PDA

View Full Version : Suomen postiko palvelulaitos?


VH87
17.11.2004, 22:55
Niin, tässä tuli mieleeni kun lueskelin tuota "pois kotoa muutto"-ketjua tjsp, kun joku mainitsi että muuttoilmoitus ei välttämättä mene perille postin kautta. Se on varmasti totta sillä niin monta kertaa olen tuon kaltaisia asioita päässyt todistamaan.

Asun ikääkuin pienellä paikkakunnalla (kaupunginosa kaukana keskustasta) ja ennen elin siinä luulossa että näitä "inhimillisiä virheitä" tapahtuu pelkästään tuppukylissä, tiedättehän, kirjeet menevät eri nimiselle henkilölle joka asuu eri kadulla ja niin edespäin.Posti mm. vei Aku Ankan aina jollekin naapurille, kuin myös monet muut lehtitilaukset. Laskuja on mennyt välillä jopa muutaman kilometrin päähän kotoani. Selitys on aina sama: "inhimillinen virhe"! Laskuja on myös hukkunut matkalla, sekä eräät matkaliput etelään, josta tämä em. laitos oli jälleen kerran hyvin pahoillaan. Säälittävintä tässä ehkä on se, että posti on aina myöntänyt tappionsa, mutta se kutsuu näitä täysin käsittämättömiä kämmejä "inhimillisiksi virheiksi".

Tätähän tapahtuu myös kaupungeissa, tai ainakin lehtien yleisönosastoissa on ollut tästä jotain juttua, mutta mistä tämä sitten johtuu? Mikäs vitun järki siinä on että ihmisten pitää roudata laatikko tienvarteen sen takia ettei posteljoonin tarvitse nousta tuosta englantilaistyylisestä kärrystään ylös ja kävellä 50 metriä? Samaa voisi toki sanoa ihmisistä jotka eivät viitsi hakea lehteään 50 metrin päästä, mutta eikös asiakas ole silti aina oikeassa?

Meillä haetaan päivän postit oikeasta postista, onhan tämäkin ääripää jota en ymmärrä, ettei sitä lodjua sitten voi laittaa kiinni sinne aitaan, vaan täytyy fillaroiden hakea postit, mutta silti. Posti kiivastui jokin aika sitten tästä etteivät kaikki laittaneet laatikkoaan aitaan, eivätkä näinollen saaneet päiväpostia himaan kannettuna, joten se asensi laittomat laatikot aitoihin eri puolille kylää, ikäänkuin telineisiin. Meille ei tosin tätä tehty koska faija kieltäytyi, mitä en sitäkään ymmärrä...

Mutta, onko muilla aikalaisilla negatiivisia kokemuksia tästä laitoksesta?

Juicey
17.11.2004, 23:12
Olen saanut myös ensiluokkaista palvelua postista, ja esim. Lahden 15100 postissa on oikein mukava asioida.
Viestin lähetti VH87
[B]Mikäs vitun järki siinä on että ihmisten pitää roudata laatikko tienvarteen sen takia ettei posteljoonin tarvitse nousta tuosta englantilaistyylisestä kärrystään ylös ja kävellä 50 metriä?
Aika on merkittävä syy. Ei siihen kauaa mene kun yhden talon kohdalla kävelee 50 metriä kuivana kesäyönä leveää hiekka-pihatietä rapulle ja pudottaa postin laatikkoon. Jonkinlainen käytäntö tässäkin kuitenkin on oltava, sillä posteljoonilla ei ole aikaa pysähtyä reitillään jokaisen talon kohdalla viemään postia perille asti; lisäksi ihmiset erilaisine koteineen ja pihoineen tuottaisivat enemmänkin hankaluuksia postinjakajalle. On aitoja, portteja, koiria, "älä tallaa nurmikkoa" -kylttejä, yksitysyydestään tiukasti kiinni pitäviä, kunnossapidon laiminlyöviä ja monia muunlaisia "esteitä" miksei postinkantaja halua alkaa taistelemaan noita kirjeitä meille jokaiselle ovelle asti. Tuskin tämä ylitsepääsemätön asia olisi, mutta mitkä olisivat tasapuoliset säännöt ja mikä olisi kustannus? Lisäksi postinkantaja haluaa saada kirjeen laatikkoon suojaan mm. luonnonvoimilta mahdollisimman nopeasti, ethän sinäkään haluaisi vastaanottaa läpimärkiä kirjeitä? Toki vamasti itse osaat suojata sateelta saamiasi posteja sen mukaan mitä itse näet tarpeelliseksi, mutta riittääkö postinkantajalla tällaiseen välttämättä mielenkiintoa? Tuskin ainakaan poikkeuksetta.

Ted Raikas
17.11.2004, 23:15
Postikin tekee virheitä, ei se ole minkään muun ohella täydellinen. Hikistä hommaa ja kiire aikataulu siellä.

Omakohtaisesti voin sanoa että ei ole koskaan postissa kadonnut mikään kirje tai paketti, korkeintaan mennyt väärään osoitteeseen omaa hölmöilyäni. Muuttoilmoituskin meni postin kautta perille ja hoitui moitteettomasti. Lisäksi posti on mielestäni aika aulis selvittämään kadonneet lähetykset ja setvimään ongelmat.

Ei valittamista tähän päivään mennessä.

VH87
17.11.2004, 23:26
Jussi77: Kyllähän minä sen ymmärrän että esimerkiksi jossain maaseudulla missä etäisyydet talosta taloon ovat melko pitkiä, käytetään telineitä tai muuta vastaavaa, mutta miksi näin tehdään tiheillä asuinalueilla (ei tosin kaikissa)?

Ehkä olen hieman ylireagoiva, mutta kyseinen laitos on kyllä ryssinyt meikäläisen kohdalla niin monta kertaa että....

Juicey
17.11.2004, 23:38
Viestin lähetti VH87
Jussi77: Kyllähän minä sen ymmärrän että esimerkiksi jossain maaseudulla missä etäisyydet talosta taloon ovat melko pitkiä, käytetään telineitä tai muuta vastaavaa, mutta miksi näin tehdään tiheillä asuinalueilla (ei tosin kaikissa)?
Maaseudullahan tämän kotiin asti tuomisen mielumminkin saattaisi ymmärtää, koska asutus on harvaa ja reitti pystytään varmaan jopa helpommin suunnittelemaan huomioiden yksittäisiä asiakkaita paremmin. Samoin myös tämä "50 metrin juokseminen" ei toistu niin usein kuin esim. pientaloalueella jossa kadun varressa on 6 taloa molemmin puolin - posteljooni pysähtyy jokaisen talon kohdalla ja toistaa saman rituaalin. Aikaa siis kaupunkialueella tärvääntyisi huomattavasti enemmän.
Viestin lähetti VH87
Ehkä olen hieman ylireagoiva, mutta kyseinen laitos on kyllä ryssinyt meikäläisen kohdalla niin monta kertaa että....
Olen tehnyt kohta toistakymmentä muuttoilmoitusta itse, eikä yksikään vielä ole mennyt "pieleen" vaikka niitä on tehty sekä isoihin että pieniin että keskikokoisiin posteihin.

Omalla kohdallani en ole jäänyt kaipaamaan mitään lähetyksiä, joten jos posti onkin jotain minulle kuuluvaa hävittänyt niin en ole sitä ainakaan havainnut, eikä asiasta ole tullut mitään tietoa jälkeenpäin esim. lähettäjältäkään. Myös valitettavasti laskut ovat tulleet oikein vaikka muutinkin lyhyen ajan sisällä useita kertoja, samoin Aku Ankka on löytänyt tiensä perille aivan oikeaan luukkuun. Sen verran posti on meille "huomautellut" että nimi pitäisi laittaa laatikkoon selvemmin, kun samassa rykelmässä on muitakin numeroimattomia laatikoita. Eihän tuo posti nyt erehtymätön varmasti ole, mutta pääsääntöisesti koen saaneeni selvästi keskiarvoa parempaa palvelua postissa asioidessani, kun verrataan muihin yrityksiin / tahoihin joissa olen asioinut. Pahin rimanalittaja taas vastaavasti on KELA, joka ei edes vetoa "inhimilliseen erehdykseen" vaan täys-mulkvistit akat tiskillä jäpättävät "asiakkaan olevan vastuussa lähetysten perilletulosta" (tiskiltä takahuoneeseen käsittelijälle - luulin ettei asiakkaat saa mennä tiskin toiselle puolelle...). Täältä sitä korjattavaa minun mielestäni löytyy, mielummin kuin postista.

Shane
18.11.2004, 00:02
Postissa työskennelleenä pakko kysyä VH87:lta ihan ensimmäisenä, että onko nimet ja osoitteet kunnossa sekä postilaatikossa että myös sinne toimitettavissa ja odotettavissa olevissa lähetyksissä? Entä onko ne muuttoilmoitukset tehty ajallaan ja ko. toimenpiteen vaatimat kaavakkeet täytetty oikein?

Itse olen muuttanut elämäni aikana 3 kertaa, eikä minkäänlaisia ongelmia Postin kulun suhteen ole esiintynyt.

Kummastuttaa myös esim. tuo laskujen ja lentolippujen katoaminen, sillä kokemuksesta voin sanoa, että niiden suhteen ollaan Postissa kohtalaisen tarkkoja. Mikäli vastaanottajaa ei löydy, niin kaikki tällaiset tärkeämmät lähetykset toimitetaan joko takaisin vastaanottajalle tai sitten osoitepalveluihin selvitettäväksi, josko sieltä löytyisi ajanmukainen osoite tai esim. puhelinnumero jotta postinsaajalta voisi osoitetta tiedustella. Ainoastaan joukkukirjeet yms. selvät mainokset tuhotaan mikäli esim. muuton jälkeinen jälleenlähettämispalvelu ei ole enää voimassa tai vastaanottajaa ei muuten vaan "helposti" tavoiteta.

Ja tuo postin kotiovelle tuominen ei varsinkaan kaupunkialueella ole kertakaikkiaan mitenkään mahdollista ainakaan nykyisillä piiri-/lohkojaoilla ja työntekijämäärillä. Tämä on fakta, jota ei kieltämättä kovin helpolla ulkopuolinen pysty käsittämään. Varovastikin arvioiden väitän, että yksittäisen, normaalikokoista piiriä jakavan postimiehen työmäärä vähintään kaksinkertaistuisi, jos tosiaan jokaisen postinsaajan kohdalla pitäisi autosta nousta. Käytännössä tarkoittaa siis että Postin pitäisi tuplata henkilöstömääränsä toteuttaakseen moisen "pikkujutun" asiakkailleen.


Muoks. pari lisäystä..

Designer
18.11.2004, 08:36
Mitään ongelmia ei muuttoilmoitusten kanssa ole ollut, ja vanhaan osoitteeseen mennyt postikin on hienosti toimitettu uuteen osoitteeseen. Jopa sen jälkeenkin, kun se ilmaisen uudelleenohjauksen aikaraja on mennyt umpeen. Muutoinkin olen pääosin tyytyväinen postin toimintaan.

Se tosin vähän korpeaa, että nettiyhteyden kuudesta tänä vuonna lähetetystä laskusta vain neljä on tullut perille. Kahdesta on sitten tullut karhukirje. Kiitokset liittymän toimittajalle siitä, ettei se ole veloittanut korkoa tai karhumaksua, kun olen ottanut yhteyttä ja selvittänyt, miksi en laskua ollut ajoissa maksanut.

werther
18.11.2004, 08:39
Posti ei ota vastuuta heille kuljetettavaksi jätetyistä tavaroista, vaan vahingon/katoamisen sattuessa myönnetään virhe ja esitellään pahoitteluja, mutta penniäkään et saa korvauksia. Näin kävi itselleni. Paska laitos!

Juicey
18.11.2004, 09:01
Viestin lähetti werther
Posti ei ota vastuuta heille kuljetettavaksi jätetyistä tavaroista, vaan vahingon/katoamisen sattuessa myönnetään virhe ja esitellään pahoitteluja, mutta penniäkään et saa korvauksia. Näin kävi itselleni. Paska laitos!
Postista saat pyydettäessä "vahinkoilmoitus" lomakkeita joilla voit tehdä ilmoituksen kuljetuksessa vaurioituneista tuotteista.

JanJ
18.11.2004, 09:33
Viestin lähetti Jussi77
Postista saat pyydettäessä "vahinkoilmoitus" lomakkeita joilla voit tehdä ilmoituksen kuljetuksessa vaurioituneista tuotteista.
Minäkin tein. Vastaus oli että ei voi mitään. Emme tiedä mitä on tapahtunut ja mitään emme korvaa. Kas kun eivät veloittaneet vastauksesta.

Edellisen työnantajan palveluksessa lähetimme asiakkaan avaimet kirjatussa kovakuorisessa kirjeessä pohjoissuomeen. Yli vuosi on jo kulunut eikä posti ole mennyt perille. Toistuvista pyynnöistä huolimatta Posti ei anna mitään selitystä, mutta lähettelee ajoittain samaa selvityspyyntökirjettä, jonka joka kerta palautamme asiallisesti täytettynä.

Postinkääntö talviosoitteeseeni ei toiminut enää parin viikon jälkeen, vaikka olin maksanut sen vuodeksi. Piti tehdä uusi, ja maksaa uudestaan.

Samassa rapussa asuu toinenkin samalla sukunimellä varustettu perhe. He asuvat 2. kerroksessa ja me 3. kerroksessa. Joka viikko postiamme menee siihen 2. kerroksen asuntoon, vaikka kirjeissä on nimet ja osoitteet oikein. Valitukset ovat turhia, koska kukaan ei noteeraa niitä eikä vaivaudu antamaan mitään palautetta / selitystä.

Posti saa vetää v*tun päähän.

Juicey
18.11.2004, 09:50
Viestin lähetti JanJ
Minäkin tein. Vastaus oli että ei voi mitään. Emme tiedä mitä on tapahtunut ja mitään emme korvaa. Kas kun eivät veloittaneet vastauksesta.
http://www.posti.fi/hinnat/toimitusjakuljetusehdot/yleisettoimitusehdot/ehto12.html

Tuossa on toimitusehdoista postin korvausvelvollisuutta käsittelevä kohta. Jos selkeästi pystyt näyttämään että posti on tuotteen selkeästi turmellut huolimatta asianmukaisesta paketoinnista niin ilman muuta postin on korvattava tapahtunut vahinko. Jos yrität lähettää posliinimaljakkoa paperiin käärittynä, niin voit syyttää vain itseäsi.

JanJ
18.11.2004, 09:55
Viestin lähetti Jussi77
Jos yrität lähettää posliinimaljakkoa paperiin käärittynä, niin voit syyttää vain itseäsi.
Lähetin asunto-osakkeen kauppakirjan normaalissa kirjeessä. Kirje tuli perille ns. haitarina ja repaleisena. Näytti ihan siltä (en tunne postin lajittelutapoja) että se olisi ollut jonkun rullien välissä ja sieltä repäisty irti. Vertasin sen ulkonäköä jumittuneeseen paperiin joka on repäisty printteristä. Samanlainen haitari.

En tiedä olisiko tuosta nyt sen kummempaa korvausta tarvittu, työtä se vähän teetti mutta asenne oli paskaa.

Kiekoton
18.11.2004, 10:00
Eniten Postissa jurppii se, että siellä ei ymmärretä nykyajan vaatimuksia. Valtaosa postistahan lienee jonninjoutavaa mainospostia, minkä kuljetus miten sattuu onkin sopivaa. Sitten tulee kaikki postikortit ja sensellaiset, joiden toimitus ei myöskään ole kriittistä.

Suuri osa kirjeistä onkin sitten niitä, mitkä on kirjeenä lähetettävä esimerkiksi allekirjoituksen vuoksi. Näillä on sitten olemassa joku toivottu perillemenopäivä. Ei todellakaan lohduta se, että juuri nämä tärkeät kirjeet kuuluvat yleensä siihen 1% myöhässä olevien joukkoon.

Joskus tuntuu oikein siltä, että viivästämällä kirjeiden toimitusta Posti yrittää saada asiakkaat käyttämään kalliimpia palveluja. Minun ajatustapani taas on se, että jos tavallinen kirje ei mene muutamassa päivässä perille, niin miten sama firma pystyisi hoitamaan postia perille päivässä tai nopeammin.

Posteljooneista ei toki ole pahaa sanaa sanottavaksi, vaikka postiluukusta mahtuvia kirjeitä ei toimiteta perille tai jaetaan postia vain asunnon numeron mukaan väärälle kadulle ja ihmiselle.

Juicey
18.11.2004, 10:12
Viestin lähetti JanJ
En tiedä olisiko tuosta nyt sen kummempaa korvausta tarvittu, työtä se vähän teetti mutta asenne oli paskaa.
Niin, harmia tuosta varmasti koituu mutta postin periaatehan vaikuttaa olevan että vahinko korvataan siinä määrässä joka siitä on aiheutunut eli vaivanpalkkaa ja mielipahaa ei huomioida, vain suorat taloudelliset menetykset. Tuollaisessa tapauksessahan niitä koituisi paperiarkin verran, joten tuskin asiaa edes käsiteltäisiin.

Varmaan olet kuullutkin jo postin tiskillä opastavat selostukset, missä muodossa "arvopaperit" tulee lähettää ja rivien välistä pienen piikityksen että nyt yritit säästää väärässä paikassa. :)

Itseltäni on lukuisten postilähetysten kokemuksilla hajonnut vain 1 kpl DVD-koteloita. En jaksanut reklamoida tuosta asiasta, vaan hain uuden anttilasta hintaan 2,5 eur. Olisin todennäköisesti saanut tuosta kuitenkin korvauksen, sillä pakkaus oli asianmukainen ja siinä selvät jäljet kulman voimakkaasta taittumisesta, ilmeisesti jäänyt jonnekin painavien laatikoiden väliin tms. Katsoin kuitenkin että reklamointiin kuluva aikani on arvokkampaa kuin 2,5 euron DVD-kotelo joten päätin kärsiä tämän tällä kertaa nahoissani.

Myös Hollolan kuntakeskuksen postista on vain hyvää kerrottavaa. Mukavaa asioida.

JanJ
18.11.2004, 10:24
Viestin lähetti Jussi77
Varmaan olet kuullutkin jo postin tiskillä opastavat selostukset, missä muodossa "arvopaperit" tulee lähettää ja rivien välistä pienen piikityksen että nyt yritit säästää väärässä paikassa.
Jos kysessä olisikin ollut vaikka rakkauskirje, niin olisiko siinäkin säästetty väärässä paikassa?

Sisältö tuskin tässä ratkaisi. Vaan Postin tapa käsitellä lähetystäni ja käsitellä valitustani tuhottuaan lähetykseni.

Shayne
18.11.2004, 10:38
Postintulo on niin jokapäiväinen asia, että se helposti muodostuu itsestäänselvyydeksi. Silloinhan asian olemassaolo usein huomataan vain silloin, kun se ei toimi.

Onhan se toki rassaavaa, jos tuntee jatkuvasti kuuluvansa siihen minimaaliseen prosenttiin, jolle lähetys ei luvatussa aikataulussa saavu. Kokonaisvolyymiin nähden Postin virheprosentti taitaa kuitenkin olla monen muun palveluyrityksen kohdalla vain utopistinen haave.

Harvoinhan asiakas myöskään huomioi täysin ajallaansaapuvia lähetyksiä, joissa on puutteelliset tai virheelliset osoitetiedot ja vain postinlajittelijan ja/tai -jakajan kokemus sekä tietotaito on mahdollistanut lähetyksen ajallaansaapumisen tai ylipäätään sen perilletulon. Näistähän ei kiitoksia jaella, mutta sapiskaa ollaan kyllä heti antamassa kun pienikin virhe sattuu.

Mikään ei tietysti muuta sitä tosiasiaa, että virheen sattuessa palvelun tulisi olla asianmukaista ja vakavastiotettavaa, mutta tämähän koskee kaikkia palveluyrityksiä.

Juicey
18.11.2004, 10:52
Viestin lähetti JanJ
Jos kysessä olisikin ollut vaikka rakkauskirje, niin olisiko siinäkin säästetty väärässä paikassa?

Sisältö tuskin tässä ratkaisi. Vaan Postin tapa käsitellä lähetystäni ja käsitellä valitustani tuhottuaan lähetykseni.
Niin no, kuinka "arvolähetyksenä" itse koet rakkauskirjeesi? Jos se sisältää vuosisadan rakkaustarinan huipentavan tunnustuksen ja kosinnan, joka tulee varmasti ratkaisemaan tulevaisuutesi suunnan ja mahdollisesti jopa taloudellisen aseman, niin huolimatta näistä kuumina loimuavista rakkauden liekeistä jotka tunnetusti sumentavat järjen äänen, olisi silti suotavaa käyttää sen verran päätään että lähettäsii lähetyksen vaikka kirjattuna kirjeenä. Vastapuolikin saattaisi olla tästä otettu, kun huomaa kosijan todella näkevän vaivaa välittääkseen sydämensä sanoman valitulleen. Ruskea uusiopaperikuori rahvasluokassa ei välttämättä tuo tätä pientä lisä-väriä, mutta kukin omien arvostustensa mukaan. Postihan ei osaa arvioida lähetysten sisältöä ja ei voi näin päätellä lähetysten vaatimaa "erityishuomiota" vaan kaikki tavallisena kirjeenä lähetetyt lähetykset saavat saman kohtalon - ja joskus tulevat hieman pahoinpidellyiksi.

JanJ
18.11.2004, 11:20
Jussii, äläs nyt.
Pointti oli se että sisällöstä huolimatta posti tärveli kirjeeni. Vaikka sisällä olisi sitten ollut tyhjä a4, niin sekin olisi mennyt pilalle. Ja on se nyt hemmetti, että jos postiin ei voi luottaa niin pitääkö itse aloittaa kirjeiden jakelu lähialueille?

Juicey
18.11.2004, 11:49
Viestin lähetti JanJ
Jussii, äläs nyt.
Pointti oli se että sisällöstä huolimatta posti tärveli kirjeeni. Vaikka sisällä olisi sitten ollut tyhjä a4, niin sekin olisi mennyt pilalle. Ja on se nyt hemmetti, että jos postiin ei voi luottaa niin pitääkö itse aloittaa kirjeiden jakelu lähialueille?
Niin, aivan eli sisällöstä riippumatta kirjeet saavat sen mukaisen kohtelun millainen kuljetustapa niille on valittu. Jos asiakas itse (kuka siis tietää sisällön tärkeyden) pitää lähetystä riittävän tärkeänä, niin tämä valitsee sille lähetystavan jolla voidaan odotta "erityistä huolellisuutta" lähetyksen käsittelyssä. Jos valitaan bulkkilähetys, niin asiakas itse ottaa tietoisen riskin siitä että lähetys saattaa kärsiä matkalla (vaikka riski käytännössä ei kovin suuri olekaan). Tämänhän voi selvästi välttää valitsemalla oman harkinnan mukaisesti vähän huolellisempaa käsittelyä.

Ideaalitilannehan olisi, että kuljetettavalle postille ei koskaan tapahtuisi mitään. Kulkisiko "massaposti" silloin nykyhinnoilla ja nyky-aikatauluilla? Ei todennäköisesti ainakaan aivan nyky-palvelutasolla, todennäköisesti esim. peruslähetysten hinnasto olisi hieman korkeampi.

Mielestäni (nojaten omiin ja tuttavien kokemuksiin) postin palvelu on ihan massalähetystenkin suhteen erinomaista, toki joukossa on aina joitakin mielipahaa aiheuttavia tapahtumia mutta ajatellen lähetysten määrää, sanoisin että voidaan pitää palvelutasoa kokonaisuudeltaan "erinomaisena". Lopulta nämä tapaukset ovat kuitenkin varsin harvinaisia (joskin toki aina kiinnittävät tapahtuessaan enemmän huomiota). Tässäkin edelleen painotan, että jos vain itse arvostaa lähetystä riittävästi, niin asiakkaalla on vapaus valita lähetykselle "eritystä huolellisuutta" noudatteleva lähetystapa - tämä tosin on vain hieman kalliimpi kuin perus-kirjelähetys jossa prioriteettinä lienee ensisijaisesti "tehokas" toiminta eikä "huolellisuus" (vaikka tietysti tämäkin on oleellinen asia).

JanJ
18.11.2004, 11:52
Viestin lähetti Jussi77
Jos valitaan bulkkilähetys, niin asiakas itse ottaa tietoisen riskin siitä että lähetys saattaa kärsiä matkalla (vaikka riski käytännössä ei kovin suuri olekaan).
Tätä ajattelutapaa vastustan. Tai sitten postin pitää uusia ohjeistus asiakkaalle. Posti saisi mainita jokaiselle kirjeen lähettäjälle, että tämä saataa sitten mennä tuhannen pillun päreiksi koska emme välitä tavallisista kirjeistä, kannattaa kirjata ja maksaa kymmenkertainen maksu.

finnishninja
18.11.2004, 11:55
Viestin lähetti VH87
Mikäs vitun järki siinä on että ihmisten pitää roudata laatikko tienvarteen sen takia ettei posteljoonin tarvitse nousta tuosta englantilaistyylisestä kärrystään ylös ja kävellä 50 metriä? Samaa voisi toki sanoa ihmisistä jotka eivät viitsi hakea lehteään 50 metrin päästä, mutta eikös asiakas ole silti aina oikeassa?
Viestin lähetti Jussi77
sillä posteljoonilla ei ole aikaa pysähtyä reitillään jokaisen talon kohdalla viemään postia perille astiKysymys ei taida olla siitä voiko postiljooni tuoda postin perille vai ei, vaan siitä olemmeko me valmiita maksamaan siitä. Jos maksamme, niin postiljooni tuo postin vaikka Thaimaaseen, rannalle ja suoraan käteen. Posti haluaa varmasti toimittaa postin perille mahdollisimman edullisesti, emmekä me ole halukkaita maksamaan tästä muutenkaan... joten laatikko vaan sellaiseen paikkaan johon nopein ja kätevin heittää posti.
Viestin lähetti Kiekoton
Eniten Postissa jurppii se, että siellä ei ymmärretä nykyajan vaatimuksia.Näin on!!

Mielenkiintoista seurata romahtaako postin toiminta samalla tavalla kuin Ruotsissa. Täällähän posti on jo muuttanut nimeäänkin, se on nykyään Kassaservice ja hoitelee vain
rahaliikennettä ja jossain määrin pikku paketteja kontoreissaan.

Posti oli nukkui laskujen hoidon kehittelyssä. Kaikki laskut maksettiin postissa ja he nostivat hintoja koko ajan. Yhtäkkiä Internetpankit oivalsivat tämän, eivätkä ottaneet tästä palvelusta kuin pienen vuosimaksun. Postilla alkoi mennä yhä huonommin ja nostivat hintoja.. Yhden laskun maksaminen luukulla taitaa maksaa tänään n. 3€.

Sen jälkeen he alkoivat levittämään pakettien toimituspisteitä. Nykyään pakettinsa saa hakea tupakkakaupasta tai huoltoasemalta. Myös joillakin pienillä elintarvikekaupoilla on eteisessä tämä palvelu.
Ensin olimme tästä ihmeissään, missä on Ahmedin tupakkakauppa.. juuri niin, nämä tupakkakaupat ovat Ahmedin ja Ibrahimin suosiossa tänä päivänä ja he hoiteleavat Ruotsin suurkaupunkien pakettien vastaanoton ja toimituksen asiakkaille.
Pienen totuttelun jälkeen tulimme siihen tulokseen että tämähän on ihan loistava juttu. Yhden ison postikonttorin sijasta saimme yhtäkkiä neljä pientä. Finessi on se, että esim. netiltä tavaraa tilatessa joillakin kytketty siihen myös palvelu, jossa saa valita heti minne paketti menee, eli mistä haluat sen hakea. Kanuuna homma!

Noh, posti varmasti ymmärsi että nyt pitäisi olla hengessä mukana ja kehitti sähköisen postilaatikon, johon vastaanottaa e-laskuja. Ongelmana oli vain se, että pankit olivat jo vallanneet nämäkin markkinat. Idea oli syntynyt kuolleena, myöhässä ja hankalasti toteutettu. Kokeilin sitä vuoden, nyt en muista enää edes tunnuksia.

Jos joku haukkuu Suomen Postia, niin minä voin lohduttaa; Ruotsin Posti on takuulla 10 kertaa huonompi!! Sieltä ei saa - eikä ole koskaan saanut - ajan hermolla olevaa palvelua. Muistan kerran kun myin tuliterät prätkäsaappaat lehti-ilmoituksen kautta. Ostaja oli toiselta puolelta maata ja halusi ne välttämättä. Minä taas en halunnut lähettää niitä ilman että tiesin että saan myös niistä maksun. Noh, kysyin postissa voisinko lähettää ne jotenkin postiennakolla. "Kyllä se käy, vastasi mummo (postin henkilökunta oli yhtä vanhaa ja jäykkää kuin systeemitkin), mikä on postisiirtotilisi numero?"
"Minulla valitettavasti ei ole täällä postisiirtotiliä," vastasin minä.
"Noh, sitten se ei käy..."
"Noh, jos annat kaikki tarvittavat tiedot, niin voinko saada postisiirtotilin täällä?"
"Totta kai, tässä on lomake."
"Saanko sen tilin sitten välittömästi käyttööni ja voinko sanoa sen sitten myös välittömästi irti?"
"Postisiirtotilin saaminen kestää n. 14 päivää."
"Näkemiin."

Olen tehnyt kovasti töitä päästäkseni sen saatanan laitoksen palveluista. Viimeinen pisara oli pari vuotta sitten kun sain rahalähetyksen. Kysymyksessä oli niinkin pieni summa kun 3€. Huitaisin hätäisesti allekirjoitukseni kaavakkeeseen ja henkilöllsyystodistukseni tiskille.
"Tuota noin, voitko kirjoittaa nimesi uudelleen, tämä on niin erilainen kuin henkilöllisyystodistuksessa oleva," vaati mummo.
"Tuota noin, jos katsot henkilöllisyystodistuksessani olevaa valokuvaa minusta, olenko siinä samannäköinen?"
"No et ole, mutta kyllä sinut tunnistaa siitä!"
"Noh, pystytkö lukemaan mitä kirjoitin?"
"Pystyn," totesi mummo.
"Mutta ei kelpaa?"
"Ei!"
"Saanko takaisin lomakkeen?"
Kävelin toiseen postiin ja nostin rahan, ilman mitään ongelmia.

Näen tänä päivänäkin punaista kun kävelen postin ohitse ja näen ne samat paskantärkeät mummot tiskin takana rillit väärällään.

Luulen etten tule enää koskaan pistämään jalkaani postikonttoriin. En koskaan:-)

Shane
18.11.2004, 12:17
Viestin lähetti Jussi77
Lopulta nämä tapaukset ovat kuitenkin varsin harvinaisia (joskin toki aina kiinnittävät tapahtuessaan enemmän huomiota).
Jep. Jos mietitään vaikkapa juuri nimim. JanJ:n lähettämää & vastaanottamaa kokonaislähetysmäärää, niin kuinkahan suuren osuuden nämä Postin "kämmäämät" lähetykset mahtavat niistä muodostaa? Veikkaan että aika lailla promillelukemissa liikutaan kuitenkin.

Viestin lähetti Jussi77
Tätä ajattelutapaa vastustan. Tai sitten postin pitää uusia ohjeistus asiakkaalle. Posti saisi mainita jokaiselle kirjeen lähettäjälle, että tämä saataa sitten mennä tuhannen pillun päreiksi koska emme välitä tavallisista kirjeistä, kannattaa kirjata ja maksaa kymmenkertainen maksu.
Jos asenne on tätä luokkaa, niin eipä liiemmin kannata ihmetellä, jos esim. yllä mainitsimiisi valituksiin ja reklamaatioihin ei suhtauduta asiaan yleensä kuuluvalla vakavuudella. Kyllä niitä "asiakas on mulkku" -listoja tahtoo löytyä vähän joka firmasta.. Suosittelen kyllä sitä postin lajittelua ja jakamista ihan henkilökohtaisesti, jos tosiaan muutama pilalle mennyt kirje vie luottamuksesi Suomen postilaitokseen kokonaan.

JanJ
18.11.2004, 12:21
Viestin lähetti Shane
Jos asenne on tätä luokkaa, niin eipä liiemmin kannata ihmetellä, jos esim. yllä mainitsimiisi valituksiin ja reklamaatioihin ei suhtauduta asiaan yleensä kuuluvalla vakavuudella.

Jahas, Ford-liikkeen edustajako siellä huutelee?
Luepas eka viestini missä kerron kadonneista lähetyksistä. Ja jokaisen lippusen olen täyttänyt asiallisesti, enkä kenellekään virkailijalle ole ollut ilkeä koska eihän kukaan heistä ole niitä lähetyksiäni hukannut tai kirjettäni tärvellyt.

Suosittelen kyllä sitä postin lajittelua ja jakamista ihan henkilökohtaisesti, jos tosiaan muutama pilalle mennyt kirje vie luottamuksesi Suomen postilaitokseen kokonaan.
Niin, mitäs siitä että maksan sekä verovaroilla että erillisillä postimaksuilla toimimattomasta palvelusta. Antoisaa asiakaspalvelu-uraa Sinulle!

Juicey
18.11.2004, 12:27
Viestin lähetti JanJ
Tätä ajattelutapaa vastustan. Tai sitten postin pitää uusia ohjeistus asiakkaalle. Posti saisi mainita jokaiselle kirjeen lähettäjälle, että tämä saataa sitten mennä tuhannen pillun päreiksi koska emme välitä tavallisista kirjeistä, kannattaa kirjata ja maksaa kymmenkertainen maksu.
No, epäilen että tässä kuitenkin on ensisijaisena lähtökohtana nimenomaan postinkulun kustannustehokkuus. Kustannustehokkuus kärsii, jos aletaan peräänkuuluttaa erityistä huolellisuutta jokaisen lähetyksen kohdalla. Tavallinen postihan ei juurikaan välitä vähän reippaammastakaan kohtelusta, toisaalta tämä taas johtaa siihen että välillä saattaa tulla tapaturmia lähetyksille. Jonkinlainen tasapainohan näiden välille on pakko saada, nykytilanteessa todennäköisesti ajatellaan että ollaan vielä hyväksyttävissä rajoissa.

Kuitenkin se, että keskitytään kustannustehokkaaseen toimintaan ei tarkoita esittämälläsi tavalla että unohdetaan huolellisuus kokonaan; väistämättä kun kuitenkin kiireessä työtä tehdään tiukoilla resursseilla, on tosiasia että vahingon mahdollisuus kasvaa. Tämä on harmillista sikäli, että toisaalta odotamme postin palvelevan totutun nopeasti, alhaisella hintatasolla ja samalla odotamme ensiluokkaista palvelua. "Kaikki minulle nyt heti" -mentaliteetti taas valloillaan, huomaan ma. Ei todenäköisesti ole edes realistinen "vaatimus" että posti toimisi tehokkaasti ja samalla täysin ilman vahinkoja. Nykyään taidetaan kuitenkin aika hyvällä mallilla olla näiden lähetysten ehjänäpysymisten kanssa, huolimatta siitä että niitä silloin tällöin tapahtuu?
Viestin lähetti JanJ
Niin, mitäs siitä että maksan sekä verovaroilla että erillisillä postimaksuilla toimimattomasta palvelusta. Antoisaa asiakaspalvelu-uraa Sinulle!
Ei kai palvelu "toimimatonta" ole ollut, vaikka pari vahinkoa onkin sattunut? Muut postit ovat tulleet perille, ja vielä ehjänä? Onko palvelu toimimatonta, jos alle 1% lähetyksistä on kohdannut jotain ongelmia? Minusta palvelu toimii erinomaisesti, 99% varmuudella.

JanJ
18.11.2004, 12:30
Viestin lähetti Jussi77
Kustannustehokkuus kärsii, jos aletaan peräänkuuluttaa erityistä huolellisuutta jokaisen lähetyksen kohdalla.
Miten olisi vaikka pelkkä huolellisuus postin käsittelyssä? Ei ne koneet niitä huvikseen riko. Ja ennenkuin lisää fordilaisia tulee ketjuun, niin korostan edelleen: Postiin on voitava luottaa. Siksi sillä on käytännössä monopoli ja valtion tuki, että kansalaiset ja yritykset voivat lähettää kirjeitä. Jos se ei toimi, ja täällä vielä huudellaan että mitäs lähetit oma vika niin metsässä ollaan.

"Kaikki minulle nyt heti" -mentaliteetti taas valloillaan, huomaan ma.
Taitaa jollain olla nyt kommarimentaliteetti vahva. Minkä valtio antaa, sitä ei sovi arvostella. Oli paskaa tai ei.

Ei kai palvelu "toimimatonta" ole ollut, vaikka pari vahinkoa onkin sattunut?
Maksoin kirjatusta kirjeestä, mikä ei koskaan löytänyt perille ja mitä ei koskaan löydetty enää mistään. Mistä maksoin? "Toiminta" oli kohdallaan?

Kiekoton
18.11.2004, 12:32
Viestin lähetti finnishninja
Mielenkiintoista seurata romahtaako postin toiminta samalla tavalla kuin Ruotsissa. Täällähän posti on jo muuttanut nimeäänkin, se on nykyään Kassaservice ja hoitelee vain
rahaliikennettä ja jossain määrin pikku paketteja kontoreissaan.
Täällähän noita jonkinlaisia postitoimilupia on myönnettykin, mutta kukaan ei ole kuitenkaan uskaltanut vielä lähteä kilpailemaan Postin kanssa. Jantonin odotettiin kai lähtevän kilpailuun, mutta odottaa saatiin.

Kilpailussa olisi sitten se lopullinen niitti - konttorimäärähän romahti jo ennen vuosituhannen vaihdetta.

Shane
18.11.2004, 12:36
Viestin lähetti JanJ
Niin, mitäs siitä että maksan sekä verovaroilla että erillisillä postimaksuilla toimimattomasta palvelusta.
Täysin virheetön inhimillinen toiminta on nyt vaan käytännössä täysin mahdotonta. Parantaa toki voi varmasti aina, mutta kuten sanoin, en usko että nuo sinun kohdallesi osuneet kadonneet tai tärveltyneet kirjeet muodostavat kovinkaan suurta osuutta siitä kokonaispostimäärästä, mitä kauttasi kulkee.

Juicey
18.11.2004, 12:50
Viestin lähetti JanJ
Miten olisi vaikka pelkkä huolellisuus postin käsittelyssä? Ei ne koneet niitä huvikseen riko. Ja ennenkuin lisää fordilaisia tulee ketjuun, niin korostan edelleen: Postiin on voitava luottaa. Siksi sillä on käytännössä monopoli ja valtion tuki, että kansalaiset ja yritykset voivat lähettää kirjeitä. Jos se ei toimi, ja täällä vielä huudellaan että mitäs lähetit oma vika niin metsässä ollaan.
Niin, tilaa postista palveluna jokin erikoislähetys niin saat palvelua joka keskittyy nimenomaan kuljettamaan lähetyksesi erityisen huolellisesti. Turha sitten valittaa, että toimitusaika ja kustannus on jotain muuta. Kyse on vain ja ainoastaan näemmä siitä, että yrität saada erikoispalvelut perus-hintaan - kuten tavallista.
Viestin lähetti JanJ
Taitaa jollain olla nyt kommarimentaliteetti vahva. Minkä valtio antaa, sitä ei sovi arvostella. Oli paskaa tai ei.
Höpsiskukkuu. Sitäpaitsi posti on liikelaitos eikä enää mikään valtionkonttori. Tämä lieneekin johtanut aina vain enemmän kustannustehokkaan toiminnan vaatimiseen; osakkeenomistajat odottavat vastinetta sijoituksilleen. Valtio omistajana taas saattaisi ymmärtää palvelun "yleishyödyllisen roolin" eikä välttämättä pyrkisi piiskaamaan laitosta aina vain parempaan ja parempaan suorituskuntoon. Kommari ja minä emme sovi samaan lauseeseen. Postin palvelu ei ole paskaa, vaikka välillä virheitä sattuu. En usko Suomessa toimivan yhtään yritystä, joka pystyisi palvelemaan asiakkaitaan "täysin virheettä" ja kuitenkin bulkkihinnalla ja peruspalveluiden aikataululla.
Viestin lähetti JanJ
Maksoin kirjatusta kirjeestä, mikä ei koskaan löytänyt perille ja mitä ei koskaan löydetty enää mistään. Mistä maksoin? "Toiminta" oli kohdallaan?
Virhe on sattunut, mutta se lienee yksittäistapaus. En näe mitään perustelua yksittäistapauksen perusteella leimata "palvelua paskaksi". Vai oletko Sinäkin mulkku, kun kuitenkin joskus olet ollut tympeä jotain henkilöä kohtaan (disclaimer: repliikillä ei mitään tekemistä Fordin tai sen jälleenmyyjien kanssa)?

vlad
18.11.2004, 12:53
Viestin lähetti JanJ
Jussii, äläs nyt.
Pointti oli se että sisällöstä huolimatta posti tärveli kirjeeni. Vaikka sisällä olisi sitten ollut tyhjä a4, niin sekin olisi mennyt pilalle. Ja on se nyt hemmetti, että jos postiin ei voi luottaa niin pitääkö itse aloittaa kirjeiden jakelu lähialueille?

Kylläpä on hirveää... yksi lähetys vaurioitui.

Minulle tulee vuodessa pitkälti toista sataa henkilökohtaista lähetystä - yksikään niistä ei ole vaurioitunut. Jos vaurioituu niin tiedän kuinka toimia - opastusta saa postitoimipaikoista, virkailijat vain on joskus pistettävä koville.

Lähetän kohtuupaljon postia, kerran kirje on jäänyt menemättä perille (moka oli oma, epäselvä osoite - testasin näet kuinka tarkkoja Postilla ollaan), kerran pikapaketti ei saavuttanut tavoitenopeutta - reklamoin Postia, sain korvauksen ts. postimaksu palautettiin.

Asiaosuus alkaa...

Posti kuljettaa vuodessa x miljoonaa postilähetystä, yli 95 % (%-luku taitaa nykyään olla yli 97) 1. luokan lähetyksistä menee perille tavoiteajassa eli yhdessä työpäivässä. Lähetyksiä vaurioituu minimaalinen määrä postivirtaan nähden.

Jos omalle lähetykselleen haluaa erikoiskäsittelyä opastusta saa virkailijoilta. Tärkeämmät asiapaperit kannattaa kirjata tai vakuuttaa, tai lähettää pikana - tuolloin ne eivät kulje tavallisen postin joukossa. Tavallinen posti saattaa toisinaan joutua koville esim. konekäsittelyssä, (ruttaantuu rullien väliin; hihna pompahtaa pois paikaltaan aiheuttaen näin tukoksen --> kirjeitä ruttautuu; vääränlainen lähetys jumittaa koneen, jälleen suma ja kirjeitä ruttuun etc). Ja, kaikesta varovaisuudesta huolimatta toisinaan saattaa tapahtua inhimillisiä virheitä tai muuta yllättävää mikä johtaa lähetyksen vaurioitumiseen.

No... nyt on lopetettava ... kirjaston kone nääs...

vlad

edit: pari lisäystä.

JanJ
18.11.2004, 13:26
Viestin lähetti Jussi77
Niin, tilaa postista palveluna jokin erikoislähetys niin saat palvelua joka keskittyy nimenomaan kuljettamaan lähetyksesi erityisen huolellisesti. Turha sitten valittaa, että toimitusaika ja kustannus on jotain muuta. Kyse on vain ja ainoastaan näemmä siitä, että yrität saada erikoispalvelut perus-hintaan - kuten tavallista.
Luepas nyt uudestaan ja hitaammin.

Lähetin kirjeen -> ei mennyt ehjänä perille. Valitat että tilaa erikoispalvelu.
Lähetin kirjatun kirjeen -> katosi ikusesti. Valitat että... niin mitä? Älä arvostele postia?

Sekä ilmais- että erikoispalvelussa on ollut vikaa. Maksavana asiakkaana en saa sitä todeta?

Edelleen ihmettelen, ellet sitten ole kiihkovasemmistolainen tai demari kuten toveri vlad, että postin toimintaa ei saa arvostella ja hukatut kirjeet ja esineet pitää vaan kärsiä nöyrästi kiitellen.

Jatkakaa te kommarit selkienne taputtelua.
Ja kirotkaa kuinka taas joku sika moittii rakkaan punakoneemme toimintaa, vaikka vain muutama kirje on mennyt väärään osoitteeseen, joku kirje muusattu ja jotain hävitetty. Ihme nipotusta.

finnishninja
18.11.2004, 14:00
Viestin lähetti JanJ
vaikka vain muutama kirje on mennyt väärään osoitteeseen, joku kirje muusattu ja jotain hävitetty. Täytyy sanoa että saat minusta tässä kysymyksessä kaverin. Se että "vain pieni määrä" postista katoaa tai tärvellään vuodessa, ei anna anteeksi, selitä, eikä hyvitä postin huolimattomuutta. Postin täytyy mennä perille - tai löytyä jostain 100 prosenttisella varmuudella. Kaikki muu voidaan laskea epäonnistumiseksi.

Postin palveluja käyttävän vastuulla on:
- Postimaksun suoritus.
- Osoitteen kirjoitus siten, että sen tulkinta postissa onnistuu.
- Lähettäjä tulee myös löytyä, siten että sen tulkinta onnistuu tarvittaessa.
- Kirjeen/paketin toimitus postikonttoriin tai postilaatikkoon.

Postin tehtävä on:
- Toimittaa posti perille - tai - tallettaa se epäselvyyksien sattuessa paikkaan, josta lähettäjä/vastaanottaja sen kysymällä löytää.

En hyväksy mitään tuuli vei tai uusi postinkantaja, joka oli juovuksissa. Postilla on kymmenien vuosien kokemus ja tietää mitkä heihin asetetut vaatimukset ovat.

Posti on vastuussa siitä että toimitustapa on toimiva.

Mitä helvettiä tästä tulisi jos kaikki pieni hävikki, joka paikassa aina hyväksyttäisiin olkapäitä kohauttamalla? Postin tapauksessa HEILLE on varmasti ok, jos hävikki on pieni, mutta mitä sanoo postin asiakas, jolle hävikki on suuri ja saattaa aihettaa paljon vahinkoa? Tarkoitan, lähetän nykyään 10 kirjettä vuodessa. Jos niistä katoaa yksi niin minun vahinkoni on prosentuaalisesti valtava.

Juicey
18.11.2004, 14:07
Viestin lähetti JanJ
Luepas nyt uudestaan ja hitaammin.

Lähetin kirjeen -> ei mennyt ehjänä perille. Valitat että tilaa erikoispalvelu.
Lähetin kirjatun kirjeen -> katosi ikusesti. Valitat että... niin mitä? Älä arvostele postia?
Entä jos itse lukisit uudelleen ja hitaammin? Virhe on selvästi tapahtunut ja esim. lähetyksen kadotessa olet varmasti oikeutettu esim. hyvitykseen lähetyksen osalta. Tällöinhän palvelussa on tapahtunut virhe. Näiden virheiden nojalla "palvelun paskaksi toteaminen" ei kuitenkaan ole ollenkaan perusteltua, sillä palveluhan on toiminut ja toimii kuitenkin muissa tapauksissa erinomaisesti; saat aamuisin lehden kotiisi, kirjeesi pääsääntöisesti kulkevat ja pysyvät ehjinä. Jos palvelussa tapahtuu muutama virhe tuhansista, niin onko palvelu silloin paskaa?
Viestin lähetti JanJ
Sekä ilmais- että erikoispalvelussa on ollut vikaa. Maksavana asiakkaana en saa sitä todeta?
Tottakai saat, mutta oletkohan nyt edes ymmärtänyt millaista palvelua olet ostanut? Olet ostanut postin bulkkipalvelua ja kuvittelet ettei siellä voi tapahtua virheitä? Miksi yleensäkään mitään erikoispalveluita markkinoidaan jos bulkkipalvelunkin pitää täyttää samat laatuvaatimukset? Maksa siitä palvelusta millaista haluat, jos virheitä ilmenee niin reklamoi asiasta. Kuitenkin palvelun julistaminen yleisesti paskaksi siksi, että on tapahtunut kaksi vahinkoa tuhansista postinkannoista huolimatta, on aivan järjetöntä.
Viestin lähetti JanJ
Edelleen ihmettelen, ellet sitten ole kiihkovasemmistolainen tai demari kuten toveri vlad, että postin toimintaa ei saa arvostella ja hukatut kirjeet ja esineet pitää vaan kärsiä nöyrästi kiitellen.

Jatkakaa te kommarit selkienne taputtelua.
Ja kirotkaa kuinka taas joku sika moittii rakkaan punakoneemme toimintaa, vaikka vain muutama kirje on mennyt väärään osoitteeseen, joku kirje muusattu ja jotain hävitetty. Ihme nipotusta.
No niin, hyvä vasemmistolaisherjaus tai pari per päivä pitää aina sopivasti varpaillaan. Kiitos nyt tämän päivän annostelusta. Minulla ei ole mitään tekemistä vasemmistolaisuuden tai kommareiden kanssa, en voi sietää esim. Tuomiojaa tai Halosta, mutta se on kokonaan eri juttu se. Postin toimintaa saa toki arvostella, mutta olisikohan joku suhteellisuudentaju siinäkin paikallaan. Toisekseen, täydellisyyttä ei ole realistista edes odottaa, tämän vuoksi on esim. mahdollisuus reklamoida ja tuo korvauskäytäntö kerrottuna jopa postin toimitusehdoissa (linkki aiempana keskustelussa).
Viestin lähetti finnishninja
Postin tehtävä on:
- Toimittaa posti perille - tai - tallettaa se epäselvyyksien sattuessa paikkaan, josta lähettäjä/vastaanottaja sen kysymällä löytää.
Postin tehtävänä on myös tuottaa kohtuuhintaisia palveluita niitä tarvitseville sekä osakkeenomistajat takuulla vaativat postia toimimaan kustannustehokkaana joten jonkinlainen kompromissi tai "hyväksytty hävikki" kuljetuksissa on todennäköisesti ainoa vaihtoehto - vaikka ainahan juuri se, jonka lähetys katoaa, on vihainen ja palvelu hänen mielestään paskaa.

OneBigRed
18.11.2004, 14:10
Nähtävästi joidenkin mielestä ei bulkkipalvelulta sovi odottaa luotettavuutta? Ko. nimimerkeille varmaan sopisi jos pankit hukkaisivat palkkojanne ym. pientä, eihän sitä voi tuollaisesta pikkujutusta pankkia syyttää, varmasti menee niin kova prosentti perille liksoista.

Postissakin liikkuu paljon rahanarvoista asiapaperia ym, joten kallistun itse tuolle finnishninjan kannalle.

EDIT:typo

Shayne
18.11.2004, 14:21
Viestin lähetti OneBigRed
Nähtävästi joidenkin mielestä ei bulkkipalvelulta sovi odottaa luotettavuutta? Ko. nimimerkeille varmaan sopisi jos pankit hukkaisivat palkkojanne ym. pientä, eihän sitä voi tuollaisesta pikkujutusta pankkia syyttää, varmasti menee niin kova prosentti perille liksoista.

Postissakin liikkuu paljon rahanarvoista asiapaperia ym, joten kallistun itse tuolle finnishninjan kannalle.
Oletko koskaan miettinyt sähköisen tiedonsiirron ja fyysisen logistiikan kustannuseroja?

Varmaankaan ei ihan postimaksuhinnastolla tuotaisi tilipussia lähestulkoon jokaiselle palkansaajalle yhden päivän varoitusajalla kotiovelle?

JanJ
18.11.2004, 14:26
Viestin lähetti Jussi77
Jos palvelussa tapahtuu muutama virhe tuhansista, niin onko palvelu silloin paskaa?
Ei pitänyt enää tähän kommentoida, mutta perhana oli pakko lukea...heh.
Eli et lukenut. Palvelu ja toiminta. Toiminnassa oli vikaa, koska kirje tuhottiin. Palvelu oli huonoa, koska sitä vähäteltiin eikä vaivauduttu aluksi vastailemaan tai edes tutkimaan, koska kuten sinäkin ajattelet, "se on vaan yksi kirje miljoonien joukossa".

Se siitä.

Kiekoton
18.11.2004, 14:31
Ettekö ole kuulleet "nolla virhettä"-laatuajattelusta? Sitä on aika paljon toteutettu nykyään. Posti on palvelu, jolta yleisesti tuollaista myös odotetaan. Voisin suorastaan sanoa tietyn virheprosentin sallimisen olevan tsaarinaikaista.

Käsitykseni mukaan postin jako erilaisiin kiirellisyysluokkiin palvelee myös nollan virheen ajattelua. Kunhan rauhassa lajitellaan se bulkki, niin kaikki saadaan perille ehjänä. Kapasiteetti ei vain yksinkertaisesti riitä. En panisi pahakseni ykkösluokan kirjeen maksukorotusta vaikka tuplaksi, jos sillä pystyttäisiin toimitusvarmuutta lisäämään.

finnishninja
18.11.2004, 14:41
Ymmärtääkseni kysymyksessä on myös se mitä voidaan/saadaan hyväksyä. Jos vahinkoja hyväksytään, se on sama asia kuin se että näitä tulee tapahtumaan myös tulevaisuudessa. Ei siis oteta kritiikkiä vakavasti, vaan jatketaan parannustyötä, joka postin tapauksessa on nyt kestänyt suunnilleen 100 vuotta.

Täältäkin löytyy monta, jotka hyväksyvät postin "harjoittelun," joten kirjeitä ja paketteja tulee todennäköisesti katoamaan myös seuraavat 100 vuotta.

Juicey
18.11.2004, 14:48
Viestin lähetti OneBigRed
Nähtävästi joidenkin mielestä ei bulkkipalvelulta sovi odottaa luotettavuutta? Ko. nimimerkeille varmaan sopisi jos pankit hukkaisivat palkkojanne ym. pientä, eihän sitä voi tuollaisesta pikkujutusta pankkia syyttää, varmasti menee niin kova prosentti perille liksoista.
Toki sopii odottaa, mutta on vain syytä pitää mielessä että se ei bulkkipalveluita käytettäessä ole prioriteettinä yksi, vaan kustannustehokas ja nopea toiminta. Tuskin kukaan tuolla tahallaan hutiloi, mutta painotettaessa näitä osa-alueita, huolellisuus todennäköisesti saattaa kärsiä - esimerkiksi kustannustehokkuutta on lajitella paketteja koneellisesti, vaikka kone välillä tuhoaakin jonkun paketin. Toinen vaihtoehtohan olisi lajitella paketit ihmisvoimin jolloin työntekijältä voitaisiin odottaa huolellisuutta, mutta lajittelu kestäisi pitkään ja olisi kallista.

Rahaliikennettä on järjetöntä verrata johonkin joulukorttien kuljetteluun, sillä jokaisella rahansiirrolla on olemassa omat seurantanumeronsa jolla rahansiirrot voidaan jäljittää täsmällisesti. Tähänhän pyritään myös mm. postin pakettien seurantakoodeilla, mutta kirjepuolellahan ei bulkkitoimituksissa tällaista järjestelmää ole - enkä tiedä onko järkevää noin taloudellisessakaan mielessä myöskään perustaa.
Viestin lähetti OneBigRed
Postissakin liikkuu paljon rahanarvoista asiapaperia ym, joten kallistun itse tuolle finnishninjan kannalle.
Vain typerys lähettää rahaa tavallisessa postissa, kuuluu mielestäni melkein sarjaan "posliinimaljakko kääräistynä eiliseen sanomalehteen", ei aivan. Silti tätäkin tapahtuu varmasti joka päivä, ja suurin osa löytää perille. Itse en lähettäisi mitään tavallisessa kirjepostissa, jolla on sen verran arvoa että ottaisin riskiä että se voi kärsiä tai jopa tuhoutua. Eikä lähetä monet muutkaan, vaan valitsevat esim. vakuutetun lähetyksen postin palveluista.
Viestin lähetti JanJ
Ei pitänyt enää tähän kommentoida, mutta perhana oli pakko lukea...heh.
Eli et lukenut. Palvelu ja toiminta. Toiminnassa oli vikaa, koska kirje tuhottiin. Palvelu oli huonoa, koska sitä vähäteltiin eikä vaivauduttu aluksi vastailemaan tai edes tutkimaan, koska kuten sinäkin ajattelet, "se on vaan yksi kirje miljoonien joukossa".

Se siitä.
Heh, niinhän siinä usein käy, ettei malta olla lukematta - ja sitten kommentoimatta. :)

Luin kyllä, ja ymmärsin mitä ajat takaa. On harmillista, jos lähetyksiä katoaa tai rikkoutuu, mutta tämä on "virhe" eikä se vielä muuta toimintaa itsessään huonoksi (toimintahan on merkittävän osan ajasta "hyvää"). Saamaasi palveluun on vaikeaa ottaa kantaa, mutta jos olet ilmestynyt tiskille vaatimaan hyvityksiä bulkkikuljetuksessa revenneestä paperista voin kuvitella että ehkä asiaasi ei ole välttämättä suhtauduttu Sinun odottamallasi vakavuudella. Se tosiaan on vain yksi miljoonien joukossa ja kun se käytännössä ei olisi johtanut korvaustoimenpiteisiin (ei kai tuosta mitään kohtuutonta suoraa vahinkoa syntynyt?) niin on kustannustehokasta jättää tällainen tapaus käsittelemättä. Yksittäinen asiakas harmistuu, mutta kokonaisuus toimii.

Tällaisestakin tapauksesta jos kirjoitat kirjallisen reklamaation vahinkoilmoituksen lisäksi, niin todennäköisesti esim. kirjelähetyksen hinta saatetaan Sinulle hyvittää, vaikka suorana vahinkoilmoituksena sitä ei käsitellä.

Vastaava toimintamalli on käytössä useissa isoissa firmoissa. Koska homma ei käytännössä ole mahdollista toimia 100%, on otettu käyttöön kustannustehokkuuden myötä ajatusmalli "hyväksyttävistä tappioista" jossa ei edes pyritä täysin virheettömään toimintaan, vaan etsimään paras tasapaino kustannustehokkuuden ja huolellisuuden (jos nyt näitä termejä tässä käytetään, tuskin nyt ihan suoranaisesti muuttujia kuvaavat, mutta pieni oikominen lienee sallittua havainnollistamisen vuoksi) välillä. Mitäs elämme niin äärimmilleen viritetyssä kilpailu-yhteiskunnassa.
Viestin lähetti finnishninja
Ymmärtääkseni kysymyksessä on myös se mitä voidaan/saadaan hyväksyä. Jos vahinkoja hyväksytään, se on sama asia kuin se että näitä tulee tapahtumaan myös tulevaisuudessa. Ei siis oteta kritiikkiä vakavasti, vaan jatketaan parannustyötä, joka postin tapauksessa on nyt kestänyt suunnilleen 100 vuotta.
Kuitenkaan yksikään työntekijä ei postissa ole ollut sataa vuotta, joten mitä sillä käytännössä on merkitystä? Prosessit ovat kehittyneet, mutta työntekijät silti vaihtuvat jatkuvasti ja joutuvat jokainen vuorollaan opettelemaan työtä - kuinka tällaisessa voidaan vetää 100 vuoden kokemusta mukaan laatuvaatimuksineen? Lajittelu- ja jakelutehtävät ovat matalapalkka-aloja jossa työntekijöiden vaihtuvuus voi olla nopeaa ja työntekijän motivaatio tuskin on huippuluokkaa - joten on epärealistista edes odottaa tuota mainitunlaista "0 virhettä" -linjaa, vaikka se yrityksen ulospäin annettavaan strategiaan kuuluisikin. Jos tätä "0 virhettä" -linjaa todella haluttaisiin noudattaa niin sehän tarkoittaisi "laaki ja vainaa" -tyyliä työsuhteissakin; virheestä duunari ulos ja uusi tilalle. Isolla firmalla ei ole varaa tällaiseen vaihtuvuuteen.

Shane
18.11.2004, 15:19
Niin, ei niitä virheitä ja niistä seuranneita asiakkaiden valituksia Postissa ihan olankohautuksilla sentään kuitata, jos tästä keskustelusta on semmoinen kuva kenties jollekin jäänyt. Tokihan täydellinen virheettömyys on tavoitteena, ja kadonneita lähetyksiä yms. yritetään kyllä parhaansa mukaan metsästää kaikki mahdolliset listat tarkastaen jne. Samoin jos tulee tieto, että jonain päivänä on mennyt jotain postia väärään laatikkoon, niin hölmömpikin postimies osaa varmasti skarpata seuraavina päivinä.

Se nyt vaan on minun mielestäni niin täysin päivänselvää, että virheitä ei tämmöisessä hommassa pysty välttämään, ei mitenkään. Ei, vaikka kuinka uhattaisiin potkuilla tai niskalaukauksilla jakajia heti ensimmäisenkin kämmin sattuessa. Jos joku on ihan tosissaan sitä mieltä, että moiseen pystyy niin itse kuin kuka tahansa muukin, niin ei muuta kuin työhakemus vetämään ja kokeilemaan.

finnishninja
18.11.2004, 15:24
Viestin lähetti Jussi77
Kuitenkaan yksikään työntekijä ei postissa ole ollut sataa vuotta, joten mitä sillä käytännössä on merkitystä? Prosessit ovat kehittyneet, mutta työntekijät silti vaihtuvat jatkuvasti ja joutuvat jokainen vuorollaan opettelemaan työtä - kuinka tällaisessa voidaan vetää 100 vuoden kokemusta mukaan laatuvaatimuksineen? Milloinkas sitä pyörää ollaan alettu kehittelemään alusta kun ihmiset kuolevat? Opitut asiat kulkevat perintönä ja niitä kehitetään eteenpäin, mutta joissain vaiheessa itse perustoimminnan tulee olla hanskassa. On se nyt saatanaa ellei tämä päde myöskin postissa, jossa tämä asia pitäisi olla listan ylinpänä! Kysymys on vain siitä mihin järjestykseen asiat laitetaan.

finnishninja
18.11.2004, 15:28
Viestin lähetti Shane
Se nyt vaan on minun mielestäni niin täysin päivänselvää, että virheitä ei tämmöisessä hommassa pysty välttämään, ei mitenkään. Pystyy, jos alan ihmiset koulutetaan omaan työhönsä ja toimintatapoja kehitetään. Tästä on lukuisia esimerkkejä.

Kiekoton
18.11.2004, 15:32
Viestin lähetti Jussi77
Jos tätä "0 virhettä" -linjaa todella haluttaisiin noudattaa niin sehän tarkoittaisi "laaki ja vainaa" -tyyliä työsuhteissakin; virheestä duunari ulos ja uusi tilalle. Isolla firmalla ei ole varaa tällaiseen vaihtuvuuteen.

muahhhaaahhaaa!!

Et ymmärrä laatuajattelua. Kysymyksessä on toimintatapojen kehittäminen kohti tavoitetta. Saman virheen toistuminen vältetään muuttamalla toimintatapaa, ei rankaisemalla.

Laatutoimintaan todella osallistuvat kaikki, eikä henkilökunnan koulutustasolla ole siinä mitään merkitystä (paitsi tietenkin sisäisellä laatukoulutuksella).

Vaan jospa Postin laatujärjestelmä onkin sillä tasolla, että potkujen tai maineen menettämisen pelossa inhimillisiä erehdyksiä kannattaakin piilotella ja peitellä...

Shane
18.11.2004, 15:56
Kyllähän toimintatapoja on Postissakin varmasti vuosien aikana muutettu ja kehitetty, mutta on vaikea kuvitella yhtään nykyistä luotettavampaa järjestelmää, kun kuitenkin "käsin" tehtävästä työstä on pääsääntöisesti kyse. Lajittelua ja varsinkin jakamista kun on kohtalaisen vaikea koneellistaa täysin. Toki jos ehdotuksia on, niin varmasti niiitä otetaan Postin ylempien tahojen toimesta mielihyvin vastaan.

finnishninja
18.11.2004, 16:08
Viestin lähetti Shane
Kyllähän toimintatapoja on Postissakin varmasti vuosien aikana muutettu ja kehitetty, mutta on vaikea kuvitella yhtään nykyistä luotettavampaa järjestelmää, kun kuitenkin "käsin" tehtävästä työstä on pääsääntöisesti kyse. Lajittelua ja varsinkin jakamista kun on kohtalaisen vaikea koneellistaa täysin. Toki jos ehdotuksia on, niin varmasti niiitä otetaan Postin ylempien tahojen toimesta mielihyvin vastaan. Käsintehtyä ei tarvitse välttämättä nähdä negatiivisena tapana työskennellä, päinvastoin, monessa tapauksessa se saattaa olla jopa paljon luotettavampaa kuin nykyajan moderni tekniikka! Esimerkiksi, kumpaanko tapaan lähettää kirje luotat enemmän, E-posti vai perinteinen postiljooni?

Lajitteluhan tapahtuu jo nyt lähes täysin koneellisesti, kun on kirjeistä kysymys ja paketit saavat viivakoodit, mutta vaikka virhemahdollisuus operaatiosta löytyykin, niin sen ei tarvitse tarkoittaa sitä että lähetys katoaa kuin pieru saharaan.

Itse jakaminen polkee minusta paikoillaan. Tässä ei ole tapahtunut paljokaan kehitystä vuosien mittaan - ei ehkä ole katsottu että tätäkin pitäisi/voisi kehittää enemmän. Tämän päivän tekniikka antaa tosin siihenkin kaikki mahdollisuudet, se on vain mielikuvituksesta kiinni miten ja mihin suuntaan systeemiä kehitellään. Näkisin mielelläni että tämän homman kimppuun päästettäisiin nuoria, tietokone sylissä syntyneitä hupppupäitä.

Juicey
18.11.2004, 16:28
Viestin lähetti finnishninja
Milloinkas sitä pyörää ollaan alettu kehittelemään alusta kun ihmiset kuolevat? Opitut asiat kulkevat perintönä ja niitä kehitetään eteenpäin, mutta joissain vaiheessa itse perustoimminnan tulee olla hanskassa. On se nyt saatanaa ellei tämä päde myöskin postissa, jossa tämä asia pitäisi olla listan ylinpänä! Kysymys on vain siitä mihin järjestykseen asiat laitetaan.
Ei pyörää keksitä uudelleen, mutta ihmiset eivät opi työtään ensimmäisenä päivänä kun saapuvat uuteen työpaikkaan, eivätkä todennäköisesti hallitse hommaa vielä kunnolla lyhyen perehdytysjaksonkaan jälkeen. Se on sitten sinun mielestäsi saatanaa, mutta kyse on kuitenkin matalapalkka-alasta, jossa mm. mielenkiinto omaan työhön ei välttämättä ole sillä tasolla että se edes motivoisi työntekijää tekemään työnsä mahdollisimman huolellisesti.

Prosessit kehittyvät, ihmiset oppivat, toiminta tehostuu - mutta silti jokainen alkaa uuden ammatin opettelemisen alusta, kunnes ajan myötä kasvaa (jopa virheiden kautta) rutiinia ja kokemusta työhön. Sitä ennen jokainen on "harjoittelija" tai "aloittelija". Toisaalta, työ voi myös olla hyvin yksitoikkoista, joka mahdollistaa turtumisen työhön ja virheiden mahdollisuus kasvaa. Lisäksi, puhutaan esim. postin automaattisesta lajittelusta; kone joka käsittelee postia. Jos koneessa onkin mahdollisuus että se saattaa rypistää joka miljoonatta kirjettä, ei sen korjaamiseen kovin montaa ylimääräistä euroa upoteta - olkoonkin että joku onkin harmissaan siitä että juuri hänen lähetyksensä on kokenut vaurioita.
Viestin lähetti Kiekoton
muahhhaaahhaaa!!

Et ymmärrä laatuajattelua. Kysymyksessä on toimintatapojen kehittäminen kohti tavoitetta. Saman virheen toistuminen vältetään muuttamalla toimintatapaa, ei rankaisemalla.

Laatutoimintaan todella osallistuvat kaikki, eikä henkilökunnan koulutustasolla ole siinä mitään merkitystä (paitsi tietenkin sisäisellä laatukoulutuksella).

Vaan jospa Postin laatujärjestelmä onkin sillä tasolla, että potkujen tai maineen menettämisen pelossa inhimillisiä erehdyksiä kannattaakin piilotella ja peitellä...
Et ymmärrä, että "takuulla täysin virheettömään" tilaan on mahdottomuus päästä, ja mitä pienemmäksi virheprosenttia (promillea?) halutaan puristaa, sitä suuremmiksi kustannukset kasvavat jatkuvasti. Jossain vaiheessa esim. joulukortin hinta nousee jo niin älyttömäksi, että se ei enää tee kauppaansa. On siis pakko tinkiä jostain, koska ei pystytä tekemään suuria investointeja laaduntarkkailuun ja automatiikkaan samalla kun tuotteista ja palveluista saatava kate pysyy ennallaan - kaikki tämä vain sen vuoksi että jo nykyisellään "erinomaista" tulosta pystyttäisiin kilpailemattomassa tilanteessa parantamaan vielä pienen pykälän. Saavutettu hyöty olisi mitätön kokonaisuudessa, mutta kustannukset olisivat kuitenkin suuria - eikä täysin virheetöntä palvelua pystyttäisi edelleenkään takaamaan.

Henkilökunnan kouluttaminen tuskin nostaa henkilökunnan työn arvostusta, tällaisessa mahdollisesti matalasti palkatussa ja jopa yksitoikkoisessa työssä on vaikeaa saada mitään varsinaista hurmoshenkeä päälle, vaan kyse on siitä että duunia tehdään juuri niin kuin täytyy ja sen jälkeen hanskat laitetaan naulaan. Mikäpä ettei, on hyvä että on tarjolla myös tällaisia työtehtäviä ihmisille joilla ei ole esim. mahdollisuuksia parempipalkkaisen uran luomiseen, syystä tai toisesta. Motivointi huolelliseen työhön voi siis olla ongelma. Kuten ylempänäkin todettua, niin henkilöstön kouluttaminenkaan ei poista ongelmia mm. rullalinjasta joka ruttaa 1/2000000 kirjeen. Hemmetti, varmasti todella vittumaista juuri tämän yhden mielestä mutta 999999 muuta ovat täysin tyytyväisiä saamaansa palveluun. Onko mitään järkeä investoida tämän yhden joulukortinlähettäjän takia esim. 1,2 miljoonaa euroa / lajittelukeskus uuteen lajittelujärjestelmää, että Aune Lappajärveltäkin saa joulukorttinsa repeytymättömänä? Ei mitään järjen hiventä, vaan mielummin tässä tilanteessa postikortin lähettäjälle tarjoudutaan pahoittelemaan tapahtunutta ja korvaamaan aiheutunut vahinko (jopa 4-5 eur). Ihan vain tämän vuoksi suomessa on edelleen monien eri firmojen palveluihin tyytymättömiä asiakkaita; yksinkertaisesti "täydellinen toiminta" on aivan liian kallista - tai jopa mahdotonta. Tuo itkemäsi laatuajattelu auttaa meitä kaikkia saavuttamaan parhaat mahdolliset tulokset niillä resursseilla, joita ollaan valmiit uhraamaan toimintaan.

Tuon "0 virhettä" -pikku piikin esitin sen vuoksi, että Sinäkin havahdut tilanteeseen että "entäs jos joku tekee inhimillisen virheen, esim. tiputtaa talviliukkaalla postin kirjeen hankeen, jossa se kastuu" ja ymmärrät että tilanne "0 virhettä" on mahdoton yhtälö koska posti ei voi vastata esim. työskentelyolosuhteista ulkona. Ihmettelin tuota, että jos joku sitten tekee virheen, niin silläkö että laitetaan kaveri ulos tämä pitäisi varmistaa ettei tee uudestaan samaa virhettä (liukastu, tai kastele kirjettä sateessa)? Huomio huomio, kaikille asioille ei mahda mitään.

finnishninja
18.11.2004, 17:14
Jussi, kerrot jo itse tässä monta esimerkkiä, joista voisi alkaa, tai olisi pitänyt alkaa jo aikoja sitten!

Viestin lähetti Jussi77
Ei pyörää keksitä uudelleen, mutta ihmiset eivät opi työtään ensimmäisenä päivänä kun saapuvat uuteen työpaikkaan, Kysymys on isosta, sisäänajetusta organisaatiosta, jonka toiminta on suurimmalle osalle sen työntekijöistä tuttua. Ei uutta työntekijää panna yleensä missään paikkaan, jossa hän tekee mahdollisimman paljon sabotaasia, ei ainakaan kun on kysymys postista. Joku jo mainitsi pankin, isketäänkö siellä uusi työntekijä tekemään tärkeitä rahansiirtoja välittömästi? Ei tietenkään, vaan vasta sitten kun häneen luotetaan.
Jos postissa päästetään uudet työntekijät liian aikaisin työhön, joka vaarantaa työn tulosta, tämä on tietenkin väärin ja se pitää välittömästi korjata.
Se miten pitkä koulutus on, määräytyy tietenkin siitä miten nopeasti uusi työntekijä oppii työn - ja miten tärkeänä hänen esimiehensä pitää sitä että koulusjakso on tarpeeksi pitkä. kyse on kuitenkin matalapalkka-alasta, Meillä on töissä paljon sellaisia, joita kutsutaan matalapalkkaisiksi. Siitä huolimatta, virheitä ei hyväksytä, sillä se vaikuttaa koko sen ryhmän tulokseen. Huolellisuus on a ja o, siihen panostetaan, muuten edessä on toinen työ, joka ei vaadi samaa huolellisuutta. Jos esteenä huolellisuudelle on vain matala palkka, niin myös siinä on silloin jotain vikaa - vai ottaako posti palveluistaan liian pienen maksun? Eikö heillä ole varaa tehdä työtä kunnolla? Missä vika jos ei tätä voisi muka korjata?
Työntekijää ei voi aina välttämättä syyttää siitä jos hänellä ei ole motivaatiota työhönsä. Yhtä usein on kysymys työnantajasta, joka ei ANNA motiivia hyvän työn tekoon. Jossain vaiheessa nämä kaksi asiaa täytyy saada synkkaamaan yhteen, vaihto-ehtona on korjailla virheitä jälkeenpäin.

Meillä on monta momenttia tuotannossa, jotka ovat tosi tylsiä, monotoonisia ja ikäviä muutenkin. Siitä huolimatta niitä tekevät ihmiset, jotka tekevät äärimmäisen harvoin virheitä. Jos kysymys olisi jostain niin tärkeästä kuin posti, meillä ei tehtäisi virheitä lainkaan, ei ainakaan jos saisimme trimmata systeemit 100:n vuoden aikana. Jos koneessa onkin mahdollisuus että se saattaa rypistää joka miljoonatta kirjettä Koneet saattavat tosiaankin tehdä virheitä, eikä minulle olisi mikään yllätys jos tällaista joskus tapahtuu, mutta jos kirje vielä katoaa, niin silloin ollaan hukassa. Tätä ei saa tapahtua.ja mitä pienemmäksi virheprosenttia (promillea?) halutaan puristaa, sitä suuremmiksi kustannukset kasvavat jatkuvasti. Käsittääkseni posti on onnistunut pienentämään kustannuksiaan vuosien saatossa rajusti, juuri automatisootion ansiosta. Tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut mitenkään negatiivisesti toiminnan varmuuteen, siihen ei vain ole panostettu samalla tavalla kuin tehokkuuteen.

werther
18.11.2004, 17:14
Virheitä sattuu, lähetyksiä katoaa ja paketteja tärveltyy. Näiden määrää voidaan vähentää, mutta ei koskaan kokonaan poistaa. Ongelma onkin mielestäni Postin toiminta tällaisen virheen selvittelyssä. Kyseinen laitos ei ole kyennyt mielestäni ottamaan VASTUUTA virheidensä asianmukaisesta selvittelystä.

Kysymys: onko Posti mielestänne velvollinen korvaamaan lähetyksen, joka todistettavasti varastettiin postinjakajan kärrystä?

finnishninja
18.11.2004, 17:20
Viestin lähetti werther
Kysymys: onko Posti mielestänne velvollinen korvaamaan lähetyksen, joka todistettavasti varastettiin postinjakajan kärrystä? Totta kai! Postin on kyettävä pitämään kirjaa siitä mitä he ottavat vastaan ja mitä he toimittavat asiakkaille. Niinhän kaikki muutkin yritykset tekevät.

Juicey
18.11.2004, 18:16
Viestin lähetti finnishninja
Jussi, kerrot jo itse tässä monta esimerkkiä, joista voisi alkaa, tai olisi pitänyt alkaa jo aikoja sitten!
Toki, ei ole vaikeaa osoitella syyllisiä ja missä vika piilee. Vaikeampaa on osoittaa kuinka olisi järkevää näitä epäkohtia korjata - sehän on koko asian ydin.

Korjaaminen tulisi mahdollisesti liian kalliiksi, eikä tuottaisi suhteellisesti riittävää etua verrattuna niihin investointeihin (resurssit, uusi tekniikka, logistiset muutokset, kustannukset) joita se kysyisi. Haihattelit tuossa esim. että työntekijän perehdytys ei välttämättä ole riittävää; olisitko hämmästynyt jos tosiasia olisikin niin että käytännön tasolla uusi henkilö aloittaa työnsä jo varsin pian saapuessaan taloon ja hänen työhönoppimistaan pyritään seuraamaan työn varsinaisen suorittamisen ohella? Entä jos ei yksinkertaisesti ole varaa seisottaa vuorotyöläistä toisen vieressä vain seuraamassa uuden - ja vielä hapuilevasti työtä suorittavan - henkilön tekemistä, jättäen samalla oman työpanoksensa jopa kokonaan suorittamatta tai ainakin merkittävästi pienemmäksi kuin mitä se olisi normaalitilanteessa? Tämänkin henkilön on ennen pitkää palattava oman työnsä ääreen.

Myös työvälineissä kuten tietojärjestelmissä saattaa usein löytyä tekijöitä, jotka aiheuttavat "virheitä". Esimerkiksi joku postin käyttämä tietojärjestelmä on varmasti aikojen saatossa kokenut lukuisia uudistuksia ja ei ehkä pysty loogisesti työstämään kaikkia uusia toimintoja tai tapoja. Jokainen vähän pidempään työelämässä ollut on varmaan joskus joutunut tutustumaan, miten helppoa on tehdä työtä käyttäen jotain järjestelmää joka on alunperin tehty jonnekin 90-luvun alkupuolen tarpeisiin, jonka jälkeen laajennettu, jonka jälkeen laajennettu, jonka jälkeen laajennettu jne. kunnes koko väline itsessään saattaa jo koostua joukosto epäloogisia toimintatapoja joiden jonkin prosessin unohtaminen välistä saattaa johtaa asiakkaan kannalta katsoen "virheeseen". Kuitenkin useita kertoja laajennettu tietojärjestelmä saattaa olla kaikkine virheineenkin jo niin monien vuosien järjestelmäkehityksen tulos ja kattava, että sen korvaaminen uudella järjestelmällä on jotain juuri ja juuri mahdottomasta helpompaa - ja kallista. Seisoisiko esim. posti lajittelukeskuksissa viikon tietojärjestelmän uudistamisen vuoksi? No, ei tämäkään käytännössä mahdotonta ole toteuttaa esim. porrastetusti, mutta jälleen tällaisissa tilanteissa piilee virheen vaara, ja toimenpide kustannuksineen voisi olla tavallisen taaperon ymmärryksessä käsittämätön.
Viestin lähetti finnishninja
Kysymys on isosta, sisäänajetusta organisaatiosta, jonka toiminta on suurimmalle osalle sen työntekijöistä tuttua. Ei uutta työntekijää panna yleensä missään paikkaan, jossa hän tekee mahdollisimman paljon sabotaasia, ei ainakaan kun on kysymys postista.
Ei pannakaan, työntekijää ei yleensäkään laiteta tekemään sabotaasia. Kuitenkin jok'ikinen työntekijä joutuu alunalkaen opettelemaan nämä sisäänajetun organisaation tavat, toimintatavat, sekä itse työn suorittamisen ja rutiinit. Ei kukaan niitä opi viikossa, ja virheen mahdollisuus etenkin alkuaikana on suuri - toki sen itsekin ymmärrän että uusi työntekijä saattaa tehdä virheen, jonka toki samanaikaisesti odotan korvattavan jos joku osapuoli joutuu kärsimään vahinkoa. Se, että organisaatio on iso ja sisäänajettu, saattaa olla jopa useissa tilanteissa "haitta" mm. kehityksen kannalta toimintatapojen ja työvälineiden muuttuessa. Vanhan tavan mukaan toimiminen saattaa tuottaa työrutiinina asiakkaan näkökulmasta "virheen", lisäksi toisaalta on muistettava että mm. postihan on uudistanut organisaatiotaan muistini mukaan viime vuosikymmenellä (-kö oli)?
Viestin lähetti finnishninja
Joku jo mainitsi pankin, isketäänkö siellä uusi työntekijä tekemään tärkeitä rahansiirtoja välittömästi? Ei tietenkään, vaan vasta sitten kun häneen luotetaan.
Uusi työntekijä laitetaan esim. palvelupisteisiin tms. paikkoihin jossa hän kerää kokemusta alalta yms. toimii valvonnan alaisena. Hän käsittelee oikeiden ihmisten oikeita raha-asioita ja saattaa tehdä tällaisessa työssä virheen; pankin tekemiä virheitä on sattunut omalle kohdalleni useita, joista epäilen yhden tai kahden johtuvan suoraan henkilön epäpätevyydestä tietojärjestemän käyttöön. Jok'ikinen tapaus on huomautukseni perusteella tutkittu tarkasti ja aiheutunut vahinko on aina korvattu minulle täysimääräisenä. En odota enempää, enkä vähempää. Asiointi on ollut helppoa, kun olen ymmärtänyt että "virheitä voi sattua", syystä tai toisesta. Olen kuitenkin tyytyväinen pankkini palveluun, enkä toistaiseksi edes harkitse vaihtoa toiseen pankkiin.

Kuitenkin pidän pankin ja postin palveluiden vertaamista huonona; yritysten palvelut eivät ole standardoituja (varsinkaan eri alojen kesken), alat ovat erilaisia, samoin kuin käytännöt ja varmasti esim. pankkivirkailijan ja postin lajittelukeskuksen työntekijöitä rekrytoitaessa kiinnitetään huomiota erilaisiin asioihin; ihmisiä palkataan eri perustein.
Viestin lähetti finnishninja
Jos postissa päästetään uudet työntekijät liian aikaisin työhön, joka vaarantaa työn tulosta, tämä on tietenkin väärin ja se pitää välittömästi korjata.
Käytännön tasolla epäilen, että työntekijää huomautetaan virheestä, mahdollisesti kerrataan oikea toimintatapa ja jatketaan työtä. Ihmisiä ei voi kouluttaa jatkuvasti, sellainen työntekijä tulee aivan liian kalliiksi yritykselle joka oman osaamattomuutensa lisäksi varaa vielä kouluttavankin henkilön työpanosta jatkuvasti.
Viestin lähetti finnishninja
Se miten pitkä koulutus on, määräytyy tietenkin siitä miten nopeasti uusi työntekijä oppii työn - ja miten tärkeänä hänen esimiehensä pitää sitä että koulusjakso on tarpeeksi pitkä. Meillä on töissä paljon sellaisia, joita kutsutaan matalapalkkaisiksi. Siitä huolimatta, virheitä ei hyväksytä, sillä se vaikuttaa koko sen ryhmän tulokseen. Huolellisuus on a ja o, siihen panostetaan, muuten edessä on toinen työ, joka ei vaadi samaa huolellisuutta. Jos esteenä huolellisuudelle on vain matala palkka, niin myös siinä on silloin jotain vikaa - vai ottaako posti palveluistaan liian pienen maksun? Eikö heillä ole varaa tehdä työtä kunnolla? Missä vika jos ei tätä voisi muka korjata?
Ei virheitä tarvitsekaan hyväksyä kun tarkastellaan niitä yksittäin. Kuitenkin korkeammalla tasolla mm. postin alueelliset päälliköt todennäköisesti ovat jossain kohdassa kartoittaneet millaisilla resursseilla mm. postin lajittelua tullaan suorittamaan ja tässä yhteydessä on ollut pakko tehdä jonkintasoisia päätöksiä mm. siitä mikä on "virheen" mahdollisuus syntyä mm. vajaiden tai niukasti mitoitettujen resurssien vuoksi. Eli yksittäisiä virheitä pyritään aina välttämään ja opastamaan työntekijää, mutta kun puhutaan "kokonaisuudesta" niin tietty määrä virheitä ollaan valmiit hyväksymään. Päteehän vastaava asia myös muilla elämän osa-alueilla; "yksilö" on yleensä järkevä, mutta "joukossa" tyhmyys sitten alkaa tiivistyä, joko tullen esiin jossain nimettävässä yksilössä tai sitten "yleisenä tyhmyytenä". Jos virheitä todella kytättäisiin nollatoleranssilla, niin eikö silloin mentäisi malliin jota tuossa ehdotin, että "laaki ja vainaa", kertavirheestä ulos? Eivät kaikki ihmiset suinkaan opi yhdestä virheestä, vaan saattavat esim. väärän rutiinin opittuaan toistaa samaa virhettä kerta toisensa jälkeen. Sama pulma voi esiintyä myös työtehtävässä jota työntekijä suorittaa harvoin; hän yrittää muistaa kuinka tehtävä tehdää, kenties luuleekin tekevänsä oikein mutta missaa jonkun pikkujutun (tai tekee koko homman aivan väärin) kerta toisensa jälkeen, joka ilmenee jälleen asiakkaalle "virheenä".
Viestin lähetti finnishninja
Työntekijää ei voi aina välttämättä syyttää siitä jos hänellä ei ole motivaatiota työhönsä. Yhtä usein on kysymys työnantajasta, joka ei ANNA motiivia hyvän työn tekoon. Jossain vaiheessa nämä kaksi asiaa täytyy saada synkkaamaan yhteen, vaihto-ehtona on korjailla virheitä jälkeenpäin.
Ei tietenkään, itse työntekijällä on hyvin vähän tehtävissä tällaisessa asiassa, enkä pyrikään syyllistämään työntekijää. Sen sijaan mm. resurssien kiristäminen tai "toiminnan tehostaminen" kuten sitä kutsutaan, saa yleensä alkunsa ylempää ja etenee alaspäin; usein omistajat eivät ole tyytyväisiä yrityksen tuloskuntoon ja pyrkivät tulkitsemaan suoraan numeroista lukemalla että "resursseja on säästettävissä tuolta, tuolta ja tuolta". Tämän jälkeen ajatus siirretään teoriasta toteutukseen, jossa sitten puutteet, muutosvastarinta, käytännön ongelmat, vajeet tulevat vastaan. Itse työn tekijä tässä on aivan syyntakeeton, hän tekee sen minkä osaa. Elämme kuitenkin "kilpailuyhteiskunnassa" jossa päivän avainsanoja ovat mm. "tulosvastuullisuus" ja "kustannustehokkuus". Näiden lieveilmiöitä on sitten mm. toleranssi virheitä kohtaan. Tällaista toleranssiahan ei yksikään yritys tuo missään nimessä julkisuuteen "meidän yrityksessä kolme prosenttia asiakastoimituksista saa mennä poskelleen" - ei, vaan kyse on yrityksen sisäisestä tuloskunnon seurannasta ja asetetuista tavoitteista. Posti on varmasti asettanut noin "sisäisesti" jonkin tietyn rajan, millainen osuus kirjeitä saa hävitä tai tuhoutua.
Viestin lähetti finnishninja
Meillä on monta momenttia tuotannossa, jotka ovat tosi tylsiä, monotoonisia ja ikäviä muutenkin. Siitä huolimatta niitä tekevät ihmiset, jotka tekevät äärimmäisen harvoin virheitä.
Aivan, kuten esim. posti. Virheitä sattuu äärimmäisen harvoin. :)
Viestin lähetti finnishninja
Jos kysymys olisi jostain niin tärkeästä kuin posti, meillä ei tehtäisi virheitä lainkaan, ei ainakaan jos saisimme trimmata systeemit 100:n vuoden aikana.
Olen varma, että virheitä tehdään jokaisessa yrityksessä, olipa se sitten 200 vuotta vanha tai kaksi viikkoa tuore. Olen yhtä varma, että merkittävä osa (tuskin "suurin osa", mutta merkittävä vähemmistö) virheistä johtuu myös asioista, joihin yritys "ei käytännössä olisi voinut vaikuttaa", kuten postin tapauksessa mm. sää tai yksinkertaisesti huono tuuri (vaikkapa sen jakajan liukastuminen, tai yksittäisen kirjekuoren putoaminen laatikosta).
Viestin lähetti finnishninja
Koneet saattavat tosiaankin tehdä virheitä, eikä minulle olisi mikään yllätys jos tällaista joskus tapahtuu, mutta jos kirje vielä katoaa, niin silloin ollaan hukassa. Tätä ei saa tapahtua.
Hmm, olen hieman eri mieltä sikäli, että odottaisin koneiden ja tietojärjestelmien pikemminkin toimivan huomattavasti ihmistä pienemmällä virheprosentilla, sillä jos kone tekee virheitä niin pulmana on se, että se saattaa toistaa virheensä "oppimatta" siitä.
Viestin lähetti finnishninja
Käsittääkseni posti on onnistunut pienentämään kustannuksiaan vuosien saatossa rajusti, juuri automatisootion ansiosta. Tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut mitenkään negatiivisesti toiminnan varmuuteen, siihen ei vain ole panostettu samalla tavalla kuin tehokkuuteen.
Krrrhhhhmmmm. Kuunteleppa vaikka tämän päivän uutisia, ja toteat itsekin olevasi väärässä. 1-luokan kirjeiden kulkunopeuteen on tulossa muutoksia joka tarkoittaa sitä että aikaisemman yhden postipäivän sijaan yhä useammalle lähetykselle sallitaan kahden päivän kulkuaika. Palvelu siis huonontuu näiltä osin. Syynä voidaan todennäköisesti pitää puhtaasti "kustannustehokkuutta".

Ei siinä, veemäistähän se toki on jos joutuu kohtaamaan epäammattimaiselta vaikuttavaa palvelua, tai jopa suoranaista virhettä. Tämän vuoksi esim. posti ilmoittaa jo etukäteen korvaavansa mahdolliset vahingot toimitusehdoissa. Kuitenkaan virheettömään palveluun (virheen mahdollisuus 0%) on jo etukäteen ajateltuna likimain mahdotonta pyrkiä, mutta toki käytettävissä olevin voimavaroin on suotavaa ponnistella kohti mahdollisimman pientä virheprosenttia. Suomalaisin laatustandardein sekä tottumuksesta huolelliseen työhön olettaisin, että useimmiten tuo ennakkoon arvioitu virheen mahdollisuus pystytään usein alittamaankin, mutta kaikkia virheitä ei pystytä millään kitkemään pois. Lisäksi, jos palvelua jossa on virheen mahdollisuus ei tarjottaisi, emme voisi esim. suorittaa leikkauksia sairaaloissa; myös varjoainekuvauksissa jota käytetään kohtuullisen usein, on todettu 1% mahdollisuus halvaantumiseen. Tätä kuitenkin käytetään, ja jokaisesta mahdollisesta halvaantujasta taistellaan parhaan mukaan - mutta kuitenkaan tätä mahdollisuutta ei ole mahdollista eliminoida kokonaan, vaikka toimittaisiin kuinka huolellisesti, tai koulutettaisiin suorittavia hoitajia / lääkäreitä vaikka 40 vuotta toimenpidettä varten.

Jos palvelun kustannukset ja riski virheeseen ovat tasapainossa, on palvelu käyttökelpoinen. Muut mahdollisuudethan ovat ostaa kallista, mutta vähävirheisempää palvelua, tai sitten maksaa vähän mutta joutua sietämään enemmän virheitä. Tämä sama kuvio toistuu niin usein, eri paikoissa. On halpoja vaatteita jotka kestävät puoli vuotta, ja kalliita vaatteita joita pidät vaikka 5 vuotta, sekä tietenkin keskihintaisia vaatteita jotka kestävät jotain tältä väliltä, mutta eivät hajoa heti, eivätkä maksa liikaa. Ihmisillä on siis toleranssia, kun he vertaavat mistä vastikkeesta ovat luopuneet hyödykettä / palvelua vastaan. Aivan oma lukunsa ovat tietenkin poikkeukset jotka ostavat jotain Robin Hoodista ja kuvittelevat sen palvelevan elämänsä loppuun asti ja naukuvat kun muovinen jääkiekkomaila ei sitten kestänytkään kuin pari pelireissua. Nämä ovat niitä tapauksia joita kohtaan myös yrityksillä on olemassa vastaavasti toleranssia ja tiettyyn pisteeseen asti saattavatkin asiakastyytyväisyyden nimissä hyvitellä asiakasta joka on säästeliäisyyttään tai tietämättömyyttään hankkinut "halpaa" palvelua vaikka käyttötarkoitus olisikin itseasiassa ollut "laadukkaalle" palvelulle. Tämäkin on yrityksen näkökulmasta "kustannustehokasta" ei ole mitään järkeä viettää kahta tuntia selittäen jollekin näsäviisaalle korkeakouluopiskelijalle miksi halpa ei ole kallis, kallis ei ole halpa, eikä normaalitilanteessa halvalla voi saada samaa kuin kallis mutta vain halvempaa. No, kaikki tajusivat tälläkin kömpelöllä esimerkillä pointin kuitenkin; köyhän ei kannata ostaa halpaa.

Aivan eri asia on, jos tilaat postilta "erityishuolella käsiteltävän palvelun", pakkaat sen asianmukaisesti ja varustat oikeilla merkinnöillä - pahuksen paketti on silti rikki, selvästi tallattuna ja pudotettuna. Tässä on tapahtunut selvää huolimattomuutta ja piittaamattomuutta, sillä asiakas ei ole saanut paketilleen sitä käsittelyä, mistä hän on maksanut jopa erityishintaa. Vaikka näin on, ei se silti tarkoita että tavallisiakaan lähetyksiä tyypillisesti käsiteltäisiin näin, mutta ne eivät myöskään nauti "erityshuomiota" kuljetuksessaan.

Tässähän tuntee itsensä aivan postin palveluiden markkinamieheksi. Näin ei kuitenkaan ole, mutta olen töissä suuressa yrityksessä jossa näkee työtä suoritettavan monenlaisella eri tavalla joka päivä. Huolellisesti, huolettomasti ja "tavallisesti". Osa niistä poikii asiakasreklamaatioihin, osa ei. Kuitenkin "palvelua" pidetään yleisesti "hyvänä".

Noutaja#9
18.11.2004, 19:58
Viestin lähetti vlad

Asiaosuus alkaa...

Posti kuljettaa vuodessa x miljoonaa postilähetystä, yli 95 % (%-luku taitaa nykyään olla yli 97) 1. luokan lähetyksistä menee perille tavoiteajassa eli yhdessä työpäivässä. Lähetyksiä vaurioituu minimaalinen määrä postivirtaan nähden.



Posti kuljettaa päivittäin n. 10 miljoonaa lähetystä. Niistä perille menee tavoite ajassa n. 95 %. Ykkösluokassa se on todellakin n. 97 % ja kakkosluokassa n. 93 %. Siihen päälle tulee pikakirjeet, paketit, ym. joiden perille meno on 90-97%. Näitä lukuja seurataan jatkuvasti.

Tietenkin on kiusallista, että virheitä sattuu, mutta siihen on niin monta syytä. Vika voi olla lähettäjässä (väärä tai puutteellinen osoite), lajittelukeskuksessa se menee väärään laatikkoon ja sitä kautta väärään toimipaikkaan, jakajat lajittelevat sen aamulajittelun aikana väärin, jne.

Monikaan tänne kirjoittavista ei todellisuudessa tiedä miten posti päätyy lopulta vastaanottajalle. Tässä lyhyt tietoisku. Aamulla rekka tuo postit toimipaikkaan, jossa jokainen lähetys lajitellaan käsipelillä hyllyihin. Ne eivät siis ole missään järjestyksessä toimipaikkaan saapuessa. Keskimääräinen henkilö lajittelee 20 lähetystä minuutissa. Kun esim. tunnin verran siinä niitä viskoo, kertyy niitä 1200 kpl/lajittelija. Riippuen toimipaikasta, lajittelijoita on muutamasta aina 30 saakka. Aivan varmasti kaikki ei mene oikeisiin paikkoihin.

Sieltä jakaja käy lajittelun loputtua keräämässä oman reittinsä postit ja jälleen yksitellen lajittelee ne omaan hyllyynsä. Lähetyksiä tulee reitin koosta riippuen päivässä 700-1300.

Päivän aikana jakaja siis lajittelee n. 2000 lähetystä ja jakaa vielä siihen päälle oman reittinsä postit.

Niin kauan kuin kyseessä on ihmisen tekemä työ, sattuu virheitä. Se vain pitää hyväksyä.


Nimimerkillä on kokemusta Postista työnantajana.

VH87
18.11.2004, 20:05
Viestin lähetti Shane
Postissa työskennelleenä pakko kysyä VH87:lta ihan ensimmäisenä, että onko nimet ja osoitteet kunnossa sekä postilaatikossa että myös sinne toimitettavissa ja odotettavissa olevissa lähetyksissä?

On, aina ollut. Satun kantamaan samaa nimeä kuin eräs yritys, ja minun postiani on lähetetty myös sinne, vaikka kuoressa on helvetin selvästi lukenut minun nimeni ja osoitteeni, postinumeroineen päivineen. Eli näinollen ainoastaan on katsottu tarpeelliseksi jättää etunimi ja osoite katsomatta. Tätä on tapahtunut useammin kuin viisi kertaa, miksi?
En myöskään pidä siitä että tiliotteitani kärrätään jollekin samannimiselle henkilölle joka asuu eri kadulla kuin minä, tai että ne menevät postitie viiden sijasta kuutoseen tai viiteentoista. Yhden kerran voin antaa anteeksi mutta kun tätä pientä tapahtuu toistakymmentä kertaa, niin alkaa jo keittämään! Voisi toki ajatella että eihän se nyt paljon vaadi naapurilta viedä postia toiselle, kun vahinko mikä vahinko, mutta posti on kuitenkin tästäkin vastuullinen. Ei minua kiinnosta saavatko osakkeenomistajat osinkonsa yrityksen ollessa liiketaloudellisesti kannattava jos palvelu on paskaa, vaan palvelua ja vastinetta omille rahoilleni.

Shane
18.11.2004, 22:06
Ok, VH87. En osaa kyllä sitten sanoa mikä on vikana, jos niitä virheitä tosiaan toistuvasti esiintyy. Hermostumisesi lienee siis ihan oikeutettua, kannattaa kyllä mennä omaan postitoimipaikkaan mainitsemaan asiasta ellet ole sitä vielä tehnyt.

Viestin lähetti finnishninja
Lajitteluhan tapahtuu jo nyt lähes täysin koneellisesti, kun on kirjeistä kysymys ja paketit saavat viivakoodit, mutta vaikka virhemahdollisuus operaatiosta löytyykin, niin sen ei tarvitse tarkoittaa sitä että lähetys katoaa kuin pieru saharaan.
Noutaja#9 tuossa jo vastasikin tähän sillä välin, kun olin JYP-Jokerit -matsissa. Tosiaankin ihan käsipelillä tuo lajittelu toimipaikoissa tapahtuu joka aamu, joten koneellisuus on kyllä hommasta kaukana. Jokaiselle postiluukulle ja -laatikolle on oma lokeronsa, joihin postit lajitellaan ja joista ne sitten kerätään jakojärjestykseen ennen reitille lähtöä.

Tuo isojen pakettien katoaminen puolestaan on anteeksiantamatonta, mutta en kyllä oikein ymmärrä, miten niin pystyy edes käymään. Kyllähän jokaisen nyt vimeistään kuittausvaiheessa luulisi huomaavan, jos pakettia tarjotaan väärälle henkilölle, ja vastaavasti taas iso paketti ei oikein minnekään "lattian rakoonkaan" voi lajitteluvaiheessa hävitä. Ainoa vaihtoehto mikä tulee mieleen, on että lajittelija katsoo paketista vahingossa lähettäjän osoitteen (joka niissä kuuluu olla), jolloin paketti viedään lähettäjälle ja tämä puolestaan luulee, että vastaanottajaa ei tavoitettu ja siksi paketti tuotiin takaisin.

finnishninja
19.11.2004, 09:48
Viestin lähetti Shane
Noutaja#9 tuossa jo vastasikin tähän sillä välin, kun olin JYP-Jokerit -matsissa. Tosiaankin ihan käsipelillä tuo lajittelu toimipaikoissa tapahtuu joka aamu, joten koneellisuus on kyllä hommasta kaukana. Jokaiselle postiluukulle ja -laatikolle on oma lokeronsa, joihin postit lajitellaan ja joista ne sitten kerätään jakojärjestykseen ennen reitille lähtöä.

Tuo isojen pakettien katoaminen puolestaan on anteeksiantamatonta, mutta en kyllä oikein ymmärrä, miten niin pystyy edes käymään. Kyllähän jokaisen nyt vimeistään kuittausvaiheessa luulisi huomaavan, jos pakettia tarjotaan väärälle henkilölle, ja vastaavasti taas iso paketti ei oikein minnekään "lattian rakoonkaan" voi lajitteluvaiheessa hävitä. Ainoa vaihtoehto mikä tulee mieleen, on että lajittelija katsoo paketista vahingossa lähettäjän osoitteen (joka niissä kuuluu olla), jolloin paketti viedään lähettäjälle ja tämä puolestaan luulee, että vastaanottajaa ei tavoitettu ja siksi paketti tuotiin takaisin. Taitaa olla sitten systeemeissä todellakin aihetta tarkistukseen. Joka paikassa homma ei tietenkään käy koneellisesti - eikä tarvitsekaan, kyllä se myös käsin käy - jos homma on hallinnassa.

Minulta ei ole koskaan kadonnut mitään, enkä ole koskaan saanut postia, joka olisi rypistynyt tai muuten pahoinpideltyä. Kysäisin tässä huvikseni kollegoiltani kahvilla, kukaan ei voinut moittia postin toimintaa Ruotsissa, konttorin mummot tosin eivät säästyneet kritiikiltä.

Täällä Göteborgissa muuten lajittelu tapahtuu koneellisesti.

Pakettien katoaminen on arvoitus, miten yksi paketti voi kadota, ilman että kukaan osaa selittää MISSÄ se katosi? Tänään kun paketteihin saa viivakoodit sun muut numerot, joiden mukaan paketin kulkua voi seurata Internetin kautta. Elääkö Suomen posti tosiaankin vielä kivikaudessa???

finnishninja
19.11.2004, 09:54
Viestin lähetti Noutaja#9
Niin kauan kuin kyseessä on ihmisen tekemä työ, sattuu virheitä. Se vain pitää hyväksyä. Juuri tätä tarkoitan, niin kauan kuin samat virheet toistuvat ja ne hyväksytään - ne myös jatkuvat. En hyväksy tällaista tapaa selittää lähes 10 % hävikkiä! Haiskahtaa siltä että on annettu periksi.

Juicey
19.11.2004, 10:28
Viestin lähetti finnishninja
Juuri tätä tarkoitan, niin kauan kuin samat virheet toistuvat ja ne hyväksytään - ne myös jatkuvat. En hyväksy tällaista tapaa selittää lähes 10 % hävikkiä! Haiskahtaa siltä että on annettu periksi.
Siis onko postin pakettikuljetuksissa 10% hävikki, tai edes lähellä sitä? Uskomatonta, olisiko tästä jokin fakta heittää?

finnishninja
19.11.2004, 13:23
Viestin lähetti Jussi77
Siis onko postin pakettikuljetuksissa 10% hävikki, tai edes lähellä sitä? Uskomatonta, olisiko tästä jokin fakta heittää? Viittasin tähän; Siihen päälle tulee pikakirjeet, paketit, ym. joiden perille meno on 90-97%. Näitä lukuja seurataan jatkuvasti. Mutta kyse ei tainnut olla hävikistä, vaan perille menosta aikataulun mukaan. Pahoittelen harhaan johtanutta kommenttiani.

Yritin hakea asiasta faktaa googlen avulla ja huomasin että aiheesta on paljon materiaalia, mutta kadonneiden lähetysten määrän taitaa tietää parhaiten posti itse. En joko onnistunut hakemaan oikeilla kriteereillä, tai sitten posti pitää asian omana tietonaan...

vlad
19.11.2004, 14:56
Viestin lähetti finnishninja
Täytyy sanoa että saat minusta tässä kysymyksessä kaverin. Se että "vain pieni määrä" postista katoaa tai tärvellään vuodessa, ei anna anteeksi, selitä, eikä hyvitä postin huolimattomuutta. Postin täytyy mennä perille - tai löytyä jostain 100 prosenttisella varmuudella. Kaikki muu voidaan laskea epäonnistumiseksi.

Tiedät varmasti itsekin, että tällainen vaatimus on käytännössä mahdoton toteuttaa, yhtälailla voidaan tällöin vaatia keaikkien kirurgustenoperaatioiden 100% onnistumista, kaikkien myynnissä olevien tuotteiden 100% toimivuutta etc. Ymmärtänet - täysin mahdotonta!

Jospa tietäisit kuinka paljon esim. joulunaikaan postissa kulkee kortteja tms. lähetyksiä täysin vaillinaisin osoitetiedoin, tai ilman niitä. Nämä lähetykset käsitellään säädösten määräämällä tavalla - niitä ei loputtomiin voida säilyttää. Jos osoite on luokkaa "mummon mökki järven rannalla" ei perille menosta voida antaa takeita vaikka lähetyksestä löytyisi jonkin sortin nimikin - itsekin tällaisiin osoitetietoihin törmänneenä voin sanoa, että toisinaan pistää suorastaan naurattamaan. Eikä määrä suinkaan ole vähäinen, yhden keskikokoisen lajittelukeskuksen kautta kulkee jouluna tuhansia vaillinaisin osoitetiedoin lähetettyjä lähetyksiä, myös meidän asiakkaiden on syytä katsoa toisinaan peiliin.

vlad.

vlad
19.11.2004, 15:03
Viestin lähetti JanJ

Edelleen ihmettelen, ellet sitten ole kiihkovasemmistolainen tai demari kuten toveri vlad, että postin toimintaa ei saa arvostella ja hukatut kirjeet ja esineet pitää vaan kärsiä nöyrästi kiitellen.

Demaripa tosiaan... kas kun ei bemari!

Asiallinen kritiikki on aina paikallaan, sitä en kiellä - mutta kokonaisuuden leimaaminen täysin toimimattomaksi on täysin kohtuutonta muutaman heikosti hoidetun lähetyksen perusteella. Totta, tiedän, että se vituttaa jos Posti kämmää oikein kunnolla mutta kokonaisuus huomioonottaen homma toimii paremmin kuin hyvin - vertailtaessa EU-alueen posteja on Suomen Posti ollut aina eräs varmimmista ja nopeimmista, siinä missä Suomessa Posti toimittaa 1. luokan kirjeen perille yhdessä arkipäivässä, kuluu samaan toimitukseen aikaa Espanjan tai Italian vastaavilta laitoksilta jopa yli viisi arkipäivää. Ymmärtäisin kritiikin jos taso olisi suomessa samaa, mutta kun ei ole, niin aiheeton kritisoiminen on minusta vain kritisoimista huvin vuoksi - joskus se tuntuu jopa hurskastelulta.

Sen verran olen kuitenkin nähnyt toimintaa tuossa kritisoimassasi laitoksessa, että tiedän siellä myös työskentelevän henkilökuntaa jonka työstä innostuminen ja kiinnostuneisuus ei ole parasta luokkaa - tämä sitten aiheuttaa harmia asiakkaille, tällaisen henkilökunnan osuus on toki myönnettävä olemassa olevaksi.

Joo... mutta nyt nettiaika loppuu tällä koneella... jatkakaa te Postin arvostelua ja asiallista kritisointia - sillekin on sijansa.

vlad.

finnishninja
19.11.2004, 16:21
Viestin lähetti vlad
Tiedät varmasti itsekin, että tällainen vaatimus on käytännössä mahdoton toteuttaa,

Jospa tietäisit kuinka paljon esim. joulunaikaan postissa kulkee kortteja tms. lähetyksiä täysin vaillinaisin osoitetiedoin, tai ilman niitä. Miten niin?

Jos kerran osaat kertoa mihin laatikkoon korttisi pistit, niin kyllä kai postin pitäisi tietää mihin laatikon sisältö lähti?! Ja sieltä pitäisi kyllä löytyä paikka, johon kaikki posti jossa on puutteelliset osoitteet varastoidaan.

Totesin jo aikaisemmin, että postin toiminnan edellytys on se, että kirjeessä on oikea osoite, joka on luettavissa ja lähettäjän tiedot, jotka ovat myös luettavissa. Silloin se pitää osata myös toimittaa perille/palauttaa. Mutta jos osoite on puutteellinen, niin ei tietenkään se tarkoita sitä että se pitäisi osata toimittaa perille, mutta ei kai sellainen kirje saa kadotakaan kuin tuhka tuuleen???

Toivon mukaan et ymmärrä minua väärin, totta kai kirje voi kadota, jos esimerkiksi salama iskee laatikkoon ja polttaa sisällön, mutta jos kyselet sitä postista, niin kyllä minun mielestäni postin pitää silloin osata kertoa mitä kirjeelle on tapahtunut! Elikkä missä se hävinnyt ja miksi!

finnishninja
19.11.2004, 16:28
Viestin lähetti vlad
- vertailtaessa EU-alueen posteja on Suomen Posti ollut aina eräs varmimmista ja nopeimmista, siinä missä Suomessa Posti toimittaa 1. luokan kirjeen perille yhdessä arkipäivässä, kuluu samaan toimitukseen aikaa Espanjan tai Italian vastaavilta laitoksilta jopa yli viisi arkipäivää. Ymmärtäisin kritiikin jos taso olisi suomessa samaa, mutta kun ei ole, niin aiheeton kritisoiminen on minusta vain kritisoimista huvin vuoksi - joskus se tuntuu jopa hurskastelulta.

Sen verran olen kuitenkin nähnyt toimintaa tuossa kritisoimassasi laitoksessa, että tiedän siellä myös työskentelevän henkilökuntaa jonka työstä innostuminen ja kiinnostuneisuus ei ole parasta luokkaa - tämä sitten aiheuttaa harmia asiakkaille, tällaisen henkilökunnan osuus on toki myönnettävä olemassa olevaksi.
Onko sitten Suomen postilla oikeus palvella asiakkaitaan puutteellisella tavalla, jos muissa maissa on vielä enemmän puutteita? Ja voimmeko täten nähdä tämän asian niin, ettei Suomen postin palvelun tarvitse olla moitteetonta, niin kauan kun löytyy vielä huonompia?

Sitten kerrot myös yhden epäkohdan postissa. Olisi kiva tietää hyväksyykö Suomen posti tämän. Onko tämä heille OK... jos on, niin ymmärrän sen jos JanJ:n kirjeet aina joskus katoavat. Jos näin on, Suomen posti ei tule koskaan toimimaan moitteettomasti.

Shayne
19.11.2004, 20:28
finnishninja, kolme tarkentavaa kysymystä varmuuden vuoksi:

1) Millä prosentilla Ruotsin posti lupaa toimittaa/tomittaa ensimmäisen luokan kirjeet seuraavaksi päiväksi vastaanottajalle?

2) Pystyykö Ruotsin posti jäljittämään yksittäisen kirjeen/kortin vastaanottopaikasta (esim. yksittäisestä kirjelaatikosta) osoitetietojen osoittamalle vastaanottajalle asti?

3) Tapahtuuko postin lajittelu Ruotsissa koneellisesti myös toimipaikoissa, siis se viimeinen lajittelu ennen kuin posti jaetaan vastaanottajalle?

Shane
19.11.2004, 21:25
Viestin lähetti finnishninja
Täällä Göteborgissa muuten lajittelu tapahtuu koneellisesti.
Olen näköjään taas askeleen muita jäljessä tässä ketjussa, mutta kysyn kuitenkin Shaynen tavoin: Onko tosiaan näin ihan satavarmasti, ja loppuun asti? Jos on, niin mitenköhän homma mahtaa toimia? Jonkinlaista lisäselvitystä olisi nimittäin mukava kuulla, koska henk.koht. on vaikea kuvitella minkäänlaista koneellista lajittelujärjestelmää tähän viimeiseen vaiheeseen.

EDIT:
Viestin lähetti Jussi77
Entä jos ei yksinkertaisesti ole varaa seisottaa vuorotyöläistä toisen vieressä vain seuraamassa uuden - ja vielä hapuilevasti työtä suorittavan - henkilön tekemistä, jättäen samalla oman työpanoksensa jopa kokonaan suorittamatta tai ainakin merkittävästi pienemmäksi kuin mitä se olisi normaalitilanteessa?
Normaali uuden jakopiirin opetteluaika on 5 päivää, jolloin menetellään käytännössä juuri niin kuin kirjoitit. Joku piirin aiemmin opetellut seuraa vieressä mukana niin lajittelussa kuin jakelussa jonkun muun tehdessä samalla tämän "opettajan" työt. Tuo on mielestäni aivan riittävä aika, enkä usko, että hävikkejä tapahtuisi uusien jakajien myötä enemmän. Pikemminkin päinvastoin, uskoisin että moni on ensimmäisiä kertoja yksin toimiessaan tarkempi ja huolellisempi kuin samaa hommaa 10 vuotta putkeen painaneet. Ongelmia uusille jakajille aiheuttavat lähinnä nämä nimettömät laatikot ja puuttellisilla osoitteilla varustetut lähetykset, joista asiakas saa syyttää vain itseään.

Noutaja#9
19.11.2004, 22:52
Viestin lähetti vlad

Jospa tietäisit kuinka paljon esim. joulunaikaan postissa kulkee kortteja tms. lähetyksiä täysin vaillinaisin osoitetiedoin, tai ilman niitä.


Joulukortteja lähetetään vuosittain n. 52-53 miljoonaa kappaletta (Suomessa). Omakohtainen kokemus on osoittanut, että joka viides kortti on jollain tavalla puutteellinen. Rapun kirjain tai ovinumero puuttuu kokonaan, katu on väärä, ovinumero heittää 10:llä (on muuten erittäin yleistä), postinumero on väärä. Lisäksi erittäin suosittua on lähettää kortti sellaiselle henkilölle, johon ei muuten ole missään yhteydessä ja tämä ks. henkilö on muuttanut ajat sitten pois siitä osoitteesta.

Tälläisistä korteista valtaosa löytää lopulta vastaanottajalle, usein tosin vasta joulun jälkeen.

Mikäli ihmiset itse olisivat huolellisempia, ehtisi useampi kortti jouluksi perille. Ei ole suuren suuri vaiva tarkistaa että esim. postinumero on oikein.

Bone
19.11.2004, 23:44
Kokemusta on postista jonkin verran.
Toimin yrityksessämme henkilönä, joka pääasiassa toimittaa lähetyksemme postiin. Myymme tuotteitamme netinkin kautta, joten nettitilauksia tulee jonkin verran. Reilun vuoden verran tätä hommaa tehneenä, tässä on oppinut jonkin verran Postin kommervenkkejä.
Ainakin se, että postivirkailijalle esitetty kysymys:"Rikkovatko Postin työntekijät itse paketteja, jos paketin hajotuskone on rikki?" ei ole aina paras mahdollinen kysymys.

Tälläkin hetkellä selvitän erään paketin kohtaloa. Maxi-kirjeenä se itseasiassa lähti. Vastaanottaja sanoo, ettei ole tullut. Posti sanoo, että ettei löydy. Missä maxi-kirje on? Olisi kiva tietää. Siellä on 150 € tietokoneen akku. Ei ole löytynyt, korvausvaatimuksen haku on käynnissä.

Viime vuonna Posti hukkasi kannettavan tietokoneen. Se oli 30x60x20 cm laatikossa, samankokoisissa laatikoissa ne ovat yleensä. Mistään pakettia ei löytynyt, liikkeelle se oli lähtenyt maahantuojalta. Matkalla paketti on hävinnyt. Joku varmasti nytkin kirjoittelee halvalla kannettavallaan.

En ole tyytyväinen Postin toimintaan yleisesti ottaen. Jos maksan siitä että joku kuljettaa pakettini, niin oletan että se myös kulkee perille. Koska kuljettajina toimivat ihmiset, virheitä sekä inhimillisiä erheitä syntyy. Siinä ei mitään.
Mutta se, että Posti ei ota mitään vastuuta lähetyksistään, sapettaa. Vaikka sinulla olisi todiste ( postipaketin lähetyskortti), Posti kehtaa väittää että he eivät ole hukanneet lähetystä.
Sitä en voi käsittää, en sitten millään.
Jos he ovat ottaneet lähetyksen hoitaakseen, oletan että he myös vastaavat siitä.

Lähetän 30-50 pakettia kuukaudessa Postilla ja ne menevät perille yleensä. Yksi kadonnut vuoteen, ei kai ny paha prosentti. Tosin lähetyksen etsimiseen mennyt aika ja vaiva eivät korvaa lopputulosta.

JanJ
20.11.2004, 10:54
Viestin lähetti Shayne
1) Millä prosentilla Ruotsin posti lupaa toimittaa/tomittaa ensimmäisen luokan kirjeet seuraavaksi päiväksi vastaanottajalle?
Tärkeämpää on se, millä prosentilla kirjeet yleensä menevät perille. Näin kuluttajan näkökulmasta. Postin näkökulmasta varmasti tärkeämpää ovat tilastot.

vlad
23.11.2004, 01:00
Viestin lähetti finnishninja

Täällä Göteborgissa muuten lajittelu tapahtuu koneellisesti.

Pakettien katoaminen on arvoitus, miten yksi paketti voi kadota, ilman että kukaan osaa selittää MISSÄ se katosi? Tänään kun paketteihin saa viivakoodit sun muut numerot, joiden mukaan paketin kulkua voi seurata Internetin kautta. Elääkö Suomen posti tosiaankin vielä kivikaudessa???

Sen verran tiedän ettei Göteborgissakaan kaikkea (kirjepostia) lajitella koneellisesti, valtaosa voidaan ajaa koneella reitti tms. tasolle saakka mutta aina on lähetyksiä - G:n kokoisessa paikassa runsaastikin - jotka on lajiteltava manuaalisesti.

Ja, lopulta, kun posti on lajittelukeskuksessa lajiteltu, manuaalisesti tai koneellisesti, viimeisessä vaiheessa eli reittilajittelussa lajittelusta vastaa postinjakaja. Tietty, koneella reittitasolle ajettu tavara helpottaa hänen työtä mutta aina mukana on se inhimillinen tekijä.

Paketteja voidaan seurata Suomessa(kin) netin kautta, tämäkään järjestelmä ei ole täysin aukoton. Kiireen tai muun syyn johdosta paketti saattaa jäädä rekisteröimättä järjestelmään, tai viivakoodi voi olla tuhoutunut jolloin se ei rekisteröidy tms. Osaan ehditään tehdä uudet viivakoodit, osaa joudutaan siirtämään erilliskäsittelyyn - jolloin ne eivät välttämättä rekisteröidy järjestelmään, riippuu työntekijästä ja monesta muusta seikasta.

Tästä huolimatta paketteja voi kadota toisinaan, mutta täydellinen katoaminen on harvinaista - toki sekin voi olla mahdollista, viivakoodi/osoitetarra on voinut irrota lähetyksestä ja jos lähetyksessä itsessään ei ole merkintöjä vastaanottajasta tai lähettäjästä ei lähetystä voida toimittaa perille, vaan se ohjautuu tietyksi ajaksi säilytykseen - taitaa olla vuosi pari, jonka jälkeen siitä hankkiudutaan eroon lainmäärittelemällä tavalla, osa tuhotaan osa voitiin ennen huutokaupata - nykyjärjestelmää en tiedä.

Mielenkiintoista kadonneiden pakettien kohtalossa on kuitenkin se, että useamman kuin kerran olen itsekin törmännyt tapauksiin joissa kadonneeksi väitetty lähetys on löytynyt lähettäjältä itseltään - se ei ole koskaan lähtenytkään postiin, on vain luultu, että se on lähetetty. Varsinkin suurissa firmoissa tällaista tuppaa tapahtumaan toisinaan.

vlad.

Hiili
23.11.2004, 01:11
Viestin lähetti Noutaja#9
Lisäksi erittäin suosittua on lähettää kortti sellaiselle henkilölle, johon ei muuten ole missään yhteydessä ja tämä ks. henkilö on muuttanut ajat sitten pois siitä osoitteesta. Postiluukustani tuli viime jouluna kahdeksan joulukorttia, joista yksi oli osoitettuna minulle ja muut seitsemän kolmelle edelliselle asukkaalle. Palautin ne postiin maaliskuussa muutaman edelliselle asukkaalle osoitetun perintäkirjeen mukana. Eipä oikeastaan kiinnosta menivätkö perille vai ei.

Vajaavaisilla osoittella lähettämäni lomakortit ovat menneet joka kerta perille, joten siitä voisin esittää kiitokseni postille. Enpä taida kuitenkaan jaksaa, koska negatiivisen palautteen antaminen on niin paljon spontaanimpaa. :)

vlad
23.11.2004, 01:16
En ole finnishninja mutta voin vastata omalta osaltani jotain.

Viestin lähetti Shayne
finnishninja, kolme tarkentavaa kysymystä varmuuden vuoksi:

1) Millä prosentilla Ruotsin posti lupaa toimittaa/tomittaa ensimmäisen luokan kirjeet seuraavaksi päiväksi vastaanottajalle?

EU pyrkii määrittelemään 1. luokan kirjepostin kulkunopeuden, nykyään se taitaa olla luokaa 95-97% perille seuraavaksi työpäiväksi. Ruotsin ja Suomen postit ovat jotakuinkin samalla tasolla, EU:n sisäistä liikennettä tarkasteltaessa Suomen posti voi olla jopa tilastollisesti parempi.

2) Pystyykö Ruotsin posti jäljittämään yksittäisen kirjeen/kortin vastaanottopaikasta (esim. yksittäisestä kirjelaatikosta) osoitetietojen osoittamalle vastaanottajalle asti?

Ei pysty, ymmärtääkseni järjestelmä on samankaltainen kuin Suomessa eli vain lisämaksullistenlähetysten (pika, kirjattu, vakuutettu) kulkua voidaan seurata järjestelmässä.

3) Tapahtuuko postin lajittelu Ruotsissa koneellisesti myös toimipaikoissa, siis se viimeinen lajittelu ennen kuin posti jaetaan vastaanottajalle?

Ei tapahdu, toimipaikkoihin voidaan ajaa lajittelukeskuksissa kirjepostia reitti- tms. tasolle saakka, näin toimitaan mm. Suomessa, mutta lopullinen lajittelu hyllyihin reiteittäin/piireittäin tapahtuu käsin.


On myös huomioitava, että postissa kulkee paljon lähetyksiä joita ei edes voida ajaa koneellisesti reitti/piiritasolle, mm. paksua mainospostia, postia mikä sisältää kovia ja paksuja esineitä tms. Nämä kaikki, kuten myös sanomalehdet, kulkevat manuaalisessa käsittelyssä niin Suomessa kuin Ruotsissakin.

Siltä varalta, että koneisiin tulee vika on Postilla aina oltava varalla varajärjestelmä eli kapasiteettia manuaaliseen lajitteluun, jos pienestä lajittelukeskuksesta hajoaa kone tai kaksi on tämä posti ohjattava manuaaliseen lajitteluun, jälleen lisää työvaiheita ja inhimillisen erehdyksen vaara kasvaa. Eivät robotit niitä kirjeitä lajittele vaan siellä taustalla on aina ihminen, yksi kirje voi joutua kulkemaan yli kymmenen eri käsittely- ja kuljetusvaiheen läpi ennen kuin se on toimitettu lähettäjältä vastaanottajalle. Niin ikävää kuin se onkin niin kukaan meistä ei ole täydellinen, eikä mikään järjestelmä ole erehtymätön.

vlad.

vlad
23.11.2004, 01:35
Viestin lähetti finnishninja

Sitten kerrot myös yhden epäkohdan postissa. Olisi kiva tietää hyväksyykö Suomen posti tämän. Onko tämä heille OK... jos on, niin ymmärrän sen jos JanJ:n kirjeet aina joskus katoavat. Jos näin on, Suomen posti ei tule koskaan toimimaan moitteettomasti.

Tuskin hyväksyy, eikä varmasti ole ok - mutta Postin työllistäessä paljon kausityöntekijöitä, osa-aikaisia etc. niin suureen joukkoon mahtuu aina mätiä omenoita. Posti on monelle - osa on Postin omaa syytä - vain välivaiheen työpaikka jolloin motivoituminen ja innostuminen työhön ei ole parasta mahdollista, ja kun palkkakaan ei nykypäivänä monia motivoi niin Posti joutuu kurjimukseen johon moni muu vastaava firma on joutunut.

Kuten mainitsin, Posti on tavallaan itse ajautunut tähän jamaan, eikä tästä jamasta ole helppoa päästä pois. Ei kovinkaan moni nuori perheellinen halua kiinnittyä firmaan joka tarjoaa määräaikaisia työsopimuksia, vajaalla työajalla vuodesta toiseen, mutta kun jotain on elääkseen tehtävä niin tehdään sitten vaikka hommia postilla - niitä tehdään sitten toisinaan vasemmalla kädellä, seuraus: asiakkaat kärsivät.

Postin työvoimapolitiikasta voisi pitää pidemmäksin esityksen, olen toimessani törmännyt sen nurjiin puoliin, mutta kilpailutilanteen ollessa mikä on, ei parannusta ole luvassa. Huomioikaa, Posti kilpailee monilla paikoilla sanomalehtijaossa paikallisten firmojen kanssa, eikä kirjeiden jako kautta maan nykyehdoilla ole kovinkaan kannattavaa puuhaa - moni firma olisi valmis tulemaan Postin kilpailijaksi jos saisi poimia rusinat pullasta ts. keskittyä Helsinki-Tampere-Turku alueen postinjakoon, tämän postitoimilaki kuitenkin kieltää. Posti kilpailee myös muiden kuljetusyritysten kanssa Kelpokuljetuksen kautta, Posti on suuri rahdinkuljettaja, sillä on tytäryrityksen kautta logistiikkapalveluita tarjolla firmoille, se tekee voimakasta kansainvälistä yhteistyötä mm. Deutsche Post'in kanssa, mukana on tämän yhteitystyön kautta Danzaz, DHL etc. Posti ei ole enää nykyään pelkästään kirjeitä ja paketteja - siellä kulkee kaikkea kirjeistä paperikoneiden osiin.

vlad.

vlad
23.11.2004, 01:40
Viestin lähetti Hiili
Postiluukustani tuli viime jouluna kahdeksan joulukorttia, joista yksi oli osoitettuna minulle ja muut seitsemän kolmelle edelliselle asukkaalle.

Tässä ei ole kyse inhimillisestä virheestä tai muusta sellaisesta, jakaja vain on toiminut ohjeiden mukaan, ts. posti toimitetaan ensisijaisesti perille osoitteen mukaan, vaikka jakelulistassa ei kyseisessä osoiteessa asuisikaan lähetyksessä mainittua vastaanottajaa on jakajan toimitettava lähetys kyseiseen osoitteeseen, tietty, jos hän on 100% varma ettei osoitteessa asu "vlad" niin hän voi jättää lähetyksen toimittamatta sinne ja ohjata sen jatkokäsittelyyn, mutta usein hän listoista ja tiedostaan huolimatta toimitaa lähetyksen kyseiseen osoitteeseen varmuuden vuoksi, ihmisillä kun on tapana asustella toistensa nurkissa tekemättä muuttoilmoituksia, parempi siis katsoa kuin katua.

vlad.

Shayne
23.11.2004, 09:06
Kiitokset vladille vastauksista kysymyksiini. Kahteen viimeiseen oikeastaan tiesin vastauksen itsekin, mutta halusin niitä finnishninjalle pointata, koska hän mielestäni veteli oletuksissaan hieman mutkia suoriksi tai ainakin tällaisen todellisuutta vastaamattoman käsityksen teksteistään sain.

Jukan takahiukset
23.11.2004, 09:53
Tulipa tuossa mieleen, että asuessani Helsingin Oulunkylässä parisen vuotta sitten tapahtui postin osalta myös sellaista; että toisten ihmisten posteja tuli meidän osoitteeseen. Pahimmillaan yhtäaikaa neljällä eri sukunimellä tuli meille erilaisia posteja. Yksi niistä oli naisen, joka oli asunut samassa kämpässä 10! vuotta sitten. Eräänä ystävänpäivänä tuli jo viidennelle ihmiselle osoitettu ystävänpäivä kortti.
Postilla oli myös suuria vaikeuksia toimittaa käännetty posti Oulunkylään. Lähes kaikki postit menivät vakituiseen osoitteeseen ja vakituisesta osoitteesta tuli väliaikaiseen osoitteeseeni muiden postia. Kehtasivat pyytää vielä maksua käännetystä postista, joka oli ennen ilmainen ja toimi paljon paremmin. Tein valituksen ja sain postilta lapun, jossa pahoiteltiin tilannetta. Tein uuden valituksen ja muutaman päivän päästä minulle soitti joku suurempi pomo ja pahoitteli hänkin, mutta mitään hyvitystä oli turha pyytää.

finnishninja
23.11.2004, 12:48
Viestin lähetti Shayne
Kiitokset vladille vastauksista kysymyksiini. Kahteen viimeiseen oikeastaan tiesin vastauksen itsekin, mutta halusin niitä finnishninjalle pointata, koska hän mielestäni veteli oletuksissaan hieman mutkia suoriksi tai ainakin tällaisen todellisuutta vastaamattoman käsityksen teksteistään sain. Sain ilmeisesti kysymyksiä, joita en ole huomannut, mutta Vlad jo näköjään vastasi minun puolestani. Kiitos Vlad.
Siis mitä mutkia minä olen nyt vetänyt suoriksi? Minähän en ole puhunyt mitään Ruotsin postin tekemistä lupauksista, vaan todennut että olen saanut aina postini laatikkoon, ajallaan. Samoin kun on kysymys kollegoistani. Otin sen esille heidän kanssaa tässä eräänä päivänä kahvilla.
Siteeraan JanJ:a tässä: Tärkeämpää on se, millä prosentilla kirjeet yleensä menevät perille. Elikkä lupauksista viis. Niillä ei ole mitään merkitystä, niin kauan kun jotain katoaa.

Kirjoitin myös että postin lajittelu tapahtuu koneellisesti Göteborgissa, mutta jokainen kai ymmärtää sen - ilman että minun tarvitsee kertoa erikseen - ettei lajittelun jokainen vaihe tapahdu koneellisesti, vaikka homma olisi kuinka automatisoitu. Viestin lähetti Vlad
Tuskin hyväksyy, eikä varmasti ole ok - mutta Postin työllistäessä paljon kausityöntekijöitä, osa-aikaisia etc. niin suureen joukkoon mahtuu aina mätiä omenoita. Posti on monelle - osa on Postin omaa syytä - vain välivaiheen työpaikka jolloin motivoituminen ja innostuminen työhön ei ole parasta mahdollista, ja kun palkkakaan ei nykypäivänä monia motivoi niin Posti joutuu kurjimukseen johon moni muu vastaava firma on joutunut. Meilläkin on ollut joskus tilanne, jolloin kaikki ei ollut niin totisen nuukaa kausityöntekijöille. Tänään on toinen tilanne. Uusi työntekijä ei pääse näyttämään taitojaan, ennen kuin hän on osoittanut että hän on siihen kypsä. Sen jälkeen hän on erikoisessa tarkkailussa, kunnes häneen luotetaan niin paljon ettei "tarvitse kytätä." Tämä näkyy myös tietenkin tuotannossa. Enää ei tehdä virheitä. "Mädät omenat" eivät pysty tekemään hallaa. Se jos posti Suomessa sallii heidän sabotoivan, on minusta todella yllättävää niinkin tärkeässä paikassa kuin POSTI! Ja vielä yllättävämpää jos he kohauttavat vain olkapäitään ja viittaavat inhimillisiin erehdyksiin!

Shayne
23.11.2004, 13:42
Finnishninja, enhän väittänytkään sinun puhuneen Ruotsin postin lupauksista ja toimintatavoista, sen takia juuri esitinkin tarkentavia kysymyksiä.

Lupauksista kysyin siksi, että en ottanut huomioon EU:n säännöksiä ykkösluokan kirjepostin toimittamiseksi seuraavaksi työpäiväksi. Tarkoitin siis, että jos ei luvata niin paljon, ei myöskään tarvitse tinkiä niin paljon laadusta tehokkuustavoitetta täytettäessä, jolloin virheidenkin määrän voisi olettaa pienentyvän.

Mutkien suoraksivedolla tarkoitin mm. sitä, kun täällä aiemmin ansiokkaasti kuvailtiin postin lajittelutapaa ja siihen joka tapauksessa sisältyvän käsityön aiheuttamaa inhimillisen erhdyksen mahdollisuutta. Tätä kommentoit tyyliin ´muuten, täällä Göteborgissa lajittelu hoidetaan koneellisesti´. Sen takia tuosta aiheesta kysyin, koska en todellakaan uskonut tämän osalta olevan suurtakaan eroa Suomen ja Ruotsin toimintatapojen välillä.

Lisäksi kirjoitit postin seuranta- ja jäljitysmahdollisuuksista siihen sävyyn, kuin se olisi alusta loppuun saakka toteutettuna itsestäänselvyys (Ruotsissa, Suomessa tai missä tahansa). Näinkään en uskonut olevan, jonka vuoksi siitäkin varmuudeksi kysyin.

Tuosta laatuajattelusta olen periaatteessa samaa mieltä, mutta Postin kohdalla puhutaan niin laajasta verkostosta niin suurella päivittäisellä volyymilla, että se asettaa käytännössä omat rajoitteensa. Tilanne ei ole vertailukelpoinen kovinkaan monen tuotantoyrityksen kanssa.

vlad
23.11.2004, 14:00
Viestin lähetti finnishninja

Se jos posti Suomessa sallii heidän sabotoivan, on minusta todella yllättävää niinkin tärkeässä paikassa kuin POSTI! Ja vielä yllättävämpää jos he kohauttavat vain olkapäitään ja viittaavat inhimillisiin erehdyksiin!

Eihän se tokikaan salli heidän sabotoivan tuotantoa, jos kyetään yksilöimään jonkun tietyn henkilön tekevän kerta toisensa jälkeen virheitä, ja mikäli kyseessä on määräaikainen työntekijä ei hänen työsopimustaan jatketa - tarvittaessa se voidaan päättää ennen määräaikaa. Jos tekijä on vakituinen tilanne on ongelmallisempi, joukossa kun voi olla vielä sellaisia jotka ovat entisiä "virkamiehiä" joiden irtisanomissuoja on kattava, koettaa Posti kuitenkin aina sopeuttaa työntekijän työhön, tai mikäli mahdollista siirtää toisiin tehtäviin. Harvoin kyse on kuitenkaan tahallisesta sabotoinnista - sellaistakin tosin tapahtuu mutta tuolloin asiat hoidetaankin tarvittaessa vaikka oikeudessa (esim. varkaustapaukset tms.)

Kun kyse on suuresta organisaatiosta joukkoon mahtuu näitä mätiä omenia pakostakin, on huomioitava ettei alalla vaadita peruskoulutusta joten pääsyvaatimukset eivät voi olla suuret koska palkkakaan ei ole suuren suuri - tarjolla olevalla palkalla koulutetumpi väestönosa sanoo suoralta kädeltä "Ei kiitos", tästä johtuen Postille omalta osaltaan hakeutuu heikosti koulutettua (ja osin piittaamatontakin väkeä), lisäksi kun otetaan huomioon runsas kausityöntekijöiden käyttö joudutaan eräänlaiseen oravanpyörään. Tällöin Posti joutuu taiteilemaan asiakastyytyväisyyden, tuotannon, voitontavoittelun tms. seikkojen parissa.

Toisaalta, kukaan työntekijä ei ole täysin virheetön - myös ne hyvät ja tunnolliset työntekijät tekevät toisinaan virheitä, ja työtahdin ollessa mitä on - kiirettä pääosin kaiken aikaa nykyään koska työvoimaresurssit on laskettu minimiin, hyväkin työntekijä voi tehdä kiireessä virheen silloin toisen tällöin. Ja, kuten todettua, koska tuotanto käsittää useita työvaiheita ennenkuin posti on toimitettu perille vastaanottajalle riittää yksi virhe siihen, että asiakas ei ole tyytyväinen Postin toimintaan.

On myös aina otettava huomioon muut tekijät mitkä voivat myöhästyttää postin kulkua. Kuten sääolosuhteet, lentojen peruuntuminen tai myöhästyminen, onnettomuudet tms. Jos esim. Suomessa peruuntuu yksi ratkaiseva lento* etelän ja pohjoisen välillä tietää se sitä, että tuhannet asiakkaat ovat tyytymättömiä Postiin.

vlad.

*: 1. luokan kirjeposti lentää etelän ja pohjoisen välillä.

finnishninja
23.11.2004, 15:39
vlad, sinästä hyviä selityksiä, mutta en niele hämmästelemättä.
Viestin lähetti vlad
jos kyetään yksilöimään jonkun tietyn henkilön tekevän kerta toisensa jälkeen virheitä, Shayne jo viittasi siihen ettei posti ole vertailukelpoinen kovinkaan monen tuotantolaitoksen kanssa. - Totta helvetissä on! Ja postilla on vielä se etu ettei lajiteltavaa tavaraa tarvitse edes itse valmistaa, ei markkinoida, ei kehitellä jne. Luulisi siis että itse tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen löytyisi riittävästi aikaa. Tähän sisältyy myös henkilökunta. Jokainen työnantaja tuntee henkilökuntansa - jos haluaa - ja tietää kehen voi luottaa ja kehen ei.on huomioitava ettei alalla vaadita peruskoulutusta joten pääsyvaatimukset eivät voi olla suuret koska palkkakaan ei ole suuren suuri Tällä ei ole mitään merkitystä. Hyvä työntekijä tehdään paikan päällä, ei koulussa. Itse asiassa, usein juuri tämä huonosti koulutettu tekee sen parhaimman ja luotettavimman työn, varsinkin jos on kysymys töistä, joissa ei tosiaankaan vaadita mitään ihmeellistä koulutusta. Toisaalta, kukaan työntekijä ei ole täysin virheetön Olen tästä hieman eri mieltä. Työntekijöitä on kahdenlaisia.
1. Työntekijät, joihin voi aina luottaa.
2. Työntekijät, joiden täytyy saada aina mahdollisuus näyttää että heihin voi luottaa... voi tehdä kiireessä virheen Jos olet ollut postissa töissä, niin tiedät varmasti että sieltä löytyy ihmisiä, jotka eivät tee koskaan virheitä. Mutta annan tässä sen verran periksi että näin voi joskus käydä, mutta jos se merkitsee sitä että kirje katoaa kuin pieru saharaan, silloin ollaan metsässä, eikä voida enää viitata inhimillisiin erehdyksiin. En usko että kysymys on siitä tuleeko kirje aina ja sataprosenttisesti perille heti seuraavana päivänä, vaan siitä että se tulee perille. Jos kirje vain katoaa, niin silloin on jossakin jotain vikaa.
Myös olosuhteet mahtuvat tavallisen kuluttajan korvienväliin ja se jos salama iskee postiljooniin on myös juttu, jonka varmasti kaikki hyväksyvät. Mutta kuten jo monta kertaa olen huomauttanut, postin tulee tietää miten, missä ja milloin tavara liikkuu ja kadonneille lähetyksille on löydyttävä selitys. Viestin lähetti Shayne
en todellakaan uskonut tämän osalta olevan suurtakaan eroa Suomen ja Ruotsin toimintatapojen välillä. En minäkään, ja uskon yhä että toimintatavat ovat vertauskelpoisia. Alan tosin olemaan sitä mieltä että ero on asenteissa. Olen nyt saanut lukea monta viestiä, joissa kirjoittaja keksii selityksiä ja jopa hyväksyy sen että kirjeitä katoaa, ilman että kukaan osaa selittää mihin ja miksi. Lisäksi kirjoitit postin seuranta- ja jäljitysmahdollisuuksista Olen esittänyt siitä paljon, sillä postin seuranta- ja jäljitysmahdollisuus ei voi olla mitenkään ylivoimaista. Vain mielikuvitus asettaa tähän rajat. Itse en pelkäisi sekuntiakaan kehitellä systeemejä, jos sellaiseen olisi tarve. Postin kohdalla puhutaan niin laajasta verkostosta niin suurella päivittäisellä volyymilla, että se asettaa käytännössä omat rajoitteensa. Jokainen yksikkö pystyy toimimaan itsenäisesti ja hoitamaan oman osuutensa. Sillä jos se on osa suurta organisaatiota ei ole mitään merkitystä.

msg
23.11.2004, 15:45
Näin lakko- ja ammattiyhdistyskeskustelun jälkimainigeissa kysyn, että eikös esimerkiksi valtiollinen posti olisi juuri oikea paikka antaa työtä myös niille, joille sikakapitalistiriistäjätyönantajan alati kasvaneet tehokkuus- ja virheettömyystavoitteet ovat liikaa?
Siis jossakin olisi työpaikka, jossa ei lusikalla jaetulta vaadittaisi kauhallista.

Pingu
23.11.2004, 15:59
Itse saan ja lähetän postia lähes viikottain.
Muutaman kuukauden sisällä meille on tullut kolme kertaa eri ihmiselle tarkoitettua postia.
Niissä on nimet ja osoitteet ihan selvästi kirjoitettuna, on ollut syntymäpäiväkortti, kirje ja lasku. Pitäisikö näissä tapauksissa viedä ne takaisin lähimpään Postiin ja sanoa niiden tulleen väärään osoitteeseen? Nuo kaikki ovat kuitenkin olleet saman tai viereisen kadun asukkaalle, joten olen käynyt pudottamassa oikeaan postiluukkuun (tulee ainakin lähiseutu tutuksi oikeaa taloa etsiessä).
Viime viikolla tiesin että pitäisi tulla aika tärkeä kirje, mutta sitä ei tullut. Muutaman tunnin päästä soi ovikello ja nainen sanoi olevansa naapuritalosta, ja että minun kirjeeni oli tullut heille (siinäkin oli nimi ja osoite ihan selvästi ja oikein).
Tällä alueella ei olisi mikään ihme, vaikka olisi heittänyt roskiin tuon kirjeen, mutta onneksi sattui olemaan ystävällinen ihminen jolle olen erittäin kiitollinen.

Tuntuu ainakin tällä seudulla Posti sekoilevan turhan usein.

finnishninja
23.11.2004, 16:06
Viestin lähetti Pingu
Pitäisikö näissä tapauksissa viedä ne takaisin lähimpään Postiin ja sanoa niiden tulleen väärään osoitteeseen? Kyllä, muuten autat siinä että postiljooni saa sekoilla rauhassa myös tulevaisuudessa.

vlad
23.11.2004, 16:22
Viestin lähetti finnishninja
Ja postilla on vielä se etu ettei lajiteltavaa tavaraa tarvitse edes itse valmistaa, ei markkinoida, ei kehitellä jne.

Tästä aiheutuu myös ongelmia, tuotannossa kulkeva tavara ei ole tasalaatuista koska se ei ole Postin itsensä hyväksymää, on jos jonkinlaisia osoitteita, tuherroksia, muhkuraisia lähetyksiä etc.

Luulisi siis että itse tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen löytyisi riittävästi aikaa. Tähän sisältyy myös henkilökunta. Jokainen työnantaja tuntee henkilökuntansa - jos haluaa - ja tietää kehen voi luottaa ja kehen ei.

Asiansa osaavana yrityksenä Posti panostaa myös tähän, tuotannonohjauksessa, logistisissaratkaisuissa, elektronisissaratkaisuissa - kaikkialla on ammattilaisia valvomassa tuotannon sujumista. Eräs ongelma tässä vain on se, että moni näistä ammattilaisista ei ole sinut Postin tuotantotapojen kanssa, ts. he tulevat työhönsä jonkin erikoisosaamisen tähden, mutta heillä ei ole laaja-alaista tuntemusta postinkulun ongelmista - tämän asian hoitamisesta kritisoisin hivenen Postia, mutta nähdäkseni parempaan suuntaan he ovat menossa.

Tällä ei ole mitään merkitystä. Hyvä työntekijä tehdään paikan päällä, ei koulussa. Itse asiassa, usein juuri tämä huonosti koulutettu tekee sen parhaimman ja luotettavimman työn, varsinkin jos on kysymys töistä, joissa ei tosiaankaan vaadita mitään ihmeellistä koulutusta.

Tästä voisin lausua eriävän mielipiteeni, sen verran olen työelämässä ollut mukana, että olen nähnyt runsaastikin näitä työntekijöitä jotka ovat vain "töissä" ja tekevät sen minimin. Eikä tämä ongelma ole yksin Postin - samaa esiintyy kaikilla aloilla.

Olen tästä hieman eri mieltä. Työntekijöitä on kahdenlaisia.
1. Työntekijät, joihin voi aina luottaa.
2. Työntekijät, joiden täytyy saada aina mahdollisuus näyttää että heihin voi luottaa...

Tämän perusteella voisi jopa luulla ettet ole tehnyt päivääkään töitä, sanalla sanoen väität aivan uskomattomia asioita.

Hyväkin työntekijä voi tehdä virheitä, (ja tekee niitä), varsinkin laitoksessa jossa yhtä kirjettä ja korttia postinkäsittelijä käsittelee vain sekunnin ajan lajittelutoimituksessa, tuossa ajassa hänen on tehtävä päätös mihin hyllyyn/lokeroon ohjaa lähetyksen. Mikäli kyseessä on kirjelähetystenkoodaaja aikaa on vieläkin vähemmän. Jos pystyt tällaiseen suoritustahtiin useiden tuntien ajan päiväss ilman virheitä olet melkoinen velho - tervemenoa Postille töihin.

Mielenkiintoista, että vaadit postilaisilta virheetöntä työtä - vaaditko sitä myös kaupankassoilta, lääkäreiltä, sairaanhoitajilta, poliiseilta, autonasentajilta, insinööreiltä? kaikista ammattiryhmistä löytyy ihmisiä jotka toisinaan tekevät virheitä, se on inhimillistä - sille ei mahda minkään. Ja, vaikka kyse olisi täysin automatisoidusta työstä (kuvitellaan, että sellainen olisi postissa mahdollista) virheitä voisi syntyä tuolloinkin. kaksi kirjettä takertuu yhteen, milläs kone ne erottelee hihnalla toisistaan jos se antureillaan näkee vain yhden kirjeen? Edellinen kuvitelma on todellisuutta, näin tapahtuu jos kirjelajittelukoneessa kaksi lähetystä takertuu sopivalla tavalla kiinni toisiinsa - toinen, tai pahimmassa tapauksessa molemmat ohjautuvat väärään lokerikkoon, eikä kukaan voi sitä korjata kuin vasta määrätoimipaikassa, mikäli postinkantaja havaitsee tämän.

Jos olet ollut postissa töissä, niin tiedät varmasti että sieltä löytyy ihmisiä, jotka eivät tee koskaan virheitä. Mutta annan tässä sen verran periksi että näin voi joskus käydä, mutta jos se merkitsee sitä että kirje katoaa kuin pieru saharaan, silloin ollaan metsässä, eikä voida enää viitata inhimillisiin erehdyksiin. En usko että kysymys on siitä tuleeko kirje aina ja sataprosenttisesti perille heti seuraavana päivänä, vaan siitä että se tulee perille. Jos kirje vain katoaa, niin silloin on jossakin jotain vikaa.

Veikkaan, että tunnen postinlogistiikkaa paremmin kuin sinä - voin 100% varmuudella sanoa, että hyväkin työntekijä tekee virheitä, (ks. yllä).

Muuten, oletko sinä 100% varma ettet tee koskaan työssäsi virheitä?

Myös olosuhteet mahtuvat tavallisen kuluttajan korvienväliin ja se jos salama iskee postiljooniin on myös juttu, jonka varmasti kaikki hyväksyvät. Mutta kuten jo monta kertaa olen huomauttanut, postin tulee tietää miten, missä ja milloin tavara liikkuu ja kadonneille lähetyksille on löydyttävä selitys.

Olosuhteet eivät mahdu tavallisen kuluttajan korvienväliselle alueelle, jos lehti jää tulematta sen takia, että lentoa ei tullut Postia syytetään asiasta - ei lentoyhtiötä. Edellinen on faktaa.

Pakettivirrasta postilla kyetään seuraamaan lähes 100% tavaranvirtaumaa, olen maininnut viesteissäni poikkeuksia jolloin tämä ei päde, joten ei asiasta tämän enempää.

Lisämaksullisten kirjelähetysten ollessa kyseessä lukema on myös lähelle 100%, mutta edelleen on sattuman mahdollisuus olemassa. Lähetys voi vaurioitua tuotannossa siten ettei sitä kyetä enää rekisteröimään jolloin se eräällä tavalla "katoaa", ja jos käy siten ettei kyseinen lähetys löydä vastaanottajalle, ja vastaanottajan/ lähettäjän tiedustellessa asiaa Posti ei voi muuta kuin valitellen todeta lähetyksen "kadonneen" tuotannossa, mutta tuolloinkin toimihenkilöiden tulee opastaa asiakasta reklamaation tekemisessä. "Kadonnut" lähetys voi löytyä vaikkei se tietoverkossa enää näykään saapuneen perille, tuolloin siitä lähetetään katoamisilmoitus ja etsintä suoritetaan manuaalisesti - useimmat kadonneet lähetykset päätyvät tiettyihin pisteisiin Suomessa, itseasiassa nykyisin muistaakseni Jyväskylään, jossa niitä säilytetään määräajan ja niille tehdään muutkin lain sallimmat toimet jotta vastaanottaja/ lähettäjä saataisi selville.

Tavallinen kirjeposti onkin ongelmallisempaa, se kulkee ilman lähetystunnusta Postin tuotannossa joten jos sellainen katoaa, on sen etsiminen tietoverkon kautta mahdotonta, mutta tuolloinkin manuaalinen etsintä voi tuottaa tuloksen, ts. lähetys joutuu lopulta sinne Jyväskylään (?).

En minäkään, ja uskon yhä että toimintatavat ovat vertauskelpoisia. Alan tosin olemaan sitä mieltä että ero on asenteissa. Olen nyt saanut lukea monta viestiä, joissa kirjoittaja keksii selityksiä ja jopa hyväksyy sen että kirjeitä katoaa, ilman että kukaan osaa selittää mihin ja miksi. Olen esittänyt siitä paljon, sillä postin seuranta- ja jäljitysmahdollisuus ei voi olla mitenkään ylivoimaista. Vain mielikuvitus asettaa tähän rajat.

Itseasiassa tilastojen valossa asenteet Suomen ja Ruotsin laitoksissa eivät juurikaan eroa toisistaan, tulos on periaatteessa sama - toisinaan tilastollisesti Suomi on parempi, toisinaan hienokseltaan Ruotsi. Itseasiassa Ruotsissa on ollut mm. Tomtebodassa suurempia ongelmia kuin vastaavissa laitoksissa Suomessa - erityisesti Pasilassa.

Jos posti ryhtyisi seuraamaan jokaista postilähetystä elektronisesti olisi se mahdotonta toteuttaa taloudellisesti, sehän tarkoittaisi sitä, että jokainen lähetys tulisi varustaa viivakoodilla tms. merkinnällä - pelkkä postimerkki ei kelpaa koska leimauksessa postimerkki "tuhotaan" ja jos siihen asettaa viivakoodin tekee leima koodin lukemisen mahdottomaksi, eli viivakoodin tai muun tunnisteen tulee olla erillinen postimerkistä. Kuka ne laittaa lähetyksiin? Jos asiakas, niin kuka lukee lähetykset postilla järjestelmään? Oikein - työntekijät, mikä tarkoittaa sitä, että työntekijäitä on varattava rutosti lisää, mikä lisää kustannuksia ja koska kyseessä on voittoa tuottava laitos arvannet kuka tämän järjestelmän maksaa? Oikein - asiakas, olisitko sinä valmis maksamaan monin kertaisesti kirjelähetksistä jotta niitä voitaisi seurata lähes 100% varmuudella - ja tuolloinkin jää sija inhimilliselle erehdykselle. Käy tutustumassa www.posti.fi -sivuilla hinnastoja, vertaile pikakirjeen ja tavallisen kirjelähetyksen hintaeroja - tuosta voit hivenen päätellä mitä tällainen järjestelmä tulisi asiakkaalle maksamaan. Minä en ainakaan halua sitä, että postikuluni kasvavat vuodessa likipitäen kymmen kertaisiksi.

Mitä tulee selityksiin, harvapa niitä on keksinyt - kyse on siitä totuudesta mikä niin Suomessa kuin yleismaailmallisesti posteissa vallitsee. 100% varmuuteen ei millään muotoa päästä Postin joutuessa hoitamaan sellaisen volyymin tavaraa vuorokaudessa, lajittelukeskuksissa tehdään töitä 24h vuorokaudessa, ja tästä huolimatta kiirettä pitää.

Kirjeitä voi kadota "tuhansin" eri tavoin. Omalla toiminnallaan Posti koettaa minimoida tällaisen mahdollisuuden mutta aina on mahdollista, että yksi kirje 100 000 katoaa - joko hetkeksi tai lopullisesti.

Pitänee jatkaa myöhemmin, nyt on aika suunnata toisaalle.

vlad.

vlad
23.11.2004, 16:25
Pikaisesti vielä...

Viestin lähetti Pingu
Pitäisikö näissä tapauksissa viedä ne takaisin lähimpään Postiin ja sanoa niiden tulleen väärään osoitteeseen?ihminen jolle olen erittäin kiitollinen.

Kuten ninja jo totesi, postitoimipaikkaan vain tekemään asiallinen ilmoitus. Jos sekään ei auta niin sitten alueen jakelupäällikköön yhteyttä.

Reklamaatiota voi myös antaa Postin nettisivujen (www.posti.fi) kautta. Toimii - omakohtaista kokemusta asiasta.

vlad.

finnishninja
23.11.2004, 18:28
Viestin lähetti vlad
Tästä aiheutuu myös ongelmia, tuotannossa kulkeva tavara ei ole tasalaatuista koska se ei ole Postin itsensä hyväksymää, on jos jonkinlaisia osoitteita, tuherroksia, muhkuraisia lähetyksiä etc.
... josta postilla on kohta satojen vuosien kokemus. Ymmärrän jos osoite on väärä, tai väärin kirjoitettu, mutta siitä huolimatta lähetys ei saa kadota. he tulevat työhönsä jonkin erikoisosaamisen tähden Myös meillä on paljon ihmisiä töissä, joilla on erikoisia taitoja. Moni ei ole koskaan edes käynyt tuotantopuolella. Siitä huolimatta he ovat osa kokonaisuutta. Nähdäänkö tämä Suomen Postissa jotenkin eri tavalla?!työntekijöitä jotka ovat vain "töissä" ja tekevät sen minimin. Tämä on työntekijöille se yhteinen piirre - tehdään minimi, eikä pätkääkään enempää. Yleensä ei ole mitään mieltä edes ehdottaa että pitäisi tehdä enemmän, tai jotain muuta lisäksi (ilman palkankorotusta). Sen sijaan hyvän työn vaatiminen onnistuu, kunhan työntekijä motivoidaan jotenkin. Raha on yksi hyvä keino. Toinen hyvä tapa on rekisteröinti. Se kaikkein välinpitämättöminkin alkaa osoittamaan yllättäen huolellisuutta, jos hän tietää että virheet jäljitetään.
Toisiin taas tepsii pikku kehu. Muistan kerran kun saimme uuden työntekijän. Vein hänet sille kaikkein eniten työhönsä tympiintyneelle oppiin. Kaveri muuttui täysin, otti valtavan vastuun uudesta työntekijästä ja piristyi muutenkin paljon. Joillakin työpaikoilla vallitseva tylsyys ja ahdistava ilmapiiri on joskus rikottava jotenkin. Joskus.. paremman työ-ympäristön puolesta on työskenneltävä aina.
Tympiintynyttä työntekijää "rangaistaan" usein työpaikalla. Hän ei saa ylimääräisiä korotuksia, eikä häntä oteta koskaan huomioon muissakaan asioissa. Minusta tämä on väärin. Tylsiäkin töitä voidaan aina parantaa ja päästä myös parempiin tuloksiin - kannustamalla työntekijöitä. Hyväkin työntekijä voi tehdä virheitä, Näin on. Mutta myös sellaisia työntekijöitä on paljon, jotka eivät tee koskaan virheitä, vaan heille on tärkeää tehdä työnsä moitteettomasti, päivästä päivään, vuodesta toiseen.
Jos olet tosiaankin ollut paljon työelämässä, olet takuulla nähnyt tällaisia ihmisiä paljon.Jos pystyt tällaiseen suoritustahtiin useiden tuntien ajan päiväss ilman virheitä olet melkoinen velho - tervemenoa Postille töihin. Ymmärtääkseni, näin yleisesti katsoen siis - posti toimii hyvin Suomessa. Tällaisia velhoja siis sieltä löytyy jo ennestään paljon. Minun ei siis tarvitse lähteä näyttämään. Toiseksi, jos tämä on ongelma, miksei osoitteita lueta koneellisesti? Mielenkiintoista, että vaadit postilaisilta virheetöntä työtä - vaaditko sitä myös kaupankassoilta, Kaupankassa teki joskus aikoinaan virheitä. Kaupassa, josta ostan aina elintarvikkeet, on kassaan naputtelu poistettu jo vuosia sitten. Neiti vetää tavarat ohi ja tunnistin lukee viivakoodin - pip- seuraava... Kyllä, vaadin kaupan kassoilta virheettömän työn ja saan sen myös. Pitäisikö postin saada jonkinlainen immuniteetti tässä asiassa? kaikista ammattiryhmistä löytyy ihmisiä jotka toisinaan tekevät virheitä, se on inhimillistä - sille ei mahda minkään. Kyllä vain, mutta jos poliisi tekee virheen, katoaako putkaan pistetty puliukko? Hukkaako sairaanhoitaja vanhuksen jos hän töpeksii? Oletko kuullut autonasentajasta, joka kadotti asiakkaan auton?
Olen ehkä ilmaissut itseni hieman huonosti, tai sitten et ole lukenut ajatuksella. Myös postissa on tilaa virheille, jos ne pystytään korjaamaan. Näinhän se toimii joka paikassa. Mutta toistan; postilla on pitkä kokemus, minusta tuntuu hullulta että vielä tässä vaiheessa hukkaavat postia. kaksi kirjettä takertuu yhteen, vlad, nyt alat takertua jo epätoivoisuuksiin. Jos kaksi kirjettä takertuu toisiinsa, tarkoitatko siis että toinen niistä, todennäköisesti se alimmainen, seuraa sitä päällimmäistä koko prosessin läpi ja siitä eteenpäin, postiljoonin laukussa vastaanottajalle asti - eikä tule ikinä takaisin?
Olisin todella hämmästynyt jos kaikki automatiikka postissa toimisi aina moitteettomasti, mutta se jos koneiden reistailu automaattisesti tietää sitä että posti katoaa on kyllä aika kumma juttu:-)
Mutta, kuten totesit, se voidaan joissakin tapauksissa korjata määränpäässä, siis mikä tässä on ongelmana? Tästähän minä olen koko ajan toitottanut, postin tulee tietää missä kama liikkuu, kirjeet eivät saa kadota. Veikkaan, että tunnen postinlogistiikkaa paremmin kuin sinä - voin 100% varmuudella sanoa, että hyväkin työntekijä tekee virheitä, (ks. yllä). Uskon. Tunnet varmasti paremmin. Minä taas voisin esitellä sinulle vaikka kuinka paljon ihmisiä välittömästi, jotka eivät tee työssään koskaan virheitä. Uskon myös tuntevani suomalaiset sen verran hyvin, että voin väittää että myös postista löytyy ihmisiä, jotka tekevät aina moitteettomasti työnsä.Muuten, oletko sinä 100% varma ettet tee koskaan työssäsi virheitä? Olen 100% varma siitä että teen joskus työssäni virheitä. Voitko sinä sanoa 100% varmuudella, ettei sinusta ole tekemään mitään työtä virheettömästi?Olosuhteet eivät mahdu tavallisen kuluttajan korvienväliselle alueelle, jos lehti jää tulematta sen takia, että lentoa ei tullut Postia syytetään asiasta - ei lentoyhtiötä. Edellinen on faktaa. Jos postin tulematta jäämiseen on pätevä syy, niin se hyväksytään. On tosin olemassa ihmisiä, jotka eivät hyväksy vaikka syy olisi mikä. Tämäkin on faktaa. jolloin se eräällä tavalla "katoaa", ja jos käy siten ettei kyseinen lähetys löydä vastaanottajalle, ja vastaanottajan/ lähettäjän tiedustellessa asiaa Posti ei voi muuta kuin valitellen todeta lähetyksen "kadonneen" tuotannossa, Juuri tätä tarkoitan. Posti valittelee, siis rutiinit puuttuvat. Jos lähettäjä/vastaanottaja osaa sanoa milloin lähetys on postitettu ja minne se on luovutettu, niin minun käsittääkseni sen pitäisi riittää postille. Sen jälkeen asiakkaalle voidaan kertoa mistä se löytyy. Jos lähetys on kärsinyt, niin sen yleensä voi tunnistaa kuitenkin, jos sen lähettäjän ja vastaanottajan nimet ja osoitteet on kirjoittettu selvästi. Uskon että kirje tai paketti tuhoutuu äärimmäisen harvoin (ei taida tapahtua koskaan) niin pahoin, etteikö siitä voisi jotain lukea. Ja sellaisille lähetyksille löytyy varmasti myös oma paikkansa - josta niin voidaan myöhemmin kaivella esiin.
Unohdin muuten tässä uudet hanskani linja-autoon muutama päivä sitten. Joku kehoitti minua käymään bussiyhtiön löytötavaratoimistossa. Se sijaitsi niin lähellä että päätin käydä. Tiesin päivämäärän, joten virkailijalla oli helppo hakea iso laatikko, josta löytyi "sen kuukauden hanskat." Kaikki hansikkaat olivat sievästi lajiteltu ja sieltähän ne löytyivät minunkin, vaikkei niissä ollut edes nimeä. Ruotsissa on ollut mm. Tomtebodassa suurempia ongelmia kuin vastaavissa laitoksissa Suomessa Tomtebodasta en tiedä, mutta Göteborgissa oli suuria ongelmia kun lajittelu automatisoitiin muutamia vuosia sitten. Siitä huolimatta posti tuli perille.
Nyt se toimii hienosti. Pääposti alkaa tosin olla ahdas ja muuttaa pian uusiin tiloihin Härrydaan.
Asenteilla tarkoitan itse ihmisiä, en laitoksia. Miten posti voi toimia hyvin, jos kaikkea yhä selitellään ja pidetään luonnollisena että tavaraa katoaa?Jos posti ryhtyisi seuraamaan jokaista postilähetystä elektronisesti olisi se mahdotonta toteuttaa taloudellisesti, Höpö höpö. Tämän päivän tekniikka antaa kaikki mahdollisuudet, eikä tarvitse edes tulla kalliiksi. Kaikkien lähetyksien tiedot voidaan tallettaa esim. palvelimelle automaattisesti. Olen paljon tekemisissä tällaisen tekniikan kanssa ja tiedän miten yksinkertaista se on toteuttaa. Kuka ne laittaa lähetyksiin? En ole töissä postissa, mutta ymmärtääkseni jokainen lähetys leimataan jossain vaiheessa. Siis prosessissa on vaihe, jolloin joku koskee/mänttää tai kirjoittaa jotain lähetykseen. Onko siis tämän operaation yhteydessä mahdotonta tehdä jotain muutakin? Esim, lukea ja tallettaa (automaattisesti) vastaanottajan nimi ja osoite, tai peräti leimata samalla iskulla se viivakoodi? Mitä vaan! Tämä nyt oli ihan vaan jotain joka tuli mieleen ensimmäisenä. lisää kustannuksia ja koska kyseessä on voittoa tuottava laitos arvannet kuka tämän järjestelmän maksaa? Kuten jo mainitsin, uusi tekniikka ei ole tänä päivänä välttämättä kallista, joskus se on jopa naurettavan halpaa. Sitäpaitsi, paljonko maksaa kadonneittein kirjeitten jahtaus? Ei kai sekään ihan ilmaista ole!

Toiseksi, kirjeiden postitus ei ole tänä päivänä kallista - päinvastoin, minusta se on erittäin edullista. En usko että kukaan panisi hanttiin jos hintoja nostettaisiin, luotettavuuden parantamiseen viitaten. Mitä tulee selityksiin, harvapa niitä on keksinyt Niin, posti selittää, totta kai. Sinä myös.

Tutustuin nopeasti linkkiin, mutta en löytänyt mitään ISO-certifikaatista. Kyllä kai Suomen Postilta pitäisi sellainen löytyä, (http://www.posten.se/index.jsp?PageName=op_kvalitet_iso&parentId=60&level2Id=255&level3Id=314&level3pos=2&level2pos=7&val=o) vai enkö vain huomannut?

jesse72
23.11.2004, 18:35
Viestin lähetti Pingu
Itse saan ja lähetän postia lähes viikottain.
Muutaman kuukauden sisällä meille on tullut kolme kertaa eri ihmiselle tarkoitettua postia.
Niissä on nimet ja osoitteet ihan selvästi kirjoitettuna, on ollut syntymäpäiväkortti, kirje ja lasku. Pitäisikö näissä tapauksissa viedä ne takaisin lähimpään Postiin ja sanoa niiden tulleen väärään osoitteeseen? Nuo kaikki ovat kuitenkin olleet saman tai viereisen kadun asukkaalle, joten olen käynyt pudottamassa oikeaan postiluukkuun (tulee ainakin lähiseutu tutuksi oikeaa taloa etsiessä).
Viime viikolla tiesin että pitäisi tulla aika tärkeä kirje, mutta sitä ei tullut. Muutaman tunnin päästä soi ovikello ja nainen sanoi olevansa naapuritalosta, ja että minun kirjeeni oli tullut heille (siinäkin oli nimi ja osoite ihan selvästi ja oikein).
Tällä alueella ei olisi mikään ihme, vaikka olisi heittänyt roskiin tuon kirjeen, mutta onneksi sattui olemaan ystävällinen ihminen jolle olen erittäin kiitollinen.

Tuntuu ainakin tällä seudulla Posti sekoilevan turhan usein.

Meillä sattui tuota kesällä vähän väliä. Perkele Veikkajat ja Soundit tuli muutaman päivän viiveellä. Posti jakoi meiden postia saman rapun asukkaille ja meille tuli meille kuulumatonta postia.
Soitto postin lajitteluun ja sen jälkeen ei ole moista tapahtunut. Tosin meille jakoi tuolloin kesälomatuuraaja, mutta silti ihmetyttää jos ei viitisi katsoa mihin luukkuun postit jakaa, tätä kesti kuitenkin jonkun aikaa..Itse kyllä vein naapurien postit saman tien heille.

Mutta ilmoitus SUORAAN LAJITTELUUN niin menee varmasti viesti perille!

Ja meille sattui vielä niin että alakerran tahvo vei meittin postit suoraan pääpostiin missä ne sitten kiepuivat muutaman päivän..

Shane
23.11.2004, 18:57
Viestin lähetti finnishninja
En ole töissä postissa
Etkä varmasti ole koskaan ollutkaan, ja sen kyllä huomaa. Piste tälle keskustelulle omalta osaltani.

EDIT: Ettei nyt ihan one-lineriksi jää, niin todettakoon vielä, että itse tulen 100 % varmuudella tekemään virheitä jatkossakin, Postin palveluksessa siis mahdollisesti työskennellessäni. Ehkä olen sitten väärällä alalla, väärin koulutettu tai jotain..

Shayne
23.11.2004, 19:24
Viestin lähetti finnishninja
En ole töissä postissa, mutta ymmärtääkseni jokainen lähetys leimataan jossain vaiheessa. Siis prosessissa on vaihe, jolloin joku koskee/mänttää tai kirjoittaa jotain lähetykseen. Onko siis tämän operaation yhteydessä mahdotonta tehdä jotain muutakin? Esim, lukea ja tallettaa (automaattisesti) vastaanottajan nimi ja osoite, tai peräti leimata samalla iskulla se viivakoodi? [/B]Tartun nyt nopeasti vain tähän; tuollaisella systeemillä voitaisiin dokumentoida yksittäisen postilähetyksen sijainti sillä hetkellä, eli toisinsanoen "kuitata vastaanotetuksi" (ei tosin jäljitä kirjeen kulkua kirjelaatikosta/virkailijalta/tms. leimausvaiheeseen). Seurantaa tuo ei kuitenkaan helpottaisi, koska postia siirretään paikasta toiseen huomattavasti suuremmissa erissä (laatikoittain, rullakoittain jne.). Nämä suuremmat erät taitavat olla nykyäänkin kooditettuja. Jokaisen yksittäisen lähetyksen seuraaminen suurempien massojen sisällä vaatisi kai lastin purkamista jokaisessa käsittelyvaiheessa ja lähetysten leiman "lukemista" yksitellen? Tällaisella systeemillä saisimme nyt jo alkaa lähettelemään ensi vuoden pääsiäiskortteja, jotta ehtisivät ajoissa perille.

En oikein usko sitäkään, että sadan vuoden kokemus postinkulun kehitystyöstä olisi ihan helposti mullistettavissa prosesseja tuntemattomien amatöörien toimesta. Osaoptimointi on helppoa, mutta noinkin valtavan massan hallitseminen kokonaisuutena kaikki realiteetit huomioden on jo monimutkaisempaa ja siinä vain yksinkertaisesti ei voida, tai pikemminkin kannata, varmistaa kaikkea idioottivarmaksi.

Nuo puheesi yksittäisten osa-alueiden riippumattomuudesta kokonaisuutta ajatellen maistuvat hyvältä teoriakirjassa, mutta täydeltä paskalta käytännössä.

vetti
23.11.2004, 19:35
Viestin lähetti Shane
EDIT: Ettei nyt ihan one-lineriksi jää, niin todettakoon vielä, että itse tulen 100 % varmuudella tekemään virheitä jatkossakin, Postin palveluksessa siis mahdollisesti työskennellessäni. Ehkä olen sitten väärällä alalla, väärin koulutettu tai jotain..

Ihan vapaasti. Eiköhän meistä muutkin (no minä ainakin) tee virheitä omassa työssään/opiskelussaan/mitä sitten tekeekään.

Aina on erehtyminen mahdollista. Miten tämän virheen sitten paikkaa on sitten toinen juttu.

Ja jossei ihan mene väärille linjoille: minulla ei ole ollut ongelmia Postin tai sen palveluiden kanssa.

vlad
24.11.2004, 05:37
Turhaahan tämä on mutta josko kerran vielä kiellon päälle...

Viestin lähetti finnishninja
... josta postilla on kohta satojen vuosien kokemus. Ymmärrän jos osoite on väärä, tai väärin kirjoitettu, mutta siitä huolimatta lähetys ei saa kadota.

Kuten jo todettua, kaikista varotoimista huolimatta lähetys voi erinäisistä syistä johtuen kadota.

Myös meillä on paljon ihmisiä töissä, joilla on erikoisia taitoja. Moni ei ole koskaan edes käynyt tuotantopuolella. Siitä huolimatta he ovat osa kokonaisuutta. Nähdäänkö tämä Suomen Postissa jotenkin eri tavalla?!

Eräässä vaiheessa Postin ongelma oli se, että se turvautui liiaksi ulkopuoliseen konsultointiapuun, tästä seurasi sellaisia ongelmia, että tuotannossa jouduttiin toimimaan tavalla mikä ei ollut fiksua kokonaisuuden kannalta, ts. postin tuotannosta tietämättömät henkilöt antoivat päätöksiä joitä ei välttämättä voitu sellaisenaan tuotannossa toteuttaa, mikä sitten lisäsi virheiden mahdollisuutta.

Tämä on työntekijöille se yhteinen piirre - tehdään minimi, eikä pätkääkään enempää. Yleensä ei ole mitään mieltä edes ehdottaa että pitäisi tehdä enemmän, tai jotain muuta lisäksi (ilman palkankorotusta). Sen sijaan hyvän työn vaatiminen onnistuu, kunhan työntekijä motivoidaan jotenkin. Raha on yksi hyvä keino. Toinen hyvä tapa on rekisteröinti. Se kaikkein välinpitämättöminkin alkaa osoittamaan yllättäen huolellisuutta, jos hän tietää että virheet jäljitetään.

Minulla on kokemusta erilaisista logistisia sekä kuljetuspalveluita tarjoavista firmoista, Posti eroaa joukosta siinä, että volyymit ovat aivan toista luokkaa kuin normaalissa päivittäistavaravarastossa.

Tietty Postilla on parantamisenvaraa, sitä en kiellä - palkka voisi olla tuotannossa parempi - tällä hetkellä se ei ole vertailukelpoinen muiden logistiikka-alan firmojen kanssa. Mikäli palkkaa nostettaisi hivenen se voisi tuoda motivaatiota lisää, mikä osaltaan voisi vähentää virheiden mahdollisuutta - tässä kohdin Postin johdolla on peiliin katsoimisen paikka. Vaikka palkkaluokkia on portaistettu, ja vaikka tuotannossa on henkilökohtaisenosaamisen lisiä ei tämä ole välttämättä riittävän suuri motivaattori työntekijöille. Alle 10 euron tuntipalkka ei kovinkaan monia motivoi pidemmänpäälle. Tekisitkö sinä sellaisella palkalla kiireistätyötä päivästä toiseen? Minä olen tehnyt ja se ei todellakaan ole mikään naurunpaikka.

Tympiintynyttä työntekijää "rangaistaan" usein työpaikalla. Hän ei saa ylimääräisiä korotuksia, eikä häntä oteta koskaan huomioon muissakaan asioissa. Minusta tämä on väärin. Tylsiäkin töitä voidaan aina parantaa ja päästä myös parempiin tuloksiin - kannustamalla työntekijöitä.

Allekirjoitan tämän täysin, tämän suhteen Postilla on vielä parantamisenvaraa.

Mutta myös sellaisia työntekijöitä on paljon, jotka eivät tee koskaan virheitä, vaan heille on tärkeää tehdä työnsä moitteettomasti, päivästä päivään, vuodesta toiseen.
Jos olet tosiaankin ollut paljon työelämässä, olet takuulla nähnyt tällaisia ihmisiä paljon. Ymmärtääkseni, näin yleisesti katsoen siis - posti toimii hyvin Suomessa. Tällaisia velhoja siis sieltä löytyy jo ennestään paljon. Minun ei siis tarvitse lähteä näyttämään.

En kiellä sitä etteikö hyvä työntekijä tekisi vähän virheitä, suorastaan minimaalisesti, mutta olen henkilökohtaisesti nähnyt kuinka todella hyvä ja tunnollinen työntekijä tekee virheitä vaikka hän koettaisi kuinka välttää niitä. Missään muussa firmassa en ole nähnyt työntekijän joutuvan tekemään niin montaa päätöstä per tunti kuin postissa. Tässä täydellisinkin työntekijä tekee virheen silloin tai tällöin - he eivät eroa siinä minkään muunkaan firman työntekijöistä joten miksi heiltä tulisi vaatia sellaista mihin kukaan muukaan ei pysty.

Toiseksi, jos tämä on ongelma, miksei osoitteita lueta koneellisesti?

Koneellisesti ei kyetä lukemaan käsin kirjoitettuja osoitteita ja korttipostissa lähes kaikki osoitteet on kirjoitettu käsin. Lisäksi muustakin postista osa on sellaista jota kone ei kykene lukemaan - tuolloin tarvitaan koodaajia, ts. inhimillisen virheen mahdollisuus lisääntyy, tai toiseksi kone tulkitsee osoiteen väärin jolloin lähetys ohjautuu välittömästi väärään lokerikkoon mistä seuraa pahimmassa tapauksessa virhe, eli posti voi viivästyä.

Kaupankassa teki joskus aikoinaan virheitä. Kaupassa, josta ostan aina elintarvikkeet, on kassaan naputtelu poistettu jo vuosia sitten. Neiti vetää tavarat ohi ja tunnistin lukee viivakoodin - pip- seuraava... Kyllä, vaadin kaupan kassoilta virheettömän työn ja saan sen myös. Pitäisikö postin saada jonkinlainen immuniteetti tässä asiassa?

Kuinkahan monta kertaa kassa unohtaa poistaa hälyttimen tuotteista, seuraa aiheeton hälytys, ts. virhe.

Oletko tarkkaillut maksamiasi hintoja kuinka tarkkaan, aina silloin tällöin veloitetaan väärin ja jos asiakas ei ole tarkkana seuraisi virhe, toisinaan virhe seuraa kaikesta huolimatta. Minulla viimeksi jokunen viikko sitten tuotteesta yritettiin periä eri hinta mikä siihen oli merkitty, en ostanut eikä kassa suostunut myömään sitä sillä hinnalla mikä siihen oli merkitty - kyse oli dvd-leffasta ja kaupalle olisi tullut tappiota korkeintaan kymmenisen euroa.

Kyllä vain, mutta jos poliisi tekee virheen, katoaako putkaan pistetty puliukko? Hukkaako sairaanhoitaja vanhuksen jos hän töpeksii? Oletko kuullut autonasentajasta, joka kadotti asiakkaan auton?

Kuinkahan monta kertaa putkaan on kuollut asiakas - huomattavasti pahempi asia kuin kirjeen katoaminen. Yksikin putkakuolema on liikaa, mutta missä ovat poliisien kritisoijat tässä tapauksessa?

Aina silloin tällöin - joka talvi siis - katoaa joku vanhus vanhainkodista ja tulokset ovat useimmiten ikävät. Vanhus löytyy kuolleena.

Monasti autonasentaja on jättänyt tekemättä työn josta hän laskuttaa - verrattavissa täysin Postin tekemiin virheisiin, ja jos volyymejä verrataan niin veikkaampa etteivät autonasentajat saa kovinkaan mairittelevia papereita.

Olen ehkä ilmaissut itseni hieman huonosti, tai sitten et ole lukenut ajatuksella. Myös postissa on tilaa virheille, jos ne pystytään korjaamaan. Näinhän se toimii joka paikassa. Mutta toistan; postilla on pitkä kokemus, minusta tuntuu hullulta että vielä tässä vaiheessa hukkaavat postia.

Tottahan toki tila on virheille mutta sinähän tässä et tunnu hyväksyvän sitä, että näille virheille on sijansa. Sinähän se vaadit Postilta sellaista mihin mikään muukaan instanssi ei maailmassa pysty. Et todellakaan tunnu käsittävän sitä millaisilla volyymeilla Postissa toimitaan.

Toisekseen, Postilla koetetaan pienentää tätä virheprosenttia kaiken aikaa, ja se pienenee vaikka se toisinaan tuntuu uskomattomalta kun kuuntelee valituksia, ja se pienenisi entisestään mikäli ihmisen reklamoisivat välittömästi jakelu- tms. virheistä.

vlad, nyt alat takertua jo epätoivoisuuksiin. Jos kaksi kirjettä takertuu toisiinsa, tarkoitatko siis että toinen niistä, todennäköisesti se alimmainen, seuraa sitä päällimmäistä koko prosessin läpi ja siitä eteenpäin, postiljoonin laukussa vastaanottajalle asti - eikä tule ikinä takaisin?

Ei tämä ole epätoivoista, olen itse ollut todistamassa kuinka tuhansia kirjeitä on jouduttu manuaalisesti erottamaan toisistaan koska lähetykset ovat takertuneet toinen toisiinsa. Tarkoitin kyseisellä esimerkillä myös sitä kuinka lähetyseristä riippuen Posti ei välttämättä saavuta tavoitenopeutta, en siis sitä, että kaikki tällaiset lähetykset katoaisivat lopullisesti - ilmaisin alunperin itseni siis hivenen heikosti.

Toiseksi, ilmeisesti ihmiset Suomessa ovat erilaisia kuin Ruotsissa, sillä ei ole tavatonta, että asiakkaan jättävät toimittamatta jakelutoimipaikkoihin/ kirjelaatikoihin väärinohjautunutta postia. Lue tätä ketjua niin huomaat kuinka moni ihmettelee sitä mitä tehdä väärin ohjautuneelle postille, meille se on kenties itsestä'änselvää mutta ei kaikille. Pahimmissa tapauksissa niitä on toimitettu roskapöntöistä postiin takaisin - eikä kyse ole yksittäistapauksista.

Olisin todella hämmästynyt jos kaikki automatiikka postissa toimisi aina moitteettomasti, mutta se jos koneiden reistailu automaattisesti tietää sitä että posti katoaa on kyllä aika kumma juttu:-)

Ei automaattisesti mutta silloin tällöin koneiden reistailu voi johtaa kirjeen totaaliseen tuhoutumiseen - jälleen omakohtaista kokemusta.

Mutta, kuten totesit, se voidaan joissakin tapauksissa korjata määränpäässä, siis mikä tässä on ongelmana? Tästähän minä olen koko ajan toitottanut, postin tulee tietää missä kama liikkuu, kirjeet eivät saa kadota.

Ja, kuten minä olen toitottanut - hyvin harva lähetys katoaa kokonaisuudessaan. Normaalin kirjepostin kohdalla se on kuitenkin mahdollista aiemmin luettelemieni (lueteltujen) syiden tähden.

Uskon myös tuntevani suomalaiset sen verran hyvin, että voin väittää että myös postista löytyy ihmisiä, jotka tekevät aina moitteettomasti työnsä. Olen 100% varma siitä että teen joskus työssäni virheitä. Voitko sinä sanoa 100% varmuudella, ettei sinusta ole tekemään mitään työtä virheettömästi?

Likimain samassa yhteydessä toteat postista löytyvän työntekijöitä jotka tekevät moitteetonta työtä ja kuitenkin tunnustat itse tekeväsi silloin tällöin virheitä, jokin ei nyt täsmää? Mielestäni moitteeton työskentely ei tarkoita sitä etteikö toisinaan voisi tehdä virheitäkin - vaikka pidän itseäni moitteettomana työntekijänä teen toisinaan virheitä, en siis ole virheetön työntekijä.

Uskon että kirje tai paketti tuhoutuu äärimmäisen harvoin (ei taida tapahtua koskaan) niin pahoin, etteikö siitä voisi jotain lukea. Ja sellaisille lähetyksille löytyy varmasti myös oma paikkansa - josta niin voidaan myöhemmin kaivella esiin.

Älä usko, työni puolesta olen nähnyt lähetyksiä joista ei ole jäljellä muuta kuin repaleita - tuhoutumisen syynä vika kirjelajittelukoneessa tms. Nämäkin lähetykset toimitetaan ettenpäin - jollei muuta niin sinne Jyväskylään.

Unohdin muuten tässä uudet hanskani linja-autoon muutama päivä sitten. Joku kehoitti minua käymään bussiyhtiön löytötavaratoimistossa. Se sijaitsi niin lähellä että päätin käydä. Tiesin päivämäärän, joten virkailijalla oli helppo hakea iso laatikko, josta löytyi "sen kuukauden hanskat." Kaikki hansikkaat olivat sievästi lajiteltu ja sieltähän ne löytyivät minunkin, vaikkei niissä ollut edes nimeä.

Hienoa, että löytyivät. Aina onni ei kuitenkaan ole myötäinen.

Asenteilla tarkoitan itse ihmisiä, en laitoksia. Miten posti voi toimia hyvin, jos kaikkea yhä selitellään ja pidetään luonnollisena että tavaraa katoaa?

Älä ymmärrä väärin, ei sitä pidetä luonnollisena, että tavaraa katoaa. Volyymit huomioonottaen on kuitenkin todennäköistä, että tavaraa katoaa ainakin hetkellisesti toisinaan. Jos olisit yhden joulun postilla töissä puheesi voisivat muuttua toiseksi.

Tämän päivän tekniikka antaa kaikki mahdollisuudet, eikä tarvitse edes tulla kalliiksi. Kaikkien lähetyksien tiedot voidaan tallettaa esim. palvelimelle automaattisesti. Olen paljon tekemisissä tällaisen tekniikan kanssa ja tiedän miten yksinkertaista se on toteuttaa. En ole töissä postissa, mutta ymmärtääkseni jokainen lähetys leimataan jossain vaiheessa. Siis prosessissa on vaihe, jolloin joku koskee/mänttää tai kirjoittaa jotain lähetykseen. Onko siis tämän operaation yhteydessä mahdotonta tehdä jotain muutakin? Esim, lukea ja tallettaa (automaattisesti) vastaanottajan nimi ja osoite, tai peräti leimata samalla iskulla se viivakoodi? Mitä vaan! Tämä nyt oli ihan vaan jotain joka tuli mieleen ensimmäisenä. Kuten jo mainitsin, uusi tekniikka ei ole tänä päivänä välttämättä kallista, joskus se on jopa naurettavan halpaa.

Postilla lasketaan tarkkaan kuinka kauan aikaa kannattaa käyhttää yhden kirjeen käsittelyyn aikaa, kaikki ylimääräinen aika korottaa hintaa huomattavasti, vrt. 1. luokan kirje ja pikakirje, toista ei rekisteröidä ja toinen rekisteröidään.

Parhaimmillaan kirjelajittelukone lajittelee tunnissa lähes 30 000 lähetystä - todellinen luku on lähempänä 20 000 lähetystä, puhun nyt C4 lähetyksistä ja sitä pienemmistä. Mikäli nämä lähetykset tulisi rekisteröidä järjestelmään jollain muotoa voit laskea mielessäsi kuinka monta työntekijää siihen tarvittaisi jotta Posti kykenisi ylläpitämään määrätyt tavoitenopeudet. Ja, ne ovat 1. luokan osalta noin 97% yhdessä työpäivässä perille. Nyt ne lähetykset esikäsitellään ja tarvittaessa leimataan - toisinaan (usein) asiakas tuottaa kirjeen valmiiksi leimattuina postimaksukoneella/ hinnoittelupalvelussa. Mikäli tähän vaiheeseen lisätään yksi työvaihe lisää tarkoittaa se kustannuksiin lisää tiettyä senttihintaa per lähetys, ja Posti on kartoittanut näitä hyvin tarkkaan ja asiakkaat eivät ole valmiit siihen, että postimaksun hinta nousee kymmennillä senteillä - eivät varsinkaan yritykset, joiden lähetykset vastaavat huomattavasta osasta postin kirjevolyymistä.

Sitäpaitsi, paljonko maksaa kadonneittein kirjeitten jahtaus? Ei kai sekään ihan ilmaista ole!

Eipä tietenkään mutta asiakastyytyväisyyden kannalta laskettua tarkoin se, että parempi maksaa yhden kirjeen etsinnästä kuin nostaa postilähetystenhintoja huomattavasti.

Toiseksi, kirjeiden postitus ei ole tänä päivänä kallista - päinvastoin, minusta se on erittäin edullista. En usko että kukaan panisi hanttiin jos hintoja nostettaisiin, luotettavuuden parantamiseen viitaten. Niin, posti selittää, totta kai. Sinä myös.

En selitä, se on silkkaa faktaa - Posti on teettänyt asiakaskyselyitä, mm. minä olen sellaiseen osallistunut, ja asiakkaat eivät ole valmiit maksamaan ekstraa postin lähettämisestä - jo nykyisellään hinnat Suomessa ovat EU-maiden huippua.

Tutustuin nopeasti linkkiin, mutta en löytänyt mitään ISO-certifikaatista. Kyllä kai Suomen Postilta pitäisi sellainen löytyä, (http://www.posten.se/index.jsp?PageName=op_kvalitet_iso&parentId=60&level2Id=255&level3Id=314&level3pos=2&level2pos=7&val=o) vai enkö vain huomannut?

En ole täysin varma - LP-Logistiikkapalveluita taitaa sellainen löytyä (Suomen Posti OY:n tytärfirma) ja muistaakseni Suomen Posti Oy:ltä sellainen löytyy.

Mikäli kiinnostaa niin laita kysely Suomen Posti OY:lle.

vlad.

pientä edittiä ja hiomista.

Kontulan Ottawa
24.11.2004, 08:02
Viestin lähetti Kiekoton
Posteljooneista ei toki ole pahaa sanaa sanottavaksi, vaikka postiluukusta mahtuvia kirjeitä ei toimiteta perille tai jaetaan postia vain asunnon numeron mukaan väärälle kadulle ja ihmiselle.

Posti jaetaan aina osoitteen (asunnon numeron mukaan) mukaan, nimestä välittämättä. Ei jakaja voi tietää, jos asunnossa on väliaikaisesti "Nieminen " käymässä, jolle posti on osoitettu., vaikka alakerrassa asuisi myös "Nieminen".

itse sain yläkerran ihmisen joulukortteja, koska niissä oli erehdyksessä minun ovinumeroni.Posti toimi oikein, kun ei arvannut, kelle ne on tarkoitettu.

Kontulan Ottawa
24.11.2004, 08:06
Viestin lähetti JanJ

Niin, mitäs siitä että maksan sekä verovaroilla että erillisillä postimaksuilla toimimattomasta palvelusta. Antoisaa asiakaspalvelu-uraa Sinulle!

kerropas, mitä verovaroja Posti saa ? Posti on ollut jo yli 10 vuotta osakeyhtiö, joka toimii omilla tuloillaan.

Davey
24.11.2004, 11:06
Viestin lähetti Kontulan Ottawa
Posti jaetaan aina osoitteen (asunnon numeron mukaan) mukaan, nimestä välittämättä. Ei jakaja voi tietää, jos asunnossa on väliaikaisesti "Nieminen " käymässä, jolle posti on osoitettu., vaikka alakerrassa asuisi myös "Nieminen".

itse sain yläkerran ihmisen joulukortteja, koska niissä oli erehdyksessä minun ovinumeroni.Posti toimi oikein, kun ei arvannut, kelle ne on tarkoitettu.

Pääsääntöisestihän posti jaetaan tottakai asunnon numeron mukaan, nimestä välittämättä( siis ovessa olevasta).

Mutta kyllä jakaja voi tietää onko Nieminen käymässä jos tämä Nieminen on tehnyt määräaikaisen muutosilmoituksen.

Mutta jos Nieminen on käymässä pari päivää ja hänen olisi tarkoitus saada joku lähetys joka on tärkeä niin yksi vaihtoehto on lähettää kirje asunnossa olevan nimellä ja laittaa tämän kuoren sisään Niemiselle oma kuori.

Kontulan Ottawa
24.11.2004, 11:23
lähdin nyt siitä, että tämä "nieminen " ei ole tehnyt määräaikasta muuttoilmoitusta. tällöin jajaja ei tiedä hänen läsnäolostaan.

toinen tapa on lähettää lähetys Nieminen /co (huoneistossa oleva postinsaaja)

finnishninja
24.11.2004, 13:15
Viestin lähetti Shane
Etkä varmasti ole koskaan ollutkaan, ja sen kyllä huomaa. Estääkö se minua keskustelemasta postin toiminnasta? Pitääkö kaikesta olla käytännön kokemusta jos haluaa jutella asiasta? Kuinka moni täällä on pelannut jääkiekkoa SM-liigassa? Ei varmaan moni, mutta keskustella voi, eikö vain?Piste tälle keskustelulle omalta osaltani. Uskon että tuollaisella asenteella päätöksesi on oikea, tuen sitä 100%.
Viestin lähetti Shayne
tuollaisella systeemillä voitaisiin dokumentoida yksittäisen postilähetyksen sijainti sillä hetkellä, eli toisinsanoen "kuitata vastaanotetuksi" Kyllä, siis se olisi ensimmäinen vaihe ja kuittaus siitä että lähetyksen lähettäjä todellakin on pistänyt sen laatikkoon ja laatikon sisältö on toimitettu lajitteluun. Eikö tämä ole jo hyvä alku?
Käsittääkseni posti lajitellaan vielä ainakin yhden kerran sen jälkeen. Silloinkin voidaan lukea ja todeta missä lähetys kulkee. Nämä suuremmat erät taitavat olla nykyäänkin kooditettuja. Uskon. Nyt tiedetään jo paljon siitä missä tavara kulkee. Jos tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia käytetään, niin lähetystä voidaan seurata postiljoonin laukkuun asti. Silloin voidaan jo varmuudella sanoa missä kirje "katosi." Jos minä olisin postiljooni ja tietäsin että postin kulkua seurattaisiin näin hyvin, olisin todella tarkkana...En oikein usko sitäkään, että sadan vuoden kokemus postinkulun kehitystyöstä olisi ihan helposti mullistettavissa prosesseja tuntemattomien amatöörien toimesta. En usko minäkään, mutta jos on käytettävissä sadan vuoden kokemus, uusi tekniikka ja uudet tavat ajatella, on täysin mahdollista mullistaa paljon vaikeimpiakin juttuja. mutta noinkin valtavan massan hallitseminen kokonaisuutena Tämä ei pure minuun, ehkä yrityksenä selittää, mutta käytännössä valtava massa antaa myös mahdollisuuksia hyvien rutiinien kehittämiseen. Valtaosa tuotannosta perustuu tänä päivänä siihen, että tavaraa on paljon ja se liikkuu. Jälleen kerran, pitäisikö postin saada immunitteetti sen takia että sattuvat käsittelemään paljon tavaraa?Nuo puheesi yksittäisten osa-alueiden riippumattomuudesta kokonaisuutta ajatellen maistuvat hyvältä teoriakirjassa, mutta täydeltä paskalta käytännössä. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, tässä on paljolti kysymys asenteista. Posti on juuri sellainen kun me haluamme. Ja posti toimii juuri sillä tavalla kun sitä hoidetaan. Tämä ei ole teoriaa.
Muuten, miksi minä en ole saanut KOSKAAN jonkun toisen postia? Miksi minulta ei ole koskaan kadonnut mitään postinkulun yhteydessä? Miksi minun postiani ei ole koskaan mennyt jollekin toiselle (ainakaan tietääkseni)? Voisiko se johtua siitä etten käytä Suomen postia, vaan maiden, jotka eivät kuulu näihin "EU:n huippuihin." Hahahaaa... Omat lapset ja toisten kakarat, eiks niin?

Jaaha... vlad ei väsy...Viestin lähetti vlad
Turhaahan tämä on mutta josko kerran vielä kiellon päälle...
Aihe on mielenkiintoinen, toivon mukaan et siis kirjoittele tästä turhautuneena. Kamaan vlad!Eräässä vaiheessa Postin ongelma oli se, että se turvautui liiaksi ulkopuoliseen konsultointiapuun, Tämä on aika tavallinen tapa toimia tänä päivänä. Meilläkin on 20% konsultteja. Heidän ehdotuksensa eivät mene tosin automaattisesti läpi, vaan ne seulotaan tarkkaan ennen toimeenpanoa. Konsultteja käytetään usein väärin, heidät asetetaan tehtävän eteen, aletaan laskemaan tunteja ja odotetaan hyviä tuloksia. Suurin ero vakityövoimaan verrattuna on se, että vakityöntekijä yleensä koulutetaan tehtäväänsä, kun taas konsultti tulee salkun kanssa aamulla ja alkaa töihin heti kun tietokone on asennettu. Jos ei tässä vaiheessa olla varuillaan, niin virheiden mahdollisuus ja hukka-aika nousee jyrkästi. Konstultointiapu voi olla tie parempaan toimintaan, mutta väärinkäytettynä se voi antaa myös päinvastaisen tuloksen. Posti eroaa joukosta siinä, että volyymit ovat aivan toista luokkaa kuin normaalissa päivittäistavaravarastossa. Mainitsin tämä jo aikaisemmin, postilla on siitä positiiviset edellytykset toiminnassaan, ettei heidän tarvitse valmistaa lähettämäänsä tavaraa. Postin volyymit taitavat edustaa myös EU:ssa sitä alinta tasoa. Jos volyymi on ongelma, niin miksi minulla ei ole ollut koskaan ongelmia postin kanssa? Ruotsissahan täytyy olla postia aika tasan puolet enemmän? Entäs Englanti, Belgia, Saksa, Ranska... jos volyymi on ongelma Suomessa - miten posti yleensä voi kulkea näissä maissa???Et todellakaan tunnu käsittävän sitä millaisilla volyymeilla Postissa toimitaan. Et todellakaan tunnu käsittävän sitä, että Suomi on postista puhuttaessa lilliputti-maa. Suomen posti on kuin pieru saharassa kun aletaan vertaamaan todella suuriin organisaatioihin.Alle 10 euron tuntipalkka ei kovinkaan monia motivoi pidemmänpäälle. Tekisitkö sinä sellaisella palkalla kiireistätyötä päivästä toiseen? Minä olen tehnyt ja se ei todellakaan ole mikään naurunpaikka. En aliarvioi postissa työskentelevän työpanosta. Se on varmasti kova työ ja siitä voisi/pitäisi takuulla maksaa myös enemmän. Mutta kysymykseesi; en tekisi sillä palkalla töitä koko elämääni, mutta niin kauan kun olisin postin palveluksessa, tekisin työni moitteettomasti. Minulla on ollut 22 eri työnantajaa ja joukossa on myös sellaisia, jotka maksoivat "huonosti." Olen myös tehnyt töitä, joihin verrattaessa posti olisi ollut ihan hyvä vaihto-ehto. Tämä ei kuitenkaan estänyt minua tekemästä työtäni hyvin. Kukaan ei ole vielä moittinut minua huonosti tehdyn työn takia. Periaatteeni on se, että minä voin aina puhua paremman palkan puolesta, mutta palaute ei saa olla "tee ensin parempi työ." En erottele tätä työnantajan tai työpaikan perusteella. Sillä ei ole väliä.Missään muussa firmassa en ole nähnyt työntekijän joutuvan tekemään niin montaa päätöstä per tunti kuin postissa. Tämä on myös yksilökysymys. Joku pystyy toimimaan tällaisessa työympäristössä, kun taas toinen käy oksentamassa välillä. On työntajan tehtävä sovittaa työ siten että se pystytään tekemään kunnolla. Heidän tehtävä on myös pitää huolta siitä että oikea mies on oikealla paikalla. Liian kova työtahti voi olla selitys, mutta puolustuksena se ei toimi, kysymyksessä on virhe. Tässä täydellisinkin työntekijä tekee virheen silloin tai tällöin - he eivät eroa siinä minkään muunkaan firman työntekijöistä joten miksi heiltä tulisi vaatia sellaista mihin kukaan muukaan ei pysty. Meillä ei sallita tuotannossa virheitä. Operaattoreilla on keskimäärin 50 sekuntia aikaa tehdä oma työnsä, jossa heidän täytyy tehdä monta eri päätöstä. Heitä taitaa olla tällä hetkellä n. 2000. Jos kaikki tekisivät virheitä, siitä seuraisi kaaos. Ihmisiä onkin sijoitettu paljon siten, mihin he pystyvät ja hyvin tuloksin. Kaikkea myös seurataan tarkoin ja virheen tapahtuma/tekijä pystytään jäljittämään vuosienkin kuluttua tarpeen vaatiessa. Tuotteita katoaa joskus - mutta ne löydetään, aina. Kuinkahan monta kertaa kassa unohtaa poistaa hälyttimen tuotteista, seuraa aiheeton hälytys, ts. virhe. Elintarvikkeissa ei ole hälyttimiä, mutta jos olisi ja kassa unohtaisi poistaa, entäs sitten? Sallin tämän, sillä tämä ei kuitenkaan vaikuta lopputulokseen, elikkä minua laskutetaan oikein ostoksistani. Jokainen voi horjahtaa tuolillaan, mutta oikaisuun tulee olla mahollisuus, postissakin. Oletko tarkkaillut maksamiasi hintoja kuinka tarkkaan, aina silloin tällöin veloitetaan väärin ja jos asiakas ei ole tarkkana seuraisi virhe, toisinaan virhe seuraa kaikesta huolimatta. Olen tarkkana siinä että minulta peritään oikein. Siitä huolimatta, minulta ei ole koskaan edes yritetty periä väärin. Varsinkin elintarvikkeita ostaessa tänän päivänä virheen mahdollisuus on eliminoitu. Tuotteet yksi kerrallaan tunnistimen ohi, samalla voit seurata näytöstä minkä summan se rekisteröi ja maksu kortilla. Tuntuu siltä että mitä suuremmassa mitassa tämä toiminta tapahtuu, sitä pienempi on virheen mahdollisuus. Ymmärrätkö mitä tarkoitan? Se sekatavarakaupan mummo saattaa hyvinkin nähdä setelin vääränä, kun taas suuressa supemarketissa tavara hinnoitellaan ja merkitään palli kerrallaan. Siis volyymi nostaa palvelun laatua myös tässä asiassa. Miksei siis se voisi olla näin myös postissa???Koneellisesti ei kyetä lukemaan käsin kirjoitettuja osoitteita Posti käyttää koneita, jotka lukevat osoitteen automaattisesti, tekniikka käsinkirjoitetun lukemiseen löytyy myös. En tosin tiedä missä määrin posti käyttää tätä tekniikkaa. Luulisin kuitenkin että valtaosa postin käsittelemistä osoitteista on kirjoitettu koneella. Siitä huolimatta joku täällä kaipasi lehtiä, jotka olivat menneet väärään paikkaan...
Kuinkahan monta kertaa putkaan on kuollut asiakas - huomattavasti pahempi asia kuin kirjeen katoaminen. Totta kai, mutta siitä tässä ei kai nyt ole kysymys. Ihmisen kuolema on siitä erikoinen juttu, että se ei ole ennustettavissa. Kirje taas saapuu postiin fyysisesti, käy läpi ennalta ohjelmoidun prosessin ja toimitetaan sitten vastaanottajalle. Kuulostaako ylivoimaiselta? Ei kai tässä nyt kuuhun olla lähdössä!Yksikin putkakuolema on liikaa,Miten niin? Jos poliisi nappaa puistonpenkille sipanneen mukaansa ja toimittaa suojaan, tarkoitatko ettei hän olisi voinut kuolla jo puistonpenkille? Toiseksi, miten paljon pöhnässä nukkuvia löytyy Suomen putkista? Ymmärtänet mitä se edellyttää jos jokaista nukkuvaa pitäisi valvoa koko ajan, varsinkin kun kuolemaan tekevät tarvitsevat joskus vain muutaman sekunnin poistuakseen keskuudestamme. Kyllä, poliisia kritisoidaan tästä, mutta kirje ei kuole, vaikka sen makaisikin jossain itsekseen hetken.Aina silloin tällöin - joka talvi siis - katoaa joku vanhus vanhainkodista ja tulokset ovat useimmiten ikävät. Vanhus löytyy kuolleena. Tässäkin on yksi suuri ero, vanhus ei nimittäin lennä tiehensä, vaan kävelee itse. Kirjeet postissa eivät kävele, eivätkä lennä, eivätkä siis katoa itsestään. Monasti autonasentaja on jättänyt tekemättä työn josta hän laskuttaa Kyllä vain, tämä on jotain jota autoverstaat eivät opi koskaan kunnolla. He eivät tosin kadota autoja ja virheet korjataan. Myös postin tulisi pystyä korjaamaan virheet. Tottahan toki tila on virheille mutta sinähän tässä et tunnu hyväksyvän sitä, että näille virheille on sijansa. Jälleen kerran; Jos virheitä tehdään, ne pitää pystyä korjaamaan. Jos kirje katoaa, se pitää löytää. Jos rutiinit ovat sellaisia, että kirjeet vaan salaperäisesti katoavat, niin silloin tehdään virheitä, joita ainakaan minä en voi hyväksyä. Näe näiden asioiden ero.
Olen maininnut että voin näyttää sinulle koska vaan ihmisiä, jotka eivät tee koskaan työssään virheitä. Se ei tosin merkitse sitä että kaikkien pitäisi olla työssään täydellisiä, mutta jos työ on sellainen, jossa virheen seuraus on postissa kadonnut kirje, niin silloin täytyy asialle tehdä jotain. Joko paikalle pitää siirtää ihminen joka ei tee virheitä, tai sitten systeemi pitää olla sellainen että se kestää pienet virheet. Valitse itse. Minä olen kiinnostunut itse lopputuloksesta, elikkä haluan että minulle osoitettu posti tulee perille ja minun lähettämäni posti saavuttaa vastaanottajansa.

Siis; hyväksyn toki virheet - jos ne voidaan korjata.
Tai; en hyväksy virheitä, jos systeemissä on aukkoja.

Se jos postin henkilökunta tekee työssään virheitä, ei tarkoita sitä että myös kaikki muut ihmiset tekevät työssään virheitä.
Tarkoitin kyseisellä esimerkillä myös sitä kuinka lähetyseristä riippuen Posti ei välttämättä saavuta tavoitenopeutta, en siis sitä, että kaikki tällaiset lähetykset katoaisivat lopullisesti - ilmaisin alunperin itseni siis hivenen heikosti. Myös minä ole ilmaissut itseni hivenen heikosti. En siis kritisoi postia siitä jos joku lähetys myöhästyy joskus. Uskon että sellaiseen löytyy useimmiten pätevä selitys. Kritiikkini kohdistuu pääosin lähetyksiin, jotka katoavat, lähetyksiin, joiden katoamista ei voida tai haluta selittää mitenkään. Katoamisenkin hyväksyn, jos se pystytään selittämään. Huonosti palkattu henkilökunta, jonka seassa on mätiä omenia, koneet jotka toimivat huonosti tai ulkopuolinen konsulttiapu eivät tosin kelpaa selitykseksi.
Lue tätä ketjua niin huomaat kuinka moni ihmettelee sitä mitä tehdä väärin ohjautuneelle postille, meille se on kenties itsestä'änselvää mutta ei kaikille.Minulle on itsestään selvää ettei bussi tule aamulla ajoissa. Ei koskaan. Jos bussi tulee ajoissa, minä myöhästyn siitä. Minulle on itsestään selvää että bussi tulee joka aamu myöhässä, koska olen tottunut siihen. En edes jaksa protestoida. En ole tosin koskaan saanut kenenkään toisen postia, Ruotsissa. Voisiko asia olla niin, että Suomen posti ja suomalaiset hyväksyvät että näin käy aina joskus, mutta ruotsalaiset eivät?
On todella kauan siitä kun käytin yleisiä kulkuneuvoja viimeksi Suomessa, mutta muistan koulu-ajoilta sen, että bussi tuli sekunnilleen ajoissa, säässä kuin säässä. En tiedä miten tänään, mutta jotenkin tuntuu että tämä asia otetaan Suomessa vakavammin kuin Ruotsissa. Miksei siis asia voisi olla päinvastoin jos vertaillaan postia??mutta silloin tällöin koneiden reistailu voi johtaa kirjeen totaaliseen tuhoutumiseen - Tämä on anteeksiantamatonta. Kone voi reistailla, mutta jos se alkaa tuhoamaan, niin silloin on otettava yhteyttä kilpailijaan, jolla voi olla tarjottavana parempi ratkaisu. Olemme taas ruudussa A - postilla on pitkä kokemus alalta, on hämmästyttävää jos vielä tässä vaiheessa löytyy koneita, jotka reistaillessaan tuhoavat kirjeitä. Ellei sinulla olisi tästä omakohtaisia kokemuksia, väittäisin että valehtelet! Uskon tosin sinua. Pahimmissa tapauksissa niitä on toimitettu roskapöntöistä postiin takaisin - eikä kyse ole yksittäistapauksista. Uskon myös tämän. Olisi kiva tietää mitä asialle tehdään, jos se kerran on hyvin tiedossa. Olisi myös mukava tietää miten SUURI tämä ongelma on, jos täältä jatkoajstakin löytyi heti monta, joilla on tästä kokemusta.Likimain samassa yhteydessä toteat postista löytyvän työntekijöitä jotka tekevät moitteetonta työtä ja kuitenkin tunnustat itse tekeväsi silloin tällöin virheitä, jokin ei nyt täsmää? Maailma on täynnä eri ammatteja. Joissakin voi tehdä virheitä, kun taas jotkut ammatit eivät salli sellaisia. Jotkut työt on helppo tehdä, eikä virheitä tule, kun taas toisissa töissä niitä tulee koko ajan ja ne kuuluvat asiaan. Oma työni perustuu juuri virheisiin, tai pikemminkin niiden löytämiseen. Oman työni tulos on sitä tyydyttävämpi, mitä enemmän teen virheitä. Lopputulos on sitten se virheetön. Nämäkin lähetykset toimitetaan ettenpäin - jollei muuta niin sinne Jyväskylään. Mitä näille lähetyksille tehdään Jyväskylässä? Poltetaanko ne? Miksi ne lähetetään Jyväskylään, jos joku esimerkiksi kaipaa kadonnutta kirjettään, jonka hän lähetti Helsingissä? Eikö tuhoutunut kirje pitäisi löytyä sieltä, missä se tuhoutunut? Ei ihme jos kirjeitä katoaa...Hienoa, että löytyivät. Aina onni ei kuitenkaan ole myötäinen. Eivätkä olisi löytyneet, jos olisin joutunut soittelemaan vaikka sinne Jyväskylään...Jos olisit yhden joulun postilla töissä puheesi voisivat muuttua toiseksi. Varmasti. Todennäköisesti katsoisin postia uusin silmin. Tämä ei tosin estäisi minua näkemästä selviä epäkohtia, joiden hyväksyminen on hullua kun on niinkin tärkestä asiasta kysymys kuin postista.Mikäli nämä lähetykset tulisi rekisteröidä järjestelmään jollain muotoa voit laskea mielessäsi kuinka monta työntekijää siihen tarvittaisi jotta Posti kykenisi ylläpitämään määrätyt tavoitenopeudet. Vaikka lasken kuinka, niin en saa tulokseksi mitään mahdottomuuksia, eikä modernisointi tänä päivänä tarkoita automaattisesti sitä että töntekijöitä pitäisi lisätä, pikemminkin päinvastoin. Kaikki pitää tapahtua nopeammin ja vähemmällä porukalla. En usko ettei myös postissa pystyttäisi tähän. Turha väittääkkään tällaista. parempi maksaa yhden kirjeen etsinnästä kuin nostaa postilähetystenhintoja huomattavasti. Paljonkos se sitten maksaa, jos jokaisessa postin lajittelukeskuksessa joku aina jahtaa kadonneita kirjeitä? Siihen sitten vielä he jotka vastaavat puhelimiin, lukevat e-postia jne.asiakkaat eivät ole valmiit maksamaan ekstraa postin lähettämisestä - jo nykyisellään hinnat Suomessa ovat EU-maiden huippua. Jos esität kaikille autoilijoille kysymyksen: oletko valmis maksamaan enemmän poltto-aineesta, saat kielteisen vastauksen. Näin kun on kysymys kaikista hinnakorotuksista. Hyvä ja halpaa on tosin joskus vaikea soveltaa. Ovatko alhaiset hinnat, alistuneisuus, voimattomuus ja huono palvelu hyvä yhdistelmä?Mikäli kiinnostaa niin laita kysely Suomen Posti OY:lle. Ei kiinnosta niin paljon. Luulin sinun tietävän tämän, koska olet ollut postissa töissä. Kertonee myös tämä jotain siitä miten se perehdyttää työntekijänsä toimintaansa.

Yleensäkin, miten mahdotonta postin toiminta oikestaan on? Onko kyseessä taistelu tuulimyllyjä vastaan, vai voimmeko tosinaankin puhua vain asenteista, jotka minusta paistavat kovasti läpi tässä keskustelussa?

Uskotko että posti VOISI toimia tavalla, joka tyydyttää sen asiakkaita?

Mihin uskot yleensä??

Valitse seuraavista se, mihin olisit uskonut kaikkein vähiten 10 vuotta sitten:

1) Maailman paras räppäri on tänään valkoinen, Eminem.
2) Maailman paras golffinpelaaja on tänään musta, Tiger Woods.
3) Itävaltalainen bodari valittiin Kalifornian kuvernööriksi, Arnold Schwarzenegger.
4) USA valitsi presidentikseen toistamiseen vanhan juopon, joka ei ole koskaan edes johtanut menestyvää liikeyritystä.
5) Suomen posti toimii tavalla, joka tyydyttää sen asiakkaita.

P.S. Paikassa jossa asuin ennen oli joskus lappuja rappukäytävän ilmoitustaululla. Postinkantaja lähetti terveisiä kysyen jostakin henkilöstä, jota talosta ei löytynyt. Hän ei siis työntänyt sitä toisen postia väärään luukkuun, vaan yritti ottaa selville missä postin vastaanottaja asuu.

Shayne
24.11.2004, 15:10
Kadottaako Suomen Posti oikeasti suhteessa enemmän lähetyksiä kuin muiden maiden vastaavat, vai perustuuko oletus vain siihen, että ketjun kirjoittajilla on kokemusta vain Suomen Postin toiminnasta lukuunottamatta finnishninjaa, joka tuo keskusteluun vain oman kokemuksensa Ruotsin postista höystettynä kahvipöytäseurueensa ylimalkaisella kommentoinnilla, jonka tulokset epäsuorasti yleistää vallitseviksi koko EU:n alueella?

Keskittäminen oli varmaan ideana siinäkin, ettei finnishninjan tarvinnut hakea bussiin unohtuneita hanskojaan kyseisen bussilinjan päätepysäkiltä?

finnishninja
24.11.2004, 15:29
Viestin lähetti Shayne
Kadottaako Suomen Posti oikeasti suhteessa enemmän lähetyksiä kuin muiden maiden vastaavat, Tämä on kysymys johon on vaikea saada vastausta. Ehdotan että yrität tutkia asiaa. ylimalkaisella kommentoinnilla, jonka tulokset epäsuorasti yleistää vallitseviksi koko EU:n alueella?
Painu helevettiin. Täällä puhuvat kaikki kokemuksiensa perusteella. Jos haluat yleistää epäsuorasti, ole hyvä, mutta älä laita sanoja minun suuhuni. Keskittäminen oli varmaan ideana siinäkin, ettei finnishninjan tarvinnut hakea bussiin unohtuneita hanskojaan kyseisen bussilinjan päätepysäkiltä? Sanotaan että on turha yrittää selittää sellaiselle, joka ei ymmärrä. Olet loistava esimerkki sellaisesta.

Tuliko sormenpäät kipeiksi, kun et jaksanut kommentoida itse asiasta, vai puuttuuko jotain muuta (korvien välistä)?

Shayne
24.11.2004, 16:34
Viestin lähetti finnishninja
Painu helevettiin. Täällä puhuvat kaikki kokemuksiensa perusteella. Jos haluat yleistää epäsuorasti, ole hyvä, mutta älä laita sanoja minun suuhuni.Koko ajanhan olet peilannut Suomen Postin toimintaa kokonaisuutena pelkästään omaan kokemukseesi Ruotsin Postista. JanJ:ltä oli kadonnut lähetyksiä, tarkoittaako tämä sitä, että Ruotsissa ei voi olla toista "JanJ:tä" tai Suomessa ei voi olla toista "finnishninjaa" - jonka kohdalla Posti ei ole koskaan tehnyt virhettä? Sanotaan että on turha yrittää selittää sellaiselle, joka ei ymmärrä. Olet loistava esimerkki sellaisesta.Täysin samat sanat sinulle.

Tuliko sormenpäät kipeiksi, kun et jaksanut kommentoida itse asiasta, vai puuttuuko jotain muuta (korvien välistä)?Olen kommentoinut, mutta vastauksistasi huomaan, ettei sinulla ole minkäänlaista käytännön ymmärrystä tästä nimenomaisesta asiasta.

finnishninja
24.11.2004, 16:55
Viestin lähetti Shayne
Koko ajanhan olet peilannut Suomen Postin toimintaa kokonaisuutena pelkästään omaan kokemukseesi Ruotsin Postista. Olen keskustellut postista yleensä, riippumatta siitä onko kysymys Suomen postista, Ruotsin postista tai jonkun muun maan postista. Olen puhunut myös Suomen postista, Ruotsin postista ja maininnut myös muiden maiden posteja. Pelkästään? Ei kai vain sattunut niin että takerruit johonkin erityisesti?
Toiseksi, suurin osa kommenteistani on vastauksia vladille. Siis kommentteja hänen mielipititeisiinsä ja kokemuksiinsa. Onko tässä jotain väärää? Pitäisikö täällä olla kaikesta kiltisti samaa mieltä?JanJ:ltä oli kadonnut lähetyksiä, tarkoittaako tämä sitä, että Ruotsissa ei voi olla toista "JanJ:tä" tai Suomessa ei voi olla toista "finnishninjaa" - jonka kohdalla Posti ei ole koskaan tehnyt virhettä? Ei tietenkään. Olenko väittänyt jotain muuta?Olen kommentoinut, mutta vastauksistasi huomaan, ettei sinulla ole minkäänlaista käytännön ymmärrystä tästä nimenomaisesta asiasta. Ei ehkä ole, mutta jos tämä ketju oli vain postimiehille sallittu, niin pyydän anteeksi. Pyydän muutenkin anteeksi sitä jos en satu olemaan samaa mieltä kanssasi:-)

Huomaat varmasti että keskustelun taso laski aika tavalla. Toivottavasti huomaat myös sen että se olit sinä joka laskit sen tälle tasolle.

tsei_tsei
24.11.2004, 19:48
Viestin lähetti VH87
Tätähän tapahtuu myös kaupungeissa, tai ainakin lehtien yleisönosastoissa on ollut tästä jotain juttua, mutta mistä tämä sitten johtuu? Mikäs vitun järki siinä on että ihmisten pitää roudata laatikko tienvarteen sen takia ettei posteljoonin tarvitse nousta tuosta englantilaistyylisestä kärrystään ylös ja kävellä 50 metriä? Samaa voisi toki sanoa ihmisistä jotka eivät viitsi hakea lehteään 50 metrin päästä, mutta eikös asiakas ole silti aina oikeassa?

Mee vittu itse joskus jakamaan sitä postia. Luukkuunkannot kun ovat vittumaisimpia koko helvetin hommassa. Mielestäni on vähemmän vaikeaa yhden asiaakkaan kävellä se pieni matka kerran päivässä ja hakea ne postit kuin posteljoonin tehdä tuo matka 300-800 kertaa päivässä. Kunnon laatikot tienvarteen ehdottomasti kaikkialle. Luukkuunkannosta maksettava korvaus pitäisi ainakin kymmenkertaistaa.

tsei_tsei
24.11.2004, 19:53
Viestin lähetti Designer
Mitään ongelmia ei muuttoilmoitusten kanssa ole ollut, ja vanhaan osoitteeseen mennyt postikin on hienosti toimitettu uuteen osoitteeseen. Jopa sen jälkeenkin, kun se ilmaisen uudelleenohjauksen aikaraja on mennyt umpeen. Muutoinkin olen pääosin tyytyväinen postin toimintaan.

1. ja 2. luokan kirjeet kannetaan uuteen osoitteeseen vielä kaksi vuotta muutosta eteenpäin. Lehdet ja joukkokirjeet hävitetään kuin muuttoilmoitus päättyy. Toisaalta jotkut postinkantajat hyvää hyvyyttään lähettävät vielä lehtiäkin eteenpäin.

tsei_tsei
24.11.2004, 19:55
Viestin lähetti werther
Posti ei ota vastuuta heille kuljetettavaksi jätetyistä tavaroista, vaan vahingon/katoamisen sattuessa myönnetään virhe ja esitellään pahoitteluja, mutta penniäkään et saa korvauksia. Näin kävi itselleni. Paska laitos!

Kyllä näistä korvausta saa, kun vaatii. Itselleni on mm. palautettu osoitteenmuutoksen hinta, kun palvelu ei ole toiminut oikealla tavalla. Yksittäisessä lähetyksessä ei korvauksia juurikaan makseta, mutta jotain kuitenkin. Jos jotain arvokasta lähettää, niin se kannattaa tehdä vakuutettuna, jolloin mahdollinen katoaminen korjattaneen täysmääräisenä.

tsei_tsei
24.11.2004, 19:59
Viestin lähetti Kiekoton
Suuri osa kirjeistä onkin sitten niitä, mitkä on kirjeenä lähetettävä esimerkiksi allekirjoituksen vuoksi. Näillä on sitten olemassa joku toivottu perillemenopäivä. Ei todellakaan lohduta se, että juuri nämä tärkeät kirjeet kuuluvat yleensä siihen 1% myöhässä olevien joukkoon.

Höpö höpö. 1. luokan kirjeiden kohtelu on postissa aivan eri tasolla kuin muiden kirjeiden. Joukkokirjeiden ja 2. luokan kirjeiden myöhästelystä et vaan tiedä, kun et niitä osaa odottaa. 1. luokan kirjeistä toimitetaan noin 98% vuorokaudessa perille.

Huomattavasti motivoivampaa olisi kyllä kantaa näitä 1. luokan asiallisia kirjeitä kuin mainospostia. Motivaatio katoaa helposti, kun jaettavana on pääsääntöisesti mainospostia, jota juuri kukaan ei edes halua.

vlad
24.11.2004, 20:02
Viestin lähetti Shayne
Kadottaako Suomen Posti oikeasti suhteessa enemmän lähetyksiä kuin muiden maiden vastaavat, vai perustuuko oletus vain siihen, että ketjun kirjoittajilla on kokemusta vain Suomen Postin toiminnasta lukuunottamatta finnishninjaa, joka tuo keskusteluun vain oman kokemuksensa Ruotsin postista höystettynä kahvipöytäseurueensa ylimalkaisella kommentoinnilla, jonka tulokset epäsuorasti yleistää vallitseviksi koko EU:n alueella?

Keskittäminen oli varmaan ideana siinäkin, ettei finnishninjan tarvinnut hakea bussiin unohtuneita hanskojaan kyseisen bussilinjan päätepysäkiltä?

Jos Postin toimintaa kritisoivat lukisivat ketjun tarkoin he huomaisivat aukottomasti sen, että Suomessa Posti hoitaa tehtävänsä reilusti EU:n keskivertoa paremmin, itseasiassa Suomi on Ruotsin kanssa huippua.

finnishninja tuossa eräässä viestissä tiedusteli eri maiden postilaitosten tasoja, surkuhupaisan surkeaa toimintaa on mm. Iso-Britannian postilaitoksessa, jos Välimeren alueen maiden postilaitokset jätetään vertailusta pois on Iso-Britannian posti koko läntisen-Euroopan surkeimpia. Firma on tehoton, tappiollinen ja mikä pahinta asiakkaiden kannalta - hidas ja virheille altis.

vlad.

tsei_tsei
24.11.2004, 20:25
Viestin lähetti Kiekoton
Ettekö ole kuulleet "nolla virhettä"-laatuajattelusta? Sitä on aika paljon toteutettu nykyään. Posti on palvelu, jolta yleisesti tuollaista myös odotetaan. Voisin suorastaan sanoa tietyn virheprosentin sallimisen olevan tsaarinaikaista.

Käsitykseni mukaan postin jako erilaisiin kiirellisyysluokkiin palvelee myös nollan virheen ajattelua. Kunhan rauhassa lajitellaan se bulkki, niin kaikki saadaan perille ehjänä. Kapasiteetti ei vain yksinkertaisesti riitä. En panisi pahakseni ykkösluokan kirjeen maksukorotusta vaikka tuplaksi, jos sillä pystyttäisiin toimitusvarmuutta lisäämään.

Niin, voidaan puhua myös siitä mikä on kohtuullisin kustannuksin mahdollista. Tätä nämä eri palvelutason lähetyksetkin tarkoittavat. Mielestäni ei ole väärin, jos pari prosenttia 1. luokan kirjeistä myöhästyy päivällä. Pikakirjeissä myöhästymistä ei sitten tule suvaita, sillä se on juuri korkeamman tason palvelua. Jos 1. luokan kirje menee huonoon kuntoon, niin voi voi. Sellaista sattuu ja kyllä sitä kannattaa parantaa, mutta ei kohtuuttomin kustannuksin.

Sen sijaan taas kirjatun kirjeen hukkaaminen kokonaan ei ole suvaittavaa. Ylipäätänsä postin hukkaaminen on perseestä. Kuitenkin väärään osoitteeseen jakaminen on varsin yleistä ja tämä virhe tapahtuu suhteellisen helposti. Tuolloin lähetys voi hukkua, jos väärä vastaanottaja ei toimi oikein ja palauta kirjettä. Mieleen tulee esimerkki yrityksestä, joka häipyi ilmoittamatta mitään. Posti toimitti kuitenkin kirjeet perille ilman mitään muutosta. Sitten kuin kirjeitä oli kertynyt vuoden verran, niin ilmeisesti tilan uusi käyttäjä palautti kirjeet. Ei näin!

tsei_tsei
24.11.2004, 20:30
Viestin lähetti finnishninja
Pystyy, jos alan ihmiset koulutetaan omaan työhönsä ja toimintatapoja kehitetään. Tästä on lukuisia esimerkkejä.

Nykyisellä työmäärällä ei pysty. Yhden lähetykseen käytettävä aika pitää ainakin tuplata, että saataisiin merkittävää eroa toimintavarmuuteen. Tarkoittaa siis palkkakustannusten tuplaamista.

Shayne
24.11.2004, 20:34
Viestin lähetti finnishninja
Olen keskustellut postista yleensä, riippumatta siitä onko kysymys Suomen postista, Ruotsin postista tai jonkun muun maan postista. Olen puhunut myös Suomen postista, Ruotsin postista ja maininnut myös muiden maiden posteja.
Ai jaa:

Postin volyymit taitavat edustaa myös EU:ssa sitä alinta tasoa. Jos volyymi on ongelma, niin miksi minulla ei ole ollut koskaan ongelmia postin kanssa? Ruotsissahan täytyy olla postia aika tasan puolet enemmän? Entäs Englanti, Belgia, Saksa, Ranska... jos volyymi on ongelma Suomessa - miten posti yleensä voi kulkea näissä maissa???
En ole tosin koskaan saanut kenenkään toisen postia, Ruotsissa. Voisiko asia olla niin, että Suomen posti ja suomalaiset hyväksyvät että näin käy aina joskus, mutta ruotsalaiset eivät?


Ei ehkä ole, mutta jos tämä ketju oli vain postimiehille sallittu, niin pyydän anteeksi. Pyydän muutenkin anteeksi sitä jos en satu olemaan samaa mieltä kanssasi:-)Tämä on aina helpoin tapa puolustautua, kun huomaa, ettei oma kompetenssi riitäkään asiasisällön ja faktojen osalta. Tosin myös hyvin läpinäkyvä tapa. Kaikesta huolimatta olet täällä mullistamassa Postin toimintatapoja mm. lajittelun ja seurannan osalta, vaikka kirjoituksistasi paistaa päivänselvästi läpi, ettet edes tiedä paskanvertaa Postin prosesseista, niiden sisällöstä ja toteutustavoista.

Lajitteluhan tapahtuu jo nyt lähes täysin koneellisesti, kun on kirjeistä kysymys Ei pidä paikkaansa.

Shayne jo viittasi siihen ettei posti ole vertailukelpoinen kovinkaan monen tuotantolaitoksen kanssa. - Totta helvetissä on! Ja postilla on vielä se etu ettei lajiteltavaa tavaraa tarvitse edes itse valmistaa, ei markkinoida, ei kehitellä jne.
Paskapuhetta.

Jos tekniikan tarjoamia mahdollisuuksia käytetään, niin lähetystä voidaan seurata postiljoonin laukkuun asti. Silloin voidaan jo varmuudella sanoa missä kirje "katosi."
Periaatteessa näin, käytännössä ei pidä paikkaansa.

Huomaat varmasti että keskustelun taso laski aika tavalla. Toivottavasti huomaat myös sen että se olit sinä joka laskit sen tälle tasolle....ja ajattelepa, kuinka alas olisinkaan keskustelun tason laskenut, jos olisin lähtenyt mukaan niihin aiemmin ketjussa heittämiisi ala-arvoisiin henkilökohtaisuuksiin..

tsei_tsei
24.11.2004, 20:42
Viestin lähetti finnishninja
Pakettien katoaminen on arvoitus, miten yksi paketti voi kadota, ilman että kukaan osaa selittää MISSÄ se katosi? Tänään kun paketteihin saa viivakoodit sun muut numerot, joiden mukaan paketin kulkua voi seurata Internetin kautta. Elääkö Suomen posti tosiaankin vielä kivikaudessa???

Nykyään näitä paketteja kyllä seurataan ja katoamisalueen selvittäminen pitäisi olla täysin mahdollista. Täysin tarkkaa katoamispaikkaa ei sitten välttämättä saa selville.

tsei_tsei
24.11.2004, 20:46
Viestin lähetti finnishninja
Jos kerran osaat kertoa mihin laatikkoon korttisi pistit, niin kyllä kai postin pitäisi tietää mihin laatikon sisältö lähti?! Ja sieltä pitäisi kyllä löytyä paikka, johon kaikki posti jossa on puutteelliset osoitteet varastoidaan.


Oletkos koskaan lukenut Postin toimitusehtoja? Mummon mökki -osoitteella lähetettävät kortit kun voi suoraan laittaa hävitettäväksi. Sen sisaan 1. luokan kirjeet kyllä säilytetään tietyn ajan, jos ovat perillesaamattomia.

finnishninja
24.11.2004, 20:58
Viestin lähetti Shayne
...ja ajattelepa, kuinka alas olisinkaan keskustelun tason laskenut, jos olisin lähtenyt mukaan niihin aiemmin ketjussa heittämiisi ala-arvoisiin henkilökohtaisuuksiin.. Mitä ala-arvoisia henkilökohtaisuuksia tarkoitat?

tsei_tsei:Oletkos koskaan lukenut Postin toimitusehtoja? Mummon mökki -osoitteella lähetettävät kortit kun voi suoraan laittaa hävitettäväksi. Sen sisaan 1. luokan kirjeet kyllä säilytetään tietyn ajan, jos ovat perillesaamattomia. Missä niitä säilytetään, jos niitä ei siitä huolimatta löydy?

tsei_tsei
24.11.2004, 21:12
Viestin lähetti Jukan takahiukset
Tulipa tuossa mieleen, että asuessani Helsingin Oulunkylässä parisen vuotta sitten tapahtui postin osalta myös sellaista; että toisten ihmisten posteja tuli meidän osoitteeseen. Pahimmillaan yhtäaikaa neljällä eri sukunimellä tuli meille erilaisia posteja. Yksi niistä oli naisen, joka oli asunut samassa kämpässä 10! vuotta sitten. Eräänä ystävänpäivänä tuli jo viidennelle ihmiselle osoitettu ystävänpäivä kortti.

No tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että posti säilyttää normaalissa tietokannassa muuttotietoja kaksi vuotta. Jos joku lähettää postia 10 vuotta vanhaan osoitteeseen, niin ei Postissa sitä enää voida tietää. Toimitusehdojensa mukaisesti Posti siis toimittaa postit osoitteeseen, jos ei ole parempaa tietoa. Sinun tehtävänä on palauttaa kirjeet Postille ja ilmoittaa, että kyseinen henkilö ei enää asu osoitteessa. Näin posti voi palauttaa kirjeen lähettäjälle, joka voi sitten rekisteröidä tämän saman tiedon (ei tapahdu). Suurin osa tällaisesta postista on joukkokirjeitä mainostamistarkoituksessa.

Viime kesänä esim. joku pääkaupunkiseutulainen yritys lähetti toisen luokan kirjeitä pk-yrityksiin ilman lähettäjän osoitetta. Näistä noin 50-80% oli menossa vanhoihin osoitteisiin. Hetken jaksoin kantaa näitä vielä osoitteen mukana, mutta sitten luovutin ja jätin kantamatta. (toimin siis harkitusti toimintaohjeiden vastaisesti) Ainoa ongelma tuossa oli, että näitä ei voinut suoraan hävittää, sillä 2. luokan kirjeet menevät selvityspalveluun. Oli varmaan mielenkiintoinen kesä selvityspalvelussa.


Postilla oli myös suuria vaikeuksia toimittaa käännetty posti Oulunkylään. Lähes kaikki postit menivät vakituiseen osoitteeseen ja vakituisesta osoitteesta tuli väliaikaiseen osoitteeseeni muiden postia. Kehtasivat pyytää vielä maksua käännetystä postista, joka oli ennen ilmainen ja toimi paljon paremmin. Tein valituksen ja sain postilta lapun, jossa pahoiteltiin tilannetta. Tein uuden valituksen ja muutaman päivän päästä minulle soitti joku suurempi pomo ja pahoitteli hänkin, mutta mitään hyvitystä oli turha pyytää.

Höpö höpö. Itse valitin kahdesti osoitteenmuutospalvelun toimimattomuudesta. Kolmannella kerralla tein reklamaation ja kerroin kahdesta edellisestä valituksesta. (ne käsittääkseni vaaditaan ennen korvausta) Tämän jälkeen sain takaisin osoitteenmuutoksesta maksamani maksun.

tsei_tsei
24.11.2004, 21:17
Viestin lähetti finnishninja
Jos olet ollut postissa töissä, niin tiedät varmasti että sieltä löytyy ihmisiä, jotka eivät tee koskaan virheitä.

Näitä sanotaan ihmisiksi, joilla menee toistuvasti ylitöiksi.

tsei_tsei
24.11.2004, 21:20
Viestin lähetti msg
Näin lakko- ja ammattiyhdistyskeskustelun jälkimainigeissa kysyn, että eikös esimerkiksi valtiollinen posti olisi juuri oikea paikka antaa työtä myös niille, joille sikakapitalistiriistäjätyönantajan alati kasvaneet tehokkuus- ja virheettömyystavoitteet ovat liikaa?


Valtiollinen Posti voisi tällainen paikka ollakin. Nykyinen valtion liikelaitos ei ole tällainen, vaan työolosuhteet ovat jatkuvasti heikentyneet, palkka joillakin alentenut ja korotuksista ei kai ole ollut puhettakaan. Mielestäni Suomen Posti on työnantajana sikakapitalistiriistäjä, jolla on alati kasvavia tehokkuusvaatimuksia.

vlad
24.11.2004, 21:36
Viestin lähetti finnishninja

Jaaha... vlad ei väsy... Aihe on mielenkiintoinen, toivon mukaan et siis kirjoittele tästä turhautuneena. Kamaan vlad!

Hetkittäin väsyttää aiheen ympärillä tahkoaminen, eräällä tavalla ymmärrän sen mitä ajat takaa. En minäkään hyväksy kaikkia virheitä, tuloksen on oltava mahdollisimman virheetön - itse pyrin kaikessa työnteossa virheettömään suoritukseen.

On viisainta huomioida, että kirjeen täydellinen katoaminen tuotannossa on todellakin minimaalinen mahdollisuus - mutta näin toisinaan käy, kuten voimme ketjua lukemalla päätellä.

Tämä on aika tavallinen tapa toimia tänä päivänä. Meilläkin on 20% konsultteja. Heidän ehdotuksensa eivät mene tosin automaattisesti läpi, vaan ne seulotaan tarkkaan ennen toimeenpanoa. Konsultteja käytetään usein väärin, heidät asetetaan tehtävän eteen, aletaan laskemaan tunteja ja odotetaan hyviä tuloksia. Suurin ero vakityövoimaan verrattuna on se, että vakityöntekijä yleensä koulutetaan tehtäväänsä, kun taas konsultti tulee salkun kanssa aamulla ja alkaa töihin heti kun tietokone on asennettu. Jos ei tässä vaiheessa olla varuillaan, niin virheiden mahdollisuus ja hukka-aika nousee jyrkästi. Konstultointiapu voi olla tie parempaan toimintaan, mutta väärinkäytettynä se voi antaa myös päinvastaisen tuloksen.

Omakohtaista kokemusta näistä konsultoijista löytyy kohtuullisesti, eräässä vaiheessa Posti todellakin haksahti turvautumaan liiankin kanssa ulkopuoliseen konsultointiapuun - missä mentiin metsään.

Samaten eräässä vaiheessa Posti suoritti useita organisaatio sekä tuotannon muutoksia, mikä aiheutti epävarmuutta työntekijöissä - ja nämä osin heikosti valmistellut ja perustellut muutokset johtivat lisäytyneisiin virheisiin. Jos täällä on jakajia niin heillä lienee tällaisista muutoksista kokemusta riittämiin, toki samankaltaisista muutoksista ovat joutuneet osallisiksi tuotannon työntekijät.

Mainitsin tämä jo aikaisemmin, postilla on siitä positiiviset edellytykset toiminnassaan, ettei heidän tarvitse valmistaa lähettämäänsä tavaraa. Postin volyymit taitavat edustaa myös EU:ssa sitä alinta tasoa. Jos volyymi on ongelma, niin miksi minulla ei ole ollut koskaan ongelmia postin kanssa? Ruotsissahan täytyy olla postia aika tasan puolet enemmän? Entäs Englanti, Belgia, Saksa, Ranska... jos volyymi on ongelma Suomessa - miten posti yleensä voi kulkea näissä maissa??? Et todellakaan tunnu käsittävän sitä, että Suomi on postista puhuttaessa lilliputti-maa. Suomen posti on kuin pieru saharassa kun aletaan vertaamaan todella suuriin organisaatioihin.

Tottahan minä tiedän sen, että Suomen Posti Oy on pieni kilpailija verrattuna esim. Saksan Postiin, (minkä on huhuttu haluavan osaa Suomen Postin).

Tässä kohdin käy lukemassa edellinen viestini jossa tuon esille mm. Iso-Britannian Postia koskevia ongelmia. Samankaltaisista ja vielä pahemmista ongelmista kärsivät Välimerenalueen maiden postit. Italia, Espanja, Kreikka ovat surkuhupaisia tapauksia.

Vaikka tehokkuus ja tulos (kuinka hyvin asiakasta palvellaan) suhteutetaan väkimäärään ja volyymiin pärjää Suomen Posti Oy edelleen mainiosti, kuuluu kärkiryhmään Ruotsin kanssa.

En aliarvioi postissa työskentelevän työpanosta. Se on varmasti kova työ ja siitä voisi/pitäisi takuulla maksaa myös enemmän. Mutta kysymykseesi; en tekisi sillä palkalla töitä koko elämääni, mutta niin kauan kun olisin postin palveluksessa, tekisin työni moitteettomasti. Minulla on ollut 22 eri työnantajaa ja joukossa on myös sellaisia, jotka maksoivat "huonosti." Olen myös tehnyt töitä, joihin verrattaessa posti olisi ollut ihan hyvä vaihto-ehto. Tämä ei kuitenkaan estänyt minua tekemästä työtäni hyvin. Kukaan ei ole vielä moittinut minua huonosti tehdyn työn takia.

Pyrin samaan itse, teen työni niin hyvin ja virheettömästi kuin mahdollista, vaikka toisinaan palkka on ollut kehno, en ole antanut sen vaikuttaa työnjälkeen. Toisinaan kuitenkin mietityttää, että missä vika kun oikealta ja vasemmalta kiilaa ohi epäpätevämpiä työntekijöitä vastuullisempiin tehtäviin. Onhan se surkuhupaisaa jos esimies toteaa ettei voi arvioida työntekoani juurikaan koska ei hallitse toimenkuvaani lainkaan - tällaiseenkin olen työelämässä törmännyt.

Liian kova työtahti voi olla selitys, mutta puolustuksena se ei toimi, kysymyksessä on virhe.

Postilla on ajettu monissa paikoissa työntekijämäärä minimiin, olen nähnyt tilanteita joissa työtehtäviä hoidetaan selkeällä vajaamiehityksellä useampien päivien ajan työnjohdon korjaamatta tilannetta. Sama ongelma on toki muillakin yrityksillä, ja paineistettuna ihmiset tekevät virheitä - eivät toki kaikki mutta joukossa voi olla yksi joka sen virheen tekee, tuolloin koko "ryhmän" panos sitten kärsii.

Meillä ei sallita tuotannossa virheitä.

Olisi mukava nähdä faktaa todellisuudesta. Löytyyköhän niitä virheitä kaikesta huolimatta vaikka väitätkit ettei sellaisia sallita.

Operaattoreilla on keskimäärin 50 sekuntia aikaa tehdä oma työnsä, jossa heidän täytyy tehdä monta eri päätöstä.

Kirjelajittelijan täytyy kyseisessä ajassa tehdä useita kymmeniä päätöksiä jos meinaa pysyä pallillaan, jos ei pysy se on jossain vaiheessa monoa.

Kirjekoodaajan vieläkin enemmän.

Posti käyttää koneita, jotka lukevat osoitteen automaattisesti, tekniikka käsinkirjoitetun lukemiseen löytyy myös. En tosin tiedä missä määrin posti käyttää tätä tekniikkaa. Luulisin kuitenkin että valtaosa postin käsittelemistä osoitteista on kirjoitettu koneella. Siitä huolimatta joku täällä kaipasi lehtiä, jotka olivat menneet väärään paikkaan...

Lajittelukoneen tunnistimien on vaikea hahmottaa käsinkirjoitettua osoitetta, senpä tähden jos kortteja (joissa pääosin käsin kirjoitettu osoite) ajetaan koneellisesti on hukka-% osuus suuri, eli koodattavaksi tai takaisin manulajitteluun joutuu huomattava osa postista. Senpä tähden konekelpoista postia ovat pääasiassa sellaiset lähetykset joiden osoite on kirjoitettu koneellisesti, tai hyvin selkeällä käsialalla. Kyse on kuitenkin hahmottamisesta, kameratunnistimista etc., ja kun taloudellisinta on ajaa 20 000+ lähetystä tunnissa yhdellä koneella, ei materiaalia joka pudottaa tätä lukemaa suuresti kannata ohjata konekäsittelyyn - ihminen vie tässä tapauksessa voiton koneista.

Koneetkin myös maksavat, ei niitä ole Postinkaan kokoisella laitoksella vara ostella vuosittain kymmeniä kappaleita, eli voida aina hankkia uusinta ja parasta mahdollista konekantaa markkinoilta. Kysynnän ja tarjonnan laki myös määrää koneidenkin hankinnassa, annetaan tietty budjetti jossa on sitten pysyttävä - koetetaan hankkia siis käsillä olevalla rahamäärällä paras mahdollinen järjestelmä.

Kirje taas saapuu postiin fyysisesti, käy läpi ennalta ohjelmoidun prosessin ja toimitetaan sitten vastaanottajalle. Kuulostaako ylivoimaiselta? Ei kai tässä nyt kuuhun olla lähdössä!

Ei ollakaan mutta moni postinkulkua kritisoiva ihminen tuntuu kuvittelevan, että laitoksen on pystyttävä johonkin sellaiseen mihin mikään vastaava laitos ei maailmassa pysy.

Painotan, en minäkään hyväksy virheitä - niihin on puututtava, lisäksi toiminnan on oltava mahdollisimman virheetöntä mutta täysin virheettömään toimintaan on mahdoton pystyä, ikävimmillään sitten katoaa näitä postilähetyksiä lopullisesti - tai vuosiksi, kunnes ne joku päivä saattavat löytyä jostain varaston nurkasta.

Myös postin tulisi pystyä korjaamaan virheet.

Tähän Posti pyrkiikin toiminnallaan. Jos kirje jaetaan väärin ja se toimitetaan asianmukaisesti takaisin Postiin, mitä suurimmalla todennäköisyydellä kirje toimitetaan seuraavaksi oikeaan osoitteeseen, ja mikäli asiakas on laatinut reklamaation (joko toimipaikassa tai netissä) menee siitä tieto seuraavana aamuna postin jakaneelle henkilölle. Mikäli asiakas vain kiroaa mielessään Postin surkeutta ei tieto välity mihinkään, senpä tähden aina kannattaa tehdä reklamaatio jos vaikuttaa siltä ettei homma ole hanskassa jakajalla tai muulla henkilökunnalla.

Jos virheitä tehdään, ne pitää pystyä korjaamaan. Jos kirje katoaa, se pitää löytää. Jos rutiinit ovat sellaisia, että kirjeet vaan salaperäisesti katoavat, niin silloin tehdään virheitä, joita ainakaan minä en voi hyväksyä. Näe näiden asioiden ero.

Mielestäni tässä on saanut kohtuuttoman suuren painoarvon lähetysten lopullinen katoaminen, se on kuitenkin kaikilla mittareilla mitattuna hyvin harvinaista. Yleisimmin se kadonneeksikin luultu lähetys jossain vaiheessa löytyy jostain - vaikkapa sitten sieltä Jyväskylästä.

Olen maininnut että voin näyttää sinulle koska vaan ihmisiä, jotka eivät tee koskaan työssään virheitä. Se ei tosin merkitse sitä että kaikkien pitäisi olla työssään täydellisiä, mutta jos työ on sellainen, jossa virheen seuraus on postissa kadonnut kirje, niin silloin täytyy asialle tehdä jotain. Joko paikalle pitää siirtää ihminen joka ei tee virheitä, tai sitten systeemi pitää olla sellainen että se kestää pienet virheet. Valitse itse. Minä olen kiinnostunut itse lopputuloksesta, elikkä haluan että minulle osoitettu posti tulee perille ja minun lähettämäni posti saavuttaa vastaanottajansa.

Minä haluan nähdä täydellisen työntekijän, sellaisen joka ei koskaan tee virheitä. Jos ryhdytään suurennuslasilla tutkimaan ja otetaan riittävän pitkä tarkkailuaikaväli kaikkien kohdalle sattuu joskus inhimillinen virhe. Kuinka monta kertaa onnettomuusraporteissa onnettomuuden syynä on inhimillinen virhe..

Postilla työskentelee muistaakseni noin 20 000 työntekijää, vaihtuvuus on tuotannossa melkoinen, joten aina ei voida olla varmoja siitä, että työtehtäviä hoitava työntekijä hallitsee hommansa siten ettei hän tee virhettä. Ei Postikaan kuitenkaan katsele kovinkaan kauaa sellaista työntekijää joka yhtenään tekee virheitä, kyllä siinä joutuu joko toisiin tehtäviin tai kilometritehtaalle.

Se jos postin henkilökunta tekee työssään virheitä, ei tarkoita sitä että myös kaikki muut ihmiset tekevät työssään virheitä.

Vaihdapa "postin" tilalle ihan mikä firma tahansa, niin lause on edelleen yhtä paikkansapitävä.

"Se jos microsoftin henkilökunta tekee...".

Minulla on kokemusta muistakin firmoista kuin Postista, kaikissa tuntemissani firmoissa hyväksytään se, että työntekijöille voi sattua inhimillisiä virheitä. Eräässä firmassa hyväksytään tilijaksossa työntekijää kohden maksimissaan kymmenisen virhettä.

Myös minä ole ilmaissut itseni hivenen heikosti. En siis kritisoi postia siitä jos joku lähetys myöhästyy joskus. Uskon että sellaiseen löytyy useimmiten pätevä selitys. Kritiikkini kohdistuu pääosin lähetyksiin, jotka katoavat, lähetyksiin, joiden katoamista ei voida tai haluta selittää mitenkään. Katoamisenkin hyväksyn, jos se pystytään selittämään. Huonosti palkattu henkilökunta, jonka seassa on mätiä omenia, koneet jotka toimivat huonosti tai ulkopuolinen konsulttiapu eivät tosin kelpaa selitykseksi.

Kaikelle löytyy useimmiten täysin pätevä selitys, jopa niiden "kadonneiden" lähetysten kohdalla tälläinen on annettavissa. Kuten jo todettua, kuitenkin hyvin harva lähetys lopullisesti katoaa Postin tuotantovirtaan jos siitä löytyy asianmukaiset osoitetiedot.

Erään pakettikorttiuudistuksen kohdalla sattui sellainen ikävä seikka, että pakettikorteissa oli luvattoman heikko liimapinta, mistä johtuen ne irtoilivat kohtuuttoman helposti lähetyksistä. Tämä aiheutti monta ikävää läheltäpititapausta katoamisten suhteen, syy oli täysin Postista riippumaton mutta aiheutti paljon vaivaa Postille ja paljon mielipahaa asiakkaille.

Kone voi reistailla, mutta jos se alkaa tuhoamaan, niin silloin on otettava yhteyttä kilpailijaan, jolla voi olla tarjottavana parempi ratkaisu.

Tässä kohdin palaa ylöspäin ja lue mitä kirjoitin koneiden hankinnasta.

Eivät koneet ehdointahdoin tuhoa kirjeitä. Toisinaan hihna voi katketa kulumisen seurauksena, vaikka huolto tarkistaa hihnat päivittäin voi käydä siten, että hihna katkeaa koneen ollessa toiminnassa ja tuolloin jälki voi olla poikkeuksellisen rumaa.

Toisinaan syy löytyy kirjelähetyksistä. Kone voi jumittua jos kirjelähetys on pitänyt sisällään jotain sellaista mitä konekelpoiset lähetykset eivät saa pitää sisällään. Mikäli tällainen väärä lähetys on eksynyt lähetysten joukkoon toimipaikassa palautetta lähtee toimipaikkaan. Mikäli kyseessä on asiakasyrityksen lähetyserä, palautetta laitetaan asiakasyritykseen. Eli Postilla pelaa myös sisäinen palaute mikäli sellaiseen on aihetta.

Olemme taas ruudussa A - postilla on pitkä kokemus alalta, on hämmästyttävää jos vielä tässä vaiheessa löytyy koneita, jotka reistaillessaan tuhoavat kirjeitä. Ellei sinulla olisi tästä omakohtaisia kokemuksia, väittäisin että valehtelet! Uskon tosin sinua.

ks. yllä.

Oma työni perustuu juuri virheisiin, tai pikemminkin niiden löytämiseen. Oman työni tulos on sitä tyydyttävämpi, mitä enemmän teen virheitä. Lopputulos on sitten se virheetön.

Olen tehnyt töitä tuotannon virheiden kartoittamisessa oman työni ohessa, lopputuloksena oli tarkoitus saada virheiden määrä minimiin. Lopputuloksena oli pitkän aikajaksonkin seurannan jälkeen 100% toimintavarmuus kyseisellä sektorilla, tästäkään huolimatta - vaikka minulle voidaan esittää tilastot - en usko, että aina ja kaikissa tapauksissa työntekijät (minä mukaan luettuna) saavuttavat saman päämäärän.

Mitä näille lähetyksille tehdään Jyväskylässä? Poltetaanko ne? Miksi ne lähetetään Jyväskylään, jos joku esimerkiksi kaipaa kadonnutta kirjettään, jonka hän lähetti Helsingissä? Eikö tuhoutunut kirje pitäisi löytyä sieltä, missä se tuhoutunut? Ei ihme jos kirjeitä katoaa...

Postitoimilaissa on annettu tarkat ohjeet siitä mitä näille lähetyksille tehdään. Jyväskylään ohjataan sellaiset lähetykset joista ei päältä löydy osoitetietoja tms. lähetykset, syynä on se koska on tarkat määräykset siitä kuka voi avata ja tutkia vaillinaisin osoitetiedoin varustettuja kirjeitä, eli jokaisessa lajittelukeskuksessa ei kannata pitää palkalla sellaista henkilöä jolla on tämä lupa - tästä johtuu keskitys tiettyyn yksikköön.

Jos kirjeestä (kuori) löytyy epämääräisiä osoitetietoja tms. voidaan oikeaa vastaanottajaa etsiä paikallisella tasolla OTS:issa, mutta jos tämä ei tuo tulosta toimitetaan lähetys eteenpäin Jyväskylään koska heillä on työntekijöitä joilla on lupa tutkia lähetykset seikkaperäisemmin, ts. tarvittaessa avata ne.

Jos kirje/ lähetys tuhoutuu mutta siitä on tunnistettavissa osoitetiedot laitetaan lähetys eteenpäin vastaanottajalle toiseen kuoreen suljettuna tarkkojen mainintojen kera, ts. kerrotaan syy miksi lähetys on tuhoutunut - mikäli tämä on mahdollista. Jos osoitetietoja ei voida yksilöidä, lähetetään vaurioitunut lähetys Jyväskylään tarkempaan selvitykseen ja viimekädessä säilytykseen.

Postia säilytetään tietty aika ja sen jälkeen niiden kohdalla toimitaan postitoimilaissa annettujen määräysten mukaisesti, (en mainitse niitä koska en ole varma siitä ovatko tiedot julkisia).

Luulin sinun tietävän tämän, koska olet ollut postissa töissä. Kertonee myös tämä jotain siitä miten se perehdyttää työntekijänsä toimintaansa.

Yöllä en ollut virkeimmilläni, kun nyt tarkemmin muistelen niin kirjepostilla ei ole kansainvälistä sertifikointia, sen sijaan paketti-, rahti- ja muulla postilla on.

Kerrotaanko teillä jokaiselle työntekijälle kaikki mahdolliset sertifikaatit tms.?

Uskotko että posti VOISI toimia tavalla, joka tyydyttää sen asiakkaita?

Yllätys yllätys! Vuosittain tehdään asiakastyytyväisyys tutkimuksia ja niiden mukaan suomalaiset ovat tyytyväisiä Postin kulkuun. Tästä huolimatta on hyvä pyrkiä parempaan, siihen Posti toivon mukaan pyrkiikin. Tosin itse en hyväksy puheita postinkulun tavoitenopeuksien alentamista, %-osuus mikä nykyään on laissa määrätty 95 (ja minkä Posti tavoittaa selkeästi) haluttaisi laskea 90 alle.

5) Suomen posti toimii tavalla, joka tyydyttää sen asiakkaita.

ks. yllä.

Tyytymättömät pitävät kohtuutonta ääntä, suuri hiljainen enemmistö on tyytyväistä postinkulkuun.

vlad.

finnishninja
24.11.2004, 21:42
Viestin lähetti tsei_tsei
Oletkos koskaan lukenut Postin toimitusehtoja? Mummon mökki -osoitteella lähetettävät kortit kun voi suoraan laittaa hävitettäväksi. Sen sisaan 1. luokan kirjeet kyllä säilytetään tietyn ajan, jos ovat perillesaamattomia. Tästä muistui mieleeni, lähetin kerran postikortin Kreikasta. En muistanut talon numeroa, enkä postinumeroa. Kirjoitin osoitteeksi:

Neidin Nimi
Rosa Huset
Björlandavägen
Gothenburg
Sweden

Kortti meni perille.

tsei_tsei
24.11.2004, 21:43
Viestin lähetti finnishninja
tsei_tsei: Missä niitä säilytetään, jos niitä ei siitä huolimatta löydy?

Juuri siellä Jyväskylässä, jonne kootaan perillesaamattomat lähetykset. Siellä niiden kohdetta saatetaan vielä selvittää avaamalla lähetykset. Niitä myös säilytetään tietty aika ennen hävittämistä, jos joku kaipaa. Jos niitä ei Jyväskylästä tai mistään toimipaikasta löydy, niin sitten lähetys on ilmeisesti kadonnut. Tällainen kadonnut lähetys voi kyllä hyvin löytyä jostain hyllyn takaa yms.

tsei_tsei
24.11.2004, 21:46
Viestin lähetti finnishninja
Tästä muistui mieleeni, lähetin kerran postikortin Kreikasta. En muistanut talon numeroa, enkä postinumeroa. Kirjoitin osoitteeksi:

Neidin Nimi
Rosa Huset
Björlandavägen
Gothenburg
Sweden

Kortti meni perille.

Juu, kyllä näitä menee perille. Itsekin olen tehnyt salapoliisin työtä ja toimittanut huonommillakin tiedoilla postia perille. Esim. etunimet, väärin kirjoitettu katu tai väärä talonnumero, väärä postinumero, oikea paikkakunta, oikea maa.

Tällaisia pitää kohtuudella etsiä, mutta postikortti, joka ei ole suljettu lähetys, voidaan hävittää tämän etsinnän jälkeen. Usein postinjakaja ja muu postin työntekijä tekee kuitenkin ylimääräistä työtä oikean kohteen selvittämiseksi.

Everton
24.11.2004, 21:50
Viestin lähetti finnishninja
Tästä muistui mieleeni, lähetin kerran postikortin Kreikasta. En muistanut talon numeroa, enkä postinumeroa.

Vastaava toimi Suomessakin. Luokkakaveri sai aikoinaan vanhalta opettajalta kortin, jossa oli vain nimi (ei edes mikään hirmu harvinainen), kaupunginosa ja kaupunki (Kouvola). Kaiken lisäksi tuo kaupunginosa oli vielä väärin. Mutta perille meni.


Tähän väliin lienee kuitenkin hyvä sauma lainata itseäni toukokuulta:


No, Suomen Postihan on taatusti luetettava - vaikkakaan ei aina kaikista nopein. Ihmettelin eilen kovasti, kun äitini toi minulle kirjeen postilaatikostaan. En siis ole asunut kotona viiteen vuoteen. Vielä enemmän hämmästyin, kun huomasin sen olevan palautus. Olin kai merkinnyt väärän postinumeron tai -lokeron, koska sellaista huomautuksen mukaan "ei ollut olemassakaan". Niin, ja kirjehän oli päivätty 1.3.1999. Ei meiltä mikään katoa, ainakaan lopullisesti...

vlad
24.11.2004, 21:52
Viestin lähetti tsei_tsei
Nykyään näitä paketteja kyllä seurataan ja katoamisalueen selvittäminen pitäisi olla täysin mahdollista. Täysin tarkkaa katoamispaikkaa ei sitten välttämättä saa selville.

Ongelman muodostavat vaurioituneet viivakoodit, toisinaan koodi vaurioituu niin pahoin ettei sitä kyetä tunnistamaan tai tilalle tekemään uutta vastaavaa numerosarjaa - tällaisiä lähetyksiä ei kyetä seuraamaan järjestelmällä, tavaramäärään nähden näiden tällaisten pakettien osuus on minimaalinen. Ja, harvoin nämäkään mihinkään katoavat, usein kuitenkin jokin osoitetieto on saatavilla - joko lähettäjän tai vastaanottajan, johon lähetys sitten toimitetaan. Eli tavallaan paketti on järjestelmästä kadonnut mutta konkreettisesti se ei ole kadonnut mihinkään.

vlad.

Shayne
24.11.2004, 21:58
Viestin lähetti finnishninja
Tästä muistui mieleeni, lähetin kerran postikortin Kreikasta. En muistanut talon numeroa, enkä postinumeroa. Kirjoitin osoitteeksi:

Neidin Nimi
Rosa Huset
Björlandavägen
Gothenburg
Sweden

Kortti meni perille. Vastaavia tai vieläkin puutteellisemmin osoitettuja lähetyksiä menee myös Suomen Postin kautta perille tuhansittain joka päivä.

finnishninja
24.11.2004, 22:13
Viestin lähetti vlad
Olisi mukava nähdä faktaa todellisuudesta. Löytyyköhän niitä virheitä kaikesta huolimatta vaikka väitätkit ettei sellaisia sallita.
Löytyy, mutta ne korjataan ennen kuin tuotteet jättävät tehtaan. Sota välinpitämättömyyttä ja huolimattomuutta vastaan aloitettiin 10 vuotta sitten, nyt virheet ovat minimissä. Huom; meillä oli 10 vuotta sitten paljon ihmisiä, jotka eivät tehneet koskaan virheitä työssään, nyt heitä on paljon enemmän. Virheestä on jotenkin onnistuttu tekemään todella vakava asia. Kerrotaanko teillä jokaiselle työntekijälle kaikki mahdolliset sertifikaatit tms.? Uusille työntekijöille annetaan ensin yhden päivän aivopesu, sen jälkeen he saavat aloittaa työt. Muutaman viikon sisällä heidät kutsutaan kaksi päivää pitkään informaatiotilaisuuteen, jossa käydään läpi periaatteessa kaikki. Muistaakseni eri esitelmöijiä on kaikkiaan 15, ammattiliiton edustaja, kipusisko, turvallisuupäällikkö jne. Uusille työntekijöille kerrotaan myös mihin yhtiö pyrkii, vision, ympäristöpolicyt ym. ym. Myös Certifiointi kuuluu aisaan. Muistan muuten hyvin kun siitä kerrottiin. Tiesitkö mistä koko höpinä sai alkunsa? USA:n armejiasta. Jossain vaiheessa he olivat suunnanneet tykkinsä jonnekin kukkulalle ja osuneet. Seuraava laukaus menikin sitten ohi. Joku tajusi kysyä miksi? Noh, ilmeisesti hylsyssä oli vähemmän/enemmän ruutia kuin edellisessä. Mitä tehdä? Me tarvitsemme järjestelmän, joka takaa laadun, tuumasi joku. Siitä lähti certifiointi liikkeelle ja tänäänhän se näkyy meidän jokaipäiväisessä elämässä.

tsei_tsei:Juu, kyllä näitä menee perille. Hienointa hommassa oli se, että kyseinen tie on n. 5 kilometriä pitkä ja sen varrella asuu (näin lonkalta) 2 000 ihmistä. Noh, sen varrella ei tosin taida olla kuin yksi talo joka on roosan värinen. Mutta kuitenkin, hienoa että yrittävät edes!

Everton
24.11.2004, 22:37
Viestin lähetti finnishninja
Noh, sen varrella ei tosin taida olla kuin yksi talo joka on roosan värinen.

Eikähän ne kuitenkin sen nimen perusteella perille toimttaneet. Jos et ihan oikeesti sitten kirjoittanut nimen kohdalle "Neidin Nimi" :-) Kai nyt Ruotsissakin osoiterekisterejä on olemassa.

vetti
25.11.2004, 00:42
Viestin lähetti finnishninja
tsei_tsei: Hienointa hommassa oli se, että kyseinen tie on n. 5 kilometriä pitkä ja sen varrella asuu (näin lonkalta) 2 000 ihmistä. Noh, sen varrella ei tosin taida olla kuin yksi talo joka on roosan värinen. Mutta kuitenkin, hienoa että yrittävät edes!

Kyllähän näitä on näkynyt: itselleni on tullut myös osoitteella

Hra Vetti
Punavuori
Helsinki
Suomi

Ilman mitään ulkomaankielihienosteluja - kyllä ne näköjään siellä Kreikassa osavaavat tätä meikäläistäkin kieltä.

tsei_tsei
25.11.2004, 02:23
Viestin lähetti vlad
Ongelman muodostavat vaurioituneet viivakoodit, toisinaan koodi vaurioituu niin pahoin ettei sitä kyetä tunnistamaan tai tilalle tekemään uutta vastaavaa numerosarjaa - tällaisiä lähetyksiä ei kyetä seuraamaan järjestelmällä, tavaramäärään nähden näiden tällaisten pakettien osuus on minimaalinen. Ja, harvoin nämäkään mihinkään katoavat, usein kuitenkin jokin osoitetieto on saatavilla - joko lähettäjän tai vastaanottajan, johon lähetys sitten toimitetaan. Eli tavallaan paketti on järjestelmästä kadonnut mutta konkreettisesti se ei ole kadonnut mihinkään.

Jep, vastaavahan heijastuu myös esim. pikakirjeissä. Tuo aikataulussa toimitettujen prosentti lienee pitkälti noinkin alhainen lähinnä epäonnistuneista tallennuksista seurantapalvelussa. Ainakin itse aiheutin muutaman tällaisen joskus, kun kukaan ei tajunnut huomauttaa järjestelmän muuttumisesta, kun tulin tekemään kausiapulaisen hommia jälleen kerran.

tsei_tsei
25.11.2004, 02:28
Viestin lähetti finnishninja
tsei_tsei: Hienointa hommassa oli se, että kyseinen tie on n. 5 kilometriä pitkä ja sen varrella asuu (näin lonkalta) 2 000 ihmistä. Noh, sen varrella ei tosin taida olla kuin yksi talo joka on roosan värinen. Mutta kuitenkin, hienoa että yrittävät edes!

Niin, yksi asia mitä koneet eivät ihan vähään aikaan opi on se tietotaito, joka postin työntekijöillä on. Heillä on uskomaton määrä muistinvaraista tietoa reitin muutoksista ja siellä asuvista ihmisistä ja heidän elämästään. Vanha perinteinen postinkantaja kun tuntee lähes kaikki ihmiset reitiltään. Tämä helpottaa epäselvien lähetysten saamista perillä. Asia, joka on tällä hetkellä täysin mahdotonta koneille. On uskomatonta nähdä kuinka paljon aikaa jotkut työntekijät käyttävät siihen, että lähetykset löytävät tiensä perille samana päivänä. Noh, ylitöitähän siitä yleensä seuraa ja esimiesten puolella ei varmaan olla tyytyväisiä...

tsei_tsei
25.11.2004, 02:29
Viestin lähetti Everton
Eikähän ne kuitenkin sen nimen perusteella perille toimttaneet. Jos et ihan oikeesti sitten kirjoittanut nimen kohdalle "Neidin Nimi" :-) Kai nyt Ruotsissakin osoiterekisterejä on olemassa.

Tämä on toinen vaihtoehto. Päällekäisyyksiä saattaa kuitenkin nimen kanssa löytyä. Helposti pienelläkin kadunpätkällä on pari samannimistä henkilöä. Tässä se jakajan tietotaito hakkaa koneet.

finnishninja
25.11.2004, 09:06
Viestin lähetti tsei_tsei
Tämä on toinen vaihtoehto. Päällekäisyyksiä saattaa kuitenkin nimen kanssa löytyä. Helposti pienelläkin kadunpätkällä on pari samannimistä henkilöä. Tässä se jakajan tietotaito hakkaa koneet. Neidin sukunimi oli niinkin tavallinen kuin Lundberg. Veikkaan että samalta kadulta löytyi varmasti monta muutakin, joten taisi mennä kirje perille roosan talon perusteella.

Kontulan Ottawa
25.11.2004, 09:08
Voihan olla että jakajalla on ollut vipinää "rosan" kanssa jakelureitillä ollessaan... :)

finnishninja
25.11.2004, 09:48
Viestin lähetti Kontulan Ottawa
Voihan olla että jakajalla on ollut vipinää "rosan" kanssa jakelureitillä ollessaan... :) No prrrr.... Nythän selvisi sekin... taisi tosiaan jakaja toimittaa jotain muutakin siihen taloon:-)

Juicey
08.12.2004, 17:47
En voi olla kertomatta tässä topicissa parjatun postin onnistumisesta jälleen kerran.

Koko tarina alkaa tietenkin omasta hölmöilystäni, eli allekirjoittaneen digitaalikamera vaati pientä huoltoa ja vitkuttelin sen lähettämisessä. Niin, ihan vain omaa jaksamattomuuttani tai laiskuuttani toimitin kameran huikeasti myöhässä (omiin tarpeisiini nähden - tapahtumaan sidoksissa olleet yritykset hoitivat osuutensa mallikelpoisesti, mutta luonnollisesti eivät mahda sille mitään että asiakas itse vitkuttelee) ja jäinkin näin itse hermoilemaan mahtaisiko laite ehtiä jälkikasvun tänään vietettäviin joulujuhliin ollenkaan. Eilen laite on sitten postitettu ja tänään piipahdin postiin kyselemään toiveikkaana pakettia paikallisesta toimipaikasta.

Huolimatta lähestyvästä joulusta ja tästä aiheutuneesta ruuhkasta postissa, ystävällinen täti kuunteli tilanteeni jossa selitin ettei minulla ole seurantakoodia, eikä tietoa siitä olisiko paketti ehtinyt vielä edes perille. Kaikesta huolimatta henkilö - pienestä jonosta huolimatta - otti tietoni ylös ja lähti kahlaamaan melkoisen suuresta pakettimäärästä (paketit näkyvät suoraan, joten voin omin silmin todeta että määrä oli "paljon") ja hatarista tiedoista (en tiennyt paketin kokoa enkä ulkonäköäkään, joskin osasin arvioida jotenkuten) huolimatta henkilö kahlasi yli 10 minuuttia paketteja läpi ja etsi sopivia lähetyksiä - kunnes lopulta löysi minulle osoitetun paketin! Julmettua! Erinomaista palvelua, sillä olin varustautunut täysin puutteellisin tiedoin ja tuhlasin virkailijan aikaa jopa "kohtuuttoman" tuntuisella pyynnöllä etsiä pakettini satojen - jopa tuhannen - muun joukosta. Hienoa palvelutason ylittämistä, josta iso kiitos Hollolan 15870 -postiin!

Näin hyvää ja huolellista asiakaspalvelua ei todellakaan törmää yleisesti itseään "palveluyrityksiksi" kutsuvissa tai jopa asiakaspalveluun panostavissa yrityksissä. Jopa vain palvelulla kilpailevissa pienyrityksissä on pääsääntöisesti alitettu tällainen yksittäisen asiakkaan "mahdottomien vaatimusten" tyydyttäminen.

On suorastaan uskomatonta, että kerta toisensa jälkeen asioidessani postissa, kohtaan odotukseni täyttävää, oman standardipalvelunsa ylittävää ja erinomaiseksi luokiteltavaa asiakaspalvelua. Peilattuna joidenkin mielipiteiden kautta, on suorastaan mystistä, etten ole vielä joutunut kohtaamaan sitä huonoa palvelua jota postissa alinomaa saa. Voisikohan se kuitenkin johtua siitä kuuluisasta metsään huutamisesta ja vastaamisesta...?