PDA

View Full Version : On aika oluen


Sivut : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9

Oiva
08.05.2002, 14:03
Terassit...tai siis krhhm...patiot (menikö oikein Oulu?) ovat jälleen auki. Helatorstain aatto auringonpaisteineen houkuttelee myös suuren osan meistä nauttimaan näitä jumalaisia viljatuotteita anniskelupalveluyrityksiin. Ja nauttiminen eikun kiihtyy, kun ilmat lämpenevät.

On siis aika perustaa ketju kesäisten oluttuokioiden osalta. Haluaisin tässä yhteydessä saada aikaan syvällistä keskustelua oluista. Kotimaisten lager-tyyppiset oluet haluan sulkea tämän keskustelun ulkopuolelle - vaikka niilläkin oma selvä paikkansa olutkartalla on.

Toisaalta en myöskään välitä kommenteista, joissa joku lonkeronlipittäjä käy toteamassa: "Guinnes on perseestä!"

Omalta kohdaltani voin todeta tämän hetken suosikin olevan Caffreys Stout. Tuota kermamaisen pehmeällä vaahdolla siunattua, maukasta ja syvää, pitkää makua on tarjolla useimmissa kelvollisesti varustelluissa olutravintoloissa. Hintatasoltaan juoma on keskitasoa ja se sopii lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen. Eirityisen hienona kokemuksena pidän sitä hetkeä, jolloin saan katkaista kaiken kiireen noin puolen tunnin ajaksi ja nauttia sen viilenevässä ilta-auringossa taustalla soivan irlantilaismusiikin saattelemana.

Aikaisempaan hetkeen, jolloin aurinko vielä lämmittää kunnolla, suosittelisin itse Tsekkiläistä Pils-tyyppistä Ürguelia. Sen jokin tietty vivahde mielyttää minua kovasti. En tunne oluen valmistustapaa lainkaan, mutta siihen on onnistuttu vangitsemaan jokin inkiväärinen tai muu hivenen karvas sävy, joka sopii täyteläiseen, mutta raikkaaseen kokonaisuuteen loistavasti. Tämän oluen kanssa ei tarvitse mitään naposteltavaa - hyvä savuke kruunaa kaiken.

Grillatun lihan, tai hyvän lihaisan makkaran seuraksi valitsen hieman rahvaanomaisen Tsekkiläisen Staropramenin. Se ei ole kokonaisuutena mikään järisyttävä kokemus ja seurustelujuomanakin vain "paremman puutteessa"- tavaraa, mutta sen selkeän yksinkertainen, konstailematon - sanoisinko jopa "raakalaismainen" maku, on mielestäni mainio kumppani grillatessa, jolloin ruoalle on kuitenkin suotava se päähuomio.

Näin.

Oloneuvos
08.05.2002, 14:30
Oiva, Oiva! Miten sinä pelimies voit sanoa, että kesä on oluen aikaa?! Oluen aika on AINA! :)

Sitä paitsi me kunnon ÄTPPOMK-kerholaiset emme juo mitään muuta kuin Koffia...no okei ...ei ainakaan itse osteta...tai juodaan vaivautuneen näköisenä jos joku valistumaton tarjoaa. Ei Koffia voi sulkea minkään keskustelun ulkopuolelle, vaikka olisi luennoimassa raittius-seurassa absolutismin vaaroista!

Ja sitten kannanotto syvälliseen keskusteluun; olut on aina hintansa väärtti.

Oiva
08.05.2002, 14:44
Kyllä. Oluen aika on aina - siis myös kesäisin. Kas, kun saapuu syksy, voimme avata ketjun: "On syksy, on aika oluen" ja talvella taas: "On talvi, on aika oluen" ja keväällä...tai no olkoon...ymmärsit jo ehkä...

Mutta EI. Pelkkään Koffin juontiin en suostu, koska sitä ei minulta velvoitettu kerhoon liityttäessä. Kannatuksen vuoksi olen kuitenkin ostanut sixbaxterin päivässä myös Koffia, vaikka en olekaan niitä juonut. Jos jollakin on iso pakettiauto, niin vois muuten hakea ne tuolta kellarista poijes. Siellä on jo aika täyttä.

ervatsalo
08.05.2002, 14:47
Niin, itse ole määritellyt omat juomatapani kahteen luokkaan, jotka ovat: Pussikaljoittelu ja muu kaljoittelu.

Pussikaljoitteluhan on aikaan ja paikkaan sitomaton tilaisuus, joka edellyttää harrastajaltaan ainakin yleensä sekä muovikassia että olutta.
Toisaalta pussikaljoitteluksi lasketaan myös se jos kaljat juodaan suoraan korista, repusta, taskusta tahi muuten vain jossain muualla kuin ravitsemusliikkeen tiskillä.

Tästä pääsemmekin termiin "muu kaljoittelu". Heti alkuun sanottakoon että tähän ei liity nautaeläimiä vaikka ompa joku kuulemma joskus olutkanuunassa herännytkin lähinnä naudaksi luokiteltavan röhnöttävän hirvenraadon vierestä.

Termi "muu kaljoittelu" suoritetaan siis lähinnä ravitsemusliikkeissä, voitaneen puhua myös ns. "kovan rahan" kaljoittelusta.

"Muun kaljoittelun" ja "pussikaljoittelun" voi erottaa tiukkaa tulkintaa vaativissa tapauksissa myös siitä että ostohetkellä pussikalja on yleensä suljetussa pullossa, kun taas "muu kaljoittelu"-tapauksessa olut on ostohetkellä lähes aina avatussa astiassa.

Molempien kaljoittelujen pääraaka-aine on siis tavallinen vaalea "rahvaankalja", tummemmat sekä muut spesiaalit ovat lähinnä pätemisen tarvetta omaavien hiippareiden suosiossa, toisaalta avarakatseisuus tässäkin asiassa ei liene pahaksi, joten suosittelenkin kaikille tätä ns. rahvaankaljaa.

Merkeistä sen verran että itse pyrin molemmissa edellämainituissa suorituksissa VÄLTTÄMÄÄN hartwallin keittoja viimeiseen asti. "Muun kaljoittelun" ollessa kyseessä joudun tosin joskus juomaan näitä edellämainittuja keittoja, mutta pussikaljoittelussa käytän 99% varmuudella muita kuin hartwallin esityksiä.

Kaikesta huolimatta kuitenkin toivotan kaikille antoisaa kaljoittelukesää.

Täältä tähän

mjr
08.05.2002, 15:08
Irlantilainen Smithwick's mikä on siellä aivan arkipäiväistä rivijuotavaa on minusta loistavimpia tummia oluita mitä löytyy. Sitä voi juoda koko illan toisin kuin esim. Guinnessiä mitä pystyy ottamaan korkeintaan kaksi tuoppia kerrallaan. (Tietysti laatu vaihtelee paljon pubista toiseen, mikä on enemmänkin hyvä kuin huono asia.) O'Hara's Celtic Stout on täällä kaupasta saatavista parhaimpia (vaikka onkin ulkonäöltään turistimainen), hieno vahva maku yleensä mutta vaihtelee sekin yllättävän paljon.

tt
08.05.2002, 15:26
Tällaiseen vastaa mielellään.

Itselläni oleuen juominen on hieman kaksijakoista. Jos haluan ainoastaan juoda itseni humalaan, niin siihen kelpaa kyllä tavallinen kotimainen lagerkin, mutta silloin kun haluan juoda olutta nautiskellen, kallistan hieman eri aineita. Itse olen taipuvainen pitämään pääasiassa englantilaisista Ale- ja Bitter-tyyppisistä oluista (Ylipäänsäkin pintahiivaoluet maistuvat pohjahiivaoluita paremmin).

Todetaakoon myös, että nykypäivänä isompien markettien olutvalikoima alkaa olla melko hyvä. Tähän tietenkin tulee loppu, jos keskiolutta päätetään laimentaa.

Suosikkioluitani (ei missään erityisessä järjestyksessä):

Fuller's London Pride ja erityisesti Fuller's ESB

Newcastle Brown Ale

Spitfire ja Bishop's Finger

Kilkenny Cream Ale

Näitähän saa nykyään ESB:tä lukuunottamatta lähes kaupasta kuin kaupasta, onneksi.

Jos Real Alea pubista saa, merkillä ei ole niin väliä.

Myös baijerilainen WeissBier(mit hefe) maistuu usein, mutta parhaita merkkejä ei valitettavasti Suomesta saa.

--
tt

FourForty
08.05.2002, 15:45
Ideologisista syistä tällä hetkellä paras tietämäni olut on Monty Python's Holy Ail. Löytyy hyvinvarustetuista irkkupubeista, ainakin Hämeenlinnan O'Maggie'sissa sattui silmään Graalin maljalla koristeltu pullo. Eikä se pahaakaan ollut.

palle fontän
08.05.2002, 17:16
Viestin lähetti tt
Newcastle Brown Ale

Te olette mies minun (olut)makuuni. Kyseinen tavara on siitä erinomainen juoma, että se sopii ns. nauttimiseen sekä kunnon tinttaamiseen. Ainakaan itselleni ei tullut rajaa vastaan, kuten on käynyt hieman paksumpien vellien kanssa. Hajoituksen puutetta? Nyt-liite(kai?) taisi meitä jokin aika sitten opastaa, jotta olut menee pilalle auringonpaisteessa tuopissa n. 15 minutissa, joten Oivalle vinkkinä, että siihen puoleen tuntiin mahtuu kaksi mukia. Suomalaisista lagereista vielä sen verran, että johtuneeko epäeurooppalainen juomatapamme osaltaan oluemme laadusta? Suomalainen lager hakee humalahakuisessa(is there another kind?) juomisessa vertaistaan.

Fireblade
08.05.2002, 20:55
Viestin lähetti Oiva
Terassit...tai siis krhhm...patiot (menikö oikein Oulu?)

Oikein meni! :D

Keynet
09.05.2002, 01:39
Kerrassaan herkullinen aihe.
Ale on sanani. Yllä jo mainittukin Newcastle Brown Ale on loistava valinta. Tätä tilatessa on aina hauska testata henkilökunnan tietämystä ja pyytää tuoppi "koiraa".
Useimmissa tapauksissa vastauksena on epäilevä katse "mitätoisönköttääonkosekännissävaivittuileekose".
Aina olen toki oikeaa merkkiä lopulta saanut. Ja mokoman lempinimen tietämiseen ei tarvitsisi kuin kerran lukaista pullon etiketti, se takapuolella oleva.

Toinen suosikkini on Bassin Pale Ale. Jos joku tietää kauniimman värisen oluen, niin kertokoon. Siitä kiitoksena lupaan tarjota kertojalle tuopillisen kyseistä juomaa. Päätöksen värien paremmuudesta teen tietenkin minä. Ja maku on todella miellyttävä, jopa parempi kuin "Koirassa".

Kilkenny oli pitkän aikaa suosiossani, mutta nyt se on alkanut tuntua jotenkin ... mielikuvituksettomalta? ääh, en tiedä, mutta vähiin sen nautiskelu on kuitenkin viime aikoina jäänyt.

Oivan mainitsema Urguell on oivallinen janon taittaja, tuo tsekkiläisiin oluisiin niin kovin tyypillinen karvas juonihan tulee runsaasta humalasta (Humulus lupulus), siis humala kasvista.
Urguellia vielä huomattavasti katkerampi (humalaisempi) on Gambrinus, tätä en ole löytänyt mistään enää aikoihin, liekö maahantuonti lopetettu. Erinomaista sekin.

Tummemmista Guinnes on klassikko, eihän siitä mihinkään pääse. Minä en sitä pysty juomaan kuin yhden tuopillisen kerrallaan, niinkuin kaikkia muitakin oluita. Mitähän pubin pirtsakka tarjoilijaneito mahtaisi tuumata, jos yrittäisi kiskoa kahta tuopillista kerralla. Eiei, ensin yksi tuoppi ja sitten perään vasta toinen, ja kolmas ja...no, sitten tullaankin jo humalaan, joka ei ole kasvi. Tai onhan sitä joskus oltu niinkin humalassa, että joku voi luulla kasviksikin.

Tummaa Velkoa tulee myös joskus kylminä talvi-iltoina imeskeltyä, ei pöllömpää.

Merkkejä on niin pirusti nykyään tarjolla, että ei niistä kaikista millään saa otetta.
Harmittavaa on, että suomalaisten pikkupanimoiden tuotokset ovat, ainakin minun mielestäni, kohtuuttoman heikkotasoisia.
Monet ovat toki niin paikallisia, että harvoin tulee tilaisuus tutustua. Aina kuitenkin rohkeasti kokeilen, kun kohdalle osuu.

Sivutaan nyt kotimaista tarjontaa sen verran, että tuoppi on aina tuoppi. Kunhan se on Koffia tahikka Karhua. Siihen pohjoiseen tunturiporojen ruikkaukseen en koske.
Ja onhan siellä monia mielenkiintoisia, vaihtoehtoisia uutuuksiakin tarjolla.

Ja todetaan vielä lopuksi senkin uhalla, että puritaanisimmat oluen ystävät tulevat silmille. Kyllä kylmä, kuiva omenasiideri kuumana kesäpäivänä on autuaallinen nautinto sekin.

Cheers!

pernaveikko
09.05.2002, 02:17
Mikä noissa ulkomaalaisissa oluissa niin kiehtoo?

Etteikö vaan se, että ne ovat ulkomaalaisia ja on kuulia tietää eri merkkejä?

Suomessa lager hallitsee ja siksi on erikoista tykätä ulkomaalaisista eri laaduista, vaikka kotimaisillakin valmistajilla on valikoimaa.

"Oiva" aloitti ketjun ja sanoi haluavansa keskustella ainoastaan ulkomaisista oluista. Olisi kiva tietää mistä moinen vaatimus?

Viime vuosina minulla ei ole ollut mitään toivoa saada suomalaista olutta, mutta jokaista tähän ketjuun tulevaa olutta saan kyllä hanasta. Mitä sitten? Mikä tekee ulkomaisista oluista parempaa?

Tänä kesänä tulee se mahdollisuus ja odotankin innolla Suomen kesää ja suomalaista olutta. Miten se sanonta meneekään siitä ruohosta ja aidasta.

Flonaldo
09.05.2002, 02:34
Viestin lähetti pernaveikko
Mikä noissa ulkomaalaisissa oluissa niin kiehtoo?

Etteikö vaan se, että ne ovat ulkomaalaisia ja on kuulia tietää eri merkkejä?

Suomessa lager hallitsee ja siksi on erikoista tykätä ulkomaalaisista eri laaduista, vaikka kotimaisillakin valmistajilla on valikoimaa.

"Oiva" aloitti ketjun ja sanoi haluavansa keskustella ainoastaan ulkomaisista oluista. Olisi kiva tietää mistä moinen vaatimus?

Viime vuosina minulla ei ole ollut mitään toivoa saada suomalaista olutta, mutta jokaista tähän ketjuun tulevaa olutta saan kyllä hanasta. Mitä sitten? Mikä tekee ulkomaisista oluista parempaa?

Tänä kesänä tulee se mahdollisuus ja odotankin innolla Suomen kesää ja suomalaista olutta. Miten se sanonta meneekään siitä ruohosta ja aidasta.

Miksi juoda kuravettä, jos ei siitä tykkää? Ettei erottuisi massasta, ei olisi "snobi"? Tyypillistä suomalaista ajattelumallia, jossa kaikki yritetään ajaa samaan muottiin - oikein "peruskoulua".

Eiköhän se ole järkevintä, että jokainen nautiskelee sitä olutta, josta pitää. Jollekin kelpaa sangen hyvin suomalaiset oluet, saattavat pitää niitä jopa parempina. Jotkut taasen ovat empiiriset testien jälkeen tulleet siihen tulokseen, että ulkomaiset vaihtoehdot ovat parempia. Parempi vaan, että nykyään ihmisillä on valinnanvaraakin laajemmin.

Oma näkemykseni: suomalaiset kaljat on tarkoitettu ryyppäämiseen, muut vaihtoehdot oluesta nauttimiseen.

Newcastlea on kehuttu jo ihan tarpeeksi, siitä ei enempää. Omalla listalla kakkossijalla. Selkeän ykköspaikan vie Staropramen. Muutenkin tummat tsekkiläiset ovat vieneet kielen pahemman kerran.

Hämeenlinna on kyllä tämänkokoiseksi kyläksi aika edistyksellinen, keskustasta löytyy oikein mukavia oluttupia, jotka on huomattu näköjään jopa Keski-Suomen vierailijoiden toimesta :)

seeyou@jäähalli
09.05.2002, 02:42
Viestin lähetti pernaveikko
Mikä noissa ulkomaalaisissa oluissa niin kiehtoo?

Etteikö vaan se, että ne ovat ulkomaalaisia ja on kuulia tietää eri merkkejä?

Suomessa lager hallitsee ja siksi on erikoista tykätä ulkomaalaisista eri laaduista, vaikka kotimaisillakin valmistajilla on valikoimaa.

"Oiva" aloitti ketjun ja sanoi haluavansa keskustella ainoastaan ulkomaisista oluista. Olisi kiva tietää mistä moinen vaatimus?

Viime vuosina minulla ei ole ollut mitään toivoa saada suomalaista olutta, mutta jokaista tähän ketjuun tulevaa olutta saan kyllä hanasta. Mitä sitten? Mikä tekee ulkomaisista oluista parempaa?

Tänä kesänä tulee se mahdollisuus ja odotankin innolla Suomen kesää ja suomalaista olutta. Miten se sanonta meneekään siitä ruohosta ja aidasta.

Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Kotimaisista minä juon vapaaehtoisesti ainoastaan Keravalla pantua. Koska kuitenkin vaihtelu virkistää, haluan joskus maistaa myös mm. tshekkipanimoiden herkkuja.

Omenoita ja appelsiineja ei kannata verrata keskenään. Siispä en voi sanoa, kumpi on maun puolesta parempaa, Koffi vai Velko. Mutta sen voin sanoa, että kaikki asianhaarat huomioon ottaen KOFF on parempaa.

pernaveikko
09.05.2002, 03:01
Viestin lähetti Flonaldo
Oma näkemykseni: suomalaiset kaljat on tarkoitettu ryyppäämiseen, muut vaihtoehdot oluesta nauttimiseen.Tätä juuri tarkoitin... Ulkomaisia pidetään parempina, koska niitä nautitaan harvemmin. Siinä korostuu se näennäinen eksoottisuus.

Suomalainen olut tuntuu huonommalta, koska sitä ostetaan R-kioskilta.

Sanokaa joku oikea syy miksi kotimainen olut on huonompaa?

Flonaldo
09.05.2002, 03:20
Viestin lähetti pernaveikko
Tätä juuri tarkoitin... Ulkomaisia pidetään parempina, koska niitä nautitaan harvemmin. Siinä korostuu se näennäinen eksoottisuus.

Suomalainen olut tuntuu huonommalta, koska sitä ostetaan R-kioskilta.

Sanokaa joku oikea syy miksi kotimainen olut on huonompaa?

Miksi jonkun mielestä sisäfilepihvi on parempaa kuin perunamuusi ja lihapullat? Koska se maistuu paremmalta. Ei se siitä muuttuisi mihinkään, vaikka sitä pihviä söisi paikallisella grillillä ja perunamuusia viiden tähden ravintolassa.

Suomalainen kalja tuntuu huonommalta, koska se maistuu huonolta. Staro ja Newcastle ovat parempi sen vuoksi, että ne maistuvat taivaalliselta. Ja jos ei nyt ihan ärrältä, niin ko. merkkejä saa nykyään mistä tahansa pikkaisenkin isommasta ruokakaupasta. Eli ei siinä ainakaan mitään ihmeellistä eksotismia ole.

Miksi sinun mielestäsi emme voi pitää ulkomaisista oluista pelkästään siitä yksinkertaisesta syystä, että ne maistuvat paremmalta? Miksi ihmeessä mielestäsi ainoa syy voi olla, että olemme snobeja ja eksoottisuuden tavoittelijoita?

seeyou@jäähalli
09.05.2002, 03:40
Viestin lähetti Flonaldo


Miksi jonkun mielestä sisäfilepihvi on parempaa kuin perunamuusi ja lihapullat? Koska se maistuu paremmalta. Ei se siitä muuttuisi mihinkään, vaikka sitä pihviä söisi paikallisella grillillä ja perunamuusia viiden tähden ravintolassa.

Suomalainen kalja tuntuu huonommalta, koska se maistuu huonolta. Staro ja Newcastle ovat parempi sen vuoksi, että ne maistuvat taivaalliselta. Ja jos ei nyt ihan ärrältä, niin ko. merkkejä saa nykyään mistä tahansa pikkaisenkin isommasta ruokakaupasta. Eli ei siinä ainakaan mitään ihmeellistä eksotismia ole.

Miksi sinun mielestäsi emme voi pitää ulkomaisista oluista pelkästään siitä yksinkertaisesta syystä, että ne maistuvat paremmalta? Miksi ihmeessä mielestäsi ainoa syy voi olla, että olemme snobeja ja eksoottisuuden tavoittelijoita?

Staro (ja Velko) maistuu taivaalliselta, mutta niin maistuu keravalainenkin. Minä en edelleenkään lähtisi väittämään, että omenat maistuvat paremmilta kuin appelsiinit (or vice versa).

Periaatteessa olen kuitenkin kanssasi samaa mieltä ulkomaisista oluista, ja erimieltä pernaveikon kanssa - niitä juodaan siksi, koska ne sillä hetkellä sopivat paremmin sen hetkiseen makuun.

pernaveikko
09.05.2002, 03:42
Viestin lähetti Flonaldo
Miksi sinun mielestäsi emme voi pitää ulkomaisista oluista pelkästään siitä yksinkertaisesta syystä, että ne maistuvat paremmalta? Miksi ihmeessä mielestäsi ainoa syy voi olla, että olemme snobeja ja eksoottisuuden tavoittelijoita?

Heh, saa toki. Kunhan vain koitin kysellä taustoja mistä moinen mieltymys voisi johtua.

Itsekin tykkään Starosta. 2004 MM-kisojen jälkeen en ehkä enää muita ulkomaisia juokaan:cool:

pelimanne
09.05.2002, 05:51
Meikalaiselle se olut maistuu ihan kesat talvet, mutta kylla se kesa kuitenkin on otollisempaa aikaa oluen naukkailuun johtuen lampoerosta. Yleensa olut juodaan kylmana, ja kylma maistuu paremmin lampimassa. No niin, itse asiaan sitten, eli suomalainen olut on mielestani huomattavasti parempaa kuin esim. amerikkalainen. Kylla ne eurooppalaiset oluet luultavasti voiton vie, en kylla ole paassy maistamaan mitaan edellamainituista.

werther
09.05.2002, 10:07
Newcastle Brown Ale on ikuinen kestosuosikkini.
Rauchbier elikkä savuolut on mainiota, mutta sitä ei valitettavasti löydä juuri mistään.
Koffin Amber oli myös hyvää, mutta lieneekö valmistus lopetettu, kun ei mistään löydä.
Koffin Weize oli sekin OK kunnes katosi pois.
Ilves on kadonneita(TAAS!) suosikkejani .
Suomalaiset lager-tyyppiset oluet ovat parhaimmillaan kesällä, saunan jälkeen ja ruokajuomana. Periaatteen miehenä juon tietenkin Koffia, joskus Nikolaita, mutta on pakko tunnustaa, että Sandelsiakin tulee toisinaan ostettua.

Riistoporvari
09.05.2002, 10:51
Taitaa olla melkein kaikki oleelliset merkit käyty läpi, vaan yksi on joukosta poissa.

Paras olut, jota on koskaan Isänmaan povessa valmistettu:

Musta Hevonen.

Varmasti maininnan arvoinen, vaikka ulkomaisista haluttiinkin puhua.

Valitettavasti sen niinkuin monen muunkin merkin (Aura, Lahtelainen) tuotanto on lopetettu.

Kerran vielä koittaa päivä, jolloin nämä jalot juomat virtaavat raviten janoista sielua.

Niin muuten, joku ihmetteli miksi Koffin Amberia ja Weissea ei enää saa mistään, miksiköhän:p

palle fontän
09.05.2002, 11:22
Käsittääkseni homma menee näin. Suomalainen ohra on ns. pitkän päivän viljaa, koska täällähän se aurinko paistelee yöt ja päivät kesäaikaan. Tällaisesta viljasta, jos haluaa hyvää olutta tehdä, ei kannata tehdä kuin lageria. Suomalaiset oluet(mm. koff) ovat tietääkseni pärjänneet hyvin kansainvälisissä olutkilpailuissa. Kaikki kunnia suomalaiselle oluelle, joka ei häpeä ulkomaisten veljiensä rinnalla!

punaiset_lasit
09.05.2002, 11:30
Normaalista ruokakaupasta käteen tarttuu KOFF (yllätys?). Jos pääsen(!) sellaiseen kapakkaan, mistä saa Kilkennya hanasta, niin otan välittömästi sitä. Voi hyvällä omatunnolla juoda pintin, vaikka olisi autolla liikkeellä, kun on noita voltteja vähemmän kuin keppanassa...

Eisenhower
09.05.2002, 11:34
Caffreys on ihanata, kuten Oivakin jo hehkutti.

Suurimmat nautinnon väristykset saa kylläkin aikaiseksi jollain hyvällä hanabitterillä. Tölkistäkin on bitteriä lupa nauttia. Tölkkibittereistä Bombardier on vallan mainio juttu. Hanasta sitä en ole löytänyt ainakaan täältä Lahdesta.

Nyt kun kotikaupunkiin päästiin, pitää mainita ravintolapanimo Teerenpeli, jonka Savuolut on ihan huikean hieno esitys.

Peruslagereista Urquell maistuu niin paljon paremmalta kuin kotimaiset lirut.

Eli

- Teerenpelin Savuolut
- London Pride
- Caffreys
- Spitfire
- Bombardier
- Bishop's Finger
- Urquell


Ike

PS. Tiesittekö, että Lapin Kulta on ainoa suomalainen lager, jota värjätään keinotekoisesti. Sittenkin se on ihan lirunväristä.

palle fontän
09.05.2002, 11:45
Viestin lähetti Eisenhower
PS. Tiesittekö, että Lapin Kulta on ainoa suomalainen lager, jota värjätään keinotekoisesti. Sittenkin se on ihan lirunväristä.

Tiesittekö muuten, että Lapin Kulta on Euroopan ainoa panimo, joka ei ota vettään kaivosta. Siinä on sitä tunturipurojen raikkautta. Itse en tosin pidä siitä.

mjr
09.05.2002, 12:05
Viestin lähetti pernaveikko
Mikä noissa ulkomaalaisissa oluissa niin kiehtoo?

Etteikö vaan se, että ne ovat ulkomaalaisia ja on kuulia tietää eri merkkejä?

Suomessa lager hallitsee ja siksi on erikoista tykätä ulkomaalaisista eri laaduista, vaikka kotimaisillakin valmistajilla on valikoimaa.

"Oiva" aloitti ketjun ja sanoi haluavansa keskustella ainoastaan ulkomaisista oluista. Olisi kiva tietää mistä moinen vaatimus?

Viime vuosina minulla ei ole ollut mitään toivoa saada suomalaista olutta, mutta jokaista tähän ketjuun tulevaa olutta saan kyllä hanasta. Mitä sitten? Mikä tekee ulkomaisista oluista parempaa?

Tänä kesänä tulee se mahdollisuus ja odotankin innolla Suomen kesää ja suomalaista olutta. Miten se sanonta meneekään siitä ruohosta ja aidasta.

Ainakaan itselläni ei ole mitään kotimaisia oluita vastaan, mutta jos mausta puhutaan niin lager on yleensä järjestään sielutonta tiskivettä. Janoon toki hyvää ja humalaan tai ruoan kanssa, mutta mikä erottaa esim. kansainväliset Heinekenin ja Carlsbergin Koffista ja Lapin Kullasta? En sokkotestissä erottaisi varmaan yhtään suomalaista lageria toisistaan. En oo tummien oluitten asiantuntija, jotkut niistä maistuvat vaan, joo, taivaallisilta. Irlannissa jonkin aikaa asuessani viehätti myös se miten tuopit vaihtelevat pubista toiseen vaikka merkki on sama. Lager on tietysti aina tasalaatuista, teollista ja yllätyksetöntä.

ervatsalo
10.05.2002, 07:32
Niin, näyttää siis siltä että tämä suomalaistyyppinen kansantauti elää ja voi hyvin tässä olut-asiassakin.

Nimittäin, tiedättehän te tämän tilityksen: "Ei suomalaiset mitään osaa, toista se on tuolla ulkomailla, siellä on kaikki hienompaa.

Tästä johtuenkin sanonkin näin kaiken kansan kuullen; että vaikka ulkomaalaisetkin kieltämättä osaavat panna olutta, niin kyllä näistä kotimaisistakin löytyy kovia tuotteita.
Joillain henkilöillä tälläkin palstalla näyttää olevan sen verran kova alemmuudentunto päällä, että sitä pitää paikata mm. luettelemalla mahdollisimman monta ulkomaalaista olutmerkkiä samalla hengenvedolla.

Toisaalta tottakai sitä saa ulkomaalaisia nauttia jos siltä tuntuu, mutta sanoisin kuitenkin että olen enemmän kuin useasti tavannut henkilöitä jotka juovat ulkomaalaisia oluita vain sen takia että ne ovat "hienoja" ulkomaalaisia.

Täältä tähän

Senior
10.05.2002, 08:52
Turhahan siitä on väitellä mikä on hyvää ja mikä ei. Eläköön erilaisuus ja valinnanvapaus. Se, että harrastaa ulkolaisia, eksoottisempia laatuja ja lajeja, ei ole minusta snobbailua, vaan asiaan paneutumista ja oikeaa kiinnostusta oluihin. On pelkästään hienoa, että Suomeenkin on tullut valinnanvaraa, sekä kauppoihin, että pubeihin. Parikymmentä vuotta sittenhän näin ei ollut.

Itse latkin kotioloissa (yllätys) KOFFia, olen sitten rahvaanomainen tai en. Mielestäni kotimaiset oluet ovat ihan kelpo kamaa. Tosin esimerkiksi Saksaan matkustellessani valitsen tavallisen lagerin sijaan usein hiivallisen Weissbierin. Saksalaiset kanssaveljemme usein naljailevatkin meidän lagereita silmäillessään, että: ihan hyvän näköistä, mutta missä on kalat? Väittävät, että oluessa pitää olla vaahtoa. Mene ja tiedä.

Sitä saa mitä tilaa? Kotimaiset panimot tekevät paljon erilaisia tutkimuksia ja makutestejä. Suomessa tarjottavat massaoluet ovat juuri sitä, mistä keskimääräiset oluen juojat pitävät. Ei se ole sen kummempaa. Suomessa erikoisoluiden valmistus on lisääntynyt viime vuosina ja lisääntyy edelleen, kun ihmisten makutottumukset kehittyy ja kansainvälistyy. Tosin Suomessa ei juuri vielä ole, niinkuin monissa Euroopan maissa, pieniä, erikoisoluihin erikoistuneita panimoita.

Olutmaku on makuasia, kuten makkarat. Edelleen saksalaiset ovat tässäkin asiassa, minun mielestä, meitä aika paljon edellä. Varsinkin Baijerissa on käsinkosketeltavan hyviä makkaroita (puhumattakaan leivistä!). Suomalainen maku vaan suosii edelleen HK Sininen - tyyppistä lenkkimakkaraa, jota monikaan keskieurooppalainen ei luokittele edes ihmisruoaksi. Makuasioita, sano koira kun...

Pääasia on, varmaan meidän kaikkien mielestä, että TULEE KESÄ ja saa taas hyvällä omalla tunnolla juoda juuri sitä olutta mistä itse pitää!!!

;)

tt
10.05.2002, 10:06
Viestin lähetti Cougar

Suomalainen olut on erittäin hyvää ja siksi ihmettelen, miksi kaikki snobbailee tämän asian suhteen.

Niin, suomalainen olut on ihan hyvää. Harmi vain, että suurin osa suomalaisista oluista on lager-tyyppiä. Jos ei lager maistu, niin sitten on etsittävä ulkomainen vaihtoehto.

En katso tätä snobbailuksi. Kuten totesin, suomalaista olutta juon silloin, kun aion juoda olutta paljon, jolloin vastaavan määrän suosikkioluitani hinta on hieman liian kova.

--
tt

hanu
10.05.2002, 11:07
Suomalaisissa oluissa on hyviä ja huonoja kuten ulkomaisissakin. Ja minun mielestäni eri oluet ovat hyviä tai huonoja kuin sinun mielestäsi.

Ne kultamitalinkuvat niissä etiketeissä kertovat, että olut on onnistunutta, muttei siinä ole mitään erikoista. Jos oluella on 'luonnetta', se ei koskaan voita palkintoja, koska silloin arvostelijoissa on myös aina joku, joka ei pidä siitä.

Snobeina pidän niitä, jotka täällä juovat jotain Heinekeniä tai Fosterssia, joita eivät kuitenkaan sokkotesteissä erottaisi kotimaisista bulkkilagereista.

Minä juon kotimaista olutta ruokajuomana, saunajuomana, futismatsin jälkeen, silloin kun en muuta saa ja örvellystarkoituksessa. Minä juon ulkomaisia oluita taas maistelumielessä ja seurustelujuomana ja nautiskelutarkoituksessa vaikkapa matsia telkkarista seuratessa. Ja ulkomaanreissuilla aina paikallisia oluita.

Henkilökohtaisesti pidän brittioluista, erityisesti bittereistä ja aleista, guinneskin menee. Samaten olen tykästynyt belgialaisiin vehnäoluisiin, vaikkapa Hoegardeniin, josta voi maistaa sitruunamaisen aromin takaa.

Tsekkioluisiin en niinkään ole innostunut, se humalamäärä tökkii, erityisesti jonkun täällä mainostama Gambrinus oli minusta jopa pahaa. Niinkuin oli minun suussani myös se koffin Amber, sehän maistui lähinnä hajuvedeltä.

Mutta hatunnosto koffille kuitenkin yrityksestä, yrittäisipä joku tosissaan tehdä Suomassa myös bitteriä, alea, portteria miedompaa stouttia jne., lupaan maistaa kaikkia yrityksiä, joita käsiini saan.

Vielä elän toivossa, etten ole sitä parasta olutta vielä maistanut.

Ja lopuksi, älkää haukkko perunamuussia, se on hyvää!

Tilatiili
10.05.2002, 13:24
Viestin lähetti T74

Niin muuten, joku ihmetteli miksi Koffin Amberia ja Weissea ei enää saa mistään, miksiköhän:p

Tarkoitatko, että Weisse oli pahaa, vai että Weisse weisseksi pahaa? Mielestäni ei kumpaakaan. Muutaman vuoden ostelin joka pussikaljasettiin muutaman Ayingerin tai Hooegaardenin. Maksoivat liki kakskymppiä per pullo. Sitten tuli Koffi ja alkoi myydä tätä kirpakkaa sahtiansa talouskeskiketterän hinnalla. Tyhjien kaljaputeleiden rivistössä oli aamuisin yhä suurempi osa keltaisia etikettejä.

Ei sitä Weissea moni ostanut, viime syksynä Pasilan aseman marketissa taisivat myydä viimeisiä korejaan alennusmyynnillä. Voi voi.

Suomalaisista värillisistä oluista mainitsisin vielä tämän edesmenneen tumman lappeenrantalaisen, olikos se nyt Rakuuna vai Husaari? Se maistui oikeasti alelta, ehkä ensimmäisenä kotimaisena kaljana. Sinänsä on tullut lusikoitua näitä puuroja koko 90-luku ähkyyn asti, joten nykyisellään tulee tilattua kovanrahan kapakassa useinmiten pelkistetysti "kalja".

Oiva
13.05.2002, 13:59
Hivenen ikävää, että tässä ketjussa ei kuitenkaan voinut puhua oluesta, etteikö siitä olisi joku tullut napisemaan "eksotismina" ja "snobbailuna". Flonaldo edellä jo ilmaisi minunkin mielipiteeni asiaan.

Kysymys oli vain siitä, että tahdoin aukaista ketjun, jossa puhuttaisiin muista oluista kuin kotimaisista lagereista. Jokainen on maistanut Koffia, Karhua ja Lapin Kultaa ja niistä voi pitää, jos haluaa ja suu antaa periksi. Ei minua kuitenkaan kiinnosta se, että Jatkoajan kirjoittajat täällä heittelisivät kommentteja "minä tykkään Koffista", "en juo kuin Karhua", "Lapin kulta on paskaa". Halusin tietoa, kokemuksia ja vinkkejä oluista, jotka ovat erilaisia kuin nämä "tavanomaiset" ja joita en ole kenties itse päässyt maistamaan. Halusin niinikään keskustella aiheesta muiden samantyylisen makutottumuksen omaavien kanssa.

Kaiken lisäksi olen ollut huomaavinani, että siitä Koffista on juttua jo aika monessa ketjussa. Ehkä siis ei olisi pahitteeksi yksi ketju muistakin oluista.

Tämähän on vain keskustelunrajaus. Aivan kuten SM-liiga-keskustelussa ei puhuta NHL:stä, eikä maajoukkuepalstalla pingiksestä. Ei kysymys ole siitä, että täällä tarvisi elvistellä suunnattomalla oluttuntemuksella tai ulkomaalaisten sanojen ulkoaluettelemisella. Minusta saa hakea tuollaista alemmuudentuntoa vaikka maailman tappiin ja lupaan, että sen etsijä löytää alemmuuden nopeammin itsestään. Takaan sen.

Asiassa pysyneille kiitos kommenteista. Lisää odotellaan.

Senior
13.05.2002, 14:29
Jep. Itse kunkin, minunkin, on syytä joskus lukea tarkemmin ketjun avaus pysyäkseen paremmin asiassa. Varsinkin, kun selkeästi puhutaan makuasioista, joista ei pitäisi kiistellä. Mitä tulee oluihin ja snobbailuun, totean edelleen, että asian harrastaminen / kiinnostus aiheeseen ei minusta ole snobbailua.

Kävin viikonvaihteessa Lehtovaarassa syömässä ja tilasin Oivan verrattoman ketjuavauksen ansiosta (!) lagerikseni Urquell'iä ja täytyy sanoa, että siinä oli 'potkua' eri tavoin kuin kotimaisissa lagereissa. Hyvää!

Mutta varsinaiseen asiaan:

Kertokaapa tällaiselle normilager-ystävälle, mitä merkkejä kannattaa kokeilla laajentaakseen tuttavuuttaan? Weissbierit ovat tuttuja, enkä osaa pitää tummista, taskulämpöisistä vaahdottomista oluista. Minusta oluen pitää olla kylmää ja hiilihapollista:rolleyes:

Kun olen puoliveltto pubeissa käymään, niin missä pääkaupunkiseudun marketissa on hyvä valikoima? Onko mikään kauppa satsannut aiheeseen? (Paitsi tietty Alko)

Pitkä
13.05.2002, 14:55
Ulkomaisen oluen, kuten viininkin litkimisen, mieltämistä elitismiksi en minäkään ymmärrä. Tosin viinakaupassa votkahyllylle eksyessään ei nykyään muuta juuri näekään kuin leijonia ja siniristilippuja, formuloitakin. Kaikki suomalaiseksi miellettävissä oleva näkyy käyvän meidän juomakulttuurissamme kaupaksi.

Ei siinä mitään. Kuten todettuakin, etenkin suomalaiset lagerit ovat niin hyviä, että ulkomailta tuodaan olutta hieman eri makuun.

Pakko silti ottaa mukaan keskusteluun yksi ulkomainen lager-olutkin. Seniorinkin kannattaa lätkäistä eläkkeensä tiskiin ja ostaa lähikaupasta pullollinen Red Stripea. Paikallisessa olutravintolassa baarimikko alkaa avata pulloa ja tunkea kinkku-aurajuustoleipää paahtumaan yleensä jo siinä vaiheessa, kun Pitkän silhuetti ikkunan takaa vähän vilahtaa.

Senior
13.05.2002, 15:11
Viestin lähetti Pitkä


Pakko silti ottaa mukaan keskusteluun yksi ulkomainen lager-olutkin. Seniorinkin kannattaa lätkäistä eläkkeensä tiskiin ja ostaa lähikaupasta pullollinen Red Stripea.

Tää oli HYVÄ!:D

Kiitos vinkistä, lupaan kokeilla! Raportoin sitten.

Nickistä sen serran, että kun kuulin JA:sta (vasta tovi sitten), arvelin tämän olevan vain teinareitten temmellyskenttä, nicki sitten tuli siitä. Alkaahan lätkässä seniori-ikä jo 35:stä? Ettei ihan vielä eläkkeestä;)

Onneksi täällä on paljon aikuista jengiä, joiden kirjoitusten lukeminen on todella viihdyttävää joskus!

Hyvä Pitkä, hyvä meininki!

Kaivanto
13.05.2002, 15:23
Viestin lähetti Flonaldo
Newcastlea on kehuttu jo ihan tarpeeksi, siitä ei enempää. Omalla listalla kakkossijalla. Selkeän ykköspaikan vie Staropramen. Muutenkin tummat tsekkiläiset ovat vieneet kielen pahemman kerran.

Olette selvästi pätevä mies. Meikäläisenkin listoilla Staropramen on viime aikoina puolihuomaamatta ohittanut pitkäaikaisen ykkösen, tumman Weltenburgerin. Maku vaan on muuttunut, mistä liekään tajunnan tason kehittymisestä kyse. Tai vaihtelunhalusta. Hampaanlähtöunia en kyllä ole aikoihin nähnyt.

PeteX
13.05.2002, 15:37
Suomalaisista Koff on tietyistä syistä pannassa. Karhu tekee tässä poikkeuksen, sillä oluenhakumatkani pitenisi kesällä mökillä (Porin lähellä) huomattavasti jos ei Karhu kelpaisi, sillä mitään muuta siellä ei kaupassa myydä. Ulkomaisista belgialainen Kvak (ankka) on aivan ehdotonta ja vielä nautittuna oikeaoppisesti tiimalasin muotoisesta puukahvalla varustetusta lasista.

Olutasiantuntija Michael Jackson, siis tämä engelsmanni, kehuu jatkuvasti sahtia erinomaiseksi juomaksi. Hänen synttäreilleen roudattiin Suomesta tynnyrillinen sahtia ja kaveri oli tästä kovin otettu. Täytyy myöntää, että tämä oluen serkku maistuu minullekkin. Varsinkin kun mökin naapurin isäntä on sen itse tehnyt ja se otetaan juotavaksi suoraan kylmästä kellarista. Jos on hyvin tehty, niin ei mene mikään muu kuin nuppi sekaisin. Juhannus lähenee ja sahtihammasta jo vähän kolottaa.

hifk#27
13.05.2002, 17:58
Koff on aina koff!!

Mutta kun niitä ulkomaalaisia piti laittaa niin.
Belgialaisen Hoegaardenin tumma olut maistuu erinomaiselta!:p

mikkoz
13.05.2002, 18:07
Nyt on ollut budjetti puolella pientä laamaa ja on pussikaljaksi joutunut ostaan tarjous oluita (esim. karjalaa :( ), mutta jos tulee vedettyä pidemmän kaavan kautta niin yleensä kaikissa ravintoiloissa on koffia ja yleensä nebukkaa tuleekin juotua.

Oluen suhteen en ole nirso. Kaikki menee. Suosikkina KOFF IVn ohella KARHU ja tsekki oluet.

palle fontän
13.05.2002, 18:38
Viestin lähetti Pitkä
Pakko silti ottaa mukaan keskusteluun yksi ulkomainen lager-olutkin. Seniorinkin kannattaa lätkäistä eläkkeensä tiskiin ja ostaa lähikaupasta pullollinen Red Stripea.

Jees! Loistavaa Jamaikalaista olutta. Merkkiä tekivät muutama vuosi sitten tunnetuksi Gallagherin veljekset, joista ei saanut otettua kuvaa ilman, että olisi ollut Red Stripeä pullo kourassa.

palle fontän
13.05.2002, 18:42
Viestin lähetti Pete 62
Olutasiantuntija Michael Jackson, siis tämä engelsmanni, kehuu jatkuvasti sahtia erinomaiseksi juomaksi. Hänen synttäreilleen roudattiin Suomesta tynnyrillinen sahtia ja kaveri oli tästä kovin otettu. Täytyy myöntää, että tämä oluen serkku maistuu minullekkin. Varsinkin kun mökin naapurin isäntä on sen itse tehnyt ja se otetaan juotavaksi suoraan kylmästä kellarista. Jos on hyvin tehty, niin ei mene mikään muu kuin nuppi sekaisin. Juhannus lähenee ja sahtihammasta jo vähän kolottaa.

Itsekin tekisi mieli joskus kokeilla sahdin tekoa. Olisi meinaan aika äijämeininkiä suodatella sahtia oikeaoppisesti katajanoksien(anteeksi puunhalaajat) läpi. Sahti tietääkseni lasketaan oluisiin, ja suomalaisten kannattaa olla ylpeitä tästä juomasta, sillä sahti on muistaakseni maailman toiseksi vanhinta vieläkin teollisesti tuotettavaa olusta. Vanhinta laatua ovat belgialaiset trappist-oluet, joiden makuun en ole kyllä vielä päässyt(yritin kyllä).

kohottaja
13.05.2002, 19:43
En lähde puuttumaan merkkeihin, se on jokaisen makuasia. Kuitenkin oluttaiteilijan tunnistaa siitä, ettei juo siitä itseään humalaan.

Eli ensimmäinen tuoppi on taivaallista, toinen hyvää, mutta kolmas jo tökkii!

St. Pat
14.05.2002, 10:45
Tässä työnteon ohessa satuin lukemaan tätä ketjua ja kylläpä tuli jano...

Itse nautin mielummin britteinsaarilta tulevasta oluesta. Loistavia merkkejä on täällä jo lueteltukin mm. Newcastle ja Spitfire joka real ale versiona on todella hyvää. Muita suosikkeja ovat Bombardier ja Fargo. Ainakin jälkimmäistä en ole nähnyt missään pitkään aikaan. Oli muuten todella kauniin värinen olut ja itse lasiin valuttaminen oli aina niin hienoa katseltavaa, aivan kuin hiekka olisi valunut tuopin pohjalle...

Belgia on myös hieno olutmaa, suosittelen lämpimästi De Koninck Alea sekä Cuveeta. Prkl, taas tuli jano :p

Tsekinmaasta tulee monia hyviä merkkejä. Radegast oli muistaakseni hyvä, samoin Staropramen ja kummastakin totta kai se vaalea versio. paikallisten mukaan tumma lager on anisten juoma kun se kasvattaa rintoja.

Kotimaista olutta haukutaan aivan syyttä, se on yleensä erittäin laadukasta lageria noin maailman mittapuulla. Itse mielummin kyllä juon jotain bitteriä mutta makunsa kaikilla. Koffin Amber oli hyvä kokeilu.

Asiassahan on se hieno puoli että sitä parasta tuoppia en ole viela nauttinut;) ;) ;)

Cheers,
St. Pat

onni
14.05.2002, 13:03
Tuo kohottajan mainitsema ensimmäisen oluen autuus on aivan totta. Silloin mielestäni on ihan sama, mitä laatua löytyy kunhan se on oikein tarjoiltu. Taskulämmin keppana kymppisäkistä nautittuna vapun päivänä ei kuulu siihen kategoriaan. (Ensimmäinen siemaus olutta ja muita elämän nautintoja on muuten kirja, joka kannattaa lukea jos käsiin sattuu. Siinä on kuvailtu aika onnistuneesti monia pieniä asioita, joista tulee hyvälle mielelle ihan huomaamattaan.)

Seniorille voisin suositella muutamaa lageria näiden kotimaisten lisäksi. Helppoja tutustumiskohteita ovat esimerkiksi tsekkiläinen Budvar sekä belgialainen Stella Artois. Jälkimmäistä ei tunnu oikein löytyvän enää muuta kuin pullossa, hanasta ei kait Helsingissä enää saa. Vaikka nyt lager ei olekkaan, niin jo mainittua Newcastle Brown Alea kannattaa kokeilla. Hyviä olutmarketteja Alkon lisäksi on ainakin omien kokemusten perusteella K-ketjun super- ja citymarketit.

Haluan myös snobikerhoon, sillä omia suosikkejani ovat mm. Fullerin ESB, vaalea Staro, Kilkenny hanasta, Bishop's Finger ja Koffin Porter. Ja moneen tuntemattomaan olueen on tullut retkahdettua ravintoloiden teemakuukausina. Niissä on vaan se huono puoli, että niitä oluita ei useimmiten enää Suomesta sen kuukauden jälkeen löydä.

pekoni
14.05.2002, 13:28
Viestin lähetti Pete 62
Suomalaisista Koff on tietyistä syistä pannassa. Karhu tekee tässä poikkeuksen, sillä oluenhakumatkani pitenisi kesällä mökillä (Porin lähellä) huomattavasti jos ei Karhu kelpaisi, sillä mitään muuta siellä ei kaupassa myydä.

Kah. Olet törmännyt mielenkiintoiseen ilmiöön, jonka olemassaolosta muualla Suomessa en ole tietoinen. Paremmin tietävät voivat valistaa.

Mutta käytännössä lähestulkoon jokaikisestä Porin ympäristön olutta myyvästä liikkeestä löytyy Karhua. Useimmiten toki muutakin, mutta välttämättä ei. Syy tähän on yksinkertaisesti se etteivät muut merkit mene tällä alueella kunnolla kaupaksi! Ihmiset ostavat Karhua ja hiukan kärjistäen vain Karhua. Jos sitä ei kaupasta saa, kauppa vaihtuu. Tämän sai esimerkiksi Prisma kantapään kautta kokea.

Satamaito vs. Valio asettelussa oli myös samaa makua, mutta lievempänä ilmiönä.

Ai niin...suuri osa tämän alueen ihmisistä pitää vielä kriteerinä että sen karhupullon kyljessä komeilee "p" "k" -kirjaimen sijaan.

Lapanen
14.05.2002, 14:06
Stoutit ja alet maistuvat ympäri vuoden. Etenkin stouttien kanssa on kuitenkin syytä olla varuillaan, ettei saa mitään turhan makeaa mönjää. Guinness on luonnollisesti kuningas. Eräs tuttuni tuli Lontoossa asuessaan raskaaksi ja sikäläinen neuvolan täti suositteli päivittäin nautittavaksi pintillistä Irlannin mustaa kultaa. Tarina on tosi. Ainakin mämmissä on rautaa runsaasti, olisiko se sitten ollut syynä. Alejen kunkku on London Pride, jossa on muuten ripaus lakritsijuurta mukana, nam-nam-nam.

Tuoppioluiden kanssa on helevetin tärkeää, missä kunnossa baarit pitävät letkujaan ja hanojaan ja kuinka kauan tynnyrit vanhenevat tiskin alla. Jotenkin tuo stouttiosasto vaikuttaa erityisen herkältä puhtausasian suhteen. Paskaa Guinnessia taitaa saada Suomessa, ja maailmalla, huomattavasti useammin kuin kunnon stuffia.

Bitterkin maistuu vuoden ympäri. Kylmimpinä vuodenaikoina bitskut pääsevät kuitenkin parhaiten oikeuksiinsa. Joissain merkeissä voi tuntea jopa lievän jouluisen makuvivahteen. Ehkä juuri bittereille luontainen mausteisuus tekee siitä nimenomaan talvijuoman.

Bitterien ja alejen suhteen tuoppinautinto on taatumpaa kuin Guinnessin kohdalla, niitä kun yleensä saa vain suht valistuneista olutravintoloista, joissa osataan pitää kamoista hyvä huoli. Guinnessia saa jo kohta melkein joka toisesta räkälästä, no ainakin yllättävän useasta paikasta, ja useimmin ihan paskalaatuista.

Yleensä tummat rulettaa aika hyvin. Tsekit ja germaanit häviävät kuitenkin Brittien Saarten tuotannolle.


Laagerit vaativat toimiakseen lämpimän ympäristön. Viileimpinä vuodenaikoina laager on pahemmanlaatuinen kirosana. Kun kesä ja todelliset terassi-ilmat koittavat, kelpaa laagerkin. Kotimaiset tummat laagerit ovat ihan ookoo. Vaaleista kotimaisista parasta on Porissa pantu Karhu (yleensä puolen litran pulloissa). Laagereiden eliittiä on Tuborg. Toinen Tanskan lahja maailmalle Carslberg menee samaan kastiin kotimaisten kanssa. Tuboreista Guld on parempaa kuin Vihreä.

palle fontän
14.05.2002, 14:20
Viestin lähetti onni
Helppoja tutustumiskohteita ovat esimerkiksi tsekkiläinen Budvar sekä belgialainen Stella Artois.

Nyt kun lähdettiin tälle linjalle Oasiksen kanssa, niin mainitaan, että 'Huonosti käyttäytyvät miehet' ovat tämän merkin suurkuluttajia. Siis ainakin ruudun tuolla puolen. Hyvää bisseä on, ei suurta eroa suomalaisiin tuotoksiin.


edit: uuhhh... Siis tämä=Stella Artois

Jermu
14.05.2002, 14:58
Viestin lähetti hifk#27
Koff on aina koff!!

Mutta kun niitä ulkomaalaisia piti laittaa niin.
Belgialaisen Hoegaardenin tumma olut maistuu erinomaiselta!:pOliko kyseessä läppä vai olenko missannut jotain. Olen kuullut/juonut vain Hoegaardenin vehnäoluesta, joka on todella vaaleata, ja muuten erittäin hyvää, vaikka olenkin mieltynyt tummiin. Eli onko Hoegaardenilla muitakin bissejä?

Muuten olen positiivisesti yllättynyt siitä, että näitä "tumma velko" hehkuttajia on ilmennyt hyvin vähän. Yleensä ihmiset, jotka eivät tajua bisseistä mitään, mutta tietävät yhden ulkomaisen merkin, jota aina tilaavat, niin se on tumma Velko. Ihan hyvää se on, tosin liian makeaa minun makuuni, mutta jo tsekeistä löytyy monta vähintään yhtä hyvää, kuten Purkmistr ja Krusovice (tai jotain).

Itse suosin sitä, että kokeilee myös uusia merkkejä, eikä kyse tosiaan mistään snobbailusta. Kotimainen lager todella hyvää, mutta en ole niin autistinen, etten haluaisi maistella erilaisia oluita. Kotimaiset lagerit kuitenkin hyvin lähellä toisiaan, erot löytyvät lähinnä imagosta. Poikkeuksena tietysti Karjala, jota ei juo Erkkikään :)

Jos tykkää tummasta ja vahvasta oluesta, voin suositella belgialaista Leffeä (dubbel).

JanJ
14.05.2002, 15:01
Viestin lähetti sopuli

Kyseinen tavara on siitä erinomainen juoma, että se sopii ns. nauttimiseen sekä kunnon tinttaamiseen. Ainakaan itselleni ei tullut rajaa vastaan, kuten on käynyt hieman paksumpien vellien kanssa.

Kyllä. Tuota kyseistä "kuraa" pystyy nauttimaan lasillisen tai juomaan kassillisen. Hieno ja jalo aine.

Toinen vastaava mielestäni on Kilkennys. Se punainen olut.

Oiva
14.05.2002, 15:10
Oiva valitsee yleensä aina ensisijaisesti oluekseen joko Brittein saarilla tai Tsekinmaalla valmistetun tuotteen. Muistakin maista toki löytyy hyviä oluita - kyllä, myös Suomesta löytyy kelvollista juotavaa.

Tsekkiläinen olut on kokonaisuutena ehkä lähempänä minua kuin saarilla pannut tuotteet.

Tsekkioluista tämän kevään vakiojuotaviani ovat olleet seuraavat tummat oluet: Krusoviche, Breznak ja lähikaupan ainoa juotava tuote Velko. Kruso on eniten omaan maakuuni. Staro on mielestäni kelvollista suuhun pantavaa, mutta kuten aikaisemmin totesin, niin ei mitään maata räjäyttävää, vaan itse asiassa hyvinkin peruskamaa - keskitien kulkijan olutta. Staroa ei vielä tälle keväälle ole kovin paljon tullut lipitettyä, mutta päästessäni maaseudun rauhaan ja grillailun pariin, tulee Staroakin juotua poteli jos kolmaskin. Siihen yhteyteen se sopii.

Mikäs teistä Hyvän Oluen Ystävät on oluen juomisessa parasta?

Minusta ihaninta on se, kuinka olut katkaisee kaiken kiireen ja stressin - se ikäänkuin työntää tulevaa hetkeksi eteenpäin. Yksinkertaisesti se on sellainen hetki, joka ei jää kesken. Ei ole asiaa, jonka vuoksi oluenjuonti lopetettaisiin kesken tuopin. Se on se tila, jossa eletään vain sitä hetkeä. Raimo Summasen viisaita sanoja lainaten: "Ei ole menneisyyttä, ei tulevaisuutta. On vain tämä hetki..."

Tämä aito ja auvoisa asia yhdistyy täydellisesti hivenen alkukantaiselta vivahtavaan makuun, jossa tuntuvat vuosisataiset perinteet, sekä kuitenkin tämä päivä ja jopa pienen pieni hienostuneisuuden tuntu. (Ei, tämä ei tarkoita elitismiä tai snobbailua. Minä puhun mausta.)

Kuulostapaa romanttiselta, mutta näinhän se on. Olut on toiseksi paras pantava. Mikä onkaan se ensimmäinen...

Lapanen
14.05.2002, 15:42
Viestin lähetti Oiva
Tsekkioluista tämän kevään vakiojuotaviani ovat olleet seuraavat tummat oluet: Krusoviche, Breznak ja lähikaupan ainoa juotava tuote Velko. Kruso on eniten omaan maakuuni. Staro on mielestäni kelvollista suuhun pantavaa, mutta kuten aikaisemmin totesin, niin ei mitään maata räjäyttävää, vaan itse asiassa hyvinkin peruskamaa - keskitien kulkijan olutta. Staroa ei vielä tälle keväälle ole kovin paljon tullut lipitettyä, mutta päästessäni maaseudun rauhaan ja grillailun pariin, tulee Staroakin juotua poteli jos kolmaskin. Siihen yhteyteen se sopii.


Tumma Staro on kenties parasta tummaa tsekkiläistä mitä Suomessa suht' yleisesti myydään. Krusosta saa vaikutelman kuin sinne olisi livautettu hieman Samariinia joukkoon. Se jotenkin kuohuu niin omituisesti. Ihan juotavaa silti. Breznakista kokemukseni ovat melko vähäiset.

Tumma Velko on sen sijaan melko vihovviimeistä litkua. Olen satavarma että kyseisen sotkun valmistuskaava on seuraava: Puoli litraa vettä, kaks desii sokerii, kolme ruskeeta väriliitua ja ripaus vodkaa laitetaan tehosekoittimeen, pyöräytetään - ja voila ja kippis - ja hölkyn kölkyn. Laihaa mutta makeata. Helsingissä on ehkä neljä kivaa baaria. On perin valitettavaa että hyvin usein kolmessa näistä ainoa tumma olut on Tummaa Velkoa, kyllä v-tuttaa.

Olutravintoloita H:gissä on melko mukavasti ns. eteläisissä kaupunginosissa. Vaan kun mennään Pitkänsillan yli, alkaa itku ja hammasten kiristys. Jossain Käpylässä on turha toivoa saavansa hanassa jotain järkevää olutta, no way. Irkkubaarien ongelma kaupungissa on taas se, että niissä päivystää turhan paljon jakkupukukansaa ja pikku-, miksei isompaakin, liikemiestä. Tunnelma ja meininki on siis lähinnä perse-stä. Ns. kalaravintolat ovat kaikki ookoo. Irkkububeista taitaa Molli olla ykkönen, päihittää ainakin Mällin ja Mullin mennen tullen.

pernaveikko
14.05.2002, 18:45
Joku muukin kuin minä on puuttunut tuohon snobbailuasiaan...

Ei siitä sen enempää, mutta kun tulee noissa englantilaisissa pubeissa päivystettyä, niin kyllähän melkein kaikki juo lageria (Carling, Stella, Grolsch, Kronenbourg) ja joku nyt joskus Guinnessiakin tilaa, mutta esim. Caffreyssia ei juurikaan.

Jos ne kaikki huikeat oluet olisi todella niin huikeita, niin miksi niitä ei kukaan juo?

Englantilaisia kai kuitenkin monet pitää jonkun näkösinä kaljaveikkoina?

Tokihan jokaisen kannattaa juoda sitä mitä tykkää, mutta monet noi haiskahtaa siltä, että ollaan kerran tai kaksi törmätty johonkin oluseen jossain ja oikeasti ei enää edes muisteta miltä se maistuu...

(edit: typo)

finnishninja
14.05.2002, 19:16
Näin Belgialaisena voisin mainita monta eri sorttia, jotka maistuvat minulle, mutta kun oli ulkomaalaisista kysymys, niin pidin kovasti Leningrad Cowboysta! Vieläkö sitä muuten valmistetaan? Onko sisältö Koffia? Joku väitti että näin.

Sittenhän on tietysti kysymys siitä, miten tuoretta olut on. Se kaikkein mieluisin voi maistua ihan erilaiselta, kun sisältö on päässyt vanhaksi. Oluthan ei parane vanhetessaan samalla tavalla kuin esim. viini.

Minun ensimmäinen työpaikkani oli panimolla. Etuihin (kiellettyihin) kuului vapaa olut. Sain maistaa todella tuoretta olutta, jopa niin tuoretta, ettei edes korkki ollut ennättänyt päälle.

Monet ulkomaiset oluet maistuvat paljon paremmalta, kun niitä saa nautiskella niiden omissa valmistusmaissa. Tuontiolutkin voi tietysti olla ihan hyvää joskus, mutta pyrin aina valitsemaan sen maan olutta, jossa kulloinkin vierailen. En ole pettynyt koskaan tähän taktiikkaan.

Ja nyt pieni kysymys: Mikä on ÄTPPOMK?

Paitselo
14.05.2002, 19:52
Viestin lähetti finnishninja
Näin Belgialaisena voisin mainita monta eri sorttia, jotka maistuvat minulle, mutta kun oli ulkomaalaisista kysymys, niin pidin kovasti Leningrad Cowboysta! Vieläkö sitä muuten valmistetaan? Onko sisältö Koffia? Joku väitti että näin.

Sittenhän on tietysti kysymys siitä, miten tuoretta olut on. Se kaikkein mieluisin voi maistua ihan erilaiselta, kun sisältö on päässyt vanhaksi. Oluthan ei parane vanhetessaan samalla tavalla kuin esim. viini.

Minun ensimmäinen työpaikkani oli panimolla. Etuihin (kiellettyihin) kuului vapaa olut. Sain maistaa todella tuoretta olutta, jopa niin tuoretta, ettei edes korkki ollut ennättänyt päälle.

Monet ulkomaiset oluet maistuvat paljon paremmalta, kun niitä saa nautiskella niiden omissa valmistusmaissa. Tuontiolutkin voi tietysti olla ihan hyvää joskus, mutta pyrin aina valitsemaan sen maan olutta, jossa kulloinkin vierailen. En ole pettynyt koskaan tähän taktiikkaan.

Ja nyt pieni kysymys: Mikä on ÄTPPOMK?

>>> Koffin tekemää Leningrad Cowboyta saa kyllä edelleenkin rajoitetusti pieninä erinä. Ja Ninjalle tiedoksi, että ÄTPPOMK:lla löytyy palstalta ihan oma viestiketju. Olen ÄTPPOM:n johtokunnan jäsenen ominaisuudessa ehdottanut sinua ja nimim. Kaasumiestä ÄTPPOMK:n Ruåtsin osaston jäseniksi. Tarkempaa tietoa ÄTPPOMK:sta löydät siis vaikka tuon "haku"-toiminnon avulla...

onni
14.05.2002, 21:14
Viestin lähetti Lapanen
Tumma Velko on sen sijaan melko vihovviimeistä litkua. Olen satavarma että kyseisen sotkun valmistuskaava on seuraava: Puoli litraa vettä, kaks desii sokerii, kolme ruskeeta väriliitua ja ripaus vodkaa laitetaan tehosekoittimeen, pyöräytetään - ja voila ja kippis - ja hölkyn kölkyn. Laihaa mutta makeata.

Paras ikinä kuulemani kuvaus oluesta, vaikkei kovin mairitteleva ollutkaan. Olen nimittäin samaa mieltä. Muutenkaan tummat tsekkiläiset eivät sovi meikäläisen makuhermoille, esim. tumma Strato ei uppoa ollenkaan. Lähinnä nuo Brittein saarten tummat tuotteet iskevät.

Disclaimer: Seuraava toteamus perustuu kuulopuheisiin. Kerran tuli puhetta kaverin kanssa Guinnesistä (jos olisin joskus juonut suovettä, se varmaan maistuisi samalle) ja sen juomisesta Irlannista. Hänen mukaansa oli aika ihme, jos sattui muuta saamaan baarissa. Eli maassa maan tavalla. Englantilaiset kyllä litkivät baarissa lageria, tekevät sitä myös Suomessa. Tämä tuli huomattua Suomi-Englanti -matsin jälkeen, Lapin Kulta kelpasi hienosti.

Ehkä Englannissakin niitä snobbailuoluita juovat ne, jotka kenties kaipaavat siltä muutakin kuin sitä päihdyttävää vaikutusta? Eivät kaikki ranskalaisetkaan juo koko ajan vain vuosikertaviinejä, eihän?

kohottaja
14.05.2002, 21:55
Mielestäni se on sensuurin uhallakin lyhennys yhdistelmästä "Alyttömien TeiniPoikien P:lläalkavien Oma MerkintäKerho". Eli "seuran" tarkoituksena on esittää "Eliittiä", mutta tosiasiassa se on omien jätösten pelkkä merkkausporukka. Onhan se kivaa merkata johonkin, mihin jätöksensä jättää.!

Se pieni ero erottaa meidät muut "eliitistä", että me kirjoitamme asiaa tälle palstalle. Tai sitten ei. Mutta toi "eliittipalsta" sisältää suurelta osin vielä huonompaa "asiaa". Osoittaa vaan palstanpitäjien huonoa makua jakaa kirjoittajat eri kastiin!

Paitselo
14.05.2002, 22:25
Viestin lähetti kohottaja
Mielestäni se on sensuurin uhallakin lyhennys yhdistelmästä "Alyttömien TeiniPoikien P:lläalkavien Oma MerkintäKerho". Eli "seuran" tarkoituksena on esittää "Eliittiä", mutta tosiasiassa se on omien jätösten pelkkä merkkausporukka. Onhan se kivaa merkata johonkin, mihin jätöksensä jättää.!

Se pieni ero erottaa meidät muut "eliitistä", että me kirjoitamme asiaa tälle palstalle. Tai sitten ei. Mutta toi "eliittipalsta" sisältää suurelta osin vielä huonompaa "asiaa". Osoittaa vaan palstanpitäjien huonoa makua jakaa kirjoittajat eri kastiin!

>>> Mikä helvetin eliittipalsta? Jos tuo ÄTPPOMK:n ketjussa kirjoiteltu paskanjauhanta on elitismiä niin minä olen sitten varmaan itse Ludwig Aurinkokuningas tai vähintään Napoleon.
Ei tuolla JHagin vitsailumielessä perustamalla "klubilla" ole sitäpaitsi mitään tekemistä palstan ylläpitäjien kanssa... tai yleensäkään tarkoitus ei ole jakaa ihmisiä mihinkään leireihin. Mistä näitä onnettomia tosikoita riittää... jos ei huvita lukea jonkin ÄTPPOMK:n juttuja, niin älä hyvä ihminen sitten lue niitä!

PS: Ai, päätit sitten itsekin merkata jätöksesi?

seeyou@jäähalli
14.05.2002, 23:38
Viestin lähetti kohottaja
Mielestäni se on sensuurin uhallakin lyhennys yhdistelmästä "Alyttömien TeiniPoikien P:lläalkavien Oma MerkintäKerho". Eli "seuran" tarkoituksena on esittää "Eliittiä", mutta tosiasiassa se on omien jätösten pelkkä merkkausporukka. Onhan se kivaa merkata johonkin, mihin jätöksensä jättää.!

Se pieni ero erottaa meidät muut "eliitistä", että me kirjoitamme asiaa tälle palstalle. Tai sitten ei. Mutta toi "eliittipalsta" sisältää suurelta osin vielä huonompaa "asiaa". Osoittaa vaan palstanpitäjien huonoa makua jakaa kirjoittajat eri kastiin!

Ilmeisesti kuvittelet, että ÄTPPOMK on Suljetun Osaston sisäpiiriklubi. Sinun kannattaisi ottaa asioista selvää, sillä ÄTPPOMK:lla ei ole mitään tekemistä Suljetun Osaston kanssa. Kuten Preda totesi, ÄTPPOMK on JHagin perustama klubi (ei kai kuitenkaan vitsailumielessä?), ja klubin perustusketju on täällä Vapaassa keskustelussa.

On totta, että ÄTPPOMK:iin kuuluu Suljetulle Osastolle määrättyjä potilaita, mutta minä en ole ainoa ko. klubin jäsen, jota JA:n ylläpito pitää riittävän täysjärkisenä pysymään Suljetun Osaston ulkopuolella.

Lisäksi Suljetulla Osastolla on varmasti monia, jotka sanoutuvat jyrkästi irti ÄTPPOMK:n ideologiasta. Itse tunnen henkilökohtaisesti yhden Suljetulle Osastolle määrätyn potilaan, joka ei tule ikinä liittymään ÄTPPOMK:iin.

Summa summarum, haukut väärää puuta väittäessäsi ÄTPPOMK:ia eliittiseuraksi.

EDIT: Typo

Risa
15.05.2002, 02:17
...sekä finnishninja että Kaasumies on jo listattu peruuttamattomasti ÄTPPOMK:n jäsenrekisteriin johtokunnan Ruotsin ulkojäseniksi!

Ettei menisi nyt ihan johonkin muualle kuuluvaksi...

Belgialaisethan ovat, käsittääkseni ihan syystä, tätä maapallon olut kansaa. Minutkin on eräs belgialainen ystäväni tutustuttanut ko. maan mallastuotteisiin. Täytynee myöntää, ettei makuaistini ole vielä jalostunut vastaan ottamaan kaikkia ns. Trappist-oluita (ehkä niillä hemmetin korkeilla prosenteilla on osuutta?). En muista näiden munkkien panemien oluiden tarkkaa lukumäärää, mutta ainostaan yksi tulee käsittääkseni Belgian ulkopuolelta (Hollannista). Omaksi suosikikseni joukosta on kuitenkin noussut yksi, l. Hoegaarden ns. valkea (valkoinen, white, bianca) olut. Varsinkin hanasta ja kesähelteillä on tosi nam!

mjr
15.05.2002, 08:20
Dublinissa ainakin oli aika selvä sukupolvijako: jossain äijäpubeissa ei juuri näkynyt alle 50-vuotiaita tai naisia ja suhde Guinnessiin oli lähinnä uskonnollinen (snobbailu ja trendikkyys on näistä paikoista erittäin kaukana), nuoremmat juo myös paljon lageria (Heineken ja Carlsberg taitaa olla suosituimpia) mutta kyllä myös tummia oluita.

En kerta kaikkiaan tajua tätä snobbailu-puhetta - ei kai helvetissä kukaan juo olutta IMAGON takia??? (Tai ehkä ne juo jotka vannoo VAIN suomalaisen oluen nimeen.) No, en osaa tietenkään puhua muun ihmiskunnan puolesta mutta itselleni maku on kaikki kaikessa ja juon hyvän makuista olutta, on se sitten vaikka marsilaista. Tämä ei ole ollut vaikea asia päättää - noudatan muuten samaa periaatetta ruoankin suhteen.

Tykki
15.05.2002, 09:54
Tässä taannoin otin oikein projektiksi maistella ulkomaisia oluita ja verrata niiden makuja keskenään ynnä suomalaisiin oluihin. Tiedä sitten, olisiko otoksen pitänyt olla laajempi tai olisiko yhtä merkkiä pitänyt maistella useamman pullon voimin, mutta tulos oli aika mitäänsanomaton. Projekti oli silti hauska. Se pitäisi varmaan uusia ja suunnitella tällä kertaa paremmin! Jaa niin, Velkopopovický taisi nousta tässä vertailussa henkilökohtaiseksi suosikiksi.

No, yhtä kaikki. Ulkomaisilla oluilla on taipumus maksaa jonkin verran enemmän kuin kotimaisten, mikä tietenkin ohjaa kulutustottumuksia suomalaisia suosivaksi. Ja toisaalta jos ajatellaan tyypillistä suomalaista terassia jossa on ulkomyyntipiste hanoilla, niin vaihtoehdot ovat oluissa joko Koff/Lapinkulta ynnä joku siideri => kotimaisten pakkojuottoa. Ei siis ole mikään ihme, että ulkomaisten oluiden juojalle saattaa herkästi mäjähtää pienen snobin leima otsaan.

Noista ulkomaisten oluiden ryöstöhinnoittelusta toimii hyvänä esimerkkinä vaikkapa Sol, joka on mielestäni helposti juotava ja mainio laiskan hellepäivän juoma. Maksaapi 2 euroa ja rapiat päälle per pullo kaupasta ostettuna. Törkeää! :mad:

finnishninja
15.05.2002, 10:38
Myös minä luulen ettei kukaan snoppaile maistellessaan eri olutmerkkejä. Onhan meillä jokaisella myös omat limusuosikkimme!

Eilen maistoin itselleni uutta olutta, meksikolainen Negro Modelo. Mukavan tummaa. Ihastuin todella!

Hieman on selkä kipeä, sen verran raksahti kun ryhdistäydyin saatuani tiedon jäsenyydestäni ÄTPPOMK:n. Olen monivuotinen jäsen Heineken-clubissa, mutta Freddie Heinekenin kuoltua hommasta pihahti ilmat pihalle, joten olen sen jälkeen ollut kanssakäymisissä jopa Amstel-clubin jäsenien kanssa...

Joka tapauksessa, olen ylpeä saadessani kuulua ÄTPPOMK:n Ruåtsin osastoon. Täytynee ostaa läjä Koffia seuraavan kerran suomalaisessa makkarakaupassa vieraillessa:)

kohottaja
15.05.2002, 19:26
Molemmissa tuntuu olevan kuitenkin samoja jäseniä paljonkin. Sori, jos sekoitin. Tarkoitin tietysti tuota suljettujen potilaiden osastoa, jonka jutut ovat usein meidän tavallisten kirjoittajien juttuja huonompia.

Roy
15.05.2002, 20:30
KEO tuo uskomattoman makuinen kyproslainen olut.. aaahh

Peruslageria, mutta uppoaa meikäläiseen muita paremmin.

V8350
15.05.2002, 20:57
Hmmm, oluesta nauttivien Jatkoaikalaisten asiantuntemus on ilahduttavan korkealla tasolla. Täytyypä alkaa käydä listaa läpi.

Itse olen aina suosinut Olvia. Syynähän on vain se, että kun korkkaa Olvin, niin taas on yksi savolainen vähemmän.

Leon
15.11.2005, 23:21
Aika nostaa näinkin vanha ketju ylös. Sinänsä yllättävää, ettei paria äänestystä lukuunottamatta olutaiheisia ketjuja juuri löytynyt. Tai sitten olen huono etsimään. Ei tosin ole kesä, mutta who cares.

Mutta vihdoinkin ollaan Suomessa pääsemässä tilanteeseen, että bulkki-lagereiden lisäksi on ihan juotavia vaihtoehtoja ihan kotimaisiakin merkkejä. Olen jo pitkään tykännyt Laitilan Kukosta. Ja vihdoin myös meikäläisen lähikauppaan on ilmestynyt myös se tumma versio. Tosin pidän vaaleasta enemmän. Jostain kumman syystä TM:n testissä tumma sai paremmat arvostelut. Pysyisivät vain niissä autotesteissään.

Pari viikkoa sitten silmiini osui täysin uusi tuttavuus, Mallaskosken Kuohu. Hiukan epäillen kääntelin tölkkiä, jonka tekstitkin oli pohojalaasta. Tuli jotenkin mieleen surullisenkuuluisat Leningrad Cowboysit sun muut. Otin kuitenkin kokeeksi sekä tummaa että vaaleaa. Hämmästyksekseni nuo olivat kumpikin aivan helkkarin maukkaita. Varsinkin se tumma Kuohu pomppasi suoraan suosikkilistani kärkeen. Siis Guinnessin taakse, luonnollisesti. Kuriositeettina mainittakoon, että valmistuksessa on noudatettu saksalaista "Rainhaitskepoottia", kuten tölkin reunassa lukee. Varsin saksalaistyyppistä on luonnollisesti itse juomakin.

Kuohusta ilahtuneena päätin sitten vielä antaa mahdollisuuden Lidlin halpismerkille "Talviolut", kun tuli sielläkin vaihteeksi käytyä. Suodattamaton tumma olut vaikutti kokeilemisen arvoiselta. Ja sitä saa mitä tilaa, ruokaisaa ja hyvää. Ehdottomasti hintansa (alle 6 €/sixpack) väärttiä, vaikka hinnassa häviääkin Lidlin bulkeille. Ja Suomessahan tämäkin on valmistettu. Haen lisää niin kauan kuin valikoimissa pysyy.

eh
15.11.2005, 23:24
Mutta vihdoinkin ollaan Suomessa pääsemässä tilanteeseen, että bulkki-lagereiden lisäksi on ihan juotavia vaihtoehtoja ihan kotimaisiakin merkkejä. Olen jo pitkään tykännyt Laitilan Kukosta. Ja vihdoin myös meikäläisen lähikauppaan on ilmestynyt myös se tumma versio. Tosin pidän vaaleasta enemmän. Jostain kumman syystä TM:n testissä tumma sai paremmat arvostelut. Pysyisivät vain niissä autotesteissään.
Samaa mieltä, se tumma on tummaksi liian terävää. Mutta Alkosta kerran vahingossa ostin nelos-Kukkoa ja se vasta hyvää olikin. Suosittelen.

Tilatiili
16.11.2005, 00:19
Meillä on myös ruvettu juomaan Kuohua silloin kuin täytyy saada jotain maukkaampaa kuin Prisman tarjous, joka on joko Karjalaa tai Koffia. Vaaleassa Kuohussa on todella merkillinen sivumaku, säilykekirsikka tulee lähinnä mieleen. Mutta niin se vaan sopii siihen kokonaisuuteen.

Pöljän Pojan viime satsiin laitettiin kuusenkerkkiä ja aika onnistunut sahtimainen janojuoma saatiin aikaiseksi.

archieG
16.11.2005, 06:18
Tšekki oluista itselleni maistuu pohjois-Tšekin pikkukylä Švijanysta oleva paikallinen merkki (yllättäen) ŠVIJANY. Aavistuksen verran katkera maku erottaa sen ns. peruslagereista. Prahassa asuvana maistelenkin sitä pääasiassa kesäisin kun sukuloimme siellä päin paremman puoliskoni perheen luona. Normaali oloissa meikäläiselle maistuu Plzeňin panimon Gambrinus, jota voisi sitten taas luokitella aivan peruslageriksi. Prahassa tietysti ei voi välttyä Staropramenilta, jota sitten pakon edessä joutuu juomaan, jos kavereiden kanssa osumme istumaan iltaa Staropramen-pubiin. Pilsner Urqueliin en koske edes tikulla, vaikka samasta panimosta tuleekin kuin em. Gambrinus. Maku ei kertakaikkiaan putoa meikäläiselle. Kuriositeettinä Pilsneristä vielä, että ns. asiantuntijoiden mukaan Pilsnerin laatu on mennyt viime vuosina alas kuin lehmän häntä, syystä, joka on minulle jäänyt vieraaksi.

Sistis
16.11.2005, 08:35
Normaali oloissa meikäläiselle maistuu Plzeňin panimon Gambrinus, jota voisi sitten taas luokitella aivan peruslageriksi. Prahassa tietysti ei voi välttyä Staropramenilta, jota sitten pakon edessä joutuu juomaan, jos kavereiden kanssa osumme istumaan iltaa Staropramen-pubiin. Pilsner Urqueliin en koske edes tikulla, vaikka samasta panimosta tuleekin kuin em. Gambrinus.

Itse olen nyt viimeisen puolentoista vuoden aikana tehnyt kolme lyhyehköä reissua Prahaan ja olen tuona aikana saanut myöskin jonkinlaisen käsityksen Tshekki-oluista.

Gambrinus on helvetin hyvä olut ja uppoaa meikäläiseenkin paljon paremmin kuin tuo Urquell. Ja lähes poikkeuksetta Gambrinus on myös halvempaa. Urquellia pyrin aina välttämään. Se on jotenkin kitkerää makuuni. Tumma Staropramen on kuitenkin se ykkösolut. Hanasta ostettuna aivan loistavaa. Toinen, josta pidän kovasti on tumma Bernard. Tuohon en ole törmännyt muualla. Varmaankin vain paikallinen olut, jota ei viedä maasta. Sama kuin Gambrinuksen kanssa.

Sen verran maku on kehittynyt noiden matkojen aikana, että Tumma Velkopopovic (Kozel tshekkiläisittäin) ei iske enää ollenkaan. B-luokan kaljanahan sitä kohdellaankin tuolla päin.

Leon
22.09.2006, 16:53
Sen verran kesäinen päivä, että otsikko osuu riittävän hyvin. Tänään tuli siis testattua kaksi uutta kotimaista, tai siis ainakin itselleni uutta, tummaa olutta: Nikolai ja Kommodori. Hämärästi kyllä muistan pullosta jälkimmäistä juoneeni, mutta nyt kyseessä on suosikkiastiani, puolen litran tölkki (olut maistuu hyvin erilaiselle astiasta riippuen, lähes poikkeuksetta paremmalle tölkistä kuin pullosta). Jälkimmäinen ei suuria tunteita herätä, jotenkin luonteeton. Oluelle maistuu, siinä kaikki. Ei tule ostettua uudelleen, ellei sitten ole puolipakko.

Mutta Nikolain tumma on hyvä kaveri vastaavalle vaalealle lagerille, joka on kotimaisista suosikkejani. Siis nimenomaan lagereista. Tummien kategoriassa se ei pääse ihan kärkeen, mutta on kelpo tuote. Tsekkiläisten tummien ystävä varmaan pitää tästäkin. Maku on pehmeä ja makeahko. Tämän kategorian kärjessä pysyy edelleen Mallaskosken kuohu, sitten tulevat Laitilan Kukko ja Nikolai suhteellisen tasoissa. Kalliimman hintansa takia Nikolai taitaa jäädä useimmiten hyllyyn, vaikka maku ostoslistalle pääsyyn oikeuttaisikin.

Master God
22.09.2006, 17:09
"Muun kaljoittelun" ja "pussikaljoittelun" voi erottaa tiukkaa tulkintaa vaativissa tapauksissa myös siitä että ostohetkellä pussikalja on yleensä suljetussa pullossa, kun taas "muu kaljoittelu"-tapauksessa olut on ostohetkellä lähes aina avatussa astiassa.
Kysynpä tähän väliin nimimerkki ervatsalolta reilun neljän vuoden viiveellä, että onko kaljoittelu yksityisasunnossa oma alalajinsa, vai kuuluuko se pussikaljoittelun jaokseen? Nimittäin useinhan yksityisasunnoissa olutta ei niinkään juoda suoraan pussista, vaan varsin monessa tapauksessa on mahdollista käyttää kaljan viilentämiseen soveltuvaa kylmälaitteistoa - tavallisimmin jääkaappia, pakastinta tai niiden yhdistelmää. Niinpä en haluaisi rajata kaljoittelua näin tiukasti välillä pussikaljoittelu - muu kaljoittelu, vaan pitäisin siinä välissä harmaan, määrittelemättömän alueen esimerkiksi tällaisia yksityisasunto- tai ynnämuu-kaljoitteluja varten, joita kuitenkin tulee määritelmän teon jälkeen mieleen.

Mitä olutmerkkeihin tulee, niin omasta mielestäni parhaan makuista olutta ovat Hoegaarden ja Blanc. Nämä ovat tiettävästi vehnäoluita, mutta en minä näistä eri roduista mitään tiedä, ja voihan olla olemassa pahojakin vehnäoluita. Tummiin oluisiin suhtaudun yleensä perin nuivasti, eikä kaljasta noin yleensäkään voi kännejä ottaa.

Kotimaisiin merkkeihin suhtautuminen vaihtelee kovasti. Merkillä ei ole suurtakaan merkitystä, mutta määrä vaihtelee 1-5 per ilta. Hanasta laskettu olut maistuu huomattavasti paremmalle kuin pullosta juotu tai laskettu, sanokaa mitä sanotte. Sen sijaan sillä, juodaanko olut lasi- vai muovituopista, en näkisi olevan ainakaan itselleni mitään väliä.

Gagne
22.09.2006, 19:21
...eikä kaljasta noin yleensäkään voi kännejä ottaa.

Kotimaisiin merkkeihin suhtautuminen vaihtelee kovasti. Merkillä ei ole suurtakaan merkitystä, mutta määrä vaihtelee 1-5 per ilta. Hanasta laskettu olut maistuu huomattavasti paremmalle kuin pullosta juotu tai laskettu, sanokaa mitä sanotte. Sen sijaan sillä, juodaanko olut lasi- vai muovituopista, en näkisi olevan ainakaan itselleni mitään väliä.

Vaikka en nim. merk. e tai R. olekaan, täytyy nyt kyllä todeta ensimmäiseen lainaukseen erään legendan sanoja mukailevasti:"Sä et ymmärrä kaljanjuonnista mitään."

Loppulainaushan taas on ihan asiaa, paitsi että kyllähän se kyldyrellisti lasituopista pitää nautia.

Weizen.

Tykki
29.03.2007, 14:05
Moni meistä aavistuksen varttuneeemmista oluen nauttijoista muistamme varmastikin 90-luvun alun inkkari-maissioluen. Höyhenpää tekee paluun ja tällä kertaa tölkissä. Aikaisempi versiohan oli ihan normipulloissa, joissa oli intiaanin pää vihreätaustaisessa etiketissä.

Koff (http://www.koff.fi/fi/ajankohtaista/tiedotteet/627.html)in tiedotteen mukaan tämä uusi versio on kuitenkin tavanomainen ohrapirtelö, josta sitten pitäisi puskea maissin aromi läpi. Mene ja tiedä, mutta se aikaisempi inkkariolut oli kyllä hyvää.

Tiedotteesta poiketen kyseistä retro-uutuutta oli ainakin jo edellispäivänä saatavilla Myyrmannin Citymarketista. Vielä ei kuitenkaan tölkki lähtenyt matkaan.

avatar
29.03.2007, 17:35
Miksei tätä takavuosien ehkä yhtä parasta Suomessa tehtyä tummaa olutta Koff enää saakeli valmista. Perkele. Vaadin hyvitystä. Kyllä se ainakin silloin kun sitä vielä sai, teki paikallisessa irkkupubissa hyvin kauppansa. Tuskin tuo nyt mikään ihan puhdas lappeenrantalainen trendi oli.

Metalwarrior
29.03.2007, 17:39
Moni meistä aavistuksen varttuneeemmista oluen nauttijoista muistamme varmastikin 90-luvun alun inkkari-maissioluen. Höyhenpää tekee paluun ja tällä kertaa tölkissä.

Vai palaa Inkkari takaisin. Mikäs siinä, tulihan tuotakin aikoinaan latkittua kännireissuilla. Ihan asiallista bisseä oli.

Oiva
29.03.2007, 17:48
Olenpa avannut viisi vuotta sitten loistavan ketjun. Näiden vuosien saatossa makumieltymykset ovat hieman muuttuneet, tosin eivät paljon. Nykyään kippaan usein bittereitä. Ne ovat oluita, jotka sopivat mihin tahansa vuodenaikaan, tilanteeseen, säähän ja mielialaan.

Elämäni toistaiseksi parhaan tuopin olen juonut puolitoista vuotta sitten Prahassa Staropreminin panimon kuppilassa. Sateen taukoamista odottelin naiseni kanssa raikkaat, pehmeät, kirpeät maut tuntien, kun nautimme säätä kirkkaampiin laseihin kaadetuista Staropramen Granateista. Se hetki, se maku, se seura ja sen ihanan kaupungin tunnelma, kevyt sateen napse, saivat minut humaltamaan muustakin kuin taivaan rannattomaksi jättäneestä oluesta.

Vaikka Tsekit ovatkin maailman hienoimpia kiekkoilijoita, ovat he oluenpanijoina kenties vieläkin parempia. Kaunis ja rujo kansa. Niin on oluensakin.

Omituisuuksiin, joita on tullut maistettua kuuluu Prahan Pivovarsky dum -panimoravintolassa maistamani banaaniolut. En kyllä uskalla mennä tuota välttämättä suosittelemaan, vaikka saattoihin tuota hörppiä olutmakkaraa odotellessa. Sen jälkeen tilaamani talon tumma vei sitten jo kielen mennessään.

HABS #11
29.03.2007, 17:54
Tiistaina tuli terassikausi avattua. Mukavasti osui työmatka tallinnaan ja iltapäivällä ennen paluulentoa muutama tunti joutilasta aikaa. Vanhankaupungin torin reunalla tuli istuskeltua ja nautittua auringon lämmöstä, huurteisesta ja aina välillä ohitse lipuvista nähtävyyksistä. Kyllä se olut vaan on paljon parempaa terassilla kuin sisällä savuisessa baarissa.

Grub
29.03.2007, 18:15
Täältähän löytyi loistava ketju.

Kahta olutmerkkiä tekee niin paljon mieli, mutta tästä maasta ei oo vielä niitä eteen tullut. Unkarissa ollessa tuli ihastuttua Borsodiin ja Dreheriin. Aivan loistavia oluita, omaan makuuni sopivan kevyen makuisia.

Onkos Jatkiksessa muita, jotka näihin ovat tutustuneet? Ja neuvokaa ihmeessä, jos jossakin olette näihin Suomessa törmänneet. Vielä parempi, jos joltakin löytyy vinkki hyvään nettikauppaan, josta kyseisiä juomia voisi kotiovelle tilata.

StevieY
29.03.2007, 22:58
Manhattanilla oli eräässä irkkupubissa hanassa tälläistä herkkua. Jos jossain tulee vastaan, suosittelen maistamaan. Väri on aika villin punainen, mutta maku on loistava. Alkon listoilta en ainakaan nopealla haullla löytänyt.

Lisää voi käydä kattelemassa www.killians.com

StevieY

Kipeä ukkeli
30.03.2007, 01:06
Schultheiss

Tummana tai vaaleana, nam.

http://www.schultheiss.de/start.php

Prof. Puck
30.03.2007, 05:31
... myos nama jatkoajan ketjut! Miten on mahdollista, etta tuolloin vuonna 2002 tallainen ketju on paassyt lipumaan ohi silmieni? Anyway, asiaan:

Peruslagerit, olipa valmistusmaa mika tahansa, sopivat allekirjoittaneella 'janojuomaksi' saunan, treenin tai muun raskaan hikoilun jalkeen. Ne sopivat erinomaisesti myos tiettyjen ruokien kanssa nautittavaksi, koska tukevat ruoan makua ja kokonaisuutta varastamatta kuitenkaan paaosaa. Nykyisin, kun suomalaisia lagereita ei allekirjoittaneella ole saatavilla, suosin Japanilaista Asahi Super Dry -merkkia. Mielestani ihan kelpoa perustavaraa.

Silloin kun haluan nautiskella muutoin oluesta, ostan Brittein saarten tuotoksia alesta tai bitterista. Stoutit tai ylipaataan tummat oluet eivat uppoa minulle ollenkaan. Yrittamisen vahyydesta ei voi syyttaa. Otan mielellani vinkkeja vastaan hyvista alesta ja bittereista vaikka niiden saatavuus onkin itselleni talla hetkella heikohko... Samoin pidan saksalaistyyppisista (baijerilaisista) vehnaoluista, mutta niita pitaisi saada nauttia mieluiten autenttisessa ymparistossa. Eivat maistu Suomessa yhta hyvalle. Karsivat ilmeisesti pullotuksesta, kuljetuksesta, pitkasta sailytysajasta tms?

Helsingissa majaileville vihjeena, etta kaykaa syomassa Katajanokan (Luotsikadun) Nepalilaisessa ravintolassa ja kysykaa siella tarjolla olevaa Intialaista olutta. Oli aivan erinomaista lageria (jokin mausteinen sivumaku) varsinkin Nepalilaisen ruoan kyytipoikana. Valitettavasti en millaan muista kyseisen oluen nimea, kun en siihen sen kummemmin tilatessani kiinnittanyt huomiota, mutta makuelamys on jaanyt mieleen.

Muutoin olen samaa mielta jonkun aikaisemman kirjoittajan kanssa siita, etta paria olutta enempaa en viitsi yleensa juoda, koska makuelamys ei siita ainakaan parane. Ja toisaalta itsensa saattaminen humalaan oluen avulla tuntuu ajatuksenakin lahinna kuvottavalta. Siis ei oluen maun vuoksi, vaan juotavan maaran...

Suomalaisista peruslagereista IV-olut hakkaa keppanan mennen tullen. Siis naiden makunystyroiden takaa makusteltuna.

Uskaltaakohan nain kerettilaista tunnustusta edes tehda, mutta itse jatkuvan helteen keskella elavana olen alkanut juomaan lagerini 'jaakylmana', joskus jopa kirjaimellisesti. Jotain, joka viela Suomessa asuessani olisi tuntunut lahinna pyhainhavaistykselta. Niin ne mielipiteet muuttuvat...

Borgie
30.03.2007, 07:52
Vai tekee Inkkari comebackin, guud. Teininä tuota tuli latkittua.

Sitten eräs kymysys: onko joku keksinyt tavan ostaa halvalla noita meksikaaneja (Sol, Corona) vaikka vähän isomman erän? Löytyykö mitään erikoisliikettä tai esim. Viron puolelta? Vituttaa maksaa niistä ~2€/plo, joten olen lähinnä litkinyt noita tex mex ruuan kanssa tai kesällä aamunavauksena korjaussarjalle.

Erämaan kettu
30.03.2007, 08:20
Manhattanilla oli eräässä irkkupubissa hanassa tälläistä herkkua. Jos jossain tulee vastaan, suosittelen maistamaan. Väri on aika villin punainen, mutta maku on loistava. Alkon listoilta en ainakaan nopealla haullla löytänyt.

Lisää voi käydä kattelemassa www.killians.com

StevieY
Tämä oli myös Tennesseen pikkukaupunkien baareissa (niissä missä sai alkoholia myydä) ainut juotava olut. Itse yllätyin positiivisesti, enkä muihin oluisiin koskenut sen jälkeen kun tätä testasin. Paikalliset Millerit ja Coorsit olivat sitten taas todella kamalia, varsinkin lite-versiot.

Ramchester
30.03.2007, 08:46
Eilisen Kauppalehden mukaan Hartwall pistää Lapin Kullan uuteen uskoon aina makua myöten. Saapa nähdä miltä poron kusi maistuu tulevaisuudessa.

Carlsbergilta ilmestyi myös tumma lager eli Jacobsen, jota voin suositella varauksetta. Loistavan maun lisäksi voi hyvällä syyllä tätä tavaraa juodessa sanoa lähtevänsä yhdelle - pullokoko 0,75 litraa. http://www.koff.fi/fi/tuotteet/house_of_beer/jacobsen_original_dark_lager.html

kiljander
30.03.2007, 09:06
...entisenä Münchenin asukkaana minua miellyttävät Weissbierit lokaaleista panimoista suurimpana suosikkinani ollen: ERDINGER WEISSBIER.

Näistä Suomesta saatavista ehdoton ykkönen on toki Franziskaner HefeWB.

dude
30.03.2007, 09:15
Eilisen Kauppalehden mukaan Hartwall pistää Lapin Kullan uuteen uskoon aina makua myöten. Saapa nähdä miltä poron kusi maistuu tulevaisuudessa.


Löytyy uudessa pullossa uudella etiketillä jo nyt kaupoista. Pakkohan sitä on viikonloppuna käydä ostamassa.

Pidän aika monenlaisista oluista alkaen peruslagereista. Riippuu paljon tunnelmasta ja fiiliksestä.

Itse olen aina tykännyt stouteista, mutta käynti Dublinissa lopullisesti avasi silmäni. On olemassa yksi ylitse muiden, joiden jälkeen ei tarvitse puhua enää oluista: oikea, Dublinissa tehty Guinness, valutettuna vanhasta ajan patinoimasta hanasta, joka antaa sille oman sivumakunsa.

Oiva
30.03.2007, 09:27
Itse olen aina tykännyt stouteista, mutta käynti Dublinissa lopullisesti avasi silmäni. On olemassa yksi ylitse muiden, joiden jälkeen ei tarvitse puhua enää oluista: oikea, Dublinissa tehty Guinness, valutettuna vanhasta ajan patinoimasta hanasta, joka antaa sille oman sivumakunsa.

Sivumaun lisäksi se antaa myös sen tunnelman, jota Suomen kitsiset irkkuviritelmät eivät koskaan tavoita. Välillä ne ovat niin helvetin päälleliimattuja paikkoja. Toivottavasti maailmalla ei ole yhtään Suomi-pubia, joka olisi tehty samalla tavalla: joulupukin partoja roikkumassa joka ovenkarmista, istuimet porontaljoilla päällystettyjä, Kimi Räikkösen ja Jari Litmasen kuvia seinillä ja hanasta lasketaan vain Lapin Kultaa.

Niin siitä tunnelmasta. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että olut ei ole vain makunautinto tai se pieni huuma, jonka sen alhainen alkoholipitoisuus tuo, vaan se on kokonaisvaltainen kokemus, minulle parhaimmillaan elämys. On kai rumaa romantisoida alkoholin juomista, mutta kyllä se kevyt pubin hämärä, laskevan auringon läpitunkevat säteet hieman nuhruisesta ikkunasta näyttämässä sen, missä savu hitaasti kiiruhtaa korkeammalle vain hävitäkseen ja jättääkseen tuoksun. Kyllä se on osa sitä nautintoa, joka on ajoittain iso.

Autenttinen ympäristö, kuten dudella se Dublin, minulla ehdottomasti Praha, luo siihen olueen paljon lisää. Ja totta kai siinä on sekin pointti, että olut ei tunnetusti ole hyvä matkustaja, siksi sen laatukin on parhaimmillaan suoraan panimolla. Kyllä minusta oli mukavaa nauttia esim. Olvin tuotteista Iisalmessa panimolla vieraillessani.

LaTe_Show
30.03.2007, 09:41
...entisenä Münchenin asukkaana minua miellyttävät Weissbierit lokaaleista panimoista suurimpana suosikkinani ollen: ERDINGER WEISSBIER.

Näistä Suomesta saatavista ehdoton ykkönen on toki Franziskaner HefeWB.

Itsekin entisenä müncheniläisenä minua miellytti Augustiner Bräu:n tuotevalikoima.

Suomessa on pakko turvautua bulkki-Löweniin.

Sistis
30.03.2007, 09:56
Toivottavasti maailmalla ei ole yhtään Suomi-pubia, joka olisi tehty samalla tavalla: joulupukin partoja roikkumassa joka ovenkarmista, istuimet porontaljoilla päällystettyjä, Kimi Räikkösen ja Jari Litmasen kuvia seinillä ja hanasta lasketaan vain Lapin Kultaa.

Itse olen miettinyt, että milloinkahan suomalainen perusräkälä lanseerataan maailmalle samanlaiseksi brändiksi, kuin irkku-pubit nykyään. Kyllähän maailmalla kaikenlaisia räkälä-viritelmiä näkee, mutta ihan suomalaisia vastaaviin en ole törmännyt.

Mitä tulee oluen siirto-ominaisuuksiin, niin totta. Mitä vähemmän siirtelee, sitä paremmalta maistuu. Staropramen Tshekissä on ihan toista kuin Suomesta saatava pullolitku. Dublinissa en ole käynyt, mutta jo Liverpoolissa Guinness maistui paremmalta kuin täällä Suomen maaperällä. Paras juomani olue on kuitenkin ehdottomasti liverpoolilaisen The Baltic Fleet -pienpanimon oma "Whopping Wapping" -ale.

Miguel
30.03.2007, 10:44
On kai rumaa romantisoida alkoholin juomista, mutta kyllä se kevyt pubin hämärä, laskevan auringon läpitunkevat säteet hieman nuhruisesta ikkunasta näyttämässä sen, missä savu hitaasti kiiruhtaa korkeammalle vain hävitäkseen ja jättääkseen tuoksun. Kyllä se on osa sitä nautintoa, joka on ajoittain iso.
--
Autenttinen ympäristö, kuten dudella se Dublin, minulla ehdottomasti Praha, luo siihen olueen paljon lisää.

...että oletko käynyt kyseisessä kaupungissa kuppilassa nimeltä Hany Bany? Sijaitsee keskustassa lähellä kaupungintaloa ja pääkirjastoa.

Itse kun ensimmäisen kerran kuulin puhuttavan paikasta, luulin tietysti, että baarin nimi on Honey Bunny. No, käsitys makean tyylikkäästä paikasta ei olisi kovin paljon enempää voinut mennä metsään. Pieni, tiivistunnelmainen ja idyllinen kuppila oli minimalistisuudessaan valloittava paikka, vaikka en polta enkä ylipäätään pidä savuisuudesta.

Toinen erityinen muisto Prahasta jäi paikasta nimeltä Bollocks. Tarjoilivat Hoegaardenin todella isosta ja oluelle epätyypillisestä lasista sitruunaviipaleen kera. Silloin aukeni silmät tuollekin oluttyypille. Toisaalta annoksen koko oli lähellä kipurajaa, sillä noin makeaa olutta ei pidä ahmia kerralla liikaa.

Olut on hyvää. Näillä tuloilla on tyytyminen etupäässä peruslagereihin, ja hyvin nekin uppoavat, mutta aina välillä pitää ostaa vähän hienompaakin ja kokeilla uusia. Marketeissa on jo aika hyvää tarjontaa ulkomaisista oluista, eivätkä hinnatkaan ihan kohtuuttomia ole. Ale kelpaa hyvin, stout vähän nihkeämmin, vaan eiköhän tässä vielä makuhermot elämän aikana ehdi kehittyä.

Parhaaltahan olut maistuu urheilusuorituksen jälkeen. Juoksulenkin jälkeisessä saunassa tuopposen ottaminen toimii kuin eroottinen hieronta selibaatin jälkeen. Ei sillä, että olisin jälkimmäistä kokeillut...

Oiva
30.03.2007, 11:00
...että oletko käynyt kyseisessä kaupungissa kuppilassa nimeltä Hany Bany? Sijaitsee keskustassa lähellä kaupungintaloa ja pääkirjastoa.Kylläpä muuten olen käynyt kerran juurikin tässä paikassa. Muistan senkin, että join kolme olutta ja söin olutmakkaraa. Mitähän olutta ne siellä tarjoili, taisi olla Staroa? Mulla on valokuvakin kyseisestä kuppilasta.

Tarjoilijana oli nuori tyttö, vähän ujonlainen, kun ei osannut juurikaan englantia. Paikka oli muistaakseni katutasossa, varsin pieni, mutta ihan siisti ja oikein kiva.

toxteth_terror
30.03.2007, 13:37
Itse olen miettinyt, että milloinkahan suomalainen perusräkälä lanseerataan maailmalle samanlaiseksi brändiksi, kuin irkku-pubit nykyään. Kyllähän maailmalla kaikenlaisia räkälä-viritelmiä näkee, mutta ihan suomalaisia vastaaviin en ole törmännyt.
Tämä on kyllä merkittävä puute maailmalla! Miten mielellään sitä suomipoika piipahtaisi esim. Dublinissa, Prahassa, Edinburghissa, Cardiffissa tai vaikkapa Bostonissa käydessään Suomi-baarissa nauttimassa tuopillisen Lapparia ja kuuntelemassa vartavasten paikalle lennätettyjen pesunkestävien suomalaisten pubiruusujen tulkintaa Aikuisesta naisesta. Tunnelman aitoudesta vastaamaan olisi tietysti tuotettu myös Arska ja Jorma, jotka ystävälliseen suomalaiseen tyyliin tulisivat räkä poskella turisemaan turisteille mukavia. Tämän tyyppisellä aivoviennillä saataisiin kaunisteltua kotimaankin tilastoja, kun Arskalla komeilisikin rekistereissä työttömän tilalla titteli viihdekonsultti.

Mutta kesä lähestyy kovaa kyytiä eli käydään asiaan. Stoutit, alet, portterit, märzenit ja bitterit kuten myös venhäset ovat lähellä sydäntä. Lageriakin tulee juotua saunajuomana tai kun tarkoituksena on humaltuminen esim. kavereiden luona tai mikä parasta näin kesäisin ulkosalla. Ehdoton ykkössuosikkini on legendaarinen Theakston Old Peculier, jonka voittanutta ei vielä ole löytynyt. Muita helmiä esim. Guinness, Beamish, Murphys, Brains Bitter, Caledonian 80, Hoegaarden ja Franziskaner. Erilaiset luostarioluet eri puolella eurooppaa ovat myös usein oikein onnistuneita valintoja.

Koirapoika
30.03.2007, 14:06
Toxteth Terror mainitsi Hoegaardenin, varsin raikas olut ja mukavan kokoisesta lasista tarjoillaan. En ole isokätinen ja likipitäen sain kaksin käsin juoda, ei riittänyt näppien mitta kuin puolen lasin ympärille. Yleensä olen brittiläisen oluen ystävä, mutta kyllähän tuo belgialainen maittaa toistamiseenkin.

smasa
30.03.2007, 15:21
Vaikka kesää pidetään tavallisesti kevyiden oluiden, kuten vehnäoluiden ja lagereiden aikana, tummat oluetkin maistuvat kesällä aivan yhtä hyvin kuin muinakin vuodenaikoina. Suomalaiset tummat eivät herätä suuria tunteita, tumma Nikolai, tumma Kukko ja muut vastaavat ovat ulkomaisiin verrattuna valitettavan pliisuja.

Ehdoton suosikkini tähän mennessä maistetuista oluista on saksalainen Ettaler Kloster Curator, saatavilla hyvinvarustetuista Alkoista. Myös Paulaner Salvator ja Grimbergen Blond ovat erittäin hyviä. Valitettavasti rahkeita ei riitä laajamittaiseen testaukseen, joten erikoisoluita tulee juotua korkeintaan kaksi per viikonloppu.

Laivalla käydessä on napattava mukaan lavallinen Saaremaa Tumea tai Saku Tumea, paatin valikoimista riippuen. Edellämainituista Saku Tume on kuitenkin mielestäni parempi, ja erinomainen keino aloittaa tummien oluiden maailmaan tutustuminen (tumman Velkopopovickyn ohella).

keppimies
30.03.2007, 15:32
Itselleni uppoaa tsekkiläiset ja etenkin tumma Krusovice. Sen sijaan tsekkiläisten itsensä maailman parhaaksi olueksi tituleeraama Budvar ei niin kaksista ollut. Brittioluista parhainta lienee Newcastle Brown Ale.

Sitten eräs kymysys: onko joku keksinyt tavan ostaa halvalla noita meksikaaneja (Sol, Corona) vaikka vähän isomman erän? Löytyykö mitään erikoisliikettä tai esim. Viron puolelta? Vituttaa maksaa niistä ~2€/plo, joten olen lähinnä litkinyt noita tex mex ruuan kanssa tai kesällä aamunavauksena korjaussarjalle.

Ripottelen hieman suolaa haavaan. Barcelonan esikaupunki Sabadellissa six-pack Coronaa maksaa tuossa nurkan takana sijaitsevassa lähikaupassa 1,2 euroa. Aivan jumalaista.

Rapukäsi
30.03.2007, 15:33
Moni meistä aavistuksen varttuneeemmista oluen nauttijoista muistamme varmastikin 90-luvun alun inkkari-maissioluen. Höyhenpää tekee paluun ja tällä kertaa tölkissä. Aikaisempi versiohan oli ihan normipulloissa, joissa oli intiaanin pää vihreätaustaisessa etiketissä.
No voe helevatan helevata! Tuon lainauksen kun luin, niin meinasi jäädä työpäivä kesken ja alkaa inkkarin metsästäminen. Tuota tuli junnuna kymppisäkissä kanniskeltua kerran jos toisenkin. Saas nähdä minkälaista kuraa tuo uusi tuleminen on. Toivottavasti onnistunutta ainetta.

SGD
30.03.2007, 16:12
Itse olen miettinyt, että milloinkahan suomalainen perusräkälä lanseerataan maailmalle samanlaiseksi brändiksi, kuin irkku-pubit nykyään. Kyllähän maailmalla kaikenlaisia räkälä-viritelmiä näkee, mutta ihan suomalaisia vastaaviin en ole törmännyt.

Näitä saattaisi löytyä jostain Torremolinoksesta? Siellä meikänkin isovanhemmat talvehtivat ja sanoivat että on kiva kun on ruokalistatkin suomeksi... ja räkälähän on kuitenkin ihan kansainvälinen käsite. Toki jengi ei kanniskele ehkä puukkoja samaan malliin.

Mitä tulee oluen siirto-ominaisuuksiin, niin totta. Mitä vähemmän siirtelee, sitä paremmalta maistuu. Staropramen Tshekissä on ihan toista kuin Suomesta saatava pullolitku. Dublinissa en ole käynyt, mutta jo Liverpoolissa Guinness maistui paremmalta kuin täällä Suomen maaperällä.

Makuasioitahan nämä, minusta kun Irlannissa Guinnessa maistuu ihan samalta kuin täällä tai vaikka Sveitsissä. Muistaakseni lafkan museossa oli juttua siitä, kuinka ne keksivät jotakin jolla saivat tavaran laivattua jenkkeihin sudeetti-irkuille maun tästä kärsimättä.

Irkuille tuli joskus vietyä Koffiakin ja kovasti siitä tykkäsivät. Ei se siis ihan kusta voi olla...

Viikon päästä maistelen auvoisasti saksilais-böömiläisiä panimotuotteita paikan päällä, joten katsotaan josko sieltä löytyisi uusi suosikki. Tällä hetkellä tumma Kozel uppoaa parhaiten, parasta siinä on vielä 3,5 alkoholiprosentti, jolloin siitä ei tule niin känniin kuin peruskeppanasta.

Miguel
30.03.2007, 16:18
Mitähän olutta ne siellä tarjoili, taisi olla Staroa?


Staroapa hyvinkin. Omalta Prahan-reissultani Gambrinus jäi mieleen aavistuksen muita maukkaampana juomana, mutta rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että sokkotestissä en varmaan (vielä) kovin hyvin tshekkiläisiä toisistaan erottaisi. Erot ovat toki selkeämpiä kuin suomalaislagereiden välillä.

Mutta siirrytäänpä maahan, joka on tässä keskustelussa jäänyt aivan paitsioon. Nimittäin Yhdysvaltoihin. Eräs kolmenkympin korvilla oleva opiskelukaverini on todennut, että jos jenkit eivät mitään muuta osaa kunnolla tehdä, niin olutta sentään osaavat. Omakohtaiset havaintoni ovat jääneet vähäisiksi. Tosin vinkistä viisastuneena ostin Alkosta ihan hiljattain Brooklyn Lageria, mutta kovin vahvaa vaikutelmaa ei jäänyt, ja korkean hinnan takia tuskin ihan heti uudestaan ostan. Tavallisesta poikkeava maku kyllä oli, mutta aika neutraalissa mielessä.

Millaisia ovat muiden havainnot jenkkilän tuotteista? Saako hyviä muualta kuin alan messuilta?

NemI
30.03.2007, 16:24
Onkos Grolschin lager kenellekään tuttu? Itse en olutta juo, mutta ravintola-alalle kierosti kytkeytyneenä kiinnostaa, että löytyykö kysyntää ja millaisia kokemuksia tästä olusesta löytyypi.
Muistiaan voi virkistää alla olevasta linkistä jos ei nimi muuten sano mitään.

http://www.grolsch.com/

Puster
30.03.2007, 16:36
Makuasioitahan nämä, minusta kun Irlannissa Guinnessa maistuu ihan samalta kuin täällä tai vaikka Sveitsissä.
Makuasioista pitää kiistellä ja Guinnessin mauissa on eroja. Irlannissa pubienkin välillä on selviä eroja ja Suomessa maistellessa tuon eron huomaa selvästi. Suomessa tölkki Guinness pääsee lähimmäksi sitä oikeaa muttei sekään silti ole lähelläkään aitoa makua.

Irkuille tuli joskus vietyä Koffiakin ja kovasti siitä tykkäsivät. Ei se siis ihan kusta voi olla... Kansalle, jonka myydyimpiä lagereita ovat Coors light ja Bud, maistuu Koff aivan taatusti. Myydäänhän muutamassa Dublinin pubissa Lapin Kultaakin.

machine
30.03.2007, 18:10
Toinen erityinen muisto Prahasta jäi paikasta nimeltä Bollocks. Tarjoilivat Hoegaardenin todella isosta ja oluelle epätyypillisestä lasista sitruunaviipaleen kera. Silloin aukeni silmät tuollekin oluttyypille. Toisaalta annoksen koko oli lähellä kipurajaa, sillä noin makeaa olutta ei pidä ahmia kerralla liikaa.Niin tuo Hoegaardenhan pitäisi aina tarjota isosta laakeasta lasista. Belgialaisilla oluilla kun kaikilla on oma uniikki lasinsa. Belgiassa onkin hyvä tapa viedä aina tyhjä lasi baaritiskille. Koska baarit aina tarjoavat oluensa siihen kuuluvasta lasista ja näitä eri laatuja kun voi yhdessä baarissa olla se 150. Niin ei niitä joka merkille niin montaa lasia voi tietenkään olla. Belgiastahan ne maailman parhaat oluet löytyy. Ei tarvii kuin mennä Belgeen oluelle niin saa Hoegaardenin oikeassa lasissa. Itse en ks oluesta niin välitä. Duvelhan se on oluiden shamppanjaa.

toxteth_terror
30.03.2007, 20:00
Onkos Grolschin lager kenellekään tuttu? Itse en olutta juo, mutta ravintola-alalle kierosti kytkeytyneenä kiinnostaa, että löytyykö kysyntää ja millaisia kokemuksia tästä olusesta löytyypi.


Grolsch on ihan mukava lager. Kotimaassa sitä tulee harvoin juotua, kuten muitakin tuontilagereita, mutta esim. viimeksi jenkeissä ostimme casen Grolschia bussimatkalle ja hienosti toimi. Suomessakin kohtuuhintaisena baarissa ihan mahdollinen vaihtoehto. Suomessa kaupassa myytävässä vaihtoehdossa (ainakin viimeksi ostaakseni) bonuksena kiva korkki, joka toisaalta varmasti tuntuu myös hinnassa.


Belgiastahan ne maailman parhaat oluet löytyy.

Kuten myös kammottavin koskaan juomani olut. Cantillon-panimon punaista sorttia erehdyin maistamaan Tukholmassa lokakuussa. Maku muistutti lähinnä sappea ja yhden pienen taistelu oli vähintään tarpeeksi.

machine
30.03.2007, 20:23
Kuten myös kammottavin koskaan juomani olut. Cantillon-panimon punaista sorttia erehdyin maistamaan Tukholmassa lokakuussa. Maku muistutti lähinnä sappea ja yhden pienen taistelu oli vähintään tarpeeksi.

Jep. Varmasti löytyy kaiken makuisia tuotteita. Maassa on vajaa kaksi sataa panimoa ja tuollaiset 500 eri olutta.

toxteth_terror
31.03.2007, 00:09
Jep. Varmasti löytyy kaiken makuisia tuotteita. Maassa on vajaa kaksi sataa panimoa ja tuollaiset 500 eri olutta.

Makuja on onneksi monia ja olen toki Belgialaisten ystävä kuten mieltymykseni Hoegaardeniin osoittaa. Joskus vaan kunnon valikoimaan törmätessä tulee kokeiltua jotain erikoisempaa kuin mitä loppujen lopuksi olisi halunnutkaan. Huumoria kohtaamisestamme kyseisen myrkyn kanssa riitti kyllä pitkäksi aikaa ja siinä mielessä se oli ihan onnistunut valinta.

Jippo
31.03.2007, 01:05
Niin tuo Hoegaardenhan pitäisi aina tarjota isosta laakeasta lasista.

Hooegaardeniin itsekin tuossa olen tykästynyt vuoden aikana, että piti "unohtaa" taskuun pari kappaletta noita isoja tuoppeja baarireissulla. Tai isoja ja isoja, eihän Hoegaarden-tuoppikaan ole vetoisuudeltaan kuin suurin piirtein pintin kokoinen, mutta hassulta valtavalta ämpäriltähän se näyttää.

Ilokseni olen muuten pannut merkille, että Hoegaardenia saa nykyään ainakin Helsingistä monesta paikasta. Tainnut joku iso maahantuoja tms. kelpuuttaa listoilleen. Ja saa nimenomaan hanasta noissa isoissa jäähdytetyissä laseissa tarjoiltuna. Ne pikkupullot, jossa Hoegaardenia myös myydään, ovat lähinnä ihmisten kiusaamista.

Toinen vähän samantapainen olut on Jacobsen Bramley Witt. Tanskalaista, taitaa olla Carlsbergin perustajan nimen mukaan nimetty tai jtn. Myydään sekä baareissa että joissain kaupoissa jostain syystä 0,75 litran pulloissa, joita suosittelen, jos haluaa käydä parilla, humaltua ja silti puhua totta kumottujen pullojen määrässä.

mikse
31.03.2007, 01:31
Isosta tuopista Hoegaardenia saa Stadissa ainakin Manalan alakerran baarissa. Tänään Virgin Oil & Co tarjoili saman samanlaisesta mutta pienemmästä tuopista. Sitruunalla tosin hekin.

Ei voi ketjun hengen mukaisesti todeta muuta kuin, että kyllä toi kalja hyvälle maistuu. Ainoa, josta mä saan sen kunnollisen ensipuraisun.

Mustis
31.03.2007, 13:44
Myös baijerilainen WeissBier(mit hefe) maistuu usein, mutta parhaita merkkejä ei valitettavasti Suomesta saa.
tt

WeissBier on kyllä varsin mukavan makuista ainetta, mutta kuten todettu Suomessa tarjottava Fransiskaner WeisBier ei ole todellakaan parasta tämän sortin olutta. Itse pidän erityisesti Erdinger WeissBier:stä. Loistavaa!

Miguel
31.03.2007, 14:18
Ilokseni olen muuten pannut merkille, että Hoegaardenia saa nykyään ainakin Helsingistä monesta paikasta. Tainnut joku iso maahantuoja tms. kelpuuttaa listoilleen.


Tästä jälleen herää semi-off-topicina ihmetykseni, että miksi erilaisia olutmerkkejä tuntuu riittävän pieniinkin kuppiloihin entistä enemmän, mutta siiderit tuntuvat olevan katoava luonnonvara. Suosikkini Magnersin tynnyrituonti lopetettiin viime vuonna ja sama kohtalo taitaa olla käynyt Stowfordillekin. Sääli. Raikas ja helmeilevä, kunnon siideri on kiva piriste oluenjuonnin lomaan. Pienissä pulloissa ne vain ovat niin törkeän kalliita, että vaaka kallistuu yleensä mieluummin oluen puoleen.

Ilmeisesti suomalaiset ovat olutkansaa muutenkin kuin mäyräkoirien kulutuksen osalta. Kertoohan siitä sekin, että tämä viestiketju elää ja voi hyvin, mutta siideriketjua ei taida olla eikä varmaan ole tulossakaan.

efektimies
31.03.2007, 15:19
Ilmeisesti suomalaiset ovat olutkansaa muutenkin kuin mäyräkoirien kulutuksen osalta. Kertoohan siitä sekin, että tämä viestiketju elää ja voi hyvin, mutta siideriketjua ei taida olla eikä varmaan ole tulossakaan.

Johtuu varmaan osittain siitä, että nämä suomessa myytävät juomat, joita siidereiksikin kutsutaan, ovat niin kauheaa litkua, ettei niitä oikein mielellään juo. Jos tänne saisi enemmän kunnon siidereitä, noiden kaikenmaailman upcidereiden ja muiden kammotusten joukkoon, niin ehkä niitä enemmän joisikin.

macnevis
31.03.2007, 15:44
Johtuu varmaan osittain siitä, että nämä suomessa myytävät juomat, joita siidereiksikin kutsutaan, ovat niin kauheaa litkua, ettei niitä oikein mielellään juo. Jos tänne saisi enemmän kunnon siidereitä, noiden kaikenmaailman upcidereiden ja muiden kammotusten joukkoon, niin ehkä niitä enemmän joisikin.

Saahan täältä jo Strongbowta aika monesta kaupasta, joten kai parempaan suuntaan ollaan tavallaan menossa. Noh eiköhän kohta joku juokse tänne huutelemaan ettei Strongbow ole oikeaa siideriä :)

Tiedättekös mikä on muuten Strongbown ja Crowmoorin ero? Ainakin maku, mutta muutakin eroa löytyy.

solamnic76
31.03.2007, 16:11
Jostain syystä nämä upcidereiden "natural" versiot ovat makuuni sopivia. Erityisesti nuo punaiset vintage upsiderit. Eli niitä voi 6 oluen kaveriksi 2 juoda.

Footless
31.03.2007, 20:33
Hooegaardeniin itsekin tuossa olen tykästynyt vuoden aikana, että piti "unohtaa" taskuun pari kappaletta noita isoja tuoppeja baarireissulla. Tai isoja ja isoja, eihän Hoegaarden-tuoppikaan ole vetoisuudeltaan kuin suurin piirtein pintin kokoinen, mutta hassulta valtavalta ämpäriltähän se näyttää.

Tommosia kusipäitä pitäisi vetää turpaan. Vitun kiva sitten taas yrittää tilailla niitä mukeja lisää, kun juntit haluaa saada hyllyyn koristetta. Muutenkin helvetin helppo lasi pitää varastossa, kun ei ole kovin tilaa vievä. Mä en ole ikinä ymmärtänyt varastamista, vielä vähemmän lasien varastamista.

Hienohan se lasi silti on, ja yksi suurimpia myyntivaltteja. Kesän terassikeleille yritetään saada hommattua pari litran vetoista mukia, niitä on ainakin promolaseina ollut joskus. En sitten tiedä kuka sellaista jaksaisi kallistella, tuon puolen litran mukinkin paino tyhjänä on 1,2kg.

Edit: Hugo on ollut noin vuoden verran Koffin listoilla. Käykää muuten tänään tai ensi viikolla juomassa, pian sitä ei taas saa. Laiskat belgit.

Footless
31.03.2007, 20:38
Tiedättekös mikä on muuten Strongbown ja Crowmoorin ero? Ainakin maku, mutta muutakin eroa löytyy.
Toinen on Englannista ja toinen Keravalta. Samaa paskaa pitkälti muuten, omenamehusta käytettyä paskaa bulkkisidua. Ei kumpaakaan voi kunnon siideriksi väittää.

Miguel: Harmi tosiaan ettei Magnersia enää saa, mutta vikana ei ollut huono menekki, vaan ongelmat Irlannissa. Mun tiedon mukaan tankkikamaa ei saa enää missään Irlannin puolella, tosin sitten sielläkin nimenä Bulmer's (tjsp.), eivät saa enää tehtyä niin suuria määriä. Kokeile vaikka Black Rattiä tai Blackthornia jos satut törmäämään, BR varsinkin suht lähellä. Ja myös aidoista siideriomenoista tehtynä.

avatar
31.03.2007, 20:41
Blackthorn ehdottomasti allekirjoittaneen suosikki siidereistä. Lappeenrannasta en kyllä tiedä muuta paikkaa kuin Old Cockin mistä sitä saisi hanassa eikä kyllä paljoa pullostakaan näy muualla.

Näkemys
31.03.2007, 20:55
Beneluxmaista tulee todella hyviä oluita. Paikan päällä toki parhaita ja Alkon valikoima kovin nihkeä tässä suhteessa. Luostarioluetkin erinomaisia yksittäin nautittuna, mutta humalatavoitteella hukkaan menee kuin Jalosen Jukan itkut kaikesta mahdollisesta.

StevieY
31.03.2007, 23:29
Sain Belgiasta tuliaiseksi pullon (0,75l) Leffe olutta. Aluksi luulin saavani skumppapullon, koska pullo tuli hienossa metallisessa tötterössä. Pullossa oli lisäksi oikea korkki-korkki. Etikettiä tavaamalla huomasin, että kyseessä on olutpullo.

No pramean ulkokuoren alta paljastui sitten aikamoista kuraa ainakin meikäläisen makuhermoilla. Aika humalan ja tunkkaisen makuinen voimakas (6.6%) vaalea lager. Jollain lailla tuli mieleen itsemme teini-iässä liialla sokerilla Finladia-uutteesta panemamme olut.
En suosittele.

StevieY

Oiva
01.04.2007, 20:16
Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juoma on Fullers Honey Dew, löytyy ainakin Alkosta. Tämä maistuu varmasti kokeneelle olutniilolle, mutta myös peruskoffin ystävä nauttinee tästä. Maku on hieman makea, pehmeä, täyteläinen, silti raikas.

Juotava ehdottomasti lasista. Käy hyvin niin saunan jälkeen kuin vaikka ruokajuomana jonkun hieman miedomman makuisen ruoan kanssa, eli ihan pippuripihville kannattaa pitää edelleen se tuhti punkku kehissä.

Toimii varmasti hyvin lämpinä päivänä terassillakin.

macnevis
01.04.2007, 21:03
Onkos kukaan maistanut banaaniolutta? Näin ilmoituksen tästä Tennispalatsin William K:ssa mutta enpäs maistanut.

Sistis
01.04.2007, 21:08
Onkos kukaan maistanut banaaniolutta? Näin ilmoituksen tästä Tennispalatsin William K:ssa mutta enpäs maistanut.

Prahan Pivovarsky Dumissa olen maistanut. Ei mitään erikoista siellä, mutta kyllä se alas meni. Samasta paikasta sai myös kahvi-, kirsikka-, chili- ja nokkosoluita. Ja kai jotain muitakin erikoisuuksia...

Eilen join ensimmäistä kertaa tummaa Mallaskosken kuohua. Oli muuten hyvää. Vaaleaa olin joskus maistanut, kun isäukko tarjosi joskus kotipuolessa vieraillessani. Vaalea ei niin vakuuttanut, mutta tumma oli tosiaan loistavaa. Melkein kuin tshekkiläiset. :)

Jindebyne
01.04.2007, 22:02
Prahan Pivovarsky Dumissa olen maistanut. Ei mitään erikoista siellä, mutta kyllä se alas meni. Samasta paikasta sai myös kahvi-, kirsikka-, chili- ja nokkosoluita. Ja kai jotain muitakin erikoisuuksia...


Itse vedin eilen huiviin Helsingin keskustan Aussie Barissa sikäläistä Kiwi-olutta ja oli ainakin meikäläisen makuun oikein piristävä juoma aurinkoisille keleille, se sitten onko tälläinen juoma sitä ehtaa olutta jne on toinen asia, mutta tuollaiset asiat ei ole minua koskaan haitanneet, juonhan myös Corona Extraa limen kera kun hullu puuroa.

Oiva
01.04.2007, 22:18
Prahan Pivovarsky Dumissa olen maistanut.

Sama täällä, banaaniolut oli eksotismia, mutta ei minulle suuri makuelämys. Sen sijaan tuon panimoravintolan oma tumma oli erittäin hyvää, raakalaismaista ja kultivoitunutta yhtä aikaa. Suosittelen erittäin lämpimästi tummien oluiden ystäville. Kyseisen oluen ohelle kannattaa tilata olutmakkaraa. Hieman keskiaikainen ja mitä mainion makunautinto on valmis.

Orman Mollis
01.04.2007, 22:19
Itse vedin eilen huiviin Helsingin keskustan Aussie Barissa sikäläistä Kiwi-olutta ja oli ainakin meikäläisen makuun oikein piristävä juoma aurinkoisille keleille, se sitten onko tälläinen juoma sitä ehtaa olutta jne on toinen asia, mutta tuollaiset asiat ei ole minua koskaan haitanneet, juonhan myös Corona Extraa limen kera kun hullu puuroa.

Makuasioitahan nämä ovat että onko mikä "ehtaa" ja mikä ei.. Itse tykästyin ainakin aikoinaan Two Dogs-sitruunaolueen, joten tuota Kiwi-olutta voisi olla myös mukava maistaa. En itse näitä erikoisempia oluita (hunaja, sitruuna yms.) montaa kerralla juo, mutta mukavaa vaihtelua perinteisten Suomi-lagerien väliin..

Hanhi
02.04.2007, 01:04
Terassilla maistuu Snakebitet, 50/50 kuivaa omenasiideriä ja guinnessia, vähän mustaherukkamehua.

Jippo
02.04.2007, 01:05
Mä en ole ikinä ymmärtänyt varastamista, vielä vähemmän lasien varastamista.


Jees, myönnetään, ettei toi pölliminen nyt oikeasti kauhean fiksu tempaus ollut, mutta niiden tuoppien alkuperäinen sisältö saattoi vaikuttaa asiaan.

Mistään pikkupubista en veisikään, mutta Bottalta se ei tuntunut niin kauhealta. Vähänkään erikoisemman merkin tuopposta en olisi ottanut sieltäkään, mutta H:ta näyttää olevan sen verran yleisemmin tarjolla, että.. nojoo turhahan näitä selitellä. Käyttöön otin, en hyllyn koristeeksi.

Tulipa mieleeni noista Hoegaarden-tuopeista, että enpä ollut ennen nähnyt pientä versiota niitä. Siis sellaisia 0,4 litran vetoisia. Ihan samanlaisia kuin nuo tutut "ämpärit".

Kuten jotkut jo kirjoittivat, niin siideriketjulla olisi varmaan tilausta. Jossakin voisi sitten vuodattaa eteläafrikkalaisen Hardy's-siiderin katoamista.

Footless
02.04.2007, 01:44
Mistään pikkupubista en veisikään, mutta Bottalta se ei tuntunut niin kauhealta. Vähänkään erikoisemman merkin tuopposta en olisi ottanut sieltäkään, mutta H:ta näyttää olevan sen verran yleisemmin tarjolla, että.. nojoo turhahan näitä selitellä. Käyttöön otin, en hyllyn koristeeksi.

Yhtä vitun perseestä se on joka paikasta. Hugo-laseja on kohtuu vaikee saada, toimitusajat on aika pitkät välillä. Lisäksi mukin iso koko vaikeuttaa varastointia, niinpä niitä on meillä ainakin kerralla kierrossa noin kymmenen, yleensä vähän vajaa. Se on sitten tosi kiva kun ei taas ole kaikille halukkaille antaa oikeaa jäistä mukia, kun joku haluaa himassakin juoda samasta mukista. Ei kukaan kerkeä niitä pestä ja jäädyttääkin vielä niin nopeasti kuin esim. viikonloppuisin olisi tarve. Varsinkaan jos joku einstein nappaa joka lauantai kaksi messiin.

Noista tuopeista, 0,4:sta en ole nähnyt, tarkoitatko sitä missä on viivoitus 0,33:n mukaan, vaikka toki sisään mahtuu enemmän? Niitä mulla on muutama himassa, helvetin hyviä juomalaseja (poistettiin käytöstä, ihan siis rehellisesti raahasin himaan). Lisäksi löytyy sitä 0,25:ttä, joka on se yleisempi pieni mitta. Ja sitten se legendaarinen litran mitta tietysti. 0,4 litraa olisi tietysti loistava noille ketjumestoille, missä asiakasta viedään vajaalla tuopilla.

Aivan huippu tuo Lapin Kulta -läppä. Jostain lehdestä kanssa siitä lueskelin ja nehän tosiaan lisää vähän humalaa siihen ja vähän tummempia maltaita. Jutun mukaan tavoitteena on se ettei Lapparia enää erottaisi muista suomalaisista lagereista. Vittu tuo on brändäystä jos joku.

PS. Jos on jonkun pakko varastaa, niin varastakaa nyt edes sitten ketjuilta, yksityiset ravintolat on muutenkin aina aika tiukoilla, puhumattakaan siitä mitä kesä tuo tullessaan.

toxteth_terror
02.04.2007, 13:44
Nyt on suunnitteilla matka Liettuaan reilun kuukauden päästä. Kuulisin mielelläni suosituksia paikallisista olusista ja niiden nauttimispaikoista Kaunasissa.

Sistis
02.04.2007, 15:03
Nyt on suunnitteilla matka Liettuaan reilun kuukauden päästä. Kuulisin mielelläni suosituksia paikallisista olusista ja niiden nauttimispaikoista Kaunasissa.

Kaunasissa en ole ollut, mutta Liettuassa taitaa olla pitkälti kolme isompaa brändiä, joita siellä tulee vastaan. Ne ovat Utenos, Kalnapilis ja Svyturys. Jälkimmäinen oli allekirjoittaneen suosikki. Näitä on sitten useampaa eri alatyyppiä. Utenos on melkoisen pehmeä ja ihan juomakelpoinen. Kalnapiliskin meni hyvin alas, vaikkei mitään überia ollutkaan.

scholl
05.04.2007, 19:23
Ostin tölkillisen tuota Koffin Wild Indian Beeriä. Täytyy sanoa, että hieno tölkki, mutta pettymys koko juoma. Jotenkin tunkkainen tuoksu ja mitäänsanomaton maku. Jos tuolla kahdella egellä saa pienemmässä pullossa MGD:n, Solin tai Coronan samasta lähikaupasta kuin puolen litran tölkin tuota moskaa niin ei ole epäilystäköön, etteikö pienempi longneck tarttuisi mukaan ostoskoriin. No kaikkea piti kokeilla.

Näkemys
14.04.2007, 16:40
Kohta sihautetaan urheilun jälkeinen olunen. Vaihtoehtoina ensimmäiseksi ovat tänään uudet tuttavuudet eli Saku Gold tahi Nikolain tumma lager. Onko muilla kokemuksia, kuinka kyseiset maltaiset vaikuttavat makunystyröihin?

Voipi olla muuten, että tänään tulee muihin ketjuihin sitten Tahmeelta avautumisia...

Edit: Korjataan sen verran, että kyseessä tietenkin Saku Kuld. On muuten harvinaisen maukas olut, suosittelen.

Länäri
14.04.2007, 18:10
Edit: Korjataan sen verran, että kyseessä tietenkin Saku Kuld. On muuten harvinaisen maukas olut, suosittelen.

Itsekin join eilen ensimmäistä kertaa Saku Kuldia muutaman tölkin ja täytyy sanoa, että oli helvetin hyvää! Suosittelen lämpimästi.

Jj
14.04.2007, 18:36
Ostin tölkillisen tuota Koffin Wild Indian Beeriä.

Onko siinä sama vitsi kuin 90-luvun puolivälin Indian-merkissä eli maissi* yksi raaka-aineista? Siitä kyllä tykkäsin, taisin omatoimisesti lopettaa vanhan 57:n viimeiset putelit ko. merkkiä.

*vaikka silti suurin osa taisi olla normaalia ohraa,
eli keliaakikot älkööt vaivautuko.

Lidelissä on viime aikoina ollit näitä importtioluttarjouksia.
Jos pitää makeammista tummista tsekkiläisistä (-ja olutkin maistuu-)
niin Litovel ja 1795 ovat aika makoisia. Krusovice ja Velko
ovat hieman kitkerämpiä joskin toki uppoavat nekin.

Laitetaas tähän vielä hyllyni eksoottisimmat putelit joita tosin en
ole vielä maistellut, taitavat tosin olla jo vanhentuneitakin.
Eli tunnetusta olutmaasta Ranskasta peräisin olevat Jenlain -
oluet (depuis 1922). Maut olivat "aromatisée absinthe" ja
"gingembre" eli kyseessä kai absintti ja inkiväärimausteiset sotkut.
Ostin täysin siistien alumiinipullojen takia, joita koristi iso J ja
pieni piru talikkonsa kera.

KPL
14.04.2007, 19:17
Eli tunnetusta olutmaasta Ranskasta

Kronenbourg on hyvää moskaa, joten eipäs dissata.

manu 17
14.04.2007, 19:47
Maistelin eilen Olvin tummaa tölkkiolutta. Jos ei pidä kovin maltaisesta tummasta Olvin on varmaan hyvä vaihtoehto.Tumman oluen ystävänä tykkäsin, toinen hyvä kotimainen tumma. Toinen on Saimaan panimon hanaolut Voima jota saa ainakin Hesassa ravintola Bruuverista.

scholl
14.04.2007, 19:53
Kronenbourg on hyvää moskaa, joten eipäs dissata.

Straßburg on kyllä saksalainen kaupunki. Kuuluu vain nyt tällä hetkellä epäonnekseen Ranskaan.

KPL
14.04.2007, 20:21
Straßburg on kyllä saksalainen kaupunki. Kuuluu vain nyt tällä hetkellä epäonnekseen Ranskaan.

Tiesin sisimmässäni, etteivät ranskalaiset tajua mitään oluen valmistamisesta.

DeS
14.04.2007, 21:33
Tämä nyt ei varsinaisesti taida sopia oluthifistelijöiden jutun sekaan mutta tollona junttina kysyisin että mitä mahtaa tarkoittaa nykyään Karhu-pullon etiketissä oleva kirjain L?
Ennen aikaan siinä oli joko P=Pori tai K=Kerava, valmistuspaikan mukaan. Nykyään tuntuu että tuo L=laimea, jollain tapaa se Karhun alkuperäinen aromi on kärsinyt aikojen saatossa ja tarkoitan sitä aromia joka siinä oli silloin kun Karhua ei saanut kuin Porista ja lähikunnista.

KPL
14.04.2007, 21:54
Avasin Kronenbourgin. Maku kohdallaan, kuten aina.

M10
14.04.2007, 21:57
Oi oi oi.

Oletteko juoneet koskaan Odinia? Tässä oluessa on hinta/laatu -suhde kohdallaan!

kangaroo
14.04.2007, 22:08
Oletteko juoneet koskaan Odinia?

Kyllä, juuri parhaillaan :) ja hyvää on hintaisekseen.

Se vituttaa ankarasti ettei Alko halua myydä Kronenbourg 1664:sta. Kyselin joskus, ja vastaus oli että on kokeiltu muttei ylittänyt minimimyyntiä jäädäkseen valikoimaan. Sen sijaan tuhannen tuhatta muuta ulkomaista kusta siellä hyllyssä löytyy. Vittu.

KPL
14.04.2007, 22:14
Se vituttaa ankarasti ettei Alko halua myydä Kronenbourg 1664:sta. Kyselin joskus, ja vastaus oli että on kokeiltu muttei ylittänyt minimimyyntiä jäädäkseen valikoimaan. Sen sijaan tuhannen tuhatta muuta ulkomaista kusta siellä hyllyssä löytyy. Vittu.

Tuo 1664 on kyllä hanasta aika hyvää, mutta petyin pullotetun kitkerähköön makuun, joten jäi yhteen kertaan se kokeilu.

Kuvernööri
14.04.2007, 22:16
Kesällä on suunnitelmissa matkata Belgiaan ihan vaan oluen takia. Tai no asuu siellä kaverikin... Belgialainen tavarahan on ihan kuningasta, mielenkiinnolla odottelen! Ei näitä suomalaisia rumista pulloista ja pahalla maulla oikein viitsisi mutta pakko kai se on.

smasa
14.04.2007, 22:43
Äsken olin viikon verran keväisessä Saksassa, ja tulihan siellä oluita maisteltua. Hieman reilu 20 eri sorttia ehti kertyä. Koska Frankfurtin seudulla majailin, erityisesti Schöfferhoferin (www.schoefferhofer.de) ja Bindingin (www.binding.de) oluet tulivat tutuiksi. Erityisen maukkaita olivat Bindingin Carolus der Starke (tumma tuplapukki) ja Eichbaumin Dunkles Hefeweizen. Extreme-kokemuksista mainittakoon Eisbock, 24% alkoholia sisältävä hanaolut, joka oli maultaan niin erikoinen, ettei sille ole edes vertailukohtaa. Schöfferhoferit, erityisesti Kristallklar, tarjottiin muuten toisinaan sitruunanviipaleella höystettynä?

archieG
15.04.2007, 00:44
Sama täällä, banaaniolut oli eksotismia, mutta ei minulle suuri makuelämys. Sen sijaan tuon panimoravintolan oma tumma oli erittäin hyvää, raakalaismaista ja kultivoitunutta yhtä aikaa. Suosittelen erittäin lämpimästi tummien oluiden ystäville. Kyseisen oluen ohelle kannattaa tilata olutmakkaraa. Hieman keskiaikainen ja mitä mainion makunautinto on valmis.

Kyllä kyllä. Paikassa tarjoillaan mitä ihmeellisempiä makuelämyksiä. Ainakin minulle olut on olutta ja tälläiset kikkailut mauilla on vain turisteille tarkoitettua hömppää. Olen itse viettänyt iltoja paikassa muutamia kertoja duunin puolesta ja paikka on ok, mutta vain turisteille. Allekirjoitan Veli Oivan kirjoituksen paikan omasta oluesta, mukaanlukien huikopalan, mutta jos olueeseen tulee tutustumaan Tshekiiin, vaihtoehtoja on lukuisia muitakin ja silloin täytyy lähteä pois valtapanimoiden vaikutuspiiristä Prahasta ja muista Tshekin isoista kaupungeista. Niitä ns. pikkupanimoita kuitenkin löytyy vieläkin.

Jos tähän nyt vielä mainitsen, niin kuitenkin oluen perässä juostessani, yksi asia on jäänyt mieleeni. Vuonna yksi ja kaksi vierailuni Irlantiin jätti lähtemättömät vaikutukset. Kaksi viikkoa kierrellen ja kaarrellen saarella kertoi lähtemätöntä kuvaa yhdestä oluen tärkeimmästä ja parhaasta sivujuonteesta. Guinness on elävää ja hyvin voivaa yhtä tapaa tehdä olutta ja minulle Prahassa asuessani, se on ainoaa ei paikallista olutta, mitä oikeasti välillä kaipaan. Irlannissa aina muistan, ja nyt vaikka naurakaa näille klišeille, kuinka olin paikallisessa pubissa ja join Jamesonia Guinness kyytipoikana. Nam.

Erämaan kettu
15.04.2007, 01:56
Straßburg on kyllä saksalainen kaupunki. Kuuluu vain nyt tällä hetkellä epäonnekseen Ranskaan.Strasbourg on ollut osa Saksaa n. 50 vuotta (1870-1918 ja 1940-1944) yli 2000 vuotisesta historiastaan. Ranskaan se on kuulunut yli 300 vuotta (1600-luvun lopusta vuoteen 1870 + nykyaika). Ennen Ranskaan liittämistä Strasbourg taisi olla "vapaakaupunki", ja sitä ennen osa pyhää roomalaista keisarikuntaa. Historian perusteella en väittäisi Strasbourgia saksalaiseksi sehän olisi sama jos sanoisi Helsinkiä venäläiseksi kaupungiksi.

Kronenbourgin panimon on perustanut Jérôme Hatt (piti tarkistaa wikipediasta), joka ei myöskään kuulosta saksalaiselta.

1936
15.04.2007, 10:37
Terassikausi avattu. Turussa oli eilen todella kaunis ja aurinkoinen päivä, joten oli hyvä aika muutamalle maukkaalle suomalaiselle keskioluelle. Baarikärpäsen terassi lla on hyvä tarjous koko kesän, olut ja siideri 2,5 € klo 12-22 ja paukut 3 €. Hyvällä ja keskeillä paikalla vielä, niin luulenpa ettei jäänyt viimeiseksi extempore känniksi.

Nyt on pää helvetin kipeä.

Datsun
15.04.2007, 10:49
...Nykyään tuntuu että tuo L=laimea, jollain tapaa se Karhun alkuperäinen aromi on kärsinyt aikojen saatossa ja tarkoitan sitä aromia joka siinä oli silloin kun Karhua ei saanut kuin Porista ja lähikunnista.
En olisi koskaan uskonut että joudun näin toteamaan - mutta näitä peruslagereita imiessä olen törmännyt Sandelsiin joka pesee Karhun mennen tullen. Todella hyvänmakuinen lager, harmi vaan että on niin sairaan kallista verrattuna noihin muihin peruslitkuihin.
Kait se Karhun maku jotenkin tunkkaantuu matkalla Pori-Kerava.

Leon
15.04.2007, 12:03
Vaihtoehtoina ensimmäiseksi ovat tänään uudet tuttavuudet eli Saku Gold tahi Nikolain tumma lager. Onko muilla kokemuksia, kuinka kyseiset maltaiset vaikuttavat makunystyröihin?
Nikolain tumma oli lievä pettymys, aika pliisu ja vielä kohtuullisen hintavaakin. Kotimaisista tummista lagereista menee heittämällä ohi melkein kaikki. Omat suosikkini ovat Velvet, Olvi, Kuohu, Kukko ja vaikkapa uusi Classicin portteri, joka on luonteeltaan enemmän lageria kuin portteria. Vaalea Nikolai sen sijaan on hyvää.

Classicin uusista tuli testattua myös täysmallas. Ihan jees. Tosin pienempi tölkkikoko (0,44) hiukan hämää. Hienoa, että kotimaisista alkaa löytyä jo ihan kunnolla vaihtoehtoja.

Olkku
15.04.2007, 12:21
En olisi koskaan uskonut että joudun näin toteamaan - mutta näitä peruslagereita imiessä olen törmännyt Sandelsiin joka pesee Karhun mennen tullen. Todella hyvänmakuinen lager, harmi vaan että on niin sairaan kallista verrattuna noihin muihin peruslitkuihin.

Ei enää. Eilen huomasin paikallisessa marketissa, että Olvikin on lähtenyt mukaan "laatikkoleikkiin". Siinä Karhun, Lapinkullan ja Karjalan vieressä oli Sandelssi kasa. Samaan oli hinnan vetänyt, kun muutkin, eli 17,90 laatikko (24 tölkköstä).

Datsun
15.04.2007, 13:03
Ei enää. Eilen huomasin paikallisessa marketissa, että Olvikin on lähtenyt mukaan "laatikkoleikkiin". Siinä Karhun, Lapinkullan ja Karjalan vieressä oli Sandelssi kasa. Samaan oli hinnan vetänyt, kun muutkin, eli 17,90 laatikko (24 tölkköstä).
Kiitos kiitos! Tosin 24 packin ostaminen viikonlopuksi on turmiollista...se kasipäkki/kuuspäkki 0,5 l. tölkkejä on ollut turvallisempi vaihtoehto. Punaviini kun pitää kuitenkin avata perjantaina myös.

SergeiK
15.04.2007, 13:30
Ostin tölkillisen tuota Koffin Wild Indian Beeriä. Täytyy sanoa, että hieno tölkki, mutta pettymys koko juoma.Kyllä tuo maissin häivähdys on pelkkä häivähdys. Tölkki ja pullo kertovat mistä on kyse - pullo/tölkki näyttää ja maistuu aivan perus-Koffilta.


Olen siis eri mieltä tölkin hienoudesta. Vanhassa Wild Indian Beerissä oli sellainen vaalenvihreä maisema. Koetin googlettaa sen kuvaa, mutta löysin ainoastaan kuvan korkista (http://www.crowncaps.net/pictures/fi/used_beer/fi-01203.jpg) .

V-man
17.04.2007, 21:02
Vaikka avausviestissä pyydettiinkin jättämään kotimaiset lagerit keskustelun ulkopuolelle, niin on kyllä pakko sanoa että Lapin Kulta is back! Vuosien ajan lappari on ollut se toiseksi viimeinen vaihtoehto (Karjala on paskinta) mitä olen ostanut, mutta nyt uudistuksen jälkeen kotikaupungin kebardi on taas varteenotettava vaihtoehto. Hain juuri siksarin uutta Torniolaista ja ihan hyväähän tämä on.

En muista olenko aikaisemmin maininnut, mutta ulkomaalaisista oluista oma suosikkini on Australialainen James Squire. Tarkempaa laatua en tähän hätään jaksa netistä kaivaa, mutta ainakin nimimerkki Carlos tietää mistä puhun.

ipaz
17.04.2007, 21:18
Kohta sihautetaan urheilun jälkeinen olunen. Vaihtoehtoina ensimmäiseksi ovat tänään uudet tuttavuudet eli Saku Gold tahi Nikolain tumma lager. Onko muilla kokemuksia, kuinka kyseiset maltaiset vaikuttavat makunystyröihin?

Tuota Nikolain tummaa lageria on tullut maisteltua tässä keväällä ja kevättalvella useamminkin. Toimii. Toinen varsinkin viihteellä usein maistuva olut on Kozel tumma lager, Cerny.

Kourujärven Ponnistus
17.04.2007, 21:56
Jepa jee..Huomenna ensi töiksi alkoon hakemaan Old engine oilia pari pulloa ja terassille naukkailemaan. Se on pojat kesä!

hanu
17.04.2007, 22:34
Vaikka avausviestissä pyydettiinkin jättämään kotimaiset lagerit keskustelun ulkopuolelle, niin on kyllä pakko sanoa että Lapin Kulta is back! Vuosien ajan lappari on ollut se toiseksi viimeinen vaihtoehto (Karjala on paskinta) mitä olen ostanut, mutta nyt uudistuksen jälkeen kotikaupungin kebardi on taas varteenotettava vaihtoehto. Hain juuri siksarin uutta Torniolaista ja ihan hyväähän tämä on.

En ole täällä maalla vielä tuohon törmännyt, mutta Aamulehden yleisönosaston tekstariosiossa tänään väitettiin, ettei nuo uudet poronkusipullot olisi pantillisia. Ihmettelyketjukamaa eli voiko pitää paikkansa?

En muista olenko aikaisemmin maininnut, mutta ulkomaalaisista oluista oma suosikkini on Australialainen James Squire. Tarkempaa laatua en tähän hätään jaksa netistä kaivaa, mutta ainakin nimimerkki Carlos tietää mistä puhun.

Saako tuota jostain Suomesta? En muista Aussessakaan tuollaiseen merkkiin törmänneeni, mutta aussioluet samoin kuin NZ:n vastaavat olivat pääsääntöisesti hel~wetin hyviä. 'vii-bii' eli Victoria Bitter oli ausseissa hyvää olutta, jota sai mistä vain. Parempia löytyi sitten juurikin noista pikkumerkeistä, yksi tasmanialainen stout on ehkä parasta olutta, jota tähän mennessä olen maistanut. Merkki ei kylläkään valitettavasti jäänyt mieleen.

Samaten kun ei muista yhtäkään uusiseelantilaista olutmerkkiä, sielläkin kuitenkin ne pikkumerkit olivat keskimäärin parempia. Vai olikohan siellä paikallinen koffi nimeltään joku Red Lion, siis se bulkkikura.

Käsittämätöntä on se, että Fosterss on saanut varsinkin myös erittäin maukkaiden oluitten Englannissa niin käsittämättömän suosion. Ausseissa sitä kuraa eivät juoneet kuin abot, lähinnä hinnan takia. Siis aussien koffia. Ja se Euroopassa lisenssillä pantava on, jos mahdollista, vieläkin pliisumpaa.

Jääkaapista löytyy nyt, paitsi Karhua, niin neljä tölkkiä Guinnessia, joka nyt kelpaa paremman puutteessa vaikka sen liian kylmänä tuosta tölkistä joutuukin nauttimaan, Jacobsen Bramley Wit vehnäolutta heräteostoksena lähikaupasta vielä pullo jäljellä, oli kohtuullista, sekä samaten yksi pullo tumma Budejowickyä, kuvittelin tosin ostavani sitä vaaleaa kun en ollut tummaa ennen Suomessa nähnytkään, oli pettymys.

Ja 'bout kolmen viikon päästä Cornwalliin emäntää moikkaamaan, Cornish Creamia onkin jo melkein yhtä ikävä kuin emäntää. Siinä on taivaallisen makuinen pikimusta bisse hienolla valkoisella vaahdolla. Vielä pehmeämmän ja samalla täyteläisemmän makuista kuin Guinness. Ja voltteja vain 2,5%, eli päiväoluena aivan lyömätön. Sitä ei edes ilmeisesti saa muualta kuin joistakin Cornwallin pubeista hanasta.

t. hanu

Shayne
17.04.2007, 22:44
Lapin Kulta, saako sitä nykydirektiiveillä oluena myydä? Täytyy varmaan kokeilla taas. Tai ehkäpä ei sittenkään. Miksi jotain 95-bensaakin piti tuoda markkinoille, kun 99 oli jo keksitty? Ja joillain Neste-vainailla 101.

Tänään kaupassa näin niitä long-neck-lapin-kulta-standeja pulloineen. Onko se vain nyt sitä uutta reseptiä, vai koko tuotanto? Syytä ainakin olisi. Kummallekin.

oukka
17.04.2007, 23:06
Lapin Kulta, saako sitä nykydirektiiveillä oluena myydä? Täytyy varmaan kokeilla taas. Tai ehkäpä ei sittenkään. Miksi jotain 95-bensaakin piti tuoda markkinoille, kun 99 oli jo keksitty? Ja joillain Neste-vainailla 101.

Kannattaa joskus tehdä se perinteinen sokkotesti näistä kotimaisista teollisuuslagereista. Minä nimittäin tein, ja kun yleinen luulo on että lappari olisi jotenkin vetistä ja mautonta niin yllätys oli sokkotestissä melkoinen.

Kotimaisista peruskeppanoista selvästi värittömintä ja mauttominta on Olvin CXX mutta muissa ei ole juuri eroa.

V-man
17.04.2007, 23:43
Saako tuota jostain Suomesta? En muista Aussessakaan tuollaiseen merkkiin törmänneeni, mutta aussioluet samoin kuin NZ:n vastaavat olivat pääsääntöisesti hel~wetin hyviä. 'vii-bii' eli Victoria Bitter oli ausseissa hyvää olutta, jota sai mistä vain. Parempia löytyi sitten juurikin noista pikkumerkeistä, yksi tasmanialainen stout on ehkä parasta olutta, jota tähän mennessä olen maistanut. Merkki ei kylläkään valitettavasti jäänyt mieleen.

VB taitaa olla aussilan suosituin bisse ja hyväähän se onkin. Moni luulee että Aussit juovat Fosterssia, mutta ei sitä siellä "kukaan" juo.

http://www.australianbeers.com/beers/james_squire_original/james_squire_original_amber_ale.htm

Tuossa infoa James Squiresta. Aivan jumalaista olutta jota ei ikävä kyllä saa kuin Australiasta ja sielläkin rajoitetusti. Isoimmissa kaupungeissa on Squiren omat panimoravintolat, mutta esim. kaupoista joutui aina vähän hakemaan kyseistä olutta.

Laitoin Oulun Oluthuone Leskisellekkin joskus mailia, että tuota jos saatte edes pullollisen niin minä tulen käymään. Maksoi mitä maksoi. Olen joskus pyytänyt siskoani lähettämään minulle sikspäkillisen, mutta eipä ole näkynyt :)

Suomessa myytävistä tämänhetkiset su

V-man
17.04.2007, 23:45
Saako tuota jostain Suomesta? En muista Aussessakaan tuollaiseen merkkiin törmänneeni, mutta aussioluet samoin kuin NZ:n vastaavat olivat pääsääntöisesti hel~wetin hyviä. 'vii-bii' eli Victoria Bitter oli ausseissa hyvää olutta, jota sai mistä vain. Parempia löytyi sitten juurikin noista pikkumerkeistä, yksi tasmanialainen stout on ehkä parasta olutta, jota tähän mennessä olen maistanut. Merkki ei kylläkään valitettavasti jäänyt mieleen.

VB taitaa olla aussilan suosituin bisse ja hyväähän se onkin. Moni luulee että Aussit juovat Fosterssia, mutta ei sitä siellä "kukaan" juo.

http://www.australianbeers.com/beers/james_squire_original/james_squire_original_amber_ale.htm

Tuossa infoa James Squiresta. Aivan jumalaista olutta jota ei ikävä kyllä saa kuin Australiasta ja sielläkin rajoitetusti. Isoimmissa kaupungeissa on Squiren omat panimoravintolat, mutta esim. kaupoista joutui aina vähän hakemaan kyseistä olutta.

Laitoin Oulun Oluthuone Leskisellekkin joskus mailia, että tuota jos saatte edes pullollisen niin minä tulen käymään. Maksoi mitä maksoi. Olen joskus pyytänyt siskoani lähettämään minulle sikspäkillisen, mutta eipä ole näkynyt :)

Suomessa myytävistä suosikkini on tumma velkku. Varsinkin ruokajuomana aivan ylivoimainen. Caffreys toimii myös loistavasti.

edit: "The dark caramel brown ale purveys a wonderful malty aroma from its thick foamy head. The strong malty flavour is infused with a sweet and ends with a delicious nutty finish. The palate is caressed with a honeycomb mousse that eases the beer into a soft long quiet finish. " - James Squirea kuvaillaa em. linkissä.

Taidan alkaa pakkaamaan matkalaukkujani välittömästi.

Shayne
18.04.2007, 00:27
Kannattaa joskus tehdä se perinteinen sokkotesti näistä kotimaisista teollisuuslagereista. Minä nimittäin tein, ja kun yleinen luulo on että lappari olisi jotenkin vetistä ja mautonta niin yllätys oli sokkotestissä melkoinen.Tai sitten se pitäisi tehdä uudelleen. Opiskelukaverit teetättivät sen joskus ehkä 10v sitten mulla, kun olin lesoillut, että Lapparin tunnistaa vaikka putkaan vietäessä. Kahdeksalla olutmerkillä, joista varmoiksi piti ensin nimetä kolme ja lopuista viidestä sai jättää kokonaan nimeämättä kaksi. Varmoiksi nimesin kolme (Lapin Kulta, Karjala ja Koff), lopuista viidestä valitsin ne kolme (Karhu, Sandels, Amiraali), jotka nimesin ristiin eli ei yhtään oikein - ja nimeämättä jäivät Olvi ja Leningrad Cowboys. Niin ne kolme ekaa meni oikein, sentäs. Lapin Kulta oli ehkä helpoin.

Lapanen
19.04.2007, 09:07
Tyytyväisenä on mainittava, että Alko on viime kuukausina kovasti skarpannut olutvalikoimiaan.

Aiemminhan mikä tahansa city-ääs-marketti on pessyt monopolifirman olut-rosterillaan mennen tullen.

Nyttemmin Alkoon suorastaan tulvii toinen toistaan mielenkiintoisempaa tuttavuutta Brittein saarilta. Tulva on jopa niin voimakasta, että laatumerkki, ja tähän saakka paras vähittäismyynnistä saatavana ollut bisse, ESB on poistunut kokonaan mm. Hietalahden A-kaupasta muiden merkkien tieltä.

Ei kovin halpa harrastus, mutta kyllähän retket pitkäripaiseen ovat nykyään todellista elämysmatkailua.

HangoverFairy
19.04.2007, 17:37
Tyytyväisenä on mainittava, että Alko on viime kuukausina kovasti skarpannut olutvalikoimiaan.

Aiemminhan mikä tahansa city-ääs-marketti on pessyt monopolifirman olut-rosterillaan mennen tullen.

Nyttemmin Alkoon suorastaan tulvii toinen toistaan mielenkiintoisempaa tuttavuutta Brittein saarilta. Tulva on jopa niin voimakasta, että laatumerkki, ja tähän saakka paras vähittäismyynnistä saatavana ollut bisse, ESB on poistunut kokonaan mm. Hietalahden A-kaupasta muiden merkkien tieltä.

Ei kovin halpa harrastus, mutta kyllähän retket pitkäripaiseen ovat nykyään todellista elämysmatkailua.

Itse harrastanu tuota alkon tarjomien olueiden maistelua. Täytyy myöntää, että melko kallista ja varsinkin osa oluista ollu aika kaukana "suomalaisen" makutottumuksista. Kyllähän nuo "city-ääs-marketit" pesee alkot välillä olut valikoimallaan, mutta muutaman hyvän vahvemman olut merkin olen A&O:sta löytänyt.
Tässä yksi
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/780196

Tässä yksi jota tekisi mieli maistaa,mutta ei "raaski"
http://www.alko.fi/tuotteet/fi/788816

Asiasta toiseen. Oletteko ostaneet Sofiero olutta? Tumma ja vaalea. Itsestä tuntuu, että molemmat oluet maistuvat melko samanlaiselta. Huippua näissä tölkeissä on parasta ennen merkintä. Kyllä ruotsalaiset osaa!! Siis tarkoitan tällä mitä lukee "Parasta ennen." jälkeen!

scholl
19.04.2007, 17:40
Mikä on suomalaisen makutottumus? Eikös jokaisella kansalaisella ole hyvin erilaiset makutottumukset? Ei siinä ole mitään kollektiivista meininkiä siinä mielessä. Itse esim. en ole koko ikänäni voinut oikein sietää kotimaisia oluita kun taas jollekin toiselle ne uppoavat helposti. Eroja on siis ihmisten välillä hurjasti.

HangoverFairy
19.04.2007, 17:43
Mikä on suomalaisen makutottumus? Eikös jokaisella kansalaisella ole hyvin erilaiset makutottumukset? Ei siinä ole mitään kollektiivista meininkiä siinä mielessä. Itse esim. en ole koko ikänäni voinut oikein sietää kotimaisia oluita kun taas jollekin toiselle ne uppoavat helposti. Eroja on siis ihmisten välillä hurjasti.

"Suomalaisella" tarkoitan vaaleita oluita/keskikaljaa. Makuasioista voi vaan sanoa tämän koiran pyllyn nuolimisen....

Vaughan
23.04.2007, 16:24
Strasbourg on ollut osa Saksaa n. 50 vuotta (1870-1918 ja 1940-1944) yli 2000 vuotisesta historiastaan. Ranskaan se on kuulunut yli 300 vuotta (1600-luvun lopusta vuoteen 1870 + nykyaika). Ennen Ranskaan liittämistä Strasbourg taisi olla "vapaakaupunki", ja sitä ennen osa pyhää roomalaista keisarikuntaa. Historian perusteella en väittäisi Strasbourgia saksalaiseksi sehän olisi sama jos sanoisi Helsinkiä venäläiseksi kaupungiksi.

Kronenbourgin panimon on perustanut Jérôme Hatt (piti tarkistaa wikipediasta), joka ei myöskään kuulosta saksalaiselta.

Straßburg oli satoja vuosia osa nimenomaan pyhää Saksalais-Roomalaista keisarikuntaa - vai millaisia roomalaisia luulet 1500-luvun Keski-Euroopassa asuneen? Kyseinen kaupunki on suunnilleen yhtä ranskalainen kuin Viipuri on venäläinen...

Nimiasiaan on vielä pakko huomauttaa muutamasta suomalaisesta oluenvalmistajasta; ei nimiä Sinebrychoff tai Hartwall ole varsinaisesti Kalevalasta poimittu, mutta suomalaisia oluita kuitenkin niidenkin tuotteet ovat (huolimatta viime aikojen omistusjärjestelyistä).


edit: kun nyt tuli Kalevala vedettyä mukaan, niin löytyyköhän nimi Olvi sieltä?

tinkezione
23.04.2007, 16:37
Häh häh muuten! Oluen aika on seuraavan kerran sitten 1.6.07. Sen verran rankka festarikesäkin on taas tiedossa.

scholl
23.04.2007, 17:59
Straßburg oli satoja vuosia osa nimenomaan pyhää Saksalais-Roomalaista keisarikuntaa

Naulan kantaan. Vaikka joku ranskalaismielinen yrittikin valheella väittää kaupunkia ranskalaiseksi niin kerrataanpa asioita. Heiliges Römisches Reich oli lähes tuhatvuotinen saksalainen valtakunta. Kannattaa lukea esim. Wikipediasta asiasta. Lähes koko Eurooppa oli Frankenin ympärille kasattu saksalainen mesta.

RajatOn
31.05.2007, 16:19
Koska kukaan ei ole pyhittänyt suomalaiselle "joka tilanteen" juomalle omaa ketjua, niin teen sen nyt.

Olut on kehitetty samoihin aikoihin, kun ensimmäiset pyörätkin. Voidaankin siis puhua melko vanhasta juomasta. Aluperin olutta juotiin Egyptissä ja paljon myöhemmin ensimmäiset panimot syntyivät saksaan.

Nykyään olutta tehdäänkin monessa maassa. Vanhin edelleen valmistettava olut on belgialainen lambic, joku maistanut? Mielenkiintosta on, että Ruotsi-Suomessa sotilaan päivittäinen olutannos oli kaksi ja puoli litraa tuota helmeilevää mallasjuomaa.

Itse en aluksi ollut oluen ystävä, mutta armeija-aika opetti varusmiehen kääntämään katseensa kohti mallasjuomien kerhoa. Nykyään kaljaa menee joidenkin mielestä jopa liikaakin kurkusta alas. Viime vuotta saakin kaiholla muistella, kuinka tuli kori kaljaa juotua ja tämän jälkeen pelaamaan kaveriporukalla pesistä.

Nyt kaikki kertomaan kokemuksiaan oluen maailmasta. Itsellä ei hirveesti ole kokemusta ulkomaalaisista oluista, joten heitänpä pallon seuraavalle! Mikä olut oli hyvää, mihin petyit yms...

avatar
31.05.2007, 18:24
Pilsneri on sana, mikä saa mut aina ärsyyntymään, kun sillä suomalaisessa kansankielessä tarkoitetaan ykkösolutta, kun mulle pilsner on vain yksi lagerin alalaji.

Vaikka en minä nyt mikään suoranainen olutasiantuntija olekaan, mutta kohtuu kiinnostunut olen tuosta mallasjuomasta ja joskus lukioaikaan lueskelin aikani kuluksi siitä kirjallisuuttakin jonkin verran.

Ja tuo nimitys siis vain saa aina jotenkin ärsyyntymään. On minullakin valittamisen aiheet juu, tiedetään.

hilson
31.05.2007, 18:43
Yksi huurteinen, kittos!

Meikku
31.05.2007, 18:51
Kotona juodaan kaljaa, baarissa olutta. Siitä tulikin mieleen että otampa yhden kaljan.

Potnapekka
31.05.2007, 18:59
Keikuahan sitä tulee tilattua.
Rovaniemellä joskus oli vähän hapompi keittiömestari ja tiskillä puhuttiin aina virtasesta kun joku halus olutta.

smasa
31.05.2007, 19:12
Tuttavapiirissä juodaan toisinaan myös ööliä ja olssia, itse suosin olut-sanaa, sillä kalja on rahvaanomainen ilmaisu ja tuo ensimmäisenä mieleen kotikaljan. Luokittelisin itseni ehdottomasti oluen ystäväksi, ja onpa erilaisiin oluisiin reilun vuoden aikana tullutkin jo jossakin määrin tutustuttua. Hyllystä löytyy myös Seppo Äyräväisen Suomalaisen oma olutopas (http://olutopas.info/), jonka kanssa on hauska vertailla omia aisteja kirjoittajan vastaaviin. Kenties paras tähän asti juomani olut on saksalainen tumma tuplapukki Ettaler Kloster Curator, erikoisin taas Frankfurtissa juotu Eisbock, 24% alkoholia sisältävä hanaolut.

Ted Raikas
31.05.2007, 19:12
Pilsneri on sana, mikä saa mut aina ärsyyntymään, kun sillä suomalaisessa kansankielessä tarkoitetaan ykkösolutta, kun mulle pilsner on vain yksi lagerin alalaji.

Sama juttu. Vaikka olen rauhanomainen kaveri, niin tekee mieli kuristaa ja lyödä tylpällä metalliesineellä päähän sellaista, joka jotain ykkösoluen litkua kutsuu pilsneriksi. Loukkaavaa oikeaa pilsneriä kohtaan, joka on, ainakin niiden muutamien lajikkeiden perusteella, mitä olen juonut, todella kelpoa tavaraa ja kaukana jostain nössöjen oluesta.

Itse vasta parikymppisenä "opin" juomaan olutta, kuten alkoholia muutenkin. Alkuunhan tuo maistui hirvittävältä ja mietin, miten joku voi siitä pitää. Niin siihen makuun vaan tottui ja kylmä huurteinen maistuu usein taivaalliselta, vielä enemmän, jos on pientä taukoa pitänyt oluen maistelusta. Sen aromin maistaa ihan eritavalla silloin.

Arttu#29
31.05.2007, 19:16
Keijoo ja keittoa juodaan, keitotetaan myös.

Uleåborgir
31.05.2007, 20:28
Keikyä, keppana, Jerusalem (itse paneskeltu), ölppä...

Oluen juominen oli minulle hyvin rakasta touhua 18-27 -vuotiaana. Pidin erityisesti suomalaisista merkeistä Lapin Kulta, Karjala ja Koff. Ulkomaalaisista olusista Sol(?) ja turkkilainen Efes ja Heineken olivat suosikkejani.

Voi että sitä ihanaa tunnetta, kun tuli perjantaina töistä ja jääkaapissa odotti alijäähtynyt olutpullo. Ensipuraisu...

Nyttemmin on jäänyt. Viime viikonloppuna tuli pitkästä aikaa maistettua ja nyt olut maistuikin kaljalta. Pahaa. Niin se maailma vuodessa muuttuu.

mikse
31.05.2007, 20:48
Ei kyllä saatana bisse tai kalja, olut (sana, jota tosin itse en käytä), jopa keskiketterä menee aina, kun siihen vain on mahdollisuus.

Alkosta mukaan Urquellia tai Ayingeria, kaupasta tarjousmäyris, joka ei kuitenkaan Karjalaa tai tanskalaisen Faxen panema Odin-tölkki. On muuten tuo Odin suht hyvää tavaraa hinta-/laatusuhteeltaan. Puolen litran tölkki 1,50€.

Kaiken kaikkiaan oikein mahtava juttu.

Anselm Raato
31.05.2007, 21:27
Bisse on sana joka tuntuu maistuu suussa ihan urealle. Se on olut tai kalja. Tai häppä. Kavereiden kanssa joskus pohdittiin eri laaduille omia termejä. Bisse on sitä olueksi tunnistavaa juomaa, mutta ei hyvää. Kalja on sitten jo mainion makuista mallasjuomaa. Olut on sitten se nautinto. "SE" juoma mikä on todellakin hyvää ja oikean makuista.

hammer lynx
31.05.2007, 22:34
Koska kukaan ei ole pyhittänyt suomalaiselle "joka tilanteen" juomalle omaa ketjua, niin teen sen nyt.


Nykyään olutta tehdäänkin monessa maassa. Vanhin edelleen valmistettava olut on belgialainen lambic, joku maistanut? Mielenkiintosta on, että Ruotsi-Suomessa sotilaan päivittäinen olutannos oli kaksi ja puoli litraa tuota helmeilevää mallasjuomaa.


Muistaakseni 1500-luvulla ja 1600-luvulla 30-vuotiseen sotaa asti Ruotsi-Suomen sotilaan päiväannos oli 12 litraa olutta päivässä.
Varsinkin keski-Euroopassa sotajoukoilla oli pulaa puhtaasta juomavedestä ja olut oli turvallista tavaraa vatsapöpöjä silmälläpitäen.
Ensimmäiseksi oluen tyyppisiä juomia on juotu nykyisen Irakin alueella ja Suomessakin sahtia jo tuhansia vuosia.
Nyt on niin kiire juoda olutta, että palaan tähän hienoon ketjuun myöhemmin.
Prost!!!

pikkukatti
31.05.2007, 22:47
Onneksi en ole oluen ystävä. Vatsa ei nimittäin kestä tuota yhtään. Edellisen kerran join jotain ulkolaista (tsekkiläistä tai puolalaista) olutta vajaa kaksi pulloa ja oksensin. Vaikka itseasiassa kyseessä oli maultaan ihan ok olutta. Menee vaan hukkaan ja känniä ei ehdi saamaan. Siksi pitäydyn kirkkaissa tai lonkerossa. Oluen mausta en myöskään juuri pidä. Tai toisinaan se yksi tai kaksi kulausta on ihan hyvän makuista, mutta ei kiitos enempää.

Ted Raikas
31.05.2007, 22:52
Siksi pitäydyn kirkkaissa tai lonkerossa. Oluen mausta en myöskään juuri pidä.
Kunhan et mitään makeita siiderinlitkuja vedä naama leveänä, niin hyvää tulee!

Ne meinaan on sellaisia, mistä minulla meinaa tulla sappinesteet kurkkuun samantien. En tajua, miten joku voi sellaisia edes juoda.

pikkukatti
31.05.2007, 23:03
Kunhan et mitään makeita siiderinlitkuja vedä naama leveänä, niin hyvää tulee!

Ne meinaan on sellaisia, mistä minulla meinaa tulla sappinesteet kurkkuun samantien. En tajua, miten joku voi sellaisia edes juoda.

En enää nykyään siideriä juo, joskus tuli sitäkin otettua. Mutta joo nuo hiilihappoiset ja käymisteitse valmistetut litkut (mitä taitaa lonkerokin olla..) ei oikein tee hyvää meikäläisen vatsalle. Mutta jossain terasseilla ym. ei viitsi mitään drinkkejä tilailemaan, joten tyydyn lonkeroon. Se kun ei tule heti ylös tai ei tarvitse röyhtäillä pitkin iltaa. Hitsi nyt unohdin mikä oli se puolalainen olutmerkki mitä tuli maistettua. Jääkaapissa lepäilee yksi starobrno olut. Slovakialaista tavaraa. Pitänee joku ilta maistella.

Ted Raikas
31.05.2007, 23:07
Joo, kyllä se oikeaa siideria tulee olla, eli kuivaa sellaista, jos juo. Vaan jätetään siidereistä puhumiset ihan muiden ketjujen heiniksi. Oluellehan tämä on pyhitetty ja hyvä näin.

toxteth_terror
01.06.2007, 11:24
Kaljalla tulee käytyä. Keimoa, keittoa, kepukkaa, kepparia, keppanaa ja gepardia tulee juotua myös. Nämä nimitykset liittyvät yleisesti kotimaisiin lagereihin. Calzone ja kalmando tai lyhyemmin mando menevät kutakuinkin samaan osastoon. Pussista kaivettu variantti tunnetaan nimellä PK tai pusari. Jalommista juomista puhun kuitenkin oluina.

Iceberg
01.06.2007, 11:47
Kotona tai kavereiden kanssa keitotetaan, baarissa tilataan tuoppeja. Kaljasta tuli mieleeni tapaus, kun joskus 18-vuotiaana tuli tilattua Turussa Hunters' Inn -nimisessä Irkku-pubissa kaljaa, johon baarimikko vastasi, että täältä ei kaljaa tilata, vaan olutta. Sen jälkeen en koskaan ole tilannut "kaljaa" baarissa, vaikkei tuo mielestäni paha etikeettivirhe ollutkaan.

SergeiK
02.06.2007, 18:11
Kävinpä Lidlissa Black Rat brittisiidereitä hakemassa. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, mutta matkaan tarttui myös Budvar Premium Dark olut (http://www.lidl.fi/fi/home.nsf/pages/c.o.Teemaviikko.olutteema.prod.Budvar_Premium_Dark ). Olen jonnin verran kiertänyt muuailmaa, mutta en muista koska joku olut olisi iskenyt näin. Aivan törkeän hyvää.

Lidlin sivut uhoavat:


"...tumma, kahvimaisen paahtunut pohjahiivaolut
aromiltaan kuivahko lievästi katkeran karamellimainen
sopii ruokapöytään erityisesti makkaroiden ja punaisen lihan kanssa
alkoholipitoisuus 4,7% "

Tuo karamellimaisuus nyt on nyt sellainen perusominaisuus, jota luvataan joka toisessa oluessa. Tässä tapauksessa se karamellimaisuus yhdistyy nastalla tavalla tuohon paahtuneisuuteen, jota en ole ennen kokenut. Ihan kuin nuolisi Turkinpippuri-salmiakkikarkkeja ja siihen yhdistäisi perinteisen pilsnerin humalan terävän puraisun.

Parasta tummaa olutta (jos ei stoutteja lasketa) mitä olen maistanut.

Footless
02.06.2007, 19:12
Kävinpä Lidlissa Black Rat brittisiidereitä hakemassa.

Paljos noilla on hintaa siellä? Helvetin hyvää siideriä, tai ainakin se hanassa myytävä 5%.

SergeiK
02.06.2007, 19:18
Paljos noilla on hintaa siellä? Helvetin hyvää siideriä, tai ainakin se hanassa myytävä 5%.2,19e, joka ainakin minun käsitykseni mukaan on aika halpaa brittisiiderin (ja näinkin hyvän sellaisen) hinnaksi.

Tuossa linkki (http://www.lidl.fi/fi/home.nsf/pages/c.o.Teemaviikko.olutteema.prod.Black_Rat_Cider)

greatLeo
10.06.2007, 23:56
Parasta tummaa olutta (jos ei stoutteja lasketa) mitä olen maistanut.

Kyllähän tumma Budejovicky on nannaa. Kun taannoin sen löysin kaverin kautta niin sen jälkeen on tullut nautittua säännöllisesti. Weltenburger Kloster toimii myös oikein hyvin, tosin saatavuus on huonompi. Perustummana menee sitten joka marketista löytyvä Velkopopovicky Kozel. Sen sijaan Lidlistä jonkun tarjouksen yhteydessä ostettu Litovel ei ollut kovinkaan hääviä, jotenkin kitkerä maku jäi suuhun.

Eilen tuli maistettua pullo Auraa. Tiedä johtuiko sitten poikkeuksellisen kuumasta säästä & kovasta janosta, mutta maistui pirun hyvälle. Täytyy ostaa useampi pullo testiin lähiaikoina.

edit: vaikea nimi korjattu

Sir von Aulis
11.06.2007, 03:03
Kyllähän tumma Budejovicky on nannaa. Kun taannoin sen löysin kaverin kautta niin sen jälkeen on tullut nautittua säännöllisesti. Weltenburger Kloster toimii myös oikein hyvin, tosin saatavuus on huonompi. Perustummana menee sitten joka marketista löytyvä Velkopopovicky Kozel. Sen sijaan Lidlistä jonkun tarjouksen yhteydessä ostettu Litovel ei ollut kovinkaan hääviä, jotenkin kitkerä maku jäi suuhun.

Joo, tuli tuo Budejovicky kokeiltua ja pakko tässä samaa mieltä on olla muiden kanssa, että nannaa on. Muutenkin olen ilolla ottanut vastaan Lidlin olutvalikoiman, varsinkin Kilkennyn 4-pack tarttuu lähes joka käynnillä mukaan. Herkkua on se. Myös muitakin tummia tulee kokeiltua lähes säännöllisesti, perkeleen kalliitahan ne ovat, mutta mieluummin nautin sen yhen tölkin sitä samettia kuin kolme pulloa normi-Karjalaa. Murphy's Irish Stout sekä perinteine Guinness kuuluvat tuohon laatuolut-kategoriaan, mitä itse tykkään nauttia.

Myös Newcastle Brown Ale on aivan helevetin hyvää. Alkaa nämä Suomi-oluet oikeastaan Laitilan ruskeaa ja vihreää kukkoa lukuunottamatta kyllästyttämään. "I love the taste of Laitila's brown cock in my mouth" :D

Joopasen joo. Mut brittioluet ovat jotain hienoa. Saksalaiset taas täyttä paskaa, en oikeastaan siitä maasta mitään hyvää osaakaan hakea... Oluista siis puhe. Ja koskee montaa muutakin asiaa, mut niistä en jaksa asiaa tehdä nyt ;)

greatLeo
11.06.2007, 09:29
Myös Newcastle Brown Ale on aivan helevetin hyvää.

Todellakin. En jaksanut editoida edelliseen viestiin, mutta Uusilinnan Ruskea on pitkäaikainen suosikki. Tykkäsin jo "edeltäjästä", joka kantoi muistaakseni nimeä Tanner's Jack.

Yksi suurimpia vääryyksiä kotimaisilla olutmarkkinoilla oli mielestäni Lapin Kullan hillaoluen lakkauttaminen (heh). Tosin taisin olla ainoa, joka siitä piti. Tainnut myös aika kullata muistot. Markettioluista tulee yleensä suosittua Sandelsia tölkitettynä. Myös Nikolait ja Koffin inkkari kelpuutetaan, ja Kukkokin aika ajoin.

smasa
16.06.2007, 22:32
Alkukesän piristävin löytö on ollut Hartwall Classic White Lager! Erittäin virkistävä ja hedelmäinen olut aurinkoisten kelien janonsammuttajaksi. Olut on lähes valkoista ja kieltämättä jopa hieman esanssisen makuista, mutta varmasti paras Hartwallin kehittelemä tuote aikoihin. Tänään nappasin kaupasta mukaan ensimmäistä kertaa näkemääni Saku Kuldia, jonka suhteen odotukset olivat suuret. Onneksi Viron ihme ei pettänyt, vaan kultainen Saku on herkullinen, puhdas ja täyteläinen olut. Seuraavana makustelulistalla vuoroaan odottelee Jacobsen Bramley Wit, joka voisi olla vuorossa vaikkapa juhannuksena.

Alkorintamalta pari pahaa pettymystä. Mahtavia oluita poistuu valikoimasta, ja paikallisen aikuisten kaupan uusimmat tuotteet ovat Saku Taurus ja Saaremaa X, kaksi älytöntä viinalageria. Mitä vittua? Maailma on herkullisia oluita väärällään, ja sitten Alko valitsee vain ne typerimmät yksilöt.

Töölö
21.06.2007, 09:27
Näin Bissesesongin alla nostetaas "gebardi" -ketjua ylös.

Tuli mieleen kun noista mukamuodikkaista meksikolaisista sol ja corona oluista, kun oli puhetta tuolla toisessa ketjussa, että miksi esim. limelohko laitetaan pullon kärkeen ko. oluiden kohdalla? - No siksi, että olut muuten täysin mautonta ja sillä siihen on saatu tällainen trendijuttu jolla se erottuu muista. Ja baarissa oot coolin näkönen jos sulla on corona kädessä limen biitti pullon kaulassa.

Myös meksikon kuumuudessa limen aromilla saattaa olla virkistävä efekti? Toisaalta nuo ko. oluet on todella mauottomia, koska kaikki jotka on juoneet tulisen ruoan kanssa bisseä tietävät, miltä se maistuu... Sama kun vetäis appelsiinimehua hampaiden pesun jälkeen. Turha niihin on vahvoja aromeja laittaa jos se häviää jalopenojen lieskoihin se maku saman tien. Lisäksi noi bisset on mielestäni todella ylihintaisia. Mutta siistit pullot niissä kyllä on. Ja itseasiassa jos ne olisivat halvempia niin saunabisseiksihän noita voisi muutaman ostaakin.

No, omaan juhannusreissuun lähtee S-ketjun kaupasta kaksi Koff:in casea mukaan. (ratkaiseva tekijä valinnassa hinta, + koffi ei töki isommissakaan erissä nautittuna..)

Yksi suosikki muutamia nauttiakseni on myös vaalea Velko *kylmänä* puolen litran tölkistä. Hölkyn kölkyn!

Leon
21.06.2007, 13:28
Näin Bissesesongin alla nostetaas "gebardi" -ketjua ylös.

Tuli mieleen kun noista mukamuodikkaista meksikolaisista sol ja corona oluista, kun oli puhetta tuolla toisessa ketjussa, että miksi esim. limelohko laitetaan pullon kärkeen ko. oluiden kohdalla? - No siksi, että olut muuten täysin mautonta ja sillä siihen on saatu tällainen trendijuttu jolla se erottuu muista. Ja baarissa oot coolin näkönen jos sulla on corona kädessä limen biitti pullon kaulassa.
Tästä on varmaan keskusteltu täälläkin jo aiemmin, mutta kertaus ei ole pahitteeksi. Alunperin noita meksikolaisia bulkkeja siveltiin pullonsuusta sitruunalla siksi, että halvoista korkeista irronnut ruoste piti saada irroitettua ennen "nauttimista". Sitruunan happo oli oiva aine tähän tarkoitukseen. Luultavasti amerikkalaiset sitten omaksuivat tavan muka trendikkäänä. Ajan saatossa rituaali muuttui lime- tai sitruunalohkon sullomiseksi pullon kaulaan.

leicester
21.06.2007, 13:37
Kokeilin pari kesää sitten sitruunaviipaletta Koffin III:een ja yllätyin positiivisesti. Sitruuna toimii suomalaisessa lagerissa ihan hyvin. Nykyään juon tätä yhdistelmää muutaman kerran vuodessa - kivaa vaihtelua. Taidanpa hakea sitruunan juhannusjuomien kyytipojaksi.. (:

Hakkinen
21.06.2007, 13:50
Kokeilin pari kesää sitten sitruunaviipaletta Koffin III:een ja yllätyin positiivisesti. Sitruuna toimii suomalaisessa lagerissa ihan hyvin. Nykyään juon tätä yhdistelmää muutaman kerran vuodessa - kivaa vaihtelua. Taidanpa hakea sitruunan juhannusjuomien kyytipojaksi.. (:

Nythän on Foster's tuonut markkinoille Twist-oluen. Siinä on käytetty sitrusta maltaassa(?!?), siis pullossa lukee citrus hopps. Säästyy ainakin sitruunan tai limen viipaloinnin vaivalta. Tuli maistettua ko. tuotetta, ja olihan se ok makuista niin kauan kun olut oli kylmä, mutta pullon lämmetessä maistui tosi valjulle. Itseasiassa loppu pullo oli aika tiskivettä.

Oma maku ei oikein sulata hedelmien/marjojen ja oluen sekoittelua. Sellaisista "comboista" en ole löytänyt toimivaa yhdistelmää. Belgialainen kirsikkaolut kyllä oli kokeiluluontoisena yhden pullon maisteluna ihan miellyttävä yllätys.

Möksy
23.06.2007, 21:32
Ostin eilen tuosta lähimarketista Royal Dutch premium lager olutta. 6-pack 0,5 litran tölkkejä oli tarjouksessa 8,90e. Ajattelin, että ostetaan nyt ihan kokeilumielessä. Maistelin noita sitten usean Koff III:n jälkeen ja silloin maistui ihan kohtuulliselta, kuitenkin hieman vetiseltä. Nyt sihautin yhden jäljelle jääneen auki ja eipä tämä kauhean pahalta vieläkään maistu. Onko muilla millaisia kokemuksia tästä oluesta?

LätkäFaija
28.06.2007, 22:24
Mukava yllätys sattui kohdalle, kun äsken olin kävelemässä kämpille päin. Muutaman korttelin päässä kämpiltä kuljin romanialaisen sällin pitämän pikkukaupan ohi, jota en ole ennen huomannut. Taitaa olla hiljan vasta avannut.

Hyllyssä oli hyvä valikoima romanialaisia oluita, joihin ei ole kyllä ennen tullut tutustuttua. Mukaan tarttui romanialaiset lagerit Bergenbier, Ursus, Timisoreana, Skol ja Golden Brau, kaikki 0,5 l tölkeissä. Lisäksi tölkilliset vanhaa tuttua Tuborgin Goldia ja saksalaista Burgeria. Ennestään jääkaapissa olikin jo kylmettymässä pari pulloa yhtä suosikkilageriani, Pilsner Urquellia.

Kuten sanottu, romanialaisia oluita ei ole juurikaan ennen tullut ryypittyä. Muiden Itä-Euroopan maiden tuotoksia on maisteltu kyllä reilumminkin. Tsekistä ja Puolasta tulevat kyllä melkeinpä ne tuon alueen eniten minulle maistuvat.

Tuota valikoimaa alan tästä nyt netissä surffailun ja leffan katselun lomassa harventamaan. Ehkäpä palaan vielä kertomaan kokemuksistani myöhemmin illalla. Kippis!

Willimies
29.06.2007, 10:27
Nythän on Foster's tuonut markkinoille Twist-oluen. Siinä on käytetty sitrusta maltaassa(?!?), siis pullossa lukee citrus hopps.
Hop (yhdellä peellä) on humala.

sem
29.06.2007, 10:42
Kuten sanottu, romanialaisia oluita ei ole juurikaan ennen tullut ryypittyä. Muiden Itä-Euroopan maiden tuotoksia on maisteltu kyllä reilumminkin. Tsekistä ja Puolasta tulevat kyllä melkeinpä ne tuon alueen eniten minulle maistuvat.

Latvialaisen Aldaris panimon tuotteita on tullut maisteltua.
http://www.aldaris.lv/eng/products/beer/

Henk.koht. maistamistani "peukut ylös" arvosana Gaišais ja Pilzenes oluille. Porteriskin menetteli, samoin stiprais. Rockit ja Hard Rockit voi jatkossa skipata.

zaluun
29.06.2007, 10:44
Itse olen suuri vehnäoluiden ystävä, ja varsinkin jos istuu parilla näin kesäisin, niin en osaa sanoa kyllä mitään parempaakaan juotavaa. Kaikenlaiset hefeweizet ja witbierit ovat herkkua. Hoegaardenia tulee juotoa useimmiten, koska sitä saa oikeastaan kaikista pubeista ja useimmiten osataan tarjoilla jopa oikeaoppisesti. Oma ehdoton suosikkini on kuitenkin Celis White. Aivan uskomatonta herkkua.

Lapanen
29.06.2007, 11:13
Mikä on suomalaisen makutottumus? Eikös jokaisella kansalaisella ole hyvin erilaiset makutottumukset? Ei siinä ole mitään kollektiivista meininkiä siinä mielessä. Itse esim. en ole koko ikänäni voinut oikein sietää kotimaisia oluita kun taas jollekin toiselle ne uppoavat helposti. Eroja on siis ihmisten välillä hurjasti.

Kun ajattelee, kuinka paljon vaaleaa kotimaista laageria myydään, niin ei ole kovin kohtuutonta puhua suomalaisesta makutottumuksesta ja näistä mäyräkoiraliemistä samassa virkkeessä.

Sergei mainostikin jo Lidliä varteenotettavana bisse-matkailukohteena. Valikoima on sekava ja vaihteleva, mutta kyllä tuolta ihan asiallisiakin britti-puteleita on mukaan tarttunut noin euroa huokeammalla kuin muista marketeista.

Tumma Budwar (jota liiteristä löytyy melko varmasti) on tummista 'itäoluista' kyllä aivan parhaimmistoa.

Kesäkuumalla saattaa yllättävän usein löytää itsensä juomasta kotimaista laageria, vaikka muutoin en niistä piittaa. Silloinkin sen on hyvä olla Karhua ja mielellään Porissa pantua.

Lidlistä kun on ollut puhe, niin todettakoon, että se hassuisssa matalissa (ja ohutlasisisssa) pulloissa myytävä olut on parasta ketjun 'omaa' tuotantoa. Grafenwalderit ja muut ovat kyllä hieman arveluttavia sekä makunsa että vaikutustensa (lähinnä ruuansulatussektorilla) osalta.

Ilokseen on todettava että Brooklyn laageria on alkanut löytyä ainakin joistain ääs-marketeista. Törkeän hyvää, vaikkei tietenkään yhtä hyvää kuin paikan päällä hanassa. Jenkki-oluita saisi kyllä rantautua tänne laajemminkin. Todettakoon selvyydeksi, että Budweiserit ja muut vedet eivät kuulu olut-kategorian alle.

HN
29.06.2007, 11:30
Off-topic:

Ei uskoisi, että Lapanen, aatteen mies, kantaa rahojaan Lidliin, joka ei kunnioita suomalaisia työehtosopimuksia.

On topic:

Hervannan Duo-liikekeskuksen S-Market myi kahdella juhannusta edeltävällä viikolla ensin Koffin 24 tölkin keissejä hintaan 12,90 ja sitten samaisen merkin mäyriksiä hintaan 5,95. Näin alhaisiin hintoihin en ole pariin vuoteen suomalaisissa vähittäiskaupoissa törmännyt.

M10
29.06.2007, 11:55
Odin-oluessa on erinomainen hinta/laatu-suhde ja sitä nykyään tulee lipitettyä. Puolen litran tölkki maksaa 1.50 € S-Marketissa ja hyvää on.

Odin on ystävä.

Lapanen
29.06.2007, 12:35
Off-topic:
Ei uskoisi, että Lapanen, aatteen mies, kantaa rahojaan Lidliin, joka ei kunnioita suomalaisia työehtosopimuksia.


Suomalaisia työehtosopimuksia ei taideta nykyään suuremmin kunnioittaa kuin joillain paperi- ja metalliteollisuuden tms todella vahvojen liittojen aloilla, joissa järjestäytymisaste on korkea.

Suomalainen vähittäiskauppatoiminta on jo pitkään ollut tylsää ja ennalta arvattavaa. Siksi jopa joku riisto-lidl tuo sen verran tervetullutta vaihtelua ja väriä, että toisinaan, ja jopa aika usein, sen toimintaan liittyvät kauneusvirheet antaa anteeksi.

Eettisesti kestävintähän on toki asioida (ja olla asiakasomistajana) maalaisliittolähtöisen osuustoimintaosapuolen kanssa. Tämä tarkoittaa vähittäiskaupassa S-ketjua ja pankkipuolella Osuuspankkia.

Amerikkalaisia oluita kehuttaessa ei voi olla mainitsematta tyytyväisyyttään siihen, että Etelä-Helsingin valistuneista oluthuoneista saa hanassa varsin freesiä, hippikaupunki SanFranista peräisin olevaa, Anchor Steam Beeria.

Jenkki-oluiden kelvollisuutta epäileville haluaisin mainita, että kyllähän eurooppalaiset, mm britit, irkut ja sakut jne, toivat aikoinaan mukanaan Uudelle mantereelle itsensä lisäksi paljon myös satojen vuosien aikana kehittynyttä tietotaitoa. Siksi ei ole ihme, että Nykistä saa maailman parasta pizzaa ja USA on oluen valmistuksessa aivan ykkösvaltioita maailmassa.

Ei se paska ulkopolitiikka ja muu oikeistohörhöily nyt koko maasta aivan mätää tee.

sem
29.06.2007, 12:43
No kirjataanpa eilen äkillistä oluen tarvetta varten lähikaupasta mukaan tarttuneet.

1795 Original Czech Lager Dark (Budejovické Pivo)
- Pettymys. Vetinen on ainut adjektiivi joka tulee mieleen. Vältän jatkossa.

Hook Norton 303 A.D.
- Ai perkule kun oli hyvää. Viime aikoina on erilaiset Alet maistuneet ja tämä oli kyllä yksi parhaista. Vaikka olut onkin omistettu Pyhälle Yrjölle (St.George) niin olishan tuota enemmänkin juonut. "Dry pale ale" luki etiketissä ja olueksi tämä olikin sangen kuiva. Peukut ylös.

Wristlock
29.06.2007, 12:47
Ilokseen on todettava että Brooklyn laageria on alkanut löytyä ainakin joistain ääs-marketeista. Törkeän hyvää, vaikkei tietenkään yhtä hyvää kuin paikan päällä hanassa. Jenkki-oluita saisi kyllä rantautua tänne laajemminkin. Todettakoon selvyydeksi, että Budweiserit ja muut vedet eivät kuulu olut-kategorian alle.

Saako Brooklyn lageria todella myös maitokaupasta? On ilmeisesti sitten joku vähemmän alkoholia sisältävä versio kuin Alkon myymä http://www.alko.fi/tuotteet/fi/704914

Muuten, onko kenelläkään tietoa milloin oluen "paljousalennus"-kielto astuu käytännössä voimaan?

Lapanen
29.06.2007, 13:00
Saako Brooklyn lageria todella myös maitokaupasta? On ilmeisesti sitten joku vähemmän alkoholia sisältävä versio kuin Alkon myymä http://www.alko.fi/tuotteet/fi/704914


Nyt pitää kyllä alkaa epäillä omaa muistiaan. Hietsussa on Alko ja Ääs niin samaa kompleksia, että en kyllä viimeisiä sukkiani löisi asiasta vetoa.

Täytyy tsekata. Tiedä vaikka mukaan tarttuisi taas jotain. Miellyttävä ongelma.

BitterX
29.06.2007, 13:00
Jos jostainpäin Suomea ikinä maailmassa löydätte Salzburger Stiegl -olutta, ostakaa ja nauttikaa. Vaikka pidänkin tsekkiläisestä oluesta, Stiegl on silti parasta. Verrattuna tsekkiläisiin, tämä olut on paljon raikkaampaa. Toimii etenkin kesähelteillä paljon paremmin kuin esimerkiksi Krusovice tai Litovel.

Mozartin jälkeen parasta, mitä Salzburg on maailmalle tuonut.


http://www.stiegl.at/

Zuppana
29.06.2007, 13:35
Odin-oluessa on erinomainen hinta/laatu-suhde ja sitä nykyään tulee lipitettyä. Puolen litran tölkki maksaa 1.50 € S-Marketissa ja hyvää on.

Odin on ystävä.

Se on maku asia sano musti ku muniaan nuoli. Itse maistoin odia, olihan paskan makusta meikäläisen suuhun! Mutta joku tykkää...

Leon
29.06.2007, 13:39
Minusta Odin on ihan bulkkia, kuten suurinpiirtein kaikki muutkin markettien tuonti-halpikset. Mutta hinta/laatu on kohdillaan. Mieluummin kuitenkin tuosta genrestä valkkaan vielä halvemman Lidlin bulkin. Kesällä kun ei jaksa oikein hifistelläkään.

smasa
29.06.2007, 16:58
Latvialaisen Aldaris panimon tuotteita on tullut maisteltua.
http://www.aldaris.lv/eng/products/beer/

Henk.koht. maistamistani "peukut ylös" arvosana Gaišais ja Pilzenes oluille. Porteriskin menetteli, samoin stiprais. Rockit ja Hard Rockit voi jatkossa skipata.

Missä olet näitä makustellut? Suomessa en muista nähneeni muita latvialaisia kuin Alkon valikoimiin kuuluvat Stipraisin ja Porterisin. Ovatkos muuten Rock ja Hard Rock sukua virolaisen Sakun vastaaville? Viime syksynä join Tallinnassa pari tölkkiä Rockia, jonka vahvuus taisi olla viiden kieppeillä (latvialaisessa näköjään 7%), ja mielestäni kyseessä oli ihan ok-sarjalainen lager.

Lapasen kehut Brooklyn Lagerista voi allekirjoittaa, hyvä hedelmäinen olut. Veikkaanpa vain, ettei kyseistä tuotetta saa kuin Alkosta ja ravintoloista. Amerikkalaisissakin oluissa (Budia ja Milleriähän ei näihin edes lasketa) olisi varmasti paljon hyviä, valitettavasti ne ovat Alkossa melko tyyriitä. Aikuisten kaupan kausivalikoimaan kuuluvaa Samuel Adams Winter Lageria kannattaa muuten kokeilla ensi jouluna.

Lapanen
29.06.2007, 18:03
Aikuisten kaupan kausivalikoimaan kuuluvaa Samuel Adams Winter Lageria kannattaa muuten kokeilla ensi jouluna.

Hupaisaa kuinka kaukana toisistaan ovat kotimaiset ja jenkki-laagerit. Brooklyn ja Sam Adams laagerit tuovat makunsa puolesta mieleen lähinnä ale-oluet.

Noita kahta tulee kyllä Nykissä käydessä kiskottua varsin tasaiseen tahtiin.

Janohan tässä tulee.

sem
29.06.2007, 18:26
Missä olet näitä makustellut? Suomessa en muista nähneeni muita latvialaisia kuin Alkon valikoimiin kuuluvat Stipraisin ja Porterisin.

Paikan päällä pariinkin otteeseen. Hieman jopa nolosti latviankielen taitoni rajoittuu ilmaisuun "alus paldies".
Pystyykö Alkolle muuten ehdottamaan tuotetta valikoimiin? Tuota Aldariksen Pilzenesiä menisi nytkin pullo pari vaikka heti.

Ovatkos muuten Rock ja Hard Rock sukua virolaisen Sakun vastaaville? Viime syksynä join Tallinnassa pari tölkkiä Rockia, jonka vahvuus taisi olla viiden kieppeillä (latvialaisessa näköjään 7%), ja mielestäni kyseessä oli ihan ok-sarjalainen lager.

Samaa ovat. En sitten tiedä että kumpi lisensoi tuon kummalta (vai joltain kolmannelta taholta) mutta vahvat lagerit tyyliin IVB eivät minulle maistu.

Nurmijärven Peto
29.06.2007, 18:30
Wristlock kirjoitti:

Muuten, onko kenelläkään tietoa milloin oluen "paljousalennus"-kielto astuu käytännössä voimaan?

Muistaaksen ensi vuoden alusta tulee "paljousalennus" voimaan. Vielä on aikaa hamstrata oluita kaupasta, kun alennuksiaki tuntuu olevan.

L4E
29.06.2007, 20:03
Muistaaksen ensi vuoden alusta tulee "paljousalennus" voimaan. Saako muuten tuon lain voimaan tulemisen jälkeen mainostaa "mäyräkoira halpaan x.xx hintaan" kunhan myy irtopullotkin(ja muut pakkauskoot tietysti) samaan litrahintaan?

smasa
29.06.2007, 22:44
Samaa ovat. En sitten tiedä että kumpi lisensoi tuon kummalta (vai joltain kolmannelta taholta) mutta vahvat lagerit tyyliin IVB eivät minulle maistu.

Eivät ole ihan samaa. Saku Rock (http://www.saku.ee/toode_olu_rock.php), vahvuus 5.3%, Aldaris Rock (http://www.aldaris.lv/eng/products/beer/rock/), vahvuus 7.0%. Tällä kaavallahan Saku taitaisi olla IVA ja Aldaris IVB. Toki voi olla, että Sakua on vain vesitetty tai Aldarista viinoitettu? Tämä nyt toki on tällaista saivartelua.

Varoituksen sana vielä marketin oluthyllyjä tutkiville: välttäkää Bavaria Crown -olutta. Hinta muistaakseni 1.89€/0.5l, mutta rahat voi käyttää paremminkin. Metallinen ja vetinen litku.

Bili
29.06.2007, 23:07
Jos jostainpäin Suomea ikinä maailmassa löydätte Salzburger Stiegl -olutta, ostakaa ja nauttikaa. Vaikka pidänkin tsekkiläisestä oluesta, Stiegl on silti parasta. Verrattuna tsekkiläisiin, tämä olut on paljon raikkaampaa. Toimii etenkin kesähelteillä paljon paremmin kuin esimerkiksi Krusovice tai Litovel.

Mozartin jälkeen parasta, mitä Salzburg on maailmalle tuonut.http://www.stiegl.at/

Täysin allekirjoitan tämän! Itävallassa asuessa tuli Stiegliä nautiskeltua aina kuin mahdollista!

mikse
30.06.2007, 02:05
Saako muuten tuon lain voimaan tulemisen jälkeen mainostaa "mäyräkoira halpaan x.xx hintaan" kunhan myy irtopullotkin(ja muut pakkauskoot tietysti) samaan litrahintaan?

Saa. Minimihintoja ei valtio sentään vielä määrää.

DAF
30.06.2007, 02:27
Samaa ovat. En sitten tiedä että kumpi lisensoi tuon kummalta (vai joltain kolmannelta taholta) mutta vahvat lagerit tyyliin IVB eivät minulle maistu.

Eipä taida tarvita lisenssejä, kun Aldaris ja Saku ovat käytännössä samaa firmaa BBH:n kautta.

pernaveikko
10.07.2007, 11:04
Heh, täällä (http://www.iltalehti.fi/hintajalaatu/200707106323907_hl.shtml) on taas sokkotesti, missä asiantuntijatkaan eivät yksinkertaisesti erota bulkkilagereita toisistaan.

On se silti aina niin hellyyttävää, kun esimerkiksi tämän palstan perustissuttelijat ovat niin maistavinaan ties mitä eroja. Fakta nyt vain on se, että mitään eroja ei ole, niin silloin niitä ei myöskään voi maistaa.

Tulkaa silti toki kertomaan.

Ioota Rhoo
10.07.2007, 11:23
On se silti aina niin hellyyttävää, kun esimerkiksi tämän palstan perustissuttelijat ovat niin maistavinaan ties mitä eroja. Fakta nyt vain on se, että mitään eroja ei ole, niin silloin niitä ei myöskään voi maistaa.

Tulkaa silti toki kertomaan.

Mielenkiintoista... Varsinkin kun tuo artikkeli oli erittäin epämääräinen testin tuloksista. En itse ainakaan löytänyt mitään tietoja paremmuus järjestyksestä tai siitä mitkä Oluet sekoitettiin toisiinsa.

Itsekin olen tunnistamis leikkejä leikkinyt ja ainakin seuraavat ryhmät uskon voivani erottaa:

Ryhmä 1: Karhu, Olvi
Ryhmä 2: Ope-lager
Ryhmä 3: Koff, Karjala, Sandels
Ryhmä 4 :Lapin Kulta

Ryhmien sisällä en ole huomannut eroja, mutta ei Opea, Karhua ja Lapin Kultaa voi sekoittaa toisiinsa. On ne sen verran eri makuisia.

... Oluen lämpötila ja tarjoilu vaikuttaa tietenkin myös. Itse puhun muiden oluiden kohdalla pulloista tai tölkeistä paitsi Open jota olen juonut ainoastaan tuopista.

En tunne: Laitilan Kukko Lager, Mallaskosken Kuohu, Fink

Leon
10.07.2007, 11:55
En tunne: Laitilan Kukko Lager, Mallaskosken Kuohu, Fink
Mielenkiintoista. Noista tunnistettava aromi löytyy ainakin Kukosta ja Kuohusta. Bulkeista kun ei löydy kuin se yksi perusmaku, mistä on poistettu maltaan ja humalan aromit lähes kokonaan. Ne kun häiritsevät "suomalaisen makutottumuksen" herkkää makuaistia.

Alamummo
10.07.2007, 12:21
Bulkeista kun ei löydy kuin se yksi perusmaku, mistä on poistettu maltaan ja humalan aromit lähes kokonaan. Ne kun häiritsevät "suomalaisen makutottumuksen" herkkää makuaistia.
Mikä niissä sitten maistuu? Eivät ne kivennäisvedeltäkään maistu.

Leon
10.07.2007, 12:31
Mikä niissä sitten maistuu? Eivät ne kivennäisvedeltäkään maistu.
Niissä maistuu hyvin vienosti olut. Niin vienosti, ettei se häiritse niitä, jotka eivät oluesta tykkää.

Alamummo
10.07.2007, 13:25
Niissä maistuu hyvin vienosti olut. Niin vienosti, ettei se häiritse niitä, jotka eivät oluesta tykkää.
Olen aina luullut, että oluen raaka-aineet ovat vesi, hiiva, mallas, humala. On siinä sitten näköjään jotain "olut"-nimistä maustettakin.

Leon
10.07.2007, 13:36
Olen aina luullut, että oluen raaka-aineet ovat vesi, hiiva, mallas, humala. On siinä sitten näköjään jotain "olut"-nimistä maustettakin.
Älä unohda maltaissa lymyävän sokerin ja hiivan käymistuotteina sikiäviä estereitä. Nimenomaan nuo esterit on pyritty taltuttamaan kotimaisissa bulkeissa. Ei saa missään nimessä maistua hedelmälle. Eikä maltaalle. Eikä humalalle. Lopputuloksena on "suomalaiseen makutottumukseen" sopiva lager-tyyppinen olut-juoma.

hanu
11.07.2007, 06:41
Olen aina luullut, että oluen raaka-aineet ovat vesi, hiiva, mallas, humala. On siinä sitten näköjään jotain "olut"-nimistä maustettakin.


Näin siis oikeissa oluissa, joita Suomessa tavataan kutsua täysmallasoluiksi. Suomalaisissa bulkkilaagereissa kun on vielä lisäksi sokeria, joten kaikki alkoholi ei tule maltaan sisältämän sokerin käymisestä. Lisäksi ne käytetään A-oluiksi ja keskiolut laimennetaan lisäämällä vettä, joka pliisuntaa makua entisestään.

t. hanu

Mdawg
11.07.2007, 12:19
Tuli Saksassa juotua kohtuullisesti Krombacher-olutta. Varsin mieluisa makuelämys.

toxteth_terror
11.07.2007, 22:50
Eestissä käydessäni mukavia uusia tuttavuuksia olivat Wirun Palmse ja Sakun Abbey. Suosittelen lämpimästi! Mmmm....

KPL
11.09.2007, 19:25
Se vituttaa ankarasti ettei Alko halua myydä Kronenbourg 1664:sta. Kyselin joskus, ja vastaus oli että on kokeiltu muttei ylittänyt minimimyyntiä jäädäkseen valikoimaan. Sen sijaan tuhannen tuhatta muuta ulkomaista kusta siellä hyllyssä löytyy. Vittu.

Käväisin tuossa alkossa ja hyllyssä oli Kronenbourgin 1664 uutuutena. Hinta 2,22 euroa/pullo(0,33L). Eihän se ole kuin yli viisinkertainen hinta Ranskaan verrattuna. Halpaa ku saippua, not.

Sistis
23.09.2007, 20:12
Havaitsin eilen suureksi ilokseni, että tässäkin ketjussa kehumani tshekkiläinen Bernard on vihdoin tullut Suomeen. Tampereen Gastropub Prahassa näytti olevan pulloissa tämän mahtavan oluen vaaleata versiota. Vaalea on hyvää, mutta tumma aivan loistavaa. Sitä harmi kyllä ei ollut saatavilla. Baarimikon kanssa keskustelin tovin tästä kulttuuriteosta ja hän kertoi, että tummaa on jonkin verran tuotu Suomeen hanaversiona, mutta tämän pullotetun vaalean tuonti on vasta hiljalleen aloitettu.

Suosittelen kyllä kaikille tshekki-oluen ystäville. Hieman samanlainen maku kuin Budwarissa, mutta voimakkaampi humalointi. Pidän kyllä kovasti. Tummaa versiota odotellessa.

Jokru
23.12.2007, 18:33
Mitä ihmeellistä on meksikolaisessa Sol-oluessa? Vai onko se ihan normaalia bisseä?

hanu
23.12.2007, 19:28
Mitä ihmeellistä on meksikolaisessa Sol-oluessa? Vai onko se ihan normaalia bisseä?

Se on mehikolaista Budwaiseria. Mitä yhteistä on amerikkalaisella / meksikolaisella / ruotsalaisella oluella nuoreen pariin kanootissa.Both are fucking close to water.

t. hanu

Silvio
24.12.2007, 12:38
Mitä ihmeellistä on meksikolaisessa Sol-oluessa? Vai onko se ihan normaalia bisseä?

Eikös tää oo niitä oluita johon laitetaan sitruunan/limen viipale pullonkaulaan peittämään makua...

Sistis
24.12.2007, 13:03
Eikös tää oo niitä oluita johon laitetaan sitruunan/limen viipale pullonkaulaan peittämään makua...

Tai ehkä enemmänkin tuomaan makua...

Sol on hirveää kuraa. Vähän kuten Budweiser. Näitä kahta kamalampia ovat vain Budweiser Light ja Miller Lite. Kaksi ensimmäistä maistuvat lähes vedeltä. Kaksi jälkimmäistä taas maistuvat siltä, kuin vettä olisi laimennettu esim. juuri Budweiserilla.

-Mercury-
24.12.2007, 14:41
Lidlin Schwaben Bräu Pilsner on edullista, eikä makukaan ole hassumpi, sanoisin jopa että hyvä.
http://olutopas.info/beers.php?olut=261

mikse
24.12.2007, 14:49
Sol on hirveää kuraa. Vähän kuten Budweiser.

Mieluummin otan Coronaa kuin Solia. Tosin eipä hirveätä eroa taida olla.

Franz
24.12.2007, 15:52
Mieluummin otan Coronaa kuin Solia. Tosin eipä hirveätä eroa taida olla.Ei ole ei. Kummatkin menevät vaikkapa sen limenviipaleen kanssa janojuomana, mutta mistään olutelämyksestä ei todella kannata puhua.

Suomalaisista oluista puhuttaessa oma ehdoton suosikki hintalaatusuhteeltaan on Sinebrychoff Porter. Myöskin Stadin Pale Ale oli, eri lajityypin edustajana tosin, aivan loistavaa kamaa suomalaisen hanoluen sijasta maukkaana ja makeana piristyksenä.

Yleensäkin alet ovat ehdottomia suosikkejani ja vasta nyt "vanhempana" on pikkuhiljaa tullut opeteltua portereiden yms. leipäisempien oluiden hienoihin vivahteisiin.

Silvio
24.12.2007, 16:54
Lidlin Schwaben Bräu Pilsner on edullista, eikä makukaan ole hassumpi, sanoisin jopa että hyvä.
http://olutopas.info/beers.php?olut=261

Itse en tuosta niin perusta.
Yleensä Lidlistä lähtee mukaan Grafenwalder Premium Pils:
http://olutopas.info/beers.php?olut=298

Eilen tuli maistettua Sinebrychoffin Nikolaita. Maisteluksi sai jäädäkin.

El Clásico kului sitten jo ihanasti Eversti Sandelsin kanssa, ahh..

KJ hunter
24.12.2007, 17:20
Lidlin Schwaben Bräu Pilsner on edullista, eikä makukaan ole hassumpi, sanoisin jopa että hyvä.
http://olutopas.info/beers.php?olut=261

Hinta/laatusuhde on tuossa varsin hyvä. Tarttuu yleensä matkaan, kun lidl:ssä tulee käytyä.

Sistis
24.12.2007, 18:20
Ei ole ei. Kummatkin menevät vaikkapa sen limenviipaleen kanssa janojuomana, mutta mistään olutelämyksestä ei todella kannata puhua.

Janojuomana nuo ovat varmasti oikein päteviä. Reilu vuosi sitten New York Cityn 28 asteen helteissä jopa Budweiser toimi hyvänä janon sammuttajana. Hieman samaa efektiä havaitsin Espanjassa viime kesänä. Paikallinen Estrella ei ollut maultaan mitenkään erikoinen, mutta kevyenä ja raikkaana (lievästi vetisenä) ajoi asiansa hirmuisten helteiden aikaan. Espanjaan olin saapunut Irlannista, joten arvatenkin Guinnessiä ja muita vastaavia viikon nauttineena se "ensi puraisu" Estrellaa tuntui järkyttävältä. Barcelonan irkku-baarista sai sitten myöhemmin viikolla myös Guinnessia, mutta se ei kyllä täyteläisenä juomana sopinut niihin Espanjan helteisiin lähellekään niin hyvin kuin raikas ja vetinen Estrella.

Nyt on muuten kädessä isukin "joulu-olueksi" ostama vaalea Starobrno. Toimii kyllä hyvin. Tähän mennessä vain samaisen oluen tummaa versiota oli tullut nautittua. Tämä on oikein raikas ja silti maistuva. Sopisi siis tunnelmallisiin pubeihin tai Espanjan helteisiin. Lähes täydellinen olut siis.

Jokru
25.12.2007, 00:01
Eikös tää oo niitä oluita johon laitetaan sitruunan/limen viipale pullonkaulaan peittämään makua...
No sellainen hatara muistikuva meikäläisellä myös oli, että sitruuna liittyy jotenkin Soliin. Perus Miller oli tosi vetisen makuista, tuli Karhua ikävä...

tahtookirjoittaa
25.12.2007, 00:10
Eilen tuli maistettua Sinebrychoffin Nikolaita. Maisteluksi sai jäädäkin.


Ei makuasioista tule kiistellä, mutta omasta mielestäni Nikolai on parasta "suomalaista" olutta tällä hetkellä.

heavy
25.12.2007, 10:06
Suomalaisista oluista puhuttaessa oma ehdoton suosikki hintalaatusuhteeltaan on Sinebrychoff Porter.Totta, ja tämä "talvi" on ollut mahtava siinä suhteessa että Porteria on saanut muutamissa pubeissa hanastakin!

Aina Pata
26.12.2007, 00:37
Totta, ja tämä "talvi" on ollut mahtava siinä suhteessa että Porteria on saanut muutamissa pubeissa hanastakin!

Heitetäänpä täältäkin ääni Koffin Portterille. Aivan omassa luokassaan.

hammer lynx
26.12.2007, 18:46
Ei makuasioista tule kiistellä, mutta omasta mielestäni Nikolai on parasta "suomalaista" olutta tällä hetkellä.

Samaa mieltä. Hieman tummempi ja rikkaampi kuin kotimaiset bulkkioluet.
joskus 90-luvulla Karhu maistui nykyiseltä Nikolailta.

tinkezione
26.12.2007, 19:06
Tämän syksyn ehdoton hitti on ollut Budvar Dark. Aivan käsittämättömän hieno tekele.

Lapanen
28.12.2007, 00:00
Havaitsin eilen suureksi ilokseni, että tässäkin ketjussa kehumani tshekkiläinen Bernard on vihdoin tullut Suomeen. Tampereen Gastropub Prahassa näytti olevan pulloissa tämän mahtavan oluen vaaleata versiota. Vaalea on hyvää, mutta tumma aivan loistavaaa.

Täytyy laittaa nimi mieleen.

Itsehän olen kokemassa jonkin sortin kääntymystä tai vähintäänkin tajunnan laajennusta.

Varsin pitkään olivat nimittäin Brittein saarten tuotteet ainoita kelvollisia olsseja rentoutumisnystyröiden ruokintaan. Vuosia olin Guinness-fanaatikko. Sitten alkoivat ale- ja bitter-oluiden valtavuodet. Tähän saattoi toki vaikuttaa sekin, että eihän sillä Guinnesilla jota nykyään tuopeissa myydään, ole kovin paljon tekemistä sen kaman kanssa mitä diilattiin pubeissa vielä ysärin alussa.

Jenkkilässä opin sittemmin, että laagerkin voi olla hyvää. Suomalaisesta lappari-kohvi-karjala-skenestä ponnistaneelta vei aikansa hyväksyä moinen. Kuten tässä ketjussakin olen muistaakseni huomautellut; USA on (myös) käsittämättömän hieno olutmaa. Unohtakaa Budweiserit ja muut.

No, nyt ovat joka tapauksessa tsekit tekemässä vahvaa invaasiota. En jaksa alkaa tässä ylistämään osastoa laajemmin.

Yllättävää on nimittäin ollut se, että varsin yleisesti maitokauppaosastollakin saatavilla oleva Urquell on osoittautumassa tsekeistä parhaaksi. Johtunee sitten heidän omasta humalalajikkeestaan vai mistä, mutta näyttää vahvasti siltä, että merta edemmäs on turha matkustaa sikäli, että Urkua tosiaan saa lähikaupastakin.

Hanaosastolla on toki myös tsekkejä tullut vertailtua sen verran laajasti mitä se nyt Tzzadissa on mahdollista. Urkendaalin päihittäjää ei ole löytynyt. Kaikki muut vaikuttavat jotenkin valjuilta ja vetisiltä kun vertailee.

Mutta pitää tosiaan muistaa toi Bernardilainen. Tiedä sitä koskaan häntä.

hanu
28.12.2007, 10:53
Suomalaisista oluista puhuttaessa oma ehdoton suosikki hintalaatusuhteeltaan on Sinebrychoff Porter. Myöskin Stadin Pale Ale oli, eri lajityypin edustajana tosin, aivan loistavaa kamaa suomalaisen hanoluen sijasta maukkaana ja makeana piristyksenä.

Yleensäkin alet ovat ehdottomia suosikkejani ja vasta nyt "vanhempana" on pikkuhiljaa tullut opeteltua portereiden yms. leipäisempien oluiden hienoihin vivahteisiin.

Mitä on Stadin Pale Ale? En ole moiseen törmännyt.

Koffin portteri on toki erinomaista, mutta vähän turhan vahvaa noin seurustelujuomaksi, ainakin minulle. Oliko se nyt 7,5 %vol. Aivan kohtuullista on tuo Hartwallin Classic -sarjan kepun vahvuinen portterikin, ei yhtä vahva maku tosin. Maistuu. Myös Classikin Octoberfest-versio on yllättävänkin hyvää, samoin tämä joulutuotteena oleva Double Chocklit Porter. Vielä kun tekisivät tuohon sarjaan kunnon bitterin tai alen.

t. hanu

Rebel
28.12.2007, 11:16
Mitä on Stadin Pale Ale? En ole moiseen törmännyt.


Stadin Panimon olut, jota aika monessa hyvässä helsinkiläisessä olutravintolassa tarjottiin:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Stadin_Panimo

Lapasen kanssa kovasti samoilla linjoilla. Lennolla Lontoo-NY tarjottiin Fullersin London Pridea ja meikäläinen oli mennyttä. Stadissa ainakin Arabian K-market myy hienolla valikoimalla Ale-oluita, todella valtavat määrät erilaisia löytyy.

Ja Amerikasta löytyy todellakin hienoja oluita, ns. pienpanimoista Brooklyn Breweryn IPA ja sitten isompana Samuel Adams ovat loistavia oluita.