jotta raha alkoi virrata tilille. Monet opiskelijat maksimoivat tuota ilmaista rahaa ja jättävät usein tekemättä paljonkin työtä, jota olisi tarjolla. Ehkä oman alan duuneista ei kuitenkaan kannata kieltäytyä, koska se työkokemusä tulee korkojen kanssa takaisin.

Opintotukea olisi hyvä laskea ja tulorajoja nostaa. Nythän laiskurit nostavat täydet tuet ja ahkerat eivät saa tukea juuri lainkaan. Se opettaa tietyt ryhmät tulonsiirroilla eläviksi.

Mahola
10.12.2010, 11:44
Muistan kuinka itse päästyäni yliopistoon sain jonkun kirjeen, joka piti tyyliin vain allekirjoittaa, jotta raha alkoi virrata tilille.
En ihan hetkeen muista nähneeni ketään muuta, joka kaipaa monimutkaista kaavakkeiden täyttämistä ja paperisotaa jonkun asian hoitamiseksi. Opintotuen hakeminen on tehty suhteellisen helpoksi mutta en pysty näkemään tätä huonona asiana.

Opintotukea olisi hyvä laskea ja tulorajoja nostaa. Nythän laiskurit nostavat täydet tuet ja ahkerat eivät saa tukea juuri lainkaan. Se opettaa tietyt ryhmät tulonsiirroilla eläviksi.
Riippuu vähän, että minkä suhteen ahkerat. Omasta tuttavapiiristä voin sen verran sanoa, että ne jotka ahkerasti käyvät opiskelujen ohella töissä, eivät niin ahkerasti opiskele. Opintotukea laskemalla ja tulorajoja nostamalla saataisiin varmasti opiskelijat patistettua töihin opiskelujen ohella, mutta se todennäköisesti pitkittäisi entisestäänkin pitkiä valmistumisaikoja.

Isaskar
10.12.2010, 11:58
Siinä, että saman verran tienanneista voi 490 euroa enemmän opintotukea nostanut joutua maksamaan 1200 euroa toista enemmän takaisin. Kyllä siitä ihan mukavan kinan saisi aikaiseksi. Soppaan mukaan hieman hyvän hallinnon periaatteita ja hieman paatosta perustuslaista.
Tasapuoliseksi se menisi, jos 220 euron puskuri poistettaisiin. Mutta en ole ihan varma, kannatanko tässä asiassa enemmän tasapuolisuutta vai sitä, että järjestelmän mukaan toimija saa hyödyn. Huonompaan asemaan joutuu kuitenkin vain se osa, joka ei halua tai ymmärrä noudattaa ohjeita.

peruna
10.12.2010, 13:51
Siis, tuota opintotukea voitaisiin miettiä uudestaan. Siis, itsellänihän on nuo tulorajat paukkunut joka vuosi, koska olen ollut töissä. Opiskeluun työnteko ei ole vaikuttanut vaan valmistun tavoiteajassa hyvillä arvosanoilla. Kyllähän se on työntekoa vaatinut (siis keskimäärin perus 15 h per päivä (koulu + työ)) enkä kadu hetkeäkään, mutta tuntuu jotenkin väärältä että valtio rankaisee tästä ahkeruudesta.

Järjestelmä, jossa maksetaan käyttämättömät opintotuet takaisin, jos valmistuun erinomaisin arvosanoin ja tavoiteajassa, olisi mielestäni kannustava ja täten hyvä.

DAF
10.12.2010, 14:10
Siis, tuota opintotukea voitaisiin miettiä uudestaan. Siis, itsellänihän on nuo tulorajat paukkunut joka vuosi, koska olen ollut töissä. Opiskeluun työnteko ei ole vaikuttanut vaan valmistun tavoiteajassa hyvillä arvosanoilla. Kyllähän se on työntekoa vaatinut (siis keskimäärin perus 15 h per päivä (koulu + työ)) enkä kadu hetkeäkään, mutta tuntuu jotenkin väärältä että valtio rankaisee tästä ahkeruudesta.

Järjestelmä, jossa maksetaan käyttämättömät opintotuet takaisin, jos valmistuun erinomaisin arvosanoin ja tavoiteajassa, olisi mielestäni kannustava ja täten hyvä.

Opintotuki on harkinnanvarainen sosiaaliturvan muoto, jonka tarkoituksena on mahdollistaa opiskelu - ei opiskelijan palkkaa. Ei siis ole kyse lapsilisän tyyppisestä etuudesta, jota maksetaan tuloista riippumatta, vaan sillä todella on tarkoitus paikata toimeentulon vajetta. Tämän vuoksi tulorajat ovat olemassa, jos haluttaisiin luopua niistä kokonaan tai maksettaisiin jotain stipendejä, se muuttaisi järjestelmän perusteet täysin. Aika harvinaisia ovat sellaiset perustoimeentuloturvan muodot, joissa ei muita tuloja vilkuilla ollenkaan.

peruna
10.12.2010, 14:22
Opintotuki on harkinnanvarainen sosiaaliturvan muoto, jonka tarkoituksena on mahdollistaa opiskelu - ei opiskelijan palkkaa. Ei siis ole kyse lapsilisän tyyppisestä etuudesta, jota maksetaan tuloista riippumatta, vaan sillä todella on tarkoitus paikata toimeentulon vajetta. Tämän vuoksi tulorajat ovat olemassa, jos haluttaisiin luopua niistä kokonaan tai maksettaisiin jotain stipendejä, se muuttaisi järjestelmän perusteet täysin. Aika harvinaisia ovat sellaiset perustoimeentuloturvan muodot, joissa ei muita tuloja vilkuilla ollenkaan.

Siis, karu todellisuus on se, että töissä on käytävä, koska opintotuki ei vain yksinkertaisesti riitä, ainakaan Helsingissä. Pointti on vain se, että nykyinen malli de facto rankaisee hyviä, ahkeria ja työssäkäyviä opiskelijoita. Tätä tuskin voidaan kiistää? Eikö ole valtion etu nimenomaan kannustaa ihmisiä opiskelemaan nopeasti, tehokkaasti ja olemaan perusahkeria? Jos töissäkäynti ei syö opiskelutehoja, niin miksi siitä pitäisi rankaista?

jussi_j
10.12.2010, 14:34
Itse olen vakaasti sitä mieltä, että opintotuki pitäisi perustua vain ja ainoastaan suoritettuihin opintoihin. Kovalla vauhdilla opiskeleva saisi myös opintotukea kovemmalla vauhdilla.

Pavlovin Koira
10.12.2010, 14:37
Itse olen vakaasti sitä mieltä, että opintotuki pitäisi perustua vain ja ainoastaan suoritettuihin opintoihin. Kovalla vauhdilla opiskeleva saisi myös opintotukea kovemmalla vauhdilla.

Itse suoritin yliopisto-opintoni viidessä vuodessa käyden koko sen ajan kokoaikatyössä. En siis nostanut lainkaan opintotukea enkä kyllä ymmärrä minkä takia minulle sellaista olisi pitänyt maksaakaan sen päälle että sain ilmaisen koulutuksenkin.

peruna
10.12.2010, 14:40
Itse olen vakaasti sitä mieltä, että opintotuki pitäisi perustua vain ja ainoastaan suoritettuihin opintoihin. Kovalla vauhdilla opiskeleva saisi myös opintotukea kovemmalla vauhdilla.

Kyllähän nytkin on vaatimus suoritetuista opinnoista:

"Opintosi ovat edistyneet riittävästi, jos olet edeltävän lukuvuoden aikana suorittanut tutkintoosi kuuluvia opintoja keskimäärin vähintään 4,8 opintopistettä (2,7 opintoviikkoa) tukikuukautta kohti" -Infoa opintotuesta Kelan sivuilla (http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/080601140021IL?OpenDocument)

Täähän on ihan vitsi. Se on 43.2 opintoviikkoa vuodessa (9 kuukautta opiskelua) ja siis noin 7 (sic!) kurssia vuodessa. Jos itse mietin omaa opiskelua, niin 4 - 5 kurssia per perioidi on ihan sopiva tahti.

tutzba
10.12.2010, 17:02
Opintotuki on harkinnanvarainen sosiaaliturvan muoto, jonka tarkoituksena on mahdollistaa opiskelu - ei opiskelijan palkkaa.

Siis, karu todellisuus on se, että töissä on käytävä, koska opintotuki ei vain yksinkertaisesti riitä, ainakaan Helsingissä

No eipä kyllä Hämeenlinnassakaan. Opinto- ja asumistukea tulee Kelalta se 469,90€. Vuokrani on (puoliksi jaettuna avovaimon kanssa) 343,50€. Vuokran jälkeen rahaa jää siis 126,40€. Koulupäiviä kuukaudessa on 20. Syön joka päivä koulussa hintaan 2,40€, joten ruokailu maksaa yhteensä 48€. Pakollisen asumisen ja ruokailun jälkeen minulla on siis rahaa jäljellä 78,40€. Vaikka kuinka yrittäisin säästää, en selviä kokonaista kuukautta siten, että päivää kohden on noin 2,6 euroa käytettävissä. Eipä tuo opiskelua oikein siis mahdollista, koska on tehtävä työtä sen takia, että pystyy elämään. Itselläni on käynyt siinä mielessä harvinaisen hyvä tuuri, että harrastuksesta tuli "työ", eikä siten tarvitse urakoida arkisin.

Edit: Niin ja frendi asuu opiskelija-asunnossa. Vuokran (sisältää sähkön, veden ja nettiyhteyden) jälkeen jää kymppi käteen kuussa. Yritä siinä sitten elää.

Mahola
10.12.2010, 17:31
Täähän on ihan vitsi. Se on 43.2 opintoviikkoa vuodessa (9 kuukautta opiskelua) ja siis noin 7 (sic!) kurssia vuodessa. Jos itse mietin omaa opiskelua, niin 4 - 5 kurssia per perioidi on ihan sopiva tahti.

Tämä riippuu erittäin paljon siitä mitä opiskelee ja missä. Kelan rajoihin toki pääsee missä laitoksessa ja millä linjalla vaan, jos vain jaksaa yrittää. Silti pelkkiin opintopisteisiin tuijottaminen ei anna minkäänlaista kuvaa siitä kuinka paljon niiden pisteiden eteen on pitänyt tehdä hommia. Kuulostaa todella houkuttelevalta sellainen mahdollisuus, että voisi suorittaa 4-5 kurssia per periodi kun omat kurssit kestävät vähintään kaksi periodia ja opintopisteitä napsahtaa 4-5 per kurssi.

Vesuri
10.12.2010, 20:02
No eipä kyllä Hämeenlinnassakaan. Opinto- ja asumistukea tulee Kelalta se 469,90€. Vuokrani on (puoliksi jaettuna avovaimon kanssa) 343,50€. Vuokran jälkeen rahaa jää siis 126,40€. Koulupäiviä kuukaudessa on 20. Syön joka päivä koulussa hintaan 2,40€, joten ruokailu maksaa yhteensä 48€. Pakollisen asumisen ja ruokailun jälkeen minulla on siis rahaa jäljellä 78,40€. Vaikka kuinka yrittäisin säästää, en selviä kokonaista kuukautta siten, että päivää kohden on noin 2,6 euroa käytettävissä. Eipä tuo opiskelua oikein siis mahdollista, koska on tehtävä työtä sen takia, että pystyy elämään. Itselläni on käynyt siinä mielessä harvinaisen hyvä tuuri, että harrastuksesta tuli "työ", eikä siten tarvitse urakoida arkisin.

Edit: Niin ja frendi asuu opiskelija-asunnossa. Vuokran (sisältää sähkön, veden ja nettiyhteyden) jälkeen jää kymppi käteen kuussa. Yritä siinä sitten elää.Aika arvokkaissa korsuissa majailette. Opintotuen tarkoitus ei ole tarjota elintasoa, vaan kuten aikaisemmin sanottua, tarjota mahdollisuus opiskeluun. Pikaisella vilkaisulla näytästi, että Hämeenlinnasta saa yksin asuva kämpän reilusti alle kolmella sadalla ja kahdelle henkilölle alle kahdella sadalla per nuppi. Eihän noissa tietenkään tiloilla eikä muullakaan asumisen laadulla pahemmin pröystäillä, mutta opiskelumahdollisuudet ne tarjoaa.

Jos haluaa asumisestaan jostain syystä maksaa enemmän, on luonnollisesti kohtuullista, että kohonnut taso maksetaan itse.

cottonmouth
10.12.2010, 20:18
Aika arvokkaissa korsuissa majailette.

Kieltämättä itsellenikin tuli mieleen, että aika kova vuokra tuo ~700€ on opiskelijoille (2 kpl) itsenäisesti maksettavaksi. Eli ihan tätä taustaa vastaan ei oikein avaudu tuo opintotuen riittämättömyys. Lainaakin saa ja aika moni kaveri on tehnyt ihan hyvin rahaakin esim. osakkeilla tuon edullisen opintolainan kautta. Itse lähinnä harmittelen etten ottanut kaikkea mitä irti sai ja toiminut samoin.

Ihan hyviä ideoita ketjussa on tuotu esille ja yksi vaihtoehto voisi olla jonkinlainen porrastettu opintotuki (+/asumislisä). Eli perusosa olisi kaikille sama, mutta suurilla opintopistemäärillä tulorajat tippuisivat ja tietyn rajan ylityttyä poistuisivat kokonaan. Tällöin nimenomaan palkittaisiin, niitä jotka todella hoitavat koulunsa, mutta haluavat kuitenkin tehdä työtäkin.

tutzba
10.12.2010, 20:57
Pikaisella vilkaisulla näytästi, että Hämeenlinnasta saa yksin asuva kämpän reilusti alle kolmella sadalla ja kahdelle henkilölle alle kahdella sadalla per nuppi. Eihän noissa tietenkään tiloilla eikä muullakaan asumisen laadulla pahemmin pröystäillä, mutta opiskelumahdollisuudet ne tarjoaa.

Asuttiin ennen tuollaisessa kämpässä, josta ei paljoa maksettu. Oli kaukana koulusta (kävellen koululle meni päälle tunti), naapurit olivat jotain väliltä narkkari-alkoholisti ja yötouhut olivat sen mukaisia. Joo, kyllähän tuolla voisi asua ja kyllähän se asunto tarjosi opiskelumahdollisuudet ja silloin kun isovanhempani olivat nuoria, hiihdettiin kouluun kaksi tuntia ja mitä vielä, mutta eipä se kivaa ollut meidän asua tuolla entisessä paikassa.

Lisätään vielä se, että ei se avopuolisollekaan herkkua ollut kun oli työharjoittelussa ja heräili töihin puoli kuuden aikaan nukahdettuaan yhden-puoli kahden aikaan kun naapurit lopettivat metelöinnin. Valivali, elämä on kovaa ja sitä rataa, mutta Vesurin kuvaamiin kämppiin en enää lähde.

Tarkoitukseni ei ollut mitenkään valittaa omaa tilannettani. Minä tulen ihan hyvin toimeen lisätienestien ansiosta ja säästöjäkin on. Joillekin vaan voi tehdä tiukkaa enkä kyllä ihmettele. Niin pieni tuo Kelan tuki opiskelijoille on. Opiskelijan päätoiminen tehtävä on opiskella, eikä käydä koulua töiden ohella. Mielestäni nykyinen tukisysteemi ei oikein tue tuota.

Isaskar
10.12.2010, 23:06
Kaikissa vaihtoehdoissa opintotuen muuttamiseksi tulee jotain huonoa mukaan. Periaatteessa se voitaisiin muuttaa kokonaan lainaksi, josta valtio maksaisi prosenttiosuuden takaisin sen mukaan, miten opinnot on suoritettu. Tuen luonteen se kyllä muuttaisi enemmän palkinnoksi kuin harkinnanvaraiseksi etuudeksi, mutta tällöin tuki tulisi ohjattua niille, jotka hoitavat opintonsa kunnolla ja joista yhteiskunta myös tulisi todennäisimmin hyötymään. Samalla voitaisiin poistaa tulorajat kokonaan. Mutta se pienehkö heikkous olisi ryhmä, joka ei saisi suoritettua tutkintoa ja jolle jäisi opinnoista vain velkaa, jota ei pysty maksamaan takaisin.

Ehkä nykyinen muoto on kuitenkin tällä hetkellä siitä hyvä, että koko tuella (opintoraha, asumislisä, laina)+tuloilla tulorajojen puitteissa pitäisi kyllä selvitä ja edistymisestäkin on ihan kohtuulliset vaatimukset, mikä tiputtaa pahimmat lusmuilijat tuelta pois.

Pavlovin Koira
11.12.2010, 08:52
Kaikissa vaihtoehdoissa opintotuen muuttamiseksi tulee jotain huonoa mukaan. Periaatteessa se voitaisiin muuttaa kokonaan lainaksi, josta valtio maksaisi prosenttiosuuden takaisin sen mukaan, miten opinnot on suoritettu. Tuen luonteen se kyllä muuttaisi enemmän palkinnoksi kuin harkinnanvaraiseksi etuudeksi, mutta tällöin tuki tulisi ohjattua niille, jotka hoitavat opintonsa kunnolla ja joista yhteiskunta myös tulisi todennäisimmin hyötymään. Samalla voitaisiin poistaa tulorajat kokonaan. Mutta se pienehkö heikkous olisi ryhmä, joka ei saisi suoritettua tutkintoa ja jolle jäisi opinnoista vain velkaa, jota ei pysty maksamaan takaisin.


Esim. Britanniassa on käytössä lainasysteemi, jossa lainan takaisinmaksun suuruus ja aikataulu on sidottu valmistumisen jälkeiseen tulotasoon. Minusta järjestelmän voisi muuttaa kunnolla lainapainotteiseksi vastaavanlaisella periaatteella Suomessakin.

Suomessa koulutustaso korreloi jopa poikkeuksellisen suuresti työllistymismahdollisuuksiin (toki poikkeuksiakin aina on). Koulutus on investointi, jonka yhteiskunta hyvin avokätisesti ihmiselle Suomessa maksutta tarjoaa. Kyllä siihen olisi aivan kohtuullista olettaa yksilöltä itseltäkin jotain omavastuuta.

Seymon
14.12.2010, 08:37
Suomessa koulutustaso korreloi jopa poikkeuksellisen suuresti työllistymismahdollisuuksiin (toki poikkeuksiakin aina on). Koulutus on investointi, jonka yhteiskunta hyvin avokätisesti ihmiselle Suomessa maksutta tarjoaa. Kyllä siihen olisi aivan kohtuullista olettaa yksilöltä itseltäkin jotain omavastuuta.


On myös huomioitava, että eri koulutusaloilta pääsee hyvin erilaisille työllistymisurille. Lääkärien (ml. hammaslääkärit) kovat palkat tietävät kaikki. Kauppakorkeasta pari vuotta sitten valmistunut tienaa helposti neljä tuhatta kuussa. Oikiksesta tai polilta valmistunut karvan verran vähemmän. Jollain aloilla ihmiset ei tienaa edes uransa loppuvaiheessa moisia summia. Esim. joltain taidealoilta, humanistisesta tdk:sta tms. valmistuneet ovat usein tällaisia.

Sphinx
14.12.2010, 20:03
"Opintosi ovat edistyneet riittävästi, jos olet edeltävän lukuvuoden aikana suorittanut tutkintoosi kuuluvia opintoja keskimäärin vähintään 4,8 opintopistettä (2,7 opintoviikkoa) tukikuukautta kohti" -Infoa opintotuesta Kelan sivuilla (http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/080601140021IL?OpenDocument)

Tämähän jatkuu vielä, että mikäli edelliseltä lukuvuodelta opintopisteitä ei ole riittävästi voidaan tuen maksamista jatkaa jos koko opiskeluajalta on tarpeeksi opintopisteitä tukikuukausia kohden. Niinpä laskinkin jo, että viimeiset pari vuotta opintotuesta voisin nostella ilman yhtään opintosuoritusta, kun ensimmäiset 36 tukikuukautta tuottivat 280 opintopistettä. Näköjään siellä on kuitenkin vielä lisäehto, että jos opintosuorituksia on ollut käytettyihin tukikuukausiin nähden erityisen vähän voidaan opintotuen maksaminen keskeyttää. Onko jollain kokemusta siitä paljonko tämä erityisen vähän käytännössä on?

Kulkija
14.12.2010, 21:46
Kyllähän tuo on niin ettei pelkällä opinto- ja asumistuella eletä. Itse olen onnekas ja saan asua vanhempien luona ilman mitään maksuja. Suomenkielellä siis vanhemmat maksavat kaikki asumismenot sekä laskut. Rahaa heiltä en saa ja opintotukea sen 107€ kuussa. 29€ bussikortti sekä 20 kertaa kuukaudessa koulussa syöminen tekee 52€. Eli käteen jää kuukaudeksi huikeat 20€ ei sillä oikein mitään tehdä kuukaudessa. Onneksi itse olen saanut harrastuksesta työn. Ainut mikä opintotuessa pelottaa on se, että sitä ollaan ainoana tukena jättämässä pois indeksistä. Hinnat nousee, mutta tuki ei. Reilua(ko?)

Shardik
14.12.2010, 22:25
Kyllähän tuo on niin ettei pelkällä opinto- ja asumistuella eletä. Itse olen onnekas ja saan asua vanhempien luona ilman mitään maksuja. Suomenkielellä siis vanhemmat maksavat kaikki asumismenot sekä laskut. Rahaa heiltä en saa ja opintotukea sen 107€ kuussa. 29€ bussikortti sekä 20 kertaa kuukaudessa koulussa syöminen tekee 52€. Eli käteen jää kuukaudeksi huikeat 20€ ei sillä oikein mitään tehdä kuukaudessa. Onneksi itse olen saanut harrastuksesta työn. Ainut mikä opintotuessa pelottaa on se, että sitä ollaan ainoana tukena jättämässä pois indeksistä. Hinnat nousee, mutta tuki ei. Reilua(ko?)
Olettaen, että on kesät töissä, niin kyllä opintorahalla + asumislisällä elää ihan hyvin, ainakin täällä Oulussa. Ei sitä ehkä joka viikonloppu vedetä räkäkänniä, omisteta autoa ja käydä kaksi kertaa vuodessa Espanjassa lomalla, mutta kyllä tuolla ihan hyvin pärjää. Ilman kesätöitäkin pärjää, kun nostaa kesältäkin tuet, mutta siinä vaiheessa menee toki jo melko tiukaksi elo.

Disclaimer: Toki, jos on joku lääkitys, lapsia tai joku muu pakollinen meno, niin on eri asia. Ja ehkäpä opiskelija-asuminen on muualla Suomessa Oulua kalliimpaa.

Trenchtown
14.12.2010, 22:41
Toki, jos on joku lääkitys

Anteeksi OT, mutta pakko muistuttaa lääkekatosta, eli vuotuisesta omavastuuosuudesta, joka tänä vuonna on muistaakseni n. 670 euroa. Paljonhan se on tuokin vuodessa laittaa lääkkeisiin, mutta tuon summan ylityttyä joutuu maksamaan enää 1,5 euroa/lääke. Mulle tuo tulee täyteen jo kuukauden lääkkeistä, joten tervehdin lääkekattojärjestelmää ilolla.

ernestipotsi
14.12.2010, 23:46
Ilman kesätöitäkin pärjää, kun nostaa kesältäkin tuet, mutta siinä vaiheessa menee toki jo melko tiukaksi elo.


Niin ja kesätukienkin saaminen edellyttää opiskelua kesällä. Kuitenkin vuokrat, sähköt ym juoksevat kesäisin ihan normaalisti.

Opiskelijoita on erilaisia, mutta ainakin täällä yliopistotasolla eläminen ei mitään mahdotonta ole. Norm. opintotuki asumislisineen ei tietenkään riitä mihinkään ellei ihan luolamieheksi ryhdy, mutta töitä kyllä pystyy opiskelujen ohessa tekemään. Itse olen ollut duunissa yläasteelta lähtien ja omien kokemusteni perusteella työn tekeminen yliopiston(+amk:n) ohessa on helpompaa kuin lukion tai peruskoulun. YO:ssa on pitkät lomat ja joustavat läsnäolovelvollisuudet, lukio oli enemmän perselihasten kehittämistä. Ainoa kimurantimpi juttu nykyisessä tilanteessa on 400km välimatka, mutta sekään ei ole sinällään opiskeluja vaikeuttanut ja sekin on loppupeleissä oma valinta.

Ymmärrän toki senkin etteivät kaikki mikkihiiret duunia löydä ja heidän tilanteensa on hieman vaikeampi. Suurin osa ihmisistä on jauhopäitä ja/tai vässyköitä. Korkeakouluopiskelijat pääsääntöisesti ovat keskimääräistä fiksumpaa porukkaa ja reippaalla asenteella saa kyllä jonkun duunin. Opiskelija sitäpaitsi yleensä pystyy toimimaan osa-aikaisorjana mikä on etuna sekin työnhaussa.

Sinänsä mielenkiintoinen juttu on se, että omien kokemusteni mukaan tehokkaimmin opintopisteitä keräävät ne jotka käyvät ohessa duunissa. Esim oma valmistuminen tapahtuu näillä näkymin reilusti alle neljässä vuodessa - ehkä hieman yli riippuen mahd. vaihtovuodesta. Keskiarvo taitaa olla jossain 5v kieppeillä.

Pienikorkoinen valtion takaama opintolaina on oikeastaan varsin hyvä asia. Suomessa opintolainan ottaminen on kuitenkin jostain syystä varsin halutonta enkä itsekään ole lainaa ottanut. Omalla kohdallani syynä se etten ole sitä tarvinnut, mutta jos jostain syystä rahatilanne vaikeutuu niin en opintolainaa vieroksu. Rahatilanne on toki tiukempi nyt kuin joskus lukion jälkeisinä vuosina asuessani vielä vanhempien luona tehden samalla täysipäiväistä duunia, mutta en ole nyt silti missään talouskriisissä.

Opintotuen tulorajoja perustellaan opintojen venyttämisellä (muuten jengi kävisi duunissa ja "opiskelisi" nostaen samalla tuet pois). En tätä ihan sellaisenaan allekirjoita. Toisaalta tukien sitominen opintopisteisiin ei sekään sinällään ole täysin järkevä ratkaisu sillä opintopisteiden helppous vaihtelee paljon. Joka tapauksessa järjetöntä on "rankaista" ahkeruudesta, mutta tämä on maan tapa myös muidenkin kuin opiskelijoiden kohtelussa.
Anyway, pointti on se että yksinkertaista ratkaisua tähän ei ole.

ferro
15.12.2010, 07:58
Ja ehkäpä opiskelija-asuminen on muualla Suomessa Oulua kalliimpaa.

Kaikille halukkaille ei riitä opiskelija-asuntoja esim. pääkaupunkiseudulla, joten tie vie yksityisten puolelle, jolloin "ylimääräisiä" tuloja on jostain saatava. Tulee ne sitten vanhemmilta, työstä tai jostain muualta.

Fordél
15.12.2010, 09:05
En ole koskaan ymmärtänyt opiskelijoiden suurta ahdinkoa vaan olen ollut aina helkkarin kiitollinen niistä opiskelumahdollisuuksista, joita olen saanut hyödyntää. Eihän sitä rahaa liikaa ollut opiskeluaikana, mutta aina se riitti ja asuakin sai isossa kaupungissa lähes keskustassa yksiössä. Valtio maksoi käytännössä asumisen ja tuki ruokailuani pari kertaa päivässä yliopistolla sekä matkustustaa sai (jota tuli tehtyä aivan helkkaristi) puoleen hintaan junalla. Lätkämatsit myös selkeästi alennettuna jne. Monesti unohdetaan juuri nämä muut hyödyt, joita opiskelijat saavat.

Töitäkään ei tarvinut tehdä kuin kesäisin ja niillä rahoilla elettiin sitten aina seuraava vuosi. Vanhemmat eivät maksaneet yhtään mitään ja lainaa ei tullu otettua. Ymmärrän kyllä, että jos on jälkikasvua niin sitten tilanne voi olla paljon vaikeampi, mutta muuten en kyllä jaksanut koskaan näistä opintotukiasioista ränistä enkä suoraan sanottuna ymmärrä vieläkään. Voisihan se toki korkeampi olla, mutta toisaalta rahaa tarvitaan moneen muuhunkin kohteeseen.

peruna
15.12.2010, 09:46
En ole koskaan ymmärtänyt opiskelijoiden suurta ahdinkoa vaan olen ollut aina helkkarin kiitollinen niistä opiskelumahdollisuuksista, joita olen saanut hyödyntää. Eihän sitä rahaa liikaa ollut opiskeluaikana, mutta aina se riitti ja asuakin sai isossa kaupungissa lähes keskustassa yksiössä. Valtio maksoi käytännössä asumisen ja tuki ruokailuani pari kertaa päivässä yliopistolla sekä matkustustaa sai (jota tuli tehtyä aivan helkkaristi) puoleen hintaan junalla. Lätkämatsit myös selkeästi alennettuna jne. Monesti unohdetaan juuri nämä muut hyödyt, joita opiskelijat saavat.

Töitäkään ei tarvinut tehdä kuin kesäisin ja niillä rahoilla elettiin sitten aina seuraava vuosi. Vanhemmat eivät maksaneet yhtään mitään ja lainaa ei tullu otettua. Ymmärrän kyllä, että jos on jälkikasvua niin sitten tilanne voi olla paljon vaikeampi, mutta muuten en kyllä jaksanut koskaan näistä opintotukiasioista ränistä enkä suoraan sanottuna ymmärrä vieläkään. Voisihan se toki korkeampi olla, mutta toisaalta rahaa tarvitaan moneen muuhunkin kohteeseen.

Siis, mua ainakin ärsyttää se, että perusahkeraa rankaistaan. Tulee tiettyjä hyviä etuja (matkakortti, monet lehdet halvempia), mutta kyllähän se on karua kun maksat takaisin 3000 euroa takaisin opintotukia samalla kun koulu hoituu erinomaisesti ja täysin aikataulussa.

Sillä on myös suuri ero, että asuuko Helsingissä vai maakunnissa. Pääkaupunkiseudulla kaikki on kalliimpaa, joten tämänkin kannustaa työntekoon.

Moni on nostanut esille mahdollisuuden opiskella "ilmaiseksi", mutta eihän mikään ole ikinä ilmaista vaan maksat koulutuksesta verotuksessa. Itse ainakin opiskelisin vaikka koulutus oli maksullista. Rahoitus pitäisi hoitaa vain eri tavalla (lainat, stipendit). Toisaalta, olisi ehkä tervempää, jos hinnoitteluun tulisi lisää läpinäkyvyyttä.

Fox
15.12.2010, 09:59
Siis, mua ainakin ärsyttää se, että perusahkeraa rankaistaan. Tulee tiettyjä hyviä etuja (matkakortti, monet lehdet halvempia), mutta kyllähän se on karua kun maksat takaisin 3000 euroa takaisin opintotukia samalla kun koulu hoituu erinomaisesti ja täysin aikataulussa.


Minua ärsytti opiskeluaikana todella paljon tukien palauttaminen kun oli tienannut liikaa. Vaikka koulu olisi mennyt aivan ajallaan ja sujuvasti. Minä en edes tehnyt kertaakaan (ehkä paria yksittäistä päivää lukuun ottamatta) töitä muuta kuin kesällä 3-4 kuukauden ajan. Siinä ajassa jo jouduin miettimään kuinka paljon voin tehdä ylitöitä, jotta en ihan kaikkia tukia joudu perumaan/palauttamaan. Minä ainakin pärjäsin aina talven yli ihan hyvin kesällä tienaamillani rahoilla (joiden lisäksi oli sitten muutamien kuukausien tuet). Minun mielestäni opiskelijoilla pitäisi olla vuodessa noin kolmen kuukauden jakso, jonka aikana tienattu raha ei vaikuttaisi tukiin. Tällöin todennäköisesti myös monet opiskelijat pystyisivät paremmin keskittymään opintoihin kun ei välttämättä tarvitsisi töissä käydä opiskelujen lomassa niin paljon.

Pavlovin Koira
15.12.2010, 10:13
Moni on nostanut esille mahdollisuuden opiskella "ilmaiseksi", mutta eihän mikään ole ikinä ilmaista vaan maksat koulutuksesta verotuksessa.

No sillä perusteellahan kaiken mitä julkinen valta tuottaa pitäisi olla ilmaista, koska kaikki maksavat veroja (päivähoito, teveyskeskukset, miksei julkinen liikennekin). Toiset tosin maksavat enemmän, toiset vähemmän. Suomi on kuitenkin yksi harvoja maita maailmassa, jossa opiskelijoilla itsellään ei ole mitään omavastuuosuutta koulutuksensa rahoittamiseen. Olemme vieneet sen jopa niin pitkälle, että ulkomaalaistenkaan Suomessa opiskelevien ei tarvitse maksaa koulutuksestaan.

Yliopisto-opintojen kalleuteen nähden on käsittämätöntä tuhlausta että suuri osa opiskelunsa aloittavista ei koskaan valmistu. Myös opiskeluajat ovat Suomessa kansainvälisesti poikkeuksellisen pitkät. En väitä että tuo johtuisi kokonaan maksuttomasta koulutuksesta mutta olisi kiinnostava tietää onko maksuttomuuden ja pitkien opiskeluaikojen/ suuren koskaan valmistumattomien osuuden välistä yhteyttä tutkittu.

thego
15.12.2010, 12:25
Itsekin ymmärrän valitukset jos oikeasti ei niitä opiskelija-asuntoja ole enää tarjolla tai muuten vain halpaa asuntoa. Enkä välttämättä "pakottaisi" ketään asumaan joidenki narkkareiden naapurissa kymmenen kilometrin päässä koululta vain koska se olisi niin halpaa. Lapsia sen sijaan ei ole mikään pakko hankkia jos ei vielä pysty elättämään sitä ipanaa itsensä sekä mahdollisen puolison lisäksi. Aina on vaihtoehtoja...

Siitäpä tulikin mieleeni miksei nämä kalliimmissa asunnoissa pakon edestä asuvat voisi hakea esim. sossusta lisätukea elämiseen? Mukaan vaan jotkut todistukset paikallisesta opiskelija-asuntoja välittävästä firmasta (meillä ei oo asuntoja vapaana tms.) ja mitä muita mahdollisia lappusia siihen nyt tarviikin. Toki on syytä muistaa opintolainan olevan ensisijainen tulonlähde sossuun nähden.

Itsellä ensimmäinen opiskelijakämppä oli lukioaikana vuokrattu kolmen hengen solu, kahden yliopisto-opiskelijan kanssa (vuokra vähän alle 200€, Kuopiossa). Ihan perseestähän tuo eläminen oli sinä aikana kun nää jampat oli melkeinpä joka arki-ilta ryyppäämässä ja tulivat siinä 3-5 aikaan yöllä kämpille, paistoivat pitsaa/ranskalaisia iltapalaksi yms. Ton jälkeen on oikeasti oppinu arvostamaan hyviä asuntoja ja hyviä kämppiksiä. Toisaalta en mä varmaan enää ikinä tule asumaan solukämpässä, ihan perseestä se on vaikka kuinka hyvä tyyppi ois kämppiksenä.

DAF
15.12.2010, 13:07
Myös opiskeluajat ovat Suomessa kansainvälisesti poikkeuksellisen pitkät. En väitä että tuo johtuisi kokonaan maksuttomasta koulutuksesta mutta olisi kiinnostava tietää onko maksuttomuuden ja pitkien opiskeluaikojen/ suuren koskaan valmistumattomien osuuden välistä yhteyttä tutkittu.

Ne ovat pitkät, mutteivät poikkeuksellisen pitkät. Tuo "poikkeuksellisen pitkät kansainvälisesti" on yleinen mantra, jota tilastokama ei tue. Avainjuttu on enemmän se, että valmistumisikä on korkea, ja se on todella sitä poikkeuksellisestikin. Sitä taas selittää paljon enemmän se, minkäikäisenä meillä mennään yliopistoon, sehän on vuosia korkeampi kuin useimmissa maissa (viime vuonna taisi olla 21,8 vuotta). Tätä suunnitellaan monin tavoin alennettavaksi, mm. opiskelijavalinnan yhtenäistämisin, joustavuuden lisäämisin jne., mutta on myös asioita, jotka ns. kiinteästi vaikuttavat tähän (korkea koulun aloittamisikä, pakollinen asevelvollisuus jne.)

Maksuttoman koulutuksen ja pitkien opiskeluaikojen yhteyttä on vaikea tutkia, kun verrokit eivät ikinä vastaa toisiaan, mutta suureen valmistumattomuuteen jotain tutkintaa on, enemmän se liittyy opiskeluajan rajaukseen. Rajaukset eivät ainakaan ole merkittävästi vaikuttaneet valmistumisen määrään.

Isaskar
15.12.2010, 13:08
Siis, mua ainakin ärsyttää se, että perusahkeraa rankaistaan. Tulee tiettyjä hyviä etuja (matkakortti, monet lehdet halvempia), mutta kyllähän se on karua kun maksat takaisin 3000 euroa takaisin opintotukia samalla kun koulu hoituu erinomaisesti ja täysin aikataulussa.

Oleellista varmaan on se, halutaanko tukea kohdistaa opiskelijoille, jotka pärjäävät taloudellisesti varsin hyvin vai sitten johonkin muualle, jossa tilanne on paljon heikompi.

Esimerkiksi normi opiskelija, joka nostaa 9 kuukautta tukea saa opintotukea vuoden aikana verot vähennettynä (laina mukana) 6612,30 euroa. Vapaan tulon raja 11850 euroa eli sen tienaamalla koko vuoden tulot 18 462,30 euroa ja kuukautta kohti 1538 euroa. Sillä pitäisi pystyä elämään riittävän hyvin joka puolella Suomea.

Tässä (http://www.kokoomus.fi/aate/ohjelmatyo/ohjelmatyon_verkostot/osaaminen_ja_sivistys/kirjoittajavieras/?x24035=1796960) kokoomuksen lausunnossa opintotuen kehittämiseen on ihan mielenkiintoisia ehdotuksia. Tulorajojen korottamista en kannata, mutta ehdotus korkeammasta opintorahan määrästä opintojen alkupuolella kuulostaa hyvältä ja voisi hyvin vaikuttaa tutkintojen suoritusaikoihin. Lainan painotus opintojen loppuun vaikuttaisi myös hyvältä ehdotukselta.

Sphinx
15.12.2010, 20:25
Kaikille halukkaille ei riitä opiskelija-asuntoja esim. pääkaupunkiseudulla, joten tie vie yksityisten puolelle, jolloin "ylimääräisiä" tuloja on jostain saatava.

Varmasti näin olisikin jos kaikki opiskelijat haluaisivat asua HOAS:in solussa, mutta kai niitä kuitenkin riittää kaikille halukkaille? Eli käytännössä se on oma valinta jos haluaa asua kalliimmin.

Minua ärsytti opiskeluaikana todella paljon tukien palauttaminen kun oli tienannut liikaa. Vaikka koulu olisi mennyt aivan ajallaan ja sujuvasti. Minä en edes tehnyt kertaakaan (ehkä paria yksittäistä päivää lukuun ottamatta) töitä muuta kuin kesällä 3-4 kuukauden ajan. Siinä ajassa jo jouduin miettimään kuinka paljon voin tehdä ylitöitä, jotta en ihan kaikkia tukia joudu perumaan/palauttamaan. Minä ainakin pärjäsin aina talven yli ihan hyvin kesällä tienaamillani rahoilla (joiden lisäksi oli sitten muutamien kuukausien tuet). Minun mielestäni opiskelijoilla pitäisi olla vuodessa noin kolmen kuukauden jakso, jonka aikana tienattu raha ei vaikuttaisi tukiin. Tällöin todennäköisesti myös monet opiskelijat pystyisivät paremmin keskittymään opintoihin kun ei välttämättä tarvitsisi töissä käydä opiskelujen lomassa niin paljon.

Eli tienasit kesätöistä jotain 3000-7000 euroa kuussa. Aika rahakkaan kesäduunin olit löytänyt, ehkä vastaavia hommia ei kaikille halukkaille riitä. Nimittäin jos riittäisi niin ei kai sitten kenelläkään tosiaan olisikaan tarvetta tehdä töitä lukukausien aikana. Tai moni alkaisi jo ehkä miettiä koko opiskelun mielekkyyttä mikäli siinä kesäduunissa voisi jatkaa talvellakin.

DAF
15.12.2010, 23:24
Varmasti näin olisikin jos kaikki opiskelijat haluaisivat asua HOAS:in solussa, mutta kai niitä kuitenkin riittää kaikille halukkaille? Eli käytännössä se on oma valinta jos haluaa asua kalliimmin.


Ihan syyskuun alut voivat joskus HOASilla ja muilla tarjoajilla yhteensä olla lähellä 100% käyttöastetta, mutta tyhjää on käytännössä solupuolella lähes aina. Tyhjäkäynti on sitten jossain Koivukylässä tai vastaavassa, mutta olematon on se hetki, ettei mitään asuntoa yksittäiselle opiskelijalle olisi sieltä tarjolla.

tomageeni
16.12.2010, 01:38
Oleellista varmaan on se, halutaanko tukea kohdistaa opiskelijoille, jotka pärjäävät taloudellisesti varsin hyvin vai sitten johonkin muualle, jossa tilanne on paljon heikompi.


Itselläni on sattuu olemaan muksu, joka tuo kivasti lisämenoja. Eli vaikka tuloja on aika paljon, niin menoja on vielä enemmän, jonka vuoksi tuntuu vähän epäoikeudenmukaiselta maksaa takaisin noita tukia. Lisäksi vekaran myötä menettää opintotuen asumislisän (200 e/kk). Vastineeksi voi hakea yleistä asumistukea, jota meidän tulotasolla myönnettiin huimat 100 e. Tämänkään oikeudenmukaisuutta en täysin ymmärtänyt.

Ei siinä, ymmärrän kyllä pointtisi ja yhdyn tuohon ajatukseen, että niitä täytyy tukea enemmän, joilla menee heikommin. Se mittari, eli bruttotulot euroina, ei välttämättä vain ole aina täysin oikeudenmukainen. (edit. ei, en keksi parempaakaan mittaria joten älkää tarttuko tähän lauseeseen.)

No, kuten joku sanoikin niin niitä lapsia ei ole pakko hankkia. Näinhän se on, mutta sekin minun mielestäni vähän kyyninen ajattelutapa. Sitten valitetaan, kun nykyään vanhemmiksi tullaan vasta kolme-nelikymppisinä.

Siitä huolimatta, että olen itsekin opiskelija, olen monen muun kanssa samaa mieltä tuosta, että ihan turha tuosta opintotuesta on itkeä. Ei se kovin iso raha ole, mutta kyllä sillä pärjää jos käy kesät töissä. Ylipäätään erittäin poikkeuksellista on se, että voi mennä yliopistoon ilmaiseksi, ja valtio jopa maksaa välttämättömät menot opiskeluajalta. Siitä täytyy olla tyytyväinen, eikä jatkuvasti vinkua, niin kuin nämä opiskelija- ja nuorisojärjestöt tekevät.

Ja lisäksi todettakoon vielä, että vaikka minä (ja vaimoni) olemme kansantalouden mittapuulla pienituloisia, varmaan jonkin köyhyysrajan alapuolella, niin omasta asenteesta se elintaso on myös pitkälti kiinni. Kummasti on varaa ajaa autolla (vaikka vanha rousku onkin), katsoa NHL-matseja yötä myöten, ostaa kakaralle kaikennäköiset rattaat ja syöttötuolit ja näin pois päin. Kyllä sitä pärjää, kun osaa tinkiä jostain muusta ja käyttää rahaa fiksusti. Tätä mielestäni moni opiskelija voisi miettiä myös. Ei ne opintorahat riitäkään jos haluaa käydä viihteellä tms.

tomageeni
16.12.2010, 01:40
Eli tienasit kesätöistä jotain 3000-7000 euroa kuussa. Aika rahakkaan kesäduunin olit löytänyt, ehkä vastaavia hommia ei kaikille halukkaille riitä.
Tuo opintotuen tuloraja oli aiemmin 9000 euroa vuodessa, se nousi jokunen vuosi takaperin. Jos tuosta neljä* kuukautta ehtii käydä töissä, niin ei siitä kuukausipalkaksi jää kuin ~2200 euroa, jonka opiskelija voi kyllä helposti tienata kun painaa varastolla ylitöitä. En tiedä miten tuon 7000 euroa sait laskettua.

* Minun viime kevään viimeinen tentti oli 14.5 ja syksyn ensimmäinen luento 7.9., tekee viikon vajaat 4kk. Lisäksi joululoma lähes kuukauden.

Myyrä
16.12.2010, 01:51
Tuo opintotuen tuloraja oli aiemmin 9000 euroa vuodessa, se nousi jokunen vuosi takaperin. Jos tuosta neljä* kuukautta ehtii käydä töissä, niin ei siitä kuukausipalkaksi jää kuin ~2200 euroa, jonka opiskelija voi kyllä helposti tienata kun painaa varastolla ylitöitä. En tiedä miten tuon 7000 euroa sait laskettua.

* Minun viime kevään viimeinen tentti oli 14.5 ja syksyn ensimmäinen luento 7.9., tekee viikon vajaat 4kk. Lisäksi joululoma lähes kuukauden.
Alkuperäinen kirjoittaja kirjoitti: "Siinä ajassa jo jouduin miettimään kuinka paljon voin tehdä ylitöitä, jotta en ihan kaikkia tukia joudu perumaan/palauttamaan".

Eli on joutunut palauttamaan lähes kaikki tuet. Jos tuloraja 9 kk tuilla olisi ollut tuo mainitsemasi 9000 e, niin vaikka 2 tukikuukautta pitämällä (palauttamalla melkein kaikki tuet) raja olisi ollut 16 000 euroa. Kk-palkka sitten 4000-5000 euroa. Ihan hyvin opiskelijalle.

FourForty
16.12.2010, 01:58
Yliopisto-opintojen kalleuteen nähden on käsittämätöntä tuhlausta että suuri osa opiskelunsa aloittavista ei koskaan valmistu. Myös opiskeluajat ovat Suomessa kansainvälisesti poikkeuksellisen pitkät. En väitä että tuo johtuisi kokonaan maksuttomasta koulutuksesta mutta olisi kiinnostava tietää onko maksuttomuuden ja pitkien opiskeluaikojen/ suuren koskaan valmistumattomien osuuden välistä yhteyttä tutkittu.

Minua kiinnostaa myös, onko valmistumatta jättäminen tai pitkät valmistumisajat osoitettu tuhlaukseksi myös yhteiskunnan näkökulmasta. Sen ymmärrän kyllä, että yliopistojen näkökulmasta valmistumatta jättäminen on tuhlausta, koska yliopistot saavat rahaa tutkinnoista. Mutta ainakin lähipiirissä ja kaikkien opiskelutoverien kohdalla yliopistossa kirjoilla olo on venynyt täysipäiväisen työnteon takia, ei sen takia että porukka roikkuisi yliopistolla tekemässä jotain tutkintoa hyödyttämättömiä kursseja työnteon sijaan. Myös opintojen kesken jääminen on johtunut siitä, että työelämä on imaissut jo kesken opintojen. Toisin sanoen valtio saa kyllä verotuloja näiden ihmisten työssäkäynnistä ihan samaan tapaan kuin jos he olisivat valmistuneet.

tomageeni
16.12.2010, 02:28
Mutta ainakin lähipiirissä ja kaikkien opiskelutoverien kohdalla yliopistossa kirjoilla olo on venynyt täysipäiväisen työnteon takia, ei sen takia että porukka roikkuisi yliopistolla tekemässä jotain tutkintoa hyödyttämättömiä kursseja työnteon sijaan.

Tämä on minunkin kokemukseni. Ja harvoin se opiskelu turhaa on, vaikka tutkinto ei olisi valmistunutkaan. Varsinkaan teollisuuteen suuntautuvilla aloilla. Meillä on töissä pari kaveria jotka ovat jotain virkamiesruotsia, diplomityötä ja paria kurssia vaille diplomi-insinöörejä, mutta ovat ennen valmistumistaan saaneet hyviä työtarjouksia, ja jääneet sille tielle. Päteviä kavereita ovat, eikä se koulussa käynti turhaa ole ollut.

jussi_j
16.12.2010, 07:45
Olen usein kertonut ulkomaalaisille tutuille suomen opintotuesta ja vastaus on aina ollut epäuskoista ihmettelyä tyyliin "mitä vittua" miksi opiskelijoille pitää vielä maksaa jos opiskelu on ilmaista. Sama muuten koskee äitiyden mukanaan tuomia tukia.

orpo
16.12.2010, 08:41
Olen usein kertonut ulkomaalaisille tutuille suomen opintotuesta ja vastaus on aina ollut epäuskoista ihmettelyä tyyliin "mitä vittua" miksi opiskelijoille pitää vielä maksaa jos opiskelu on ilmaista. Sama muuten koskee äitiyden mukanaan tuomia tukia.

Itekki ulkomailla ulkomaalaisten kanssaopiskelijoiden kanssa jutelleenna, he ovat suut pyöreinä ihmetelleet, että meille maksetaan opiskelusta. Mielestäni meillä menee siis ihan hyvin, ku tämmöinen tukijärjestelmä ylipäänsä on olemassa.

Mutta noita tulorajoja en ymmärrä pienimässäkään määrin. Tuo tulorajan nimikin jo huokuu kommunistisuutta. En vaan käsitä, mitä haittaa siitä on jos opiskelija haluaa ja kykenee opiskeluiden ohessa tekemään töitä ja miksi siitä sitten pitää rokottaa jos tienaa "liikaa". Työstä kuitenkin maksetaan veroa ja näin ollen opiskelija kantaa kortensa kekoon myös verotulojen muodossa.
Tulorajat tulisi poistaa kokonaan, kateellisten kommareiden luoma paska systeemi rokottaa lisätienestejä saavia opiskelijoita.

Kerrottakoon vielä, että itsellä ei olle ollut tulorajojen kanssa ongelmia, koska työnteko on rajoittunut vain kesäaikaan. Mutta ne kenellä rahkeet ja into riittää tekemään töitä opiskeluiden lomassa, ei pitäisi rankaista vaan päin vastoin nostaa hattua!

Pavlovin Koira
16.12.2010, 09:10
Tuo tulorajan nimikin jo huokuu kommunistisuutta. En vaan käsitä, mitä haittaa siitä on jos opiskelija haluaa ja kykenee opiskeluiden ohessa tekemään töitä ja miksi siitä sitten pitää rokottaa jos tienaa "liikaa".

Eikös juuri kommunistit haluaisi sitä kaikille maksettavaa kansalaispalkkaa jossa ei olisi mitään tarveharkintaa? Siitähän kyse olisi jos kaikille maksettaisiin täyttää opintotukea pelkästään sillä perusteella että opiskelee.
Edelleenkään en pidä minään vääryytenä sitä, että en saanut lainkaan opintotukea silloin kun itse suoritin yliopistotutkintoni käyden koko opiskelun ajan kokopäivätyössä. Minusta yhteiskunnan niukkoja resursseja on syytä suunnata niille, jotka niitä elääkseen tarvitsevat.

Minusta koko opintotukijärjestelmä voitaisiin muuttaa lainaksi, jonka korkoja valtio tukisi. Takaisinmaksun aikataulu olisi sidottu valmistumisen jälkeiseen maksukykyyn. Nopeasta valmistumisesta voitaisiin palkita sillä, että valtio maksaisi osan lainasta pois.

kakkonen
16.12.2010, 10:17
Olen usein kertonut ulkomaalaisille tutuille suomen opintotuesta ja vastaus on aina ollut epäuskoista ihmettelyä tyyliin "mitä vittua" miksi opiskelijoille pitää vielä maksaa jos opiskelu on ilmaista. Sama muuten koskee äitiyden mukanaan tuomia tukia.
Pari kertaa olen selittäny ulkomaalaislle kavereille että jos et tee töitä Suomessa, niin sulle maksetaan silti asunto ja annetaan muutama satku vielä rahaa päälle. Ovat olleet hieman ihmeissään.

DAF
16.12.2010, 12:11
Tuo opintotuen tuloraja oli aiemmin 9000 euroa vuodessa, se nousi jokunen vuosi takaperin. Jos tuosta neljä* kuukautta ehtii käydä töissä, niin ei siitä kuukausipalkaksi jää kuin ~2200 euroa, jonka opiskelija voi kyllä helposti tienata kun painaa varastolla ylitöitä. En tiedä miten tuon 7000 euroa sait laskettua.


Ei ole mitään kiinteää yhtä tulorajaa, vaan se vapaan tulon raja riippuu siitä, kuinka monta tukikuukautta nostat. Jokaista tukikuukautta kohti 660 euroa ja jokaista tuetonta kuukautta kohti 1970 euroa. _Tyypillisimmillään yliopisto-opiskelijalla_ se muodostuu siitä 9 kuukauden tukiajasta, jota varmaan ajattelit, jolloin nykyään vapaan tulon raja on 11850 euroa. Jos taas neljä kuukautta on töissä, herää toki kysymys, miksi yhdeksään (9+4=13) kuukauteen tarvitaan tukea? Kahdeksan kuukauden tukiajalla vapaa tulo on jo 13160 euroa, jolloin jos sen puhtailla muilla töillä tekee, on kuukausiansio tuosta 3290 euroa. Minusta aika kelpo palkka opiskelijatöiksi, kun on reippaasti yli suomalaisen palkansaajan keskiansion...

Shardik
16.12.2010, 13:17
Niin ja kesätukienkin saaminen edellyttää opiskelua kesällä. Kuitenkin vuokrat, sähköt ym juoksevat kesäisin ihan normaalisti.
Jos ei kesällä töitä ole, niin miksi ei voisi sitä aikaa käyttää hyödyksi ja opiskella. Useimmissa yliopistoissa taitaa löytyä ainakin vielä kesäkursseja ja varmaan kesätenttejäkin on olemassa. Yksi 5 op:n kurssi kuukaudessa ei ole kovinkaan rankka tahti. Tosin omien ja muiden kokemusten mukaan ei ole niin väliä opiskeleeko oikeasti kesällä, vaikka kesätukia hakisikin. Kunhan koko vuodelta on tarpeeksi opintopisteitä haettuihin tukiin nähden, on kaikki ok. Ei Kelakaan nyt jokaisen opiskelijan kaikkien suoritettujen kurssien ajankohtia käy vuosittain läpi...

Sphinx
16.12.2010, 17:21
Tuo opintotuen tuloraja oli aiemmin 9000 euroa vuodessa, se nousi jokunen vuosi takaperin. Jos tuosta neljä* kuukautta ehtii käydä töissä, niin ei siitä kuukausipalkaksi jää kuin ~2200 euroa, jonka opiskelija voi kyllä helposti tienata kun painaa varastolla ylitöitä. En tiedä miten tuon 7000 euroa sait laskettua.

Juu, tiedän, että tulorajat nousivat hiljattain. Alkuperäinen kirjoittaja tosiaan kertoi työskennelleensä 3-4 kuukautta ja joutuneensa miettimään kuinka paljon voi ylitöitä tehdä, jottei ihan kaikkia tukia joutuisi palauttamaan. Nykyiset tulorajat ylittyisivät niukasti 3000 euron kuukausituloilla neljän kuukauden työskentelyn jälkeen ja vanhat tulorajat tulisivat vastaan jo kolmessa kuukaudessa. Tästä siis laskelmani alaraja, jonka jälkeen noin 3-4 kuukauden työskentelyn jälkeen voi joutua edes jotain tukia palauttamaan. Yhden kuukauden tukeen näyttäisi nykyään olevan oikeutettu vielä reilun 22000 euron vuosituloilla, joten lähes kaikki tuet (kirjoittajan mainitsema tilanne) joutuu palauttamaan jos tienaa 7000 euroa kolmen kuukauden ajan.

Niille ketkä ovat kertoneet ulkomaalaisille, että Suomessa maksetaan opiskelusta ja samalla ihmettelevät tulorajoja ei ole vielä valjennut, että ei se opintoraha ole palkkaa opiskelusta vaan tarkoitettu toimeentulon turvaamiseksi opiskelun ajaksi. Ei opiskelusta edelleenkään makseta. Ja niille ketkä ihmettelevät opiskelijoiden valitusta tuen pienuudesta ei ole tainnut valjeta, että se tässä asiassa ihmetyttää, että kaikki muut etuudet kyllä nousevat jonkun elinkustannusindeksin mukaan, mutta opintotukea ei jostain syystä vaan voi samaan tapaan sitoa mihinkään indeksiin vaan sen arvo on murentunut jatkuvasti jo 20 vuoden ajan, lukuunottamatta sitä yhtä vuotta, jolloin tukea korotettiin. Tästä on ihan aiheellista pitää meteliä.

tomageeni
16.12.2010, 22:00
Ei ole mitään kiinteää yhtä tulorajaa, vaan se vapaan tulon raja riippuu siitä, kuinka monta tukikuukautta nostat. Jokaista tukikuukautta kohti 660 euroa ja jokaista tuetonta kuukautta kohti 1970 euroa.

Joo olen kyllä tästä tietoinen, kun noita lukuja joutuu jatkuvasti ynnäilemään. Yleiskielessä tuo käsite "tuloraja" minun kokemukseni perusteella viittaa kuitenkin siihen summaan, jonka opiskelija saa ansaita, mikäli nostaa 9 tukikuukautta. Kela myös oletuksena maksaa 9 tukikuukautta, mikäli mitään ei peru tai lisätukia ano, jolloin "oletustuloraja" on tuo 11800 euroa.

Harvalla nuo tulorajat varmaankaan ylittyvät, mikäli töitä tehdään vain loma-aikana. Moni kuitenkin tekee kouluaikana esim. iltatöitä. Ja yliopistoissa monesti opiskelu on sen verran itsenäis-painotteista, että pakollisia läsnäoloja eivät ole kuin tentit, ja luentojakaan ei välttämättä ole kuin 10-15h viikossa, joten joillakin voi ihan oikeasti olla sitä ylimääräistä aikaa sen verran että käy pari päivää viikossa töissä.

DAF
16.12.2010, 22:28
Joo olen kyllä tästä tietoinen, kun noita lukuja joutuu jatkuvasti ynnäilemään. Yleiskielessä tuo käsite "tuloraja" minun kokemukseni perusteella viittaa kuitenkin siihen summaan, jonka opiskelija saa ansaita, mikäli nostaa 9 tukikuukautta. Kela myös oletuksena maksaa 9 tukikuukautta, mikäli mitään ei peru tai lisätukia ano, jolloin "oletustuloraja" on tuo 11800 euroa.

Harvalla nuo tulorajat varmaankaan ylittyvät, mikäli töitä tehdään vain loma-aikana. Moni kuitenkin tekee kouluaikana esim. iltatöitä. Ja yliopistoissa monesti opiskelu on sen verran itsenäis-painotteista, että pakollisia läsnäoloja eivät ole kuin tentit, ja luentojakaan ei välttämättä ole kuin 10-15h viikossa, joten joillakin voi ihan oikeasti olla sitä ylimääräistä aikaa sen verran että käy pari päivää viikossa töissä.

Yliopistossa oletus on 9 tukikuukautta (ei ole sielläkään ollut kaikissa, mutta nykyään on). Ammattikorkeakouluissa on myös eri lukuvuosittaisen tukiajan koulutusohjelmia (8 ja 10 tukikk), joten ei kannata yleistää yhdeksään.

Mitä alempaan tulee, juuri näinhän se on, mutta kuten jo aiemmin todettua, opintotuki ei ole eikä sen ole tarkoitus koskaan ollakaan opiskelijan palkkaa, vaan etuus, jolla osaltaan pyritään mahdollistamaan opiskelu niillekin, joille se ei ole muutoin taloudellisesti mahdollista.

Itse ajattelen kyllä, että opiskelija, jonka vuositulot ylittävät 22330 euroa ei enää muun opintoihin käytettävän rahallisen tuen tarpeessa ole (tuolla summalla voi siis nostaa vielä yhden tukikuukauden). Samoin opiskelija, jonka muut tulot ovat esimerkiksi mainitut 13160 euroa, joilla vielä kahdeksan tukikuukautta voi kalenterivuoden aikana nostaa, saavuttaa näiden yhdistelmällä kohtuullisen elintason. Siksi juuri sitä työtulojen määrää kontrolloidaan.

Mängimies
17.12.2010, 18:34
Tämähän jatkuu vielä, että mikäli edelliseltä lukuvuodelta opintopisteitä ei ole riittävästi voidaan tuen maksamista jatkaa jos koko opiskeluajalta on tarpeeksi opintopisteitä tukikuukausia kohden. Niinpä laskinkin jo, että viimeiset pari vuotta opintotuesta voisin nostella ilman yhtään opintosuoritusta, kun ensimmäiset 36 tukikuukautta tuottivat 280 opintopistettä.

Eli nostelisit pari vuotta opintotukia tekemättä mitään? Jee, nasta juttu varmaan, mutta miksi tekisit niin ja venyttäisit valmistumistasi ainoastaan muutaman satasen opintotuen vuoksi? Kun vaihtoehtona olisi valmistua nopeasti ja päästä tienaamaan kunnolla.

VH87
17.12.2010, 19:27
Itse olen siinä mielessä onnellisessa asemassa, että on vakituinen työpaikka, kolmatta vuotta opiskellaan ja pinnoja joku 160, eli keväällä pitäisi puskea kandia ulos, jos kaikki menee hyvin. Itse jaksoin aikanaan nostaa opintotukea sen yhden lukuvuoden ajan, jonka jälkeen vaihdoin opinahjoa ja menin töihin koulun ohella.

Tarkoituksena olisi vielä aloitella kaupallisia opintoja ja saada suoritettua pari maisterintutkintoa ennen kuin 30 vuotta tulee täyteen, turhaa stressiä en ole asiasta ottanut, koska työrintamalla pyyhkii ihan hyvin ja pystyy helposti lyhentelemään asuntolainaa ja viettämään ihan normaalia elämää.

Olen myös palauttanut yhden lukuvuoden tuet kokonaisuudessaan, johtuen tulorajojen ylittymisestä, vaikka pinnoja sainkin reilu kuusikymmentä tuona vuonna. Silloinhan se vitutti, mutta eipä juuri enää.

Tiedostan toki olevani melko hyvässä tilanteessa, koska nykyinen työnantajani on melko suuri pörssiyhtiö, jossa on ihan kivat mahdollisuudet menestyä ja joustavuutta koulun suhteen olen myös saanut työnantajan taholta. Välillä tulee tehtyä 12 tunnin päiviä, mutta kyllähän tuo pärjääminen on pääsääntöisesti aika paljon itsestä kiinni, mitä tulee työn ja opiskeluiden yhdistämiseen.

cottonmouth
28.12.2010, 22:52
Aiheeseen liittyen:

HS: Suomalaisilla maailman tasa-arvoisimmat opiskelumahdollisuudet (http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomalaisilla+maailman+tasa-arvoisimmat+opiskelumahdollisuudet+/1135262664344?fb_ref=fb-recommend&fb_source=home_oneline)

Noh, kaipa tuon voinee allekirjoittaa. Sen mitä olen ulkkareiden kanssa asiasta jutellut, niin kovasti ovat, kuten ketjussa on jo useasti todettu, lähinnä ihmetelleet.

Elazi
10.04.2013, 10:09
Täältähän löytyi ihan kunnon ketju kysymykselleni.

Olen valmistumassa AMK:sta ja olen tehnyt opinnäytetyön eräälle yritykselle, joka maksaa siitä korvauksen stipendinä. Onko teillä kokemuksia tulkitseeko kela stipendin olevan toimeentulon turvaamiseen tarkoitettu vai onko se palkintoluontoinen korvaus ja miten se vaikuttaa kelan maksamiin tukiin (yleinen asumistuki ja kotihoidon tuki)?

muti
10.04.2013, 10:29
Stipendi ei vaikuta mihinkään opintotukiin, ainakaan ennenmuinoin. Sossusta en tiedä, kai ne sen ottaa tuloksi, mutta sinne ei ole varmaan sinulla tarvetta mennä?

Suurin juttu tuossa opintotuessa ja tulorajassa on melkeinpä viimeinen vuosi. Oletetaan että saat paperit ulos toukokuussa, osalla on työpaikka ennen tätä. Kurssit rupeavat loppumaan jo maaliskuussa (loppuaika pyhitetty opinnäytetyölle yms) tai kursseja on ehkä 1-2 päivää viikossa. Meneppä töihin siinä sitten. Olet nostanut tammikuun ja helmikuun tuet, maaliskuusta lähtien olet töissä, sovitaan vaikka 2500€/kk. Joudut maksamaan yhden tuen takaisin ja lisäksi sinun pitää jostain repiä tuo maaliskuun vuokra + muut kulut, siihen asti että palkka tulee. Mielestäni sinä vuonna kun valmistut, mukaan saisi laskea vain ne tulot jotka tulevat kuukausien aikana joina saat tukea.

Tiedän myös että aika harva opiskelija ainakin joskus kävi töissä koulun ohella, paitsi jos kesäkuukausilta sait hyvät tulot (ylitöitä yms) ja jouduit peruuttamaan tukea, sovitaan vaikkapa että 2kk, niin silloin tehtiin töitä lisää tuohon ylärajaan asti ja sen jälkeen kotona makoilua yms.

SherwoodinHartsa
11.04.2013, 00:24
Tuolta Kelan sivuilta (http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/net/220104110717il) tietoastipendin vaikutuksesta. Käyppä vilkaisemassa.

Tuolla (http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/020701115956IL) asiasta vielä lisää esim yleisen asumistuen jne osalta.

Elazi
11.04.2013, 07:50
Tuolta Kelan sivuilta (http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/net/220104110717il) tietoastipendin vaikutuksesta. Käyppä vilkaisemassa.

Tuolla (http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/020701115956IL) asiasta vielä lisää esim yleisen asumistuen jne osalta.

Kyllä mä luin em. sivut ennen kuin kysyin, mutta siellä sanotaan vain, että toimentulon turvaamiseen tarkoitettu apuraha vaikuttaa tulorajoihin. Tässä kelan vastauksessa (http://www.kela.fi/in/internet/keskot.nsf/WWWAlldocsById/C7BA68D25C26BC02C22574350023F8CA?opendocument) sanotaan myös samaa. Nyt hainkin kokemuksia kumpana tuo opinnäytetyöstä maksettu stipendi tulkitaan.

Isaskar
11.04.2013, 09:04
Suurin juttu tuossa opintotuessa ja tulorajassa on melkeinpä viimeinen vuosi. Oletetaan että saat paperit ulos toukokuussa, osalla on työpaikka ennen tätä. Kurssit rupeavat loppumaan jo maaliskuussa (loppuaika pyhitetty opinnäytetyölle yms) tai kursseja on ehkä 1-2 päivää viikossa. Meneppä töihin siinä sitten. Olet nostanut tammikuun ja helmikuun tuet, maaliskuusta lähtien olet töissä, sovitaan vaikka 2500€/kk. Joudut maksamaan yhden tuen takaisin ja lisäksi sinun pitää jostain repiä tuo maaliskuun vuokra + muut kulut, siihen asti että palkka tulee. Mielestäni sinä vuonna kun valmistut, mukaan saisi laskea vain ne tulot jotka tulevat kuukausien aikana joina saat tukea.

Voihan sen tuen palauttaa myöhemmin. Ei tarvitse vuokrarahoja mistään repiä.

Mielestäni opiskelijat vaativat liikaa. Toki itsekin opiskeluaikana. Mutta tällaisessa taloustilanteessa yhteiskunnan ei pidä suunnata tukia sellaisille henkilöille, jotka tienaavat viiden kuukauden aikana noin 8000 euroa eli 1600 e/kk.